facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Fast track τώρα και στις πτωχεύσεις

Ενα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο το οποίο θα επισπεύδει τις πτωχεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα ανοίγει τον δρόμο ναι μεν για κούρεμα και επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και για χιλιάδες χρεοκοπίες-εξπρές, ετοιμάζεται να προωθήσει για ψήφιση εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για τον καινούριο Πτωχευτικό Κώδικα ο οποίος θα εισηγηθεί fast track πτωχεύσεις και ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας όσον αφορά στα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και ιδιώτες πιστωτές. Αν και μια τέτοια λύση από πλευράς των τραπεζικών κύκλων χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς θα γίνει κατορθωτό να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση σωτηρίας μερικών υγιών επιχειρηματικών σχημάτων, από την άλλη κύκλοι της εργοδοσίας και κυρίως της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο το νέο αυτό πλαίσιο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για χιλιάδες επιχειρήσεις που, έστω και με προβλήματα, επιβίωναν. Παράλληλα φόβοι υπάρχουν και για εντεινόμενο κύμα νέων ανέργων, μια που επιχειρήσεις θα κλείνουν άμεσα.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι με την «καινοτομία» της εκχώρησης ανακριτικών αρμοδιοτήτων στους λεγόμενους εισηγητές των πτωχεύσεων ανοίγει ένας κύκλος ερευνών για τις υπό χρεοκοπία επιχειρήσεις, ο οποίος θα κλείνει ενδεχομένως σε κάποιο εισαγγελικό γραφείο. Πρόκειται για το άρθρο 61 του νέου κώδικα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «newmoney.gr», το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «θα δίνονται ανακριτικά καθήκοντα στους εισηγητές επί της διοίκησης της πτώχευσης» και αυτοί θα μπορούν «να εξετάζουν ανωμοτί τον οφειλέτη και ενόρκως τους αντιπροσώπους και υπαλλήλους του σχετικά με ό,τι αφορά τη σύνταξη του ισολογισμού και τις περιστάσεις και αιτίες της πτώχευσης». Στο επίμαχο άρθρο που θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις συμπληρώνεται ότι «αντίγραφα των καταθέσεων θα διαβιβάζει ο εισηγητής και προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν συντρέχει περίπτωση ποινικής ευθύνης κάποιου προσώπου». Είναι η πρώτη φορά που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα οδηγηθεί μαζικά σε διώξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν χιλιάδες πλέον περιπτώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που κατά το πρότυπο των «ολιγαρχών» θα οδηγούνται σε δικαστικές περιπέτειες. Εμπλοκή έχει υπάρξει και στο ότι πρέπει να έχει εισήγηση και το ΣΔΟΕ ως προς τις ανακρίσεις που προετοιμάζονται.
Την προσπάθεια ποινικοποίησης της πτώχευσης εξάλλου ορίζει και το άρθρο 62 του προς συζήτηση νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ειδικότερα αναφέρεται στο draft του σχετικού κυβερνητικού σχεδίου που έχουμε στη διάθεσή μας: «Αν ο οφειλέτης αρνείται να εμφανιστεί, εφόσον ειδοποιηθεί νόμιμα πριν από δύο ημέρες ενώπιον του συνδίκου ή του εισηγητή, ο εισηγητής μπορεί να επιβάλλει σε αυτόν ποινή της τάξεως από 500 έως 2.000 ευρώ υπέρ του Ταμείου Νομικών».
photonewmoney
Η πτώχευση αναδεικνύει τα δικά της επαγγέλματα
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά την υιοθέτηση ενός νέου επαγγέλματος, ενδεικτικού της διάθεσης της κυβέρνησης της Αριστεράς να προχωρήσει δυναμικά στην επιτάχυνση των πτωχεύσεων. Ο λόγος γίνεται για το επάγγελμα του «διαχειριστή πτωχεύσεων», το οποίο θα περιλαμβάνεται στο προσεχές νομοσχέδιο. Ηδη μάλιστα οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας έχουν λάβει αντίγραφα του υπό συζήτηση νέου πλαισίου για να ενημερωθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο διαχειριστής πτωχεύσεων θα επιμελείται τις κηρύξεις πτωχεύσεων, τις προσκλήσεις των πιστωτών, τις διώξεις και όλα τα μέτρα που αναφέραμε πιο πάνω. Θα έχει αρμοδιότητα για εγγραφές υποθηκών και προσημειώσεων, για εκποιήσεις και σφραγίσεις και για σειρά άλλων μέτρων κατά των ασυνεπών οφειλετών. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «newmoney.gr», ο νέος νόμος που μελετάται και ήδη είναι σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης τόσο με την αγορά όσο και με τον Δικηγορικό Σύλλογο, θα περιλαμβάνει 182 άρθρα και θα είναι κατά πολύ πιο τολμηρός σε σύγκριση με τον παλαιότερο πτωχευτικό νόμο. Και γράφουμε πιο τολμηρός καθώς καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επιδίωξε λύσεις τόσο γρήγορες στην εφαρμογή, κινούμενες και προσανατολισμένες περισσότερο σε κατευθύνσεις «αγοράς χρόνου» και μη επίτευξης ντόμινο χρεοκοπιών. Να, όμως, που η εν λόγω κυβέρνηση παρουσιάζεται πιο πιστή στην ανάγκη εκκαθάρισης των αγορών.
Σύμφωνα με το draft του σχετικού νόμου που παρουσιάζουμε, «η πτώχευση αποσκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του ή άλλον τρόπο που προβλέπεται από σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδίως με τη διατήρηση της επιχείρησής του». Εδώ υπήρξε καταλυτική παρέμβαση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν πιστεύει -σε αντίθεση με την κυβέρνηση- σε ένα αυστηρό και τιμωρητικό σύστημα χρεοκοπιών, επιδιώκοντας να δώσει ευκαιρίες σε όσες εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν. Σημαντικό στοιχείο ως προς την αρχιτεκτονική της αναθεώρησης του Πτωχευτικού Κώδικα που προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών είναι ότι ουσιαστικά με το νέο πλαίσιο ολοκληρώνεται μια τριγωνική διαδικασία που είχε εγκαινιαστεί με τον κώδικα δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και τώρα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
Ουσιαστικά η νέα διαδικασία θα επιβάλει τέσσερα όργανα που θα επιφορτίζονται με την τήρηση του πλαισίου. Τα πτωχευτικά δικαστήρια, τους εισηγητές, τους συνδίκους και τη συνέλευση των πιστωτών, η οποία θα αποφαίνεται μαζί με όλους τους παραπάνω για τη βιωσιμότητα ή όχι των business plans που θα κατατίθενται εκ μέρους των οφειλετών. Η νέα διαδικασία, πάντως, θα ανοίξει τον δρόμο της διευκόλυνσης των πτωχεύσεων ακόμα και εντός του μήνα.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Fast track τώρα και στις πτωχεύσεις"

Αναδρομική φορο-βόμβα με τις νέες μειώσεις

Εκκαθαριστικά σημειώματα με επιπλέον πληρωτέα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα λάβουν την άνοιξη του 2017 οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι όταν θα υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016.

Ο λόγος είναι ότι το επόμενο έτος ο υπολογισμός της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει με βάση τις επαχθέστερες φορολογικές κλίμακες, που καθιερώθηκαν από τον περασμένο Μάιο με τον ν. 4387/2016, για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016, δηλαδή και για τους 12 μήνες, ενώ ο φόρος εισοδήματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται φέτος κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, έχει υπολογιστεί με τις προηγούμενες πιο ευνοϊκές κλίμακες και μόνο κατά τους επόμενους 7 μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, υπολογίζεται με τις νέες επαχθέστερες κλίμακες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθούν τα επιπλέον ποσά φόρων που θα αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων το 2017 αποτυπώνονται στους αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που δημοσιεύουμε. Από τους πίνακες προκύπτει ότι τα επιπλέον ποσά φόρων φθάνουν έως και τα 455 ευρώ.

Οι νέες κλίμακες
Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες θα υποβληθούν την άνοιξη του 2017 από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και θα αναγράφουν τα εισοδήματα του 2016, ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει με βάση τις κλίμακες οι οποίες καθιερώθηκαν τον περασμένο Μάιο με το ν. 4387/2016.

Οι κλίμακες αυτές είναι επαχθέστερες για τους εξής λόγους:

1. Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% ισχύει πλέον για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ στην παλαιά κλίμακα ο ελάχιστος συντελεστής 22% έφθανε μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 25.000 ευρώ.

Επιπλέον, η ετήσια έκπτωση φόρου μειώθηκε από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα. Μόνο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η ανώτατη ετήσια έκπτωση φόρου παρέμεινε στα 2.100 ευρώ.

Επίσης, στη νέα κλίμακα:

* Πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ στην παλαιά κλίμακα, από τα 20.000 έως τα 25.000 ευρώ εφαρμοζόταν συντελεστής φόρου 22% και από τα 25.001 έως τα 30.000 ευρώ συντελεστής 32%.

* Πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 37%. Στην παλαιά κλίμακα, από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ εφαρμοζόταν συντελεστής 32%.

* Σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 45%. Στην προηγούμενη κλίμακα, από τα 40.001 έως τα 42.000 ευρώ, επιβαλλόταν φόρος 32% και στο υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα επιβαλλόταν φόρος 42%.

*Η έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετο εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ, ενώ στην παλαιά κλίμακα υπήρχε ενιαία έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, η οποία όμως μειωνόταν κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος πάνω από τα 21.000 ευρώ.

2. Η κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής: συντελεστής 2,2% για τμήμα ετησίου εισοδήματος από 12.001 ως 20.000 ευρώ, 5% για τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ, 6,5% για τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ, 7,5% για τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, 9% για τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και 10% για τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Στην προηγούμενη κλίμακα εφαρμόζονταν συντελεστές:

* 0,7% σε όλο το ετήσιο εισόδημα αν ανερχόταν μεταξύ 12.000 και 20.000 ευρώ,
* 1,4% σε όλο το ετήσιο εισόδημα αν ανερχόταν μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ,
* 2% σε όλο το ετήσιο εισόδημα αν ανερχόταν μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ,
* 4% σε όλο το ετήσιο εισόδημα αν ανερχόταν μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ,
* 6% σε όλο το ετήσιο εισόδημα αν ανερχόταν μεταξύ 100.000 και 500.000 ευρώ και
* 8% σε όλο το ετήσιο εισόδημα αν ανερχόταν πάνω από 500.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο
Τα αποτελέσματα των παραπάνω μεταβολών είναι η επιβολή φόρων στους περισσότερους από όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 ευρώ (αντιστοιχεί σε μισθό 616 ευρώ) και μέχρι 9.545 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, καθώς και η αύξηση των συνολικών φορολογικών επιβαρύνσεων για τους περισσότερους από όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.545 ευρώ.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομική φορο-βόμβα με τις νέες μειώσεις"

Θρίλερ με αεροσκάφος Τσέσνα: Αγνοείται από το απόγευμα -Πετούσε από Καλάβρυτα ατα Μέγαρα

Θρίλερ με αεροσκάφος τύπου Τσέσνα, με δύο επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε πτήση από τα Καλάβρυτα στα Μέγαρα αγνοείται από τις 18:31, το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροσκάφος επιβαίνουν δύο άτομα, ενώ στις 17:15 ήταν η τελευταία του επαφή με το κέντρο ελέγχου Ανδραβίδας.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους παίρνουν μέρος ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι και ένα αεροσκάφος C 130.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων και ένα όχημα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ερευνούν την περιοχή, προκειμένου να βρουν κάποιο στοιχείο.

Ταυτόχρονα, ρωτούν τους κατοίκους των κοινοτήτων, αν είδαν κάτι ή άκουσαν κάποιο θόρυβο.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα περιπολούσαν οχήματα της Πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές των Καλαβρύτων, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για πτώση αεροπλάνου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με αεροσκάφος Τσέσνα: Αγνοείται από το απόγευμα -Πετούσε από Καλάβρυτα ατα Μέγαρα "

Ανάρτηση-αίνιγμα του γιου της εισαγγελέως Τσατάνη: Συγχωρώ τους Πυρήνες της Φωτιάς, άλλους όχι

Μια ανάρτηση που αφήνει πολλές αιχμές έκανε ο γιος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, Γιώργος Γρηγοράκης, με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στην οδό Ιπποκράτους.

«Την έκρηξη της βόμβας αυτής την προκάλεσαν έμμεσα πολλοί παράγοντες. Παραπλανήσατε τον κόσμο στο να χτίσει μια συγκεκριμένη εικόνα της μητέρας μου, με σκοπό την ηθική εξόντωση της», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Αν και γενικά αποφεύγω να δημοσιεύω στο Facebook λεπτά και προσωπικά ζητήματα, τα τελευταία γεγονότα ξεπερνάνε τα όρια της υπομονής μου.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όσα άτομα ήταν κοντά μου, αλλά και όσα άτομα ενδιαφέρθηκαν να στείλουν ένα μήνυμα για να διαπιστώσουν ότι εγώ και η μητέρα μου δεν είχαμε την τύχη της μικρής Αννούλας.

Τον τελευταίο χρόνο εγώ και ή οικογένεια μου έχουμε δεχτεί έναν πρωτόγνωρο γκεμπελικό πόλεμο. Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μια ιστορία που αφορά την μητέρα μου και τους εμπλεκόμενους.

Μπορώ όμως να σας περιγράψω το πως βίωσα αυτόν τον πόλεμο. Κάποια πρόσωπα επέλεξαν να ξεπεράσουν τα όρια και να σημάνουν έτσι οι καμπάνες ενός άγριου πολέμου. Και εκεί κάπου ξεκίνησαν να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια τα πρώτα άρθρα που στοχοποιούσαν την μητέρα μου.

Σκοπός αυτών να διαβάλουν πλήρως την μητέρα μου, προβάλλοντας την ως την θηλυκή έκδοση κακοποιών από γκανγκστερικές ταινίες. Το τι είναι η μητέρα μου σε προσωπικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο δεν με ενδιαφέρει καθόλου να το προβάλλω. Όσοι είναι κοντά της γνωρίζουν πολύ καλά τι εστί Γεωργία Τσατάνη. Μέχρι και εχθές μπορούσα να δεχτώ τα περισσότερα βρομόλογα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το γεγονός ότι μερικές ώρες πριν η μητέρα μου (αλλά και οι κάτοικοι της Οδούς Ιπποκράτους) παρά τρίχα δεν βρέθηκαν νεκροί, αλλά μερικοί έτρεξαν στο γραφείο τους (μάλλον ξενύχτησαν από το άγχος τους...) για να συντάξουν άρθρα τα οποία υπονοούν οτι η μητέρα μου επωφελήθηκε από την έκρηξη της βόμβας.

Την έκρηξη της βόμβας αυτής την προκάλεσαν έμμεσα πολλοί παράγοντες. Παραπλανήσατε τον κόσμο στο να χτίσει μια συγκεκριμένη εικόνα της μητέρας μου, με σκοπό την ηθική εξόντωση της.

Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου μόνο αποτροπιασμό μπορώ να αισθανθώ για όλους εσάς που παραλίγο να αποτελέσουν καταλύτη στην δολοφονία της μητέρας μου, και λυπάμαι εσάς που τρώτε το σανό που σας πετούν...

Θα ήθελα να ήσασταν για λίγα δευτερόλεπτα στο μυαλό μου όταν με κάλεσε η μητέρα μου λέγοντας μου '' Σε αγαπάω πολύ, αλλά σε παρακαλώ μην τα παρατήσεις είσαι ίδιος ο παππούς σου''. Τους πυρήνες της φωτιάς τους συγχωρώ γιατί δεν ήξεραν ποιόν άνθρωπο πήγαν να σκοτώσουν. Αυτοί που δεν συγχωρώ είναι εκείνοι πού όλον αυτόν τον καιρό έκαναν τον κόσμο να πιστέψει ένα παραμύθι, για να επωφεληθούν εκείνοι. Περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Θα επανέλθω... ».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάρτηση-αίνιγμα του γιου της εισαγγελέως Τσατάνη: Συγχωρώ τους Πυρήνες της Φωτιάς, άλλους όχι "

ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά πρόεδρος ο Τσίπρας με 93,5% -Για πρώτη φορά γκρίνια και κριτική

Με την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,5%, επί του συνόλου των εγκύρων, έληξε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926 ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:

*Αλέξης Τσίπρας: 2.548
*Λευκά: 176
*Ακυρα: 34

Προσμετρώντας και τα λευκά και τις ψήφους υπέρ του, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε ποσοστό 93,53%, επί του συνόλου των εγκύρων.

Ωστόσο, για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η επανεκλογή Τσίπρα είναι δεδομένη καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.

Το ποσοστό που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και τα ελάχιστα λευκά (μόλις 176) έδειξαν ότι το «κεφάλαιο Τσίπρας» παραμένει πολύτιμο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η σειρά εκλογής στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, τούτο θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Η εσωκομματική γκρίνια

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού -τον οποίο πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά - όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.

Οι ηχηρές απουσίες από το ψηφοδέλτιο της ΚΕ

Η δυσκολία με την οποία αναδείχθηκαν σύνεδροι, ανάγκασαν ηχηρά ονόματα, όπως τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να μην θέσουν υποψηφιότητα για την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι ήταν 419 για 151 μόλις θέσεις καθώς ελήφθη η απόφαση να μειωθούν τα μέλη της ΚΠΕ από 201 που ήταν. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ποια κυβερνητικά στελέχη θα μείνουν εκτός καθώς υπάρχει το «φρένο» της ποσόστωσης που προβλέπει συμμετοχή 25% για τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη αλλά και 1/3 ποσόστωση φύλου.

Τα ποσοστά Τσίπρα στο προηγούμενο συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74% ενώ το 2008 είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%.

Στο 1ο Συνέδριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τσίπρας είχε απέναντί του και άλλους δύο ανθυποψηφίους, ενώ η αποχή είχε κινηθεί στο 20%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά πρόεδρος ο Τσίπρας με 93,5% -Για πρώτη φορά γκρίνια και κριτική "

Ιωάννινα: Κλειστά για τρεις ημέρες και τα δικαστήρια λόγω του σεισμού

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας για τρεις μέρες, από αύριο το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016, χωρίς να αποκλείεται η παράταση της λειτουργίας των εν λόγω δικαστηρίων.

Ειδικότερα, λόγω του χθεσινού σεισμού στην περιοχή των Ιωαννίνων, από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε ότι «για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτίρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016».

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του υπουργού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Κλειστά για τρεις ημέρες και τα δικαστήρια λόγω του σεισμού"

Κατρούγκαλος: Μείωση του ΕΚΑΣ και αύξηση συντάξεων το 2018

Γενική αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ προς τα κάτω «για να μην το χάσει κανείς» και αυξήσεις στις συντάξεις το 2018, προαναγγέλλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Εργασίας, το 2017 θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει μείωση των δικαιούχων, αλλά η προβλεπόμενη από το μνημόνιο περικοπή της δαπάνης να προκύψει από αντίστοιχη αναπροσαρμογή της παροχής των σημερινών δικαιούχων, δηλαδή «για να μην χάσει κανείς το ΕΚΑΣ θα υπάρξει μια γενική αναπροσαρμογή του προς τα κάτω».

Για τις συντάξεις ξεκαθαρίζει ότι «καμιά νέα περικοπή δεν θα συμβεί όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση», αλλά αντιθέτως, σημειώνει, αν έχουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017 -όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί- τότε το 2018 οι νέες συντάξεις θα έχουν αυξήσεις, ενώ οι παλαιές θα αυξηθούν όταν η προσωπική διαφορά που ενσωματώνουν μηδενιστεί, λόγω της αύξησης των νέων συντάξεων.

Σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που αρχίζει αύριο, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι είναι «να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην επιδεινωθεί σε τίποτα η θέση των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως να αναστραφεί η εργασιακή απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων».

Υπ. Εργασίας: Προκαλούν κλίμα φόβου για τα Ταμεία

Προβλεπόμενη από νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων η κάλυψη ελλειμμάτων στα Ταμεία από τον ΑΚΑΓΕ, τονίζει το υπουργείο Εργασίας. Επί ΝΔ η πρώτη μεταφορά χρημάτων, σημειώνει και κάνει λόγο για παραπληροφόρηση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη σε διατάξεις των προ του 2015 κυβερνήσεων και η προγραμματισμένη από πέρσι χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που θεσπίσθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ακόμα μια φορά από μερίδα των ΜΜΕ ως παράνομη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ που προορίζονται για την καταβολή συντάξεων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο παραθέτει στοιχεία που όπως αναφέρει, αποκαθιστούν την αλήθεια:

«Α) Στις 30/09/2015: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονταν σε 4,028 δισ. εκ των οποίων 2,389 δισ. ήταν στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 1,639 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ

Β)Σήμερα: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 5,014 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,971 δισ. ευρώ είναι στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ (3655/2008) και τα υπόλοιπα 2,043 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ.

Αναφορικά δε με τα δημοσιεύματα για την διάθεση ποσών από τους λογαριασμούς αλληλεγγύης για κάλυψη ελλειμμάτων επισημαίνουμε τα εξής:

Α) Η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας Σύνταξης των ΦΚΑ έως 31.12.2018 προβλέπεται ήδη από τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011.

Β) Από το ΜΠΔΣ 2014-2018 το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπεται ότι διατίθενται κατ' έτος μέχρι και 400 εκ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων των φορέων κύριας σύνταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ.

Σε μια στιγμή που το Υπουργείο Εργασίας αποστέλλει στους συνταξιούχους αναλυτικά εξατομικευμένα ενημερωτικά σημειώματα για να έχουν πλήρη ενημέρωσή, κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στην διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την παραπληροφόρηση εκείνων που παρουσιάζουν επίσημες και προβλεπόμενες από το νόμο επιτροπές σαν επιτροπές «αναθεώρησης» του νόμου μέχρι την ψευδή πληροφόρηση για τον ΑΚΑΓΕ, ο στόχος είναι ένας. Η πρόκληση κλίματος φόβου, πανικού και δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Απέναντι σε όσους οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την κοινωνική ασφάλιση και απεργάζονται σχέδια για την ιδιωτικοποίησή της, επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα οικοδομήσει ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Μείωση του ΕΚΑΣ και αύξηση συντάξεων το 2018"

Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας τα περί λεηλασίας του ΑΚΑΓΕ

Για «ψευδή πληροφόρηση» που στοχεύει στην «πρόκληση κλίματος πανικού» στην ελληνική κοινωνία κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την άντληση πόρων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για την καταβολή συντάξεων.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «η προβλεπόμενη σε διατάξεις των προ του 2015 κυβερνήσεων και η προγραμματισμένη από πέρσι χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που θεσπίσθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ακόμα μια φορά από μερίδα των ΜΜΕ ως παράνομη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ που προορίζονται για την καταβολή συντάξεων».

Τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι στις 30/09/2015 τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονταν σε 4,028 δισ. εκ των οποίων 2,389 δισ. ήταν στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 1,639 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ.

Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 5,014 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,971 δισ. ευρώ είναι στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ (3655/2008) και τα υπόλοιπα 2,043 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ».

Απαντώντας σε δημοσιεύματα για την διάθεση ποσών από τους λογαριασμούς αλληλεγγύης για κάλυψη ελλειμμάτων το υπουργείο επισημαίνει ότι «η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας Σύνταξης των ΦΚΑ έως 31.12.2018 προβλέπεται ήδη από τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011» και ότι «από το ΜΠΔΣ 2014-2018 το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπεται ότι διατίθενται κατ’ έτος μέχρι και 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων των φορέων κύριας σύνταξης».

Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι «η πρώτη μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έγινε το 2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ.» και προσθέτει: «Από την παραπληροφόρηση εκείνων που παρουσιάζουν επίσημες και προβλεπόμενες από το νόμο επιτροπές σαν επιτροπές 'αναθεώρησης' του νόμου μέχρι την ψευδή πληροφόρηση για τον ΑΚΑΓΕ, ο στόχος είναι ένας: η πρόκληση κλίματος φόβου, πανικού και δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία με στόχο την αποσταθεροποίηση». «Απέναντι σε όσους οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την κοινωνική ασφάλιση και απεργάζονται σχέδια για την ιδιωτικοποίησή της, επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα οικοδομήσει ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας τα περί λεηλασίας του ΑΚΑΓΕ"

Γιατρός «μαϊμού» συνελήφθη στα Ιωάννινα

Λειτουργούσε ιατρείο παριστάνοντας τον γιατρό αλλά και τον… βελονιστή, έδινε φάρμακα σε ασθενείς, αλλά δεν διέθετε ούτε άδεια άσκησης επαγγέλματος ούτε και… πτυχίο ένας 51χρονος που συνελήφθη με πλήθος φαρμάκων στα Ιωάννινα!

Οι άνδρες της Ασφάλειας, που είχαν πληροφορίες ότι δεχόταν παράνομα ασθενείς, αποφάσισαν να επέμβουν όταν είδαν μία γυναίκα να βγαίνει από το χώρο που χρησιμοποιούσε ως ιατρείο και εκείνη τους είχε πως είχε πληρώσει τον γιατρό για την επίσκεψη. Αμέσως, έκαναν έφοδο και συνέλαβαν τον 51χρονο που δεν είχε να τους δείξει τις απαραίτητες άδειες. Κατά την έρευνα στο ιατρείο, κατασχέθηκαν 1.129 αμπούλες, έξι γυάλινα φιαλίδια με σκευάσματα, 592 βελόνες βελονισμού και 26 σύριγγες, που εστάλησαν για ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί τι περιείχαν.

Ο ψευτογιατρός, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκαν ακόμη 340 ευρώ και ένα μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων κατηγορούμενος για απάτη και παράβαση του Κώδικα Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος. Η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν όλα τα θύματά του και να εξακριβωθεί αν οι «θεραπείες» του τους προκάλεσαν προβλήματα υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατρός «μαϊμού» συνελήφθη στα Ιωάννινα"

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου του Θρ. Λυκουρέζου για το δυστύχημα της Αίγινας - τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για την υπόθεση της φονικής σύγκρουσης της Αίγινας με τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους ένα 5χρονο κορίτσι, φέρνει στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής.

Ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά κινήθηκε η διαδικασία για να συμπληρωθούν στη δικογραφία τα στοιχεία από τις όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου που έγιναν στις 16 Αυγούστου 2016 (ημέρα του δυστυχήματος). Τα πρώτα αποτελέσματα που συμπεριλήφθησαν στη δικογραφία αφορούν στις εισερχόμενες κλήσεις.

Ο 77χρονος δέχθηκε συνολικά 30 κλήσεις από συνολικά εννιά διαφορετικά άτομα. Ανάμεσά τους ο κυβερνήτης του «Ντουέντε 2» Νεκτάριος Λεούσης, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος (ξάδερφος του 77χρονου), η Θεοδότη Καρακάση (επιβαίνουσα στο «Ντουέντε»), η Ευθυμία Βενετσιάνου (επιβαίνουσα στο «Ντουέντε»), ο Αντώνης Μαλτέζος (δύτης που έκανε τη ρυμούλκηση του «Ντουέντε»), ο Oscar Μιχαήλ Νταβιντ (μετέβη με εντολή του Λεούση με φουσκωτό στο σημείο της σύγκρουσης για να μεταφέρει στη στεριά τον Λυκουρέζο), η σύζυγος του Νεκτάριου Λεούση (παρέλαβε με το αυτοκίνητό της τον Λυκουρέζο) και ο Γιάννης Πολυανίδης (φίλος του Λυκουρέζου).

Αυτό που προκαλεί εντύπωση από την ανάλυση των εισερχομένων κλήσεων είναι ότι για αρκετή ώρα μετά το δυστύχημα ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος δεν είχε καμία επικοινωνία. Ο πρώτος άνθρωπος που τηλεφώνησε στον προφυλακισθέντα 77χρονο μετά τη φονική σύγκρουση ήταν ο Αντώνης Μαλτέζος, ο δύτης που ρυμούλκησε το ακυβέρνητο «Ντουέντε». Η κλήση, διάρκειας 1,32 λεπτών, έγινε στις 13.56, περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 12.45. Ο Αντώνης Μαλτέζος, φίλος του 77χρονου, έχει καταθέσει στις Αρχές ότι κλήθηκε να βοηθήσει και όταν έφτασε στο σημείο του συμβάντος είδε το ταχύπλοο να έχει αρχίσει να βουλιάζει.

Ο δεύτερος άνθρωπος που κάλεσε τον Λυκουρέζο (15.30) ήταν ο φίλος του Γιάννης Πολυανίδης, ο οποίος όταν ενημερώθηκε για τη σύγκρουση έσπευσε και αυτός να βοηθήσει. Η επικοινωνία του 77χρονου με τον δικηγόρο και ξάδερφό του κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο ξεκίνησε στις 15.58 (περίπου τρεις ώρες μετά τη σύγκρουση). Ο δικηγόρος, ο οποίος αρχικά είχε αναλάβει την υπεράσπιση του 77χρονου και στη συνέχεια παραιτήθηκε, τηλεφώνησε στον ξάδερφό του συνολικά εφτά φορές (δύο από τις κλήσεις είναι διάρκειας περίπου 7 λεπτών και κάποιες ελάχιστων δευτερολέπτων).

Λίγο πριν τον καλέσει ο δικηγόρος, ο κυβερνήτης του «Ντουέντε» είχε επικοινωνία (στις 15.26) με τη σύζυγο του Νεκτάριου Λεούση. Πρόκειται για τη γυναίκα που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο από το Λιμανάκι του Φάρου, όπου τον είχε αφήσει με το φουσκωτό ο Oscar Μιχαήλ Νταβιντ, στην Αίγινα.

Με τον κυβερνήτη του «Ντουέντε 2» Νεκτάριο Λεούση επικοινώνησε ο 77χρονος στις 15.53. Ο Λεούσης είναι ο καπετάνιος της θαλαμηγού φίλων του Λυκουρέζου που έστειλε φουσκωτό στο σημείο της σύγκρουσης. Την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 4-5 μιλίων. «Εγώ προσπάθησα να βοηθήσω τον φίλο μου. Ήξερα ότι συνήθιζε να οδηγεί το σκάφος παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και του το είχα επισημάνει», είχε δηλώσει ο κ. Λεούσης στον «ΕΤ». Από την άρση απορρήτου προκύπτει ότι κάλεσε δύο φορές τον 77χρονο και συνομίλησε μαζί του συνολικά εφτά λεπτά.

Η Ευθυμία Βενετσιάνου προκύπτει ότι μίλησε το πρωί (στις 10.26) με τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο (πιθανότατα για να συνεννοηθούν για να πάνε για μπάνιο με το σκάφος) και αρκετές φορές αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας (όχι όμως τις μεσημεριανές ώρες). Κλήση στον 77χρονο (διάρκειας μόλις 9 δευτερολέπτων) έκανε και η Θεοδότη Καρακάση, η 65χρονη γυναίκα που μετά το δυστύχημα έφυγε από την Αίγινα με το πλοίο της γραμμής.

Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Θρασύβουλου Λυκουρέζου είχε ζητηθεί από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τα θύματα που επέβαιναν στη λάντζα «Αντωνία» αλλά και από τον αρμόδιο πραγματογνώμονα κ. Ηλία Στεφανάκο. Στόχος της διαδικασίας είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τους χειρισμούς του Θρασύβουλου Λυκουρέζου μετά τη σύγκρουση. Να διαλευκανθεί δηλαδή το κατά πόσο μπορεί να παρενέβη οποιοσδήποτε υπέρ των επιβαινόντων του μοιραίου ταχυπλόου. Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους νομικούς που χειρίζονται την υπόθεση να μην μπορούν ακόμα να εξάγουν συμπεράσματα, πριν πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα και από τις εξερχόμενες κλήσεις του κατηγορουμένου.

«Θέλω να επισημάνω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων μας. Εκτιμώ ότι οι απαντήσεις που ζητάμε θα έρθουν μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και θα ρίξουν φως στα όσα πραγματικά συνέβησαν, παρότι κάποιοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρέπει, όμως, να βιαζόμαστε γιατί η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμα. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου τα θύματα της φονικής σύγκρουσης να μάθουν την αλήθεια», δηλώνει στον «ΕΤ» της Κυριακής ο κ. Αλέξης Κούγιας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση τηλεφωνικού απορρήτου του Θρ. Λυκουρέζου για το δυστύχημα της Αίγινας - τι έδειξαν τα αποτελέσματα"

Σύλληψη υπαλλήλου του ΟΑΣΘ για κλοπή πετρελαίου από δεξαμενές του Οργανισμού

Υπάλληλος του ΟΑΣΘ συνελήφθη το Σάββατο στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας, κατηγορούμενος ότι αφαίρεσε περίπου 150 λίτρα πετρελαίου από τις δεξαμενές καυσίμων στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 55χρονος υπάλληλος μοίρασε την ποσότητα 150 λίτρων πετρελαίου σε 6 μπιτόνια των 25 λίτρων, τα οποία στη συνέχεια μετέφερε σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας συγγενικού του προσώπου, που τον περίμενε έξω από το αμαξοστάσιο. Σχετική δικογραφία σε βάρος του 55χρονου σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Πολίχνης – Ευκαρπίας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη υπαλλήλου του ΟΑΣΘ για κλοπή πετρελαίου από δεξαμενές του Οργανισμού"

"Με πρόδωσε δύο φορές"

Μετά τις αναφορές ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκούσε διερευνητικές επαφές για την εκτύπωση δραχμής στη Ρωσία, που όμως διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, νέες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης και του δημοψηφίσματος έρχονται στο φως από το βιβλίο “Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται μια όχι και τόσο συνήθη πρακτική ακολούθησε ο Φρ. Ολάντ κατά τις τακτές του τηλεφωνικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο της πρώτης διαπραγμάτευσης. Σε μια απ' αυτές και ενώ στο γραφείο του βρισκόταν ο Φαμπρίς Λομ ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου του «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο», έβαλε τον έλληνα πρωθυπουργό σε ανοικτή ακρόαση! Το περιστατικό αποκαλύπτει στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά ο ίδιος ο κ. Φαμπρίς Λόμ.


«Μια μέρα το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015 είχαμε ραντεβού στο γραφείο του.Κάποια στιγμή μπήκε μια μεταφράστρια και η γραμματέας έκανε σήμα στον πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο. Έβαλε ανοικτή ακρόαση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αλεξης Τσίπρας. Ακούσαμε όλη τη συνομιλία» λέει ο Φ. Λομ.

Και εξηγεί πως η συνομιλία αφορούσε το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο το επόμενο 48ωρο.
Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά της η Μαρία Δεναξά περιγράφει ορισμένους απίστευτους διαλόγους γύρω από την ελληνική κρίση και τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο βιβλίο “Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde. 

Στην σελίδα 510, υπάρχει εκτενής αναφορά για το πώς ένιωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο άκουσμα του δημοψηφίσματος που, όπως υποστηρίζει, βασίστηκε σε ένα προσχέδιο εγγράφου διαπραγμάτευσης και όχι στις προτάσεις, τις οποίες ο Γιούνκερ είχε ήδη κάνει.



«Διπλά προδομένος»

Ο Ολαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «διπλά προδομένος» από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου, «ο Ολάντ είναι ακόμα πιο αξιέπαινος γιατί ένιωσε, το παραδέχθηκε ο ίδιος, “δυο φορές προδομένος” από τον Έλληνα πρωθυπουργό». 
«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος», λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας.

«Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: "Δεν συμφωνώ μ’ αυτό", τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…».

Από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, τον οποίο ήλπιζε να πείσει ώστε να κάνει πίσω. 

Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε να συμβουλευτεί τον λαό του. «Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…», είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, λοιπόν.  «Την δεύτερη περισσότερο απ΄ότι την πρώτη», λέει…

Οι συγγραφείς του βιβλίου επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε όλοι στην Ελλάδα. Η Ανγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία. 

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit. 



«Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;” Αμφιβάλλει για τον Τσίπρα», σημειώνεται.
Ο Ολαντ και η Μέρκελ είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Οι καλές προθέσεις της Γαλλίας χτυπούν πάνω στην αδιαλλαξία της Γερμανίας. 

«Εγώ, η δικιά μου κοινή γνώμη είναι πραγματικά υπέρ της εξόδου», λέει η καγκελάριος για να εισπράξει την εξής απάντηση εκ μέρους του Ολάντ:  «Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτός κι αν οι Έλληνες κάνουν απίθανη αυτήν την εξέλιξη». 

«Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, επιτρέπεις στον Μισέλ Σαπέν, να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;» ρωτάει η Μέρκελ. «Δεν θα επιτρέψω στον Μισέλ Σαπέν να μιλήσει για το σχέδιο Β, παρά μόνο εάν κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο Α», της απαντάει ο Γάλλος πρόεδρος».


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Με πρόδωσε δύο φορές""

Ρομπέι στην «Κ»: Ο ανεύθυνος Βαρουφάκης σάς κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια

Λάβρος κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι κατηγορώντας τον ότι έπαιξε προσωπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Ο ανεύθυνος υπουργός Οικονομικών (σ.σ Βαρουφάκης) χάλασε το παιχνίδι, αλλά κατέστρεψε μαζί και την εικόνα της Ελλάδας για να χτίσει τη δική του» δηλώνει ο Βέλγος πολιτικός. «Στοίχισε στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ… δεκάδες δισεκατομμύρια!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ξέρετε, εκμυστηρεύεται ο κ. Ρομπέι, νευρίασα πολύ όταν ανακάλυψα το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος στις αρχές του 2010 και με τους Έλληνες που επέτρεψαν τον (δημοσιονομικό) εκτροχιασμό, αλλά και με τους Ευρωπαίους που ήταν σε απόλυτη αδράνεια.

«Τίποτα δεν είχε γίνει στην Ελλάδα για να διορθωθεί το έλλειμμα του 15%. Όταν σε μια χώρα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές και ζει πέρα από τις πραγματικές δυνατότητές της αυτή είναι η πραγματική φτωχοποίησή της» εξηγεί.

Κάλεσμα στον Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ απηύθυναν το Σάββατο οι συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα,απαντώντας σε όσα υποστηρίζει στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατόπιν της δήλωσης Βαρουφάκη ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών «μιας χρεοκοπημένης χώρας».

Όλη η συνέντευξη Ρομπέι στην Καθημερινή της Κυριακής

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομπέι στην «Κ»: Ο ανεύθυνος Βαρουφάκης σάς κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια"

Ιωάννινα: Ζημιές σε δρόμους & μονές από τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ [εικόνες & βίντεο]

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, εξαιτίας των δεκάδων μετασεισμών, οι οποίοι συνεχίζονται, μετά από τον ισχυρό σεισμό, των 5,3 Ρίχτερ- αναθεωρήθηκε το μέγεθος από 5,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση- ο οποίος σημειώθηκε στις 23:14 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.
Οι δεκάδες δονήσεις προκάλεσαν την ανησυχία των κατοίκων των Ιωαννίνων και αρκετών χωριών, με πολλούς να περνούν τη νύχτα σε δρόμους και πλατείες. Πολλές οικογένειες έβαλαν τα παιδιά τους σε αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν σε παραλίμνιες περιοχές, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα Ιωάννινα. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, ακόμη και το πρωί της Κυριακής, αρκετοί παρέμεναν στις αυλές των σπιτιών τους ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους, καθώς οι συνεχείς μετασεισμοί τους έκαναν να φοβούνται ένα νέο, ισχυρότερο, «χτύπημα» του Εγκέλαδου.
Κλειστά σχολεία και το Πανεπιστήμιο
Δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία σε δήμους των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, έπειτα από σύσκεψη του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και όλοι οι δημόσιοι χώροι εκγύμνασης.
Ακόμη και κάθε 30 δευτερόλεπτα δόνηση
Οι μετασεισμοί είναι ισχυροί, καθώς έχουν καταγραφεί δονήσεις εντάσεως από 4,4 έως και 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έχουν ξεπεράσει τους 80.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Ευαγγελίδη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ότι «κάθε λεπτό ή κάθε 30 δευτερόλεπτα σημειώνεται δόνηση» μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας. «Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη», συμπλήρωσε.


Οι ζημιές
Παράλληλα, συγκεντρώνονται και τα πρώτα στοιχεία για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Ακόμη, σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές στο Καλπάκι.
Οι ζημιές στο παρεκκλήσι της Μονής Βέλλας
Οι ζημιές στο Μοναστήρι της Παναγίας
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.



Λέκκας: Μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία
Ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα κτίρια τα οποία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς δόμησης.
Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».
Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:
«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».
Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό
«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.
Φωτογραφίες: ΑΠΕ, epirusgate
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Ζημιές σε δρόμους & μονές από τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ [εικόνες & βίντεο] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news