facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Κόλλιας: Χάος με τα μπλοκάκια – Τα κλείνουν και φεύγουν στο εξωτερικό

Το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλείνουν μαζικά τα μπλοκάκια και αναζητούν από τους φοροτεχνικούς τους να μεταφέρουν τη δραστηριότητα σε άλλη χώρα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Το βλέπουμε κάθε μήνα από τα στοιχεία που ανακοινώνει το ΓΕΜΗ και από τα τηλεφωνήματα που έχουμε και μας ζητούν ενημέρωση για το πως μπορούν να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης τους» σημείωσε ο κ. Κόλλιας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δήλωσε ότι «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χωρίς να παρέχουμε σταθερότητα και εμπιστοσύνη στους επενδυτές νομίζω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε. Με το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής δεν βλέπουμε φως»

Ακούστε το ηχητικό

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόλλιας: Χάος με τα μπλοκάκια – Τα κλείνουν και φεύγουν στο εξωτερικό"

«Βόμβα» στις προσωρινές συντάξεις - Ποιοι καλούνται να τις επιστρέψουν

«Βόμβα» αναδρομικών μειώσεων κρύβεται στις προσωρινές συντάξεις που λαμβάνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου για το ασφαλιστικό.

Με την έκδοση των οριστικών τους συντάξεων, οι οποίες θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι προσωρινές, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που μπορεί να φτάνουν και τα 272 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα έπαιρναν προσωρινή σύνταξη!

Οι επιστροφές αυτές θα κρατηθούν-συμψηφισθούν από τις οριστικές τους συντάξεις.

Oι διαφορές

Σύμφωνα με το νόμο 4387/16 που ισχύει από 13/5/2016, οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη λόγω γήρατος δικαιούνται προσωρινή ίση με το 50% του μισθού του τελευταίου 12μήνου.

Το ποσό της σύνταξης έχει πλαφόν τα 768 ευρώ, που σημαίνει ότι είναι ίδια για όσους έχουν μέσες αποδοχές από 1.536 ευρώ και άνω. Μισθωτός με αποδοχές 1.800 ευρώ δηλαδή δεν θα πάρει προσωρινή 900 ευρώ, αλλά 768 ευρώ που μειώνονται στα 722 μετά την εισφορά 6% για ασθένεια.

Ενώ με αποδοχές 1.300 ευρώ θα πάρει προσωρινή 650 ευρώ μικτά και 611 μετά την εισφορά ασθένειας 6%.

Το πρόβλημα και το μεγάλο σοκ όμως θα έρθει όταν βγει η οριστική σύνταξη, καθώς δεν θα υπολογιστεί με το μέσο όρο των αποδοχών του τελευταίου έτους, αλλά με το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι το έτος συνταξιοδότησης.

Οσοι παίρνουν σήμερα προσωρινή με το μισθό 12μήνου ή το ασφαλιστέο εισόδημα του τελευταίου έτους, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα πάρουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οριστική με το μέσο όρο των αποδοχών των τελευταίων 15 ετών εν προκειμένω από το 2002 ως το 2016.

Οσοι συνταξιοδοτηθούν το 2017 θα πάρουν οριστική με το μέσο όρο αποδοχών από το 2002 ως το 2017 (16 έτη) κ.ο.κ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» στις προσωρινές συντάξεις - Ποιοι καλούνται να τις επιστρέψουν"

Απάντηση της κυβέρνησης για τον φερόμενο διάλογο Πούτιν -Τσίπρα

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε τα εξής: «Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Σημειώνεται ότι σε βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα στη Γαλλία για τον Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι «η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση της κυβέρνησης για τον φερόμενο διάλογο Πούτιν -Τσίπρα"

Wikileaks: Ο Μπιλ Κλίντον ανέλαβε να πιέσει τον Τσίπρα να υπογράψει το Μνημόνιο!

Αποκαλυπτικά και για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από τις «διαρροές» του Wilkileaks για τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

Και αυτό, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που βγαίνουν σήμερα στη δημοσιότητα, ήταν ο κ. Ποντέστα που είχε μεσολαβήσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου εκείνος να παρέμβει και να ασκήσει πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου εκείνος να υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας -ήτοι, το τρίτο Μνημόνιο!

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν διευκρινίζεται εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία ανάμεσα σε Μπιλ Κλίντον και Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα (5 Ιουλίου 2015), ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα, επικοινώνησε -προφανώς, με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα- με το γραφείο του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν ο τελευταίος μπορούσε να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με την ευρωζώνη.

Από πλευράς Μπιλ Κλίντον, η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση, ενώ τέθηκε και το ερώτημα εάν αντίστοιχη «πίεση» επρόκειτο να ασκηθεί και προς την πλευρά του Βερολίνου.

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ» έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του Αμερικα΄νού πρώην προέδρου η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Επιβεβαιώνουν, εμμέσως, κυβερνητικές πηγές

Εμμέσως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη του Wikileaks, τονίζοντας ότι, όντως, Μπιλ Κλίντον και Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.

Σημειώνουν, δε, με νόημα, ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος».

Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν πάντως ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κλίντον είχαν επικοινωνία μετά το δημοψήφισμα.

Όπως υπογραμμίζουν, είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα -προτού καν αποφασιστεί η διεξαγωγή του. «Μετά το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: Ο Μπιλ Κλίντον ανέλαβε να πιέσει τον Τσίπρα να υπογράψει το Μνημόνιο!"

Αποκάλυψη Ολάντ: Ο Τσίπρας είχε ρωτήσει τον Πούτιν αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία!

Μια αποκάλυψη σοκ για τον Αλέξη Τσίπρα κάνει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στη Γαλλία σήμερα.
Το βιβλίο με τον τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Λε Μοντ. Ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ερώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.
Δείτε αναλυτικά τι γράφει το βιβλίο καθώς και τις ακριβείς φράσεις:
Η ελληνική κρίση, το Grexit, η Λαγκάρντ
Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ –το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».
Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.
Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:
Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ολάντ: Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.
Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.
Ο Πούτιν και η δραχμή
Τέλος, ένα άλλο επεισόδιο υπάρχει στο βιβλίο των Davet και Llomme: το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν».
Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτηκαν πραγματικά να φύγουν από την Ευρώπη.
Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».
Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:
«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».
Τι απαντά το Μαξίμου
Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη Ολάντ: Ο Τσίπρας είχε ρωτήσει τον Πούτιν αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία! "

Μοσκοβισί: Εφικτή μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως το τέλος της χρονιάς

Η Κομισιόν θα διαδραματίσει το ρόλο του έντιμου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μια συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανοικτή επιστολή που του απηύθυναν 36 ευρωβουλευτές που τάσσονται υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Χτύπησαν την πόρτα μου, τόσο το καλύτερο… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπεκφύγει, οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μία συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτή», επανέλαβε τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι πιστωτής» της Ελλάδας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Εφικτή μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως το τέλος της χρονιάς"

Αρνείται τη δημιουργία δεύτερου hot spot ο δήμαρχος Σάμου

Την άρνηση του Δήμου Σάμου να αποδεχθεί τη δημιουργία δεύτερου hot spot έκανε γνωστή στα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν σε πρόσφατη σύσκεψη για το προσφυγικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στη Σάμο, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Αυτό δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος, σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ του νησιού.

«Δεχτήκαμε αφόρητη πίεση, ώστε να συμφωνήσουμε για μια δεύτερη δομή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ελισαίος Μαυρατζώτης, που ήταν παρών στη σύσκεψη.

«Για πρώτη φορά πάντως, έχουμε ένα κείμενο με υπογραφές όλων των συναρμόδιων υπουργών και αναμένεται η τήρηση της υπογραφής από όλους» είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι φορείς της Σάμου επέμειναν στην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Σύμφωνα όμως με τους υπουργούς, κ. Βίτσα και Μουζάλα, δηλώθηκε από τον δήμαρχο, ότι η αποσυμφόρηση θα γίνει σταδιακά, σε μικρές ομάδες, για το λόγο ότι οι μεγάλες αναχωρήσεις μπορούν να φέρουν αυτόματα, μεγάλη έλευση προσφύγων -μεταναστών από την απέναντι πλευρά.

Όσον αφορά στην στελέχωση της υπηρεσίας του ασύλου, υπήρξε η δέσμευση ότι θα ενισχυθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με 28 άτομα. Ο δήμαρχος Σάμου έθεσε επίσης το θέμα του ελέγχου των ΜΚΟ «για τον οδικό χάρτη που πρέπει μια ευνομούμενη χώρα να έχει υιοθετήσει για τις ΜΚΟ και να ξέρει ο καθένας τι ρόλο έχουν, ποια αρμοδιότητα αναλαμβάνουν, ποιον σκοπό πληρούν. Κάναμε επίσης διάκριση μεταξύ διεθνών Οργανισμών και μη εθνικών ΜΚΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημαντικές ήταν τέλος, όπως δηλώθηκε, οι αναφορές του δημάρχου στην συνάντηση και για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Σάμου. Όπως δε είπε, σύντομα θα υπάρξει πλήρης φάκελος με στοιχεία από όλους τους φορείς, για να κατατεθεί όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους εκπροσώπους του αρμόδιου υπουργείου. Στην συνέντευξη Τύπου υπήρξαν παρεμβάσεις και από τον αντιδήμαρχο Σάμου, Πάρη Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ελισαίο Μαυρατζώτη, που ήταν παρόντες στην σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνείται τη δημιουργία δεύτερου hot spot ο δήμαρχος Σάμου"

Θα γίνονται κατασχέσεις και από τις θυρίδες για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Πλέον θα «ανοίγουν» και οι θυρίδες όσων έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενό τους θα κατάσχεται για όσους χρωστούν και μέχρι του ποσού της οφειλής προς το Δημόσιο. 
Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Ενημερώσης αναφέρει ότι πλέον θα ελέγχονται τα πάντα πριν μια οφειλή χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης.
«Η δέσμευση του συνόλου (εκατό τοις εκατό και ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης της σύμβασης μεταξύ του οφειλέτη ή των συνυπόχρεων προσώπων και του πιστωτικού ιδρύματος), των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών, μέχρι του ύψους των οφειλών προς το Δημόσιο και των συμβεβαιωμένων οφειλών προς τρίτους, επεκτείνεται στο περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα». 
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος
Όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος για τον χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, προβλέπεται η σύνταξη αιτιολογημένης έκθεσης από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή που θα πιστοποιεί ότι: 
  • Λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη.
  • Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας και λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής.
  • Διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
  • Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και στα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό.
  • Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στον φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμοί και λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία. Ειδικά για τις οφειλές στα Τελωνεία, ο οριζόμενος ελεγκτής θα απευθύνεται στην αρμόδια Φορολογική Αρχή για τη λήψη των ανωτέρω απαιτούμενων στοιχείων.
  • Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, τα οποία διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από το νόμο, λήψη πιστοποιητικού από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την πορεία της πτώχευσης ή έρευνα στη μερίδα του οφειλέτη που τηρείται στο ανωτέρω δικαστήριο.
  • Όλες οι ανωτέρω έρευνες, ενέργειες και μέτρα έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των συνυπόχρεων προσώπων, χωρίς να προκύψει δυνατότητα αποπληρωμής τους χρέους.
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα γίνονται κατασχέσεις και από τις θυρίδες για όσους χρωστούν στο Δημόσιο"

Αλλαζει ο νόμος για την ανακύκλωση

Αλλαγές στο νόμο για την ανακύκλωση, προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για συνολικά 30 ημέρες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμους για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης όπου θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και θα αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων.

-Αντιδράσεις από ΣΕΒ και Συλλογικά Συστήματα που επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να καταπολεμηθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο της ανακύκλωσης.

Ήδη στην χώρα μας με την υπ΄αρ. 49/15.1.2015 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Το νέο ΕΣΔΑ συμπυκνώνει τη διαφορετική πολιτική αντίληψη προς ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, όπου κύριος άξονας αυτού είναι η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, θέτοντας παράλληλα νέους ποσοτικούς στόχους. Είναι προφανές ότι θα πρέπει και η κείμενη νομοθεσία για την ανακύκλωση να εναρμονίζεται με τις νέες στρατηγικές, πολιτικές και στόχους.

ü Η άνω των δέκα ετών λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), τα οποία εγκρίθηκαν από την πολιτεία με σκοπό την οργάνωση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης, ανέδειξε σειρά δυσλειτουργιών, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, σε κάποιες περιπτώσεις να μην επιτυγχάνονται οι τιθέμενοι από τις οδηγίες της ΕΕ και το εθνικό δίκαιο στόχοι, να παρατηρούνται φαινόμενα αδιαφάνειας, μη εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Επιπλέον παρατηρείται υπέρμετρη συσσώρευση οικονομικών πόρων στα ΣΕΔ, που προέρχονται από τις χρηματικές εισφορές που καταβάλλουν οι παραγωγοί στα συστήματα, και που τελικά έχουν μετακυλιθεί στη τιμή των προϊόντων και άρα στον ίδιο τον καταναλωτή, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων. Είναι επομένως χρέος της πολιτείας να τεθούν οι κανόνες εκείνοι που θα διασφαλίζουν την προώθηση ανακύκλωσης υψηλής ποιότητας την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των πόρων.

ü Ο ΕΟΑΝ με την υφιστάμενη δομή και διάρθρωσή του δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στον πολύ σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, ως ο καθύλην αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του σχεδιασμού της ανακύκλωσης στη χώρα και τον έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας των ΣΕΔ.

Το ΥΠΕΝ για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνει επιτακτική την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου ανακύκλωσης βασισμένου στις νέες επιλογές με γνώμονα:

- Την υλοποίηση της στρατηγικής, των πολιτικών, των στόχων, των δράσεων και των μέτρων του ΕΣΔΑ

- Την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων συσκευασιών και άλλων προϊόντων σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων

- Την μείωση της τελικής διάθεσης των αποβλήτων συσκευασιών ή άλλων προϊόντων με την ενθάρρυνση κατά προτεραιότητα: της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση τους, καθώς και ανάκτησης υλικών και ανακύκλωσής τους, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και πρωτογενών πρώτων υλών.

- Το σχεδιασμό και την καθιέρωση προγραμμάτων επιστροφής (εγγυοδοσίας), συλλογής και ανάκτησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.

- Την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών συμμετοχής της κοινωνικής οικονομίας και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αποβλήτων, με στόχους κοινωνική συμμετοχή, κοινωνικό έλεγχο και επίτευξη κοινωνικών συναινέσεων.

- Τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), θέτοντας όρους που αποσκοπούν στη διαφάνεια τον καλύτερο έλεγχο και τον εξορθολογισμό του κόστους των αντίστοιχων υπηρεσιών ώστε να προκύπτει ανταποδοτικό όφελος προς τον πολίτη από την ανακύκλωση.

- Το διαχωρισμό των αποβλήτων στην πηγή, ως του πλέον δόκιμου τρόπου συλλογής, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών.

- Τον περιορισμό των συνολικών επιπτώσεων της χρήσης των πόρων και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της, με την ανάκτηση δευτερογενών πρώτων υλών και την ανάπτυξη της αντίστοιχης αγοράς,

Κάποια από τα βασικά στοιχεία που εισάγονται με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση είναι:

ü καθιερώνεται η χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών και γυαλιού

ü τίθενται οι όροι και προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ.

ü θεσπίζονται όροι που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φορέων ΣΕΔ, στη διαφάνεια τον καλύτερο έλεγχο και τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων:

- μειώνονται τα ειδικά αποθεματικά που σχηματίζουν τα ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο Ε.Ο.ΑΝ..

- τίθεται η απαγόρευση οι φορείς των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης (συλλογής και μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας), εκτός εάν έχει για το σκοπό αυτό δοθεί σχετική έγκριση από τον ΕΟΑΝ.

- παρακολουθείται η λειτουργία των ΣΕΔ, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων, με την υποβολή και αξιολόγηση εκθέσεων.

- εισάγονται όρια στα διοικητικά κόστη των φορέων ΣΣΕΔ.

- με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.

ü εξειδικεύονται τα θέματα ελέγχων και συστηματικής παρακολούθηση των φορέων ΣΕΔ από τον ΕΟΑΝ, και συνολικότερα του ελέγχου και της παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης.

* θεσπίζεται πλέγμα κυρώσεων αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών

* ο ρόλος του ΕΟΑΝ αναβαθμίζεται

* τροποποιείται η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΑΝ, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το πολύ σημαντικό έργο του.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαζει ο νόμος για την ανακύκλωση"

«Όχι» φυσικοθεραπευτών σε πιθανό «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο κουρέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι οι φυσικοθεραπευτές.

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων» του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κ. Πέτρος Λυμπερίδης είπε ότι οι οφειλές πρέπει να καταβληθούν εντόκως, καθώς αυτό επιβάλλεται από την εφαρμογή της ισονομίας στη σχέση κράτους - πολιτών και αντίστροφα.

Τόνισε επίσης ότι η οριστική εκκαθάριση των παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας που εφαρμόζεται από 1.1.2016 κατέδειξε ότι το ποσοστό απόρριψης παραπεμπτικών ανέρχεται στο 0,85% και αυτό κυρίως για τυπικούς λόγους. Εξάλλου, σημείωσε, πάντα πριν εκτελεστούν παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας υπήρχε έγκριση από ελεγκτή ο οποίος έλεγχε τη σωστή εφαρμογή των κανονισμών παροχών των Ταμείων. Άρα δεν υπάρχει θέμα μη ορθής εκτέλεσης παραπεμπτικών.

Στην Επιτροπή τονίστηκε και το θέμα των παραμέτρων που πρέπει να ρυθμιστούν και θα προκύψουν από την πιθανή έκπτωση, εφόσον ψηφιστεί, όπως η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας και ζητήματα επαναπροσδιορισμού των rebate και claw back, εφόσον περιληφθεί στην ρύθμιση η εξόφληση του 10% του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2012-15.

Επίσης, ζητήθηκε τα ποσά που οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ να συμψηφιστούν με τα ποσά rebate και claw back που υποχρεούνται να επιστρέψουν οι πάροχοι για τα προηγούμενα έτη.

Υπόμνημα

Με την ευκαιρία της παρουσίας της αντιπροσωπείας του ΠΣΦ στην Επιτροπή κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα στο οποίο τονίστηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τους φυσικοθεραπευτές όπως:

* Το ζήτημα του προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017 από εικονικό φορολογητέο εισόδημα που δεν έχει εισπραχτεί από τον ΕΟΠΥΥ.

* Απόδοση των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων κατευθείαν σε ειδικό κωδικό για την υγεία.

* Ζητήματα εφαρμογής υφιστάμενης νομοθεσίας στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ και πιθανών περικοπών παροχών σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

* Εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού για το claw back για την προστασία των μικρών εργαστηρίων.

* Ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των παραπεμπτικών όλων των παραμέτρων, για να μην απορρίπτονται παραπεμπτικά για τυπικούς λόγους.

* Εφαρμογή των νέων ποσοστώσεων του rebate που συμφωνήθηκαν στη νέα σύμβαση.

* Αύξηση του προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όταν ο μέσος όρος στη Ελλάδα, έναντι των συνολικών δαπανών υγείας, είναι 1,3% και στα ευρωπαϊκά κράτη 3%.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» φυσικοθεραπευτών σε πιθανό «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ"

Αντίθετοι οι γιατροί με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε τις θέσεις του ΠΙΣ στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της, στο οποίο προσετέθη το άρθρο 53 για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε την αντίθεσή του με τις εκπτώσεις που επιβάλλονται, τη στιγμή που το άρθρο αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback.

«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά ύστερα από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και "κουρέματα", αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το 2012» δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Βλασταράκος, και πρόσθεσε: «Η μη έγκαιρη εκκαθάριση το 2011 των ληξιπροθέσμων οφειλών και η επιστροφή του αναλογούντος ποσού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι των παρόχων υπηρεσιών Υγείας. Η πολιτεία θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ρύθμισης με τέτοιον τρόπο ώστε να μη συμβεί τόσο μεγάλη κοινωνική αδικία».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αναφερόμενος στη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτοοργάνωσης του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και όχι η εξάρτησή της από τον κρατικό έλεγχο. Για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά και γενικότερα υποστηρικτικοί μηχανισμοί ελέγχου με κατάλληλες προδιαγραφές για κοινωνικές επιχειρήσεις, ώστε να μη σημειωθούν φαινόμενα απάτης ή διαφθοράς, αλλά και αστοχιών στην επίτευξη του ρόλου τους.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Βλασταράκος, πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, για να μην υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας, πρέπει να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνικών επιχειρήσεων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι οι γιατροί με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ"

Η 50χρονη καρκινοπαθής από την Σύρο: Ο κ. Πολάκης είναι απαράδεκτος

«Για μένα ο κ. Πολάκης είναι απαράδεκτος και να σας πω κάτι; Εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισα τον κ. Τσίπρα γιατί υποτίθεται ότι ήταν νέος άνθρωπος και είχε νέα μυαλά, αλλά αυτοί είναι χειρότεροι και κ. Πολάκης είναι απαράδεκτος», δήλωσε στον Alpha η 50χρονη, Έλενη Ρούσσου, η καρκινοπαθής από την οποία τα "άκουσε" ο υπουργός Υγείας στο νοσοκομείο της Σύρου.

«Πες ότι ήμουν το παιδί του, έτσι θα το αντιμετώπιζε», συμπλήρωσε η κ. Ρούσσου.

«Εγώ αν φωνάζω και αν έχω βγει, είναι γι’ αυτό που κάνει το ΚΕΠΑ», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει το ΚΕΠΑ είναι δολοφονία. Επειδή ζούμε; Τι θέλει το ΚΕΠΑ, να πεθαίνουμε;».

Πριν λίγο διάστημα, η 50χρονη καρκινοπαθής από τη Σύρο είχε στείλει για το θέμα της αναπηρικής της σύνταξης επιστολή και στον Πρωθυπουργό.

Δείτε το βίντεο από τον Αlpha:


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η 50χρονη καρκινοπαθής από την Σύρο: Ο κ. Πολάκης είναι απαράδεκτος"

Άμεση ελάφρυνση του χρέους ζητούν 36 ευρωβουλευτές

Τριάντα έξι σοσιαλιστές, πράσινοι και αριστεροί ευρωβουλευτές, οι 13 από τους οποίους είναι Γάλλοι, τάχθηκαν υπέρ μιας ταχείας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα πρέπει κατεπειγόντως να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, στον οποίο έχει κολλήσει εδώ και έξι χρόνια, υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η γαλλίδα ευρωβουλευτής Έβα Ζολί, είναι ευρωβουλευτές δέκα χωρών της ΕΕ, κυρίως από τις νότιες χώρες της Ένωσης, ενισχυμένοι από δύο Γερμανούς.

«Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έναρξη συγκεκριμένων και καθοριστικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», προειδοποιούν.

Επικαλούμενοι μια «συναίνεση μεταξύ των αναγνωρισμένων οικονομολόγων σχετικά με τον μη βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους», υπενθυμίζουν πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας διένεξης μεταξύ των δύο πιστωτών της Ελλάδας, του ΔΝΤ που καλεί για μια ταχεία και σημαντική ελάφρυνση και της ευρωζώνης που καθυστερεί υπό την πίεση της Γερμανίας.

«Η αβεβαιότητα, που είναι αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, εμποδίζει την ελληνική ανάκαμψη», εκτιμούν οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές και καλούν να εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2016, "ένας σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», που φθάνει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των 36 σοσιαλιστών, πράσινων και αριστερών ευρωβουλευτών προς τον Πιέρ Μοσκοβισί.

06.10.2016, Brussels

Αγαπητέ Επίτροπε Μοσκοβισί,

Έπειτα και τη συζήτηση σχετικά με τη «Δήλωση της Επιτροπής - η Μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επιπτώσεις τους, καθώς και οι προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 του Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αφήσει πίσω της το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, και να προχωρήσει με πολιτικές που επιτρέπουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας. Την ευθύνη γι 'αυτό έχουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι Θεσμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σήμερα μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, μεταξύ των θεσμικών οργάνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η βιωσιμότητα. Όπως γνωρίζετε, το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει διαφορετική ανάλυση από αυτή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το θέμα αυτό. Η αβεβαιότητα που προκύπτει εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά την έναρξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και στην ήπια μείωση των επιπέδων της ανεργίας και της φτώχειας και να καθυστερήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης για την προσεχή περίοδο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ έκανε λόγο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με βάση ότι "ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη" θα χρειαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος της συμφωνίας, θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, με ένα σαφή οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την απαραίτητη οικονομική και κοινωνική ώθηση, αλλά και για να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κατάλληλο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας μια για πάντα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξόδου από το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι και το τελευταίο. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα Διαρθρωτικά Ταμεία που θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ιδίως για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και να αυξήσει το βαθμό ασφάλειας για τους πολίτες, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, σας παροτρύνουμε να λάβετε τις απόψεις αυτές υπόψη, προς όφελος όλων των κοινωνιών καθώς και των θεσμών.

Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζήτηση μαζί σας για το θέμα αυτό.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Παπαδημούλης, EL (GUE/NGL), Guillaume Balas, FR (S&D), Sergio Cofferati, IT (S&D), Fabio De Masi, GER, (GUE/NGL), Eva Joly, FR (Greens), Curzio Maltese, IT, (GUE/NGL), Georgi Pirinski - ΒG (S&D), Emmanuel Maurel, FR (S&D), Ernest Urtasun, ESP, (Greens), Jean-Paul Denanot, FR (S&D), Virginie Rozi?res, FR (S&D) Edouard Martin, FR (S&D), Bart Staes, BE (Greens/EFA), Tania Penas Gonzalez, SP (GUE/NGL), Josep Maria Terricabras, SP (Greens/EFA), Eric Andrieu, FR (S&D), Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, FR (S&D), Marisa Matias, PT (GUE/NGL), Patrick Le Hyaric, FR (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου, GR (GUE/NGL), Eleonora Forenza, IT (GUE/NGL), Monika Vana, AT (Greens), Louis-Joseph Manscour, FR (S&D), Isabelle Thomas, FR (S&D), Barbara Spinelli, IT (GUE/NGL), Κώστας Χρυσόγονος, GRE, (GUE/NGL), Younous Omarjee, ES, (GUE/NGL), Elly Schlein, IT, (S&D), Joachin Schuster GER, (S&D), Michele Rivasi, FR, (Greens), Κωνσταντίνκα Κούνεβα, GRE, (GUE/NGL), Ana Gomes, POR, (S&D), Martina Anderson, IRL, (GUE/NGL), Matt Carthy, IRL, (GUE/NGL), Liadh Ni Riada, IRL, (GUE/NGL), Lynn Boylan, IRL, (GUE/NGL).

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση ελάφρυνση του χρέους ζητούν 36 ευρωβουλευτές"

Εισβολή του Ρουβίκωνα σε υποκατάστημα της Attica Bank στο Κολωνάκι - 22 προσαγωγές

Σε 22 προσαγωγές μελών της αντιξεουσιαστικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που εισέβαλαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα κεντρικά γραφεία της Attica Bank, στην οδό Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η αστυνομία. 

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. 

Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» ανέβηκαν στον 2ο όροφο και κρέμασαν πανό, ενώ σε ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σχετικά με την εισβολή τους στα γραφεία της Attica Bank, καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης και της τράπεζας.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Το ότι οι τράπεζες αποτελούν δομικό κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος το ξέρουν και οι πέτρες, το οτι οι τράπεζες είναι ακόμα ένα εργαλείο στην φαρέτρα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος ώστε να απομυζούν τις κατώτερες τάξεις δεν εκπλήσσει κανέναν.
Το πόσους τρόπους μπορούν να βρούν ώστε να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει Με μια οικονομία σε κρίση και υπο επιτήρηση εδώ και χρόνια εφευρέθηκε ο οξύμορος όρος <<μή συστημική>> τράπεζα, ένα ακόμα εργαλείο ώστε την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας η μεγαλοαστική τάξη και το πολιτικό σύστημα να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δουλειές τους, μια τράπεζα που συνεχώς μεγαλώνει και χρηματοδοτεί αυτούς που πρέπει, ενα εργαλείο που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε την χρησιμότητα του στη δημιουργία του δικού του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, και αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με αυτά, ας μας εξηγήσει τοτε πώς, πότε και γιατί
Ώθησε το ασφαλιστικό Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) να επενδύσει στην Attica Bank εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που σήμερα έχουν απολέσει πάνω από 95% της αξίας τους; Προφανώς ο συνδεδεμένος με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica Bank υπουργός υποδομών Σπίρτζης, δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.
Τι ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία του Δραγασάκη για τρία χρόνια (2010-2012) στην Attica Bank, αν όχι για να προλειάνει το έδαφος για ό,τι επακολούθησε;
Ποιος ώθησε όλες τις ΔΕΚΟ (συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ) να επενδύσουν αποθεματικά κεφάλαιά τους στην Attica Bank;
Πως δόθηκαν δάνεια σε επιχειρηματίες δίχως εξασφάλιση και εν γνώσει της τράπεζας ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ; Μία κραυγαλέα υπόθεση είναι και ο Καλογρίτσας, ο λαγός που χρησιμοποιήθηκε από τη κυβέρνηση στη δημοπράτηση τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος έλαβε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας τα περιβόητα βοσκοτόπια.
Γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να διασώσει την Attica Bank επιβάλλοντας ακόμα και στην εταιρία που βρίσκεται πίσω από τον Διεθνή Αερολιμένα να επενδύσει στην εν λόγω τράπεζα;
Πως από 1,5 εκατομμύριο ευρώ που ήταν οι ζημίες της Attica Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έφθασε στο -300 εκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο;
Και αν αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, ας απαντήσει η κυβέρνηση με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο τo Δ.Σ. της Attica Bank έδωσε χρήματα σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες για να αγοράσουν στη συνέχεια μετοχές της.
Παραθέτουμε μία μικρή μόνο λίστα από τα στοιχεία μας, ονόματα εταιριών που έλαβαν χρηματοδοτήσεις για να συμμετάσχουν με τα ανάλογα των χορηγούντων ποσών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (πίσω τους κρύβονται ανάμεσα στους λοιπούς οι Κόκκαλης, Μπόμπολας και άλλοι «ευυπόληπτοι» καπιταλιστές):
  • Intracom (έλαβε 1,252 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε στην ΑΜΚ 2,252 εκατ. ευρώ).
  • Intrasoft (έλαβε 1 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε στην ΑΜΚ το ίδιο ποσό)
  • J & P Avax (έλαβε 12 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Silaver Investments Limited (έλαβε 8 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • PAP Energy Wind Energy ParksS.A. (έλαβε 6 εκατ ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Anatoli SA (έλαβε 4,2 εκατ ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Ionis Development SA (έλαβε 4 εκατ. ευρώ τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Aktes Kritis SA (έλαβε 1,8 εκατ ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Hellenic Plastic SA (έλαβε 2 εκατ. Ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Mouchalis SA (έλαβε 2 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Themeli Construction Company (έλαβε 2 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε 1,5 εκατ.)
  • Personal Care μπήκε στην αύξηση κεφαλαίου με 1.000.000 ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Perseus SA τα(έλαβε 3 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • FG Europe (έλαβε 7,9 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Staff SA (έλαβε 900.000 ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
  • Ergodynamiki Patron Technical SA (έλαβε 300.000 ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)
Ο κύκλος είναι γνωστός και ατέρμονος, μνημόνια που ακολουθούνται από δάνεια, δανεικά που είτε αποπληρώνουν παλαιότερα δάνεια είτε δίνονται στους τραπεζίτες με το πρόσχημα της διάσωσης των τραπεζών. Απ’ότι φαίνεται στη διαδρομή των κεφαλαίων, άνοιξε μια καινούρια κάνουλα, εκείνη της Attica Bank, και την άνοιξε η κυβέρνηση για προφανείς λόγους. Την ίδια χρονική στιγμή που το λαϊκό εισόδημα μπαίνει στη λαιμητόμο, οι εξουσιαστές δεν έχουν κανένα δίλημμα, παρά ανερυθρίαστα και σκανδαλωδώς υποστηρίζουν τη δική τους τράπεζα.
Δίλημμα όμως δεν έχουμε ούτε εμείς, είτε συστημικές είτε μη συστημικές, οι τράπεζες ως βασικός πυλώνας του καπιταλισμού υπάρχουν για να στηρίζουν οικονομικά τον καπιταλισμό, τη διαπλοκή και την εκμετάλλευση. Όπως είπε και o Μπρέχτ, «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;».
Ούτε βήμα πίσω!
Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας
Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή του Ρουβίκωνα σε υποκατάστημα της Attica Bank στο Κολωνάκι - 22 προσαγωγές"

Ποιοι εκβιάζουν μέλος του ΣτΕ για τις άδειες

Ένα υπόγειο παιχνίδι συμφερόντων και διαπλοκής που αγγίζει τα όρια του εκβιασμού, προ των αποφάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, κορυφώνεται, με αφορμή ροζ σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστούν εν ενεργεία δικαστές που εμπλέκονται και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην έκβαση των κρίσιμων διασκέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ατράνταχτα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταγραφές υπηρεσιών του κράτους συγκεκριμένων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) τέλη του 2014, προκύπτει ότι υψηλόβαθμος δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας διατηρούσε ερωτική σχέση με παντρεμένη (πρώην) υποψήφια (νυν) δικαστή την οποία βοήθησε παράνομα ώστε να πετύχει στις εξετάσεις της και να ανέλθει στο Σώμα.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα οξύτητας και αντιπαράθεσης εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης, όπου εξελίσσεται η κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κανάλια, πέφτει βαριά πλέον και η σκιά από το ροζ σκάνδαλο το οποίο αποκτά απρόβλεπτες διαστάσεις. Εικάζεται ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν διαρρεύσει σε διάφορους πολιτικούς χώρους, αλλά και σε εκδότη, στην υπηρεσία του οποίου απασχολείται πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ. Ενόψει μάλιστα των αναμενόμενων αποφάσεων του ΣτΕ, οι πιέσεις που ασκούνται, στο μέλος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Αθήνας, εντείνονται.

Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών έχει ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας και
 από την κυβέρνηση και από τα παιχνίδια αντιπολιτευτικών κύκλων που φέρουν ούτως ή άλλως μεγάλο βάρος για την γκρίζα πραγματικότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. Προφανώς η νομιμότητα περνά μέσα από ερωτικές περιπτύξεις, άνομες πράξεις, πολιτικά συμφέροντα και ίντριγκες.

Με τα καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά μηνύματα των δύο πρωταγωνιστών (υψηλόβαθμου μέλους του ΣτΕ και νομικού που συμμετέχει στη διαδικασία των αδειών) φαίνεται ότι πέραν της ερωτικής σχέσης, που συνήψαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός φέρεται να συνέδραμε στην προσπάθεια της συντρόφου του για την επαγγελματική της ανέλιξη.

Μεταξύ των μηνυμάτων, που κρατούσαν για ευνόητους λόγους, κρυφά από τους συζύγους τους, εκτός των τρυφερών στιγμών, παρασυρόμενοι από το πάθος τους, συζητούσαν επίσης για δικαστικά θέματα και συγκεκριμένους συναδέλφους τους. 

Δείτε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:







Αμφότεροι βρίσκονται εκτεθειμένοι, βορά στις ορέξεις πολιτικών και επιχειρηματικών κέντρων- παράκεντρων που φέρονται να ασκούν πιέσεις για το μείζον θέμα των αδειών.







Μέσα στη δίνη των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων με αιχμή του δόρατος τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, το δικαστικό «ροζ» σκάνδαλο ξεπερνά τη σφαίρα του κουτσομπολιού καθώς διαχέεται στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης προκαλώντας νέους τριγμούς και δημιουργώντας υπόνοιες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι σε διαγωνισμούς η αντικειμενικότητα των οποίων ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε αμφισβητηθεί.

Η εφημερίδα μας δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας, με τη βεβαιότητα ότι θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για τις επίμαχες συνομιλίες στη Δικαιοσύνη, η οποία θα χρειαστεί να παρέμβει για να ερευνήσει όχι το ηθικό αλλά το νόμιμο των πράξεων που αποκαλύπτονται, διαλύοντας κάθε σκιά στο ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. 

Ένωση Κεντρώων: «Προκύπτει μείζον ζήτημα εφόσον επαληθευτούν τα στοιχεία»

Πηγές προσκείμενες στον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων, τόνισαν στο zougla.gr ότι αν τα στοιχεία επαληθευτούν, βεβαίως και «προκύπτει μείζον ζήτημα». «Αλλά θα πρέπει να βγουν όλα στο φως, διότι είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία. Αναμένουμε τις εξελίξεις τις οποίες και παρακολουθούμε στενά», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κεκλεισμένων των θυρών η διάσκεψη

Παρόλο που η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ματαιώθηκε λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, η νέα διάσκεψη διεξάγεται σε ένα όχι λιγότερο φορτισμένο περιβάλλον, με τους δικαστές να εξαπολύουν πυρά σε βάρος των συναδέλφων τους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για δύο τουλάχιστον θέματα που ανέκυψαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου: Το ένα αφορά στην ίδια τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό, όπου τέθηκε θέμα αυξήσεων στην πυραμίδα της. 

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι διαφωνίες που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη διάσκεψη, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, ή όσα μεσολάβησαν είχαν ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν και να υπάρξουν «γέφυρες» στη νομική σκέψη των συμβούλων Επικρατείας.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει ορίσει τη διεξαγωγή της επόμενης διάσκεψης για το πρωί της Παρασκευής. Στη διάσκεψη συμμετέχουν 30 δικαστές: Εκτός του πρόεδρου Νικόλαου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν τρεις αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και τρεις πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Παπαγεωργίου. 

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016. Όπως είναι γνωστό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών που ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Η διάσκεψη θα αρχίσει με την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, που θα τοποθετηθεί επί των νομικών θεμάτων, δηλαδή επί του παραδεκτού ή του βάσιμου κατά τον νόμο των αιτήσεων των καναλιών. 

Το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση της διάσκεψης είναι εάν τα κανάλια, από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (σε αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και από τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται ανεπανόρθωτη βλάβη (οικονομική, κ.λπ.).

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους αυτό είναι το σημείο-«κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν. 

Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Αν υπερισχύσει η άποψη πως πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις για νομικούς λόγους, τότε η διαδικασία θα είναι σύντομη (μία ή δυο διασκέψεις) και το ζήτημα θα λυθεί στο απώτερο μέλλον αφού θα παραπεμφθεί στις αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης που έχουν υποβάλει οι σταθμοί και έχουν προσδιοριστεί για τις 13 Ιανουαρίου.

Εάν ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί. Τότε εκτιμάται ως ενδεχομένως θα χρειαστούν περισσότερες διασκέψεις, άγνωστο πόσες. Ενδεικτικό είναι πάντως πως το μνημόνιο είχε κριθεί μετά από 6 διασκέψεις.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι εκβιάζουν μέλος του ΣτΕ για τις άδειες"

Κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων ζητά ο ΣΕΒ

Την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2017, ζητά ο ΣΕΒ υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που είναι με τη σειρά της αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σεναρίου ανάκαμψης της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, ο φόρος υπεραξίας δρα αντιαναπτυξιακά εμποδίζοντας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς οποιοσδήποτε αγοράζει ακίνητο αναγκάζεται να προεξοφλήσει από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον. Επιπλέον κατά τον Σύνδεσμο απαιτείται η δραστική απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης, η δημιουργία ενός πιο λειτουργικού πλαισίου για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή διάθεσης ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες και η διαχρονική τοποθέτηση των αντικειμενικών αξιών λίγο κάτω από τις ελάχιστες διαθέσιμες αγοραίες.

«Η κρίση και η φορολογία οδήγησαν σε απαξίωση την ακίνητη περιουσία με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι όμηροι των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, τα οποία δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν φορολογικά ούτε να πουλήσουν με ευκολία», τονίζει ο ΣΕΒ.

Σε ανάλυση εξάλλου για τις επενδύσεις ο Σύνδεσμος ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να προχωρήσει σε οριζόντιες επενδυτικές φοροαπαλλαγές, στη μορφή υπεραποσβέσεων, σε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις, και όχι μόνο σε εκείνες που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο. «Σε συνθήκες υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας, οι υπεραποσβέσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα, και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον», αναφέρει ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια (από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο) δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των επενδυτικών αναγκών της χώρας που, δεδομένης και της αρνητικής εθνικής αποταμίευσης, αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ξένα κεφάλαια ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων ζητά ο ΣΕΒ"

Διευκρινίσεις από την Θάνου για αυτά που πρότεινε στον Πρωθυπουργό

Όχι με νομοθετική ρύθμιση αλλά μέσω της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, πρότεινε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών.

Μετά το πλήθος των αντιδράσεων που προκλήθηκαν η κ.Θάνου, προχώρησε σήμερα σε αυτή τη διευκρίνιση μιλώντας σε δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις από την Θάνου για αυτά που πρότεινε στον Πρωθυπουργό"

Χριστοδουλάκης: Δεν αναλαμβάνω επικεφαλής της επιτροπής του χρέους

O Νίκος Χριστοδουλάκης διέψευσε ότι αναλαμβάνει επικεφαλής της επιτροπής του χρέους.

«Είναι ένα σήριαλ, το οποίο παίζεται, για πάρα πολλά πρόσωπα. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται», δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας στη φημολογία που τον θέλει να αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος.

Για τη διαγραφή χρέους από το ΔΝΤ και το εάν μια τέτοια συμφωνία θα φέρει νέο βαρύ μνημόνιο, είπε: «Δωρεάν διαγραφή χρέους δεν υπάρχει. Εγώ δεν γνωρίζω διαγραφή χρέους, η οποία έγινε χωρίς να υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις μελλοντικές.

Νωρίτερα, η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στον Real Fm και απάντησε στο ερώτημα αν ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος.

«Έχω και εγώ και την πληροφορία ότι μάλλον θα είναι έτσι, αλλά δεν είμαι πολύ βέβαιη, πιθανότατα», τόνισε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλάκης: Δεν αναλαμβάνω επικεφαλής της επιτροπής του χρέους "

Ξεκινά το Σάββατο η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - Tι να προσέξουν οι καταναλωτές

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης για την αποφυγή ελλειμματικών παραδόσεων που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση των νοικοκυριών για τη θέρμανση.

Η ογκομέτρηση της δεξαμενής και η μέτρηση του ύψους της στάθμης του πετρελαίου πριν και μετά την παράδοση είναι οι βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ξεκινά το προσεχές Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, σε τιμές που αναμένεται - με τα σημερινά δεδομένα - να κυμανθούν στα 93-94 λεπτά το λίτρο.

Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ζήτηση τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ακόμη καλές. Επιπλέον πολλά νοικοκυριά διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο οπότε ο χειμώνας ήταν ήπιος ενώ οι τιμές του πετρελαίου τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει κάτω και από τα 70 λεπτά το λίτρο.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr .

2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25) .

9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.

10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά το Σάββατο η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - Tι να προσέξουν οι καταναλωτές"

Γέμισε ξανά με αφίσες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η Αθήνα

Παρά την χθεσινοβραδινή εντολή Καμίνη να κατέβουν όλες οι αφίσες για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μια βόλτα κανείς σήμερα στο κέντρο της Αθήνας θα διαπιστώσει ότι ακόμα υπάρχουν... αρκετές.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για παράνομη αφισοκόλληση ενώ από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ανδρέας Βαρέλας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 δήλωσε ότι: «Χθες βράδυ ξηλώσαμε 630 αφίσες από τους δρόμους της Αθήνας».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα την εταιρεία που πραγματοποιεί κατ’ εξακολούθηση παράνομη αφισοκόλληση για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στους δρόμους της Αθήνας.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γέμισε ξανά με αφίσες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η Αθήνα"

ΠΑΜΑΚ: Το 78,5% ζητά μείωση φόρων για να αντιμετωπιστεί η ανεργία

Μείωση φόρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας ζητούν οι πολίτες σύμφωνα με ευρήματα έρευνας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, για λογαριασμό της πολίτικης κίνησης Επόμενη Ελλάδα.

Ειδικότερα, το 78,5% των πολιτών προτάσσει ως αναγκαία τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μόλις το 12,15% να αυξηθούν οι φόροι για να διασφαλιστούν οι συντάξεις.

Στο ερώτημα για μια τυχόν αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών όπως δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων στρατιωτικοί και γιατροί, το 58% τάχθηκε κατά της αύξησης, ενώ το 65,5% δήλωσε ότι αυξήσεις δεν πρέπει να δοθούν στο Δημόσιο ακόμη και αν αύτη η δυνατότητα προκύψει αποκλειστικά από περιστολές κρατικών δαπανών.

Εξάλλου, το 58,8% των πολιτών συμφώνησε με το ενδεχόμενο να πριμοδοτηθούν με φορολογικό συντελεστή κάτω του 10% μεγάλες πολυεθνικές για να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά υπήρξε και ένα 39% που απάντησε αρνητικά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΜΑΚ: Το 78,5% ζητά μείωση φόρων για να αντιμετωπιστεί η ανεργία"

Eφαγαν πόρτα στο Μαξίμου οι παραπληγικοί -Οργή για τις μειώσεις στις συντάξεις τους

Εξοργισμένα εμφανίστηκαν σήμερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών που διαμαρτύρονται για τις μειώσεις στις συντάξεις, τα επιδόματα και τις παροχές τους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, σήμερα (13/10) ενημερώθηκαν ότι θα δουν ξανά την κυβερνητική εκπρόσωπο.
«Για εμάς η Γεροβασίλη είναι πλέον αναξιόπιστη. Μας εμπαίζουν. Υποφέρουν και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους», είπαν εξοργισμένοι.
Η διαμαρτυρία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ξεκίνησε από τη Βουλή προς το πρωθυπουργικό μέγαρο.
Από τη συγκέντρωση πέρασε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τη χαρά του «γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν παραιτούνται εύκολα» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημά τους παρά όποια πίεση ασκήσουν οι δανειστές».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Eφαγαν πόρτα στο Μαξίμου οι παραπληγικοί -Οργή για τις μειώσεις στις συντάξεις τους "

Συγκρότηση ΕΣΡ «κατόπιν εορτής» θα επιδιώξει η κυβέρνηση

Την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) θα επιδιώξει η κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος και θα καταθέσει στην Διάσκεψη των Προέδρων την σχετική κυβερνητική πρόταση για τη σύνθεση των μελών του.

Η συνεδρίαση αναμένεται Τετάρτη ή Πέμπτη (19 ή 20 Οκτωβρίου) ενώ ο κ. Βούτσης θα επιδιώξει στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που θα έχει με τα κόμματα την απαιτούμενη συναίνεση ώστε να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη.

Ωστόσο, η προοπτική συγκρότησης του ΕΣΡ φαντάζει δύσκολη, καθώς η ΝΔ διεμήνυσε ήδη με κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα προσέλθει στην σχετική διαδικασία μόνο αν η κυβέρνηση αποσύρει το νόμο Παππά, ο οποίος απαξιώνει το ΕΣΡ. Όπως έλεγαν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, «η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη: εφόσον η κυβέρνηση πάρει πίσω το νόμο Παππά, τότε έχουμε την διάθεση να προσέλθουμε στην διαδικασία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τα πρόσωπα που θα προτείνει θα διαφοροποιούνται σε κάποιον βαθμό από τις παλαιότερες προτάσεις που είχε καταθέσει σε ανάλογες απόπειρες που είχαν γίνει σχεδόν πριν ένα χρόνο δίχως επιτυχία. Και εξέφρασε την ελπίδα του να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε η Διάσκεψη των Προέδρων να έχει «ευτυχή κατάληξη», αν και όπως φαίνεται και από την παραπάνω δήλωση της ΝΔ και μετά και τον διαγωνισμό για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών που διενήργησε η κυβέρνηση παρακάμπτοντας το ΕΣΡ, η πιθανότητα να βρεθεί κοινός τόπος δεν υπάρχει. Μάλιστα όταν ζητήθηκε από τον κ. Βούτση η προσωπική του εκτίμηση προτίμησε να σχολιάσει: «Εχει ωραία μέρα σήμερα»…

Η νέα απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ έγκειται στην ανάγκη λειτουργίας της Αρχής προκειμένου να ασκήσει τον ρυθμιστικό και εκτελεστικό της ρόλο έναντι των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής, καθώς και για να εκκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εφόσον επιτευχθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, αυτό θα ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα, προκειμένου να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν κατά το γαλλικό πρότυπο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Βούτση για το εννεαμελές ΕΣΡ, η οποία δεν ευδοκίμησε, περιελάμβανε τους εξής: Λαοκράτη Βάσση, Ροδόλφο Μορώνη, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Ιωάννη Τζανετάκο, Γιώργο Πλειό, Βασίλη Καραποστόλη, Φανή Πετραλιά, Αντώνη Μακρυδημήτρη, και Ανδρέα Νοταρά.

Παππάς: Εξόφθαλμα αντιθεσμική η στάση της ΝΔ για το ΕΣΡ

«Αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Καλεί μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σχολιάζοντας την «απροκάλυπτη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», ο κ. Παππάς δήλωσε: «Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» λέει, και καταλήγει: «Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκρότηση ΕΣΡ «κατόπιν εορτής» θα επιδιώξει η κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news