facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

«Ναυάγιο» και πάλι στη συγκρότηση του ΕΣΡ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5.

Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε, έπειτα από τρεις αλλαγές στη σύνθεση και στη διάταξη των προτεινόμενων προσώπων, απέσπασε 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε με την πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που συγκέντρωσε την αρνητική ψήφο του συνόλου της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να μην την θέσει καν σε ψηφοφορία.

Στη συνέχεια προτάθηκε η τοποθέτηση του κ. Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου και του κ. Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδου ο κ. Νίκος Κιάος, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Βούτση, με αποτέλεσμα να αποσπάσει την θετική ψήφο των δύο κομμάτων.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως ο πυρήνας του νόμου Παππά, δηλαδή το άρθρο 2Α, έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί και πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων περνά στο ΕΣΡ. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και το ζήτημα του αριθμού των καναλιών θα περνά μέσα από την ανεξάρτητη αρχή.

Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου ικανοποίησαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όχι όμως και τη ΝΔ, που επέμεινε ότι απαιτεί την κατάθεση συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναυάγιο» και πάλι στη συγκρότηση του ΕΣΡ"

Οι συνταξιούχοι χάνουν 8,2 δισ. μέχρι το 2019 από το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Τεράστιο θα είναι το πλήγμα για παλιούς και νέους συνταξιούχους από το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου καθώς μέχρι το 2019 αναμένεται να αφαιρεθεί από τα εισοδήματά τους το ποσό-σοκ των 8,2 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την εφημερίδα Τα ΝΕΑ από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο και περιγράφει τις περικοπές σε όλα τα είδη των συντάξεων (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ) που θα φτάσουν το ποσό αυτό σωρευτικά με όρους ετήσιας εξοικονόμησης για τον προϋπολογισμό.

Μόνο από την περικοπή του ΕΚΑΣ που ξεκίνησε φέτος, αναμένεται την περίοδο 2016-2019 οι συνταξιούχοι να χάσουν 2,3 δισ. ευρώ!

Για τους νέους συνταξιούχους η «πληγή» υπολογίζεται στα 689 εκατ. ευρώ, 411 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό χαράτσι για τους ελεύθερους επιστήμονες και άλλα 458 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι αγρότες. Περίπου 1,2 δισ. θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές, 133 εκατ. ευρώ απο τις περικοπές στα εφάπαξ και 832 εκατ. από τις μειώσεις στα μερίσματα του Δημοσίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι συνταξιούχοι χάνουν 8,2 δισ. μέχρι το 2019 από το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου"

Παππάς: Πήγαμε με Αρτεμίου στη Βενεζουέλα για την αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ - Αρτεμίου: Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για πιπεριές και φασόλια

Απάντηση στο σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που τον θέλει να έχει ταξιδέψει στη Βενεζουέλα το 2013 με τον δικηγόρο  Αρτέμη Αρτεμίου έδωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real.
Σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με τίτλο: «Παππάς-Αρτεμίου μαζί στη Βενεζουέλα» και τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει για το θέμα η ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας τόνισε:

«Νομίζω ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει, υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει προκύψει τίποτα. Τότε, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό.



«Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν είναι τυχαία ούτε η δημοσίευση αυτή η συγκεκριμένη, ούτε τυχαία η στοχοποίηση του προσώπου μου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι, νομίζω μία αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας. Σήμερα είναι η ημέρα διάσκεψης των προέδρων και προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ και όποιος αφήνει τέτοιου τύπου υπονοούμενα καλά θα κάνει να απολογηθεί και να εξηγήσει γιατί τρέχαν οι βουλευτές της ΝΔ πανικόβλητοι προς την έξοδο όταν η κυβέρνηση μας έφερε τη ρύθμιση που απαγορεύει τη συμμετοχή σε οποιουδήποτε τύπου εταιρείας του εξωτερικού των πολιτικών προσώπων».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Υπό το βάρος των σημερινών αποκαλύψεων, ο κ. Παππάς λύνει επιτέλους την ένοχη σιωπή του. Από εκεί που επί μία εβδομάδα δεν απαντούσε στο ερώτημα για το αν συναντήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, σήμερα παραδέχθηκε ότι, όχι μόνο γνωρίζονται, αλλά και ότι τον Αύγουστο του 2013, βρέθηκαν μαζί στη Βενεζουέλα του κ. Μαδούρο. Και αυτό για να προετοιμάσουν ενδεχόμενη επίσκεψη του “συντρόφου” Τσίπρα στη Βενεζουέλα, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας! Ομολόγησε, δηλαδή, ότι έχει πολύχρονη σχέση συνεργασίας με τον κ. Αρτεμίου. Ο κ. Παππάς οφείλει να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια για την πραγματική σχέση του με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers».

Πόλεμος ανακοινώσεων
Η νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για κοινά ταξίδια Παππά - Αρτεμίου στη Βενεζουέλα. Η Νέα Δημοκρατία 
αντέδρασε αμέσως εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Παππά και καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και για ποιο λόγο.


«Οι κ. Τσίπρας και Παππάς παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν απαντήσει για ποιο λόγο βρέθηκε ο "ταλαντούχος" δικηγόρος των Panama Papers, στις 10 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά και το σημερινό, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" δεν μπορούν να κρύβονται. Ο κ. Παππάς οφείλει σήμερα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και για ποιο λόγο.

Να απαντήσει επιπλέον αν και από ποτέ γνωρίζει τον κ. Αρτεμίου και τι σχέση έχει μαζί του
», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Απάντηση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

«Γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης», χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί όπως αναφέρει να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις

«Το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης», υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωσή του.

«Γίνεται όμως ακόμα πιο γελοίο, όταν τα σενάρια αυτά, τα επεξεργάζεται και τα προωθεί η ΝΔ, το κόμμα της Siemens, του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Παπασταύρου, των θαλασσοδανείων.

Ας μην νομίζουν οτι με αυτές τις ανοησίες, θα πετάξουν από πάνω τους τις βαρύτατες ευθύνες για το καθεστώς διαπλοκής, μέσω του οποίου λεηλάτησαν επί δεκαετίες την χώρα
», τονίζει το Μαξίμου.

Και νέα ανακοίνωση από ΝΔ


Άμεση ήταν η απάντηση από το Γραφείο της Νέας Δημοκρατίας που κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Παππά «να σταματήσουν να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα και να απαντήσουν για τις σχέσεις τους με τον κ. Αρτεμίου». «Ένα ναι ή ένα όχι περιμένουμε από τον κ. Παππά. Πήγε με τον κ. Αρτεμίου και επιχειρηματίες, τον Αύγουστο του 2013, στη Βενεζουέλα και για ποιο λόγο;»,ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση. «Να ξέρει τέλος ο κ. Παππάς ότι στην περίπτωσή του δεν ισχύει το “η σιωπή είναι χρυσός”», καταλήγει. 


Αρτεμίου: Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για πιπεριές και φασόλια

Με ένα αμφίσημο tweet τοποθετήθηκε στην υπόθεση του ταξιδιού του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα, ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου. 



«Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο δικηγόρος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και στα περίφημα panama papers,  προκαλώντας αμέσως εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά. Αυτό, γιατί λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος ο κ.Παππάς είχε δηλώσει ότι ταξίδεψε με τον δικηγόρο - εξπέρ στις offshore προκειμένου να διερευνήσει «αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας».  Το tweet  του δικηγόρου φαίνεται να «αδειάζει» τον υπουργό.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Πήγαμε με Αρτεμίου στη Βενεζουέλα για την αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ - Αρτεμίου: Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για πιπεριές και φασόλια"

Ανασχηματισμός εν όψει με 5 νέα υπουργεία και μετονομασία 7 άλλων

Κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό θα ορκιστούν επιπρόσθετα 5 νέοι υπουργοί και το υπουργικό συμβούλιο θα είναι διευρυμένο κατά ανάλογο αριθμό. Και αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνιστά νέα υπουργεία, ενώ άλλα υπουργεία τα ανασυνιστά και άλλα τα μετονομάζει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα (21 Οκτωβρίου 2016) η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε προαναγγείλει ανασχηματισμό με νέα πρόσωπα, ακόμα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, και αλλαγές στις δομές υπουργείων, όπως και τη σύσταση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο ανασχηματισμός προ το παρόν αναβλήθηκε σε βάθος χρόνου, ενώ η σύσταση των νέων υπουργείων και η σαλαμοποίηση των υπουργείων πραγματοποιήθηκε.

Με δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού συνιστάται αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική όπως επίσης συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού

Τα δύο από τα νέα υπουργεία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναβάθμιση υπαρχουσών γενικών γραμματειών σε υπουργεία.

Ειδικότερα, συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - ) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής.
Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών - το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015.

Επίσης, συνιστάται υπουργείο Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανασυστάσεις και μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και θράκας και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα επίμαχα δύο Προεδρικά Διατάγματα του Πρωθυπουργού από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον Πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου κρίθηκαν νόμιμα με τις υπ΄ αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασχηματισμός εν όψει με 5 νέα υπουργεία και μετονομασία 7 άλλων"

Έρχονται «λουκέτα» 10 ημερών σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα

«Λουκέτο» σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα για παραβάσεις ηχορύπανσης που θα φτάνουν ακόμη και τις 10 ημέρες προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν τα υπουργεία των Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος, η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των κέ­ντρων διασκέδασης καθώς και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές δια­τάξεις προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση θα μπορεί να σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, κατόπιν απόφασης του Διοικητή αυτής, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από αστυνομικούς, εντός έτους από τη βεβαί­ωση της πρώτης παράβασης, συνολικά τρεις παρα­βάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται «λουκέτα» 10 ημερών σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα"

Η Γερμανία θέλει να μπλοκάρει την επόμενη δόση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ

Αποφασισμένη να μπλοκάρει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εμφανίζεται η Γερμανία. Στο μεταξύ, οι βουλευτές της Μέρκελ αρχίζουν να διακινούν σενάρια για 4ο μνημόνιο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών επανέρχεται στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πριν την καταβολή περαιτέρω δόσεων θα πρέπει να διευθετηθεί η συμμετοχή του Ταμείου. Η απόφαση μάλιστα είναι ειλημμένη από την Καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ υποσχεθήκαμε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της Μέρκελ, CDU, Φόλκερ Κάουντερ στη σημερινή έκδοση της Bild. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προσθέτει ότι «όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια. Αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός Οικονομικών».

Σενάρια για 4ο μνημόνιο

Την ίδια ώρα μερίδα Γερμανών βουλευτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο βοήθειας.

Μιλώντας στην Bild του Σαββάτου ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) βουλευτής Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Παράλληλα, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, αναφέρει στην Bild ότι «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δις».

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο συντηρητικοί πολιτικοί και ιδίως ο Β. Μπόσμπαχ συγκαταλέγονται στους πιο δεινούς επικριτές της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας και αρνήθηκαν να δώσουν πέρσι το καλοκαίρι τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο «βετεράνος» της CDU Μπόσμπαχ μάλιστα έχει ψηφίσει «όχι» σε όλα τα ελληνικά προγράμματα.

Η ελληνική πλευρά

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας προεξοφλούν και Έλληνες πολιτικοί. Σε δηλώσεις του προς την Bild o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι΄ αυτό το λόγο ο ίδιος αναμένει «σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας». Επίσης, ηγετικό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται λέει προς τη λαϊκή εφημερίδα ότι «χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα» και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει «να στείλει ακόμη περισσότερα λεφτά».

Σε χθεσινή του συνέντευξη πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα, κι επισήμανε παράλληλα, ότι «βρισκόμαστε ήδη στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος».

«Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο» έσπευσε να συμπληρώσει, σημειώνοντας ότι είναι «παράλογο να μιλάμε για νέο πρόγραμμα» και η σχετική συζήτηση προκαλεί ζημιά.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία θέλει να μπλοκάρει την επόμενη δόση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ"

Εκλεισε το εργοστάσιο της «Δέλτα» στα Τρίκαλα

Οριστικό λουκέτο έβαλε πριν μερικές εβδομάδες το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στο Ζάρκο, του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, από το περασμένο φθινόπωρο το εργοστάσιο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας.

Πλέον έκλεισε οριστικά, διεκόπη η συνεργασία με παραγωγούς της περιοχής (παρέμειναν μόνο ορισμένοι κτηνοτρόφοι που είχαν μεγάλες μονάδες) και η παραγωγή της ΔΕΛΤΑ μεταφέρθηκε όλη στο εργοστάσιο της Ελασσόνας.

Το λουκέτο αποτελεί πλήγμα για την περιοχή, κυρίως για μικρομεσαίους κτηνοτρόφους οι οποίοι πλέον αναζητούν άλλες γαλακτοβιομηχανίες για να παραδώσουν το γάλα τους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισε το εργοστάσιο της «Δέλτα» στα Τρίκαλα"

Καμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος

Έκθεση - φωτιά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δημοσίευσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η χώρα πληρώνει και τις κακές επιλογές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι συντάκτες εξηγούν ότι η «διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη έφερε την χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και επανέφερε την ύφεση στην οικονομία σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Ευρώπη πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης.

Επισημαίνουν δε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα και προσεγγίζει το ύψος του δημόσιου χρέους!

«Οι εξελίξεις στο τρίμηνο που πέρασε είναι αντιφατικές. Τα στοιχεία δείχνουν εν μέρει αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις. Κατ΄ αρχάς η ύφεση συνεχίζεται. Εν τούτοις καταγράφουμε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο β΄ τρίμηνο του 2016 (μολονότι σε αυτό συνέβαλαν οι προσωρινές θέσεις εργασίας λόγω τουρισμού). Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι το ΑΕΠ για το 2016 μειώθηκε κατά 0,3% καθώς:

- οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω κυρίως των capital controls, υψηλής φορολογίας και καθυστέρησης επιστροφής φόρων από το κράτος
- η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων – αβεβαιότητας
- η αβεβαιότητα κάνει τους επιχειρηματίες διστακτικούς
- οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστέρησαν, ενώ θα πρόσφεραν επενδυτική ανάσα και οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα λύσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που περιορίζει την ευχέρειά τους να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.
- H αύξηση των τουριστών το 2016 δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει τις αρχικές τάσεις.
- περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (€ 1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου € 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ. Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!

«Η δυσμενής εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο, που η υπόλοιπη Ευρώπη πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης όχι εντυπωσιακούς αλλά πάντως θετικούς. Ας προσθέσουμε ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη χωρίς τους συνήθεις πόρους της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ κ.ά.) και χωρίς τη νέα δανειακή σύμβαση που απέτρεψε τη στάση πληρωμών (=χρεοκοπία)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αίσθηση δε προκαλεί και η διαπίστωση του Γραφείου της Βουλής σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει φέρει την αυστηρότερη εποπτεία και οικονομικό έλεγχο που είχε ποτέ η χώρα! «Η χώρα παραμένει υπό αυστηρότερη εποπτεία και οικονομικό έλεγχο από εκείνη που ισχύει υπό κανονικές συνθήκες στην Ευρωζώνη («πολυμερής εποπτεία») και από οποιαδήποτε παρόμοια εποπτεία στο παρελθόν!» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διάψευση

«Η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% του ΑΕΠ. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη περιέχει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017 (Οκτώβριος 2016). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μάλιστα, υπερθεματίζει» σημειώνουν για να προσθέσουν «Όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις μη δημόσιων φορέων διαφέρουν (βλ. Πίνακα Ι). Αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής (=τρίτο Μνημόνιο)».

Σε άλλο σημείο εξηγούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που παρουσίασε η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από «φοροκεντρική λιτότητα». Εξηγούν δε ότι «προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά € 78,8 εκατ. και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά € 2,513 δις ευρώ» ενώ επισημαίνουν ότι «τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης»

Αναφορικά δε με το χρέος υπογραμμίζουν, η τελική λύση θα συζητηθεί «από το 2018, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης. Στο μεταξύ αναμένει να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις για ελαφρύνσεις της Ευρωομάδας».

Οι συντάκτες της έκθεσης συνεχίζουν σε άλλο σημείο υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική ανέτρεψε τις θετικές τάσεις που είχαν δημιουργηθεί για την οικονομία το 2014. «Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, γίνεται πιο κλειστή (μεγάλη μείωση εισαγωγών και εξαγωγών), με μειωμένη ιδιωτική κατανάλωση, αλλά αυξημένη δημόσια και τέλος, χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων. Δηλαδή ανετράπησαν οι τάσεις που είχαν δημιουργηθεί προηγουμένως» επισημαίνεται.

Αναδυόμενοι κίνδυνοι

Εκτός αυτών στο κείμενο επισημαίνονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «

- Προβληματισμός για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Αναφέρεται δε ότι το 2017 «ο ΟΑΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα…».

- Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου

- Μειώσεις προνοιακών επιδομάτων. Συγκεκριμένα το απόσπασμα της έκθεσης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε εν συνεχεία να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ή και πιθανότατα να καταργηθούν. Σε περίπτωση κατάργησής τους το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει € 247,4 εκατ. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα εξής επιδόματα: 1) Το επίδομα θέρμανσης, 2) Παροχές διακοπών σε ανέργους, 3) Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ, 4) Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων («OAED Funding for Union Organizations»), 5) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ, 6) Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ, 7) Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 8) Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 9) Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 10) Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου, 11) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια, 12) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας, 13) Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες, 14) Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου, 15) Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας».

- Αμφίβολη η βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος"

Κλειστά τα Τέμπη για δύο μέρες από την Τετάρτη

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη προχωράει η Τροχαία στις 2 και 3 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα.

Συγκεκριμένα από 07:00 - 20:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε.), από τη χ/θ 365+477 (κόμβο Γυρτώνης) μέχρι τη χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη

Α) Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται:
Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε.), προς την περιφερειακή οδό Λάρισας-Τρικάλων και στη συνέχεια, μέσω Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.), προς τη δημοτική οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου και στη συνέχεια, μέσω της Ε.Ο. Ελασσόνας - Κοζάνης, θα εισέρχονται στην Εγνατία οδό και ακολούθως στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του κόμβου Κλειδί Ημαθίας .

Β) Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.) προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας - Αγιάς –Αγιοκάμπου – Βελίκας – Κόκκινου Νερού – Στομίου – Ομολίου, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, από τη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.)

Κατεύθυνση προς Αθήνα:

Α) Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας και της δημοτικής οδού Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.,
Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

Β) Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (ανισόπεδο κόμβο Κορινού Πιερίας χ/θ 445+000) προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας και της δημοτικής οδού Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

Γ) Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται στον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης προς Πιερία και από εκεί θα κατευθύνονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Αγιάς, από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

Τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
Τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κ.λ.π., συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.α.).

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν, ενώ η τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Το βράδυ το ανωτέρω τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Κοιλάδα των Τεμπών) θα δίνεται στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα Τέμπη για δύο μέρες από την Τετάρτη"

Κλείνει το εργοστάσιο της PepsiCo στα Οινόφυτα

H εταιρεία PepsiCo - HBH προχωρεί στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στα Οινόφυτα επικαλούμενη αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων της PepsiCo, Christophe Guille.

Η εταιρεία προσφέρει πακέτο εθελουσίας έξοδου στους 65 εργαζόμενους στην μονάδα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Guille:

«Η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για την PepsiCo. Η εταιρεία, προκειμένου να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της και να είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, προχωρά σε αλλαγές στη λειτουργία της.

» Η PepsiCo-ΗΒΗ μεταβαίνει σε ένα νέο μοντέλο εφοδιασμού των αναψυκτικών της, με άμεση ισχύ, σε συνέχεια της απόφασής της να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου των Οινοφύτων. Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες και τους καταναλωτές μας ότι συνεχίζουμε με αφοσίωση να προσφέρουμε τα υψηλής ποιότητας αναψυκτικά σε όλη την Ελλάδα.

» Κατανοούμε ότι αυτή η είδηση θα προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους μας. Αναγνωρίζουμε το έργο των ανθρώπων μας στο εργοστάσιο των Οινοφύτων και με ύψιστο αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμαστε να τους υποστηρίξουμε στην ομαλή μετάβαση στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.

» Είναι σημαντικό ότι για τους περισσότερους έχουμε εντοπίσει θέση εργασίας είτε σε συνεργαζόμενες εταιρίες είτε μέσα στην PepsiCo. Παράλληλα, προσφέρουμε σημαντική οικονομική στήριξη μέσω ενός ελκυστικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου στους εργαζόμενους των οποίων η θέση εργασίας επηρεάζεται και αποχωρούν από την PepsiCo. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης για όσους ακόμη δεν έχει εντοπίσει νέα θέση εργασίας.

» Καμία άλλη δραστηριότητα της PepsiCo στην Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τις σημερινές αλλαγές στον κλάδο των αναψυκτικών».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το εργοστάσιο της PepsiCo στα Οινόφυτα"

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, που ήταν κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN ο πρώτος και τη βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ ο δεύτερος, στα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλλητηρίου τον Μάιο του 2010 για το πρώτο μνημόνιο.

Απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως έδρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN"

ΕΥΔΑΠ: Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών


Μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 παρατείνεται η εφαρμογή του Προγράμματος Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο έληγε στις 31 Οκτωβρίου, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και προσέλευσης του καταναλωτικού κοινού, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία.


Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΔΑΠ: Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών"

ΔΕΗ: Παρατείνεται ως τις 31/12 η ρύθμιση οφειλών με 36 δόσεις

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 έχουν διακανονίσει τις οφειλές του περισσότεροι από 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής πλέον του 1,335 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ της Επιχείρησης, στη σημερινή του συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προσέλευση των πελατών της για διακανονισμό των οφειλών τους με αμείωτο ρυθμό, και ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων, αποφάσισε, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία και στους υπόλοιπους πελάτες, να παρατείνει την ισχύ του συνολικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Παρατείνεται ως τις 31/12 η ρύθμιση οφειλών με 36 δόσεις"

Περισσότερα τα «λουκέτα» στις φτωχές περιοχές - Τι δείχνει η έρευνα της ΕΣΕΕ

Ανακόπηκε η πτωτική τάση στο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την εικόνα της καταγραφής που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τον Σεπτέμβριο 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, προκύπτει ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε μία οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας και επανέρχεται στα επίπεδα που κυμάνθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, ανακόπτοντας, έτσι, την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο.

Συνολικά, η ΕΣΕΕ διακρίνει στασιμότητα στα ποσοστά των κλειστών επιχειρήσεων με βελτίωση στις περιοχές υψηλού εισοδήματος και επιδείνωση στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, παρατηρεί τα εξής: «Στις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας, καθεμία έχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο των "λουκέτων". Έτσι, το "εμπορικό τρίγωνο" παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%), ποσοστό που αυξήθηκε, όμως, ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%). Ακολουθεί το Κολωνάκι, διατηρώντας σταθερό ποσοστό (24,9%), σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή. Σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των Εξαρχείων με 34,6%, καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%, που, ωστόσο, εμφάνισαν μία ισχνή βελτίωση.

Αντίστοιχα, η εμπορική αγορά του Πειραιά εμφανίζει σχετικά μειωμένα κλειστά καταστήματα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η ισχνή αυτή μείωση (0,3%) επαναφέρει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015. Για τον Πειραιά, φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη "Κέντρο Πειραιά", όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ζώνης αυτής έναντι των άλλων δύο, το οποίο είναι ένας κύριος παράγοντας που περιορίζει αρκετά το ποσοστό των λουκέτων (28%). Η διαφοροποίηση αυτή δείχνει ότι το έντονο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων δεν πλήττει με την ίδια σφοδρότητα το "κέντρο του Πειραιά", σε σύγκριση με τις άλλες δυοπεριοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), οι οποίες σημειώνουν ποσοστό κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%.

Στο Περιστέρι διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών (30%) σε σχέση με το σύνολο των απογραφόμενων περιοχών. Το γενικό ποσοστό κλειστών στο κέντρο του Περιστερίου παραμένει στο επίπεδο του 27%, ενώ στη Β΄ ζώνη του Περιστερίου (Άγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο (37%).

Στην Καλλιθέα εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έξι αγορές της Αττικής, έχοντας υπερβεί το επικίνδυνο όριο του 40%. Ωστόσο, στην καταγραφή Σεπτεμβρίου 2016 σημειώνεται μία ισχνή μείωση της τάξης του 0,2%, η οποία δεν αποτελεί, όμως, κάποια ένδειξη που να επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη εμπορική περιοχή.

Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων σημειώνεται στη Γλυφάδα (10,7%). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγουμένη καταγραφή (12,3%).Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, βαίνει διαρκώς μειούμενο και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό όλων των περιοχών που καλύπτει η παρούσα έρευνα.

Την ιδία ώρα, μείωση, για πέμπτο συνεχόμενο εξάμηνο, παρουσιάζει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην Κηφισιά, φτάνοντας στο 18,1%, με τη μείωση αυτή να είναι η μεγαλύτερη, που έχει, μέχρι στιγμής, παρατηρηθεί στην εν λόγω περιοχή.

Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των Βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι (17,3) από (18,1%), όπου η τάση της διαχρονικής μείωσης των κλειστών καταστημάτων παρατηρείται και εδώ με μικρότερα, όμως, ποσοστά. Επίσης, η περιοχή του Χαλανδρίου φαίνεται να εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς τα κλειστά καταστήματα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα (19%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σταθεροποίηση, βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών, εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φαίνεται να έχει παραμείνει στο 26.7%. Όσο για την Πάτρα, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται, καθώς εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων που απογράφηκαν. Η αύξηση αυτή που είναι της τάξης του 1,8%, έρχεται να ανατρέψει την τάση αποκλιμάκωσης του φαινομένου των κλειστών καταστημάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότερα τα «λουκέτα» στις φτωχές περιοχές - Τι δείχνει η έρευνα της ΕΣΕΕ"

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές η μόνη λύση για τη χώρα - Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η μόνη λύση για να γλιτώσει η χώρα από την πολιτική παρακμή είναι οι εκλογές, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά τη συνάντηση που κράτησε περίπου μία ώρα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και προσέθεσε: «Επανέλαβα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους εντονότατους προβληματισμούς μας όχι μόνο για την οικονομική κρίση αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δήλωσή του, λέγοντας ότι η μόνη λύση για την έξοδο από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι οι εκλογές.

Τη συνάντηση ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύγκρουση -όπως υποστηρίζει- εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, οι δηλώσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά διαμορφώνουν εικόνα σύγκρουσης μεταξύ των δύο εξουσιών - πυλώνων του πολιτεύματος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές η μόνη λύση για τη χώρα - Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας"

Η πρόταση νόμου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΝΔ το περίγραμμα της πρότασης νόμου που θα καταθέσει, για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι αυτονόητο ότι όλα όσα περιέχονται στην παρούσα πρόταση κατατίθενται με την επιφύλαξη της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μολονότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει άλλη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τις συνταγματικές διατάξεις».

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

«Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία "κατεδαφίστηκε" ο νόμος Παππά και απετράπη η θεσμική υπεξαίρεση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) από τον υπουργό Επικρατείας, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση που αποκαθιστά πλήρως τη συνταγματική νομιμότητα και δημιουργεί το πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, χωρίς στρεβλώσεις και περιττούς περιορισμούς» σημειώνει η Πειραιώς και διατυπώνει τις εξής γενικές αρχές της πρότασής της:

«Στόχος της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα, η διασφάλιση της πολυφωνίας και της ποιοτικής και αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, η οικοδόμηση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια, η αποτροπή σχέσεων "διαπλοκής" και ολιγοπωλιακών πρακτικών στα Μέσα Ενημέρωσης και η διασφάλιση των χιλιάδων θέσεων εργασίας ή ακόμη και η δημιουργία πολλών νέων.

Η πρόταση νόμου καταργεί πλήρως το «νόμο Παππά» (Κεφ. Α΄ του ν.4339/2015) και τους απαράδεκτους αριθμητικούς περιορισμούς των τηλεοπτικών αδειών (4 άδειες) που αυτός εισήγαγε, και αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος, δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της τηλεοπτικής αγοράς και αναβάθμισης του τηλεοπτικού περιεχόμενου.

Και αυτό χωρίς να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση των παρόχων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθεστώς ολιγοπωλίου που θα περιόριζε εξ' ορισμού την πολυφωνία.

Επαναφέρει στο σύνολό τους τις αρμοδιότητες που ο συνταγματικός νομοθέτης έχει αναθέσει στο ΕΣΡ, το οποίο αδρανοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να χειραγωγήσει την ενημέρωση, το οποίο και εξουσιοδοτεί για να ορίσει τον αριθμό των εθνικών και περιφερειακών αδειών, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.

Αφαιρεί τη λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού και εισάγει ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος, που ορίζονται από το Ε.Σ.Ρ., το οποίο συνεκτιμά τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς και καταργεί τη λογική καταβολής διαφορετικού τιμήματος για το ίδιο αγαθό και για την ίδια διάρκεια χρήσης του.

Βάζει τέλος στην επικυριαρχία του υπουργού Επικρατείας επί των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και εισάγει διαφανείς αδειοδοτικές διαδικασίες που διενεργούνται αποκλειστικά από το Ε.Σ.Ρ., συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο, με πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, όχι με λογικές πλειοδοτικού διαγωνισμού τύπου "καζίνο", αλλά με λογικές δημοκρατικής αξιοποίησης του δημόσιου αγαθού της χρήσης του φάσματος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος».

Αναλυτικά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας:


• Καταργεί τα άρθρα 1 έως 15 του ν.4339/2015 (νόμος Παππά).
• Αναθέτει στο Ε.Σ.Ρ. τον καθορισμό του αριθμού όλων των ειδών τηλεοπτικών αδειών, μετά από δημόσια διαβούλευση, και προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή να ζητά τη μη δεσμευτική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), αλλά και τεχνικές γνώμες ανεξάρτητων εμπειρογνωμώνων.
• Αναθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης των αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης στο Ε.Σ.Ρ., όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους, υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος. Το ύψος του τιμήματος και του περιοδικού τέλους ορίζεται από το ΕΣΡ.
• Καταργεί τη στρεβλή λογική καταβολής διαφορετικού τιμήματος για το ίδιο αγαθό και για την ίδια διάρκεια χρήσης του.
• Δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να παρεκτείνει τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών, εφόσον η ζήτηση καλύψει το υφιστάμενο όριο, και αυξηθεί η τεχνική δυνατότητα, που θα επιτρέπει την έκδοση νέων αδειών.
• Ορίζει δεκαετή χρονική διάρκεια των αδειών παρόχων περιεχομένου.
• Ορίζει ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος πρέπει να περιλαμβάνει τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές ανά κατηγορία της αιτούμενης άδειας λειτουργίας, που αφορούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την κτηριακή υποδομή, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν κατέχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, να δεσμεύονται ότι μπορούν να τον αποκτήσουν εντός έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της άδειας, συνυποβάλλοντας πλήρη τεκμηρίωση για τη δυνατότητα αυτή και σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες.
• Ορίζει ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΣΡ, καθορίζονται αναλυτικά η ελάχιστη διάρκεια του προγράμματος που υποχρεούται να μεταδίδει ημερησίως ο υποψήφιος προς αδειοδότηση κάθε κατηγορίας, το ελάχιστο περιεχόμενο σε δελτία ειδήσεων και σε εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 17 και 18 του π.δ. 109/2010 για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξαρτήτων παραγωγών. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνει δεκαετές επιχειρηματικό πλάνο και σχετική μελέτη βιωσιμότητας υπογεγραμμένη από τρεις ορκωτούς ελεγκτές, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
• Απαγορεύει τη συμμετοχή υποψηφίων που τελούν υπό πτώχευση ή πτωχευτικό συμβιβασμό ή έχουν υπαχθεί στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ή ανάλογη διαδικασία προβλεπόμενη από το Δίκαιο της χώρας στην οποία έχουν την έδρα τους, καθώς επίσης και σε όσους τελούν υπό εκκαθάριση και υπό αναγκαστική διαχείριση.
• Εισάγει αυστηρές προϋποθέσεις στους υποψηφίους που πρέπει να είναι ασφαλιστικά, φορολογικά και τραπεζικά ενήμεροι και να προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά κατά την υποβολή της δήλωσής τους. Ειδικά ως προς την δανειακή τους κατάσταση, οφείλουν να προσκομίσουν πρόσφατη βεβαίωση - τραπεζική ενημερότητα, με όλα τα στοιχεία της σύμβασης, του ύψους του χορηγηθέντος δανείου, του υπολοίπου του, των εγγυήσεων και τυχόν εξασφαλίσεών του (εμπράγματων ή μη), καθώς και της ομαλής εξυπηρέτησής του ή περί της μη λήψης δανείου και όλα τα σχετικά παραστατικά.
• Αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση επιρροής, καθώς εισάγει απαγόρευση συγκέντρωσης ελέγχου, που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 5 παρ. 1 του ν. 3592/2007 για την λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.
• Προβλέπει ότι άδεια μπορούν να λάβουν ανώνυμες ή υπό σύσταση ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κοινοπραξίες ή υπό σύσταση κοινοπραξίες, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης και έχουν ως εταιρικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης.
• Ορίζει ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων (12.000.000) ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιφερειακής εμβέλειας ποσό μέχρι τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ. Προβλέπει, επίσης, ότι τα ίδια κεφάλαια δεν μπορούν να υπολείπονται του ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου, ενώ το σύνολο των μετοχών πρέπει να είναι ονομαστικοποιήμενες.
• Ορίζει ότι οι μέτοχοι των εταιριών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για δωροδοκία, απάτη ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης, και να μην έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδορκία και δόλια χρεοκοπία.
• Προβλέπει επίσης ασυμβίβαστο των στελεχών τηλεοπτικών σταθμών σε επιχειρήσεις ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και σε διαφημιστικές επιχειρήσεις.
• Ορίζει ότι οι υποψήφιοι προς αδειοδότηση, υπόκεινται σε έλεγχο για τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε. που λειτουργούν στην ημεδαπή, εφόσον αυτοί αποκτούν εισόδημα στην ημεδαπή, ενώ πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της υποψήφιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αποκτήθηκαν από αναγνωρισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το οποίο θα πρέπει να προκύπτει τόσο από τις φορολογικές δηλώσεις, όσο και από τραπεζικά έγγραφα τραπεζικών καταθέσεων για άμεσα διαθέσιμα ποσά.
• Προβλέπει περιορισμούς μεταξύ της ιδιότητας του ιδιοκτήτη, εταίρου, βασικού μετόχου, μέλους οργάνου διοίκησης ή διευθυντικού στελέχους, με τις αντίστοιχες ιδιότητες σε επιχείρηση που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις.
• Προβλέπει ότι ο έλεγχος της προέλευσης και της επάρκειας των πόρων που θα διαθέσουν οι υποψήφιοι για την άδεια, στο σύνολο της χρονικής περιόδου της, διεξάγεται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τον χρόνο που θα περιέλθει ο σχετικός φάκελος στην Αρχή από το Ε.Σ.Ρ. Η έκθεση της Αρχής σχετικά με την προέλευση και την επάρκεια των πόρων που θα διαθέσει κάθε υποψήφιος για την άδεια κοινοποιείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.
• Προβλέπει, επίσης, ότι 15 ημέρες μετά τη λήψη της άδειας, η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, η οποία παραμένει σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια της άδειας.
Τέλος, προβλέπει έλεγχο προϋποθέσεων από το Ε.Σ.Ρ. κάθε Δεκέμβριο σε όλα τα αδειοδοτημένα κανάλια, σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων του νόμου και ιδίως των ασφαλιστικών και φορολογικών, καθώς και εξαντλητικό έλεγχο των οικονομικών μέσων, σε περίπτωση που απαιτηθούν περαιτέρω οικονομικά μέσα για τη στήριξη της επιχείρησης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση νόμου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες"

Απολύθηκαν πέντε εκπαιδευτικοί που έπαιρναν τον μισθό αλλά δεν δίδασκαν ποτέ

Με τις πέντε πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα ξεκίνησε η απομάκρυνση όσων δεν πήγαιναν σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ λάμβαναν κανονικά το μισθό τους.

Σύμφωνα με το «Εθνος» πρόκειται για τέσσερις δασκάλους, αλλά και για έναν καθηγητή πανεπιστημίου που πλέον βρίσκονται εκτός δημοσίου καθώς υπογράφηκε ήδη η οριστική του απόλυση. Οι εκπαιδευτικοί ήταν «φαντάσματα», αφού δεν πήγαιναν να διδάξουν, ενώ λάμβαναν κανονικά το μισθό τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση καθηγητή πανεπιστημίου στην Πάτρα που οι φοιτητές δεν το είδαν ποτέ στο αμφιθέατρο και μετά από τις καταγγελίες τους αποκαλύφθηκε ότι έλειπε συστηματικά και έτσι έγινε διακοπή της μισθοδοσίας τους. Την ίδια μοίρα είχαν και άλλοι τέσσερις δάσκαλοι, δύο στην Κεντρική Μακεδονία, ένας στην Κρήτη και ένας στο Νότιο Αιγαίο. Μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν άφαντος για 8 χρόνια! Οι άλλοι τρεις έλειπαν από έναν ως πέντε μήνες χωρίς δικαιολογία και κάπως έτσι βρέθηκαν εκτός δημοσίου.

Με βάση των Κώδικα, εάν ένας εργαζόμενος απουσιάσει μέσα σε ένα μήνα συνεχόμενα 22 εργάσιμες ημέρες από την εργασίας του ή συνολικά έναν μήνα μέσα σε έναν χρόνο τότε παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να κινηθεί εναντίον του ο άμεσος προϊστάμενος (διευθυντής σχολείου, τμήματος κλπ) και να ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύθηκαν πέντε εκπαιδευτικοί που έπαιρναν τον μισθό αλλά δεν δίδασκαν ποτέ "

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ είναι ακραίο

«Το ΔΝΤ ζητά επί τω δυσμενεστέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά εμείς δεν τις δεχόμαστε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως «το Ταμείο είναι ακραίο. Θέλει αίμα, αλλά εμείς δεν δίνουμε», ενώ τόνισε πως, για την κυβέρνηση, το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση.

Ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και η προσωπική διαφορά, αλλά «η κυβέρνηση δεν τα δέχεται». Επανέλαβε πως δεν έγιναν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και πως με τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση μειώθηκαν επικουρικές σε 220.000 συνταξιούχους, ποσοστό κάτω του 10%, επί του συνόλου.

Είπε πως θα έλθουν διορθωτικά μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες στο ασφαλιστικό τους και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον υποκατώτατο μισθό, ούτε είναι στο τραπέζι η κατάργηση των τριετιών.

Σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία σημείωσε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει το συνδικάτο, εάν υπάρχει ανάγκη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα ενισχύσει με το επίδομα ανεργίας τον εργαζόμενο. Στόχος είναι, όπως εξήγησε, να φθάνει ο μισθός τού εργαζόμενου στο επίπεδο που ήταν πριν εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει στη διαπραγμάτευση την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. Τέλος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου, αν και αναγνώρισε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει θέμα και σε αυτό το πεδίο.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ είναι ακραίο"

Προς παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ

Την παράταση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενώ η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε σιωπηρή παράταση.

Εκτός ημερησίας διάταξης θα τεθεί σήμερα στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, το θέμα της παράτασης του προγράμματος ρύθμισης οφειλών πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου. Στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της ΔΕΗ έχει στην επίσημη ατζέντα του την ανάδειξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέο επενδυτή για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Η πρόταση του κ. Παναγιωτάκη θα είναι να παραταθεί η ισχύς της ρύθμισης έως το τέλος του χρόνου με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή με 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή. Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η εφαρμογή των επιπλέον διευκολύνσεων που είχε αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν παρέτεινε την ισχύ της ρύθμισης έως το τέλος Οκτωβρίου.

15μερη παράταση σε ΕΥΔΑΠ

Στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, να δώσει "σιωπηρή" παράταση 15 ημερών.

Σημειώνεται ότι από το πρωί τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην ΕΥΔΑΠ σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από καταναλωτές που ήθελαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και εντάσεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ "

Τσελέντης: Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μεγάλος σεισμός

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής. Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μια μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης,σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ιταλία.

Σχετικά με το αν ο σεισμός στην Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα, ο κ. Τσελέντης απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση» ενώ υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής,υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες είναι εν δυνάμει εστίες σεισμικών δονήσεων και δυστυχώς δεν έχουμε αντισεισμική παιδεία».

Δείτε το βίντεο:



enikos


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης: Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μεγάλος σεισμός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news