facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χρήση βίας στους πολίτες του Αγ.Νικολάου κατά την επίσκεψη Τσίπρα

Πρωτόγνωρα πράγματα με υπερβολική χρήση βίας έγιναν σήμερα στον Άγιο Νικόλαο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού όπως καταγγέλλει το το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

To ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου αισθάνεται την ανάγκη να καταγγείλει και να κάνει γνωστά όσα έγιναν σήμερα 21/12/2016 κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Άγιο Νικόλαο σε σύσκεψη φορέων στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ και την προσπάθεια παρεμπόδισης και ακύρωσης της διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ , το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Με εντολή της κυβέρνησης στην αστυνομία αποκλείστηκε πλήρως η διέλευση σε οχήματα και σε πεζούς σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου Αγ. Νικολάου (όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ) σε μήκος ενός χιλιομέτρου, ενώ αποκλείστηκαν και οι παράπλευροι οδοί. Έτσι δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα πρόσβασης προς το χώρο όπου είχε προγραμματιστεί η σύσκεψη. Οι υπόλοιποι δρόμοι του Αγ. Νικολάου μπλόκαραν τελείως και δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα να φτάσει κάποιος στο χώρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

2. Σε δύο μπλόκα που εγκατέστησε η αστυνομία στον παραλιακό δρόμο γινόταν face control και επιλεκτικά επιτρεπόταν η διέλευση σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή εκπροσώπους φορέων, ενώ απαγορευόταν η διέλευση σε άλλα πρόσωπα και σε άλλους εκπροσώπους φορέων. Η επιλογή και η υπόδειξη στην αστυνομία για το ποιοι θα περάσουν ή όχι γινόταν από στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη κλήθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομού στον ιδιωτικό τομέα (πρόεδρος εργατικού κέντρου Λασιθίου) αλλά δεν κλήθηκε ο εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων του νομού (πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λασιθίου). Στα μπλόκα της αστυνομίας στον παραλιακό επιτράπηκε η διέλευση στον πρόεδρο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και δεν επιτράπηκε στον πρόεδρο των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Με έκπληξη είδαμε να επιτρέπεται η διέλευση προς τη σύσκεψη φορέων σε συνταξιούχο υπάλληλο του Νοσοκομείου που δεν φέρει άλλη ιδιότητα πλην του κομματικού μέλους, και να μην επιτρέπεται στον πρόεδρο και στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

3. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η προσπάθεια των συγκεντρωμένων πολιτών και εκπροσώπων φορέων να περάσουν προς το χώρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό αντιμετωπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές με υπερβολική χρήση βίας, με κλωτσιές, μπουνιές και κτυπήματα εις βάρος των διαμαρτυρόμενων πολιτών.

Θεωρούμε ότι όσα έγιναν σήμερα στον Άγιο Νικόλαο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είναι πρωτόγνωρα και προσβάλλουν κάθε έννοια δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και των εργαζομένων. Οι πολίτες του τόπου και της χώρας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήση βίας στους πολίτες του Αγ.Νικολάου κατά την επίσκεψη Τσίπρα"

Ομόφωνα πέρασε το ΦΠΑ για τα νησιά από τη Βουλή

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η πολυσυζητημένη τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι 259 βουλευτές που ήταν παρόντες απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής ψήφισαν «ΝΑΙ», από τη δικομματική πλειοψηφία, τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία προβλέπει την μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου Καρπάθου), καθώς και για τη Σαμοθράκη που εντάχθηκε στο μέτρο μετέπειτα. Το μέτρο θα ισχύει από 1/1/2017 έως 31/12/2017, δηλαδή, για ένα χρόνο, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση δέχτηκε τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης όπως και για την αιτιολογία περί «παγώματος» του αυξημένου ΦΠΑ για λόγους προσφυγικής κρίσης κι όχι ως ειδική μέριμνα για τη νησιωτικότητα.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αφορούν στα αγαθά που:
- βρίσκονται στα συγκεκριμένα νησιά και παραδίδονται από επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι στο νησί
-πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από επαγγελματίες που υπόκεινται στο φόρο εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας
-αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη.

Το δε αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία, που είχε κατατεθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε μία προσπάθεια να καταδείξει την «ανεπαρκώς αιτιολογημένη» αλλαγή πλεύσης της ΝΔ από το «ΠΑΡΩΝ» στην εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων στο «ΝΑΙ» σήμερα και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων από την αποχή στο «ΝΑΙ», αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των βουλευτών εκτός κόμματος που την συνυπογράφουν.

Κι αυτό γιατί στους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνεται ο βουλευτής του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν κόντρα στο κόμμα του και με τις φήμες να τον εμφανίζουν δυσαρεστημένο με το Ποτάμι, καθώς και ο ανεξάρτητος Λεωνίδας Γρηγοράκος, που είχε διαγραφεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον περασμένο Ιανουάριο και οι πληροφορίες θέλουν τις σχέσεις του με την Ιπποκράτους να βγαίνουν από τον «πάγο. Το αίτημα συνυπέγραψαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Καρράς και Στάθης Παναγούλης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόφωνα πέρασε το ΦΠΑ για τα νησιά από τη Βουλή "

Επιμένουν οι Τόμσεν-Όμπστφελντ για αφορολόγητο - ασφαλιστικό και απαντούν στον Μοσκοβισί

Λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα μετά το άρθρο τους, ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ, επανέρχονται. Με «τεχνικό σημείωμα» επιλέγουν να απαντήσουν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί για τα περί εγκλωβισμού της Ελλάδας σε ισόβια λιτότητα με τις προτάσεις του ΔΝΤ με άρθρο του στους Financial Times (απορρίπτοντας μάλιστα τα επιχειρήματα που εξέφρασε το ΔΝΤ αναφορικά με συντάξεις και αφορολόγητο). Εμμένουν στη θέση ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι πολύ γενναιόδωρο, ενώ σημειώνουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν διεύρυνε επαρκώς τη φορολογική βάση.
Να σημειωθεί ότι το «τεχνικό σημείωμα» μπήκε ως υποσημείωση στο πρώτο άρθρο.
Αναλυτικά το τεχνικό σημείωμα Τόμσεν-Όμπστφελντ
Δημοσιεύσαμε πρόσφατα ένα blog με στόχο να αποκαταστήσουμε την παραπληροφόρηση και να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ορισμένοι αναγνώστες είχαν ερωτήματα για τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η ανάλυση μας και σκεφτήκαμε ότι θα βοηθούσε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, για άλλη μια φορά.
Ερώτηση 1: Δεδομένου ότι οι συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι πάνω από το μέσο όρο στην Ε.Ε., είναι δίκαιο να υποστηρίζει κανείς ότι οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος;
Απάντηση: Πράγματι, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του ότι τόσοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος που ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι τόσο αντιπαραγωγικά υψηλός. Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές και τη Eurostat δείχνουν πως πάνω από τους μισούς μισθωτούς απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα, έναντι ενός μέσου όρου 8% στην ευρωζώνη (εξαιρουμένης της Ελλάδας). Όπως έχουμε σημειώσει, απόρροια αυτής της μικρής φορολογικής βάσης είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί, όχι μόνο όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, αλλά και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και άλλους συντελεστές (ΦΠΑ, εταιρικοί φόροι κτλ).
Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και είναι λάθος να παρουσιάζονται ως κάποιου είδους πλεονέκτημα.
Αυτοί οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι έχουν βλαβερές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην οικονομία, είναι ο λόγος που τασσόμαστε υπέρ μιας μείωσης των συντελεστών στους φόρους και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που θα χρηματοδοτηθεί από μια μείωση στις πιστώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Δυστυχώς, η εμπειρία στην Ελλάδα είναι ακριβώς η ανάποδη, καθώς οι αρχές έχουν αντί για αυτό έχουν νομοθετήσει νέες αυξήσεις στους συντελεστές του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ακόμα και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ESM, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Η συνέχιση αυτής της πορείας δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογα ως καλή για την ανάπτυξη.
Ερώτηση 2: Η φετινή φορολογική μεταρρύθμιση δεν διεύρυνε σημαντικά τη φορολογική βάση, φέρνοντας το επίπεδο της φορολογικής απαλλαγής στην Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με αυτό των άλλων κρατών της ευρωζώνης;
Απάντηση: Το επιχείρημα ότι το επίπεδο του αφορολόγητου στην Ελλάδα είναι κατάλληλο επειδή αφορά τον ίδιο αριθμό ευρώ όπως και σε άλλες χώρες στην ευρωζώνη αποτελεί κατά την γνώμη μια εντελώς ακατάλληλη σύγκριση, γιατί αγνοεί το γεγονός ότι τα επίπεδα εισοδήματος στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά.
Για την πραγματοποίηση συγκρίσεων μεταξύ χωρών, οι ειδικοί κοιτούν αντίθετα σε κλιμακωτούς δείκτες όπως το ποσοστό των μισθωτών που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο ή το λόγο του ορίου προς το μέσο μισθό.
Με βάση οποιαδήποτε από αυτές τις μετρήσεις, η Ελλάδα παραμένει ένα ακραίο παράδειγμα στην Ευρώπη, ακόμα και μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση, η οποία έκανε ελάχιστη διαφορά: η μεταρρύθμιση μείωσε το ποσοστό των μισθωτών που είναι κάτω από το όριο κατά μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 52% από 55%, έναντι του 8% στην ευρωζώνη.
Ο λόγος του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος προς το μέσο μισθό μειώθηκε εξαιτίας της μεταρρύθμισης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 49% από 54%, έναντι μέσου όρου 24% στην ευρωζώνη, εξαιρουμένης της Ελλάδας.
Ερώτηση 3: Σύμφωνα με στοιχεία από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., η μέση δημόσια σύνταξη το 2013 ήταν 1.233 ευρώ το μήνα στη Γερμανία έναντι 846 ευρώ στην Ελλάδα. Και αν προσθέσει κανείς και τα επιδόματα, που ήταν αρκετές φορές υψηλότερα στη Γερμανία, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί υποστηρίζετε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα υψηλές;
Απάντηση: Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα, πρώτον γιατί δεν βασίζονται σε άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά και δεύτερον γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τις εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες.
Για εργαζόμενους με παρόμοια χαρακτηριστικά – για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών – οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 ευρώ στην Ελλάδα).
Αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό, για να ληφθούν υπόψη τα σχετικά εισοδήματα όταν αξιολογούνται τα ασφαλιστικά συστήματα, οι ειδικοί εξετάζουν το λόγο της μέσης κύριας σύνταξης με το μέσο μισθό κατά τη συνταξιοδότηση (γνωστό και ως «ποσοστό αναπλήρωσης»). Ο λόγος αυτός είναι 81% στην Ελλάδα, σχεδόν διπλάσιος από το επίπεδο της Γερμανίας (43%), καταδεικνύοντας ένα πολύ γενναιόδωρο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο συνοδευτικός πίνακας δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα αποτελεί ακραίο παράδειγμα. Και αν και τα στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα είναι πράγματι υψηλότερα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα από τα πολλά επιχειρήματα του blog μας ήταν ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά της αν θέλει να αυξήσει τις δαπάνες για τέτοιου είδους πληρωμές. Οι γενναιόδωρες απαλλαγές από την πληρωμή φόρου εισοδήματος και οι πολύ υψηλές δαπάνες για συντάξεις επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων επιδομάτων, ειδικά για τις ομάδες εκείνες που είναι οι πιο ευπαθείς και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση.
Το να υποστηρίξει κανείς ότι οι υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα δικαιολογούνται εν μέρει γιατί τα κοινωνικά επιδόματα είναι τόσο χαμηλά, αγνοεί την ουσία του προβλήματος: τα κοινωνικά επιδόματα είναι ανεπαρκή ακριβώς επειδή οι συντάξεις διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Ερώτηση 4: Δεν έχει αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση; Στους πρώτους εννιά μήνες του 2016, το ποσοστό συλλογής εσόδων από τους τέσσερις βασικούς φόρους αυξήθηκε στο 81% από 77% το 2015.
Απάντηση: Ο ισχυρισμός αυτός είναι λάθος, γιατί βασίζεται σε έναν στενό ορισμό και σε στοιχεία για μόνο ένα μέρος των φόρων. Με βάση ένα πιο διευρυμένο ορισμό το ποσοστό συλλογής βρίσκεται στο 37% για τους πρώτους εννιά μήνες του έτους (αμετάβλητο σε σχέση με το 2015). Το ποσό που αναφέρεται στο ερώτημα αφορά μόνο τους τέσσερις βασικούς φόρους και δεν λαμβάνει υπόψη πρόστιμα και ποινές, που είναι πολύ υψηλά στην περίπτωση της Ελλάδας.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένουν οι Τόμσεν-Όμπστφελντ για αφορολόγητο - ασφαλιστικό και απαντούν στον Μοσκοβισί"

Ο Παππάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση Προανακριτικής των Πραγμάτων Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ με βάση τα όσα ακούσθηκαν κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής άφησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Ακούσθηκαν σημεία και τέρατα δεν μένουν κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών υπογράμμισε, ότι θα προχωρήσει μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παππάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα"

Πληρώθηκε το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ΔΟΛ

Πιστώθηκε το δώρο Χριστουγέννων στους λογαριασμούς των εργαζομένων του ΔΟΛ.

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιθυμούν πλέον να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να προχωρήσουν άμεσα σε επαναλειτουργία των εντύπων, των ηλεκτρονικών σελίδων και του ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και το αίτημα των σωματείων όπως είχε διατυπωθεί έκανε λόγο για καταβολή και άλλων δεδουλευμένων κάτι τέτοιο μάλλον δεν πρόκειται να ισχύσει. Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η συνέλευση των εργαζομένων και αποφάσισαν να λήξει η απεργία. Έτσι, αύριο Τα Νέα θα κυκλοφορήσουν ξανά.
Από την ομαδική καταβολή του δώρου εξαιρέθηκαν αρχικά οι εργαζόμενοι στον ΒΗΜΑ FM, καθώς τα χρήματα θα δεσμεύονταν υπέρ κάποιων εργαζομένων που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Έτσι, είναι σε εξέλιξη η πίστωση του λογαριασμού κάθε ενός εκ των υπολοίπων εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό χωριστά. Η νέα συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου.

Αναστολή κινητοποιήσεων και στον Πήγασο

Και στον ΠΗΓΑΣΟ οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την απεργία τους ως τα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να περιμένουν ώστε να μπει ένας ακόμη μισθός οπότε και θα πραγματοποιήσουν νέα
συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από αύριο το ΕΘΝΟΣ θα είναι στα
περίπτερα ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν και όλα τα Μέσα του συγκροτήματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώθηκε το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ΔΟΛ"

Ο Δήμος Περιστερίου βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες για δημοτικά χρέη

Έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο Δήμος Περιστερίου εκδίδει πράξεις κατάσχεσης πρώτης κατοικίας μικροεπαγγελματιών για δημοτικά τέλη, δημοσιεύει η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καταγγέλλοντας πως πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη τακτική της δημοτικής αρχής.

Όπως αναφέρει η Κίνηση, η μόνιμη απάντηση από την πλευρά του Δήμου είναι πως «αυτά γίνονται γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος» και πως «ο Δήμος δεν πρόκειται να προωθήσει τα κατασχετήρια αυτά στα ειρηνοδικεία για πλειστηριασμό».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής η Κίνηση Περιστερίου δημοσιεύει τα σχετικά έγγραφα και αναφέρει:




Η δημοτική αρχή από την μια οχυρώνεται πίσω από το γράμμα του νόμου ενάντια σε μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη», ενώ από την άλλη προβαίνει σε κραυγαλέες παρανομίες για να «εξυπηρετεί» «ημέτερους» επιχειρηματίες, με κραυγαλέο παράδειγμα το σκάνδαλο της πρώην 1ης Παιδικής Χαράς (https://goo.gl/EJ6NB5). Άλλωστε, πολλοί άλλοι δήμοι δεν προβαίνουν σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας οφειλετών τους με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, πράγμα που η δημοτική αρχή Περιστερίου το αρνείται εμμονικά όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Έστω κι αν υποθέσουμε πως είναι ειλικρινής η δημοτική μας αρχή όταν λέει πως δεν πρόκειται να προωθήσει προς πλειστηριασμό αυτά τα κατασχετήρια, κανένας απολύτως δεν διασφαλίζει πως η οποιαδήποτε κυβέρνηση – η σημερινή ή κάποια επόμενη – δεν θα κάνει μια νέα μνημονιακή ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα κατασχετήρια αυτά θα προωθούνται στα ειρηνοδικεία ή σε ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμού αυτόματα, χωρίς να απαιτείται σχετική απόφαση του δήμου.

Παρά όλα τα παραπάνω, ο δήμος Περιστερίου επιμένει – και μάλιστα τώρα, χρονιάρες μέρες – να επιδίδει νέες πράξεις κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, που μάλιστα αφορούν πολύ μικρά ποσά οφειλών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε κατάσχεση πρώτης κατοικίας σε μικροεπαγγελματία που οφείλει δημοτικά τέλη 3968 ευρώ.

Με άλλα λόγια: Η δημοτική αρχή Περιστερίου εύχεται χρόνια πολλά με κατασχέσεις σπιτιών σε όσους οφειλέτες δεν έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη” από τη μία και με σκανδαλώδεις παροχές δημοσίων χώρων και δημοσίου χρήματος σε “ημέτερους” από την άλλη».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Δήμος Περιστερίου βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες για δημοτικά χρέη"

Εισαγγελική παρέμβαση για την απειλή δηλητηρίασης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν για τα καλά πλέον οι απειλές που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο περί δηλητηρίασης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση αυτή, με αφορμή το προειδοποιητικό μήνυμα για επαπειλούμενη δηλητηρίαση συγκεκριμένων προϊόντων γνωστών εταιρειών με αποτέλεσμα την απόσυρσή τους από τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Την έρευνα θα διενεργήσει η εισαγγελέας κυρία Χάιδω Ζούγρη, η οποία θα διερευνήσει εάν προκύπτουν ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος για δηλητηρίαση τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι οργάνωση αντιεξουσιαστικού χώρου ανακοίνωσε μέσω Δαδικτύου ότι αφαιρέθηκαν από τα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά συγκεκριμένων εταιρειών, τα δηλητηρίασαν διοχετεύοντας χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ και θα το επανατοποθετούσαν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για την απειλή δηλητηρίασης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης"

«Βροχή» ρουσφετολογικών τροπολογιών λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής

Στα πιο βαθιά νερά της αντικοινοβουλευτικής πρακτικής κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλειοψηφίας, που έχουν «βομβαρδίσει» την Ολομέλεια με κατάθεση τροπολογιών, πολλές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ρουσφετολογικές.

Συνολικά, σε επτά ημέρες (από 15/12 έως 21/12) έχουν γίνει αποδεκτές 70 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες. Πολλές από αυτές εγκρίθηκαν, χωρίς οι βουλευτές να γνωρίζουν τι περιλαμβάνουν, καθώς οι υπουργοί της εμφάνισαν στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το βράδυ, που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ολομέλειας για το 2016, θα έρθουν από το «παράθυρο» δεκάδες «θολές» ρυθμίσεις ως βουλευτικές τροπολογίες.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελείται από 17 άρθρα, έχει δεχθεί έως αυτή την ώρα 18 υπουργικές τροπολογίες και 20 βουλευτικές. Το ειδικό ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στις βουλευτικές, με την πλειοψηφία τους να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και ρουσφέτια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ρυθμίσεις που προτείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των ποινικών διώξεων αγροτοσυνδικαλιστών, την διαγραφή χρηματικών προστίμων σε δημάρχους και την παράταση του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ωστόσο, μετά τον θόρυβο, που προκλήθηκε οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν έγιναν αποδεκτές.

Ο Τσίπρας το κατήγγειλε ως σκάνδαλο, αλλά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να νομοθετηθεί

Μετά τους μνημονιακούς νόμους, την περικοπή συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας έφτασε η ώρα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν την ψήφιση διατάξεων που χαρακτήριζαν «σκανδαλώδεις» και τις ενέτασσαν στην περίφημη «μαύρη βίβλο» των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο λόγος για τους Σπύρο Λάππα, Σταύρο Αραχωβίτη και Παναγιώτα Βράντζα, που κατέθεσαν βουλευτική τροπολογία για την αναστολή των διώξεων των διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών. Ωστόσο, την ίδια ακριβώς ρύθμιση είχε κάνει αποδεκτή πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά, έπειτα από πρόταση 15 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν στα... κεραμίδια της διαμαρτυρίας.

Στην «Μαύρη Βίβλο» του κόμματος μάλιστα αναφέρονται τα εξής: «ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ... Την ίδια ώρα που αγρότες διώκονται, παραπέμπονται και καταδικάζονται σε ποινές πολύμηνης φυλάκισης λόγω της συμμετοχής τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες καμία πρόταση παραγραφής του αξιοποίνου δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Σαμαρά, οι κυβερνώντες φρόντισαν προκλητικά να παράσχουν ποινική, αστική και φορολογική ασυλία στα στελέχη των αγροτικών οργανώσεων, που ελέγχονται μεταξύ άλλων για οικονομικές ατασθαλίες».

Σαν να μην έφτανε αυτό, την συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επικαλεστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο στην Βουλή, κατά την διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την διαπλοκή, ως ενδεικτικό παράδειγμα διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, όταν οι τρεις βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η τροπολογία τους θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, έσπευσαν να την αποσύρουν.

Επίσης, με άλλη τροπολογία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, Σπύρος Λάππας και Αναστάσιος Πρατσόλης προτείνουν την διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς των ΟΤΑ λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, η διαγραφή αφορά πρόστιμα από 1.000 εως 10.000 ευρώ για τα αδικήματα της μη τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο, ανάρτησης δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών κ.ά.

Τρίτη τροπολογία που υπογράφεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, ζητά παράταση για 12 μήνες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Να σημειωθεί ότι, συνήθως μικρό ποσοστό των βουλευτικών τροπολογιών γίνεται δεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, «περίεργες» ρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί, επιχειρεί να τις νομοθετήσει ως βουλευτικά αιτήματα.

Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση - Αποχώρησε το Ποτάμι

Η αντικοινοβουλευτική πρακτική έχει προκαλέσει τις ισχυρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την ΚΟ του Ποταμιού να δηλώνει ότι αποχωρεί από την συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και συμφωνούσε με τις διατάξεις του.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο περνά αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα και ο λόγος είναι ένας: οι τροπολογίες, και συγκεκριμένα οι πολλές, άσχετες και όλες εκπρόθεσμες τροπολογίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, καθώς, όπως είπε, τα νομοσχέδια έχουν γίνει οι ξενιστές των τροπολογιών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τροπολογίες «γίνονται, για να συντηρήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πελατειακό κράτος και να νομιμοποιήσει το ρουσφέτι».

Συνέχισε, λέγοντας ότι, επειδή σέβεται τον εαυτό του και το Κοινοβούλιο, αποφασίζει να αποχωρήσει και να μην συμμετέχει στον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Επίσης, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), πετώντας στον αέρα τις σχεδόν 120 σελίδες τροπολογιών, είπε: «Προτείνουμε να γίνει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε οι βουλευτικές τροπολογίες να γίνονται αποδεκτές από τους υπουργούς, μόνο αν είναι σχετικές με το νομοσχέδιο και εμπρόθεσμες. Αυτό το χάλι που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί ερήμην του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν κυβερνητική πολιτική και να διαγράφουν πρόστιμα. Μπορεί να είναι σωστή η ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να νομοθετείται με τέτοιο τρόπο. Τέλος σε αυτό το παιχνίδι».

«Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο της κυβερνητικής ανικανότητας» είπε ο κ. Γιάννης Μανιάτης (Δημ. Συμπαράταξη), για να συνεχίσει «είναι ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει. Το νομοσχέδιο έχει 17 άρθρα και έχουν προστεθεί 19 τροπολογίες. Το προεδρείο να προστατέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιφυλασσόμαστε για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό τον εξευτελισμό του Κοινοβουλίου. Αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Προστατέψτε την αξιοπρέπεια του Σώματος».

Επίσης, η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να εξηγήσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι κατά παράδοση το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους «φορτώνεται» με τροπολογίες, ενώ προσέθεσε ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το «φαινόμενο» λάμβανε μεγαλύτερες διατάσεις απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Τα στατιστικά δεδομένα για τα τελευταία νομοσχέδια πριν το κλείσιμο του έτους είναι αμείλικτα εις βάρος σας για να εξεγείρεστε με αυτούς τους τόνους» είπε αρχικά ο υπουργός, για να σημειώσει ότι «οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι διαδικαστικού χαρακτήρα ενώ 3-4 αφορούν προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Υποστήριξε, δε, ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν έρθει 102 τροπολογίες. Όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014, που ήταν και το τελευταίο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είχαν προστεθεί 16 υπουργικές τροπολογίες.

Επίσης, λόγω του προεκλογικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί, καθώς οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν ήδη ξεκινήσει, οι βουλευτές είχαν καταθέσει περισσότερες από 80 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 11 είχαν γίνει δεκτές.

Επίσης, στα τρία τελευταία νομοσχέδια του 2013 είχαν προστεθεί συνολικά επτά υπουργικές τροπολογίες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» ρουσφετολογικών τροπολογιών λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής"

Πολάκης: Έδωσα στον εισαγγελέα τα… ραβασάκια του Άδωνη για τις προσλήψεις

Τη δήλωση ότι κατέθεσε στον εισαγγελέα διαφθοράς στοιχεία που έχει στη διάθεση του για τα …ραβασάκια που έστελνε ο Άδωνις Γεωργιάδης προς το ΚΕΕΛΠΝΟ για διορισμούς ημετέρων, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

«Δεν πετάω κουβέντες στον αέρα. Όλα τα στοιχεία για τον Άδωνι Γεωργιάδη τα έχω καταθέσει στον εισαγγελία διαφθοράς και τώρα το λόγο τον έχει η δικαιοσύνη», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να συμπληρώσει ότι «είναι σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη έρευνα η οποία αφορά δύο κοντέινερς στοιχεία.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της περιοδείας του πρωθυπουργού στην Ανατολική Κρήτη και στις εξαγγελίες του για τον χώρο της Υγείας του νησιού χαρακτηρίζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο ένα ουσιαστικό εργαλείο αντιμετώπισης των λειτουργικών προβλημάτων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα θέσει τέρμα στην εξαγωγή ασθενών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τοποθέτησε τη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας τον Απρίλιο του 2017 και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσλήψεων στα νοσοκομεία της χώρας.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Παύλος Πολάκης και για τις εργολαβίες που είχε μοιράσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση στους τομείς της καθαριότητας και της διανομής φαγητού στα νοσοκομεία.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Έδωσα στον εισαγγελέα τα… ραβασάκια του Άδωνη για τις προσλήψεις"

Συνταξιούχος με εμπειρία οικοδομής… προσωπάρχης στις Ο.ΣΥ.

Συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και Πόρων στις Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ.).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η απόφαση, αν και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου (όχι ομόφωνα και αυτό έχει τη σημασία του), εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τα κριτήρια επιλογής του νέου προσωπάρχη, δεδομένου ότι εκτός από το ότι είναι συνταξιούχος, δεν έχει και την ανάλογη επαγγελματική κατάρτιση.

Ο Κωνσταντίνος Τραγάς, σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό του σημείωμα, είναι 65 ετών και στην επαγγελματική του κατάσταση αναγράφει ότι είναι συνταξιούχος. Η εμπειρία του αφορά αποκλειστικά σε εργασία πάνω στις σπουδές του. Συγκεκριμένα, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 μελέτες και επιβλέψεις σε ιδιωτικές οικοδομές και έχει εμπειρία ως εργολάβος δημοσίων έργων και εργοταξίου. Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που διερωτώνται γιατί δεν επιλέχθηκε για τη θέση του γενικού διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού κάποιο στέλεχος από τις Οδικές Συγκοινωνίες, που θα διέθετε την ανάλογη προϋπηρεσία ή κάποιος άνεργος τεχνοκράτης με σχετική επαγγελματική εμπειρία και αντ’ αυτού προκρίθηκε ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχος με εμπειρία οικοδομής… προσωπάρχης στις Ο.ΣΥ."

Υπουργείο Εργασίας: Το ευρωδικαστήριο μας δικαιώνει για τις ομαδικές απολύσεις

Τη δική του ανάγνωση επί της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ως «δικαίωση» των ελληνικών θέσεων για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Όπως αναφέρει «Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επί της προσφυγής της Ανώνυμης Γενικής Εταιρείας Τσιμέντων Ηρακλής (ΑΓΕΤ Ηρακλής) δεν επιβεβαιώνει τις μέχρι σήμερα αρνητικές εκτιμήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

«Καταρχάς» - τονίζει το υπουργείο Εργασίας - «πρέπει να διευκρινίσουμε πως η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αφορά στα ισχύοντα όρια των ομαδικών απολύσεων, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο. Η κρίση του Δικαστηρίου περιορίζεται στο ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, καθώς και στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης από τη δημόσια αρχή».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς κρίνει ότι είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο. Το Δικαστήριο ορίζει, επίσης ότι τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων, πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένα απ ό,τι είναι σήμερα».

«Συνεπώς», καταλήγει το υπουργείο Εργασίας, «η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων, διατηρώντας ένα σύστημα ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και όχι καταργώντας το, όπως αρκετοί θα ήλπιζαν ή είχαν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Το ευρωδικαστήριο μας δικαιώνει για τις ομαδικές απολύσεις"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας

Μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ με την παρουσία τους έξω από το κτίριο της οδού Σταδίου θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεση τους, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαίωσε μετά την προσφυγή, την πολυεθνική εταιρία Lafarge που είναι ιδιοκτήτρια των Τσιμεντων Χαλκίδας ( ΑΓΕΤ Ηρακλής) για τις ομαδικές απολύσεις που είχε πραγματοποιήσει. Η πολυεθνική εταιρία είχε απολύσει ομαδικά 236 άτομα.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τους ανέφερε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν προωθεί τις ομαδικές απολύσεις. Ωστόσο όπως ανέφεραν τα μέλη του ΠΑΜΕ που συνομίλησαν με την υπουργό, η κυβέρνηση θα αποδεχτεί την απόφαση για την υπόθεση των τσιμέντων Χαλκίδας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας"

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2008

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε σήμερα την αίτηση του τέως υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2008, σε φυλάκιση 2 ετών, με τριετή ανατολή.

Οι αρεοπαγίτες, δεχόμενοι την εισήγηση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και επαρκή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

Πάντως, το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, κλπ, για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες μεταγενέστερων ετών (2009, κλπ).

Η δικαστική έρευνα για το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες ξεκίνησε όταν, από τη «λίστα Λαγκάρντ», εντοπίστηκε λογαριασμός της Σταυρούλας Κουράκου στην Τράπεζα HSBC, με ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2008"

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να περάσουν τροπολογία που όταν ήταν αντιπολίτευση ο Τσίπρας τη χαρακτήριζε παράδειγμα διαφθοράς

Τη φράση «αυτά που έφτυναν τώρα τα λούζονται» χρησιμοποιούν βουλευτεί της αντιπολίτευσης για να σχολιάσουν την κίνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν τροπολογία για αναστολή διώξεων κατά διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών.
Όμως ο θόρυβος που σηκώθηκε έκανε πολλούς να θυμηθούν. Οτι παλαιότερα όταν είχε φέρει ανάλογης τροπολογία η κυβέρνηση Σαμαρά την κατήγγειλαν ως «σκάνδαλο». Έτσι επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις και τελικά η  τροπολογία απεσύρθη πριν το θέμα λάβει διαστάσεις. Πρόκειται για την υπ' αριθμόν 869 τροπολογία που υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπ.Λάππας , Στ.Αραχωβίτης, Π.Βράντζα και Π.Κοζομπόλη με την οποία ζητείτο να ανασταλούν διώξεις κατά διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση ή η πτώχευση των αγροτικών συνεταιρισμών. 
Όμως η  τροπολογία που κατέθεσαν είναι πανομοιότυπη με τροπολογία που είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά στα τέλη του 2013 την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε κατήγγειλε ως σκάνδαλο. 
Μάλιστα  η  συγκεκριμένη τροπολογία Σαμαρά είχε καταγγελθεί και από τη Μαύρη Βίβλο που είχε εκδώσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν ήταν ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τα σκάνδαλα Σαμαρά. Συγκεκριμένα στις σελίδες 80, 81 και 82 της Μαύρης Βίβλου σε κείμενο με τίτλο "ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ : ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ"  μεταξύ άλλων αναφερόταν : "Την ίδια ώρα που αγρότες διώκονται , παραπέμπονται και καταδικάζονται σε ποινές πολύμηνης φυλάκισης λόγω της συμμετοχής τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις , για τις οποίες καμία πρόταση παραγραφής του αξιοποίνου δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Σαμαρά , οι κυβερνώντες φρόντισαν προκλητικά να παράσχουν ποινική, αστική και φορολογική ασυλία στα στελέχη των αγροτικών οργανώσεων, που ελέγχονται μεταξύ άλλων για οικονομικές ατασθαλίες". 
Αλλα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά που είχε διεξαχθεί στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο είχε επικαλεστεί και πάλι τη συγκεκριμένη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά ως χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς.
Τελικά οι πληροφορίες πως η Ν.Δ ετοίμαζε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια είχε  ως αποτέλεσμα η τροπολογία το βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί.
Τι έγραφαν στη Μάυρη Βίβλο
Η τροπολογία που ήθελαν να περάσουν
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να περάσουν τροπολογία που όταν ήταν αντιπολίτευση ο Τσίπρας τη χαρακτήριζε παράδειγμα διαφθοράς "

Παράθυρο για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το ευρωδικαστήριο

«Παράθυρο» για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αφήνει η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ορίζει ότι καταρχήν η ελληνική νομοθεσία δεν αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/79ΕΚ.

Ωστόσο, για την υπό εξέταση υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τονίζει ότι η εφαρμογή της στην πράξη δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που να ακυρώνει την κοινοτική οδηγία.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί στην πράξη κάθε δυνατότητα του εργοδότη να προβεί σε ομαδικές απολύσεις και αφήνει στην κρίση του ΣτΕ την εξέταση της ορθής εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας στην υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως, κάνει τη δική του ανάγνωση, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του ευρωδικαστηρίου αποτελεί «δικαίωση» των ελληνικών θέσεων.

Η ανακοίνωση του ευρωδικαστηρίου

«Το δίκαιο της Ένωσης δεν απαγορεύει καταρχήν σε κράτος μέλος να εναντιώνεται, υπό ορισμένες περιστάσεις, σε ομαδικές απολύσεις προκειμένου να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και η απασχόληση.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας τέτοιας εθνικής ρύθμισης, η οποία πρέπει να κατατείνει στον συγκερασμό και στη δίκαιη εξισορρόπηση μεταξύ, αφενός, της προστασίας των εργαζομένων και της απασχόλησης και, αφετέρου, της ελευθερίας εγκατάστασης και της επιχειρηματικής ελευθερίας των εργοδοτών, τα προβλεπόμενα από τον νόμο κριτήρια τα οποία πρέπει να εφαρμόζει η αρμόδια αρχή, προκειμένου να εναντιωθεί σε σχέδιο ομαδικών απολύσεων, δεν μπορούν να είναι διατυπωμένα κατά τρόπο γενικό και ασαφή.

Η ελληνική εταιρία ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία παράγει τσιμέντο και έχει ως κύριο μέτοχο τη γαλλική πολυεθνική Lafarge, αμφισβητεί την απόφαση του Υπουργού Εργασίας να εναντιωθεί στο σχέδιό της ομαδικών απολύσεων (σχέδιο το οποίο προέβλεπε το κλείσιμο ενός εργοστασίου στη Χαλκίδα και την κατάργηση 236 θέσεων εργασίας). Στην Ελλάδα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μερών σχετικά με σχέδιο ομαδικών απολύσεων, ο νομάρχης ή ο Υπουργός Εργασίας δύνανται, λαμβάνοντας υπόψη τρία κριτήρια (τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας), να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση μέρους ή του συνόλου των σχεδιαζόμενων απολύσεων. Εάν το σχέδιο των απολύσεων δεν εγκριθεί, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ερωτά το Δικαστήριο εάν η εν λόγω προηγούμενη διοικητική έγκριση είναι σύμφωνη με την οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις και την ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται από τις Συνθήκες (ελευθερία την οποία η γαλλική πολυεθνική Lafarge ασκεί δια της κατοχής πλειοψηφικών συμμετοχών, εν προκειμένω στην ελληνική εταιρία ΑΓΕΤ Ηρακλής).

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, το ελληνικό δικαστήριο ερωτά εάν η εθνική ρύθμιση μπορεί, παρά ταύτα, να κριθεί συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση και ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο εξετάζει καταρχάς εάν η ελληνική νομοθεσία είναι συμβατή με την οδηγία. Κρίνει, συναφώς, ότι η οδηγία δεν αντιτίθεται, καταρχήν, σε εθνική ρύθμιση που παρέχει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέψει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση που εκδίδει μετά από εξέταση του φακέλου και συνεκτίμηση προκαθορισμένων ουσιαστικών κριτηρίων, υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση αυτή δεν καθιστά την οδηγία άνευ πρακτικής αποτελεσματικότητας. Η οδηγία θα καθίστατο άνευ πρακτικής αποτελεσματικότητας εάν, ιδίως, λόγω των εφαρμοζόμενων από την εθνική αρχή κριτηρίων, αποκλειόταν στην πράξη κάθε δυνατότητα του εργοδότη να προβεί σε ομαδικές απολύσεις.

Εν προκειμένω, η ΑΓΕΤ Ηρακλής υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές εναντιώνονται συστηματικά στα κοινοποιούμενα σε αυτές σχέδια ομαδικών απολύσεων. Συνεπώς, εναπόκειται στο ελληνικό δικαστήριο το οποίο επιλήφθηκε της υπόθεσης να εξετάσει εάν, λόγω των εφαρμοζόμενων από τις ελληνικές αρχές κριτηρίων αξιολογήσεως, η οδηγία 98/59 καθίσταται άνευ πρακτικής αποτελεσματικότητας, υπό την έννοια ότι οι εργοδότες δεν έχουν ουσιαστικά καμία δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικών απολύσεων.

Εν συνεχεία, το Δικαστήριο εξετάζει τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με την ελευθερία εγκατάστασης. Κρίνει, συναφώς, ότι η ελληνική ρύθμιση ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μια τέτοια ρύθμιση είναι ικανή να καταστήσει εξαρχής λιγότερο ελκυστική την πρόσβαση στην ελληνική αγορά και, εν συνεχεία, να περιορίσει σημαντικά ή και να εξαλείψει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων άλλων κρατών μελών να ρυθμίσουν τη δραστηριότητά τους ή και να την παύσουν, αποδεσμεύοντας, στο πλαίσιο αυτό, τους εργαζομένους τους οποίους έχουν προηγουμένως προσλάβει. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο διαπιστώνει περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ένας τέτοιος περιορισμός μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος, όπως είναι η προστασία των εργαζομένων ή η αύξηση της απασχόλησης και των προσλήψεων. Το Δικαστήριο διαπιστώνει, συναφώς, ότι δεν είναι αντίθετη στην ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται με το άρθρο 49 ΣΛΕΕ ούτε στην επιχειρηματική ελευθερία που κατοχυρώνεται με το άρθρο 16 του Χάρτη εθνική νομοθετική ρύθμιση κράτους μέλους κατά την οποία τα σχέδια ομαδικών απολύσεων πρέπει, προτού υλοποιηθούν, να κοινοποιούνται σε εθνική αρχή με εξουσία ελέγχου στο πλαίσιο της οποίας δύναται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εναντιώνεται σε τέτοιο σχέδιο για λόγους προστασίας των εργαζομένων και της απασχόλησης.

Πράγματι, ένα τέτοιο σύστημα δεν συνεπάγεται, ως εκ της φύσεώς του, τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας των επιχειρήσεων να προβαίνουν σε ομαδικές απολύσεις, αλλά αποσκοπεί μόνο στη ρύθμιση της δυνατότητας αυτής, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιη εξισορρόπηση μεταξύ, αφενός, των συμφερόντων που συνδέονται με την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης (ιδίως την προστασία έναντι αδικαιολόγητων απολύσεων) και, αφετέρου, των συμφερόντων που σχετίζονται με την ελευθερία εγκατάστασης. Το Δικαστήριο καταλήγει ότι το εν λόγω σύστημα μπορεί να ικανοποιεί τις επιταγές της αρχής της αναλογικότητας και, εξάλλου, δεν θίγει το ουσιαστικό περιεχόμενο της επιχειρηματικής ελευθερίας.

Περαιτέρω, το Δικαστήριο εξετάζει τα τρία κριτήρια βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια ομαδικών απολύσεων. Το Δικαστήριο κρίνει ότι το πρώτο κριτήριο (συμφέρον της εθνικής οικονομίας) δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς η επίτευξη σκοπών οικονομικής φύσης δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο γενικού συμφέροντος που να δικαιολογεί περιορισμό ελευθερίας όπως είναι η ελευθερία εγκατάστασης.

Αντιθέτως, όσον αφορά τα δύο άλλα κριτήρια εκτίμησης (κατάσταση της επιχείρησης και συνθήκες της αγοράς εργασίας), μπορεί καταρχήν να γίνει δεκτό ότι σχετίζονται με την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης, που αποτελούν θεμιτούς σκοπούς γενικού συμφέροντος.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει, ωστόσο, ότι τα δύο αυτά κριτήρια έχουν διατυπωθεί κατά τρόπο υπέρμετρα γενικό και ασαφή. Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες δεν γνωρίζουν υπό ποιες συγκεκριμένες και αντικειμενικές περιστάσεις μπορούν οι ελληνικές αρχές να εναντιωθούν σε σχέδια ομαδικών απολύσεων: οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες, απροσδιόριστες και μη προσδιορίσιμες, τα δε κριτήρια αυτά παρέχουν στις ελληνικές αρχές ευρύ περιθώριο εκτίμησης που δεν μπορεί ευχερώς να ελεγχθεί. Τέτοια κριτήρια, τα οποία είναι ασαφή και δεν στηρίζονται σε αντικειμενικές και δυνάμενες να ελεγχθούν προϋποθέσεις, υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών και, ως εκ τούτου, δεν ικανοποιούν τις επιταγές της αρχής της αναλογικότητας.

Τέλος, απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα του ελληνικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το γεγονός ότι σε ένα κράτος μέλος επικρατούν συνθήκες χαρακτηριζόμενες από οξεία οικονομική κρίση και ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ανεργίας δεν διαφοροποιεί την προηγούμενη λύση. Συγκεκριμένα, ούτε η οδηγία ούτε η Συνθήκη ΛΕΕ προβλέπουν δυνατότητα παρέκκλισης εφόσον επικρατούν τέτοιες συνθήκες σε εθνικό επίπεδο.

ΥΠΟΜΝΗΣΗ: Η διαδικασία εκδόσεως προδικαστικής αποφάσεως παρέχει στα δικαστήρια των κρατών μελών τη δυνατότητα να υποβάλουν στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο της ένδικης διαφοράς της οποίας έχουν επιληφθεί, ερώτημα σχετικό με την ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης ή με το κύρος πράξεως οργάνου της Ένωσης. Το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται επί της διαφοράς που εκκρεμεί ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου. Στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να επιλύσει τη διαφορά αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή δεσμεύει, ομοίως, άλλα εθνικά δικαστήρια ενώπιον των οποίων ανακύπτει παρόμοιο ζήτημα».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το ευρωδικαστήριο"

Nησιά Β. Αιγαίου: Αφίξεις 102 προσφύγων το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 102 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Στη Χίο και στη Σάμο διαπιστώθηκαν ροές για πρώτη φορά έπειτα από πολλές μέρες. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι στη Σάμο οι τελευταίες, πριν από τις σημερινές, ροές είχαν διαπιστωθεί στις 19 του περασμένου Νοεμβρίου.

Στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν 32 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 15 ήταν Αφγανοί, οι 10 Ιρανοί, έξι από το Ιράκ και ένας Αλγερινός. Στη Χίο, το αντίστοιχο διάστημα, πέρασαν 46 άτομα, 21 Σύροι, 10 Μαροκινοί, έξι από τη Νιγηρία, τρεις Αλγερινοί, δύο από το Ιράκ και από ένας από την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Κουβέιτ και το Μπανγκλαντές. Τέλος, στη Σάμο πέρασαν 24 άτομα, 14 Αφγανοί, οκτώ Πακιστανοί και από ένας από το Ιράν και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, σήμερα στα νησιά της περιοχής βρίσκονται καταγεγραμμένοι-εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου -το οποίο δεν έχει εξεταστεί- 11.043 μετανάστες και πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 5.708 άτομα, στη Χίο 3.407 και στη Σάμο 1.928. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων και μεταναστών έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα κατά 10% παρά τις αφίξεις που διαπιστώνονται ιδιαίτερα στην περίπτωση της Λέσβου.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο αριθμός των εγκλωβισμένων ξεπερνούσε τις 12.000. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο ιδιαίτερα με προσφυγικό προφίλ παραπέμπονται στην Αθήνα για συνεντεύξεις στην αρμόδια υπηρεσία ασύλου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Nησιά Β. Αιγαίου: Αφίξεις 102 προσφύγων το τελευταίο 24ωρο"

ΕΦΕΤ: Αποσύρθηκαν τα «ύποπτα» τρόφιμα - Ασφαλείς οι καταναλωτές

Τη διαβεβαίωσή του ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι ασφαλείς, μετά τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην στοχοποιημένη αγορά της Αττικής, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία αλλά και την προληπτική απομάκρυνση των επίμαχων προϊόντων από τις επιχειρήσεις, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οργάνωση αντιεξουσιαστικού χώρου ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκαν από σούπερ μάρκετ συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά συγκεκριμένων εταιρειών, τα δηλητηρίασαν διοχετεύοντας χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ και θα τα επανατοποθετήσουν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.

«Υπήρξε μια απειλή από κάποια οργάνωση και έγινε μια συντονισμένη ενέργεια από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών. Βασικός στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και αυτό επιτυγχάνεται με την απόσυρση των επίμαχων προϊόντων από την Αττική όπου υπήρχε και η απειλή. Ήδη αποσύρθηκαν τα επίμαχα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ με πρωτοβουλία όλων των εταιρειών ενώ ο ΕΦΕΤ θα ελέγξει αν αυτό έχει γίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό» ανέφερε ο κ. Τσιάλτας και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, όπως εκτιμούμε, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και με βάση τις διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο στόχος μας ήταν να μην υπάρχουν, έτσι και αλλιώς, τα συγκεκριμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε να το συναντήσει ο καταναλωτής. Μετά τις διαβεβαιώσεις της Ελληνική Αστυνομίας και μετά από τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε θα υλοποιηθεί η απειλή. Η απειλή στόχευε στο να υποστούν οι εταιρείες για τη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων, μια οικονομική ζημιά. Δυστυχώς θα την υποστούν, όμως με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται ο τελικός καταναλωτής».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάλτας, «από την πρώτη στιγμή, στόχος μας ήταν η προστασία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του καταναλωτή είναι να μην υπάρχουν, αυτή την περίοδο των εορτών, τα στοχοποιημένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και αυτό τελικά θα γίνει. Εμείς επιβεβαιώνουμε σήμερα με τους ελέγχους ότι τα επίμαχα προϊόντα έχουν αποσυρθεί και κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει στην αγορά. Για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα δεν υπάρχει καμία απολύτως απειλή και θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, ο συντονισμός ήταν πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν διάφορες απειλές με ή χωρίς προειδοποίηση των πολιτών και στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια απειλή με προειδοποίηση. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρχει λόγος να υλοποιηθεί η απειλή γιατί μετά θα ήταν εγκληματική ενέργεια. Επομένως, οι συγκεκριμένοι τύποι των προϊόντων δεν θα υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ οπότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τον καταναλωτή».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Αποσύρθηκαν τα «ύποπτα» τρόφιμα - Ασφαλείς οι καταναλωτές"

Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη

Κακουργηματική ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ασκήθηκε σε βάρος του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Της ποινικής δίωξης προηγήθηκε έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ στα εισοδήματα του εκδότη από το 2000 και μετά, από την οποία προέκυψε ποσό περίπου 45 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογείται.

Ο φάκελος μετά τον έλεγχο που διενήργησαν οι φορολογικές αρχές διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία όπου ο κ. Ψυχάρης κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων μέσω υπομνήματος.

Οι εκκρεμότητες

Εκτός αυτού, ο Σταύρος Ψυχάρης έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος έπειτα από απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αυτή έφτασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν έρευνας της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, από την οποία προέκυψαν ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης για τα οικονομικά έτη 2010-2014.

Επιπλέον ο Σταύρος Ψυχάρης αντιμετωπίζει και κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με προσωπικά του δάνεια που κριθήκαν επισφαλή, ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ. Η δίωξη για τις εν λόγω χορηγήσεις ασκήθηκε σε βάρος του με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη"

Σε επίπεδο ρεκόρ στο 84,5% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος

Σε επίπεδο ρεκόρ διαμορφώνεται το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από τον μεγαλύτερο του αναμενόμενου δανεισμό της χώρας κατά το μήνα Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δανείστηκε τον περασμένο μήνα 12,65 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, έναντι πρόβλεψης 12,2 δισεκατομμυρίων.

Το αντίστοιχο ποσό για τον Οκτώβριο ήταν 4,796 δισεκατομμύρια λίρες και για τον περσινό Νοέμβριο 13,2 δισεκατομμύρια λίρες.

Η μέχρι στιγμής συνολική δανειστική οφειλή για τη βρετανική κυβέρνηση κατά το τρέχον οικονομικό έτος (που αρχίζει τον Απρίλιο) διαμορφώνεται στα 59,5 δισεκατομμύρια λίρες.

Το δημόσιο χρέος έχει φτάσει πλέον στα 1,655 τρισεκατομμύρια λίρες ή 84,5% του ΑΕΠ.

Κατά τον ενδιάμεσο προϋπολογισμό του Νοεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε πει ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν να δανειστεί περισσότερο την επόμενη πενταετία καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί και τα φορολογικά έσοδα να περιοριστούν στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit.

Το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί στο 90,2% κατά το οικονομικό έτος 2017-18 και θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2019.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίπεδο ρεκόρ στο 84,5% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος "

Στο 6,95% από την 1-1-2017 οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στον ΟΓΑ

Εκδόθηκε εγκύκλιος για τις νέες εισφορές που θα καταβάλουν, από τις αρχές του νέου έτους, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των προσώπων που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ανερχόταν σε ποσοστό 2,50% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία είχε καταταγεί ο ασφαλισμένος και δεν μπορούσε να είναι μικρότερη απ' αυτήν που αναλογεί στο ποσό της 5ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Πλέον, ορίζεται ότι η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των αναφερομένων προσώπων στο άρθρο 40 του ν. 4387/2016, που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, αυξάνεται σταδιακά και διαμορφώνεται, ως εξής:

α) Από 01/01/2016 έως 31/12/2016, σε ποσοστό 3,61% επί των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ασφαλιστικών κατηγοριών και κατανέμεται κατά 3,35% για παροχές σε είδος και 0,26% για παροχές σε χρήμα.
β) Από 01/01/2017, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των προσώπων αυτών ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος και κατανέμεται κατά 6,45% για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα.

Για το τρέχον έτος, όπως αναφέρεται στην οικεία διάταξη, ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς γίνεται επί της υφιστάμενης ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία έχει καταταγεί ο ασφαλισμένος και η ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη απ' αυτήν που αναλογεί στο ποσό της 5ης ασφαλιστικής κατηγορίας και καταβάλλεται εντός των προβλεπόμενων από τις οικείες διατάξεις προθεσμιών και με την ισχύουσα, μέχρι 31/12/2016, για τον ΟΓΑ διαδικασία.

Από 01/01/2017, οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και εφεξής η ανωτέρω ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης θα υπολογίζεται επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, όπως επιμέρους ορίζεται στο άρθρο 40 του ως άνω νόμου, το οποίο θα εξειδικευτεί περαιτέρω με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι ασφαλιστικές εισφορές, από 01/01/2017, θα καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση, σε εναρμόνιση με την καταβολή των φόρων.

Σημειώνεται ότι, με το άρθρο 1 του ν. 4425/2016 τροποποιούνται οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α' 85), με σκοπό την ομογενοποίηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 6,95% από την 1-1-2017 οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στον ΟΓΑ"

Νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς» ζήτησαν και έλαβαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο​ οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες ​η συζήτηση για την εξαγγελία Τσίπρα όσον αφορά στην παροχή του «μποναμά» στους συνταξιούχους.

Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης), καθώς την Τρίτη δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ότι ​«μια παροχή ​για το 2016 ήταν και πάει». Αντιθέτως, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης ​πιέζουν τον κ. Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο ​που να λέει ​πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης χθες, «εξετάστηκαν διάφορες πιθανές επιλογές προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα"

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διαγραφή προστίμων σε δημάρχους, περιφερειάρχες

Ήδη, στο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό έχουν προστεθεί 19 υπουργικές τροπολογίες ενώ αναμένουν την έγκρισή τους άλλες 19 βουλευτικές πολλές εκ των οποίων είναι καθαρά ρουσφετολογικές.

Ενδεικτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, Σπύρος Λάππας και Αναστάσιος Πρατσόλης προτείνουν την διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς των ΟΤΑ λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, η διαγραφή αφορά πρόστιμα από 1.000 εως 10.000 ευρώ για τα αδικήματα της μη τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο, ανάρτησης δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών κ.α.

Με δεύτερη τροπολογία που υπογράφεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα ζητείται παράταση για 12 μήνες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Να σημειωθεί ότι, συνήθως μικρό ποσοστό των βουλευτικών τροπολογιών γίνεται δεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις «περίεργες» ρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί, επιχειρεί να τις νομοθετήσει ως βουλευτικά αιτήματα.

Αναφορικά με τις υπουργικές τροπολογίες ξεχωρίζουν:

- Ρύθμιση που αλλάζει τον υπολογισμό του τιμήματος απόκτησης μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα, ορίζεται ότι το τίμημα για το 25% της εταιρείας θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή. Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι το τίμημα απόκτησης ανα μετοχή ισούται με το τίμημα που καταβάλλει ο επενδυτής. Σϋμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη «στο μέτρο που το τελικό κείμενο της σύμβασης μετοχών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ επιφυλάσσει διαφορετικά δικαιώματα σε σύνολα μετοχών με αποτέλεσμα η αποτίμηση του 25% να μην μπορεί να εξαρτάται από την αξία του 24% αφού αυτό ενσωματώνει υπεραξίες που δεν εμπεριέχονται στο 25%».

- Με άλλη ρύθμιση προτείνεται η παράταση για ένα επιπλέον έτος το «πάγωμα» του ειδικού τέλος ταφής αποβλήτων (35 ευρώ ανα τόνο) για τους ΟΤΑ.

- Τροπολογία του υπουργείου Υγείας αλλάζει τα ανώτατο όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ και τροποποιείται η ρύθμιση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής – clowback- και του rebate.

Ο «βομβαρδισμός» τροπολογιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

«Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο της κυβερνητικής ανικανότητας» είπε ο Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να συνεχίσει «είναι ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει. Το νομοσχέδιο έχει 17 άρθρα και έχουν προστεθεί 19 τροπολογίες. Το προεδρείο να προστατέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιφυλασσόμαστε για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου. Αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Προστατέψτε την αξιοπρέπεια του Σώματος».

Επίσης, η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να εξηγήσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι κατά παράδοση το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους «φορτώνεται» με τροπολογίες ενώ πρόσθεσε ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το «φαινόμενο» λάμβανε μεγαλύτερες διατάσεις απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Τα στατιστικά δεδομένα για τα τελευταία νομοσχέδια πριν το κλείσιμο του έτους είναι αμείλικτα εις βάρος σας για να εξεγείρεστε με αυτούς τους τόνους» είπε αρχικά ο υπουργός για αν σημειώσει ότι «οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι διαδικαστικού χαρακτήρα ενώ 3-4 αφορούν προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Πάντως, στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014 που ήταν και το τελευταίο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν προστεθεί 16 υπουργικές τροπολογίες. Επίσης, λόγω του προεκλογικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί καθώς οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν ήδη ξεκινήσει, οι βουλευτές είχαν καταθέσει περισσότερες από 80 τροπολογίες εκ των οποίων οι 11 είχαν γίνει δεκτές. Επίσης, στα τρία τελευταία νομοσχέδια του 2013 είχαν προστεθεί συνολικά 7 υπουργικές τροπολογίες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διαγραφή προστίμων σε δημάρχους, περιφερειάρχες"

Επιστολή-καταπέλτης της Ελλάδας για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στην ΑΟΖ

Με μία επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν η Ελλάδα δίνει τη δική της απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.

Η επιστολή έρχεται στο φως της δημοσιότητας περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συγγραφή της, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτω από τα κεφάλαια του Δικαίου της Θάλασσας και του Κυπριακού. Πρόκειται για την επιστολή, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, την οποία υπογράφει η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Αικατερίνη Μπούρα και είναι σε απάντηση επιστολής της 15ης Ιουνίου, του Τούρκου ομολόγου της.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αποστόλη Ζουπανιώτη, η κα Μπούρα επισημαίνει ότι «η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».

«Πράγματι, τόσο η παραπλανητική και εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της ισότητας ως κανόνα που διέπει τη θαλάσσια οριοθέτηση όσο και η συμπτωματική και αποσπασματική ανάγνωση της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων για τη θαλάσσια οριοθέτηση, στοχεύουν στην προώθηση αυτών των ισχυρισμών που περιέχονται στην επιστολή της 15ης Ιουνίου το 2016» προσθέτει.

Απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και / ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), η Ελληνίδα πρέσβης τονίζει πως «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

Η κα Μπούρα επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν καταγραφεί σε παλαιότερες επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για τα ίδια ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, έννοιες όπως «η γη κυριαρχεί επί της θάλασσας» και «αποτέλεσμα αποκοπής» που χρησιμοποιούνται στην προαναφερθείσα τουρκική επιστολή, όπως και αφηρημένα και εκτός του πλαισίου της διαδικασίας οριοθέτησης, στοχεύουν απλά στην ανάπλαση της γεωγραφίας».

Τονίζεται επίσης στην ελληνική απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με τον οποίο η οριοθέτηση σε ημίκλειστες θάλασσες πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών, στη βάση της αρχής της επιείκειας, έτσι ώστε να μη βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες άλλων ενδιαφερομένων κρατών / οντοτήτων.

Το διεθνές δίκαιο, σημειώνει στην επιστολή της η κα Μπούρα, «ορίζει λεπτομερώς τους τομείς της συνεργασίας των κρατών στην περίπτωση των κλειστών και ημίκλειστων θαλασσών, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών».

Απορρίπτοντας στο σύνολό τους τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί, επίσης, αποτελούν παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών της, κατόπιν συμφωνίας με τρίτα κράτη, βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως ήδη αναφέρθηκε στην επιστολή της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στις 23 Μαΐου 2016» αναφέρεται στην επιστολή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή-καταπέλτης της Ελλάδας για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στην ΑΟΖ"

«Πόντιος Πιλάτος» το ΕΣΡ για τη μετάδοση ομιλιών της Χρυσής Αυγής

«Νίπτει τας χείρας» του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο ζήτημα της προβολής της Χρυσής Αυγής από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (κρατικούς και ιδιωτικούς), καλώντας τους να κρίνουν «κατά περίσταση» οι ίδιοι αν θα πρέπει να μεταδίδονται ή όχι οι πολιτικές ομιλίες της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Το σχετικό ερώτημα στο ΕΣΡ είχε υποβληθεί από την ΕΡΤ μετά την κριτική που δέχτηκε για τη μετάδοση ομιλιών της Χρυσής Αυγής. Συνεπώς είναι στην κρίση της διοίκησης της ΕΡΤ, αλλά και κάθε τηλεοπτικού σταθμού, να προβάλει τις ομιλίες της Χρυσής Αυγής αξιολογώντας αν συντρέχουν οι λόγοι (ρατσιστικές αναφορές, προτροπή σε βία κλπ) για μη μετάδοση τους.

Ωστόσο, το ΕΣΡ υπενθυμίζει και τη νομοθεσία βάσει της οποίας οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί «οφείλουν να τηρούν έναντι των κοινοβουλευτικών κομμάτων την αρχή της (αναλογικής) ισότητας κατά την παρουσίαση πληροφοριών και ειδήσεων σχετικών με την πολιτική τους δραστηριότητα».
Πως θα γίνει, λοιπόν, αυτή η αξιολόγηση των προς μετάδοση ομιλιών των αρχηγών κομμάτων και εν προκειμένω, της Χρυσής Αυγής;

Μια από τις λύσεις που προτείνεται από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Ροδόλφο Μορώνη, είναι οι διοικήσεις των σταθμών να ζητούν μαγνητοσκοπημένο υλικό και αφού διαπιστωθεί πως δεν προκύπτουν κάποια από τα προαναφερόμενα ζητήματα, να το μεταδίδουν.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόντιος Πιλάτος» το ΕΣΡ για τη μετάδοση ομιλιών της Χρυσής Αυγής"

Η Ιταλία δανείζεται 20 δισ. για τις τράπεζες καθώς η Monte dei Paschi κινδυνεύει

Να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές ώστε να υποστηρίξει τις προβληματικές τράπεζές της αποφάσισε η Ιταλία, εν μέσω ανησυχιών για την απόπειρα ιδιωτικής ανακεφαλαιοποίησης της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Monte dei Paschi di Siena.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Monte dei Paschi ανεστάλη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο το πρωί της Τετάρτης λόγω απότομης πτώσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση ζήτησε άδεια από τη Βουλή για το νέο δανεισμό, σημειώνοντας με νόημα πως τα χρήματα «μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός προγράμματος για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών».

Η κίνηση της Ρώμης έρχεται υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Monte dei Paschi di Siena, την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο με έτος ίδρυσης το 1472, η οποία από της αρχές της εβδομάδας «αγκομαχά» να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, έως το βράδυ της Τρίτης η Monte dei Paschi είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν το ιστορικό ίδρυμα χρειαστεί κρατική βοήθεια κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εξυγιανθεί με τους νέους κανόνες της ευρωζώνης, που προβλέπουν «κούρεμα» ορισμένων μετόχων και ομολογιούχων.

Το ζήτημα είναι πολιτικά τοξικό στην Ιταλία, όπου πολλά νοικοκυριά έχουν επενδύσει αποταμιεύσεις τους σε τραπεζικά ομόλογα, αν και η Ρώμη σχεδιάζει προστασίες για μικρο-ομολογιούχους.

Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται από 360 δισεκατομμύρια ευρώ προβληματικών δανείων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ιταλία δανείζεται 20 δισ. για τις τράπεζες καθώς η Monte dei Paschi κινδυνεύει "

Αρνητικό του ΕΣΡ για την εκπομπή σήματος από τον σταθμό «One Channel» του Βαγγέλη Μαρινάκη

Αρνητική ήταν η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με το αίτημα της εταιρείας Alter Ego (συμφερόντων Β. Μαρινάκη), για την εκπομπή σήματος από τον σταθμό «One Channel».

Το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν υφίσταται το νομοθετικό πλαίσιο για τη θεμελίωση δικαιώματος εκπομπής, αποκλείοντας την πρόσβαση στον σταθμό «One Channel» στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέσω της DIGEA. Το συγκεκριμένο θέμα θα εξετασθεί συνολικά ενόψει των αποφάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες τις οποίες θα χορηγήσει το ΕΣΡ.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικό του ΕΣΡ για την εκπομπή σήματος από τον σταθμό «One Channel» του Βαγγέλη Μαρινάκη"

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και στην Ελλάδα μετά το χτύπημα στο Βερολίνο

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και στην Ελλάδα μετά τo τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο που άφησε πίσω του τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Όπως έγινε γνωστό ενισχύεται η αστυνόμευση σε εμπορικά κέντρα, ενώ θα υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και σε σταθμούς λεωφορείων, μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια στην χώρα, ωστόσο είπε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες και ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο των γιορτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και στην Ελλάδα μετά το χτύπημα στο Βερολίνο"

Βουλευτές ζητούν να διαγραφούν τα πρόστιμα που έφαγαν για παράβαση εκλογικών δαπανών

Τριανταέξι (!) τροπολογίες -18 υπουργικές και 18 βουλευτικές – κατατέθηκαν σε ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος σήμερα στη Βουλή, τελευταία ημέρα νομοθέτησης πριν το κλείσιμο για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ενδιαφέρον έχει μια από τις τροπολογίες που καταθέτουν βουλευτές με την οποία ζητούν να διαγραφούν πρόστιμα σε υποψήφιους των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών για παραβίαση του νόμου περί εκλογικών δαπανών τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως και 10.000 ευρώ.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για την ανάγκη «εξάλειψης αδικιών, που προέκυψαν από περιπτώσεις ακραίας εφαρμογής του νόμου». Η τροπολογία αφορά τη διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε υποψήφιους περιφερειάρχες, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικούς συμβούλους και βάσει του νόμου 3870/2010 όφειλαν να διατηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι βουλευτές επικαλούνται το «παραθυράκι» του νόμου το οποίο προβλέπει ότι «οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τις Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων και αφορούν την επιβολή προστίμων αναπροσαρμόζονται, τροποποιούνται ή ανακαλούνται ύστερα από ένσταση του επικεφαλής του συνδυασμού ή του διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού ή του υποψηφίου, η οποία ασκείται ενώπιον της επιτροπής μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές ζητούν να διαγραφούν τα πρόστιμα που έφαγαν για παράβαση εκλογικών δαπανών "

Μέχρι 13% αυξήθηκε ο κίνδυνος καρκινογένεσης από το καμένο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Μέχρι και 13% αυξήθηκε η συνολική πιθανότητα καρκινογένεσης στους ανθρώπους που ζουν στον Ασπρόπυργο σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που τυλίχθηκε στις φλόγες τον Ιούνιο του 2015.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα του προγράμματος Crome - life το οποίο παρουσιάστηκε χθες Τρίτη στην Αθήνα.

Η φωτιά κάλυψε επί ημέρες την περιοχή με νέφος διοξινών, ενώ τοξικά υλικά διασπείρονταν τριγύρω.

Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις αίματος και υπολογίστηκαν οι διοξίνες που πέρασαν στον οργανισμό των κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τα παιδιά της περιοχής όπου ήρθαν άμεσα σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες στο έδαφος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι 13% αυξήθηκε ο κίνδυνος καρκινογένεσης από το καμένο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news