facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Η «Αποστολή» στέλνει υγειονομικό υλικό στα κρατικά νοσοκομεία

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού International Orthodox Cristian Charities – ΙΟCC εισήγαγε από τις ΗΠΑ και παρέδωσε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας υγειονομικό υλικό αξίας 922.777.60 δολαρίων.

Στη Λάρισα παραδόθηκε κοντέινερ 40 ποδών με υγειονομικό υλικό βάρους 7,4 τόνων.
Η δωρεά, σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό το οποίο θα καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και θα συμβάλει στην εξασφάλιση του απαραίτητου υλικού για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την ηγεσία του Διεθνή Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Cristian Charities – ΙΟCC και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την υποστήριξη αναγκών και την κάλυψη ελλείψεων σε δομές υγείας στη χώρα μας προσφέροντας ανακούφιση και ουσιαστική βοήθεια. Η προσπάθεια μας έχει συνέχεια, συνέπεια και υπευθυνότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Αποστολή» στέλνει υγειονομικό υλικό στα κρατικά νοσοκομεία"

Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης;

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν τελικώς αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας του 2017 άφηνε νωρίτερα αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Το επιχείρημα υπέρ του να παραμείνουν τα τέλη κυκλοφορίας στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, είναι η έλλειψη χρόνου καθώς αυτό που προέχει είναι να ανέβουν εγκαίρως τα ειδοποιητήρια στο Taxisnet ώστε να συγκεντρωθεί το προγραμματισμένο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το σενάριο να υπολογιστούν τα τέλη των ΙΧ που κυκλοφορήσαν από το 2007 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 με βάση τους ρύπους και όχι με βάση τον κυβισμό όπως συμβαίνει τώρα, μπαίνει οριστικά στο συρτάρι.

Όσον αφορά, στο φετινό επίδομα θέρμανσης, η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του επιδόματος με βάση την υψομετρική διαφορά αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις τεχνικές δυνατότητες εφαρμογής.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, η κυβερνητική πηγή απάντησε μονολεκτικά «αποκλείεται».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης;"

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα, αλλά να βγαίνουν οι αριθμοί

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν "απ΄αρχής" (upfront). Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ.

Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τράμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε "πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους", γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα, αλλά να βγαίνουν οι αριθμοί"

Νομιμοποιούν 25.482 καταπατημένες εκτάσεις σε αιγιαλούς και παραλίες

Την προώθηση νομοσχεδίων με τα οποία θα ρυθμίζονται θέματα παραχώρησης εκτάσεων στον αιγιαλό και την παραλία και θα δίδεται η δυνατότητα στους κατόχους 25.482 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου να τις εξαγοράσουν έναντι τιμημάτων που θα καταβάλουν στις ΔΟΥ προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται από τον τόμο των 130 σελίδων με τον απολογισμό δράσης τον οποίο δημοσιοποίησε χθες ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Επιπλέον, από τα όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο του συγκεκριμένου τόμου για τη δημόσια περιουσία προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δημιουργία Μητρώου Αξιών Ακινήτων, μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία θα καταχωρίζονται πληροφορίες για τις τρέχουσες εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται θα αναπροσαρμόζονται ανά τακτά διαστήματα οι αντικειμενικές αξίες. 

Αυτή η βάση δεδομένων θα υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ενέργειές του που αφορούν στις τιμές των ακινήτων.


Τι αλλάζει

Αναλυτικά, στον απολογισμό Αλεξιάδη αναφέρονται τα ακόλουθα:


1. Αιγιαλός, παραλία, δημόσια κτήματα:Συντάχθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών. 

Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας), με σκοπό να συνιστά συμμόρφωση προς την υπ’ αριθ. 3944/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και να περιγράψει διαδικασίες, περιορίζοντας κατά το δυνατό τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας τη συντόμευση των διαδικασιών.

2. Καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου:
Ομαδοποιήθηκαν τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα ανά περιφέρεια (σύνολο ακινήτων: 25.482). Προωθείται σχέδιο νόμου για τη δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων αυτών από τους επί μακρόν κατέχοντες, με γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου αφενός να τακτοποιηθεί ένα επί δεκαετίες χρονίζον ζήτημα και αφετέρου να υπάρξει άμεση εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.

3. Αντικειμενικές Αξίες:
Συστάθηκε επιτροπή για τη δημιουργία Μητρώου Αξιών Ακινήτων στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Εκδόθηκε υπουργική απόφαση και συγκροτήθηκε επιτροπή που ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας βάσης δεδομένων για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 

Η επιτροπή εργάζεται προκειμένου να υλοποιήσει και να θεσμοθετήσει βάση δεδομένων αξιών ακινήτων επί της ουσίας θα στηρίζονται πλέον οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η οποία θα δύναται να υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ενέργειες τις σχετικές με τις τιμές ακινήτων.

Η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής αναμένεται εντός του 2016, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα από το 2017.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομιμοποιούν 25.482 καταπατημένες εκτάσεις σε αιγιαλούς και παραλίες"

Θεοχάρης: Παραγράφονται (;) φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων

Τον κίνδυνο παραγραφής μεγάλων φορολογικών υποθέσεων πολιτικών προσώπων (βουλευτών, υπουργών, γενικών γραμματέων) και συγγενών τους λόγω παρέλευσης των προθεσμιών ελέγχου, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Ο κος Θεοχάρης ζητά στοιχεία σχετικά με τη μεταφορά 3.497 υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίστηκε η επιλογή αυτών των υποθέσεων για τις οποίες η προθεσμία παραγραφής τους παρατάθηκε κατά 3 έτη σε αντίθεση με άλλες, καθώς και σαφείς απαντήσεις ως προς το εάν σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και υποθέσεις πολιτικών προσώπων το όνομα των οποίων εμπλέκεται σε Λίστες φοροδιαφυγής ή αυτές «αφέθηκαν» με αποτέλεσμα ο χρόνος για τον φορολογικό έλεγχο να εξαντλήθηκε είτε να εξαντλείται προσεχώς.

«Η μη παραγραφή υποθέσεων που χρονίζουν, αναγκάζει τη φορολογική διοίκηση να ασχοληθεί και να κατανείμει διοικητικούς πόρους σε υποθέσεις με χαμηλή πιθανότητα εισπρακτικής επιτυχίας. Ωστόσο, η παρέλευση των προθεσμιών για τον έλεγχο συγκεκριμένων υποθέσεων, άρα και η παραγραφή τους, δε μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για αθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων και πολιτικών προσώπων που δύνανται να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης», σημειώνει στην ερώτησή του ο κος Θεοχάρης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς

Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Ενδεχόμενος κίνδυνος παραγραφών σε δυνητικές περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων πολιτικών προσώπων που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στις λίστες καταθετών εξωτερικού»
Η αξιοποίηση των λιστών καταθετών εξωτερικού και οι αυτόματες ανταλλαγές χρηματοοικονομικών πληροφοριών μπορούν να συνδράμουν θετικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.
Με την περίπτωση 1γ’ της υποπαραγράφου Δ7 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 και με τις μετέπειτα αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που προβλέπονταν στην εν λόγω διάταξη δρομολογήθηκε η μεταφορά 3.500 χιλιάδων υποθέσεων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ. Τελικώς ο σχεδιασμός ήταν να μεταφερθούν 3.947 φορολογικές υποθέσεις από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πληροφόρηση για τον αριθμό των υποθέσεων που τελικά μεταφέρθηκαν παρά την με αριθμό 3908/10.3.2016 κατατεθείσα κοινοβουλευτική μου ερώτηση. Επιπλέον με την παράγραφο 8, του άρθρου 61 του 4410/2016 δόθηκε παράταση παραγραφής για τρία έτη στις υποθέσεις αυτές που μεταφέρθηκαν.
Αξίζει να επισημανθεί πως η μη παραγραφή υποθέσεων που χρονίζουν αναγκάζει τη φορολογική διοίκηση να ασχοληθεί και να κατανείμει διοικητικούς πόρους σε υποθέσεις με χαμηλή πιθανότητα εισπρακτικής επιτυχίας, ενώ παράλληλα δεν της επιτρέπει να δώσει έμφαση σε πρόσφατες υποθέσεις από τις οποίες μπορεί να αναμένει με μεγαλύτερες πιθανότητες εισπρακτικά οφέλη.
Από την άλλη όμως το ορθό σκεπτικό των παραγραφών, ενέχει τον κίνδυνο συγκάλυψης υποθέσεων πολιτικών προσώπων. Έτσι στο ενδεχόμενο ύπαρξης υποθέσεων πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με τις λίστες καταθετών που πρόκειται να οδηγηθούν σε παραγραφή λόγω παρέλευσης των προθεσμιών η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και για φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων που παρέμειναν στο ΣΔΟΕ και δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ.
Επειδή ο διαφανής έλεγχος στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών προσώπων ενισχύει τη λειτουργία της δημοκρατίας,
Επειδή πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στις διαδρομές του πολιτικού χρήματος,
Επειδή η διαφύλαξη της ποιότητας της Δημοκρατίας επιβάλει στην Πολιτεία να είναι πιο αυστηρή στις φορολογικές υποθέσεις των πολιτικών προσώπων,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ολοκληρώθηκε και πότε η μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ των 3.947 υποθέσεων που περιλαμβάνονταν στην υπουργική απόφαση; Πόσες παραμένουν στο ΣΔΟΕ; Πώς αξιολογούνται οι υποθέσεις που μεταφέρθηκαν αναφορικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε επίπεδο φορολογικών εσόδων; Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν οι υποθέσεις που μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ;
2. Υπάρχουν υποθέσεις πολιτικών προσώπων - βουλευτές, υπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων –καθώς και συγγενών τους στις λίστες καταθετών που έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και που κινδυνεύουν με παραγραφή;
3. Υπάρχει ενημέρωση για πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στις λίστες καταθετών «Μπόργιανς» ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών που έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές;
4. Υπάρχουν φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων και συγγενών τους Α΄βαθμού που ήταν στο ΣΔΟΕ, δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ και αφέθηκαν να παραγραφούν;
5. Προτίθεται ο Υπουργός να ενημερώσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για υποθέσεις φοροδιαφυγής πολιτικών προσώπων – βουλευτών, υπουργών και γενικών γραμματέων – που σχετίζονται με τις λίστες καταθετών εξωτερικού και κινδυνεύουν με παραγραφή. Προτίθεται ο Υπουργός να ενημερώσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων - βουλευτών, υπουργών και γενικών γραμματέων- που δεν έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ και κινδυνεύουν να ή έχουν ήδη παραγραφεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχάρης: Παραγράφονται (;) φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων"

Εφορία: Από «κόσκινο» τα ακίνητα Ελλήνων σε 84 χώρες

Από το «κόσκινο» της εφορίας θα περάσουν τα εισοδήματα που προέρχονται από την ενοικίασή τους, ενώ ερευνάται εάν έχουν δηλωθεί τα χρήματα για την αγορά των εν λόγω ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που σε μια χώρα ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα είναι 10% πρέπει να πληρώσει και στην Ελλάδα φόρο ή τη διαφορά, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στην χώρα μας για τα εισοδήματα από ακίνητα είναι 15%.

Για παράδειγμα εάν κάποιος είχε εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ και πλήρωνε στη χώρα όπου βρίσκεται το φόρο ακινήτων 10%, δηλαδή 1.000 ευρώ, έπρεπε να καταβάλει στην Ελλάδα επιπλέον 5% φόρου ή 500 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η εφορία θα ελέγξει εάν τα ακίνητα αυτά αγοράστηκαν με χρήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με τη χρονολογία απόκτησης του ακινήτου, καθώς υπάρχει το θέμα παραγραφής, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εφόσον διαπιστώσουν ότι υπάρχουν αποκλίσεις και επί της ουσίας δεν δικαιολογείται η αγορά του ακινήτου θα καλούν τους φορολογούμενους για εξηγήσεις και θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Από «κόσκινο» τα ακίνητα Ελλήνων σε 84 χώρες"

«Βαριά» άγνοια του υπουργείου Υγείας για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας καταγγέλλουν οι παιδίατροι

Βαριά άγνοια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταλογίζουν οι παιδίατροι αναφορικά με τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, με αφορμή το περιστατικό με το 5χρονο παιδί που νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το οποίο εμφάνισε επιπλοκές μετά τη νόσησή του, που οδήγησαν σε μερικό ακρωτηριασμό του κάτω άκρου του.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας στηλιτεύει το γεγονός πως ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός δεν έχει αποστείλει καμιά απάντηση στις πολλαπλές επιστολές της για το εν λόγω θέμα και υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να σταματήσει να στέλνει τις απόψεις και προτάσεις της, «προς όφελος των παιδιών της χώρας».

Το επιστημονικό όργανο των παιδιάτρων της Αττικής επικαλείται «το δικαίωμα που μας δίνει η καθημερινή μας ενασχόληση με γονείς και παιδιά, αλλά και ο θεσμικός μας ρόλο, γι αυτό και θα επιμένουμε να στηρίζουμε την ορθή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και να σας στέλνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για αλλαγές, προς όφελος των παιδιών της χώρα μας», διαπιστώνει όμως ότι «εξακολουθείτε να αγνοείτε τα δεδομένα».

«Τα 60 κρούσματα τον χρόνο πού έχουμε στην χώρα μας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), οι θάνατοι των 5 κατά μέσο όρο παιδιών τον χρόνο από την νόσο αυτή (8%-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν με βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στην ζωή τους (15-19% επιπλοκές), αποτελούν για εσάς «χαμηλή επιδημιολογική επίπτωση» σημειώνουν οι παιδίατροι, και προσθέτουν πως «η επιδημιολογία για το παιδί που παρακολουθούμε, το δικό μας δηλαδή παιδί, είναι στο 100%».

Η επιστημονική και η οικονομική οπτική για το εμβόλιο

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής υποστηρίζει την αναγκαιότητα της ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έτσι ώστε να αποζημιώνεται τουλάχιστον για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε την επιστημονική από την οικονομική άποψη» τονίζει η Ένωση.

Προτείνουν εάν το κόστος ένταξης του εμβολίου στο πρόγραμμα είναι μεγάλο, ας αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι ένταξής του ή ένταξης με συμμετοχή όπως συμβαίνει για άλλο εμβόλιο.

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου αυτού. Π.χ. μερική χρηματοδότηση, περικοπή ολική ή μερική από άλλα φάρμακα ή εμβόλια, εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, αριθμός παιδιών κλπ, ώστε αυτό να μην αποτελέσει την αιτία σημαντικής επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης» αναφέρουν.

Ενημερώνουν δε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πως το εμβόλιο έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στο πρόγραμμα εμβολιασμών της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, για την ηλικιακή ομάδα των βρεφών των κάτω δηλαδή του έτους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βαριά» άγνοια του υπουργείου Υγείας για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας καταγγέλλουν οι παιδίατροι"

Προειδοποίηση δανειστών για «κόκκινα» δάνεια

Μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση.

Οπως έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα, παρά τις κατά καιρούς σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μη διοχετεύονται μέσω των τραπεζών πόροι στην πραγματική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι σε περίπτωση που χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, αυτή θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in.

Δηλαδή, τη συμμετοχή στο κόστος της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών όλων όσοι έχουν χρηματοδοτήσει, άμεσα και έμμεσα, μια τράπεζα δηλαδή μετόχους, ομολογιούχους ακόμα και καταθέσεις για τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, Βρυξέλλες και Βερολίνο φαίνεται να θεωρούν ότι ο σκόπελος των εργασιακών είναι εύκολο να ξεπεραστεί, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις του ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι δυνατόν να επανέλθει η δυνατότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με κάποιες σαφείς προβλέψεις για επιχειρησιακές, προκειμένου να προστατευθεί η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που είναι μικρές ή μικρομεσαίες.

Αν και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο παραμένουν πολλές σοβαρές εκκρεμότητες που δημιουργούν αμφιβολίες για τις δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Στο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών.

Επιπρόσθετα ακόμα και στα πεδία που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, όπως στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (απεργίες δικηγόρων, κινητοποιήσεις φορέων κ.λπ.) ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Ολα αυτά περιορίζουν τις δυνατότητες των τραπεζών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «στρατηγικών» κακοπληρωτών, δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούν, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος.

Επιπλέον, εξαιρετικά αρνητικά επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα η διοικητική κρίση τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και στις συστημικές τράπεζες.

Στο ΤΧΣ σημειώθηκε εμπλοκή στην τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου και η όλη διαδικασία παραμένει στον «αέρα», ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη βάσει ενεργητικού τράπεζα της χώρας, παραμένει εδώ και 10 μήνες με προσωρινή διοίκηση!

Αποκορύφωμα της διοικητικής αρρυθμίας αποτέλεσαν οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα.

Η προσπάθεια εκλογής νέου προέδρου προκάλεσε την εμπλοκή διάφορων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί συνολικά η διοικητική κατάσταση του ομίλου.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση δανειστών για «κόκκινα» δάνεια"

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου Φίλη για τα θρησκευτικά

Ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης και ως παράνομες και αντίθετες στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με τις οποίες επέρχεται ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ζητεί η Πανελλήνια Ένωση θεολόγων, όπως και δέκα γονείς και θεολόγοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Με την πρώτη αυτή αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του νέου τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, όλοι όσοι έχουν προσφύγει, υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις του Νίκου Φίλη πραγματοποιείται μια ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλοιώνοντας «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Το μέχρι πρότινος, υπογραμμίζουν οι γονείς κ.λπ., διδασκόμενο μάθημα των θρησκευτικών, όπως αυτό ορίστηκε από τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης της 4ης Νοεμβρίου 1950, το Σύνταγμα, το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, είχε χαρακτήρα ομολογιακό, ήτοι διδακτικό της θρησκείας των μαθητών, οι οποίοι είναι στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία στην Ελλάδα βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ παράλληλα υπήρχαν και στοιχεία θρησκειολογίας».

Παράλληλα, παρεχόταν μέχρι τώρα η δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα για τους μη Ο.Χ., ενώ διδάσκεται εναλλακτικά «ομολογιακού περιεχομένου μάθημα» θρησκευτικών για τους Έλληνες Μουσουλμάνους, Εβραίους και Ρωμαιοκαθολικούς, δηλαδή οι μαθητές στην περίπτωση αυτή διδάσκονται την πίστη των γονέων τους.

Όμως, σύμφωνα με τους γονείς, ο κ. Φίλης με το νέο πρόγραμμα σπουδών το μάθημα των θρησκευτικών το μετέτρεψε σε «ιδιότυπη θρησκειολογία, στην οποία αναμειγνύονται η Ορθόδοξη Πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα, δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές, οι οποίοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, κατά κανόνα αγνοούν και τα βασικότερα σημεία της πίστης στην οποία ανήκουν, ως βαπτισμένοι Ο.Χ.».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν ότι με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις μετατρέπεται ο χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών, από ομολογιακό μάθημα, σε μάθημα γνώσεων των θρησκευτικών, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αναμφισβήτητο δικαίωμα των γονέων και μαθητών για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Με άλλα λόγια, συνεχίζουν οι γονείς, επιχειρείται μία διείσδυση στη θρησκευτική συνείδηση των μαθητών, με σκοπό τη μεταβολή της, όπως εξάλλου σημειώνεται και στην εισηγητική έκθεση των εν λόγω υπουργικών αποφάσεων, όπου γίνεται λόγος για αναστοχασμό των μαθητών πάνω στα θέματα της θρησκείας.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η συρρίκνωση του χρόνου διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης, ο οποίος απορροφάται από την παράλληλη διδασκαλία των άλλων θρησκειών, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιείται και αποδυναμώνετε πλήρως το δικαίωμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών.

Οι μαθητές στερούνται του συνταγματικού τους δικαιώματος να διδαχθούν αυτούσια την πίστη τους στο σχολείο, δικαίωμα που αντιθέτως απολαμβάνουν οι ετερόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές, προσθέτουν οι γονείς.

Ως προ το νομικό σκέλος οι γονείς κ.λπ. επισημαίνουν ότι οι επίμαχες
υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν:
1) το άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης,
2) το άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει την ισότητα των πολιτών,
3) το άρθρο 13 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη,
4) τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης που κατοχυρώνει το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και
5) τις διατάξεις εκείνες του νόμου 1566/1985 που προβλέπει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη.

Την ίδια στιγμή οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας που μεταξύ των άλλων έχει κρίνει ότι μεταξύ των σκοπών της παρεχόμενης στα σχολεία παιδείας είναι και η ανάπτυξη, σε τουλάχιστον επαρκή βαθμό, της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων μαθητών, σύμφωνα με τις αρχές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος, η διδασκαλία του οποίου είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση του από τους μαθητές οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η Πολιτεία πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση του μαθήματος των θρησκευτικών, μάλιστα με ικανό αριθμό ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως, καταλήγουν οι γονείς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου Φίλη για τα θρησκευτικά"

Κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα παιδεραστή Σειραγάκη -401 χρόνια φυλάκιση

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά απέρριψε ομόφωνα την χορήγηση ελαφρυντικού πρότερου έντιμου βίου στον Νίκο Σειραγάκη, επικυρώνοντας έτσι την πρωτόδικη απόφαση.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης (10/11) και σύμφωνα με το δικαστήριο, η ποινή για τον καταδικασθέντα παιδεραστή, πρώην εκπαιδευτικό και προπονητή μπάσκετ, δεν μετεβλήθη και παρέμεινε στα 401 έτη. Κατά την διάρκεια των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των θυμάτων, ζητήθηκε από όλους να μην αναγνωριστεί από το δικαστήριο κανένα ελαφρυντικό στον άνθρωπο που σημάδεψε τις ζωές 36 ανήλικων παιδιών.

Εντύπωση όμως προκάλεσε η στάση του καταδικασθέντα, για μια ακόμη φορά, καθώς ακόμη και σήμερα, εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος, δηλώνοντας ότι δεν έκανε κάτι που δεν ήθελαν τα παιδιά, λέγοντας μάλιστα ότι η επαφή αθλητών και προπονητών δεν είναι κάτι αφύσικο.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για τις πράξεις του σε βάρος 36 παιδιών, ενώ είχε κριθεί αθώος για τις κατηγορίες που αφορούσαν 17 ανηλίκους, αλλά και για την κατοχή του υλικού παιδικής πορνογραφίας. Τον Μάιο του 2013, έπειτα από μία μαραθώνια διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, επέβαλε στον πρώην προπονητή ποινή κάθειρξης 401 ετών, που κατά συγχώνευση γίνονται 220 και από αυτά, θα εκτίσει τα 25.

Έξι Ρεθυμνιώτες δικηγόροι εκπροσώπησαν τις οικογένειες των παιδιών, οι Βαγγέλης Μουνδριανάκης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Γιώργος Δρυγιαννάκης, Αντώνης Βουλγαράκης, Παντελής Φουρφουλάκης και Μανώλης Πετρακάκης, ενώ ο κατηγορούμενος είχε συνήγορο τον Δημήτρη Κάππο.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνης, Ευάγγελος Μουνδριανάκης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης, τονίζοντας: «Ο δικηγορικός σύλλογος Ρεθύμνου έπραξε το καθήκον του απέναντι στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος και στην κοινωνία του Ρεθύμνου».

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, κ. Κάππος, από την πλευρά του δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, «το δικαστήριο ρυμουλκήθηκε κάτω από μια εκδικητικότητα που υπήρχε στην κοινωνία του Ρεθύμνου και βέβαια η κοινή γνώμη πολλές φορές ρυμουλκεί τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης». Κατά τον κ. Κάππο, το δικαστήριο θα έπρεπε να λάβει υπόψη και να δεχθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. «Ο πελάτης μου είναι ψύχραιμος. Θα αντιμετωπίσει αυτά τα οποία ενδεχομένως έχει κάνει και βέβαια εμείς οι δικηγόροι πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό αυτών που πιστεύουμε ότι έχουνε διαπράξει αδικήματα, αλλά έπρεπε να τύχουν μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης», κατέληξε με νόημα ο συνήγορος του καταδικασθέντα, που θα επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα παιδεραστή Σειραγάκη -401 χρόνια φυλάκιση "

«Χαστούκι» για την ελληνική εξωτερική πολιτική η έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία

Την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση προωθεί την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών στην Χειμάρρα, που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα, η έκθεση της Κομισιόν, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις γνωστές αλυτρωτικές και ανθελληνικές θέσεις (σ.σ. και στη μειονότητα), αλλά συστήνει κιόλας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία.

Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, όπου επαινείται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας, γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την αλβανική κυβέρνηση, για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» όπου, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει συμπεριλάβει και το Τσάμικο.

Στην ουσία, παρά τους δημόσιους «λεονταρισμούς» του κ. Κοτζιά και τις απειλές περί «μπλοκαρίσματος» της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, τόσο με την επίσκεψή του στα Τίρανα, στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και με την παντελή αδράνεια και απουσία από τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών, διευκόλυνε το έργο της Κομισιόν, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία «ενοχλητική» για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του αναφορά στην έκθεση των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα: «Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές, με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν τη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των "εκκρεμών διμερών ζητημάτων"».

Έτσι, για πρώτη φορά καταγράφεται σε κοινοτικό κείμενο η ύπαρξη διαδικασίας για αντιμετώπιση «εκκρεμών διμερών ζητημάτων», όπου, μαζί με τα υπαρκτά ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και της προστασίας της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία βάζει ακόμη στο τραπέζι ζητήματα όπως η άρση του εμπολέμου, το Τσάμικο και η διδασκαλία της αλβανικής για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους ουσιαστικά επιχειρεί να αναβαθμίσει σε μειονότητα (βασιζόμενη κυρίως σε όσους έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα).

Αρνητικές εντυπώσεις, δε, προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ, στον αντίποδα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία.

Πέραν όλων αυτών, η έκθεση της Κομισιόν εξαίρει τον εποικοδομητικό ρόλο της Αλβανίας στην περιφερειακή συνεργασία και στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονιάς με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και στη συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες όπου, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και η συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Κομισιόν, στην ουσία, εξαίρει την Αλβανία και τον μηχανισμό που επιβλέπει τη διατήρηση του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαστούκι» για την ελληνική εξωτερική πολιτική η έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία"

Συνεχίζεται το χάος με τα σκουπίδια στους δρόμους της Ζακύνθου

Σε απόλυτο αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η δημοτική αρχή στην Ζάκυνθο σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων, αναζητώντας εναγωνίως λύση, καθώς μέρα με την μέρα, οι όγκοι των σκουπιδιών στις γειτονιές της πόλης μεγαλώνουν.

Ο ΧΥΤΑ του Σκοπού παραμένει κλειστός για όλα τα απορριμματοφόρα, εκτός ενός, που συλλέγει τα απορρίμματα από ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και το νοσοκομείο.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Καλαμακίου είναι αμετακίνητοι στη θέση τους, παρά την παρακίνηση της δημοτικής αρχής να δοθεί παράταση στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, με χρήση δεματοποιητή για την τοποθέτηση δεμάτων απορριμμάτων.

Παρέμβαση για τα σκουπίδια έγινε από τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, μετά από καταγγελίες κατοίκων για την δραματική κατάσταση που υπάρχει.

Στο έγγραφο της υπηρεσίας, που απευθύνεται προς τον Δήμο Ζακύνθου, τον αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για την καθαριότητα και κοινοποιείται στον δήμαρχο Ζακύνθου, τον αντιπεριφερειάρχη, και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ζητείται η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων.

Αύριο, Παρασκευή, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, θα έχει νέα συνάντηση με τους κατοίκους του Καλαμακίου, καθώς αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην περιοχή Λίβας, στο χωριό Καταστάρι. Τα έγγραφα θα παρουσιαστούν στους κατοίκους του Καλαμακίου, ίσως και αύριο, ώστε να πειστούν για τις κινήσεις του Δήμου και να αφήσουν τα απορριμματοφόρα να εισέλθουν στο χώρο του ΧΥΤΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται το χάος με τα σκουπίδια στους δρόμους της Ζακύνθου"

Ποτάμι: Ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων «29 - 64»

Ερώτηση σχετικά με την τεράστια καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης Voucher 29-64 ετών κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2015, «λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το αναθεωρημένο πρόγραμμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, έκτοτε, όμως, λαμβάνει διαδοχικές και ατέρμονες παρατάσεις μέχρι και σήμερα.

Για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος, οι βουλευτές είχαν υποβάλει την υπ’ αρ. 6051/9-6-2016 ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο. Στην απάντησή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2016, η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Αντωνοπούλου ανέφερε αφενός ότι το πρόγραμμα τελικά θα αφορά 23.000 ανέργους και αφετέρου ότι «η οικεία Πρόσκληση Ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων 20 ημερών», δηλαδή στα μέσα Αυγούστου.

Τελικά, το προσχέδιο της προκήρυξης δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Νεότερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι, παρόλο που η διαβούλευση επί της προκήρυξης έληξε την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Οκτωβρίου. Τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούν πια για προκήρυξη του προγράμματος εντός Νοεμβρίου.

Τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 23%, δίνοντας στη χώρα μας τη «θλιβερή» πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παραπάνω καθυστερήσεις και αναβολές για δέκα μήνες στην έναρξη του προγράμματος αποτελούν τουλάχιστον εμπαιγμό των ανέργων και εντείνουν ακόμα περισσότερο την απόγνωσή τους, τονίζουν οι βουλευτές.

Ρωτούν, λοιπόν, εκ νέου πότε θα γίνει τελικά η προκήρυξη του προγράμματος voucher για ανέργους ηλικίας 29-64 και πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των σχετικών αιτήσεων, ποιοι είναι οι λόγοι της τεράστιας αυτής καθυστέρησης στην προκήρυξή του και αν θα προκηρυχθεί με βάση το σχέδιο πρόσκλησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ή πρόκειται να επέλθουν αλλαγές και ποιες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Άφαντο» παραμένει το πρόγραμμα Voucher του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών
Τον Ιανουάριο του 2016, ο ΟΑΕΔ είχε προαναγγείλει το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης Voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2015, «λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το πρόγραμμα διατηρούσε τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά θα απευθυνόταν πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς. Επιπλέον, όλοι οι ωφελούμενοι θα ελάμβαναν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχονταν εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Παράλληλα, το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πήγαινε στον άνεργο και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος θα ελάμβανε, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500, για 130 ώρες κατάρτισης.

Αρχικά το πρόγραμμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, έκτοτε, όμως, λαμβάνει διαδοχικές και ατέρμονες παρατάσεις μέχρι και σήμερα.

Για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος, είχαμε υποβάλει την υπ’ αρ. 6051/9-6-2016 ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο. Στην απάντησή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2016, η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Αντωνοπούλου ανέφερε αφενός ότι το πρόγραμμα τελικά θα αφορά 23.000 ανέργους και αφετέρου ότι «η οικεία Πρόσκληση Ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων 20 ημερών», δηλαδή στα μέσα Αυγούστου.

Τελικά, το προσχέδιο της προκήρυξης δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφορά τελικά ως 23.000 ωφελούμενους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 89 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 112 εκ. ευρώ), ήτοι περίπου 3.870 ευρώ ανά ωφελούμενο, εκ των οποίων τα 2.600 ευρώ καταβάλλονται στον ωφελούμενο ως εκπαιδευτικό επίδομα και τα υπόλοιπα σε φορέα κατάρτισης ως επιταγή κατάρτισης (1.155 έως 1.355 ευρώ).

Νεότερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι, παρόλο που η διαβούλευση επί της προκήρυξης έληξε την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Οκτωβρίου. Τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούν πια για προκήρυξη του προγράμματος εντός Νοεμβρίου.

Τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 23%, δίνοντας στη χώρα μας τη «θλιβερή» πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παραπάνω καθυστερήσεις και αναβολές για δέκα μήνες στην έναρξη του προγράμματος αποτελούν τουλάχιστον εμπαιγμό των ανέργων και εντείνουν ακόμα περισσότερο την απόγνωσή τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε εκ νέου:

1) Πότε θα γίνει τελικά η προκήρυξη του προγράμματος voucher για ανέργους ηλικίας 29-64 και πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των σχετικών αιτήσεων;

2) Ποιοι είναι οι λόγοι της τεράστιας αυτής καθυστέρησης στην προκήρυξή του;

3) Το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί με βάση το σχέδιο πρόσκλησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ή πρόκειται να επέλθουν αλλαγές και ποιες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων «29 - 64»"

Απόλυση δύο επίορκων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής

Την απόλυση δύο επίορκων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στον τομέα μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, υπέγραψε τη λύση της υπαλληλικής σχέσης λόγω αυτοδίκαιης έκπτωσης των δύο υπαλλήλων από την υπηρεσία, σύμφωνα με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται για υπαλλήλους που είχαν παραπεμφθεί ποινικά για το αδίκημα της δωροληψίας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης και μετά από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου απολύονται αυτοδικαίως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόλυση δύο επίορκων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής"

Αποσύρει το «4» από τις τηλεοπτικές άδειες ο Ν.Παππάς - Το ΕΣΡ αρμόδιο για τον αριθμό αδειών

Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππάς λίγο πριν την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση ΕΣΡ.

Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής, συμπλήρωσε ο κ. Νίκος Παππάς.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 μμ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά από την έκτη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση συναίνεσαν για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Η πρόταση έγινε δεκτή, για το νέο Πρόεδρο Αθανάσιο Κουτρομάνο ,όπως και για τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη, αλλά και για τα μέλη του Συμβουλίου, με 20 από το σύνολο των 24 ψήφων.

Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος ο πρ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος, ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη:

Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος

Νίκος Κιάος , δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ

Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δήμητρα Παπαδοπουλου

Γεώργιος Σαρειδάκης

Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση έγιναν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα του αριθμού των αδειών και ανεστάλη το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου Παππά που τις καθόριζε σε μόλις τέσσερις. Συγκεκριμένα τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, που αποτελούσε επιλογή της ΝΔ πρότεινε για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Επίσης πρότεινε τον Ρ. Μορώνη (για αντιπρόεδρο) και μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλη, Ν. Κιάο, Γ.Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκι.

Η πρώτη αντίδραση από τη ΝΔ δια στόματος του κοιβουλευτικού της εκπροσώπου Νίκου Δένδια, ήταν θετική. Για τη θέση του αντιπροέδρου ο κ.Βούτσης πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη. Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του Νίκου Παππά νωρίτερα σήμερα, που αφήνει ανοιχτό τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Ο κ.Δένδιας, πάντως, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο».

Απαντώντας, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό».

«Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ.Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5», απάντησε ο κ.Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωση, ανοίγει δρόμος συζήτησης».

Παρών από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσουν «παρών».

Τη θέση του κόμματός του εξέφρασε και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ψηφίζουν «παρών».

Δημοκρατική συμπαράταξη: «Ναι» στη νέα πρόταση

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος».

Αναφερόμενος στον προτεινόμενο για νέο πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Κουτρομάνο είπε πως είναι μια εξαιρετική επιλογή και δήλωσε με νόημα πως στεναχωριέται που δεν τον είχε σκεφθεί το δικό του κόμμα πρώτο και προτάθηκε από τη ΝΔ.

Ποτάμι πρότεινε τον Μιχάλη Σταθόπουλο για νέο Πρόεδρο ΕΣΡ

Από την πλευρά του Ποταμιού ο βουλευτής Α' Αθήνας Σπύρος Λυκούδης είπε πως το θέμα έχει κουράσει την κοινή γνώμη και πως έπρεπε να είχε από καιρό λυθεί.

«Ναι» και από τους ΑΝΕΛ

Όταν έλαβε τον λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι συμφωνεί με την επιλογή και ελπίζει μέχρι το βράδυ να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Παππάς: Εξαιρετικά θετική στιγμή η επίτευξη συναίνεσης για το νέο ΕΣΡ

Μετά την επιτυχή κατάληξη στη Διάσκεψη των Προέδρων και την ψήφιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.
​Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. ​​Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.​Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους».

Το who is who του νέου Προέδρου του ΕΣΡ

Γόνος αγροτικής οικογένειας της Καρδίτσας είναι ο 68χρόνος τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος. Ο κ. Κουτρομάνος γεννήθηκε το 1948 το Νεοχώρι Καρδίτσας το οποίο απέχει 37 χιλιόμετρα από την πόλη και βρίσκεται σε υψόμετρο 900-1050 μέτρων, με μαγευτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό των ΤΕΙ Παρασκευή Κουτρομάνου που του χάρισε δύο κόρες, αλλά καμία από τις δύο δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα τους, αφού γύρισαν την πλάτη τους στις Νομικές Σχολές. Η μία τώρα τελειώνει το διδακτορικό της και η δεύτερη είναι ακόμη φοιτήτρια.

Τα πρώτα του μαθητικά βήματα τα έκανε σε Δημοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, όπου εκεί τελείωσε και το εξατάξιο Γυμνάσιο το έτος 1966. Η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο επόμενος σταθμός των σπουδών του από την οποία αποφοίτησε το 1971.

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά έλαβε επιτυχώς μέρος, ως ασκούμενος δικηγόρος, στις εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών (9.7.1974). Στο μεσοδιάστημα έγινε κάτοχος δυο ξένων γλωσσών, της Αγγλικής και Γερμανικής.

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993 και στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004. Στον Άρειο Πάγο εισήλθε το έτος 2006 (28.8.2006) με το βαθμό του αρεοπαγίτη, όπου και παρέμεινε επί πέντε έτη στο βαθμό αυτό ενώ στην συνέχεια (13.7.2011) προήχθη στο βαθμό του αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου όπου υπηρέτησε επί τρία έτη.

Τον Αύγουστο του 2014, με ομόφωνη πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ανέλαβε το τιμόνι του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κουτρομάνος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, που συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014 και ένα χρόνο μετά παρέδωσε την σκυτάλη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην σημερινή πρόεδρο Βασιλική Θάνου.

Με το που ανέλαβε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κουτρομάνος έκανε την εξής λυτή δήλωση: «Φοβούμαι ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου». Όπως όλοι οι δικαστικοί υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, πριν ανέλθει στη βαθμίδα του αρεοπαγίτη.

Συγκεκριμένα υπηρέτησε:

-Στο Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας επί τέσσερα έτη ως πρωτοδίκης.
-Στο Πρωτοδικείο Πειραιώς επί δέκα έτη ως πρωτοδίκης (σε τμήμα εργατικού και ναυτεργατικού δικαίου, σε τμήματα ναυτικού δικαίου, ως ανακριτής επί τέσσερα έτη και ως εισηγητής πτωχεύσεων επί δύο έτη).
-Στο Πρωτοδικείο Βόλου ως πρόεδρος πρωτοδικών επί τρία έτη.
-Στο Εφετείο Δωδεκανήσου, επί τρία έτη ως εφέτης.
Στο Εφετείο Λαρίσης επί έξι έτη ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Αθηνών (σε τμήμα ενοχικού δικαίου) επί ένα έτος ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επί δύο έτη (σε τμήμα ιδιωτικών διαφορών του δημοσίου και σε ποινικό τμήμα).
-Στον Άρειο Πάγο υπηρέτησε από το έτος 2006 ως αρεοπαγίτης επί πέντε έτη (στα τμήματα ενοχικού, εμπορικού, οικογενειακού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης) και
-Ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τρία έτη στο πολιτικό τμήμα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρει το «4» από τις τηλεοπτικές άδειες ο Ν.Παππάς - Το ΕΣΡ αρμόδιο για τον αριθμό αδειών "

Αποκλειστικά στο protothema: Η απολογία Αγγλούπα για τη συμμορία των Ρομά

Μπορεί ο Αλέξανδρος Αγγλούπας να πήρε το δρόμο για τις φυλακές, προφυλακισμένος για το κύκλωμα των Ρομά όμως στην κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα φωτίζει πολλά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης. Στο απολογητικό του υπόμνημα που αποκαλύπτει το protothema.gr, αλλά και στις ερωτήσεις του ανακριτή που κρίθηκε να απαντήσει, υποστηρίζει ότι πράγματι γνώριζε δύο από τα μέλη της τσιγγάνικης μαφίας, όμως τα ρολόγια που αγόραζε από αυτούς όπως λέει δεν τα πουλούσε αλλά προσπαθούσε να φτιάξει εκ νέου τη συλλογή που του άρπαξε μια συμμορία Γεωργιανών που στις 20 Φεβρουαρίου 2014 εισέβαλε στο σπίτι της μητέρας του στα νότια προάστια. Επίσης, προτείνει στον εισαγγελέα και τον ανακριτή να μην τον προφυλακίσουν και να επιβάλλουν το μέτρο των περιοριστικών όρων με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. 
    
Ξεκινώντας την απολογία του το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξανδρος Αγγλούπας αναφέρει: «Είμαι επιχειρηματίας και δραστηριοποιούμαι στο χώρο των εισαγωγών επώνυμων ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Μέσα από την εμπορία των αξεσουάρ επώνυμων οίκων απέκτησα μια εξοικείωση με τα κοσμήματα και τα ρολόγια και ξεκίνησα προ ετών μια προσωπική συλλογή ρολογιών. Τη συλλογή μου τη φυλούσα στην οικία της μητέρας μου θεωρώντας ότι υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια αφού η ίδια δεν απομακρυνόταν συχνά από αυτή. Πριν ενάμισι χρόνο η μητέρα μου έπεσε θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της οποία όχι μόνο βασανίστηκε και με ιδιαίτερα απεχθή τρόπο αλλά επιπλέον αφαιρέθηκαν χρήματα, τιμαλφή και η προσωπική μου συλλογή ρολογιών. Έκτοτε, προσπαθούσα να ξεκινήσω εκ νέου τη συλλογή μου και για το λόγο αυτό ερχόμουν σε επαφή με διαφόρους πωλητές μεταχειρισμένων κυρίως ρολογιών. Προ τριμήνου γνώρισα σε γυμναστήριο της Γλυφάδας τον Μιχαήλ Πάντζο (σ.σ γνωστό με το προσωνύμιο Παρταούλας) στον οποίο και εξέφρασα την αδυναμία μου για τη συλλογή ρολογιών.  Ο τελευταίος προθυμοποιήθηκε να με ενημερώνει σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη του η πώληση κάποιου ρολογιού που θα με ενδιέφερε να ενσωματώσω στη συλλογή μου. Μάλιστα, καθ υπόδειξη του ιδίου σε επαγγελματικό μου ταξίδι στη Θεσσαλονίκη γνώρισα τον Χρυσοβαλάντη Μπακούσογλου (σ.σ με το ψευδώνυμο Παχύς – Βενιζέλος) σε κατάστημα καφέ – εστιατόριο που ο ίδιος διατηρεί αφού όπως με ενημέρωσε ο Πάντζιος ασχολείται με την αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ρολογιών. Απο το σύνολο λοιπόν των συγκατηγορουμένων μου γνωρίζω μόνο τους δύο με τους και συνομιλούσα το τελευταίο τρίμηνο» ξεκινάει την απολογία του ο Αλέξανδρος Αγγλούπας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει το στίγμα της σχέσης που είχε αναπτύξει με τον υπαρχηγό και ένα ακόμη μέλος της τσιγγάνικης μαφίας. 
    
Για αυτά που κατασχέθηκαν μέσα στο σπίτι του αναφέρει τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στα κατασχεθέντα αφορούν στην πλειονότητα τους κοσμήματα όχι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που ανήκουν στη μνηστή μου και σύνοικο μου και τρία ρολόγια τα οποία τα δύο ήταν αγορασμένα με τα σχετικά πιστοποιητικά τους και το τρίτο ήταν μια απλή απομίμηση Rolex. Το δε ποσό των 80.300 ευρώ που κατασχέθηκε είναι μέρος των χρημάτων που έλαβα σε μετρητά από πώληση διαμερισμάτων το οποίο και φύλαγα στο σπίτι μου λόγω της τραπεζικής ανασφάλειας που πλήττει τη χώρα μας από τις αρχές του 2011». 












Το διαμάντι, το μονόπετρο και η συλλογή του εφοπλιστή
Μετά το απολογητικό του υπόμνημα, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας κλήθηκε να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις στην ανακριτρια. Οι ερωτήσεις πολλές... Η ανακρίτρια έχοντας μπροστά του τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και το διαβιβαστικό ξεκίνησε να τον ρωτά για ένα μεγάλο διαμάντι που αναφέρεται σε συνομιλία με τον υπαρχηγό της οργάνωσης. «Μου είχε φέρει ο Μπακούσογλου να αγοράσω ένα διαμάντι. Μου είπε ότι ήταν από το γάμο του. Ενδεχομένως δώρο της πεθεράς του χωρίς να είμαι σίγουρος» εξηγεί ο Αλέξανδρος Αγγλούπας και προσθέτει: "Μου είχε αφήσει την πέτρα για να την ελέγξω". Του είπα τα χαρακτηριστικά για να διαπραγματευτούμε. Το 1.20 είναι το βάρος των καρατιών». 

Στην ερώτηση τι σημαίνει 3380 και 734 ο Αγγλούπας απαντά πως «είναι χρηματικό ποσό και αφορά το πρώτο την αγορά του διαμαντιού μείον το 45% και δεύτερον την αγορά του δακτυλιδιού. Είναι επίσης ένα χρέος 200 ευρώ από προηγούμενη αγοραπωλησία. Στις  17η Σεπτεμβρίου το βράδυ κάναμε την αγοραπωλησία. Εκείνοι χρειάζονταν χρήματα. Η συνομιλία με το δακτυλίδι αφορά στο μονόπετρο. Μου είχαν δώσει το μονόπετρο μαζί με τα υπόλοιπα και ξέχασα να δώσω τιμή για αυτό. Είχα ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο δακτυλίδι». 

«Τι κάνατε τελικά το διαμάντι;» αναρωτιέται η ανακρίτρια για να πάρει την εξής απάντηση: «Το διαμάντι το πούλησα στον φίλο μου (σ.σ αναφέρει το όνομα του) ο οποίος το έδωσε στον συνέταιρο του». 
    
Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Αγγλούπας ερωτάται για την συνομιλία που κατεγράφη την επόμενη ημέρα υποστηρίζοντας ότι είπε στον Μπακούσογλου να δει ένα σπίτι που πωλείται στον Νέο Κόσμο. «Επειδή μου το ζήτησε να του δείξω κανένα “σκοτωμένο” σπίτι να αγοράσει καθώς πηγαινοερχόταν συνέχεια Αθήνα και έδινε λεφτά σε ξενοδοχεία». 
    
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση της ανακρίτριας για μια πανάκριβη συλλογή ρολογιών Panerai αξίας  1.500.000 ευρώ που έχει καταγραφεί στις συνομιλίες. Ο Αγγλούπας απαντά πως «είναι μια συλλογή από ρολόγια του εφοπλιστή (σ.σ αναφέρει το όνομα του) ο οποίος ήθελε να τα πουλήσει 600.000 ευρώ ενώ τα είχε αγοράσει 1.500.000 ευρώ. Τα είχε αγορασμένα από τον Κώστα τον Καίσαρη, τα πουλάει γιατί είχε πρόβλημα με την επιχείρηση του. Εμείς μια διαμεσολάβηση κάναμε». 

O δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, ο οποίος αφέθη ελεύθερος, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου


Οι μισοί αφέθησαν ελεύθεροι     
Την ώρα που ο Αλέξανδρος Αγγλούπας άκουγε την απόφαση του δικαστηρίου για την προφυλάκισή του, πολλοί εκ των συλληφθέντων της συμμορίας των Ρομά, αφήνονταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων ο οποίος μετά την απολογία του αφέθη ελεύθερος, μιλώντας στο protothema.gr τονίζει πως «η κρίση της Δικαιοσύνης περί μη προφυλάκισης του εντολέως μου αλλά επιβολής περιοριστικών όρων, συνάδει με το υλικό της δικογραφίας  και αποδεικνύει στην πράξη ότι κρίθηκε με νηφαλιότητα και αμεροληψία.  Το βαρύτατο κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε σε βάρος του τη στιγμή που δεν συνοδευόταν από ισχυρές ενδείξεις ή ακλόνητες αποδείξεις περί ενοχής του, δεν αρκούσε από μόνο του ώστε να του στερήσει την ελευθερία του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλειστικά στο protothema: Η απολογία Αγγλούπα για τη συμμορία των Ρομά"

Έδιωξαν με ΜΑΤ την «γενιά των 400 ευρώ» από εκδήλωση με την Αχτσιόγλου

Αντιμέτωποι με ΜΑΤ βρέθηκε την Τετάρτη η συλλογικότητα «400 generation» όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί για το νέο εργασιακό έξω από τον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στην Αθήνα όπου ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα: Να αντιστρέψουμε την σημερινή κατάσταση απορρύθμισης».

Στην εκδήλωση μάλιστα ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τελικά, λόγω υποχρεώσεων όπως είπε, δεν πήγε. 

Οι συγκεντρωμένοι, είχαν όπως αναφέρουν, ως στόχο να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας και να παρέμβουν στην εκδήλωση.  Ζήτησαν μάλιστα βήμα για να τοποθετηθούν πάνω στη συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. 

Η απάντηση όμως, όπως καταγγέλλουν ήταν άμεση και με υπερβάλλοντα ζήλο, με τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς τους τα μέλη του κόμματος τους έβγαλαν έξω και κάλεσαν τα ΜΑΤ, τα οποία έκλεισαν την είσοδο.

Δείτε βίντεο από την ένταση που προκλήθηκε  

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Είμαστε νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι με μέλλον το οποίο μoιάζει αβέβαιο. Τα τελευταία 6 χρόνια είμαστε αυτοί που χτυπήθηκαν πιο πολύ από τις πολιτικές των μνημονίων, είμαστε αυτοί που δεν έχουν σε τι μέλλον να ελπίζουν. Η κυβέρνηση αν και είχε υποσχεθεί αυξήσεις των μισθών και προστασία των εργαζομένων, στην πραγματικότητα αυτό που τελικά εφαρμόζει είναι μια σκληρή μνημονιακή πολιτική. Αυτό γίνεται, για άλλη μια φορά, ξεκάθαρο από το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός εργασίας Κατρούγκαλος ξεκίνησε, ξεδιάντροπα, “διαπραγμάτευση” με τους θεσμούς για νέο μνημόνιο στα εργασιακά. 

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αφορά: υποκατώτατο μισθό (!) στα 446,40 ευρώ, κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων ωρίμανσης, αύξηση του ορίου απολύσεων, επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Όλοι γνωρίζουμε από φίλους και γνωστούς σε ποιες συνθήκες εργαζόμαστε και ζούμε. Δουλειές του ποδαριού για 200 και 300 ευρώ. Μας στέλνουν μετανάστες στο εξωτερικό ή μας “υπόσχονται” μια ζωή στην ανέχεια και τη μιζέρια.







Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 400 ευρώ!

Aύξηση εδώ και τώρα στον κατώτατο μισθό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καμία διάκριση σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, όχι στις ευέλικτες δουλειές του ποδαριού.

Για όλα τα παραπάνω προσπαθήσαμε να διαμαρτυρηθούμε στην εκδήλωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον κινηματογράφο Αλκυονίς στη Βικτώρια σήμερα το απόγευμα, όπου είχε εξαγγελθεί η παρουσία της νέας Υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Με μεγάλη μας “έκπληξη” η υποδοχή που μας επιφύλαξαν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδικαιολόγητα επιθετική. Όχι απλώς δεν μας επέτρεψαν να τοποθετηθούμε και να τους “υπενθυμίσουμε” την πραγματικότητα της γενιάς μας, αλλά απάντησαν με σπρωξιές και απαράδεκτα φραστικά σχόλια. 





Αυτό που δεν μας προκάλεσε έκπληξη ήταν η παρουσία της διμοιρίας των ΜΑΤ στην είσοδο του κινηματογράφου. Έτσι και αλλιώς είμαστε απλώς κάποιοι νέοι και νέες που καταστρέφονται από την πολιτική της. Δεν είμαστε ούτε τραπεζίτες, ούτε υπάλληλοι των θεσμών, ούτε οι διάφοροι εγκληματίες με κοστούμια που υποδέχεται κατα καιρούς με τιμές.

Αναρωτιόμαστε όμως:

Τόσο πολύ φοβάται η κυβέρνηση να ακούσει την φωνή μας;

Τόσο πολύ αδιαφορεί η νέα υπουργός για τα αιτήματα και το μέλλον της "γενιάς" της;

Νομίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να μας σταματήσει;»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έδιωξαν με ΜΑΤ την «γενιά των 400 ευρώ» από εκδήλωση με την Αχτσιόγλου"

Γάλλος πρέσβης προς τους συμπατριώτες του: Μείνετε ήρεμοι αλλά σε επαγρύπνηση

Μήνυμα στους Γάλλους που ζουν στην Ελλάδα έστειλε, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ στην πρεσβεία της Γαλλίας, όταν άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα τραυματίζοντας τον αστυνομικό - φρουρό.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα αναφέρει:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Αυτή τη νύχτα, δύο άτομα με μοτοσυκλέτα πέταξαν μια χειροβομβίδα μπροστά από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν άμεσα και άρχισαν την ερευνα. Η πρσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων. Είμαστε στην διάθεσή σας όπως πάντα. Σας ζητώ να μείνετε ήρεμοι αλλά σε επαγρύπνηση».

Christophe Chantepy

Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλλος πρέσβης προς τους συμπατριώτες του: Μείνετε ήρεμοι αλλά σε επαγρύπνηση"

Oταν ο Τσίπρας έλεγε για τον Τραμπ: Ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό [βίντεο]

Μπορεί να έσπευσε να του αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή, ωστόσο όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαινόταν χαρούμενος με το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, σε ομιλία του στο διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Είχε μάλιστα αναρωτηθεί, τότε, ο πρωθυπουργός: «Ποιος θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τραμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα».



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Oταν ο Τσίπρας έλεγε για τον Τραμπ: Ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό [βίντεο] "

Ανεπιθύμητη η επίσκεψη Ομπάμα για τον Δήμο Καισαριανής

Ανεπιθύμητος για τον Δήμο Καισαριανής είναι ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Καισαριανής αναφέρει

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής συντάσσεται με το λαϊκό αίσθημα και τους φορείς του κινήματος που έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 και 16 Νοέμβρη, παραμονές του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, της λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα και στο πλαίσιο των σημερινών επικίνδυνων παιχνιδιών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών που ξεδιπλώνονται στην περιοχή.

Εξαιτίας αυτών των ανταγωνισμών συσσωρεύονται εύφλεκτο υλικό και μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πολεμική σύγκρουση στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη «διαφήμιση» των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας, μετά το κάλεσμα της κυβέρνησης να έρθει το ΝΑΤΟ ως τοποτηρητής στο Αιγαίο για τις προσφυγικές ροές.

Προσδοκά έτσι η κυβέρνηση ανταλλάγματα για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι για το λαό μας και τους λαούς της γειτονιάς μας.

Ο λαός, οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Αθήνας πρέπει να επαγρυπνούν για τις εξελίξεις υψώνοντας φωνή αντίστασης σε ό,τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη. Το δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα συμμετέχει στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μαζί με το λαϊκό κίνημα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπιθύμητη η επίσκεψη Ομπάμα για τον Δήμο Καισαριανής"

Η Θεσσαλονίκη πλημμύρισε από Τούρκους -Ουρές για να δουν το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ [εικόνες]

Πλήθος Τούρκων βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτη έξω από το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η ημέρα εορτασμού του από την γειτονική χώρα.
Στο σπίτι που πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο για τον Κεμάλ είναι επισκέπτες προερχόμενοι από διάφορα μέρη, αλλά στην πλειονότητά τους είναι από την Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη και το Μαρμαρά.
Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες, έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη με οργανωμένες εκδρομές για να δουν από κοντά το σπίτι του Κεμάλ με αφορμή και την μνήμη του, που τιμούν.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα κατά τα τελευταία δύο έτη είχαν σημειωθεί πάνω από 3.500 επισκέψεις Τούρκων αυτές τις ημέρες που αφιερώνουν στη μνήμη του Κεμάλ.
thessnews/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Θεσσαλονίκη πλημμύρισε από Τούρκους -Ουρές για να δουν το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ [εικόνες] "

Βία επεισόδια με μετανάστες στη Χίο και τη Σάμο

Νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου, ενώ ταραχές έλαβαν χώρα και στη Σάμο.

Στη Χίο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης όταν ένας ιρανός μετανάστης επιτέθηκε σε μια ομοεθνή του και την κτύπησε στο κεφάλι. Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χίου.

Ο δράστης στην συνέχεια άρχισε να κτυπά με σίδερο το κοντέινερ που χρησιμοποιείται από το προσωπικό του καταυλισμού. Άλλοι δύο μετανάστες έσπευσαν να τον βοηθήσουν και τελικά πυρπόλησαν το λυόμενο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι φλόγες τελικά κατέστρεψαν τρεις οικίσκους όπου λειτουργούσαν το ιατρείο του καταυλισμού, η αποθήκη παραϊατρικών υλικών και ο χώρος διανομής των φαγητών, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Η Αστυνομία επενέβη και αποκατέστησε την τάξη, ενώ η Πυροσβέστη απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς.

Στη Σάμο, λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ και μετά από την έντονη βροχόπτωση, μετανάστες διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας στεγνά ρούχα καθώς, όπως υποστήριζαν, η βροχή παρέσυρε τις σκηνές και το νερό κατέστρεψε τα υπάρχοντά τους.

Η διαμαρτυρία έληξε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της Σάμου δήλωσαν πως «όσοι από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ ή της Ύπατης Αρμοστείας θέλουν να δραστηριοποιούνται εντός του Κέντρου θα πρέπει να έχουν και την ευθιξία στις δύσκολες ώρες να βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθούν».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βία επεισόδια με μετανάστες στη Χίο και τη Σάμο "

Στη φυλακή πρώην αρχιμανδρίτης με ερωτικά σκάνδαλα

Στις φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε ένας πρώην αρχιμανδρίτης που είχε αναστατώσει πριν από τρία χρόνια την Αλεξανδρούπολη με ερωτικά σκάνδαλα και είχε τιμωρηθεί με έκπτωση και αργία. Τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο για συκοφαντία και εξύβριση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου και αφέθηκε ελεύθερος για να εξαγοράσει την ποινή, πράγμα που δεν έκανε ποτέ κι έτσι συνελήφθη βάσει εντάλματος!

Ο πρώην Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης είχε κατηγορηθεί από τον Μητροπολίτη για «εναγκαλισμούς, θωπείες και ασπασμούς θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, παράβαση κατά συρροήν της δοθείσης υπ’ αυτού μοναχικής ομολογίας περί παρθενίας και δεινότατο σκανδαλισμό της συνειδήσεως των πιστών».

Το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο είχε παραπεμφθεί, τον είχε κρίνει ένοχο για όλες τις κατηγορίες και του είχε επιβάλλει αργία 7,5 ετών από πάσης ιεροπραξίας, έκπτωση από το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου και στέρηση της πνευματικής πατρότητος. Ένα χρόνο μετά, το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στην Αθήνα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών είχε επιβεβαιώσει την καταδίκη και είχε μειώσει την ποινή σε 5,5 χρόνια. Ο Καρασακαλίδης προσέφυγε και στο ΣτΕ, χωρίς όμως να δικαιωθεί.

Την έκπτωσή του ακολούθησαν διάφορα περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, όπου κυκλοφόρησαν συκοφαντικά και υβριστικά φυλλάδια με περιεχόμενο σε βάρος του Μητροπολίτη Άνθιμου, των συνεργατών και μελών της οικογένειάς του. Η κατ’ οίκον έρευνα στα σπίτια του πρώην Αρχιμανδρίτη στην Ξάνθη και τη Νέα Χιλή αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν ο συντάκτης, οργανωτής και αποστολέας των φυλλαδίων τα οποία διένειμαν «πνευματικά του παιδιά», δυο από τα οποία είχαν συλληφθεί να γράφουν υβριστικά συνθήματα σε τοίχους σε βάρος του Μητροπολίτη και καταδικάστηκαν.

Στην ποινική δίκη που έγινε φέτος στις 12 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρώην ιερωμένος είχε κριθεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4,5 ετών χωρίς αναστολή, διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, δεν κατέβαλε ποτέ το πόσο των 50.000 ευρώ για την εξαγορά. Έτσι, ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Ξάνθης (όπου έχει δηλώσει μόνιμη κατοικία) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο Ιωάννης Καρασακαλίδης συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στη Νέα Χιλή από άνδρες της Ασφαλείας και θα προσαχθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για παραβίαση των όρων με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος. Στη συνέχεια, θα απολογηθεί στον ανακριτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή πρώην αρχιμανδρίτης με ερωτικά σκάνδαλα"

Επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία - Τραυματίστηκε αστυνομικός

Επίθεση με χειροβομβίδα σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα στο κτήριο της Γαλλικής Πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας, στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 7.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και είχαν κατεύθυνση από το Χίλτον προς το Σύνταγμα πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την πρεσβεία και πέταξαν χειροβομβίδα, που εξερράγη τραυματίζοντας τον αστυνομικό που υπήρχε στο σημείο για τη φύλαξη του κτηρίου. 

Η πρώτη εκτίμηση των αστυνομικών με βάση τη μεγάλη διασπορά των θραυσμάτων - ένα από τα οποία τραυμάτισε τον αστυνομικό - είναι ότι επρόκειτο για χειροβομβίδα αμυντικού τύπου.

Ο αστυνομικός νοσηλεύεται πλέον στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τραύματα στο δεξί του του πόδι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι δράστες στη συνέχεια διέφυγαν προς τα Εξάρχεια.

Σημειώνεται αφενώς ότι η γαλλική πρεσβεία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βουλή σε ένα από τα θεωρητικώς καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας και αφετέρου ότι η επίθεση σημειώνεται λίγες ημέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την αστυνομία να διαρρέει ότι πάνω από 3.000 αστυνομικοί θα είναι σε επιφυλακή.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας με ισχυρές δυνάμεις να αποκλείουν την περιοχή, από το ύψος της οδού Σέκερη στην Βασιλίσσης Σοφίας και από το ύψος της οδού Κανάρη στην Ακαδημίας.

Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί εντόπισαν μια παρκαρισμένη μοτοσικλέτα στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος που ταιριάζει στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Η μοτοσικλέτα έχει ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και εξετάζεται.

 

Επίθεση με χειροβομβίδα έχει κάνει η Σέχτα Επαναστατών το Φεβρουάριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Ήταν τότε η πρώτη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης και η χειροβομβίδα δεν είχε σκάσει.

Χειροβομβίδες έχει χρησιμοποιήσει και ο Επαναστατικός Αγώνας και μάλιστα δύο φορές. Η πρώτη το 2007 στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Περισσού και η δεύτερη το 2009 στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

 

Οι πρώτες φωτογραφίες λίγη ώρα μετά την επίθεση στο κτήριο της γαλλικής πρεσβείας



Το σημείο στο οποίο εξερράγη η χειροβομβίδα



Διάτρητο από τα θραύσματα το φυλάκιο έξω από τη γαλλική πρεσβεία





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία - Τραυματίστηκε αστυνομικός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news