facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΜΝΙ: Μυστική συνάντηση των θεσμών στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα

Για πολιτικό αδιέξοδο στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο το πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Οι επικεφαλής των θεσμών συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν για την Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αυτό έγινε το Σάββατο στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, όπου οι κκ Ποουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM συναντήθηκαν και συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Το γερμανικό πρακτορείο χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016 ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΜΝΙ επικαλούμενο πηγές, δεν υπάρχει πλέον η ίδια διάθεση από μέρους της ΕΕ να κρατήσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, καθώς, όπως λέει, η επιθυμία "αποδυναμώνεται".

Αντίθετα μηνύματα από Σόιμπλε

Κόντρα στο πολιτικό αδιέξοδο και τις μυστικές συναντήσεις, ο Σόιμπλε δείχνει καθόλα αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ όχι μόνο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα καταβάλει τη δόση που του αναλογεί μέσα στο 2016.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΝΙ: Μυστική συνάντηση των θεσμών στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα"

Υπεγράφη η σύμβαση για μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό

Υπεγράφη την Δευτέρα η σύμβαση για την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγαλύτερων τεχνικών εταιρειών της χώρας και συγκεκριμένα των ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η σύμβαση προβλέπει πως το έργο κατασκευής του τεμένους, με τη μετασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από σήμερα. Με βάση τη σύμβαση, η αρχική δαπάνη του έργου ορίζεται 715.292,88 που αυξάνεται σε 886.963,17 ευρώ αν προστεθεί ο ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία η οποία και κατέθεσε τη μοναδική προσφορά είχε αναλάβει την κατασκευή του τεμένους προ τριετίας. Τότε και για πολλούς μήνες βρίσκονταν σε εξέλιξη η προσπάθεια ανάθεσης του έργου αλλά ουδείς ενδιαφερόμενος εμφανίζονταν με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε από την ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων- κτιριακών της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Η κατασκευή του έργου θα γίνει σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού. Με βάση το αρχικό σχέδιο, το τέμενος, συνολικής επιφάνειας 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ. Γύρω του, θα υπάρχει χώρος πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου είχαν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.

Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδων, σε νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είχε ενταχθεί διάταξη που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό, εν μέσω αντιδράσεων ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ – με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι» – και της Χρυσής Αυγής.

«Το άρθρο για το ισλαμικό τέμενος Αθηνών είναι τεχνικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί διακομματικά έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν δραματικά, με αποτέλεσμα να πλήττεται το εθνικό συμφέρον, κι εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η σύμβαση για μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό"

Αποκάλυψη για το Eurogroup: Το ελληνικό «αυτογκόλ» με τα 1,7 δισ. ευρώ

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα στοιχεία των πληρωμών των χρεών του δημοσίου προς το εσωτερικό και τις πολιτικές διαθέσεις ορισμένων κρατών μελών που «περίμεναν τη χώρα στη γωνία», σκόνταψε η εκταμίευση των χρημάτων για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα πήρε μια πολιτική ευλογία, αλλά όχι λεφτά, του στυλ «αναγνωρίζουμε ότι αξίζετε τα 1,1 δισ. που ήταν συνδεδεμένα με τα προαπαιτούμενα», αλλά πρέπει να λήξει τα τεχνικά της προβλήματα, αν μαζί με αυτά θέλει να πάρει και τα 1,7 δισ. που συνδέονται με το «16ο προαπαιτούμενο» - τις πληρωμές των λεγόμενων arrears.

Στην πράξη το μόνο που αποφασίστηκε στο eurogroup του Λουξεμβούργου ήταν ότι «σε γενικές γραμμές η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε», πως «θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα» και πως οι όποιες εκταμιεύσεις θα εγκριθούν στις 24 Οκτωβρίου από το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Στην πράξη την εντατική προετοιμασία Τσακαλώτου - Χουλιαράκη σταμάτησε η ανικανότητα του σχετικών υπηρεσιών να δώσουν στους 19 υπουργούς, το λογιστικό φύλο με την εκκαθάριση των πληρωμών του κράτους για χρέη σε ιδιώτες για το μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος αφενός έχει τελειώσει εδώ και 10 μέρες, αφετέρου οι πάντες γνώριζαν ότι οι πληρωμές των arrears ήταν το «16ο προαπαιτούμενο».

Έτσι λοιπόν, όταν μια σειρά από χώρες, διαβάσαν, πέρα από τον τίτλο και το περιεχόμενο της θετικής κατά τα άλλα έκθεσης της Κομισιόν για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, κατάλαβαν ότι αφενός η ολοκλήρωση δεν ήταν 100%, αλλά 95% (όπως ρητά εξήγησε ο Πιέρ Μοσκοβισί), αλλά και πως τα στοιχεία για τα arrears ήταν «gross και όχι net» - ήταν δηλαδή ακαθάριστα, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να πλήρωνε δημιουργώντας νέα χρέη και όχι χρησιμοποιώντας τα 1,8 δισ. που έλαβε τον Ιούλιο για αυτό το σκοπό.

Ο πρώτος που αντέδρασε έντονα ήταν ο Ισπανός υπουργός Ντε Γκουίντος και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες. Στην αρχή οι 4 χώρες, με την Ισπανία μπροστά, δεν θέλανε καμία πολιτική έγκριση στο Λουξεμβούργο για κανένα ποσό. Επεδίωξαν μάλιστα σκληρή ανακοίνωση που θα μιλούσε για περιθώριο 2 εβδομάδων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως να καταφέρνει στο τέλος να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα έχει 2 εβδομάδες καιρό, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ESM - EWG για να φέρει τα καθαρά στοιχεία των πληρωμών των arrears. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται να πάρει κανένα ποσό - κάτι που δεν ενοχλεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αντιθέτως, όταν λήξει η τεχνική αυτή λεπτομέρεια, το σύνολο των 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν μετά από τις σχετικές συνεδριάσεις - που σημειωτέον αν ήμασταν έτοιμοι, ή κανείς δεν εντόπιζε το λάθος θα γίνονταν σήμερα (EWG) και αύριο (ΔΣ ESM).

Ως εκ τούτου η πολιτική έγκριση των 1,1 δισ. δεν αποτελεί ούτε «σπάσιμο της δόσης», ούτε κάποιου άλλου είδους εξαιρετική εξέλιξη, αλλά μόνο την προσπάθεια των φίλων της Ελλάδας στο eurogroup να βγάλουν μια ήπια ανακοίνωση.

Η γενική αίσθηση παραμένει ότι ο Ευ. Τσακαλώτος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο του, αλλά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πολλοί είναι αυτοί που του βάζουν τρικλοποδιές. Οι εταίροι της χώρας έχουν διαμηνύσει ότι αυτό δεν κάνει καλό στην ελληνική υπόθεση, έλαβαν όμως την απάντηση ότι πρέπει σίγουρα να μεσολαβήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το eurogroup δε συζήτησε για το ελληνικό χρέος: «Δεν θα ανοίγουμε αυτό το θέμα κάθε μήνα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη για το Eurogroup: Το ελληνικό «αυτογκόλ» με τα 1,7 δισ. ευρώ"

ΕΤΙΤΑ: Δέσμευση Παππά για να μην πέσει «μαύρο» σε κανένα κανάλι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τεχνικοί των ιδιωτικών καναλιών (ΕΤΙΤΑ), παρ' ότι έλαβαν τη δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ότι θα βρεθεί τρόπος να μην πέσει «μαύρο» σε κανένα κανάλι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Συνάδελφοι!
Η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενώ είχε προγραμματιστεί έξω από την βουλή κατέληξε να πραγματοποιηθεί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Αιτία αυτής της αλλαγής, η θέληση και ο δυναμισμός όλων των συναδέλφων που αυθόρμητα και χωρίς προγραμματισμό έσπασε το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων και έφτασε εκεί. Με τον ίδιο δυναμισμό παρότι παρεμποδιστήκαμε, κρεμάσαμε το πανό μας στα κάγκελα του Μεγάρου Μαξίμου. Αμέσως διαβιβάστηκε αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Δεν έγινε όμως αποδεκτό. Έτσι τα προεδρεία των ενώσεων συναντήθηκαν με τον Υπ. Επικρατείας κ. Ν. Παππά καθώς και με την Κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Ο. Γεροβασίλη.

Η συζήτηση κατέληξε πως τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τα σωματεία (Ε.Σ.Η.Ε.Α.-Ε.Τ.Ι.Τ.Α.-Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε.-Ε.Π.Η.Ε.Α.) αλλά και τις διοικήσεις όλων των καναλιών, όπου ο υπουργός επικρατείας κ. Παππάς δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση για να μην πέσει μαύρο σε κανένα κανάλι. Επίσης περιμένουμε, μετά από δική τους δέσμευση, συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.

Συνάδελφοι!

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως όσες συναντήσεις κι αν γίνουν, με οποιονδήποτε πολιτικό παράγοντα ή μη, οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν όσο μας απειλεί η ανεργία και όσο πλησιάζει η ώρα του μαύρου. Άλλωστε αυτή ήταν η εντολή της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Στην πρώτη μας κιόλας κινητοποίηση, η αγανάκτηση ώθησε τους εργαζόμενους και κρέμασαν το μαύρο πανό για ώρες έξω από το Μαξίμου. Τα δε συνθήματα των συναδέλφων έφταναν μέχρι τα αυτιά του κυρίου Τσίπρα. Σκεφτείτε ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις όσο το μαύρο που απειλεί τις ζωές μας, πλησιάζει...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Υ.Γ. Επειδή ένα υστερόγραφο δεν αρκεί να περιγράψει την τεράστια υποκρισία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ που για ακόμα μια φορά έσπασε την στάση εργασίας μας, επιφυλασσόμαστε για λεπτομερέστερη ανακοίνωση άμεσα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΤΙΤΑ: Δέσμευση Παππά για να μην πέσει «μαύρο» σε κανένα κανάλι"

Ξανά στο τιμόνι του ΚΕΕΛΠΝΟ ο Θανάσης Γιαννόπουλος

«Η λειτουργία μου ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού υπήρξε με γνώμονα το κανονιστικό πλαίσιο του και τις προτεραιότητες που τίθενται στο επίπεδο της δημόσιας Υγείας» δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του μετά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αποφάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε τη βαθιά του πίστη προς τη Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς για την εκδοθείσα απόφαση. Διαβεβαίωσε δε ότι «με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης θα συνεχίσω να προσφέρω τις επιστημονικές γνώσεις και υπηρεσίες για την επίλυση εκκρεμοτήτων στο πεδίο πρόληψης της δημόσιας Υγείας στο Προσφυγικό και στην υλοποίηση προγραμμάτων που έχει εκπονήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά στο τιμόνι του ΚΕΕΛΠΝΟ ο Θανάσης Γιαννόπουλος"

Σόιμπλε: Δόση από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέσα στο 2016

Τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει στην εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα μέσα στο 2016 εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup του Λουξεμβούργου, τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η έγκριση της γερμανικής Βουλής μιας και δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, συγκριτικά με τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.

Ακόμη, διεμήνυσε πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του 2016, κάτι που ζήτησε και το Eurogroup. Πάντως, το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, με τη σχετική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δόση από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέσα στο 2016"

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου έξι Τούρκων αξιωματικών

Άλλες έξι αιτήσεις ασύλου των Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το πραξικοπήματα της 15ης Ιουλίου απορρίφθηκαν σήμερα από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις 7 εκ των 8 αξιωματικών με την αιτιολογία ότι είχαν ενεργή συμμετοχή στο πραξικοπήματα που αποτελεί «τρομοκρατική πράξη». Οι 8 αξιωματικοί προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση μέσω της δικηγόρου τους Σταυρούλας Τομαρά:

«Είμαστε έκπληκτοι με τις αποφάσεις της υπηρεσίας άσυλου που εκτός του ότι απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα άσυλου μας, μας αποδίδουν τον βαρύτατο χαρακτηρισμό του τρομοκράτη ο όποιος όχι μόνο δεν τεκμαίρεται από κανένα γεγονός αλλά δεν μας έχουν κατηγορήσει ως τρομοκράτες ούτε μέσα στη χωρά μας. Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν της τη στάση των άλλων 5 κρατών μελών της ΕΕ που έθεσαν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας τους Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στις επικράτειες τους μετά το πραξικόπημα».

Υπενθυμίζεται στις 21 Σεπτεμβρίου είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου του ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου έξι Τούρκων αξιωματικών"

Οι μπουλντόζες βγήκαν στο Χιλιομόδι

«Πέφτουν» υποχρεωτικά όσα κτίσματα κρίθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως «αυθαίρετα και κατεδαφιστέα».

Δικαστική απόφαση «ανοίγει τον δρόμο» για τις μπουλντόζες, για όσα ακίνητα πήραν οριστικά «κόκκινη κάρτα» ως αυθαίρετα και «με δικαστική βούλα», επειδή ακυρώθηκε αμετάκλητα η οικοδομική άδεια ή η εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση και απέτυχαν να ενταχθούν στους νόμους για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων (σ.σ.: από τους οποίους ο πρώτος μάλιστα, (ν.4014/11) κατέπεσε ως αντισυνταγματικός και ανίσχυρος ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προ 2ετίας (ενώ ο ν.4178/13 διασώθηκε κατά πλειοψηφία).

Απόφαση Διοικητικού Εφετείου έκρινε ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει «δέσμια υποχρέωση»του κράτους να προχωρήσει άμεσα σε κατεδάφιση και εάν δεν το κάνει, τότε υποπίπτει σε «παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας», η οποία μπορεί να ακυρωθεί από τα δικαστήρια, ύστερα από σχετική αίτηση των θιγόμενων πολιτών από την αδράνεια των αρμόδιων Αρχών.

Σύμφωνα με καταγγελία του sfedona.gr μάλιστα, στο Χιλιομόδι Κορινθίας οι μπουλντόζες ξεκινούν το «έργο» τους, ξεκινώντας από κάποιες παράγκες που βρίσκονται στη Μονή Φανερωμένης και ανήκουν σε φτωχές οικογένειες. Όπως σημειώνει ο καταγγέλλων, «η Ελλάδα είναι πνιγμένη στις αυθαίρετες βίλες, εξοχικά, κατοικίες ακόμα και σε πολυκατοικίες. Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε υπέρ των αυθαιρέτων και των παρανομιών. Αλλά βρε Χριστιανοί στην Εκκλησία και Αριστεροί Δημοκράτες στην Κυβέρνηση από τις παράγκες φτωχών ανθρώπων βρήκατε να ξεκινήσετε...;».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι μπουλντόζες βγήκαν στο Χιλιομόδι"

Δικαστικοί Ελεγκτικού Συνεδρίου: Περιμένουμε 5 μήνες να δούμε τον Τσίπρα

Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τη συνάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, «εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες, που εκκρεμεί αίτημα του συνόλου των δικαστικών Ενώσεων της χώρας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος, προκειμένου οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών να τον ενημερώσουν για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν με σαφήνεια για το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιό μας».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί δεν διεκδικούν τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία». Δηλαδή, «το σεβασμό του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, έκφανση της οποίας είναι όχι μόνο η θέσπιση, αλλά και η διατήρηση μισθολογίου ανάλογου προς το δικαστικό λειτούργημα (άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος)» και προσθέτουν:

«Οι αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών και η μη συμμόρφωση της πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν από δικαστήριο αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μη δικαστές (σ.σ.: Μισθοδικείο) και με τις οποίες απετράπη η τέταρτη -και μόνο- συνεχόμενη μείωση των αποδοχών μας, πλήττει το κράτος δικαίου και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική ανεξαρτησία».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστικοί Ελεγκτικού Συνεδρίου: Περιμένουμε 5 μήνες να δούμε τον Τσίπρα"

Απέχουν από τους αυριανούς πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας «από την ελληνική Πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας».

Σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αναφέρεται ότι «είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα παραχωρήσει αύριο στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με θέμα τις θέσεις της ελληνικής συμβολαιογραφίας για το ζήτημα των πλειστηριασμών και την περαιτέρω στάση της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέχουν από τους αυριανούς πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι"

Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές στα τρακτέρ -Ετοιμοι για νέα μπλόκα

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και πάλι οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, η μορφή των οποίων θα αποφασιστεί στις 30 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης Νίκαια της Λάρισας που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή των Μπλόκων γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή της ότι συμμετέχει στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις πρωτεύουσες των Νομών την 17η Οκτωβρίου, από εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα που ανήκουν στην δύναμη του ΠΑΜΕ και που στήριξαν πολύμορφα τον αγώνα των αγροτών κατά τη διάρκεια των μπλόκων.

Αναφορικά με τους λόγους που αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς εξετάζουν σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να παραμερίσουν τις δουλειές τους και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα εξής, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν:

*Τα νέα χαράτσια που ετοιμάζονται να προστεθούν στα παλιά, όπως το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, που είναι διπλό χαράτσι για τους αγρότες και εντάσσεται στην πορεία ιδιωτικοποίησης των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε,
*η νέα μεγάλη αύξηση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, ύψους 600 εκατ. ευρώ,
*η μείωση των συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργούν, καθώς δεν τους φτάνει η σύνταξη του ΟΓΑ,
*οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και
*η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ.

Με την ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απευθύνεται στους εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα και σημειώνει ότι «χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι με τους αγώνες μας έχουμε αποτελέσματα, όπως φέτος που αναγκάστηκε η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των μπλόκων, να δεχθεί έστω και κουτσουρεμένο αφορολόγητο στο εισόδημα, αλλά και στην πράσινη ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις 12.000 ευρώ, ενώ πριν τα μπλόκα ήταν αδιάλλακτη, για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Υπήρξε ρύθμιση για σταμάτημα των αγροτοδικείων ως κατάκτηση του αγώνα».

Για την ενημέρωση και ανάδειξη των αιτημάτων και προβλημάτων, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ξεκινά, ανά περιοχή, συνεδριάσεις, συσκέψεις, περιοδείες και «αγωνιστικές παρεμβάσεις με στόχο την μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές στα τρακτέρ -Ετοιμοι για νέα μπλόκα"

Ισόβια στον πατέρα της Άννυ και τον Νικολάι - Όλες οι ποινές

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ και τον Νασίφ Αχμέντοφ, για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ.

Ποινή 6 ετών επέβαλε στη μητέρα της μικρής η οποία κρίθηκε ένοχη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου χωρίς επίσης να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό (μειοψήφησαν ένας ένορκος και δυο δικαστές οι οποίοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών).

Το δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση της με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Έτσι μένει εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού, της οπλοχρησίας και της ηθικής αυτουργίας στην ψευδορκία του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος της Μιχαήλ Βόδα όπου έγινε το μακελειό, ο πατέρας της Άννυ, Σάββας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, κατά συγχώνευση.
Ο φίλος του Νικολάι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών κατα συγχώνευση, για τα αδικήματα της περιύβρισης νεκρού και της οπλοχρησίας.

Τέλος, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή καταδικάστηκε για το αδίκημα της ψευδορκίας ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος-κολαστήριο της Μιχαήλ Βόδα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια στον πατέρα της Άννυ και τον Νικολάι - Όλες οι ποινές"

Στάση εργασίας την Τετάρτη στα τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο τα τρόλεϊ, από τις 12.00 έως τις 17.00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων τους.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται με απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ προκειμένου να διεξαχθεί η τρίτη εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή τους. Θέματα της γενικής συνέλευσης είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας την Τετάρτη στα τρόλεϊ"

Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τον φόνο της μικρής Άννυ

Ομόφωνα ένοχους για ανθρωποκτονία και περιύβριση νεκρού έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον πατέρα της Άννυ, Σάββα και το φίλο του Νικολάι.

Ένοχη όμως έκρινε κατά πλειοψηφία και τη μητέρα της μικρής για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος.

Συμφώνα δε με την απόφαση, οι δυο βασικοί κατηγορούμενοι δεν είχαν κανέναν άλλο άγνωστο συνεργό στην αποτρόπαια πράξη τους.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων- εκτός του πατέρα- ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Η Εισαγγελέας της έδρας χαρακτηρίζοντας τον πατέρα της Άννυ και τον φίλο του "αμετανόητους, ψυχρούς και ψύχραιμους" πρότεινε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Αντιθέτως για τη μητέρα πρότεινε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πάτερα της Άννυ καθώς και στο φίλο του Νικολάι τους οποίους έκρινε ενόχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού.

Ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε -κατά πλειοψηφία αφού μειοψήφισαν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου και δυο ένορκοι- ούτε στη μητέρα της μικρής που κρίθηκε ενοχή για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου.

Η Εισαγγελέας της έδρας Μαρία Δημητριάδου πρότεινε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τους δυο βασικούς κατηγορούμενους όσον αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού ποινή φυλάκισης 2 ετών και για παράνομη οπλοχρησία φυλάκιση δυο ετών.

Για τον πατέρα της Αννυ πρότεινε επίσης ποινή φυλάκισης 15 μηνών για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της ψευδορκίας που τέλεσε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος της Μ. Βόδα όπου έγινε το μακελειό.

Για την μητέρα πρότεινε ποινή φυλάκισης 6 ετών, την ελάχιστη προβλεπόμενη από το νόμο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τον φόνο της μικρής Άννυ"

Καμμένος: Θα έριχνα την κυβέρνηση αν υπήρχε ρήξη με την Εκκλησία

Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και εκπροσώπους τους Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Καμμένος είπε ότι η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο έδωσε λύση γιατί μία σύγκρουση της Εκκλησίας με την Πολιτεία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν του ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος να ρίξει την κυβέρνηση, ο υπουργός απάντησε πως αν η κυβέρνηση επέμενε κι έλεγε ότι «αγνοούμε την Εκκλησία» και αν άλλαζαν τα πάντα στα θρησκευτικά με την έννοια της αποπομπής της Ορθοδοξίας, «δεν θα στήριζα την Κυβέρνηση και αυτό το είπα ευθέως μπροστά στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο».

Για τους ΑΝΕΛ το θέμα της σύνδεσης της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό είναι κάτι που βρίσκεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη, είπε.

Σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας είπε ότι «δεν πρόκειται να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ».

«Το θέμα είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς σαν Υπουργείο Άμυνας τους πόρους τους έχουμε βρει, αρκεί να βρεθούν οι πόροι και από τα άλλα υπουργεία» τόνισε.

«Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί αν είχε καταπολεμηθεί η διαφθορά» είπε ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Είμαστε για πρώτη φορά στη διαδικασία να αρχίσουμε να εισπράττουμε από ζημιές που προξένησαν υποθέσεις δωροδοκίας» πρόσθεσε.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Θα έριχνα την κυβέρνηση αν υπήρχε ρήξη με την Εκκλησία"

Μπλόκο στις κατασχέσεις εργατικών κατοικιών από τον Αρειο Πάγο

Η κατάσχεση εργατικής κατοικίας δεν επιτρέπεται σύμφωνα με όσα επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τέως ΟΕΕ -τέως ΟΕΚ.
Στην ίδια ανακοίνωση με αφορμή την είδηση για τον πλειστηριασμό 8 εργατικών κατοικιών στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράσθηκε ή ανεγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί.
Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι αν το δικαστήριο προχωρήσει στη κατάσχεση εργατικής κατοικίας, τότε είναι άκυρη.
Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:
"α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,
β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και
γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή".
Συνεχίζοντας η απόφαση αναφέρει ότι :
"Η απαγόρευση της κατασχέσεως, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία δεκαετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατασχέσεως απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου και η πάροδος δεκαετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μιας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση. Έτσι σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, αφού είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή (ΟλΑΠ 1688/1983)."
Όσον αφορά τις εργατικές κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί από τον ΟΕΚ συνεχίζει να ισχύει η παρ.13, του άρθρου 6 του Ν.Δ 775/1964 "περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας", η οποία ορίζει ότι :
"υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών".
"Ο ΟΑΕΔ σαν καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ θα πρέπει να εκπονήσει νέα στεγαστικά προγράμματα ώστε να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, εκταμιεύοντας τα αποθεματικά ύψους άνω των 330 εκ. που έχει αποταμιεύσει στην ΤτΕ εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι ανάλγητο να μένουμε απαθείς στη φτώχεια και στη δυστυχία των συμπολιτών μας, των οποίων η εισφορά έχει δημιουργήσει αυτά τα αποθεματικά", σημειώνεται από το σύλλογο εργαζομένων.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στις κατασχέσεις εργατικών κατοικιών από τον Αρειο Πάγο "

Προβληματισμένοι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την απόρριψη του αιτήματος συνάντησης τους με τον Αλέξη Τσίπρα

Τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανει δεκτό το αίτημα των δικαστικών ενώσεων για συνάντηση εκφράζουν οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει πως οι δικαστές ουδέποτε ζήτησαν αυξήσεις εν μέσω κρίσης και δε διεκδικούν τίποτα περισσότερο από αυτό ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες, που εκκρεμεί αίτημα του συνόλου των Δικαστικών Ενώσεων της Χώρας για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος, προκειμένου οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών να τον ενημερώσουν για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν με σαφήνεια για το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιό μας.
Σχετικώς επισημαίνουμε ότι ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης. Οι δικαστικοί λειτουργοί δε διεκδικούν τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Το σεβασμό δηλαδή του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τηνανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, έκφανση της οποίας είναι όχι μόνο η θέσπιση αλλά και η διατήρηση μισθολογίου ανάλογου προς το δικαστικό λειτούργημα (άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος). Οι αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών και η μη συμμόρφωση της πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν από Δικαστήριο αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μη δικαστές και με τις οποίες απετράπη η τέταρτη-και μόνο-συνεχόμενη μείωση των αποδοχών μας, πλήττει το κράτος δικαίου και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική ανεξαρτησία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβληματισμένοι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την απόρριψη του αιτήματος συνάντησης τους με τον Αλέξη Τσίπρα"

Στουρνάρας: Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft

Στοιχεία για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος και ένα μικρότερο το Star. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου που είπε «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες».

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

Σκληρή απάντηση στον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο επιφύλασσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας για τις αιχμές που άφησε ο πρώτος κατά την ακρόαση του από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα που ήταν υπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα της τράπεζας Αττικής και πως του είχε στείλει επιστολή για το γεγονός ότι στην θέση του δ.σ. και του προέδρου ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τον κ. Προβόπουλο λέγοντας αρχικά ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον διοικητή της ΤτΕ και όχι στον υπουργό Οικονομικών και πως σε κάθε περίπτωση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε του έστειλε επιστολή.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα

Ο κ. Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Από την τράπεζα Αττικής απέσυραν τα χρήματα οι φορείς του Δημοσίου»

Εντονη ήταν η αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ κατά την προσπάθεια του κ. Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) να του «χρεώσει» διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.

«Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Λάππας με τον κ. Στουρνάρα να απαντά: «η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί

Σπ. Λαππας: κάντε το. Διορθώστε αλλά μην το ανακοινώνετε!

Γ. Στουρνάρας: ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση

Σπ. Λαππας: η κυρια Παπαγιαννίδη (σ.σ. διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή

Σωκ. Φάμελλος: μας ειπε η κα Παπαγιαννίδη ότι πριν ενημερώσει την τρ. Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας (σ.σ. επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα

Γ. Στουρνάρας: επικροτώ και επαυξάνω

Σωκ. Φάμελλος: αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες.

Στουρνάρας: χάριν τις έγκαιρής παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής

Λαππας: ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.

Σπ. Λαππας: δεν μας αφορά αυτό

Στουνάρας : σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος, πήγαινε στα βράχια. Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα και η Τράπεζα Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης.

Η Τρ. Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογριτσα σαν να ήταν η Microsoft

Δημ. Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε capital controls και ανακεφαλαιοποίηση

Δημ. Σταμάτης: Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την επιβολή capital controls πόσο κόστισε; Αδίκως ονομάζεται Βαρουφακειάδα. Η χώρα είχε και Πρωθυπουργό είχε και κυβέρνηση. Μην τα φορτώνουμε όλα στον Βαρουφάκη. Ήταν συλλογική η ευθύνη

Γ. Στουρνάρας: Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους (σ.σ. πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)

Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος. Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.

Δεν συμφωνώ με όσα είπατε για Βαρουφάκη. Εγώ όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Δ. Σταμάτης: το θυμάμαι. Ημουν παρών στην συζήτηση εκείνη

Γ. Στουρνάρας: να μην σας θυμίσω και την ακριβή φράση που είπα τότε. Όμως ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταματήσει.

Ανοίκεια επίθεση από Κασιδιάρη οδήγησε σε προσωρινή διακοπή

Αναλυτικά ο διάλογος που οδήγησε στη διακοπή:
Ηλ. Κασιδιάρης: Τα δάνεια δίνονταν παράνομα. Τι πράξατε;
Στουρνάρας: Δεν δόθηκαν παράνομα.
Κασιδιάρης: Το λέει ο Εισαγγελέας πως λέτε ότι δεν ήταν παράνομα
Στουρνάρας: Από την έρευνα προέκυψε ότι τηρήθηκαν όλες οι πιστοδοτικές ..
Κασιδιάρης: Τον κ. Τουρκολιά τον ξέρετε; Θα πήγαινε φυλακή.
Στουρνάρας: Το πόρισμα Τράπεζας Ελλάδος...
Κασιδιάρης: Ποιο πόρισμα ΤτΕ; Ηταν καταπέλτης ο εισαγγελέας. Τι νόμιμα, συγκαλύπτετε. Παράνομα διορίστηκε ο Πανταλάκης με δική σας υπογραφή και θα πάει φυλακή.
Στουρνάρας: Με νόμιμο τρόπο έγινε η χορήγηση δανείων
Κασιδιάρης: Η δικαιοσύνη…
Στουρνάρας: Δεν γνωρίζω περιστατικά. Μα δεν το γνωρίζω.
Κασιδιάρης: Να κρατηθεί για ψευδορκία. Δεν ντρέπεσαι να λες ψέματα.
Στουρνάρας: Μην σηκώνεις τον τόνο της φωνής σου. Να μιλάτε με σεβασμό..
Κασιδιάρης: Εχει ψευδορκήσει, να κρατηθεί…
Φάμελος: Κ. Στουρνάρα και κ. Κασιδιάρη όχι προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Κασιδιάρης: Μέσα σε όλα τα σκάνδαλα η γυναίκα σου ...έχουν κατακλέψει το δημόσιο... παρτάλι και λαμόγιο. Λοιμώξεις, καμπάνια κατά καρκίνου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft"

Συμβούλιο Επικρατείας: Αύριο και την Παρασκευή συζητώνται οι τηλεοπτικές άδειες

Όχι μία αλλά δύο διασκέψεις για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών προσδιόρισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, μετά την διακοπή της πρώτης θυελλώδους διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα που πυροδότησε ντόμινο εξελίξεων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ο κ. Σακελλαρίου όρισε για αύριο το απόγευμα και το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, τις δυο νέες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, 3 εκ. ευρώ η κάθε μια.

Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.

Στην συνέχεια εκδόθηκε ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίου για τους λόγους της αναβολής της επίμαχης διάσκεψης, η οποία ανέφερε:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Ακολούθησε ανακοίνωση της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου ανέφερε ότι ο λόγος της ματαίωσης της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά».

«Επομένως», ανέφερε η Ένωση του ΣτΕ, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η ανακοίνωση της ΄Ενωσης του ΣτΕ, πυροδότησε το κλίμα στο ΣτΕ και με σκληρές επιστολές τους υπέβαλαν, την παραίτησή τους από μέλη της εν λόγω Ένωσης, οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Δεν είχε προλάβει να σβήσει ο απόηχος των δυο παραιτήσεων και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού πυροδότησε όχι μόνο το δικαστικό, αλλά και τον πολιτικό χώρο.

Μετά την έξοδο του από το Μαξιμού ο κ. Σακελλαρίου προέβη σε νέες δηλώσεις, οι οποίες πυροδότησαν το κλίμα στο χώρο των δικαστικών Ενώσεων και των δικαστών.

Η αντιπαράθεση αυτή και το οξυμένο αυτό κλίμα στο χώρο της Δικαιοσύνης μεταφέρθηκε χθες και στην Βουλή.

Τώρα, στις εν λόγω δύο διασκέψεις θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Πάντως, εκφράζονται ερωτηματικά από δικαστές, για το λόγο όπου ο κ. Σακελλαρίου προσδιόρισε δυο διασκέψεις, εξασφαλίζοντας ότι δεν αρκεί η μία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο Επικρατείας: Αύριο και την Παρασκευή συζητώνται οι τηλεοπτικές άδειες"

Πώς «έκλεβε» το ΙΚΑ η εγκληματική οργάνωση

Μία ακόμα ιστορία απάτης με πρωταγωνιστές υπαλλήλους του ΙΚΑ, αυτή τη φορά στο υποκατάστημα της περιοχής Αιγάλεω, έφτασε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εννέα συλληφθέντες με σοβαρές κατηγορίες, όπως απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό, απολογήθηκαν για τις πράξεις τους ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και της επίκουρης ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάπα.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, έκριναν προσωρινά κρατούμενους τους δύο βασικούς κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του ΙΚΑ, και κατά τη διάρκεια της απολογίας τους παραδέχθηκαν ότι είχαν... βάλει το χέρι στο μέλι. Οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί άφησαν ελεύθερους -με ή χωρίς περιοριστικούς όρους κατά περίπτωση- άλλους επτά κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας που προηγήθηκε, εντοπίστηκαν 219 ύποπτα παραστατικά. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι φέρονται ότι «χρησιμοποιούσαν» IBAN από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων και κατέθεταν χρήματα για διάφορες ιατρικές δαπάνες.

Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές, άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN, καταθέτοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και μετά την κατάθεση των χρημάτων, δια της ίδιας οδού, ξαναδιόρθωναν τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς για να μην κινούν τις υποψίες.

Παρ' όλα αυτά, οι έκνομες ενέργειές τους αποκαλύφθηκαν και όπως διαπιστώθηκε, η ζημία που προκάλεσαν στο ΙΚΑ ξεπερνά τις 160.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι, αν και σύμφωνα με τα παραστατικά εμφανίζονταν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εν τούτοις τις επίμαχες ημερομηνίες όλοι βρίσκονταν κανονικά και εργάζονταν στα πόστα τους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε:

* Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες). Είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για τη χορήγησή του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με έναν άντρα ασφαλισμένο, ο οποίος δεν είχε λείψει ούτε μία ημέρα από την εργασία του, στη Βουλή Ελλήνων, αλλά και με δύο ακόμα ασφαλισμένες, οι οποίες εμφανίζονται να εργάζονται κανονικά η μία ως καθηγήτρια και η άλλη ως βοηθός σε κομμωτήριο.

*Σε μία άλλη περίπτωση, οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψη, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα. Στην εν λόγω ασφαλισμένη εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» στις 19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεότερη απόφαση, τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης.

Το συγκεκριμένο είδος, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δεκαοχτώ (18) μήνες. Παρ' όλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία. Παρ' όλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς «έκλεβε» το ΙΚΑ η εγκληματική οργάνωση"

ΕΒΕΑ: Παραμένουν απαισιόδοξοι τέσσερις στους πέντε Έλληνες

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την τρίτη για το 2016 ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία Alco ΑΛΚΟ 0,00%, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.) του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε:

«Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας.

Ένας στους δύο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν ισομερώς ότι θέλουν τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τη μείωση της φορολογίας, ενώ στον αντίποδα οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα».

Αναλυτικότερα:

Στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τα οποία θα παρέχουν αναγνωρισμένα πτυχία και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημόσιων πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% απάντησε θετικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άντρες μεταξύ 31 και 64 ετών τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης και κατοικούν εντός Αττικής. Επιπλέον, μόλις το 35% των συμμετεχόντων βρίσκεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ενώ το 16% αυτών απείχε.

Το δεύτερο ερώτημα επικαιρότητας αναφέρεται στην εκτίμηση των συμμετεχόντων για τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 48%, δήλωσαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ μόλις το 22% αυτών απάντησε θετικά. Στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 30%.

Στο τρίτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παρόλο που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν μόνο μία εκ των δύο περιπτώσεων, οι απαντήσεις ήταν απολύτως μοιρασμένες σημειώνοντας ποσοστό 41% και στις δύο περιπτώσεις, ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 18%. Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει ότι οι πολίτες θεωρούν τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής εξίσου σημαντικά και πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.

Στο πρώτο από τα δύο πάγια ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 81% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί διαχρονικά. Αντιθέτως, μόλις το 9% των συμμετεχόντων διατηρούν αισιόδοξη στάση, ενώ το 10% επέλεξε να μην απαντήσει.

Στο δεύτερο από τα δύο αυτά ερωτήματα, το οποίο αναφέρεται στον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 83% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σημειώνοντας 7% πτώση από τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας, ενώ μόλις το 10% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 7% απείχε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΒΕΑ: Παραμένουν απαισιόδοξοι τέσσερις στους πέντε Έλληνες"

Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» ξανά την Ηλεία - Ανεμοστρόβιλος «ξήλωσε» κάμπινγκ

Ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες, έχουν δημιουργήσει προβλήματα, σε πολλές περιοχές του Κάμπου και της Αμαλιάδας.

Επί ποδός βρίσκεται ο Δήμος Ήλιδας και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα από το βράδυ πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

Καταστροφές από την καταιγίδα στο Παλούκι - Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε το κάμπινγκ



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» ξανά την Ηλεία - Ανεμοστρόβιλος «ξήλωσε» κάμπινγκ"

Deutsche Welle:Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!

«Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος που δίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη».
Σε αδιέξοδο βλέπει η εφημερίδα Die Welt τη γερμανική κυβέρνηση: «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».Το άρθρο υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» καταλήγει στο παρακάτω σενάριο όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».
«Πολλές σκιές και λίγο φως»
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου σήμερα στο Λουξεμβούργο
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου σήμερα στο Λουξεμβούργο
Με τον αισιόδοξο τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» ξεκινά άρθρο στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, το οποίο επισημαίνει όμως τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα: «Η Κομισιόν δεν βλέπει λόγο να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Τα χρήματα όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων στήριξης για την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη.Υπάρχουν πολλές σκιές και λίγο φως».
Πύργος από τραπουλόχαρτα
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον
Η εφημερίδα Huffington Post σχολιάζει τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών υπό τον τίτλο: «Συνάντηση του Eurogroup: τι δεν λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση των Ελλήνων». Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί αυτό που είναι: ένας τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτό που δεν θέλει να πει (ο Β. Σόιμπλε) στους Γερμανούς: σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης προς την Ελλάδα».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!"

Nέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες στα χέρια των ελληνικών αρχών

Πριν από 10 μέρες έφθασε στην υπηρεσία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ηλεκτρονικά και με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα, η νέα λίστα με τους 475 'Ελληνες καταθέτες εξωτερικού από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Πρόκειται για τη λίστα, την ύπαρξη της οποίας ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Η λίστα, αμέσως μετά την παραλαβή της, εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς για να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου. Αυτή αφορά λογαριασμούς καταθέσεων του 2010 σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, περιλαμβάνει ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θεωρούν ότι το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει πλέον η χώρα και αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πολύ ισχυρό και αποδίδει ήδη καρπούς. Η νέα λίστα, άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα των επαφών που, μαζί με τον γενικό γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όλο το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. Συνεργασία που εκφράστηκε και με αποστολή ελεγκτών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο γερμανικό κρατίδιο για περαιτέρω εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά στη λίστα των 475 Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού είναι τα ακόλουθα:

- Σε πρώτη φάση, θα γίνει διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Αρχές.

- Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η διασταύρωση των εισοδημάτων, τα οποία οι συγκεκριμένοι καταθέτες έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια με το ύψος των καταθέσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

- Εκτιμάται ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που θα γίνουν θα είναι διαθέσιμα στον επόμενο 1-1,5 μήνα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες στα χέρια των ελληνικών αρχών"

Διορθώσεις στο επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται καλύτερη στόχευση του επιδόματος των 105 εκατ. ευρώ.

Με δηλώσεις του στον Flash 96, τόνισε ότι το ποσό είναι συγκεκριμένο, 105 εκατ. ευρώ (μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε 500 εκατομμύρια, σημείωσε) και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καταβληθεί με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Πέρυσι το επίπεδο καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών», τόνισε ο υπουργός.

Τις προηγούμενες ημέρες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έφερναν ως παράδειγμα της καλύτερης στόχευσης του επιδόματος που επιδιώκεται τον νομό Μαγνησίας, για να υποστηρίξουν ότι δεν είναι σωστό να λαμβάνει το ίδιο επίδομα ο κάτοικος του Βόλου και ο κάτοικος ενός χωριού του Πηλίου.

Η σχετική απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, δεδομένου ότι από το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που αναμένεται πάνω από τα 90 λεπτά το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ αλλά και της ανόδου των διεθνών τιμών.

Λίστες

Στις δηλώσεις του ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην παραλαβή της νέας λίστας των 475 εγγραφών από μεγάλη τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι παρελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και εστάλη απευθείας στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων, «χωρίς να περάσει από κανένα πολιτικό γραφείο.

Τώρα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και της επίσης ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για να οργανώσουν τον έλεγχο».

Την επόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε, στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσχέδιο προϋπολογισμού θα δοθούν στη Βουλή επικαιροποιημένα στοιχεία για τα έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί μέχρι τώρα από τις διάφορες λίστες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διορθώσεις στο επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε ο Αλεξιάδης"

Πρωινός ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο | Τα πήρε όλα και… έφυγε!

Ακόμα ένας ανεμοστρόβιλος, ο τέταρτος μέσα σε λίγες εβδομάδες, έπληξε σήμερα το πρωί τη Ζάκυνθο, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων του νησιού. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι αλλά και η δυνατή βροχή ξύπνησαν τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες που είναι ακόμα στο νησί.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή του Τσιλιβί και του Βανάτου σημειώθηκαν πτώσεις μεγάλων δέντρων και διακοπή της ηλεκτροδότησης -που αποκαταστάθηκε σύντομα. Στον Λαγανά, οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ζημιές σε σπίτι «ξηλώνοντας» μέρος της σκεπής, ενώ πτώσεις δέντρων προκάλεσαν προβλήματα σε διάφορες οικίες και σταμάτησαν την κυκλοφορία σε σημεία, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κακοκαιρία έχουν πληγεί και οι περιοχές Βασιλικός, Καλαμάκι, Αλυκές, Αλυκανάς και Πηγαδάκια.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, βρίσκονται επί ποδός, για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που δημιούργησε ο πρωινός ανεμοστρόβιλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωινός ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο | Τα πήρε όλα και… έφυγε!"

Τέσσερα κρούσματα ηπατίτιδας σε καταυλισμό προσφύγων στο Κιλκίς - 21 σε 2 μήνες

Επιδημία ηπατίτιδας Α βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κιλκίς.

Άλλα τέσσερα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους του Κέντρου Φιλοξενίας του νομού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο σε 21 και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων σχετικά με τις πράξεις ή και παραλείψεις της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων.

Με δεδομένο πως όλο το 2015 -σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- καταγράφηκαν 62 κρούσματα ηπατίτιδας Α, αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος πως η εμφάνιση 21 κρουσμάτων, δηλαδή του 1/3 του συνόλου των ετήσιων κρουσμάτων, μέσα σε δύο μήνες πρέπει να σημάνει υγειονομικό συναγερμό. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια μολυσματική νόσο η οποία εκδηλώνεται σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως συμβαίνει στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων.

Τα τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α αφορούν παιδιά και εφήβους από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας, τα οποία και εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Ένα κοριτσάκι 7 χρόνων νοσηλεύεται στην Παιδιατρική κλινική και τρεις έφηβοι, δύο 18χρονα αγόρια και ένα 14χρονο κορίτσι, νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς με ερώτημά του προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, κ. Στρατή Πλωμαρίτη, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αλέξιο Μπένο και τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ και Γενικό Συντονιστή του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ζητεί να μάθει εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερα κρούσματα ηπατίτιδας σε καταυλισμό προσφύγων στο Κιλκίς - 21 σε 2 μήνες"

Δυο στα τρία προσφυγόπουλα δεν πήγαν τελικά στο σχολείο

Μεμονωμένα ήταν τα επεισόδια, χθες πρώτη ημέρα υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Καθηγητές αλλά και γονείς υποδέχτηκαν σε 16 σχολεία τα πρώτα προσφυγόπουλα λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Οι γονείς των Ελλήνων μαθητών συνεχίζουν βέβαια να είναι ανήσυχοι, καθώς κάνουν λόγο για έλλειψη οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης αλλά και προχειρότητας από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης προσφύγων.

Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των παιδιών που τελικά κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για 1.500 παιδιά φαίνεται ότι πόρρω απέχουν από την πραγματική κατάσταση, μιας και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που έχει αναλάβει τη μεταφορά μιλάει για 580 μαθητές, το 1/3 δηλαδή. Από τα σχολεία πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», κάποιες διευθύνσεις σημειώνουν ότι ήρθαν λιγότερα παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα μισά απ’ όσα περίμεναν και είχαν προετοιμαστεί να αναλάβουν τη διδασκαλία τους. Πηγές του υπουργείου Παιδείας, πάντως, αποδίδουν το μειωμένο αριθμό παιδιών σε καθυστερήσεις που αφορούν τις αιτήσεις των γονέων προσφύγων για να ενταχθούν τα παιδιά τους στις τάξεις υποδοχής.

Η κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία 


Συγκινητική ήταν η υποδοχή που επιφύλασσαν οι μαθητές του 67ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στα προσφυγόπουλα.

Μαζεμένοι με τους δασκάλους τους στο προαύλιο, καλωσόρισαν με χειροκροτήματα τους μικρούς πρόσφυγες, που κρατώντας κίτρινες τσάντες και συνοδευόμενοι από ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έφτασαν για την πρώτη τους μέρας το σχολείο.

Μαθητές υποδέχονται με χειροκροτήματα τα προσφυγόπουλα

Υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις, καθώς με ένταση ξεκίνησε η πρώτη μέρα για 31 προσφυγόπουλα στο 66ο γυμνάσιο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Γονείς που είχαν μαζευτεί από νωρίς το πρωί διαπληκτίστηκαν με μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης που συνόδευαν τα παιδιά, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Γιάννη Παντή.

Η άφιξη των παιδιών έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, λόγω του ότι συνεδρίαζε στο σχολείο ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με εκπροσώπους του υπουργείου παιδείας.

Στις 3.30 περίπου το μεσημέρι, 31 προσφυγόπουλα πέρασαν την είσοδο του σχολείου μετά μουσικής, αφού ένας αποσπασμένος δάσκαλος είχε φέρει το ακορντεόν του για να υποδεχτεί τα παιδιά. Την ίδια ώρα μέλη αλληλέγγυων και ακτιβιστές διαπληκτίστηκαν έντονα με γονείς που προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστή την πόρτα του σχολείου. Οι γονείς διαμαρτύρονταν όχι για την άφιξη των παιδιών αλλά γιατί κανείς υπεύθυνος δεν τους διαβεβαίωνε ότι τα παιδιά είναι εμβολιασμένα και υγιή. 

Πιάστηκαν στα χέρια γονείς και αλληλέγγυοι
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο στα τρία προσφυγόπουλα δεν πήγαν τελικά στο σχολείο"

Παράταση ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών;

Την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών (είναι σήμερα στα 67 έτη) συζήτησαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση τους όπως ανέφερε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών.

Σύμφωνα με την κυρία Θάνου "η θέση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ θετική". Ήδη αυτό το ενδεχόμενο έχει φέρει αναστάτωση στη Δικαιοσύνη καθώς το ενδεχόμενο, όπως εξηγήθηκε από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και περίπου 60 με 70 δικαστικών στο Εφετείο, να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, εκλαμβάνεται ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να μείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της. Αν πράγματι, καταστεί εφικτό, να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση με νόμο θα μπορεί να παραμείνει για ακόμα τρία χρόνια. Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί πρόεδροι όπως ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Όπως ενημέρωσε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εφέτες και προέδρους εφετών οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν στα γραφεία της Ολομέλειάς τους την περασμένη Πέμπτη, το θέμα ετέθη στον Πρωθυπουργό ως "αίτημα πολλών δικαστικών" ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Όπως παράλληλα επισημάνθηκε στον Πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το σύνταγμα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών;"

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι μετανάστες στα νησιά - Έφτασαν μέχρι και τη Μήλο

Για πρώτη φορά ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών - προσφύγων στη χώρα μας, μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ξεπέρασε τις 15.000! Τα νησιά «βουλιάζουν» από μετανάστες και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν φτάσει μέχρι και τη Μήλο (111 άτομα).
  

Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 15.067. 

Ειδικότερα, σχεδόν 500 μετανάστες και πρόσφυγες (499 στην ακρίβεια) πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης 6 Οκτωβρίου έως σήμερα Τρίτη το πρωί. 

Στη Λέσβο έφθασαν 86 άτομα, στη Χίο 114 και στη Σάμο 299.
   
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.873, στη Χίο 4.186, στη Σάμο 1.990, και στην Κω 1889. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τους 15.000 οι μετανάστες στα νησιά - Έφτασαν μέχρι και τη Μήλο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news