facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Νέα κακοκαιρία πλήττει τη Ζάκυνθο -Ποιοι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι [λίστα]

Νέο, σφοδρό κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πλημμύρες και ζημιές σε πολλά σημεία του νησιού.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία μέχρι τις 20:00 απόψε, είχε προχωρήσει στην απομάκρυνση οκτώ οχημάτων που εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους. Οι πλημμύρες και οι ζημιές εντοπίζονται στα χωριά Βανάτο, Σαρακινάδο και Άγιο Δημήτρη.
Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά, και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπεριφέρειας, τα σχολεία αύριο Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η δημοτική Αρχή κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, δεδομένου ότι πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και «τόνοι νερού έχουν κάνει ένα τον δρόμο με τα χαντάκια».
Ειδικότερα, ο δήμος ανακοίνωσε ότι πλημμυρισμένοι και μη προσπελάσιμοι αυτήν τη στιγμή είναι οι παρακάτω δρόμοι:
  •  Άγιος Κήρυκας προς Γαλάρο
  •  Κυψέλη προς Καλλιπάδο
  •  Βανάτο προς Καλλιπάδο
  • Άγιος Κήρυκας προς Άγιο Δημήτρη
  • Σαρακηνάδο προς Λαγκαδάκια
  • Βουγιάτο προς Φιολίτι
  •  Λούμπα προς Νεκροταφείο
  • Άγιος Κήρυκας- ΚΤΕΟ- Βανάτο
  •  Αμπελόκηποι προς Ρομίρι
  •  Πυροσβεστική- ΚΤΕΟ.
Εξάλλου, το δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας ματαιώθηκε, καθώς αν και το αεροσκάφος έφτασε πολύ κοντά στη Ζάκυνθο, δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί με αποτέλεσμα η πτήση να επιστρέψει στην Αθήνα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κακοκαιρία πλήττει τη Ζάκυνθο -Ποιοι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι [λίστα] "

Βρέθηκαν 150 βόμβες μολότοφ μέσα σε καφάσια και βαλίτσες στα Εξάρχεια

Η έντονη μυρωδιά βενζίνης οδήγησε στο να ανακαλυφθούν περίπου 150 βόμβες μολότοφ σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια.

Οι βόμβες ήταν τοποθετημένες μέσα σε καφάσια και σε μια βαλίτσα και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο, πιθανότατα μετά τις πορείες μνήμης για την δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Ο εντοπισμός έγινε όταν ένοικοι των διπλανών σπιτιών ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι το οίκημα ανέδιδε πολύ έντονη μυρωδιά βενζίνης. Μόλις οι πυροσβέστες μπήκαν στο εγκαταλειμμένο κτίριο εντόπισαν αρχικά ένα καφάσι γεμάτο με βόμβες μολότοφ ενώ ερευνώντας το εσωτερικό του κτιρίου βρήκαν και μια βαλίτσα, που περιείχε και άλλες «έτοιμες» βόμβες μολότοφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για την 6η Δεκέμβρη, θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί. Οι εντολές περιλαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκαν 150 βόμβες μολότοφ μέσα σε καφάσια και βαλίτσες στα Εξάρχεια"

Αυστρία: Καθαρή νίκη του «πράσινου» Μπέλεν, ήττα για την ακροδεξιά

Ελπιδοφόρο μήνυμα εξέπεμψε το βράδυ της Κυριακής η Αυστρία, αναδεικνύοντας καθαρό νικητή των προεδρικών εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο (πρώην πρόεδρο των Πράσινων), Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων και τις επίσημες εκτιμήσεις τελικού αποτελέσματος, που μεταδίδει η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο 72χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κερδίζει την επαναληπτική προεδρική αναμέτρηση με 53,3%, έναντι 46,7% του 45χρονου υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ.

Τα ποσοστά αυτά είναι μη αναστρέψιμα, καθώς αντανακλούν περίπου το 60% των ψήφων, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, που θεωρείται βέβαιο πως ευνοούν ακόμη περισσότερο τον Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Αυτή τη φορά, ο ηττημένος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών Νόρμπερτ Χόφερ αποδέχθηκε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ, ο υποψήφιος του FPO επικοινώνησε με τον Μπέλεν για να τον συγχαρεί για την νίκη του.

«Είμαι πάρα πολύ λυπημένος που αυτό δεν προχώρησε» τονίζει ο Χόφερ σε ανακοίνωση. «Συγχαίρω τον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού».

Ο ευρωπαϊστής Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, κερδίζοντας για λίγες ψήφους τον Χόφερ (με ποσοστό 50,3%). Στη συνέχεια όμως το FPÖ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας παρατυπίες, και το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε «προχειρότητα» στην καταμέτρηση, που δυνητικά δεν θα απέκλειε ενδεχόμενο παρατυπιών. Έτσι, εξέδωσε απόφαση για επανάληψη του β' γύρου των προεδρικών εκλογών. Μετά από αναβολές, η κάλπη στήθηκε σήμερα.

«Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες» δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέλεν, Λόταρ Λοκλ.

Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του ανεξάρτητου υποψηφίου, που έχουν συγκεντρωθεί στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιέννη.

Με τον Μπέλεν, αναλαμβάνει ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Αυστρίας.

Η νίκη του Μπέλεν έναντι του Χόφερ προκαλεί ανακούφιση στην Ευρώπη, που κρατά την ανάσα της μπροστά στην άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστών, εν όψει και κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Κυριακή, διεξάγεται και το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα της Αυστρίας εξέφρασαν πρώτοι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

 victory is a heavy defeat of nationalism and anti-European, backward-looking populism  2/2







Δεν αποκλείεται, τελικά, η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που ανέμεναν οι περισσότεροι, δηλαδή να προκάλεσε στους ευρωπαίους περισσότερο σοκ και δέος, παρά ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων τάσεων. Τουλάχιστον στην Αυστρία. Για την υπόλοιπη Ευρώπη, μένει να φανεί...

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Καθαρή νίκη του «πράσινου» Μπέλεν, ήττα για την ακροδεξιά"

Ούτε ευρώ αποζημίωση για στρατιωτικό αρχίατρο που παραμορφώθηκε από τη ραδιενέργεια στο Κόσοβο

Έναν αρχίατρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη) έστειλε η πατρίδα το 1999 στο Κόσοβο, χωρίς προηγουμένως να γίνει έλεγχος για ραδιενεργά κατάλοιπα στην περιοχή που «έστησε» υγειονομική μονάδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς, και λόγω του απεμπλουτισμένου ουράνιου που ήταν διάχυτο παραμορφώθηκε το πρόσωπό του, διογκώθηκαν τα χέρια και τα πόδια, κ.λπ.

Παρ' όλα αυτά, τόσο το Δημόσιο όσο και οι δικαστές, δείχνοντας αδιαλλαξία και το σκληρό τους πρόσωπο, δεν του επιδίκασαν ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για την καταστροφή της ζωή του.

Ο αρχίατρος (χειρουργός) το Σεπτέμβριο του 1999 πήγε στο Πόλιε του Κοσόβου και εγκατέστησε υγειονομική μονάδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στην πολυεθνική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου και ορίστηκε διοικητής του Τάγματος Υγειονομικού.

Η περιοχή που επρόκειτο να εγκατασταθεί η υγειονομική μονάδα ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη, από πυρηνικά απόβλητα λόγω των βομβών που είχαν χρησιμοποιηθεί και περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ είχε επέλθει και ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω της καύσης αποβλήτων (βιομηχανικών και οικιακών).

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγκρίνει τη διενέργεια μετρήσεων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ραδιενέργεια στο έδαφος, έτσι ώστε εάν ανιχνευόταν ουράνιο, κ.λπ., η εγκατάσταση της μονάδα να γινόταν σε άλλη περιοχή.

Με το που έφτασε ο αρχίατρος στο Κόσοβο ζήτησε κατ' επανάληψη με εμπιστευτικά σήματα να του σταλεί φορητό μηχάνημα ανίχνευσης ραδιενεργών καταλοίπων.

Όμως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε το μηχάνημα κατόπιν εορτής, δηλαδή 5 μήνες αφότου είχε γίνει η στρατοπέδευση των Ελλήνων και αφού είχαν αρχίσει οι χιονοπτώσεις. Αποτέλεσμα της καθυστέρηση αυτής ήταν τα ραδιενεργά κατάλοιπα να εισχωρήσουν στο υπέδαφος και οι μετρήσεις να είναι αρνητικές.

Tον Ιούλιο του 2000 ο αρχίατρος επαναπατρίστηκε από το Κόσοβο και 6 μήνες μετά υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Δυστυχώς όμως, λόγω των ραδιενεργών αποβλήτων είχε προσβληθεί από τη δυσίατο νόσο «μικροαδένωμα υπόφυσης με ενεργό μεγαλακρία». Η ασθένεια αυτή επιφέρει μετάλλαξη των κυττάρων και δημιουργεί νεοπλάσματα. Αυτό έχει ως συνέπεια το γιγαντισμό (σωματική μετάλλαξη) του πάσχοντα σε σημεία του σώματος του όπως είναι τα χέρια και τα πόδια (αύξηση της διαμέτρου των δακτύλων και του πέλματος), την παραμόρφωση του προσώπου (διαπλάτυνση και πάχυνση της μύτης, αύξηση των ζυγωματικών οστών, αύξηση του μεγέθους των χειλιών, της γλώσσας και της κάτω γνάθου κάτι που προκαλεί αραίωση των δοντιών), παραμόρφωση των σπονδύλων, με αποτέλεσμα την κύφωση (καμπούριασμα), πονοκεφάλους, συχνές και άφθονες εφιδρώσεις, κ.λπ.

Αμέσως, άρχισε θεραπεία με σωματοστατίνη, η οποία αναστέλλει πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων, ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι διάρροια, κοιλιακά άλγη, κ.λπ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αποστρατευθεί με ποσοστό ανικανότητας 50%. Από την ασθένεια προσβλήθηκε ενώ ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας των Ελλήνων που είχαν αποσπαστεί στην πολυεθνική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου.

Ο άτυχος γιατρός διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση περίπου 1,6 εκατ. ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι ακόμη πέντε μέλη της Ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είχαν προσβληθεί από την ιδία νόσο. Επίσης, επισημάνθηκε από την πλευρά του ότι πριν αλλά και κατά το διάστημα που «έστηνε» και επάνδρωνε την υγειονομική μονάδα είχε γίνει εξοντωτική χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων του και είχε έντονο στρες, κάτι που κατέστησε τον οργανισμό του ευάλωτο στην εκδήλωση της επίμαχης νόσου.

Στα δικαστήρια κατατέθηκαν γνωμοδοτήσεις γιατρών και ιατρικών επιστημονικών φορέων που περιέγραφαν λεπτομερώς τόσο τις βεβαρημένες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Κόσοβο, όσο και τις προϋποθέσεις που μπορεί να ευδοκιμήσει η επίμαχη νόσος, αλλά και τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη σωματική διάπλαση και στην υγεία του ασθενούς. Επίσης, σε κάθε τόνο ανέφεραν ότι η εκδήλωση της νόσου οφείλεται «πρόδηλα και αναμφισβήτητα στην στρατιωτική του υπηρεσία».

Το Δημόσιο υπεραμύνθηκε ότι «δεν υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παράνομων πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων του δημοσίου και του ζημιογόνου γεγονότος της βλάβης της υγείας του αρχίατρο» και συνεπώς δεν δικαιούται αποζημίωση.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο, αλλά και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που προηγήθηκε επισήμαναν, μεταξύ των άλλων, ότι: 1) ο αρχίατρος ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, 2) το περιβάλλον στο οποίο εγκαταστάθηκε η υγειονομική μονάδα ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένο από πυρηνικά απόβλητα λόγω των βομβών που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, 3) το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν διενήργησε έρευνα για την ύπαρξη ή όχι ραδιενέργειας πριν την εγκατάσταση της μονάδας, ενώ έστειλε φορητούς μετρητές ραδιενέργειας 5 μήνες μετά την εγκατάσταση, 4) υπήρχαν όλες «οι προϋποθέσεως για την εμφάνιση της νόσου» και 5) υπήρχε «παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου».

Παρ' όλα αυτά τόσο το Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και αποφάνθηκαν δεν μπορεί να του δοθεί αποζημίωση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την σειρά απέρριψε την αίτηση αναίρεσης, επικαλούμενο ότι δεν προέβαλε τους κατάλληλους ισχυρισμούς που προβλέπει η νομοθεσία (νόμος 3900/2010).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ούτε ευρώ αποζημίωση για στρατιωτικό αρχίατρο που παραμορφώθηκε από τη ραδιενέργεια στο Κόσοβο"

Κουρουμπλής: Καμία αλλαγή στο καθεστώς φορολογίας των ναυτικών

«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών. Οι φήμες που κυκλοφορούν για την αλλαγή του καθεστώτος της φορολογίας τους είναι παντελώς αβάσιμες» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και διευκρίνισε ότι:

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως «έγγραφο διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα την «κατάργηση - αύξηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών». Για την κυβέρνηση, όμως, δεν τέθηκε ποτέ θέμα κατάργησης του φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς.

Με τους ναυτικούς να απεργούν για τρίτη μέρα σήμερα (Κυριακή) και τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας, προκαλώντας ήδη φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κρήτης, ο υπουργός προχώρησε το απόγευμα σε δηλώσεις, δείχνοντας ξεκάθαρα τη διάθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση με τους ναυτεργάτες απεργούς.

«Η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του ναυτικού επαγγέλματος και της συμβολής των ναυτικών στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας, αποτελούν προγραμματική θέση της κυβέρνησης. Η στήριξη του επαγγέλματος του ναυτικού αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Η δέσμευση και η προσπάθεια της κυβέρνησης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι η αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς και η αποφυγή κάθε περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η αύξηση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις της περασμένης πενταετίας έχει οδηγήσει στον τριπλασιασμό της φορολογίας των ναυτικών», συμπλήρωσε.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Καμία αλλαγή στο καθεστώς φορολογίας των ναυτικών"

Αυξημένα κατά 33%, σε σχέση με το 2005, τα νέα περιστατικά του καρκίνου το 2015

Περίπου 17,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου υπήρξαν το 2015, αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το 2005, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο ήσαν 8,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η αύξηση των περιστατικών μέσα σε μια δεκαετία αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παγκοσμίως η πιθανότητα να πάθει καρκίνο ένα άνδρας, είναι μία στις τρεις, ενώ μια γυναίκα έχει μικρότερη πιθανότητα μία στις τέσσερις. Ο καρκίνος συνεχίζει να είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά αίτια.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών (1,6 εκατ. περιστατικά το 2015), ενώ ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων είναι αυτός που σκοτώνει τους περισσότερους άνδρες.

Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο ο συχνότερος καρκίνος (2,4 εκατ. περιστατικά πέρυσι), όσο και ο πιο θανατηφόρος.

Οι πιο συχνοί παιδικοί καρκίνοι είναι κατά σειρά η λευχαιμία, άλλα νεοπλάσματα, το μη-Χότζκιν λέμφωμα και οι καρκίνοι του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κρίστίνα Φιτζμόρις του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας "JAMA Oncology", ανέλυσαν στοιχεία για 32 είδη καρκίνου σε 195 χώρες. Από αυτές, σε 174 χώρες σημειώθηκε μεταξύ 2005-2015 αύξηση των συνολικών περιστατικών καρκίνου, αλλά σε 140 χώρες μειώθηκαν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο.

Μεταξύ των διαφορετικών ειδών καρκίνου, κατά την προηγούμενη δεκαετία μείωση εμφάνισαν οι θάνατοι από λέμφωμα Χότζκιν και από τους καρκίνους του οισοφάγου, του στομάχου και τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε απόλυτους αριθμούς τα περιστατικά καρκίνου θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον, ασκώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Όμως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι «είναι δυνατή η πρόοδος στον πόλεμο κατά του καρκίνου», εφόσον υπάρξουν περαιτέρω βήματα στο πεδίο της πρόληψης, στον έλεγχο του καπνίσματος, στον εμβολιασμό, καθώς και στην αλλαγή του τρόπου ζωής, με περισσότερη σωματική άσκηση και πιο υγεινή διατροφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένα κατά 33%, σε σχέση με το 2005, τα νέα περιστατικά του καρκίνου το 2015"

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα γίνουν δεκτά τα μέτρα του ΔΝΤ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε κρίσιμο το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ δεν απέκλεισε σύγκληση έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» τόνισε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».

Αντίθετα, τόνισε, με τη Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα γίνουν δεκτά τα μέτρα του ΔΝΤ"

Μήνυση εις βάρος Ερντογάν, Γκιουλ και Νταβούτογλου για την «παράβλεψη» κατοχής 16 βραχονησίδων από την Ελλάδα!

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, μόλις δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι "τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος", αδιαφορώντας για τις Διεθνείς Συνθήκες.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευτική τουρκική εφημερίδα «Σοζτζού», το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά από έναν πρώην κατάδικο στην «υπόθεση Εργκένεκον», ονόματι Μαχίρ Ακκάρ, ο οποίος έκανε μήνυση σε βάρος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, για την «παράβλεψη κατοχής 16 βραχονησίδων από την Ελλάδα».

Ο Ακκάρ κινείται στην ίδια... γραμμή με την τουρκική αντιπολίτευση και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έθεσε πρόσφατη ερώτηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, με θέμα το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Μαχίρ Ακκάρ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για την «υπόθεση Εργκένεκον», ενώ στη συνέχεια αθωώθηκε. Η εφημερίδα στους σχολιασμούς της αναρωτιέται αν θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις ο εισαγγελέας της Άγκυρας.

Να θυμίσουμε ότι, μεταξύ άλλων, η πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον αφορούσε στην αποσταθεροποίηση και ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, παράνομες ερευνες και υποκλοπές επικοινωνιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση εις βάρος Ερντογάν, Γκιουλ και Νταβούτογλου για την «παράβλεψη» κατοχής 16 βραχονησίδων από την Ελλάδα!"

Καρτέλ ναρκωτικών: Πλούτιζαν μέσα από τη φυλακή - Τα «βαποράκια», τα συμβόλαια θανάτου και οι διάλογοι-σοκ

Το σκηνικό του θανάτου που είχε στήσει στο κέντρο της Αθήνας ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έρχεται στο φως μέσα από τη δικογραφία-φωτιά που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεχωριστή, είναι ότι οι «αρχηγοί» του δικτύου κινούσαν τα νήματα μέσα από τη φυλακή, καταφέρνοντας να αποκομίσουν κέρδη που έφταναν τα 20 εκατ. ευρώ! Τα μέλη του κυκλώματος ήταν αδίστακτα: διέταξαν τη δολοφονία προσώπου με το οποίο είχαν οικονομικές εκκρεμότητες, μόνο που οι πληρωμένοι πιστολέρο δολοφόνησαν λάθος άνθρωπο! 

Η υπόθεση παραπέμπει σε σενάριο αστυνομικού θρίλερ, καθώς οι άνδρες της ασφάλειας κατάφεραν να «ξηλώσουν» το κύκλωμα, έπειτα από βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση της δράσης του, στην «καρδιά» της Αθήνας. Πλατεία Βικτωρίας, Προπύλαια, Νομική Σχολή Αθηνών και Πλατεία Κάνιγγος ήταν οι πλέον κερδοφόρες «πιάτσες» των διακινητών, οι οποίοι περίμεναν τα θύματα τους με τα σακουλάκια της κοκαΐνης,ηρωίνης και ινδικής κάνναβης στο στόμα τους. Καρέ-καρέ το εμπόριο του θανάτου αποτυπώνεται σε αμέτρητες φωτογραφίες, βίντεο αλλά και ηχογραφημένες συνομιλίες των μελών του, που εμπεριέχονται στη δικογραφία.

Χθες, η ΕΛ.ΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες εκατόν σαράντα πέντε (145) ατόμων, κατηγορουμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην εμπορία ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας και η οποία εξαρθρώθηκε στις 26-11-2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Εις βάρος των ανωτέρω, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της συγκρότησης-ένταξης-διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ' εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Το κύκλωμα εισήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες των ναρκωτικών από την Αλβανία ενώ είχε προχωρήσει και στη καλλιέργεια χασισοφυτείας στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.  Τα ναρκωτικά φυλάσσονταν σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από τη φυλακή, Αλβανός κακοποιός αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης... έκανε το παιχνίδι σε συνεργασία με ένα ακόμη πρόσωπο, επίσης «τρόφιμο» σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα, οι δουλειές τους πήγαιναν τόσο καλά που σχεδίαζαν να επεκτείνουν το εμπόριο των παράνομων ουσιών κάνοντας εισαγωγή ναρκωτικών μέσα στη φυλακή. 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 56 πρόσωπα, Αλβανοί, Αφρικανοί, Ρομά αλλά και Έλληνες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας ναρκωτικών και η πλειονότητα εξ αυτών προφυλακίστηκε – ανάμεσα τους και ένας ανήλικος. Και παρά, τα αδιάσειστα στοιχεία οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους, κατά τη διάρκεια των απολογιών τους αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση.  Η ανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 90 ακόμη πρόσωπα, τα οποία αναζητούνται για το αδίκημα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών σε όλους τους συλληφθέντες. 

«Στο παρόν στάδιο για το σύνολο των κατηγορουμένων, επικράτησε η άποψη της επιβολής προσωρινής κράτησης, είναι όμως βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης θα εξειδικευθεί ο βαθμός της ποινικής εμπλοκής του κάθε κατηγορούμενου» αναφέρει μιλώντας στο «Θέμα» ο κ. Κωνσταντίνος Γώγος, μέλος της ομάδας των συνηγόρων των συλληφθέντων.  

Οι κινήσεις των μελών του κυκλώματος, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο της ασφάλειας, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές και μελετημένες με τους διακινητές και τους τσιλιαδόρους να καταφέρνουν να συνεννοούνται ακόμη και με ένα νεύμα. Οι διακινητές πήγαιναν στο ραντεβού του θανάτου με τα θύματά τους, άλλοτε κρύβοντας τις ουσίες κάτω από τη γλώσσα τους και άλλοτε θάβοντας τες σε παρτέρια, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να τις λάβουν σε ένα δεύτερο χρόνο.

Μια από τις πιο «προσοδοφόρες» πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν τα Προπύλαια, όπου καθημερινά οι διακινητές διέθεταν την πραμάτεια τους στους χρήστες της οδού Μασσαλίας, ανερυθρίαστα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών.                                                         

Τα συμβόλαια θανάτου 

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης δεν είχαν κανένα ενδοιασμό ακόμη και να δολοφονήσουν συνεργάτες τους, όταν τους όφειλαν χρήματα. Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος μεταξύ των μελών του κυκλώματος, αρχηγού και κατώτερου... στελέχους:

- Μέλος: «...Έλα τι κάνεις όλα καλά;
- Αρχηγός: Όλα καλά, με εσένα τι γίνεται, μου χρωστάς 40 χιλιάδες ...
- Μέλος: Δεν τα έχω, λόγο τιμής θα προσπαθήσω να τα μαζέψω και να στα δώσω. Ετοιμάζω κάτι καλό ...
-Αρχηγός: Εγώ τα βιάζομαι τα λεφτά... μπορούμε όμως να πατσίσουμε διαφορετικά.
-Μέλος: Δηλαδή;
-Αρχηγός: Θα κάνεις μια δουλειά για μένα. Θα βγάλεις από την μέση τον... και πατσίσαμε, δεν μου χρωστάς, δεν σου χρωστάω.
-Συνεργάτης: Οκ.

Ωστόσο, το πρόσωπο που εξουσιοδοτήθηκε να εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου έκανε λάθος. Αντί να σκοτώσει τον 36χρονο συνοδηγό του αυτοκινήτου που παρακολουθούσαν στο Κερτασίνι, δολοφόνησαν με πέντε σφαίρες τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο οποίος δεν είχε καμιά σχέση με την διακίνηση ναρκωτικών. 

Μάλιστα, στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας, αναφέρεται ότι συγκεκριμένος μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που είχε... επιφορτιστεί με το καθήκον της διακίνησης ουσιών, ήταν... αρμόδιο και για τη σύνταξη συμβολαίων θανάτου «απέναντι σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες – νόμους της οργάνωσης». 


Το μαντρί, η φρέζα και τα γίδια 

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, δυο από τους κατηγορουμένους, αναφέρονται σε έρευνα που έκανε η αστυνομία για τον εντοπισμό της χασισοφυτείας στο Μαραθώνα. Στη συνομιλία ακούγεται ο «Αλέκος» να δίνει εντολή στον συγκατηγορούμενο του, πλέον, Β.Κ να καταστρέψει την φυτεία. Πράγματι, ο Β.Κ και η σύζυγός του μεταβαίνουν την επόμενη ημέρα στο σημείο που βρίσκεται η χασισοφυτεία προκειμένου να την καταστρέψουν, αλλά συλλαμβάνονται.

Ακολουθεί, η συνομιλία, όπως εμπεριέχεται στη δικογραφία και η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη ημέρα της σύλληψης των δραστών. Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούν τις λέξεις «μαντρί», «θερμοκήπιο» και «γίδια» όταν θέλουν να αναφερθούν στην χασισοφυτεία ...

Β.Κ: Ένα αυτοκίνητο θα είναι όλη νύχτα εκεί να 'ούμε, δεν φεύγουν από εκεί, θα είναι μέχρι αύριο
Αλέκος: δεν μπορεί κάποιος με τρόπο;  
Β. Κ: οοο...τίποτα αφού είναι μπροστά στο αυτό, δε γίνεται όπου και να πας να 'ούμε θα σε δει.
Α: Εντάξει αφού έχεις το μαντρί.
Β.Κ: Ε ναι θα πάω στο μαντρί, αλλά μες το θερμοκήπιο; 
Α: Έ πήγα να δω (ακατάληπτο). Αυτοί που πήγαν από κεί; 
Β.Κ: Ήταν τρία αυτοκίνητα τα δυο έφυγαν, έμεινε το ένα.
Α: Ναι
Β.Κ: Τώρα πόσοι είναι πάνω να πούμε, δυο τρεις, δεν ξέρω θα σε γελάσω δεν πήγα και εγώ καθόλου πάνω. 
Α: Ναι με κάποιον τρόπο να μπαίναμε...
... Ναι ο τσομπάνης έφυγε από εκεί; 
Β.Κ: Έ; 
Α: Ο τσοπάνης.
Β.Κ: Ο τσοπάνης δεν πήγε από το μαντρί να ούμε γιατί δεν είχε χαρτιά, πήγα και τον πήρα εγώ από τα βουνό και τον πήγα σπίτι να ούμε δεν πήγε καθόλου και πήγε η γυναίκα του στα γίδια. 
Α: Ναι, η γυναίκα σου είναι σπίτι; 
Β.Κ: Ναι εδώ είμαστε μαζί. 
Α: Να βρίσκαμε κάποιο τρόπο για αύριο το πρωί δεν ξέρω τι.
Β.Κ: Τέλος πάντων αύριο θα πηγαίνει θα πάει ο κουνιάδος μου να ούμε στα γίδια ξέρω και εγώ τι θα κάνει, κάτι να γίνει...
Ά: Μίλα του, πές του να πάει κάτω να μην μπλέξει και αυτός.
...
Αλέκος: Τι να κάνει; ...
Β.Κ: Ε ναι μια φρέζα μαζί με τα αλάτια και πάει στο διάολο. 
Α: Αυτοί δεν έχουν πληροφορία για εκεί, οπότε δεν μπορούν να σου πουν κάτι.
Β.Κ:Αυτοί, αυτοί δεν έχουν πληροφορία για εκεί για αλλού πηγαίνανε. 
Α: Ναι.
Β.Κ: Κατάλαβες; Γιατί λέγανε να πούμε στη στέρνα, εκεί που είναι η στέρνα στο βουνό, δεν λέγανε να πούμε ότι είναι μέσα στο θερμοκήπιο, δεν ξέρανε ακριβώς τι γίνεται και τι παίζει. 



1. (επ) PROFKA (ον) PANAJOT του ΝΑSHO και της KASIANI γεν.23/02/1965 στην Αλβανία



2. (επ) ISMAILANJI (ον) EMILJANO του ALBER και της RITA γεν.1991 στην Αλβανία




3. (επ) GEORGIEV (ον) ZDRAVKO του TRIFONOV και της VALIA γεν.1992 στη Βουλγαρία




4. (επ) MUCA (ον) JOANI του KASTRIOT και της TATIANA γεν.29-06-1988 στην Αλβανία



5. ΚΟΤΣΙΡΑΣ Βασίλειος του Αθανασίου και της Φωτεινής, γεν. 12-12-1967 στην Ασπροκλησιά Τρικάλων 




6. ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ Ιωάννης του Αθανασίου και της Ελένης, γεν. 12-02-1967 στην Αθήνα 




7. ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ Μαρία του Αθανασίου και της Ελένης, γεν. 29-05-1972 στην Αθήνα 




8. (επ) XHALIA (ον) AJET του KANAN και της SOYLTANA , γεν.1969 στην Αλβανία 




9. (επ) ΤΑ LHARAJ (ον) ROBERT του Β RAHIM και της LINE , γεν.04-08-1980 στην Αλβανία 

10. (επ) ΤΑ LHARAJ (ον) ROSILDA του BEGENG και της GEZIME , γεν.24-02-1987 στην Αλβανία

11. (επ) ΝΟΤΙ (ον) FATJON του ANASTAS και της FLORINA , γεν.07-10-1989 στην Αλβανία 



12. ΧΑΤΖΗΑΡΒΑΝΙΤΗ Γεώργιου του Εμμανουήλ και της Μαρίας, γεν. 01/04/1972 στη Νίκαια 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρτέλ ναρκωτικών: Πλούτιζαν μέσα από τη φυλακή - Τα «βαποράκια», τα συμβόλαια θανάτου και οι διάλογοι-σοκ"

Στάινμαγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης

Μήνυμα ότι η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι «αδιαμφισβήτητη» απευθύνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο κ. Στάινμαγερ, που θα είναι και υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας, διασκεδάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό και τονίζοντας πως «επανειλημμένως έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Ο κ. Στάινμαγερ, που έρχεται στην Αθήνα αύριο, καλεί όσους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό να επιδείξουν εποικοδομητική στάση. Ο ίδιος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αδιέξοδο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεπεραστεί.

Τονίζει, ωστόσο ότι βάση των συζητήσεων με το Ταμείο είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις διατλαντικές σχέσεις ως «θεμέλιο της Δύσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι την αρχή αυτή θα την ενστερνιστεί ο νέος πρόεδρος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάινμαγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης"

Στη Λέσβο έφτασαν άλλοι 110 πρόσφυγες -Πληροφορίες για Τουρκάλα που ζητά πολιτικό άσυλο ανάμεσά τους

Περίπου 110 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το πρωί της Κυριακής στη Λέσβο, με δύο βάρκες.

Τα δύο πλεούμενα έφτασαν στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ανάμεσα στους επιβαίνοντες στις βάρκες ήταν και μία Τουρκάλα, η οποία ζήτησε πολιτικό άσυλο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Λέσβο έφτασαν άλλοι 110 πρόσφυγες -Πληροφορίες για Τουρκάλα που ζητά πολιτικό άσυλο ανάμεσά τους "

Αλτμάιερ σε Τουρκία: Η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου προαπαιτούμενο για κατάργηση της βίζας

O Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της εάν θέλει να απολαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό "είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις", είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και "εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι", είπε ο Αλτμάιερ στην γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε."Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα."

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις "έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της."

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις, η Τουρκία παραμένει "ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία", δήλωσε ο Αλτμάιερ στην κυριακάτικη Welt.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλτμάιερ σε Τουρκία: Η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου προαπαιτούμενο για κατάργηση της βίζας "

Περιουσίες 587 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκαν στα χρόνια της κρίσης

Μέσα σε 9 χρόνια κάθε νοικοκυριό έχασε 67.703 ευρώ και η οικονομία επέστρεψε στο 2003.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των Ελλήνων υποχώρησε κατά 622 δισ. δολ. (587 δισ. ευρώ), καθώς κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 71. 766 δολάρια.
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο 71,766 δολάρια (67,703 ευρώ), καθώς η μεσαία αξία της περιουσίας τους από τα 175.335 δολάρια (165.410 ευρώ) το 2007, υποχώρησε κατά 41% ως το 2016 στα 103.569 δολάρια (97.706), με βάση τα στοιχεία για το 2016 του ινστιτούτου μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που εξετάζει την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες.
Αυτό συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, ενώ βάσει των προϋπολογισμών του γερμανικού κολοσσού της Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόνο το 20% του πληθυσμού, από το 50% την εποχή που η Ελλάδα έγινε μέλος του ευρώ.
Η ανάπτυξη με δανεικά
Βέβαια καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς των κορυφαίων τραπεζιτών την περίοδο 1996-2007 εισέρρευσαν στη χώρα από τις διεθνείς αγορές, από άλλες πηγές και από τους επίσημους φορείς 400-500 δισ. ευρώ, εύλογα τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικόκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse, από το 2000 ως το υψηλό τους το 2007 υπερδιπλασιάστηκαν καθώς από τα 631 δισ. δολάρια (595 δισ. ευρώ) ξεπέρασαν το 1,5 τρισ. δολάρια (1,41 δισ, ευρώ).
Από το 1999 ως το 2009 εξάλλου μόνο οι τράπεζες και το Δημόσιο δανείστηκαν πάνω από 50 δισ. ευρώ και 200 δισ. ευρώ αντίστοιχα, συντηρώντας το ελληνικό μοντέλο με δανεικά, αφού τα λεφτά που «έπεσαν» στη χώρα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγική της ανασυγκρότηση.
Μάλιστα το 2008, που άρχιζε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η χώρα κατανάλωνε 14 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, περισσότερο από ό,τι παρήγαγε και έτσι βρέθηκε εκτός αγορών και συνεπακόλουθα στην αγκαλιά της τρόικας - κουαρτέτου σήμερα.
Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45%-50%, ενώ μελέτη της PwC κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.
Στους 77.000 οι Έλληνες εκατομμυριούχοι
Το 2016 ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος του πλανήτη διαμορφώθηκε στα 256 τρισ. δολάρια, την ίδια ώρα που οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται.
Το 0,7% του πληθυσμού, περίπου 33 εκατ. άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι ελέγχουν περιουσιακά στοιχειά σε χρηματοοικονομική και φυσική μορφή - αξίας 116.6 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse.
Την ίδια ώρα, 3,54 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 73,2% του πληθυσμού, μοιράζεται το 6,1 τρισ. δολ. ελέγχοντας μόλις το 2,4 % του παγκόσμιου πλούτου.
Αναλυτικά, το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μοιράζεται κάτι λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το πλουσιότερο 10%, έχει στα χέρια του το 89% του συνολικού πλούτου και το 1% εξ αυτού ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη.
Το 2016, τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου σημείωσαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ενώ το Brexit οδήγησε τη Βρετανία σε μεγάλες απώλειες.
Το «Varoufakis effect»
Όσον αφορά στο μικρό «γύρισμα» στην ανάπτυξη ( +0,7%) το 2014, που σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν 15 δισ. ευρώ διεκόπη από το «Varoufakis effect», η περίοδος δηλαδή που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Berenberg, υπολογίζονται σε 7% του ΑΕΠ, ενώ η επίπτωση στο χρέος σε ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ, αν συνυπολογιστεί και το μακροπρόθεσμο κόστος της νέας διάσωσης των τραπεζών.
Την ίδια περίοδο οι μετοχές έχασαν το 90% της αξίας τους, σημειώνοντας πτώση 158 δισ. ευρώ από το υψηλό στο χαμηλό, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκαν. Παράλληλα, οι καταθέσεις των τραπεζών μειώθηκαν στο μισό, ενώ τα «κόκκινα δάνεια» εκτινάχθηκαν περίπου στο 50% του συνόλου και καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία ακόμη και μετά από τρεις ανακεφαλοποιήσεις.
Εγκλωβισμένη η χώρα
Η Ελλάδα σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε μία περίοδο ισχνής ανάπτυξης σύμφωνα με τους οικονομολόγους οι οποίοι προσβλέπουν πως ύστερα από μία μηδενική ή οριακή (+ 0,1%) ανάπτυξη το 2016, το 2017 αν οι μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο διάσωσης εφαρμοστούν επιτυχώς, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1%-2% έναντι του επίσημου στόχου του 2,7%.
Aυτό που επίσης εκτιμάται είναι ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια σε επενδύσεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη στήριξη από ισχυρά κράτη όπως η Κίνα ή η Γερμανία ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιουσίες 587 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκαν στα χρόνια της κρίσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news