facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΓΓΔΕ: Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και σε όσες περιοχές έχουν δοθεί παρατάσεις προθεσμιών για την καταβολή φόρων και οφειλών, λόγω καιρικών συνθηκών.

Όπως διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι παρατάσεις αυτές δεν αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΔΕ: Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας"

Ρευστότητα €1 δισ. από την ΕΤΕπ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εγκαινίασε την πιστωτική γραμμή της «Δάνεια για ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης», ύψους 1 δισ. ευρώ, προς ελληνικές τράπεζες.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και άλλους τομείς.

Στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων θα προσφερθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στην Αθήνα για τα εγκαίνια της φιλόδοξης πιστωτικής γραμμής που παρέχει η ΕΤΕπ για τη στήριξη των ΜμΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η υπογραφή των πρώτων δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο αυτής της πιστωτικής γραμμής σηματοδοτεί τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδος, πρόσθεσε.

Οι πρώτες συμβάσεις με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ τα οποία κατανέμονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες, υπογράφηκαν σε δημόσια τελετή στην Αθήνα, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν από την πλευρά της ΕΤΕπ ο Βέρνερ Χόγιερ και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης επισήμανε ότι η συμμετοχή της Alpha Bank στη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων αναδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Τραπέζης στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτή η συναλλαγή, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δημιουργεί νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών πελατών μας, παρέχοντας παράλληλα ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε ότι η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν μακροχρόνια συνεργασία. Μέσα από αυτήν, από το 2004 έχουμε διοχετεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Επιθυμούμε ιδιαίτερα να συμβάλουμε στην επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», η οποία βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους που αναζητούν εργασία, ανέφερε.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική ανάκαμψη έχει κρίσιμη σημασία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα, σε αυτό ακριβώς κατατείνουν, είπε.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προσβλέπει στη συνεργασία της με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τη γρήγορη και ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε.

Ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ήταν πάντα στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αποτελούν ζωτικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, είναι βασικός τομέας των εργασιών μας, σημείωσε.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα συμπεριλαμβάνουν την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», μέσω της οποίας προσφέρονται ανταγωνιστικά επιτόκια στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων. Οι υπογραφείσες συμβάσεις θα συμβάλουν ενεργά και αποφασιστικά στην ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών, την προώθηση της διατηρήσιμηςανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρευστότητα €1 δισ. από την ΕΤΕπ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Όλες οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης το 2017 - Οι μεγάλοι χαμένοι

Νέα όρια ηλικίας για 150.000 ασφαλισμένους, που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2017.

Η επιβάρυνση είναι από 3 έως 21 μήνες με μεγάλες χαμένους τις μητέρες ανηλίκων και όσους έβγαιναν με μειωμένη σύνταξη πριν τα 62.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους ασφαλισμένους είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει ενιαίο καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης).

Με το νέο σύστημα, που είναι ήδη σε ισχύ, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται άμεσα με το παλαιό όριο. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που πιάνουν εντός του 2017 το όριο που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο θα δουν πως διαμορφώνεται η νέα ηλικία συνταξιοδότησης και θα αποχωρήσουν όποτε τη συμπληρώσουν.

Προσοχή, καθώς αν το παλαιό όριο συμπληρώνεται από το 2018 και μετά ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις, καθώς αυξάνεται περαιτέρω η ηλικία συνταξιοδότησης.

Συνολικά 27 συνταξιοδοτικές διατάξεις αλλάζουν τη νέα χρονιά και οδηγούν σε παράταση του εργάσιμου βίου. Οι 14 από αυτές τις διατάξεις εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ενώ αντιθέτως στο ΟΑΕΕ το πλαίσιο συνταξιοδότησης είναι ήδη αυστηρό και δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές.

Για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλασματικά έτη, όπως ο στρατός και οι σπουδές.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς επιβάλλεται «πέναλτι» που οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη.

Στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, τέσσερις είναι οι βασικές διατάξεις για την έξοδο στη σύνταξη το 2017.

Αναλυτικά προβλέπονται:

- Μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 εφόσον συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους το 2017 θα φύγουν σε ηλίκία 58 ετών και 5 μηνών.

- Μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού το 2011 εφόσον συμπληρώνουν το 52ο έτος της ηλικίας τους τ0 2017 θα αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών.

- Μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού το 2012 εφόσον συμπληρώνουν όριο το 2017 θα φύγουν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.

- Άνδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1983 μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο εφόσον συμπληρώσουν την 35ετία το 2017, θα μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 59 ετών και 6 μηνών.

OAEE: Νέα δεδομένα για την 35ετία

Στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με 35ετία στα 60, εφόσον είχαν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης μέχρι το 2012. Ωστόσο εφόσον συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2017, θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να ανοίξουν την πόρτα
εξόδου στην ηλικία των 60 ετών και 9 μηνών.

Έθνος/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης το 2017 - Οι μεγάλοι χαμένοι"

Κυπριακό: Ο Ακιντζί επιμένει στη διατήρηση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης

Τη θέση της Άγκυρας για τη διατήρησή της ως εγγυήτριας δύναμης μετά τη λύση του Κυπριακού, υιοθετεί πλήρως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως τόνισε ο Ακιντζί, δεν θα φέρει αποτέλεσμα η επιμονή (σ.σ: της ελληνοκυπριακής πλευράς) σε μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, δεν θα φέρει αποτέλεσμα η συνέχιση των δηλώσεων στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στις εγγυήσεις. Το νέο καθεστώς στο οποίο θα φτάσουμε, επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και σε αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ακιντζί είπε ότι αυτή διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα η διαδικασία στη Γενεύη να φέρει επιτέλους ένα τελικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Για το φυσικό αέριο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη διάσκεψη της Γενεύης. Ο ίδιος, είπε, ότι «δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση».

Για τη σύνθεση της διάσκεψης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε ότι θα είναι πενταμερής, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρίσταται με καθεστώς παρατηρητή, όπως έγινε στο Μπούργκενστοκ το 2004.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Ο Ακιντζί επιμένει στη διατήρηση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης"

Στα «λευκά» η Κρήτη: Κλειστά σχολεία και προβλήματα στις μετακινήσεις

Στα λευκά ντύθηκε σήμερα η Κρήτη με το χιόνι να καλύπτει ακόμα και τις παραλίες του νησιού ενώ δεν έλειψαν και τα προβλήματα.

Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κυρίως στην ανατολική Κρήτη. Ωστόσο, χιόνια πέσανε και στα δυτικά όπως στον Ομαλό αλλά και στο δρόμο για τη Σούγια.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, στα σημεία αυτά κρίθηκε απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων όπως και στα ορεινά της Βιάννου ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και γύρω από το Ηράκλειο!



Προβλήματα λόγω χιονιά

Λόγω των χιονοπτώσεων δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στους Δήμους: Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου και στις δημοτικές ενότητες: Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα Γόρτυνας, μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων, κάτι που θα αποσαφηνιστεί εάν θα ισχύσει και αύριο.
Προβλήματα, ακόμη, καταγράφηκαν στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λεύκης της Σητείας και στο οδικό δίκτυο Ζήρου - Αρμένων αλλά και στη διαδρομή Σφάκας - Τουρλωτής, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία.

Οι υπηρεσίες των Δήμων όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις βρίσκονται επί ποδός και με μηχανήματα παρεμβαίνουν για τον καθαρισμό των δρόμων σε συνεργασία πάντα με την Πολιτική Προστασια της Περιφέρειας.

Από τα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η παραλία του Μακρύ Γυαλού ... άσπρισε από το χιόνι προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Μακρύς Γυαλός


Το πρωί τα πλοία της γραμμής από Πειραιά προς Ηράκλειο, έδεσαν με καθυστέρηση λόγων των θυελλωδών βόρειων ανέμων, η ένταση των οποίων έφτανε τα 8 μποφόρ.

Επίσης, πτήση από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», χρειάστηκε να αλλάξει πορεία και τελικά να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιαννης» των Χανίων.

Στο μεταξύ, λόγω της κακοκαιρίας ακυρώθηκαν για σήμερα οι προγραμματισμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Πλατεία Ελευθερίας και στους χώρους του «Χριστουγεννιάτικου Κάστρου», το οποίο ωστόσο θα λειτουργεί κανονικά.

Ορεινό Λασίθι



Τέλος, ανοικτό θα παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας σήμερα και αύριο, το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που θα χρειαστούν φιλοξενία.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο ενώ πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά.






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «λευκά» η Κρήτη: Κλειστά σχολεία και προβλήματα στις μετακινήσεις"

Τραμπ: "Να ενισχυθεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο μέχρι να έρθει ο κόσμος στα συγκαλά του"

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε να επεκταθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του ωσότου ο κόσμος «έρθει ξανά στα συγκαλά του», χωρίς να δώσει καμιά άλλη λεπτομέρεια, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες ωσότου ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του όσον αφορά τα πυρηνικά», ανέφερε στην ανάρτησή του αυτή ο Τραμπ.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με αυτό το σχόλιο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: "Να ενισχυθεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο μέχρι να έρθει ο κόσμος στα συγκαλά του" "

Σύνταγμα: Δωρεάν οι βόλτες με τη ρόδα έως τα Θεοφάνεια

Ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση της μεγάλης ρόδας που τοποθετήθηκε στο Σύνταγμα με πρωτοβουλία του δήμου της Αθήνας.

Η ρόδα, αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα να «ξεναγεί αφ' υψηλού» όσους τολμηρούς αντέχουν να ανέβουν σε ύψος 40 μέτρων και να απολαύσουν από εκεί μια μοναδική θέα της πρωτεύουσας.

Βέβαια προηγουμένως θα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δοκιμές για να είναι όλοι 100% σίγουροι πως όλα θα δουλέψουν στην εντέλεια και κυρίως με ασφάλεια.
Η ρόδα θα παραμείνει στο Σύνταγμα για περίπου δύο μήνες, ωστόσο για τη διάρκεια των εορτών και μέχρι τα Θεοφάνεια, οι βόλτες θα είναι δωρεάν.
Στη συνέχεια θα υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταγμα: Δωρεάν οι βόλτες με τη ρόδα έως τα Θεοφάνεια"

Καρδίτσα: Απορρίπτει τον διάλογο με την κυβέρνηση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Απορρίπτει τον διάλογο με την κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, καλώντας τους αγρότες σε κλείσιμο των δρόμων στις 23 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μπούτας σε δηλώσεις που έκανε απάντησε μεταξύ άλλων και στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή, αλλά και στο θέμα με την «Κάρτα του Αγρότη».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας είπε χαρακτηριστικά «εμείς προχωράμε, σταθερά, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ' όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, όπως αποφασίσαμε, έπειτα από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη.

Και, βεβαίως, τότε, όχι μόνο δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξουμε, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα».

Επίσης συμπλήρωσε πως οι αγρότες δεν πρόκειται να πάνε σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν αφορά την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Απορρίπτει τον διάλογο με την κυβέρνηση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων"

Έρευνα: «Οκτώ στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους»

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της πανελλήνιας έρευνας «Βαρόμετρο Ανησυχιών και Φόβου 2017», που πραγματοποίησε η εταιρεία Interview, μέσα στον τελευταίο μήνα του 2016. Αφορά σε απαντήσεις που δόθηκαν από 500 άτομα άνω των 18 με τη μεθοδολογία της «web έρευνας με δομημένο ερωτηματολόγιο» και παρουσιάζει το zougla.gr.

Οι συμμετέχοντες – με κλίμακα από 1 έως και 10 (σημ. 1 καθόλου έως 10 πολύ)- για το πόσο ανησυχούν και φοβούνται σχετικά με τη χρονιά που έρχεται, απάντησαν σε μία σειρά ερωτήσεων με το δείκτη ανησυχίας να χτυπάει κόκκινο στα παρακάτω ερωτήματα:

· Για την κρίση του χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας: 8,0 για το 2017 από 7,7 το 2016

· Για την ύφεση: 8,7 για το 2017 από 8,3 το 2016

· Για τις προσφυγικές ροές: 8,1 για το 2017 από 7,7 το 2016

· Για το μέλλον των παιδιών σας: 8,8 για το 2017 από 8,2 το 2016


Δείτε αναλυτικά την έρευνα:











Ο δημοσκόπος Δημήτρης Βασιλειάδης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας, μιλώντας στο zougla.gr υπογράμμισε: «Το κυριότερο στοιχείο που προέκυψε είναι η μεγάλη ανησυχία που δείχνουν οι Έλληνες για το μέλλον των παιδιών. Μάλιστα, τα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχουν αυξηθεί και σχεδόν πλησιάζει το 9 στους 10. Συγκεκριμένα είναι 8,8 για το 2017 από το 8,2 που ήταν για το 2016».

Και εξήγησε: «Η συγκεκριμένη έρευνα, κάθε χρόνο έχει περίπου το ίδιο ερωτηματολόγιο αλλά ειδικά για φέτος, προσθέσαμε ακόμα τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στις προσφυγικές ροές, καθώς ήταν ιδιαίτερα έντονες μέσα στο 2016 , η δεύτερη αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, επειδή είχαμε –ως γνωστόν- εξάρσεις σε Τουρκία, Σκόπια και στην Αλβανία και η τρίτη ερώτηση αφορά στο πώς βλέπουν οι Έλληνες τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς κι αυτό το θέμα, το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, ο κ. Βασιλειάδης είπε χαρακτηριστικά: «Έκπληξη για μένα είναι το χαμηλό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ πως το μειωμένο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την Ε.Ε. δεν είναι καλό γιατί αν δεν υπάρχει Ε.Ε. , να σας πω ενδεικτικά πως δεν θα υπάρξει «αγροτικό εισόδημα». Σήμερα, οι αγρότες έχουν εισόδημα, ασχέτως της παραγωγής τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, κι έχω πλήρη επίγνωση των όσων αναφέρων πως πολλές φορές δεν παράγουν και τίποτα, αν εξαιρέσει κάποιος το λάδι, την ελιά ή το μέλι και κάποια ακόμα, τα υπόλοιπα τι ή ποια αξία έχουν? Οι περισσότερες καλλιέργειες γίνονται για την ευρωπαϊκή επιδότηση. Άρα, αν βγάλεις από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή επιδότηση τότε θα σταματήσει να υπάρχει το αγροτικό εισόδημα».

«Ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι, η πολύ δίκαιη ανησυχία των Ελλήνων για το μέλλον των παιδιών τους. Ανησυχούν οι εννιά στους δέκα», παρατήρησε ο κ. Βασιλειάδης και εξήγησε: «Τα δύο τελευταία χρόνια –και τα προηγούμενα αλλά τα δύο τελευταία- αυξήθηκε εντονότατα το φαινόμενο της φυγής των νέων ανθρώπων, δηλαδή των παιδιών μας, στο εξωτερικό. Μάλιστα και σημειώστε το αυτό, δεν έφυγαν «τεχνίτες» στις χώρες του εξωτερικού. Μετανάστευσε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας. Οι Έλληνες λοιπόν, ανησυχούν και φοβούνται πως «αυτή η τάση φυγής» θα συνεχιστεί και για το 2017. Είναι φοβερό». 


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: «Οκτώ στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους»"

Το μεγάλο «φαγοπότι»: Πώς βρέθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες να ξεπαγιάζουν στην Ελλάδα

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την Ελλάδα φιλοξενεί στη διαδικτυακή της έκδοση η βρετανική εφημερίδα The Guardian -και μάλιστα ως κεντρικό θέμα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια αφέθηκαν να... ξεπαγιάσουν στο κρύο, καθώς τα διάφορα hot spot ανά την Ελλάδα αποδείχθηκαν απροετοίμαστα να υποδεχθούν την βαρυχειμωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο απεσταλμένος του Guardian στην Θεσσαλονίκη, Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή σε τρεις πλευρές: στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Echo (το τμήμα αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, στο κάτω-κάτω, έχει και την τελική δικαιοδοσία αναφορικά με την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα, η κριτική αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα περίπου 90 εκατ. ευρώ της ξεχωριστής χρηματοδότησης από την ΕΕ, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς πριν από την έλευση του χειμώνα. Καθώς φαίνεται, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας μόνο φορέας, που να ελέγχει την χρηματοδότηση και τη λήψη αποφάσεων για τους καταυλισμούς, επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες και να επιδίδονται στο... προσφιλές σπορ του «blame game».

Το τμήμα αρωγής της ΕΕ έχει δώσει πάνω από 14 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε περίπου 50 hot spot σε όλη την Ελλάδα, στα οποία βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» περίπου 50.000 πρόσφυγες, Σύροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Άλλα 24 εκατ. ευρώ ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση για άλλες δραστηριότητες.

Τώρα, οι δύο αυτοί οργανισμοί κατηγορούνται για κατασπατάληση των πόρων αυτών, καθώς απέτυχαν να «εξοπλίσουν» τους καταυλισμούς με τα απαραίτητα, για να «βγάλουν» οι πρόσφυγες τον χειμώνα: ζεστά κρεβάτια και ρούχα, θερμαινόμενα κοντέινερ, αντί για σκηνές, θερμαντικές συσκευές και, το πιο βασικό, ζεστό νερό.



Η βρετανική εφημερίδα πραγματοποίησε «αυτοψία» ή ενημερώθηκε για τουλάχιστον 15, εκ των 45 προσφυγικών καταυλισμών που λειτουργούσαν στην αρχή αυτού του μήνα, στους οποίους δεν είχαν γίνει επαρκείς προετοιμασίες, προκειμένου να «θωρακιστούν» από την παγωνιά. Η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι είναι ενήμερη μόνο για οκτώ καταυλισμούς, στους οποίους οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τις σκηνές στις οποίες διαβιούσαν, σε θερμαινόμενα κοντέινερ.

Κι όμως: την ώρα που ΟΗΕ και ΕΕ «πανηγύριζαν» για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, άλλες οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εξέφραζαν την οργή τους για την «πλήρη αποσύνδεση με την πραγματικότητα» των δύο παραπάνω οργανισμών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ αναγκαζόταν να παραδεχθεί ότι η εικόνα είναι «προβληματική».

Εντείνοντας την κριτική τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναρωτιούνταν πού πήγαν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν για να προετοιμαστούν οι καταυλισμοί για τον βαρύ χειμώνα και έθεταν ζήτημα διαφάνειας, καθώς ουδείς γνωρίζει πού κατέληξαν τελικά αυτοί οι οικονομικοί πόροι.

Η έρευνα μηνών του Guardian κατέδειξε επίσης ότι η ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μεγάλες ΜΚΟ η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός Στρατός, όλοι τους χρησιμοποίησαν ακριβώς αυτό το «θολό τοπίο» αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

Η δε βοήθεια της ΕΕ (τουλάχιστον 190 κατ. ευρώ) διανεμήθηκε σε διάφορες οργανώσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίχως καμία δικλείδα ασφαλείας ότι οι πόροι θα διανεμηθούν εξίσου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το αποτέλεσμα; Ένα ατέρμονο «γαϊτανάκι» ευθυνών, στη μέση του οποίου βρίσκονται οι πρόσφυγες -άντρες, γυναίκες και παιδιά- που «ξεπαγιάζουν» στα hot spot ανά την Ελλάδα, η οποία, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται να εκτίθεται διεθνώς...



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεγάλο «φαγοπότι»: Πώς βρέθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες να ξεπαγιάζουν στην Ελλάδα"

Θεσσαλονίκη: Προχωρούν τα έργα του μετρό - Νόμιμη η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση των έργων κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς έκρινε συνταγματική και νόμιμη την όλη διαδικασία μεταφοράς και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου.

Νόμιμη είναι η μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων (6ος-7ος αιώνας). Συγκεκριμένα, σε βάθος 6 μέτρων και σε έκταση περίπου 1.600 τ.μ., αποκαλύφθηκε μια πόλη με μεγάλους κεντρικούς δρόμους, δημόσιους χώρους και ιστάμενα κτίρια. Σε μήκος 77 μέτρων ήρθε στο φως ο κύριος οδικός άξονας της Θεσσαλονίκης (decumanus maximus), στρωμένος με μάρμαρα στην αρχική του κατασκευή και με ορθογώνιες λίθινες πλάκες.

Ειδικότερα, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ζητούσε από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 24.2.2014 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία (κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ), αποφασίσθηκε η έγκριση της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, με τη μεταφορά και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων μέσα στο σταθμό, μετά την κατασκευή του.

Όλων αυτών προηγήθηκαν μελέτες: 1) προστασίας και ανάδειξης, 2) απόσπασης και απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων και 3) των χώρων αποθήκευσης των αρχαιοτήτων μέχρι την επανατοποθέτησή τους.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού επιλέχθηκε η πλέον δυσμενής για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος λύση, η οποία καταλήγει στην οριστική εξαφάνιση του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου ως ενιαίου συνόλου.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστήριζε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην αρχαιολογική νομοθεσία και ειδικά στον νόμο 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. ¨Όμως, η ίδια απόφαση, σύμφωνα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι επιπρόσθετα και μη νόμιμη, αφού «πάσχει από έλλειψη επαρκούς, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας» και βασίζεται σε ανεπαρκή και αόριστα στοιχεία.
Ακόμη, ο Δήμος της συμπρωτεύουσας τόνιζε ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν υπήρχε εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν χωρίς καν να έχουν επισκεφθεί τους χώρους του μετρό.

Αντίθετα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρθμ. 2611/2016 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης και όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλλε ως αβάσιμους.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν νόμιμη την επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς πριν από την έκδοσή της ο υπουργός Πολιτισμού εξέτασε «όλες τις προταθείσες λύσεις και επιπροσθέτως έλαβε υπόψη και αξιολόγησε τις προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων (Δήμου Θεσσαλονίκης, επιστημονικών φορέων, κ.λπ.) και διερεύνησε τη δυνατότητα κατάργησης ή μεταφοράς του σταθμού Βενιζέλου, αλλά και τη δυνατότητα κατασκευής του σταθμού χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων, κατέληξε δε εν τέλει, κατά συνεκτίμηση και της μεγάλης σημασίας του έργου για τους κατοίκους, τη Θεσσαλονίκη αλλά και την ανάπτυξη εν γένει της χώρας, στην έγκριση της λύσης η οποία προβλέπει τον ανασχεδιασμό από κατασκευαστική και λειτουργική άποψη του σταθμού Βενιζέλου προκειμένου τα αρχαία κατάλοιπα να επανατοποθετηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στην αρχική τους θέση, μετά την προσωρινή απόσπασή τους, την οποία ενέκρινε υπό όρους».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν:
«Όπως προκύπτει από την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν αποφασίσθηκε με σκοπό την αρχαιολογική έρευνα των υποκειμένων στρωμάτων εδάφους, αλλά διότι κρίθηκε ότι η απόσπαση είναι αναγκαία για την προστασία των αρχαιοτήτων και την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού, το δε ΚΑΣ εξέτασε και το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν αρχαιότητες και μετά το επίπεδο στο οποίο αποκαλύφθηκαν οι προαναφερθείσες αρχαιότητες».
Τέλος, από το ΣτΕ κρίθηκαν νόμιμες όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για την προστασία, απόσπαση, απομάκρυνση και αποθήκευση των αρχαιοτήτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Προχωρούν τα έργα του μετρό - Νόμιμη η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων"

Ναύπακτος: Συνελήφθη για φοροδιαφυγή 47χρονη που πουλούσε ψάθινα καλάθια

Άλλο ένα γερό χτύπημα στην φοροδιαφυγή κατάφεραν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας, προσάγοντας σιδηροδέσμιους στην δικαιοσύνη δυο επιτήδειους που στέρησαν το δημόσιο από... πακτωλό εσόδων στην προσπάθειά τους να βγάλουν μεροκάματο!

Πιο κραυγαλέα περίπτωση, είναι αυτή μιας 47χρονης Ελληνίδας η οποία συνελήφθη στη Ναύπακτο από συνεργείο ελέγχων του τοπικού αστυνομικού τμήματος, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια για να διαθέτει προς πώληση... ψάθινα καλάθια! Η άτυχη γυναίκα απειλείται με πρόστιμο που πιθανότατα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει.

Το ίδιο θα συμβεί και σε έναν ηλικιωμένο που συνελήφθη στο Μεσολόγγι από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου. Ο άτυχος 70χρονος διέθετε προς πώληση ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά από τον έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε την σχετική άδεια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπακτος: Συνελήφθη για φοροδιαφυγή 47χρονη που πουλούσε ψάθινα καλάθια"

Σε οριακή κατάσταση η διαχείριση του προσφυγικού, τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου

«Δραματική», όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης, Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Ο δήμαρχος μιλά για «κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης στο νησί» από τις επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενώ καταγγέλλει απειλές εναντίον του, αλλά και κατά μελών της οικογένειάς του.

Ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος έχει γίνει παγκόσμια γνωστός για τις πρωτοβουλίες του στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κρίση, προβαίνει επίσης σε μια ακόμα σημαντική καταγγελία.

Όπως αναφέρει, «καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από νομικής πλευράς για την προστασία της τοπικής κοινωνίας από την παραπληροφόρηση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων, που έχουν αποδεδειγμένα προκαλέσει και υποκινήσει αντιδράσεις μερίδας συμπολιτών μας, όπως ορίζει το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων».

«Αυτή την στιγμή, η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι οριακή σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κρίσης. Τα πάντα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, η οποία όμως απειλείται καθημερινά από διάφορα γεγονότα και από συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν, ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους, την ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση της κατάστασης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση βίας» αναφέρει ο κ. Γαληνός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε οριακή κατάσταση η διαχείριση του προσφυγικού, τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου"

ΙΚΑ: Ποιοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να συμπληρώσουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, με βάση το άρθ. 40 του Ν. 3996/2011, προκειμένου να λάβουν μειωμένη σύνταξη, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης και η αίτηση για σύνταξη έχει υποβληθεί έως την 31/12/2013. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ, την οποία υπογράφει ο διοικητής του Ιδρύματος, Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είχαν δικαίωμα να αναγνωρίσουν για τη θεμελίωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος, με 10.000 ημέρες ασφάλισης, τους πλασματικούς χρόνους του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, αλλά μόνο αυτούς που ορίζονται από το άρθρο 40 του Ν. 2084/1992. Επίσης, είχε γίνει δεκτό για λόγους χρηστής διοίκησης, ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους με βάση το άρθρο 40 του Ν. 3996/2011, για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μειωμένης σύνταξης γήρατος, εφόσον οι αιτήσεις της αναγνώρισης είχαν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι και την 30-04-2013 και το δικαίωμα χορήγησης της μειωμένης σύνταξης γήρατος, με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 12 του Ν. 3863/2010, είχε θεμελιωθεί, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι που θα θεμελίωναν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τη μειωμένη σύνταξη γήρατος, από 01-05-2013 μέχρι 31-12-2013, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011. Ειδικότερα δε, η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη γήρατος με τη διάταξη του άρθρου 28§1α και 3α του Α.Ν. 1846/1951 (στην ηλικία των 60 ετών και 4500 ΗΕ). Μετά την έκδοση και εφαρμογή σχετικού εγγράφου, η διοίκηση του Ιδρύματος έγινε δέκτης διαμαρτυριών-αναφορών από περιπτώσεις ασφαλισμένων και υπομνημάτων από τη ΓΣΕΕ και το Συνήγορο του Πολίτη.

Οι διαμαρτυρόμενοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι, πριν από την έκδοση του εγγράφου, είχαν υποβάλει ήδη αίτηση για αναγνώριση του πλασματικού χρόνου και πολλοί από αυτούς είχαν εξοφλήσει τις εισφορές εφάπαξ, παρά την προσδοκία τους ότι θα πάρουν τη μειωμένη σύνταξη γήρατος, διαψεύσθηκαν, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους, διότι το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα θεμελιώθηκε από 01-05-2013 και μετά. Ακόμη, πολλοί από τους ενδιαφερόμενους είχαν διακόψει την εργασία τους, ενώ υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ήδη είχε χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη με έναρξη, μετά την ημερομηνία της 30-04-2013 και ζητείτο να επιστραφούν τα ποσά των προσωρινών συντάξεων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «με τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που είχαν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-01-2013 μέχρι 30-04-2013, αιφνιδιάστηκαν οι άλλοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι μπορούσαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-05-2013 μέχρι 31-12¬2013, για να πάρουν τη μειωμένη σύνταξη γήρατος με την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης και των οποίων διαψεύσθηκε η προσδοκία που τους είχε δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να δεχθούν σοβαρότατη οικονομική και ηθική ζημία, κατάσταση πραγματική που προσκρούει στις αρχές της χρηστής και εύρυθμης διοίκησης».

Η διοίκηση του Ιδρύματος, επανεξετάζοντας τη θέση της, τροποποιεί τις οδηγίες που δόθηκαν με το Σ40/97/23.4.2013 Γ.Ε. Κατά συνέπεια, πρέπει να αρθεί η αιτίαση του αιφνιδιασμού από τους ασφαλισμένους που είχαν ενεργήσει με βάση την αρχή της καλής πίστης και να γίνει δεκτό ότι θα συνυπολογισθούν οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 10.000 ημέρες ασφάλισης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης από άνδρες ασφαλισμένους, στις περιπτώσεις που τόσο η αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, όσο και η αίτηση για σύνταξη, είχαν υποβληθεί, μέχρι την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το λόγο ότι το δικαίωμα της μειωμένης σύνταξης γήρατος είχε θεμελιωθεί από 01-05-2013 μέχρι 31-12-2013.

Επομένως, όπως ορίζει η εγκύκλιος, δεν θα γίνεται ανάκληση τυχόν συνταξιοδοτικών αποφάσεων που ήδη είχαν εκδοθεί και αφορούσαν την προσωρινή απονομή συντάξεων ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα επανέρχονται σε ισχύ, χωρίς να τίθεται πλέον θέμα επιστροφής ποσών συντάξεων, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Τέλος, εάν τυχόν έχουν απορριφθεί αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 01/05/2013-31/12/2013 θα πρέπει να επανεξετασθούν, εφόσον υποβληθεί αίτηση-όχληση από τους ενδιαφερόμενους με τα οικονομικά αποτελέσματα να ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Ποιοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Τι αναφέρει η εγκύκλιος"

Δύο θερμαινόμενες αίθουσες από τον δήμο Αθηναίων για τους άστεγους

Δύο θερμαινόμενες αίθουσες καθώς και ομάδες επιτόπιας φροντίδας στους δρόμους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν διαθέτει ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων.

Οι θερμαινόμενες αίθουσες που είναι ήδη και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το πρωί της Παρασκευής είναι:

• Η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, οδός Μαμούρη & Δύμης
• Η αίθουσα της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με δύο ομάδες δράσης, που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις εφοδιάζοντας τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.

Σε λειτουργία τίθενται οι τηλεφωνικές γραμμές: 210 5246515 – 210 5246516, καθώς και ο τετραψήφιος αριθμός 1595.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο θερμαινόμενες αίθουσες από τον δήμο Αθηναίων για τους άστεγους"

ΠΟΕΔΗΝ: Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τη διάλυση των κέντρων Υγείας

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας" κατήγγειλε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα επισήμανε ότι "οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όχι μόνο στα χειμερινά θέρετρα αλλά και στα χωριά τους, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από πλευράς υγειονομικής κάλυψης εκεί που θα πάνε".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, 65 Κέντρα Υγείας της χώρας παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, κυρίως δε εκείνα τα οποία βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, κλασικούς τουριστικούς προορισμοί και διαθέτουν χιονοδρομκά κέντρα. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος αυτά τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χωρίς να καλύπτονται από καρδιολόγους και ορθοπεδικούς και σε αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι στις δύσβατες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση των ασθενοφόρων είναι δύσκολη, πολλά κέντρα υγείας είναι κλειστά τα απογεύματα και τις νύχτες.

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών έκτακτων περιστατικών, αφενός από την έλλειψη ειδικευμένων ιατρών και αφετέρου από την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να καλύψει τις περιοχές, ειδικά τις δυσπρόσιτες. Χάνονται ασθενείς από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές προς τα νοσοκομεία" ανέφερε ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας ότι πριν ενάμιση χρόνο μία 65χρονη με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ έφτασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι, κατέληξε επειδή αυτό ήταν κλειστό.

"Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων εννέα μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3000, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην ιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%" πρόσθεσε ο κ Γιαννάκος.

Παράλληλα ανέφερε ότι η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι 92 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ίδια σε σχέση με το 2015, παρότι μέχρι πέρυσι τα Κέντρα Υγείας προμηθεύονταν υλικά και φάρμακα από τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε επίσης ότι επικρατεί χάος στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να συντονίσουν και να διευθετήσουν την κατάσταση. Επισήμανε ακόμη ότι εργαζόμενοι ιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν υλικά, ενώ γίνονται κι έρανοι από τους κατοίκους των περιοχών για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Αναφερόμενος στην κατάσταση των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής είπε ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι γίνονται καθαιρέσεις προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία κατά παράβαση του νόμου 4369, σύμφωνα με τον οποίο όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την κρίση από το υπηρεσιακό συμβούλιο και μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή σε περίπτωση που κενωθεί μια θέση νομιμοποιείται η διοίκηση να κάνει την τοποθέτηση. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου πέντε στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και οκτώ της διοικητικής αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους με λιγότερα προσόντα, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι υπάλληλοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τη διάλυση των κέντρων Υγείας"

Δικαιώθηκε ο ΟΠΑΠ στο ευρωδικαστήριο για τα VLTs

Απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. η αίτηση αναίρεσης που είχαν καταθέσει επτά καζίνο που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας ελληνικού Δημοσίου - ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη από τον οργανισμό 35.000 παιγνιομηχανημάτων VLTs.

Πρόκειται για τη συμφωνία του 2011 με την οποία το κράτος έναντι 560 εκατ. ευρώ έδινε στον ΟΠΑΠ το αποκλειστικό δικαίωμα για 10 έτη να εκμεταλλευτεί 35.000 VLTs (16.500 δικά του και 18.500 μέσω τρίτων).

Το αίτημα ακύρωσης είχαν υποβάλει οι εταιρείες Club Hotel Loutraki, Vivere Entertainment, Theros International Gaming, Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας, Καζίνο Ρόδου, Porto Carras και Καζίνο Αιγαίου.

Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης καζίνο δεν απέδειξαν την ύπαρξη νομικών σφαλμάτων στη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιώθηκε ο ΟΠΑΠ στο ευρωδικαστήριο για τα VLTs"

Ανάληψη ευθύνης για τα καμένα τρόλεϊ στην Πατησίων και τις καταστροφές στον ΗΣΑΠ

Προκήρυξη με την οποία η ομάδα «Ζωή χωρίς τρόλλεϋ και λεωφορεία στην Πατησίων» αναλαμβάνει την ευθύνη για το κάψιμο τριών τρόλεϊ στην Πατησίων ανέβασε η ιστοσελίδα Anarchy Press. Η προκήρυξη ερευνάται και προς το παρόν δεν έχει πιστοποιηθεί αν είναι αληθινή ή αν πρόκειται για φάρσα.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα στις 5.30 σήμερα τα ξημερώματα «το τηλεφωνικό κέντρο του Anarchy press δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο, το οποίο φορούσε κουκούλα και το οποίο υποστήριξε ότι εκπροσωπεί το κομμάντο "Ζωή χωρίς τρόλλεϋ και λεωφορεία στην Πατησίων" εκ μέρους του οποίου αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό των τρόλλεϋ, υποδεικνύοντας το σημείο, όπου συντάκτες μας θα μπορούσαν να παραλάβουν το κείμενο ανάληψης». Οπως αναφέρεται, το σημείο όπου βρέθηκε η προκήρυξη ήταν το «εσωτερικό» του καμένου περιπτέρου στην συμβολή Πατησίων και Τοσίτσα. Πράγματι, ο σύντροφος που έσπευσε στο σημείο διέκρινε μέσα στα αποκαΐδια ένα φάκελο, ο οποίος και περιείχε την ανακοίνωση.

Ακολουθεί το κείμενο:

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το κάψιμο των τριών τρόλλεϋ στην Πατησίων, ένα συντριπτικό κτύπημα στην κανονικότητα της σάπιας κοινωνίας που παραζαλισμένη και με βοϊδίσιο βλέμμα σέρνεται στους σάπιους δρόμους της σάπιας μητρόπολης που βυθίζεται στο τίποτα ψυχορραγώντας φωτισμένη από ψεύτικα κινέζικα λαμπιόνια.

Δώσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σ’ αυτά τα ζώα, τα ερπετά, τα παχύδερμα, στους σάπιους προλετάριους και στους αξιοθρήνητους μικροαστούς, τις νοικοκυρές και τους συνταξιούχους, αλλά και σε κάθε μίζερο περαστικό και αντιδραστικό, που σαπίζει χωρίς να το ξέρει σαν αυτήν την σάπια πόλη.

Αποφασίσαμε ότι αυτή η σαπίλα δεν πάει άλλο.

Μόλις σκοτείνιασε για τα καλά, ξεγλιστρήσαμε αθόρυβα μέσα από τις τρύπες, που κρυβόμαστε όλη μέρα και με ατσάλινη θέληση δώσαμε ένα ακόμη αντάρτικο σινιάλο στα συντρόφια όλης της οικουμένης, που βαδίζουν στους ίδιους δρόμους της άρνησης.

Πλησιάσαμε έρποντας στους στόχους για να μην γίνουμε αντιληπτοί από τον εχθρό, και δώσαμε ένα καλό μάθημα αντάρτικης τακτικής και στρατηγικής σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η εικόνα των καμένων τρόλλεϋ με φόντο το καμένο περίπτερο ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Να μισήσουν όλοι, όχι εμάς αλλά τους αναρχικούς. Να μπει μόνιμη φύλαξη από δύναμη των ΜΑΤ στην πύλη του Πολυτεχνείου επί της οδού Τοσίτσα. Να δώσουμε το δικαίωμα για οποιαδήποτε κατασταλτική κίνηση εκ μέρους του κράτους. Να μετατραπεί επιτέλους σε μουσείο το Πολυτεχνείο. Έτσι με το χάος που θα προκληθεί η σάπια σαπίλα θα γίνει ακόμη χειρότερη με όποιο αποτελέσματα αυτό συνεπάγεται για τον σκοπό μας.

Δώσαμε ακόμη ένα μήνυμα σ’ όλους τους ψευτοεπαναστάτες της πορδής, τους ψευτοαναρχικούς της ρουτίνας, τους πουθενάδες, που μας κατηγορούν και θα μας κατηγορήσουν για να καλύψουν την απραξία τους και την αδυναμία τους να φθάσουν στο επίπεδο μας.

Δεν μασάμε όμως από αυτά. Άλλωστε δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν.

Σπάσε, κάψε, διασκέδασε, το χάος είναι φίλος σου.

Αυτά είναι αρκετά για να δώσουμε το επαναστατικό μας στίγμα. Κάθε προβοκάτσια, κάθε πρόκληση, κάθε κίνηση που μαυρίζει και άλλο την ζωή των αποστεωμένων ανθρωπάκηδων, που βολοδέρνουν την μιζέρια τους και την ανέχειά τους είναι επιθυμητή εκ μέρους μας.

Έτσι ζυγίσαμε την κατάσταση, οπλιστήκαμε με υγρό πυρ και προχωρήσαμε σε μια ακόμη επέλαση με χειρουργικό τρόπο. Φωτίσαμε την καταχνιά της μαυρίλας, που μας προσφέρει το σύστημα, που μας ρουφά κάθε ημέρα πρωί και βράδυ. Με μια καλοκουρδισμένη επιχείρηση πλησιάσαμε σαν σκιές τους στόχους μας, κρυμμένοι μέσα στο βαθύ σκοτάδι της γκρίζας μητρόπολης, που σαπίζει.

Βία χάος, εγώ δεν είμαι πράος.

Ήταν ένα κτύπημα στα καθάρματα τους μικροαστούς, που συνωστίζονται σαν τα πρόβατα κάθε ημέρα μέσα σε τρόλλεϋ και λεωφορεία για να πάνε στην δουλειά τους. Ήταν ένα μήνυμα στους αποχαυνωμένους προλετάριους, στις νοικοκυρές, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, που στοιβάζονται και ενώνουν την κακομοιριά τους χρησιμοποιώντας τρόλλεϋ ή λεωφορεία για να διαβούν την Πατησίων, χωρίς να μας ρωτήσουν αντί να ενωθούν με τα εξεγερμένα στίφη που έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια.

Έτσι, όχι μόνο δεν μας νοιάζει ότι τρομοκρατήθηκαν τα γομάρια οι επιβάτες, αλλά χαιρόμαστε ιδιαίτερα μ’ αυτό. Τρομοκρατήσαμε, λοιπόν, όλους αυτούς τους κακομούτσουνους ρουφιάνους, που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όλους αυτούς τους κρετίνους τους αστούς, που μας κοιτάνε περίεργα στο δρόμο. Τους κατεβάσαμε κάτω να πάνε με τα πόδια στα σπίτια τους, να ξυπνήσουν τα όρνεα της αποχαύνωσης, να κινηθούν λίγο και με τα ποδαράκια, να κάνουν και λίγο γυμναστική οι σάπιοι μικροαστοί.

Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι πρώτοι που βαδίζουν στα χνάρια της άρνησης και της πράξης. Γνωρίζουμε ότι έχουμε παραλάβει βαριά παρακαταθήκη να σηκώσουμε. Δεν φοβόμαστε, όμως, ούτε λιποψυχούμε. Έχουμε σημαντικό έργο ακόμη να επιτελέσουμε. Θα αποτελειώσουμε ότι έχει απομείνει, ότι δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τα συντρόφια μας.

Στέλνουμε και πάλι βαθύ χαιρετισμό και αντάρτικο σινιάλο σε κάθε αλάνι σε κάθε επαναστατημένη ψυχή που δεν γλείφει το χέρι του κάθε αφεντικού.


Επίσης ανάληψη ευθύνης υπήρξε για την καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων στον σταθμό ΚΑΤ του ΗΣΑΠ:

Από τις αρχές ήδη του 2016 και στα πλαίσια του οικονομικού και πολιτικού σχεδιασμού με τα κυβερνητικά μέτρα να δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο την καθημερινή ζωή και να μετατρέπουν τη διαβίωση σε καθημερινή μάχη, ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και η τοποθέτηση τουρνικέ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όλα αυτά όμως, δεν ήταν αρκετά για την επίτευξη της “οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημέριας”, με απόρροια από το 2017 να επιβληθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι μπάρες ευρωπαϊκού τύπου. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνοδεύεται από την καταγραφή της ακριβούς τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται ή κατευθύνεται ο καθένας, το αν πήγε ή δεν πήγε στη δουλειά του, το αν αλλάζει ή παραμένει σταθερή η ρουτίνα και η καθημερινότητά του. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι έλεγχοι με την χρήση καμερών σε όλους τους χώρους των ΜΜΜ, θεσμοθετείται σώμα ειδικών μπάτσων συγκοινωνιών και ανακοινώνεται η πρόσληψη ατόμων με μόνη ιδιότητα αυτή του ελεγκτή-ρουφιάνου.

Σκοπός, η δημιουργία και επιβολή πλήρως ελεγχόμενων ζωνών μέσα στα ΜΜΜ, η αύξηση του κόστους ζωής και η ουσιαστική ποινικοποίηση της φτώχειας. Με απλά λόγια, το να μην σου φτάνουν τα λεφτά για εισιτήριο και να χρησιμοποιείς δωρεάν κάτι που ουσιαστικά σου ανήκει, θεωρείται αδίκημα, με αποτέλεσμα να δέχεσαι είτε λεκτική είτε σωματική βία από τους ελεγκτές και τέλος να διώκεσαι ποινικά με επιβολή χρηματικού προστίμου πολλαπλάσιου της τιμής του εισιτηρίου. Η τεχνική αναβάθμιση των μέσων ελέγχου και επιτήρησης στα ΜΜΜ αναπαριστά με τον καλύτερο τρόπο τον πόλεμο του κράτους και των αφεντικών εναντίον των φτωχών, όσων περισσεύουν και αποκλίνουν, με όρους αποκλεισμού και εξόντωσης. Ο Θανάσης Καναούτης, οι χιλιάδες νεολαίοι και μετανάστες που τραμπουκίζονται καθημερινά για ένα εισιτήριο είναι ίσως τα πιο τρανταχτά παραδείγματα του πολέμου αυτού.

Για όλους εμάς, τους από τα κάτω, εργάτες-τριες, ανέργους, μετανάστες-στριες, οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ δεν είναι βόλτες αναψυχής μέσα στη πόλη αλλά εκβιαστική κοινωνική ανάγκη η οποία σχετίζεται τόσο με την αναζήτηση και εύρεση εργασίας όσο και με την μεταφορά από και προς αυτήν, εξυπηρετώντας τα κέρδη των αφεντικών και των εταιρειών τους. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σηκώσουμε το οικονομικό βάρος αυτού του εκβιασμού. Οι ήδη πετσοκομμένοι μισθοί και τα επιδόματα-ψίχουλα, οι απανωτοί φόροι και οι αυξημένες τιμές στα ράφια, η συνολικότερη καταλήστευσή μας σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης, δεν μας επιτρέπει να υποστούμε και “άλλα βάρη”, και “άλλες θυσίες”. Δεν είμαστε τόσο ηλίθοι για να πιστέψουμε ότι το κράτος “περιθάλπει” τους ανέργους, τους μισοανέργους και τους ευέλικτα εργαζομένους μοιράζοντας ψίχουλα για “δωρεάν μετακινήσεις”, την ίδια στιγμή που αρπάζει ότι μπορεί από το ηδη λειψό εισόδημά τους. Δεν θα ανεχτούμε η εκβιαστική ανάγκη για μετακίνηση να μετατραπεί σε καθημερινό άγχος και αγωνία από κάτι που ουσιαστικά μας ανήκει.

Να σταθούμε απέναντι σε ένα κράτος, που μας καλεί να συναινέσουμε και να συνετιστούμε στις εκκλήσεις και στα σχέδια του για περισσότερα κέρδη, για περισσότερη πειθαρχία. Απέναντι σ’ ένα κράτος που από τη μια δαπανά υπέρογκα ποσά για την τοποθέτηση των νέων συστημάτων ελέγχου στα ΜΜΜ (λογισμικό, τεχνικό υποδομή, μηχανήματα κα) και από την άλλη πρωτοπορεί στην εγκαθίδρυση της μαύρης εργασίας μέσω ενός δικτύου υπεργολαβικών εταιρείων-γαλέρες που αναλαμβάνουν έργα για τις συγκοινωνιακές εταιρίες (ΟΑΣΑ,ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ).

Έτσι, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε παρά να αντισταθούμε έμπρακτα και να σαμποτάρουμε τα συστήματα ελέγχου στα ΜΜΜ, τόσο τα ήδη υπάρχοντα όσο και αυτά που ήρθαν (μπάρες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, τουρνικέ) και ετοιμάζονται να τεθούν σε εφαρμογή. Να παλέψουμε έμπρακτα και δυναμικά για την παρακώλυση και πλήρη αποτροπή κάθε τεχνικής δυνατότητας των αφεντικών να μας επιβάλλουν ό,τι τους ωφελεί, να μας χειραγωγούν και να μας ελέγχουν. Να προτάξουμε και να κάνουμε πραγματικότητα το πολύμορφο σαμποτάζ στους μηχανισμούς ελέγχου, να βάλουμε μπροστά τις αρνήσεις πληρωμών καθώς και την καθημερινή και έμπρακτη αλληλεγγύη σε ντόπιους και μετανάστες, σε όλους όσοι αντιστέκονται στον κοινωνικό κανιβαλισμό και τον ταξικό αποκλεισμό, μέσα και έξω από τα ΜΜΜ.

Προτρέπουμε όλους και όλες να πράξουν ό,τι τους αναλογεί, με τα μέσα που οι ίδιοι μπορούν να διαχειριστούν. Να υπερασπιστούμε, ατομικά και συλλογικά, τις ελεύθερες μετακινήσεις. Ήδη από τις αρχές του 2016, έχουν γίνει πολύμορφες μαζικές πράξεις σαμποτάζ στα νέα συστήματα ελέγχου των ΜΜΜ με αφαίρεση ακυρωτικών και πλήρη καταστροφή/απενεργοποίηση των ακυρωτικών/εκδοτικών μηχανημάτων σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ/ΗΣΑΠ. Παράλληλα με το κυνήγι των ελεγκτών σε ΜΕΤΡΟ/ΗΣΑΠ και λεωφορεία με πιο δυναμικούς και μαζικούς όρους, αυτό το κύμα των συλλογικών αρνήσεων συνέβαλλε στην απενεργοποίηση των έμψυχων ή άψυχων μηχανισμών ελέγχου στα ΜΜΜ και στη σχετική διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης στα ΜΜΜ.

Με λίγα λόγια, τα ακυρωτικά στα σκουπίδια και οι ελεγκτές στις τρύπες τους.

Η στάση μας απέναντι στα νέα συστήματα ελέγχου και επιτήρησης στα ΜΜΜ αποτελεί μια μικρογραφία του πως στεκόμαστε απέναντι στις δομές του κράτος και αποτελεί συνέχεια και αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων που δίνουμε καθημερινά ενάντια στη καταστολή, τον πλήρη έλεγχο, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και κατ’ επέκταση την υποβάθμιση και εξαθλίωση της ζωής μας.

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, επιτεθήκαμε με πέτρες και μπογιές στην εργολαβική εταιρία CH Theodossis SA στην οδό Δελφών 4 στην Καλιθέα.

O CH Theodossis SA, είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας Gunnebo η οποία έχει αναλάβει την εργολαβία για την εγκατάσταση των θυρών ελέγχου ροής στους σταθμούς ΗΣΑΠ.

Στο πελατολόγιο του φιγουράρουν, η ελληνική αστυνομία, οι περισσότερες τράπεζες, υπουργεία, μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις καθώς και το σύνολο σχεδόν των δημόσιων οργανισμών (ΔΕΗ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ κλπ). Η εταιρία εξειδικεύεται σε μηχανισμούς και υποδομές, πρόληψης, αποτροπής και ασφάλειας.

Ο υπερεργολάβος που έχει αναλάβει το συνολικό έργο είναι η Gek Terna – LG.

Τη Παρασκευή 16 Δεκέμβρη το απόγευμα επιτεθήκαμε και καταστρέψαμε τις νέες μπάρες ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον σταθμό ΚΑΤ του ΗΣΑΠ καθώς και εκδοτήρια εισιτηριων και ΑΤΜ

Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ για ΟΛΟΥΣ/ΕΣ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για τα καμένα τρόλεϊ στην Πατησίων και τις καταστροφές στον ΗΣΑΠ"

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν στις αργίες των εορτών

Τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ενημερώνει η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας, για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ημέρες αργίας λόγω εορτών

Η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων που φέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, προβλέπεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας από το νόμο.

Η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται

1.αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που 2.θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βέβαια οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν και ατομικά έκκληση στην αρμόδια εισαγγελία (χωρίς παράβολο αν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο πρόσφατος νόμος περί τροποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα κλπ)

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν στις αργίες των εορτών "

Στα χέρια της Αστυνομίας κύκλωμα που πωλούσε νεογέννητα βρέφη

Από 6.000 έως 8.000 ευρώ κυμαίνονταν η τιμή για κάθε βρέφος που πουλούσε σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Αττικής το εξαμελές κύκλωμα από τη Βουλγαρία, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Κατερίνης, έπειτα από 13 παράνομες υιοθεσίες, στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2015.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 58, 40, 39 και 32 ετών, και δύο γυναίκες 49 και 36 ετών, όλοι τους υπήκοοι Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί υιοθεσίας και σύσταση συμμορίας.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, ο 58χρονος, η 49χρονη και ο 39χρονος με τη βοήθεια του 32χρονου εντόπιζαν αρχικά στη Βουλγαρία γυναίκες που διένυαν τους τελευταίους μήνες κύησής τους και βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και τις έπειθαν να παραδώσουν, έναντι αμοιβής, τα νεογνά που θα γεννούσαν.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τις εγκύους στα σπίτια τους ή στο σπίτι του 40χρονου και της 36χρονης στην Κατερίνη, όπου φιλοξενούνταν μέχρι την ημέρα του τοκετού, που πραγματοποιούνταν σε κλινικές στην περιοχή της Πιερίας.

Κατόπιν παραλάμβαναν τις μητέρες με τα νεογνά τους και τις μετάφεραν σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Αττική, όπου παρέδιδαν τα νεογνά σε άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων, έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού που κυμαίνονταν κατά περίπτωση από 6.000 έως 8.000 ευρώ.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται και οι 13 βιολογικές μητέρες των βρεφών, ηλικίας 23 έως 44 ετών, όλες τους υπήκοοι Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης είχαν συλληφθεί η 36χρονη και ο 39χρονος για άλλες δύο περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης, που παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή για κύρια ανάκριση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια της Αστυνομίας κύκλωμα που πωλούσε νεογέννητα βρέφη"

Κυβέρνηση κατά ΔΝΤ: Το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι εδώ είναι Ευρώπη

«Το βασικό θέμα που υπάρχει ανοικτό έχει να κάνει με τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ. Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη απαίτηση, θα είχαμε κλείσει στις 5 Δεκέμβρη», δήλωσε κυβερνητική πηγή σε άτυπη ενημέρωση προς τους κυβερνητικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση σημειώνει πως «υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας. Και ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τέλος Ιανουαρίου μπορούμε να έχουμε λύση. Το πρόβλημα είναι η στάση του ΔΝΤ. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε εντός στόχων. Και οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι τεχνητή. Είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε σκληρά".

Ερωτηθείς για τα εργασιακά, ανέφερε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου είναι μια αρκετά θετική απόφαση. Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις παραμείνει ένα θέμα ανοικτό, αλλά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θέλουν να προκαλέσουν πτώση κυβερνήσεων, ανέφερε.

«Κάποιοι πιέζονται από δυνάμεις της ακροδεξιάς»
«Η τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει για εσωτερική δική τους πολιτική κατανάλωση», ανέφερε. Και πρόσθεσε πως αποσκοπούν στο να δείξουν ένα σκληρό πρόσωπο στο δικό τους ακροατήριο καθώς πιέζονται από δυνάμεις της Ακροδεξιάς.

Για την επιστολή Τσακαλώτου
Το κομφούζιο για την επιστολή Τσακαλώτου, ήταν περισσότερο δημοσιογραφικό, παρά πραγματικό σχολίασε η ίδια κυβερνητική πηγή, λέγοντας πως «το απαντητικό κείμενο θα ετοιμαστεί και θα αποσταλεί». Όπως σημείωσε, «θα συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια και θα αποσταλεί στα κράτη μέλη. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εχει υπάρξει οριστική διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος».
Το κείμενο θα συνταχθεί από τις ελληνικές αρχές, θα πρέπει να εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και θα πάει στο euroworking group, διευκρίνισε.

Τέλος, εκτίμηση ότι κανείς δεν θέλει να προσθέσει στην ήδη μεγάλη αβεβαιότητα και την ελληνική κρίση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση κατά ΔΝΤ: Το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι εδώ είναι Ευρώπη "

Ο Δήμος Χίου αποφάσισε να δώσει τέλος στο μαρτύριο του κρύου για τους πρόσφυγες στη Σούδα

Με ομόφωνη απόφασή του, αργά χθες το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Χίου αποφάσισε να θέσει τέλος στο μαρτύριο του κρύου στο οποίο υποβάλλονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά παιδιά, στον καταυλισμό της Σούδας.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε την επαύξηση της ισχύος στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό, καθώς και την πληρωμή του κόστους του ρεύματος.

«Με την ελπίδα ότι τόσο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα κάνουν αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνοι» είπε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Τη λήψη της σχετικής απόφασης εισηγήθηκε ο δήμαρχος Χίου, ανεξαρτήτως της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να κλείσει η δομή της Σούδας και παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις για το κόστος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δήμος Χίου αποφάσισε να δώσει τέλος στο μαρτύριο του κρύου για τους πρόσφυγες στη Σούδα"

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει εκδικητική μετακίνηση του διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας επειδή αρνήθηκε ρουσφέτι

Για «εκδικητική μετακίνηση» του διοικητικού διευθυντή του Ασκληπιείου Βούλας στο νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.

«Πρόκειται για μια αυταρχική και προκλητική δίωξη που θυμίζει «μαύρες εποχές» και εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να στήσουν στο Ασκληπιείο Βούλας και στο Δημόσιο ευρύτερα ένα νέο καθεστώς τρομοκρατίας και ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων» τονίζει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η διοίκηση του Νοσοκομείου μαζί με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και με την πλήρη κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρουν θέσεις από τη Νοσηλευτική στη Διοικητική Υπηρεσία για να εξυπηρετήσουν ημέτερους, ενώ την ίδια ώρα άλλοι εργαζόμενοι δέχονται καθημερινά απειλές και αντιμετωπίζουν απαξιωτική συμπεριφορά.

»Αποκορύφωμα αυτής της αυταρχικής και αλαζονικής στάσης αποτελεί η εντολή απόσπασης του διοικητικού διευθυντή που έστειλε την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016, η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, από το Ασκληπιείο Βούλας στο Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας για δήθεν «υπηρεσιακές ανάγκες».

»Η αλήθεια είναι, όπως καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. “Ασκληπιείο Βούλας”, ότι ο συνάδελφός “δεν συνεμμορφώθη προς τας υποδείξεις” καθώς αρνήθηκε να προωθήσει το ρουσφέτι που του ζητήθηκε στα πλαίσια του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της 2ης ΥΠΕ!

»Συγκεκριμένα του ζητήθηκε να εισηγηθεί θετικά, για την κατάληψη θέσης ΠΕ Διοικητικού, για τη νοσηλεύτρια που εργάζεται αποσπασμένη ως ιδιαιτέρα της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, κάτι που αρνήθηκε. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνεδρίασε, παρά τις απαράδεκτες πιέσεις του Διοικητή του Ασκληπιείου να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και αποδέχθηκε την εισήγηση του συναδέλφου. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η εκδικητική διάθεση είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τις δήθεν «υπηρεσιακές ανάγκες» της απόσπασης!!

»Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Σωματείου του Ασκληπιείου Βούλας και απαιτεί από την πολιτική ηγεσία που Υπουργείου Υγείας την άμεση ανάκληση της εντολής απόσπασης του συναδέλφου.

»Απαιτεί μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ και τα Σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία να σταματήσει επιτέλους ο αυταρχικός κατήφορος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και να ενισχυθεί ΑΜΕΣΑ το Ασκληπιείο Βούλας και όλα τα Νοσοκομεία με την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει εκδικητική μετακίνηση του διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας επειδή αρνήθηκε ρουσφέτι "

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε προς τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Υπήρξε μια δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στα λεγόμενα "25 σημεία". Να έρθουν οι αγρότες να συζητήσουμε, να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση πάνω σε αυτές τις δεσμεύσεις. Για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη ρευστότητα, το κόστος παραγωγής, τις πληρωμές, το εργόσημο κ.λπ. Θα φανεί εκεί ότι στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αφού διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις «είναι δικαίωμά τους», τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα του αγροτικού χώρου, ιδίως όταν προαναγγέλλονται κινητοποιήσεις».

Ο κ. Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες να συζητήσουν στο υπουργείο, ενώ πρότεινε να συνεδριάσει και η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για να καταθέσουν «τις απόψεις τους πάνω σε αυτά που τους απασχολούν και να τοποθετηθούν και οι βουλευτές εκπρόσωποι όλων των κομμάτων».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου"

Γερμανικά ΜΜΕ: Δακτυλικά αποτυπώματα του Τυνήσιου στο φορτηγό

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ανίς Άμρι, του τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τυνήσιος ύποπτος βρισκοταν στο ραντάρ των γερμανικών αλλά και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, με τις αποκαλύψεις να εγείρουν νέες ανησυχίες για το κατά πόσον οι γερμανικές Αρχές έχασαν την ευκαιρία να αποτρέψουν το μακελειό, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Η προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να δοκιμαστεί από ευρω-σκεπτικιστικές και αντι-μεταναστευτικές δυνάμεις.

Γερμανικές εισαγγελικές πηγές έχουν διαρρεύσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ο 24χρονος Ανίς Αμρί βρισκόταν υπό παρακολούθηση στη γερμανική πρωτεύουσα από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο – δηλαδή μέχρι πριν δύο μήνες – λόγω υποψιών ότι σχεδίαζε ληστεία προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά αυτόματων όπλων.

Αν και η έρευνα δεν κατέδειξε κάτι ανησυχητικό, ο Αμρί τράβηξε και την προσοχή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, λόγω υποψιών ότι συνδεόταν με ισλαμιστικούς κύκλους.

Ο Αμρί και οι επαφές του με ισλαμιστές φέρεται να είχαν κινήσει την προσοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times», οι αμερικανικές Αρχές είχαν εντοπίσει τουλάχιστον μία επικοινωνία του 24χρονου με το Ισλαμικό Κράτος και είχαν διαπιστώσει ότι έκανε έρευνες στο διαδίκτυο για να μάθει πώς να παρασκευάζει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο νεαρός είχε επίσης καταχωρηθεί στη λίστα ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τους NYT.

Παράλληλα, σε μία ακόμα διάσταση της υπόθεσης, το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας υποστηρίζει ότι προσπάθησε να απελάσει τον Αμρί στην παρτίδα του όμως δεν τα κατάφερε διότι απουσία διαβατηρίου η Τυνησία αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολίτη της.

Οι γερμανικές Αρχές πέτυχαν την έκδοση νέου διαβατηρίου ώστε να απελαθεί ο Αμρί, όμως, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, τα νέα έγγραφα παραδόθηκαν δύο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα στο Βερολίνο.

Σε βάρος του 24χρονου υπόπτου έχει εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία προσφέρει 100.000 ευρώ για στοιχεία που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Είναι γνωστό πως χρησιμοποιούσε πολλά ψευδώνυμα ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Ιταλία, μέσω της οποίας μπήκε στην Ευρώπη, για εμπρησμούς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικά ΜΜΕ: Δακτυλικά αποτυπώματα του Τυνήσιου στο φορτηγό "

Ο Τσίπρας απαντάει στον Σόιμπλε: Μη μας κουνάτε το δάχτυλο με ιταμό τρόπο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε εκδήλωση για τα ασυνόδευτα παιδιά στη Βουλή και από εκεί απάντησε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, που είπε ότι «δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους».

«Να μάθουν να τηρούν τις συμφωνίες»
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε «πρέπει επιτέλους όσοι αυτές τις μέρες μάς κουνούν το δάχτυλο με ιταμό τρόπο, στο πλαίσιο των συμφωνιών, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα αυτοί να τηρούν τις συμφωνίες».

«Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους»
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας πέρασε και στην αντεπίθεση και αφού πρώτα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα στη γερμανική πλευρά, στη συνέχεια έστειλε το δικό του μήνυμα: «Κι επειδή είναι γιορτές, τους ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Γιατί όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Οσα πλεονάσματα κι αν έχουν κάποιες χώρες, δεν θα πιάσουν ποτέ τα πλεονάσματα ψυχής του ελληνικού λαού».

«Μαζεύει» τη δήλωση Τσίπρα το Μαξίμου

«Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε τον Σόιμπλε», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφορικά με τη δήλωση Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία «όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους», δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης, ούτε του κόσμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η πηγή αρκέστηκε στη λιτή αυτή δήλωση, μετά την αίσθηση που προκάλεσε η αναφορά Τσίπρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας απαντάει στον Σόιμπλε: Μη μας κουνάτε το δάχτυλο με ιταμό τρόπο "

Πάγκαλος: Ο Μαδούρο είναι εδώ! -Εξαθλιωμένοι πολίτες κάνουν ουρά για πενταροδεκάρες

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την «εξαθλίωση που βιώνουν οι πολίτες», εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twittter.

O κ. Πάγκαλος ανάρτησε τρεις φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Πέμπτης (22/12) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γράφοντας -μεταξύ άλλων- πως «ο Μαντούρο είναι ήδη εδώ».

«Ο Μαντούρο είναι ήδη εδώ. Η Τσιπρανελική λαοκρατία βασανίζει χριστουγεννιάτικα τους ιθαγενείς. 11πμ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», έγραψε αρχικά.

Ο κ. Πάγκαλος συνέχισε: Μόλις μπεις σε αρπάζει η Λερναία Ύδρα. Εκατοντάδες πολίτες στην ουρά περιμένουν με αγωνία πενταροδεκάρες. Εξαθλίωση!

«Εξουθενωμένοι υπάλληλοι, η αγωνία & η αθλιότητα κορυφώνονται. Ο φαλακρός κύριος είναι υπάλληλος & προσπαθεί να εξημερώσει τους ιθαγενείς», συμπλήρωσε.

«Υπουργέ στείλτε έναν έμπιστο μετακλητό να σας μεταφέρει το κλίμα. Όπως με τον εμπρησμό λεωφορείων η Λατινική Αμερική μας δείχνει το δρόμο», κατέληξε

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάγκαλος: Ο Μαδούρο είναι εδώ! -Εξαθλιωμένοι πολίτες κάνουν ουρά για πενταροδεκάρες "

Τόσκας: Εκστρατεία συκοφάντησης Καμίνη εναντίον μου

Αναρωτιέμαι τόσα χρόνια που καιγόταν η Αθήνα γιατί ο κ. Καμίνης δεν είχε - ούτε μιά φορά - ζητήσει παραίτηση υπουργού», δήλωσε έπειτα από παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας τονίζοντας επίσης ότι βλέπει «περισσή εμπάθεΙα και εκστρατεία συκοφάντησης την οποία δεν καταλαβαίνω».

Όπως εξήγησε ο υπουργός «κάνω τη δουλειά μου και δεν μπαίνω σε αυτό το παιχνίδι».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, έχει ζητήσει την παραίτηση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη και την αντικατάστασή του κάνοντας λόγο για «κενό ασφαλείας» στην πόλη. Tο αίτημά του επανέλαβε νωρίτερα, σήμερα, επίσης στην τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Εκστρατεία συκοφάντησης Καμίνη εναντίον μου"

Καμίνης: Δεν είναι θέμα αστυνομίας αλλά πολιτικής βούλησης του Τόσκα οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για τα αλλεπάλληλα κρούσματα επεισοδίων και καταστροφών δημόσιας περιουσίας στο κέντρο της Αθήνας ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης με αφορμή το κάψιμο τριών τρόλει στη λεωφόρο Πατησίων από άτομα που βγήκαν μέσα από το Πολυτεχνείο.

«Ο κ. Τόσκας πρέπει να παραιτηθεί γιατί όσα συμβαίνουν δεν αφορά την επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας αλλά την πολιτική βούληση. Πόσα τρόλει, κάδοι και περίπτερα πρέπει να καούν στην Πατησίων προκειμένου κάποιος υπουργός να σκεφτεί ότι πρέπει να παραιτηθεί;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα και με τα ναρκωτικά και με τα κρούσματα της τυφλής πολιτικής βίας. «Κατα την δική μου εκτίμηση επείδη η αστυνομία παραμένει η ίδια, αυτό οφείλεται σε πολιτικούς λόγους» επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όπως είπε καθημερινά δέχεται στο γραφείο του απλούς πολίτες αλλά και ομάδες πολιτών που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλοντας, παράλληλα, ότι «έχουμε στοιχεία ότι δραστηριοποιείται στην Αθήνα μεγάλο οργανωμένο δίκτυο παρεμπορίου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: Δεν είναι θέμα αστυνομίας αλλά πολιτικής βούλησης του Τόσκα οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news