facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ - Τηλεοπτικές άδειες: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Μετά από 5 ώρες βγήκε λευκός καπνός από το ΣτΕ κρίνοντας ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός. 11 ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας και 14 κατά της συνταγματικότητας του μνόμου Παππά.

Τα μέλη του ΣτΕ ψήφισαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου και πλέον μένει να τεθούν νέοι όροι από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο των τηλεοπτικών αδειών.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ - Τηλεοπτικές άδειες: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά"

Νέος γύρος αναδρομικών περικοπών σε 364.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις

Σε επταήμερο νέων αναδρομικών περικοπών στις συντάξεις τους μπαίνουν από σήμερα περίπου 364.000 συνταξιούχοι.

Οι νέες αναδρομικές περικοπές αφορούν σε περίπου 200.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν διπλές κύριες συντάξεις, οι οποίοι θα υποστούν κρατήσεις τουλάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η εισφορά αυτή έχει επιβληθεί ήδη στις διπλές συντάξεις που καταβλήθηκαν για το μήνα Οκτώβριο (τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου).

Όμως επειδή σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/16 η εισφορά αυτή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται η αναδρομική επιβολή της με μηνιαίες κρατήσεις που ξεκινούν από την καταβολήν συντάξεων του Νοεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, δεύτερη κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ, τον OAEE και τον ΟΓΑ θα τη δουν ξανά μειωμένη κατά 6% εξαιτίας της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης η οποία έχει επιβληθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης, θα επιβληθεί η αναδρομική κράτηση τουλάχιστον 50 ευρώ για το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2016 για τον οποίο δεν είχε επιβληθεί η εισφορά αυτή, παρότι προβλεπόταν από τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλο που έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.2016.

Τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου όταν θα πιστωθούν οι επικουρικές συντάξεις θα υπάρξουν νέες αναδρομικές κρατήσεις τουλάχιστον 50 ευρώ σε περίπου 164.000 δικαιούχους.

Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν το μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος γύρος αναδρομικών περικοπών σε 364.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις"

Από Κινέζους η υψηλότερη προσφορά για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Την καλύτερη προσφορά κατέθεσε η κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ χαρακτήρισε άψογη τη διαδικασία και γνωστοποίησε ότι το ΔΣ της Επιχείρησης θα πάρει απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή στις 31 Οκτωβρίου. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Από Κινέζους η υψηλότερη προσφορά για το 24% του ΑΔΜΗΕ"

Αποδοκιμασίες εκπαιδευτικών σε Φίλη σε σχολείο στο Ιλιον: «Αριστερός με ασφαλίτες, μπράβο...» [βίντεο]

Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη σε εγκαίνια ειδικού σχολείου στο Ίλιον.

Ο κ. Φίλης βρέθηκε αντιμέτωπος με εκπαιδευτικούς που ζητούσαν διορισμούς στην Παιδεία και τον αποδοκίμαζαν καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του.

«Σας είδαμε πόσοι είστε... Δεν είστε όλοι δάσκαλοι και όλοι εκπαιδευτικοί» είπε σε έντονους τόνους ο υπουργός Παιδείας.

«Επειδή ζητάμε διορισμούς μας έφερες την αστυνομία εδώ πέρα. Ωραίος αριστερός με ασφαλίτες, μπράβο» του απάντησαν οι εκπαιδευτικοί.

«Με την κυβέρνηση αυτή επανήλθαν απολυμένοι εκπαιδευτικοί, άλλοι τους είχαν απολύσει» είπε ο κ. Φίλης εμφανώς εκνευρισμένος.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκιμασίες εκπαιδευτικών σε Φίλη σε σχολείο στο Ιλιον: «Αριστερός με ασφαλίτες, μπράβο...» [βίντεο] "

«One Channel» το όνομα του τηλεοπτικού σταθμού του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η εταιρεία Alter Ego MME A.E., συμφερόντων του επιχειρηματία, κατοχύρωσε-σύμφωνα με το etetRadio- ήδη από την περασμένη Πέμπτη τον διακριτικό τίτλο «One Channel» αλλά και το λογότυπο (φωτογραφία) του καναλιού που θα λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αίτηση κατατέθηκε στη Γ.Γ. Εμπορίου στις 29 Σεπτεμβρίου.






Διαβάστε Περισσότερα » "«One Channel» το όνομα του τηλεοπτικού σταθμού του Βαγγέλη Μαρινάκη"

Οι Θεσμοί ζήτησαν χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα στην Υγεία

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί και διασφαλίζουν την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.

Σε συνάντηση που έγινε σήμερα, με τους επικεφαλής του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών τους ζήτησαν να παρουσιάσουν άμεσα την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, την ποιότητα της φροντίδας και τον έλεγχο της δαπάνης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Θεσμοί ζήτησαν χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα στην Υγεία"

«Ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας τα αποτελέσματα των μετεγγραφών των φοιτητών

Αγωνία τέλος για τους φοιτητές που αναμένουν τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων που κατέθεσαν για μετεγγραφή τους σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, καθώς αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Συνολικά υποβλήθηκαν 12.318 αιτήσεις από τις οποίες έγιναν δεκτές και εξετάστηκαν οι 11.762 (οι υπόλοιπες 556 αιτήσεις υποβλήθηκαν από μη δικαιούχους μετεγγραφής) και οι επιτυχόντες ανέρχονται στους 5.169, δηλ. ποσοστό 44%.

Σημειώνεται ότι ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας μπορούν να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ενώ οι εισαχθέντες με την κατηγορία των παθήσεων της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6 (ΦΕΚ 358 Β΄) ΚΥΑ (ποσοστό 5%), μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας τα αποτελέσματα των μετεγγραφών των φοιτητών"

Η αύξηση του ειδικού φόρου στα πετρελαιοειδή διώχνει τις μεταφορικές

Αδυναμία να ανταποκριθούν στα τεράστια κόστη από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης από 1ης Ιανουαρίου 2017, σε συνδυασμό με τον αυξημένο ΦΠΑ και το μεγάλο κόστος των διοδίων, δηλώνουν οι αυτοκινητιστές σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι «οι συνέπειες στον ελληνικό μεταφορικό κλάδο θα είναι καταστροφικές ενώ θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για μετεγκατάσταση και των υπόλοιπων μεταφορικών εταιριών σε γειτονικές χώρες με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες για την αύξηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 330 ευρώ σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (άρθ. 60 παρ. 3α) με ισχύ από 1.1.2017. Στην επιστολή της η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις νέες αυξήσεις.

«Με την υιοθέτηση αυτού του μέτρου δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή ανταγωνισμό στον τομέα των μεταφορών δεδομένου ότι οι νέες αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης δεν θα κυμαίνονται σε ανταγωνιστικά επίπεδα με τις τιμές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές ή μη χώρες με όλες τις καταστροφικές συνέπειες στον ελληνικό μεταφορικό κλάδο».

«Θα ήταν προτιμότερο να στρέφετε την προσοχή σας και να επικεντρώνετε τις προσπάθειές σας στην υιοθέτηση μέτρων τα οποία όχι μόνο θα επιφέρουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία της χώρας, αλλά παράλληλα θα ενισχύσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παραμείνουν ενεργές» αναφέρουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Αναφέρονται συγκεκριμένα στην ανάγκη αποτελεσματικότερης οργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς που μαστίζει εδώ και χρόνια τον κλάδο.

Όπως γράφουν στην επιστολή τους, «με επαρκείς και οργανωμένους ελέγχους και την αποτελεσματική επιβολή και είσπραξη προστίμων επιτόπου, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες, από αλλοδαπά φορτηγά που μέχρι σήμερα παρανομούν ανενόχλητα στη χώρα μας, θα είχαμε και την άμεση εισροή εσόδων στη χώρα μας αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών φορτηγών έναντι των αλλοδαπών».

Ως προς αυτό, στηλιτεύουν το γεγονός ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου συνοδεύεται από την εξουσιοδότηση των Κέντρων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) στα σύνορα της χώρας «να προμηθεύουν αφορολόγητο πετρέλαιο στα αλλοδαπά φορτηγά οχήματα συμβάλλοντας έτσι κι εσείς στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ενώ η χώρα μας συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τον φάκελο παράβασης (ΑΠ 2013/2038) που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την μη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία άρθρο 7 της Οδηγίας 2008/118/ΕΚ για τους ΕΦΚ, συνεχίζοντας αδιάκοπα την διάθεση αφορολόγητων πετρελαιοειδών από την ιδιωτική εταιρεία ΚΑΕ στα σύνορα της χώρας μας με τρίτες χώρες».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αύξηση του ειδικού φόρου στα πετρελαιοειδή διώχνει τις μεταφορικές"

Ηλεία: Εφτιαξαν δρόμο πριν από ένα μήνα και σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο [εικόνες]

Πραγματικά απίστευτη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ένας δρόμος στο κέντρο της πόλης Βάρδα στην Ηλεία.
Μετά την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το περασμένο Σάββατο, ο δρόμος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ωστόσο, αιτία δεν φαίνεται να είναι μόνο η θεομηνία αλλά και η... προχειροδουλειά που έγινε. Οπως καταγγέλλουν αγανακτισμένοι κάτοικοι της Βάρδας ο δρόμος είχε συντηρηθεί και ασφαλτοστρωθεί από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης πριν από περίπου ένα μήνα!
Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν έχοντας γίνει μελέτη και εργασίες για τον συγκεκριμένο δρόμο, να παρουσιάζει αυτή την κατάσταση που φαίνεται στις φωτογραφίες.
Εξαλλοι οι κάτοικοι
Οπως αναφέρουν πληροφορίες του tempo24.gr οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και μάλιστα έχουν αρχίσει να αντιδρούν προς τον Δήμο. Μάλιστα στη σελίδα στο facebook «Βάρδα» γράφουν:
«Η παρέλαση φέτος στη Βάρδα δήμαρχε, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι, καλό θα ήταν να γίνει στην οδό Θερμοπυλών και Αρχαίας Ολυμπίας. Να φτιάξουμε μια εξέδρα επισήμων ώστε να τιμήσουμε εσάς όπως επίσης και αυτούς που μελέτησαν, που έφτιαξαν αλλά και αυτούς που παρέλαβαν το έργο αυτό. Ενα χρόνο δείχναμε υπομονή και ακούγαμε υποσχέσεις αλλά παρέμενε χωρίς να φτιαχτεί και αυτός ο δρόμος.
Εγινε παραμονές του πανηγυριού (τυχαίο?) της Βάρδας με αρκετά μεγάλο κόστος χωρίς καμιά μελέτη και υποδομή αλλά με την πρώτη βροχή και πάλι αποκαλύφθηκε η προχειρότητα και η ανικανότητά σας...
Αλήθεια ποιος σκέφθηκε ότι με λίγο χώμα και λίγη πίσσα θα σταματήσει το ρέμα που βρίσκεται κάτω απ' τον συγκεκριμένο δρόμο;
Μήπως τον σκεπάσατε για να μπορέσετε να κάνετε βόλτες στην Βάρδα την περίοδο του πανηγυριού; Γιατί τότε σας είδαμε όλους . Μετά και πάλι σας ψάχνουμε ...
Ντροπή κανείς; Ευθιξία κανείς; Ευθύνη κανείς;».
tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Εφτιαξαν δρόμο πριν από ένα μήνα και σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο [εικόνες] "

«Θα το γκρεμίσω όλο κι ας το πάρουν» ξεσπά 52χρονος που του βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι 60.000 ευρώ!

Μπορεί οι συμβολαιογράφοι να απέχουν και σήμερα, όπως και την περασμένη Τετάρτη, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουν βγει στο… σφυρί σπίτια ανθρώπων που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σπύρου Καγκελάρη ο οποίος διατηρούσε βιοτεχνία ρούχων και ξαφνικά είδε να καταστρέφονται τα πάντα κινδυνεύοντας αυτή τη στιγμή να μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο αφού στις 26 Οκτωβρίου η πρώτη και τελευταία του κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό.

«Είχα ένα διώροφο που είχε οχτώ διαμερίσματα τα οποία ήταν όλα δικά μου. Τώρα μου έχει μείνει μόνο ένα όλα τα άλλα έχουν βγει σε πλειστηριασμούς. Είχα μια επιχείρηση με ρούχα. Έκανα ένα λάθος και έδωσα στον αδελφό του πατέρα μου κάτι επιταγές για να χτίσει ένα σπίτι και μου είχε δώσει εκείνος κάποιες δικές τους. Αυτός πτώχευσε και έτσι εγώ άρχισα να πληρώνω διπλές επιταγές. Κάποια στιγμή δεν άντεξα και σταμάτησα. Μέχρι τότε δεν χρωστούσα τίποτα στις τράπεζες» εξομολογείται ο άτυχος 52χρονος.

Ο ίδιος στην πορεία πτωχεύει και προκειμένου να πληρώνει τις τράπεζες αλλά και να μεγαλώσει την κόρη του δουλεύει σε εργοστάσιο που για κακή του τύχη βάζει λουκέτο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μένοντας άνεργος.

Σήμερα είναι 52 χρονών και εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίζει και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Είναι η πρώτη κατοικία και η τελευταία που έχω. Μετά από όλα αυτά που πέρασα αρρώστησα. Έπαθα κύρωση στο συκώτι και ήμουν πολύ χάλια. Τώρα δηλαδή τελείωσα την αγωγή. Πήγα κάποια στιγμή στην τράπεζα να τους εξηγήσω σε τι κατάσταση βρίσκομαι αλλά μου είπαν: ‘’δεν μας νοιάζει». Τους είπα "τι άλλο θέλετε να πεθάνω;" Έφεραν τους σεκιούριτι και με πέταξαν έξω» λέει χαρακτηριστικά στο protothema.gr σημειώνοντας παράλληλα πως: «Πάντα ήμουν εντάξει δεν είμαι κανένας απατεώνας».

Το ακίνητο των 47 τ.μ. που βρίσκεται στο Αιγάλεω έχει αντικειμενική αξία 60.000 ευρώ όπως λέει ο ίδιος. Ωστόσο η τιμή εκκίνησης είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αφού η πρώτη προσφορά είναι της τάξης των 45.000 για οφειλές 116.876 ευρώ σε τράπεζα.

«Δεν έχω άλλη επιλογή. Πήγα σήμερα να δω ποιος θα έχει το θράσος να πάει να χτυπήσει το σπίτι μου. Ας το πάρει από μένα. Εγώ δεν θα αφήσω ούτε πλακάκι μέσα. Το έχω πάρει απόφαση. Θα το γκρεμίσω όλο και ας το πάρουν! Έτσι κι αλλιώς στο δρόμο θα μείνω και δεν ξέρω και τι θα κάνω ψυχολογικά», καταλήγει.

Δείτε βίντεο:
Πλειστηριασμοί: Ένταση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θα το γκρεμίσω όλο κι ας το πάρουν» ξεσπά 52χρονος που του βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι 60.000 ευρώ!"

Οργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία: Πεντάστερο έκρυψε 4 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα

Οργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια κατέδειξε έρευνα της ΓΓΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος των υπαλλήλων της ΓΓΔΕ έγινε ως εξής: Πήραν τα αρχεία όλων των καταλυμάτων και έκαναν διασταυρώσεις μέσω στοιχείων (ποσοστά πληρότητας και υψηλότερες-χαμηλότερες τιμές δωματίων) που συγκέντρωσαν από τις ιστοσελίδες booking και trivago, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και από τα ίδια τα ξενοδοχεία με τα οποία επικοινώνησαν παριστάνοντας τους πελάτες.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ξεκίνησαν τις διασταυρώσεις με τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλλαν οι ξενοδόχοι για τον Ιούλιο (οι διασταυρώσεις με τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλλαν οι ξενοδόχοι για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο έπονται, το επόμενο διάστημα).

Από τις διασταυρώσεις που έγιναν, μόνο για το μήνα Ιούλιο, η ΓΓΔΕ αποφάσισε ότι από τις 901 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να περάσουν από έλεγχο οι 525. Μάλιστα, για 114 εξ αυτών έχουν ήδη βγει εντολές ελέγχου.

Για 53 από τις περιπτώσεις αυτές είτε δεν υποβλήθηκε δήλωση ΦΠΑ είτε υποβλήθηκε μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

Σε άλλες 64 υποθέσεις οι αποκλείσεις στο τζίρο ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ και σε άλλες 384 υποθέσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πεντάστερου ξενοδοχείου που έκρυψε 4 εκατ. Ευρώ σε ένα μήνα.

Εκτός αυτών υπάρχουν τρεις περιπτώσεις ακόμη που ενώ θα έπρεπε με βάση τα στοιχεία να έχουν δηλώσει τζίρο 18.000 με 20.000 ευρώ, τον Ιούλιο σε μια περίπτωση υπέβαλε μηδενικό τζίρο, σε άλλη 147 ευρώ και σε άλλη 148 ευρώ. Ολα αυτά ενώ η πληρότητά τους ήταν πάνω από 95%.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα αφού μέχρι το τέλος του μήνα περιμένουν να υποβάλλουν δηλώσεις οι μικρότερες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει δεύτερο κύμα ελέγχων με βάση τα στοιχεία που θα πάρουν από το ΣΕΤΕ για τις κρατήσεις μέσω tour operators και ένα τρίτο κύμα στα αποκαλούμενα παράνομα καταλύματα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία: Πεντάστερο έκρυψε 4 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα "

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώνονται κάθε χρόνο τα θεραπευτήρια από το 2011 -Τα περισσότερα στην Αττική

Από το 2011, μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των θεραπευτηρίων, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην κατάργηση των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κλειστή νοσηλεία, στην ένταξη των ψυχιατρικών νοσοκομείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στην παύση λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών.

Το ποσοστό μείωσης των θεραπευτηρίων ανήλθε σε 3,8% το 2012, 4% το 2013 και 2,4% το 2014, όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 283 θεραπευτήρια, με το μεγαλύτερο ποσοστό, 54,8% να είναι ιδιωτικά.

Με βάση την ειδικότητα, το 62,2% είναι γενικά, ενώ από το 35,7% που είναι ειδικά, η πλειοψηφία τους είναι νευροψυχιατρικά και μαιευτικά-γυναικολογικά.

Τα περισσότερα, σε ποσοστό 36%, βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής, με δεύτερη την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, τρίτη τη Θεσσαλία και τέταρτη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τα λιγότερα παρουσιάζονται στην νησιωτική Ελλάδα, (Ιόνιο, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο) και στην Ήπειρο, με αριθμό θεραπευτηρίων που αντιστοιχούν στο 9,2% του συνόλου της χώρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Μειώνονται κάθε χρόνο τα θεραπευτήρια από το 2011 -Τα περισσότερα στην Αττική "

Μπουτάρης στη «Hürriyet»: Δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ ήταν φονιάς ή όχι – Οι Τούρκοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη «Hürriyet Daily News» παραχώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την Αγκυρα όπου βρέθηκε για συνομιλίες σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017.
Στη συνέντευξή του ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη πέρσι στις 10 Νοεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Κεμάλ.
«Η Θεσσαλονίκη ήταν μία συντηρητική πόλη και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι'αυτό. Έχουμε τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έχουμε τον τουρκικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι παρεξηγημένα. Όταν δημιουργείς έναν εχθρό, αποσπάς την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:
«Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Έχουμε δημιουργήσει μία ιστορία για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι ήταν φονιάς. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες είναι ότι δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει αν ήταν καλός ή όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι όπως οι Έλληνες επισκέπτονται την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα και αποτίουμε σεβασμό στη γη των προγόνων μας. Έτσι και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο συναίσθημα για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Θέλουν να έρθουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Επομένως, θα σας δώσω την ευκαιρία να έρθετε και να επισκεφτείτε. Όσο οι Τούρκοι έρχονται εδώ, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν θέλουν πόλεμο. Νιώθουν ότι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και ότι τα πράγματα αμβλύνονται».
«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να ζήσουμε μαζί για πάντα. Πρέπει να ζούμε ως γείτονες, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον», είπε ακόμη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης στη «Hürriyet»: Δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ ήταν φονιάς ή όχι – Οι Τούρκοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Θεσσαλονίκη "

Τι αλλάζει με τις ιατρικές βεβαιώσεις για δίπλωμα ή ανανέωση άδειας οδήγησης

Ακόμα και από τον προσωπικό τους γιατρό, αρκεί να είναι συμβεβλημένος με τις κατά τόπους υπηρεσίες Μεταφορών, θα μπορούν να παίρνουν ιατρικές βεβαιώσεις οι υποψήφιοι οδηγοί και οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν παράταση ισχύος της άδειας οδήγησης.

Αυτό προβλέπει διάταξη του υπουργείου Μεταφορών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου 2016, τερματίζοντας από την ίδια μέρα και τη λειτουργία των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (ΔΙΕ).

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Μεταφορών, καταργείται πλέον η δυνατότητα συγκρότησης ΔΙΕ από τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών της χώρας και στο εξής σχεδόν το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών θα διενεργείται από γιατρούς των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή των κρατικών κέντρων υγείας, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους. Επίσης, εξετάσεις θα διενεργούνται και από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Στελέχη του υπουργείου Μεταφορών επισημαίνουν ότι η ρύθμιση αυτή ήταν μονόδρομος, καθώς είχε διαπιστωθεί αδυναμία συγκρότησης των Επιτροπών, εξαιτίας της άρνησης συμμετοχής σε αυτές ιδιωτών γιατρών, αλλά και της αδυναμίας πληρωμής των γιατρών που προέρχονταν από τα κρατικά ή στρατιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα αιτήματα για ιατρικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα να είναι χιλιάδες.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των γιατρών των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή των κέντρων υγείας που διενεργούν τις συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, διευκρινίζεται ότι θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών και Υγείας το προσεχές διάστημα. Έως την έκδοση της απόφασης αυτής οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλλουν την αμοιβή που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις.
Η αμοιβή που θα καταβάλλεται στους ιδιώτες γιατρούς είναι ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο τους, διευκρινίζει το υπουργείο Μεταφορών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών για τους συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί παράβολα για εξέταση από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή και δεν χρησιμοποιήθηκαν λόγω μη διενέργειας της ιατρικής εξέτασης, θα επιστρέφονται στους δικαιούχους με τη διαδικασία που προβλέπεται από την εφαρμογή του e-παράβολου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει με τις ιατρικές βεβαιώσεις για δίπλωμα ή ανανέωση άδειας οδήγησης"

Προβλήματα σε χειρουργεία 46 νοσοκομείων -Ελλείψεις υλικών, χρημάτων και προσωπικού

Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, έλλειψη χειρουργικών υλικών και εξοπλισμός που έχει περάσει την εικοσαετία, χειρουργικές αίθουσες κλειστές και χειρουργεία που λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας, είναι τα προβλήματα που κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ σε 46 ιδρύματα. 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, αναφέρει ότι υπάρχουν λίστες αναμονής δύο ετών, ασθενείς δεν εμφανίζονται να χειρουργηθούν όταν έρχεται η σειρά τους, είτε γιατί χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είτε, εάν δεν είχαν χρήματα, έχασαν τη μάχη για την ζωή.
«Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι «η υποστελέχωση των χειρουργείων από νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο νοσοκομείο, σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις». 
Αναφέρει ως παράδειγμα, το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ, καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών, σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε: 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προβλήματα στα χειρουργεία αντιμετωπίζουν νοσοκομεία στην Αττική, όπως ο «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρας», «Αρεταίειο», «Ιπποκράτειο», «Γεννηματάς», όπου η έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 30% , «ΚΑΤ» (ένα χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί), «Παίδων Πεντέλης», «Σισμανόγλειο» (4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις 10, λόγω έλλειψης προσωπικού), «Φλέμιγκ» (μία χειρουργική αίθουσα από τις 2 δεν λειτουργεί), «Έλενα Βενιζέλου» (λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το νοσοκομείο), «Άγιος Σάββας» (δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). 
Επίσης, στο νοσοκομείο Νίκαιας, 4 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά, «Μεταξά» (ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό), «Αττικόν» (7 κλειστά χειρουργικά τραπέζια), «Θριάσιο» (από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση).
Στη Θεσσαλονίκη 
Κλειστές χειρουργικές αίθουσες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ. «Γ. Γεννηματάς» (δύο αίθουσες χειρουργείων είναι κλειστές), «Ιπποκράτειο» (κλειστές 9 αίθουσες από τις 15), «Παπαγεωργίου» (κλειστές 2 αίθουσες χειρουργείων), «Άγιος Παύλος» και «ΑΧΕΠΑ» (οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός χρειάζονται συντήρηση).
Στην περιφέρεια
Ανάλογη εικόνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ παρατηρείται και σε  νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής,  Αλεξανδρούπολης, Λειβαδιάς, Λάρισας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, «Βενιζέλειο», «Χατζηκώστα», Πρέβεζας, Τρικάλων, Χαλκίδας, Άμφισσας, Ικαρίας, Κέρκυρας, Ρόδου, Ρίου, Αιγίου, Σαντορίνης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα σε χειρουργεία 46 νοσοκομείων -Ελλείψεις υλικών, χρημάτων και προσωπικού "

Ένταση σε πλειστηριασμό στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Πανδαιμόνιο επικράτησε σε διαδικασία πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα και δεν επέστρεψαν να γίνει ο πλειστηριασμός ενός καταστήματος για χρέη σε τράπεζα. Ο συμβολαιογράφος αποχώρησε μέσα σε αποδοκιμασίες.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανάρτησαν πανό στην αίθουσα του Δικαστηρίου και φώναζαν συνθήματα.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση σε πλειστηριασμό στο Ειρηνοδικείο Αθηνών"

Θεοχάρης προς υπ. Επικρατείας: Πώς γίνεται η διαχείριση του δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ;

Θέμα σχετικά με το πώς γίνεται η διαχείριση του δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ μετά και την αποπομπή του Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Σταύρου Καπάκου θέτει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης με ερώτησή του προς τον υπουργό Επικρατείας.

«Φαίνεται ότι η ματαίωση του 'Καλογρίτσας TV' ανάγκασε τους εκλεκτούς της κυβέρνησης να πέσουν με τα μούτρα στις εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση όμως δεν είναι εσωκομματική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 170 εκατομμύρια που εισπράττει από το ανταποδοτικό τέλος, δε νοείται να λογίζονται ως έσοδα στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ για να τσακώνονται οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη πώς θα τα μοιράσουν. Και κάποιοι πρέπει να δώσουν άμεσα απαντήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης σε ερώτησή τους προς τον Νίκο Παππά.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση όμως δεν είναι εσωκομματική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 170 εκατομμύρια που εισπράττει από το ανταποδοτικό τέλος, δε νοείται να λογίζονται ως έσοδα στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ για να τσακώνονται οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη πώς θα τα μοιράσουν. Και κάποιοι πρέπει να δώσουν άμεσα απαντήσεις» επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η αποπομπή του Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Σταύρου Καπάκου και οι επιστολές που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού ανέδειξαν μια σειρά γεγονότων που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πως γίνεται η διαχείριση του δημόσιου χρήματος στον συγκεκριμένο οργανισμό.

Οι επιστολές του αποπεμφθέντος Διευθυντή Ενημέρωσης κάνουν αναφορά σε εκπομπές των οποίων το κόστος μειώθηκε στο μισό με την έκφραση και μόνο της διαφωνίας του Διευθυντή Ενημέρωσης. Σε άλλο σημείο υπάρχει σημείωση για ευνοούμενους της διοίκησης, οι οποίοι πορεύονται με τον «αραμπά», ενώ τέλος τεράστια ερωτήματα δημιουργούνται από τη φράση “ήρθα για δουλειά και όχι για δουλειές”.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι υπόθεση του ελληνικού λαού που την χρηματοδοτεί και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης. Η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης και των δημόσιων πόρων που την χρηματοδοτούν, όπως και η λογοδοσία των δημοσίων οργανισμών επιτάσσουν την άμεση απάντηση του Υπουργείου σε μια σειρά ερωτημάτων.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες ήταν οι εκπομπές με τα δυσθεώρητα κόστη, τα οποία περικόπηκαν μετά την παρέμβαση του Διευθυντή Ενημέρωσης; Τι ύψους ήταν οι αρχικοί προϋπολογισμοί δαπανών των συγκεκριμένων εκπομπών και σε τι ποσό διαμορφώθηκαν μετά την παρέμβαση;

2. Πόσοι είναι οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στην ΕΡΤ; Υπάρχουν και πόσοι είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Υπάρχει προγραμματισμός για προσλήψεις εργαζομένων; Ποιες ελλείψεις και ποιες ανάγκες οδηγούν σε αυτό;

3. Στο σύνολο του προγράμματος τι ποσοστό είναι εξωτερικές παραγωγές; Ποιο το συνολικό ετήσιο κόστος των εξωτερικών παραγωγών; Βάσει ποιων διαδικασιών και κριτηρίων γίνονται οι επιλογές και οι αναθέσεις των εξωτερικών παραγωγών; Με ποια κριτήρια αποφασίζεται αν ένα πρόγραμμα παραχθεί εσωτερικά ή εξωτερικά;»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχάρης προς υπ. Επικρατείας: Πώς γίνεται η διαχείριση του δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ;"

Μετά την... ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ο Δρίτσας ξέσπασε: Δεν θα πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για 4ο Μνημόνιο

«Όχι και να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για ένα τέταρτο πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Μιλώντας στον Alpha 989, ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Δεν είμαστε νεοφιλελεύθερο κόμμα. Είμαστε αριστερό κόμμα, με αριστερή κυβέρνηση και δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα με πολλά νεοφιλελεύθερα στοιχεία. Το ερώτημα που θέσαμε ενώπιον του λαού είναι αν αυτόν τον συμβιβασμό θέλει να τον αναλάβουμε ως ευθύνη εμείς ή να τον παραδώσουμε ως ευθύνη στη ΝΔ και στο παλιό πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός μας είπε πέρσι τον Σεπτέμβριο να αναλάβουμε εμείς. Αυτή την ευθύνη διαπραγματευόμαστε μέρα- νύχτα. Δεν μπορούμε παρά να συνομολογήσουμε ότι το δίλημμα που τέθηκε στο λαό πέρσι το φθινόπωρο ήταν πολύ σκληρό και οδυνηρό στις βασικές του συντεταγμένες».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε: «Δεν ήταν ποτέ (οι ιδιωτικοποιήσεις) στην φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι γεγονός».

Είπε ακόμη πως «υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις που, ανεξάρτητα της προγραμματικής μας θέσης, μπορούν να γίνουν με την εξασφάλιση της μέγιστης ωφέλειας και μερικές που γίνονται με την λογική ‘πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή’».

Ο κ. Δρίτσας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση λέγοντας: «Το να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που αναζητούν κυβερνητικές λύσεις είναι μια υποχρέωση. Ευθύνες και δυσκολίες και αντιφάσεις υπάρχουν παντού. Η τριβή για χειρισμούς ή ανοιχτά θέματα είναι φυσιολογική. Να εμφανίζεται η κυβέρνηση σε κρίση δεν είναι πραγματικό. Είμαστε διαφορετικοί από αυτό που προσπαθεί να παρουσιάσει η μιντιακή πρακτική. Κατασκευάζουν σενάρια κυβερνητικής κρίσης. Όποιος πεινάει καρβέλια ονειρεύεται».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά την... ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ο Δρίτσας ξέσπασε: Δεν θα πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για 4ο Μνημόνιο"

Πρόεδρος Παραολυμπιονικών: Θα κινηθώ νομικά κατά του Βερναρδάκη

Συνεχίζεται το σίριαλ ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Πρόεδρο των Ολυμπιονικών Σίμο Παλτσανιτίδη που ΠΡΩΤΗ η chiosin.grανέδειξε. Μετά την φράση του Υπουργού «φασιστάκι της πλάκας» ο παραολυμπιονίκη απαίτησε από τον υπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε πως «δεν μετανιώνω για όσα είπα» και συμπλήρωσε στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης "Στο μέλλον κάθε ρατσιστής από τη Χίο θα είναι πανελληνίως διάσημος για 15 λεπτά" (παλιά κινεζική παροιμία).

Σήμερα ο Σίμος Παλτσανιτίδης δήλωσε στην Chiosin.gr: Μετά από συνάντηση με τους δικηγόρους μου θα κινηθώ νομικά για την φράση «φασιστάκι της πλάκας».

Το θέμα έφτασε στην Βουλή όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος στηλίτευσε τη φραστική επίθεση του αναπληρωτή υπουργού αναφέροντας: «Είναι ένας που κάνει κριτική στην κυβέρνηση και ένας υπουργός που απαντά με έναν τρόπο απαξιωτικό και βίαιο απέναντι σε έναν άνθρωπο που είναι μεν ολυμπιονίκης αλλά είναι και ένα άτομο με αναπηρία. Έχετε ξεφύγει; Ένας υπουργός προχθές μαλώνει μία καρκινοπαθή, ένας υπουργός σήμερα απευθύνεται με αυτόν το απαξιωτικό τρόπο εναντίον ενός ατόμου με αναπηρία και παραολυμπιονίκη, γιατί τα κάνετε αυτά; Δεν έχετε προσαρμοστεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ακούει κριτική».

Δείτε το χθεσινό δελτίο του Alpha για το φλέγον θέμα:



chiosin
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Παραολυμπιονικών: Θα κινηθώ νομικά κατά του Βερναρδάκη "

Αποστόλου: Φορολογικές διευκολύνσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία

Τις περιοχές του Μεσολογγίου και του Λεσινίου, οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, επισκέπτεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Αρχικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, υποδομές και αγροτικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και στο δίκτυο άρδευσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραπάνος, αφού αναφέρθηκε συνολικά στις καταστροφές που έχουν προκληθεί, ζήτησε άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, ώστε, όπως τόνισε, οι αποζημιώσεις των πληγέντων να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, είναι επιτακτική η ανάγκη της γρήγορης καταβολής των αποζημιώσεων. «Οι συνέπειες από τυχόν καθυστερήσεις θα είναι καταστροφικές για το εισόδημα καλλιεργητών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας» πρόσθεσε.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του δημαρχείου και ακολούθησε διάλογος με αγρότες, ομάδες παραγωγών, προέδρους ΤΟΕΒ και στελέχη των τοπικών ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και γενικότερα ο αγροτικός τομέας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών και θα ακολουθήσει πιο ενδελεχής, ώστε να αποτυπωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Παράλληλα, αναγνώρισε το κατεπείγον της κατάστασης, σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως οι απαραίτητες αποφάσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις, θα έχουν άμεσο χαρακτήρα, ξεκινώντας από τις φορολογικές διευκολύνσεις των πληγέντων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αιτωλοακαρνανία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθεί και περιοχές της Ναυπάκτου, που επλήγησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Φορολογικές διευκολύνσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία"

Αυξάνονται οι καταθέσεις Ελλήνων σε Βουλγαρία και Ρουμανία

Σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% παρουσίασαν το 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα, τη στιγμή που στην Ελλάδα σημειωνόταν νέα «βουτιά» κατά 23%, η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρία - Ρουμανία, μεταφέροντας εκεί κεφάλαια προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Το 2015 οι καταθέσεις στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ και στη Βουλγαρία κατά 2,8 δισ. ευρώ.
«Σύμφωνα με τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλία, απέσυραν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες και άνοιξαν λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Εξαιρετικά απλή διαδικασία το άνοιγμα λογαριασμών στα Βαλκάνια
Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς πρόκειται για χώρες-μέλη της Ε.Ε., ειδικά η Βουλγαρία είναι προσβάσιμη ακόμα και με αυτοκίνητο, ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ. Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρήκαν εύκολα τη σχετική καθοδήγηση τόσο από στελέχη ελληνικών τραπεζών, καθώς οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρή παρουσία στις δύο χώρες μέσω θυγατρικών, αλλά και μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες μετέφεραν αποταμιεύσεις σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Μετακίνηση κεφαλαίων σε ξένες τράπεζες
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία - Βουλγαρία δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες, καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών», αναφέρει η «Καθημερινή».
Η εξασθένηση της θέσης της χώρας μας, έπειτα από οχτώ χρόνια άνευ προηγουμένου ύφεσης, σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι δραματική. Στο διάστημα 2008 - Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό (-46,1%), ενώ στο ίδιο διάστημα στη Βουλγαρία έχουν ενισχυθεί κατά 74,2% και στη Ρουμανία κατά 50,5%.
Το ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώνεται, στα Βαλκάνια «τρέχει»
Στο ίδιο διάστημα το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% ενώ της Ρουμανίας έχει ενισχυθεί κατά 19% και της Βουλγαρίας κατά 12,5%. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 26,7% στη Βουλγαρία και στο 38,4% στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα ξεπερνά το 170%.
Και ενώ η χώρα μας παλεύει για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου και η οικονομία παραμένει σε χαμηλή πτήση, το ΑΕΠ της Βουλγαρίας «τρέχει» στο β΄ τρίμηνο 2016 με ρυθμό +3%, διατηρώντας τη δυναμική του 2015 (+3%), ενώ η Ρουμανία αναπτύσσεται το 2016 με +6% έναντι +3,8% το 2015.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται οι καταθέσεις Ελλήνων σε Βουλγαρία και Ρουμανία "

Πλαστική σακούλα μόνο με χρέωση

Με αντίτιμο θα πωλείται από τα καταστήματα ίσως και από το β΄ εξάμηνο του 2017 η πλαστική σακούλα μιας χρήσης για τη μεταφορά προϊόντων, η οποία τώρα δίνεται δωρεάν καθώς και η χώρα μας θα μπει -αν και με καθυστέρηση- στο πρόγραμμα για τη σταδιακή εξαφάνισή της, ενσωματώνοντας τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Αν και το αντίτιμο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών, ώστε να είναι ένα από τα μικρότερα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αναμένεται το προσεχές διάστημα, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.
Η συγκεκριμένη Οδηγία, η οποία αφορά τις σακούλες μεγέθους 15-50 «μικρών» (τις κλασικές σακούλες του σούπερ μάρκετ), δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:
• Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες κατά κεφαλήν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος.
• Εκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Κοινωνικό πρόβλημα
Η Ελλάδα, αν και εξέτασε και τα δύο σενάρια, τελικώς φαίνεται να καταλήγει στο δεύτερο, καθώς, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, η απαγόρευση θα δημιουργούσε κοινωνικό πρόβλημα αφού υπάρχουν αρκετοί κλάδοι και εργαζόμενοι που σχετίζονται άμεσα μ' αυτές.
«Είναι δύσκολο να ζήσουμε όταν ακριβαίνουν όλα, αλλά οι πλαστικές σακούλες πρέπει να καταργηθούν», λέει η Βάσω Χρονοπούλου
«Είναι δύσκολο να ζήσουμε όταν ακριβαίνουν όλα, αλλά οι πλαστικές σακούλες πρέπει να καταργηθούν», λέει η Βάσω Χρονοπούλου
Το ζήτημα της ενδεχόμενης καταβολής αντιτίμου για τις πλαστικές σακούλες δημιουργεί αντιδράσεις εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ τον τελευταίο καιρό ο ΕΟΑΝ βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας.
Οσον αφορά το αντίτιμο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μία κατηγορίες ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει χρέωση και για τις μικρότερες σακούλες (αυτές για τη μεταφορά τροφίμων που διαθέτουν π.χ. τα οπωροπωλεία).
Παράλληλα η ρύθμιση θα προβλέπει και ελέγχους στα σημεία πώλησης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ενώ για τους παραβάτες θα υπάρχουν κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμων για όσους είναι υπότροποι. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, με τις προτεινόμενες διατάξεις θα αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της παράνομης εισαγωγής σακούλας: «Αν ελέγξουμε την εγχώρια παραγωγή αλλά δεν μπλοκάρουμε την παράνομη εισαγωγή, θα έχουμε μηδενικά αποτελέσματα την ώρα που η πλαστική σακούλα θα πρέπει βαθμιαία να φύγει από τη ζωή μας», επεσήμανε προσθέτοντας ότι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου θα είναι η αποτροπή της κατανάλωσης, η επανασυλλογή όσων κυκλοφορούν και η χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Σήμερα υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 240• 260 «κομματιών» ανά άτομο, με τους αριθμούς να είναι ακόμα μεγαλύτεροι σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
«Η επιβολή τιμής αγοράς στην πλαστική σακούλα είναι ίσως μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε πάνινες τσάντες», λέει ο Μάρκος Σερλεμές
«Η επιβολή τιμής αγοράς στην πλαστική σακούλα είναι ίσως μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε πάνινες τσάντες», λέει ο Μάρκος Σερλεμές
Στόχος είναι το τέλος για την αγορά της κάθε σακούλας να είναι ανταποδοτικό και να κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου εξ ολοκλήρου στη διαχείριση της ρύπανσης απ' αυτήν την πηγή, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις για τις επιπτώσεις της.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για μείωση της χρήσης της τα τελευταία χρόνια, η πλαστική σακούλα εμφανίζεται πολύ... ανθεκτική. Ετσι, πενιχρά είναι και τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τήνο και τη Σαντορίνη, ενώ καλύτερα ήταν τα μαντάτα από την Αλόννησοόπου ακόμα και το καλοκαίρι η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας είχε μειωθεί κατά 60%-70%.
«Νοοτροπία»
«Το σημαντικό και για τη χώρα μας είναι να αλλάξει η νοοτροπία του πολίτη. Να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της σακούλας πολλαπλών χρήσεων, να γνωρίζει ότι πάντα πριν φύγει από το σπίτι πρέπει να έχει μια... τσάντα μέσα στην τσάντα του» εξηγεί η Εφη Τριτοπούλου από τη διεύθυνση εναλλακτικής διαχείρισης του ΕΟΑΝ.
Στις επόμενες κινήσεις του Οργανισμού συγκαταλέγονται και συναντήσεις με ξενοδοχειακούς φορείς αλλά και με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να προωθηθεί η χρήση της τσάντας πολλαπλών χρήσεων και μέσω των καταλυμάτων: «Είναι σημαντικό να πετύχουμε μια συνεργασία με τα ξενοδοχεία ώστε ο ένοικος κάθε δωματίου να βρίσκει εκεί μια τέτοια τσάντα -ίσως και με το λογότυπο του ξενοδοχείου-, να μπορεί μ' αυτήν να κάνει τις αγορές του και φεύγοντας να την αφήνει στον επόμενο ή να την αγοράζει πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο. Το κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι μικρό αλλά η σημασία του για το περιβάλλον μεγάλη», καταλήγει ο κ. Πολιτόπουλος.
«Δεν αντέχουμε άλλες επιβαρύνσεις, αν και καταλαβαίνω ότι πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον», λέει η Γεωργία Γεωργιοπούλου
«Δεν αντέχουμε άλλες επιβαρύνσεις, αν και καταλαβαίνω ότι πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον», λέει η Γεωργία Γεωργιοπούλου
Μαρία Λιλιοπούλου
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου
 
Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Περισσότερο βάρος στην οικολογία από την... οικονομία
Στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι στη μικρή οικονομική επιβάρυνση δίνουν έμφαση οι πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας θα πρέπει να περιοριστεί με κάθε τρόπο, ακόμα και αν αυτοί αναγκαστούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
Το «Εθνος» μίλησε με καταναλωτές που ψώνιζαν από σούπερ μάρκετ και οι περισσότεροι βρίσκουν θετική την ιδέα να επιβληθεί ένα μικρό ποσό για την αγορά κάθε πλαστικής σακούλας από τις επιχειρήσεις. «Αν είναι να γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους τότε είναι σωστό να πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες που παίρνουμε. Το κακό έχει παραγίνει και το βλέπουμε συνέχεια. Αν πας το καλοκαίρι σε μια παραλία θα δεις δεκάδες πεταμένες πλαστικές σακούλες, οι οποίες δεν πρόκειται να διαλυθούν ποτέ», λέει ο Μάρκος Σερλεμές. Ακόμα περισσότερο δεκτικοί στην ιδέα να πληρώσουν για την πλαστική σακούλα είναι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Ελπίζω στους νέους»
«Στη Γερμανία όπου έζησα για πολλά χρόνια, οι πολίτες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη χρήση πλαστικής σακούλας και οι περισσότεροι πηγαίνουν για ψώνια με το καλάθι τους. Είναι μια καλή σκέψη, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα γίνει εύκολα αποδεκτή στην Ελλάδα όπου οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι βρέθηκε άλλος ένας τρόπος για να πληρώσουν παραπάνω. Ελπίζω πάντως ότι τουλάχιστον οι νέοι θα το αποδεχτούν», λέει η Μαρία Κατσαούνη.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η καθαρά οικονομική. Πολλοί καταναλωτές, που βλέπουν τις τιμές στα ράφια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και να απορροφούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την έστω μικρή οικονομική επιβάρυνση από τη χρέωση για τις πλαστικές σακούλες. «Καταλαβαίνω τα επιχειρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αυτήν τη στιγμή είμαι υπέρ της οικονομίας. Νομίζω πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει τόσο ώστε να μην αντέχουμε πλέον καμία άλλη επιβάρυνση», λέει η Γεωργία Γεωργιοπούλου, ενώ ο Σωτήρης Παρασκευόπουλος προσθέτει: «Στις τιμές των προϊόντων περιλαμβάνονται και τα έξοδα που κάνουν τα σούπερ μάρκετ και, επομένως, η τιμή της σακούλας. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές για το ίδιο πράγμα».
Στέλιος Βογιατζάκης

ΧΡΕΩΣΗ
Πόσο κοστίζει η πλαστική σακούλα στο εξωτερικό
• Ηνωμένο Βασίλειο, Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία: Εφαρμόζεται χρέωση 5 πένες (0,07 ευρώ).
 Ιρλανδία: Εφαρμόζεται χρέωση 0,21 ευρώ.
 Γερμανία: Πολλά καταστήματα χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες με 0,25 ευρώ.
 Βουλγαρία: Εφαρμόζεται χρέωση 0,32 ευρώ.
 Ιταλία: Το 1989 τέθηκε τέλος 0,07 ευρώ και το 2011 απαγορεύτηκε η χρήση τους.
 Καλιφόρνια ΗΠΑ: Απαγόρευση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. Υποχρέωση τέλους 0,10 δολαρίων για όλες τις υπόλοιπες σακούλες μεταφοράς.
• Νέα Υόρκη ΗΠΑ: Υπάρχουν προτάσεις για χρέωση 0,10 δολαρίων σε χάρτινες και πλαστικές σακούλες και επιβολή προστίμων συμμόρφωσης.
• Καναδάς Τορόντο: Από το 2009 χρέωση τουλάχιστον 5 σεντς ανά πλαστική σακούλα.
 Δανία: Εχει μάλλον το υψηλότερο τέλος που ξεπερνά και τα 0,50 ευρώ και τίθεται μέσω φόρου στους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές.
 Ελβετία: Τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν 0,12-0,15 ευρώ τη χάρτινη σακούλα, ενώ δεν διατίθεται πλαστική.
ΠΗΓΗ: Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστική σακούλα μόνο με χρέωση"

Πακέτο Γιούνκερ: 3 δισ. ευρώ άμεσα στην ελληνική οικονομία

Πόροι άνω των 3 δισ. ευρώ διοχετεύονται άμεσα στην ελληνική οικονομία μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ και της ενεργοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας.

Ήδη, όπως παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, στο Σχέδιο Γιούνκερ έχουν ενταχθεί χρηματοδοτήσεις 533 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συγκεκριμένα μέσω του μηχανισμού για το Σχέδιο Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων) για έργα συνολικού ύψους 854 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται αμέσως μετά τις 5 μεγάλες οικονομίες της ΕΕ σε όρους αξιοποίησης του Σχεδίου.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ προς την ProCredit και 100 εκατ. ευρώ προς την Εθνική τράπεζα, για χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ χθες ανακοινώθηκε μια νέα πρωτοβουλία χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, προς την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα επιτρέψει τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 545 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, έχουν ήδη εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1.238 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, εκ των οποίων περί τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποσό που σύντομα θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με την υπογραφή και νέων συμφωνιών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως εκτιμά το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμφωνήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σταθάκη στη Ρώμη να υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα κοινό σχέδιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα επεξεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς των δύο κρατών.

Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, επίσης, να ενεργοποιηθούν τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με τις προσπάθειες του υπουργείου. Πρόκειται για το Fund of Funds, το οποίο θα λάβει πόρους 400 εκατ. ευρώ μέσω σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ (αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το σχετικό δάνειο στις αρχές Δεκεμβρίου). Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το «νέο εξοικονομώ», με πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με πόρους 1 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, δηλαδή, οι τρεις μηχανισμοί θα διαθέσουν πόρους 1,9 δισ. ευρώ ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν επίσης το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το νέο Ταμείο Υποδομών. Το πρώτο θα αφορά και πάλι χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το δεύτερο θα αφορά χρηματοδοτήσεις προς τη βασική έρευνα αλλά και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση για καινοτομικά προϊόντα σημειώνεται ότι στο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπεται ότι στο μέλλον οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή εντοπίζει ανάγκη για ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή έργο που δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά, θα μπορεί να καθίσταται πρώτος αγοραστής, βοηθώντας τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ελλιπούς αρχικής ζήτησης. Η χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο Υποδομών θα έρθει για να υποστηρίξει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πακέτο Γιούνκερ: 3 δισ. ευρώ άμεσα στην ελληνική οικονομία"

Σε επιφυλακή η Τροχαία για την έξοδο της 28ης Οκτωβρίου

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και αστυνόμευσης στο οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνει η Τροχαία σε όλη την Επικράτεια λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα εν όψει εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και για παραβάσεις που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.

Παράλληλα, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων κατά την εορταστική αυτή περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, και συγκεκριμένα ως εξής:
Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στο ρεύμα εξόδου από 16.00-21.00.
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο ρεύμα εξόδου από 08:00-13:00.
Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από 15.00-21.00.
Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επιφυλακή η Τροχαία για την έξοδο της 28ης Οκτωβρίου"

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ενα ακόμα εμπόδιο πέρασε το σχήμα υπό τη γερμανική Fraport που αναλαμβάνει τη διαχείριση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Χθες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε και τις έξι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από διάφορους φορείς ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε μαζί και τις έξι αιτήσεις, δύο από τις οποίες είχαν υποβληθεί από τα σωματεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), δύο από τα Χανιά (από τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς της πόλης) και δύο από την Κέρκυρα (από το δήμο, την περιφέρεια, τον δικηγορικό σύλλογο κ.λπ.).

Οπως είχε υποστηρίξει προ ημερών ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας, η παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα της Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017.

Τότε αναμένεται να εισπραχθεί και το τίμημα του 1,23 δισ. ευρώ που προσέφεραν οι νέοι διαχειριστές των αεροδρομίων οι οποίοι και δεσμεύονται για επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές για τα περιφερειακά αεροδρόμια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news