facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Ρέντσι

Tην παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, την οποία άλλωστε είχε προαναγγείλει έπειτα από την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπέβαλε και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι.
Νωρίτερα η Deutsche Welle (DW) μετέδιδε πως η ιταλική γερουσία θα έδινε «τεχνική ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Ρέντσι για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. Η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε, διευκρινίζει η ίδια πηγή, ώστε να μπορέσει ο Ματτέο Ρέντσι  να παραιτηθεί.
«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία», έγραψε ο Ρέντσι.
Στη συνέχεια με νέα ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τους πάντες με ένα «Cia a tutti».
Ωστόσο τώρα μετά την παραίτησή του επικρατεί σύγχυση για το ποιος θα κυβερνήσει.
Ο κ. Ρέντσι φέρεται να επιθυμεί πρόωρες εκλογές ή τη συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη.
Στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού υπουργού Οικονομίας Κάρλο Παντόαν για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ακούγεται και το όνομα του επικεφαλής της Γερουσίας του Πιέτρο Γκράσσο, τον οποίο το BBC τον χαρακτηρίζει ως «απολιτικό».
Ωστόσο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι εξαρτάται από το πρόεδρο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση.
H DW σημειώνει ότι μέσα στις επόμενες ώρες ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα θα πρέπει να αποφασίσει πως εννοεί να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί, σχετικά με το εάν ο εκλογικός νόμος της βουλής είναι συνταγματικός στις  24 Ιανουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τον Μάρτιο. Στενοί συνεργάτες του  Ιταλού  προέδρου  έχουν  αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν μπορούν  να προκηρυχθούν εκλογές πριν να εκφράσουν την βούλησή τους οι ανώτατοι δικαστές και προσαρμοσθεί, κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, που επικαλείται η DW, ο Ρέντσι πρόκειται να αναφερθεί σε δυο εναλλακτικές: ή να συσταθεί κυβέρνηση με ευρεία πολιτική στήριξη (άρα και με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) η οποία να  διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο ή να γίνουν  εκλογές όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλει να αποφύγει δηλαδή μια επικίνδυνη φθορά, η οποία ξεκίνησε ήδη με την ανακοίνωση του  αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή.

«Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεύθυνση του «Δημοκρατικού Κόμματος», που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα  Η κεντροαριστερά είναι βαθιά διχασμένη και η εσωκομματική μειοψηφία των «δημοκρατικών» κέρδισε ουσιαστικά το δημοψήφισμα. Θα καταφέρει άραγε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση και τυχόν διάσπαση πριν από τις εκλογές;» καταλήγει η DW.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Ρέντσι"

WSJ: Αγνoούνται 13.000 πρόσφυγες από χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα

Περίπου 13.000 άνθρωποι που καταγράφηκαν σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα αγνοούνται και μπορεί να κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Βόρεια Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η παραπάνω διαπίστωση περιλαμβάνεται σε αξιολόγηση που διεξήγαγαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης. Σύμφωνα με την έρευνά τους για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεν αποτελεί το τελικό σημείο του ταξιδιού των μεταναστών προς την Ευρώπη, αντίθετα προς ό,τι ήλπιζε η ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, από τον Μάρτιο η στρατηγική της Ευρώπης εστίασε σε δύο μέτωπα. Από τη μία το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων στο Βορρά και από τη άλλη την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως περίπου 63.000 μετανάστες είναι αποκλεισμένοι σε κέντρα και περιμένουν την ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας στα νησιά και την ενδοχώρα. Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες, αναφέρουν ότι μόνο οι 50.000 από αυτούς είναι γνωστό πού βρίσκονται. Οι υπόλοιποι "δεν παρακολουθούνται εδώ και μήνες" λέει ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην αξιολόγηση. "Μπορεί να κατευθύνθηκαν προς την ελληνική ενδοχώρα, ή να συνέχισαν το ταξίδι στα Βαλκάνια, ακόμα και να έχουν ήδη φτάσει στη βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή", είπε ο αξιωματούχος» σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «no-shows», καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου. «Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι “no-shows”» ανέφερε στην WSJ άλλος ένας αξιωματούχος. «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους» συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες με ροές», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, εξηγώντας ότι «είναι αδύνατον να σφραγιστούν πλήρως τα σύνορα». Ωστόσο, όπως τόνισε, η ροή μετανάστευσης από την Ελλάδα στα Βαλκάνια βρίσκεται κοντά στο επίπεδο όπου ήταν πριν από την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης το 2015.

Από τους 13.000 μετανάστες οι οποίοι αγνοούνται, περίπου 8.000 που είχαν καταγραφεί στην ενδοχώρα και περιέχονται στην επίσημη καταμέτρηση δεν έχουν επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Από αυτούς που έφτασαν στα νησιά από τον Μάρτιο, περίπου 5.000 έχουν εξαφανιστεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Αγνoούνται 13.000 πρόσφυγες από χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα"

Πάτρα: Πιάνει δουλειά ο εισαγγελέας στο ΠΠΝΠ

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει η ναυαρχίδα της δημόσιας υγείας στη Δυτική Ελλάδα, μετά την ύπαρξη καταγγελιών από μέρους εργαζομένων για παρανομίες σε ότι αφορά μια σειρά πράξεων που περιλαμβάνουν ακόμα και προμήθειες.

Ο σχετικός φάκελος έχει διαβιβαστεί από τον απερχόμενο διοικητή της 6η ΥΠΕ και νέο γ.γ. του υπουργείου υγείας Γ. Γιαννόπουλου στην εισαγγελία, απ’ όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να βγουν λαβράκια.

Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί καταγγελία από υπάλληλο του ΠΠΝΠ για τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο, αλλά ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ η οποία ανατέθηκε σε συγκεκριμένο ανώτερο υπάλληλο, μετά από λίγο καιρό ο υπάλληλος που έκανε την καταγγελία μετακινήθηκε στην 6η ΥΠΕ, ο δε διοικητικός που ανέλαβε τη διενέργεια της ΕΔΕ μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο της περιοχή και η ΕΔΕ τέθηκε στο αρχείο.

Εκτός όλων των άλλων, το ερώτημα που τίθεται αφορά στο τι είναι διατεθειμένος να πράξει από το νέο του πόστο ο έως χθες διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας καθώς στο νοσοκομείο του Ρίου πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για περίεργες καταστάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το περιστατικό που συνέβη κατά την έλευση του υπουργού υγείας πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στην Πάτρα, οπότε και κλήθηκαν εργαζόμενοι από νοσοκομεία της περιοχής να συμμετάσχουν σε συνάντηση.

Τότε ο διοικητικός υπάλληλος που είχε αναλάβει την επίμαχη ΕΔΕ και ο οποίος μετακινήθηκε πριν την ολοκληρώσει, βλέποντας κάποιους «συναδέλφους» του από το ΠΠΝΠ δεν άντεξε, και απευθυνόμενος σε κάποιους από αυτούς είπε χαρακτηριστικά «εσείς εκεί στο Ρίο να προσέχετε γιατί έχετε και ορισμένα λαμόγια…»

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Πιάνει δουλειά ο εισαγγελέας στο ΠΠΝΠ"

Έκτακτο δρομολόγιο από Κρήτη από τις Μινωϊκές Γραμμές

Στη δρομολόγηση πλοίου με αποκλειστικό σκοπό τη μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη στον Πειραιά προχώρησαν οι Μινωικές γραμμές, παρά τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ.

Το πλοίο αναχώρησε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα σήμερα, από το λιμάνι του Ηρακλείου.
Νωρίτερα οι Μινωικές Γραμμές είχαν εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση:

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τις Μινωικές Γραμμές:

«Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, μετά τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, και τον «εγκλωβισμό» των αγροτικών προϊόντων στα λιμάνια του Ηρακλείου και όλης της χώρας γενικότερα, εκδηλώνουν έμπρακτα την πρόθεσή της να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους και προγραμματίζουν την πραγματοποίηση έκτακτου απογευματινού δρομολογίου σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00, από το λιμάνι του Ηρακλείου, για τη μεταφορά όλων των πρώιμων κηπευτικών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων που επιθυμούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μπορούν να επικοινωνήσουν, στα Κεντρικά Πρακτορεία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) & 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810 229602 Πειραιάς: 210 4145744, Αθήνα: 210 3376910) και στα κατά τόπους λιμεναρχεία. Επίσης, για κρατήσεις και έκδοση εισιτηρίων φορτηγών οχημάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα πρακτορεία λιμένος της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810 280882, Πειραιάς: 210 4611391)»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δρομολόγιο από Κρήτη από τις Μινωϊκές Γραμμές"

Τελεσίγραφο Τσαβούσογλου: Να εκδοθούν άμεσα οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών το αμέσως επόμενο διάστημα, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε όλους τους αξιωματικούς «πραξικοπηματίες», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοση όλων αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία».

Τις προηγούμενες ημέρες, τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αποφασίσει την έκδοση των τριών εκ των οκτώ Τούρκων που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, χρησιμοποιώντας ελικόπτερο για τη μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα εκδίδονται για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου, ενώ αντίθετα δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Και οι 3 θα υποβάλουν έφεση, ενώ εξακολουθούν να κρατούνται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Τσαβούσογλου: Να εκδοθούν άμεσα οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί"

Πρόεδρος Κύπρου: Πολυμερής και όχι πενταμερής η διάσκεψη στη Γενεύη

Η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι πολυμερής ξεκαθάρισε ο Kύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και σε αυτήν πρόσθεσε θα συμμετέχουν η ΕΕ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα για υπαναχώρηση του από προηγούμενες δεσμεύσεις του με την συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πως αυτό που υπάρχει είναι συνέχιση του διαλόγου από εκεί που είχε μείνει στο Μοντ Πελεράν και αυτό πρόσθεσε, ήταν το αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Σημείωσε πως η 12η Ιανουαρίου, που θα γίνει η διάσκεψη στη Γενεύη, δεν είναι το τέλος του δρόμου και πως αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί ο διάλογος, καθώς στόχος είναι η επίτευξη μιας λύσης που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει σε τακτική βάση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα συναντήσει μάλιστα στο Ισραήλ, καθώς και στις 16 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν χρειαστεί σημείωσε, θα επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στη Γενεύη

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου θα συνοδεύσουν τον κ. Αναστασιάδη στη Γενεύη ώστε να γίνεται επί τόπου διαβούλευση κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την ολοκλήρωση τη σημερινής συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.

Αβέρωφ Νεοφύτου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Νίκος Αναστασιάδης. Αναφορικά με τη Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήρθε η ώρα να φανεί αν κατανοεί στα του κεφαλαίου της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την πορεία των διαπραγματεύσεων ως ένα δρόμο που το τέλος του είναι η λύση του Κυπριακού.

Άντρος Κυπριανού - ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως πρέπει να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που ενδεχομένως έχουμε, για να συμβάλουμε στις προσπάθειες του Προέδρου, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη και καθοριστική φάση του Κυπριακού με αρκετές προοπτικές αλλά και αρκετούς κινδύνους. Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Διάσκεψη.

Νικόλας Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Καθόλου πειστικές χαρακτήρισε τις εξηγήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως είπε, η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, με δεδομένα τα οποία οδηγούν σε πενταμερή διάσκεψη, όπως είναι ο στόχος της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, αναίρεσε με αυτή την συμφωνία τις υποσχέσεις που ο ίδιος έδωσε.

Μαρίνος Σιζόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Η απουσία μας θα ήταν ανεύθυνη πολιτική πράξη, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ερωτηθείς αν θα συνοδεύσει τον ΠτΔ στην Γενεύη. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ εξέφρασε στη συνεδρίαση του Εθνικού έντονες ανησυχίες για τις επικείμενες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι στην Διεθνή Διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα και η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Γιώργος Λιλλήκας - Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ότι κατατέθηκε η πρόταση για παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σκοπό την εξισορρόπηση του ισοζυγίου δυνάμεων «για να μην βρεθούμε στην γωνιά όπως στο Μπουρκενστοκ». Ακόμη εξέφρασε την ανάγκη μέσα από διπλωματικές διαδικασίες της κυβέρνησης να ζητηθεί η συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών και «να μην περιμένουμε την απόφαση».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης αυτοαναιρέθηκε μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να συζητηθούν πριν από την Διάσκεψη τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Γιώργος Περδίκης - Πρόεδρος Οικολόγων

Οι ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την 1η Δεκεμβρίου, χωρίς να ενημερώσει κανένα, είναι λανθασμένες ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων. Τόνισε ότι η διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη Διεθνή Διάσκεψη είναι σημαντική, με την συμμετοχή της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Κύπρου: Πολυμερής και όχι πενταμερής η διάσκεψη στη Γενεύη"

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα το δώρο Χριστουγέννων 2016 και τα επιδόματα ανεργίας

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε ότι:

• από την Παρασκευή 16.12.2016 θα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2016 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

• από την Παρασκευή 16.12.2016 θα προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 17.12.2016 μέχρι και 08.01.2017.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

O ΟΑΕΔ εφιστά την προσοχή των πολιτών, αναφέροντας ότι ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί εξακολουθεί να ισχύει.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Νωρίτερα το δώρο Χριστουγέννων 2016 και τα επιδόματα ανεργίας "

Μέτρα ή Grexit

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αποκάλυψε την Τρίτη ότι τα σκληρά μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το 2018 ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
«Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι -το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Και πρόσθεσε ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. 

Στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση «χρειάζεται περισσότερος χρόνος». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να παρέπεμψε για μετά τη λήξη του προγράμματος (μέσα του 2018) τις περαιτέρω συζητήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του προχθεσινού Eurogroup, λέγοντας με... υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μού είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Κλιμάκωσε, δε, την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι "κάποιοι ξένοι" φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».



Η σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε υπαγορεύεται αυτήν την περίοδο και από το γεγονός ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη πως «η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» μετά το δημοψήφισμα, παρότι ο ίδιος πιστεύει πως «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

Όσον αφορά στην παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, τη χαρακτήρισε λυπηρή. «Διευκόλυνε αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε.

Χουλιαράκης: Τρία σενάρια για τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ

Από τη μεριά του, ο κ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξε τις σημαντικές αποκλίσεις, κυρίως με το ΔΝΤ, αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που υπάρχουν στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και στις προτάσεις για τις εργασιακές αλλαγές. 

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι βούληση της Αθήνας είναι να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στο Ταμείο για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 (ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ) υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις:

  • η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, τότε «δεν αναμένουμε νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια»
  • οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίζουν να εντοπίζουν κενό της τάξεως του 0,2-0,4% του ΑΕΠ ή 360-720 εκατ. ευρώ - οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται για να καλυφθεί η διαφορά.
  • το ΔΝΤ θεωρεί ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Εκτιμά πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και εφόσον δεν αλλάξει ο στόχος, τότε απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2% του ΑΕΠ για να κλείσει το κενό και 0,5% του ΑΕΠ για να εξισορροπηθούν οι αρνητικές συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων). Δηλαδή, το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2018.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, τα μόνα μέτρα που αποδέχεται αφορούν σε περικοπή συντάξεων (περίπου 1-1,2% του ΑΕΠ) και μείωση του αφορολόγητου ορίου (άλλο 1-1,2% του ΑΕΠ).

Πάντως, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε την Τρίτη ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί πως έχει κάνει λανθασμένες προβλέψεις, υπενθυμίζοντας ότι για το 2015 εκτιμούσε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και τελικά προέκυψε πλεόνασμα 0,3%. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι για περιορισμένο αριθμό ετών θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο ανέφερε ότι η Ελλάδα «δεν είναι υπέρ μιας τόσο απότομης ανόδου της δημοσιονομικής πορείας». 


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα ή Grexit"

Ματαιώνονται όλα τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω της αυριανής απεργίας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επίσης λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν και τα βραδινά δρομολόγια της Τετάρτης 7/12/2016 (με ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα), ενώ κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι, οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας (Πέμπτη προς Παρασκευή).

Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώνονται όλα τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω της αυριανής απεργίας"

Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής

Ένοχος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ενώ αθωώθηκαν η υπεύθυνη της εστίας και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Και οι τρεις οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης βασανισμού του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η ακροαματική διαδικασία είχε ολοκληρωθεί προ δεκαημέρου και το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική πρόταση αφορούσε στην αθώωση και των τριών κατηγορουμένων.

Στον πρώην διευθυντή της σχολής επιβλήθηκε η ποινή της διετούς φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Μετά απο 42 χρόνια δικηγορίας δεν έχω δει αθώο άνθρωπο να καταδικάζεται. Σημειώστε τη σημερινή μέρα και θυμηθείτε πως στο Εφετείο ο εντολέας μου θα αθωωθεί πανηγυρικά».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής άσκησε έφεση που ευελπιστεί όπως σημείωσε να εκδικαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η γραπτή δήλωση του Μαρκογιαννάκη

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης στην οποία υπογραμμίζεται: «Όσοι με συκοφάντησαν με λασπολόγησαν και γενικά με έβλαψαν με τη συμπεριφορά τους, σύντομα θα δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη για τις αθλιότητές τους, όποια ιδιότητα και αν έχουν και σε όποια θέση και αν βρίσκονται».

epiruspost, epirustv
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής"

Αγρότες έκαψαν λάστιχα στο λιμάνι της Σούδας -Ανάγκασαν πλοίο να βγει στα ανοιχτά [εικόνες]

Πανικός επικράτησε χθες το βράδυ στα Χανιά, όταν ομάδα αγροτών μπήκε στο λιμάνι της Σούδας και έβαλε φωτιά σε λάστιχα.
Οι αγρότες που διαμαρτύρονταν  για τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να σαπίζουν τα προϊόντα τους, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα μπροστά ακριβώς από το πλοίο της BLUE STAR «Blue Galaxy» που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σούδας λόγω της απεργίας.
Η φωτιά δυνάμωσε και ανάγκασε τον καπετάνιο να οδηγήσει το πλοίο στα ανοιχτά στον κόλπο της Σούδας για να μην γίνει ατύχημα.
Άμεσα έφτασε στο σημείο ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων με τρεις άντρες, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά μετά από μιάμιση ώρα.
zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες έκαψαν λάστιχα στο λιμάνι της Σούδας -Ανάγκασαν πλοίο να βγει στα ανοιχτά [εικόνες] "

ESM: Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος

Στους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ανακοίνωσή του με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων που δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Ειδικότερα, ο ESM αναφέρει πώς θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, ενώ σημειώνει ότι από την ανταλλαγή αυτή αναμένεται να μην υπάρχει κόστος για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα («το σχέδιο αναμένεται να είναι ουδέτερο») και ότι χρειάζεται η συμφωνία τους για αυτή. 

Αναφορικά με την επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ο ESM σημειώνει: «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής αφορά στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, με (χρηματοδότηση από) τον EFSF. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των δανείων στο πρόγραμμα αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά στα 32,5 έτη. Λόγω μιας σειράς παραγόντων, αυτή μειώθηκε έκτοτε σε περίπου 28 έτη. Η διάρκεια θα επανέλθει τώρα στα 32,5 έτη, ώστε μία σειρά αυξημένων αποπληρωμών στη δεκαετία του 2030 και του 2040 να μπορεί να διαχυθεί σε περισσότερα χρόνια».

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε όλο το κείμενο του ESM):


Ο Μηχανισμός Σταθερότητας εκτιμά ότι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. «Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο αντίκτυπος ορισμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας. Μεταξύ αυτών είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές όσον αφορά στο επιτοκιακό περιβάλλον και τη δυνατότητα των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην αγορά να ολοκληρώσουν ορισμένες συναλλαγές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει ότι το Eurogroup έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του χρέους. 

Αναλυτικά οι 16 ερωτήσεις - απαντήσεις είναι οι εξής:

1. Πότε αποφασίστηκε να κερδίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους;

Στην ανακοίνωσή του στις 25 Μαΐου του 2016, το Eurogroup έδωσε εντολή στον ESM να εργαστεί πάνω σε μια πρώτη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που αναφέρονται ως βραχυπρόθεσμα. 

Οι υπουργοί τόνισαν ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και πριν από το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος του ESM (του τρίτου προγράμματος). Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. 

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2016, ο ESM παρουσίασε λεπτομερή σχέδια για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Eurogroup, τα οποία συμφώνησε να τα υιοθετήσει.

2. Θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στο μέλλον;

Στην ανακοίνωσή του στις 25 Μαΐου του 2016, το Eurogrοup ανέφερε ακόμη μια πιθανή δεύτερη δέσμη μέτρων, εφόσον χρειαστεί, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα, το Eurogroup έχει συμφωνήσει σε έναν έκτακτο μηχανισμό για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους σε περίπτωση που προκύψει ένα πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο για τη χώρα.

3. Ποιες είναι οι κατευθυντήριες αρχές για επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους;

Το Eurogroup έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ονομαστικό κούρεμα. Επιπλέον, έχει συμφωνήσει ότι τα μέτρα θα: 
α) διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, ώστε να αντικαταστήσει το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο χρέος με χρέος του ιδιωτικού τομέα 
β) θα εξομαλύνουν το προφίλ αποπληρωμής 
γ) θα παράσχουν κίνητρα για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM και 
δ) θα διασφαλίσουν ευελιξία απέναντι στην αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη και τις μεταβολές των επιτοκίων στο μέλλον.

4. Ποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν;

Υπάρχουν τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων:

  • εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας
  • μείωση του επιτοκιακού ρίσκου
  • άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για το 2017.
5. Πώς λειτουργεί η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής;

Η εξομάλυνση του προφίλ αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, με τον EFSF. Η μέση σταθμισμένη ωρίμανση των δανείων στο πρόγραμμα αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά στα 32,5 έτη. Εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, υποχώρησε στα 28 έτη. Η ωρίμανση θα επανέλθει τώρα πάλι στα 32,5 έτη, ώστε μια σειρά απότομων αυξήσεων στο κόστος αποπληρωμής τις δεκαετίες του 2030 και 2040 να απλωθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.



6. Και σχετικά με το δεύτερο μέτρο, τη μείωση του ρίσκου γύρω από τα επιτόκια;
Υπάρχουν τρία διαφορετικά σχήματα (schemes) για το δεύτερο μέτρο. Το πρώτο είναι η ανταλλαγή ομολόγων. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο EFSF/ESM προσέφερε δάνεια στην Ελλάδα συνολικής αξίας 42,7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δεν εκταμιεύτηκαν σε μετρητά, αλλά στη μορφή τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τους τίτλους για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Οι τίτλοι θα ανταλλαχθούν τώρα για ομόλογα με σταθερό επιτόκιο με μεγαλύτερη ωρίμανση.

Επειδή τα νέα ομόλογα έχουν σταθερά επιτόκια, η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον αντιμέτωπη με το ρίσκο να αυξηθούν τα επιτόκια. Οι τράπεζες απαγορεύεται να πουλήσουν τους τίτλους κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου στην αγορά, αλλά μπορούν να τους πουλήσουν στην ΕΚΤ. Οι τίτλοι που έχουν πουλήσει ήδη οι τράπεζες εξαιρούνται από την ανταλλαγή. Έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο EFSF/ESM θα επαναγοράσει τους τίτλους σταθερού επιτοκίου που έχουν ακόμα οι ελληνικές τράπεζες για να μην αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο των επιτοκίων. Αυτό θα γίνει με πόρους που θα αντληθούν από την αγορά.

Για να εξασφαλιστεί μια ομαλή εκτέλεση, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες φάσεις σε μια μακρά χρονική περίοδο.

Το δεύτερο σχήμα προβλέπει ότι ο ESM θα προβεί σε συμφωνίες swap (ανταλλαγών). Το σχήμα αυτό θα σταθεροποιήσει το συνολικό κόστος χρηματοδότησης για τον ESM και θα μειώσει το ρίσκο η Ελλάδα να αναγκαστεί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο στα δάνειά της, όταν τα επιτόκια στις χρηματοοικονομικές αγορές αρχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον. Ένα swap είναι ένα χρηματοοικονομικό συμβόλαιο που επιτρέπει σε δύο συμβαλλόμενα μέρη να ανταλλάξουν, για παράδειγμα, πληρωμές σε σταθερό επιτόκιο με πληρωμές σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Το τρίτο σχήμα, γνωστό ως ανάλογη χρηματοδότηση (matched funding), προβλέπει ότι ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα είναι σχεδόν ανάλογης ωρίμανσης με τα ελληνικά ομόλογα. Οι συνθήκες στις αγορές μπορεί να επηρεάσουν τον βαθμό στον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν τα τρία μέτρα για τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου.

7. Και το τρίτο μέτρο, η άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου;
Η άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου αφορά στη δόση των 11,3 δισ. ευρώ του προγράμματος του EFSF (του δεύτερου προγράμματος) που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση μιας επαναγοράς χρέους.

Αυτήν τη στιγμή δεν έχει χρεωθεί κανένα περιθώριο σε αυτό το δάνειο, αλλά αρχικά προβλεπόταν να επιβληθεί ένα περιθώριο 2% από την επόμενη χρονιά. Η αύξηση αυτή θα ανασταλεί για το 2017.

8. Χρειάζονται περαιτέρω επίσημα βήματα προτού εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τα μέτρα.

9. Πότε θα αρχίσετε να εφαρμόζετε τα μέτρα;

Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017. Τα τρία σχήματα για τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου θα ακολουθηθούν στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες στην αγορά και είναι εφικτή η εφαρμογή τους. Η απόφαση για την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για το 2017 προβλέπεται για πριν από το τέλος αυτού του έτους.

10. Ποια θα είναι η εξοικονόμηση που θα προσφέρουν στην Ελλάδα αυτά τα μέτρα;

Στο βασικό σενάριο, ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων είναι ουσιαστικός και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ αλλά και τις Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GFN) για την περίοδο 2017-2060, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM.

H ανταλλαγή ομολόγων και το swap επιτοκίων αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης. Οι δευτερογενείς συνέπειες για τα επιτόκια χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι ένα επιπρόσθετο όφελος. 

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο αντίκτυπος ορισμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας. Μεταξύ αυτών είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές όσον αφορά στο επιτοκιακό περιβάλλον και τη δυνατότητα των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην αγορά να ολοκληρώσουν ορισμένες συναλλαγές.

11. Έχουν κόστος τα μέτρα και ποιος θα το πληρώσει;
Το προσαρμοσμένο προφίλ αποπληρωμής δεν αναμένεται να έχει κόστος. Το κόστος της άρσης της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου θα συνίσταται στα κέρδη που θα απολέσουν τα κράτη-μέλη. 

Οποιοδήποτε κόστος από τα τρία σχήματα για τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου θα βαρύνει την Ελλάδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων και στο swap επιτοκίων. Αυτά τα βραχυπρόθεσμα κόστη αντισταθμίζονται και με το παραπάνω από τα μακροπρόθεσμα οφέλη του όλου εγχειρήματος για την Ελλάδα.

12. Υπάρχουν άλλα κόστη για άλλα κράτη-μέλη του ESM και ειδικότερα για τις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης;

Όχι. Το Eurogroup έθεσε ως όρο οι συναλλαγές να μην έχουν κανένα άμεσο κόστος για άλλες χώρες.

13. Θα έχει κόστος η ανταλλαγή ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες;

Το σχήμα αναμένεται να είναι ουδέτερο για τις ελληνικές τράπεζες και χρειάζεται τη συγκατάθεσή τους για να εφαρμοστεί.

14. Ποιος είναι ο αντίκτυπος της στρατηγικής χρηματοδότησης του EFSF/ESM;

H στρατηγική χρηματοδότησης παραμένει απαράλλαχτη. Οποιαδήποτε αλλαγή στον όγκο χρηματοδότησης για το 2017 θα κοινοποιηθεί σύντομα στις αγορές.

15. Θα σταματήσετε να εκδίδετε τίτλους μικρότερης ωρίμανσης και θα επικεντρωθείτε σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας;

Όχι, θα συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία ως εκδότης χρέους σε ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων.

16. Γιατί αποφάσισε το Eurogroup να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα;

Τα μέτρα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν μια ευρύτερη ανησυχία ότι οι μελλοντικές πληρωμές χρέους θα επιφέρουν ένα αθέμιτο βάρος στις δαπάνες, καταπνίγοντας την οικονομία. Οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GFN), το συνολικό ποσό που δαπανά μια χώρα κάθε έτος σε πληρωμές τόκων και στην αποπληρωμή χρέους που ωριμάζει, είναι το σημείο αναφοράς για τη μέτρηση αυτού του βάρους. 

Το Eurogroup συμφώνησε ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά τη μεσοπρόθεσμη περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και κάτω από το 20% στη συνέχεια.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος"

Συνολικά 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές για τα χθεσινά επεισόδια

Σε 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. χθες, κατά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε το βράδυ της Τρίτης σε πεδίο μάχης, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών και τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Νωρίτερα, μέλη του αντιεξουαστικού χώρου, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές για τα χθεσινά επεισόδια"

Ανοικτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές θέλει το ΔΝΤ

Νέα «βόμβα» έρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με το «Έθνος», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ζήτησε μέσω email να παραμένουν ανοικτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα στην Ελλάδα.

Σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου τις Κυριακές το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε απαντητικό μήνυμα με αρνητική απάντηση.

Το συγκεκριμένο e-mail έφτασε στο Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Δεκεμβρίου λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Οι υπεύθυνοι του Ταμείου υποστήριξαν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές μέσα στον χρόνο περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές θέλει το ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news