facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Πάπας Φραγκίσκος: Σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι

«Όταν χρεοκοπεί μια τράπεζα βρίσκονται, αμέσως κεφάλαια για να σωθεί. Όταν χρεοκοπεί η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται, σχεδόν, ούτε κάποιο ελάχιστο ποσό για να σωθούν τα αδέλφια που υποφέρουν;», διερωτήθηκε σήμερα, Σάββατο, ο πάπας Φραγκίσκος από το Βατικανό.

« Η Μεσόγειος, και όχι μόνο, έχει μετατραπεί σε κοιμητήριο. Πολλά κοιμητήρια κοντά σε τείχη, έχουν λερωθεί με το αίμα των αθώων», πρόσθεσε ο ποντίφικας, και χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων «τραγική».

Σήμερα, στο μεταξύ, διασώθηκαν βόρεια των ακτών της Λιβύης, σε επιχειρήσεις υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής, 2.185 άνθρωποι. Περισυνελέγησαν, όμως, και δέκα πτώματα, σε απόσταση 40 περίπου ναυτικών μιλίων από τις λιβυκές ακτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάπας Φραγκίσκος: Σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι"

«Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα» λέει ο εμίρης του Κατάρ

Την οργισμένη αντίδραση από τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι και την επίθεσή του κατά του ελληνικού Δημοσίου μετά το "μπλόκο" στα επιχειρηματικά του σχέδια σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Οξυά αποκαλύπτει την Κυριακή η Realnews.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εμίρης του Κατάρ απορεί "πώς μια τόσο φτωχή χώρα αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει".

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στο εξής σε ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται ήδη 180 όμιλοι με χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους.

Επίσης, δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα» λέει ο εμίρης του Κατάρ"

Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Η τρόικα «μπλοκάρει» τις μειώσεις, απαιτεί κατάργηση των Μηδενικών Τελών

Τελειώνει ήδη η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017, παρατείνοντας την αγωνία εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων, δεκάδων εισαγωγικών εταιρειών και χιλιάδων εμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, ο λόγος καθυστέρησης της επίσημης ανακοίνωσης των Τελών Κυκλοφορίας 2017 προέρχεται από την τρόικα η οποία αντέδρασε στις μειώσεις που προτείνει το οικονομικό επιτελείο κυρίως για τα παλιά αυτοκίνητα, καθώς όπως εκτιμά είναι αμφίβολο αν το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από τις άρσεις ακινησιών οχημάτων αλλά και από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και μετά. Παράλληλα απαιτεί να μειωθεί το όριο των Μηδενικών Τελών Κυκλοφορίας ώστε να πληρώνουν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων!

Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε μικρές μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 31/12/2006 και μεγαλύτερες μειώσεις στα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/1999 ενώ επίσης άλλαζε και ο τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας (από τον κυβισμό στις εκπομπές CO2) στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2007 έως και 31/10/2010.

Δηλαδή τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 επεκτείνονταν από το Νοέμβριο του 2010 στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και αφορούν πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Τώρα όσον αφορά στην πρόταση για επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 σε οχήματα από την 1/1/2005 και μετά απορρίφθηκε από τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη καθώς από τη μία μεριά δεν υπήρχαν στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών και από την άλλη μεριά υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μαζικών καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας από τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 είναι πραγματικά ασύμφορα και καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 800%!

Ο λόγος είναι ότι τα αυτοκίνητα με ηλικίες πάνω από 10 έτη ήταν «καθαρά» για την χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησαν και όχι για σήμερα…

Μεγάλες μάχες για τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας

Μεγάλη μάχη μαίνεται μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας καθώς οι δανειστές απαιτούν να μειωθεί το όριο των ρύπων (80-85 γρ. CO2) στα λεγόμενα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τα διατηρήσει στα περσινά επίπεδα.

Αν τελικά το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να πείσει την τρόικα τότε το 2017 θα καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν τίποτα.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει και αυξήσεις στους συντελεστές των Τελών Κυκλοφορίας στις εκπομπές από 161 γρ. CO2 και πάνω ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα έσοδα αλλά η τρόικα επίσης δεν έχει πειστεί καθώς ο αριθμός των οχημάτων που επηρεάζεται είναι σχετικά μικρός και τα έσοδα θα αυξηθούν ελάχιστα...

Τεκμήρια διαβίωσης – Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Η αντικατάσταση του κ. Αλεξιάδη από τη κ. Κατερίνα Παπανάτσιου αναμένεται να αλλάξει και τον σχεδιασμό για τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ειδικότερα ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης είχε τονίσει πως θα πρέπει να πληρώνουν όσοι έχουν ακριβά αυτοκίνητα και πρέπει επιτέλους να αποσυνδεθεί τόσο το τεκμήριο διαβίωσης όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης από τον κυβισμό του κινητήρα και να συνδεθεί με την Αξία του οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr οι προτάσεις για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης στα αυτοκίνητα θα υπολογίζονταν με βάση το 15% ή το 20% της Αξίας Λιανικής των αυτοκινήτων. Δηλαδή αν η Αξία ενός αυτοκινήτου ήταν 20.000 ευρώ το τεκμήριο διαβίωσης που θα έπρεπε να καλύψει ο ιδιοκτήτης του θα ήταν 3.000 ή 4.000 ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης επίσης θα υπολογίζονταν με βάση την Αξία Λιανικής των αυτοκινήτων σε ποσοστό από 5% έως και 20% και θα συμπεριληφθούν και όλα τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την σύνδεση του τεκμηρίου διαβίωσης αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης με την Αξία Λιανικής των αυτοκινήτων είχε να κάνει με τα παλαιότερα αυτοκίνητα και όχι με τα καινούρια καθώς οι μειώσεις στις αξίες μετά τον πρώτο χρόνο είναι πολύ μεγάλες και βέβαια είναι συνδεδεμένες και με τα χιλιόμετρα αλλά και την κατάσταση του οχήματος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν προτείνει τόσο το τεκμήριο όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να μειώνεται σε ποσοστό 90% σε βάθος 7ετίας ή 8ετίας.

Πάντως τα έσοδα από τα τεκμήρια και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης είναι υψηλά και το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμούν να χάσουν τα συγκεκριμένα έσοδα.

Χάος επικρατεί στην αγορά

Χάος επικρατεί στην αγορά αυτοκινήτου σύμφωνα με στελέχη του κλάδου καθώς οι συνεχείς αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας (σχεδόν κάθε χρόνο) σε συνδυασμό με τις επιπλέον αλλαγές στην φορολογία δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ήδη τα Τέλη Κυκλοφορίας άλλαξαν για το 2016 ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί οι αλλαγές και για το 2017.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι πωλήσεις θα καταγράψουν ραγδαία πτώση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και κατ΄επέκταση για τα δημοσιονομικά έσοδα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Η τρόικα «μπλοκάρει» τις μειώσεις, απαιτεί κατάργηση των Μηδενικών Τελών"

Αλλαγές στα πρόστιμα και τα «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων

Σαρωτικούς ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που ταυτόχρονα επιχειρεί να αναλύσει και τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε η «απόβαση» 2.188 εφοριακών σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι, με στόχο την βελτίωση και καλύτερη στόχευση της στρατηγικής της. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και αλλαγές στα πρόστιμα σε περίπτωση φοροδιαφυγής, σκληραίνοντας τη στάση της σε όσους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν, αλλά λαμβάνοντας και άλλες παραμέτρους υπόψην, όπως το είδος του επαγγέλματος ή της επιχείρησης, την σημασία του για την τοπική κοινωνία κλπ.

Εντός των επομενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά η εκπαίδευση και εξοικείωση όλων των ελεγκτών στο ειδικό λογισμικό εντοπισμού «μαύρου χρήματος» από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα η ΓΓΔΕ θέλει να «κεφαλαιοποιήσει» τα αποτελέσματα των ελέγχων του καλοκαιριού. Ενώ σχεδιάζονταν να γίνουν 30.000 επιτόπιοι έλεγχοι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο διενεργήθηκαν τελικά 39.246 έλεγχοι. Αυτοί έδειξαν ότι το ρεκόρ παραβατικότητας ανήκε στην Κέρκυρα καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις που ελεγχόταν (ποσοστό 39%) συλλαμβανόταν αν φοροδιαφεύγει. Από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, με ποσοστά παραβατικότητος 35,2% στην Κεφαλονιά, 34% στην Ζάκυνθο, 33% στην Λευκάδα, ενώ έπονται με ποσοστό 30,3% οι επιχειρήσεις στα παράλια της Λάρισας.

Οι έλεγχοι έδειξαν πολύ χαμηλότερη στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου. Αυτό οδήγησε όμως, για παράδειγμα, στην Μύκονο όπου πέρυσι καταγραφόταν υστέρηση εσόδων 60%, να έχει φέτος στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τετραπλασιασμό εισπράξεων από ΦΠΑ, καταγράφοντας υπέρβαση 253% έναντι του στόχου για το αντίστοιχο διάστημα σε αυτήν την περιοχή.

Αντίστοιχα και στην Ρόδο υπήρξε υπέρβαση 238,5%, στην Ζάκυνθο 132,5% ενώ έπονται η Κέρκυρα (+92,4%), η Σαντορίνη (+87,9%) .

Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μπήκαν 110 «λουκέτα» συνολικά, σε επιχειρήσεις που αρνήθηκαν τον έλεγχο, ενώ το 94% των παραβατών πιάστηκε να μην εκδίδει αποδείξεις.

Αλλαγές στις κυρώσεις

Η εμπειρία των ελέγχων του καλοκαιριού όμως οδηγεί την ΓΓΔΕ να προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις στο σύστημα ποινών και προστίμων που εφαρμόζεται σήμερα.

Για παράδειγμα, εξετάζεται να επιβάλλεται άμεσα το κλείσιμο των επιχειρήσεων που εμποδίζουν την είσοδο στους ελεγκτές ή συλλαμβάνονται να είναι υπότροποι σε παραβάσεις, ώστε να χάνουν άμεσα ολόκληρη την σαιζόν, αντί πχ να κλείνουν μετά από 30 μέρες μόνον, που οδηγεί ουσιαστικά σε ατιμωρησία.

Επιπλέον προτείνεται και να ισχύσουν ξανά τα αυτοτελή πρόστιμα, στις περιπτώσεις εκείνες όπως πχ τους γιατρούς, τα φροντιστήρια ή κάποιες πολύ μικρές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, τα πρόστιμα με το ισχύον σύστημα είναι μηδενικά (το 50% του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε).

Από την άλλη, διατυπώνονται και εισηγήσεις να μην επιβάλλονται με την ίδια ευκολία ποινές κλεισίματος για γραφεία και επιχειρήσεις «κοινωνικού ενδιαφέροντος», όπως στις υπόλοιπες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Και αυτό γιατί, για παράδειγμα, το «κλείσιμο» για φοροδιαφυγή πχ ενός ιατρείου ή ενός φαρμακείου (ειδικά σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα) μπορεί να σημαίνει ταλαιπωρία για τις τοπικές κοινωνίες -και ειδικά για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν διαρκή ανάγκη των υπηρεσιών που αυτά τους παρέχουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα πρόστιμα και τα «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων"

Ευελιξία σε μισθούς και απολύσεις η «συνταγή» των δανειστών

Στο μοντέλο που εφαρμόζεται στη Δανία, τη Σουηδία και πρόσφατα στη Γαλλία και προβλέπει εύκολες απολύσεις και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις μορφές απασχόλησης, το ωράριο και στους μισθούς βασίζονται τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές στη χώρα μας με την εμφανή υποστήριξη και των εργοδοτικών φορέων.

Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να τεθούν νέες αξιώσεις με κύριο συστατικό την ευελιξία στις τηλεδιασκέψεις που θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα καθώς τα κείμενα των δανειστών που έχουν ήδη αποσταλεί στο Eurogroup βρίθουν από αναφορές για άρση όλων των περιορισμών και κινητικότητα των εργαζόμενων.

Απέναντι στο «τσουνάμι » της περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το οικονομικό επιτελείο χαράζει το plan b που περιλαμβάνει κόκκινες γραμμές και συμβιβαστικές αντιπροτάσεις.

Μέχρι σήμερα «κόκκινες γραμμές» στο μέτωπο του εργασιακού αποτελούσαν οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, η κατάργηση των τριετιών και η προκήρυξη της απεργίας .
Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση οι γραμμές άμυνας έχουν διαφοροποιηθεί. Οι ομαδικές απολύσεις δεν αποτελούν πλέον κόκκινη γραμμή καθώς την κατεύθυνση θα δώσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ η οποία ζήτησε την κατάργηση του υπουργικού βέτο για την έγκριση του αιτήματος για ομαδικές απολύσεις.

Το υπουργείο Eργασίας θα τονίσει ότι είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται καταδικαστική, προσδοκώντας να κερδίσει έδαφος σε άλλα ακανθώδη θέματα. Άλλωστε και ο ΣΕΒ πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων ενισχύοντας τις απόψεις των δανειστών. Μάλιστα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έθεσε ανοιχτά και θέμα αύξησης του ποσοστού απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως , σε εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα για να περιοριστεί το αρνητικό αντίκτυπο , το υπουργείο εργασίας έχει προτείνει στους θεσμούς τη χορήγηση μερικής κρατικής επιδότησης μειωμένου ωραρίου στους εργαζόμενους με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου τους , προκειμένου η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

-Το λόκ άουτ ( ανταπεργία) δεν περιλαμβάνεται στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την κυβέρνηση καθώς η επαναφορά του δεν κρίνεται αναγκαία από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί το δικαίωμα των εργοδοτών να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα ,όταν η επιχείρηση βρίσκεται σε απεργία.

- Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό ενέχει πάντα τον κίνδυνο να τεθεί θέμα κατάργησης των τριετιών που με βάση το μνημόνιο παραμένουν <παγωμένες> τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός – ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από την 1 Ιανουαρίου 2017-θα είναι ένα ενιαίο ποσοστό (will be a single rate) απογυμνωμένο από προσαυξήσεις οι οποίες ,όπως υποστηρίζει δημιουργούν εμπόδια στην απορρόφηση της ανεργίας.

Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι δε θα τεθεί θέμα υποκατώτατου μισθού για τους νέους καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη ενώ διατηρεί «ζεστό» το θέμα της επιστροφής των κλαδικών συμβάσεων με την στήριξη των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ωστόσο , στις διαπραγματεύσεις του Οκτωβρίου , οι θεσμοί απέρριψαν τις συλλογικές συμβάσεις τις οποίες χαρακτήρισαν κορπορατισμό και στρεβλή τακτική του παρελθόντος . Αντίθετα επέμειναν στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα απόκλισης από τις όποιες κλαδικές συμβάσεις . Αυτό μεταφράζεται ως ευελιξία για περαιτέρω μείωση των μισθών (wage flexibility) σε επίπεδο επιχείρησης ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες της.

Σε ότι αφορά την πίεση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο , η κυβέρνηση θα δεχθεί την άρση προστασίας των συνδικαλιστών σε περίπτωση ποινικού αδικήματος ενώ για τα υπόλοιπα θέματα θα προτάξει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το οποίο κρίνει ότι δεν απαιτούνται αλλαγές καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης . Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα ζητήσει άρση της γραφειοκρατίας ώστε να συστήνονται πιο εύκολα σωματεία στις επιχειρήσεις και να περιοριστεί ο αριθμός των ενώσεων προσώπων.

Το ΔΝΤ ζητά «αίμα» και στο ασφαλιστικό

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει αίμα και στο ασφαλιστικό , αξιώνοντας την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» που θα προκύψουν από τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων γι΄αυτό και πιέζει να ξεκινήσει η διαδικασία που έχει καθυστερήσει, το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση η οποία κατά τάλλα έχει ψαλιδίσει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους τις κύριες συντάξεις ( παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΠΥ, κατάργηση ΕΚΑΣ, περικοπή συντάξεων άνω των 2000 ευρώ και συντάξεων τραπεζοϋπαλλήλων.)

Οι δανειστές πιέζουν να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ώστε το νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει από την 1/1/2017 ενώ έβγαλαν «κίτρινες κάρτες» στην ηγεσία του Υπουργείου παρατηρώντας ότι δεν έχει εκδώσει ακόμη εγκυκλίους για α) τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων βάσει του νέου νόμου β) την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες , επιστήμονες και αγρότες γ) για τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις καθώς και η σύσταση επαγγελματικού ταμείου επικούρησης και πρόνοιας για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Πάντως το «αγκάθι »που θα συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup δε θα είναι οι κύριες συντάξεις αλλά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων καθώς οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Ο νέος προνοιακός χάρτης θα σχεδιαστεί με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία έχει εντοπίσει περίπου 35 επιδόματα τα οποία πρέπει να καταργηθούν η να εξορθολογισθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευελιξία σε μισθούς και απολύσεις η «συνταγή» των δανειστών"

Το Colpo-grosso της κυβέρνησης για να αποφύγει τον «κόφτη»

Με χαμόγελα και «υπερείσπραξη» φόρων 2,3 δισ. ευρώ ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο να υποδεχτεί σε 10 μέρες ξανά την Τρόικα στην Αθήνα, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως, παρότι η Eurostat «ψαλιδίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2015, 2016 και 2017, τελικώς η κυβέρνηση θα επιδείξει πλεόνασμα που θα ξεπερνά όχι μόνον τον στόχο για φέτος στο Μνημόνιο (0,5% του ΑΕΠ) αλλά και το 0,63% που έθεσε η ίδια στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε πριν ένα μήνα στη Βουλή, χωρίς να χρειαστεί πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.

Εκτός όμως από τον «στενό πυρήνα» των συνεργατών των υπουργών κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη που δείχνουν ιδιαίτερη άνεση και σιγουριά στις εισπρακτικές προβλέψεις τους, όλοι οι υπόλοιποι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών «τρίβουν τα μάτια τους» και δεν πιστεύουν την «μαγική εικόνα» που βλέπουν: από την μια οι εισπράξεις φόρων ξεπερνούν κάθε μήνα 800 εκατ. ή και έως 1 δισ. τον μηνιαίο στόχο είσπραξης, κάνοντας τα περί …ανθρωπιστικής κρίσης και εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητος των πολιτών να φαντάζουν περίπου σαν «αστικός μύθος», ενώ την ίδια ώρα όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτα τόσα και ακόμα παραπάνω (800 εκατ. έως 1,4 δισ. κάθε μήνα και 9,035 δισ. ευρώ συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου) νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από τρέχοντες φόρους και υποχρεώσεις της χρονιάς προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ).

Πληρώσαμε 40 δισ. αλλά ούτε 1 οι πλούσιοι

Η υπέρβαση-μαμούθ όμως στις εισπράξεις (2,3 δισ. στο 10μηνο και 835 εκατ. τον Οκτώβριο) δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην ανακαμψη της Οικονομίας, ούτε στην (εξ-) άντληση χρημάτων που έκρυβαν «στο στρώμα» οι πολίτες, ή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής λόγω capital controls, υποκατάστασης των μετρητών από κάρτες και έντασης των φορολογικών ελέγχων.

Ειδικά μάλιστα όταν εισπράχθηκαν φόροι 40 δισ. σε 10 μήνες, αλλα ως έως τον Σεπτέμβριο (που υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία) είχαν εισπραχθεί «ψίχουλα» από τους πλουσίους:
- 120 εκατ. ευρώ όλα και όλα από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων
- 75 εκατ. ευρώ μόλις από το ΚΕΦΟΜΕΠ
- 456 εκατ. ευρώ από την Ειδική Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ) για χρέη 1.600 μεγαλοφειλετών που χρωστούν όλοι μαζί 55 δισ. ευρώ στο δημόσιο.

Αντιθέτως η εκρηκτική αύξηση των εσόδων αποκαλύπτει την υποεκτίμηση των στόχων είσπραξης από μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο. Πρόκειται δηλαδή για επιπλέον μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει και απαιτεί το Μνημόνιο!

«Τα καλύψαμε»…

Αυτό υποδηλώνει και η φράση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που έλεγε σε συνομιλητές του πως «ξέραμε πως δεν θα κόψουμε τα 400 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπαμε για το 2016 από το υπουργείο Άμυνας και το καλύψαμε με υπεραπόδοση των άλλων μέτρων που πήραμε». Ομολογεί ουσιαστικά δηλαδή ότι αποκρύφτηκε το πραγματικό ύψος των νέων μέτρων, για να «ισοφαρίσουν» και να ξεπεράσουν περικοπές δαπανών που δεν είχε σκοπό να κάνει η κυβέρνηση.

«Κρυφά» μέτρα

Το σχέδιο αυτό αποκαλύπτεται και από μια σειρά μέτρων-έκπληξη που πήρε η κυβέρνηση.
Πέραν δηλαδή του εάν υποτίμησε και κατά πόσον την απόδοση ενός ή του άλλου μέτρου (πχ η αύξηση κατά 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από 16% πέρυσι τον Σεπτέμβριο σε 23% και από φέτος σε 24%) πήρε και άλλα «αχρείαστα» μέτρα για να «σιγουρέψει» πως δεν θα αναζητά στην συνέχεια και άλλα, για να καλύψει την τυχόν υστέρηση.

Για παράδειγμα:

- Διέκοψε το ΕΚΑΣ ακόμα και στους "κατωτασυνταξιούχους", ενώ το Μνημόνιο πέρυσι έλεγε πως φέτος θα κοπεί μόνον στα "ρετιρέ" («στο ανώτερο 20% των δικαιούχων» όπως χαρακτηριστικά προέβλεπε ο νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015)
- Πετάχτηκαν σε μια νύκτα εκτός του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων χήρες και χήροι, υπερήλικες και βαριά ανάπηροι

- Κόπηκαν επικουρικές συντάξεις και σε συνταξιούχους που ελάμβαναν κάτω και από τα 1300 ευρώ (κύρια και επικουρική) τον μήνα.

- Έβαλε στον ΕΝΦΙΑ (και τα έβγαλε μέσα 5 μέρες υπό το κράτος της κατακραυγής) τα αγροτεμάχια, που θα ανέβαζαν την βεβαίωση φόρου στα 3,7-4 δισ. αντί για 3,2 δισ. που ήταν υποχρέωση στο Μνημόνιο. Παρότι μάλιστα η βεβαίωση μειώθηκε έτσι την τελευταία στιγμή στα 3,1 δισ. ευρώ, ούτε ρώτησε την Τρόικα αν μπορεί να ακυρώσει φόρους μισού δισ. ευρώ, ούτε όμως και η Τρόικα αντέδρασε, προφανώς επειδή ήξερε πως τα λεφτά αυτά μπήκαν «καπέλο» από την ίδια την κυβέρνηση, πάνω και πέρα από την μνημονιακή δέσμευση που είχε αναλάβει η χώρα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Colpo-grosso της κυβέρνησης για να αποφύγει τον «κόφτη»"

Χαμός στο twitter για δηλώσεις που η Έφη Αχτσιόγλου θα ήθελε να ξεχάσει

Η πρώτη κίνηση που έκανε η 31χρονη υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου ήταν να κλείσει τον λογαριασμό της στο twitter.

Ωστόσο το όνομά της έχει γίνει trend με πάνω από 2.100 tweets μέχρι στιγμής να κάνουν αναφορά στη νέα υπουργό της κυβέρνησης. 

 

 

 


 Ήδη κυκλοφορεί ποικιλία βίντεο παλιών ομιλιών της που φανερώνουν τον αντιμνημονιακό της χαρακτήρα. 



Σε ομιλία της, αναφέρεται σε: κατάργηση των μνημονίων, αφορολόγητο για όλους στις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πρόγραμμα νέας σεισάχθειας για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων με απαγόρευση της εξαγοράς τους από ξένα funds, αναστολή πλειστηριασμών, 752 ευρώ κατώτατος μισθός και κατάργηση των μαζικών απολύσεων.

Σε αυτό το βίντεο η 31χρονη υπουργός απειλούσε τους δανειστές: «Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι και τότε οι δανειστές θα είναι σκυφτοί».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στο twitter για δηλώσεις που η Έφη Αχτσιόγλου θα ήθελε να ξεχάσει"

Λάρισα: «Μπλάκ άουτ» στη μισή πόλη

Διακοπή ρεύματος σε μεγάλο τμήμα της Λάρισας σημειώθηκε σήμερα από τις 2:25 μεσημέρι. Οι φωτεινοί σηματοδότες σε διάφορα σημεία της Λάρισα τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ λόγω του «μπλακ άουτ» η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απεγκλωβισμό πολιτών από τα ασανσέρ.

Τα αίτια της βλάβης στην ηλεκτροδότηση της πόλης διερευνά η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: «Μπλάκ άουτ» στη μισή πόλη"

Πολάκης: Ο κόσμος περνά καλύτερα από πέρυσι

Την άποψη ότι ο κόσμος περνά καλύτερα από πέρυσι εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, για την ορκωμοσία των υπουργών της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα μπει τάξη και «θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν», ενώ πρόσθεσε ότι το τοπίο «δεν νομίζω ότι ''σηκώνει'' περισσότερες άδειες».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Ο κόσμος περνά καλύτερα από πέρυσι"

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Στις 13.08 ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε από τον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό.

Η ορκωμοσία ήταν «διπλή» καθώς 10 στελέχη Χριστιανοί του νέου υπουργικού συμβουλίου επέλεξαν να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο ενώ οι υπόλοιποι αντίχριστοι Μουσουλμάνοι με πολιτικό.

Αυτοί μας κυβερνάνε.


Συγκεκριμένα στο Ιερό Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι:

Λυδία Κονιόρδου, ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Χρήστος Σπίρτζης, ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Έλενα Κουντουρά, ως Υπουργός Τουρισμού
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ως Υφυπουργός Εσωτερικών
Κωνσταντίνος Ζουράρις, ως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Τέρενς- Σπένσερ- Νικόλαος Κουίκ, ως Υφυπουργός Εξωτερικών
Γεώργιος Βασιλειάδης, ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Νικόλαος Μαυραγάνης, ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Βασίλειος Κόκκαλης, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με πολιτικό όρκο οι

Παναγιώτης Σκουρλέτης ως Υπουργός Εσωτερικών
Δήμος Παπαδημητρίου ως Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Νικόλαος Παππάς, ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ως Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Ευτυχία Αχτσιόγλου, ως Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Χαράλαμπος-Σταύρος Κοντονής, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Όλγα Γεροβασίλη, ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Γεώργιος Σταθάκης, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ιωάννης Μουζάλας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Χριστόφορος Βερναρδάκης, ως Υπουργός Επικρατείας
Δημήτριος Τζανακόπουλος, ως Υπουργός Επικρατείας
Νικόλαος Τόσκας, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Αλέξανδρος Χαρίτσης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Γεώργιος Κατρούγκαλος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
Σωκράτης Φάμελλος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ιωάννης Τσιρώνης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δημήτριος Λιάκος, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
Αστέριος Πιτσιόρλας, ως Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Δημήτριος Μπαξεβανάκης, ως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Αικατερίνη Παπανάτσιου, ως Υφυπουργός Οικονομικών
Ιωάννης Μπαλάφας, ως Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Νεκτάριος Σαντορινιός, ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση"

ΣτΕ: Οδηγίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που στρέφονται κατά του ΕΝΦΙΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέχει οδηγίες πέντε σημείων προς τους φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων για να μην χάνουν τις δίκες κατά του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών που αναπροσαρμόστηκαν οριζόντια τον περασμένο Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναβάλει για περίπου 45 ημέρες τις εκδικάσεις εκατοντάδων προσφυγών (κατά κανόνα ομαδικών) ιδιοκτητών ακινήτων κατά της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να προσκομίσουν τα αναγκαία εκείνα έγγραφα και στοιχεία έτσι ώστε να αποδείξουν το έννομο συμφέρον τους για να μπορεί να προχωρήσει η εκδίκαση των προσφυγών. Παράλληλα όμως συνεχίζεται ακατάπαυστα η κατάθεση ομαδικών προσφυγών πολιτών κατά του ΕΝΦΙΑ.

Κατ΄ αρχάς, υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε (αποφάσεις 4003/2014 και 4446/2015) αντισυνταγματικό και παράνομο τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ των τελευταίων ετών με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Κατόπιν αυτού τον περασμένο Ιανουάριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναπροσάρμοσε οριζόντια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλης της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης.

Τώρα, η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων της (ενδεικτικά 2066-2069/2016, κ.λπ.) απείχε από τη διατύπωση οριστικής κρίσης (έκδοση οριστικών αποφάσεων) και ανέλαβε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο την εκδίκαση ομαδικών και ατομικών προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών.

Αναβλήθηκε η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών προκειμένου να παρασχεθεί στους φορολογούμενους η δυνατότητα να προσκομίσουν τα αναγκαία εκείνα πιστοποιητικά και δημόσια έγγραφα που θεμελιώνουν το δικαίωμα τους να προσφύγουν νόμιμα στο ΣτΕ. Δηλαδή να μπορέσουν «να τεκμηριώσουν νόμιμα και επαρκώς το έννομο συμφέρον τους».

Οι αναβλητικές αυτές αποφάσεις παρέχουν τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να προβούν στη «θεραπεία», όπως τη χαρακτηρίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, των ελλείψεων που υπάρχουν στις προσφυγές τους έτσι ώστε να τεκμηριώσουν το έννομο συμφέρον τους.

Η δεύτερη αυτή ευκαιρία προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως τονίζουν οι δικαστές, παρέχεται στο πλαίσιο του άρθρου 20 του Συντάγματος που θεμελιώνει το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία.

Οι αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν ακίνητα στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, τον ίδιο τον ομώνυμο Δήμο, αλλά και ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στο Δήμο Δελφών.

Το επίμαχο φορολογικό-δημοσιονομικό Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, επισημαίνει κατ΄ αρχάς ότι οι φορολογούμενοι για να θεμελιώσουν το έννομο συμφέρον τους δεν αρκεί να επικαλεστούν και να προσκομίσουν στο δικαστήριο στοιχεία από τα οποία να συνάγεται ότι είχαν «σε κάποιο χρονικό σημείο στο παρελθόν κυριότητα ή επικαρπία επί του ακινήτου (λ.χ. συμβόλαιο κτήσης του εμπράγματος δικαιώματος και πιστοποιητικό μεταγραφής του στο υποθηκοφυλάκειο ή δήλωση του δικαιώματος στο κτηματολόγιο ή πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ παρελθόντος έτους)».

Αντίθετα όσοι προσφεύγουν στο ΣτΕ, οφείλουν να επικαλεστούν και να καταθέσουν «πρόσφορα και επίκαιρα στοιχεία» που να αποδεικνύουν ότι έχουν την κυριότητα, νομή και κατοχή των συγκεκριμένων ακινήτων στα οποία επιβλήθηκε ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τα «πρόσφορα και επίκαιρα στοιχεία» που μπορεί να θεμελιώσουν δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης είναι:

1) το πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου που να καταγράφει τη μεταγραφή του ακινήτου και τον ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του το οποίο επιβαρύνθηκε με ΕΝΦΙΑ,
2) το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου,
3) το αντίγραφο της δήλωσης Ε9 στην οποία καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου,
4) το ειδοποιητήριο που κοινοποιήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ του έτους εκείνου για το οποίο προσφεύγει στο δικαστήριο και όχι το ειδοποιητήριο επιβολής ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών.
5) ο ακριβής προσδιορισμός της ζώνης στην οποία βρίσκεται το επιβαρυνόμενο με ΕΝΦΙΑ ακίνητο.

Ως προς το τελευταίο, οι σύμβουλοι Επικρατείας, υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να στρέφονται γενικά κατά των αντικειμενικών αξιών του Δήμου στον οποίο υπάγεται το ακίνητό τους, αλλά πρέπει να κάνουν ακριβή αναφορά στην συγκεκριμένη ζώνη που βρίσκεται.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να αναφέρουν τη «ζώνη εντός της οποίας κείται το ακίνητό τους, την οποία και υποχρεούται να προσδιορίζουν κατά τρόπο αρκούντως ειδικό και σαφή στο δικόγραφο της αίτησής τους, άλλως αυτή απορρίπτεται ως απαράδεκτη».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής πλέον των 1.000 πολιτών, δεκάδες εταιρείες, ακόμη και η εκκλησία, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα και τη μη νομιμότητα του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την σύγκρουσή τους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας.

Οι ομαδικές προσφυγές που συνεχίζουν να κατατίθενται στο ΣτΕ η μια μετά την άλλη στηρίζονται βασικά στο δεδικασμένο (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ορισμένοι μάλιστα ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να τους επιστραφούν αναδρομικά τα τεράστια ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν εισπραχθεί παράνομα -όπως υποστηρίζουν- από το Ελληνικό Δημόσιο την τριετία 2012-2015.

Όπως υπογραμμίζουν, ο παράνομα εισπραχθείς επί σειρά ετών ΕΝΦΙΑ επέφερε αδικαιολόγητο πλουτισμό στο Ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου οφείλει να τον επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζημιώθηκαν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Οδηγίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που στρέφονται κατά του ΕΝΦΙΑ"

Βαθαίνει η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ λόγω Νίκου Φίλη

Η απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την κόντρα του με την Εκκλησία αλλά με το στενό περιβάλλον του Μαξίμου που από καιρό είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προς τις κινήσεις και τις αποφάσεις του πρώην υπουργού.

Ως γνωστόν οι αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου προς τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας ήταν παραπάνω από έντονες και πηγές αναφέρουν ότι δεν δίστασε να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή του. Ακολούθησαν εσωτερικές διεργασίες με σκοπό να καμφθεί η σύγκρουση-όπως αντίστοιχα είχε συμβεί με τον υπουργό Μετανάστευσης-αλλά στο θέμα της Εκκλησίας ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος φαινόταν ανένδοτος.

Η σύγκρουση δεν άργησε να μεταφερθεί στο εσωτερικό του Σύριζα, στα έντυπα και τις ιστοσελίδες της Αριστεράς τα οποία εξέφρασαν σαφή υποστήριξη προς το πρόσωπο του τότε υπουργού Παιδείας. «Όλα θα φανούν στο συνέδριο» έλεγαν τα μέλη του Σύριζα και η κοινή γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος ήταν να υποστηριχθεί ο Νίκος Φίλης μαζικά από τον Σύριζα στον αγώνα του υπέρ της εκκοσμίκευσης, του χωρισμού κράτους εξουσίας και της αλλαγής στα σχολικά βιβλία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού για το θέμα των θρησκευτικών ήταν τότε ανυπαρκτές, σε αντίθεση με αυτές των διαφόρων τάσεων του Σύριζα που είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Νίκου Φίλη.

Η απόφαση του Συνεδρίου ήταν ως εκ τούτου προβλέψιμη όταν εκείνος φάνηκε να κερδίζει τη μάχη-όχι όμως και τον πόλεμο-βγαίνοντας δεύτερος σε σταυρούς και να προβαίνει έτσι στην πολεμική έως προειδοποιητική ανακοίνωση ότι το Μαξίμου «πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του κόμματος» γνωρίζοντας ήδη ότι επίκειται η απομάκρυνσή του.

Είναι αλήθεια ότι οι μαζικές ψήφοι προβλημάτισαν τον πρωθυπουργό ο οποίος αναθεώρησε τη στάση του και σκέφτηκε να κρατήσει τον υπουργό Παιδείας με την προϋπόθεση ότι εκείνος θα δεχόταν να φύγει από τα χέρια του η ‘καυτή πατάτα’ των εκκλησιαστικών θεμάτων. Με άλλα λόγια η απόφαση ήταν να χωριστεί το Υπουργείο Παιδείας από το Θρησκευμάτων και έτσι ο Φίλης να μπορέσει να ασκήσει έργο με περιορισμένες ωστόσο δραστηριότητες και χωρίς καμία σκέψη να προχωρήσει στις δικές του ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τα θρησκευτικά ζητήματα. Όχι τυχαία οι εξαγγελίες του περί απαλλαγής στο μάθημα των θρησκευτικών υπήρχε μόνο στα χαρτιά και σε μια απλή εγκύκλιο χωρίς καμία προοπτική για τη ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή.

Ο ίδιος ο υπουργός θεωρούσε ήδη μεγάλη ήττα το γεγονός ότι αναγκαζόταν να «παγώσει» τις εξαγγελίες και τις αρχές μιας κεντρικής μεταρρύθμισης πίσω από την οποία συντασσόταν σύσσωμος ο κόσμος του Σύριζα-αλλά όχι το κυβερνών κόμμα. Ακολούθησε το σχετικό δείπνο του Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό παρουσία του Φίλη και τα πνεύματα φάνηκαν να ηρεμούν αλλά μόνο παροδικά. Άλλωστε στο πλευρό του ο Ιερώνυμος είχε καταφέρει να συσπειρώσει όχι μόνο τα μέλη της κυβέρνησης ΑΝΕΛ αλλά μια πλειάδα συντηρητικών ιερέων όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, Φθιώτιδος Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Καρπενησίου Γεώργιος και Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

Επιπλέον η πρόταση που έγινε στον Φίλη να αναλάβει το Υπουργείο παιδείας χωριστά από το Θρησκευμάτων βρήκε εντελώς ενάντιο γι αυτό και με τη σειρά του φρόντισε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό πως κάτι τέτοιο θα έκανε τον τελευταίο να φαίνεται «ότι υποχωρεί όχι μόνο μπροστά στον Ιερώνυμο αλλά και στον Καμμένο». Σημειωτέον πως η κόντρα Τσίπρα-Φίλη δείχνει να συμπαρασύρει και την κόντρα του πρωθυπουργού με την εφημερίδα «Αυγή» αφού είναι γνωστή η στήριξη της εφημερίδας στο πρόσωπο του αλλοτινού διευθυντή της. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του χρόνου ο Νίκος Φίλης είχε ταχθεί υπέρ της εφημερίδας σε μια σειρά από δημοσιεύματα δηλώνοντας μάλιστα από το βήμα της Βουλής πως η ‘Αυγή’ «δεν είναι κομματικό όργανο αλλά μια ανεξάρτητη εφημερίδα γνώμης».

Η εφημερίδα έσπευσε να ανταποδώσει την εκτίμηση με μια σειρά από εξώφυλλα- παρεμβάσεις της στο θέμα των Θρησκευτικών τις οποίες ωστόσο δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το Μέγαρο Μαξίμου. Και ενώ η σύγκρουση μαινόταν μέχρι τέλους, το κόμμα και η εφημερίδα πίστευαν ότι ο εκλεκτός του συνεδρίου θα νικούσε. Η απομάκρυνσή του Νίκου Φίλη έπεσε επομένως σαν κεραυνός εν αιθρία στο εσωτερικό του κόμματος και είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις από τις τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: σχόλια του τύπου «Je suis Nikos Filis” και τέρμα στη «Φιλ-ία Ανελ Σύριζα» είναι μερικά μόνο από τα στάτους οργανωμένων στελεχών και εκπροσώπων του Σύριζα. Το κόμμα θεώρησε ότι ηττήθηκε ταυτόχρονα από την ΑΝΕΛ και τον Ιερώνυμο και ότι δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη η απόφαση του να εκπροσωπηθεί ο Φίλης στο νέο κυβερνητικό σχήμα-απόδειξη η μαζική υποστήριξη στο πρόσωπό του τόσο σε επίπεδο εσωκομματικών οργάνων όσο και τις μέρες του συνεδρίου. Αναμφίβολα λοιπόν η καρατόμηση του Φίλη συνιστά ένα casus belli για το κόμμα που βλέπει την τελευταία του ελπίδα, που είχε επενδυθεί στην εκκοσμίκευση και στον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, να εξανεμίζεται. «Σήμερα είμαστε όλοι Φίλης» είναι το νέο σύνθημα που κοσμεί τους «τοίχους» των κοινωνικών δικτύων και τα μέλη του κόμματος είναι έτοιμα να αντιταχθούν στις αποφάσεις του Προέδρου του Σύριζα και από τα διάφορα όργανα. Όσο για τους «53+» ήδη τάσσονται σαφώς υπέρ του Νίκου Φίλη και ας μην ξεχνάμε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνδέεται με τον πρώην Υπουργό με δεσμούς στενής και μακροχρόνιας φιλίας. Ο ανασχηματισμός μόλις ολοκληρώθηκε, ο φάκελος Φίλη έχει μόλις ανοίξει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαθαίνει η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ λόγω Νίκου Φίλη"

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά με 7,5% η ΝΔ

Με 7,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Σύμφωνα με τα ευρήματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 22,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 15,8%. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ φθάνει στο 26% έναντι 18,5% που λαμβάνει το κυβερνητικό κόμμα.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων άνοιξε κατα 0,6 μονάδες.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,6% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,3%, η Ενωση Κεντρώων με 2,1% και το Ποτάμι με 1,8%.

Άλλο κόμμα προτιμά το 4,7%, λευκό το 3,3%, αποχή το 11,2% και αναποφάσιστοι είναι το 14,7%.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος, τόσο στο θέμα της διαπραγμάτευσης όσο και στο πολυπόθητο ζήτημα της ανάπτυξης.

Επίσης, θεαματική είναι η παράσταση νίκης της ΝΔ καθώς εμφανίζει ποσοστό 60% στο ερώτημα “Αν είχαμε εκλογές την Κυριακή, ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε” έναντι μόλις 9% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις ενέργειες της κυβέρνησης γύρω απο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Συγκεκριμένα το 63% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει τον χώρο όμως το 77% διαφωνούν με τους συγκεκριμένους χειρισμούς της!

Τέλος, και αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει την απογοήτευση που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία αναφορικά με την οικονομική πορεία της χώρας καθώς το 82% απαντούν πως δεν βλέπουν έξοδο της χώρας απο την κρίση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά με 7,5% η ΝΔ"

Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος -Από καρδιακή ανακοπή

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 63 του χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος, από καρδιακή ανακοπή, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ανακοίνωση του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ αναφέρει «σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03.30 το πρωί απεβίωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή».

Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία

Σε στενό κλειστό οικογενειακό κύκλο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Ανδρέα Βγενόπουλου σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της MIG.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με βαθιά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του Ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή.

Ποιος ήταν ο Αδρέας Βγενόπουλος

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972.

Υπό την ηγεσία του η MIG μετατράπηκε σε μία διεθνή εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της αποτελείται σήμερα από ηγέτιδες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η Vivartia στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, η Attica Group κορυφαία εταιρεία της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όμιλος Υγεία, η Singular Logic η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα, η Sunce (Bluesun) ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος -Από καρδιακή ανακοπή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news