facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Μοσκοβισί: Δεν θα είναι καταληκτική η συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας

Για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί τον Τύπο στις Βρυξέλλες ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ακόμη κι αν δεν ανάψει «πράσινο» φως τη Δευτέρα στο Eurogroup θα γίνει κι άλλη συνεδρίαση μέσα στο 2016.

«Οπως ξέρετε ήμουν στην Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας και συνάντησα όλους τους συνομιλητές μας», τόνισε αρχικά ο Επίτροπος των Οικονομικών ο οποίος αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας είπε: «Το Eurogroup θα είναι σημαντικό και θετικό για την Ελλάδα. Θα θέλαμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (ΔΝΤ-Ε.Ε.-Ελλάδας) να έρθει στο Eurogroup».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί στη συνεδρίαση αναμένει μια θετική και παραγωγική συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα με στόχο να κλείσει το staff level agreement σημειώνοντας ότι «μένει δουλειά ακόμα να γίνει. Δεν έχουμε φτάσει στο staff level agreement. Καλώ τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τη δουλειά».

Σκοπός είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική είπε ο Επίτροπος ο οποίος τόνισε με νόημα ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και για το 2018.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν θα είναι καταληκτική η συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας"

Νέα δημοσκόπηση: Αυξήθηκε στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει και άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου όπως και η διαφορά Μητσοτάκη-Τσίπρα σε δημοφιλία και καταληλλότητα για Πρωθυπουργία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 32%, ακριβώς το διπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 16%.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, στις 7 Νοεμβρίου, η ΝΔ συγκέντρωνε 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15%.
Ακολουθούν, το κόμμα της Χρυσής Αυγής με 8%, το ΚΚΕ με 6% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%. Επί «ξυρού ακμής», στο 3%, ισοψηφούν η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας ενώ, εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%).
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 36%, ενώ τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προτιμά το 19,5%. Δημοφιλέστερη απάντηση ωστόσο παραμένει ο «κανένας» όπως απάντησε το 41,5% των ερωτηθέντων.
Πρώτος και σε δημοτικότητα
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31% και δεύτερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 27,5%. Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τέταρτος με 22%, πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (22,5%). Έβδομη, πίσω από τον Βασίλη Λεβέντη (21%) αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη (20,5%), η Φώφη Γεννηματά (20%).
Ωστόσο η πλειοψηφία διατηρεί αρνητική γνώμη για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, η πλειονότητα των ερωτηθέντων διατηρεί αρνητική εντύπωση.
Απαισιοδοξία για το παρόν αλλά και για το μέλλον
Δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων είναι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (87,5%) που εκτιμούν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Παρόμοια παραμένει η εικόνα και στη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 77% δεν εγκρίνει τις κυβερνητικές επιδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφοφόροι παρουσιάζονται διχασμένοι στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, αφού το 51% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη θητεία της.
Ενδεικτικό πάντως του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι το 64,5% προεξοφλεί πως το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2016 ενώ, 6 στους 10 Έλληνες (61%), περιμένουν από τα οικονομικά του νοικοκυριού τους να χειροτερεύσουν, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Για να δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση πατήστε ΕΔΩ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Αυξήθηκε στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ "

Οι Τούρκοι... βαφτίζουν την Κάσο «Τζομπάν» και ζητούν να ακυρωθεί ελληνική άσκηση

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία καθημερινά κλιμακώνει την επικίνδυνη ρητορική της κατά της Ελλάδας, φτάνοντας σήμερα μέχρις του σημείου να υποστηρίξει επισήμως -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου- ότι η βραχονησίδα Ίμια («Καρντάκ», κατά τους γείτονες) είναι τουρκικό έδαφος.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει... καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Τώρα, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

Η επίμαχη τουρκική ΝΟΤΑΜ



Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκοι έχουν εισέλθει σε έναν δρόμο, ο οποίος είναι επίφοβο και πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα κρίση με την Αθήνα.

Αξιοπερίεργο και αντιφατικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι γείτονες επικαλούνται στη ΝΟΤΑΜ τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επανειλημμένα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αμφισβητήσει και συνεχίζουν να αμφισβητούν με επίσημες δηλώσεις-τοποθετήσεις, προεξάρχοντος του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέες παραβιάσεις

Εν τω μεταξύ, σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τρία τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Τούρκοι... βαφτίζουν την Κάσο «Τζομπάν» και ζητούν να ακυρωθεί ελληνική άσκηση"

H "βόμβα" έσκασε στην Ευελπίδων

H «βόμβα» μεγατόνων που… έσκασε στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τις ανομολόγητες σχέσεις του επικεφαλής της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, ήδη καταδικασθέντα πρωτοδίκως σε 10ετή κάθειρξη για τη διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο Noor 1 ενισχύει τις υπόνοιες για τις σκοτεινές συνεργασίες στον χώρο των media.

Η αναφορά δε του ονόματος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώπιον δικαστηρίου, και μάλιστα από τα χείλη του Μάκη Βορίδη, βουλευτή της ΝΔ και δικηγόρου του Γιάννη Κουρτάκη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, συνδέοντας, για πρώτη φορά, εμμέσως πλην σαφώς τον εφοπλιστή με τον φερόμενο ως πρωταγωνιστή στην υπόθεση του Noor 1, Αιμίλιο Κοτσώνη.


Ο Μάκης Βορίδης για να ενισχύσει δε την επιχειρηματολογία του, επέδειξε στο δικαστήριο φωτογραφία από σουίτα γηπέδου στην οποία απεικονίζεται ο Κοτσώνης μαζί με τον εφοπλιστή, αφήνοντας άφωνο το ακροατήριο και πολύ περισσότερο την έδρα που ζήτησε να επιχειρηματολογήσει επί συγκεκριμένου θέματος. Με μία νομική αστοχία ενέπλεξε για πρώτη φορά το όνομα του εφοπλιστή με την υπόθεση, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του Κουρτάκη. Επί της ουσίας, επιβεβαιώθηκε η επισταμένη προσπάθεια με νύχια και με δόντια του κ. Μαρινάκη να πείσει ότι δεν έχει κάποια σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφημερίδας «Παραπολιτικά», χρησιμοποιώντας κάθε δικονομικό μέσο εξόντωσης των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Η «επιχείρηση» αυτή αποδείχτηκε έωλη καθώς πριν αλέκτωρα φωνήσαι, η διάψευση ήταν εκκωφαντική ενώπιον της Δικαιοσύνης.

H επίμαχη φωτό που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο
H επίμαχη φωτό που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο


Όλα αυτά, στο πλαίσιο της συζήτησης της αγωγής που έχει καταθέσει ο επικεφαλής των «Παραπολιτικών» σε βάρος του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου με την οποία ζητά αποζημίωση 99.956 ευρώ για ηθική βλάβη. 

Αφορμή στάθηκε tweet του κ. Καμμένου στο οποίο αναφερόταν το όνομα του κ. Κουρτάκη και δίπλα υπήρχε η λέξη «Noor 1».

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του υπουργού στο twitter ανέφερε: «Συνεχίζει την επίθεση μήπως γλιτώσει από τη Δικαιοσύνη ο Κουρτάκης, όπως και τα πάρτι των 60.000 ευρώ», ενώ προσέθεσε την επισήμανση (hashtag) «#Noor 1».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έξω από το κτήριο 4 της Ευελπίδων
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έξω από το κτήριο 4 της Ευελπίδων


Τι έγινε στη δίκη

Ο ίδιος ο Γιάννης Κουρτάκης δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και όρισε μάρτυρα τον Θανάση Φουσκίδη, δημοσιογράφο των Παραπολιτικών, ο οποίος κατέθεσε ότι ο υπουργός με τις παραπάνω αναφορές «φωτογραφίζει» τον Γιάννη Κουρτάκη ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση του Noor 1, και ότι ο υπουργός επίτηδες κάνει το συγκεκριμένο συνειρμό. «Φαντάζομαι τον συνέδεσε λόγω της φιλίας του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθότι οι δυο άντρες είναι φίλοι κι έχουν ακουστεί διάφορα ανυπόστατα που μόνο ως αστεία μπορούν να εκληφθούν για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μπορεί να το έκανε ο υπουργός γιατί δυσαρεστήθηκε με κάποια δημοσιεύματα», σημείωσε. 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, συνήγορος του Γ. Κουρτάκη
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, συνήγορος του Γ. Κουρτάκη


Η υπεράσπιση του Πάνου Καμμένου εν συνεχεία ανέδειξε την υπόθεση με τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων των Παραπολιτικών, οι οποίοι είχαν φωτογραφίσει το σπίτι της συζύγου του Πάνου Καμμένου στην Ικαρία, και μάλιστα και τα δύο ανήλικά τους παιδιά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν ότι ο υπουργός ήταν στόχος της συγκεκριμένης εφημερίδας. «Δίνουν εντολές στους δημοσιογράφους τους να τον κυνηγάνε», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο μάρτυρας απάντησε ότι οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στην Ικαρία για άλλο ρεπορτάζ (τα έργα της ΜΟΜΑ στο νησί) και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τους προέκυψε κατά την παραμονή τους στο νησί.

Η κα. Τζούλη απηύθυνε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να θίγεται με την ανάρτηση ο Γιάννης Κουρτάκης, αφού δεν είναι εμπλεκόμενος με την υπόθεση του NOOR 1, ξεκαθαρίζοντας ότι η αναφορά στη Δικαιοσύνη στο επίμαχο twitter σχετίζεται με τις νομικές ενέργειες που έχει κάνει ο Πάνος Καμμένος, αναφορικά με την υπόθεση της Ικαρίας.

Αποκαλύψεις-φωτιά στο δικαστήριο

Κουρτάκης-Μαρινάκης έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης όπου έγινε ο διαγωνισμός για τα κανάλια
Κουρτάκης-Μαρινάκης έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης όπου έγινε ο διαγωνισμός για τα κανάλια
Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον κ. Βορίδη, ο οποίος απευθυνόμενος στον δικό του μάρτυρα είπε: «Το όνομα του εφοπλιστή για τον οποίο γίνεται εδώ και καιρό ο λόγος είναι του κ. Μαρινάκη. Ο κ. Μαρινάκης είναι φίλος με τον κ. Κοτσώνη (εδώ η φωτό από τη σουίτα) και ο κ. Μαρινάκης είναι φίλος με τον κ. Κουρτάκη. Μήπως ο κ. Καμμένος θεώρησε επομένως ότι οι κ.κ. Κοτσώνης και Κουρτάκης είναι φίλοι;». Το ακροατήριο πάγωσε καθώς ο κ. Βορίδης ενέπλεξε το όνομα του κ. Μαρινάκη με την υπόθεση του Noor 1.

Όσον αφορά στο επίμαχο hashtag, η συνήγορος και σύζυγος του Πάνου Καμμένου αποκάλυψε ενώπιον της έδρας: «Ο Γιάννης Κουρτάκης έχει σχέση με τον Αιμίλιο Kοτσώνη, καταδικασμένο για την υπόθεση του Noor 1. Ο Κοτσώνης ήταν στέλεχος στο Μετρόραμα, εφημερίδα που συστεγαζόταν με τα «Παραπολιτικά» στο κτήριο της οδού Ιάσονος 2 στον Πειραιά. Ο Γιάννης Κουρτάκης είναι έμμισθος υπάλληλος του Αιμίλιου Κοτσώνη, εξ ου και το συγκεκριμένο hashtag». 

Συνεχίζοντας η Έλενα Τζούλη επισήμανε: «Ο Κουρτάκης έχει άμεση σχέση με τον Κοτσώνη, όχι με την υπόθεση του Noor 1. Γιατί άραγε ο επικεφαλής των Παραπολιτικών δεν έχει γράψει ποτέ σε κανένα του δημοσίευμα, για μια τόσο σημαντική υπόθεση όπως το Noor 1, ότι ως βασικός εγκέφαλος φέρεται ο Κοτσώνης; Επίσης, γιατί αφού λέει ότι θίγεται ο ενάγων, ζητά συνέντευξη συνεχώς από τον Πάνο Καμμένο»;

Υπόψιν του δικαστηρίου, προς απόδειξη των ισχυρισμών, τέθηκαν τρία ΦΕΚ με τους ισολογισμούς της εταιρείας METRORAMA ΕΠΕ καθώς και τροποποίηση του καταστατικού για τη μεταφορά έδρας στο Δήμο Πειραιά επί της οδού Ιάσονος 2, στα οποία αναφέρεται ως νόμιμος εκπρόσωπος ο Αιμίλιος Κοτσώνης, όπως και η ταυτότητα της εφημερίδας όπου εμφανίζεται ως σύμβουλος έκδοσης ο Γ. Κουρτάκης.

Όλως τυχαίως δηλαδή, τα «Παραπολιτικά» και το «Μetrorama» μοιράστηκαν την ίδια στέγη, είχαν την ίδια έδρα, επί της οδού Ιάσονος 2 στον Πειραιά...






Ο μάρτυρας υπεράσπισης απάντησε ότι εκείνη την περίοδο δεν ίσχυε συστέγαση των γραφείων των «Παραπολιτικών» και της επιχείρησης συμφερόντων Κοτσώνη, καθώς και ότι ο προϊστάμενος του ζητάει συνέντευξη από τον Πάνο Καμμένο τηρώντας αντικειμενικά δημοσιογραφικά κριτήρια, παρά το γεγονός ότι θεωρεί ότι έχει υποστεί βλάβη από αυτόν.

Τον λόγο πήρε τέλος ο Πάνος Καμμένος. «Ήμουν σαφής σε όσα ανέφερα στην τηλεοπτική εκπομπή.

Κοτσώνης-Μαρινάκης σε ποδοσφαιρικό αγώνα
Κοτσώνης-Μαρινάκης σε ποδοσφαιρικό αγώνα
 Θεωρώ ότι το συμβάν της Ικαρίας έγινε επίτηδες από τον Γιάννη Κουρτάκη και σε αυτό αναφερόμουν για τα μπλεξίματά του με τη Δικαιοσύνη στην ανάρτηση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κοτσώνης είναι εργοδότης του Κουρτάκη, είναι ίδια επιχείρηση το «Μετρόραμα» και τα «Παραπολιτικά», για αυτό έκανα τη συγκεκριμένη αναφορά.

»Επίσης, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σύμφωνα με την αναφορά μυστικού μάρτυρα της υπόθεσης Noor 1, που βρίσκεται στη φυλακή, ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε την ίδια φρουρά με αυτή των Παραπολιτικών».

Επανέλαβε τέλος ότι η αναφορά του στο twitter για τη Δικαιοσύνη σχετίζεται με τα συμβάντα της Ικαρίας.

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "H "βόμβα" έσκασε στην Ευελπίδων"

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχασε 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Την αποτυχία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 1,3 δισ. ευρώ αποκαλύπτει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σύμφωνα με καταγγελία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Πρόκειται για ρύθμιση που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στο παραπέντε της χθεσινής συνεδρίασης για να την αποσύρει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και να την επαναφέρει σήμερα σε άλλο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε να κρατήσει ανοικτή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 1.431 έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και πλέον η χρηματοδότησή τους πρέπει να γίνει από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το σύνολο της επιβάρυνσης ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο η υπό συζήτηση τροπολογία καλύπτει ένα μέρος του συγκεκριμένου κόστους.

«Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως, τα είχε πει και η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου: “Έχουμε συμφωνήσει με την Κυβέρνηση έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως 31-12-2015 να καλυφθούν από εθνικούς πόρους ύψους περίπου 1δισ. ευρώ”. Το αρμόδιο Υπουργείο, απαντώντας σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην οποία προχώρησα τον περασμένο Μάρτιο, παραδέχθηκε ότι 1.431 έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 1,3 δισ. ευρώ δεν ολοκληρώθηκαν έως τις 31-12-2015» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε: «Ανάμεσα σε αυτά τα 1431 έργα είναι και τα έργα της ΔΕΥΑ, για τα οποία κατατίθεται η τροπολογία, χωρίς όμως να ξέρει κανείς πόσα και ποια είναι και σε τι ύψος ανέρχονται, ποιου έτους το ΠΔΕ αναμένεται να επιβαρυνθεί – αλλά και γιατί η τροπολογία μεριμνά μόνο για τα έργα ΔΕΥΑ και όχι και για άλλα, πχ σχολεία, νοσοκομεία κλπ».

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε όταν επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι χάνονται μεγάλα κονδύλια, πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και θέσεις εργασίας από την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπουργών του. Το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχει πάλι δράκο: 1,3 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι πολίτες» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχασε 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ"

Βολιβία: Οι αρχές ανακάλεσαν την άδεια της εταιρείας Lamia, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (DGAC) της Βολιβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε την αναστολή με άμεση ισχύ της άδειας λειτουργίας της Lamia Corp., του μικρού αερομεταφορέα ο οποίος ειδικευόταν στις πτήσεις τσάρτερ και το μοναδικό επιχειρησιακό αεροσκάφος του συνετρίβη στην Κολομβία τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 71 άνθρωποι.

Το αεροσκάφος –που φαίνεται ότι είχε σχεδόν μείνει από καύσιμα όταν συνετρίβη– είχε απογειωθεί από τη Σάντα Κρους της Βολιβίας για το Μεντεγίν. Το αεροπλάνο τύπου British Aerospace 146 (μιας βελτιωμένης εκδοχής του Avro RJ) ήταν το μοναδικό της εταιρείας σε λειτουργική κατάσταση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Βολιβία: Οι αρχές ανακάλεσαν την άδεια της εταιρείας Lamia, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη"

Κολομβία: Το μοιραίο αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα, δείχνουν τα πρώτα ευρήματα

Το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Κολομβία με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 71 ανθρώπων, μεταξύ αυτών σχεδόν ολόκληρης μιας ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας δεν είχε καθόλου καύσιμα τη στιγμή της πρόσκρουσης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της αρχής πολιτικής αεροπορίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και μια έρευνα για τους λόγους που το αεροσκάφος πετούσε υπό αυτές τις συνθήκες.

Επίσης η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (DGAC) της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την αναστολή με άμεση ισχύ της άδειας λειτουργίας της Lamia Corp.

Τα ευρήματα αυτά από την αρχή πολιτικής προστασίας αργά χθες το βράδυ επιβεβαίωσαν τα τελευταία λόγια του Βολιβιανού πιλότου Μιγκέλ Κουιρόγκα προς τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Μεντεγίν, όπως αποκαλύφθηκαν σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κολομβίας.

«Όταν φθάσαμε στο σημείο του δυστυχήματος και καταφέραμε να επιθεωρήσουμε τα συντρίμμια, μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι το αεροσκάφος δεν είχε καύσιμα τη στιγμή της πρόσκρουσης» δήλωσε ο Φρέντι Μπονίγα, γραμματέας ασφαλείας των αεροπορικών μεταφορών της αρχής πολιτικής προστασίας της Κολομβίας.

Σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τις τελευταίες επικοινωνίες του πιλότου ακούγεται ο άτυχος άνδρας να λέει προς τον πύργο ελέγχου ότι «όλα τα συστήματα του αεροσκάφους έχουν καταρρεύσει, τα ηλεκτρολογικά συστήματα έχουν παύσει να λειτουργούν, δεν έχουμε καύσιμα».

Ο ίδιος ζητά να προσγειωθεί επειγόντως. Κατόπιν δεν ακούγεται τίποτα. Το αεροσκάφος έχει καταπέσει στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στην πόλη Λα Ουνιόν έξω από το Μεντεγίν.

Οι διεθνείς κανονισμοί πτήσεων προβλέπουν το αεροσκάφος να διαθέτει επαρκή αποθέματα καυσίμων προκειμένου να μπορεί να πετάει για 30 λεπτά αφού φθάσει στον προορισμό του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να κάνει κύκλους πριν από την προσγείωση ή να κατευθυνθεί προς ένα άλλο αεροδρόμιο.

«Σε αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς, το αεροσκάφος δεν είχε αρκετά καύσιμα ώστε να τηρεί τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» τόνισε ο Μπονίγα στο Μεντεγίν.

«Μία από τις θεωρίες την οποία εξετάζουμε ενδελεχώς είναι ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν βρήκαμε καθόλου καύσιμα στο σημείο της συντριβής ή το σύστημα τροφοδότησης, το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γκουστάβο Βάργκας δήλωσε χθες ότι εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του πιλότου να ανεφοδιάσει με καύσιμα το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. Ο ίδιος είπε ότι το αεροπλάνο θα έπρεπε να έχει επαρκή ποσότητα καυσίμων για περίπου τεσσεράμισι ώρες, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα συναντούσε.
«Οι καιρικές συνθήκες τον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο είχε εναλλακτικές στην Μπογοτά στη περίπτωση ανεπάρκειας καυσίμων. Είχε τη δυνατότητα να πάει για ανεφοδιασμό. Είναι μια απόφαση που παίρνει ο πιλότος» συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Μπονίγα οι καιρικές συνθήκες στο Μεντεγίν ήταν ιδανικές για μια επιτυχημένη προσγείωση.

Ερωτήματα έχουν προκύψει επιπλέον για τους λόγους που η ποδοσφαιρική ομάδα Σαπεκοένσε χρησιμοποίησε μια εταιρεία πτήσεων τσάρτερ κι όχι μια εμπορική εταιρεία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κολομβία: Το μοιραίο αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα, δείχνουν τα πρώτα ευρήματα"

Θεσσαλονίκη: Τραπεζική υπάλληλος «ξάφριζε» λογαριασμούς ηλικιωμένων καταθετών

Ανώτερη υπάλληλος τραπεζικού υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι έβαζε «χέρι» σε λογαριασμούς πελατών της.

Τμηματικά και στο διάστημα από το 2013 έως το 2015 φέρεται ότι υφάρπαξε 850.000 ευρώ από δέκα πελάτες.

Σε βάρος της ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος τόσο του τραπεζικού ιδρύματος όσο και φυσικών προσώπων, της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από εσωτερικό έλεγχο της συγκεκριμένης τράπεζας και τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές Αρχές. Oπως προέκυψε από τον έλεγχο, η κατηγορούμενη φαίνεται ότι έπειθε πελάτες προθεσμιακών καταθέσεων -κυρίως ηλικιωμένους- να υπογράψουν έγγραφα για δήθεν επενδυτικές ενέργειες με την υπόσχεση ότι θα πάρουν μεγαλύτερους τόκους και στη συνέχεια, αποσπώντας τις υπογραφές τους, προέβαινε σε αναλήψεις καταθέσεων.

Ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβασθεί στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς, όπου η κατηγορούμενη θα κληθεί να απολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τη φερόμενη δράση της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θύματά της έπεσαν κι άλλες πελάτες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τραπεζική υπάλληλος «ξάφριζε» λογαριασμούς ηλικιωμένων καταθετών"

Αναδρομικός «κόφτης» στις συντάξεις. Ποιες κόβονται αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Όλη η εγκύκλιος με παραδείγματα

Άσχημα νέα για περίπου 10.000 συνταξιούχους καθώς έρχονται νέες περικοπές.
Ειδικότερα θεσπίζεται ανώτατο όριο καταβολής της σύνταξης, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016), μέχρι την 31.12.2018, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, αναστέλλεται, μέχρι και την 31-12-2018.
Παράλληλα, η εγκύκλιος ορίζει ότι, στις περιπτώσεις που συνταξιούχος δικαιούται δύο ή περισσότερες συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής προσαύξησης που χορηγεί το ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, της προσυνταξιοδοτικής παροχής που καταβάλλεται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), καθώς και των λοιπών παροχών του ΕΤΑΤ, το άθροισμα του καθαρού ποσού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
Η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1η Ιουνίου 2016 και θα ισχύσει ως τις 31/12/2018.
Αναλυτικά η εγκύκλιος με παραδείγματα
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 85, τεύχος Α΄/12.5.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις».
Με το άρθρο 13 του ανωτέρω νόμου θεσπίζεται ανώτατο όριο καταβολής της σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό, για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων από τις υπηρεσίες σας αλλά και την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Α. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι καταβαλλόμενες/καταβλητέες κατά την 12/5/2016 κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και σε όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, οι οποίες από 1.1.2017 θα χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.
Β. ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Μέχρι την 31.12.2018, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000€. Η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000€, αναστέλλεται μέχρι και την 31-12-2018.
Γ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
1. α. Για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης ως καταβαλλόμενο ποσό ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, εξωιδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ , αφαιρουμένων των μειώσεων-κρατήσεων με βάση τις διατάξεις:
- ν. 4024/2011 ( άρθρο 2 παρ. 1 και 2,),
- ν. 4051/2012 ( άρθρο 6 παρ. 1,)
- ΥΑ 476/2012 (ΦΕΚ 499,Β)
- ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ. 1 και παρ. Β Υποπαρ. Β3 περ. α
β. Για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης ως καταβαλλόμενο ποσό ατομικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, αφαιρουμένων των μειώσεων-κρατήσεων με βάση τις διατάξεις:
- ν. 4024/2011 ( άρθρο 2 παρ. 3 και 4),
- ν. 4051/2012 ( άρθρο 6 παρ. 2-5)
- ν. 4052/2012(άρθρο 42, παρ. 1)
- ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ. 1 )
2. α. Επί του ποσού των 2.000,00€, που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω (προαναφερόμενη ενότητα Β), υπολογίζεται η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ που αντιστοιχεί στο ποσό αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3863/2010,όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 10 του άρ. 44 του ν.3986/2011 καθώς και η κράτηση της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.
β. Το ποσό της κράτησης για υγειονομική περίθαλψη, ανεξαρτήτως φορέα υγειονομικής περίθαλψης, υπολογίζεται επί του εναπομείναντος ποσού, που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό των 2.000€ των κρατήσεων της ανωτέρω παραγράφου 2α της παρούσας ενότητας.
3. Το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης που προκύπτει σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό που καταβαλλόταν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Έστω συνταξιούχος, άνω των 60 ετών, του οποίου η κύρια σύνταξη , όπως ορίζεται στην ενότητα Γ.1.α., ανέρχεται σε 2.465,67 € (της οποίας το καθαρό προ φόρου ποσόν ισούται με 1.913,24 € ). Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το ποσό αυτής της ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξής του περιορίζεται σε 2.000 €. Στο ποσό των 2.000 € εφαρμόζονται οι κρατήσεις για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (6%*2000=120 €), η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης [(2000-120)*6%=112,80 €]. Το καθαρό προ φόρου ποσό ανέρχεται, τελικά, σε 2000-120-112,80 = 1767,20 € (μικρότερο των 1.913,24€) . 3
Σε συνταξιούχο που πριν την εφαρμογή του μέτρου, η κύρια σύνταξη, όπως ορίζεται στην ενότητα Γ.1.α., ανέρχεται σε 2.015,80 € ( της οποίας το καθαρό προ φόρου ποσόν ισούται με 1.644,06 €), το καθαρό προ φόρου ποσόν μετά την εφαρμογή του μέτρου (1.767,20 €) υπερβαίνει το καθαρό προ φόρου ποσόν πριν την εφαρμογή του μέτρου (1.644,06 €) και συνεπώς, ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει ως σύνταξη το ποσό πριν την εφαρμογή του μέτρου, δηλ. 1.644,06 €.
Δ. ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος δικαιούται δύο ή περισσότερες συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής προσαύξησης που χορηγεί το ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, της προσυνταξιοδοτικής παροχής που καταβάλλεται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), καθώς και των λοιπών παροχών του ΕΤΑΤ, το άθροισμα του καθαρού ποσού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
Ως καθαρό ποσό εννοείται:
α) Στις περιπτώσεις που η σύνταξη έχει περιοριστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα Γ της παρούσας εγκυκλίου , ως καθαρό ποσό εννοείται αυτό που προκύπτει κατόπιν της εφαρμογής της ενότητας Γ.
β) Στις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει περιοριστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα Γ της παρούσας εγκυκλίου, ως καθαρό ποσό ορίζεται το ακαθάριστο ποσό της/των ατομικής/ών μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης/ων συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων λόγω τέκνων και συζύγου, της ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ και της προσυνταξιοδοτικής παροχής που καταβάλλεται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ), αφαιρουμένων των μειώσεων-κρατήσεων με βάση τις διατάξεις:
- ν. 3863/2010 (άρθρο 38) όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 10 του άρ. 44 του ν.3986/2011
-ν. 3986/2011 (άρθρο 44 παρ. 11, 12 και 13)
- ν. 4024/2011 ( άρθρο 2 παρ. 1,2, 3 και 4),
- ν. 4051/2012 ( άρθρο 6 παρ. 1 και 2-5)
- ΥΑ 476/2012 (ΦΕΚ 499,Β)
- ν. 4052/2012(άρθρο 42, παρ. 1)
- ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ. 1 και παρ. Β Υποπαρ. Β3 περ.α)
- των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη
γ) Διευκρινίζεται , τέλος, ότι στον υπολογισμό του ανωτέρω ανώτατου καθαρού ποσού καταβολής αθροίσματος συντάξεων (ήτοι 3.000 ευρώ) που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα (επιδόματα που χορηγούνται από τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και επιδόματα αναπηρίας (επίδομα απόλυτης αναπηρίας και εξωιδρυματικό επίδομα).
Ε. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΥ
ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Α. Για τον υπολογισμό του ποσού των 3.000€ (ανώτατο όριο αθροίσματος συντάξεων) λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του καθαρού ποσού της κάθε μίας εκ 4 των συντάξεων που καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο, όπως αυτό προκύπτει από την προαναφερόμενη ενότητα «Γ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ» (περιπτώσεις 1α και 1β) και Δ.
Επομένως, ο έλεγχος για την υπέρβαση του ανωτάτου ορίου κύριας και επικουρικής μηνιαίας σύνταξης των 2.000€ προηγείται του ελέγχου για την υπέρβαση του ανωτάτου ορίου συντάξεων των 3.000€.
Η καταβολή του καθαρού ποσού που υπερβαίνει τα 3.000€, αναστέλλεται μέχρι και την 31-12-2018. Το ποσό της μείωσης που προκύπτει λόγω της κατά τα ανωτέρω αναστολής επιμερίζεται ανάλογα σε κάθε σύνταξη.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Έστω συνταξιούχος που λαμβάνει δύο συντάξεις: η 1η ανέρχεται ( μετά τις μειώσεις της ενότητας Γ) στο καθαρό ποσό προ φόρου των 1.767,20 ευρώ και η δεύτερη σύνταξη ανέρχεται στο καθαρό ποσό προ φόρου των 1.350 €.
Στην περίπτωση αυτή το άθροισμα του καθαρού ποσού (προ φόρου) των δύο καταβαλλομένων συντάξεων ανέρχεται σε 3.117,20 € (1.767,20€ + 1.350€). Το ποσό αυτό υπερβαίνει το ανώτατο όριο των συντάξεων (3.000€) κατά 117,20€. 
Επομένως, το σύνολο του καθαρού ποσού προ φόρου των δύο συντάξεων θα περιορισθεί στο ποσό των 3.000€, με αναλογικό επιμερισμό του ποσού των 117,2€ σε αυτές. Έτσι η πρώτη σύνταξη θα μειωθεί κατά 66,44€, και η δεύτερη κατά 50,76 €.
ΣΤ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13 ΤΟΥ Ν. 4387/2016
1. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή από 01-06-2016. Τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί παρακρατούνται βάσει των προβλέψεων της διάταξης του άρθρου 20 παρ. 8 του ν.2084/1992, όπως ισχύει. Η διαφορά μεταξύ των καταβαλλόμενων προ της εφαρμογής των διατάξεων συντάξεων και του ποσού των συντάξεων που προκύπτει από την εφαρμογή των ανωτέρω, αποτελεί έσοδο των οικείων ασφαλιστικών φορέων.
2. Από 1-1-2019 επαναχορηγείται το ποσό κάθε σύνταξης, η καταβολή του οποίου είχε ανασταλεί σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και το νέο ύψος των συντάξεων, όπως θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 , 33, 73Α και 96 του ν. 4387/2016.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικός «κόφτης» στις συντάξεις. Ποιες κόβονται αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Όλη η εγκύκλιος με παραδείγματα"

Αυτοκινούμενο μηχάνημα με ακτίνες Χ για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Ογδόντα κοντέινερ την ώρα θα μπορεί να ελέγχει το νέο υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο μηχάνημα Χ-ray, το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη στο τρίτο Τελωνείο Πειραιά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο μηχάνημα με ακτίνες Χ που θα έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και το οποίο αποτελεί δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος.


Στόχος του υπουργείου, όπως ανακοίνωσε η κα. Παπανάτσιου, είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα τέσσερα τέτοια οχήματα για να φτάσουν συνολικά στα 12 οχήματα σε επόμενη φάση.

«Έχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου, η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που επιτρέπουν στους λαθρέμπορους να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα, ενώ αναφερόμενη στη δωρεά από την εταιρεία Παπαστράτος του νέου μηχανήματος, τη χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η κα. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά.

Ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι η Παπαστράτος είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό.

Όπως είπε, η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά το οποίο έχει αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 16% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009 με μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα.



















Φωτογραφίες: Eurokinissi


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκινούμενο μηχάνημα με ακτίνες Χ για την πάταξη του λαθρεμπορίου"

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες ΚΚΕ για υποκλοπές στον Περισσό- Άκαρπη η έρευνα του ΟΤΕ

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η δημόσια καταγγελία εκ μέρους του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για δίκτυο παρακολουθήσεων τόσο του συγκεκριμένου κόμματος όσο και άλλων, όπως η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι.

Η κ. Δημητρίου έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ευρισκόμενη στην Κρήτη για επαγγελματική απασχόληση έδωσε αμέσως εντολή πλήρους διερευνήσεως των καταγγελλόμενων από την πλευρά του ΚΚΕ.

Η έρευνα που έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα διενεργηθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

"Δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία από τους μέχρι στιγμής ελέγχους" απαντά ο ΟΤΕ με ανακοίνωση του στις καταγγελίες του ΚΚΕ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες ΚΚΕ για υποκλοπές στον Περισσό- Άκαρπη η έρευνα του ΟΤΕ"

Βουλή: Κατά της άρσης ασυλίας Καμμένου

Την άρση της ασυλίας της βουλευτή της ΝΔ, Αννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, αποφάσισε η Ολομέλεια, κατόπιν απαίτησης της ίδιας και παρά την εισήγηση της Επιτροπής να μην αρθεί η βουλευτική της ασυλία.

Η υπόθεση, για την οποία ο εισαγγελέας απέστειλε το σχετικό αίτημα στη Βουλή, αφορά σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών κατά την θητεία της κ. Ασημακοπούλου ως δημοτικού συμβούλου.

Σε σύνολο 172 ψηφισάντων βουλευτών, 133 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας της κ. Ασημακοπούλου και 36 κατά.

Αντιθέτως, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του Πάνου Καμμένου, με 133 ψήφους.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας ψήφισαν 36 βουλευτές και «παρών» ψήφισαν τρεις.

Η υπόθεση αφορά σε μήνυση της πρώην βουλευτού των ΑΝΕΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου, εναντίον του κ. Καμμένου για παρασιώπηση εγκλήματος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κατά της άρσης ασυλίας Καμμένου"

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Σούδας στην Χίο

Αποτελέσματα φαίνεται ότι φέρνει η κινητοποίηση των διαχειριστών του καταυλισμού της Σούδας κάτω από την έντονη πίεση και το βάρος των κακών καιρικών συνθηκών και των διαμαρτυριών και καταγγελιών φορέων της Χίου, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα astraparis.gr, τις δύο τελευταίες ημέρες η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα, προκειμένου να εξασφαλισθούν κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης, στα οποία θα μεταφερθούν ευάλωτες οικογένειες από εκείνες που διαμένουν εντός του καταυλισμού.



Ταυτόχρονα, με την συμμετοχή της Μονομετοχικής Α.Ε. του δήμου Χίου και του προσωπικού του καταυλισμού, στις θέσεις που δημιουργούνται μεταφέρονται άλλοι που διαμένουν στις αυτοσχέδιος σκηνές και στα εκδρομικά αντίσκηνα εκτός του κυρίως καταυλισμού, όπου έχει δημιουργηθεί και το μεγάλο πρόβλημα με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Επίσης, ένας άλλος αριθμός μεταφέρονται – με ένα σχετικό στρίμωγμα – μέσα στον καταυλισμό, κυρίως στις μεγάλες σκηνές.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαχειριστών του καταυλισμού, από τους περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον συγκεκριμένο εκτός καταυλισμού χώρο, το μεσημέρι της Πέμπτης, 1η Δεκεμβρίου 2016, είχαν μείνει 55 άτομα και οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε να τακτοποιηθούν σε καλύτερες συνθήκες και οι τελευταίοι.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Σούδας στην Χίο"

Νέα πρόκληση από Tσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

Συνεχίζεται το τoυρκικό παραλήρημα με τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τη σκυτάλη από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνει οτι οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.



Τι ανέφερε αναλυτικά ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ:
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Ξεκάθαρο μήνυμα στους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ως προς το νομικό καθεστώς του Αιγαίου στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών. «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει σχετική ανακοίνωση και χαρακτηρίζει ως  «ανεύθυνες» και «προκλητικές» τις αναφορές περί του αντιθέτου.  
«Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» διαμηνύει υπογραμμίζοντας ότι  «όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».
Σχόλια κομμάτων
«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας ότι «το γαϊτανάκι των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων συνεχίζεται, αυτήν τη φορά με το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη Μιλλιέτ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρών.
Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει» και αναρωτιέται «πώς μπορεί να εμπιστεύεται κανείς μία χώρα που παγίως αμφισβητεί και καταστρατηγεί αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε»;
«Ο Πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων. Για αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία» ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ.
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από Tσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news