facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Σόιμπλε: Καμιά συζήτηση για το χρέος πριν το 2018

Αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Πολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.

Τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις η πρόωρη συζήτηση για το χρέος

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιάς σύγκρουσης με το Ταμείο με αφορμή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον διέψευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητο όρο για τη στήριξη του ελληνικού δανειακού προγράμματος, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Όπως διευκρίνισε, «το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επισήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός

Να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει «με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών» της Ευρώπης, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση για τις χώρες της νομισματικής ένωσης. Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη, αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες» είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους. Οι προβλέψεις αυτές πρέπει κανονικά να τηρούν δύο βασικά κριτήρια: ποσοστό δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, κυρίως, δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.

Μέχρι τώρα και παρά την κρίση χρέους, σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις επειδή παραβίασε τους κανόνες αυτούς, των οποίων ο Σόιμπλε, στο όνομα της Γερμανίας, είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να θεωρεί ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη ελευθερία δράσης σε ορισμένες χώρες από την Κομισιόν του Γιούνκερ επειδή ο τελευταίος καθοδηγείται από πολιτικές εκτιμήσεις.

Ο ESM, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012, είναι το όπλο της ευρωζώνης για την καταπολέμηση των κρίσεων και έχει ως εντολή να διατηρεί την οικονομική σταθερότητα αντλώντας χρήματα από τις αγορές για να δανείσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο Σόιμπλε θεωρεί πως ο λιγότερο πολιτικός αυτός θεσμός θα είναι, έτσι, ένας καλύτερος κριτής του κατά πόσον τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Καμιά συζήτηση για το χρέος πριν το 2018"

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής δεκατιανού στα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής δεκατιανού, στα σχολεία της Πετρούπολης, θα υλοποιήσει ο Δήμος, στο πλαίσιο της κοινωνική πολιτικής του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αφορά στην παροχή δεκατιανού σε 250 περίπου μαθητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η υποβολή αίτησης της οικογένειας του μαθητή στην Δ/νση Παιδείας, Πρόνοιας και Κοιν. Πολιτικής, στο κτίριο της Κρήτης 2 στον 2ο όροφο, από τη Δευτέρα 17 έως και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου από τις 8.00 έως τις 14.00.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα δωρεάν διανομής δεκατιανού στα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης"

Ελληνίδα με καταγωγή από την Συρία η γυναίκα που πιάστηκε με 2,2 εκατ. ευρώ στο Ελ.Βενιζέλος

Ελληνίδα, που είχε και διαβατήριο Συρίας, κάτοικος των Βορείων Προαστίων (Δροσιά), είναι η γυναίκα που εντοπίστηκε με 2,213.500 ευρώ και 58.900 δολάρια, όλα σε μετρητά, νωρίτερα σήμερα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επρόκειτο για Ρωσίδα, καθώς επέβαινε σε πτήση της Aeroflot που έφτασε στην Αθήνα από τη Μόσχα.

Κατά τον έλεγχο που της έγινε διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα, που έχει ελληνικό, αλλά και συριακό διαβατήριο, είχε επιμελώς κρυμμένα τα χρήματα τόσο στις αποσκευές της, όσο και επάνω στο σώμα της (σε λαστέξ που φορούσε) και τα οποία προσπάθησε να τα εισάγει στη χώρα μας χωρίς να τα δηλώσει ως όφειλε.

Οι τελωνειακοί προέβησαν σε δέσμευση των χρημάτων σύμφωνα με τον κανονισμό 1889/2005, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο ύψους 25% επί του δεσμευθέντος ποσού (553.375 ευρώ).

Η γυναίκα μετά τη σύλληψή της ισχυρίστηκε ότι είχε κληρονομήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Συρία και τα χρήματα προέρχονται από την πώληση της.

Εαν στην έρευνα που θα διεξαχθεί για την προέλευση των χρημάτων από την αρμόδια αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η γυναίκα δεν αποδείξει ότι είναι νόμιμα, τότε κατάσχονται όλα.

Την περίεργη υπόθεση χειρίζεται το Τελωνείο του Αεροδρομίου. Αστυνομία, ΕΥΠ και Ανεξάρτητη Αρχή και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος συμμετέχουν στην εξιχνίαση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνίδα με καταγωγή από την Συρία η γυναίκα που πιάστηκε με 2,2 εκατ. ευρώ στο Ελ.Βενιζέλος"

Αγωγή στη ΝΔ από την Τράπεζα Πειραιώς για τα δάνεια της

Η Τράπεζα Πειραιώς ζητά με αγωγή της από τη ΝΔ το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ για τα δάνεια που είχε πάρει το κόμμα και δεν έχει εξοφλήσει.

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» αναφέροντας μεταξυ άλλων ότι η αγωγή επιδόθηκε στη ΝΔ την περασμένη Παρασκευή.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως η εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγορά" σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τα δάνεια του κόμματος» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «επιβεβαιώνει πλήρως τη διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική καταστροφή που αυτή επέφερε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς ζητά ολόκληρο το ποσό του δανείου από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο προέδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Σε μια περίοδο που το ανακεφαλαιοποιημένο από τους πολίτες τραπεζικό σύστημα κρατούσε κλειστές τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δανείζονταν αστρονομικά ποσά με... αέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο άλλαξε διοίκηση στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την παραίτηση-απομάκρυνση του επί 25 χρόνια προέδρου της, Μιχάλη Σάλλα.

Επίσης, πρόσφατα στη Βουλή ανακοινώθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν λάβει και από την Attica Bank.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή στη ΝΔ από την Τράπεζα Πειραιώς για τα δάνεια της"

Νέα πρόκληση Πολάκη: Τα βοθροκάναλα δείξανε ότι δεν μίλησα με καρκινοπαθή

Με νέα δριμεία επίθεση στα ΜΜΕ... επέστρεψε ο υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει εκ νέου τις εντυπώσεις -με αφορμή την αγανάκτηση μίας καρκινοπαθούς - είπε από το Συνέδριο ότι «τα βοθροκάναλα δείξανε ότι δεν μίλησα σε μια καρκινοπαθή».

«Χθες το βράδυ για να μπορέσει το ιδιωτικό παραμάγαζο να γίνει μια αξονική χρειάστηκε να παρέμβει εισαγγελέας. Τα βοθροκάναλα έδειξαν ότι δεν μίλησα με μία καρκινοπαθή», είπε και συνέχισε: «Εχουμε πόλεμο».

Στη συνέχεια προχώρησε στην καταγγελία ότι: «Η γυναίκα μου δέχεται πόλεμο του στυλ πάρε μαύρα ειδάλλως θα χάσεις τον άντρα σου. Να τελειώνει η κλάψα», είπε και υπογράμμισε ότι «το κυβερνάμε σημαίνει συγκρουόμαστε. Δεν πρόκειται για ένα σύστημα ριζωμένο στη διαπλοκή να σου πει περάστε, θα σε πυροβολούν με 45αρια».

«Βρήκαμε αυτή τη σαπίλα, τι θα βάλουμε στη θέση της;», διερωτήθηκε στη συνέχεια λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία για δυο λόγους: γιατί έσπασε το συμβόλαιο των προηγούμενων 40 χρόνων και επειδή βρέθηκε μια εξουσία με τον Αλέξη και είπε πάμε να κυβερνήσουμε».



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Πολάκη: Τα βοθροκάναλα δείξανε ότι δεν μίλησα με καρκινοπαθή "

Πιάσανε Ρωσίδα στο «Ελ. Βενιζέλος» με 2,2 εκατ. ευρώ και 59 χιλ. δολάρια μετρητά!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι τελωνειακοί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όταν χθες το πρωί εντόπισαν στην αίθουσα αφίξεων extra Schengen μία Ρωσίδα επιβάτη της Αεροφλότ που έφτασε από τη Μόσχα έχοντας μαζί της 2.213.500 ευρώ και 58.900 δολάρια, όλα σε μετρητά.

Κατά τον έλεγχο που της έγινε διαπιστώθηκε ότι η Ρωσίδα είχε επιμελώς κρυμμένα τα χρήματα τόσο στις αποσκευές της, όσο και επάνω στο σώμα της (σε λαστέξ που φορούσε) και τα οποία προσπάθησε να τα εισάγει στη χώρα μας χωρίς να τα δηλώσει ως όφειλε.

Οι τελωνειακοί προέβησαν σε δέσμευση των χρημάτων σύμφωνα με τον κανονισμό 1889/2005, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο ύψους 25% επί του δεσμευθέντος ποσού (553.375 ευρώ).

Εαν στην έρευνα που θα διεξαχθεί για την προέλευση των χρημάτων από την αρμόδια αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η γυναίκα δεν αποδείξει ότι είναι νόμιμα, τότε κατάσχονται όλα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιάσανε Ρωσίδα στο «Ελ. Βενιζέλος» με 2,2 εκατ. ευρώ και 59 χιλ. δολάρια μετρητά!"

Βρούτσης: Ενώ κόβουν «χωρίς αιδώ» μισθούς – συντάξεις, διορίζουν «κομματικούς στρατούς» στο υπ. Εργασίας

Σκληρότατη κριτική κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή μετατροπή του, σε «κέντρο νεοσυλλέκτων» διορισμένων φίλων και ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά είπε: «Δυο χρόνια μετά, το υπουργείο Εργασίας δεν βρίσκεται μόνο σε πλήρη αποδιοργάνωση, αλλά μετατρέπεται σταδιακά και σε κέντρο «νεοσύλλεκτων» διορισμένων φίλων και ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Την ώρα που κόβουν αναίτια και άδικα τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των Ελλήνων, έχουν το θράσος να διορίζουν προκλητικά τους «φίλους» τους, σε έμμισθες θέσεις συμβούλων, ξοδεύοντας τα χρήματα που «περικόπτουν» από τους συνταξιούχους και τους Έλληνες φορολογούμενους», υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής ΝΔ, Κυκλάδων, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία, δημιουργούνται δύο νέες Γραμματείες που στελεχώνονται από δύο έμμισθους Γενικούς Γραμματείς και 24 νέους συμβούλους (άρθ. 41 και 47).
Μάλιστα, όπως εξήγησε, εκτός των προαναφερόμενων θέσεων, υπάρχουν και μια σειρά δαπανών για τη συγκρότηση διαφόρων ομάδων εργασίας, που το Γενικό Λογιστήριο αδυνατεί να εκτιμήσει, καθώς πρόκειται για ζητήματα που το νομοσχέδιο αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.

«Το ύψος της εκτιμώμενης ετήσιας δαπάνης, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ!!! Μια δαπάνη, καθόλου αναγκαία, καθώς η αντίστοιχη συγκρότηση των ομάδων θα μπορούσε να γίνει με στελέχη και υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας οφείλει, να σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αντί να δαπανά άσκοπα και ασύστολα τα χρήματα των Ταμείων για να στοιχίζει γύρω του “στρατό” από φίλους», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Και συνέχισε: «Θα μπορούσε ενδεικτικά να λάβει ως παράδειγμα τη δική μου απόφαση, που ενώ ο νόμος μου έδινε τη δυνατότητα – ως υπουργού Εργασίας - να προσλάβω 12 ειδικούς συμβούλους για τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (άρθρο 23 του Ν.3569/2007), με ετήσια δαπάνη που ξεπερνούσε τα 350.000 ευρώ, επέλεξα την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης (άρθρο 41 του Ν.4144/2013)».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως σημειώνει ο πρώην Υπουργός, πως το προηγούμενο διάστημα (2012-2014) επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε ένα πρωτοφανές νοικοκύρεμα με όφελος εκατοντάδων εκατ. ευρώ υπέρ των φορολογούμενων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ενδεικτικά αναφέρει:

· σύστημα «ΗΛΙΟΣ», ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ (από την καταπολέμηση των μαϊμού συντάξεων)
καθιέρωση μηνιαίας και ηλεκτρονικής ΑΠΔ και διασταύρωση με τις τράπεζες, ετήσια εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ
· μείωση κατά 40% των μισθωμάτων που πλήρωνε μέχρι τότε το υπουργείο Εργασίας (όφελος 10 εκατ. ευρώ)
· κατάργηση της έκδοσης βεβαιώσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την οριστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων (υποχρεωτική καταγραφή των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις), όφελος 80 εκατ. ευρώ
· καθιέρωση μηνιαίας ΑΠΔ στο επικουρικό ταμείο (γινόταν χειρόγραφα και ανεξέλεγκτα) με ετήσιο όφελος 50 εκατ. ευρώ υπέρ των επικουρικών ταμείων
· καταπολέμηση χιλιάδων “μαϊμού” επιδομάτων, που δίνονταν ανεξέλεγκτα σε δήθεν τυφλούς και αναπήρους, με ετήσιο όφελος 60 εκατ. ευρώ
· υλοποίηση ολοκληρωμένου πλαισίου αυτοματοποιημένων συμψηφισμών μεταξύ ασφαλιστικών οφειλών, επιστροφών φόρου και πάσης φύσεως πληρωμών, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων, επιχορηγήσεων εισοδήματος, με ετήσιο όφελος 100 εκατ. ευρώ
· και φυσικά ανυπολόγιστης αξίας όφελος από την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας με το συστήματα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «ΕΡΓΑΝΗ».

«Πρόκειται για οφέλη που ξεπερνούν ετησίως κατά πολύ το ένα δις ευρώ, μόνο από το νοικοκύρεμα, τη διαφάνεια και το σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Την ίδια στιγμή τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει βάλει ούτε ένα λιθαράκι, δεν έχει εξοικονομήσει ούτε ένα ευρώ! Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Ν.Δ.» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Ενώ κόβουν «χωρίς αιδώ» μισθούς – συντάξεις, διορίζουν «κομματικούς στρατούς» στο υπ. Εργασίας"

Εκτός λειτουργίας το taxisnet μέχρι την Κυριακή

Την προσωρινή διακοπή της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή «πόθεν έσχες» αλλά και όλων των πληροφορικών συστημάτων του ΥΠΟΙΚ, λόγω εργασιών αναβάθμισης, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λόγω εργασιών αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών υποδοµών που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστηµάτων και ∆ιοικητικής Υποστήριξης, του Υπουργείου Οικονοµικών δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης στο σύστηµα Πόθεν Έσχες (www.pothen.gr) από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00 έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00».

Όπως αναφέρει επίσης, η ίδια ανακοίνωση «δεν λειτουργούν όλα τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπ. Οικονομικών (TAXISnet, ICISnet), καθώς και τα Πληροφοριακά Συστήματα άλλων Φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΡΜΗΣ κλπ.) που συνδέονται μέσω των κωδικών TAXISnet».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός λειτουργίας το taxisnet μέχρι την Κυριακή"

Βαρουφάκης : «Επίσημη πολιτική της κυβέρνησης να λέμε στην ΕΕ πως είμαστε πτωχευμένοι»

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά στα όσα του καταλόγισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ παραδέχεται ότι στις συζητήσεις με τους εταίρους μιλούσε ανοιχτά για πτωχευμένο κράτος.

Όπως ομολογεί ο Γιάνης Βαρουφάκης την 1η Φεβρουαρίου του 2015 όταν συναντήθηκε ανεπίσημα με τους κ. Τόμσεν, Μοσκοβισί και Κερέ στο Παρίσι τους είπε ότι “ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι το ελληνικό κράτος είναι φερέγγυο, να αποδεχθούμε ότι είναι πτωχευμένο και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Την επόμενη ημέρα στις συναντήσεις στο Λονδίνο με τραπεζίτες και χρηματιστές ο τότε υπουργός Οικονομικών εξήγησε, όπως γράφει στο άρθρο του, την πολιτική της νέας κυβέρνησης: Επίσημη παραδοχή του κοινού μυστικού ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, επιδίωξη αναδιάρθρωσης χρέους και βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 4 Φεβρουαρίου, όταν επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και πριν καταθέσει τις προτάσεις του του ανακοινώθηκε ότι είχε ήδη αποφασιστεί ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και η παραπομπή τους στην ακριβότερη ρευστότητα της Τραπέζης της Ελλάδος.
Με άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης ζητά την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα για τέσσερις λόγους.

Σαν πρώτο λόγο ο πρώην υπουργός αναφέρει πως το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ότι η Τράπεζα στηρίζει την γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, όπως αναφέρει, ο κ. Στουρνάρας όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν μες την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση του χρέους που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρος της ΕΚΤ να μην ακούει τον υπουργό Οικονομικών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Στουρνάρας την 15η Δεκεμβρίου του 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης». Ηταν ο προπομπός, ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλέγει και οδήγησε σταθερά στα capital controls.

O τρίτος λόγος λέει ο κ. Βαρουφάκης αφορά την εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή ο οποίος σύμφωνα με το ΣτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση της τράπεζας Αττικής, η ασυδοσία στο δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απολυτή ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εποπτικής αποτυχίας, αναφέρει στο άρθρο του.

Ο τέταρτος λόγος σύμφωνα με τον πρώην υπουργό είναι η επιστημονική ανεπάρκεια η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν στόχο την αυτοπροβολή του διοικητή ως «σωτήρα» της χωράς, για παράδειγμα ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό.

«Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος», αναφέρει ο οικονομολόγος. Θυμίζω, λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι την ημέρα που παραιτήθηκα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χωράς ήταν 200 εκατομμύρια υψηλότερο απ' ότι την ήμερα που παρέλαβα το υπουργείο, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και το χρέος ακριβώς το ίδιο(καθώς δεν σύναψα ουδέν δάνειο).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης : «Επίσημη πολιτική της κυβέρνησης να λέμε στην ΕΕ πως είμαστε πτωχευμένοι»"

Ξαφά: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, και με κούρεμα το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους όσο και αν αυτό ελαφρυνθεί» ξεκαθάρισε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Ταμείου.

«Το πρόγραμμα βοήθειας είναι βασισμένο σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις, δεν πρόκειται να εξαλείψει το φόβο του Grexit και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» πρόσθεσε η οικονομολόγος.

Όπως διευκρίνισε δε, τα μέτρα υπερφορολόγησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν είναι λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού.

«Το Ταμείο λέει ότι χρειάζεται μείωση και των σημερινών συντάξεων, όχι μόνο των μελλοντικών... Είναι παράλογο να θέλουμε να διατηρούμε συντάξεις 1.400 ευρώ κατ’ ελάχιστον εις βάρος των εργαζομένων, δεν μπορούμε να δίνουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους, πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι συντάξεις με τις εισφορές» τόνισε η κ. Ξαφά.

Όπως ανέφερε «60χρονοι αποκλείεται να έχουν συνεισφέρει αρκετά για να εισπράττουν τις συντάξεις που εισπράττουν σήμερα». Δεν πρέπει να γίνει οριζόντια περικοπή συντάξεων, διευκρίνισε, αλλά ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφά: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, και με κούρεμα το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο "

Διεθνείς οίκοι: Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα μέσα του 2017

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως προς όσους (εάν φυσικά υπάρχουν) επενδυτές σκέφτονται, έστω και αμυδρά, να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, στέλνουν οι αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι και οίκοι αξιολόγησης.

Ποιο είναι αυτό; «Ξεχάστε ότι η β' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2016». Και δεν σταματούν εδώ. Η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψή τους είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί το νωρίτερο στο α' τρίμηνο του 2017 και στην πλέον απαισιόδοξη στο α' εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές ότι μεταφέρουν αυτούσιες τις απόψεις τόσο του ΔΝΤ όσο και του νυν οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ, αναφορικά με το χρέος αλλά και με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Προφανώς δεν είναι κάτι τυχαίο η σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων των Bank of America, Fitch και Moody's, οι οποίοι σε πρόσφατες εκθέσεις τους, δεν παραλείπουν να τονίσουν τον εντελώς αστάθμητο παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας και της παντελούς έλλειψης συναίνεσης στον ελληνικό πολιτικό στίβο.

Μία ακόμη κοινή τους στάση έγκειται στο ότι, μπορεί οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να έχουν βελτιωθεί (συγκρινόμενες με το α' εξάμηνο του 2015), αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστεύει πραγματικά το πρόγραμμα που εφαρμόζει αλλά και πώς θα κατορθώσει να περάσει κάτι παραπάνω από επώδυνες μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνείς οίκοι: Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα μέσα του 2017"

Σκουρλέτης: Το πρόγραμμα είναι ξένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν ξέρουμε αν βγαίνει

Σε μια φορτισμένη ομιλία ο Πάνος Σκουρλέτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ενδεχομένως το πρόγραμμα της κυβέρνησης μπορεί να μην είναι βιώσιμο και ότι είναι πιθανό μία ρύθμιση του χρέους που έθεσε η κυβέρνηση ως προμετωπίδα να συνοδεύεται από νέο μνημόνιο.

«Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σκουρλέτης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος που υποστήριξε ότι μπροστά μας είναι η 2η αξιολόγηση και το πρόγραμμά ιδιωτικοποιήσεων κράτησε σκληρή γραμμή. Όπως είπε αυτό που μας δεσμεύει είναι τα όσα είπαμε στον λαό τον Σεπτέμβρη. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορούμε να πάμε στην διαπραγμάτευση αμυντικά και να δεχτούμε να φύγει το 17% της ΔΕΗ. Αν δεν είχε το Δημόσιο το 17% και το μάνατζμεντ θα μπορούσε να ασκήσει την πολιτική των ρυθμίσεων που έχουν κοινωνικό πρόσημο; Οχι. Χρειαζόμαστε εργαλεία. Αυτές δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών, είναι μάχες πολιτικές.

Ο Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να υπενθυμίζει ότι δεν υιοθετεί το πρόγραμμα γιατί είναι ξένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακραία νεοφιλελεύθερο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Το πρόγραμμα είναι ξένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν ξέρουμε αν βγαίνει "

Μοσκοβισί για ελάφρυνση χρέους: Η μπάλα είναι «στην περιοχή» των κρατών-μελών

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες βράδυ, ο Μοσκοβισί υπενθύμισε πως σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι μόνοι πιστωτές βάσει των προγραμμάτων στήριξης, είναι αρμόδια για την λήψη της σχετικής απόφασης. Σε εκείνα επαφίεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συμφωνίας», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος αναμένει να αρχίσει αυτή τη διαδικασία εντός του (τρέχοντος) φθινοπώρου. «Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους περιοχή», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν «θα υποστηρίξει αυτή την καίρια διαδικασία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συναντούν την αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν μοιάζει διατεθειμένη να συναινέσει εν όψει των εκλογών του 2017.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί για ελάφρυνση χρέους: Η μπάλα είναι «στην περιοχή» των κρατών-μελών"

Κάνει πίσω η κυβέρνηση: Μετά τη συγκρότηση ΕΣΡ, η τροπολογία για τα κανάλια

Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Για την Τετάρτη, έχει οριστεί διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει την τροπολογία, η οποία προέβλεπε ότι 5 μέρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ για οριστική αδειοδότηση των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν.

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν το «μαύρο» σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Οι σχετικές ρυθμίσεις που υπογράφονται από τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

1. Επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την DIGEA και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει. Συγκεκριμένα, ως προς το ποινικό σκέλος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά, ενώ στα διοικητικά προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως ένα εκατ. ευρώ και κατάσχεση μηχανημάτων.

2. Επιπροσθέτως για τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αδειοδοτούμενων καναλιών προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

3. Δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

4. Αντί του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί, περνάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Όλα αυτά ισχύουν πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς κανάλαρχες.

Πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση την τροπολογία

Σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper», η τροπολογία Παππά αποβλέπει:

Στην κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών.
Στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Περιλαμβάνει 6 σημεία:
1. Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος . Ίσχυαν μόνο για τον πάροχο δικτύου. (Digea). Τώρα επεκτείνονται και στον πάροχο περιεχομένου (κανάλι). Επίσης αυστηροποιούνται.

Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.5εκ. Κατάσχεση εξοπλισμού. (για το κανάλι)
Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (με πρόστιμο 3 εκ εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας. (Αυτό προφανώς ισχύει για τον πάροχο αφού το κανάλι δεν θα έχει ούτως ή άλλως άδεια. Θα ισχύσει μελλοντικά, εφ όσον θα υπάρξει και δεύτερος πάροχος)
Οι κυρώσεις θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

2. Η εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένοι πρέπει να εκπέμψουν από την πρώτη στιγμή σε HD.Η τροπολογία δίνει μεταβατική περίοδο, ως εξής:
Οι αδειοδοτημένοι έχουν 6 μήνες προθεσμία να εκπέμψουν και σε σύστημα HD.
Κατόπιν έχoυν 2 χρόνια περιθώριο να εκπέμπουν και σε HD και σε SD. (Standard Definition)
Μετά την παρέλευση της διετίας, θα πρέπει να εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD.
Παράλληλα δίνεται διετής προθεσμία, μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.

3. Η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει.
Εδώ υπάρχει ερώτημα για το τι θα γίνει αν ένας σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια (οπότε η δαπάνη δεν εκπίπτει), αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει και νόμιμα σε ψηφιακή πλατφόρμα (nova, ote tv κλπ- οπότε η δαπάνη εκπίπτει). Ο Αλεξιάδης έχει φτιάξει έναν μηχανισμό ελέγχου, για το ποιο κομμάτι της δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη και ποιο σε αδειοδοτημένη εκπομπή.

4. Βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου (κατανομή προσωπικού ανά κλάδο, αριθμός απασχολούμενων, εγκαταστάσεις κλπ).
Η αρμοδιότητα αυτή (του να βεβαιώνει ποιος είναι σύννομος) ανήκει στο ΕΣΡ. Μεταβιβάζεται στην ΓΓΕ, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

5. Περιορισμός της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών.
Ένας περιφερειακός σταθμός δικτυωμένος με πολλούς άλλους περιφερειακούς, μπορεί να λειτουργεί ντε φακτο ως σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η τροπολογία περιορίζει την δικτύωση ως εξής:
Κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να διασυνδέεται μόνο με έναν άλλον περιφερειακό σταθμό.
Η διασύνδεση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες ημερησίως.

6. Παράταση, για ένα τρίμηνο, της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.

Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να παρακάμψει τους ενδιάμεσους στην διαφήμιση (media shops). Δεν εφαρμόστηκε, καθώς η έναρξη ισχύος του έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει κάπου τώρα.

Ο λόγος που παρατείνεται τώρα για ένα τρίμηνο είναι ότι μέσα στο διάστημα αυτό, (έως τον Δεκέμβριο του 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. (Ένα ηλεκτρονικό «χρηματιστήριο», όπου ο καθενός, διαφανώς, θα αγοράζει και θα πουλάει διαφημιστικό χρόνο). Κρίνεται επομένως, περιττό, να αλλάξει τώρα το ισχύον καθεστώς, για να ξανααλλάξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες.

Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπηρέτες των καναλαρχών δεν αποδέχονται την ήττα τους

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, η Κουμουνδούρου σημειώνει: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους».
Στην ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια» και υπογραμμίζεται ότι «γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάνει πίσω η κυβέρνηση: Μετά τη συγκρότηση ΕΣΡ, η τροπολογία για τα κανάλια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news