facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Νέα «βόμβα» για τους συνταξιούχους: Οι δανειστές ζητούν μείωση 30%

Στην επίσπευση της αφαίμαξης της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων στοχεύουν οι δανειστές βρίσκοντας ως πρόσχημα το χρηματοδοτικό κενό που εντόπισαν στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αποκρούοντας τις πιέσεις, οι Ελληνες αξιωματούχοι καθυστερούν τεχνηέντως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προβάλλοντας ως δικαιολογία το δύσκολο εγχείρημα της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εντός ενάμιση μήνα.

Υπό την πίεση των τεχνικών κλιμακίων, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του 30% του συνόλου των κύριων συντάξεων έως τον Μάρτιο του 2017. Ετσι, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να... παίζει καθυστέρηση για να αποφύγει τις μειώσεις και οι δανειστές θα εξακολουθούν να πιέζουν με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετρήσουν επιτέλους το ύψος της εξοικονόμησης που έχει αποφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον νόμο, η διαφορά μεταξύ της παλαιότερης και της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του 2018.

Οι δανειστές, έχοντας μονίμως το βλέμμα στην προσωπική διαφορά με σκοπό να επεκταθούν οι μειώσεις και στους νυν συνταξιούχους, ζητούν να μηδενιστεί άμεσα αντί του 2018. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα εμφανίσει διαφορές 25%-30% στις κύριες συντάξεις. Σημαντικότερες θα είναι οι διαφορές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ μικρότερες στο Δημόσιο.

Οι θεσμοί πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη έχει ξεφύγει κατά 400 εκατ. ευρώ στο πεδίο των κύριων συντά­ξεων. Υπολογίζουν δηλαδή ότι ανήλθε σε 26,2 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι η δαπάνη δεν έχει ξεπεράσει τα 25,8 δισ., καθώς ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων έχει μειωθεί δραματικά. Από τον Μάιο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου υποβλήθηκαν 9.500 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ και 5.000 αντίστοιχα στο Δημόσιο. Οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις για τη δαπάνη, ενώ στο μυαλό τους επεξεργάζονται νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό των 400 εκατ. ευρώ. Ζήτησαν μάλιστα να επισπευστεί η πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανούν επιτέλους στο σύστημα και οι κουτσουρεμένες συντάξεις Κατρούγκαλου.

Ως πρώτο βήμα θα εκταμιευτούν 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή περίπου 130.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων που βρίσκονταν στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμα και με κίνδυνο η δαπάνη για τις συντάξεις να εκτοξευτεί στα ύψη. Η αποπληρωμή των συντάξεων (και των αναδρομικών) θα γίνει σταδιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα του Προϋπολογισμού για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων συνδέεται με την έναρξη της λειτουργίας του υπερταμείου ΕΦΚΑ από 1/1/2017, καθώς οι δανειστές είχαν ζητήσει το νέο Ταμείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς υποχρεώσεις από το παρελθόν.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι συντάξεις να εκδίδονται από τον επόμενο χρόνο εντός τριών μηνών, κάτι που αμφισβητείται από τα στελέχη των Ταμείων, τα οποία υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ θα επικρατήσει τέτοιο αλαλούμ που η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων θα παραταθεί περίπου κατά ένα έτος, δηλαδή συνολικά η καθυστέρηση θα αγγίζει τα τρία έτη. Πάντως η σχετική τροπολογία που προβλέπει την εκταμίευση των 859 εκατ. ευρώ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.

Το καίριο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα αξιοποιώντας το κονδύλι εντός οκτώ μηνών ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν επιτέλους τις συντάξεις τους ή θα χαθεί και πάλι η ευκαιρία.

Συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι παρά τις καλές προθέσεις οι συντάξεις, κυρίως οι διαδοχικές, θα κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθεί το κονδύλι και να επιστραφεί ενισχύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι το προσωπικό των Ταμείων θα βάλει τα δυνατά του για να κερδηθεί το στοίχημα, τονίζοντας δε ότι «όποιος υπάλληλος δεν δουλεύει ή μποϊκοτάρει την προσπάθεια θα απολυθεί».

Ο χάρτης των εκκρεμών συντάξεων ανά Ταμείο διαμορφώνεται ως εξής:

* Στο ΙΚΑ οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις φτάνουν τις 58.000. Από τους δικαιούχους που βρίσκονται στην αναμονή μόνο οι 12.500 παίρνουν προσωρινή σύνταξη εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων (πληρωμή πλασματικών ετών) που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της έξυπνης πρωτοβουλίας του διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανού οι φάκελοι με τα αιτήματα να προωθούνται για καταμέτρηση στον Βόλο, στην Καλαμάτα, στα Τρίκαλα, στην Κόρινθο, στη Δράμα και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό.

* Στον ΟΑΕΕ οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται σε 32.000, στον ΟΓΑ σε 30.000 και στο Δημόσιο σε 5.000. Καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν στον μηχανισμό αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις οι οποίες αγγίζουν τις 129.000, με συνολικό κόστος μαζί με τα αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές ωστόσο αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό, καθώς με το μνημόνιο έχει απαγορευτεί η επιχορήγηση των επικουρικών συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, δρομολογείται η εκταμίευση 85 εκατ. ευρώ με προορισμό το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για την πληρωμή 23.500 μερισμάτων. Η αποπληρωμή των εφάπαξ που είχε παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε πάλι τον φετινό Ιούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν συνολικά άλλα 905 εκατ. ευρώ.

Από τον φετινό Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο αποδόθηκαν συνολικά 9.000 εφάπαξ, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στόχος είναι η καταβολή άλλων 8.500 εφάπαξ σε δικαιούχους.


Η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων και η δυσκολία απονομής ακόμα και προσωρινής σύνταξης έχει φέρει στα όρια της απελπισίας πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Η πρωτοφανής αργοπορία οφείλεται στην καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων που έχει κολλήσει στον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του μέσου μισθού από το 2000 και μετά, τον οποίο ακόμα αναζητούν η ΕΛΣΤΑΤ και Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Οι δύο εγκύκλιοι που εξέδωσε η κυβέρνηση για να καλύψει προσωρινά το κενό ήταν δώρο άδωρο για τους δικαιούχους που περιμένουν στην ουρά.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος Πετρόπουλου προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ποσού αντί σύνταξης ύψους 345,60 ευρώ που θα επιμερίζεται σε χήρες και ορφανά μέχρι να εκδοθούν οι εγκύκλιοι για τις οριστικές συντάξεις χηρείας του νέου νόμου. Το προσωρινό ποσό για τις συντάξεις αναπηρίας θα είναι ακόμα χαμηλότερο, στα 192 ευρώ. Οι χήροι/ες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται στις υπηρεσίες του υπουργείου ότι τα ποσά είναι πενιχρά και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Αλλά και η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους που αφορούσε το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων και επιχείρησε να δώσει λύση στην απονομή προσωρινής σύνταξης σε ελάχιστες περιπτώσεις φάνηκε χρήσιμη, καθώς χωρίς προσωρινή σύνταξη θα μένουν και πάλι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αναγνωρίζουν χρόνια ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «μόνο αν ήδη έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης των χρόνων αυτών θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη», ωστόσο για να εκδοθεί η πράξη αναγνώρισης πλασματικών ετών πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει καταβάλει το ποσό της εξαγοράς, το οποίο έχει τριπλασιαστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «βόμβα» για τους συνταξιούχους: Οι δανειστές ζητούν μείωση 30%"

Αλλάζουν όλα στα οικογενειακά επιδόματα για 870.000 δικαιούχους

Αλλάζουν όλα σε 135 επιδόματα μέσα στο 2017 για περισσότερους από 1 εκατ. δικαιούχους, εκ των οποίων η πλειοψηφία (870.000 δικαιούχοι) λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και το ειδικό επίδομα τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας.

Το συνολικό κόστος όλων των επιδομάτων ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών. Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες, 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.

Στα επιδόματα αυτά έρχονται σαρωτικές αλλαγές μέσα στο 2017, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο μνημόνιο να αναδιατάξει τον χάρτη των επιδομάτων, ώστε άλλα να καταργηθούν, άλλα να συγχωνευθούν και άλλα να καταβάλλονται με αυστηρότερα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Από την αλλαγή του χάρτη των επιδομάτων θα προκύψουν εξοικονομήσεις που θα διοχετευθούν σε κοινωνικές υπηρεσίες με έμφαση σε όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, και κυρίως εισόδημα στα όρια της φτώχειας, δηλαδή κοντά στις 6.000 ευρώ τον χρόνο. Μοιραία χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι θα πάψουν να τα λαμβάνουν.

Τελευταία φορά

Στο στόχαστρο των αλλαγών μπαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που θα καταβληθούν για τελευταία φορά με τη σημερινή τους μορφή και κριτήρια μέσα στο 2017.

Αυτό που σχεδιάζεται είναι η κατάργηση και ενοποίηση των σημερινών ποσών σε ένα επίδομα για όσους έχουν τρία και άνω παιδιά με νέα κριτήρια εισοδήματος που θα είναι χαμηλότερα από τα σημερινά. Ηδη, συζητείται να μπει χαμηλότερος κόφτης εισοδήματος για το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί που καταβάλλεται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους πέραν του ενιαίου επιδόματος τέκνων.

Ο κόφτης είναι πιθανό να αφήσει εκτός τους τρίτεκνους με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και τους πολύτεκνους με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ με τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν και το 2017, εισπράττουν τα επιδόματα με εισόδημα ως 45.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και ως 52.000 ευρώ οι πολύτεκνοι.

Η χορήγησή τους όμως με τα νέα κριτήρια, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση ότι θα παίρνουν και το ίδιο ποσό. Για παράδειγμα μια τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα 20.000 ευρώ δικαιούται 1.500 ευρώ τον χρόνο από το ειδικό επίδομα τριτέκνων (500 ευρώ ανά παιδί από το τρίτο και πάνω) και άλλα 960 ευρώ από το ενιαίο επίδομα που χορηγείται σε όλους όσοι έχουν ένα ή περισσότερα παιδιά.

Με την ενοποίηση των δύο επιδομάτων είναι πιθανό το ποσό να περιοριστεί μόνο στο ύψος του ειδικού επιδόματος και να παίρνει τα 1.500 ευρώ από το 2018 και μετά. Η απώλεια των 960 ευρώ θα διοχετευθεί σε άλλες μορφές ενίσχυσης της οικογένειας, που το υπουργείο Εργασίας τις συνδυάζει με την παροχή περίθαλψης ή τη χρηματοδότηση πολιτικών απασχόλησης κ.λπ.

Ο άξονας των αλλαγών περιγράφεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπου γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων σε ένα ποσό με νέα κριτήρια, που αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε έναντι αδράς αμοιβής να προτείνει ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στα οικογενειακά επιδόματα για 870.000 δικαιούχους"

Οι αγρότες απειλούν να «κόψουν» στη μέση την Ελλάδα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Με νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων απειλούν οι αγρότες που προγραμματίζουν μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Λάρισα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι βαθύτατα αντιλαϊκός και επιβαρύνει με νέα βάρη τις πλάτες των αγροτών-κτηνοτρόφων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «προϋπολογισμός ανάπτυξης» και ότι φέρνει «ανακούφιση» στα λαϊκά εισοδήματα, στην πραγματικότητα παραχωρεί νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Αποτυπώνει τα μέτρα του 3ου μνημονίου και λειτουργεί προσθετικά στους προηγούμενους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς για τα οποία έχουν συμφωνήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ που τα ψήφισαν.

Εντείνει την φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, περικόπτει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που εξυπηρετούν στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Οι «νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» εκτοξεύονται στα 4 δις ευρώ για την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 3.1 δις ευρώ είναι από την επιβολή νέων αντιλαϊκών άμεσων και έμμεσων φόρων και τα 960 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία και πρόνοια για τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον η λαϊκή οικογένεια.

Εντείνει την φοροληστεία και σε βάρος αγροτών-κτηνοτρόφων αφού προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% ως 20000€ εισόδημα και μετά αυξάνει σταδιακά στο 29% ως 30000€ εισόδημα, 36% ως 40000€ και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8670-9500€.

Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δις ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν και τους αγρότες-κτηνοτρόφους αφού από 1/1/2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, την κινητή τηλεφωνία, τα τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβριο η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή παραχωρεί νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο με μείωση της φορολογίας κατά 7% σε όλα τα «νομικά πρόσωπα» δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, και επιπλέον έκπτωση 20.4 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Δίνει ζεστό χρήμα 6,4 δις με το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92.7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΠΥ ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεων τους.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η άρνηση του ΕΛΓΑ ν’ αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων κι ο αποκλεισμός απ’ αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα. Να δώσουμε μαχητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στην πανελλαδική απεργία της 8ης Δεκεμβρίου μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός και να μείνει στα χαρτιά το ασφαλιστικό έκτρωμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να μας οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα. Εντείνουμε τον αγώνα και τον συντονισμό μας σε πανελλαδικό επίπεδο βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τις επόμενες ημέρες θα εκφραστεί σε όλη την χώρα αγωνιστική παρέμβαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα Μπλόκα και τις Επιτροπές Αγώνα στην Πανελλαδική Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για να αποφασίσει τον συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

patratimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες απειλούν να «κόψουν» στη μέση την Ελλάδα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων"

Ακαρπες οι διαβουλεύσεις στη Ζάκυνθο για το πρόβλημα με τα σκουπίδια

Άκαρπη αποδείχτηκε η προσπάθεια που κατέβαλε o Διονύσης Παναγιωτóπουλος, να ανοίξει η πρόσβαση στον κορεσμένο ΧΥΤΑ του Σκοπού και να αποσυμφορηθεί η πόλη από τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων βρέθηκε στη Ζάκυνθο σήμερα (26/11), με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σε μια προσπάθεια να πείσει του κατοίκους του Σκοπού να ανοίξουν την είσοδο του ΧΥΤΑ επικαλούμενος τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που καιροφυλακτούν από την παράταση του προβλήματος.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον κ. Παναγιωτóπουλο γραπτή διαβεβαίωση ότι σε τρεις μήνες θα έχει περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στην αποκαλούμενη ενδιάμεση λύση που θα εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή, μακριά από το Σκοπό, κάτι για το οποίο ωστόσο δεν μπορούσε να δεσμευτεί ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Τα σκουπίδια παραμένουν για τέταρτη εβδομάδα εκτεθειμένα σε διάφορα σημεία στην πόλη και τα χωριά, με τη βροχή να έχει επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακαρπες οι διαβουλεύσεις στη Ζάκυνθο για το πρόβλημα με τα σκουπίδια "

"Νεκρώνει" την Τετάρτη η Λέσβος για τον ΦΠΑ | Κινητοποιήσεις σε όλο το Βόρειο Αιγαίο

Με απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήρια σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, αντιδρούν οι τοπικοί επαγγελματικοί κι επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προωθεί η κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε Χίο και Σάμο.

Από το μέγεθος αυτών των συγκεντρώσεων αναμένεται να κριθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα με αίτημα την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ειδικά για τα νησιά, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές οικονομίες από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επιστημονικών-επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων της Λέσβου, «επιδιώκεται να νεκρώσει η Λέσβος, με κλειστές όλες τις επιχειρήσεις και υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι από όλα τα χωριά, ώστε να γίνει μαζική κάθοδός τους στη Μυτιλήνη, στον χώρο της πλατείας Σαπφούς, όπου θα γίνουν ομιλίες και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες». Όπως σημειώνεται από το Συντονιστικό, αναμένεται να ζητηθεί και συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων της Λέσβου, με προσκεκλημένους τους βουλευτές, τον γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, την περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Λέσβου. Από τους βουλευτές θα ζητηθεί η κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν.


lesvosreport
Διαβάστε Περισσότερα » ""Νεκρώνει" την Τετάρτη η Λέσβος για τον ΦΠΑ | Κινητοποιήσεις σε όλο το Βόρειο Αιγαίο"

Καμία συμφωνία μετά την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς -Ολα ανοιχτά για δημοσιονομικά, εργασιακά και ενέργεια

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας Eφης Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.

Θέμα της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσαν και τα δημοσιονομικά, όπως και η ενέργεια, που μαζί με τα εργασιακά θεωρούνται κρίσιμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο κλιμακίων.

Οπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζοντας την πορεία των συνομιλιών, «από την Τρίτη και μετά (σ.σ.: δηλαδή μετά το EuroWorking Group) αναμένεται να κλείσουμε θέματα».

Από ελληνικής πλευράς, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου, o υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται σε καθοριστική φάση από τη Δευτέρα. Η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (το γνωτό EuroWorking Group) θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμία συμφωνία μετά την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς -Ολα ανοιχτά για δημοσιονομικά, εργασιακά και ενέργεια "

Δέσμευση Τσίπρα για καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Την δέσμευση ότι τη Δευτέρα θα εκχωρηθούν 3,9 εκ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και να ανασταλεί η επίσχεση εργασίας έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το skai, ο πρωθυπουργός έδωσε την δέσμευση αυτή κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα τόνισε ότι θα υπογραφεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να αποδοθεί το ΦΠΑ που οφείλει το δημόσιο στον Οργανισμό.

Σε δηλώσεις του στο Thestival.gr μετά τη σύσκεψη ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ενώπιον των φορέων πως τα χρήματα θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους.

«Με αυτή τη νέα εξέλιξη καλώ ως περιφερειάρχης τους εργαζόμενους να λύσουν τα χειρόφρενα και να βγουν τους δρόμους. Έχουμε δημόσια δέσμευση ότι τη Δευτέρα θα λυθεί το ζήτημα τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευση Τσίπρα για καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ"

Δήμαρχος Λέσβου για προσφυγικό: Δεν θα ανεχτούμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό

«Δεν θα ανεχτούμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό…», απαντά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια.

Με συνέντευξη του σήμερα στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός» ο κ. Γαληνός που όπως είναι γνωστό έδωσε μάχες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων ενώ συνέτεινε τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία ενός εκατομμυρίου προσφύγων που πέρασαν από το νησί με αισθήματα αλληλεγγύης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας πως «το αύριο βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί, που κρατούν από τη μια η αλληλεγγύη και από την άλλη οι ακροδεξιές κραυγές».

Ο κ. Γαληνός αμφισβήτησε ανοιχτά την «ερμηνεία» από τον κ. Μουζάλα του περιεχομένου της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως όλες οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης της Λέσβου, χαρακτηρίζοντας και ως εθνικό ζήτημα τις απειλές Ερντογάν.

«Ασφαλώς και δεν έχω την εκτίμηση πως δεν μπορούν να μετακινηθούν μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα. Και εδώ που έχουμε φτάσει, με τον Ερντογάν πλέον να λέει κυνικά πως κρύβεται ουσιαστικά πίσω από την πλημμύρα μεταναστών, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά και για ποια συμφωνία μιλάμε! Δεν μπορώ και να δεχτώ πως κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού κάτι που δεν είναι γραμμένο στη συμφωνία και κάτι που δεν μπορεί να υπάρχει στη συμφωνία, αφού δεν εξυπηρετεί. Η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι σθεναρή, αφού έχει ακλόνητα επιχειρήματα και προτάσεις. Θυμίζω μόνο ότι εγώ μιλούσα πρώτος για μια συμφωνία με την Τουρκία, που αναγνωρίστηκε θετικά και από τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά έκανα και συγκεκριμένη πρόταση που έλεγε για τη διαχείριση σε επίπεδο δήμων των μεταναστών και προσφύγων, όπως είχα πει ότι έπρεπε η καταγραφή να γίνεται απέναντι και μέχρι πριν από λίγες ημέρες ζητούσα την παρουσία μόνιμης αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Μυτιλήνη».

Ο κ. Γαληνός με τη συνέντευξη του κάλεσε την κυβέρνηση να μπει μπροστά «σε μια προσπάθεια διεθνούς εκστρατείας της χώρας μας, με σημαία τις αξίες του ανθρωπισμού που κράτησαν ψηλά οι Λέσβιοι, και να διεκδικήσει λύσεις στο αδιέξοδο που έχει τεθεί από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά στην προοπτική δημιουργίας νέων δομών, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως, μόνο εάν εγγυηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για συγκεκριμένο ανώτατο αριθμό μεταναστών στο νησί, θα δώσει τη συναίνεσή του.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το εάν έχει κλονιστεί πλέον η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα και γενικότερα προς την κυβέρνηση ο δήμαρχος Λέσβου είπε χαρακτηριστικά: «Θα αποφασίσουμε καταρχάς όλοι μαζί, όλες οι παρατάξεις, για το αν θα δεχθούμε τα νέα μέτρα. Αν θέλετε τη γνώμη μου όμως ακόμα και πριν από τη σύσκεψη, θα δεχόμουν το νέο χώρο για καταγραφή ή τη λειτουργία της Λεμονού μόνο εάν και εφόσον μάς έδινε εγγύηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός πως δεν θα φιλοξενεί το νησί μας πάνω από 4.000 ανθρώπους. Μόνο εάν δηλαδή μάς δηλωνόταν ένας ανώτατος αριθμός φιλοξενίας, που να είναι απόλυτα διαχειρίσιμος. Αυτά που ακούω τώρα δεν τα θεωρώ λύσεις, γιατί δεν μας διασφαλίζουν τίποτε το συγκεκριμένο. Και όταν ακούω πως, εάν δεν τα κάνουμε, θα πλημμυρίσουμε με μετανάστες, έχω να πω μόνο αυτό. Δεν σηκώνουμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό. Έχουμε κάνει πολλά και απαιτούμε πια χειροπιαστές λύσεις. Η αποσυμφόρηση είναι αναγκαιότητα»!

Ο δήμαρχος, τέλος σχολίασε και το γεγονός πως μπροστά στις τελευταίες προκλήσεις Ερντογάν και τις ευθείες απειλές του (σ.σ. Συνθήκη Λωζάνης, άνοιγμα στρόφιγγας αφίξεων μεταναστών) είναι πλέον για την Ελλάδα και ζήτημα εθνικής σημασίας «να απαντήσει» στις προκλήσεις. «Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται εκτεθειμένη η παραμεθόριος, τα νησιά μας, και από τις απειλές Ερντογάν, και από το προσφυγικό, και από την οικονομική κρίση. Ας φανεί έμπρακτα ότι είναι η Αθήνα κοντά μας» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Λέσβου για προσφυγικό: Δεν θα ανεχτούμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό "

Γιούνκερ προς Τουρκία: Μην υποβαθμίζετε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ

Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις της ΕΕ σχετικά με τη διακοπή των συνομιλιών ένταξης και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή των συνομιλιών με την Άγκυρα δεν πρέπει να υποτιμηθεί παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτική.

«Θα παράγει αποτελέσματα στις πρωτεύουσες» των ευρωπαϊκών χωρών που αποφασίζουν για την ένταξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην εφημερίδα La Libre Belgique του Βελγίου.

Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις απειλές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς τον τερματισμό της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με την ΕΕ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ προς Τουρκία: Μην υποβαθμίζετε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ"

Ρέγκλινγκ:"Χάθηκαν δύο χρόνια"

Έμμεση κριτική για τα τεκταινόμενα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα επιστρέφει στα προ διετίας οικονομικά δεδομένα παρά τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ​» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η χώρα γυρίζει ουσιαστικά στο 2014 όταν βρισκόταν πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων, καθώς παρουσίαζε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά 2%. Ωστόσο, η άνοδος νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2015 και η τοποθέτηση ενός υπουργού Οικονομικών ο οποίος -σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ- επιχείρησε να εφαρμόσει «εντελώς διαφορετική στρατηγική με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα» προκάλεσε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, βγάζοντας τη χώρα από την πορεία της προς την επιστροφή στις αγορές.

«Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Αυτά ήταν σημεία βελτίωσης. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε… πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισέλθει εκ νέου στην ύφεση.

«Όλα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα. Τώρα, βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε αυτό το σημείο. Αν η Ελλάδα είχε μείνει τότε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είχαμε γλυτώσει πολύ χρήμα και χρόνο».

Με ρυθμούς... χελώνας η εφαρμογή του προγράμματος

Κατά τον ίδιο, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και αρκετές καθυστερήσεις που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

​Όπως είπε, όμως, «αν η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση». Για τον Ρέγκλινγκ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, ωστόσο εφιστά την προσοχή στην υιοθέτηση σφιχτών προϋπολογισμών. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αδύναμο» τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία συγκέντρωσης εσόδων ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Οι άλλες χώρες που δέχθηκαν την αρωγή του ESM -η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος- όλες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα για να σταθούν στα πόδια τους. Ένας από τους λόγους είναι ότι εφάρμοσαν καλύτερα το πρόγραμμα. Υπάρχει πρόοδος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα, καθώς αυτά τα ζητήματα χρειάζονται τουλάχιστον μια γενιά» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει ανάγκη «κουρέματος»

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους της, ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η χώρα έλαβε σημαντική βοήθεια το 2012 με τη διαγραφή 100 δις ευρώ από τον Ιδιωτικό Τομέα. Παράλληλα, φρόντισε να επισημάνει ότι προς το παρόν η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του. Αν υπάρξουν ανάγκες, τότε θα δράσουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέα βελτίωση στους όρους δανεισμού (π.χ. επέκταση του χρόνου ωρίμανσης).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ:"Χάθηκαν δύο χρόνια""

«Black Friday»: Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 21 επιχειρήσεις

Στοχευμένους έλεγχους σε πολυκαταστήματα της Αττικής τα οποία συμμετείχαν στην «Black Friday», πραγματοποίησε την Παρασκευή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συνολικά διενεργήθηκαν 65 έλεγχοι και σε 21 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν υπερωριακή απασχόληση και ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις αυτές κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιβολής προστίμων.

«Καμία ημέρα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υπό οποιαδήποτε πρόσχημα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει: «Το Σ.ΕΠ.Ε θα ανταποκριθεί στο εξαιρετικά κρίσιμο, στις σημερινές συνθήκες, καθήκον του έλεγχου της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, καταπολεμώντας αποφασιστικά κάθε εκδήλωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προασπίζοντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Black Friday»: Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 21 επιχειρήσεις"

Αυτιάς σε Ζαχαριάδη: Θα γελάνε και τα μπετά με αυτά που λες

Ανέβηκαν οι τόνοι από νωρίς στο πάνελ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Σκάι. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά - όταν ο τελευταίος τόνισε ότι από 1/1/2017 θα αυξηθούν οι φόροι, με την εθνική σύνταξη να φτάνει στα 384 ευρώ - έβαλαν «φωτιά» στη συζήτηση.

Ο κ. Ζαχαριάδης από την πλευρά του αμφισβήτησε το ποσό αυτών των συντάξεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τα 384 ευρώ είναι η βάση πάνω στην οποία θα προσδιορίζεται η σύνταξη. Γιατί κάνετε τέτοια λάθη, εσείς που είστε ένας έμπειρος δημοσιογράφος;»

Αυτό είχε ως συνέπεια τον εκνευρισμό του Γιώργου Αυτιά, ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Ζαχαριάδη: « Θα γελάνε και τα μπετά με αυτά που λες.Το ασφαλιστικό το ξέρω πιο καλά και από τη μάνα μου. Και εγώ θα μπορούσα να γίνω πολιτικός και να λέω ότι θέλω. Πόση ανάπτυξη θες να σου βάλω παλικάρι μου; 5%; Και με ανάπτυξη 5% ξέρεις τι θα πάρεις; Θα είναι ποινικό αδίκημα αν σου πω».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτιάς σε Ζαχαριάδη: Θα γελάνε και τα μπετά με αυτά που λες"

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών από την Κομοτηνή

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η μαζική και εσπευσμένη εισαγωγή 19 μαθητών από την Κομοτηνή στο νοσοκομείο, που βρίσκονταν στην Αθήνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Οι μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα διάρροιας και πονόκοιλου και μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αντικείμενο της έρευνας οι συνθήκες που οδήγησαν στο περιστατικό, αλλά και ο εντοπισμός των υπαιτίων, αφού τα παιδιά έκαναν 3 στάσεις για φαγητό και πιθανολογείται ότι αιτία της αιφνίδιας ασθένειάς τους είναι η τροφική δηλητηρίαση.

Την έρευνα ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών από την Κομοτηνή "

Άφαντοι με τα 30 εκατ. οι τρεις Κορλεόνε των Ρομά

Το καλοστημένο επιχειρησιακό σχέδιο των αστυνομικών λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν διεφθαρμένοι συνάδελφοί τους ειδοποίησαν τα μεγάλα αφεντικά της τσιγγάνικης μαφίας που τους «τάιζαν» με μαύρο χρήμα για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω.

Κατάφεραν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η επιχείρηση της Ασφάλειας για το «ξεδόντιασμα» του Κορλεόνε των Ρομά να πάρουν από τις κρύπτες εκατομμύρια ευρώ και να χαθούν από προσώπου γης αφήνοντας στα σπίτια τους ακόμα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο «Χειλάς», ο «Σέφκης» και ο Αλέξης, τρεις εκ των αρχηγικών μελών της τσιγγάνικης μαφίας, εξαφανίστηκαν χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τη βοήθεια διεφθαρμένων αστυνομικών που τους ενημέρωσαν για τη γιγαντιαία επιχείρηση που είχε στηθεί για τη σύλληψή τους.
Από την 1η Νοεμβρίου κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται, αν παραμένουν ή έχουν βγει από τη χώρα και αν προτίθενται να παραδοθούν στις Αρχές, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι μέρα με την ημέρα ο κλοιός σφίγγει. Στα τέλη της εβδομάδας εμφανίστηκαν στην Εισαγγελία τρεις δικηγόροι οι οποίοι δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τους τρεις καταζητούμενους, μια κίνηση που ερμηνεύεται από τους αστυνομικούς ως ένδειξη πρόθεσης να ρίξουν γέφυρες και κάποια στιγμή να παραδοθούν.
Την ίδια ώρα, διώξεις για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ασκήθηκαν και σε βάρος κάποιων κοσμηματοπωλών του Κολωνακίου οι οποίοι προμηθεύονταν από τους κλεπταποδόχους ρολόγια και κοσμήματα από τις «μπούκες» της τσιγγάνικης συμμορίας στις βίλες της Αθήνας και τα πούλαγαν σε επώνυμους πελάτες.

Αυτοί είναι οι τρεις καταζητούμενοι


Η δομή της μαφίας των Ρομά με τα πολλά παρακλάδια και τις υποομάδες είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί αρχηγοί, ωστόσο υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν τόσο για τις επιχειρησιακές ικανότητές τους όσο και για τα οικονομικά μεγέθη τους. Από αυτούς οι πιο σημαντικοί είναι οι τρεις που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη και αυτή τη στιγμή να μη γνωρίζει κανείς πού βρίσκονται έχοντας στην τσέπη τους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αλλωστε οι καταζητούμενοι και κάποια άλλα στελέχη του τσιγγάνικου Κορλεόνε, γοητευμένοι από τις σιτσιλιάνικες φαμίλιες, έστησαν την οργάνωση στα πρότυπα των Ιταλών Capi και του κινηματογραφικού Νονού. Ουσιαστικά η οργάνωση ήταν μια φαμίλια με δύο παρακλάδια που συνεργάζονταν μεταξύ τους, αντάλλασαν «επιχειρησιακά στελέχη» όταν δέχονταν πλήγματα από τις Αρχές, είχαν χωρίσει την Ελλάδα σε ζώνες κυριαρχίας και, φυσικά, ακολουθούσαν τον άγραφο νόμο που λέει «ποτέ ο ένας δεν εμπλέκεται στα οικονομικά του άλλου».
Οι αναλύσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας για τη δράση της μαφίας των Ρομά αναδεικνύουν και το μέγεθος της ζημιάς που είχαν κάνει. Πάνω από 2.000 επιθέσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχουν εξιχνιαστεί μόλις οι 300, τζίρος που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια δράσης τους, δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης όταν κάποια από τα μέλη της φαμίλιας είχαν πρόβλημα και, το κυριότερο, εντυπωσιακό επιχειρησιακό πλάνο.

Ο «Νονός» με τη Ferrari


Ο πρώτος από τους καταζητούμενους είναι ο γνωστός στην πιάτσα με το ψευδώνυμο «Χειλάς-Ψηλός». Ενας γεροδεμένος νεαρός άνδρας που έμενε στο Ιλιον σε ένα σπίτι-υπερπαραγωγή του Bollywood και οδηγούσε μια κατακόκκινη Ferrari. Μάλιστα όταν αποφάσισε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» και να αγοράσει την κάμπριο Ferrari για να δείξει την «αρχοντιά» του, έφτασε μέχρι την Καρδίτσα για ένα αυτοκίνητο που είχε αρχική τιμή πάνω από 110.000 ευρώ. Μετά από πολλά και σκληρά παζάρια έριξε την τιμή στα 75.000 ευρώ. Ο πωλητής έκανε την τελευταία πρόταση στις 77.000 και τότε ο «Χειλάς» έβγαλε το πανάκριβο Rolex που φορούσε και είπε στον εμβρόντητο και εξαντλημένο από τις διαπραγματεύσεις πωλητή «75.000 και ένα Rolex», για να πάρει το αυτοκίνητο και να πάει στο Ιλιον. Εκεί, πρώτη του δουλειά ήταν να ξεφορτωθεί τις καρδιτσιώτικες πινακίδες και να «φορέσει» στο super car αθηναϊκές προκειμένου να κυκλοφορεί άνετα στα στέκια της Γλυφάδας χωρίς να δίνει στόχο.
Ο δεύτερος της παρέας είναι ο Ρομά με το παρατσούκλι «Σέφκης». Οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως άτομο με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, που ήξερε καλά να διατηρεί τις ισορροπίες και χτυπούσε κυρίως στη Δυτική Αττική μεγάλες επιχειρήσεις και βίλες. Ομως είχε μια αδυναμία: του άρεσαν τα ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα. Ετσι, όταν ο «Χειλάς» αγόρασε τη Ferrari, ο «Σέφκης» για να του μπει στο μάτι πήρε μια λευκή BMW σειρά Μ, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, την μάλιστα είχε «πειράξει» για να βγάζει εκατοντάδες άλογα. Εμενε στην Ελευσίνα σε ένα σπίτι-ανάκτορο, σχετικά κοντά με τον τρίτο καταζητούμενο, τον Αλέξη. Επικεφαλής μιας ιδιαίτερα δραστήριας ομάδας, κατάφερε να εξαφανιστεί αμέσως μετά το ραντεβού με τον επίορκο αστυνομικό και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Και αυτός κυκλοφορούσε με πανάκριβο αυτοκίνητο, αφού άλλωστε δεν υπήρχε μέλος του κυκλώματος των Ρομά που να μη διαθέτει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, που φρόντιζε να αγοράζει πάντα με μετρητά και να το μεταβιβάζει σε ονόματα τρίτων έτσι ώστε, αν κάτι πήγαινε στραβά, να μην καταλήξει στα χέρια της Αστυνομίας.

Το ραντεβού με τον επίορκο αστυνομικό


Οι τρεις καταζητούμενοι, από τους επιχειρησιακούς αρχηγούς των δύο οργανώσεων, ζούσαν μέσα στην χλιδή, την υπερβολή και την αλαζονεία. Η Ασφάλεια Αμαρουσίου και της Βορειοανατολικής Αττικής έστησαν μια γιγαντιαία επιχείρηση με περισσότερους από 800 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα για να τους βάλουν στο χέρι. Ηταν ένα καλοστημένο επιχειρησιακό σχέδιο, που λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν διεφθαρμένοι συνάδελφοί τους ειδοποίησαν τα μεγάλα αφεντικά της τσιγγάνικης μαφίας που τους «τάιζαν» με μαύρο χρήμα για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω.
Στην κατάθεσή του ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής των ερευνών, αναφερόμενος στους τρεις καταζητούμενους, λέει ότι «ο αστυνομικός υποδιευθυντής Β.Ι που υπηρετεί στη Δυτική Αττική είχε επικοινωνίες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ανωτέρω κατηγορουμένους, που επίσης περιλαμβάνονται στη δικογραφία», ενώ στις επόμενες γραμμές λέει για τις τηλεφωνικές επαφές και το ραντεβού που έκλεισαν οι δύο εκ των τριών με τον διεφθαρμένο αστυνομικοί προκειμένου να ενημερωθούν για τις κινήσεις των διωκτών τους. «Μετά τις προαναφερόμενες επικοινωνίες βασικά - αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποχώρησαν βιαστικά από τις οικίες όπου κοιμόντουσαν κάθε βράδυ εκεί και πήραν μαζί τους όλα τα κλοπιμαία, δεδομένου ότι την επόμενη ημέρα που σχεδιάστηκε η επιχείρηση τα συγκεκριμένα άτομα δεν ανεβρέθηκαν στις οικίες τους. Η υπηρεσία μου είχε ένα διαρκές κυνηγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης για να μπορέσει να τους εντοπίσει σε κάποια από τα ξενοδοχεία που είχαν μείνει προσωρινά. Επισημαίνεται ότι αυτά τα αρχηγικά μέλη και κάποια από αυτά κατάφεραν τελικά να διαφύγουν της σύλληψης, όπως ο Σέφκης, ο Χειλάς-Ψηλός και ο Αλέξης και έτσι να μην καταφέρουμε τελικά να σταματήσουμε την κακοποιό δράση τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού του αστυνομικού υποδιευθυντή πήγαν οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους. Ο «Σέφκης» με τον «Αλέξη» συναντήθηκαν σε άγνωστο σημείο με τον αξιωματικό ο οποίος τους ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψή τους και εξαφανίστηκαν. Μαζί τους πήραν και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από την εξαφάνιση των τριών αρχηγικών μελών, ενδεικτικό του «σύρματος» που είχε πέσει είναι το γεγονός ότι, παρόλο που οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι θα έβρισκαν περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά, στο τέλος κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν μόλις 600.000 ευρώ. Το κάρφωμα από τους επίορκους αστυνομικούς έδωσε την ευκαιρία στους «ντον» των Ρομά να «σκουπίσουν» το ρευστό από τις κρύπτες και να εξαφανιστούν. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι έπεσαν λίγες ώρες αργότερα στα δίχτυα των διωκτών τους, αφού έκαναν το λάθος να κουβαλούν πάνω τους και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλεφώνα που είχε λοκάρει ο σούπερ κοριός. Σε βάρος των συγκεκριμένου αστυνομικού υποδιευθυντή αλλά και δύο ακόμη συναδέλφων του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό, ασκήθηκαν διώξεις και η υπόθεση έχει πλέον πάρει και γι’ αυτούς τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Διώξεις και σε κοσμηματοπώλες


Αξίζει να επισημανθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος κοσμηματοπωλών στους οποίους φέρεται να κατέληγαν πολλά από τα ρολόγια που έκλεβε η συμμορία των Ρομά. Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και νέα πρόσωπα να μπουν στο κάδρο των ερευνών καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, η υπόθεση έχει πολύ βάθος και τώρα ανοίγει το κεφάλαιο που έχει να κάνει με τους κλεπταποδόχους του «θησαυρού».
Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι τσιγγάνοι γνωρίστηκαν με τους γόνους των καλών οικογενειών της Αθήνας σε συγκεκριμένα γυμναστήρια της Γλυφάδας και σιγά-σιγά άρχισαν τις big business. Μάλιστα για κάποια μεγάλα χτυπήματα σε βίλες του κέντρου και των ακριβών προαστίων που πραγματοποιούσε ο top επιχειρησιακός βραχίονας της μαφίας των Ρομά, αστυνομικοί δείχνουν πεπεισμένοι ότι οι «ποντικοί» είχαν πληροφόρηση από πρόσωπα που γνώριζαν λεπτομέρειες για τους στόχους και τους έδιναν ακόμα και τα σημεία όπου κρυβόταν το ρευστό και τα πανάκριβα ρολόγια.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει μεγάλο χτύπημα στο οποίο οι δράστες με τα θύματα να μην έχουν κοινούς γνωστούς. Οπως, για παράδειγμα, στην εκκλησία του Κερατσινίου, όπου ο αγαπημένος της κόρης του ιερέα γνωρίστηκε σε γνωστό γυμναστήριο με τη μαφία των τσιγγάνων και έδωσε πληροφορίες για χρηματοκιβώτιο όπου βρίσκονταν οι λίρες, τα ευρώ και τα δολάρια των κληρικών και του ποιμνίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άφαντοι με τα 30 εκατ. οι τρεις Κορλεόνε των Ρομά"

Προς επανεξέταση επιδομάτων - Πλήγμα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

Επανεξέταση των οικογενειακών επιδομάτων και αλλαγές σε 135 επιδόματα μέσα στο 2017 για περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει στα χέρια της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο κείμενο γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τιτάνων και πολυτέκνων - που λαμβάνουν 870.000 δικαιούχοι - σε ένα ποσό, με νέα κριτήρια που αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε να προτείνει ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει σύμφωνα με την εφημερίδα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια:

- Κατάργηση του ειδικού επιδόματος 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά, με το αιτιολογικό ότι οι οικογένειες αυτές έχουν δυσανάλογα υψηλότερες παροχές ανά παιδί σε σχέση με όσους έχουν 1 ή 2 παιδιά.

- Αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο και άνω παιδί από όσους έχουν υψηλό εισόδημα.

- Αναδιανομή του επιδόματος των 500 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα

- Θέσπιση κατώτατου ορίου για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Τα «σενάρια 3 και 4» οδηγούν σε ένα εφάπαξ επίδομα των 70 και 60 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί.

Το «σενάριο 4», όπως παρατηρεί η Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να αυξήσει την φτώχεια των νοικοκυριών με τρία ή και περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά, γιατί το κίνητρο θα είναι ότι «όσα λιγότερα δηλώσεις τόσα περισσότερα θα πάρεις».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς επανεξέταση επιδομάτων - Πλήγμα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους "

Πέθανε στα 90 του ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Name: CASTRO RUZ Fidel
Όνομα: ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΣ Φιντέλ
Αξίωμα: Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ.
Ημερομηνία Γέννησης: 13/8/1926
Ημερομηνία Θανάτου: 25/11/2016
Χώρα: Κούβα
Οικογενειακή Κατάσταση: Ένας γιος από τον γάμο του με τη Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, από την οποία χώρισε το 1955.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, που τον διαδέχθηκε το 2008.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», είπε σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

«Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν» αργότερα, πρόσθεσε σε αυτό το σύντομο διάγγελμα που καταλήγει με ένα βροντερό: "Hasta la victoria siempre!" ("Μέχρι τη νίκη" ) τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε.

Λίγο αργότερα ο με νέα εμφάνισή του από την τηλεόραση ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι «σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιδέλ, η σορός του θα αποτεφρωθεί τις πρώτες ώρες του Σαββάτου».

Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006 έπειτα από εντερική αιμορραγία.

Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.

Ο τέως πρόεδρος της Κούβας είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Όμως εδώ και ενάμισι χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.

Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.

Η τελευταία ομιλία
Στην τελευταία ομιλία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας ο Φιντέλ Κάστρο είχε πει: «Για όλους έρχεται η ώρα μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτόν τον πλανήτη ότι αν λειτουργήσουμε με θέρμη και αξιοπρέπεια, μπορούμε να πράξουμε τα υλικά και τα πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς ανακωχή για την απόκτησή τους».

Ο Φιντέλ παρέμενε αμετακίνητος στις ιδέες της κουβανικής επανάστασης και μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Gramma πως η Κούβα «δεν έχει ανάγκη από τα δώρα της αυτοκρατορίας».


Ποιος ήταν Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Αλεχάνδρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην Κούβα. Ήταν γιος ενός Ισπανού μετανάστη, που εργαζόταν στις φυτείες ζάχαρης. Ο ίδιος ο Φιντέλ πρόσθεσε το όνομα Αλεχάνδρο (Αλέξανδρος), όταν σε ηλικία 17 ετών διάβασε για τα κατορθώματα του βασιλιά της Μακεδονίας.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ασχολήθηκε με την πολιτική και ταξίδεψε ως φοιτητής σε αρκετές χώρες της περιοχής. Μετά την αποφοίτησή του, το 1950, άσκησε τη δικηγορία στην πρωτεύουσα κυρίως για λογαριασμό των φτωχών και μη προνομιούχων. Την περίοδο εκείνη η Κούβα ζούσε τα τελευταία χρόνια του καθεστώτος Μπατίστα. Ο Κάστρο θεωρούσε ότι το καθεστώς αυτό μπορούσε να ανατραπεί μόνο με επανάσταση.

Μαζί με τον αδελφό του Ραούλ, ίδρυσε μια παράνομη οργάνωση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. Η προσπάθεια έγινε στις 26 Ιουλίου 1953 και ήταν αποτυχημένη. Ο Φιντέλ και ο αδελφός του συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών. Ο Φιντέλ στο δικαστήριο εκφώνησε ένα λόγο που αργότερα έγινε γνωστός με τον τίτλο Η Ιστορία θα με δικαιώσει. Μεταξύ άλλων, είπε στους δικαστές: «Σας προειδοποιώ. Μόλις αρχίζω […] Ξέρω ότι θα υπάρξει συνωμοσία για να με καταδικάσετε στη λήθη. Η φωνή μου όμως δεν θα λυγίσει […] Καταδικάστε με. Δεν έχει σημασία. Η Ιστορία θα με δικαιώσει.»

Τα λόγια του ήταν προφητικά: Το 1955 το καθεστώς χορήγησε γενική αμνηστία, ο Κάστρο απελευθερώθηκε και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Από το Μεξικό και με τη βοήθεια εκατοντάδων άλλων συντρόφων του (μεταξύ αυτών και ο Ερνέστο Γκεβάρα) ο Κάστρο συνέχισε να δουλεύει για την ανατροπή του Μπατίστα.

Το 1959 ο Κάστρο επικεφαλής περίπου 9.000 ανταρτών μπήκε στην Αβάνα. Ο Φουλχένσιο Μπατίστα –τον οποίο δεν στήριζαν πλέον ούτε οι ΗΠΑ- αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από τότε, ο Κάστρο έγινε απλά ο Φιντέλ. Όλοι τον αναγνώριζαν: από τη γενειάδα, τη στρατιωτική του στολή, τις πολύωρες ομιλίες, το χιούμορ, αλλά και τους ελιγμούς που σε δύσκολες περιόδους οικονομικού εμπάργκο του έδιναν νέους –απροσδόκητους- συμμάχους. Αποχώρησε, για λόγους υγείας, το 2008.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Δικηγορεί στην Αβάνα και από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα.

1953: Επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης.

1956: Αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.

1956-59: Ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει.

1959-76: Πρωθυπουργός.

1963-1965: Πρώτος Γραμματέας του "Partido Unido De La Revolucion
Socialista" (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης).

Από το 1965: Γραμμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Αρχηγός κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Από το 1976: Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών.

15/10/1991: Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των
εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Από το 1992: Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

24/2/1993: Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.

25/2/1998: Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.

6/1/1999: Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες στην Κούβα διανοούμενους και την κόρη ενός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις μηνύσεις εναντίον του, δύο για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και μία για "ανάμιξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

17/11/2000: Δηλώνει ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον Παναμά. Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.

27/8/2004: Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.

31/7/2006: Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο.

19/2/2008: Ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας. Στις 24/2, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβουλίο νέος πρόεδρος της χώρας.

25/11/2016: Πεθαίνει.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Λένιν (1961).

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
1964: "Ten years of Revolution".
1968: " History will absolve me".
1987: "Fidel" (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).
1991: "How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World" (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).
2/8/2010: Παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο "Στρατηγική Νίκη", για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε στα 90 του ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news