facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Νέος «κόφτης» σε διπλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ

Ανατροπές φέρνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις, το συνολικό ποσό των οποίων υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα, η ενοποίηση και καταβολή από 1/1/2017 μέσω του ΕΦΚΑ όλων των διπλών συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ποσό θα θέσει αντιμέτωπους με μειώσεις ακόμα και εκείνους που δεν έφταναν το νέο χαμηλότερο πλαφόν, αφού έως και φέτος έπαιρναν χωριστά από δύο ταμεία τις συντάξεις τους, εκτός βέβαια κι αν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνει η Ημερησία, το πρόβλημα θα προκύψει για όλους τους διπλοσυνταξιούχους, ανεξαρτήτως Ταμείου προέλευσης, ενώ θα γλιτώνουν μόνο όσοι παίρνουν συντάξεις από διαφορετική αιτία, όπως πχ χηρεία, καθώς ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει να τις καταβάλει χωριστά.

Έτσι, για παράδειγμα, γιατρός του ΕΣΥ που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.445 ευρώ με 35ετία και από το ΤΣΑΥ άλλα 812 ευρώ θα λαμβάνει 2.000 ευρώ, αντί για 2.257 ευρώ, χάνοντας έτσι το ποσό των 257 ευρώ μηνιαίως.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος «κόφτης» σε διπλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ"

Χάθηκαν 18 δισ. ευρώ των Ελλήνων από επενδύσεις στην οικοδομή - Στον «πάγο» μέχρι το... 2050

Στοιχεία - φωτιά για την ελληνική κτηματαγορά και για την κατάρρευση τα τελευταία χρόνια, δίνει έρευνα της PriceWaterHouseCoopers η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου.
Το γεγονός και μόνο ότι χάθηκαν επενδύσεις 18 δισ. ευρώ, δηλαδή το 8,2% του ΑΕΠ από την οικοδομή, δείχνει το μέγεθος της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής και είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται το σύνολο της οικονομίας. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια Ελληνες βλέπουν να χάνεται μεγάλο μέρος της περιουσίας τους καθώς το «κεραμίδι» στο οποίο επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους, έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ακίνητα: Χάθηκε η περιουσία των Ελλήνων - Μετά το... 2050 η ανάκαμψη
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, από το 2008, ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 72%, ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 41%, με την εντονότερη μείωση να παρατηρείται στα αστικά κέντρα. Ακόμη και αυτό το ποσοστό, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μείωσης των τιμών έως και 60%.
Ακίνητα: Χάθηκε η περιουσία των Ελλήνων - Μετά το... 2050 η ανάκαμψη
Η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε 6 φορές σε σχέση με το 2010, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του διαθέσιμου εισοδήματος κατά κεφαλή. Κάτι που σημαίνει ότι το ακίνητο, εκτός από απαξιωμένο, επιβαρύνεται και με υπέρογκους φόρους, επομένως αποτελεί «βαρίδι» για τον ιδιοκήτη.
Aπούλητα σπίτια
Στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες απούλητα σπίτια, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ κατοικηθεί, αν και κτίστηκαν την περίοδο 2007-2009. Αλλα μάλιστα έχουν μείνει γιαπιά λόγω αδυναμίας των κατασκευαστών να τα αποπερατώσουν. Οσο για την οικοδομική δραστηριότητα, υποχωρεί κάθε μήνα σε ποσοστό πάνω από 30% και μόνο τους μήνες που γίνονται ανακαινίσεις (ειδικά Ιούνιο και Ιούλιο στα εξοχικά και τα ξενοδοχεία) καταγράφεται ανοδική τάση.
Μέσα στον κλίμα της πλήρους διάλυσης, οι ειδικοί είναι πλέον σίγουροι ότι η περίοδος της «τρέλας» στην κτηματαγορά δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η έρευνα της PriceWaterhouseCoopers είναι χαρακτηριστική. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη του κλάδου.
Ομως, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030
Η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική κατοικία θα επέλθει περί το 2047, λόγω της υπερπροσφοράς, της υψηλής φορολόγησης και της έλλειψης στεγαστικής πίστης.
Οι τιμές των κατοικιών θα αυξάνονται αργά, με μέσο ρυθμό περί το 0,6% ετησίως, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της περιόδου 2002-2008 μετά το 2050.
Ανάπτυξη
Οι επενδύσεις κατοικιών δεν αναμένεται να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα, καθώς θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των ιστορικών, περί τα 4,5 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο.
Για να μπορέσει να επανεκκινήσει η ελληνική αγορά κατοικίας και να επανέλθει στα επίπεδα του 2002-2008, απαιτείται πραγματική ανάπτυξη τουλάχιστον 3,5% ετησίως για πολύ μακρά χρονική περίοδο
Η στεγαστική πίστη πρέπει να ακολουθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να συμβάλλει στην τόνωση της ζήτησης.
Οι φόροι στα ακίνητα πρέπει σταδιακά να μειωθούν για να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για κατοικίες.
H πρόβλεψη για εξισορρόπηση της αγοράς κατοικίας το 2036 προβλέπει την ύπαρξη συστηματικής και σημαντικής ανάπτυξης ενώ, τονίζουν οι αναλυτές, με χαμηλή ανάπτυξη δεν προβλέπεται εξισορρόπηση πριν από το 2050.
Λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να επανέλθουν στο μέσο όρο της περιόδου 2002-2008 το νωρίτερο το 2042, αν η οικονομία αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.
Επίσης, ο μέσος ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών τοποθετείται, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, μεταξύ 3,2% και 9,3% ανά έτος, ενώ οι μέσες ετήσιες επενδύσεις σε νέες κατοικίες εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 10 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά η εκτίμηση είναι να κτίζονται κατά μέσο όρο 20 χιλιάδες σπίτια με τη χαμηλή ανάπτυξη και... 100 χιλιάδες με την υψηλή. Οι επενδύσεις στην κατοικία γίνονται με την εκτίμηση ότι το μέσο σπίτι είναι 94 τ.μ., η οικοδόμηση του οποίου κοστίζει 100 χιλ. ευρώ.
Απόθεμα 6,4 εκατ.
Ενδιαφέροντα είναι και άλλα στοιχεία της έρευνας:
Περίπου το 55% των αστικών κτηρίων στην Ελλάδα είναι κτισμένα πριν από το 1980 και περίπου 13% μετά το 2001. Το απόθεμα στα αστικά κέντρα είναι νεότερο εκτός των Αθηνών και Πειραιώς.
Σε αντίθεση με τη σημαντική διεύρυνση των ονομαστικών τιμών κατοικιών (+10,7%), οι μέσες πραγματικές τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3% την ίδια περίοδο. Οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές κατοικιών στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση της τάξης του 30%, ακολουθούμενες από την Ισπανία.
Το υπάρχον απόθεμα κατοικιών αγγίζει τις 6,4 εκ. κατοικίες ενώ αντιστοιχεί σε λιγότερα από 9 εκ. άτομα (πληθυσμός άνω των 18 ετών). Το 2002 αντιστοιχούσαν 64 κατοικίες ανά 100 άτομα, ενώ το 2014, αυξήθηκαν σε 71 κατοικίες ανά 100 άτομα (ή 1,7 κατοικίες ανά οικογένεια), αντανακλώντας τη διεύρυνση των διαθέσιμων κατοικιών κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο αντίστοιχος δείκτης στις υπόλοιπες χώρες του δείγματος μεταβλήθηκε από 55 κατοικίες το 2002 σε 60 κατοικίες το 2014. Η υπερπροσφορά κατοικιών είναι δύσκολο να απορροφηθεί, ειδικά σε περίοδο μείωσης των εισοδημάτων και περιορισμένου στεγαστικού δανεισμού.
«Πνίγουν» τα χρέη
Κόκκινα δάνεια ύψους 12,9 δισ.
Στο κόκκινο βρίσκονται, λόγω υψηλής δανειοδότησης οι κλάδοι των κατασκευών και της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από ανοίγματα (δηλαδή δάνεια, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.) ύψους 23,5 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις των δύο προαναφερθέντων κλάδων, περισσότερα από τα μισά (12,9 δισ., 54,9%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Τα 2/3 από αυτά αφορούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και καταγγελμένα δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αν και προς το παρόν εξυπηρετείται κανονικά κρίνεται ότι είναι αβέβαιης είσπραξης (δηλ. υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει πρόβλημα στο μέλλον). Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους 4,5 δισ., εκ των οποίων ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα. Για τους εν λόγω κλάδους οι τράπεζες έχουν σχηματίσει συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 6,4 δισ.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάθηκαν 18 δισ. ευρώ των Ελλήνων από επενδύσεις στην οικοδομή - Στον «πάγο» μέχρι το... 2050"

Κ. Παπανάτσιου: Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των κατασχέσεων για χρέη άνω των 500 ευρώ

Σε μια σειρά ερωτημάτων απάντησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, τέλη κυκλοφορίας και πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά, για τα τέλη κυκλοφορίας ανέφερε ότι, όπως ανακοινώθηκε και χθες, για το 2017 δεν προβλέπεται καμία αλλαγή. Όπως είπε, οι αρμόδιοι παράγοντες προχωρούν σε επεξεργασία των δεδομένων ώστε να τεθεί σε λειτουργία μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ξέρουν από νωρίς τι θα κληθούν να πληρώσουν. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τεθούν κάποια αντικειμενικά κριτήρια και αντικειμενικοί συντελεστές με τους οποίους θα επιβαρύνεται το κάθε όχημα, που θα έχει να κάνει με μείωση των τελών ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος, τους ρύπους που εκπέμπει κλπ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κα. Παπανάτσιου ανέφερε ότι μόλις λάβουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ για μείωση του φόρου σε τέσσερις δήμους, το υπουργείο θα προχωρήσει στις αλλαγές που προβλέπονται. Όπως είπε, έχουμε δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2017 να προχωρήσουμε στις εμπορικές αξίες και πρόσθεσε ότι για το θέμα θα γίνει σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ εντός της εβδομάδας.

Για τους πλειστηριασμούς είπε πως το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και προσπαθούμε να βρούμε λύση, ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει πάντως ότι τώρα προέχει η αξιολόγηση και η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στη συνέχεια θα δούμε όλα τα νομοσχέδια που χρειάζονται βελτιώσεις, σημείωσε.

Για τους αυτόματους συμψηφισμούς: Θα συνεχιστούν από το 2017, ανέφερε η κα. Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι ενδέχεται οι συμψηφισμοί να είναι πιο εκτεταμένοι, καθώς εξελίσσονται τα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να μην έχουμε τις γνωστές ουρές στις Εφορίες.

Για τις κατασχέσεις για χρέη άνω των 501 ευρώ, η υπουργός ανέφερε: «Πρέπει να ξαναδούμε τα όρια», εξηγώντας ότι το ποσό είναι πιθανό να ανέβει λόγω του ότι οι πολίτες που χρωστούν αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και τα τα κοινωνικά κριτήρια, κυρίως για την περίπτωση των κατασχέσεων της α' κατοικίας, πχ. Να έχει άλλη αντιμετώπιση κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος, από κάποιον που ενώ μπορεί δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των δόσεων πχ. Στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, απάντησε πως αυτό θα μπορέσει να εξεταστεί μόνον όταν σταθεροποιηθεί το φορολογικό. «Αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε κάτι πιο σταθερό, αυτό θα είναι πιο εφικτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε τις αλλαγές που θα γίνουν στις αξίες των ακινήτων και μετά να προχωρήσουμε. Δεν αρκεί μόνο η θέληση. Είναι στη μέση και τεχνικές δυσκολίες.»

Τέλος για το επίδομα θέρμανσης:, η κα. Παπανάτσιου σημείωσε ότι το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο και υπάρχουν ευνοϊκότερες προβλέψεις για τους για τους ορεινούς δήμους. Μέχρι τέλη του μήνα πιθανότατα θα έχει ανοίξει η σχετική εφαρμογή, κατέληξε.

Για τους αυτόματους συμψηφισμούς, ανέφερε: «Θα συνεχιστούν από το 2017», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται οι συμψηφισμοί να είναι πιο εκτεταμένοι, καθώς εξελίσσονται τα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να μην έχουμε τις γνωστές ουρές στις εφορίες.

Για τις κατασχέσεις για χρέη άνω των 501 ευρώ, η υπουργός ανέφερε: «Πρέπει να ξαναδούμε τα όρια», εξηγώντας ότι το ποσό είναι πιθανό να ανέβει λόγω του ότι οι πολίτες που χρωστούν αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και τα τα κοινωνικά κριτήρια, κυρίως για την περίπτωση των κατασχέσεων της α' κατοικίας, πχ. Να έχει άλλη αντιμετώπιση κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος, από κάποιον που ενώ μπορεί δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Παπανάτσιου: Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των κατασχέσεων για χρέη άνω των 500 ευρώ"

Μπαλάφας: Η δομή φιλοξενίας μεταναστών να μεταφερθεί από τη Σούδα στον ΧΑΔΑ της Χίου

Την Χίο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για το τι συμβαίνει στη Χίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να συζητήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο και να δουλέψουμε για την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Μπαλάφας στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας πως η «πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου, να τρομοκρατούν και να προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων στο όνομα της άποψής τους και του μίσους που μπορεί να έχουν για οτιδήποτε διαφορετικό. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό».

«Η άποψή μας έχει τρία σκέλη: Πρώτον, την όσο πιο άμεση αποσυμφόρηση του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί, δεύτερον, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και τρίτον την αποσυμφόρηση της έντασης με ενίσχυση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας από την παραβατικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται» ανέφερε ο υφυπουργός Μετανάστευσης.

Ο κ. Μπαλάφας διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση: «Όχι να δημιουργηθούν καινούριες δομές αλλά να αντικατασταθεί η δομή φιλοξενίας στη Σούδα που έχει αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, από μια πολύ καλύτερη, σε έναν χώρο έξω από την πόλη, στην περιοχή του λεγόμενου ΧΑΔΑ, όπου εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει εξασφαλίσει τα χρήματα, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι περιβαλλοντικές μελέτες για να υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά για τους πρόσφυγες.

»Εάν πάρουμε το πράσινο φως από τη δημοτική αρχή για τον ΧΑΔΑ, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη δημιουργία της μίας και μοναδικής δομής, με σκοπό να αδειάσει η Σούδα, να φύγει η ένταση από την πόλη και παράλληλα να υπάρξει μια κλειστή δομή όπου θα κρατούνται εκεί τα παραβατικά στοιχεία. Έχουν παρθεί οι άδειες, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, υπάρχουν τα χρήματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι εκεί και να κλείσει η Σούδα» ανέφερε ο κ.Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Σούδα και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είχε στη συνέχεια συνάντηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάφας: Η δομή φιλοξενίας μεταναστών να μεταφερθεί από τη Σούδα στον ΧΑΔΑ της Χίου"

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο περιφερειακός της Καλαμάτας

Στην κυκλοφορία δόθηκε το Σάββατο ο νέος περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας από τον κόμβο της Θουρίας έως και τον κόμβο της Αρτέμιδος στην Αγιάννα.

Νωρίτερα τόσο αυτό το τμήμα, όσο και το υπόλοιπο του περιφερειακού, που δεν δόθηκε ακόμα στην κυκλοφορία επιθεώρησαν οι υπουργοί Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς επίσης και ο μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με την Eleftheriaonline.gr το υπόλοιπο τμήμα του περιφερειακού από τη γέφυρα Νέδοντα έως και την απόληξη στα Γιαννιτσάνικα δεν αποκλείεται να παραδοθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου ενδεχομένως παρουσία του πρωθυπουργού.

Η ταυτότητα του έργου
Το νέο τμήμα έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χλμ. 

Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας έχει διατομή αστικής αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση καθώς και κεντρική νησίδα. 

Το τμήμα που παραδίδεται σε κυκλοφορία περιέχει τρεις ανισόπεδους Κόμβους:

  • τον Ανισόπεδο Κόμβο Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας (κόμβος που βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου ΚΑΡΕΛΙΑ) και την σύνδεσή του με την Οδό Αθηνών,
  • τον Ανισόπεδο Κόμβο Λέικων για τη σύνδεση με την ομώνυμη περιοχή της πόλης,
  • τον Ανισόπεδο Κόμβο Νέδοντα για την σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

 


Ο αυτοκινητόδρομος με την ολοκλήρωση ή θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τις υπερτοπικές μετακινήσεις από και προς την Μάνη που σήμερα διέρχονται από τον αστικό ιστό της Καλαμάτας. 

Συνεπώς πέραν της αύξησης της οδικής ασφάλειας είναι ένα έργο που θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης. 

Παράλληλα θα εξυπηρετήσει και τις εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη της Καλαμάτας συμβάλλοντας στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, στην μείωση του χρόνου μετακίνησης αλλά και στην περιβαλλοντική προστασία εξ αιτίας της μείωσης των ρύπων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο περιφερειακός της Καλαμάτας"

Χίος:Άβατο τα χωράφια περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

Νεκρή ζώνη στην πιο παραγωγική περίοδο του χρόνου θυμίζουν τα χωράφια περιμετρικά του Hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, με τους αγρότες και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής να υψώνουν φωνή αγανάκτησης ζητώντας από την πολιτεία να τηρήσει επιτέλους τις δεσμεύσεις της.


Χωράφια μέσα στα σκουπίδια, λεηλατημένες αγροικίες, ξηλωμένα συρματοπλέγματα αποτελούν τη σημερινή τραγική εικόνα μίας περιοχής που μέχρι πέρσι έσφυζε από παραγωγική δραστηριότητα.

Απελπισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση της πολιτείας, οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά πήγε χαμένη αφού η οποιαδήποτε απόπειρα καλλιέργειας των χωραφιών τους έπεσε στο κενό.


«Βάλαμε και πατάτες και ζαρζαβατικά και διάφορα άλλα. Όμως ερχόταν και τα ξεφύτρωναν. Όχι όμως για να τα φάνε. Τα πετούσαν στον δρόμο. Προσπαθήσαμε πολλές φορές, όμως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που πλέον δεν αξίζει τον κόπο», λένε στον «Πολίτη» Χίου. 

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις ελάχιστες αγροικίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο hotspot.


«Έδωσα 10.000 ευρώ για να φτιάξω μία κάμαρα να έχω να φτιάχνω έναν καφέ πριν πάω στο χωράφι. Μέσα σε ένα βράδυ τα έσπασαν όλα. Τζάμια, πόρτες, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Και τι πήραν; Μόνο ένα μπουκάλι ούζο», λέει ο Νίκος Κατσάλας.

Το σκηνικό εγκατάλειψης επαναλαμβάνεται και λίγα μέτρα μακρύτερα στα χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι ενώ θα έπρεπε τέτοια εποχή να γίνεται το μάζεμα της ελιάς, οι εκτάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους.


«Κανείς δεν τολμάει να πατήσει εδώ μέσα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, κουβέρτες, εκατοντάδες μπουκάλια και περιττώματα. Ποιος θα έρθει να μαζέψει ελιές;», διερωτώνται, χωρίς προφανώς να λαμβάνουν απάντηση.

Δείτε το βίντεο:



politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος:Άβατο τα χωράφια περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στου Ζωγράφου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή λόγω διεξαγωγής του «Λαϊκού Αγώνα Δρόμου Ζωγράφου».

Συγκεκριμένα, από τις 10.30 έως τις 12.00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς, περιοχής Δήμου Ζωγράφου, ως εξής:

Λ. Στρ. Παπάγου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ούλωφ Πάλμε και Γρ. Κουσίδη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο..
Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ούλωφ Πάλμε και Καββαθά και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Ούλωφ Πάλμε, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Στρ. Παπάγου και της οδού Ευφρονίου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στου Ζωγράφου"

Κύπρος: Με φορμαλδεΰδη ψέκαζαν λείψανα πεσόντων. Τι κατέδειξε η έρευνα του υπουργείου Άμυνας για την καταστροφή οστών

Συνήθης ήταν η μέθοδος εμποτισμού οστών με χημικά, μέχρι και τα μέσα του 1990. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διέταξε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναφορικά με τον ψεκασμό με χημικά λειψάνων πεσόντων της εισβολής με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ή και να καταστραφεί το γενετικό τους υλικό και να μην είναι εφικτή η ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο DNA.

Ο ερευνών λειτουργός Παναγιώτης Συμεού, αναφέρει στην έκθεσή του ότι η χημική ουσία η οποία χρησιμοποιείτο για την απολύμανση/ συντήρηση των οστών του οστεοφυλακίου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας ήταν η φορμαλδεΰδη, η οποία δεν ήταν απαγορευμένη χημική ουσία και χρησιμοποιείται ευρέως για την απολύμανση οστών ή πτωμάτων, τόσο στο εξωτερικό όσο και από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μέθοδος απολύμανσης των οστών με φορμαλδεΰδη, ήταν συνήθης τακτική τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση της στις ΗΠΑ). Η μέθοδος αυτή αποσύρθηκε στο εξωτερικό κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει το γενετικό υλικό των οστών.

Όπως διευκρινίζει ο ερευνών λειτουργός, οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την απολύμανση/συντήρηση των οστών του Τύμβου της Μακεδονίτισσας ήταν με ψεκασμό με διάλυμα φορμαλδεΰδης (μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας) με εμποτισμό των οστών σε φορμαλδεΰδη με τη χρήση υφάσματος, με εμποτισμό και με την τοποθέτηση φορμαλδεΰδης επί των οστών με τη χρήση πινέλου (μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του 386 ΤΠ).

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις τα οστά έμεναν για κάποιο χρονικό διάστημα, εντός της ημέρας που γινόταν απολύμανση, στο ύπαιθρο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, δεδομένου ότι η διαδικασία απολύμανσης γινόταν τον μήνα Ιούλιο. Στη συνέχεια τα οστά τοποθετούνταν πίσω στα μεταλλικά κιβώτια και φυλάγονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου. Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας κατατέθηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη μετά τις πληροφορίες για περιπτώσεις οστών αγνοουμένων που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν.

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Με φορμαλδεΰδη ψέκαζαν λείψανα πεσόντων. Τι κατέδειξε η έρευνα του υπουργείου Άμυνας για την καταστροφή οστών"

«Με κοινοτικά κονδύλια» χρηματοδότησε ο Φάρατζ την εκστρατεία για το Brexit

Με κοινοτικά χρήματα κατηγορείται από την Κομισιόν ότι έκανε την εκστρατεία του για να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με οικονομικό έλεγχο, που αποκαλύφθηκε από το βρετανικό δίκτυο Sky News, το Ukip δαπάνησε σχεδόν 400.000 στερλίνες από ευρωπαϊκά κονδύλια στην εκστρατεία για τις βρετανικές εκλογές του 2015 αλλά και στην εκστρατεία υπέρ του Brexit πριν το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Ο κ. Φάρατζ απάντησε υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες ερμηνεύουν ελαστικά τους κανόνες ώστε να χτυπήσουν συγκεκριμένα το Ukip.

«Το περιμέναμε επί χρόνια, είμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες ερμηνεύονται κατά το δοκούν όπως συμφέρει [τον καθέναν]», είπε στο Sky News.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τους κανόνες, αυτό είναι καθαρή θυματοποίηση. Είμαι ο ευρωβουλευτής που έχουν ερευνήσει περισσότερο στην ιστορία», συνέχισε, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι παράνομες δαπάνες από φιλοευρωπαϊκές ομάδες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Αν το πόρισμα επιβεβαιωθεί, το Ukip μπορεί να κληθεί να επιστρέψει μεγάλο μέρος των χρημάτων στις Βρυξέλλες, ενώ κινδυνεύει να χάσει και μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που λαμβάνουν τα κόμματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία πρέπει να δαπανώνται για δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι για τη χρηματοδότηση των εγχώριων εκστρατειών τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Με κοινοτικά κονδύλια» χρηματοδότησε ο Φάρατζ την εκστρατεία για το Brexit "

Δημόσιο: Σαρωτικές αλλαγές για τους εργαζόμενους-Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα

Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο αφορά διοικητικούς υπαλλήλους και η κινητικότητα θα είναι εθελούσια. Προβλέπεται να γίνεται με μία αίτηση και υπογραφή, ενώ το αρμόδιο υπουργείο θα παρουσιάσει σύστημα το οποίο θα φαίνονται οι θέσεις και το τι θα μπορεί να κάνει με τις επιλογές του.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξαιρούνται δικαστικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι φυλακών, του ιδρύματος Αρωγής Αρρένων Βόλου και υπάλληλοι νοσοκομείων και ΕΚΑΒ, όπως επίσης και διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και σχολικοί φύλακες.

Οι υποψήφιοι προς μετάταξη δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από τριμελές όργανο του φορέα υποδοχής. Αυτό θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα. Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται πάνω:

α) στη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) στις εκθέσεις αξιολόγησής τους
γ) στην εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) σε κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους.

Συνέντευξη

Με στόχο την πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων από τον φορέα του Δημοσίου που δέχεται τους μετατασσόμενους, μετά από την αξιολόγηση των προς μετάταξη υπαλλήλων προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης το σχέδιο Νόμου δημιουργεί ένα σαφές πλαίσιο, απλουστεύει τις διαδικασίες και εξορθολογίζει το σύστημα σε σχέση με το καθεστώς των αποσπάσεων και των μετατάξεων των τακτικών πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη.

Η κινητικότητα στο Δημόσιο, η οποία εισάγεται με το κατατεθέν σχέδιο Νόμου, αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, έναν μοχλό για την ανακατανομή του προσωπικού βάσει των πραγματικών αναγκών τόσο των φορέων, όσο και των υπαλλήλων, αναφέρει το Υπουργείο.

Πιο αναλυτικά, το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημειώνει σε σχέση με το νομοσχέδιο αυτό:

Βασική καινοτομία του προτεινόμενου συστήματος (Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας – ΕΣΚ) είναι ο αμιγώς εθελούσιος χαρακτήρας της κινητικότητας και ειδικότερα η δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πρόσβαση στο σύνολο των προς κάλυψη θέσεων, βάσει ενιαίων κανόνων αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και εν γένει τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Για τη συμμετοχή των φορέων στο ΕΣΚ τίθενται δύο (2) απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: α) η ύπαρξη επικαιροποιημένων Οργανισμών σε ψηφιακή μορφή, οι οποίοι ενσωματώνονται στο ενιαίο ψηφιακό Οργανόγραμμα της δημόσιας διοίκησης που δημιουργείται για πρώτη φορά και επιτρέπει την αποτύπωση της διάρθρωσης και της στελέχωσης όλων των φορέων και, β) η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η μετάταξη του υπαλλήλου διενεργείται σε κενή οργανική θέση για την οποία έχει τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως αυτά προκύπτουν από την "ταυτότητα" της θέσης.

Η προσωρινή μετακίνηση του υπαλλήλου (απόσπαση), χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, συνιστά πλέον μία κατ΄ εξαίρεση μορφή κινητικότητας. Για το λόγο αυτό συνδέεται με την ύπαρξη αποδεδειγμένων σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών και έχει περιορισμένη διάρκεια (ένα έτος με δυνατότητα παράτασης εκ μέρους του φορέα και με συναίνεση του υπαλλήλου έως τρεις μήνες).

Η εν λόγω επιλογή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι οι επικαιροποιημένοι Οργανισμοί των φορέων θα περιλαμβάνουν το σύνολο των θέσεων ανά κλάδο και οργανική μονάδα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, συνεπώς η αναγκαιότητα απόσπασης υπαλλήλων πέραν της κάλυψης των οργανικών θέσεων θα πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς και πάντα στο πλαίσιο επειγουσών αναγκών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εισάγεται ρητή ρύθμιση για τη σύνδεση της απόσπασης με την άσκηση καθηκόντων ορισμένου κλάδου, για τον οποίο ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη δημοσιοποίηση των προς κάλυψη θέσεων, καθώς προβλέπεται ότι αποστέλλονται από τους φορείς στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τρεις (3) φορές κατ΄ έτος, σε αντίστοιχους κύκλους κινητικότητας, και αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με τη μορφή Πίνακα διαθέσιμων θέσεων.

Προβλέπεται δημοσιοποίηση των θέσεων μέσω της διαδικτυακής ανάρτησής τους, καθώς, επιπλέον, στοιχεία που το διαφοροποιούν ριζικά από τις προϊσχύουσες μορφές κινητικότητας είναι: α) η διαδικασία επιλογής των μετακινούμενων και η έκδοση της απόφασης διενεργείται εξ ολοκλήρου από την υπηρεσία υποδοχής και, β) οι καθορισμένες (δεσμευτικές) προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κινητικότητας.

Αναφορικά δε με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών κινητικότητας υπό τη μορφή μετάταξης ή απόσπασης, για πρώτη φορά προβλέπονται ορισμένες προθεσμίες όχι μόνο για την αποστολή των αιτημάτων κάλυψης των θέσεων, τη διαδικτυακή ανάρτησή τους και την αξιολόγηση των υποψηφίων, αλλά και για την ίδια την έκδοση της απόφασης, καθώς ως ανώτατο χρονικό όριο ορίζεται το τρίμηνο από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού, εφόσον μεταταχθεί ή αποσπασθεί σε άλλο φορέα, βαρύνει τον φορέα υποδοχής προβλέπεται μέσω ορισμένης διαδικασίας η παράλληλη ανακατανομή πιστώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιη κατανομή πόρων από τον έναν φορέα στον άλλο.

Ειδικές ρυθμίσεις εισάγονται για τη μετάταξη/απόσπαση σε υπηρεσίες απομακρυσμένων- παραμεθόριων περιοχών καθώς και σε ορεινούς-νησιωτικούς ΟΤΑ α΄ βαθμού, προκειμένου να υπάρχουν αυξημένα κίνητρα για τη στελέχωσή τους.

Η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου βαθμολογικής προαγωγής, η δυνατότητα παράτασης κατά (1) ένα έτος της απόσπασης, αλλά και η δυνατότητα απευθείας μετάταξης σε κενή οργανική θέση μετά τη συμπλήρωση δύο (2) ετών απόσπασης συνεχώς, είναι κίνητρα προς τον υπάλληλο που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προσφοράς για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων.

Ευνοϊκές για τους υπαλλήλους ρυθμίσεις συνιστούν οι ρυθμίσεις για την απόσπαση για συνυπηρέτηση με σύζυγο ή συμβιούντα δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό, καθώς και η αμοιβαία μετάταξη. Αμφότερες ρυθμίσεις υπήρχαν στο προϊσχύον θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο ήταν περιορισμένες σε ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (π.χ συνυπηρέτηση με ένστολο σύζυγο ή αμοιβαία μετάταξη μόνο μεταξύ υπαλλήλων υπηρεσιών του Δημοσίου).

Με το νέο σύστημα εισάγεται πλέον γενικευμένη δυνατότητα απόσπασης για συνυπηρέτηση με σύζυγο ή συμβιούντα κατά την έννοια του άρθρ. 1 του ν. 4356/2015 δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό, σε συνάρτηση με τα υποβαλλόμενα από τους φορείς αιτήματα για κάλυψη θέσεων με απόσπαση, καθώς και αμοιβαίας μετάταξης. Αντίστοιχα, διευρύνεται η δυνατότητα αμοιβαίας μετάταξης και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, προκειμένου αφενός να διευκολύνονται οι υπάλληλοι να συμμετέχουν σε διαδικασίες κινητικότητας αφετέρου να παρέχεται στις υπηρεσίες η ευχέρεια να επιλέξουν τον καταλληλότερο υποψήφιο.

Επισημαίνεται ότι με την απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης και την αμοιβαία μετάταξη εξυπηρετούνται οικογενειακές/προσωπικές ανάγκες των υπαλλήλων, χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Περαιτέρω, είναι δεδομένο ότι η λειτουργία του ΕΣΚ συνολικά θα λειτουργήσει θετικά για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες στην περιοχή που έχουν εντοπιότητα ή ευρύτερα βιοτικά συμφέροντα. Η μετακίνηση των υπαλλήλων στον τόπο συμφερόντων τους δεν θα προκύπτει πλέον μέσα από πελατειακά δίκτυα και αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά θα είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ροής προκήρυξης θέσεων σε υπηρεσίες όλης της επικράτειας και των συνακόλουθων αντικειμενικών διαδικασιών επιλογής.

Διεύρυνση της δυνατότητας απόσπασης παρέχεται μέσω του θεσμού της ενδοϋπουργικής κινητικότητας, με την οποία επιτρέπεται -με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων για το ΕΣΚ- απόσπαση από μία αρχή σε άλλη που ανήκει στο ίδιο Υπουργείο ή εποπτεύεται από αυτό (π.χ. Γενική /Ειδική Γραμματεία, ν.π.δ.δ., ν.π.ι.δ.), προκειμένου να καλύπτονται άμεσα οι υπηρεσιακές ανάγκες που ανακύπτουν.

Σε περίπτωση δε που δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη μιας θέσης με απόσπαση και συντρέχουν αποδεδειγμένοι λόγοι σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλου μόνο κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας προέλευσης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έξι μήνες), εφόσον η απόσπαση γίνεται σε υπηρεσία που βρίσκεται σε άλλο νομό από αυτόν που είναι η οργανική θέση του υπαλλήλου .

Ευνοϊκή ρύθμιση εισάγεται για τους περιλαμβανομένους σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ ή των φορέων του άρθρου 14 του ν.2190/1994 που εκδόθηκαν μετά την 1.1.2009, προκειμένου το διάστημα που έχει παρεμβληθεί από τη λήξη της προθεσμίας των τεσσάρων (4) μηνών για το διορισμό έως την κατάρτιση της υπαλληλικής σχέσης να συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση του διαστήματος της οκταετίας (παρ. 2 του άρθρου 70 του ν.3528/2007 και στην παρ. 2 του άρθρου 76 του ν.3584/2007).

Με την εν λόγω ρύθμιση ο υπολογισμός της οκταετούς υποχρεωτικής παραμονής σε θέση κλάδου κατώτερης κατηγορίας σε σχέση με τον τίτλο σπουδών που διέθετε ο υπάλληλος κατά το χρόνο διορισμού, ανατρέχει στη λήξη της προβλεπόμενης προς διορισμό προθεσμίας.

Επισημαίνεται ότι με τις μεταβατικές διατάξεις λαμβάνεται μέριμνα για την ολοκλήρωση των εκκρεμών μετατάξεων κατά τη δημοσίευση του νόμου, για τη δυνατότητα μετάταξης όσων είναι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες που υπηρετούν και όσων επίκειται η απόσπασή τους σε συνέχεια ανακοίνωσης-πρόσκλησης, αλλά και για την απρόσκοπτη διενέργεια αποσπάσεων μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΚ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται οι ανάγκες των υπηρεσιών και διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα κινητικότητας.

Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση κάθε διάταξης περί απόσπασης ή μετάταξης που αντίκειται στις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας που θέτει το ΕΣΚ, με εξαίρεση ορισμένες ρητά αναφερόμενες περιπτώσεις αποσπάσεων και μετατάξεων που λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους δεν δύναται να ενταχθούν στο ΕΣΚ.

Επίσης, καταργούνται γενικές διατάξεις, όπως η έκδοση εγκριτικών αποφάσεων για τις μετατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011) ή η συνυπογραφή των αποσπάσεων από τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενιαία και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες λειτουργία του συστήματος.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Σαρωτικές αλλαγές για τους εργαζόμενους-Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news