facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Χτύπημα τρομοκρατίας στο Βερολίνο: 12 νεκροί και 48 τραυματίες

Σκόπιμη χαρακτήρισε η αστυνομία του Βερολίνου την ενέργεια του οδηγού του φορτηγού να το οδηγήσει πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το βράδυ της Δευτέρας σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48. Η ανακοίνωση έγινε στον επίσημο λογαριασμό της αστυνομίας στο Twitter ενώ σε αυτήν προστίθεται ότι ένας άνθρωπος που βρέθηκε νεκρός στο εσωτερικό του φορτηγού δεν ήταν ο οδηγός του. Μάλιστα όπως ανέφερε η αστυνομία ο άνδρας ήταν Πολωνός, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες στη δημοσιότητα για την ταυτότητά του.
Η αστυνομία προχώρησε επίσης, όπως έγινε γνωστό, στη σύλληψη ενός υπόπτου, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το σημείο όπου εκτυλίχθηκε η επίθεση, ο οποίος ανακρίνεται. Το φορτηγό είχε καταγραφεί στην Πολωνία και η αστυνομία εκτιμά ότι είχε κλαπεί από οικοδομή που βρίσκεται εκεί χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την τοποθεσία.
Φόβους για κλοπή του φορτηγού εξέφρασε και ο Πολωνός ιδιοκτήτης του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το όχημα οδηγούσε ο ξάδελφος του, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας του είχε πει στο τηλέφωνο ότι επρόκειτο να παραδώσει το εμπόρευμα το πρωί της Τρίτης. «Κάτι πρέπει να έκαναν στον οδηγό μου», δήλωσε ο Αριελ Ζουράβσκι στο TVN24.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τοπικές πηγές ασφάλειας ανέφεραν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύποπτος που συνέλαβαν ήταν από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.
Πάντως, το πρακτορείο ειδήσεων DPA, αναφέρει, επικαλούμενο πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο οδηγός του φορτηγού είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, είχε φτάσει στη Γερμανία τον Φεβρουάριο και είχε καταθέσει αίτημα για άσυλο.
"Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο", είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (...) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους", πρόσθεσε. Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες.
Εικόνες από τον τόπο του συμβάντος έδειχναν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις να βγαίνουν από το σπασμένο παρμπρίζ του μαύρου φορτηγού. Μετά την επίθεση, έγερνε σταματημένο στο πεζοδρόμιο με ένα τσακισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάτω από τις ρόδες του.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, "Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη 'επίθεση' ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν".
Το επεισόδιο ανέσυρε μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο, όταν ένας άντρας τυνησιακής καταγωγής σάρωσε με ένα φορτηγό 19 τόνων πεζούς στην προκυμαία, σκοτώνοντας 86 άτομα μεταξύ ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα κατά την εθνική εορτή της Γαλλίας. Την ευθύνη για το μακελειό την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Την επίθεση καταδίκασαν ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος, μεταξύ άλλων.
Η Γερμανία δεν έχει βιώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια, όπως οι γειτονικές της χώρες Βέλγιο και Γαλλία. Υπήρξαν όμως δύο μικρότερες επιθέσεις στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Την ευθύνη και τις δύο επιθέσεις την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Επίσης, κυβερνητικά στελέχη έχουν πει ότι η χώρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες πέρσι σε σχεδόν 900.000 μετανάστες, πολλοί από αυτούς από τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται "στο στόχαστρο τρομοκρατών".
Στα μέσα Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε έναν σύρο μετανάστη ο οποίος ήταν ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ο 22χρονος αυτοκτόνησε σε φυλακή λίγο μετά τη σύλληψή του.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον υπουργό Εσωτερικών και τον δήμαρχο του Βερολίνου. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή και προέτρεψε τον κόσμο να απομακρυνθεί από εκεί.
Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπική ώρα (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συνωστίζονται ενήλικες και παιδιά γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα πράγματα, σε μια ετήσια παράδοση που γιορτάζεται σε όλη τη Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.
Το επεισόδιο συνέβη κοντά σε ένα πολύ γνωστό μνημείο του Βερολίνου, την εκκλησία Gedaechtniskirche, η οποία οικοδομήθηκε το 1891-95, και η οποία αφέθηκε όπως ήταν, κατεστραμμένη μετά από βομβιστικές επιθέσεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπημα τρομοκρατίας στο Βερολίνο: 12 νεκροί και 48 τραυματίες"

Προσκόμιση αποδείξεων από το 2017 για υπερήλικες και άτομα με αναπηρία

Νέες ανατροπές στο σύστημα αγορών με «πλαστικό χρήμα» φέρνουν τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα. Με τις αλλαγές αυτές διευκρινίζεται ότι, προκειμένου να μη χάσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι:

- Απαιτείται από 1.1.2017 να δαπανούν μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής το ποσοστό 10%-20% «επί τους φορολογητέου εισοδήματός τους» και όχι το δηλωθέν.

Αυτό σημαίνει όμως ότι ακόμα και άνεργοι ή με εργαζόμενα μέλη οικογενειών που θα πιάνονται στα τεκμήρια, πρέπει να κάνουν δαπάνες με κάρτες και e-banking. Στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για επιμερισμό της δαπάνης μεταξύ των συζύγων, όπως ίσχυε παλαιότερα με τις αποδείξεις (που τις έβαζαν στον κωδικό 049 σαν οικογενειακές δαπάνες). Άρα κάθε μέλος πρέπει να έχει κάνει ξεχωριστά τις δαπάνες του, έστω και αν δεν έχει καν δικό του εισόδημα!

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα οι ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρία 80% και άνω. Άρα άτομα με αναπηρία 67%-80% απειλούνται με πρόστιμα 22% για τις αποδείξεις που τους λείπουν (πχ 220 ευρώ αν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και απαιτούνται πληρωμές 1.000 ευρώ μέσω τραπέζης). Εξαιρούνται και άποροι που δικαιούνται δικαστικής συμπαράστασης.

-Εφόσον απαλλάσσονται από την χρήση καρτών, τότε «απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας» (10%-20% του φορολογητέου εισοδήματός τους δηλαδή).

Άρα ηλικιωμένοι, άποροι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις και να τις προσκομίζουν στην εφορία. Από την διατύπωση της διάταξης δεν προκύπτει εξαίρεση ούτε για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Για όσους υπερβαίνουν το ελάχιστον απαιτούμενο ποσοστό πληρωμών με κάρτες, προβλέπεται και επιβράβευση με κληρώσεις δώρων κλπ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσκόμιση αποδείξεων από το 2017 για υπερήλικες και άτομα με αναπηρία"

Πυρπόλησαν τρία τρόλεϊ στην Πατησίων - Επεισόδια και καταστροφές στον ΗΣΑΠ στην Κηφισιά!

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας (19/12) σε τρία τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, οι δράστες πέταξαν βόμβες μολότοφ στα τρόλεϊ, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα οι οποίοι έσβησαν τις φωτιές, καθώς και δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ έχει κλείσει η οδός Πατησίων. Τα δύο οχήματα καταστράφηκαν και ένα υπέστη σοβαρές ζημιές. Όπως έγινε γνωστό δεν κινδύνευσαν άτομα.

Σημειώνεται ότι λόγω των συχνών επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο, μετά από αίτημα της Αστυνομίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν περνούν από το σημείο μετά τις 10 το βράδυ.

Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από την Ασφάλεια Αττικής.



Την ίδια ώρα επεισόδια σημειώθηκαν και στον ΗΣΑΠ στην Κηφισιά όπου άγνωστοι για ακόμη μία φορά έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές.













Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρπόλησαν τρία τρόλεϊ στην Πατησίων - Επεισόδια και καταστροφές στον ΗΣΑΠ στην Κηφισιά!"

Σε φορολογικό κλοιό από το 2017 οι καταθέτες εξωτερικού

Σε φορολογικό κλοιό μπαίνουν από την Πρωτοχρονιά τα χρήματα των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς ξεκινά η διαδικασία αυτόματης ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των φορολογικών αρχών περισσότερων από 90 χωρών οι οποίες εντάσσονται στη συμφωνία για τα Κοινά Πρότυπα Αναφοράς (Common Reporting Standards - CRS) του ΟΟΣΑ.
Η συμφωνία θα ισχύσει σε δύο φάσεις, το 2017 και το 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι φορολογικές αρχές 52 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, θα ανταλλάξουν στοιχεία για οποιοδήποτε χρεόγραφο (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.) βρισκόταν στις τράπεζές τους από φορολογικούς κατοίκους άλλων χωρών το προηγούμενο έτος - το 2016.
Με άλλες 45 χώρες που θα ενταχθούν στο σύστημα τον επόμενο χρόνο, μεταξύ των οποίων η Ελβετία και η Σιγκαπούρη, η ανταλλαγή στοιχείων θα γίνει το 2018 και θα αφορά τα στοιχεία των λογαριασμών του 2017.
Οι φορολογικές αρχές της Γερμανίας, για παράδειγμα, θα συγκεντρώσουν από τις τράπεζες της χώρας όλα τα στοιχεία για τους λογαριασμούς των Ελλήνων και θα τα αποστείλουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας θα πράξει το αντιστρόφως ανάλογο.
Ετσι, μέσα στο 2017 οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τους λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την επιβολή του αντίστοιχου φόρου και των προστίμων.
Στην Ελλάδα μετά το 2010, λόγω της ανασφάλειας σχετικά με το Grexit, υπήρξε μαζική μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό, που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50-60 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρήματα πλουσίων και φοροφυγάδων, αλλά όχι μόνο, καθώς την εποχή εκείνη πολλοί μεσαίοι καταθέτες έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Αρκετοί μάλιστα έπαιρναν το αεροπλάνο για να καταθέσουν 50.000 και 100.000 ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες. Γίνονταν βέβαια και καταθέσεις πολύ μεγαλύτερου ύψους.
Είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη ξένες τράπεζες είχαν νοικιάσει σουίτες σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και άλλων πόλεων και υποδέχονταν επί τόπου τους καταθέτες, ενώ σε ορισμένα ελβετικά αεροδρόμια οι τράπεζες είχαν δημιουργήσει θυρίδες στον χώρο του transit για να ανοίγουν τον λογαριασμό επί τόπου, προτού καν ο καταθέτης περάσει τον έλεγχο των διαβατηρίων.
Και βέβαια στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετές καταθέσεις από παλιότερες εποχές, των οποίων ουδείς γνωρίζει το ακριβές ποσό, αλλά κατά καιρούς έχουν γίνει εκτιμήσεις που ξεκινούν από 100 δισ. και φτάνουν μέχρι το -ίσως υπερβολικό- ποσό των 300 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία για τους κατόχους των χρημάτων αυτών, εφόσον βρίσκονται σε τράπεζες, θα αρχίσουν να έρχονται στην κατοχή των ελληνικών φορολογικών αρχών από το 2017 και θα αξιοποιηθούν από την Εφορία.
Καταρχάς θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι ώστε να εντοπιστεί χρήμα που δεν έχει φορολογηθεί.
Εφόσον προκύπτει ζήτημα από τα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί αυτόματα στο πλαίσιο της διαδικασίας CRS, θα μπορούν να ζητηθούν και αναλυτικά οι κινήσεις του λογαριασμού από την ξένη τράπεζα.
Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.
Θεωρητικά, εφόσον ο καταθέτης έχει δηλώσει τα χρήματα στο παρελθόν στη φορολογική του δήλωση ή μπορεί να αποδείξει ότι έχουν φορολογηθεί δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα που συνδέεται με το βάρος της απόδειξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα μπορεί να έχουν φορολογηθεί στο παρελθόν αλλά ο φορολογούμενος να μην έχει διατηρήσει τα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ η διαδικασία ανάκτησης παλιών αποδείξεων για εισοδήματα προηγουμένων ετών ή και δεκαετιών μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός γολγοθάς.
Δικηγόρος που ασχολείται με το θέμα μάς έλεγε, για παράδειγμα, ότι οι ελβετικές τράπεζες δεν κρατούν στοιχεία πριν το 2000, επομένως για επενδυτές που είχαν από παλιά λογαριασμούς εκεί και «αυγάτισαν» τα χρήματα με διαδοχικές επενδύσεις σε μετοχές ή άλλα χρεόγραφα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να πιστοποιηθούν τα νομίμως κτηθέντα και ήδη φορολογηθέντα κέρδη, εκτός εάν οι ίδιοι έχουν κρατήσει λεπτομερές αρχείο των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά και καταθέσεις στο εσωτερικό.
Καταθέσεις και Περιουσιολόγιο
Πέρα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής, όμως, τα νέα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν και το υπό σύσταση Περιουσιολόγιο, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν την υποχρέωση να περιλάβουν σε αυτό όλες τις καταθέσεις τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις της γερμανικής πλευράς, η οποία επιμένει ιδιαίτερα στο κυνήγι των χρημάτων που κατέχουν Ελληνες στο εξωτερικό, οι δανειστές υπολογίζουν ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να εντοπιστούν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ φορολογουμένων από τη χώρα μας, καθώς η ανταλλαγή στοιχείων, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, διαρκώς εντείνεται μετά την κρίση του 2008 και τις σχετικές αποφάσεις του G20.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στο Βερολίνο συζητούν από το 2010 τις δυνατότητες επιβολής φόρου στο χρήμα των Ελλήνων που βρίσκεται στο εξωτερικό και κατά το παρελθόν είχαν γίνει ορισμένες συζητήσεις, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά διότι δεν υπήρχε ούτε η τεχνική ούτε η νομική δυνατότητα.
Με τη δημιουργία του Περιουσιολογίου, όμως, πιθανότατα από το 2018 θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί ένας συνολικός φόρος περιουσίας, ο οποίος ενδεχομένως να περιλαμβάνει και τις καταθέσεις.
Οι συγκεκριμένες πηγές θεωρούν δεδομένο ότι 2018, οπότε θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό ζήτημα, η γερμανική πλευρά θα θέσει το θέμα ενός γενικού φόρου στην περιουσία -και στις καταθέσεις εξωτερικού- έτσι ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και να καλύπτονται οι πληρωμές του χρέους.
Πώς θα γίνει η ανταλλαγή στοιχείων
Η ανταλλαγή στοιχείων το 2017 για τις τραπεζικές καταθέσεις, στο πλαίσιο των CRS, θα γίνεται αυτόματα χωρίς να χρειάζεται ειδική αίτηση και θα αφορά τα στοιχεία των λογαριασμών κατά το προηγούμενο έτος, στην προκειμένη περίπτωση για το 2016 για την πρώτη ομάδα χωρών και το 2017 για τη δεύτερη.
Σημειωτέον ότι οι τράπεζες κάθε χώρας ήδη ζητούν από ξένους πελάτες να δηλώσουν τη φορολογική έδρα τους και αν δεν το πράξουν, μπορούν να «συνανάγουν» τη φορολογική έδρα από άλλα στοιχεία, τη διεύθυνση αλληλογραφίας ή τις συχνές συναλλαγές με λογαριασμούς σε άλλη χώρα.
Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, τα στοιχεία που θα καταγράφουν και αποστέλλουν οι τράπεζες θα αφορούν όλες τις μορφές νομικών προσώπων και εταιρειών, ακόμα και offshore που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε τράπεζες, και θα καταγράφονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτά με την έννοια του πραγματικού κατόχου (beneficial owner).
Θα καταγράφονται όλες οι μορφές των trusts και τα περιουσιακά τους στοιχεία και όλα τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτά, όπως οι διαχειριστές, θεματοφύλακες, financial trustees, settlors, protectors, ανεξάρτητα από το εάν συνδέονται με τη διαχείριση της περιουσίας ή όχι, ακόμα και περιπτώσεις παιδιών που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να «αγγίξουν».
Το επόμενο διάστημα θα φανεί στην πράξη πώς θα λειτουργήσει ακριβώς το σύστημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν τα στοιχεία που θα καταγραφούν θα αφορούν μια φωτογραφία της στιγμής, δηλαδή το υπόλοιπο του λογαριασμού στην αρχή ή στο τέλος του έτους, ή αν θα καταγραφεί ένας μέσος όρος όλης της χρονιάς.
Ορισμένες τράπεζες του εξωτερικού, πάντως, έχουν ενημερώσει Ελληνες πελάτες τους ότι τα στοιχεία που θα κοινοποιηθούν στη διάρκεια του 2017 θα αφορούν τα υπόλοιπα των λογαριασμών στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ή το τελευταίο υπόλοιπο σε περίπτωση που ο λογαριασμός έκλεισε στη διάρκεια του έτους, καθώς και πλήρη ατομικά στοιχεία (διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, αριθμό φορολογικού μητρώου κ.ά.).
Διεθνής τράπεζα που εδρεύει στο Γκέρνσεϊ, για παράδειγμα, έχει ενημερώσει τους πελάτες της ότι θα στείλει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 τα στοιχεία με το υπόλοιπο που υπήρχε στον λογαριασμό στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ κυπριακές τράπεζες έχουν ειδοποιήσει ότι θα κάνουν το ίδιο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017. Τα στοιχεία αυτά θα ανταλλαγούν αυτόματα, ενώ οι Αρχές θα μπορούν να ζητήσουν στη συνέχεια αναλυτικότερες πληροφορίες (π.χ. κινήσεις λογαριασμών) εφόσον χρειαστεί.
pina6
Ουδέν κρυπτόν...
πλην Ντουμπάι και ΗΠΑ
Το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών περιορίζει δραστικά τα περιθώρια να κρύψει κάποιος χρήματα, δεδομένου ότι μετέχουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ακόμα και εκείνες με παράδοση στην τραπεζική «διακριτικότητα», όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Σιγκαπούρη, αλλά και κλασικοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Νήσος του Μαν, το Λιχτενστάιν, οι Νήσοι Κέιμαν (από το 2017) ή η Ανδόρα, η Αντίγκουα και οι Μπαχάμες (από το 2018).
Δεν μετέχουν χώρες όπως το Ντουμπάι, ούτε όμως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν ειδική περίπτωση καθώς έχουν δικό τους σύστημα αναφοράς.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), μέσω της οποίας η αμερικανική Εφορία (IRS) ζητεί από τις τράπεζες όλου του κόσμου να την ενημερώνουν αυτομάτως για τις καταθέσεις Αμερικανών φορολογουμένων ανά τον κόσμο, χωρίς όμως να δεσμεύονται ότι θα παρέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις αλλοδαπών στις ΗΠΑ.
Βέβαια, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον και οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν τα CRS του ΟΟΣΑ, αλλά μέχρι τότε αν φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας ανοίξει λογαριασμό οπουδήποτε στις ΗΠΑ συμπληρώνει ένα ειδικό έντυπο του IRS (το W8) ότι δεν φορολογείται στις ΗΠΑ και από εκεί και πέρα τα στοιχεία του δεν γνωστοποιούνται στη χώρα προέλευσης (εκτός βέβαια εάν ζητηθούν δικαστικά).
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ζητούν φορολογικά στοιχεία από όλο τον κόσμο αλλά δεν δίνουν πληροφορίες πουθενά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ εξελίσσονται στο νέο -και μόνο- φορολογικό παράδεισο, ιδιαίτερα καθώς πέρα από το τραπεζικό απόρρητο, διατηρούν και εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις σε περιοχές όπως το Ντέλαγουερ, η Νεβάδα, το Γουαϊόμινγκ και η Νότια Ντακότα.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε φορολογικό κλοιό από το 2017 οι καταθέτες εξωτερικού"

Βόλος: Υπό κατάληψη εννέα λύκεια

Υπό κατάληψη βρίσκονται από σήμερα εννέα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα του Βόλου από μαθητές και μαθήτριες των λυκείων.

Οι μαθητές προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε καταλήψεις αντιδρώντας στην εξαγγελία του υπουργού Παιδείας ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν φέτος τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο, όπως συνέβαινε μέχρι και την περυσινή σχολική χρονιά.

Ειδικότερα, υπό κατάληψη τελούν τα 1ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο Λύκεια Βόλου, το 2ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου και το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Οι καταλήψεις πρόκειται να συνεχισθούν, όπως δηλώνουν οι μαθητές, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, οπότε αρχίζουν οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Υπό κατάληψη εννέα λύκεια"

Συναγερμός στην Ελβετία: Ένας νεκρός και 3 τραυματίες στο ισλαμικό κέντρο της Ζυρίχης

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά σε ισλαμικό κέντρο στην Ζυρίχη, αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Blick. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ένα ακόμη άτομο δίπλα στο κτίριο, αυτή τη φορά νεκρό, χωρίς να διευκρινίσει ο,τιδήποτε για την ταυτότητά του.

Την επίθεση επιβεβαίωσε η ελβετική αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή και διεξάγει έρευνα. Όπως ανέφεραν οι ελβετικές αρχές, οι τρεις τραυματίες βρέθηκαν ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ισλαμικού κέντρου, ενώ ο δράστης διέφυγε αμέσως.

Το ισλαμικό κέντρο στη Ζυρίχη βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό στην περιοχή, γεγονός που έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο ετοιμότητας, ενώ στο σημείο δεν κάνουν στάση οι συρμοί.

Η επίθεση έγινε λίγη ώρα μετά τα γεγονότα στην Τουρκία και τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Οι τρεις τραυματίες έχουν επιβεβαιωθεί από τις ελβετικές αρχές.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Ελβετία: Ένας νεκρός και 3 τραυματίες στο ισλαμικό κέντρο της Ζυρίχης"

Μπαίνουν νέα ανώτατα όρια στις συντάξεις του δημοσίου

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τη θέσπιση ανώτατου ορίου καταβολής της σύνταξης με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, με αναλυτικά παραδείγματα, την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, θεσπίζεται ανώτατο όριο καταβολής της σύνταξης.


Α. Συντάξεις που υπάγονται στις προαναφερόμενες διατάξεις

Υπάλληλοι-λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς και στρατιωτικοί, που είχαν καταστεί συνταξιούχοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου (12-05-2016), καθώς και όσοι εξ αυτών κατέστησαν ή θα καταστούν συνταξιούχοι, μετά την ανωτέρω ημερομηνία, αλλά η σύνταξή τους ορίσθηκε ή θα ορισθεί πληρωτέα, πριν από την ημερομηνία αυτή.


Β. Ανώτατο όριο ατομικής μηνιαίας σύνταξης
Μέχρι την 31-12-2018, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ. Η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, αναστέλλεται, μέχρι και την 31-12-2018.


Γ. Υπολογισμός ποσού ανωτάτου ορίου ατομικής μηνιαίας σύνταξης
1. Για την εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων, ως καταβαλλόμενο ποσό ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό αυτής, όπως αυτό ισχύει, η τυχόν συγκαταβαλλόμενη με αυτή προσωπική διαφορά, καθώς και τα τυχόν συγκαταβαλλόμενα με τη σύνταξη πάσης φύσεως επιδόματα (εξομάλυνσης, τέκνων, συζύγου αναπηρίας, κλπ), αφαιρουμένων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις του Δημοσίου με τις σχετικές διατάξεις.
2. α. Επί του ποσού των 2.000 ευρώ, που προκύπτει, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, υπολογίζεται η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ, που αντιστοιχεί στο ποσό αυτό.
β. Το ποσό της κράτησης για υγειονομική περίθαλψη υπολογίζεται επί του εναπομείναντος ποσού, που προκύπτει, μετά την αφαίρεση από το ποσό των 2.000 ευρώ της κατά τα ανωτέρω κράτησης για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ.
γ. Το καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό σύνταξης, που προκύπτει, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό που καταβαλλόταν, πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016).


Παράδειγμα 1

                                            Ποσό τρέχουσας σύνταξης
Βασική σύνταξη                 4.406,01
Συν πρόσθετες παροχές       207,00
(επιδόματα, κλπ)
Μείον οι μειώσεις της            1.419,90
σύνταξης με βάση τους
νόμους 4024/2011, 4051/2012,
4093/2012
Καταβαλλόμενο ποσό κύριας              3.193,11
σύνταξης προ κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ,
περίθαλψης και φόρου, το οποίο λαμβάνεται
υπόψη για τον υπολογισμό του ανωτάτου ορίου
των 2.000 ευρώ
Σύνολο κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και υγειονομικής   830,35
περίθαλψης
Καταβαλλόμενο ποσό προ φόρου                          2.362,76


Η τρέχουσα καταβαλλόμενη σύνταξη προ κρατήσεων και φόρου ανέρχεται στο ποσό των 3.193,11 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, το ποσό που υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 2.000 ευρώ, δηλαδή το ποσό των 1.193,11 ευρώ (3193,11 - 2000), θα περικοπεί και επί του εναπομείναντος ποσού των 2.000 ευρώ (ανώτατο όριο σύνταξης), θα παρακρατηθεί η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ, η οποία ανέρχεται σε 120 ευρώ (2000 * 6% = 120 ευρώ) και επί του υπολοίπου ποσού των 1.880 ευρώ (2000 - 120) θα παρακρατηθεί η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, η οποία ανέρχεται σε 112,8 ευρώ (1880 * 6%). Τελικά, το καθαρό ποσό προ φόρου της νέας καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται σε 2000-120-112,8=1.767,2 ευρώ, αφού το ποσό αυτό είναι μικρότερο των 2.362,76 ευρώ στο οποίο ανερχόταν το αντίστοιχο ποσό της σύνταξης αυτής, πριν την εφαρμογή των διατάξεων περί ανωτάτου ορίου του άρθρου 13 του ν. 4387/2016.



Παράδειγμα 2
                                                                    Ποσό τρέχουσας σύνταξης
Βασική σύνταξη                                                2.418,94
Συν πρόσθετες παροχές                                     173,00
Μείον οι μειώσεις της σύνταξης με βάση
τους νόμους 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012      516,43
Καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης προ
κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ, περίθαλψης και φόρου,
το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό
του ανωτάτου ορίου των 2.000 ευρώ                    2.075,51
Σύνολο κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και
υγειονομικής περίθαλψης                                   343,08
Καταβαλλόμενο ποσό προ φόρου                         1.732,43
Η τρέχουσα καταβαλλόμενη σύνταξη προ κρατήσεων και φόρου ανέρχεται στο ποσό των 2.075,51 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, το ποσό που υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 2.000 ευρώ, δηλαδή το ποσό των 75,51 ευρώ (2075,51 - 2000), θα περικοπεί και επί του εναπομείναντος ποσού των 2.000 ευρώ (ανώτατο όριο σύνταξης), θα παρακρατηθεί η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ, η οποία ανέρχεται σε 120 ευρώ (2000 * 6% = 120 ευρώ) και επί του υπολοίπου ποσού των 1.880 ευρώ (2000 - 120) θα παρακρατηθεί η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, η οποία ανέρχεται σε 112,8 ευρώ (1880 * 6%). Τελικά, το καθαρό ποσό προ φόρου της νέας καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται σε 2000-120-112,8=1.767,2 ευρώ. Αφού το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο των 1.732,43 ευρώ στο οποίο ανερχόταν το αντίστοιχο ποσό της σύνταξης αυτής, πριν την εφαρμογή των διατάξεων περί ανωτάτου ορίου του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει ως σύνταξη το ποσό που ίσχυε, πριν την εφαρμογή των διατάξεων περί ανωτάτου ορίου.


Δ. Ανώτατο όριο συντάξεων

Μέχρι την 31-12-2018, στις περιπτώσεις που συνταξιούχος δικαιούται δύο ή περισσότερες συντάξεις, από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής προσαύξησης που χορηγεί το ΤΣΜΕΔΕ, της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, της προσυνταξιοδοτικής παροχής που καταβάλλεται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), καθώς και των λοιπών παροχών του ΕΤΑΤ, το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, αναστέλλεται, μέχρι και την 31-12-2018.


Ε. Υπολογισμός ποσού ανωτάτου ορίου συντάξεων

1. Για την εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων περί ανωτάτου ορίου συντάξεων, ως καθαρό ποσό κάθε μίας εκ των συντάξεων λαμβάνονται υπόψη το ακαθάριστο ποσό αυτής, όπως αυτό ισχύει, η τυχόν συγκαταβαλλόμενη με αυτή προσωπική διαφορά, καθώς και τα τυχόν συγκαταβαλλόμενα με τη σύνταξη επιδόματα (εξομάλυνσης, τέκνων, συζύγου, αναπηρίας ή ανικανότητας, κλπ), αφαιρουμένων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις του Δημοσίου με τις διατάξεις:
α. της παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011
β. της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4051/2012 και
γ. της Υποπαραγράφου Β3 του ν. 4093/2012, καθώς και των κρατήσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις του Δημοσίου με τις διατάξεις:
α. του άρθρου 11 του ν. 3865/2010, όπως ισχύουν και της παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011 και
β. για υγειονομική περίθαλψη.
2. Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, του ανωτάτου ορίου συντάξεων (3.000 ευρώ), που αφορά τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, δεν λαμβάνονται υπόψη το εξωιδρυματικό επίδομα, τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας τους υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με τη σύνταξη επιδόματα ανικανότητας ή αναπηρίας.
3. Ειδικά στις περιπτώσεις που μία ή περισσότερες από τις καταβαλλόμενες στο ίδιο πρόσωπο συντάξεις έχει/έχουν περιορισθεί, λόγω ανωτάτου ορίου σύνταξης, ως καθαρό ποσό νοείται αυτό που προκύπτει, μετά την εφαρμογή της ενότητας Γ (υπολογισμός ανωτάτου ορίου σύνταξης) δηλαδή 1.767,20 ευρώ προ φόρου, για κάθε μία εκ των συντάξεων αυτών.
Επομένως, ο έλεγχος για την υπέρβαση του ανωτάτου ορίου σύνταξης των 2.000 ευρώ προηγείται του ελέγχου για την υπέρβαση του ανωτάτου ορίου συντάξεων των 3.000 ευρώ. Το ποσό της μείωσης επιμερίζεται ανάλογα σε κάθε σύνταξη.
4. Στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό της κάθε σύνταξης, το οποίο προκύπτει, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό που καταβαλλόταν, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, η σύνταξη αυτή θα συνεχίσει να καταβάλλεται, όπως ίσχυε, πριν την εφαρμογή των διατάξεων περί ανωτάτου ορίου συντάξεων.


Παράδειγμα

Έστω ότι συνταξιούχος που λαμβάνει δύο συντάξεις: Η 1η έχει περιορισθεί, λόγω ανωτάτου ορίου σύνταξης, μετά τις μειώσεις της ενότητας Γ, στο καθαρό ποσό προ φόρου των 1.767,20 ευρώ. Η 2η ανέρχεται σε 1.350 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου). Στην περίπτωση αυτή, το άθροισμα του καθαρού ποσού (προ φόρου) των δύο καταβαλλομένων συντάξεων ανέρχεται σε 3.117,20 ευρώ (1.767,20 ευρώ + 1.350 ευρώ). Το ποσό αυτό υπερβαίνει το ανώτατο όριο των συντάξεων (3.000 ευρώ) κατά 117,20 ευρώ.
Επομένως, το σύνολο του καθαρού καταβαλλόμενου ποσού προ φόρου των δύο συντάξεων θα περιορισθεί στο ποσό των 3.000 ευρώ, με αναλογικό επιμερισμό του ποσού των 117,20 ευρώ σε αυτές. Κατόπιν των ανωτέρω, η μεν πρώτη σύνταξη θα μειωθεί κατά 66,44 ευρώ, η δε δεύτερη κατά 50,76 ευρώ. Έτσι, το καθαρό ποσό προ φόρου της μεν πρώτης σύνταξης θα διαμορφωθεί σε 1.700,76 ευρώ (1.767,20 - 66,44), της δε δεύτερης σε 1.299,24 ευρώ (1.350 - 50,76).
ΣΤ. Διάρκεια ισχύος των διατάξεων του άρθρου 13 ΤΟΥ Ν. 4387/2016
1. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή από 01-06-2016. Τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αχρεώστητα από την ανωτέρω ημερομηνία, μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, παρακρατούνται, βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 20 του ν. 2084/1992 (Α 165), όπως ισχύουν. Τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδο του ΕΦΚΑ.
2. Από 01-01-2019, επαναχορηγείται το ποσό της κάθε σύνταξης (κύριας και επικουρικής), η καταβολή του οποίου θα έχει ανασταλεί, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και το νέο ύψος των συντάξεων των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και των στρατιωτικών, θα προκύψει, μετά την αναπροσαρμογή αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4387/2016.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαίνουν νέα ανώτατα όρια στις συντάξεις του δημοσίου"

Η δικαστική καθυστέρηση απειλεί το ντιλ Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου

Με την υπέρβαση των χρονοδιαγραμμάτων που η οικογένεια Σκλαβενίτη είχε θέσει και τα οποία προέβλεπαν το deal να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμοι πόροι-τζίροι για το νέο κοινό σχήμα και να απαιτηθούν πλέον νέα πακέτα χρηματοδότησης εκ μέρους της ελληνικής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», οι πρώτες καθυστερήσεις υπήρξαν ως προς τον ορισμό εισηγητή για την εξεταζόμενη υπόθεση στο Πρωτοδικείο.

Παρά τις παρακλήσεις των εργαζομένων στη Μαρινόπουλος να υπάρξει ειδική μέριμνα και επίσπευση των διαδικασιών, η υπόθεση προωθήθηκε μόλις στις 7 Δεκεμβρίου ενώ η αρμόδια εισηγήτρια έχει να διαχειριστεί έναν φάκελο 70.000 σελίδων που αφορά στην υπόθεση αυτή, με λογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα να προδιαγράφεται και νέα μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η ασκούμενη προς τη Δικαιοσύνη κυβερνητική πίεση να κλείσει η υπόθεση. Οσο δικαιολογημένο κι αν είναι το ενδιαφέρον να μη χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας, το να πιέζει μια κυβέρνηση μια άλλη ανεξάρτητη εξουσία δημιουργεί κραδασμούς.

Με όλα αυτά πάντως το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια Σκλαβενίτη είναι συγκεκριμένο. Με δεδομένη πλέον την απώλεια των εορταστικών πωλήσεων, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αποτελούν έως και το 20%-25% των ετήσιων τζίρων, φαίνεται να βρίσκεται προ της αναζήτησης νέων κεφαλαίων στήριξης της λειτουργίας των καταστημάτων του δικτύου Μαρινόπουλος. Μέχρι στιγμής η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει δαπανήσει -βάσει και του σχετικού της business plan- περίπου 80 εκατ. ευρώ για να καλύψει μισθούς και την τροφοδοσία σχεδόν 100 ενεργών καταστημάτων με προϊόντα ώστε να καταστούν λειτουργικά, ενώ πηγές μιλούν και για άλλα χρήματα που θα πρέπει σύντομα να τοποθετηθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΜoU που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο όριζε ότι ο μηχανισμός εκταμίευσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης καλύπτει έως και τον Νοέμβριο, με την 31η Οκτωβρίου 2016 να αποτελεί την τελευταία ημερομηνία στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής συμφωνίας στην ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, με 15 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης και με 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία Σκλαβενίτης δεν δείχνει να υπαναχωρεί, καθώς το πρόγραμμα αναδιορ­γάνωσης της Μαρινόπουλος προχωρά σε επίπεδο μηχανογράφησης, οικονομικής διεύθυνσης, αλλαγών σε επίπεδα προσώπων κ.λπ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα υπάρχοντα ανοιχτά καταστήματα Μαρινόπουλος δεν δείχνουν να έχουν τις αποδόσεις που πολλοί περίμεναν. Οπως αναφέρει μάνατζερ με γνώση του προβλήματος, «αν δεν υπάρξει σύντομα μετoνομασία τους σε Σκλαβενίτης το σύστημα θα καταρρεύσει. Πρέπει να γίνει αλλαγή ταμπέλας, καθώς πολύς κόσμος δεν επισκέπτεται αυτά τα μαγαζιά θεωρώντας ότι δεν έχουν επαρκή ποικιλία προϊόντων». Ακόμα και αν παραβλέψουμε ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εξαντλούνται, υπάρχουν και δύο κομβικές ημερομηνίες για την τύχη του Μαρινόπουλου. Πρόκειται για την 30ή Ιανουαρίου 2017, όταν λήγει η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης.

Η επόμενη είναι στις 14 Φεβρουαρίου 2017, καθώς η μη έκδοση έως τότε των αποφάσεων για όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης (του Μαρινόπουλου και θυγατρικών του) θα αποτελέσει διαλυτική αίρεση των συμφωνιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η δικαστική καθυστέρηση απειλεί το ντιλ Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου"

Απεργία ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκινούν από τις 19:00 απόψε οι εργαζόμενοι στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη διαμαρτυρόμενοι για μη καταβολή δεδουλευμένων και αθέτηση των υποσχέσεων της διεύθυνσης του Ομίλου για διευθέτηση των προβλημάτων.

Αύριο όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι πως δεν θα κυκλοφορήσουν τα Νέα και την Κυριακή δεν θα υπάρχει το Βήμα της Κυριακής στα περίπτερα. Ενας ιστορικός εκδοτικός όμιλος, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη φαίνεται πως οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας ή σε μετάβαση σε μια νέα εποχή, λένε στελέχη του. Στην σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων έγινε γνωστό πως πλέον ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης δεν μπορεί και δεν προτίθεται να καλύψει τα ποσά που αφορούν οικονομικές απαιτήσεις ως προς τα δεδουλεμένα, τις αποζημιώσεις, και τις λοιπές εκκρεμότητες.

Ηδη από απόψε στις 19.00 η ΕΣΗΕΑ προκηρύσσει απεργία διαρκείας με την μορφή 24ΩΡΩΝ επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλα τα Μέσα του ΔΟΛ και πλέον όπως έγινε γνωστό εκτός απροόπτου το συγκρότημα θα περάσει από την 1η Ιανουαρίου στις τράπεζες για να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνέλευσης το γεγονός πως διευθυντικά στελέχη τα οποία πρωτοστάτησαν στην εξεύρεση λύσης για το αδιέξοδο στο ΔΟΛ πήραν αποστάσεις και θεώρησαν πως πλέον εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατές προσπάθειες. Το χρονικό της αντίστροφης μέτρησης άρχισε από την περασμένη Παρασκευή όπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που επρόκειτο να καταβληθεί στους εργαζομένους δεσμεύτηκε από την Εθνική Τράπεζα έναντι οφειλών του ΔΟΛ. Ηδη οι οφειλόμενοι μισθοί άγγιζαν τους πέντε ενώ εκκρεμούσε και η καταβολή δώρου. Κι ενώ τα ονόματα των υποψήφιων επενδυτών κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους και στα sites τελικά δεν βρέθηκε ούτε κάποιος επενδυτής αλλά ούτε κάποιο ασφαλές πρόγραμμα διάσωσης με αποτέλεσμα την σημερινή δραματική εξέλιξη.

Οπως είναι αναμενόμενο, στις τάξεις των εργαζομένων επικρατεί μεγάλη αναταραχή ενώ το μόνο φως το οποίο φάνηκε να υπάρχει στον ορίζοντα είναι μία μικρή πιθανότητα να δοθεί μέρος ή ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το αύριο του ιστορικού συγκροτήματος Τύπου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη"

Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Τα οφειλόμενα θα καταβληθούν μέχρι την Τρίτη [βίντεο]

Τη διαβεβαίωση ότι τα οφειλόμενα από τη διαφορά του ΦΠΑ θα καταβληθούν στον Οργανισμό το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη, έλαβε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης. Τα χρήματα επρόκειτο να κατατεθούν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ένα πρόβλημα στο σύστημα δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε στη συνέχεια να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι τους μισθούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

"Είχαμε τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι τα χρήματα θα μπουν στον λογαριασμό μέχρι τις 14-15 Δεκεμβρίου, ωστόσο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήρθε ενημέρωση ότι το σύστημα σύστημα έπεσε" ανάφερε ο κ. Στεφανίδης και πρόσθεσε: "Στην επικοινωνία που είχαμε σήμερα, μας είπαν ότι σήμερα Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, θα εκταμιευτούν τα χρήματα για να μπορέσουμε και μεις να πληρώσουμε τους εργαζόμενους".

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ έλαβε σήμερα απόφαση για επανέναρξη των κινητοποιήσεων από την Τετάρτη, εάν τα δεδουλευμένα δεν καταβληθούν μέχρι αύριο, Τρίτη.





thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Τα οφειλόμενα θα καταβληθούν μέχρι την Τρίτη [βίντεο] "

Νεκρός ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία που δέχτηκε πυρά στην Άγκυρα

Απεβίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα επίθεση ενόπλου στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το επικαλείται πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο Αντρέι Καρλόφ δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας για τη Ρωσία σε μια γκαλερί στην Άγκυρα, από έναν άνδρα ο οποίος μπήκε στο χώρο φορώντας κοστούμι και αρχικά πυροβόλησε πρώτα στον αέρα.



Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τρεις τραυματίες από τα πυρά.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι μετά τους πυροβολισμούς ο δράστης παρέμενε μέσα στο κτίριο, το οποίο περικύκλωσαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Λίγη ώρα αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Δεν θα βγω μη με πλησιάζεται», φώναζε ο δράστης, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ αναφέρεται πως έκανε αναφορά και στο Χαλέπι.

Σημειώνεται πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία που δέχτηκε πυρά στην Άγκυρα"

«Πάγωσε» προσωρινά η ηλεκτρονική κατάθεση του «πόθεν έσχες» των δικαστών

«Πάγωσε» προσωρινά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων για το 2016 μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις.

Η αίτηση ακύρωσης (κυρία προσφυγή) των πέντε δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού στις 13 Ιανουαρίου 2017 και στη συνέχεια μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, στην υπ' αριθμ. 373/2016 απόφαση Αναστολής έκρινε ότι από την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες, κ.λπ. των δικαστών και εισαγγελέων είναι δυνατόν να προξενηθεί σε αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν λεπτομερειακά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων περί της αντισυνταγματικότητας κ.λπ. των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», όπως είναι ο κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων, η οικονομική επιβάρυνση που θα δεχθούν λόγω της αμοιβής την οποία θα καταβάλουν σε ειδικό εκτιμητή, κ.λπ.

Η αίτηση αναστολής έγινε δεκτή με το αιτιολογικό ότι η πλειονότητα των 15 μελών της αρμόδιας Αρχής που θα ελέγχει τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» δεν είναι δικαστές και ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προέβαλλε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της από 13.10.2016 απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί των δικαστικών Ενώσεων ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές:
- της διάκρισης των λειτουργιών, καθώς ο έλεγχος των δηλώσεων ανατίθεται με αντισυνταγματικό τρόπο σε Αρχή μη συγκροτούμενη κατά πλειοψηφία από δικαστές,
- της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών,
- της ισότητας, καθώς για άλλους δικαστές (των ανωτάτων δικαστηρίων) προβλέπεται ο έλεγχος των δηλουμένων στοιχείων και η επισύναψη των στοιχείων που μεταβάλλονται (συμβόλαια, κ.λπ.), ενώ για όλους τους άλλους (υπολοίπων βαθμίδων) προβλέπεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος και η μη επισύναψη των εγγράφων που επιφέρουν μεταβολές περιουσιακής κατάστασης, κ.λπ.
- της αναλογικότητας λόγω των προβλεπομένων δυσανάλογων μεγάλων κυρώσεων για πιθανές άθελες μικροπαραλείψεις και λάθη κατά την υποβολή των δηλώσεων,
- της προστασίας των προσωπικών δεδομένων λόγω της υποχρέωσης δήλωσης των χρημάτων (άνω των 15.000 ευρώ) και των αντικειμένων μεγάλης αξίας (άνω των 30.000 ευρώ) που έχουν οι δικαστές εκτός των Τραπεζών και λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων τους και
-της βεβαιότητας του φόρου, γιατί θα πρέπει οι δικαστές να προσλάβουν και να καταβάλουν αμοιβή σε ειδικό εκτιμητή, προκειμένου να αποτιμηθεί η αξία των κινητών περιουσιακών τους στοιχείων για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά.

Μάλιστα, στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ισχυρισμούς των Ενώσεων για τον άμεσο κίνδυνο διαρροής των προσωπικών δεδομένων (στοιχείων) των δικαστών, καθώς η αρμόδια Αρχή που θα επεξεργάζεται το περιεχόμενο των δηλώσεων, απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν απολαμβάνουν εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Να σημειωθεί ότι η Αρχή («Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότης και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες») που θα επεξεργάζεται και θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες είναι 15μελής και πρόεδρος της είναι ανώτατος εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός (θα διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο), ενώ τα άλλα 14 μέλη θα διορίζονται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ.λπ.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά στον ισχυρισμό των Ενώσεων για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμό 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω της διαρροής δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα, καθώς δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Η επίμαχη απόφαση Αναστολής του ΣτΕ εκδόθηκε επί της αίτησης που έχουν καταθέσει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αντίθετα, από την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης Αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 2017 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η κυρία προσφυγή της εν λόγω Ένωσης (πέρα των επίμαχων πέντε δικαστικών Ενώσεων).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγωσε» προσωρινά η ηλεκτρονική κατάθεση του «πόθεν έσχες» των δικαστών"

Θεσσαλονίκη: 12 μήνες σε χειρουργό για «φακελάκι»

Χειρουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για «φακελάκι» 500 ευρώ, ποσό το οποίο -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- πήρε από τη σύζυγο ασθενούς, προκειμένου να επισπευσθεί εγχείρηση χολής στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2011, όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος συνέλαβαν το γιατρό, διευθυντή τότε της Χειρουργικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου». Προηγήθηκε καταγγελία της συζύγου του ασθενούς στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στο γραφείο του κατηγορούμενου γιατρού βρέθηκαν 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ο ίδιος, απολογούμενος ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι η καταγγέλλουσα τον «παγίδευσε». Την ίδια ποινή είχε επιβάλει τον Απρίλιο του 2011 το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας την υπόθεση με την αυτόφωρη διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: 12 μήνες σε χειρουργό για «φακελάκι»"

Άστραψε και βρόντηξε κατά του Πρωθυπουργού ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Σφοδρή επίθεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και των όσων αποφάσισαν να εξαιρέσουν τη Ρόδο και την Κάρπαθο από τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ εξαπέλυσε πριν από λίγο με έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος.

Σε δήλωσή του σημείωσε μεταξύ των άλλων:

" Είναι ντροπή και αίσχος για τη Ρόδο.Είμαστε μπροστά σε μια απίστευτη κοροϊδία που έγινε κατάμουτρα από Έλληνα Πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας τόπος προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο. Θα ζητήσω από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία. Πρόκειται για κόμπλεξ εναντίον της Ρόδου, του νησιού που εφηύρε τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ."

Οι ενέργειες θα είναι κλιμακούμενες για το επόμενο χρονικό διάστημα και αναμένεται μπαράζ αντιδράσεων από όλους τους τοπικοιύς φορείς του νησιού μας.

Γ. Χατζημάρκος: «Όνειδος για το ελληνικό κράτος η τροπολογία για τον ΦΠΑ των νησιών»

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για την τροπολογία περί αναστολής της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου:

«Η σημερνή τροπολογία για τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και ειδικά αυτά που δέχθηκαν προσφυγικές ροές, αποτελεί όνειδος και ντροπή για το ελληνικό κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Λίγα μόνο 24ωρα ήταν ικανά για να αποκαλύψουν τον ασύλληπτο εμπαιγμό σε βάρος των νησιωτών μας.

Ο πρωθυπουργός που ήρθε στα Δωδεκάνησα για να διακηρύξει τη νησιωτικότητα στην πράξη, είναι ο ίδιος που, λίγες ώρες μετά, προσβάλει, εμπαίζει και διχάζει, ειδικά τα Δωδεκάνησα.

Δεν έχει προηγούμενο, πρωθυπουργός της χώρας να ακυρώνει τις δεσμεύσεις που προσωπικά παρείχε στους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου, στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νίσυρο.

Δεν έχουμε πλέον την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται περί στοχοποίησης και επιλεκτικής τιμωρίας των νησιών μας, αφού το περιεχόμενο της απαράδεκτης, προσβλητικής, διάτρητης τροπολογίας, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική αφού σύμφωνα με αυτή : η Κάρπαθος και η Ρόδος δεν είναι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, δεν είναι νησιά της Δωδεκανήσου σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο και δεν είχαν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σύμφωνα με το “δήθεν” κριτήριο».

Καλώ τους βουλευτές της Δωδεκανήσου να μην νομιμοποιήσουν τον εμπαιγμό και διχασμό των νησιών που εκπροσωπούν».

Έντονη ήταν και η αντίδραση απο τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε τα εξής:



rodiaki
Διαβάστε Περισσότερα » "Άστραψε και βρόντηξε κατά του Πρωθυπουργού ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος "

Προειδοποιητικό μήνυμα οργάνωσης για δηλητήριο σε προϊόντα

Στις 5.13 το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη το παρακάτω e-mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Ζούγκλας» με τον τίτλο «Πράσινη Νέμεσις - Πράξη 2η (Προειδοποιητικό μήνυμα)».

Το μήνυμα, αγνώστου αποστολέα, συμπεριελάμβανε φωτογραφίες από προϊόντα εταιρειών όπως η Coca Cola, Nestle, Unilever και ΔΕΛΤΑ. Οι συντάκτες του μηνύματος προειδοποιούν ότι τα δηλητηριασμένα προϊόντα θα επανατοποθετηθούν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων super market σε όλη την Αττική.


Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο 2013 είχε αποσταλεί στο zougla.gr ένας φάκελος που περιείχε ένα αναψυκτικό των 500 ml, usb stick με αποθηκευμένη μια προκήρυξη έξι σελίδων που έφερε την υπογραφή FAI/IRF Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο / Πυρήνας Nicola και Alfredo και ένα video διάρκειας δυόμιση λεπτών. Μάλιστα έκαναν λόγο για «σαμποτάζ μόλυνσης εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης».

ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ZOUGLA.GR ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

«Πράσινη Νέμεσις - Πράξη 2η (Προειδοποιητικό μήνυμα)


Προϊόντα των μεγαλοεταιρειών Coca Cola, Nestle, Unilever και ΔΕΛΤΑ (αναλυτικότερα αναφέρονται παρακάτω) έχουν δηλητηριαστεί με χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ. Για ένα διάστημα, το οποιο δε θα αποκαλύψουμε καθώς δε θέλουμε να αποσυρθούν μερικώς οι παρτίδες που κυκλοφορούν, απαλλοτριώσαμε από γνωστες αλυσίδες super market σε όλη την Αττική τα προϊόντα αυτά.

Η σάλτσα για Ceasar σαλάτες τις Hellmans (που ανήκει στην Unilever) ήταν αρκετά εύκολη. Απλά τραβήξαμε το καπάκι με δύναμη, χωρίς να ξεσφραγιστει, αφαιρέσαμε 10mL του προϊόντος και προσθέσαμε 10mL χλωρίνη. Ανακινήσαμε, και το προϊόν δεν παρουσιάζει καμια εμφανή αλλοίωση.

Για το ''Φρέσκο γάλα'' της ΔΕΛΤΑ ήταν επίσης απλή η διαδικασία. Το μονο που χρειάστηκε ήταν να εμβολίσουμε μια σύριγγα στο πάνω μέρος της συσκευασίας, να γείρουμε τη συσκευασία, να αφαιρέσουμε 20mL του προϊόντος και να γεμίσουμε με 20mL υδροχλωρικό οξύ (HCl). ξαναπιεσαμε το χαρτόνι για να σιγουρευτούμε ότι δε στάζει και βεβαιωθήκαμε πως είναι σαν καινούργιο.

Για τις σάλτσες ντομάτας Pummaro (της Unilever) ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με το γάλα, με τη διαφορα ότι χρειάστηκε να ανασηκώσουμε λίγο το πάνω μέρος της συσκευασίας, ώστε να τοποθετηθεί η σύριγγα, να αφαιρέσουμε 10mL προϊόν και να γεμίσουμε με 10mL υδροχλωρικό οξύ. Έπειτα απλά συγκολλήσαμε τα πλαϊνά του πάνω μέρους με λίγη κολλα σε ένα λεπτό πινέλο.

Για τα προϊόντα τις Nestle και της Coca Cola ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία: ξεκολλήσαμε ελάχιστα την ετικέτα τους, και στο σημείο της κολλας ανοίξαμε με πυρωμένο τσιμπιδάκι πολύ λεπτή τρυπα ώστε να χωρα ισα ισα η μύτη της σύριγγας και να αφαιρέσουμε 20mL απ' τα προϊόντα, επανατοποθετώντας 20mL υδροχλωρικού οξέως. Σφραγίσαμε την τρυπα με ελαχιστη σιλικόνη και απλά ξανακολλήσαμε την ετικέτα. Δεν υπήρξε κάποια εμφανής παραμόρφωση του προϊόντος.

Καθ' όλη τη διάρκεια τις διαδικασίας φροντίσαμε ώστε να μην αφήσουμε καθόλου γενετικό υλικό που να μπορεί να μας ταυτοποιησει, και επίσης μετά το τέλος τις διαδικασίας για όλα τα προϊόντα, καθαρίστηκαν επαρκώς, για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά.

Πιο συγκεκριμένα, απαλλοτριώθηκαν και δηλητηριάστηκαν:
-12 σάλτσες για Ceasar σαλάτες της Hellmans (Unilever)
-23 συσκευασίες σάλτσα ντομάτας Pummaro ''Κλασσική'' (Unilever)
-11 συσκευασίες σάλτσα ντομάτας Pummaro ''Πιο συμπυκνωμένη'' (Unilever)
-35 συσκευασίες ''Φρέσκο γάλα'' της ΔΕΛΤΑ
-12 μπουκάλια Nestea ροδάκινο, της Nestle
-10 μπουκάλια Nestea λεμόνι, της Nestle
-29 μπουκάλια Coca Cola Light

Τα δηλητηριασμένα προϊόντα θα επανατοποθετηθούν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων super market σε όλη την Αττική. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αποτραπεί κάπως η διαδικασία επανατοποθέτησης, καθώς όπως τα απαλλοτριώσαμε έτσι και θα τα βάλουμε πίσω (μακριά από κάθα είδους ''ματια'', ηλεκτρονικά και μη). 

Η επανατοποθέτηση των προϊόντων θα ξεκινήσει 3 μέρες ακριβώς μετά την αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος (δηλαδή θα ξεκινήσει από τις 22/12/2016) και θα διαρκέσει ακριβώς 2 εβδομάδες (μέχρι τις 5/1/2017).

Επιχειρησιακή στοχοθεσία της συγκεκριμένης δράσης είναι το σαμποτάζ των παραπάνω εταιρειών μέσω της πλήρους απόσυρσης των προϊόντων τους για τις 2 αυτές εβδομάδες, καθιστώντας σαφές πως δεν αποσκοπούμε να προκαλέσουμε οποιαδήποτε ζημια σε καταναλωτές. Χτυπώντας το μαρκετιστικο προφίλ των συγκεκριμένων μεγαλοεταιρειών, επιδιώκουμε να τους προκαλέσουμε οικονομικό πλήγμα, καθώς, αν θέλουν να είναι ''ασφαλείς'' οι πελάτες τους, θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις παρτίδες των προϊόντων που θα είναι στα ράφια για όλο το διάστημα κατά το οποιο θα διαρκέσει η δράση.

Για τη δημοσίευση του συγκεκριμένου προειδοποιητικού μηνύματος καθιστούμε υπεύθυνα τα καθεστωτικά μέσα στα οποια έχει αποσταλεί (Καθημερινή, Ζούγκλα, Bloko, Newsbeast). Σε περίπτωση μη δημοσίευσης, με ο,τι αυτό συνεπάγεται, καθαρά υπεύθυνα θα είναι πάλι τα συγκεκριμένα μέσα.

Με την ολοκλήρωση της δράσης θα δημοσιευτεί αναλυτικό κείμενο ανάληψης ευθύνης».

Οι φωτογραφίες:


















Ειδικός ενημερώνει για τις συνέπειες κατάποσης 100 ml υδροχλωρικού οξέος

Το 2013 είχαμε απευθυνθεί στον στον χημικό και τεχνολόγο τροφίμων, Π. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η κατάποση 100 ml υδροχλωρικού οξέως για την αντίστοιχη περίπτωση με την Coca Cola.

Το υδροχλωρικό οξύ είναι υδατικό διάλυμα του αέριου υδροχλωρίου με το οποίο έχει και τον ίδιο χημικό τύπο, HCl. Είναι ανόργανο ισχυρό οξύ, πολύ διαβρωτικό με πολλές και σημαντικές βιομηχανικές χρήσεις. Προσβάλλει το δέρμα και καταστρέφει κάθε φυτικό ή ζωικό ιστό. Το καθαρό υδροχλωρικό οξύ είναι τελείως άχρωμο, αλλά το υδροχλωρικό οξύ του εμπορίου είναι κιτρινωπό επειδή περιέχει προσμίξεις.

Το παλιότερο όνομά του ήταν σπίρτο του άλατος. Το όνομα αυτό το πήρε από την εποχή κατά την οποία παρασκευαζόταν αποκλειστικά και μόνο από το κοινό μαγειρικό αλάτι το οποίο αποτελεί στη φύση άφθονη και φθηνή πρώτη ύλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κάποιος πιει έστω και μία γουλιά μπορεί να υποστεί εγκαύματα β’ βαθμού σε φάρυγγα και λάρυγγα. «Επηρεάζονται τα όργανα του ανθρώπου. Το HCl είναι πολύ ισχυρό διάλυμα, όπως η χλωρίνη. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό μαρμάρων», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο καταναλωτής δεν μπορεί να αντιληφθεί με μία γουλιά την πρόσμιξη του οξέως με την coca cola. «Δεν έχει κακή οσμή. Ωστόσο είναι 10.000 φορές πιο ισχυρό από το ανθρακικό των αναψυκτικών», αναφέρει.

Ωστόσο, εάν κάποιος καταπιεί 100 ml υδροχλωρικού οξέος που είναι αναμεμειγμένο με coca cola, τότε θα υποστεί σοβαρά εγκαύματα στην στοματική κοιλότητα (στόμα), την ρινική κοιλότητα, αλλά και το στομάχι. Κάποιος που έχει αδύνατο οργανισμό παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσει βλάβες μη αναστρέψιμες και να μην καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. 


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιητικό μήνυμα οργάνωσης για δηλητήριο σε προϊόντα"

Διαμαρτύρονται οι καρδιολόγοι -Κλήθηκαν σε απολογία γιατί συνταγογραφούσαν φάρμακα εκτός ειδικότητας

Τη διαμαρτυρία τους για την κλήση καρδιολόγων σε απολογία σχετικά με παραβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξέφρασε, με επιστολή της, η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) προς τον αντιπροέδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο.

Τον καλούν παράλληλα σε διάλογο «εντός των ορίων της ιατρικής επιστήμης».

Ειδικότερα, η Ένωση πληροφορήθηκε από μέλη της ότι ιατροί καρδιολόγοι κλήθηκαν σε απολογία, διότι συνταγογράφησαν φάρμακα εκτός ειδικότητας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έλαβαν, όπως π.χ. για το ουρικό οξύ, ή πραζόλες για γαστροπροστασία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στο πλαίσιο φαρμακευτικής αγωγής για καρδιακή νόσο.

«Είναι απορίας άξιο με ποια επιστημονική λογική η υπερουριχαιμία θεωρείται ότι είναι εκτός του γνωστικού αντικειμένου του καρδιολόγου και άρα ο καρδιολόγος δεν μπορεί να αναγράψει φάρμακα για τη μείωση του ουρικού οξέως, όταν όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της νόσου στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ή να θεωρείται ότι δεν μπορεί να γράψει φάρμακα για γαστροπροστασία όταν ο καρδιοπαθής ασθενής λαμβάνει φάρμακα που επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα. Η ιατρική επιστήμη είναι ενιαία και το λειτούργημα του ιατρού είναι για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, φυσικά στο πλαίσιο της ορθής άσκησης της ιατρικής, που δεν πρέπει όμως να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια», επισημαίνεται στην επιστολή.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, Φώτιος Πατσουράκος, η Ένωση είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία και γι' αυτόν τον λόγο, από τριετίας, έχει εκδώσει συνταγογραφικές οδηγίες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο έλεγχος της συνταγογράφησης είναι αποδεκτός και θεμιτός. Όμως, αυτός ο έλεγχος πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα που θεσπίζονται από την ιατρική επιστήμη και πρακτική.

Η ΕΕΚΕ καλεί τον ΕΟΠΠΥ σε συνεργασία, όπως τονίζει, για να πάψουν οι κλήσεις των ιατρών σε απολογία για επιστημονικά θέματα που μπορούν να λυθούν με κοινό διάλογο, καθώς «η συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρίες και τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και ομοσπονδίες υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και του ΚΕΣΥ μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να θεσπιστούν όρια συνταγογράφησης κάθε ειδικότητας, αλλά μετά από διάλογο και με επιστημονικά αμιγώς κριτήρια προς όφελος της υγείας των πολιτών».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτύρονται οι καρδιολόγοι -Κλήθηκαν σε απολογία γιατί συνταγογραφούσαν φάρμακα εκτός ειδικότητας "

Επιστολή απελπισίας μεταναστών από το Μπαγκλαντές προς την Frontex

Οι φήμες περί μαζικών απελάσεων μεταναστών στην Τουρκία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τροφοδοτούν αντιδράσεις από μέρους ομάδων κυρίως μεταναστών που θεωρούν ότι θα απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Στην κατεύθυνση των αντιδράσεων οδηγούν και οι παρεμβάσεις ατόμων που δηλώνουν αλληλέγγυοι και οι οποίοι μπαίνουν μέσα σε καταυλισμούς και διανέμουν σχετικό έντυπο υλικό. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν συλλήψεις τέτοιων ατόμων μέσα στους καταυλισμούς τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο.

Στα πλαίσια αυτά ερμηνεύεται και επιστολή που έστειλε πριν λίγες μέρες μεγάλη μερίδα της κοινότητας των προερχομένων από το Μπαγκλαντές μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Μιας Κοινότητας που αριθμεί περί τους 150 ανθρώπους και οι οποίοι εγκλωβισμένοι επί πολλούς μήνες στη Λέσβο, με επιστολή τους στην Frontex δηλώνουν «περιμένουμε να απελευθερωθούμε. Δυστυχώς, αν απελαθούμε, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αυτοκτονήσουμε.».

Στην επιστολή τους αυτή, τα μέλη της κοινότητας των καταγόμενων από το Μπαγκλαντές αφού εκφράσουν την εκτίμηση τους στη Frontex ζητούν να υπάρξει «μια βάση για να συζητηθεί η αίτηση ασύλου» δηλώνουν ως «κάθε πρωί ξυπνάνε προσδοκώντας χαρά και ευτυχία, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζουν τον πόνο λόγω της έλλειψης ελευθερίας».

Συνεχίζουν ζητώντας να τους αναγνωρισθούν ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είμαστε πρόσφυγες, λένε, απελπισμένοι, χωρίς πατρίδα χωρίς χρήματα. Κατά συνέπεια έχουμε χάσει τα πάντα. Μας έφεραν εδώ για να βρούμε ένα καταφύγιο. Οι περισσότεροι έχουν χάσει συγγενείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ζητούμε τη βοήθεια για να πάρουμε άσυλο. Ρισκάραμε τη ζωή μας διασχίζοντας άγρια ποτάμια και θάλασσες. Γιατί να έρθουμε εδώ; Πίσω στα σπίτια μας αντιμετωπίσαμε προβλήματα, καθώς η ασφάλειά μας και η επιβίωσή μας βρέθηκαν σε κίνδυνο, λόγω των πολιτικών που ρήμαξαν τη χώρα μας». Επίσης οι καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές μετανάστες καταλήγουν μαζί με ευχές για τα Χριστούγεννα, ζητώντας να «τους μετακινήσουν από τη Λέσβο και να τους δοθεί άδεια να πάνε στην ενδοχώρα, την Αθήνα».

Και η επιστολή καταλήγει: «Ο Θεός έπλασε τον κάθε άνθρωπο ελεύθερο. Η ικανότητα να διαλέξεις αν θες να ζήσεις ελεύθερος ή σκλάβος, ευτυχισμένος ή φοβισμένος, είναι αυτό που λέγεται ελεύθερη βούληση. Κάθε άνθρωπος γεννήθηκε με ελεύθερη βούληση. Μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, ενώ άλλοι την καταχρώνται. (…) Περιμένουμε να απελευθερωθούμε. Δυστυχώς, αν απελαθούμε, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αυτοκτονήσουμε. Προσευχόμαστε ότι με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, θα μας αντιμετωπίσετε με ευγένεια και καλοσύνη».

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα οι καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές μετανάστες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το χώρο όπου στεγάζεται η υπηρεσία ασύλου στον καταυλισμό της Μόριας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή απελπισίας μεταναστών από το Μπαγκλαντές προς την Frontex"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news