facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση-κόλαφος των εργαζομένων στις Σκουριές κατά Σκουρλέτη

Η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ζητούσε την ανάκληση απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη περί επιστροφής του προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου».

Το υπουργείο Ενέργειας απέρριψε την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, όπως αναφέρεται σε απόφαση που υπογράφει ο Πάνος Σκουρλέτης. Η «Ελληνικός Χρυσός» ζητούσε απόσυρση προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Ενέργειας, που μπλόκαρε την επένδυση της εταιρίας στις Σκουριές. Ειδικότερα, η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρία ζητούσε την ανάκληση απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου».

Η εταιρία μεταξύ άλλων προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο της απόφασης 3191/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίθετα στην απορριπτική του υπουργού τονίζεται ότι «εκδόθηκε ακριβώς σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ».

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων:

«Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα βρίσκεται σήμερα στην Κοζάνη όπου θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Και αναρωτιόμαστε ΓΙΑΤΙ αυτές οι περιοδείες στην Βόρεια Ελλάδα δεν φτάνουν ΠΟΤΕ στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Και ΠΩΣ όλες οι άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες στην χώρα ανήκουν στα καθήκοντα του Υπουργού και η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση, που μετρά πάνω από 2.000 Έλληνες εργαζόμενους, γίνονται ΚΑΘΗΚΟΝ του Υπουργού μόνο όταν θέλει να την χρησιμοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

«Εκπροσωπώντας 2.000 εργαζόμενους, οικογένειες της Βόρειάς Ελλάδας που βασίζουν την ζωή τους και το μέλλον τους στα Μεταλλεία, δεν περιμένουμε ΧΑΡΕΣ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όμως ΤΟ ΑΥΤΟΝΌΗΤΟ. Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου που κρίνει το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας, να μας αντιμετωπίσει επιτέλους ΙΣΑ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ως κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας.

Μετά από τόσες ώρες ενασχόλησης με τα έργα μας, και την δουλειά μας, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της ηγεσίας του Υπουργείου να μας εντάξει στην ατζέντα της και να επισκεφτεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας» αναφέρουν και συμπληρώνουν:

«Θεωρώντας δεδομένο ότι το Κράτος έχει συνέχεια, και ότι προχωράμε με απόλυτη νομιμότητα που επικυρώθηκε από το κράτος και την δικαιοσύνη περιμένουμε από τον Πάνο Σκουρλέτη, να μας αντιμετωπίσει επιτέλους ως Έλληνες εργαζόμενους και ΒΑΣΕΙ αυτού να συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις για μας.

Περιμένουμε από τον Πάνο Σκουρλέτη να σταματήσει να βάζει ταμπέλες στους εργαζόμενους και να έρθει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Να δει την μεταλλευτική ιστορία των 25 αιώνων. Να δει τους Έλληνες μηχανικούς που σχεδίασαν και υλοποιούν αυτό το έργο με ΤΙΜΗ. Να δει τους μεταλλωρύχους και τους ΕΡΓΑΤΕΣ που ΕΙΝΑΙ αυτό το έργο. Και όλους τους Έλληνες επιστήμονες που στηρίζουν με την ΔΟΥΛΕΙΑ τους την ανάπτυξη της χώρας.

Με σεβασμό στην κρίση και την ακεραιότητα του Υπουργού που και μας ξέρει και έχει ακούσει τις απόψεις μας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση-κόλαφος των εργαζομένων στις Σκουριές κατά Σκουρλέτη"

Εγκλωβισμένοι 280 Έλληνες στο Αϊβαλί - Το πλοίο με το οποίο θα επέστρεφαν κατασχέθηκε

Συνολικά 280 Έλληνες έχουν εγκλωβισθεί από τις 6 το απόγευμα στο Αϊβαλί της Τουρκίας μη μπορώντας να επιστρέψουν στη Μυτιλήνη αφού το πλοίο «Αϊσέ Γκιουλ» με το οποίο θα ταξίδευαν κατασχέθηκε λόγω χρεών στο Τουρκικό Δημόσιο.

Και οι 280 είχαν μεταβεί έναντι εισιτηρίου μόλις έξι ευρώ σήμερα το πρωί στην τουρκική πόλη προκειμένου να ψωνίσουν από το παζάρι που διοργανώνεται εκεί κάθε Πέμπτη.

Οι Έλληνες επισκέπτες ζήτησαν να επιβιβασθούν στα άλλα πλοία τα οποία θα πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα δρομολόγια αρνήθηκαν όμως να πληρώσουν εισιτήριο αφού όπως υποστήριξαν είχαν.
Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση προκειμένου να μεταβεί στο Αϊβαλί πλοίο από τη Μυτιλήνη για να τους παραλάβει είναι όμως άγνωστο αν αυτό θα συμβεί απόψε.

Το πλοίο «Αϊσέ Γκιουλ» που κατασχέθηκε ανήκει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία της οικογένειας Ζαλέ που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη γραμμή Μυτιλήνη – Αϊβαλί. Στο παρελθόν η οικονομική τους δραστηριότητα είχε απασχολήσει και την Ελληνική δικαιοσύνη λόγω μεγάλων χρεών και προς το Ελληνικό δημόσιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλωβισμένοι 280 Έλληνες στο Αϊβαλί - Το πλοίο με το οποίο θα επέστρεφαν κατασχέθηκε"

Σύλληψη δύο γιατρών και ενός τραυματιοφορέα του Ευαγγελισμού για φακελάκι

Συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου νευροχειρουργός στον «Ευαγγελισμό», ο οποίος σύμφωνα με καταγγελία ενός πατέρα ζήτησε «φακελάκι» για να χειρουργήσει τον γιο του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία ζήτησε 200 ευρώ για τον αναισθησιολόγο, 50 ευρώ για τον τραυματιοφορέα, ενώ σε άλλη συνάντηση με τον πατέρα θα κανόνιζαν και τη δική του αμοιβή.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν επίσης ο αναισθησιολόγος και ο τραυματιοφορέας, ενώ να σημειωθεί ότι αρχικά ο πατέρας είχε απευθυνθεί στην πρόεδρο του νοσοκομείου, η οποία περιορίοστηκε στο να διατάξει ΕΔΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη δύο γιατρών και ενός τραυματιοφορέα του Ευαγγελισμού για φακελάκι"

ΕΟΦ: Η επίσημη λίστα με τα φάρμακα που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων

Την πρόταση με τις 40 δραστικές ουσίες που θα περιέχουν τα φάρμακα που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων, τα λεγόμενα Φάρμακα Γενικής Διεύθυνσης (ΓΕΔΙΦΑ), δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων, των οποίων όμως ο τρόπος διάθεσης μπορεί να αλλάξει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Τα εν λόγω σκευάσματα θα μπορούν να μετονομαστούν από «φάρμακα για οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή - Γενική Διάθεση».

Με βάση τον κατάλογο, καλούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταθέσουν στον ΕΟΦ σχετικές αιτήσεις τροποποίησης τρόπου διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων. Μπορούν επίσης να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις τροποποίησης και για φαρμακευτικά προϊόντα δραστικών ουσιών εκτός καταλόγου, οι οποίες θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση σύμφωνα με τα κριτήρια του νόμου.

Δείτε τα σκευάσματα που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων εδώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Η επίσημη λίστα με τα φάρμακα που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων"

Στη Βουλή τρεις δικογραφίες για Πολάκη, Ξανθό και Βαρουφάκη

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τρεις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί ύστερα από μηνυτήριες αναφορές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι μηνυτήριες αναφορές έχουν κατατεθεί από πολίτες πλην μίας που αφορά αντιδικία του κ. Πολάκη με τον προκάτοχό του στο Υπουργείο Μάριο Σαλμά.

Ο τέως αναπληρωτής Υγείας υπέβαλε μήνυση σε βάρος του κ. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση με αφορμή δηλώσεις του ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, επί κυβέρνησης ΝΔ, ορίστηκε υψηλή αμοιβή για ορθοπεδική εξέταση με μηχάνημα που στην Ελλάδα διαθέτει μόνο ο κ. Σαλμάς.

Σε βάρος του κ. Πολάκη αλλά και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού έχουν καταθέσει επίσης μηνυτήρια αναφορά δύο κάτοικοι της Κοζάνης για τα προβλήματα στη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων της πόλης τους.

Η τρίτη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να κριθεί εάν θα πρέπει κινηθεί ή όχι η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών, αφορά μηνυτήρια αναφορά από πολίτη σε βάρος του κ. Βαρουφάκη επειδή, όπως αναφέρεται, «με πράξεις και παραλείψεις του υπονόμευσε την έγκαιρη και συμφέρουσα συμφωνά με τους δανειστές κατά παράβαση της εντολής που είχε από τον Πρωθυπουργό, τη Βουλή και το λαό».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή τρεις δικογραφίες για Πολάκη, Ξανθό και Βαρουφάκη"

Νέα μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες - Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι τροπολογίες

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με βάση την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ.Λάππα, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας για ακόμη ένα βήμα της κυβέρνησης με στόχο τη συναίνεση. Το πρωί ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών.

Με αφορμή την αποδοχή της εν λόγω τροπολογίας, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν ως ακόμη ένα βήμα για τη σύνεση, τη σύνθεση και τη συναίνεση, αυτήν την κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τον νόμο 4339 και ζητήθηκε και η γνώμη των εναπομεινάντων μελών του ΕΣΡ, για πολλές από τις ρυθμίσεις του, η τοποθέτησή τους -διά επιστολής τους στην αρμόδια επιτροπή- ήταν πως δεν μπορούν να αποφανθούν για τον εξοπλισμό των τηλεοπτικών σταθμών, τις κτιριακές υποδομές, για τον τύπο των εγγυητικών επιστολών, ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους. 

«Άρα χαιρετίζω, την πορεία της συζήτησης -εκτός από μία δύο παρεκτροπές- και νομίζω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα και να πάμε, καλή τη πίστη, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το αναγκαίο βήμα», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Παππάς.

H συζήτηση στη Βουλή

Με διαφωνία επι της διαδικασίας ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή των τροπολογιών που επιχειρούν να διορθώσουν αντισυνταγματικά μέρη του νόμου Παππά. Η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. 

H συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του νόμου 4339 όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επι της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γγ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα. 
Κόντρα Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης»

Παππάς: Εμείς θέλουμε 4 άδειες αλλά μπορεί να υπάρξει και διάλογος για τον αριθμό

Για σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζοντας τις δύο τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες ωστόσο είπε ότι η νέα τροπολογία επιτρέπει την διεξαγωγή διαλόγου για τον καθορισμό της τελικής απόφασης. 

«Στην προχθεσινή Διάσκεψη διαφαίνεται διάθεση - πέραν των βαθιών πολιτικών διαφωνιών - από τα κόμματα να ανταποκριθούν στις συνταγματικές υποχρεώσεις για συγκρότηση του ΕΣΡ» εκτίμησε ο υπουργός για να προσθέσει «φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».

Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη - αντι αιτιολογημένης - του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε». 

Ο κ. Παππάς παρά την απόφαση του ΣτΕ υποστήριξε ότι «η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια. Υπάρχει τρόπος να βγει κερδισμένη η πολιτεία. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που έπρεπε να καταβάλλονται και δεν γινόταν. Υπάρχει δεδικασμένο των 250 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και πως αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη. Θα δοθούν άδειες και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή είναι μια μεγάλη τομή». 

Εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση έχει μετακινηθεί από τις αρχικές της θέσεις και πως «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες αλλά αυτογνωσία που πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα για συγκρότηση του ΕΣΡ και ολοκλήρωση του πολυπόθητου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών».

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε «Δυστυχώς η οριακή απόφαση παρήγαγε 2 αποτελέσματα: 

- Οικονομικό αποτέλεσμα που μεταφέρει οικονομικούς πόρους από φτωχούς συμπολίτες σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

- Τεράστιο νομικό κενό. Η διοίκηση δεν μπορεί να χορηγήσει άδειες που είναι συνταγματική υποχρέωση και δεν υπάρχει ΕΣΡ που απαιτεί τα 4/5 Διάσκεψης. Αυτό το κενό και αδιέξοδο πρέπει να το υπερβούμε με αυτοκριτική και γενναιότητα».

«Άτοπο να προτείνετε αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικός»

Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «πρόβλημα της Δημοκρατίας» ενώ ζήτησε την απόσυρση όλου του σχετικού νόμου.


«Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον τρόπο που τοποθετηθήκατε είναι σαν να αναγνωρίσατε ως μόνο λάθος ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ μαζί με αυτές του ΕΣΡ» είπε ο κ. Κεδίκογλου για να προσθέσει «Πρέπει να υπάρξει σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ. Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση».

Σχετικά με τις αναφορές του υπουργού στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι «μας λέτε ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Όμως μήπως μάθατε ότι και η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο αλλα είχε άλλη άποψη για την θεραπεία του;». «Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι παροδικές. Η δική σας εξαερώνεται ραγδαία» ειπε σε άλλο σημείο για να προειδοποιήσει «μη διανοηθείτε αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων. Είστε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας».

Λαμβάνοντας τον λόγο επι προσωπικού ο κ. Παππάς είπε ότι «θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε. Εμείς τα εισπράξαμε από ψηφισμένους φόρους. Αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ. Όχι ότι εμείς προσπαθούμε να τηρήσουμε την Δημοκρατία».


Ανταπαντώντας ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. Παππάς: να ζητήσετε συγγνώμη, δεν εισπράξατε τίποτα
Σ. Κεδικογλου: πετάτε λάσπη. Τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά. 

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός είπε ότι «οι άδειες θα δοθούν και δεν κάνουμε πίσω. Με όποια τερτίπια δεν θα μπορέσετε να μας εμποδίσετε. Σήμερα σας αφαιρείτε κάθε δικαιολογία. Αν συνεχίσετε θα απομονωθείτε».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει "παρών" επι των επίμαχων τροπολογιών.

Λοβέρδος σε Παππά: «Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
«Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας αναφέροντας «Θα πρέπει να μην λέτε άλλα ψέματα… Η συναίνεση που είναι εφικτή στην Διάσκεψη δεν αφορά έναν υπουργό με τέτοια πεπραγμένα».

Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε ότι «η πρότασή μας είναι να αλλάξει ο όρος «αναστέλλεται» και να γίνει «καταργείται». Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην συναίνεση. Έρχεστε να θεραπεύετε την αδυναμία που δημιουργήσατε αλλά δεν το κάνετε πλήρως. Σας καλώ, αρκετά προβλήματα δημιουργήσατε, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές».

«Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία μίλησε και το «μαύρο δεν πέρασε» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να υπενθυμίζει όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο θεσμικό τρόπο ότι είχε άδικο και το μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει δεν πέρασε. Πρώτος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ προεξόφλησε την απόφαση του ΣτΕ.

Ωραίος πρωθυπουργός! Στην συνέχεια έχουμε αυτό που είπαν κάποιοι ότι ορισμένοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη. Έχουμε όσα έγιναν γνωστά με τις δανειοδοτήσεις τράπεζας Αττικής και έναν υποψήφιο με τα βοσκοτίπια. Μετα κατατέθηκε τροπολογία Παππά που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια μέσα σε 5 ημέρες αλλά αποσύρθηκε. Μετά αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν ΕΣΡ χωρίς να βγει απόφαση ΣτΕ. Μετά αποφασίστηκε η αντισυνταγματικότητα του νόμου και το ίδιο βράδυ όλη η κυβέρνηση επιτέθηκε με το χειρότερο τρόπο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Μετά τον πανικό ο υπουργός ανακοίνωσε τροπολογία γέφυρα που την πήρε πίσω. Ακολούθησε ανακοίνωση Πολύδωρα που το πήραν και αυτό το πήραν πίσω. Με την διαβεβαίωση του ΠτΒ που για εμάς έπαιξε ρόλο έγιναν όσα έγιναν στην Διάσκεψη. Όμως, την επόμενη και σήμερα ο υπουργός φρόντισε να τινάξει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση για το ΕΣΡ. Το πρωί στον ΣκΑΙ – όχι εδώ που έκανε ευπρεπή κυβίστηση – τα τίναξε όλα στον αέρα».

«Είστε σε πανικό. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Νομίζατε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας όλα μπορείτε να τα κάνετε» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει « Αν υποβάλλατε την παραίτησή σας δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογήστε κάθε μέρα. Σας αδειάζουν όλοι. Θα έπρεπε να το έχετε κάνει. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις ακόμα και αν δεν το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Επι 14 μήνες έχετε αναστατώσει την χώρα. Εσείς μιλούσατε περι ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με αντιφάσεις. Αντι να προσαρμοστείτε με την απόφαση του ΣτΕ αντιφάσκετε με τις τροπολογίες… Το τοπίο παραμένει πλήρως αρρύθμιστο και κανείς δεν ξέρει το συμβαίνει σήμερα»

Από την πλευρά της Δημ Συμπαράταξης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Βενιζέλος: Ευτελίσατε θεσμούς, εκβιάσατε δικαστές
Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ευτελίσατε θεσμούς και πρόσωπα, εκβιάσατε δικαστές...» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας σε έντονο τόνο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Βουλή πιστοποιεί «μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης». «Καταρρέει ένας ακόμη μύθος, έχουμε μία ακόμη διάψευση. Αυτό δεν επηρεάζει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «υφαρπαγή» από την κυβέρνηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και για «ολιγοπωλιακή λογική των τεσσάρων αδειών».
«Δείχνει θράσος το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δόθηκε προκαταβολή 85 εκατομμυρίων και θα πρέπει το ΣτΕ να αποδεχτεί την κατάλυση του Συντάγματος» είπε και επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης τόνισε: «Το θέμα των αδειών θα είναι ο πολιτικός σας τάφος».
«Πήγατε να οργανώσετε σχέση προνομιακή για να ελέγξετε όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» σημείωσε.
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η επίμαχη διάταξη, να λάβει το ΕΣΡ τις πλήρεις του αρμοδιότητες και να μην υπάρχουν έμμεσες ρυθμίσεις που να περιορίζουν τον αριθμό των αδειών.
Γεωργιάδης: Θέλετε ΕΣΡ απόλυτο ελεγχόμενο από εσάς
«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί δύο μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
«Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί.
Βούτσης: Πόσες θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες

Σε μια τοποθέτηση που μάλλον θόλωσε τον ούτως ή άλλως μακρύ δρόμο της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των δύο επίμαχων τροπολογιών θέλησε να δείξει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν είναι αποδυναμωμένος μετά την απόφαση του ΣτΕ και πως η εμμονή του για 4 τηλεοπτικές άδειες εκφράζουν το σύνολο της πλειοψηφίας.

«Παρεξηγήθηκε ο κ. Παππάς επειδή σε συνέντευξή του είπε ότι οι άδεις πρέπει να είναι 4» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «Εγώ από εδώ λέω ότι πρέπει να είναι 3 γιατί τόσες ανέφεραν τα ντοκουμέντα που έδειχνα στο παρελθόν όσοι σήμερα προΐστανται στις ενώσεις καναλιών».
Στην συνέχεια δε πρόσθεσε «Προφανές ότι το εύρος συχνοτήτων χωρά περισσότερα κανάλια. Τελικά μπορεί να είναι παραπάνω. Αυτό μπορεί να προκύψει από την συζήτηση ή την γνωμοδότηση ή την τελική απόφαση του ΕΣΡ. Όμως εμείς θα ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο με τις συγκεκριμένες απόψεις που έχουμε». 

Προκειμένου δε να υποστηρίξει την κυβερνητική θέση για μικρό αριθμό εκπεμπόμενων καναλιών είπε «Δεν μπορούν να επιβιώσουν 16 κανάλια στην Ελλάδα αν θέλουμε να έχουν 400 εργαζόμενους και να μην επικρατούν συνθήκες εργασιακής γαλέρας» ωστόσο δεν εξήγησε τι θα γίνει με εκείνους τους εργαζόμενους που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας λόγω του «μαύρου» που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια απόφαση για 4 ή 3 τηλεοπτικές άδειες.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο είπε ότι «πρέπει να πάμε άμεσα σε ΕΣΡ» για να υποστηρίξει ότι οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν συνδράμουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης. «Η μια τροπολογία που ορίζει ο αριθμός των καναλιών θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν συναντά αντιρρήσεις. Για την άλλη και σε σχέση με το κατάργηση και αναστολή! Μας λένε η αναστολή να γίνει κατάργηση. Ποιου πράγματος; Του καταργημένου; Μέσα λεει ότι ισχύει μόνο για την πρώτη εφαρμογή αρα δεν υπάρχει ζήτημα για ισχύ σε 2ο ή 3ο διαγωνισμό. Για λόγους νομικούς και προβλέψεων μπαίνει η έννοια της αναστολής».

Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον ούτε «φύλλο συκής» για να εμποδίσει την συγκρότηση του ΕΣΡ και πρόσθεσε ότι «Το σήμα που δόθηκε ότι θα προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής σε οικονομικά συμφέροντα και λογικές ότι θα αποφασίζει το δικαστικό σώμα για τους πολιτικούς πρέπει να διατηρηθεί. Τις ευθύνες και αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς ακούγοντας πλήρως τι λενε οι δικαστικοί και τι σκοπούς έχουν τα συμφέροντα. Θα υπάρξει αρμονική συνεργασία με το ΕΣΡ».

Νωρίτερα δε είπε ότι «θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως το έκαναν θέλοντας και μη υπουργοί πρωθυπουργοί επι τόσα χρόνια. Θα μπορούσε εύκολα να συμβιβαστεί μπροστά σε μια δύσκολη πορεία της χώρας. Ποιος θα μας έλεγε τι από το πολιτικό προσωπικό αν είχαμε συμβιβαστεί. Αν δηλαδή με ορισμένους καναλάρχες κάναμε τις άτυπες συμφωνίες για την στήριξη της πολιτικής μας και της κυβέρνησης αυτά τα δύσκολα χρόνια με ανταποδοτικότητα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλο το πολιτικό σύστημα ότι δηλώθηκε προς όλους, ευθαρσώς, ότι χρειάζεται διαγωνιστική διαδικασία που δεν έγινε επι χρόνια. Αυτό είναι ένα όπλο για όλους και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ακολουθήθηκε μια διαδικασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα ώστε όλοι όσοι εκπέμπουν να είναι ελεγχόμενοι για όλους τους όρους».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Η ΝΔ αντιδρά, ζητώντας να αλλάξει η διατύπωση από «αναστολή» σε «κατάργηση» του άρθρου 2Α.

H τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 14:00.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα δεχτεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, όμως έχει προετοιμαστεί για δυναμική κοινοβουλευτική παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά στη συζήτηση θα υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή και άλλοι υπουργοί, ενώ τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που δεν προεδρεύει της συνεδρίασης.

Συνάντηση Παππά με βουλευτές

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Επικρατείας είχε συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την κυβερνητική στρατηγική, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνοντας σε πρώτη φάση ανακολουθίες και αντιφάσεις στη γραμμή της ως προς το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον προϊδέασε πως το κόμμα του επιμένει στη διατύπωση «καταργείται» και όχι «αναστέλλεται» στην τροπολογία που ακυρώνει το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο να επανέλθει στη συζήτηση για συνολική κατάργηση του επίμαχου νόμου. Κάτι που επαναλαμβάνεται παγίως σε δηλώσεις γαλάζιων στελεχών και σε κομματικές ανακοινώσεις.


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες - Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι τροπολογίες"

Επιμένει ο Σκουρλέτης για να περάσει στο Δημόσιο το 51% της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον, και η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, ώστε οι επόμενες γενιές να αισθανθούν την ασφάλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ένιωσαν οι προηγούμενες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας.

Με φόντο το εργοτάξιο και τις εγκαταστάσεις της νέας λιγνιτικής μονάδας που κατασκευάζεται, την «Πτολεμαΐδα 5» ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει την δυνατότατα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στα πλαίσια ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα σέβεται την ανάγκη για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα και το μερίδιο εκείνο που αναλογεί στον λιγνίτη και στα άλλα εθνικά καύσιμα.

«Θέλουμε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που θα εξασφαλίζει ασφαλείς και φθηνές υπηρεσίες στον πολίτη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας» τόνισε. Έκανε αναφορά σε κάποιους που «κινδυνολογούν ασύστολα και ανεύθυνα εις βάρος της ΔΕΗ» τους οποίους χαρακτήρισε «πολιτικάντηδες» και τόνισε πως «όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπούν εις βάρος της θα διαψευστούν».

Στο ερώτημα εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».

Υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ». Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, είναι υπέρμαχος της άποψης να μην πωληθεί το 17% του ποσοστού της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Και όπως δήλωσε, «πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ».

Ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι ένας σταθμός με τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1200 ΜW που βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να σταματήσει την λειτουργία του. Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σταθμού, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ, δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 51%», και υπερασπίστηκε τις στρατηγικές συνεργασίες που κάνει η επιχείρηση με την κινεζική CMEC για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας στην Μελίτη της Φλώρινας.

Μίλησε επίσης αναλυτικά για την προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αναφέροντας πως «500.000 καταναλωτές έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ» και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι «υπάρχει εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα που λυμαίνεται την καταγραφή της κατανάλωσης στους μετρητές της ΔΕΗ» όπου με ειδικό λογισμικό αλλάζουν ακόμη και τα νούμερα στο κοντέρ των μετρητών.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως κρίσιμο έτος για την ΔΕΗ το 2017, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Προειδοποίησε όμως, ότι «η πολυτέλεια του μονοπωλίου που ξέραμε για την ΔΕΗ, δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα - το ρεύμα πωλείται από άκρου εις άκρον στην Ευρώπη, όπως πωλούνται τα αυτοκίνητα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης της ΔΕΗ και στον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη, για το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη όπου «δουλεύει μόνο στο 30% της ισχύος του στερώντας έσοδα από την ΔΕΗ».

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για 600 διευθυντικά στελέχη που θα έπρεπε να έχουν βγει ήδη στην σύνταξη ανοίγοντας τον δρόμο στους νεότερους αλλά μένουν με ευθύνη της διοίκησης και αναφέρθηκε σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ όπου «ανέβηκε στο βήμα μισή ώρα μετά τον υπουργό για να δηλώσει ότι το 51% των μετοχών του Δημοσίου είναι το ίδιο με το 34% αφού έλεγχο θα ασκεί πάλι το Δημόσιο».

Κάλεσε δε, τους εργαζόμενους, να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ μίλησε και για «πληρωμένους εκτελεστές δημοσιογράφους», που παραποιούν τα γεγονότα και την αλήθεια για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης νωρίτερα, από το ίδιο βήμα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του συνδυασμού του, εάν πωληθεί το 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον υπουργό που διασφαλίζει τα νερά και την ενέργεια για το δημόσιο συμφέρον της χώρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε τα μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων που είναι το ορυχείο του νοτίου πεδίου, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Κώστα Θεοδωρίδη για τις δυνατότητες εξόρυξης και τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, ενώ παρακολούθησε και μια ελεγχόμενη έκρηξη διάνοιξης του ορυχείου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε μέσω ασυρμάτου στους εργαζόμενους της βάρδιας, όπου τους ευχαρίστησε για την δουλειά τους και το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Ο υπουργός ξεναγήθηκε και στο εργοτάξιο κατασκευής της νέας μονάδας, της Πτολεμαΐδας 5, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εξέλιξης του έργου.

Η νέα λιγνιτική μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ και 140 μεγαβάτ θερμότητας για τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας έχει προϋπολογισμό περίπου 1,4 δισ. ευρώ και κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ενώ άλλα μέλη της κοινοπραξίας, είναι η Hitachi Power, η Hitachi LTD, και η Hammond Enviromental.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Σκουρλέτης για να περάσει στο Δημόσιο το 51% της ΔΕΗ"

Νέο μπλόκο Σκουρλέτη στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

Μια σημαντική απόφαση για τις Σκουριές πήρε ο υπουργός περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέρριψε το αίτημα της «Ελληνικός Χρυσός», να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργείου, που επέστρεφε στην Ελληνικός Χρυσός την τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργική μονάδα Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος στον Μαντέμ Λάκκο πριν εγκριθούν οι εξορύξεις.

Η έκθεση του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν ανεπαρκή στοιχεία και ασυμφωνίες, και έδινε διορία δύο μηνών στην εταιρεία να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου.

Ωστόσο, στη συνέχεια η «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσε την αίτηση θεραπείας, όπως ονομάζεται στη νομική γλώσσα η αίτηση ανάκλησης κάποιας διοικητικής πράξης, παραμένοντας όμως στην αρχική της απόφαση χωρίς να απαντάει ουσιαστικά στις αιτιάσεις του υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ θα είναι η προσφυγή στη διαιτησία για την παραβίαση της σύμβασης από την Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που χαρακτήρισε «δικαίωση των κατοίκων και του αγώνα τους, ενός αγώνα λάβαρου, για πολλά χρόνια όλων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του κράτος», την απόφαση.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» η ίδια τόνισε ότι «η Μεταλλουργία είναι η καρδιά του όλου εγχειρήματος. Αν δεν μπορεί να παραχθεί καθαρό μέταλλο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν λόγοι, δημοσίου συμφέροντος».

«Λέγαμε από την αρχή ότι αυτή η επένδυση δεν είναι εφαρμόσιμη, δεν θα προσφέρει τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, θα προκαλέσει μόνο την καταστροφή του τόπου. Η εταιρεία θα έπρεπε να είχε στείλει στο υπουργείο μια μελέτη που να αποδείκνυε ότι θα ήταν εφαρμόσιμη η μέθοδος της μεταλλουργίας. Αντιθέτως έκανε μία αίτηση θεραπείας που απορρίφθηκε από τον Υπουργό. Στην ουσία η εταιρεία δεν έχει μελέτη μεταλλουργίας, άρα έχει παραβιάσει τη σύμβαση», σημείωσε.

Στο μεταξύ, την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη στα «Μεταλλεία Κασσάνδρας» ζητούν με ανακοίνωσή τους τα τέσσερα σωματεία των εργαζομένων τους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μπλόκο Σκουρλέτη στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές"

Υπό κράτηση ξανά οι 8 Τούρκοι που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος

Υπό καθεστώς κράτησης θα παραμείνουν οι 8 Τούρκοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν το καλοκαίρι, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετά το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση τους.
Οι 8 συνελήφθησαν σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, λίγες ώρες μετά την απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου να τους αφήσει ελεύθερους. Αμέσως, σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες κινήθηκε από τις αρχές η διαδικασία επί του αιτήματος έκδοσης με την ενεργοποίηση εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους.
Ωστόσο, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται μακρά, αφού εκκρεμεί η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου, ενώ οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε διευκρινιστικά ερωτήματα που έχουν αποστείλει οι ελληνικές δικαστικές αρχές. 
Τα αδικήματα για τα οποία εκ ζητούνται οι 8 είναι αυτά της:
  • της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου,
  • της απόπειρας κατάλυσης του Συντάγματος
  • της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου του κοινοβουλίου 
  • και της αρπαγής διά της βίας στρατιωτικού ελικοπτέρου.
Ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος σημειώνει ότι ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα, το αίτημα των Τουρκικών αρχών πρέπει να κριθεί  απαράδεκτο, καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.
Επίσης, οι συνήγοροι των εκζητουμένων δηλώνουν ρητά ότι δεν θα πρέπει να έχει τύχη αυτό το αίτημα για έκδοση, αφού οι 8 δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ έχει εκφραςτεί από τα πιο επίσημα χείλη η επιστροφή της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
«Ξεκινά μια διαδικασία ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία  η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης έχει αποκλειστεί, οι Τούρκοι τούς επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση , ενώ έχει εξαγγελθεί από επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής» καταλήγει ο κ. Μυλωνόπουλος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό κράτηση ξανά οι 8 Τούρκοι που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος "

Έριξαν πανό με το υπουργικό συμβούλιο στη θάλασσα

Στη θάλασσα από την γέφυρα του Ρίου, πέταξαν πανό με το υπουργικό συμβούλιο εργαζόμενοι του χώρου της υγείας που πραγματοποιούν από το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, στο πανό απεικονιζόταν όλο το υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή τα πολλά προβλήματα που παρατηρούνται στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ αλλά και τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δείτε το βίντεο του Σκάι

Έριξαν το «υπουργικό συμβούλιο» στη θάλασσα από Enikos_gr
enikos


Διαβάστε Περισσότερα » "Έριξαν πανό με το υπουργικό συμβούλιο στη θάλασσα"

«Μισή» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη συνεχίζεται η επι της ουσίας συζήτηση των τροπολογιών για τις τηλεοπτικές άδεις στην Βουλή καθώς η εισαγωγική τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες, ενίσχυσε το τεταμένο κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με διαφωνία επι της διαδικασίας καθώς η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

H συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του νόμου 4339 όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επι της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γγ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Κόντρα Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης»

Παππάς: Εμείς θέλουμε 4 άδειες αλλά μπορεί να υπάρξει και διάλογος για τον αριθμό

Για σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζοντας τις δύο τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες ωστόσο είπε ότι η νέα τροπολογία επιτρέπει την διεξαγωγή διαλόγου για τον καθορισμό της τελικής απόφασης.

«Στην προχθεσινή Διάσκεψη διαφαίνεται διάθεση - πέραν των βαθιών πολιτικών διαφωνιών - από τα κόμματα να ανταποκριθούν στις συνταγματικές υποχρεώσεις για συγκρότηση του ΕΣΡ» εκτίμησε ο υπουργός για να προσθέσει «φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».

Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη - αντι αιτιολογημένης - του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε».

Ο κ. Παππάς παρά την απόφαση του ΣτΕ υποστήριξε ότι «η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια. Υπάρχει τρόπος να βγει κερδισμένη η πολιτεία. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που έπρεπε να καταβάλλονται και δεν γινόταν. Υπάρχει δεδικασμένο των 250 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και πως αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη. Θα δοθούν άδειες και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή είναι μια μεγάλη τομή».

Εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση έχει μετακινηθεί από τις αρχικές της θέσεις και πως «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες αλλά αυτογνωσία που πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα για συγκρότηση του ΕΣΡ και ολοκλήρωση του πολυπόθητου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών».

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε «Δυστυχώς η οριακή απόφαση παρήγαγε 2 αποτελέσματα:

- Οικονομικό αποτέλεσμα που μεταφέρει οικονομικούς πόρους από φτωχούς συμπολίτες σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

- Τεράστιο νομικό κενό. Η διοίκηση δεν μπορεί να χορηγήσει άδειες που είναι συνταγματική υποχρέωση και δεν υπάρχει ΕΣΡ που απαιτεί τα 4/5 Διάσκεψης. Αυτό το κενό και αδιέξοδο πρέπει να το υπερβούμε με αυτοκριτική και γενναιότητα»

«Άτοπο να προτείνετε αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικός»

Στον υπ. Επικρατείας απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «πρόβλημα της Δημοκρατίας» ενώ ζήτησε την απόσυρση όλου του σχετικού νόμου.
«Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον τρόπο που τοποθετηθήκατε είναι σαν να αναγνωρίσατε ως μόνο λάθος ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ μαζί με αυτές του ΕΣΡ» είπε ο κ. Κεδίκογλου για να προσθέσει «Πρέπει να υπάρξει σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ. Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση».

Σχετικά με τις αναφορές του υπουργού στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι «μας λέτε ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Όμως μήπως μάθατε ότι και η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο αλλα είχε άλλη άποψη για την θεραπεία του;». «Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι παροδικές. Η δική σας εξαερώνεται ραγδαία» ειπε σε άλλο σημείο για να προειδοποιήσει «μη διανοηθείτε αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων. Είστε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας».

Λαμβάνοντας τον λόγο επι προσωπικού ο κ. Παππάς είπε ότι «θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε. Εμείς τα εισπράξαμε από ψηφισμένους φόρους. Αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ. Όχι ότι εμείς προσπαθούμε να τηρήσουμε την Δημοκρατία».
Ανταπαντώντας ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. Παππάς: να ζητήσετε συγγνώμη, δεν εισπράξατε τίποτα
Σ. Κεδικογλου: πετάτε λάσπη. Τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός είπε ότι «οι άδειες θα δοθούν και δεν κάνουμε πίσω. Με όποια τερτίπια δεν θα μπορέσετε να μας εμποδίσετε. Σήμερα σας αφαιρείτε κάθε δικαιολογία. Αν συνεχίσετε θα απομονωθείτε».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει "παρών" επι των επίμαχων τροπολογιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μισή» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες"

Μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα: Νέοι, άνεργοι και συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανεργία και το εισόδημα [εικόνες]

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, νέων και γυναικών από ολόκληρη τη Θεσσαλία στο χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
Οι συγκεντρωμένοι, εκπρόσωποι 56 εργατικών, αγροτικών και συνταξιουχικών οργανώσεων της περιφέρειας, διατράνωσαν την απόφασή τους ότι δεν δέχονται να ζούνε με την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την φτώχεια και την ανασφάλεια, να θυσιάζουν το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους, για να βγάζουν αμύθητα κέρδη μια χούφτα βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως ανέφεραν οι ομιλητές.
Εκείνο που ιδιαίτερα τονίστηκε είναι ότι «δεν μένουμε απλά στις διαπιστώσεις ότι η ανεργία που πλήττει όλους τους νομούς και κλάδους, έχει στείλει πάνω από 67.500 ανέργους στον ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία και ότι οι απολύσεις είναι καθημερινές, ότι ξεκληρίζονται και θα ενταθεί το ξεκλήρισμα πολλών ακόμα αγροτοκτηνοτρόφων και επαγγελματιών. Ότι αυξάνονται οι μερικώς και προσωρινά απασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι με (5μηνα, 8μηνα, Βάουτσερ, μαθητεία), οι απλήρωτοι και απολυμένοι που σε πολλές περιπτώσεις δεν παίρνουν ούτε τα δεδουλευμένα, ούτε αποζημιώσεις, ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν από 25% έως και 50%, ότι μας αφαίρεσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ότι οι τιμές παραγωγού μειώνονται και το κόστος παραγωγής αυξάνεται, ότι μας ρήμαξαν στους φόρους, ότι υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται η δημόσια υγεία και παιδεία. Μπαίνουμε μπροστά για να ανασυντάξουμε το κίνημα μας, να οργανώσουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με την μικρομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όχι μόνο για να αποκρούσουμε τις συνέπειες της ανεργίας, της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει σε βάρος μας, καπιταλιστές, κυβερνήσεις, Ε.Ε και ΔΝΤ, αλλά για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών που μας στερούν η τάξη των καπιταλιστών με το κράτος της, τις κυβερνήσεις της και την Ε.Ε.».
eleftheria
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα: Νέοι, άνεργοι και συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανεργία και το εισόδημα [εικόνες] "

Ηλεκτρονικό κατάστημα επέστρεψε χρήματα σε πελάτη μετά τη σύσταση του Συνήγορου του Καταναλωτή

Αποδεκτή έγινε σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» προς ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο αρνήθηκε να επιστρέψει σε καταναλωτή που άσκησε το δικαίωμα της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών τα χρήματα που κατέβαλε, αποστέλλοντάς του ισόποση δωροεπιταγή.

Συγκεκριμένα, καταναλωτής προμηθεύθηκε ηλεκτρονικά μικροσυσκευή, αξίας 36 ευρώ, αλλά υπαναχώρησε εμπρόθεσμα από τη σύμβαση (εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή) και την επέστρεψε στην εταιρεία, διότι δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ανέμενε με βάση τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας. Ωστόσο, η εταιρεία, αντί χρημάτων, του απέστειλε δωροκουπόνι, ίσης αξίας με το προϊόν που είχε αγοράσει, αν και ο καταναλωτής δήλωσε ότι επιθυμεί επιστροφή χρημάτων και όχι προμήθεια άλλων προϊόντων της εταιρείας αυτής με την εξαργύρωση του κουπονιού.

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη η νομοθεσία που διέπει τις εξ αποστάσεως συμβάσεις ορίζει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα υποχρεούται να επιστρέψει στον καταναλωτή που υπαναχώρησε κάθε πληρωμή που έλαβε από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση των εξόδων παράδοσης, εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που ενημερώθηκε για την απόφαση του καταναλωτή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση.

Μάλιστα, ο τρόπος επιστροφής της πληρωμής είναι ο ίδιος με εκείνον που χρησιμοποίησε ο καταναλωτής, εκτός εάν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά. 'Αρα, ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τη δωροεπιταγή και δικαιούται την επιστροφή των χρημάτων του μέσω της κάρτας του.

Η εταιρεία αποδέχθηκε τη σύσταση της Αρχής και επέστρεψε στον καταναλωτή τα 36 ευρώ που είχε καταβάλει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικό κατάστημα επέστρεψε χρήματα σε πελάτη μετά τη σύσταση του Συνήγορου του Καταναλωτή"

Παππάς: «Δεν πέφτει ο νόμος - Πρόσκαιρο το φρένο του ΣτΕ»

Ο νόμος Παππά δεν πέφτει, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι «το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339» για την αδειοδότηση. «Ο νόμος μένει ολόκληρος όπως είχε ψηφιστεί και το μόνο που αλλάζει είναι ότι το "αιτιολογημένη γνώμη" του ΕΣΡ γίνεται "σύμφωνη" γνώμη» διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στον όρο «αναστολή» αντί για «κατάργηση» του νόμου.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Παππάς σημείωσε ακόμη ότι με την απόφαση του ΣτΕ «μπήκε ένα προσωρινό φρένο» αλλά, όπως είπε, η διαδικασία που ακολουθήθηκε «έχει ρυμουλκήσει όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής».

«Είμαστε σταθεροί στη γραμμή ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν ακούω κανέναν να λέει ότι δεν πρέπει να εκδοθούν άδειες. Θέλω να το θεωρήσω αυτό ως ένα κέρδος συνολικά για την ελληνική πολιτική», τόνισε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα για την επίτευξη συναίνεσης, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Υποστήριξε παράλληλα ότι τυχόν άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει θα έχει τεράστιο κόστος για την ίδια. «Θα είναι πολύ αρνητικό γεγονός. Θα είναι μία ακραία έκφραση μιας προσπάθειας αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής από τη Ν.Δ.», ανέφερε.

Δήλωσε πάντως ότι αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της Ν.Δ. στη Διάσκεψη των Προέδρων και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ «σημαίνει ότι κάνει ένα βήμα πίσω». Υπογράμμισε πάντως ότι η Ν.Δ. «δεν μπορεί να διεκδικεί να συγκυβερνήσει δια της αποστασιοποίησης» στο να συμβάλλει στη λύση.

Ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «έχει διαμορφωθεί μια λογική συναινέσεων» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, χαρακτηρίζοντας «θετική έκπληξη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

«Πολιτικό ταξίδι» στη Βενεζουέλα
Για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα σχολίασε ότι «έκανα πολιτικό ταξίδι και αναπτύξαμε ιδέες και δυνατότητες συνεργασίες». «Δεν το είπα για αστείο τα περί σούπερ μάρκετ. Τα κρατικά σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα προμηθεύονταν προϊόντα. με διακρατικές συμφωνίες» παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. «Η Βενεζουέλα ήθελε ανάπτυξη σχέσεων με χώρες της Ευρώπης, ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε, κακώς, τώρα η Βενεζουέλα έχει προβλήματα, άλλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου, και Ισπανία, Κίνα και Ιταλία έχουν μεγάλες σχέσεις» ανέφερε.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ για ανεπιτυχή προσπάθεια συμψηφισμών με αφορμή το θέμα αυτό. «Οι βουλευτές της ΝΔ τρέχανε πανικόβλητοι όταν ψηφίζαμε την απαγόρευση να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό». «Πρόκειται για εισαγόμενη προπαγάνδα, δοκιμάστηκε και στην Ισπανία (Podemos)» δήλωσε δε, παραπέμποντας στο σκάνδαλο Siemens, που όπως είπε ο υπουργός, αποδείχθηκε ότι χρηματοδοτούνταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Έχω δει 100 – 150 επενδυτές τι να κάνω δηλαδή, να κυνηγάω την κάθε σπέκουλα που εκτοξεύεται εναντίον μου; Ευχής έργον να είχαμε σχέσεις με την Βενεζουέλα με τη χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου» δήλωσε.

«Ο κ. Αρτεμίου είναι αρμόδιος να αποκαλύψει ό,τι θέλει για την επιχειρηματική του δραστηριότητα» πρόσθεσε για τον κύπριο δικηγόρο.

Για Ιερώνυμο, Φίλη και εκλογές

Όσον αφορά τις σκληρές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κατά του υπουργού Παιδείας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «ο κ. Ιερώνυμος μάς έχει συνηθίσει όλο τον προηγούμενο καιρό σε λόγια αγάπης, κατανόησης και ανοχής στο διαφορετικό και εύχομαι αυτή τη συνήθεια την καλή να την συνεχίσει».

Όπως τόνισε, δεν είναι σωστό η αντιπαράθεση να κλιμακώνεται και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Θα πρέπει ο καθένας να αφοσιώνεται στο ρόλο του και να μην προκαλούνται τριβές που είναι αχρείαστες».

Αναφορικά με τα εντεινόμενα σενάρια περί πρόωρων εκλογών παρατήρησε πως «είναι αστεία πράγματα τα περί εκλογών… Επειδή είχαμε 14-11 για το ΕΣΡ στο ΣτΕ θα πάμε σε εκλογές, ε, αυτά είναι αστεία πράγματα».

«Ο κ. Παππάς άδειασε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση για τον αριθμό των αδειών» σχολίασε, μιλώντας στον σταθμό μας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για Συγκρότηση ΕΣΡ έχει οριστεί για τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: «Δεν πέφτει ο νόμος - Πρόσκαιρο το φρένο του ΣτΕ»"

Οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές Κατρούγκαλου στο κέντρο της Αθήνας

Στο υπουργείο Εργασίας έφτασε η πορεία των συνταξιούχων στην οδό Σταδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την περικοπή των συντάξεών τους και των κοινωνικών παροχών, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών.




Δείτε πλάνα από το Star και το ΣΚΑΪ:




«Με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Νοέμβρη θα βρούμε, για άλλη μια φορά, μειωμένες τις συντάξεις μας, μιας και αρχίζει η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών. Οι επικουρικές συντάξεις γίνονται πλέον φιλοδωρήματα» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.



Οι συνταξιούχοι εξέφρασαν αγανάκτηση για τις επιστολές που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας τις οποίες κρατούσαν ψηλά στα χέρια τους και στη συνέχεια τις έκαψαν.



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές Κατρούγκαλου στο κέντρο της Αθήνας"

Μετά τον Βουδούρη αποχωρεί και ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τον δρόμο έδειξε πρώτος ο Οδυσσέας Βουδούρης ο οποίος πριν από σχεδόν δύο μήνες αποχώρησε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την παραίτησή του να συνοδεύεται από βαριές καταγγελίες για κακοδιοίκηση στο υπουργείο αλλά και υπερκοστολογήσεις. Τώρα, ένας ακόμη γραμματέας του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος υπέβαλε την τρίτη κατά σειρά μέσα σε επτά μήνες παραίτησή του στην οποία επικαλείται, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά «με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού» αλλά και «ζητήματα των προσφύγων».

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει υποβάλει την τρίτη του παραίτηση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από τις 26 Οκτωβρίου, τη δεύτερη στις 17 Ιουνίου στον Γιάννη Μουζάλα ενώ η πρώτη είχε κατατεθεί από τις 20 Μαρτίου και πάλι στον πρωθυπουργό. Η ημερομηνία που υπεβλήθη η πρώτη παραίτηση υποδηλώνει και τη βασική αιτία, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Πρόκειται για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου.

Έτσι και στο πιο πρόσφατο κείμενό του ο κ. Παπαδόπουλος ξεκινά επικαλούμενος τη διαφωνία του ως προς «την εμμονή στη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εγείρει ζητήματα τόσο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου προστασίας των προσφύγων όσο και από απόψεως συνεπειών στα νησιά, ιδίως του Β. Αιγαίου, με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού».

Την ίδια ώρα, πάντως, και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω ο προϊστάμενος του κ. Παπαδόπουλου και αναπληρωτής υπουργός κ. Μουζάλας συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους από την Κρήτη δηλώνει πως «αυτή τη στιγμή είμαστε σε ηρεμία και αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κατ' αρχάς για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους...».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον Βουδούρη αποχωρεί και ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής"

Αυστριακός ΥΠΕΞ στο ΘΕΜΑ: Ούτε σε 30 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες

Είναι ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο σχετικά με τις απόψεις που συχνά έχει εκφράσει. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «λαϊκιστή της Χριστιανοδημοκρατίας». Αλλοι πάλι τον θεωρούν τη μεγάλη ελπίδα της αυστριακής Κεντροδεξιάς και την απάντηση που θα δοθεί στην περίπτωση περαιτέρω ανόδου των ακροδεξιών ώστε η κεντροευρωπαϊκή χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα. 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας καθώς πρώτος από όλους εξέφρασε πέρυσι την άποψη ότι τα Σκόπια θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα ώστε να διακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την υπόλοιπη Ευρώπη, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών. Ταυτόχρονα είναι ο ίδιος που μίλησε για ανάγκη να ξαναδεί η Ευρώπη τη Συνθήκη Σένγκεν. Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο 30χρονος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικρατέστερων για τη θέση του επόμενου καγκελάριου της χώρας του υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική όχι απλώς βοήθησε τη χώρα του, αλλά και τη δική μας, καθώς στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα «μπλοκαρίσματος» προς τους λαθροδιακινητές από την Τουρκία. Παράλληλα εκφράζεται θετικά για την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, ενώ υποστηρίζει πως «όλα τα κράτη-μέλη της Σένγκεν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί εφαρμόσιμη η συνθήκη». 


Διάσωση στα σύνορα
- Τον Φεβρουάριο προτείνατε την απομόνωση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ζητήσατε από την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της λόγω του κύματος των προσφύγων. Είναι δίκαιο για μια χώρα με τεράστια χρέη, όπως η Ελλάδα, να είναι η μόνη που θα έπρεπε να αποδεχτεί το σύνολο των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία; 
Βλέπετε την Ελλάδα ως μέρος των ευρωπαϊκών συνόρων ή ως ένα νέο νησί Ελις που θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα λόγω των προσφύγων; Το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, μαζί με τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής αυτής, απέδειξε ότι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Προφανώς, αυτά τα μέτρα μαζί με τη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οδήγησαν σε απότομη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην Ε.Ε. Αυτό όχι μόνο έδωσε σε όλους μας -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- ένα αναγκαίο διάλειμμα, αλλά εμπόδισε και πολύ περισσότερα άτομα να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Η Αυστρία προτείνει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση όπου οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα διασώζονται στη θάλασσα στα ευρωπαϊκά σύνορα και από την Ακτοφυλακή, όμως δεν θα μεταφέρονται αμέσως σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αντίθετα, θα σταματούν στα εξωτερικά σύνορα ώστε να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους το συντομότερο δυνατόν. Η είσοδος στην Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε νομικές οδούς, όπως στα προγράμματα επανεγκατάστασης, ώστε να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν όντως τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνιστούμε κατά των λαθροδιακινητών, ενώ είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνη μπροστά σε αυτή την πρόκληση.


Ελεγχοι στα κοινά σύνορα
- Θεωρείτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με μια νέα αμφισβήτηση ως προς τη θέση της εντός τη Συνθήκης Σένγκεν;
 
Ολα τα κράτη-μέλη της Σένγκεν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη η συνθήκη και να λειτουργήσει πλήρως. Η Αυστρία έχει εφαρμόσει συνοριοφύλαξη, όπως και πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η οποία είναι σε πλήρη συμφωνία με τον κανονισμό της Σένγκεν. Η μαζική εισροή παράνομων μεταναστών το περασμένο έτος αποκάλυψε τις αδυναμίες της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε. Επίσης, έδειξε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αποτελεσματικούς ελέγχους στα κοινά εξωτερικά σύνορά μας.

- Εκτιμάτε ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μια αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα; 

Είναι επιτυχημένη η εφαρμογή του προγράμματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Πώς σχολιάζετε επίσης τη στάση των ανώνυμων, απλών Ελλήνων πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα;  Και οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Αυστρία, συγκλονίστηκαν από τον αριθμό των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που διήλθαν τα σύνορά μας το περασμένο έτος. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά το περασμένο έτος για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Το να κάνετε τα hot spots λειτουργικά και να φροντίσετε περίπου 60.000 αιτούντες άσυλο δεν είναι εύκολο έργο. Γνωρίζω καλά για ποιο πράγμα μιλάω,δεδομένου ότι η Αυστρία φιλοξένησε πέρυσι μόνη της 90.000 αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, η Αυστρία χορήγησε και φέτος 2 εκατ. ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.  Επιπλέον, υποστηρίζει την Ελλάδα με εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο της EASO, καθώς και της Frontex. Η κύρια πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και συντονισμού, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, σέβομαι πολύ όλες τις προσπάθειες Ελλήνων και Αυστριακών πολιτών που βοήθησαν όσους είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει υψίστης σημασίας η ανάγκη να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα, έτσι ώστε να μην τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο μετά από ψεύτικες υποσχέσεις από τους λαθροδιακινητές, αλλά και ταυτόχρονα να παράσχουμε βοήθεια στις χώρες προέλευσης των προσφύγων ώστε να δημιουργήσουν νόμιμους τρόπους είσοδου στην Ευρώπη μέσω μετεγκατάστασης προγραμμάτων για να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


- Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», υπογραμμίσατε ότι η επανεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων με το σύστημα των ποσοστώσεων σχεδόν απέτυχε. Ωστόσο, η Ελλάδα τώρα έχει τους μισούς από αυτούς στα σύνορά της. Είναι αυτό σωστό; Ποια είναι η πρότασή σας;  

Αν κοιτάξουμε τα πραγματικά στοιχεία, μόνο πολύ λίγοι, δηλαδή περίπου 5.600, ήταν στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αν συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια. Η μετεγκατάσταση εξάλλου δεν ευνοεί εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά εκείνους που έχουν καταφέρει να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη καταβάλλοντας χρήματα σε λαθροδιακινητές, και ως εκ τούτου δημιουργεί νέα κίνητρα για να έρθουν και άλλοι πρόσφυγες στην Ευρώπη παράνομα. Πρέπει, λοιπόν, εμείς να εξασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, να δυμιουργήσουμε ευρωπαϊκά σύνορα. Γι’ αυτό τον λόγο η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στις χώρες προέλευσης και να δημιουργηθούν νόμιμοι τρόποι εντός της Ευρώπης μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης για να βοηθήσουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και όχι μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές.

- Σε πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζεστε ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός σήμερα στη χώρα σας, τόσο εξαιτίας της νεαρής ηλικίας σας όσο και της «λαϊκίστικης» πολιτικής την οποία σας κατηγορούν τα αυστριακά ΜΜΕ ότι ακολουθείτε. Είστε λαϊκιστής;  

Είμαι πεπεισμένος ότι ως πολιτικός θα πρέπει πάντοτε να κάνεις αυτό το οποίο πιστεύεις ότι είναι το σωστό. Ημουν, λοιπόν, ανάμεσα στους πρώτους που από πέρυσι προειδοποίησαν για τις αρνητικές συνέπειες της μεταφοράς κυμάτων μεταναστών στην Κεντρική Ευρώπη και της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Αυτή η θέση δεν ήταν δημοφιλής εκείνη την περίοδο. Ηταν το ακριβώς αντίθετο. 

- Αρκετοί Ευρωπαίοι θεωρούν την Αυστρία νέα Ουγγαρία εξαιτίας της κριτικής που ασκεί για την προσφυγική κρίση, καθώς και της ανόδου της Ακρας Δεξιάς. 
Ξεκάθαρα η Αυστρία δεν είναι μια ξενοφοβική χώρα. Μόνο πέρυσι, εντελώς μόνοι, δεχτήκαμε 90.000 αιτούντες άσυλο, τον δεύτερο κατά κεφαλή αριθμό στην Ευρώπη πίσω από τη Σουηδία. Αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Αυστρία, ιδίως όσον αφορά την ένταξη όλων αυτών των μεταναστών. Επίσης, δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι ψήφισαν τον κ. Χόφερ (σ.σ.:  ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της Αυστρίας) είναι αυτόματα από την Ακροδεξιά. Οι Αυστριακοί πολίτες είναι ώριμοι και θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίσουν ανάλογα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΕΞ στο ΘΕΜΑ: Ούτε σε 30 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες"

Κάνουν «ουρές» για γκοφρέτες από φιλανθρωπικό ίδρυμα

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα μεγάλες ουρές σχηματίζονται από εκατοντάδες ανθρώπους που περιμένουν υπομονετικά να πάρουν δωρεάν 4 γκοφρέτες.

Στον αριθμό 10 της οδού Ευριπίδου και νωρίς το πρωί της Πέμπτης επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς εκατοντάδες πολίτες είχαν μαζευτεί προκειμένου να πιάσουν σειρά προτεραιότητας για το πρόγραμμα «Φαγητό από Καρδιάς» που είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή του ΑΝΤ1


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάνουν «ουρές» για γκοφρέτες από φιλανθρωπικό ίδρυμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news