facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Βούτσης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μετά το 2018

Αρνητικός στη λήψη μέτρων μετά το 2018 εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς, όπως τόνισε, «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας», ενώ χαρακτήρισε «κινούμενη άμμο» τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ακολουθώντας τη γραμμή του υπουργού Οικονομικών και ο Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ότι σε κάθε διαπραγμάτευση όλα τα μέρη «τεντώνουν» τις θέσεις τους στο 100%, ώστε στο τέλος να επέλθει μία συμφωνία κάπου στη μέση. Διατήρησε πάντως επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα προσθέτοντας πως «αυτή η συμφωνία άλλοτε είναι καλή κι άλλοτε όχι τόσο».

Αναφορικά με την απαίτηση για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% και πέραν του 2018, ο κ. Βούτσης επέμεινε επίσης στην αντιπρόταση της Αθήνας για το ίδιο ποσοστό αλλά υπό ευνοϊκότερους όρους, δηλαδή με μείγμα 2,5% συν 1% ή 2% συν 1,5%, το οποίο 1% ή 1,5% θα προωθηθεί προς την ανταγωνιστικότητα.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που το ΔΝΤ ζητά να ψηφιστούν τώρα για το 2019 – 2020, ο πρόεδρος της Βουλής, κινήθηκε επίσης στην κυβερνητική γραμμή του «ΟΧΙ» άμεσα, αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον και εξαρτώντας τυχόν ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα από την πορεία της οικονομίας.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αλλά όχι από τώρα. Θα το δούμε τότε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα σενάρια πρόωρων εκλογών; Ο κ. Βούτσης τα ξορκίζει, χαρακτηρίζοντας αστεία και δηλώνοντας με νόημα «ούτε ως οδός διαφυγής δεν υπάρχουν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μετά το 2018"

Δεχόμαστε πλεόνασμα 3,5% για... κάποια χρόνια!

Αφού έχασαν τη μάχη με τον χρόνο για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στο 2016, στην κυβέρνηση δίνουν πλέον μάχη... με τα χρόνια, για να μην χρειαστούν άλλα 4,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2028 (και βλέπουμε) μετά τον ορυμαγδό των μέτρων που έχουν υποστεί εδώ και εξίμιση χρόνια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Στην κυβέρνηση μιλούν για πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός προκειμένου να αποτρέψει με έναν πολιτικό συμβιβασμό τον κίνδυνο για λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας και τη διατήρησή τους για μια δεκαετία μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, ενόψει και των επαφών του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου).

Το «παζάρι», όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, γίνεται πλέον για τρία, πέντε ή και δέκα χρόνια μετά το τρίτο Μνημόνιο, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε χθες, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, να δεχτεί η κυβέρνηση δέσμευση για δέκα έτη.

Την ίδια ώρα όμως μεγαλώνει ο «λογαριασμός» των πρόσθετων μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, τον οποίο ανέβασε ήδη στα 4,5 δισ. ευρώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, έναντι 4,2 δισ. ευρώ για τα οποία έκανε λόγο την περασμένη Παρασκευή αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο κ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, εξήγησε πως το ΔΝΤ ζητά δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ για να κλείσει η «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπουν η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι το 2018 μέχρι το 1,5% που εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αλλά και επιπρόσθετα μέτρα 0,5% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η υφεσιακή επίπτωση που θα έχουν αυτά τα μέτρα λιτότητας. Η «σούμα» δηλαδή των νέων μέτρων που στη φάση αυτή απαιτεί το ΔΝΤ φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ (σσ: δηλαδή τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ με το ΑΕΠ στα 180 δισ. ευρώ όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017).

Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης ανέβασε το δημοσιονομικό κενό που οι Ευρωπαίοι εντοπίζουν -και όχι το ΔΝΤ- για το 2018 από τα 360.000.000 ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) που έλεγε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης πριν λίγες μέρες, στα 700.000.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές που τον Ιούνιο του 2017 θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στις δαπάνες των υπουργείων (spending review).

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι θα φτάσει στους στόχους της για πλεόνασμα 3,5% το 2018 χωρίς πρόσθετα νέα μέτρα. Απορρίπτουν έτσι την ανάγκη λήψης νέων μέτρων μετά το 2018. Εμμέσως παραδέχονται και οι ίδιοι όμως πως, ακόμα και αν πιάσουν τους στόχους το 2018, δεν προβλέπεται χαλάρωση των μέτρων λιτότητας εάν δεν υπάρξει μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στα επόμενα 3 ή 5 χρόνια (εφόσον τουλάχιστον αποκλείουν να δεχτούν την διατήρησή τους για 10 χρόνια) μετά το 2018 που τελειώνει το Μνημόνιο.

Αυτός που ανεβάζει στη δεκαετία τις απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως είναι πρωτίστως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που βρήκε αυτόν τον τρόπο να πιέσει τη χώρα μας, καθώς δεν του «βγήκε» το σχέδιο για διαίρεση της Ευρωζώνης σε δύο «ζώνες ταχυτήτων» (Βορράς-Νότος). Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε μάλιστα μετά το Eurogroup της Δευτέρας, υπενθύμισε εμμέσως πως τουλάχιστον δύο φορές (το 2012 και το 2015) είχε προτείνει την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, λέγοντας στην ενημέρωσή του προς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι, εκτός από το να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, «συζητήσαμε με τους υπευθύνους και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».

Στην κυβέρνηση πάντως εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση επειδή στο σχήμα στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οδηγεί σε μείωση δανειακών αναγκών της χώρας κατά 45 δισ. στα επόμενα... 43 χρόνια (ως το 2060).

Πρόκειται όμως για ... «μαγική εικόνα», η οποία λαμβάνει ως δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα καλπάζει τα επόμενα χρόνια, επιτυγχάνοντας σερί υψηλής ανάπτυξης, παρά την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

Προσφέρουν ασφάλεια, όχι ελάφρυνση

Ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε για το ελληνικό χρέος τονίζει: «Ο αντίκτυπος ορισμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, πέρα από τον έλεγχό μας. Μεταξύ αυτών, είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές όσον αφορά το επιτοκιακό περιβάλλον και τη δυνατότητα των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην αγορά να ολοκληρώσουν ορισμένες συναλλαγές». Συνεπώς, ο υπολογισμός περί εξοικονόμησης 20,8% του ΑΕΠ έως το 2060 είναι στον αέρα και ενδέχεται να αναθεωρηθεί.

Με βάση την απόφαση του Eurogroup, προβλέπονται τρεις κατηγορίες βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος: (α) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, ώστε να αυξηθεί η μέση διάρκεια του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου από τα 28 στα 32,5 χρόνια, (β) μείωση του επιτοκιακού κινδύνου με ανταλλαγή μέρους του χρέους και επιβολή σταθερού επιτοκίου 1,5%, την ώρα που το σημερινό επιτόκιο όμως διαμορφώνεται ακόμα και στο 0,2%, (γ) ακύρωση επιτοκιακού προστίμου ύψους 200.000.000 ευρώ που θα πλήρωνε το 2017 η Ελλάδα επειδή το 2015 διέκοψε το β’ μνημόνιο. Με εξαίρεση το ποσό αυτό, το οποίο το χαρίζουν επειδή η Ελλάδα υπέγραψε νέο σκληρό Μνημόνιο, οι Ευρωπαίοι δεν χαρίζουν ούτε δεκάρα στη χώρα μας. Αντιθέτως, ορίζουν ότι οποιοδήποτε κόστος για τις ανταλλαγές χρέους, θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, η μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό επιτόκιο 1,5% αυξάνει το χρέος από το 2017 και για τα αμέσως επόμενα χρόνια και αναμένεται να λειτουργήσει θετικά μετά το 2030 , ανάλογα όμως με την πορεία των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεχόμαστε πλεόνασμα 3,5% για... κάποια χρόνια!"

Σε εξάμηνη παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης προσανατολίζεται η ΕΚΤ

Προς εξάμηνη παράταση - ενδεχομένως και στην σημερινή συνεδρίαση της - του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προσανατολίζεται η ΕΚΤ εν μέσω έντονων πιέσεων που ασκεί το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Στην συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει της συνεδρίασης, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να τοποθετηθεί και για το ελληνικό πρόγραμμα και για την πιθανότητα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Monte Paschi (MPS) ζητά η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

To Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ιταλικό δημόσιο, ζητά από την τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ να της δώσει περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα 5 δις. ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει (από ιδιωτικές πηγές) τις ανάγκες της σε κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό -όπως δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση των συζητήσεων - θα αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ορισμένους ομολογιούχους της, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων με κρατικά κεφάλαια.

Στην επιστολή της προς την ΕΚΤ, η τράπεζα αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχει κάνει αδύνατη μία συμφωνία για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει σήμερα το αίτημα της τράπεζας, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα θελήσει να ανακοινώσει τη θέση της έως ότου λάβει την επιστολή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξάμηνη παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης προσανατολίζεται η ΕΚΤ "

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες -Πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Κυριακή

Κινητοποιήσεις κατά τις κυβέρνησης ετοιμάζουν οι αγρότες, οι οποίοι θα συναντηθούν στα Αμπελάκια της Λάρισας την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Κάλεσμα για Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών απηύθυναν οι Συνεταιρισμοί, Αγροτικοί Σύλλογοι,ομάδες παραγωγών, κτηνοτρόφοι και Μελισσοκόμοι, με πρωτοβουλία του μπλόκου των Τεμπών. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης εξατίας των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο.

Η ανακοίνωση:

«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο με πολλά προβλήματα που αφορούν κυρίως το καθεστώς της φορολογίας αλλά και των εισφορών. Δεν υπάρχει ρευστότητα και από το γενικό οικονομικό περιβάλλον που επιβάλλει η κυβέρνηση, με απαίτηση της Τρόικας αναγκαζόμαστε να απευθύνουμε πρόσκληση συνάντησης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΚΟΥΡΓΙΑΣ στα Αμπελάκια.

Ο τόπος της συνάντησης επιλέχθηκε σημειολογικά, στο μέρος όπου γεννήθηκε το συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το προσκλητήριο απευθύνεται σε Αγροτικούς Συλλόγους, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα.

Στόχος της συνάντησης είναι να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ των αγροτών με ανοιχτή ατζέντα, για τα προβλήματα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό με σεβασμό στις αγωνίες όλων μας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια φορολογική επίθεση που μας αναγκάζει να αναλογιστούμε το μέλλον μας και ειδικά οι νέοι αγρότες που θέλουν να οργανώσουν και να παράγουν το πλούτο για τη χώρα μας. Αυτή την επίθεση πρέπει να την αποκρούσουμε με προτάσεις, με διάλογο και αν κριθεί απαραίτητο, με την δύναμη της άμυνας.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, πέραν των παραδοσιακών μορφών αντίδρασης και αγώνα πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο και με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Να στείλουμε αιτήματα που αφορούν πλέον την επιβίωση μας, στην κυβέρνηση και στα κόμματα, απευθυνόμενοι και στην κοινωνία των πολιτών για να γνωρίζουν το τι αντιμετωπίζουμε

Το κόστος ζωής έχει ανατραπεί για όλους μας. Αυτό το περιβάλλον δεν το επιλέξαμε. Μας είπαν ψέματα.»

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες -Πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Κυριακή "

Κουρουμπλής: Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα νησιά μας έρμαια στην τύχη τους

«Η αιτία της απεργίας είναι υπόθεση φαντασίας κάποιων. Αν κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο χτυπούν την κυβέρνηση, ουσιαστικά έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την κοινωνία», ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

«Αφήνουν τα νησιά σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Το γραφείο μου έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες των περιφερειαρχών , των δημάρχων, των Επιμελητηρίων, φορέων, πολιτών. Οφείλει λοιπόν κανείς να αντιληφθεί ότι υπάρχουν μικρά νησιά που δεν έχουν καμία επικοινωνία και δεν διαθέτουν ούτε καν αεροδρόμιο», τόνισε με νόημα ο υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής όπως και στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της ΠΝΟ πριν από λίγες ημέρες επανέλαβε πως ουδέποτε υπήρξε θέμα εξομείωσης του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών, με εκείνο των άλλων εργαζομένων και να φτάσει δηλαδή στο 45%.

Ο υπουργός τόνισε πως από την αρχή δεν υπήρχε τέτοια διάθεση από την κυβέρνηση και ότι η συζήτηση περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%, ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως ακόμα και αυτό το ποσοστό αποσύρθηκε από το τραπέζι στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν με τους θεσμούς.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου στη Βουλή ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, ούτε για το 2016, ούτε για το 2017, ούτε για το 2018.

«Δεν κατανοώ όμως την επιμονή και την εμμονή. Και ενώ όλοι οι φορείς ζητούν να εφαρμόσουμε το νόμο περί πλοίου ασφαλείας εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Θέλουμε μέσα από διάλογο να λυθεί το ζήτημα. Έστω και τώρα μετά από τόσες διαβεβαιώσεις πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μια περίοδο όπου η χώρα διέρχεται αυτή την πολύ μεγάλη κρίση και όλη η κοινωνία βρίσκεται σε δοκιμασία δεν μπορούμε να αφήνουμε τα νησιά μας έρμαια στην τύχη τους. Οφείλει η ΠΝΟ να επανεξετάσει τη θέση της και να επανέλθει σε μια λογική επίλυση του ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι προσπάθησε μέσα από τον διάλογο να πείσει την ΠΝΟ να λυθεί η απεργία.

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τίθεται θέμα επίταξης ο υπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να μπούμε σε αυτή τη λογική γιατί θεωρούμε ότι το συμφέρον και της ΠΝΟ και του ελληνικού λαού, είναι να επιλύονται τα ζητήματα με διάθεση διαλόγου».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα νησιά μας έρμαια στην τύχη τους"

Τσίπρας: 13η σύνταξη σε 1.600.000 δικαιούχους

Μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.

«Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στην δέσμευσή, αποφασίζουμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα δοθεί η δυνατότητα να διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ σε 1.600. 000 χαμηλοσυνταξιούχους 850 ευρώ. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί αντισυμμετρικά, δηλαδή όσοι παίρνουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση. Το χαμηλότερο ποσό που θα λάβει κάποιος θα είναι τα 300 ευρώ. Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου που, όπως είπε, σηκώνουν «το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης».

«Τους χρωστά η Ευρώπη, τους χρωστά η ελληνική Πολιτεία», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όσο θα ανακάμπτει η οικονομία, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνική προσφορά. Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, φάνηκε αισιόδοξος, δήλωνοντας πως η χώρα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει σταδιακά στις αγορές.

«Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ένός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί», είπε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: 13η σύνταξη σε 1.600.000 δικαιούχους"

Λέσβος: Στους δρόμους εκατοντάδες επιχειρηματίες φωνάζοντας «όχι στην αύξηση σε 24% του ΦΠΑ»

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και απλοί πολίτες, συγκεντρώθηκαν στις 11:00 στην Πλατεία Σαπφούς και διαδήλωσαν με ειρηνικό τρόπο, την αντίθεσή τους στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με το lesvosnews.g όλα τα καταστήματα και όλες οι επιχειρήσεις είχαν κατεβάσει ρολά και νέκρωσαν την αγορά της Μυτιλήνης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Ελληνική Κυβέρνηση, ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά του Αιγαίου που συν τοις άλλοις έχουν επωμισθεί και το μεταναστευτικό βάρος, θα σημάνει και την ταφόπλακα στην οικονομική ανάπτυξη των Αιγαιοπελαγίτικων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.


Το συγκεντρωμένο πλήθος πραγματοποίησε πορεία από την Πλατεία Σαπφούς στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου η συντονιστική επιτροπή του αγώνα παρέδωσε το παρακάτω ψήφισμα. 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Μυτιλήνη 30 Νοεμβρίου 2016

                                           Αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου 

Οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου, εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα  οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά.

Οι  μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. –όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει- είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής  προνόμιο.

Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης  οικονομικής συγκυρίας- αλλά και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.

Επισημαίνουμε από κοινού τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα στο Βόρειο Αιγαίο για τους κάτωθι λόγους :

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.

Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες  δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο– αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών  των αγροτικών εφοδίων κ.α, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει  την τάση  μετανάστευσης  του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να τροποποιήσει το νόμο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά , οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

 Οι συνυπογράφοντες φορείς:

Επιμελητήριο Λέσβου

Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου

Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Σύλλογος Φοροτεχνικών Λέσβου

Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου

Δικηγορικός Σύλλογος Λέσβου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου

Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Λέσβου

Σύλλογος Συμβολαιογράφων

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης

Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής

Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου

Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου

Ένωση Καταναλωτών Λέσβου

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Φορέας Τουρισμού Μολύβου

Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού

Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής

Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου

Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Γέρας

Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Φορέων Μολύβου – Πέτρας για την Επίλυση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού Προβλήματος

Σύλλογος Ξενοδόχων Πλωμαρίου

Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης

Σύνδεσμος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου

Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Λέσβου








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Στους δρόμους εκατοντάδες επιχειρηματίες φωνάζοντας «όχι στην αύξηση σε 24% του ΦΠΑ»"

Κοινή δήλωση των 8 Τούρκων αξιωματικών: «Ευχαριστούμε όλους τους Ελληνες»

Στην καρδιά όλων των Ελλήνων αλλά και των δικαστών επιχειρούν να μιλήσουν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί με μια κοινή ευχαριστήρια δήλωση για τη σημερινή απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες» αναφέρουν. Σπεύδουν δε να προσθέσουν: «Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράσταση τους» .

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου το οποίο αρνήθηκε την έκδοσή τους ενώ άγνωστο παραμένει αν η Εισαγγελία Εφετών θα προχωρήσει σε έφεση όπως συνέβη με την προηγούμενη απόφαση που τάχθηκε κατά της έκδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη με δύο αποφάσεις τους τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ Τούρκους ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή δήλωση των 8 Τούρκων αξιωματικών: «Ευχαριστούμε όλους τους Ελληνες» "

ΕΙΤΗΣΕΕ: Επιχειρείται αδειοδότηση ανύπαρκτων σταθμών – Παρακάμπτεται το ΕΣΡ

Την απόπειρα προσωρινής δανειοδότησης ανύπαρκτων σταθμών, παρακάμπτοντας το ΕΣΡ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Υπενθυμίζει το ιστορικό διενέργειας του διαγωνισμού καθώς και την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και κάνει λόγο για αεροπειρατεία των αυθαιρέτων.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί παρανόμως τα χρήματα που έλαβε από τους οριστικούς υπερθεματιστές του άκυρου διαγωνισμού για τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Μάλιστα η Ένωση διερωτάται γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου. Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση; Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς;

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, από το ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες ο δημόσιος λόγος επιβαρύνεται και συχνά δηλητηριάζεται από μία άνευ περιεχομένου ρητορική που ως άξονά της έχει μία πολλαπλώς εξαγγελθείσα δήθεν εξυγιαντική προσπάθεια στον χώρο των ΜΜΕ. Απεδείχθη περίτρανα ότι η όλη προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Και τούτο γιατί η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και την ανάληψή τους από τον Υπουργό Επικρατείας. Με αυτήν την κρίση το ανώτατο δικαστήριο, ακύρωσε τον άνισο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι, και κατέδειξε ποιος προσπάθησε με μεθόδους αεροπειρατή να ελέγξει την ενημέρωση στη χώρα. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου που προσέφυγαν για δικαστική προστασία είχαν ενεργό, ενεστώς και άμεσο έννομο συμφέρον για την προσφυγή τους.

Μετά ταύτα «ενεργοί συνεργοί στην αεροπειρατεία» επιχειρούν να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις για ίδιο συμφέρον. Ωστόσο η ίδια κρίση του ΣτΕ οδηγεί και στον αποκλεισμό κάθε μικροπολιτικής απόπειρας να αδειοδοτηθούν «προσωρινά» τηλεοπτικοί πάροχοι με την παράκαμψη του ΕΣΡ. Ούτε με νόμο ούτε με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου.

Να υπογραμμίσουμε άλλωστε ότι στις 6/12/2016, παρήλθε η 90η ημέρα, οπότε σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού της αεροπειρατείας, ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να εκδώσει τις 4 άδειες υπέρ των 4 υπερθεματιστών. Ο διαγωνισμός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε από αναρμόδιο όργανο. Άρα το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να χορηγήσει τις «άδειες» που το ίδιο υποσχέθηκε.

Αντίθετα, όμως, το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί παρανόμως τα χρήματα που έλαβε από τους οριστικούς υπερθεματιστές του άκυρου διαγωνισμού, οι οποίοι κατέβαλαν το τίμημα που τους ζητήθηκε εμπροθέσμως.

Γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου; Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση; Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς; Εάν έτσι είναι τα πράγματα, πρόκειται πλέον για «αεροπειρατεία των αυθαιρέτων».

Συνεπώς η όλη συζήτηση είναι και άνευ αντικειμένου και εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες και τελικά η επίκληση της δήθεν νομιμότητας και της ισονομίας έχει ως απώτατο στόχο την κατάλυση των νόμων και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η απάντηση από το Νίκο Παππά

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΙΤΗΣΕΕ, προχώρησε σε δηλώσεις κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «θράσος» από την πλευρά της Ένωσης.

Αναλυτικά ο κ. Παππάς σημείωσε:

«Είναι τουλάχιστον θράσος της κλειστής λέσχης των καναλαρχών να ζητούν και τα ρέστα.
Αντί να ζητούν τα ρέστα, πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη.

* Για την παράνομη, άνευ αδείας και συνεπώς αντισυνταγματική κατά το ΣτΕ τριακονταετή λειτουργία.

* Για τα χρήματα που όφειλαν και δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο.

* Για το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής.

* Για τις άθλιες και χυδαίες επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς.

* Για τις συνθήκες εργασίας και τις καθυστερήσεις στους μισθούς εργαζομένων.

* Για την ενθουσιώδη στήριξη σε όσους έκλεισαν την ΕΡΤ.

* Για την ενθουσιώδη στήριξη των πολιτικών που κατέστρεψαν τη χώρα.

* Για την αεροπειρατεία των συχνοτήτων μέσω της DIGEA, μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν καν άδεια, ενώ και το αντισυνταγματικό καθεστώς των “παρατάσεων νόμιμης λειτουργίας” δεν ανανεώθηκε στις 31/12/15.

Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν.

Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι.

Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της.

Τέλος, τις συστηματικές, χυδαίες και ανήθικες επιθέσεις στο πρόσωπό μου από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τις καλωσορίζω».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΙΤΗΣΕΕ: Επιχειρείται αδειοδότηση ανύπαρκτων σταθμών – Παρακάμπτεται το ΕΣΡ "

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για την επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους

Επεκτείνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις χριστουγεννιάτικες εορτές.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας φέρει τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)» και θα συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος.

Εκτός από την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 760 εκατομμύρια ευρώ, επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελούμενων και προβλέπεται ότι «στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό» εντάσσονται εφεξής και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους», ενώ περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση όσων υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, θεσπίζεται ενιαίος οργανωτικός σχηματισμός με την επωνυμία «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής» με αντικείμενο το σχεδιασμό, την ενημέρωση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, το οποίο θα δρα μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και όσων υπουργείων ασκούν κοινωνική πολιτική.

Για το σκοπό αυτό ως φορέας λήψης τελικών αποφάσεων ορίζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΝΣΚΟΙΠ). Για τον «Εθνικό Μηχανισμό» συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας δυο νέες Διευθύνσεις και έξι Τμήματα, για τη στελέχωση των οποίων προβλέπονται 39 θέσεις μόνιμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων που μπορούν να γίνουν και με απόσπαση ή μετάταξη.

Βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ πάντως η σύσταση των συγκεκριμένων θέσεων υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 864.000 ευρώ για την κάλυψή τους μέσω αποσπάσεων και 24.000 ευρώ επιπλέον για τα λειτουργικά έξοδα.

Ακόμα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποία υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους. Για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται για τους ασφαλισμένους σε 6,67% από 1/1/2017 και των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016 – ποσοστό το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως από 1/1/2017 κι έπειτα ώστε 1/1/2020 να ανέλθει στο 13,33%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ορίζεται ότι η ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα καταργείται από 1/1/2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων και νυν Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι διατάξεις για την προσαύξηση της σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο ΕΕΤΑ από 1/1/2015 έως και 12/5/2016.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για την επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους"

ΔΝΤ: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα φέρει νέα μέτρα

«Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Νωρίτερα, ο Τζ. Ράις επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

«Τον στόχο αυτό στηρίζει και το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων.

Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ. Ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται «με μία φωνή», επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο το 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα φέρει νέα μέτρα"

Δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας ζητούν οι περιφερειάρχες Β. Αιγαίου και Ηρακλείου

Να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας ζητά η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, «με δεδομένη τη συνέχιση της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και με την κατάσταση να έχει πάρα πολύ δυσκολέψει και να έχει επιβαρυνθεί», όπως αναφέρει η περιφερειάρχης.

Επίσης, εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και τις συνέπειες αυτής προς τα ελληνικά νησιά.

Στη διαμαρτυρία του προς το υπουργείο, ο ΕΟΑΕΝ επισημαίνει ότι «τα υποβαλλόμενα, εύλογα αιτήματά της ΠΝΟ, πρέπει να κριθούν με την δέουσα σοβαρότητα, ευθύνη και ταχύτητα από τον αρμόδιο φορέα, που πρέπει να τα αποδεχθεί, μετά από τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις και ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις, δηλαδή από την Πολιτεία που θα πρέπει να μελετήσει και να καταλήξει σε μια δίκαιη και ορθή απόφαση, ικανοποιώντας ό,τι πρέπει να ικανοποιήσει από τα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Παράλληλα όμως, τονίζεται «η μακρά αυτή απεργία, έχει νεκρώσει κυριολεκτικά την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, τα οποία στερούνται πλέον, όχι μόνο προϊόντων, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών και λοιπών αγαθών, αλλά και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουν επείγοντα θέματα, κυρίως, υγείας των πολιτών».

Όπως αναφέρεται επίσης στη διαμαρτυρία, «οι ενέργειες της Πολιτείας δεν φαίνεται να πείθουν και δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα, που να σημάνει το πέρας των απεργιακών αυτών κινητοποιήσεων».

Ο Όμιλος διαμαρτύρεται για την αναποτελεσματικότητα και την ανακόλουθη στάση της Πολιτείας, που δεν μπορεί να διαχειρισθεί την απεργία αυτή και ζητεί την ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 25 του Νόμου 4256/2014, κατά την οποία:

«1. Για την διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών, για λόγους που δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ( …)

4α. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο συγκαλείται εκτάκτως μετά από την παρέλευση τριών ημερών από την διακοπή της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης (…) καθορίζονται τα εξής: αα. Το πρόγραμμα των δρομολογίων κλπ (…) ββ. τα πλοία τα οποία θα εξυπηρετούν(…) γγ. ο αριθμός και η συχνότητα των δρομολογίων( …) ».

Τέλος ο ΕΟΑΕΝ υπογραμμίζει προς τον υπουργό πως «η εφαρμογή της ως άνω διάταξης καθίσταται άμεσα άκρως επιτακτική, ενόψει του ότι το μέγεθος των μέχρι τούδε ζημιών στα νησιά είναι τεράστιο, η δε ανάκαμψη δεν θα γίνει προ της παρέλευσης αρκετού καιρού. Προκειμένου να μην διογκωθεί η τραγική αυτή κατάσταση στα νησιά, επιβάλλεται άμεσα η εντός της ημέρας ενεργοποίηση του μηχανισμού της ως άνω διάταξης, πράγμα που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και συγκεκριμένα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τυχόν προβολή της δικαιολογίας ότι πρόκειται για γεγονός ανώτερης βίας δεν είναι δυνατό να ευσταθήσει, δεδομένου ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι ανώτερη βία συνιστά κάθε γεγονός εξαιρετικό και απρόβλεπτο, το οποίο είναι είτε αντικειμενικό (π.χ. σεισμός) είτε υποκειμενικό (π.χ. ασθένεια) και το οποίο δεν θα μπορούσε να προληφθεί όχι μόνο από τον μέσο άνθρωπο αλλά ακόμη και από τον ακραία επιμελή και συνετό. Η ευθύνη, συνεπώς, της Πολιτείας είναι αυτόχρημα τεράστια και ολοκληρωτική».

Ηράκλειο: Πλοίο ασφαλείας στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου ζητεί άμεσα από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κρήτης

Την ενεργοποίηση άμεσα όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων ζητεί ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, με νέα επείγουσα επιστολή του, που απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κοινοποιεί στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και στους βουλευτές Κρήτης.

Στην επιστολή του, o κ. Αρναουτάκης επισημαίνει ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ οξύνονται τα προβλήματα καθώς στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού, Ηρακλείου και Σούδας, παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία εγκαίρως θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.

«Σύμφωνα με νέα απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι ναυτικοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δύο ακόμα εικοσιτετράωρα. Από τη συνέχιση των, εν λόγω, απεργιακών κινητοποιήσεων εντείνονται και οξύνονται τα προβλήματα, αναφορικά με τη μετακίνηση των πολιτών και βεβαίως και με τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών πρώτης ανάγκης για την Κρήτη» αναφέρει ο περιφερειάρχης στην επιστολή του. Επισημαίνει επίσης ότι ήδη στην Κρήτη παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία, εγκαίρως, θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.

«Με σεβασμό στον αγώνα που διεξάγουν τα μέλη της ΠΝΟ, αλλά και αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των παραγωγών του νησιού μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αλλοίωσης των προϊόντων τους, σας ζητούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενεργοποιηθούν εγκαίρως όλες οι νόμιμες διαδικασίες, για να ξεκινήσει η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας από και προς την Κρήτη» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Αρναούτικης.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή για το ίδιο θέμα, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Μετά τη συνέχιση της απεργίας από τον ΠΝΟ εμείς ζητούμε από τον υπουργό να μπει το πλοίο ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση για τα νησιά μας. Έχω επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες της νησιωτικής Ελλάδας και πρέπει επιτέλους να μπει το πλοίο ασφαλείας».

Προσέθεσε πως “μπορεί να έφυγε χθες ένα πλοίο αλλά δεν ήταν το πλοίο ασφαλείας, και πρέπει στην Κρήτη να υπάρχει πλοίο ασφαλείας και από το Ηράκλειο και από την Σούδα. Υπάρχουν πάνω από 100 φορτηγά και στη Σούδα και στο Ηράκλειο και εμείς ζητάμε να φύγουν τα εμπορεύματα, αλλά και να μπορούν να έρθουν προϊόντα-εμπορεύματα και επιβάτες από την ηπειρωτική Ελλάδα”.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν επικοινωνήσει με την περιφέρεια αναφέροντας ελλείψεις σε προϊόντα στο νησί, σε σούπερ μάρκετ, σε κρέατα και μια σειρά άλλων αγαθών και τόνισε: «Θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση για πλοία ασφαλείας σε όλο το νησιωτικό χώρο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας ζητούν οι περιφερειάρχες Β. Αιγαίου και Ηρακλείου"

Με την παρουσία Ερντογάν η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην πολυμερή διάσκεψη είχαν συμφωνήσει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί σε δείπνο που είχαν την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν σχετικά με το Κυπριακό η Τουρκία έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία της για εξεύρεση λύσης με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν να τονίζει ότι αυτή είναι μια κρίσιμη χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό θα το δούμε το 2017. Μετά τις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη. Σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρός μας. Εμείς από την αρχή ήμασταν ένα βήμα μπροστά» κατέληξε ο κ. Καλίν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με την παρουσία Ερντογάν η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη"

Τσακαλώτος: Καμία αλλαγή στο φορολογικό των ναυτικών

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαίωσε πως τόσο ο προϋπολογισμός του 2017 όσο και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών».

Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι το θέμα των εισφορών των ναυτικών δεν προτάθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπήρχε στη λίστα από την πλευρά των θεσμών. Προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε απεργία από την περασμένη Παρασκευή και σήμερα αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους ώς τα ξημερώματα της Κυριακής. Για το θέμα έχει προγραμματίσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Καμία αλλαγή στο φορολογικό των ναυτικών"

Αναστασιάδης προς κυπριακή αντιπολίτευση: Είναι λυπηρό να υιοθετούνται τουρκικές θέσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πριν από λίγο στην κοινή δήλωση των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που διατυπώνουν έντονες ενστάσεις για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως επιδίωξή του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι «η όποια προσπάθεια καλλιέργειας αντιπαράθεσης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και διερωτώμαι αν αυτό που πραγματικά επιθυμούν κάποιοι μέσα από τις καθημερινές τους δηλώσεις είναι τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης».

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται, προσθέτει, είναι σεβαστές «χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά».
Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά» σημειώνει «όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο Ισραήλ σε μια στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας επίσκεψη, ενώ αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και παράλληλα τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα αιτήματα που παρατίθενται στην ανακοίνωση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, επισημαίνει ότι «η δημόσια παράθεση τους ποσώς εξυπηρετεί το στόχο ικανοποίησης τους. Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, εργάζεται προς επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των όποιων εύλογων ανησυχιών».

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, σημειώνει ο Κύπριος Πρόεδρος, «κάποιοι καθημερινά να βλέπουν προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας χωρίς να αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο εθνικό μας θέμα τέτοιες άστοχες, ακραίες και ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις. Η συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι άριστη και αυτό αποδεικνύεται από τον συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι όπως κατ’ επανάληψη δήλωσε, γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες και έγνοιες του Κυπριακού Ελληνισμού και επιδίωξή του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης προς κυπριακή αντιπολίτευση: Είναι λυπηρό να υιοθετούνται τουρκικές θέσεις"

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύει να μείνει το νοσοκομείο της Κέρκυρας λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων το νοσοκομείο της Κέρκυρας, από την ερχόμενη εβδομάδα, κρούει ο διοικητής του, Φοίβος Κακαβίτσας, μετά και την εξαγγελία της ΠΝΟ, για παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Αν θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, μετά τη Δευτέρα με Τρίτη κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κακαβίτσας, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με το Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν από την Ηγουμενίτσα τα φάρμακα στο νησί.

«Υπάρχει η καλύτερη πρόθεση εκ μέρους του Σωματείου Ναυτεργατών, αλλά δεν γνωρίζω πως θα γίνει ο διαχωρισμός των φαρμάκων από άλλα ήδη που είναι ήδη στα φορτία των πολυάριθμων φορτηγών που βρίσκονται εδώ και μέρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο, για να μεταφερθούν τα φάρμακα στο νησί» διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας, Χρήστος Βιτουλαδίτης.

Την ίδια ώρα, σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού πρώτων ειδών ανάγκης έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ στο νησί, με τις πρώτες ελλείψεις να σημειώνονται ήδη από χθες, κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όσον αφορά το επιβατικό κοινό, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα, αν και οι περισσότεροι επιβάτες ανέμεναν να ταξιδέψουν από αύριο, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, χωρίς να υπολογίζουν τη νέα 48ωρη απεργία που πρόκειται να τους καθηλώσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή στο νησί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς φάρμακα κινδυνεύει να μείνει το νοσοκομείο της Κέρκυρας λόγω της απεργίας της ΠΝΟ"

Ζάκυνθος: Κλειστός ο ΧΥΤΑ του Σκοπού, ένταση στην περιοχή

Άκαρπες παρέμειναν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ζακύνθου να εναποθέσει τους τόνους απορριμμάτων που συνέλεξαν τα απορριμματοφόρα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) Ζακύνθου, στον κορεσμένο ΧΥΤΑ του Σκοπού, καθώς οι κάτοικοι εμπόδισαν την διέλευσή τους στο χώρο.

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς των απορριμμάτων στον Σκοπό, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης στην είσοδο του ΧΥΤΑ, ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και δημοτικούς συμβούλους.

Τα αίματα άναψαν όταν ο πρόεδρος του ΦοΣΔΑ Ζακύνθου, Παναγιώτης Μυλωνάς μαζί με τον αντιδήμαρχο Ζακύνθου, κ. Κόκλα, οδήγησαν ένα απορριμματοφόρο και προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο του ΧΥΤΑ. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής έστησαν ανθρώπινο μπλόκο και κάποιοι από αυτούς άνοιξαν τις πόρτες του απορριμματοφόρου και έβγαλαν έξω τους δύο άντρες.

Επίσης, ένταση υπήρξε και κατά την διάρκεια της παρουσίας του δημάρχου, Παύλου Κολοκοτσά στο χώρο, όπου οι αγανακτισμένοι κάτοικοι, φοβούμενοι την μόλυνση του χώρου, αλλά και για την υγεία τους, συνομίλησαν σε έντονο τόνο με τον δήμαρχο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΦοΣΔΑ Ζακύνθου, Παναγιώτης Μυλωνάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να εναποθέσουμε τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ του Σκοπού. Θέλω οι κάτοικοι να μας κατανοήσουν, γιατί αυτό γίνεται για την υγεία όλων μας και με την δικιά τους την επίβλεψη να γίνει όλη η διαδικασία για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να πάμε σε άλλο χώρο».

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του ΦοΣΔΑ, κ. Κάρδαρης, τόνισε ότι ο «ΦοΣΔΑ Ζακύνθου, έχει στείλει αίτημα στον ΦοΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, ώστε να δεχτεί 10 χιλιάδες τόνους απορρίμματα από την Ζάκυνθο και αυτό το οποίο αναμένουμε είναι να βγει μια κοινή απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, για να μπορεί να γίνει μεταφορά των απορριμμάτων και εκτός Ζακύνθου».

«Υπογράφηκε σήμερα το πρωί η τροποποίηση της μελέτης για την ενδιάμεση λύση που είναι η περιοχή του Λίβα και θα υποβληθεί σήμερα, για τρίτη φορά, στην υπηρεσία της αποκεντρωμένης στην Κέρκυρα, για να αδειοδοτηθεί ο χώρος» δήλωσε ο κ. Κάρδαρης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Κλειστός ο ΧΥΤΑ του Σκοπού, ένταση στην περιοχή"

Οικονομική ενίσχυση στους δήμους για αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες

Την οικονομική ενίσχυση των δήμων Σκύδρας, Πρέβεζας, Κεφαλλονιάς και Τυρνάβου, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές, από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αλλά και να προωθηθούν οι απαραίτητες εργασίες θωράκισης αυτών των δομών.

Συγκεκριμένα από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού της χώρας», η εν λόγω χρηματοδότηση αποδίδεται ως εξής:

- Στον Δήμο Πρέβεζας 30.000 ευρώ
- Στη Σκύδρα (Ν. Πέλλας) 55.000 ευρώ
- Στον Τυρνάβο (Ν. Λάρισας) 70.000 ευρώ
- Στην Κεφαλλονιά 80.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι τα ποσά, θα διατίθενται στους δήμους ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τα παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠΕΣ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομική ενίσχυση στους δήμους για αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες"

Στη Βουλή φέρνουν 33 βουλευτές της ΝΔ τις αθρόες προσλήψεις «ημετέρων» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Απαντήσεις στη Βουλή από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ζητούν 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη «βροχή» τροπολογιών το τελευταίο διάστημα που οδηγούν σε μονιμοποίησης ημετέρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως σημειώνει ο τομεάρχης διοικητικής ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει να καταστρατηγήσει κάθε διάταξη νόμου και κάθε συνταγματική πρόβλεψη σε σχέση με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παρεμβαίνει ευθέως σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, περιορίζει αυθαίρετα τους βαθμούς δικαιοδοσίας των δικαστηρίων και απαξιώνει πλήρως το ΑΣΕΠ».

Ο κ. Γεωργαντάς κάνει λόγο για «ευθεία και δόλια παράβαση των σχετικών διατάξεων, αλλά και πλήρη περιφρόνηση του Συντάγματος και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Όλγα Γεροβασίλη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 07-12-2016

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις ημετέρων κατά παράβαση των νόμων για προσλήψεις και ΑΣΕΠ!

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφευρίσκει συνέχεια νέες μεθόδους και πρακτικές με στόχο, κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης αλλά και κάθε κανόνα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, να κατευθύνει προς το Δημόσιο ομάδες εργαζομένων με μοναδικό στόχο την κομματική της ενίσχυση.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρείται η μετατροπή οποιασδήποτε εργασιακής σχέσης ιδιωτικού δικαίου κάποιου με το Δημόσιο σε σύμβαση αορίστου χρόνου και η μονιμοποίηση του αντίκειται ευθέως στις σχετικές διατάξεις του νόμου (θα έπρεπε να είναι γνωστή στην Κυβέρνηση η σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος). Άλλωστε η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται στα άρθρα 14 και 15 του ν. 2190/1994 και γίνεται μέσω ΑΣΕΠ είτε με γραπτό διαγωνισμό είτε με καθορισμένη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Τελευταίο εφεύρημα της Κυβέρνησης αποτελεί η κατάθεση βουλευτικών τροπολογιών - στις οποίες φυσικά δεν υπάρχει αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων - οι οποίες ουσιαστικά παρεμβαίνουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Δεν αφήνεται ο φυσικός δικαστής να αποφασίσει αμετάκλητα επί δικαστικών προσφυγών για το χαρακτηρισμό κάποιων εργασιακών σχέσεων με το Δημόσιο αλλά με τις τροπολογίες αυτές γίνονται παρεμβάσεις και είτε μονιμοποιούνται εργαζόμενοι με μια απλή πρωτόδικη απόφαση είτε γίνονται παραιτήσεις από ασκηθέντα ένδικα μέσα είτε δεν ασκούνται και αυτά.

Τελευταίες περιπτώσεις είναι αυτές που αφορούν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε οι οποίοι με δύο βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό αποφασίστηκε κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης η επαναπρόσληψη τους και ουσιαστικά ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων τους ως αορίστου διάρκειας. Οι τροπολογίες αυτές συμπεριλήφθησαν στους νόμους 4369/2016 και 4439/2016 με τα άρθρα 66 και 30 αντίστοιχα και το περιεχόμενο τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις αλλά και τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αμετάκλητα την απόφαση αυτή. Μάλιστα η τοποθέτηση των εργαζομένων αυτών γίνεται ακόμα και σε προσωποπαγείς θέσεις που δημιουργούνται για το σκοπό αυτό.

Δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της βουλευτικής τροπολογίας που ψηφίσθηκε ως άρθρο 47 του ν. 4440/2016. Με τη συγκεκριμένη διάταξη κατέστη δυνατή η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων φορέων του. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μετατρέπονται πλέον σε αορίστου χρόνου χωρίς να έχει κριθεί η αίτηση τους όχι μόνο αμετάκλητα αλλά ούτε καν τελεσίδικα.

Αυτές οι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αλλά και πολλές άλλες που είτε μέσω της μεθόδου των τροπολογιών βουλευτικών ή Υπουργικών είτε μέσω άλλων μεθόδων που εφευρίσκει η Κυβέρνηση οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου στοχευμένη παρέμβαση η οποία με αναξιοκρατία και αδιαφάνεια διογκώνει των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και βεβαίως αυξάνει συνολικά το κόστος μισθοδοσίας. Όπως προκύπτει άλλωστε από τα επίσημα στοιχεία η δαπάνη μισθοδοσίας των Υπουργείων αυξήθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2016 κατά 146.000.000 ευρώ. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται πλην των άλλων και χωρίς καμία ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου και δημιουργούν και έντονο αίσθημα αδικίας σε εργαζομένους που για διαφόρους λόγους δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Με βάση τα ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Για όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους (ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ, ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού και εποπτευόμενων αυτών φορέων):

1. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά λόγω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης;

2. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά λόγω παραίτησης του Δημοσίου από ένδικα μέσα;

3. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 λόγω μη άσκησης ένδικων μέσων από το Δημόσιο;

4. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 για οποιαδήποτε άλλη αιτία πλην των τριών προηγούμενων κατηγοριών;


Οι ερωτώντες Βουλευτές:
1. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς-Υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου-Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
3. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών
4. Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας
5. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
6. Βρούτσης Ιωάννης, Βουλευτής Κυκλάδων
7. Βλάσης Κων/νος, Βουλευτής Αρκαδίας
8. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρεβέζης
9. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
10. Ανδριανός Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας
11. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β’ Αθηνών
12. Σταμάτης Δημήτριος, Βουλευτής Επικρατείας
13. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
14. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
15. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
16. Δημοσχάκης Αναστάσιος, Βουλευτής Έβρου
17. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
18. Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρρών
19. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
20. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
21. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
22. Τασούλας Κων/νος, Βουλευτής Ιωαννίνων
23. Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλώρινας
24. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
25. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
26. Κοντογεώργος Κων/νος, Βουλευτής Ευρυτανίας
27. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
28. Κεραμέως Νίκη, Βουλευτής Επικρατείας
29. Κουμουτσάκος Γεώργιος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
30. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
31. Σκρέκας Κων/νος, Βουλευτής Τρικάλων
32. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών
33. Γκιουλέκας Κων/νος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή φέρνουν 33 βουλευτές της ΝΔ τις αθρόες προσλήψεις «ημετέρων» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ"

Συμβούλιο Εφετών: Να μην εκδοθούν οι 2 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Τη μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, αίροντας παράλληλα και την προσωρινή τους κράτηση.

Νωρίτερα, με μια αγόρευση που προκάλεσε αίσθηση, τη μη έκδοση των δυο αξιωματικών πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας, Γιώργος Βούλγαρης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού αναφέρθηκε στη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία, οπού, όπως είπε, καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε τίποτα το πολίτευμά της δεν θυμίζει την Αθηναϊκή δημοκρατία την εποχή του Κλεισθένη, κάλεσε τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ορθώνοντας το ανάστημά τους, όπως άλλοι συνάδελφοι τους έκαναν στο παρελθόν.

"Εσείς" τους είπε " είστε δικαστές. Όχι διπλωμάτες και πρέπει να ακούσετε τη συνείδηση σας".

Χαρακτήρισε δε αόριστο το αίτημα των Τουρκικών Αρχών.

"Καλείστε να βγάλετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση που είναι πολύ πιθανό ελάχιστοι συνάδελφοι σε όλη τους της την καριέρα να τους τύχει τέτοια υπόθεση.

Τα κράτη για να πατάξουν το έγκλημα έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμβάσεις περί εκδόσεων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς -ευτυχώς κατ’ εμέ- αυτή η χώρα έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία.

Η πρώτη χώρα είμαστε που ασχολήθηκε με την έννοια άσυλο. Αντικειμενικά αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε.

Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της;

Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη;

Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;

Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί.
Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις;

Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε;

Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης.

Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;

Η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε το αίτημά τους λέει ότι γίνονται βασανιστήρια. Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει...

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ίσως καθ’ υπερβολή αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή;

Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους.

Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται, πήγαν κόντρα στο ρεύμα.

Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους.

Ακούγοντας τη συνείδησή σας, να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.

Μα, θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις.

Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Είναι αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα.

Σας καλώ ,σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα .", κατέληξε ο κ. Βούλγαρης.

"Κινδυνεύει η ζωή μας"

Νωρίτερα οι εκζητούμενοι, ζητώντας από το δικαστήριο να μην τους εκδώσει, υποστήριξαν ότι στη Τουρκία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, γίνονται βασανιστήρια και πως αν επιστρέψουν, κινδυνεύει η ζωή τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φιράντ Μεσούντ, ο ένας από τους δυο εκζητουμενους, "υπήρχαν άνθρωποι που τους πέταξαν στο Βόσπορο.

Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Ο Δικαστής ρώτησε "Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;".

Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ, θα υποστώ βασανιστήρια. Πάρα πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή, απάντησε.

Από την πλευρά του ο δεύτερος εκζητούμενος, Ουγκούρ Οτάν υποστήριξε ότι είναι αθώοι και πως δεν έχουν καμία σχέση με το πραξικόπημα.

Άλλωστε, είπε, όταν έγινε η απόπειρα, βρισκόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη, 700 χλμ μακριά από την Μαρμαρίδα.
"Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής...

Αν εκδοθώ στην Τουρκία, δεν θα δικαστώ δίκαια... Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα.

Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες, αλλά δεχθήκαμε βολές.

Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας".

Οι δικηγόροι των δυο Τούρκων αξιωματικών Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομ. Ζέλιος, σημείωσαν στις αγορεύσεις τους ότι εάν εκδοθούν είναι βέβαιο ότι κινδυνεύει η ζωή τους, τονίζοντας επιςης οτι στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχεία εναντίον τους.

Δεύτερη έφεση

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση και κατά του απαλλακτικού σκέλους της απόφασης που αφορούσε τους άλλους τρεις εκζητούμενους, για τους οποίους οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να εκδοθούν για τρία από τα τέσσερα αδικήματα που τους ζητούσαν οι Τούρκοι και όχι για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν.

Η τελική απόφαση για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών θα ληφθεί από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει συνολικά όλα τα θέματα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο Εφετών: Να μην εκδοθούν οι 2 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς"

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ - Δεμένα τα πλοία έως τις 06:00 της Κυριακής

Για άλλες δύο ημέρες θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία καθώς κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργιακής της κινητοποίησης, με νέα 48ωρη απεργία που θα ξεκινά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 06.00 και θα λήγει την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου το πρωί στις 06.00.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανέρχεται διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, ενώ όπως ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση «για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, το υπουργείο δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας».

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρει και την προτεινόμενη ημερομηνία συνάντησης με τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ - Δεμένα τα πλοία έως τις 06:00 της Κυριακής"

Αναταραχή στο CDU. Βουλευτές ζητούν την αποχώρηση του Βερολίνου από το ελληνικό πρόγραμμα

Νέα αναταραχή στους κόλπους των συγκυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων φέρεται να προκαλεί η εκκρεμούσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζει η λαϊκή εφημερίδα «Bild», σύμφωνα με την οποία, συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας εμφανίζονται οργισμένοι, ζητώντας ακόμη και την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εφημερίδα παραθέτει μεταξύ άλλων δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Μίχαελ Φουξ, ο οποίος τονίζει ότι «το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Έτσι έχει συμφωνηθεί!». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ισχυρής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο, Κρίστιαν φον Στέτεν, φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι, εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο ειδικός των Χριστιανοκοινωνιστών για χρηματοοικονομικά ζητήματα έκανε λόγο για «όργιο βαυκαλισμού», το οποίο «δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να δέχονται» οι βουλευτές.

Handelsblatt: Τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές

Για «ανεκπλήρωτη υπόσχεση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρήματα, κάνει λόγο σε σχόλιό της «Handelsblatt», η οποία σημειώνει ότι «δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πότε και το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας». Ως εκ τούτου, σημειώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «ορισμένοι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης γίνονται νευρικοί και πιέζουν για τήρηση της δέσμευσης».

Ο σχολιαστής της οικονομικής εφημερίδας επισημαίνει ότι η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ταμείου μαίνεται από το ξεκίνημα του ελληνικού προγράμματος και «μέχρι σήμερα δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πώς μπορεί να λυθεί. Αντιθέτως: όσο περισσότερο πλησιάζουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τόσο λιγότερο μπορεί να υποχωρήσει ο Σόιμπλε. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα (σ.σ. όπως απαιτεί το ΔΝΤ) δεν είναι δημοφιλή. Και ο Γερμανός υπουργός τα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά», γράφει η Handelsblatt για να καταλήξει με την παρατήρηση: «Με τη διαρκή αθέτηση των δεσμεύσεών της η κυβέρνηση στην Αθήνα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια αιτία διαρκούς αντιπαράθεσης με τους δανειστές της. Αυτή την ώρα όμως τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές».

Σβεν Γκίγκολντ: «Η υπερχρέωση της Ελλάδας παρεμποδίζει τις επενδύσεις»

«Ο αγώνας κατά της ανεργίας και της φτώχειας είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, διότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπεβολικά φιλόδοξα μέτρα, τα οποία επικρίνει ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Σβεν Γκίγκολντ, εμπειρογνώμονας των Πρασίνων για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γράφει η «Welt».

«Ήδη σήμερα ο κίνδυνος της υπερχρέωσης παρεμποδίζει τις επενδύσεις. Η χώρα δεν θα μπορέσει έτσι να σταθεί στα πόδια της. Το Eurogroup αποφάσισε επιφανειακές μόνον αλλαγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτά δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό», προσέθεσε.

Ο κ. Γκίγκολντ χαρακτήρισε επίσης ως αντιπαραγωγικό το αίτημα ορισμένων Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών να αποχωρήσει η Γερμανία από το πρόγραμμα βοήθειας αν δεν παραμείνει το ΔΝΤ. Η απαίτηση αυτή δεν συμβάλλει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση στην Ελλάδα, κατά τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναταραχή στο CDU. Βουλευτές ζητούν την αποχώρηση του Βερολίνου από το ελληνικό πρόγραμμα"

Κομισιόν: Μέτρα εναντίον Γερμανίας - Βρετανίας για το σκάνδαλο της VW

Για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρόκειται να κατηγορήσει επίσημα τη Γερμανία και τη Βρετανία η Κομισιόν, αναφορικά με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα της Volkswagen, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντόπισαν παραλείψεις και λάθη από τις αρμόδιες Αρχές των χωρών κατά τη διαδικασία εξέτασης κι έγκρισης των νέων μοντέλων της VW.

Με βάση την τρέχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εθνικές Αρχές είναι αρμόδιες να εγκρίνουν τα νέα μοντέλα και μόνο αυτές έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν τις άδειές τους ή να επιβάλλουν πρόστιμα σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες είχαν δείξει τη χρήση αμφιλεγόμενων συσκευών στα νέα μοντέλα στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, καμία χώρα δεν επέβαλλε πρόστιμα.

«Κι αυτό είναι μόνο η αρχή» δήλωσε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, το θέμα μπορεί να φτάσει έως και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Μέτρα εναντίον Γερμανίας - Βρετανίας για το σκάνδαλο της VW"

Πέντε κόμματα της Κύπρου κατά του Νίκου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό

Mε αιχμές κατά του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αντιδρούν τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» της Κύπρου, στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού με τον καθορισμό διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017.

Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε όλες τις υποσχέσεις του, ενώ αναφέρουν ότι με τους χειρισμούς του, ότι εξουδετέρωσε την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) υποστηρίζουν τους χειρισμούς Αναστασιάδη.


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
«Το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την πλήρη περιφρόνηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Επιπρόσθετα, επικρίνουν έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί σε ότι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως επίσης και για την πλήρη αποδοχή από μέρους του των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας, που όμως αγγίζουν και την ουσία.
Πιο συγκεκριμένα, επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποδοχή και εφαρμογή ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που καταλήγει στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017, ανεξαρτήτως της όποιας εξέλιξης στη διαπραγμάτευση της πτυχής του εδαφικού ή των άλλων πτυχών που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτό το χρονικό διάστημα.
Τα πέντε κόμματα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη θεμελιώδης υποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη εξουδετερώνει πλήρως την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να οδηγήσει στο τραπέζι της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 όλα τα μη συμφωνηθέντα θέματα, όλων των πτυχών.
Με τη νέα αυτή υποχώρηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε τόσο τις δικές του δεσμεύσεις που είχαν διατυπωθεί στη διακαναλική συνέντευξη της 23ης Νοεμβρίου όσο και τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση σε μια διεθνή διάσκεψη μόνο των πτυχών της αποχώρησης του τουρκικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης.
Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια περιορισμού και μετριασμού της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατέθεσαν κοινό αίτημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας:
Την αποστολή επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να ζητείται:
(Α) Η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017. Η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια τέτοια διάσκεψη θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι «εκλιπούσα».
(Β) Η διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια συμφωνία κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συνθήκης Συμμαχίας.
(Γ) Η ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 να αφορά μόνο τα ζητήματα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων και της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας.
Τα πέντε κόμματα καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση για τη μη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και να διαβεβαιώσει το λαό ότι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και η συμφωνία επί ενός κοινού χάρτη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 και πως αν δεν υπάρξουν τέτοιες συμφωνίες επί του εδαφικού δεν θα προχωρήσει στην εν λόγω Διάσκεψη.
Να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε να απευθυνθεί πρόσκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχουν από την πρώτη μέρα της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017.
Απαιτούν τη σύγκληση συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 9 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενεύη, για ενημέρωση και πραγματική διαβούλευση.
Ζητούν τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη.
Τα προαναφερόμενα κόμματα χαιρετίζουν τη σθεναρή στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ως επίσης και για τους όρους συμμετοχής της σε μια διεθνή διάσκεψη και καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει την αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση έτσι ώστε Ελλάδα-Κύπρος μαζί, να πάνε στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, καλά προετοιμασμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ραδιουργίες και επιβουλές της Τουρκίας»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε κόμματα της Κύπρου κατά του Νίκου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news