facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Tι αλλάζει το 2017 για εισφορές και συντάξεις - Κερδισμένοι και χαμένοι

Κατά κύματα θα επιβληθούν βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου μεγάλες ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις από 1/1/2017.

Η σημαντικότερη αλλαγή, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, αφορά στην εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών για αγρότες, δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες καθώς και διπλοαπασχολούμενους.

Αναλυτικότερα θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Δημόσιοι υπάλληλοι: Από την αρχή του χρόνου οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, θα υπολογίζονται όπως και οι εισφορές των υπόλοιπων μισθωτών, ήτοι στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό του Οκτωβρίου του 2011.

Στην πράξη, ακόμη και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων, θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα. Για παράδειγμα, γυναίκα δημόσια υπάλληλος έχει μεικτές αποδοχές 1.600 ευρώ, λαμβάνει σήμερα καθαρά 1.080. Οι εισφορές της για την κύρια σύνταξη είναι 92,1 ευρώ. Από το επόμενο έτος, με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα πληρώνει εισφορές 106,7 ευρώ. Χάνει δηλαδή 14,6 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη έμμεση μείωση στους μισθούς για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έγινε από τον Ιούλιο λόγω της αύξησης εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από 1/1/2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ θα ξεχάσουν τις ασφαλιστικές κλάσεις και θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους . Επίσης θα πληρώσουν 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Eτσι, το συνολικό ποσοστό επιβάρυνσης θα είναι 26,95%. Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 4.923,07 ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ. Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα. Οι επιβάρυνση αρχίζει να γίνεται αισθητή για εισοδήματα από 19.000 ευρώ και πάνω. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα η αθροιστική επιβάρυνση φόρων και εισφορών μπορεί να φτάσει σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ακόμη και το 300% σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% περίπου των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ δηλώνουν εισόδημα μέχρι 30.000€, πράγμα που σημαίνει ότι θα δουν σχετικά χαμηλότερες εισφορές, ειδικά εκείνες οι περιπτώσεις που σήμερα ασφαλίζονται σε υψηλές κατηγορίες, ενώ όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 15.000€ θα έχουν μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν θα είναι πλέον περίπου οι μισές.

Αντίθετα επιβάρυνση θα έχουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν υψηλά εισοδήματα και έχουν φορολογητέο εισόδημα πάνω από 30.000€. Είναι δε προφανές ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών θα δώσει κίνητρο να δηλωθούν μειωμένα εισοδήματα. Πάντως στο προσχέδιο προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση έχουν εγγραφεί πρόσθετα έσοδα 135,6 εκ. από την εφαρμογή του νέου συστήματος εισφορών (με βάση το εισόδημα) για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από το νέο σύστημα ωφελούνται:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – έμποροι που ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΑΕΕ σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και έχουν δραστηριότητα πάνω από 15 χρόνια. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ωφελούνται αν δηλώνουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων ασφαλίζονται σήμερα στις κατηγορίες από Π09 και πάνω και πληρώνουν περί τα 7.000 ευρώ το έτος. Με το νέο καθεστώς και εισόδημα 25.000 πέφτουν στα 6.700 ευρώ. Αντίθετα, οι έμποροι (ΟΑΕΕ) με δραστηριότητα κάτω από 15 χρόνια έχουν ωφέλεια αν δηλώνουν μέχρι 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με 10ετή δραστηριότητα πληρώνει σήμερα 4.650 ευρώ, ενώ θα πληρώνει 4.000 με εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο. Για τον υπολογισμό των εισφορών του 2017 θα ληφθεί αρχικά υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε για το 2015 και έχει ήδη εκκαθαριστεί. Όταν εκκαθαριστεί και το εισόδημα του 2016 – προς τα μέσα του 2017 – τότε θα επανυπολογιστούν οι εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 και θα συμψηφιστούν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2017 με τα ποσά που θα έχουν καταβληθεί τους πρώτους μήνες του έτους.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων(κάτω από 5 δωμάτια) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους, με το νόμο για τα προαπαιτούμενα έχασαν το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και επανέρχονται σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2017 θα καταβάλλουν εισφορές της τάξης του 26,95% επί του εισοδήματός τους για σύνταξη και υγεία.

Οσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50%, ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης. Όμως χαμηλότερες εισφορές σημαίνουν και χαμηλότερο τμήμα σύνταξης για εκείνον που τις καταβάλλει. Eτσι, το τμήμα της σύνταξης για τους επαγγελματίες που θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από την 1-1-2017 και μετά θα είναι σαφώς χαμηλότερο από ό,τι είναι σήμερα το ανταποδοτικό κομμάτι για τις εισφορές που έχει κάποιος καταβάλει στον ΟΑΕΕ με τις υπάρχουσες κατηγορίες. Eτσι είναι σαφές ότι και οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι αρκετά χαμηλότερες μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες: Χωρίς έκπτωση στις εισφορές υγείας μένουν οι νέοι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κλπ) καθώς με το νόμο για τα προαπαιτούμενα καταργήθηκε η ευνοϊκή διάταξη που είχε προβλεφθεί. Δηλαδή ,από 1/1/2017 οι αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σήμερα στο ΕΤΑΑ) με έναρξη επαγγέλματος 0-5 ετών θα πληρώνουν 6.95% του εισοδήματός τους (καθαρό φορολογητέο) για υγεία όπως όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Αντίθετα οι αυτοαπασχολούμενοι διατηρούν την έκπτωση που είχε προβλεφθεί για την κύρια σύνταξη.

Θα καταβάλλουν για τα πρώτα δυο έτη ως εισφορά το 14% του εισοδήματός τους και για τα τρία επόμενα το 17%, πριν φτάσουν να πληρώνουν το 20%. Ισχύει κατώτατο και ανώτατο όριο εισοδήματος από τις 4.923,07 € έως τις 70.329,6 €.

Λόγω των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος από 5% μέχρι και 50% για την μεταβατική περίοδο 2017-2020, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ωφελούνται από το νέο σύστημα μέχρι και 31/12/2020 αν έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Από 1/1/2021, όταν καταργούνται οι εκπτώσεις, η επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους ξεκινά από εισόδημα 19.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, δικηγόρος που δραστηριοποιείται 2 χρόνια με εισόδημα 5.000 € και καταβάλει εισφορές στο ΕΤΑΑ που φτάνουν τα 1.800 € το χρόνο για σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ και υγεία ,με το νέο καθεστώς και τον υπολογισμό με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα θα κληθεί να καταβάλει 1.600 ευρώ ανά έτος σε εισφορές. Ωστόσο το ποσό που εξοικονομούν οι ασφαλισμένοι τα πρώτα 5 έτη αποτελεί ασφαλιστική οφειλή η οποία πρέπει να εξοφληθεί έως και το έτος συνταξιοδότησης.

Απασχολούμενοι με «μπλοκάκι»: Όσοι αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες, ο νόμος ορίζει ότι θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, δηλαδή το 13,67% θα το πληρώνει ο εργοδότης. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, τελικά, το κόστος θα κληθεί να το καλύψει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει εκτιμήσει πως η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές αθροιστικά ανέρχεται στο 55-56% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Μετά την αρχική ανακούφιση για τους χιλιάδες ασφαλισμένους με "μπλοκάκι" οι ειδικοί εντόπισαν πολλά θολά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν με εγκυκλίους. Για παράδειγμα τι θα ισχύσει τι εάν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με δύο εργοδότες που καλύπτουν και οι δύο τα 2/3 των εισφορών, κόψει δελτίο παροχής υπηρεσιών και σε κάποιον τρίτο. Ωστόσο λόγο της σκληρής πραγματικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι πρακτικά το βάρος αναμένεται να πέσει εξ ολοκλήρου στον ασφαλισμένο.

Διπλή επιβάρυνση θα υποστούν από την 1/1/2017, οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι αν έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας αφενός διότι οι ατομικές τους εισφορές όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες) θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.

Εξαιτίας της διπλής επιβάρυνσης πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι» πριν αλλάξει η χρονιά σκέφτονται να προχωρήσουν σε λήξη των εργασιών τους, αναζητώντας άλλους τρόπους να αμείβονται ενδεχομένως και με «κούρεμα» των αποδοχών τους ή επιλέγοντας να «κρύβουν» τα πραγματικά τους εισοδήματα μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Αγρότες: Από το 2017 οι εισφορές των 620.000 ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών συνδέονται με το εισόδημα, όπως γίνεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αλλά με μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Ειδικότερα, το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά υπέρ σύνταξης, το 2018 θα κληθούν να καταβάλουν το 17% και από το 2019 και μετά το 20%. Αντίστοιχα ορίζεται πως η εισφορά για Υγεία θα είναι στο 6,95% του εισοδήματος και για ΛΑΕ στο 0,5%.

Ενας αγρότης που δηλώνει 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα οδηγείται στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, ώστε να φτάσει το 2019 να πληρώνει 1.544 ευρώ εισφορές τον χρόνο (για σύνταξη, Υγεία και ΛΑΕ).

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται από το 2017 το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα το προηγούμενο οικονομικό έτος. Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται στα 468,8 ευρώ τον μήνα, ενώ για ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 70.330 ευρώ και άνω η εισφορά παραμένει ίδια λόγω πλαφόν.

ΕΚΑΣ: Το 2017, η μερίδα του λέοντας από την εξοικονόμηση δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος θα εξασφαλιστεί από τη «σφαγή» στο ΕΚΑΣ. Η νέα μείωση στα κονδύλια για το ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 439,2 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο προυπολογισμού η περικοπή της δαπάνης για το ΕΚΑΣ θα δρομολογηθεί είτε με την περικοπή του αριθμού των δικαιούχων είτε με την αναθεώρηση του ύψους των παροχών (δηλαδή το ίδιο επίδομα για λιγότερους δικαιούχους ή μικρότερο επίδομα για περισσότερους).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Tι αλλάζει το 2017 για εισφορές και συντάξεις - Κερδισμένοι και χαμένοι"

Λοβέρδος: Φασισμός η τροπολογία Παππά για τα κανάλια

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην τροπολογία Παππά που προβλέπει ότι θα κλείσουν σε 5 ημέρες τα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ενδεικτικά: «Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Φασισμός η τροπολογία Παππά για τα κανάλια"

ΝΔ για την τροπολογία για τα κανάλια: Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία του Νίκου Παππά που δίνει στα κανάλια που δεν πήραν άδεια πέντε ημέρες για να κλείσουν.

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες».

«Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», καταλήγει η ΝΔ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για την τροπολογία για τα κανάλια: Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται "

ΕΛΣΤΑΤ: Βαθύτερη τελικά η ύφεση του 2015

Μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί αποδεικνύεται η ύφεση του 2015 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Το γεγονός ασκεί μεγαλύτερη πίεση τόσο στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του χρέους. 
Συγκεκριμένα το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μειώθηκε κατά 1,3% πέρυσι, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,9% σε τρέχουσες τιμές. Και καθώς το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές αποτελεί τη βάση μέτρησης της πορείας των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων αλλά και του χρέους, μεγαλώνει τη δημοσιονομική δυσκολία για την κυβέρνηση και τη χώρα.
Ωστόσο, ο δείκτης όγκου (σ.σ. ο δείκτης που προκύπτει με την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού και χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η ανάπτυξη στον προϋπολογισμό αλλά και από τους θεσμούς) παρέμεινε αμετάβλητος: στο -0,2% το 2015.
Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών οφείλεται για το έτος 2015 οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2015, καθώς και των στοιχείων από τα δεδομένα βραχυχρόνιων δεικτών για την εξέλιξη του κλάδου των πλωτών μεταφορών, όπως επίσης και στην ενσωμάτωση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των εισαγωγών πλοίων.
Επισημαίνει ότι με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 10,2% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 3,0% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.
Όσον αφορά τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση 0,2% του ΑΕΠ το 2015, όπως είχε ανακοινώσει και τον Μάρτιο του 2016.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Βαθύτερη τελικά η ύφεση του 2015"

Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου η εθελούσια στην Αττικής

Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο τουλάχιστον 70 αποχωρήσεις υπαλλήλων, με αποζημιώσεις από 15.000 έως 200.000 ευρώ ξεκινάει από αύριο η Τράπεζα Αττικής.

Τα παρεχόμενα κίνητρα είναι εστιασμένα στην αποχώρηση υπαλλήλων άνω των 50 ετών, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος αλλά και να αποσυμφορηθεί το οργανόγραμμα της τράπεζας από μεσαία και ανώτερα στελέχη.

Το πρόγραμμα προβλέπει αποζημίωση 14 μεικτών μισθών για όσους διαθέτουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για αυτούς που δεν πληρούν το παραπάνω κριτήριο, η αποζημίωση των 14 μεικτών μισθών διαιρούνται δια των ετών προϋπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, δίνονται μια σειρά προσαυξήσεων στις αποζημιώσεις, οι οποίες κλιμακώνονται με βάση ηλικιακά κριτήρια.

-Για όσους είναι ηλικίας 58 ετών και άνω η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 50%.
-Για όσους είναι μεταξύ 55-57 ετών, η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 65%.
-Για τους εργαζόμενους ηλικίας 50-54 ετών η προσαύξηση στην αποζημίωση εκτινάσσεται στο 80% καθώς είναι η ηλικιακή ομάδα στην οποία εστιάζεται το πρόγραμμα εθελουσίας.
-Για εργαζόμενους ηλικίας 45-40 ετών η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 60%.
-Για εργαζόμενους ηλικίας 40-44 ετών η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 55%.
-Για εργαζόμενους ηλικίας 30-39 ετών η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 45%.
-Για όσους είναι μέχρι 29 ετών, η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 20%.

Επιπρόσθετα, όσοι κάνουν χρήση του προγράμματος, θα πάρουν επιπλέον δύο μεικτούς μισθούς για κάθε ανήλικο τέκνο, θα συνεχίσουν να έχουν δύο χρόνια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ταμείο, καθώς και τις καλύψεις του ομαδικού συμβολαίου της Groupama για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Το ελάχιστο όριο της αποζημίωσης έχει οριστεί στις 15.000 ευρώ και το μέγιστο στις 200.000 ενώ οι εργαζόμενοι που θα κάνουν χρήση του προγράμματος θα αποχωρήσουν από την εταιρία στο τέλος Νοεμβρίου.

Οι υπολογισμοί των αποζημιώσεων θα διενεργηθούν με τον μεικτό μισθό, όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2015, εξέλιξη που αποτελεί ένα επιπρόσθετο κριτήριο, καθώς από 1/1/2016 οι μηνιαίες απολαβές έχουν μειωθεί λόγω της μετενέργειας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου η εθελούσια στην Αττικής"

Σταθάκης: Στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη η ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας

Τις ίδιες προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, αντικειμενική αξία) με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη θα έχει η ρύθμιση που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι «όταν έχετε στεγαστικό με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη καλύπτεστε και για χρέη προς δημόσιο και για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ισχύει για όλες τις κατηγορίες δανείων. Αν δεν έχετε στεγαστικό δάνειο υπάρχει μικρό νομικό κενό, και συζητάμε πώς θα καλυφθεί, με νόμο ή με εγκύκλιο».

Υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες δεν βγάζουν σε πλειστηριασμούς πρώτη κατοικία και εκτίμησε πως «δεν χρειάζεται σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αφού ο νόμος ουσιαστικά υπάρχει και απλώς θα γίνει πιο ισχυρός».

Το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε πως, με δεδομένο τον νόμο που υπάρχει, θα ήταν λάθος των υπηρεσιών να κινηθούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε αδύναμους, ενώ επιβεβαίωσε πως οι ρυθμίσεις ισχύουν έως το τέλος του 2018.

Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους και επιχειρηματίες, ο ίδιος μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι προβλέπεται πως δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία (υποθήκες), δεν θα πουληθούν σε funds.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούν να ενοποιηθούν επιχειρηματικές οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και μετά να κουρευτούν, απάντησε ότι θα δημιουργηθεί εξωδικαστικός μηχανισμός και εφόσον συμφωνεί η πλειονότητα των πιστωτών, θα μπορούν να κουρεύονται οφειλές, εάν υπάρχει, από κάποιον τρίτο, σχέδιο που προβλέπει την εξυγίανση της επιχείρησης και τη βιωσιμότητά της.

Για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, τα σχέδια θα εγκρίνονται από τους 2.500 πιστοποιημένους συμβούλους και για τις μεγάλες επιχειρήσεις από τα μεγάλα λογιστικά γραφεία- εταιρείες.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως ο συμβιβασμός θα επικυρώνεται σπό δικαστική Αρχή για να υπάρχει νομική κάλυψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη η ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας"

Τροπολογία Παππά: Πέντε μέρες μετά το ΦΕΚ θα κλείσουν τα κανάλια χωρίς άδεια

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την θωράκιση των αδειοδοτούμενων καναλιών και το κλείσιμο όσων δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως από τη διαγωνιστική διαδικασία. Οι ρυθμίσεις που υπογράφονται από τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

1. Επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την DIGEA και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει. Συγκεκριμένα, ως προς το ποινικό σκέλος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά, ενώ στα διοικητικά προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως ένα εκατ. ευρώ και κατάσχεση μηχανημάτων.

2. Επιπροσθέτως για τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αδειοδοτούμενων καναλιών προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

3. Δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

4. Αντί του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί, περνάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Όλα αυτά ισχύουν πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς κανάλαρχες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία Παππά: Πέντε μέρες μετά το ΦΕΚ θα κλείσουν τα κανάλια χωρίς άδεια"

ALTER EGO: Δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του ΣΚΑΪ

Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε η «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε», του Βαγγέλη Μαρινάκη, σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες των συμμετεχόντων στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Η εταιρεία καταγγέλλει τα εξής:

«Την ώρα που η «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε», τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της προκήρυξης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αναφορικά με την διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, με λύπη μας διαπιστώνουμε πως δεν διαθέτουν άπαντες το ίδιο αίσθημα ευθύνης περί τήρησης των προβλεπομένων. Σήμερα, οι εκπρόσωποι της «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε», καθώς και οι αντίστοιχοι των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ 1 και ALPHA γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού που πλήττει καταφανώς το κύρος, την ίδια την διαφάνεια της διαδικασίας, καθώς και την έξωθεν καλή μαρτυρία της. Συγκεκριμένα, ενώ η προκήρυξη προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά την πρόσβαση των εκπροσώπων των εμπλεκομένων σχημάτων στα οικονομικά στοιχεία και εν γένει στον φάκελο των ανταγωνιστών, βρεθήκαμε προ μιας αναπάντεχης εξαίρεσης, που παραπέμπει σε πραξικοπηματικές πρακτικές, οι οποίες δημιουργούν εύλογα πλήθος ερωτημάτων και θίγουν κατάφωρα τα δικαιώματα τόσο των προσωρινών υπερθεματιστών, όσο και εν γένει των συμμετεχόντων στην διαδικασία, όπως αυτά προκύπτουν βάσει της προκήρυξης.

Δίχως κανένα σοβαρό επιχείρημα, εντελώς αυθαίρετα και με την πλήρη κάλυψη της Γραμματείας και της αρμόδιας για τον έλεγχο των πόθεν έσχες Επιτροπής, τα σχετικά στοιχεία που αφορούν την ιδιοκτήτρια εταρεία του ΣΚΑΪ «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ», δεν τέθηκαν στην διάθεση των εκπροσώπων των προαναφερθέντων σχημάτων, γεγονός πρωτοφανές και αντιδεοντολογικό σύμφωνα με τις προβλέψεις τις προκήρυξης που συνιστά χωρίς αμφιβολία αλλοίωση της διαδικασίας. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν καθίστανται ακόμη πιο αμείλικτα αν αναλογιστεί κανείς πως την προσεχή Δευτέρα, λήγει η προθεσμία υποβολής ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά των ενδιαφερομένων.

Με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η άνευ λογικής και νομικής εξήγησης απόρριψη της προσφυγής της «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε» για το δάνειο που είχε χορηγηθεί από ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του κ. Γιάννη Αλαφούζου στην εταιρεία-φορέα του ΣΚΑΪ, πρακτική που αντιτίθεται πλήρως στην κείμενη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, τότε πλέον, είναι σαφές πως η όλη διαδικασία καθίσταται διάτρητη. Την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, έχει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και προσωπικά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, κ. Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος τίθεται ξεκάθαρα προ των ευθυνών του και οφείλει να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία, το κύρος και την έξωθεν καλή μαρτυρία της διαδικασίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ALTER EGO: Δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του ΣΚΑΪ"

Φίλης: Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σημερινό σχολείο. Το τριετές σχέδιο της μεταρρύθμισης για την εκπαίδευση προϋποθέτει μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και αυτό αποτελεί δέσμευση της αριστερής κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις διαφορές του υπουργείου με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών , ο υπουργός είπε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία διευθετήσεων στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας. Η πρόσφατη αιφνίδια ανάφλεξη στο θέμα των θρησκευτικών ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους για ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική. Δεν πρόκειται για κάποια αντιπαλότητα αλλά για υπεράσπιση του δημοκρατικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».

«Περίπου δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση και το κόμμα βρίσκονται σε μια νέα καμπή. Να μην αποδειχθούμε εμμονικοί της εξουσίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη της διακυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας. Οφείλουμε να επιδιώκουμε ευρύτερες συνεργασίες. Ειδικά όταν η κεντροαριστερά αποδείχθηκε ανάπηρη, συμπορεύτηκε με την δεξιά. Ναι στα ρεύματα ιδεών, όχι όμως στις δομές εξουσιών».

«Ο λαός έκανε μια επιλογή που επιβεβαιώθηκε, ο λαός εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ όχι ως το μικρότερο κακό αλλά ως πορεία μετάβασης σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνδικαλιστική. Οι πολίτες επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ιχνηλατούνται δρόμοι για μια διαφορετική προοπτική.

Η επιλογή της αριστερής διακυβέρνησης αποτελεί ένα στοίχημα. Η ρύθμιση του χρέους έχει συνομολογηθεί από τους δανειστές ως στοιχεία για να βγούμε από την κρίση» συμπλήρωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική"

Δημοσκόπηση Alco: Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ – Μπροστά με 7,8%

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η Alco.
Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με 21,5% έναντι 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης του 6,4%. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν στο 5,8% με την ΝΔ θα συγκεντρώνει 21,3% κι ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%.
Με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στο 7,8% καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,2%.
Στην δημοσκόπηση της Alco που έγινε για λογαριασμό του newsit.gr από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων προβλέπει:
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,5% έναντι 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή έχουν διαφορά 6,4%.
Η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα φαίνεται να διευρύνεται αφού στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco, η ΝΔ ήταν μπροστά με 21,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 15,5%. Δηλαδή η διαφορά ήταν στο 5,8%.
Τρίτο κόμμα παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή με 6,9%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1%, πέμπτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,6% ενώ όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα τα ποσοστά είναι τα εξής: το Ποτάμι 1,6% (1,9% επι των έγκυρων), οι ΑΝΕΛ 2,2% (2,7% επι των έγκυρων), η Ένωση Κεντρώων 2,3% (2,8% επι των έγκυρων), ενώ Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη και «Πλεύση Ελευθερίας» της Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνουν από 2,5% (3% επί των έγκυρων).
Συσπειρώσεις κομμάτων
Η Νέα Δημοκρατία «πιάνει ταβάνι» με πολύ υψηλή συσπείρωση, όπως και η ΧΑ και το ΚΚΕ. Αντιθέτως, η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλή.
Ποιος έπεισε στην συζήτηση για την διαπλοκή
Οι πολίτες παρακολούθησαν την συζήτηση στην Ολομέλεια για την διαπλοκή ωστόσο ήταν ξεκάθαρα επιφυλακτικοί,
Στο ερώτημα, «Ποιος έπεισε περισσότερο στην Βουλή ότι πολεμάει την διαπλοκή», το 23% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 18% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανένας, απαντά το 55%.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ – Μπροστά με 7,8% "

Πυροσβέστης σε δίκη Marfin: Μας έλεγαν φύγετε από δω, θα σας κάψουμε κι εσάς...

Με τις συγκλονιστικές περιγραφές των υπαλλήλων της Marfin, των πυροσβεστών που κλήθηκαν στην οδό Σταδίου το μεσημέρι της 5η Μαϊου αλλά και αυτοπτών μαρτύρων, συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας το 2010. Από τη φωτιά που ξέσπασε στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα -μεταξύ των οποίων και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Το τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, ωστόσο, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου - όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι και το αγέννητο βρέφος - αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Κατηγορίες για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί στους Θοδωρή Σιψά και Παύλο Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, οι οποίο και κάθονται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τα αδικήματα που τους αποδίδονται και τα οποία κατά περίσταση, είναι: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη κ.ά.

Σήμερα, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Θ.Γιαννακούλια, ο οποίος μίλησε για την παρουσία κάποιου άνδρα στα γεγονότα, με σωματότυπο, που όπως είπε, έμοιαζε με αυτόν του κατηγορουμένου Θοδωρή Σιψά. Η κατάθεση του μάρτυρα, αμφισβητήθηκε έντονα απο την υπεράσπιση αλλά και από μέλος του δικαστηρίου που είπε στον κ. Γιαννακούλια: «Μας μπερδεύετε...». 

«Ο σωματότυπος»
Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε: «Γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, έπεσαν μερικά δακρυγόνα από μια διμοιρία των ΜΑΤ. Μου είπαν ότι στον «Ιανό» γίνονταν επεισόδια. Είδα μια ομάδα, ήταν πανω από 60 άτομα. Είχαν μοιρασμένες αρμοδιότητες και αρχηγό. Έξι άτομα σπάγανε, πρέπει να είχαν βαριοπούλες. Η διμοιρία των ΜΑΤ πήγαινε προς το Σύνταγμα. Πέρασα ανάμεσά τους. Φορούσαν τζόκει και κουκούλες. Υπήρχε και μια κοπέλα, ξανθιά με γαλλική κοτσίδα. Μια ομάδα από έξι πρόσωπα πέταξε τις μολότωφ και ξαναμπήκαν στην πορεία... Έσπασαν την τζαμαρία με βαριοπούλες και σίδερα που είχαν βγάλει απο το δρόμο». 
Πρόεδρος: Έχετε αναγνωρίσει τρία άτομα...
Μάρτυρας: Αυτά που αναγνώρισα ήταν την επόμενη ημέρα του συμβάντος...  Μου έδειξαν φωτογραφίες που είχαν συλλέξει από τις κάμερες.... Eίχα πρόσφατα τα γεγονότα. 

Πρόεδρος: Κάνατε την αναγνώριση με σιγουριά ....

Μάρτυρας: Απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας...

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας έδειξε προς τον κατηγορούμενο Θ. Σιψά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θυμάμαι την ομάδα που έβαλε τον εμπρησμό... Θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά...».

Δικαστής: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος  ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κύριε; 

Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος...

Δικαστής: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;

Μάρτυρας: Ήταν άκομψο, αντρικό....

Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι; 

Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη...

Εισαγγελέας: Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ' αριστερά σας; 

Μάρτυρας: Εντάξει αυτό...

Δικαστής: Μας έχετε μπερδεψει. Είστε ένας βασικός μάρτυρας ...

Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά. Δεν είδα πρόσωπα..

«Ο αρχηγός και η ξανθιά»
Στην κατάθεσή του, ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος, περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα είδε απο το πατάρι του «Ιανού» απ' όπου παρακολουθούσε την πορεία μετά τη ρίψη χημικών. Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε προλάβει να καταγράψει φωτογραφικά και κάποια σημαντικά στιγμιότυπα από τις επιθέσεις σε «Ιανό» και Marfin, περιέγραψε στο δικαστήριο: «Ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η μία πήγε στη Marfin και η άλλη στον «Ιανό», όπου επιτέθηκαν με βαριοπούλα. Μετά έριξαν υλικό μέσα και πήρε φωτιά. Καταφέραμε να την σβήσουμε γρήγορα. Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων. Υπήρχε μια κοπέλα ξανθιά και ο αρχηγός τους, με ένα μαντήλι κόκκινο. Υπήρξε ομάδα που τους προμήθευσε με πέτρες και εύφλεκτο υλικό. Όλοι φορούσαν μαύρα. Ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δύο κατηγορουμένους, πλην όμως ρωτήθηκε από το δικαστήριο για την προανακριτική του κατάθεση στην οποία είχε αναγνωρίσει κάποια άλλα άγνωστα πρόσωπα αλλα και ένα συγκεκριμένο ως τον εμπρηστή της τράπεζας.

Πρόεδρος: Πώς καταλήξατε σε αυτά τα συμπεράσματα;

Μάρτυρας: Έκανα ρεπορτάζ, μια ανάλυση... Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες...'Εχω παρακολουθήσει δεκάδες πορείες και σχεδόν γνωρίζω τα άτομα που πάνε σε αυτές. Από τα συμφραζόμενα των φωτογραφιών αυτό βγαίνει. Μέσα απο το φακό της μηχανής μου είδα έναν ψηλό άνδρα να σπάει τη Marfin και να πετάει μέσα ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό. Γι´αυτό και η τράπεζα πήρε αμέσως φωτιά.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως στη Marfin, είδε συνολικά τρία άτομα. «Τους είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φορούν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα... Μου έκανε εντύπωση», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πυροσβέστης: «Μας έλεγαν θα σας κάψουμε και εσάς»
Ιδιαίτερα, σημαντικές και κυρίως χαρακτηριστικες του κλίματος που επικρατούσε στην πορεία μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν όμως και οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο, πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν από πολίτες να σπεύσουν στην οδό Σταδίου όπου «καιγόταν η τράπεζα».

Στην κατάθεσή της η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν γύρω στις 2:00 μ.μ. για το συμβάν και πως αμέσως μόλις έφθασαν στην τράπεζα άρχισαν την κατάσβεση. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία... Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι...» είπε η μάρτυρας.

Ο πυροσβέστης, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια ομάδα «οχτώ με δέκα ατόμων χτυπούσε το καπό» εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. «Ήταν νέοι, είχαν καλυμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτα γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω (σ.σ. στην τράπεζα). Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε και το ισόγειο καιγόταν. Υπήρχαν κανά δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιόροφος. Υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι... Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός....».

Ο τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: "φύγετε απο δω". Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας έλεγαν: "Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς"».

 

«Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων» - «Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες...» - «Τους είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φορούν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα...» - «Μας έβριζαν και μας φώναζαν: Φύγετε από εδώ θα σας κάψουμε και εσάς» - «Μας τράβαγε να ανέβουμε στο ταρατσάκι. Αν δεν υπήρχε ο Ηλίας, 21 άτομα θα  είμασταν νεκροί»: Συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για τον εμπρησμό της Marfin στην Σταδίου τον Μάιο του 2010 όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι


«Καμία αλληλεγγύη»
Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχαν καταθέσει υπάλληλοι της τράπεζας. Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε... Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει.... Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ.... Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην  πορεία... Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλονι....Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς... Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: " Μέσα καίγονται ρε παιδιά"».
H Παναγιώτα Βασιλάκου, επίσης υπάλληλος της τράπεζας, κατέθεσε ότι είδε κάποιον που «φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων που μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος». Η υπάλληλος ανέφερε ότι είχε «την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός "πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε...."».

Όπως είπε: «Ηταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυία στα χέρια» ενώ το «πλήθος ήταν άγριο, πετούσε πέτρες, παρ' όλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα «η φωτιά πρέπει  να μπήκε γύρω στις 13:55...».


Πεθαίνοντας στο διπλανό μπαλκόνι...
Η κυρία Βασιλάκου συγκλόνισε όταν ανέφερε στο δικαστήριο: «Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά τα γεγονότα όταν ανάβουμε την ψησταριά να ψήσουμε κρέας με πιάνει πανικός. Είναι κάποια πράγματα που έχουν κάτσει μέσα μας. Θυμάμαι ότι βγήκα στο μπαλκόνι να δω αν έρχεται η πυροσβεστική και δεν μπορούσαμε να κατέβουμε ξανά κάτω. Συναδελφός μου πέθανε στο διπλανό μπαλκόνι και εγώ δεν έβλεπα από τον καπνό».

«Ακούσαμε τζάμια να σπάνε, φωνές από πάνω. Ανεβήκαμε στον πάνω όροφο αλλά εκεί δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε» περιέγραψε άλλη μάρτυρας και συνέχισε: «Διαφύγαμε από την ταράτσα. Περάσαμε στη διπλανή και βγήκαμε. Η πυροσβεστική ήρθε μετά από λίγο, δεν υπήρχε αστυνομία.  Η επίθεση  έγινε μεταξύ 2:15 και 2:30. Μας είχαν πει  ότι στις 3 θα φύγουμε. Ετοιμαζόμασταν για αποχώρηση...».


«Υπήρχε εντολή να δουλέψουμε»
Η Ελευθερία Αθανασίου, συνταξιούχος πλέον υπάλληλος, ανέφερε ότι εκείνη την ημέρα είχαν «άνωθεν εντολή» να εργαστούν παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί η διαδήλωση. Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα, η μάρτυρας περιέγραψε:
«Ημουν στον ημιώροφο. Κάποια στιγμή είδα απέναντί μου μια ομάδα νεαρών. Ήταν κουκουλοφόροι, πέταγαν πέτρες. Πέταξαν μολότωφ, έβγαζε ένα καπνό που δεν έχω ξαναδεί, γιατί και άλλη φορά μας είχαν πετάξει μολότωφ. Δεν τους είδα.... άκουσα το θόρυβο. Αμέσως ο καπνός ανέβηκε πάνω. Πνιγήκαμε κυριολεκτικά. Ανεβήκαμε προς το πάνω. Φτάσαμε στον τρίτο όροφο σε ένα μπαλκονάκι....».

Για απειλητικά μηνύματα στο κτίριο που στεγαζόταν η Marfin έκανε λόγο ο υπάλληλος Ηλίας Μπούρης, ο οποίος κατέθεσε: «Ήμουν στο πατάρι, δεν είχα οπτική επαφή... Υπήρχαν απειλητικά μηνύματα κατα καιρούς στους τοίχους με σπρέυ: "Θάνατος στους τραπεζίτες", διάφορα τέτοια. Μας είχαν ξαναρίξει βόμβες». 

Η κυρία Αγγελική Τριανταφύλλου ανέφερε: «... Ξαφνικά το κατάστημα πήρε φωτιά. Μας έσωσε ο συναδελφός μου Ηλίας ο Μπούρης το λέω και ανατριχιάζω. Μας τράβαγε να ανέβουμε στο ταρατσάκι. Αν δεν υπήρχε ο Ηλίας, 21 άτομα θα  είμασταν νεκροί».

«Δρούσαν συντεταγμένα»
«Αρχικά έγινε φασαρία έξω από το κτίριο της τράπεζας και μετά άρχισαν να σπάνε» είπε άλλος υπάλληλος, σημειώνοντας πως σε σύντομο διάστημα το κτίριο πήρε φωτιά. «Πρέπει να ήταν και μια γυναίκα. Το κατάλαβα από την σιλουέτα. Τους φωνάζαμε σταματήστε αλλά τίποτα» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε:  «Παρ' όλο που ήμουν πληγωμένος και προσπαθούσα να σηκωθώ μου φωνάζανε, με βρίζανε.'Εσπασα ένα παράθυρο για να φύγω. Φορούσαν μάσκες, δεν είδα χαρακτηριστικά. Μακάρι να έβλεπα. Ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί. Πήγαν για να κάνουν ό,τι έκαναν».

Άλλη μάρτυρας, επίσης υπάλληλος της τράπεζας μίλησε για ένα σύνθημα δεξιά στην τζαμαρία, που είχε δει και το οποίο έλεγε: «Φωτιά στους υπαλλήλους». Η μάρτυρας έκανε λόγο για ομάδα μεγαλύτερη των 20 ατόμων που έριχναν πέτρες και φορούσαν κουκούλες....
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Οκτωβρίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβέστης σε δίκη Marfin: Μας έλεγαν φύγετε από δω, θα σας κάψουμε κι εσάς..."

Εισβολή φοιτητών με συνθήματα κατά του Φίλη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Μέλη των φοιτητικών συλλόγων Χημείας, Φιλολογίας, Ψυχολογίας και Αρχιτεκτονικής εισέβαλαν σε αίθουσα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, διακόπτοντας την προγραμματισμένη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Οι φοιτητές κρατούσαν πανό κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρόμενοι την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

 

Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένο να γίνει υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία ωστόσο δεν έχει καταφθάσει και αναμένεται σε λίγα λεπτά. Επίσης δεν έχει κάνει κανείς εκ των πρυτάνεων την εμφάνιση του.







seleo


Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή φοιτητών με συνθήματα κατά του Φίλη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων"

Από ψιλό κόσκινο όσοι χρωστούν στην Εφορία

Διατάξεις νόμου για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης ισχύουν από τον Μάιο του 2013. Μέχρι σήμερα όμως ελάχιστα έχουν γίνει για να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι σε μια δεξαμενή ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 90 δισ. ευρώ (μόνο τα χρέη των πτωχευμένων ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ) και η φορολογική διοίκηση επιχειρεί μέσω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης να βάλει στο ταμείο του Δημοσίου όσο το δυνατόν περισσότερα, χωρίς να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον βαθμό εισπραξιμότητας των συγκεκριμένων οφειλών. Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, προσδοκώντας σε επιτάχυνση των διαδικασιών χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Ο χαρακτηρισμός μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται διαγραφή. Για τον οφειλέτη όμως, το χρέος του οποίου έχει χαρακτηριστεί ανεπίδεκτο είσπραξης, οι συνέπειες είναι πολλές. Μεταξύ αυτών, για δέκα χρόνια αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής, δεν χορηγείται στον ίδιο και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία (χορηγείται μόνο βεβαίωση οφειλής προκειμένου για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων), δεσμεύονται στο σύνολό τους τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί καθώς και το περιεχόμενων θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν στο μεταξύ το Δημόσιο διαπιστώσει την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μετά την καταχώριση της οφειλής στο ειδικό (ηλεκτρονικό) βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης, διατηρεί το δικαίωμα λήψης όλων των προβλεπόμενων αναγκαστικών μέτρων και διενέργειας συμψηφισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν έχει χαρακτηριστεί μια οφειλή ανεπίδεκτη είσπραξης, με το που θα διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου περιουσιακού στοιχείου, θα γίνεται άμεσα κατάσχεση. Στην εγκύκλιο Πιτσιλή περιγράφεται ένα ιδιαιτέρως αυστηρό πλαίσιο για να φτάσει να χαρακτηριστεί μια οφειλή ανεπίδεκτη είσπραξης. Πριν από αυτό τα αρμόδια όργανα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να:

1. Εχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα εις βάρος του οφειλέτη.

2. Εχει διενεργηθεί εκτεταμένη έρευνα γα τον εντοπισμό κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, λαμβάνοντας αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.

3. Εχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων (μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες, μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, τόκοι καταθέσεων εξωτερικού)

4.Εχουν δεσμευθεί στο σύνολό τους (ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης της σύμβασης μεταξύ του οφειλέτη ή των συνυπόχρεων προσώπων και του πιστωτικού ιδρύματος) καταθέσεις, πάσης φύσεως λογαριασμοί και παρακαταθήκες αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αποτραπεί η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Από ψιλό κόσκινο όσοι χρωστούν στην Εφορία"

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι η Ελλάδα ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία

Διαψεύδει το Κρεμλίνο τις αναφορές ότι η Ελλάδα ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκώφ, διέψευσε στο πρακτορείο Σπούτνικ, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Ρωσία με αίτημα την παροχή στην Ελλάδα «οικονομικής βοήθειας», για να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα.

Ο Πεσκώφ τόνισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα, ότι η Ελληνική πλευρά και οι Ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία για βοήθεια.

Η υπόθεση ξεκίνησε από το βιβλίο δυο Γάλλων δημοσιογράφων της Le Monde για τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ότι ο Πούτιν του ανέφερε πώς η Ελλάδα ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, «γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν».

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαψεύσει από χθες τις αναφορές, διαμηνύοντας: «επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι η Ελλάδα ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία"

Τριπλασιάστηκαν οι ανασφάλιστοι πολίτες με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα

Tριπλασιάστηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδύναμων πολιτών που είναι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακά τους, μετά την ψήφιση του νόμου, με τον οποίο θεσπίστηκε η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και των μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν συνταγογραφηθεί στο 1ο δίμηνο εφαρμογής του μέτρου (από 13/8/2016 έως 13/10/2016), ανέρχεται σε 55.017, εκτελέστηκαν 100.398 συνταγές και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 6.077.288 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εξίσωσης των δικαιωμάτων ασφαλισμένων- ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, θεσπίστηκε το μέτρο «Μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής», το οποίο με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζει την κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής των εν λόγω πολιτών στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς του 1ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Εκτός από την οικονομική ανακούφιση που επιφέρει το μέτρο αυτό, για τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, δίνει επίσης τη δυνατότητα στους δικαιούχους να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως και οι ασφαλισμένοι και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία, ειδικά οι κάτοικοι της επαρχίας, λόγω των συχνών μετακινήσεων.

Για την πληρέστερη προστασία των συγκεκριμένων δικαιούχων και με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά ισοδύναμα φάρμακα που δεν επιφέρουν καμία οικονομική επιβάρυνση στον ασθενή, το υπουργείο εξηγεί ότι από τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά στους δικαιούχους -που αφορά το μέτρο- κάποια δραστική ουσία, θα υπάρχει ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα ξέρει, προτού πάει στο φαρμακείο, ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ προκειμένου να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλασιάστηκαν οι ανασφάλιστοι πολίτες με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών - Κορίνθου έως τις 13 Νοεμβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, στην περιοχή μετά τον κόμβο Κινέτας περί τη χιλιομετρική θέση 60,800 έως τη χιλιομετρική θέση 67,250, λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε δύο διαδοχικές φάσεις από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου (με εξαίρεση την εορταστική περίοδο από 27/10 – 30/10) και η κυκλοφορία θα περιορίζεται σε 1 ή 2 λωρίδες, σύμφωνα με τη προσωρινή σήμανση που θα υλοποιηθεί για κάθε φάση ξεχωριστά. Το ρεύμα προς Αθήνα δεν επηρεάζεται

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών - Κορίνθου έως τις 13 Νοεμβρίου"

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μείνει ανάμνηση σε φωτογραφίες

Ενας – κατ' επίφαση – πόλεμος μεταξύ αρχιτεκτόνων. Η ανάγκη να μη χάσει η κυβέρνηση το ηθικό πλεονέκτημα και να κοιμάται ήσυχη ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε. Και ένα σχεδόν ολόκληρο μεροκάματο – επτά ώρες συνεδρίαση – που χρειάστηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να μη θέσει τελικά σε κίνδυνο την επένδυση στο Ελληνικό.

Αξίζει τον κόπο τα τέσσερα κτίρια, τα οποία είχε προταθεί (κτίριο αφίξεων - αναχωρήσεων δυτικού αερολιμένα, υπόστεγο - παγόδα, πύργος ελέγχου, εγκαταστάσεις κολεγίου Πιρς) να κηρυχθούν διατηρητέα, να παραμείνουν στον χώρο του παλιού αεροδρομίου;

Και ποιος δεν παρήλασε για να πει τη γνώμη του! Από την αρχιτεκτονική ομάδα του Πολυτεχνείου – εννέα καθηγητές, ερευνητές, νομικοί και ιστορικοί που πρότειναν τη συμπληρωματική κήρυξη τεσσάρων κτιρίων (εκτός του κτιρίου του ανατολικού αερολιμένος και τριών υποστέγων που έχουν κηρυχθεί ήδη) – έως τις ηλικιωμένες αποφοίτους του κολεγίου Πιρς.

Αξίζει λοιπόν να μείνει στη θέση του το κτίριο που φέρεται να σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής (βασικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού στην Ελλάδα) στο δυτικό αεροδρόμιο, εκείνο που βλέπουμε από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, όπως λέει η επιτροπή του ΕΜΠ ή έχει αλλοιωθεί και δεν διαθέτει στατική επάρκεια όπως υποστηρίζει ομάδα επίσης πανεπιστημιακών που έχουν προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαπραγματεύεται τη σύμβαση με τον επενδυτή; Είναι το αεροδρόμιο συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη ή όχι;

Οι κόντρες και οι αλληλοαποδομήσεις είχαν την τιμητική τους – ακόμη και για το πόση ώρα θα παρουσιάσει κάθε ομάδα τις θέσεις της.

Το ζουμί ωστόσο βρισκόταν όπως φάνηκε στις εγκαταστάσεις του κολεγίου, όπου η επένδυση έχει πρόσβαση στη θάλασσα και εκεί σχεδιάζει το μεγαλύτερο κτίριο-τοπόσημο (πιθανόν ξενοδοχείο-καζίνο). Και δεδομένου, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, ότι «ουδείς είναι σε θέση να πει αν θα προκληθεί πρόβλημα με την επένδυση αν κηρυχθούν διατηρητέα τα επιπλέον κτίρια», τελικώς μόνο ένα, το εντυπωσιακό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ξύλινο υπόστεγο - παγόδα θα σωθεί, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν ως ανάμνηση μόνο σε φωτογραφίες.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μείνει ανάμνηση σε φωτογραφίες"

«Έσπασε» ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ για την καταβολή συντάξεων

Τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ έσπασε το υπουργείο Εργασίας, για να καταβληθούν κανονικά έως το τέλος του χρόνου οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών.

Το ποσό που αντλήθηκε από τον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) είναι 370 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες», θα διατεθούν:

*350 εκατ. στον ΟΑΕΕ σε τρεις δόσεις
*10 εκατ. στο ΤΣΑΥ
*10 εκατ. στο Ταμείο Νομικών

in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έσπασε» ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ για την καταβολή συντάξεων"

Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: Το υπουργείο βάζει φρένο στα ασθενοφόρα και…γκάζι στα ρουσφέτια

Με δωρεές ελαστικών από ιδιώτες κινούνται πλέον τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ – όπου κινούνται βεβαίως διότι όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ αυξάνονται τα ακινητοποιημένα οχήματα στην Αττική και η «εξαφάνιση» οχημάτων από άλλες περιοχές της χώρας που έχουν μείνει ακάλυπτες από εξωνοσοκομειακή βοήθεια. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά το Σωματείο, μια τεράστια επιχείρηση «κάλυψης» ρουσφετολογικών αιτημάτων εργαζομένων του ΕΚΑΒ και κύμα μετακινήσεων προς την Κρήτη, και την εκλογική περιφέρεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη.

Όπως αναφέρει το Σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ, στην Αττική 20 τομείς του ΕΚΑΒ είναι κλειστοί λόγω βλάβης οχημάτων και τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω σοβαρών χρόνιων και μη επισκευάσιμων βλαβών. Η παλαιότητα των οχημάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταλλακτικών και ελαστικών βγάζει εκτός κίνησης ολοένα και περισσότερα ασθενοφόρα. Στην τομείς της περιφέρειας το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις – γνωστές και από το ΕΣΥ- δωρεές ιδιωτών. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «σε τομείς της Περιφέρειας η αντικατάσταση των ελαστικών κάποιες φορές παρέχεται ως δωρεά από ιδιώτες».

Καταγγέλλουν επίσης τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια. Μεγάλες γεωγραφικές περιοχές παραμένουν ακάλυπτες από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (ορεινή Αρκαδία, Άστρος Κυνουρίας, επαρχία Ερμιονίδος Ν.Αργολίδας, Μεσσηνιακή Μάνη, Μήλος) αλλά και περιοχές όπου υπάρχει τομέας που υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης προσωπικού (Κάρυστος, Ιστιαία, Θήβα, Τήνος, Πάρος, Ίος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Άνδρος, Κάλυμνος, Κως, Κύθηρα, Μολάοι Λακωνίας, Πύλος Μεσσηνίας ).

Ωστόσο, το Σωματείο υποστηρίζει πως «η διοίκηση του ΕΚΑΒ και κατ΄ επέκταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά και τεράστια προβλήματα του Οργανισμού που έχουν άμεση επίπτωση στην επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ έχει ως πρώτο μέλημα την ρουσφετολογική αποκατάσταση των πάσης φύσεως αιτημάτων για μετακινήσεις -μεταθέσεις υπαλλήλων χωρίς κανένα κριτήριο».
Συγκεκριμένα, επικαλούνται μετακινήσεις υπαλλήλων από το ΕΚΑΒ Αθηνών με αποφάσεις του προέδρου ΔΣ του ΕΚΑΒ με παράκαμψη τόσο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όσο και της σειράς προτεραιότητας σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

«Μερικές από τις μετακινήσεις αυτές είναι στοχευμένες, καθώς γίνονται προς την εκλογική Περιφέρεια του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και υπεύθυνου για το ΕΚΑΒ κ. Πολάκη» παρατηρεί το Σωματείο, προσθέτοντας πως στο ΕΚΑΒ υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις εργαζομένων για μετάθεση οι οποίες δεν ικανοποιούνται εδώ και χρόνια «και οι οποίες έχουν δημιουργήσει πέρα από προσωπικά προβλήματα σε εργαζομένους μια οξυμένη ατμόσφαιρα στην υπηρεσία, ειδικά όταν δεν τηρείται καμία προβλεπόμενη διαδικασία».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ώστε «να βρεθεί λύση για τα σοβαρά προβλήματα του ΕΚΑΒ και για να ακυρώσει τις παράνομες και ρουσφετολογικές αυτές μετακινήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» καταλήγουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: Το υπουργείο βάζει φρένο στα ασθενοφόρα και…γκάζι στα ρουσφέτια"

Οι «53+» κάνουν κριτική στον Τσίπρα: Οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των μελών

Την αντίθεσή της στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζει η τάση των 53+, σύμφωνα με το κείμενο που αναγνώστηκε στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραμμίζουν ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ το κόμμα μας να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές και επισημάνουν ότι «να μη ξεχνούμε ότι η συμφωνία είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό πρόγραμμα»

«Η σύγκριση μνημονίων, 'το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα', φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές ή ακόμη η αναφορά ότι η συμφωνία δεν εξαντλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και το μνημόνιο είναι μέρος του δικού μας προγράμματος, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά μπορεί να δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη, που μας αδικεί και μας εντάσσει στη λογική 'όλοι ίδιοι είναι'», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Και συνεχίζουν:
«Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι η 'συμφωνία' που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ήταν έτοιμη η ΝΔ να υπογράψει, αυτό είναι γεγονός, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα.»

Αναλυτικά το κείμενο των 53+ :

Συντρόφισσες/οι τρία και πλέον χρόνια πέρασαν από το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει μια ιστορικά εντυπωσιακή και μοναδική πορεία. Μια πορεία γεμάτη επιτυχίες, χαρές, αντιφάσεις, απογοητεύσεις και σκεπτικισμό, αλλά και έμπρακτη αμφισβήτηση για τις προοπτικές μας.
Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο, με ειλικρίνεια όπως ταιριάζει σε αριστερούς και αριστερές, που είναι στη μάχη με ανιδιοτέλεια, πως θα υπερβούμε τις αιτίες της ήττας περασμένου καλοκαιριού, με ποιό σχέδιο θα εφαρμόσουμε μία ανταγωνιστική αριστερή ως προς το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σχέδιο, πολιτική.

Ηρθε η ώρα να διορθώσουμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις κόμματος -κυβέρνησης -κοινωνίας με την μετατόπιση του κέντρου παραγωγής πολιτικής στην κυβέρνηση και την υποβάθμιση του ρόλου του κόμματος
Να αναγνωρίσουμε, για να μπορούμε να διορθωσουμε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα μας δεν τηρήθηκαν όπως είχαμε σχεδιάσει, ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην των μελών και των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την σχέση μας
με τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιώντας την εμπειρία μας από την συμμετοχή μας στο προσφυγικό και το κίνημα αλληλεγγύης
Να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στις νέες συνθήκες, όχι στο όνομα του ρεαλισμού, αλλά στην ανάγκη μιας επίπονης και δύσκολης προσπάθειας για την ιδεολογική ηγεμονία, στην πορεία μετασχηματισμού του κράτους, στην προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας. Επαναλαμβάνουμε, ο στρατηγικός μας στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία.
Η αριστερά δεν είναι εδώ για να διαχειριστεί, με πιο ανθρώπινο πρόσωπο ενδεχομένως, την απελπισία, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία. Και η κοινωνία δεν αλλάζει χωρίς τομές, χωρίς ρήξεις, χωρίς συγκρούσεις

Και όλα αυτά γίνονται σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές και αντιφατικό , όπου η ανάγκη για υπέρβαση των πολιτικών της λιτότητας συνδυάζεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά στην κατεύθυνση μιας άλλης Ευρωπης αλληλεγγύης και δημοκρατίας


Για όλα αυτά η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ 53 + κατέθεσε έγκαιρα κείμενο συμβολής στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου

Ξεκινώντας λοιπόν από την υποχώρηση και την υποχρεωτική «συμφωνία» του καλοκαιριού του 2015 επισημαίνουμε ότι ενώ αυτή ,αρχικά τουλάχιστον, ερμηνεύθηκε σωστά, ως προϊόν αδίσταχτου εκβιασμού, -εύστοχα είχε ειπωθεί «με το πιστόλι στον κρόταφο»-, σταδιακά η πολιτική αυτή εξήγηση αποδυναμώθηκε στην κεντρική πολιτική μας αφήγηση, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από τον λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα.
Η σύγκριση μνημονίων, «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα», φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές ή ακόμη η αναφορά ότι η συμφωνία δεν εξαντλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και το μνημόνιο είναι μέρος του δικού μας προγράμματος, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά μπορεί να δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη, που μας αδικεί και μας εντάσσει στη λογική «όλοι ίδιοι είναι». Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι η «συμφωνία» που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ήταν έτοιμη η ΝΔ να υπογράψει, αυτό είναι γεγονός, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα.

Πρέπει, επομένως, να αποτραπεί ο κίνδυνος να γίνει αυτό που από την αρχή επισημάνθηκε ως σοβαρό ενδεχόμενο, να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός σε στρατηγική επιλογή. και δυστυχώς, τέτοια δείγματα υπάρχουν. Επιμένουμε ότι η ξεκάθαρη διατύπωση πως «το μνημόνιο δεν είναι δικό μας» σε συνδυασμό με την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, τόσο για την διατήρηση της σχέσης μας με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που θέλουμε να εκπροσωπούμε, όσο και για την πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και το μνημόνιο.
Προφανώς δεν είναι τυχαία η απαίτηση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ελίτ να υιοθετήσουμε το μνημόνιο, να αναλάβουμε την ιδιοκτησία του. Η άρνησή μας, η επιμονή μας, παρά το συμβιβασμό, σε μια άλλη στρατηγική, όχι απλώς ενοχλεί, αλλά αποτελεί βασική διαχωριστική γραμμή με το νεοφιλελεύθερο αυταρχικό μπλοκ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2.Το παράλληλο πρόγραμμα συνιστά πρωταρχικό κομμάτι της στρατηγικής μας, καθώς, εκ των πραγμάτων, «υπονομεύει» το μνημόνιο ή για να το πούμε διαφορετικά λειτουργεί ανταγωνιστικά και εντάσσεται σαφώς σε μια συγκρουσιακή διαδικασία στη βάση ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου απεγκλωβισμού.
Η υστέρηση που υπάρχει ως προς την υλοποίησή του, συνιστά σοβαρή αδυναμία καθώς οδηγεί σε αποδυνάμωση-τραυματισμό της σχέσης μας με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και τα ριζοσπαστικά τμήματα.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικές δηλώσεις και πρακτικές (διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ, υπερβολική καταστολή απέναντι σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, αμφισημία σε αξιακά για την αριστερά ζητήματα, προνομιακή συνάντηση με δικαστικούς, σε παράλληλους χρόνους, ΜΑΤ σε συνταξιούχους και ειρηνοδικεία) σε συνδυασμό με την γνωστή αναποτελεσματική μας επικοινωνιακή στρατηγική συσκοτίζουν μια σειρά θετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών που, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έστω και δειλά υλοποιούν μέρος του παράλληλου προγράμματος ναρκοθετόντας την επιτροπεία. Εντελώς ενδεικτικά θυμίζουμε:
Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση -παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις-, το προσφυγικό, η κοινωνική και ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων (ΔΕΗ, νερό, σίτιση, κοινωνικά προγράμματα, κάρτα αλληλεγγύης, ανασφάλιστοι και υγεία, 100 δόσεις, η παιδεία, το σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, η ιθαγένεια, τα ΜΜΕ και η διαπλοκή, η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων κ.α διαθέτουν στον πυρήνα τους στοιχεία μιας φιλολαϊκής, ταξικά προσανατολισμένης και αντιαυταρχικής πολιτικής.
Υποστηρίζουμε, επομένως, ότι η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος πρέπει να επιταχυνθεί, να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα, να εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες προτεραιότητες (π.χ. εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, βασικός μισθός, συνδικαλιστικός νόμος, πρωτοβάθμια υγεία, παιδεία, κοινωνική οικονομία κ.α.) και να είναι αντικείμενο αυτοτελούς συζήτησης στα όργανα, αλλά και στο σύνολο του κόμματος και της Νεολαίας του.
3 Συντρόφισσες και σύντροφοι, όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στη λογική ενός νέου success story, που είναι καταστροφική, αλλά να αναστοχαστούμε κριτικά την πορεία μας, επιμένοντας στην αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης της σχέσης μας με εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας, που εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες των υφεσιακών μέτρων, όπως, για παράδειγμα, ασφαλιστικό-ΕΚΑΣ- έμμεση φορολογία, ΕΝΦΙΑ πληστειριασμούς...


Με ειλικρίνεια και χωρίς αλαζονεία να απευθυνθούμε στη κοινωνία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε άμεσα την αποκατάσταση των αδικιών, ειδικά σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Τα 5 ευρώ σύντρόφισσες και σύντροφοι έχουν μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους
Να επεκτείνουμε την προστασία της κατοικίας και να μην αφήσουμε περιθώρια ενίσχυσης ακροδεξιών δήθεν «προστατών», όπως συνέβη πρόσφατα στο Ρέθυμνο.
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Να μην επιτρέψουμε στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα, όπως επιδιώκει το νεοφιλελεύθερο μπλοκ και να δώσουμε, χωρίς ταλαντεύσεις, τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το ζητούμενο για μας δεν είναι η «άμυνα» απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε ως κοινωνία, αλλά η αποκατάσταση, κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και αναδιανομή, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.


4. Δεν ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες γιατί έπρεπε να σταματήσει την κοινωνική αιμορραγία που προκαλούσαν οι πολιτικές επιθετικής λιτότητας. Στόχος ήταν και παραμένει η ανακούφιση των υποτελών τάξεων και η ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών προς όφελος των τελευταίων. Ο στόχος αυτός είναι ζωντανός αν και υπηρετείται ελλιπώς μετά την οδυνηρή υποχώρηση του Ιουλίου του 2015. Αυτός είναι ο βασικός λόγος και ο οδηγός για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση διολισθαίνει σε ακραίες θέσεις και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερες καταστάσεις είναι πολύ σοβαρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας αρκεί. Η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της ΝΔ .αλλά, με τις δικές μας προτεραιότητες
Είμαστε στην κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό. Να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς, να διατηρούμε και να ενισχύουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες.
Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, γιατί αν χαθεί, με δική μας ευθύνη, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, και τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, τότε δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη.

Είναι σαφές, ότι η βασική μας επιδίωξη είναι ξεπεράσουμε τους υφάλους και να νικήσουμε. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, κατανοούμε την κρισιμότητα για τις λαϊκές τάξεις να παραμείνει η αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

5. Ωστόσο οι επαναλαμβανόμενες αντιφάσεις δημιουργούν σύγχυση, απογοήτευση και θυμό στην κοινωνική μας βάση, υπονομεύουν το φρόνημα και δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον του κόμματος και της κυβέρνησης. Η ανησυχία αυτή που επιτείνεται αφού όχι σπάνια από άσπονδους φίλους αλλά και εντός του κόμματος ακούγονται φωνές για την ανάγκη ενός άλλου κόμματος που θα ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές υποχρεώσεις. Παρ’ όλο που δεν κατατίθεται ένα σαφές σχέδιο για κάτι τέτοιο συχνά υποννοούνται επιδιώξεις,που φαίνεται να οδηγούν το κόμμα και τις οργανώσεις του σε μετάλλαξη: από ένα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε άνευρο πολιτικό μόρφωμα. Μόρφωμα το οποίο θα διολισθαίνει στην «κανονικότητα», τον κυβερνητισμό και την ουσιαστική απουσία από το πολιτικό πεδίο. Μόρφωμα που αναγκαστικά θα ενσωματώνεται από τις δυνάμεις αδράνειας διαλύοντας τα αποθέματα ελπίδας εκτός και εντός του κόμματος. Μια εξέλιξη που θα μας έσπρωχνε σε κεντρώες και γενικά συμβατικές πολιτικές πρακτικές.
Στο πρόσφατο παρελθόν, το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την «αριστερά του τίποτα», αγνόησαν τη συλλογική έκφραση, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες, που τους χρωστάμε κιόλας…. Συνεπώς, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά: Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων.
Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικ΄ς λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της αριστεράς.

6. Οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο είναι σημαντικές, αντιφατικές, αλληλοσυγκρουόμενες. Η κυρίαρχη, υπό την ηγεμονία της Γερμανίας, Ευρώπη, με την πολιτική που έχει επιβάλει, πολιτική άγριας λιτότητας και αυταρχισμού, διχάζει, τροφοδοτεί την κρίση, ενισχύει αντικειμενικά εθνικιστικές, ξενοφοβικές, και ακροδεξιές λογικές. Όσο θα εμμένει σε αυτό το δρόμο, τόσο θα ενισχύονται φυγόκεντρες τάσεις.Οι εξελίξεις στην Βρετανία, επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τους ισχυρισμούς μας .
Η εύλογη αγωνία μας για την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε τακτικισμούς, σε κινήσεις που ενδεχομένως να μας εγκλωβίσουν σε διαφορετικά και εν πολλοίς ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, παραμένει εγκλωβισμένη σε μεγάλο βαθμό στην συμμαχία της με τον νεοφιλευθερισμό και την συντήρηση όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και στο προσφυγικό. Οι δυνάμεις αυτές στην πλειοψηφία τους έχουν την πρώτη ευθύνη για την πολιτική της λιτότητας, για την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Συνεπώς δεν μπορούμε, όσο ισχύει αυτή η συνθήκη να θεωρούμε ότι υπάρχουν προυποθέσεις μίας ευρύτερης συνεργασίας μαζί της.
Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας είναι εξαιρετικά δυσμενείς
Ωστόσο, βλέπουμε με ενδιαφέρον μετατοπίσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες ρήξεις στα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ρήξεις και μετατοπίσεις με το βλέμμα προς τα αριστερά. Τέτοιου είδους διεργασίες μας αφορούν, καθώς διευρύνουν τις δυνατότητες για την διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου, που δεν μπορεί παρά να αρχίζει από τους συντρόφους μας του ΚΕΑ, σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που απεγκλωβίζονται με πειστικό τρόπο από την αγκαλιά του νεοφιλελευθερισμού και προφανώς πράσινα ριζοσπαστικά σχήματα.




8.Τα ζητήματα που αφορούν στη κυβέρνηση, τον τρόπο άσκησης της «εξουσίας», οι ανοιχτές θύρες, οι διορισμοί και η τοποθέτηση στελεχών σε νευραλγικές θέσεις έχει απασχολήσει τις οργανώσεις μελών. Η κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό μοντέλο, που να αποκρούει φαινόμενα γραφειοκρατίας και αυταρχικών συμπεριφορών και να εντάσσει τη λογική της διαφάνειας και της πολιτικής επάρκειας .



9.Είναι σαφές στις σημερινές συνθήκες , ότι μια σειρά κοινωνικά ζητήματα μπορεί να… μετασχηματιστούν από υποτιθέμενα «μικρά» σε «κορυφαία». Υπό αυτή την έννοια η πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι μια σύνθετη υπόθεση. Οι μικρές ή μεγαλύτερες ρήξεις με το παλαιό φθαρμένο και αυταρχικό σύστημα, η ανάδειξη νέων κοινωνικών ζητημάτων, η στήριξη κοινωνικών μειοψηφιών, που επιδιώκουν την ορατότητα και τη δικαιοσύνη, είναι απολύτως κρίσιμα ζητήματα. Θεωρούμε ότι ζητήματα όπως: Διαχωρισμός κράτους εκκλησίας με ότι αυτό σημαίνει, η κοινωνική πολιτική σε όλο της το εύρος, οι συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κοινωνική οικονομία και οι συνεταιρισμοί, οι τολμηροί βηματισμοί που πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση στις δίκαιες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι τομές που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, οι Ρομά, οι αντιρρησίες συνείδησης, η μείωση της θητείας και τα δικαιώματα των φαντάρων, ζητήματα που αφορούν τις εξαρτήσεις, η συνέχιση των τομών στο χώρο της φυλακής στη κατεύθυνση της λιγότερης φυλάκισης και της επανένταξης, η αντιαυταρχική και η αντιαπαγορευτική πολιτική, συγκροτούν πλαίσιο αριστερού κοινωνικού ριζοσπαστισμού, που απαντά και σε ιδεολογικό επίπεδο στο σκοταδισμό του νεοφιλελεύθερου αυταρχικού πόλου, του πόλου της δεξιάς και των συμμάχων της.
Ειδικά για το προσφυγικό ζήτημα σημειωνουμε ότι αφορά όλη την Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές αποτροπής, καταστολής και καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας. Είναι δε άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί φυσική συνέπεια των πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Συρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή, επέλεξε να δώσει τη μάχη της υποδοχής των ξεριζωμένων ανθρώπων, με όρους αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.
Ωστόσο, ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης εντός της Ε.Ε., οι συνεχείς εκβιασμοί, η ξενοφοβική - ακροδεξιά πρακτική χωρών της κεντρικής Ευρώπης -ακόμα και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, όπως της Αυστρίας και της Σλοβακίας-, αλλά και της βαλκανικής χερσονήσου, επέφεραν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που αμφισβητεί στην πράξη της συνθήκη της Γενεύης και τα κεκτημένα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.
Ενώ σωστά η χώρα μας ανέδειξε το αίτημα για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο πλαίσιο της ισοτιμίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στους φράχτες, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, η συμφωνία το μετέτρεψε σε ελληνοτουρκικό ζήτημα, παραβλέποντας για λόγους σκοπιμότητας, τα σοβαρά προβλήματα νομιμότητας της εφαρμογής πολιτικών επιστροφής προσφύγων σε μια χώρα που δεν έχει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί ασφαλής και που καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν την έχει αναγνωρίσει ως τέτοια.
Τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας με την υποχρεωτική παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σε απαράδεκτες συνθήκες, για απροσδιόριστο χρόνο, δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις.
Το κόμμα μας αντιτίθεται σε λογικές και πρακτικές που ενισχύουν την αποτροπή, τον φόβο και την ενίσχυση των ακροδεξιών αντιλήψεων.

Θεωρούμε αναγκαίες τις μεγάλες πολιτικές τομές, που θα αφήνουν το αριστερό αποτύπωμα και στο μέλλον. Ωστόσο, οι τομές αυτές, που αφορούν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα κ.α., δεν εντάσσονται απαραιτήτως στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπόθεση άκρως σοβαρή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο επικοινωνιακών τρικ ή άγονων και απολίτικων αντιπαραθέσεων. Το Σύνταγμα, άλλωστε, δεν μπορεί να είναι υπόθεση αποκλειστικά των συνταγματολόγων ή των πολιτικών. Χωρίς τη λαϊκή συμμετοχή, χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών κινημάτων, η συζήτηση για το Σύνταγμα θα είναι άδειο κέλυφος και θα ευνοήσει τις πιο συντηρητικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να συνταγματοποιήσουν τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού

10. Είναι γεγονός πως η υποχώρηση /ήττα του περσινού καλοκαιριού και τα γεγονότα που ακολούθησαν ουσιαστικά έχουν πλήξει σοβαρά την σταθερή επιδίωξή μας για ενότητα της αριστεράς. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν πρέπει να εγκαταλειφτεί. Ενότητα της αριστεράς δεν σημαίνει μόνο η οργανωτική συνεύρεση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων. Η ενότητα μέχρι τώρα είχε επιχειρηθεί στη βάση πολιτικής ενότητας. Κατά συνέπεια η επιδίωξη της ενότητας παραμένει απαραίτητη.
Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε με ανοιχτό και ενωτικό πνεύμα χωρίς σεχταρισμούς και επικίνδυνους, ανιστόρητους αποκλεισμούς, να είμαστε στο δρόμο, στους χώρους αντίστασης, στα συνδικάτα, στις αλληλέγγυες δομές που στηρίζουν μέσα από μια διαφορετική και συμμετοχική αντίληψη τον κόσμο των φτωχών και των αδικημένων, τον κόσμο της προσφυγιάς και των μεταναστών. Θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία του κινήματος, θα ενισχύουν τον ριζοσπαστισμό, την ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή.

11. Είναι γεγονός ότι οι χρόνιες αδυναμίες του κόμματος μετά την μετακίνηση έμπειρων στελεχών στην κυβέρνηση
Επιμένουμε στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Υπολειπόμαστε κατά πολύ από μια λειτουργία που θα κατοχυρώνει τη συμμετοχή του μέλους και συνολικά του κόμματος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το συνέδριο θα πρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με τις δομές του κόμματος, δομές τέτοιες που να ενισχύουν τη συλλογική λειτουργία, τον αποφασιστικό ρόλο του μέλους και θα αποδυναμώνουν φαινόμενα ατομικών στάσεων, παραγοντισμού και αρχηγισμού κάθε μορφής.

Την περίοδο αυτή, που το κόμμα μας συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία. Η “καθοδήγηση”, το “κέντρο”, δηλαδή, μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά το κόμμα, τις θέσεις και τις δράσεις του δεν μπορεί να γίνει δεκτό και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει το κόμμα στην αναγκαία επικοινωνία του με τα κινήματα και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Το κόμμα μας έχει τα εκλεγμένα όργανά του, τις διαδικασίες του, τις αποφάσεις του. Οι “δύο οπτικές”, κόμματος και κυβέρνησης, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λόγω του ρόλου που έχει ο καθένας, είναι υποχρεωτικό να συναντώνται δημιουργικά, να είναι αντικείμενο αλληλοενημέρωσης, όσμωσης και εντέλει κοινών αποφάσεων.

Το κόμμα, άλλωστε, δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης. Αντίθετα η κυβέρνηση οφείλει να επικοινωνεί με ουσιαστικό τρόπο με τις στρατηγικές επιλογές της κομματικής συλλογικότητας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι όλοι και όλες γνωρίζουμε τις παθογένειες, τα προβλήματα, τις κακοφωνείες, που έχουν προκύψει. Το ζήτημα είναι να το κουβεντιάσουμε ειλικρινά και απολύτως συντροφικά. Και κυρίως να δώσουμε λύσεις.
Πόσοι από μας είναι ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική μας παρουσία; Πόσοι από μας είμαστε ικανοποιημένοι και ικανοποιημένες από τη τήρηση όσων έχουμε συμφωνήσει με συλλογικό τρόπο; πόσοι από την κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις; Προφανώς πολλοί και πολλές, δυστυχώς όχι όμως όλοι. Πόσοι από μας δεν ενοχληθήκαμε από κακοφωνίες, από παραγοντισμούς που μας προσβάλουν; Και πόσοι αισθανθήκαμε περηφάνεια από τη στάση συντρόφων μας, που χωρίς να το φωνάζουν, χωρίς να στέκονται μπροστά στις κάμερες εργάστηκαν, πρόσφεραν, άνοιξαν δρόμους;
Θα συμφωνήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι, εδώ, στο συνέδριο ότι είναι απαραίτητος ένας κώδικας δεοντολογίας και η αυστηρή του τήρηση ότι κανές βουλευτής, ευρωβουλευτής δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος αν δεν τηρεί τις συλλογικές μας αποφάσεις; Θα συμφωνήσουμε, εδώ, στο συνέδριο, ότι θα υπάρχει απόλυτη τήρηση στις πολιτικές, αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις των εκλεγμένων μας συντρόφων, στο κόμμα και την αλληλεγγύη, ότι οι τηλεοπτικές συμμετοχές δεν θα είναι ατομική υπόθεση;


Σύντροφοι και οι συντρόφισσες όλοι/ες καταλαβαίνουμε οτι στο συνέδριο μας έχουμε ένα κοινό στόχο .Να αναστοχαστούμε ψύχραιμα και κριτικά την πορεία μας, να ανανεώσουμε και να επικαιροποιήσουμε την στρατηγική μας να ανασυγκροτηθούμε για να δώσουμε προοπτική τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση. Προχωράμε με κουράγιο και
αισιοδοξία .


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «53+» κάνουν κριτική στον Τσίπρα: Οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των μελών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news