facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Πετρόπουλος: Χορηγούνται ήδη εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Ξεκίνησε η χορήγηση των εκκρεμών εφάπαξ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη 9/11 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

«Είχαμε προαναγγείλει ότι η χορήγηση των εφάπαξ θα είναι ταχύτατη», επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος τόνισε ότι, «μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, έχουν αρχίσει εδώ και τέσσερις ημέρες να χορηγούνται, αρχικά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, για το οποίο οι μάντεις κακών ειδήσεων έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέσα σε δύο χρόνια να δοθούν εφάπαξ».

«Ήδη», όπως σημείωσε, «έχουν καταβληθεί εφάπαξ σε περίπου 8.000 δικαιούχους, ενώ υπογραμμίζεται ότι εκκρεμούν περίπου 28.000 εφάπαξ, τα οποία, όμως, θα έχουν εξοφληθεί μέσα στο 2017, μετά την τριετή παύση πληρωμών. Σήμερα, έχει ήδη ανακοινώσει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) ότι θα χορηγηθούν τα εφάπαξ για τους εργολήπτες-υπολογίζονται περίπου 1.000 δικαιούχοι. Για τους δικηγόρους, τα εφάπαξ που θα καταβληθούν, ξεπερνούν τα 500, ενώ πάνω από 1.000 γιατροί θα εισπράξουν και αυτοί το εφάπαξ, μετά την έκδοση της δικής μου Υπουργικής Απόφασης, η οποία ορίζει τον τρόπο υπολογισμού του, επειδή αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων κατέβαλαν εισφορά σε ακέραιο ποσό και όχι ως ποσοστό, διότι ο νόμος προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για όσους δεν έχουν ποσοστιαία εισφορά».

Αναφορικά με το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων- το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων- ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, για να προχωρήσει γρήγορα η έκδοση σχετικών οφειλομένων στους ασφαλισμένους. «Πάμε γρήγορα, ταχύτατα και αποκαθιστούμε τη σχέση που έχουν οι ασφαλισμένοι με τους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις απέναντί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Χορηγούνται ήδη εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων "

«Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού», παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων και οργάνωση και συντονισμό δράσεων με άλλα σωματεία πραγματοποιούν το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ενώ τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου οι εργολαβικοί εργάτες της ναυαρχίδας του ΕΣΥ θα κατέβουν σε 48ωρη απεργία.

Κατά τις ίδιες ημερομηνίες, όπως αποφάσισε η συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου, θα καθοριστούν με νέα συνέλευση οι επόμενες κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν ανέχονται την απλήρωτη εργασία και απαιτούν να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και το επίδομα άδειας, ενώ ζητούν την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία και τη μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων.

Κύριο αίτημά τους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι. Κυβέρνηση - εργολάβοι - διοικήσεις εδώ και χρόνια συνεχίζουν ξεδιάντροπα να εμπαίζουν τους εργαζομένους που με αυτοθυσία στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Βγαίνουμε για πολλοστή φορά στους δρόμους με τα ίδια αυτονόητα αιτήματα και δικαιώματά μας. Δεν σταματάμε ώσπου να νικήσουμε», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων σε σχετική ανακοίνωσή του.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι»"

Ασφαλιστικός κίνδυνος για χιλιάδες οδηγούς ΙΧ

Όταν η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον περασμένο Ιανουάριο το νόμο για την υιοθέτηση του Solvency II στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, «πέρασε» παράλληλα και ορισμένες διατάξεις που επηρέαζαν αρνητικά το -ήδη οικονομικά ετοιμόρροπο- Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου αυτοκινήτων.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε υποστηρίξει αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ο τότε πρόεδρος του Επικουρικού κεφαλαίου Δημήτρης Ζορμπάς: «Λάβαμε από τον υπουργό (Ευκλείδη Τσακαλώτο) τη δήλωση ότι θα ασχοληθεί και θα ρυθμίσει τα θέματα του Επικουρικού με ιδιαίτερο νομοσχέδιο. Μέχρι τότε, αν έχουμε ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρείας, ο εκκαθαριστής παίρνει την περιουσία και το Επικουρικό την υποχρέωση να πληρώσει! Έτσι ψήφισαν. Ας ελπίσουμε ο υπουργός να είναι πιο γρήγορος με τον νέο νόμο από τυχόν ανάκληση κάποιας άδειας».
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου είχαν εκπέμψει έγκαιρα σήμα SOS για το Επικουρικό Κεφάλαιο και παρά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, μέχρι σήμερα σχετική νομοθετική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει. Και επί του παρόντος ακούγονται υποσχέσεις περί επικείμενης σύστασης επιτροπής που θα... μελετήσει το θέμα.
Τι σημαίνει αυτό; Πως αν δεν συμβεί αυτό που... ήλπιζε ο κ. Ζορμπάς, χιλιάδες οδηγοί οι οποίοι θα έχουν την ατυχία να τρακάρουν με αυτοκίνητο ασφαλιστικής εταιρείας που «κλείνει», θα κληθούν ουσιαστικά να πληρώσουν οι ίδιοι το σύνολο της ζημιάς! Κι ας μην έφταιγαν για το ατύχημα! Και ας είχαν οι ίδιοι επιλέξει να ασφαλιστούν σε μια υγιή ασφαλιστική εταιρεία!
Η ουσία είναι πως στα ήδη -έντονα από το παρελθόν- προβληματικά οικονομικά στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου (οι δικαιούχοι περιμένουν χρόνια προκειμένου να αποζημιωθούν), η κυβέρνηση πρόσθεσε στις αρχές του έτους ένα ακόμη βάρος και μάλιστα πολύ μεγάλο.
Συγκεκριμένα, ενώ σήμερα το Επικουρικό Κεφάλαιο φαίνεται να φέρει την υποχρέωση να αποζημιώνει τους δικαιούχους από τροχαίο ατύχημα, δεν έχει πλέον καμία ανάμειξη στη διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας της εκάστοτε υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης.
Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο «καυτό», αν αναλογιστεί κάποιος πως από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχει ξεκινήσει η υιοθέτηση ενός πολύ πιο αυστηρού εποπτικού πλαισίου (Solvency II), που ενδέχεται να οδηγήσει εκτός αγοράς κάποια ή και κάποιες από τις δραστηριοποιούμενες ασφαλιστικές εταιρείες στους γενικούς κλάδους.
Οι προκλήσεις ωστόσο του Επικουρικού Κεφαλαίου δεν είναι μόνο θεωρητικές αλλά υπαρκτές. Για παράδειγμα, θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι το Επικουρικό να δεχτεί αιτήματα αποζημιώσεων από τους οδηγούς που ενεπλάκησαν σε ατύχημα με πελάτες της International Life ΑΕΓΑ και δεν προχώρησαν σε φιλικό διακανονισμό.
Πονοκέφαλο αποτελεί επίσης για το Επικουρικό και η υπόθεση της Enterprise Hellas, που λειτουργούσε στη χώρα μας με τη μορφή ΕΠΥ (εταιρεία Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών). Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από το ελληνικό Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο στη συνέχεια θα απαιτήσει τα χρήματα αυτά από το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο το Επικουρικό του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται ως υποχρέωσή του να αποζημιώσει για ασφαλιστικές δραστηριότητες του Γιβραλτάρ (εκεί ήταν η έδρα της Enterprise), οπότε η Ελλάδα, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να πείσουν το «βρετανικό Επικουρικό» να ανταποκριθεί θετικά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σενάριο επιβάρυνσης του ελληνικού Επικουρικού από την υπόθεση της Enterprise είναι υπαρκτό.
Οι τρέχουσες υποχρεώσεις Επικουρικού Κεφαλαίου υπολογίζονται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, που «καλύπτονται» είτε από την ακούσια συνεισφορά των συνεπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων (στις περιπτώσεις φιλικού διακανονισμού), είτε μέσα από μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων (σήμερα δίδονται ημερομηνίες για το 2018).
Τι λοιπόν ζητούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες από την κυβέρνηση; Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα βασικότερα αιτήματα:
Πρώτον, για τους δικαιούχους που θα προκύψουν από τις νέες περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιρειών, ο εκκαθαριστής των εταιρειών να αναλαμβάνει και την υποχρέωση αποζημίωσης των οδηγών, γιατί ο εκκαθαριστής είναι αυτός που καρπώνεται και τα αποθεματικά των εταιρειών και
δεύτερον, σε ό,τι αφορά στις παλαιότερες υποθέσεις ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν, την τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η πώληση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών (π.χ. ακίνητα) και έτσι να ενισχυθεί η ρευστότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικός κίνδυνος για χιλιάδες οδηγούς ΙΧ"

Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο το «μαχαίρι» στο εφάπαξ

Μειωμένο θα είναι «εις το διηνεκές» το εφάπαξ του Δημοσίου καθώς κάθε χρόνο οι δικαιούχοι θα εισπράττουν ολοένα και λιγότερα ποσά.

Οι πληρωμές μένουν πίσω και πλέον το βοήθημα θα καταβάλλεται σε τόσους δικαιούχους όσους αντέχουν τα ταμεία, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο εφάπαξ ήταν 40.016 ευρώ το 2009, τον Αύγουστο του 2013 μειώθηκε στις 26.112 και όσοι αποχωρήσουν στο τέλος του έτους με 20 έως 35 χρόνια θα εισπράξουν κατά μέσο όρο 20.870 ευρώ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το μέσο ποσό πέφτει πιο κάτω και διαμορφώνεται στα 19.625 ευρώ.

Και τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και χειρότερα καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου διατηρείται η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών μόνο για τα έτη εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 2013. Για το χρόνο ασφάλισης όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά η σχέση αυτή καταργήθηκε και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ένα τμήμα εφάπαξ για τα έτη έως το 2013 ενώ για το χρόνο ασφάλισης από την αρχή του 2014 και εφεξής θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που πλήρωσαν αντί για εφάπαξ.

Η επιστροφή αυτή, δε, θα είναι άτοκη και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών, που σημαίνει ότι θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένους.

Δείτε πίνακα με την πορεία του εφάπαξ στο Δημόσιο:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο το «μαχαίρι» στο εφάπαξ"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο για τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος πολλών δήμων θα ισχύσουν το Σάββατο 12/11 και  την Κυριακή 13/11 στην Αττική, εξαιτίας του 34ου Αυθεντικού μαραθωνίου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, κατά τις ώρες 09.00-17.30 θα διεξαχθεί ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών στη διαδρομή Λ.Μαραθώνος-Μαραθωνομάχων-Τύμβος Μαραθώνα-Λ.Μαραθώνος-Λ.Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ.Β.Σοφίας-Ηρώδου Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:
07.45-09.15 θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
08.35-10.30 θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου 10 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Χαρ. Τρικούπη-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-αναστροφή Λ. Μεσογείων (Σχολές Αστυνομίας)-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
08.50-09.05 θα διεξαχθεί αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas (1.200μ.) από τη Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
10.25-10.40 θα διεξαχθεί Αγώνας Παιδιών (1.200μ.) από τη Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
16.00-17.20 θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
Επίσης, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής, με μέριμνα των τοπικών Δήμων, θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών.
Λόγω του Αυθεντικού Μαραθωνίου και των άλλων αγώνων δρόμου, η Τροχαία προχωρά σε σειρά μέτρων ως εξής:
* Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.30-12.00, συμπεριλαμβανομένης της οδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες  07.30-13.30.
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες  08.00-15.10.
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες  08.00-15.15.
Κλάδος εξόδου της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, κατά τις ώρες 07.00-13.30.
Κλάδος εξόδου της Αττικής Οδού προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00-15.00.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) έως τη Λ. Κατεχάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30-17.00.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες  07.45-17.30.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45-17.30.
Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Μ. Ασίας έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45-17.30.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45-17.30.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45-17.30.
Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 05.00-17.30.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 05.00-17.30.
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από ώρα 12.00 του Σαββάτου έως τις 19.00 της Κυριακής.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Καλλιρόης έως την οδό Βούρβαχη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, κατά τις ώρες 05.00-07.00.
Φραντζή, στο ύψος της συμβολής της μέχρι την οδό Καλλιρόης, στο ρεύμα προς Λ. Συγγρού, κατά τις ώρες 05.00-07.00.
* Διακοπές κυκλοφορίας από 06.00 του Σαββάτου έως 19.00 της Κυριακής:
Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Διακοπές κυκλοφορίες από 17.00 του Σαββάτου έως 17.30 της Κυριακής:
Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Β. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου.
Αρδηττού, στο ρεύμα ανόδου, στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας.
* Διακοπές κυκλοφορίας από 06.00 έως 17.30 της Κυριακής:
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου.
Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας.
* Διακοπές κυκλοφορίας από 06.00-11.00 και από 14.00-17.30 της Κυριακής:
Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Βούρβαχη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Βασ. Γεωργίου Α΄,  σε όλο το μήκος της.
Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.
Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.
*Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές, καθώς και στις καθέτους τους έως την πρώτη παράλληλο, στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:
-Από ώρα  06.00 του Σαββάτου έως 19.00 της Κυριακής:
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος. 
-Από ώρα 00.01 έως 17.30 της Κυριακής:
Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κάτω Σουλίου μέχρι τον Μαραθώνα.
Πανός-Λ. Μεσογείων, Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Βασ. Κων/νου, Αρδηττού σε όλο το μήκος τους.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Φειδιππίδου έως τη Λ. Μεσογείων.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.
Αρχιμήδους, στο τμήμα της από πλ. Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.
Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.
Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.
Ερατοσθένους, στο τμήμα της από την οδό Ευτυχίδου έως τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
Από ώρα 00.01-17.30 της Κυριακής:
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως την οδό Πετμεζά.
Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από την Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως Λ. Βασ. Αμαλίας.
Λ. Βασ. Αμαλίας, Ριζάρη, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Ακαδημίας, σε όλο το μήκος τους.
Χαριλάου Τρικούπη, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.
Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.
- Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων στη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που τα τμήματά της θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία. Ανοιχτοί για τα οχήματα θα είναι μόνο οι κόμβοι κάθετης διέλευσης σε:
Λ. Μαραθώνος & Διονύσου (Δήμος Μαραθώνος).
Λ. Μαραθώνος-Αρτέμιδος-Φειδιππίδου  (Δήμος Μαραθώνος).
Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας (Δήμος Μαραθώνος).
Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου).
Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου-Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).
Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).
Λ. Μαραθώνος & Λεωφ. Λαυρίου-Κλεισθένους-Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής- Δήμος Αγ. Παρασκευής).
Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου-Ελπίδος-Χαλανδρίου (Δήμου Αγ. Παρασκευής).
Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη-Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου).
Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου-Παρίτση (Δήμου Χολαργού-Παπάγου & Ν. Ψυχικού).
Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Δήμου Ν. Ψυχικού).
Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Αθήνα).
Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φωκίδος (Αθήνα).
Λ. Βασ. Σοφίας-Παπαδιαμαντοπούλου (Αθήνα).
Εναλλακτικές διαδρομές
Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία, οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν ενδεικτικά τα παρακάτω εναλλακτικά δρομολόγια:
* Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):
Λιμάνι Ραφήνας-αριστερά Χρ. Σμύρνης-δεξιά Λεωφ. Καραμανλή-Λεωφ. Σπάτων-δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα-δεξιά Λεωφ. Σπάτων-αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια:
* Προς Χαλάνδρι, Βριλήσσια κλπ:
Κόμβο Λεονταρίου-δεξιά Λεωφ. Λαυρίου-κάθετη διέλευση Σταυρού-Κλεισθένους κλπ.
* Προς Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κλπ:
Δεξιά Λεωφ. Λαυρίου-αριστερά Τρικάλων (πριν τον Κόμβο Σταυρού)-δεξιά Γραβιάς-δεξιά Αγ. Ιωάννου-αριστερά Τασσοπούλου κλπ.
* Προς Νότια Προάστια:
Κόμβο Λεονταρίου-αριστερά Λεωφ. Λαυρίου-δεξιά Λεωφ. Κορωπίου/Βάρης κλπ.
* Από Μαραθώνα προς βόρεια προάστια-λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:
Μέσω οδού Δημοκρατίας-αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος-δεξιά Χελμού-αριστερά Κρυονερίου-αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.-συνέχεια Λ. Κηφισού κλπ.
* Από Νέα Μάκρη προς βόρεια προάστια:
Μέσω Λεωφ. Διονύσου-Αγίου Πέτρου.
Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν επιτρέπεται να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.
Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στους δρόμους αυτούς και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Ρυθμίσεις και το Σάββατο στον Μαραθώνα
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων (τελετή Έναρξης και Λαμπαδηδρομία) του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου από 13.00-15.30 θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους του Μαραθώνα ως εξής:
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της αφετηρίας της κλασικής διαδρομής, στο ρεύμα προς Μαραθώνα. 
Μαραθωνομάχων, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 
Οι οδηγοί των οχημάτων που κατευθύνονται προς Μαραθώνα και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας θα κινούνται μέσω των οδών Φειδιππίδου-Αγίου Παντελεήμονος-Δημοκρατίας-Λ. Κάτω Σουλίου.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο για τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών "

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να σταματήσει η έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τα αρμόδια διοικητικά και δικαστικά όργανα της χώρας μας να πάψουν τις επιστροφές ή την έκδοση στην Τουρκία, καθώς οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται σε απόλυτη διακινδύνευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτει η Ένωση, η Ελληνική έννομη τάξη θα αποτελέσει «τμήμα συγκοινωνούντων δοχείων μιας ακραίας ανομίας».

Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σχετική ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εγκαθίδρυση μιας ιδιότυπης δικτατορίας στην Τουρκία και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα.

Ειδικότερα, η Ένωση κατ΄ αρχάς αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε σαφή δείγματα της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Σήμερα, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του εσωτερικού εχθρού, τα δικαιώματα του ανθρώπου όχι μόνο τίθενται σε περιορισμό, αλλά σε απόλυτη καταστολή με πρακτικές επιβολής φόβου και βίας. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν νόμοι και διατάγματα της δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν. Επίσης η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ωστόσο, συνεχίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η αιτιολογική βάση της επιβολής έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να σταθεί όρθια στην ραγδαία και σαρωτική πλέον επιδείνωση του δικαιωματικού τοπίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από:

- Απολύσεις από τον δημόσιο τομέα: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, χωρίς αποζημίωση, όλοι υποκείμενοι σε «κοινωνικό θάνατο»,
- Απειλή και καταστολή κάθε ελεύθερης φωνής και δραστηριότητας στο δημόσιο χώρο, κλείσιμο συλλόγων, ιδρυμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων, περιοδικών, ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων και κατάσχεση ή μεσεγγύηση των περιουσιακών στοιχείων τους (συνολικού ύψους 5 δις ευρώ),
- Σύλληψη δημοσιογράφων, συνηγόρων των κατηγορούμενων, βουλευτών, δικαστών,
καθηγητών πανεπιστημίου, δασκάλων και άλλων. Σήμερα βρίσκονται στη φυλακή πάνω από
30.000 άνθρωποι,
- Σύλληψη και κράτηση 30 Κούρδων δημάρχων (μεταξύ των οποίων και του Ντιάρμπακιρ) και 11
βουλευτών του κόμματος HDP (μεταξύ των οποίων και οι δυο συμπρόεδροι),
- Άσκηση βασανιστηρίων και φυλάκιση χωρίς έλεγχο της τήρησης της νομιμότητας,
- Δυνατότητα απαγόρευσης στην πρόσβαση σε δικηγόρο για μέχρι 6 μήνες μετά τη σύλληψη,
δυνατότητα αντικατάστασης του δικηγόρου από την κυβέρνηση, δυνατότητα παραβίασης της
αρχής της μυστικότητας στην επικοινωνία μεταξύ κατηγορούμενου και δικηγόρου,
- Οι εγγυήσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου που είχαν ανατεθεί στο Συνταγματικό
Δικαστήριο έχουν ανασταλεί καθώς δια νόμου δεν μπορεί να εξεταστεί η αντισυνταγματικότητα του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης,
- Και, ίσως, το κυριότερο: επιβολή συλλογικής ευθύνης για τα μέλη της οικογένειας του κατηγορούμενου, με αφαίρεση διαβατηρίου, απόλυση κ.ά. Το μέτρο αυτό αναιρεί κάθε έννοια κράτους δικαίου, επαναφέροντας μια πρακτική που είχε να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας».

Και καταλήγει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Στα δικά μας, όμως: η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση πραγμάτων στην Τουρκία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα όργανα εξέτασης ασύλου και έκδοσης στην Ελλάδα. Η έννοια της «ασφαλούς χώρας», νομική προϋπόθεση για την επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία, είναι αδύνατον να σταθεί σε ένα θεσμικό έδαφος που δεν προσφέρει πλέον καμία εγγύηση για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων για κανέναν.
Καλούμε τα αρμόδια διοικητικά και δικαστικά όργανα της χώρας μας να πάψουν τις επιστροφές (ή την έκδοση) στην Τουρκία, καθώς οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται σε απόλυτη διακινδύνευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Διαφορετικά, η ελληνική έννομη τάξη θα αποτελέσει τμήμα συγκοινωνούντων δοχείων μιας ακραίας ανομίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να σταματήσει η έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών"

Εκτακτη συνεδρίαση στο δήμο Τρικάλων -Μεγάλο έλλειμμα στα ταμεία του δήμου

«Το Σώμα αποφάσισε να διενεργηθεί έκτακτος ειδικός έλεγχος στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων, ώστε με πρόσθετο μέσο, να ενισχυθεί η προσπάθεια για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».

Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση ο Δήμος Τρικκαίων, ύστερα από την σημερινή, μεσημεριανή, κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με το έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου, που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, όπως αναφέρεται, τόνισε ότι είναι σημαντικό να επανέλθει το κύρος της Αυτοδιοίκησης, του πιο κοντινού στον πολίτη θεσμού. Επεσήμανε την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, κάτι που, όπως διεφάνη, γίνεται ήδη με τις, από το νόμο, ενέργειες, στις οποίες προχώρησε άμεσα η δημοτική αρχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που τοποθετήθηκαν για το θέμα, τονίζοντας τη σοβαρότητα και τη σύνεση που θα πρέπει να επικρατήσουν, μέχρις ότου λάμψει η αλήθεια.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση, τέθηκαν ερωτήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην υπόθεση και τα οποία - ως προς τις λεπτομέρειές τους- θα απαντηθούν από την έρευνα που διεξάγεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτη συνεδρίαση στο δήμο Τρικάλων -Μεγάλο έλλειμμα στα ταμεία του δήμου "

«Ντου» στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τους πλειστηριασμούς -Εβρεχαν την ειρηνοδίκη με νερό [εικόνες]

«Ντου» στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έκαναν περίπου 150 άτομα προκειμένου να εμποδίσουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών.
Οι διαμαρτυρόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα και προπηλάκισαν τους συμβολαιογράφους, ενώ έχουν εγκλωβίσει την ειρηνοδίκη. Μάλιστα, της επιτέθηκαν, βρέχοντάς της με μπουκάλια με νερό.
Ανάμεσά στους διαμαρτυρόμενους βρίσκονται μέλη της Λαϊκής Ενότητας και του Κινήματος «Δεν Πληρώνω».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τους πλειστηριασμούς -Εβρεχαν την ειρηνοδίκη με νερό [εικόνες] "

ΝΔ: Θέτει τρεις όρους για την συγκρότηση του ΕΣΡ

Στη συνολική απόσυρση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες επιμένει η Νέα Δημοκρατία, με την αυριανή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να οδηγείται σε ναυάγιο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας, η οδός Πειραιώς διεμήνυσε πως προϋπόθεση, για να προχωρήσει η συγκρότηση μίας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής είναι:

-Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του περιλάλητου άρθρου 2Α του νόμου Παππά.

-Η απόλυτη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της αυθαίρετης, σύμφωνα με τους γαλάζιους, πρόβλεψης περί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

-Η συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που θα τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

«Η Νέα Δημοκρατία μπροστά στο θεσμικό αδιέξοδο που χτίζει η κυβέρνηση, για να διαμορφώσει το άλλοθι της, έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί, ώστε η διάσκεψη των προέδρων να συγκροτήσει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Έχουμε αναλύσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος, προτείνοντας τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο…Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι υπεύθυνη να αποδείξει πως δε θέλει ένα ακόμα ναυάγιο», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

«Η δική μας υποχρέωση είναι να προασπίσουμε τις προβλέψεις του Συντάγματος. Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον η κυβέρνηση εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της θα μπορούσαμε να βρούμε λύση. Αλλά, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Θέτει τρεις όρους για την συγκρότηση του ΕΣΡ "

Ξανανοίγει ο φάκελος της 17 Νοέμβρη μετά τις «βόμβες» Γιωτόπουλου

Ξανανοίγει ο φάκελος της «17 Νοέμβρη», καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με εντολή της προς την αντιτρομοκρατική, ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έκανε με επιστολή του στην εφημερίδα «Έθνος» ο καταδικασθείς σε ισόβια ως αρχηγός της οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος για ασύλληπτα μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας έστειλε το επίμαχο δημοσίευμα καθώς και άλλα συναφή δημοσιεύματα προκειμένου να ερευνηθούν τα όσα αναφέρονται.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανανοίγει ο φάκελος της 17 Νοέμβρη μετά τις «βόμβες» Γιωτόπουλου"

Νέο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Τσοχατζόπουλος

Την αποφυλάκισή του ζητεί εκ νέου με σχετικό αίτημά του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πρόκειται για το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης, που καταθέτει ο πρώην υπουργός ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, οπου εκδικάζεται η υποθεση για τις μιζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Άκης Τσοχατζοπουλος, μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Παγορόπουλου την αποφυλάκισή του, επικαλούμενος προβλήματα υγείας αλλα και κίνδυνο για τη ζωή του οσο βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Το δικαστηριο θα εξετάσει το αίτημα του πρώην υπουργού κατά την επομενη συνεδριασή του στις 16 Νοεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Τσοχατζόπουλος"

Εκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Κυριακή μετά την εκλογή Τραμπ

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως αυτήν την Κυριακή, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών (της Γερμανίας) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαιρετίζει τη διεξαγωγή την Κυριακή μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε το υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Κυριακή μετά την εκλογή Τραμπ"

Το μήνυμα της Ρωσίας για τον νικητή Τραμπ

Μήνυμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε με τη σειρά του και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα του για τον κοινό αγώνα των δύο χωρών «να λειάνουν τις σχέσεις τους» και να αντιμετωπίσουν από κοινού τα σημαντικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας ώστε να δώσουν αποτελεσματικές απαντήσεις στις διεθνείς προκλήσεις που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι θα διεξαχθεί ένας διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, βασιζόμενος στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ρεαλιστικής στάσης απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπων της οικουμένης.

Τέλος ο ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Τραμπ για τα νέα του καθήκοντα τα οποία χρήζουν μεγάλης υπευθυνότητας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα της Ρωσίας για τον νικητή Τραμπ "

Γιούνκερ - Τουσκ καλούν τον Τραμπ στις Βρυξέλλες

Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, να μεταβεί στις Βρυξέλλες απέστειλαν πριν από λίγα λεπτά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο Πρόεδροι προτείνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ.»

Στη συνέχεια Τουσκ και Γιούνκερ υπενθυμίζουν στον Ντόναλντ Τράμπ τη σημασία των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την μετανάστευση και τη κλιματική αλλαγή.

«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο ΙΣΙΣ, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο Πρόεδροι.

Η επιστολή τους συνεχίζει:

«Ευτυχώς, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ είναι ευρεία και με βάθος: από τις κοινές μας προσπάθειές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διευθέτηση της κλιματικής αλλαγής, δια τη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Γειτονία, και στις διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό εμπόριο - πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και ανθεκτικοί.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ - Τουσκ καλούν τον Τραμπ στις Βρυξέλλες"

Ποτάμια οι δρόμοι στα Ιωάννινα- Απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων [βίντεο]

Απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους στα Ιωάννινα, μετά από σφορδή καταιγίδα τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να έχει δημιουργηθεί στην Δωδώνη, την κεντρική λεωφόρο της πόλης και την παραλίμνια περιοχή έξω από την πύλη του κάστρου επί της Διονυσίου Φιλοσόφου και στην οδό Γαριβάλδη,όπου και απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων από άνδρες της Τροχαίας Ιωαννίνων που έσπευσαν στην περιοχή.



epirus-tv-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμια οι δρόμοι στα Ιωάννινα- Απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων [βίντεο] "

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο, κλειστό το Ρίο-Αντίρριο

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου και Καβάλας-Πρίνου.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά του Αιγαίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για το κεντρικό και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν 5 με 7 μποφόρ και σε πολλές θαλάσσιες περιοχές θα φτάσουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις η αλλαγές των δρομολογίων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο, κλειστό το Ρίο-Αντίρριο"

Θρίαμβος του Τραμπ

Κόντρα στις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη μάχη στη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας και θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση τα συστημικά ΜΜΕ δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες να ακολουθήσουν τις επιταγές τους.

Για μήνες σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών και όχι μόνο ΜΜΕ «βομβάρδιζαν» το κοινόπροσπαθώντας να το πείσουν για την επικινδυνότητα της επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο ρατσιστής, ο τρελός, ο επικίνδυνος ήταν κάποια από τα κοσμητικά επίθετα που έβλεπες σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, άκουγες σε δελτία ειδήσεων αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές. 

Σταρ του Χόλιγουντ συστρατεύθηκαν με τη Χίλαρι και οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν το αγαπημένο θέμα για τα περισσότερα ΜΜΕ. 

Όμως, πλέον, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, ο κόσμος δεν τους ακούει και τους γυρίζει την πλάτη. 

Είναι η «αντισυστημική» ψήφος τους η δική τους εκδίκηση, για τα δεινά της δικής τους σκληρής καθημερινότητας. 



Είναι η διαμαρτυρία τους και απέναντι στην πολιτική που ακολουθήθηκε αλλά και απέναντι στα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» που μέχρι και τις 02.30 ώρα Ελλάδος προσπαθούσαν να πείσουν μέσα από τα ΜΜΕ για την άνετη νίκη της Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα χαμήλωναν τους τόνους. 

Αυτή η νίκη δεν είναι μια νίκη του ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά μια προσωπική νίκη του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έμεινε απομονωμένος από το κόμμα αλλά και την οικογένεια Μπους, που επέλεξε τη λευκή ψήφο παρά να «λερώσει» τα χέρια της και να υιοθετήσει την «ακραία» ρητορική του δισεκατομμυριούχου. 

Ο κροίσος του real estate παραβαίνοντας το «πρωτόκολλο» που ήθελε καθωσπρέπει τους υποψήφιους προέδρους Αμερικής, με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του και την «άκομψη» μέχρι παρεξηγήσεως συμπεριφορά του, κατάφερε να κερδίσει βιομηχανικές πολιτείες που για δεκαετίες ήταν προπύργια των Δημοκρατικών. 

Ο Τραμπ είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου συγκεντρώνοντας 276 εκλέκτορες...



«Ήρθε η ώρα για την Αμερική να κρύψει τις πληγές της διαίρεσης, είναι η ώρα να γίνουμε ένας άνθρωπος, υπόσχομαι ότι θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός. «Σας τείνω χείρα φιλίας και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της χώρας» κατέληξε.

«Βουτιά» στις αγορές

Σημαντικές απώλειες στις διεθνείς αγορές προκάλεσε νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδος το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην καταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ. Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με συνέπεια την άμεση αναζήτηση από τους επενδυτές πιο ασφαλών τοποθετήσεων για τα κεφάλαιά τους.

Έτσι, η τιμή του χρυσού και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν. Από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο, ενώ ο Τραμπ κέρδιζε τους εκλέκτορες της Βόρειας Καρολίνα.

Οι αμερικανικές αγορές υποχωρούν κατά 5% και πλέον. Στις προθεσμιακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες 5,01%, ενώ ο δείκτης των προθεσμιακών συναλλαγών του Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 5,08%. Η κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμενόταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Επείγουσα σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας συγκαλείται στο Τόκιο, για να εξετασθεί η κατάσταση των αγορών, τη στιγμή που ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 5,36%.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Τι θα συμβεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ 


Οι εμπειρίες που είχαν τα τελευταία 15 χρόνια οι Ευρωπαίοι με Αμερικανούς προέδρους ήταν μάλλον απογοητευτικές.

Αυτό ισχύει τόσο για την προεδρία του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους όσο και του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. 

Οι δύο θητείες του Μπους σημαδεύτηκαν από τις διαμάχες για τον πόλεμο του Ιράκ και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο προκάτοχός του Ομπάμα, μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να διαχωρίσει τους Ευρωπαίους σε εκείνους που στήριζαν τη σκληρή γραμμή του και σε όσους την απέρριπταν. Τα χρόνια εκείνα είχαν αναμφίβολα διχάσει την Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό.

Όταν το 2009 περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα, πολλοί Ευρωπαίοι ήλπιζαν σε ένα νέο ξεκίνημα για τις διατλαντικές σχέσεις. Η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μάλιστα είχε τύχει σχεδόν πανηγυρικής υποδοχής κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηπείρων είχαν αρχίσει να αναθερμαίνονται. Εν τέλει όμως, η προσδοκώμενη θερμή επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Ευρώπης ουδέποτε ήρθε στη πραγματικότητα, διότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται και πολύ για τη γηραιά ήπειρο. 

Η Ευρώπη δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές του. Στο επίκεντρο της προσοχής του ήταν κυρίως η Ασία.

Απρόβλεπτη η εξωτερική πολιτική υπό τον Τραμπ 

Σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ «θα αλλάξουν πάρα πολλά, διότι οι θέσεις του είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες του νυν προέδρου και της έως τώρα διακυβέρνησης εν γένει», όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Οι ιδέες του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική χρονολογούνται πίσω στο 1987. Τότε με ανοικτή επιστολή του στη «New York Times» έθετε το ζήτημα: «Η Αμερική θα πρέπει να σταματήσει να υπερασπίζεται χώρες που έχουν τα μέσα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους -όπως η Ιαπωνία, η οποία στη δεκαετία του 1980 ήταν σε θέση να δημιουργήσει παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία. Ήρθε η ώρα η Ιαπωνία και άλλες χώρες που μπορούν, να πληρώσουν. Η παγκόσμια προστασία στοιχίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για χάρη αυτών των χωρών που θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλειά τους περισσότερο από εμάς».

Ο Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν (από το Martens Centre της βελγικής πρωτεύουσας που πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες) εκτιμά ότι «υπό τον Τραμπ η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει απρόβλεπτη». 

Όπως παραδέχεται, η επικράτηση Τραμπ θα έφερνε πολύ μεγαλύτερες αλλαγές. «Διότι η οργή για το κατεστημένο την οποία ενσαρκώνουν οι Τραμπ και Σάντερς είναι σημαντικοί παράγοντες».
Ο Μίοντραγκ Σόριτς, διευθυντής του στούντιο της DW στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζει:

Θα υπάρξει εν τέλει έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια ψυχρότητας και πάλι μια αναγέννηση των διατλαντικών σχέσεων; Υπό τον Τραμπ σίγουρα όχι, συμφωνούν οι ειδικοί. 

Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, θα έπρεπε να αναμένει κάποιος «ριζικές αλλαγές», όπως λέει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης (από το European Policy Centre των Βρυξελλών), δηλαδή ακόμη πιο σκληρή στάση της Ουάσινγκτον και ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία εξεύρεσης ενός κοινού παρονομαστή. 

Αμφότεροι οι ειδικοί εκτιμούν την ίδια ώρα ότι υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ του Τραμπ και των ευρωσκεπτικιστικών, ακραίων και ξενοφοβικών κινημάτων στην Ευρώπη. 

Ο Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν συνοψίζει αυτά τα κοινά «στην οργή κατά των ελίτ, τον φόβο έναντι της παγκοσμιοποίησης (…)». 

Ο ίδιος προβλέπει, ωστόσο, ότι «η ζυγαριά θα γείρει κάποια στιγμή και πάλι προς την άλλη πλευρά, όταν θα διαφανεί ότι όλα αυτά τα λαϊκιστικά κινήματα απλώς δημιουργούν χάος».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίαμβος του Τραμπ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news