facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με την πρόταση του ESM για το χρέος

Σύμφωνο, τουλάχιστον κατ' αρχήν, είναι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με την πρόταση του ESM αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της «Handelsblatt».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει -συμφωνώντας με αντίστοιχο δημοσίευμα της «Wall Street Journal»- ότι στην πρόταση του ESM περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής συγκεκριμένων ομολόγων στα 30 έτη και η χρήση του swap επιτοκίων. Παράλληλα οι δανειστές θα δώσουν στην Ελλάδα περιθώριο επιπλέον τεσσάρων ετών σε ορισμένα παλιά δάνεια και θα καταργήσουν το πέναλτι μη έγκυρης αποπληρωμής τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να «γλιτώσει» το ποσό των 220 εκατ. ευρώ εντός του 2017. Εάν ληφθούν όλα τα μέτρα που προτείνει ο Μηχανισμός τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 21,8% του ΑΕΠ έως το 2060.

Η «Handelsblatt» υποστηρίζει ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάσσεται, κατ' αρχήν, υπέρ αυτής της λύσης»

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με την πρόταση του ESM για το χρέος"

Απόρρητο έγγραφο Κομισιόν: Τα τρία σενάρια για ΔΝΤ-Ελλάδα

Μπορεί μέχρι στιγμή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να παραμένει αβέβαιη, αλλά οι ευρωπαίοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όπως προκύπτει από εμπιστευτικά έγγραφα της Κομισιόν.

Από τα σενάρια φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την Ελλάδα και σκληρά μέτρα το εργασιακό.

Σύμφωνα μάλιστα με το MNI σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μην μετέχει η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο. Και αυτό γιατί στην υφιστάμενη έχει ληφθεί ως παράμετρος η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει με ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ «παρότι το ΔΝΤ υπονόησε επίσης την πιθανότητα χαμηλότερου ποσού, γύρω στα 5 δισ. ευρώ», όπως αναφέρεται στο έγγραφο. «Αυτό είναι αρκετά μικρό και πιθανότατα μικρότερο απ’ όσο έχουν κατά νου τα κράτη-μέλη», αναφέρει.

«Εκτιμάται επίσης ότι η μορφή του προγράμματος του ΔΝΤ θα είναι ένα τετραετές «Extension Fund Facility» (για να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την κατάλληλη οικονομική προσαρμογή», αναφέρεται.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για το εάν ένα μικρότερο διετές «Standby Arrangement» μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπάρξει, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», τονίζεται.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής (παράλληλα με το δικό μας αναθεωρημένο MoU) θα μπορούσε να υποδηλώνει την πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα» αναγράφεται στο κείμενο προσθέτοντας όμως ότι «δεν έχει καμία επίπτωση ως προς την πίεση σε μια πραγματική δέσμευση και καμία δεσμευτική ισχύ».

«Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτική για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου» σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο του κειμένου που επικαλείται το MNI σημειώνεται ότι ενώ «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε DSA έως το 2060, τώρα έχει προσαρμοστεί στο 2030» και ότι «η αρχή του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία είναι ‘λογική’».

Εχοντας αυτό κατά νου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018» κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Στο φως το σχέδιο του ESM για τη μείωση του χρέους

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αφήνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ «εξακολουθεί να πιέζει για τις δικές του μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα» και ότι το Ταμείο «κρύβεται πίσω από τους αυστηρούς του κανόνες». Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου Eurogroup εντός Δεκεμβρίου σε περίπτωση που στη συνάντηση της Δευτέρας δεν επιτευχθεί «έστω πολιτική συμφωνία».

Σχολίασε ότι πιστεύει πως «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση ως τη Δευτέρα να νομοθετήσει όλα τα απαραίτητα prior action που απαιτούνται για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση» και ότι κάποια κράτη ίσως θέλουν να καθυστερήσουν μέχρι όλες οι δράσεις να εγκριθούν. «Ολοι πιέζουμε έστω για μια πολιτική συμφωνία», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να φτάσει στο Eurogroup χωρίς ανοικτά θέματα γιατί θα δώσει έτσι την ευκαιρία στους υπουργούς να φτάσουν σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ.

Άλλη πηγή τόνισε ότι είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του Γενάρη γιατί «εν τέλει θα υπάρξουν και άλλες αξιολογήσεις στο μέλλον όπου επιπρόσθετα μέτρα που τυχόν χρειάζονται μπορούν να συμπεριληφθούν».

Προσέθεσε παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα μια μικρή ομάδα εντός του ΔΝΤ που προτείνει την συνολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόρρητο έγγραφο Κομισιόν: Τα τρία σενάρια για ΔΝΤ-Ελλάδα"

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Απίθανη εκτιμά πως είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως είναι πιο πιθανό να υπάρξει συμφωνία μετά το Eurogroup και πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών Αρχών και οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται σε «κλίμα καλής συνεργασίας», όμως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

«Αγκάθι τα εργασιακά»

Ο αξιωματούχος εκτιμά πως δεν μπορούν πλέον να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», εννοώντας ότι χρειάζεται πολιτικός διάλογος.

Το «καλύτερο σενάριο» για τον αξιωματούχο θα ήταν μια «τεράστια πρόοδος στο τεχνικό επίπεδο» ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα. Πάντως δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός δεύτερου Eurogroup τον Δεκέμβριο για την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και επίτευξης συμφωνίας, αναφέροντας πως το χρονοδιάγραμμα των δανειστών είναι «ευέλικτο», χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του.

Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν η ίδια πηγή έχει τονίσει πως το να μην έχουμε συμφωνία τον Δεκέμβριο «δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου», καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης για αποπληρωμή δόσεων.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτιμά πάντως πως μπορούμε να έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

«Παραμένει γρίφος το ΔΝΤ»

Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ένας γρίφος, καθώς έχει γίνει μεν πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παραμένουν όμως διαφορές σε τεχνικά ζητήματα και θα πρέπει να παρουσιαστούν πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, η ίδια πηγή τόνισε πως θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει η εικόνα των μέτρων που θα εφαρμόσουν οι θεσμοί, για να ολοκληρωθούν οι διαφορετικές αναλύσεις της βιωσιμότητάς του χρέους και συνεπώς να λάβει απόφαση το ΔΝΤ για επιστροφή στο πρόγραμμα, διότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι επαρκή για να ρυθμιστούν οι αλγόριθμοι των επιπέδων του χρέους. Για τον αξιωματούχο είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με το ΔΝΤ χωρίς περεταίρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ερωτηματικό και το πλεόνασμα

Ερωτηθείς για το ελληνικό πλεόνασμα και τον στόχο 3.5% μετά το 2018, ο αξιωματούχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφέροντας πως «θα πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα αυτό καθώς όλες οι πλευρές εμπλέκονται σε αυτή τη συζήτηση και οι απόψεις διαφέρουν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας"

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» πρέπει να πληρώσει σχεδόν 24.000 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας

Κάτι λιγότερο από 24.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τέλη κυκλοφορίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα το ποσό, που αφορά ασθενοφόρα και άλλα οχήματα που καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες παιδιών, είναι 23.845,38 ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρωθεί -όπως κάθε μήνα- πλήθος φόρων με τους οποίους επιβαρύνεται χωρίς καμία ελάφρυνση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (Φ.Π.Α., φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος ιδιόχρησης ακινήτων, φόρος παραχώρησης ακινήτων, φόρος αποδοχής κληρονομιάς κ.λ.π.), όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.
«Κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται από τις δράσεις για τα παιδιά και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ''Το Χαμόγελο του Παιδιού'' κάνει έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη, τα 316 παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια του, εκατοντάδες παιδιά με προβλήματα υγείας, χιλιάδες παιδιά που ζουν στα όρια της φτώχειας!», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Πρόκειται για τέλη κυκλοφορίας:  
  • των εξειδικευμένων Κινητών Ιατρικών Μονάδων Εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα) που δρουν υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Α.Β.
  • των οχημάτων άμεσης επέμβασης και υποστήριξης παιδιών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο που δρουν κατόπιν εισαγγελικών εντολών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία
  • των Κινητών Ιατρικών Μονάδων Προληπτικής Ιατρικής που δρουν σε συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
  • των οχημάτων που καθημερινά μεταφέρουν στα σχολεία τους τα 278 παιδιά από τα 10 Σπίτια μόνιμης διαμονής και τα 38 παιδιά από τα 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπενθύμισε ακόμη ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια του οργανισμού με τους εξής τρόπους:  
  • στέλνοντας ένα μήνυμα στο 19810 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ (χρέωση 2,48€ ανά sms)
  • κάνοντας μία κλήση στο 19810 από σταθερό ή κινητό (χρέωση 2,48€ ανά κλήση)
  • κάνοντας μια δωρεά σε κάποιον από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «Χαμόγελο του Παιδιού» πρέπει να πληρώσει σχεδόν 24.000 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας "

Χωρίς επίδομα θέρμανσης θα ξεχειμωνιάσουν 600.000 νοικοκυριά

Χωρίς επίδομα θέρμανσης μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου θα μείνουν πάνω από 600.000 νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία που ήταν δικαιούχοι είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Kι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις οποίες πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερες κατά 7 – 10 λεπτά το λίτρο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο!

Το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν καταφέρει ακόμη να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι κάτοικοι ορεινών και άλλων περιοχών όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ετσι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος και να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή του συστήματος TAXISNET για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να διαθέσει και για την περίοδο Οκτωβρίου 2016-Απριλίου 2017 το ποσό των 105 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Ταυτόχρονα όμως αποφάσισε να αλλάξει και ορισμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος προκειμένου να γίνει δικαιότερη κατανομή του διαθέσιμου ποσού των 105 εκατ. ευρώ.

Τα τρία σενάρια

Οσο ασκούσε τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, εξετάστηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια αλλαγών στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης:

1) Η μετακίνηση κάποιων νομών στις γεωγραφικές ζώνες β’ και α’, τις λεγόμενες και πιο… «ψυχρές» ζώνες – όπου θεωρείται ότι επικρατούν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου και όπου επιδοτούνται με επίδομα περισσότερα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας – με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ετησίου εισοδήματος ή και συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

Εξετάσθηκε, συγκεκριμένα, κάποιοι νομοί που περιλαμβάνονται στη γεωγραφική ζώνη γ’, όπου η επιδότηση μέσω του επιδόματος καλύπτει ποσότητα 8 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας, να μεταφερθούν στη γεωγραφική ζώνη β’ όπου η επιδότηση με επίδομα θέρμανσης καλύπτει ποσότητα 15 λίτρων ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, ώστε το συνολικό ποσό επιδόματος για ίδιας έκτασης κατοικία να καλύπτει μεγαλύτερη συνολική ποσότητα λίτρων πετρελαίου θέρμανσης και εν τέλει να είναι υψηλότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση το συνολικό ποσό επιδόματος θα αυξανόταν κατά 87,5% για τους κατοίκους των νομών που θα μεταφέρονταν από την γ’ στη β’ ζώνη!

Επιπλέον, κάποιοι νομοί που σήμερα είναι ενταγμένοι στη γεωγραφική ζώνη β’, όπου η επιδότηση καλύπτει 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας εξετάστηκε να μεταφερθούν στη γεωγραφική ζώνη α’ όπου η επιδότηση καλύπτει 25 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Για τους κατοίκους που διαμένουν στους νομούς αυτούς, το συνολικό ποσό επιδόματος θα αυξανόταν κατά 66%!

Για να αντισταθμιστεί η πρόσθετη δαπάνη που θα προέκυπτε λόγω αύξησης των ποσών των επιδομάτων σε αρκετούς νομούς εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων σε όλη τη χώρα μέσω παρεμβάσεων στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

2) Η θεσμοθέτηση δικαιότερων γεωγραφικών κριτηρίων χωρίς μετακινήσεις ολόκληρων νομών σε πιο «ψυχρές» γεωγραφικές ζώνες, ώστε οι κάτοικοι

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς επίδομα θέρμανσης θα ξεχειμωνιάσουν 600.000 νοικοκυριά"

Μετά από την Κούβα κάλεσαν τον Τσίπρα σε Μεξικό, Βολιβία και Νικαράγουα!

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται, θα έχει συνέχεια.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την Κουβά και σχολιάζουν τόσο τις επαφές του πρωθυπουργού αλλά και τις προσκλήσεις που δέχτηκε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις με ιδιαίτερη σημασία.

1. Συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

2. Μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες. Ο Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!»

3. Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε –και αυτή– σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

4. Ο Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά από την Κούβα κάλεσαν τον Τσίπρα σε Μεξικό, Βολιβία και Νικαράγουα! "

Εργαζόμενοι Mega: Ο Μπόμπολας θα βάλει ένα εκατ. μέχρι την Πέμπτη

Ποσό ενός εκατ. ευρώ θα καταθέσει έως το πρωί της Πέμπτης ο Φώτης Μπόμπολας έναντι της σχεδιαζόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ AE.

Το ποσό αυτό προορίζεται να καλύψει τη μισθοδοσία τουλάχιστον ενός μήνα, καθώς και κάποιες από τις επείγουσες ανάγκες της εταιρείας, όπως ενημέρωσε ο ίδιος τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Mega.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εργαζομένων, ο κ. Μπόμπολας εκτίμησε ότι με αυτή την έμπρακτη δέσμευση, οι τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη επιχείρημα, πέραν των επιπλέον εξασφαλίσεων που έχουν ήδη πάρει, προκειμένου να αποδεσμεύσουν, επιτέλους, το ποσό των 2.000.000 ευρώ και να καλυφθούν οι δύο από τους επτά οφειλόμενους μισθούς στους εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας και την επεξεργασία ενός σχεδίου σωτηρίας, εξέθεσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων τρία διαφορετικά «σενάρια» εισόδου νέων επενδυτών στη μετοχική σύνθεση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.

«Θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα έχει τις τελικές απαντήσεις και ότι, εν πάσει περιπτώσει, το πολύ σε ενάμιση μήνα το θέμα θα έχει διευθετηθεί» αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των εργαζομένων του Mega έχει ως εξής:

Σήμερα, στην προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του MEGA έγιναν δεκτοί από τον κύριο Φώτη Μπόμπολα.

Στη συνάντηση αυτή ο κύριος Μπόμπολας ενημέρωσε τους εκπροσώπους μας ότι μέχρι αύριο το πρωί θα καταθέσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ, έναντι της σχεδιαζόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. Το ποσό αυτό προορίζεται να καλύψει τη μισθοδοσία τουλάχιστον ενός μήνα καθώς και κάποιες από τις επείγουσες ανάγκες της εταιρείας.Ο κύριος Μπόμπολας εκτιμά ότι με αυτή την έμπρακτη δέσμευση οι τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη επιχείρημα, πέραν των επιπλέον εξασφαλίσεων που έχουν ήδη πάρει, προκειμένου να αποδεσμεύσουν επιτέλους, το ποσό των 2.000.000 ευρώ και να καλυφθούν οι δύο από τους εφτά οφειλόμενους μισθούς στους εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας και την επεξεργασία ενός σχεδίου σωτηρίας, ο κύριος Μπόμπολας εξέθεσε στους εκπροσώπους μας τρία διαφορετικά «σενάρια» εισόδου νέων επενδυτών στη μετοχική σύνθεση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. Θεωρεί δε, ότι πολύ σύντομα θα έχει τις τελικές απαντήσεις και ότι εν πάση περιπτώσει το πολύ σε ενάμιση μήνα το θέμα θα έχει διευθετηθεί.

Οι εκπρόσωποί μας, αφού επανέλαβαν για μια ακόμη φορά ότι το όριο αντοχής εξαντλείται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πρότειναν να γίνει άμεσα μια συνάντηση των βασικών μετόχων παρουσία των εργαζομένων του MEGA, έτσι ώστε ο κάθε μέτοχος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούνκαι όλοι από κοινού να δεσμευτούν στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Μπόμπολας αποδέχτηκε, χωρίς επιφυλάξεις την πρόταση.

Με τη σημερινή συνάντησηολοκληρώσαμε ένα δεύτερο κύκλο κινητοποιήσεων και επαφών με τους βασικούς μετόχους της εταιρείας. Ύστερα από την έμπρακτη δέσμευση που ανέλαβε η πλευρά Μπόμπολα, θα περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις κινήσεις τόσο των άλλων δύο πλευρών, όσο και των τραπεζών, προκειμένου να επανεξετάσουμε ή όχι την απόφασή μας για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας από τη Δευτέρα 5/12/16.

Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά, ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δεδουλευμένα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με κάθε νόμιμο τρόπο. Τέλος, καλούμε όλατα εμπλεκόμενα μέρη, μετόχους, τράπεζες και κυβέρνηση, να αρθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων.

ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ MEGA

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι Mega: Ο Μπόμπολας θα βάλει ένα εκατ. μέχρι την Πέμπτη"

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας 2017 έμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το 2016 ανά κατηγορία οχήματος, διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο, για ένα σχετικά μικρό αριθμό οχημάτων υπήρξε κατάταξη σε άλλη κατηγορία τελών, λόγω της υποχρέωσης της χώρας για συμμόρφωση με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 46 ν. 4410/2016).

Πρόκειται για οχήματα που εισήχθησαν στη χώρα ως μεταχειρισμένα και πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης, καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η ανακατάταξη αφορά περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000. Από αυτά για τα 41.978 υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για τα 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για τα 31.854 υπήρξε αύξηση.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τα τέλη κυκλοφορίας"

Ακιντζί: Χωρίς ημερομηνία για πενταμερή σύνοδο δεν ξαναρχίζουν οι συνομιλίες

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ακόμα και «να συσταθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δεν θα οδηγήσει πουθενά, χωρίς ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι εξήγησε λεπτομερώς στον Βρετανό υπουργό εξωτερικών το τί έγινε στο Mont Pelerin και διατύπωσε την άποψη ότι κατάλαβε πολύ καλά πως δεν ήταν θέμα απλά διαφοράς στους αριθμούς.

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι πήγαν στο Mont Pelerin γνωρίζοντας ότι δεν θα έβγαινε εκεί ο τελικός χάρτης για το εδαφικό. «Αυτό το ήξεραν και οι δύο πλευρές. Να συγκλίνουμε όσο είναι δυνατόν και αν μπορούσαμε να βγάλουμε κάποιον χάρτη, να τον βγάλουμε. Ωστόσο, ας καθοριστούν τα κριτήρια τόσο ώστε οι πλευρές να ετοιμάσουν τους χάρτες ανάλογα με τη δική τους άποψη και στο τέλος της ημέρας όταν θα πάμε στην πενταμερή διάσκεψη, εμείς οι Κύπριοι, καθορίζοντας το τελικό σχήμα του χάρτη στη δική μας συνάντηση, σε ένα παράλληλο τραπέζι να συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε συνδυασμό με τα θέματα που έμειναν ανοικτά στα άλλα κεφάλαια».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι στην πρώτη συνάντηση στο Mont Pelerin προέβη σε μια σοβαρή πρωτοβουλία. «Στο βήμα που κάναμε εμείς στο ποσοστό εδάφους» ανέφερε «περιμέναμε κάτι ανάλογο και από αυτούς. Περιμέναμε να κάνουν και αυτοί ένα βήμα να μας προσεγγίσουν σε άλλα θέματα που αφορούν τα κριτήρια. Αυτό δεν έγινε, αυτό το βήμα δεν έγινε. Γι` αυτό το λόγο δυστυχώς υπήρξε το αδιέξοδο».

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, συνέχισε, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα για λύση, πολιτική βούληση και καλή θέληση σχετικά με το τέλος του 2016, αυτά τα βήματα μπορούν και πάλι να γίνουν. «Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης και μέχρι εκείνη την ημέρα να κάνουμε την εργασία. Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές».

Ξεχάστε το 2016


Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ακόμα πως δεν τίθεται θέμα να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του 2016, αλλά ας μάθουμε πάνω κάτω τι θα γίνει στο εδαφικό, τι θα γίνει στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, με τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η συγγραφή των ομοσπονδιακών νόμων και των συνταγμάτων μπορεί να γίνει εντός του 2017. Επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2017, να δοθεί επαρκής χρόνος για να γνωρίσει ο λαός τη συμφωνία και στα μέσα του νέου χρόνου να γίνουν τα δημοψηφίσματα.

Εξηγώντας τι εννοεί με την πενταμερή, είπε ότι οι τρεις εγγυήτριες χώρες δεν θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, οι οποίες θα συζητήσουν το εδαφικό και ότι μείνει από τα υπόλοιπα κεφάλαια. Επικαλέστηκε το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 για τη συζήτηση όλων των θεμάτων αλληλένδετα, λέγοντας ότι «είναι λάθος η προσέγγιση ας τελειώσουν όλα και στη διεθνή διάσκεψη να συζητήσουμε απομονωμένα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ούτε είναι ανάλογη με τη συμφωνία που υπήρξε».

Επανέλαβε ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει δύο σημαντικά γι` αυτούς θέματα, που αφορούν την πολιτική τους ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία και η επαρκής εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χωρίς να ειπωθεί ναι σε αυτά, πρόσθεσε, έγινε προσπάθεια να τελειώσουμε με το εδαφικό και το χάρτη. «Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε το αδιέξοδο. Για αυτό αυτή η αντίληψη θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Να συγκλίνουμε σε μια ημερομηνία και μπορούμε να αρχίσουμε από τώρα τη συζήτηση πάνω στα θέματα που έχουν απομείνει. Αρκεί να υπάρξει μια συμφωνία για ημερομηνία και τη σύνθεση που θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα σε ένα παράλληλο τραπέζι μιας πενταμερούς διάσκεψης εντός του Δεκεμβρίου».

Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της δική του γενιάς, μίλησε για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και είπε ότι θέλει τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι να γνωρίζουν ότι «δεν προσπαθώ για τίποτε άλλο παρά για μια ομόσπονδη Κύπρο που θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και οι δύο πλευρές, που θα προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών».

Μίλησε για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη χρήση της λέξης μαξιμαλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς και είπε ότι εάν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άλλη λέξη γι` αυτή τη συμπεριφορά, θα είχε χρησιμοποιηθεί είτε από τον ίδιο είτε από τον εκπρόσωπό του. «Αλλά αυτή η αντίληψη είναι μια μαξιμαλιστική αντίληψη». Να πάρουν δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι όπως ανέφερε, το μάξιμουμ από την αρχή και να αφήσουν τα θέματα πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων για μετά.

Ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συνάντησης Τουρκίας – Ελλάδας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στην 4η Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Χωρίς ημερομηνία για πενταμερή σύνοδο δεν ξαναρχίζουν οι συνομιλίες"

Χίος: «Όχι» από τις ενορίες στον Μητροπολίτη Μάρκο για φιλοξενία προσφύγων

Φρένο στις προθέσεις του Μητροπολίτη Μάρκου έβαλαν 4 ενορίες της πόλης, οι οποίες απάντησαν αρνητικά στο αίτημά του για παραχώρηση των ενοριακών αιθουσών προκειμένου να στεγαστούν οι προσφυγικές οικογένειες που διαμένουν στην παραλία της Σούδας.

Παρά τις εκκλήσεις του Μητροπολίτη, οι ενορίες αρνήθηκαν την παραχώρηση αιθουσών προφασιζόμενες ότι μέσα σε αυτές έχουν τοποθετηθεί διάφορα αντικείμενα ενώ άλλες από αυτές χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.

«Δυστυχώς το ζήτησα εδώ και λίγο καιρό. Για λειτουργικούς λόγους οι ενορίες απάντησαν ότι δεν μπορούν να διαθέσουν τις αίθουσές τους», δήλωσε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: «Όχι» από τις ενορίες στον Μητροπολίτη Μάρκο για φιλοξενία προσφύγων"

Μέσα στα χιόνια άφησε τους πρόσφυγες ο Μουζάλας

Μέσα στο πολικό ψύχος, έρμαια των άγριων διαθέσεων του καιρού, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τους πρόσφυγες στα βόρεια της χώρας, οι οποίοι ήδη δοκιμάζονται από το δριμύ ψύχος.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την εγκατάσταση των προσφύγων σε καταυλισμούς με κοντέινερ -γεγονός που είχε καταγγελθεί και από τον απελθόντα γενικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Οδ. Βουδούρη είχε ως αποτέλεσμα ο χειμώνας να βρει τους ανθρώπους μέσα σε σκηνές που αν δεν μουλιάζουν από το χιόνι, πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής- όπως έγινε στη Λέσβο ή τις σηκώνει ο αέρας, όπως έγινε στη Χίο. 
Χρειάστηκε να μεταδοθούν διεθνώς οι εικόνες ντροπής από τις σκηνές των Γεζίντι στην Πέτρα Ολύμπου και η κατακραυγή για να μεταφερθούν άρον - άρον οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αποστέλλονται στους καταυλισμούς θερμαντικά σώματα: Στη Χίο, πάντως, στον οικισμό της Σούδας το ρόλο των θερμαντικών παίζουν βαρέλια μέσα στα οποία θα ανάβονται φωτιές, εφόσον παραδοθούν και καυσόξυλα...

Χαρακτηριστικές της αποτυχίας του υπουργού και του επιτελείου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες είναι οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχουν δημοσιευθεί από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Collective Calling και συγκεκριμένα από τον Ισπανό γραμματέα Πολ Καρ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στους πρόσφυγες και μεταδίδει ανά τον κόσμο το κλίμα που επικρατεί, κάνοντας έκκληση για βοήθεια. 

«Βοηθήστε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ζωή σε σκηνές, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. 

Ο Οργανισμός έχει αποστολές σε Λέσβο, Μυτιλήνη και Χίο και συνεχίζει αδιάκοπα το έργο του. Προσφέρει φαγητό, ρούχα, δραστηριότητες, ενώ έχει ιδρυθεί τον Οκτώβριο του 2015. 

Οι εικόνες είναι από τον καταυλισμό της Πέτρας, στον Όλυμπο, όπου έχουν βρει καταφύγιο 250 πρόσφυγες Γεζίντι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, υπήρξε κινητοποίηση, και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό της Πέτρας στη Θεσσαλονίκη.

Φωτό από τη μεταφορά των προσφύγων της Πέτρας σε άλλους κατυαυλισμούς




Η βόρεια Ελλάδα μπήκε από χθες στην «κατάψυξη», με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» ως και 10 βαθμών, πιάνοντας αρνητικά πρόσημα σε πολλές περιοχές, με τον χιονιά να κάνει «ποδαρικό» ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. 

Στα λευκά ντύθηκαν ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, τα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, φτάνοντας ως τις παρυφές της Θεσσαλονίκης. 



































Δείτε βίντεο: Μέσα στα χιόνια άφησε τους πρόσφυγες ο Μουζάλας 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα στα χιόνια άφησε τους πρόσφυγες ο Μουζάλας"

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ

Ως αντισυνταγματικό να ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μέσω ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται οι μετοχές των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ -οι οποίες ουσιαστικά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο - στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (και με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιούνται), ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 154 κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης (καταναλωτές νερού, κ.λπ. ), όπως και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων (νόμοι 4389/2016, 4425/2016 και 4425/2016) οι μετοχές των εν λόγω δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στο Δημόσιο διαβιβάστηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών».

Η τελευταία αυτή εταιρεία είναι μια από τις 4 θυγατρικές εταιρείες της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» που συστήθηκε το νόμο 4389/2106. Αναλυτικότερα, η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» έχει τις εξής θυγατρικές εταιρείες: 1) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 2) ΤΑΙΠΕΔ, 3) Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και 4) Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

Οι κάτοικοι της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας υπογραμμίζουν ως χρηστές των υπηρεσιών των εν λόγω δυο εταιρειών κοινής ωφέλειας, ότι οι εταιρείες αυτές πρέπει να διατηρήσουν το ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων τους προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές.

Εξάλλου, σημειώνεται στην προσφυγή των κατοίκων ότι από τη μεταβίβαση των μετοχών δεν εξασφαλίζονται κανόνες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε οι συνταγματικές επιταγές για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψίστης ζωτικής σημασίας που αφορούν ευθέως την υγεία των πολιτών, όπως είναι το νερό και η αποχέτευση, αλλά ότι αυτή αντίθετα αποσκοπεί στην επαύξηση των εσόδων του Δημοσίου στο πλαίσιο της αποπληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο επίμαχων εταιρειών που γίνεται μέσω της μεταβίβασης των μετοχών τους είναι αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν στο κράτος να λάβει μέριμνα για την προστασία της υγείας των πολιτών, της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας, κ.λπ.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι με τη μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιρειών το Ελληνικό Δημόσιο αποξενώνεται από τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, ενώ αποδυναμώνεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει αποφανθεί πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, ασκούν στην ουσία δημόσια υπηρεσία και πρέπει πάντοτε να λειτουργούν υπό τη νομική εγγύηση και εποπτεία του κράτους, ώστε να παρέχουν συνεχώς προς το κοινωνικό σύνολο καλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες. Και προσθέτουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την νομολογία του ΣτΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ"

Καθηγητές του ΑΠΘ διοργάνωναν παιδικά πάρτι με κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα

Παιδικά πάρτι με χρήματα που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ φαίνεται ότι έκαναν -μεταξύ άλλων- καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Ιδρύματος, όπως προκύπτει από τις έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών αναφορικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Ως πρωταγωνιστές στη νέα υπόθεση κακοδιαχείρισης με επίκεντρο τον ΕΛΚΕ βρίσκονται τρεις πανεπιστημιακοί, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ και των οικονομικών επιθεωρητών, οι κατηγορούμενοι καθηγητές φέρονται ότι με χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν στην έρευνα, διοργάνωναν πάρτι γενεθλίων για τα παιδιά τους σε γνωστή αλυσίδα «φαστ φουντ», αγόραζαν ηλεκτρικές συσκευές, πλήρωναν γεύματα των ίδιων ή κοντινών προσώπων τους, έκαναν ταξίδια στη Χαλκιδική κ.ά.

Το «φαγοπότι» φαίνεται ότι στήθηκε από το 2007 έως το 2013, με τη ζημιά για το Πανεπιστήμιο να προσεγγίζει τις 100.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα παραστατικά που έχουν συλλέξει οι διωκτικές Αρχές βρέθηκαν κάποια στο όνομα εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ εκείνοι έλειπαν στο εξωτερικό.

Μετά την άσκηση της δίωξης, η δικογραφία θα διαβιβασθεί στην ειδική ανακρίτρια για εγκλήματα διαφθοράς, Βασιλική Ζώτου, ενώπιον της οποίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι τρεις πανεπιστημιακοί.

Η υπόθεση έρχεται στο «φως» λίγες ημέρες μετά τη δίωξη που παρήγγειλε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός σε βάρος δύο πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, δύο άλλοτε αντιπρυτάνεων του ίδιου Πανεπιστημίου και πρώην μελών της διοίκησης της επιτροπής ερευνητικών προγραμμάτων για άλλη υπόθεση κακοδιαχείρισης με επίκεντρο τον ΕΛΚΕ, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που χάθηκε κατά την πενταετία 2005-2010.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητές του ΑΠΘ διοργάνωναν παιδικά πάρτι με κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα"

Οριστικό ναυάγιο για τον ΔΕΣΦΑ

Τίτλοι τέλους για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, καθώς, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση η συζητήσεις με τις SOCAR και Snam δεν ολοκληρώθηκαν. Παρά το καλό κλίμα στις συζητήσεις, οι προτάσεις των υποψηφίων αγοραστών ήταν νομικά ανέφικτες, ενώ και οι εναλλακτικές είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού πλαισίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Ενέργειας:

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό ναυάγιο για τον ΔΕΣΦΑ"

Η απολογία Μαρτίνη για το «φαγοπότι» στον Ερυθρό Σταυρό

Στις κρατικές επιχορηγήσεις ευελπιστούσε ο Ανδρέας Μαρτίνης παρέχοντας για μία τουλάχιστον τριετία δωρεάν νοσηλεία αλλά και ιατρικές εξετάσεις σε γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής της χώρας, ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργοί με τις συζύγους τους, πρώην υπουργοί και πολιτικοί κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, μεγαλοδημοσιογράφοι, άνθρωποι των Τεχνών και άλλοι.

Σύμφωνα με τον άλλοτε πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, επρόκειτο για σημαίνοντα πρόσωπα τα οποία θα αποτελούσαν διαφήμιση για το νοσοκομείο το οποίο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει κέρδη θέτοντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις για επιχορήγηση μέσω κρατικής επιχορήγησης, όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.

Με αυτούς τους ισχυρισμούς ο άλλοτε πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν προσπάθησε να αντικρούσει τη νέα κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει για απιστία στην υπηρεσία, χωρίς όμως… επιτυχία, αφού ανακριτής και εισαγγελέας του έδειξαν για δεύτερη φορά τον δρόμο για τη φυλακή.

Ανήμερα της γιορτής του, μάλιστα ο Ανδρέας Μαρτίνης επέστρεψε στις φυλακές κουβαλώντας μια νέα προφυλάκιση.

Ο 75χρονος Ανδρέας Μαρτίνης απολογούμενος στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Νίκο Τσιρώνη, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών του Ερρίκος Ντυνάν, την περίοδο 2007-2010, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ζημίωσε το νοσοκομείο υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για εκπτώσεις και όχι δωρεάν περίθαλψη ασθενών. Ακόμη κι αν το πόρισμα καταδείκνυε πως σε κάποιες περιπτώσεις η έκπτωση αυτή έφτανε μέχρι και το 100%, ο Ανδρέας Μαρτίνης επέμεινε πως με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια πρόσωπα και αυτό από μόνο του αποτελούσε διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν.

Η απολογία του Ανδρέα Μαρτίνη ξεπέρασε τις τρεις ώρες και αμέσως μετά επέστρεψε στις φυλακές αφού από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση «μίζας» 3,2 εκ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International σχετικά με την προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Στο πλευρό του ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε σήμερα τους νέους δικηγόρους του, το κ. Θ. Μαντά αλλά και την κ. Αδαμαντία Αγγελέτου - γνωστή από την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών και τη σχέση της με τον Παναγιώτη Βλαστό.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή ο Αν. Μαρτίνης φέρεται να αποδέχθηκε ότι πράγματι ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν έγινε στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Ακόμη, ο Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του:

- Πως από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικού Ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικού Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν -όπως φέρεται να είπε- με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.

- Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια. Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε -επρόκειτο για εκπτώσεις που έγιναν στο μέρος που θα πλήρωναν οι ασφαλιστικοί φορείς. Άρα, αυτό που δεν χρεωνόταν στους ασθενείς θα ήταν το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν.

Όπως δε ισχυρίστηκε, οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το… χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα νοσήλιά τους, καταγράφονται 51 πολύ γνωστά ονόματα ενώ η ζημία του νοσοκομείου ανέρχεται στο 1,75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε πόρισμα που έφτασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από όλες αυτές τις περιπτώσεις - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - 51 πρόσωπα με κοινωνική και κοινωνική επιφάνεια δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να νοσηλευτούν δωρεάν προκαλώντας ζημία στο νοσοκομείο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απολογία Μαρτίνη για το «φαγοπότι» στον Ερυθρό Σταυρό"

ΟΓΑ: Έως 30 Δεκεμβρίου η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Α΄ εξαμήνου

Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του Α΄ εξαμήνου 2016.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι, από εχθές, ξεκίνησε η αποστολή των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Α΄ εξαμήνου 2016, των αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των εργατών γης, οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν έως 30 Δεκεμβρίου 2016. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.

Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται προσαύξηση του ν. 4152/2013 (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μηνός που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-12-2016.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις δόσεις Α΄ και Β΄ τριμήνου 2016 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Α΄ εξαμήνου 2016, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ειδοποιητηρίων την 30/12/2016.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, «Νέα Αρχή» και «Πάγια») και τηρούν τους όρους αυτής, δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς Α΄ εξαμήνου 2016. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α΄ εξαμήνου 2016 θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2016. Για το σκοπό αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από τη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Υπηρεσίες προς το κοινό/Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων).
Ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, θα λάβουν ειδοποιητήριο μόνο με την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν, σύμφωνα με τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων του ν. 4152/2013 μέσα από τη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Υπηρεσίες προς το κοινό/Υποβολή αίτησης πάγιας ρύθμισης).

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΓΑ καλεί τους ασφαλισμένους να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να έχουν δικαίωμα στις παροχές υγείας και αγροτικής εστίας και να μην επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο του ν. 4152/2013. Όπως διευκρινίζει ο ΟΓΑ, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας 30-12-2016, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί παράταση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΓΑ: Έως 30 Δεκεμβρίου η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Α΄ εξαμήνου"

Μείωση χρέους κατά 21,8% εισηγείται ο ESM στο Eurogroup

Έγγραφο που αποκαλύπτει η Wall Street Journal καταγράφει την πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο ESM προτείνει επιμήκυνση ωριμάνσεων και κλείδωμα επιτοκίων κάτι που θα μπορούσε να φέρει μείωση κατά 21,8% του χρέους έναντι του ΑΕΠ έως το 2060.

Το εξασέλιδο έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal φέρεται να είναι η πρόταση που θα καταθέσει ο ESM στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπει επιμήκυνση ωριμάνσεων και «κλείδωμα» επιτοκίων σε μερικά από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα. Με τα μέτρα αυτά θα μειωθεί ως το 2060 ο λόγος του χρέους προς το ΑΠΕ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκπρόσωπος του ESM, πάντως, ανέφερε στην WSJ ότι αυτό είναι «ένα έγγραφο υπό επεξεργασία και δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο είναι απόρροια της υποχρέωσης του ESM να δώσει τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

Τα μέτρα τα οποία αναφέρονται θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιμηκύνσεων στις ωριμάνσεις και ανώτατων ορίων στα επιτόκια, θα ληφθούν μόνο εάν «είναι αναγκαίο» και θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος.

Στο έγγραφο του ESM, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αναφέρονται τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων με το «κλείδωμα» των επιτοκίων να κρίνεται ως το πιο αποτελεσματικό. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που θα καταβάλλει η Ελλάδα σε ορισμένα από τα δάνειά της στον ESM, αλλά και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Άλλα μέτρα είναι η επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3. Άλλο μέτρο είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε ορισμένα από τα δάνειά της το 2017, αναφορικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος του 2016.

Αναφερόμενος στον ESM υποστήριξε πως στο προσεχές Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Τόνισε πως κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίς, δηλαδή στις αρχές του 2017. Αντίθετα, δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, σημείωσε.

Όπως είπε, τo Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας». Πάντως, δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση. Ειδικότερα, σημείωσε πως στα δημοσιονομικά για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές, ενώ το θέμα των εργασιακών δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο.

Υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Όσο για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε «θα δούμε», καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ανέφερε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. «Θα ανοίξει, έτσι, ο δρόμος και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με το εάν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Η αντίδραση τής εκπροσώπου τού γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε, ήταν να παραπέμψει στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Εξάλλου, σημείωσε πως το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση χρέους κατά 21,8% εισηγείται ο ESM στο Eurogroup"

Φρένο σε αποσπάσεις υπαλλήλων Δήμων σε υπουργικά γραφεία

Ο Δήμος πέτυχε την έκδοση αναστολής εκτέλεσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για απόσπαση υπαλλήλου του σε πολιτικό γραφείο, μετά από αίτηση που κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. 
Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αναστολής λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη γνώμη του Δήμου Ιλίου, τις ανάγκες του σε προσωπικό, καθώς επίσης και το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη απόσπαση δεν επιβάλλεται από λόγους δημόσιου συμφέροντος που την καθιστούν αναγκαία.
Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε:
«Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνει ένας φραγμός σε αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των Δήμων για αποσπάσεις υπαλλήλων. Η αντίθεσή μας δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που ζητούν την απόσπαση. Το ζήτημα είναι πολιτικό, καθώς θίγεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναιρείται η διοικητική της αυτοτέλεια.»

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρένο σε αποσπάσεις υπαλλήλων Δήμων σε υπουργικά γραφεία"

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό παράτησε μετανάστες στο Σέιχ Σου [βίντεο]

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, εντόπισε το μεσημέρι η Αστυνομία στην περιοχή του χιονισμένου περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως αυτές προκύπτουν από τις καταθέσεις τους, οι περίπου 70 άνθρωποι έφτασαν τις προηγούμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς από την Τουρκία, και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην πόλη τα τελευταία 24ωρα, εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές στο ύψος του Φιλίππειου.

Οι διακινητές, που έλαβαν τουλάχιστον 400 ευρώ ανά άτομο από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έγιναν άφαντοι και αναζητούνται. Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.



ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο: rthess

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Φορτηγό παράτησε μετανάστες στο Σέιχ Σου [βίντεο] "

Κοντά στα 90 δισ. ευρώ τα χρέη προς το Δημόσιο

Στα 89.842.762.182 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των οφειλόμενων προς το Δημόσιο (εκτός φορέων της γενικής κυβέρνησης) σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 28 Νοεμβρίου, από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη, χωρίς τα συνεισπραττόμενά τους. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το σύνολο των φόρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιστροφής ή συμψηφισμού (εκτός φορέων της γενικής κυβέρνησης) ανέρχεται σε 3.584.023.089 ευρώ.

Το σύνολο των 89.842.762.182 οφειλόμενων προς το Δημόσιο αναλύεται ως εξής:

-Άμεσοι φόροι: 249.480.010,63
-Εισόδημα: 19.459.178.758,16
-Ειδικές κατηγορίες εισοδήματος: 59.338.549,44
-Φόροι στην περιουσία: 4.170.090.658,34
-Πρόστιμα 'Αμεσοι: 111.865.152,59
-Έκτακτοι 'Αμεσοι: 325.723.500,30
-Λοιποί 'Αμεσοι Φόροι: 48.059.246,47
-Έμμεσοι Φόροι: 45.473.439,79
-ΦΠΑ: 20.057.930.354,77
-Μεταβ. κ΄Συγκ. Κεφαλαίου: 102.299.116,51
-Τέλη και Χαρτόσημα: 244.331.047,78
-Φόροι Κατανάλωσης: 218.555.497,00
-Λοιπές Εισφορές: 81.964.475,14
-Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: 2.547.581,09
-Έμμεσοι υπέρ τρίτων: 287.355.692,26
-Τέλη Κυκλοφορίας: 324.941.962,22
-Πρόστιμα Έμμεσων Φόρων: 3.898.743.120,28
-Λοιποί Έμμεσοι Φόροι: 38.852.624,36
-Μη φορολογικά έσοδα: 361.758,67
-Μισθώματα: 157.106.927,95
-Υπηρεσίες: 125.210.841,24
-Δικαστικά έξοδα: 1.438.074.918,53
-Αχρεωστήτως Καταβληθέντα: 883.593.880,32
-Πρόστιμα ΚΒΣ: 31.459.155.584,43
-Δάνεια: 1.829.097.402,86
-Υπέρ Διαφόρων Τρίτων: 233.947.383,72
-Λοιπά Πρόστιμα-Μη Φορολογικά: 1.161.772.009,60
-Παράβολα: 323.374,05
-Καταλογισμοί: 1.573.677.650,22
Δασμοί: 2.223.342,96
-Τέλη και Πρόστιμα Τελ. : 458.984.620,76
-Ακάλυπτες επιταγές: 4.542.468,76
-Λοιπά μη φορολογικά: 779.992.111,72
-Διάφορα μη φορολογικά: 7.966.789,57

Η υφυπουργός Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή και στοιχεία για την εξέλιξη των ρυθμίσεων που αντλήθηκαν στις 14.10.2016. Προκύπτει ειδικότερα ότι:

-Οι οφειλές που εντάχθηκαν αρχικά στις ρυθμίσεις του ν. 4321/2015, ν. 4305/2014, ν. 4152/2013 τελευταίας ευκαιρίας, π. 4152/2013 πάγια, ν. 4174/2013 ΚΦΔ ανέρχονται σε 11.649.719.903,95

-Ενεργές ρυθμίσεις του ν. 4321/2015, ν. 4305/2014, ν. 4152/2013 τελευταίας ευκαιρίας, π. 4152/2013 πάγια, ν. 4174/2013 ΚΦΔ ανέρχονται σε 6.625.981.494,08 ευρώ.

-Ρυθμίσεις που έχουν εξοφληθεί του ν. 4321/2015, ν. 4305/2014, ν. 4152/2013 τελευταίας ευκαιρίας, π. 4152/2013 πάγια, ν. 4174/2013 ΚΦΔ ανέρχονται 2.034.193.859,43

-Ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί του ν. 4321/2015, ν. 4305/2014, ν. 4152/2013 τελευταίας ευκαιρίας, π. 4152/2013 πάγια, ν. 4174/2013 ΚΦΔ ανέρχονται 2.451.481.885,52

-Συνολική Είσπραξη των ρυθμίσεων του ν. 4321/2015, ν. 4305/2014, ν. 4152/2013 τελευταίας ευκαιρίας, π. 4152/2013 πάγια, ν. 4174/2013 ΚΦΔ ανέρχονται σε 5.089.615.735,53 ευρώ
-Συνολική αναμενόμενη είσπραξη έως το τέλος του 2017 του ν. 4321/2015, ν. 4305/2014, ν. 4152/2013 τελευταίας ευκαιρίας, π. 4152/2013 πάγια, ν. 4174/2013 ΚΦΔ ανέρχονται σε 2.921.007.986, 72 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, με την οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί με ποια κριτήρια γίνεται η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που οδηγεί σε εξειδικευμένες αναφορές για επιστροφές ή συμψηφισμούς φόρων και για ποιο λόγο δεν ισχύει το ίδιο για το σύνολο των προς συμψηφισμό ή επιστροφή φόρων.

Ο κ. Μπασιάκος ζητούσε επίσης ποιο είναι το σύνολο των φόρων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα επιστροφής ή συμψηφισμού, ποιο το ύψος των οφειλομένων προς το δημόσιο φόρων ανά κατηγορία και στο σύνολο.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντά στα 90 δισ. ευρώ τα χρέη προς το Δημόσιο"

Τον Τσοχατζόπουλο «έδειξε» ο Ζήγρας για τη μίζα των υποβρυχίων και των TOR-M1

Τον Ακη Τσοχατζόπουλο ως τελικό αποδέκτη της μίζας που δόθηκε για την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR-M1, «έδειξε» για μία ακόμη φορά ο εξάδερφός του Νίκος Ζήγρας.

Απολογούμενος ενώπιον του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων όπου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό τα 18 πρόσωπα που φέρονται να συνέδραμαν τον πρώην υπουργό στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που έλαβε για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας του στο Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε μετανιωμένος για όσα έκανε ζητώντας την επιείκεια του δικαστηρίου.

«Είμαι ο μόνος που δηλώνει ένοχος ανάμεσα σε 18 κατηγορούμενους. Ανέλαβα την ευθύνη για τις πράξεις μου. Απολογήθηκα πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 διότι ο πρώην συνήγορος μου και νυν πρόεδρος του ΔΣΑ μου είχε επιβάλει τη σιωπή(...) Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Ο τωρινός συνήγορος μου ξυλοκοπήθηκε έξω από το σπίτι του την ημέρα της απολογίας μου. Τα παιδιά μου στη Θεσσαλονίκη δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους. Οι απειλές συνεχίζονται και σήμερα μέσα στο Δικαστήριο».

Υποστήριξε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο εμπιστευόταν, του απέκρυψε από που προέρχονταν τα χρήματα που του είχε δώσει να διαχειριστεί. «Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, μου είπε ξεκάθαρα. Η αλήθεια είναι μία και αποκαλύπτεται από τα έγγραφα που έρχονται από την Ελβετία. Ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος το γνωρίζει. Βρέθηκα ξαφνικά από το πουθενά να έχω επαφές με πολιτικους, εργοστάσια, πολλά χρήματα. Μου γνώρισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος τον Ντίνο Μιχαηλίδη ως φίλο του που εκπροσωπεί αραβικά fund και θα έκαναν επενδύσεις σε ακίνητα. Τελικά όπως μου είπε ο Ντίνος Μιχαηλίδης τα χρήματα προέρχονταν από εξοπλιστικά προγράμματα, μίζες από ρωσικούς πυραύλους και αντισταθμιστικά».

Ο άλλοτε έμπιστος του πρώην υπουργού περιέγραψε πως «σκορπούσε» το «μαύρο» χρήμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος. «Ξόδεψε πάνω από 2,5 εκΑΤ. ευρώ ανά εκλογική περίοδο. Έλεγε ότι πρέπει να εκλεγεί για να έχει βουλευτική ασυλία... Πως πλήρωνε τις διακοπές στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο; Πως πλήρωσε το γάμο του στο Παρίσι; Τα βαφτίσια του παιδιού του στο Πατριαρχείο; Πως αγοράστηκαν ακίνητα της Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαιό Ψυχικό, στη Δεινοκράτους, το διαμέρισμα και το υπόγειο στην οδό Κεφαλλονίας, το διαμέρισμα στην Ευελπίδων, στους Αμπελόκηπους, στην Αρεοπαγίτου, στο Φαληρικό δέλτα, το ποσοστό σε κέντρο διασκέδασης στην Πατησίων, το διαμέρισμα της πρώην συζύγου του στο Βερολίνο;».

Ο Νίκος Ζήγρας είπε στους δικαστές πως όλες οι αγοροπωλησίες ακινήτων με την εμπλοκή υπεράκτιων εταιριών ήταν εικονικές χωρίς να καταβληθεί τίμημα αλλά γίνονταν μόνο λογιστικές καταγραφές. Σημείωσε δε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε το διαβατήριο του για να ταξιδεύει στο εξωτερικό ακόμα και όταν ήταν υπουργός ενώ, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, είχε κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο όνομα του και είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό. Παράλληλα, πρόσθεσε, πως η Βίκυ Σταμάτη εμφανιζόταν ως σύζυγός του. «Υπάρχουν έγγραφα που εμφανίζουν τη Βίκυ Σταμάτη ως σύζυγο μου και θα σας τα παραδώσω διότι έχει μεγάλη σημασία για μένα. Αν είμαι σύζυγος της Βίκυ Σταμάτη πρέπει να μου δώσει διαζύγιο!».

Το μόνο όφελος που όπως είπε είχε ο ίδιος από τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν το ότι τον στήριξε όταν αρρώστησε, αν και αργότερα κατάλαβε ότι το έκανε με υστεροβουλία φοβούμενος ότι θα πεθάνει.

Η απολογία του Νίκου Ζήγρα θα συνεχιστεί στις 21 Δεκεμβρίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Τσοχατζόπουλο «έδειξε» ο Ζήγρας για τη μίζα των υποβρυχίων και των TOR-M1"

Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 23.000 ανέργους. Πως μπορείτε να κάνετε αίτηση

Από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Απασχόλησης σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (Training Voucher) και αφορά συνολικά 60 ειδικότητες 10 κλάδων της οικονομίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα και έχουν ολοκληρώσει είτε α) υποχρεωτική έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε β) προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) ή προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ).

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Από αύριο Πέμπτη και μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2016, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στη σχετική ιστοσελίδα. Μέσω της ιστοσελίδας οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο και τους όρους συμμετοχής που ορίζει η σχετική πρόσκληση, θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη δράση, αλλά και για τυχόν θέματα που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση της.

Πρόγραμμα κατάρτισης

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών και θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση 500 ωρών (περίπου 5 μήνες) σε επιχειρήσεις κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας).

Η επιλογή των ωφελουμένων για την ειδικότητα στην οποία θα καταρτισθούν θα γίνει μέσω της πρώτης συμβουλευτικής συνεδρίας. Μετά το τέλος της κατάρτισης ακολουθεί πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα έχουν αποκτηθεί.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα για τη θεωρία και την πρακτική άσκηση συνολικού ύψους 2.600 ευρώ.

Απασχόληση για 10.000 ανέργους

Μετά τη λήξη της επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε 10.000 από τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23 χιλιάδες άνεργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν αρχικά. Ο προηγούμενος σχεδιασμός απευθυνόταν μόνο σε 3 οικονομικούς κλάδους, ενώ ο νέος αφορά 10 κλάδους και 60 ειδικότητες.

Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα για τη θεωρία και την πρακτική άσκηση, συνολικού ύψους 2.600 ευρώ, ενώ με τον αρχικό σχεδιασμό θα λάμβαναν μόλις 1.600 ευρώ. Πλέον, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης για έξι μήνες στο 45% των ωφελουμένων, ενώ πριν υπήρχε πρόβλεψη μόνον για το 25% των ωφελουμένων.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 23.000 ανέργους. Πως μπορείτε να κάνετε αίτηση"

Public Issue: Βυθίστηκε η δημοτικότητα Τσίπρα -Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης [pdf]

Με συναισθήματα οργής, απογοήτευσης, ακόμη και ντροπής αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία την πορεία της χώρας -κάτι που έχει αντανάκλαση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα- όπως αποτυπώνεται στο Πολιτικό Βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue.
Στη μηνιαία δημοσκόπηση, που δεν έχει ερώτημα πρόθεσης ψήφου, ο πρωθυπουργός έχει υποστεί βαθύ τραύμα στη δημοτικότητά του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μακράν τόσο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία όσο και στη δημοφιλία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει 45% θετικές γνώμες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μόνο 24% και έρχεται πέμπτος στη σχετική κατάταξη πολιτικών αρχηγών, πίσω από τον Β. Λεβέντη.
Επίσης, το 42% θεωρεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 22% που πιστεύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα.
Κυβέρνηση της ΝΔ προτιμά για τη χώρα το 32%, έναντι μόλις 14% που επιλέγει τη σημερινή. Ενας στους δύο πάντως (52%) δηλώνει «καμία από τις δύο».
Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν χρειάζονται εκλογές: Το 53% τάσσεται κατά και το 45% υπέρ.
Τα συναισθήματα των ερωτηθέντων για την κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα αρνητικά.
Το 28% δηλώνει οργή/αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση και το 19% ντροπή.
Επιπλέον, 9 στους 10 (88%) πιστεύουν πως η Ελλάδα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι πηγαίνει σε σωστή.
Το 58% των πολιτών, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και το χρέος, δήλωσε πως η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για να πληρώσει το μικρότερο μέρος του χρέους.
Ενδιαφέρον έχει η άποψη του 25% των ερωτηθέντων που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών προς τους δανειστές, όπως επίσης και το μικρότερο ποσοστό (9%) των πολιτών που εκτιμούν πως η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της.
Διαβάστε εδώ όλη την δημοσκόπηση σε μορφή PDF.
Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη, σε δείγμα 1.005 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτουν το εκλογικό δικαίωμα, 18-25/11/2016.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Public Issue: Βυθίστηκε η δημοτικότητα Τσίπρα -Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης [pdf] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news