facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Πωλούνται 200.000 σπίτια λόγω ΕΝΦΙΑ και «κόκκινων δανείων

Σε ένα απέραντο… πωλητήριο έχει μετατραπεί η εγχώρια αγορά ακινήτων, με το στοκ των προς πώληση κατοικιών να ξεπερνά σήμερα τις 200.000.

Ο αριθμός τους, μάλιστα, φέρεται, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, να έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πριν από μια διετία, γεγονός που, όπως εξηγούν οι ίδιοι, εδράζεται στην ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη των ιδιοκτητών να απαλλαγούν από το πανάκριβο κεραμίδι.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» περίπου 99.000 κατοικίες διατίθενται προς πώληση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον αριθμό για το σύνολο της χώρας να προσεγγίζει τις 110.000.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα βόρεια και ανατολικά της Αθήνας εμφανίζονται να είναι προς πώληση 23.144 κατοικίες. Εξ αυτών, οι αγοραπωλησίες των 22.169 έχουν ανατεθεί σε μεσίτες, με μόλις 975 κατοικίες να διατίθενται προς πώληση… με κυνήγι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Με στοκ 23.025 ακινήτων βρίσκονται τα κεντρικά και νότια προάστια της Αττικής, ενώ μικρότερο αριθμό προς διάθεση κατοικιών εμφανίζει ο Πειραιάς και το υπόλοιπό του (Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός και Πέραμα) με συνολικά 8.129 ακίνητα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τα ανατολικά προάστια εμφανίζουν το μεγαλύτερο στοκ προς διάθεση κατοικιών. Ειδικότερα, σε σύνολο 7.030 ακινήτων, 792 είναι στην Κάτω Τούμπα, 683 στην Καλαμαριά, 434 στο Φάληρο και 251 στην Πυλαία. Στα περίχωρα, πληθώρα ακινήτων διαθέτει η Θέρμη (313 σε σύνολο 2.192), ενώ τη μερίδα του λέοντος στην κεντρική Θεσσαλονίκη κατέχει το κέντρο (459 σε σύνολο 2.032). τέλος στα δυτικά ο Εύοσμος πουλά περί τα 200 ακίνητα, οι Συκιές 164, οι Αμπελόκηποι 145 και η Σταυρούπολη 98.

Περί τις 5.000 κατοικίες πωλούνται στην Πελοπόννησο, με Αχαΐα και Κορινθία να κρατούν τα… σκήπτρα. Ειδικότερα, στον πρώτο νομό διατίθενται 2.160 κατοικίες και στο δεύτερο 1.250.

Περισσότερα από 560 ακίνητα αναζητούν αγοραστές στη Μύκονο. Παρά τη διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στο «νησί των ανέμων», οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να πωλήσουν τα σπίτια τους, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης. Όσον αφορά, πάντως, στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα… αδιάθετα ακίνητα ξεπερνούν τα 250 στην Πάρο, τα 180 στην Άνδρο και τα 150 στη Σαντορίνη.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλούνται 200.000 σπίτια λόγω ΕΝΦΙΑ και «κόκκινων δανείων"

Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000€ «συμβουλεύει» η Παγκόσμια Τράπεζα

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, έχοντας αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής πάντως, η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις πέντε χιλιάδες ευρώ, έχει απορριφθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθώς, όπως σημειώνουν, το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.

Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς.

Στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα (που ήδη βρίσκεται σε ισχύ) αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000€ «συμβουλεύει» η Παγκόσμια Τράπεζα "

Ο Τσίπρας «έκοψε» τον Σκουρλέτη από το Πολιτικό Συμβούλιο [λίστα]

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν κορυφαία ονόματα υπουργών και στελεχών του κόμματος, με τον πρωθυπουργό να μην προτείνει τον Πάνο Σκουρλέτη.
Μπορεί στο τυπικό μέρος της υπόθεσης, το «κόψιμό» του από την πρόταση να οφείλεται στην απαιτούμενη ποσόστωση που επιβάλλει συμμετοχή γυναικών σε συγκεκριμένο αριθμό. Οι πληροφορίες λένε ότι η αρχική πρόταση Τσίπρα περιελάμβανε και τον Πάνο Σκουρλέτη αλλά και το Θοδωρή Δρίτσα. Ωστόσο με την ένταξη γυναικών,  ο Π.Σκουρλέτης έμεινε έξω.
Οι Άλκης Ρήγος και Χάρης Γολέμης πρότειναν ει νέου τον υπουργό Ενέργειας ωστόσο ο ίδιος αφού δε συμπεριλαμβανόταν στην προεδρική πρόταση, αρνήθηκε.
Οι πληροφορίες που θέλουν την αντικατάστασή του στον επικείμενο ανασχηματισμό, ή το σπάσιμο των αρμοδιοτήτων του, με το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να πηγαίνει σε άλλο υπουργείο, έχουν προκαλέσει την ενόχλησή του και σε συνομιλητές του εξομολογείται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προτιμούσε να μην παραμείνει υπουργός περιορισμένων αρμοδιοτήτων, ή  να ξανακάνει νέα αρχή με τρίτο υπουργείο. «Τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα, για να τα αλλάζεις» απαντά σε όσους τον ρωτούν αν ετοιμάζεται να πάει σε άλλο υπουργείο.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι εξαιρετικές ενώ επίσης ότι μπορεί να επιστρέψει στα βουλευτικά του καθήκοντα.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε τους:
  • Ολγα Γεροβασίλη
  • Ράνια Σβίγγου
  • Νίκος Βούτσης
  • Γιάννης Δραγασάκης
  • Δημήτρης Τζανακόπουλος
  • Γιάννης Μπαλάφας
  • Νίκος Παππάς
  • Νίκος Φίλης
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • Αριστείδης Μπαλτάς
Προτάθηκαν από άλλους: Φωτεινή Βάκη, Τασία Χριστοδουλοπούλου
Για την εκτελεστική επιτροπή δεν έκανε πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ψηφοδέλτιο για την εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από τους:
  • Σία Αναγνωστοπούλου
  • Δημήτρης Δημητριάδης
  • Νάσος Ηλιόπουλος
  • Νατάσα Θεοδωρακοπούλου
  • Εφη Καλαμαρά
  • Πέτρος Καλκανδής
  • Πέτρος Καραγεώργος
  • Κατερίνα Κνήτου
  • Αντώνης Κοτσακάς
  • Ερμίνα Κυπριανίδου
  • Πάνος Λάμπρου
  • Αγγελος Μανταδάκης
  • Γιάννης Μπουρνούς
  • Αλκης Ρήγος
  • Νίκος Σκορίνης
  • Μιχάλης Υδραίος
  • Μαρίκα Φραγκάκη
  • Αλέξης Χριστόπουλος
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας «έκοψε» τον Σκουρλέτη από το Πολιτικό Συμβούλιο [λίστα] "

Τρία πρώην μέλη του ΑΣΕΠ που παύθηκαν πρόωρα προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρία πρώην μέλη του ΑΣΕΠ που παύτηκαν, πριν τη λήξη της θητείας τους και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες αφενός έληξε πρόωρα η θητεία μελών του ΑΣΕΠ και αφετέρου διορίστηκαν νέα μέλη.

Οι τρεις οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι ο πρώην αρεοπαγίτης Γεώργιος Καπερώνης, ο πρώην πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Κωνσταντίνος Σιδέρης και ο πρώην καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Ιωάννης Παπαδημητράκης.

Ειδικότερα, οι τρεις υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4339/2015 που προβλέπει την διακοπή της θητείας των μελών του ΑΣΕΠ είναι αντίθετος στις διατάξεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, και η αντικατάστασή τους είναι παράνομη γιατί στηρίχθηκε σε αντισυνταγματικό νόμο.

Ακόμη, αναφέρουν ότι τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που διορίστηκαν δεν έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία πρώην μέλη του ΑΣΕΠ που παύθηκαν πρόωρα προσέφυγαν στο ΣτΕ"

Το σπίτι της Σοφίας Βέμπο στον Βόλο βρίσκεται εγκαταλειμμένο, ξεχασμένο από την πολιτεία

Ο Γ. Σούρλας με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητεί να αξιοποιηθεί το σπίτι της Σοφίας Βέμπο στον Βόλο. 
Να γίνει χώρος αναφοράς για την τραγουδίστρια της Νίκης, που ταυτίστηκε με το Έπος του 1940 και κατέστη εθνικό σύμβολο.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο πλαίσιο των ερευνών για την αναζήτηση στοιχείων για τη Σοφία Βέμπο που έζησε στην πόλη του Βόλου περί τα δεκαοκτώ χρόνια εντάσσεται και ο εντοπισμός της οικίας που έζησε με την οικογένειά της.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι διέμενε στην πάροδο της οδού Δημητριάδος μεταξύ 221-223, και η κατοικία της υπάρχει και σήμερα. Πέρα από τις αφηγήσεις των σημερινών ιδιοκτητών, αυτό επιβεβαιώνεται και από το πωλητήριο που συντάχθηκε σε Συμβολαιογραφείο του Βόλου στις 30 Απριλίου του 1923, με βάση το οποίο η οικογένεια Μπέμπο(αυτό ήταν το πραγματικό επίθετο), το πούλησε στο Δημήτριο Παπαχατζή, τον σημερινό ιδιοκτήτη.

Τώρα είναι η ώρα η Πολιτεία, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες να αποκτήσει το οίκημα αυτό και να το αξιοποιήσει. Να γίνει Μουσείο ή χώρος αναφοράς για την Σοφία Βέμπο, για την Ελληνίδα που διακρίθηκε για την πατριωτική και κοινωνική της προσφορά. Για την τραγουδίστρια της Νίκης, που ταυτίστηκε με το Έπος του 1940, και έχει καταστεί εθνικό σύμβολο».



Εκτενής αναφορά για τη Βέμπο θα γίνει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα: «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».



newspatrasso

Διαβάστε Περισσότερα » "Το σπίτι της Σοφίας Βέμπο στον Βόλο βρίσκεται εγκαταλειμμένο, ξεχασμένο από την πολιτεία"

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό που ζούμε είναι δικτατορία

Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εξαπέλυσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας πως ζούμε σε ένα αντιδημοκρατικό, αυταρχικό καθεστώς.

Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ, η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως ζούμε μια δικτατορία, γι΄αυτό καλούμαστε να την ανατρέψουμε, να κάνουμε μια επανάσταση απέναντι σε αυτήν την απολυταρχία.

Σχολιάζοντας τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η Κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για δήθεν επαναστατική γυμναστική του ΠτΔ.

«Ας υπάρξει ένα μέτρο στις δηλώσεις του όταν είναι μεταξύ των προδοτών και των προτεργατών της υποβάθμισης της διεθνούς σχέσης της χώρας μας και της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι έχει χαρακτηρίσει ξεφτιλισμένο τον Πρωθυπουργό, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε: «Ναι, και θα το ξανάλεγα, το πιστεύω απόλυτα». Δεν είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, βαρύ είναι αυτό που κάνει» πρόσθεσε.

«Αν σας φαίνεται βαρύ το ξευτιλισμένος και χοντρό το προδότης θα πρέπει να απαντήσετε πώς σας φαίνεται αυτό που γίνεται στη χώρα» κατέληξε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό που ζούμε είναι δικτατορία"

Σκουρλέτης: Δεν ένιωσα αλληλεγγύη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν δεν μειωθούν μετά το ´18 τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν δεν υπάρξει μια συμφωνία απομείωσης του χρέους, στοιχεία απαραίτητα για να βαδίσουμε με σιγουριά στον δρόμο της ανάπτυξης, τότε δεν θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τα μεγέθη της οικονομίας, ακόμη και αν οι στόχοι επιτευχθούν». Αυτό δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews» ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. «Προχωράμε όσο μάς εμπιστεύεται ο λαός» υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στιγμές που ένιωσε έλλειψη αλληλεγγύης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της κυβέρνησης είπε: «Αναμφίβολα μιλάμε για ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του εμπεριέχει τη λογική της λιτότητας – υπήρξε, άλλωστε, προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού. Πλην, όμως, αυτή τη συμφωνία δεν την κρύψαμε από τον λαό, αντιθέτως την παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές και ζητήσαμε να κριθούμε για το σύνολο των προσπαθειών μας από τον Γενάρη του 2015. Βεβαίως, ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας αυτού του προγράμματος δεν προκύπτει μόνον από τα περιοριστικά μέτρα που εμπεριέχει, αλλά και από μια συνολική αντίληψη που προωθεί ως μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης για το σύνολο της κοινωνίας, την υγεία, την παιδεία, τον χωρικό σχεδιασμό, τον ρόλο του Δημοσίου κ.λπ. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς τονίζουμε πως δεν διεκδικούμε την πατρότητα του προγράμματος, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. η οποία πιστεύει και εμπνέεται από αυτές τις πολιτικές. Υπάρχουν βέβαια και πλευρές της πολιτικής μας που κινούνται έξω από τη βασική λογική της τελευταίας συμφωνίας, δεν είναι όμως αυτές που διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα».

Υπογράμμισε ότι «η επιλογή που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι με βάση τους πραγματικούς συσχετισμούς, ήταν η καλύτερη δυνατή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε ότι αν μεταφερθεί η συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη: «Αρνητικό θα είναι και να μας πουν «ναι» σε μια λύση για το χρέος, αλλά με ταυτόχρονη υπαγωγή σε ένα νέο πρόγραμμα».

Για τα μνημόνια είπε: «Η αποτυχία των δυο προηγούμενων μνημονίων είναι ότι οδήγησαν σε ένα τρίτο, παρόλο που το σημερινό είναι σαφώς ηπιότερο, εξαιτίας της σθεναρής διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, η σωρευτική επίδραση της λιτότητας δεν επιτρέπει τη συνέχισή της. Τα επόμενα μέτρα πρέπει να είναι μέτρα χαλάρωσης, δεν πάει άλλο».

Σχολιάζοντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απουσία ενός συλλογικού καθοδηγητικού πολιτικού κέντρου φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και σε αρκετές περιπτώσεις επηρέασε και το αποτέλεσμα. Είναι κάτι που ακούστηκε κατά κόρον στη διάρκεια του Συνεδρίου. Η εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος πρέπει να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού». Παραδέχτηκε επίσης ότι κατά το συνέδριο υπήρξαν στιγμές που ένιωσε έλλειψη αλληλεγγύης τονίζοντας ότι «όλοι όσοι βρεθήκαμε απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αντιπαρατεθήκαμε με κατεστημένες δυνάμεις ή είχαμε πάρει μέρος σε σκληρές συζητήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του λαού μας, έχουμε ανάγκη αλληλεγγύης και στήριξης».

«Το κόμμα έχει ανάγκη από ένα σοκ πολιτικοποίησης για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του. Να στηρίζει τη κυβέρνηση, να τη γειώνει κοινωνικά, αλλά και να αποτελεί τη συνείδησή της. Στο Συνέδριο φάνηκε ότι έχουν σπάσει τα στεγανά ανάμεσα στις υφιστάμενες τάσεις, κατά συνέπεια βρίσκονται σε μια φάση ανασύνθεσης. Το ζητούμενο πάντα είναι η λειτουργία των τάσεων να μην υποκαθιστά τις πολιτικές διαδικασίες των συλλογικών οργάνων» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι δελφίνος απάντησε: «Εδώ γελάνε... Κατανοώ την επαγγελματική «διαστροφή» ορισμένων συναδέλφων σας να ανακαλύπτουν κάθε φορά ρήγματα, αντάρτες ή «δελφίνους», αλλά, δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το Συνέδριό του πολιτικά ενωμένος, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται στην ευρύτατη υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης».

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν είναι πρόθυμος να υπηρετήσει τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων του προγράμματος Σαμαρά – Βενιζέλου, «που είναι εκτός της συμφωνίας που υπογράψαμε. Αναφέρομαι, όπως καταλάβατε, στην καταστροφική και αδιέξοδη πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ».

Στη διαμάχη Βαρουφάκη - Στουρνάρα, ο Π. Σκουρλέτης δηλώνει ότι δεν είναι «με κανέναν από τους δύο, για διαφορετικούς λόγους».

Τέλος είπε ότι αν ο νόμος Παππά κηρυχθεί αντισυνταγματικός, «πι αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υποσταλεί το μέτωπο κατά της διαπλοκής και της προσπάθειας να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Δεν ένιωσα αλληλεγγύη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ"

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ -Τι αλλάζει

Στην ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου στοχεύει πλέον το υπουργείο Παιδείας, καθώς το μοντέλο του International Baccalaureate (I.B.) που πρότεινε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κρίνεται ανεφάρμοστο, όπως επίσης και η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ όσο υπάρχει κλειστός αριθμός θέσεων στις σχολές. 
Οσον αφορά το το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή σε σχολή και όχι σε τμήματα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές σε σχέση με σήμερα. Δηλαδή, οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι αυτοί που θα δοκιμάσουν το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινής», ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα σειρά άτυπων επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων. 
Το υπουργείο Παιδείας ελπίζει πως θα καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αναβάθμισης του Λυκείου και του νέου εξεταστικού με σύνθεση των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί. Παράλληλα, θα επιδιώξει συναίνεση, ώστε αυτή να αποτελεί την τελευταία αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα πεδία:
  • Αναβάθμιση του Λυκείου: Καθώς η ΟΛΜΕ έχει πλήρως απορρίψει την πρόταση για 4ετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο στα πρότυπα του I.B., προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι οποίες «τώρα γίνονται στο φροντιστήριο» όπως είπε ο υπουργός Νίκος Φίλης, εννοώντας ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η πρόταση είναι να καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή.
  • Διαδικασία εξετάσεων: Ολες οι θέσεις συγκλίνουν στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (όπως τώρα) και οι εξετάσεις να συνεχίσουν να διοργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα ΑΕΙ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η μόνη αλλαγή είναι ότι προτείνεται οι υποψήφιοι να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις (είχε προταθεί από το πόρισμα Μπαμπινιώτη).
  • Εισαγωγή στα ΑΕΙ: Θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα όπως συμβαίνει τώρα (πλην, βεβαίως, των μονοτμηματικών σχολών όπως συμβαίνει στο ΕΜΠ). Οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν σε ποιο τμήμα της σχολής θα συνεχίσουν. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα τμήματα της σχολής. Ετσι, το τμήμα θα διατηρηθεί ως πυρήνας του ΑΕΙ. Με την πρόταση αυτή, βέβαια, αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.
  • Αριθμός θέσεων ανά σχολή: Σήμερα, τα ΑΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ -Τι αλλάζει "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news