facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Αργεντινή [εικόνα]

Σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε, στις 8:00 (τοπική ώρα) στην βορειοανατολική Αργεντινή, μεταδίδει ο Independent, λίγες ώρες μετά τον ισχυροτατο σεισμό στην Νέα Ζηλανδία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα βορείως της κοινότητας Τσιλεσίτο, στην επαρχία Λα Ριόχα, κοντά στα σύνορα με την Χιλή.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα εκατό χιλιόμετρα.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Αργεντινή [εικόνα]"

Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε νωρίτερα τη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κέι.

Πρόκειται για ανθρώπους που, κατά πληροφορίες, βρίσκονταν σε κτίριο που κατέρρευσε, στην τουριστική πόλη Καϊκούρα -τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών.

Τόσο στην πόλη αυτή, όσο και στην πόλη Σέβιοτ, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το Κράιστσερτς, έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13:02 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ζηλανδία. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (το USGS που αρχικά είχε δώσει το μέγεθος στα 7,4 και μετά αναθεώρησε στα 7,8). 

Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονται συνεχώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,1 Ρίχτερ. Οπως γράφουν χρήστες στα social media, είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους, προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα, που θα μπορούσαν να ανέλθουν ακόμα και σε ύψος πέντε μέτρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για κύματα έως πέντε μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα» είπε.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφερουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους.

«Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών St. John. «Εντούτοις, σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο» συμπλήρωσε.

Ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι, στις 2 ώρα Ελλάδος, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσαν ανακοίνωση και ζητούν από τους πολίτες που είναι κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν. Το πρώτο κύμα χτύπησε τις ακτές λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Ο σεισμός σημειώθηκε ενώ εκεί ήταν μεσάνυχτα και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου μάλιστα ακούστηκαν σειρήνες και κάτοικοι βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους.

Δείτε το επίκεντρο του σεισμού 


Χρήστες του Τουίτερ από Νέα Ζηλανδία ανεβάζουν φωτογραφίες από τα σπίτια τους






Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού

 


 

 To Κράιστσερτς (Christchurch), όπου είναι το επίκεντρο, είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 η πόλη χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στην πόλη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρχαν θύματα. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 είχε σημειωθεί σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης στην ίδια πόλη, ακολουθούμενος από ισχυρούς μετασεισμούς. Πολλά κτήρια της πόλης κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας πολλά άτομα μέσα σε αυτά, ενώ υπήρχαν 185 νεκροί.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ - Τουλάχιστον δύο νεκροί"

Ακιντζί: Στόχος μας η επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016

Οι διαπραγματεύσεις δεν χρειάζεται να κρατήσουν πολύ, εκτίμησε επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016.

Οι προσεγγίσεις του Τύπου ότι η σύνοδος στο Μοντ Πελεράν δεν είχε αποτέλεσμα «είναι απαισιόδοξες», σχολίασε, διαμηνύοντας ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία «ήταν εποικοδομητικές».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, είπε ότι τις πρώτες δύο ημέρες έγιναν εργασίες στα τέσσερα κεφάλαια, μετά στα κριτήρια του εδαφικού ενώ ανταλλάχθηκαν και απόψεις στο θέμα των εγγυήσεων.

Όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν εκ περιτροπής, κατέληξε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ότι υπήρξε «κοινή αντίληψη ως προς τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης σύντομα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Στόχος μας η επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016 "

Ο Κενυάτης Λόμπουαν νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας

Ο Κενυάτης αθλητής Λούκα Ρότις Λουμπουάν ήταν ο νικητής του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα που αποτελεί τον 15ο καλύτερο χρόνο της ιστορίας. Το προσωπικό του ρεκόρ είναι 2.08.12. 

Πρώτος Έλληνας που τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης (8ος στη συνολική κατάταξη) με χρόνο 2 ώρες, 24 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα. Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι κούρσες των 5 και 10 χιλιομέτρων.



Λίγο πριν τον τερματισμό του Αυθεντικού Μαραθωνίου, στο Καλλιμάρμαρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, παρουσία των ελλήνων ολυμπιονικών του Ρίο, Λευτέρη Πετρούνια, Σπύρου Γιανιώτα και Άννας Κορακάκη.



Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γνωστοποιήθηκε πως ο Ρον Χιλ δώρισε στον ΣΕΓΑΣ το κύπελλο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1969 στην Αθήνα!

Φέτος ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είχε συμμετοχή 50.000 αθλητών από 105 χώρες σε όλες τις διαδρομές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Για το 2016 ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά και την συμπλήρωση 70 χρόνων από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. 

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει και δεύτερο - απογευματινό - αγώνα για όσους διανύσουν τα 5 χιλιόμετρα. 

Οι νικητές των 5 χλμ.

O Χρήστος Καλλίας κέρδισε για 2η συνεχή χρονιά στον πρωινό αγώνα δρόμου 5 χλμ., στο πλαίσιο του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Καλλίας τερμάτισε σε 14.49 που είναι νέο ρεκόρ αγώνα, με δεύτερο τον Ιταλία Κούνεο Αντέμε και τρίτο τον Κώστα Νακόπουλο. Στα 5 χλμ. γυναικών πρώτευσε η Ελευθερία Πετρουλάκη με 17.10, με δεύτερη την Ελένη Φιλάνδρα και τρίτη την Ανθή Κυριακοπούλου.

Οι 8 πρώτοι:

1.Χρήστος Καλλίας 14.49, 2.Κούνεο Αντέμε (Ιταλία) 15.08, 3.Κώστας Νακόπουλος 15.13, 4.Νίκος Φράγκος 15.19, 5.Χρήστος Παπούλιας 15.22, 6.Κώστας Γαλανόπουλος 15.26, 7.Ανδρέας Δημητράκης 15.43, 8.Θανάσης Καλόκας 16.11.

Οι 8 πρώτες:

1.Ελευθερία Πετρουλάκη 17.10, 2.Ελένη Φιλάνδρα 17.45, 3.Ανθή Κυριακοπούλου 18.14, 4.Ζωή Ανδρικοπούλου 18.31, 5.Βασιλική Λίβα 18.36, 6.Ιφιγένεια Κασκανιώτη 19.28, 7.Κατερίνα Δόβρου 19.35, 8.Παρασκευή Θρασυβούλου 19.35.

Η εκκίνηση των αγώνων δρόμου 5.000 και 10.000 μέτρων έγινε στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας , στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη, με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. 



Ελληνικό χρώμα στα 10 χιλιόμετρα


Η Αναστασία Καρακατάνη στις γυναίκες και ο Χρήστος Μπουντούλης στους άνδρες πρώτευσαν στα 10 χλμ., στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο Μπουντούλης κέρδισε για πρώτη φορά τον αγώνα, ενώ η Καρακατσάνη για 5η συνεχή χρονιά, αφού προηγήθηκαν αυτές του 2012, 2013, 2014 και 2015. Δεύτερη ήταν η Εσθονή Λίλι Λούικ από την Εσθονία, η οποία έτρεξε στον αγώνα μαζί με τις δύο αδελφές της Λέιλα και Λίνα. Το χαρακτηριστικό είναι ότι είναι τρίδυμες αδελφές με την ίδια αγάπη για το τρέξιμο, που τις οδήγησε άλλωστε και τις τρεις να μετάσχουν τον Αύγουστο και στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Οι 3 πρώτοι: 1.Χρήστος Μπουντούλης 31.47, 2.Δήμος Μαγγίνας 31.48, 3.Ιάσων Ιωαννίδης 31.52.
Οι 3 πρώτες: 1.Αναστασία Καρακατσάνη 35.23, 2.Λίλι Λούικ (Εσθονία) 36.23, 3.Ελενα Λεβεντάκη 36.35.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κενυάτης Λόμπουαν νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας"

Eιδικά μέτρα για τα νησιά ζητούν οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου

Το αίτημα να εφαρμοστεί επιτέλους η νησιωτικότητα, κάτι που δεν υπήρξε διαχρονικά, αλλά και για να γίνει πράξη η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, ήταν το βασικό θέμα του ετήσιου τακτικού συνέδριου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στο νησί της Ρόδου παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και στην αφετηρία της νέας εποχής», είναι το θέμα του συνεδρίου, και στην έναρξή του χθες, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Καταλύματος της Ισπανίας, έδωσαν το «παρών» μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και, βέβαια, αυτοδιοικητικοί του Α' και του Β' βαθμού της περιοχής μας και όχι μόνο.

Τις εργασίες άνοιξε ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του κάνοντας λόγο για μία ξεχωριστή συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και ειδικά τα νησιά και τόνισε ότι το άρθρο 101 του Συντάγματος δεν ελήφθη υπόψη από τις κυβερνήσεις. Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται, στην οποία σημαίνουσα θέση κατέχει η τροποποίηση-αλλαγή του Καλλικράτη, ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά έχουν διαπιστώσει και εντοπίσει ατέλειες, παραλείψεις και αδυναμίες.

Η αλλαγή αυτή, επισήμανε ο κ. Χατζηδιάκος, θα έχει νόημα και αποτέλεσμα μόνο αν το νέο θεσμικό πλαίσιο κατατείνει στην υιοθέτηση και δημιουργία ενός νέου μοντέλου σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας του συνόλου της διοίκησης, με τη δημιουργία -επιτέλους- ενός σύγχρονου, επιτελικού κρατικού μηχανισμού.

Συνεχίζοντας, δεν παρέλειψε να πει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως «κυματοθραύστης» αφού εισπράττει την αγανάκτηση του πολίτη, οι δήμοι όμως σήκωσαν το βάρος για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. «Κρατήσαμε ζωντανούς τους δήμους χωρίς αρμοδιότητες και πόρους», είπε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να δοθεί στους δήμους θεσμικά η δυνατότητα να επιβάλουν τέλη ή να εισπράττουν από θεσπισμένα τέλη, όπως γίνεται π.χ. με το τέλος διανυκτέρευσης. Επίσης, προτείνει την είσπραξη μέρους των εσόδων του κράτους από τα μουσεία, ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για μέρος των εσόδων από φόρους που εισπράττονται τοπικά (σ.σ. ΦΠΑ, κ.ά.).

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο προσφυγικό ζήτημα που, όπως είπε, είναι «ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό ανθρωπιστικό πρόβλημα, που απασχολεί τα νησιά μας την τελευταία διετία». «Η Ελλάδα και τα νησιά μας καθίστανται μέρος της προσπάθειας για ανθρωπιστική λύση του προσφυγικού ζητήματος. Όμως, οι επιβαρυμένοι με το πρόβλημα αυτό Δήμοι επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και αντιμετωπίσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης, που προβληματίζει και επιβαρύνει τα νησιά μας, τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων και ζήτησε, στο τέλος του συνεδρίου, να εκδοθούν ψηφίσματα για:

- Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχει καταργηθεί και τη μη επέκταση του στα υπόλοιπα νησιά. Τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου.

- Τη στήριξη των δομών της Υγείας στα μικρά και μεγάλα νησιά, όπως και την κατ' εξαίρεση ενίσχυση των δομών της Παιδείας στο νησιώτικο χώρο. Την εφαρμογή ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης των νησιών, λόγω της ένταξης τους στο στόχο 2 των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

- Την πρόβλεψη νησιωτικών πολιτικών και τη θέσπιση τοπικών φόρων και τελών υπέρ της αυτοδιοίκησης.

Για τις ενέργειές του από την προηγούμενη θέση που κατείχε ως υπουργός Εσωτερικών σχετικά με την τροποποίηση του Καλλικράτη, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του, ο κ. Κουρουμπλής.

Ο ίδιος εμφανίστηκε «ενωτικός» λέγοντας ότι όλοι έχουν καταλάβει ότι η κοκορομαχία είναι πολυτέλεια για τη χώρα και είπε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με την Εκκλησία και το Κράτος έβαλαν πλάτη στη χώρα αυτή τη δύσκολη συγκυρία και κράτησαν την πατρίδα όρθια»!

Ειδική αναφορά έκανε, βέβαια, για το νέο ρόλο τόσο του ιδίου όσο και του κ. Σαντορινιού, λέγοντας ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι «να καταστήσουν αυτό το υπουργείο στρατηγείο για τη νησιωτική πολιτική και ναυτιλία» και μίλησε για τη «γαλάζια ανάπτυξη» που έρχεται από τη θάλασσα.

Όσον αφορά στη νησιωτική πολιτική ο υπουργός είπε ότι ένα ζήτημα που πάντα μένει ανοιχτό είναι αν υπάρχει ισοπολιτεία στη χώρα και παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς.

Στη συνέχεια, είπε ότι ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι και οι προσλήψεις για το 2016 πάνω από 200 στελέχη μόνιμου προσωπικού στους δήμους των νησιών και πάνω από 50 προορίζονται για την περιφέρειά του Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει για τις προσλήψεις αυτές και θέλησε να διαβεβαιώσει ότι «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα», τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαντορινιός, «με το βλέμμα στραμμένο στη νησιωτική Ελλάδα», θα διεκδικήσουν πόρους και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την απογοήτευσή του για την κατάσταση που βιώνουν τα νησιά μας μοιράστηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος, μάλιστα, ξεκίνησε το χαιρετισμό του λέγοντας ότι «αυτά τα περί οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας (σ.σ. των Δήμων) είναι… το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα»! Και είπε, στη συνέχεια, ως απάντηση στη «μόνιμη γκρίνια»: «Το Νότιο Αιγαίο σήμερα είναι η πατρίδα της υποστελέχωσης, είναι η πατρίδα της υποχρηματοδότησης, των δύο από τα πέντε hot-spots που έχει η χώρα, είναι η πατρίδα της αμφισβήτησης των συνόρων της αλλά είναι και η πατρίδα της μεγάλης προοπτικής της οικονομίας».

Ο περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι με τον κ. Κουρουμπλή στις προηγούμενες θέσεις που κατείχε είχαν μία εξαιρετική συνεργασία, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Σαντορινιό σ' αυτή την κρίσιμη θέση, λέγοντας ότι το όφειλε αυτό η κυβέρνηση στη νησιωτική Ελλάδα, να έχει έναν άνθρωπό της σ' αυτή τη θέση και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του που, όπως είπε, αποκαταστάθηκε αυτή η αδικία.

Στη συνέχεια, μίλησε για τη «μεγάλη επίθεση» που ζήσαμε το 2015, η οποία καταρχήν μας προσέβαλε ως προς τη δυσφήμηση και είναι αυτό που προηγήθηκε για να ετοιμαστεί το έδαφος για να περάσει πολιτικά η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και έκανε λόγο για «μία απίστευτη εκστρατεία δυσφήμησης των νησιών μας» όπου χρησιμοποιήθηκε ένα τέχνασμα που διαχρονικά κάνει η κεντρική διοίκηση, διχάζοντας τους νησιώτες. Δηλαδή, ξεκίνησε πρώτα με τα πέντε μεγάλα νησιά, τα οποία αφού κακοποιηθούν πρώτα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και μετά ν' ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Ξεκινώντας, ο κ. Σαντορινιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, γι' αυτό το Κράτος, η νησιωτικότητα δεν υπήρχε και το μόνο μέτρο ήταν ο ΦΠΑ. Και είπε, στη συνέχεια: «Συμφωνώ ότι είναι άδικη η κατάργησή του και θα προσπαθήσουμε να μην καταργηθεί και για την τρίτη σειρά. Όμως, στην ουσία, πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που έτσι κι αλλιώς περιγράφεται στη συμφωνία: Πραγματικά αντισταθμιστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνει μία επανεκκίνηση για τα νησιά μας, είπε ότι πιστεύουν στη νησιωτική ανάπτυξη και στόχος τους είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Να είμαστε σοβαροί», είπε, στη συνέχεια, ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι πώς θα το προσεγγίσουμε. Κλείνοντας, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι με τον Υπουργό θα συνεργαστούν για το καλό των νησιών και απηύθυνε κάλεσμα να συνεργαστούν όλοι μαζί.

«Είναι πρόβλημα ή ευκαιρία ανάπτυξης η νησιωτικότητα;», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, για να συμπληρώσει ότι, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι η ευκαιρία και αυτό που κάνει τη χώρα μας ξεχωριστή. Ο ίδιος είπε, ακόμη, ότι είναι κομβικό το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να είναι όλοι εκεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eιδικά μέτρα για τα νησιά ζητούν οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου"

Μαίνεται ο πόλεμος στη Δικαιοσύνη -Εισαγγελείς κατηγορούν τον Αρειο Πάγο για προσπάθεια διχασμού

Χωρίς τέλος μαίνεται ο πόλεμος στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την διχαστική -όπως χαρακτηρίστηκε- προσπάθεια που δείχνει προς την πλευρά του Αρείου Πάγου και έχει ως στόχο την δημιουργία σωματείου Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών.

Ηδη, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων) την κατήγγειλε, ενώ τώρα είναι η σειρά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) να καλέσει όλους τους εισαγγελείς μεταξύ των οποίων και οι ανώτεροι και ανώτατοι να απέχουν από την νέα «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Ειδικότερα, η Ε.Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αποτελεί το μοναδικό πόλο συσπείρωσης της ιστάμενης Δικαιοσύνης και ότι περιλαμβάνει το σύνολο των εισαγγελικών λειτουργών (μεταξύ των οποίων και οι ανώτεροι και ανώτατοι), οι οποίοι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για την ευόδωση των σκοπών της, όπως αυτοί, με κρυστάλλινη καθαρότητα αναφέρονται στο καταστατικό της.

Ακόμη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, προσκαλεί τα μέλη της «και ιδιαίτερα τους ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα μας αναλαμβάνοντας το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί στη λειτουργία της Ενώσεώς μας, ενεργοποιούμενοι στα πλαίσια του καταστατικού, για να διατηρηθεί συμπαγής η ενότητα μας και να ακούγεται παντού δυνατή και αδιάσπαστη η φωνή μας προκειμένου να καθίσταται απόλυτα σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι αποτελούμε ένα αυτοδύναμο και αυτοτελές σώμα που δεν ακολουθεί αλλά προηγείται, ελέγχει, προτείνει και εισακούεται».

Κατόπιν αυτών, αναφέρει η Ε.Ε.Ε.: «Θα αποτελούσε τιμή μας η παρουσία σας και η ενεργή συμμετοχή σας στις εργασίες της επικείμενης τακτικής Γενικής Συνέλευσης που θα λάβει χώρα την 27/11/2016 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίνεται ο πόλεμος στη Δικαιοσύνη -Εισαγγελείς κατηγορούν τον Αρειο Πάγο για προσπάθεια διχασμού "

«Αστακός» ο Αστέρας Βουλιαγμένης εν όψει της άφιξης Ομπάμα

Μπορεί ο τόπος διαμονής του Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα να μην έχει ακόμα «διαρρεύσει», ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταλύσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ήδη, κλούβες των ΜΑΤ και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται επί ποδός, ελέγχοντας το ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τους συνεργάτες του θα διαμείνουν στον Αστέρα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στο ξενοδοχείο Intercontinental. Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει μεταξυ άλλων και δεκάδες φιάλες ανθρώπινου αίματος (υπάρχουν κούτες με την ένδειξη Human Blood), σε περίπτωση που χρειαστούν -καθώς οι Αμερικανοί φροντίζουν να είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα.

Τα ιατρικά υλικά μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force, το οποίο προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρομιο της Ελευσίνας. Εκεί, δηλαδή, όπου από το βράδυ της Παρασκευής έφτασαν, κατά πληροφορίες, 300 Αμερικανοί πράκτορες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διήμερη (15-16 Νοεμβίου) παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα.
















protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αστακός» ο Αστέρας Βουλιαγμένης εν όψει της άφιξης Ομπάμα"

Παυλόπουλος: Χωρίς κοινωνικό κράτος, Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει

«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνηση του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδική, Ιωάννης Γιώργος, στη Νέα Ποτίδαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821.

Με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα του Αριστοτέλη και το περιεχόμενο που έδωσε στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή πρέπει να την υπερασπιστούν όλη η Δύση και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία της Δύσης, ιδίως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

«Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον τόπο μας, με τα δεινά του λαού μας και την κρίση που έχει ενσκήψει», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το βλέπουμε στην Ευρώπη, γιατί να θυμάστε και να θυμόμαστε ότι τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού, που αναπτύσσονται, κυρίως προκύπτουν επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση των ανισοτήτων και ο κίνδυνος της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα έρθει σε δυο μέρες, ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ».

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε σε όσους ζητούν λιγότερο Κράτος, λέγοντας πως άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος. «Το λέω αυτό προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος», υπογράμμισε.

Συνέχισε, λέγοντας: «Και αν θέλετε είναι υποχρέωση του κράτους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, λόγω της φύσης και της ιδιοσυγκρασίας του. Γιατί ένα κράτος για να είναι δημοκρατικό το πρώτο το οποίο πρέπει να επιτυγχάνει είναι την ίση μεταχείριση των πολιτών του και τη στήριξη της κοινωνίας του. Χωρίς αυτή δημοκρατία και δη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει. Εύχομαι εμείς οι Έλληνες, ο λαός, αυτές τις δύσκολες ώρες, να υπερασπιστούμε αυτό το πνεύμα του Αριστοτέλη και την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το πνεύμα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι με τον τρόπο αυτό μεγαλοπιανόμαστε. Κάθε άλλο. Τα όρια μας τα γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως την κληρονομιά μας, ξέρουμε και το χρέος μας και αυτό το χρέος να είστε βέβαιοι ότι θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Χωρίς κοινωνικό κράτος, Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει"

Επείγουσα έκκληση της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη Σάμο -Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις βροχές

Εκκληση για επείγουσα δράση απηύθυνε η Υπατη Αρμοστεία προς τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη Σάμο.

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 9 Νοεμβρίου δημιουργήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το Κέντρο είναι υπερπλήρες, καθώς φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η επίσημη χωρητικότητα είναι 850 άτομα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους, επισημαίνει η Υπατη Αρμοστεία. Ομως, με τις βροχές, πολλές σκηνές πλημμύρισαν, με δεκάδες ανθρώπους να βλέπουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους να καταστρέφονται.

Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στο Βαθύ σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες έχουν θέσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, που επηρεάζουν κατ’ εξοχήν τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι έγκυες γυναίκες, και προκαλούν αυξημένες εντάσεις, προειδοποιεί η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι απαιτείται επείγουσα δράση από όλους τους φορείς.

«Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν επαρκή στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η Υπατη Αρμοστεία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές.

Ακόμη, καλεί να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Σάμο, με μεταφορά περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα.

«Επιπλέον, η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να διασφαλιστούν για όλους, τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες, ενώ παράνομες πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας θα πρέπει να διερευνώνται πλήρως, να διώκονται και να τιμωρούνται», καταλήγει η ανακοίνωση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επείγουσα έκκληση της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη Σάμο -Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις βροχές "

Σαμαράς: Έκαιγαν αμερικανικές σημαίες και τώρα υποδέχονται τον Ομπάμα - Έχουν εξελιχθεί σε αυταπατεώνες

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης.

«Ήλθε τάζοντας «ελπίδα» κι έφερε τη μεγαλύτερη απογοήτευση. Ηλθε διακηρύσσοντας πως θα σχίσει τα μνημόνια. Κι έφερε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο! Ενώ ήδη μας προετοιμάζει για το τέταρτο. Ήλθε υποσχόμενος τη 13η σύνταξη. Κι έκοψε και τη 12η! Ηλθε καμαρώνοντας ότι "θα βαράει τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές", αλλά τελικά βαράει τους… Ελληνες και τον χορεύουν οι αγορές! Ύστερα παραδέχθηκε πως… δεν τα είχε υπολογίσει καλά, ότι δεν ήξερε τι γίνεται στην πραγματικότητα, κι ότι είχε ψευδαισθήσεις κι αυταπάτες!», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Αν είχε το θάρρος να βγει και να παραδεχθεί τα λάθη του, και – κυρίως – αν έδειχνε την τόλμη να βοηθήσει για να διορθωθούν τα λάθη αυτά, τότε μόνος του θα άλλαζε την εικόνα του», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα,

«Αλλά όσο δεν συμβαίνει αυτό, κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του, διασπά την ενότητα του λαού, ενθαρρύνει την αλαζονεία του Τσίπρα και δίνει συγχωροχάρτι στα τεράστια σφάλματά του. Κι αυτό δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε…», συμπλήρωσε.

Αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του από το 2015, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός υστερεί ακόμη και στην «καταλληλότητα» έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Κυριάκος μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα εκεί που την είχαμε φτάσει στα τέλη του 2014! Και να την πάει πολύ πιο πέρα… Σας το λέω εγώ, που στήριξα και τον προηγούμενο αρχηγό της παράταξης και τον επόμενο! Οσο δεν το έκανε κανείς… Και το κάνω ασφαλώς για την παράταξή μας. Αλλά το κάνω και για τη χώρα, που έχει ανάγκη την παράταξή μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ!», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει να φύγει το συντομότερο ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είχε σχεδόν εκμηδενίσει την είσοδο προσφύγων, ενώ τώρα «σαρώνουν τη χώρα», έχουν γίνει ξανά ανεξέλεγκτοι οι κουκουλοφόροι που δημιουργούν «άβατα» μέσα στις πόλεις και χτυπούν όπου θέλουν, όποτε θέλουν, «με τα «στραβά μάτια» της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

Αναφέρθηκε και στις προκλήσεις από την Τουρκία. «Δεν είχαμε λύσει τα προβλήματά μας, αλλά είχαμε αποκαταστήσει συνθήκες ηρεμίας μαζί της. Και δεν υπήρχε αυτό το όργιο προκλήσεων τότε, να αμφισβητούνται παλαιότερες συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης. Δεν υπήρχαν τότε, τέτοιες πρωτοφανείς προσβολές, ακόμα κι από την… Αλβανία!

Γιατί υπάρχουν σήμερα; Γιατί απλούστατα, κατάντησαν τη χώρα μας, λιγότερο αξιόπιστη και πολύ πιο αποδυναμωμένη διεθνώς. Κι αυτό το καταλαβαίνουν κάποιοι γείτονες και μας προκαλούν», σχολίασε.

Ακόμη, αναφερόμενος στο προσφυγικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τη χώρα στους «διακινητές και στις ανεξέλεγκτες ΜΚΟ», δημιουργώντας ένα πολύ επικίνδυνο πρόβλημα.

«Είχαμε επιτύχει να είναι η Ελλάδα, ένα «προπύργιο ασφαλείας» μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή. Τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα ένα απέραντο hot spot», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και στο χρέος: «Όσοι υποδέχονται σήμερα τον πρόεδρο Ομπάμα, πριν κάτι χρόνια πρωτοστατούσαν σε διαδηλώσεις εναντίον του Κλίντον, που επισκεπτόταν τη χώρα μας. Και έκαιγαν και αμερικανικές σημαίες... Τότε, βέβαια, θα μας πουν το παραμύθι, ότι "είχαν αυταπάτες"... Δεν είναι έτσι! Και "αυταπάτες" να είχαν τότε, μέσα από την ακραία ιδεολογία τους, έχουν εξελιχθεί σήμερα σε... "αυταπατεώνες"! Κι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τίποτε! Ευχόμαστε λοιπόν, όλοι μας, πράγματι, να στηρίξει ο πρόεδρος Ομπάμα το αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους. Έτσι που τα κατάφερε ο Τσίπρας, την έχουμε ανάγκη πια αυτή την ελάφρυνση. Βέβαια, δεν έχει πολλά περιθώρια να βοηθήσει, γιατί το χρέος το χρωστάμε στους Ευρωπαίους κυρίως. Όχι στους Αμερικανούς! Αλλά κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη, εδώ που μας έφτασε. Κι ακόμα πιο χρήσιμο βέβαια, είναι να κερδίσουμε τη στήριξη και του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που εκλέχθηκε προχθές και αναλαμβάνει σε δύο μήνες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Έκαιγαν αμερικανικές σημαίες και τώρα υποδέχονται τον Ομπάμα - Έχουν εξελιχθεί σε αυταπατεώνες"

Με δημοψήφισμα α λα Brexit απειλεί την ΕΕ τώρα ο Ερντογάν

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. άφησε «ανοιχτό» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες πως θέτουν συνεχώς εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

«Η Ε.Ε. επιδιώκει να μας υποχρεώσει να αποσυρθούμε απ' αυτή τη διαδικασία» κατήγγειλε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «εάν δεν μας θέλουν, ας το κάνουν ξεκάθαρα γνωστό και ας πάρουν την απόφαση».

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη, καθώς αν χρειαστεί, μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας» έσπευσε να συμπληρώσει, σε συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο. Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Μεταξύ άλλων, σημαίνοντα «αγκάθια» στις διμερείς σχέσεις αποτελούν οι συνεχείς διώξεις του τουρκικού κράτους, η προσπάθεια επαναφοράς της θανατικής ποινής αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί πλέον τα κονδύλια τα οποία προορίζονταν για την ενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, επειδή πλέον θεωρείται μη ρεαλιστική η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμως όλα παραμένουν ως έχουν. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέγνωσε στην τελευταία της έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «οπισθοδρόμηση» στα θέματα της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών, προτίθεται καταρχάς να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη παίρνει τις αποστάσεις της από την ιδέα αυτή. Και αυτό ξεκινά από τα κονδύλια: Έτσι η Κομισιόν ανακατένειμε σιωπηρά τους περασμένους μήνες πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ οι οποίοι προορίζονταν για την προετοιμασία της ένταξης της Τουρκίας και τώρα διατίθενται για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων οι οποίοι ζουν ήδη εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Αυτό αποδεικνύουν τα έγγραφα τα οποία επικαλείται στο δημοσίευμά του το «Spiegel».

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Με δημοψήφισμα α λα Brexit απειλεί την ΕΕ τώρα ο Ερντογάν"

Πλησιάζουν τους 62.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα -Αλλοι 78 έφτασαν στα νησιά [πίνακας]

Αλλοι 78 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας τις προηγούμενες ώρες, με τον συνολικό αριθμό τους πλέον να προσεγγίζει τους 62.000.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία καταγραφή, που έγινε σήμερα το πρωί, δείχνουν 68 νέες αφίξεις στη Λέσβο, ενώ άλλα 10 άτομα έφτασαν στη Χίο. Στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται πλέον 16.171 πρόσφυγες και μετανάστες, σε δομές που ασφυκτιούν καθώς η επίσημη χωρητικότητά τους προβλέπει τη φιλοξενία 8.274 ατόμων. Χαρακτηριστικό είναι πως στη Χίο βρίσκονται σχεδόν οι τετραπλάσιοι πρόσφυγες από αυτούς που μπορούν να «αντέξουν» οι δομές του νησιού.
Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, βρίσκονται 61.774 πρόσφυγες και μετανάστες.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλησιάζουν τους 62.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα -Αλλοι 78 έφτασαν στα νησιά [πίνακας] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news