facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Αυτή είναι η επιστολή που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από τον Κατρούγκαλο

Την επιστολή που άρχισε να στέλνει από σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν τις επικουρικές τους να πετσοκόβονται, αποκάλυψε το STAR.

Μόνο που στην επιστολή περιγράφονται απλώς οι μειώσεις, χωρίς... εξηγήσεις. Γίνεται επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίοι θα επιστραφούν τα αναδρομικά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η επιστολή που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από τον Κατρούγκαλο"

Επιπλέον ενίσχυση 200 εκατομμυρίων ζητεί εκ νέου ο ΟΑΕΕ από το ΑΚΑΓΕ

Πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ ζητεί εκ νέου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών από το αποθεματικό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.

Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα που υποβάλλει ο ΟΑΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας μέσα σε 15 ημέρες.

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ έχει κεφάλαια 400 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΕ έχει ζητήσει 350 εκατομμύρια.

Το τελευταίο 8μηνο πάντως, τα έσοδα των ταμείων έχουν αυξηθεί κατά 7,8% σε σχέση με το 2015 κάτι που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αγορά πλασματικών ετών ασφάλισης αλλά και στην δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον ενίσχυση 200 εκατομμυρίων ζητεί εκ νέου ο ΟΑΕΕ από το ΑΚΑΓΕ "

Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες

«Μπλόκο» στο μαύρο χρήμα και στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, στην κερδοσκοπία των μεσαζόντων και την ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τους πέντε βασικούς άξονες για τη δημιουργία του αγροτικού «taxis» με στόχο την πάταξη της μαύρης διακίνησης αγροτικών προϊόντων και της φοροδιαφυγής, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά, αλλά και την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και της μεγάλης ψαλίδας που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας προβλέπει:

- Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνωση κοινού σώματος ελεγκτών από τις συναρμόδιες Αρχές (ΣΔΟΕ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σύνορα και περιοχές με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

- Άμεση διασύνδεση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

- Επαναφορά της σήμανσης (θεώρηση) των στοιχείων διακίνησης από φορολογικό μηχανισμό και στη συνέχεια ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων των παραστατικών στο Taxis.

- Επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων.

- Καθιέρωση τεκμαρτού αριθμού εργοσήμων για την εκτέλεση της αγροτικής παραγωγής. Μια από τις προτάσεις προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ποσού ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με την παραγωγή, τις δηλωμένες καλλιεργημένες εκτάσεις.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες"

Τετράμηνη παράταση για υπαγωγή στον Ν. 4178/2013 για τα αυθαίρετα

Τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις» δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι πολίτες να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με ζητήματα αυθαίρετης δόμησης.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η εν λόγω προθεσμία δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου «Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.

Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια ημερίδας του δήμου Λαυρεωτικής, «με την ευθύνη της πολιτείας και του πελατειακού κράτους δημιουργήθηκαν τετελεσμένες αντιφάσεις, που αυτή την στιγμή ταλανίζουν όλη τη χωροταξία της Ελλάδας και ιδιαίτερα την διαχείριση των δασών μας».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο φαινόμενο «δαντέλα», δηλαδή μια κατάσταση κατά την οποία στα πλαίσια ενός δασικού χάρτη υπάρχουν οικισμοί ολόκληροι με ανάμικτα νομιμοποιημένα και μη νομιμοποιημένα ακίνητα.

«Όσοι λοιπόν φαντάζονται ότι με την απλή κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων, λύνεται το πρόβλημα, είναι γελασμένοι, διότι στην πράξη θα κατεδαφιστούν ορισμένα, αλλά θα παραμείνει ένα μεγάλο ποσοστό αυθαιρέτων που θα ρυμοτομηθεί γιατί θα χαθεί ο δασικός χαρακτήρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι «δεν είναι ξεχωριστά δηλαδή τα νομιμοποιημένα από τα μη νομιμοποιημένα, γιατί δεν υπάρχει ομοιογένεια. Άρα, αν αυτή τη στιγμή προχωρούσαμε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις με κατά περίπτωση χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό, δεν θα οδηγούμασταν πουθενά».

«Αυτά τα ζητήματα λύνουμε με τον καινούργιο νόμο» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, με τον οποίο, όπως είπε, «πρώτα απ' όλα οριοθετούμε το πρόβλημα με τα ιώδη περιγράμματα, οπότε κυρώνουμε όλον τον υπόλοιπο δασικό χάρτη, ώστε να μην εμφανιστεί το φαινόμενο, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι εκκρεμότητες να συνεχίζεται η αυθαιρεσία».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «θα καταγράφεται τι ποσοστό ενός οικισμού έχει βάσιμα εμπράγματα δικαιώματα και άρα πρέπει να ρυμοτομηθεί, ή αντίθετα, εμπεριέχει εντελώς αυθαίρετα τα οποία είναι καταπατημένα οπότε πρέπει να κατεδαφιστούν».

«Δεν μπορούν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε μια πολυετή ομηρία, περιμένοντας ένας προς έναν, αν θα χαρακτηριστούν ή όχι, δασικά τα ακίνητά τους. Θα αντιμετωπιστεί η κάθε τέτοια οντότητα συνολικά, και όσοι έχουν δίκιο θα το βρούνε αφού θα αντιμετωπιστούν ως σύνολο» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι «το όλο ζήτημα λύνεται σύντομα, δίκαια, με ισονομία για όλους και χωρίς να μπορεί να υπάρχει πελατειακή σχέση».

Σημειώνεται ότι η ισχύ του παλαιού Νόμου λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, ύστερα και από την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράμηνη παράταση για υπαγωγή στον Ν. 4178/2013 για τα αυθαίρετα"

Γκάφα από το κανάλι της Βουλής: «Βάφτισε» Χρήστο τον Νίκο Παππά και τον έκανε βουλευτή της ΧΑ [εικόνες]

Τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά μπέρδεψε το κανάλι της Βουλής, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας, «έπεσε», όπως συνηθίζεται κάρτα με το όνομα και την ιδιότητα του ομιλητή. Στην περίπτωση του Νίκου Παππά, όλα τα στοιχεία της κάρτας ήταν λάθος. 
Ο Νίκος Παππάς μετονομάστηκε σε Χρήστος και έγινε βουλευτής Επικρατείας τη Χρυσής Αυγής. 
Οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν το λάθος και άλλαξαν τα στοιχεία, ωστόσο, ήδη είχε γίνει γκάφα ολκής.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάφα από το κανάλι της Βουλής: «Βάφτισε» Χρήστο τον Νίκο Παππά και τον έκανε βουλευτή της ΧΑ [εικόνες] "

Η ΝΔ καλεί τους εργαζομένους στην ΥΠΑ να σταματήσουν την απεργία

Να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζομένους της ΥΠΑ η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας τους να «βάλουν πάνω απ' όλα το εθνικό καλό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρότι καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ, καλεί τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις απεργίες τους γιατί κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία.

«Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε στη Βουλή τις έντονες επιφυλάξεις της για την ψηφισθείσα από την κυβερνητική πλειοψηφία αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (Υ.Π.Α.)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και τονίζει:

«Οι επιφυλάξεις αυτές, όμως, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πλήττουν τον τουρισμό και κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία»

«Η Νέα Δημοκρατία, ως η υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που με τη Συμφωνία Αλήθειας θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, επιθυμεί από τους εργαζόμενους να βάλουν πάνω απ' όλα το εθνικό καλό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μετά τη σημερινή άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκο, εξήγγειλε νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Κυριακή , αντιδρώντας στο νόμο του ΥΠΟΜΕΔΙ που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ καλεί τους εργαζομένους στην ΥΠΑ να σταματήσουν την απεργία "

Νέα «βόμβα» Τόμσεν για συντάξεις και φόρους

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δίεψευσε την Παρασκευή όσα ακούστηκαν για τη διαφωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προχώρησε ωστόσο σε δηλώσεις-«βόμβα» για συντάξεις και φόρους.

Ειδικότερα, ο κ. Τόμσεν έθεσε θέμα μείωσης συντάξεων και αλλαγών στους φόρους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη αξιολόγηση.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ -ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης- τη στιγμή που η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξοικονομεί μόλις το 1%.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέκρινε επίσης τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε η Αθήνα την άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σύστημα προβλέπει τόσο υψηλό αφορολόγητο όριο, που σημαίνει ότι περίπου το 60% των νοικοκυριών δεν καταβάλει καθόλου φόρο.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τον μηχανισμό του Δημοσίου.

Στρέφοντας το βλέμμα στους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τόμσεν βεβαίωσε ότι το Ταμείο «μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%» και αποσαφήνισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5%, τότε θα πρέπει να υποδείξουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούν και θα υποστηρίζουν αυτούς τους αριθμούς.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια πλέον θέση του Ταμείου ότι το δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται ελάφρυνση, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα «κουρέματα» των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα.

Οι συζητήσεις για το χρέος, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης εάν ευσταθούν ελληνικά δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει εισηγηθεί στην κα. Λαγκάρντ μέσω επιστολής την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ευρωπαίος τμηματάρχης απάντησε ειρωνικά ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ δεν επικοινωνούν με αλληλογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο κρίνεται «πολιτικά» απαραίτητη για πολλές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «βόμβα» Τόμσεν για συντάξεις και φόρους"

Δριμύ κατηγορώ του ΔΣΑ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δικαστές

Βαλές εξαπολύει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Αναφέρει:

"Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν. Όμως, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων.
Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δριμύ κατηγορώ του ΔΣΑ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δικαστές"

Από επιλαχόντες του ΑΣΕΠ 691 προσλήψεις στα νοσοκομεία

Την κάλυψη 691 θέσεων σε νοσοκομεία από επιλαχόντες των προκηρύξεων 4Κ/2015 και 5Κ/2015 ενέκρινε η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις αφορούν διάφορους κλάδους και ειδικότητες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, διοικητικό, και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό), χωρίς νέα προκήρυξη και χωρίς υποβολή νέας αίτησης, με τα ίδια τυπικά και τυχόν πρόσθετα προσόντα, όπως ακριβώς ορίζονταν στις ανωτέρω προκηρύξεις.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 38 επιλαχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 93 επιλαχόντες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης από την προκήρυξη 4Κ/2015 και 320 επιλαχόντες Τεχνολογικής και 240 επιλαχόντες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την προκήρυξη 5Κ/2015.

Η επιλογή των διοριστέων στις νέες θέσεις θα πραγματοποιηθεί ύστερα από τον έλεγχο των προσόντων, κριτηρίων και ιδιοτήτων των επιλαχόντων των εν λόγω προκηρύξεων, αποκλειστικά βάσει των δικαιολογητικών που είχαν συνυποβληθεί με την αίτηση συμμετοχής τους και με τη σειρά που έχουν στους πίνακες κατάταξης των αντίστοιχων κλάδων.

Δεν απαιτείται να υποβληθούν και δεν εξετάζονται πρόσθετα δικαιολογητικά ή δικαιολογητικά που τυχόν αποκτήθηκαν μετά τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις εν λόγω προκηρύξεις.

Μετά την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας θα καταρτιστούν οι νέοι προσωρινοί πίνακες απορριπτέων, κατάταξης και διοριστέων υποψηφίων από τους πίνακες επιλαχόντων εκάστης προκήρυξης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Από επιλαχόντες του ΑΣΕΠ 691 προσλήψεις στα νοσοκομεία"

ΗΠΑ προς Τούρκους αξιωματούχους: Αδύνατη η λύση του Κυπριακού με παραμονή ξένων στρατευμάτων

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Κύπρο, φέρονται να ξεκαθάρισαν σε Τούρκους αξιωματούχους, πως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού με παραμονή ξένων στρατευμάτων, εννοώντας προφανώς τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Την πληροφορία δημοσιεύουν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, σε ρεπορτάζ για την ενημέρωση που έκανε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Ντιαλόγκ» αναφέρει πως έναντι του αιτήματος των Ελληνοκυπρίων για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και άρσης των εγγυήσεων, διαμορφώθηκε μία αντιπρόταση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, που προνοεί ότι μετά τη λύση, η Τουρκία δεν θα είναι εγγυήτρια χώρα ολόκληρου του νησιού αλλά μόνο των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο αυτή την πρόταση την απορρίπτει τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, που θεωρούν ως επιβεβλημένη τη κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στη Κύπρο. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων έχει ελλείψεις και εξέφρασε την άποψη όπως οι εγγυήσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν το “βορρά” (κατεχόμενα) ώστε μια τουρκική επέμβαση να μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που το ζητήσουν οι Τουρκοκύπριοι.

Το δημοσίευμα γράφει επίσης ότι στη χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης «βουλής» του ψευδοκράτους, εκτός από το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων, συζητήθηκε και η δράση του ΕΛΑΜ (παράρτημα Χρυσής Αυγής στη Κύπρο), που «αποτελεί απειλή για τους Τουρκοκύπριους», με τον Μουσταφά Ακιντζί να τάσσεται υπέρ του αιτήματος για απαγόρευση της δραστηριοποίησης του ΕΛΑΜ, όπως έγινε με αντίστοιχες οργανώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη χθεσινή συνεδρία, σημειώνεται, έγινε επίσης αναφορά στο ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τον ΟΗΕ στοχεύουν στη δημιουργία ενός «κυπριακού κράτους».

Η «Ντιαλόγκ» γράφει ακόμη ότι ένα άλλο θέμα στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία στις συνομιλίες είναι η δημιουργία Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας. 'Οπως αναφέρεται, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπάρχουν 36 Ελληνοκύπριοι και 12 Τουρκοκύπριοι Βουλευτές, ενώ στη Γερουσία 20 και 20 . Για τους νόμους που θα προτείνουν οι Ελληνοκύπριοι στη Γερουσία θα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ψήφοι Τουρκοκυπρίων, ενώ στη βουλή θα χρειάζονται έξι ψήφοι. Με τον ίδιο τρόπο, για ένα νόμο που θα προτείνουν οι Τουρκοκύπριοι, στη Βουλή θα χρειάζονται 18 ψήφοι Ελληνοκυπρίων και στη Γερουσία πέντε ψήφοι. Ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θα εργάζονται στα τμήματα του Ομόσπονδου Κράτους. Όμως, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 67% Ελληνοκύπριοι και 33% Τουρκοκύπριοι. Ο Ακιντζί φέρεται να είπε ότι αυτή η αναλογία είναι πιο καλή από τις Συμφωνίες του 1960 και θα προσληφθούν πιο πολλοί Τουρκοκύπριοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ προς Τούρκους αξιωματούχους: Αδύνατη η λύση του Κυπριακού με παραμονή ξένων στρατευμάτων"

Πεντάωρη στάση εργασίας στα κανάλια τη Δευτέρα και διαμαρτυρία στη Βουλή

Πεντάωρη στάση εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται στα ιδιωτικά κανάλια Alpha, ANT1, Μακεδονία, Mega, Star, Σκάι και Epsilon κήρυξαν τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ.

Η στάση εργασίας, που θα ισχύσει από τις 10:00 έως τις 15:00, αποφασίστηκε προκειμένου δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των καναλιών να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στην είσοδο της Βουλής με αιτήματα:

*Διασφάλιση των θέσεων εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
*Σταθερή και μόνιμη εργασία με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεντάωρη στάση εργασίας στα κανάλια τη Δευτέρα και διαμαρτυρία στη Βουλή"

Πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων: «Δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε» να ασχολούμαστε με τα μισθολογικά των δικαστών

Απρόσμενες διαστάσεις προσλαμβάνει η θεσμική κρίση στην Δικαιοσύνη, καθώς με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, υπογραμμίζουν ότι «δικαιούνται και υποχρεούνται» να ασχολούνται με τα μισθολογικά των δικαστών και επαναλαμβάνουν το κυβερνητικό επιχείρημα ότι παρόμοια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των δικαστηρίων, όπως ήταν χθεσινή στο Μαξίμου, έχει γίνει και επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, οι Νικολάου Σακελλαρίου, Βασιλικής Θάνου και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια και «πρέπει, επιτέλους, αυτό να σταματήσει».

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί «δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση των τριών προέδρων, δηλαδή Νικολάου Σακελλαρίου, Βασιλικής Θάνου και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, έχει ως εξής:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων: «Δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε» να ασχολούμαστε με τα μισθολογικά των δικαστών"

Κίνημα «κλείνω μπλοκάκια» με ουρές στις εφορίες για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις

Κίνημα αντίστοιχο με αυτό της παράδοσης πινακίδων στο τέλος κάθε χρόνου, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες. Αυτή τη φορά από τους λεγόμενους... «μπλοκάκηδες», όσους δηλαδή εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών που σπεύδουν να το κλείσουν μη αντέχοντας τις επιβαρύνσεις.

Το θολό τοπίο γύρω από το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την αρχή του 2017, έχει επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ακόμη περισσότερες ουρές.

Οι επιβαρύνσεις που έχουν τα «μπλοκάκια» και από τα οποία γλιτώνουν οι «μπλοκάκηδες» είναι:

- Ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ και επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα από το μπλοκάκι

- Επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς με συντελεστή περίπου 27% επί του καθαρού εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι. Ακόμη και στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογούμενου με το μπλοκάκι είναι μηδενικό, επιβάλλεται η κατώτατη εισφορά ύψους 131 ευρώ μηνιαίως.

- Φορολόγηση του εισοδήματος με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ενώ ειδικά για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι, εκτός από την ασφαλιστική εισφορά, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται ακόμη και με συντελεστή έως και 45%. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον το εισόδημα από μπλοκάκι για τους μισθωτούς αθροίζεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνημα «κλείνω μπλοκάκια» με ουρές στις εφορίες για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις"

Aυτοί οι Ιεράρχες θα αναλάβουν τις συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας

Οι μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, θα απαρτίζουν την Επιτροπή Διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό ορίστηκε σήμερα στην τέταρτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Ο διάλογος θα αφορά το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών, προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εξάλλου, όπως αποφασίσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής θα μετέχουν και ειδήμονες, για να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Aυτοί οι Ιεράρχες θα αναλάβουν τις συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας "

Επιπλέον 16.000 παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς

Άλλες 16.000 παιδιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ενέκρινε το σύνολο των αιτήσεων των ενδιαφερομένων που συμμετείχαν στη συμπληρωματική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν επιπλέον 16.092 «Aξίες τοποθέτησης» (vouchers), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων την περίοδο 2016-2017 να ανέρχεται σε περίπου 92.000, έναντι 81.000 την περίοδο 2015-2016.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 16.000 παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς"

Αποδοκίμασαν τον πρόεδρο του ΣτΕ στο Κολωνάκι: Ντροπή, κάνετε συναλλαγές και κοιτάτε μόνο τα λεφτά σας

Αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 9:00 το πρωί ο κ.Σακελλαρίου περπατούσε σε κεντρικό δρόμο στο Κολωνάκι κοντά στην πλατεία. Οταν έγινε αντιληπτός από πολίτες που βρίσκονταν στο δρόμο και τις καφετέριες, δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες.
«Ντροπή σου», «είστε πουλημένοι», «κάνετε συναλλαγές για εσάς», «κοιτάτε μόνο τα λεφτά σας και τίποτα άλλο». Τελικά ο κ.Σακελλαρίου αποχώρησε από το σημείο, τα πνεύματα ηρέμησαν και το περιστατικό έληξε.

Υπενθυμίζεται πως ο κ.Σακελλαρίου έχει βρεθεί της τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την απόφασή του να αναβάλει την εκδίκαση στο ΣτΕ της συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο η οργή των πολιτών φαίνεται ότι ξεχείλισε μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι ανώτεροι δικαστικοί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον τελευταίο να τους υπόσχεται ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των δικαστικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκίμασαν τον πρόεδρο του ΣτΕ στο Κολωνάκι: Ντροπή, κάνετε συναλλαγές και κοιτάτε μόνο τα λεφτά σας "

Δικαίωση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Φως στο τούνελ βλέπουν χιλιάδες δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου μετά την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης 334/2016 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ,κατόπιν άσκησης συλλογικής αγωγής καταναλωτικών σωματείων, η οποία τους δικαιώνει.

Σήμερα λοιπόν, όπως έκανε γνωστό ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, καθαρογράφηκε και επιδόθηκε η εν λόγω απόφαση στη διάδικο τράπεζα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δέχεται την καταβολή των χρημάτων με βάση την ισοτιμία ευρώ-φράγκου που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της συλλογικής αγωγής μπορεί να αποτελεί αντικείμενο επίκλησης από μεμονωμένους καταναλωτές αλλά δεν ισχύει η έννοια του δεδικασμένου και επομένως δεν είναι δυνατό με τη συλλογική αγωγή να επιδιώκεται παροχή ατομικής ένδικης προστασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου"

Φουντώνει το κίνημα για τους πλειστηριασμούς - Με non paper δικαιολογείται η κυβέρνηση

Ενώ το κίνημα κατά των πλειστηριασμών φουντώνει και εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση αποκαλύπτει την ανησυχία της εκδίδοντας ένα non paper με το οποίο προσπαθεί να δικαιολογηθεί.

Την ώρα που αποκαλύπτεται ότι γίνεται πλειστηριασμοί κατοικιών ακόμη και για 500 ευρώ, από το Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνουν πως είναι ισοπεδωτική και λανθασμένη πολιτική η θέση ότι πρέπει να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός.

«Είναι διαφορετικό πράγμα οι πανάκριβες βίλες στην Εκάλη και αλλού, και εντελώς διαφορετικό το τριάρι στο Παγκράτι ή το Περιστέρι, κ.λπ. Η προσπάθεια δημιουργίας πανικού, που ενορχηστρώνεται από τα γνωστά κέντρα εξουσίας, δεν πιάνει, παρότι τα θέμα είναι τόσο ευαίσθητο, γιατί οι πολίτες που χρωστούν και έχουν στεγαστικά δάνεια, παρά την ανησυχία τους, γνωρίζουν ότι δεν απειλούνται» αναφέρεται στο non paper που διακινούν κυβερνητικοί «κύκλοι».

«Αρκετή φασαρία γίνεται, τις τελευταίες μέρες, στον Τύπο και τα social media, αλλά και με σχετικές κινητοποιήσεις, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ασφαλώς, η ανησυχία για την κατοικία είναι παραπάνω από ευεξήγητη- είναι από τις πιο τραυματικές εμπειρίες να χάνεις το σπίτι σου και να βρίσκεσαι στον δρόμο, όπως έχουμε δει να γίνεται στην Ισπανία. Πρόκειται, όμως, περί αυτού; Γιατί ασφαλώς είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις το πρώτο σπίτι ενός άνεργου ή εργαζόμενου, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με ένα ακίνητο αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ ή το ακίνητο ενός μεγαλοεπιχειρηματία που χρωστάει και είναι ένα από τα πολλά που διαθέτει προς εκμετάλλευση», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα, τα δεδομένα και τις συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Στη συνέχεια αναφέρουν τα εξής:

«1. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία -και μάλιστα με σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης (που τόση δημοσιότητα γνώρισε, και για την οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια) ή κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν αναιρούν τον γενικό κανόνα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα προστατεύσει τις περιουσίες μεγαλοεπιχειρηματιών που χρωστούν τεράστια ποσά -ανεξάρτητα με το αν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και κάποιοι πολίτες έχουν (την ισοπεδωτική και λανθασμένη πολιτικά) θέση ότι πρέπει να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός. Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα οι πανάκριβες βίλες στην Εκάλη και αλλού, και εντελώς διαφορετικό το τριάρι στο Παγκράτι ή το Περιστέρι, κ.λπ. Η προσπάθεια δημιουργίας πανικού, που ενορχηστρώνεται από τα γνωστά κέντρα εξουσίας, δεν πιάνει, παρότι τα θέμα είναι τόσο ευαίσθητο, γιατί οι πολίτες που χρωστούν και έχουν στεγαστικά δάνεια, παρά την ανησυχία τους, γνωρίζουν ότι δεν απειλούνται. Εκτός αν κάποιοι -και σε καμία περίπτωση, βέβαια, αυτοί δεν είναι όσοι συμμετέχουν σε κινήματα στήριξης των φτωχών συνανθρώπων μας- εκτιμούν ότι με τον Μητσοτάκη θα προστατευθούν καλύτερα τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τη στήριξη, για παράδειγμα, μεγαλοεπιχειρηματία, με πολλά ακίνητα και καταστήματα στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας, να μη βγει σε πλειστηριασμό οικόπεδό του στην Εκάλη;

2. Μέχρι το τέλος του 2016 οι τράπεζες έχουν εντάξει στον προγραμματισμό 2.000 πλειστηριασμούς. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στοχεύουν σε μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο", πάνω από δύο χρόνια. Με βάση τα Δελτία Πλειστηριασμών που διατίθενται, μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας. Συνεπώς, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ζήτημα δεν ευσταθούν -και ιδίως ως προς την έκταση της δημοσιότητας που παίρνουν. Οι τράπεζες, μάλιστα, με βάση τους στόχους που τέθηκαν, σε συνεργασία με την ΤτΕ και τον ESM, προχωρούν σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων για τα 29 από τα 41 δισ. ευρώ των "κόκκινων δανείων", που θα απομειωθούν ως το τέλος του 2019.

3. Στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες. Μάλιστα, για το 25% που αντιστοιχεί στους πιο αδύναμους, προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Η προστασία παραμένει η ίδια, και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί όσων έχουν καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

4. Σύμφωνα με τον νόμο προστατεύονται οι δανειολήπτες -αλλά πρέπει βέβαια να κάνουν αίτηση- που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ εάν είναι άγαμοι, 220.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Αντίστοιχα, θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), 13.906 ευρώ αν πρόκειται για ένα άτομο, 23.659 ευρώ αν πρόκειται για δύο άτομα και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ, έως τρία παιδιά.

5. Με τον Αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, που εφαρμόζεται ήδη από 1.10.2016, οι υπόχρεοι για την τήρησή του (Τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, Εταιρίες Διαχείρισης) οφείλουν να παίρνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη (τεκμηριωμένα) και αναλόγως να προτείνουν λύσεις (ενδεχόμενη ευνοϊκή επιμήκυνση, απομείωση οφειλής, κ.ά.). Tα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και την άτυπη δέσμευσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας, προκειμένου να αποφύγουν εμπλοκή σε αβέβαιες και μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις.

6. Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, ακόμα και αν αδυνατούν να πληρώσουν, είναι πρακτικά αδύνατον οι τράπεζες να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον της περιουσίας τους χωρίς το χρέος τους να έχει ρυθμιστεί σε επίπεδα τέτοια που να μπορούν να αποπληρώνουν τη δόση.

7. Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία:

- Ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία.

- Με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, δηλαδή παραπάνω του 90% του συνόλου των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

8. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιόμορφη. Πρέπει, ασφαλώς, να αντιμετωπιστεί με σεβασμό προς το πρόσωπο του δανειολήπτη που, όμως, οφείλει και αυτός να σεβαστεί και να κάνει χρήση των νόμων σχετικά με την προστασία της περιουσίας του. Όσο για τα οφειλόμενα από την ΕΡΤ προς το πρόσωπό του ισχύουν τα εξής:

- Η ΕΡΤ δεν του χρωστά ούτε ένα ευρώ καθώς δεν είχε καμιά σύμβαση εργασίας με την ΕΡΤ! Η ΕΡΤ, λοιπόν, "δεν αρνείται να τον πληρώσει", ούτε άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος.

- Η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, και η οποία πληρώθηκε κανονικά από την ΕΡΤ, του οφείλει δεδουλευμένα, καθώς εργαζόταν σ' αυτήν. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα γι' αυτό.

9. Στην περίπτωση των όσων συνέβησαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών καθώς και στα κατά τόπους ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη, ημέρα διενέργειας πλειστηριασμών, οι αρχές κινούνται με γνώμονα την προστασία της έννομης τάξης καθώς και της αποφυγής εντάσεων. Δεν μπορεί, όμως, να μείνει αναπάντητη η προσπάθεια διόγκωσης και παρερμηνείας ενός και μόνο πλειστηριασμού στην Αθήνα, ο οποίος έγινε από τον Δήμο Αθηναίων, για τον οποίο μεν δεν υπάρχει νομική απαγόρευση, αλλά λόγω του ποσού της οφειλής εγείρεται ηθικό θέμα, στο οποίο οφείλει να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης.

10. Η προσπάθεια των γνωστών κέντρων, αφού δεν ευοδώθηκαν οι "ευσεβείς πόθοι" τους να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός "κόφτης", είναι να εκμεταλλευθούν το πολύ ευαίσθητο θέμα της κατοικίας. Δεν θα έχουν, όμως, καμία τύχη γιατί οι πολίτες έχουν γνώση και κρίση. Ασφαλώς ενδιαφέρονται -και ορθώς- για την προστασία του σπιτιού τους, δεν επιθυμούν, όμως, να έχουν ασυδοσία οι μεγαλόσχημοι που χρωστάνε κατά σύστημα και παντού».

«Το ζήτημα για τους πολίτες που ανησυχούν και κινητοποιούνται τίθεται εντελώς αλλιώς. Το ερώτημα είναι: Ενδιαφέρονται για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων και ανέργων ή ψάχνουν να βρουν (άλλη) μια αφορμή για να κάνουν μικροπολιτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;», αναφέρουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγοντας: «Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, όσοι αγωνιούν ειλικρινά, δεν παρασύρονται από τις κραυγές ούτε πείθονται από μια ισοπεδωτική λογική που λέει "κανένας πλειστηριασμός": ξέρουν να κάνουν τις αναγκαίες διακρίσεις, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει να προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρώτη κατοικία, καταλαβαίνουν ότι με Σαμαρά ή Μητσοτάκη πρωθυπουργό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Και βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φουντώνει το κίνημα για τους πλειστηριασμούς - Με non paper δικαιολογείται η κυβέρνηση"

Τσίπρας: Το 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία

Τους Παραολυμπιονίκες που έκαναν περήφανους τους Ελληνες στο Ρίο, τίμησε σε ειδική εκδήλωση η Βουλή των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και ανέδειξε τον αγώνα των ατόμων με αναπηρίες και την πορεία της εθνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Στέκεστε όρθιοι απέναντι στις δυσκολίες έτσι και εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι για να αλλάξουμε την πορεία που έχει πάρει η χώρα. Στα δικά σας βήματα και μονοπάτια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει πως το 15% των προσλήψεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται από άτομα με αναπηρίες.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη Βουλή:

«Πριν από λίγους μήνες όταν φεύγατε για το Ρίο σας ευχήθηκα λέγοντας ότι μπροστά σε τέτοιες στιγμές εκφωνούμε στερεοτυπικές φράσεις. Τα λόγια δεν είναι ανακριβή ούτε λανθασμένα. Είναι σωστά. Είναι όμως ελλιπή. Δεν αρκούν τα λόγια για να αποτυπώσουν την μεγάλη προσπάθεια που κάνετε. Ούτε το δέος που νιώθει κάποιος από όλους τους υπολοίπους σαν κι εμάς αν σκεφτεί να βάλει τον εαυτό του στην δική σας θέση. Αν θα έβρισκε την δύναμη να φτάσει εδώ που φτάσατε. Αν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση. Εσείς αποδείξατε ότι η ζωή πάντα υπάρχει όταν οι άνθρωποι ονειρεύονται. Όταν σταματούν οι άνθρωποι να ονειρεύονται σταματά η ζωή. Όταν σταματά να αγωνίζεται για να πετύχει το όνειρο του. Εσείς δίνετε μαθήματα αγώνα πίστης δύναμης και ελευθερίας. Οι επιδόσεις στο Ρίο ήταν εξαιρετικές . Φέρατε 13 μετάλλια καταρρίπτοντας παγκόσμια ρεκόρ . Κυρίως με την βοήθεια συγγενών και προπονητών καταρρίψατε τα σύνορα ανάμεσα στον πόνο και την επιτυχία ανάμεσα στον φόβο και τον θρίαμβο την προκατάληψη και την αποδοχήΝα θυμίσω τις δηλώσεις του Παύλου Μάμαλη που μας είπε ως παιδί τι αντιμετώπισε στο σχολείο. Προσβλητική συμπεριφορά όχι μόνο προς αυτόν αλλά και στην συντεταγμένη πολιτεία και εμάς που είμαστε σε θέσεις ευθύνης καθώς δεν δουλέψαμε αρκετά ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά. Θα είμαστε δίπλα σας και σκεφτόμαστε τρόπους να βοηθήσουμε εσάς που βοηθάτε εμάς, Με νόμο που θα έρθει στην Βουλή ορίζουμε ότι το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία. Σαν μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά και διαρκή υπόμνηση στην κοινωνία ότι δεν είστε πολίτες 2ης κατηγορίας. Η ποιότητα και το ήθος μιας κοινωνίας αποτυπώνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ποιο αδύναμους για να τους κάνει πιο δυνατούς».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Το 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία "

Παραιτήθηκε ο Παραράς από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Την παραίτησή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κοινοποίησε ένα από τα μέλη της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Πέτρος Παραράς, μετά τις κατηγορίες για σχέσεις με την Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της Βουλής, είχε κάνει λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος καταγγέλλοντας: «Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα».

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Παραράς υπέβαλε την παραίτησή του τονίζοντας πως «δεν επιτρέπει σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό του ήθος» ενώ συμπλήρωσε ότι «Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Πέτρου Παραρά, έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 2016

Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Κύριον Αλέξη Τσίπρα

Κοινοποίηση: Καθ. Μ. Σπουρδαλάκη

Κύριε Πρόεδρε,

Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.

H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.

Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Πέτρος Παραράς
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Παραράς από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος"

Εκνευρισμός στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελών γιατί ο Τσίπρας δεν κάλεσε και αυτούς στο Μαξίμου

Τη δυσαρέσκεία τους για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο τους επιφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η μεγαλύτερη δικαστική ένωσης της χώρας επιμένει ότι μόνοι αρμόδιοι για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για μισθολογικά θέματα είναι οι ίδιοι, ενώ χαράζουν κόκκινη γραμμή μη αποδεχόμενοι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.

Η ανακοίνωση έχει αναλυτικά ως εξής:

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την πεποίθησή της, ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων, για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο και έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2016. Οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει, ότι σύμφωνα με αμετάκλητες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία 2/3 από μη δικαστές, έχουν κριθεί τόσο τα ουσιαστικά όσο και τα τυπικά θέματα διάρθρωσης του δικαστικού μισθολογίου. Συνεπώς κάθε προσπάθεια δήθεν «εξορθολογισμού» του, η οποία θα έρχεται σε αντίθεση προς τις ανωτέρω αποφάσεις, θα επιφέρει ρήγμα στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών και τελικά θα πλήξει βάναυσα την λειτουργία του κράτους δικαίου.

Τονίζουμε ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, που δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των Δικαστικών Ενώσεων, θα δημιουργήσουν ανεπίτρεπτα Δικαστές δύο κατηγοριών. Οι έννοιες αυτές είναι εντελώς ξένες προς τη φύση του Δικαστικού Λειτουργήματος, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού και έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς βασικές συνταγματικές αρχές. Κάθε Δικαστής ανεξάρτητα από το βαθμό που κατέχει χειρίζεται «πολύ κρίσιμα ζητήματα» που αφορούν τη συνταγματική νομιμότητα, την ελευθερία, την τιμή και την περιουσία των πολιτών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκνευρισμός στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελών γιατί ο Τσίπρας δεν κάλεσε και αυτούς στο Μαξίμου "

Οργισμένοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά του Πολάκη: Δεν είμαστε απόστημα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του φορέα, υπερασπιζόμενοι, όπως τονίζουν, την επαγγελματική και ατομική τους αξιοπρέπεια.

"Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στα επαναλαμβανόμενα αιτήματά μας για συνάντηση, προκειμένου να επιλυθούν τα εργασιακά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκληθεί στους Εργαζομένους και τον ίδιο τον Οργανισμό από τις πράξεις και παραλείψεις της τελευταίας Διοίκησης.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αξιολογήσουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε πλεόν σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Είμαστε άνθρωποι, Εργαζόμενοι. Δεν είμαστε αριθμοί.

Πολύ περισσότερο, δεν είμαστε… απόστημα" επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά του Πολάκη: Δεν είμαστε απόστημα"

Απίστευτο: Σκάβουν στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης για να βρουν... θησαυρό!

Ανασκαφές αρχίζουν στη κεντρική πλατεία στην Τρίπολη προκειμένου να ανακαλύψουν αν υπάρχει κάτι σπάνιο, όπως ισχυρίζεται ένας 65χρονος.

Μάλιστα, το επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος της πόλης ο οποίος έχει χορηγήσει τις σχετικές άδειες από πλευράς δήμου ενώ επίσης υποστήριξε πως ο 65χρονος του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

είναι ίσως η πρώτη φορά που δίδεται άδεια για κάτι σχετικό, αλλά πρέπει να ξέρετε πως δεν θα σκάβει χωρίς επίβλεψη”, σημείωσε ο δήμαρχος κ. Παυλής στην εφημερίδα Freddo, ενώ όσον αφορά την ταυτότητα του 65χρονου ο δήμαρχος σημείωσε πως πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό και αξιόπιστο άνθρωπο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο 65χρονος φαίνεται πως έχει στην διάθεσή του χάρτες και στοιχεία που οδηγούν στον θαμμένο θησαυρό που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων και ο λόγος γίνεται για πολύτιμα μέταλλα, χρυσό και αντικείμενα από εποχής τουρκοκρατίας.

Ο 65χρονος που πήρε τη σχετική άδεια για να προχωρήσει στην ανασκαφή, αν υπάρξουν ευρήματα θα φορολογηθεί από το κράτος με βάση την αξία του θησαυρού, ενώ τα κέρδη θα τα μοιραστεί στη μέση με το Δήμο Τριπόλεως.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Σκάβουν στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης για να βρουν... θησαυρό! "

Κατάργηση των συντάξεων χηρείας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Eγκύκλιο που ουσιαστικά «καταργεί» τις συντάξεις χηρείας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εφαρμόσει τις διατάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αυτό προκύπτει καθώς οι περιορισμοί δεν είναι μόνο ηλικιακοί, επειδή ο νόμος προβλέπει ότι στο εξής σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής θα παίρνουν οι επιζώντες σύζυγοι που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, αλλά μπαίνουν περιορισμοί και στο ποσό της σύνταξης που μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 30 ευρώ το μήνα για όσους καταστούν δικαιούχοι σύνταξης μετά το νέο νόμο και στο μέλλον δικαιωθούν και με σύνταξη χηρείας.
Με το παλιό καθεστώς που ίσχυε για όσους πήραν σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50% εφόσον ο επιζών συνταξιοδοτείται ή εργάζεται-ασφαλίζεται.

Με το νέο καθεστώς, από το σχέδιο της εγκυκλίου οι συνταξιούχοι ή οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα δικαιωθούν σύνταξη χηρείας μετά τις 13/5/2016, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα πάρουν:
  • Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται για πάντα. Για παράδειγμα ασφαλισμένος/η ή και άνεργος/η 46 ετών θα πάρει σύνταξη χηρείας ως τα 49 και μετά τίποτε.
  • Το 50% της σύνταξης που λάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών και αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) κλείνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67. Αν όμως στα 67 ο επιζών παίρνει και δική του σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% αντί του 50% της σύνταξης.
Για παράδειγμα, δικαιούχος σύνταξης χηρείας λόγω θανάτου μετά τις 13/5/2016, με αρχικό ποσό 600 ευρώ, θα πάρει τα 300 ευρώ για μια τριετία και αν κλείνει μέσα στην τριετία αυτή τα 55, η σύνταξη θα ανασταλεί στη λήξη της τριετίας και θα επαναχορηγηθεί στα 67.
Αν στα 67 ο δικαιούχος παίρνει και δική του σύνταξη, τότε τα 300 ευρώ θα γίνουν 150 ευρώ. Αν στα 67 δεν πάρει δική του σύνταξη, επειδή δεν συμπληρώνει τα ένσημα, και δικαιωθεί με το επίδομα ανασφάλιστου του ΟΓΑ, δηλαδή με τα 360 ευρώ, τότε κινδυνεύει αν επιλέξει τη σύνταξη χηρείας να χάσει τα 360 ευρώ του ΟΓΑ.

Και αυτό γιατί στη νομοθεσία του ΟΓΑ προβλέπεται ότι το προνοιακό ποσό σύνταξης ή επιδόματος καταργείται από τη στιγμή που ο συνταξιούχος παίρνει και δεύτερη σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύσει να χάσει τα 360 ευρώ και να μείνει με 150 ευρώ.
  • Το 50% της σύνταξης του θανόντος εφόσον είναι άνω των 55 ετών για μια τριετία. Εάν όμως μετά την τριετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται η σύνταξη περιορίζεται στο 25%
  • Αν και οι δύο σύζυγοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νόμο Κατρούγκαλου με 500 ευρώ ο ένας και 600 ευρώ ο άλλος τότε σε περίπτωση χηρείας η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 50% αφού αφαιρεθεί όμως το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ γιατί ο νόμος και η εγκύκλιος που ετοιμάζεται λέει ότι επί συρροής δύο συντάξεων καταβάλλεται μόνο η μια.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση των συντάξεων χηρείας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας"

«Αυτοψία» του iefimerida στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»: Μαρτύριο για χιλιάδες καρκινοπαθείς [εικόνες]

Το μαρτύριο για χιλιάδες καρκινοπαθείς από την πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπεία, για εξετάσεις αλλά και για την έναρξη της θεραπείας τους, λόγω των τραγικών ελλείψεων, δεν έχει τέλος στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Το iefimerida έκανε «αυτοψία» στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας, ενώ κατέγραψε θλιβερές εικόνες και στο κτίριο – «φάντασμα», που φιλοξενεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αναμονή για ακτινοθεραπεία φθάνει ακόμη και τους 6 μήνες! Λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και των χαλασμένων μηχανημάτων, οι ακτινοθεραπείες δεν μπορούν να γίνονται και το πρωί και το απόγευμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία πολλών ασθενών που αναγκάζονται να περιμένουν για μήνες, αφού αδυνατούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για αυτό το είδος της θεραπείας για να πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σχεδόν δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Αυτή τη στιγμή το ραντεβού για ακτινοθεραπεία πάει 6 μήνες πίσω. Ένας ασθενής που έρχεται τώρα θα κάνει θεραπεία τον Φεβρουάριο του 2017», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Κώστας Καταραχιάς και προσθέτει: «Η ζήτηση είναι τεράστια και οι υποδομές δεν επαρκούν. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις προσωπικού. Για να νοσηλευθεί ένας ασθενής χρειάζονται γιατροί, χρειάζονται κρεβάτια. Είναι αυτονόητα πράγματα. Όταν λείπουν 500 άτομα προσωπικό δεν υπάρχει τρόπος να μην κινδυνεύσει άνθρωπος. Ειδικά στον καρκίνο που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

Ώρα 13:00. Εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Το μαρτύριο για δεκάδες ασθενείς συνεχίζεται για ώρες περιμένοντας να έρθει η σειρά τους.
Αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία
Ώρα 13:00. Στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου, στα εξωτερικά ιατρεία, συναντήσαμε δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται περιμένοντας ακόμη και για 5 ώρες μέχρι να έρθει η σειρά τους. Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου καθημερινά «πνίγονται» από εκατοντάδες ασθενείς. Στα πρόσωπα τους μπορεί να διακρίνει κανείς την αγωνία για την εξέλιξη και τον χρόνο της θεραπείας τους, που σχετίζονται με τις ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο. Για όσους ασθενείς δεν υπήρχαν καθίσματα αναγκάζονταν να κάθονται επάνω στα τραπεζάκια ή να στέκονται όρθιοι. «Είναι βασανιστικό για εμάς που είμαστε καρκινοπαθείς να πρέπει να περιμένουμε τόσες ώρες για να δούμε έναν γιατρό. Δεν υπάρχουν γιατροί. Πολλές φορές παρακάμπτεται η σειρά μας αν υπάρχει επείγον περιστατικό. Παρακολουθούμε έναν γιατρό να τρέχει πέρα δώθε προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όσους μπορεί. Δεν αντέχω άλλο να περιμένω», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Κώστας.
«Ήρθα από τις 9 το πρωί και τελικά μετά από 4 ώρες αναμονής, τώρα που είναι 1 το μεσημέρι, αναγκάζομαι να φύγω! Ήρθα για να κάνω τεστ ΠΑΠ και υπέρηχο και δεν κατάφερα ούτε ραντεβού να κλείσω. Αναγκαστικά θα πρέπει να πάω κάπου αλλού» δήλωσε οργισμένη στο iefimerida η κυρία Πετρούλα. 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Μιχάλης Καταραχιάς με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.
«Οι ασθενείς πρώτα πεθαίνουν και μετά καλούνται για θεραπεία»!
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών φθάνουν τις 493. Η αναμονή για εισαγωγή καρκινοπαθών είναι μεγάλη, το ίδιο και για την έναρξη της θεραπείας. Την ώρα που ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συνεχίζει την δημόσια αντιπαράθεση του με δημοσιογράφους και πολιτικούς, ακόμη και μέσω Facebook, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, ο «Γολγοθάς» για χιλιάδες καρκινοπαθείς συνεχίζεται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.
«Τα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι εγκαταλελειμμένα και οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι» καταγγέλλει στο iefimerida ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στον «Άγιο Σάββα» φθάνει και τους 6 μήνες, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό και λείπουν μηχανήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πρώτα να πεθαίνουν οι καρκινοπαθείς και μετά να καλούνται για ακτινοθεραπεία. Όσοι δεν έχουν χρήματα για να δώσουν στον ιδιωτικό τομέα πεθαίνουν. Πολλοί αναγκάζονται να περιμένουν στις λίστες αναμονής του ΕΣΥ και τελικά πεθαίνουν πριν κάνουν την θεραπεία. Οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δεν εισάγονται καν στα δημόσια νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχουν κλίνες και προσωπικό. Τους αφαιρείται έτσι η όποια πιθανότητα έχουν να ζήσουν. Γιατί μη ξεχνάμε ότι έχουμε ασθενείς που είναι στο τελικό στάδιο και τελικά τα κατάφεραν». 

Η κ. Πετρούλα περίμενε 4 ώρες και αναγκάστηκε να φύγει χωρίς τελικά να την δει γιατρός.
«Τα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού καθυστερούν 4 μήνες»
Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την ώρα που βιώνουν ένα προσωπικό δράμα λόγω της σοβαρότητας της νόσου, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για μήνες για να υποβληθούν σε κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις. Το iefimerida συνάντησε στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ασθενείς που κατήγγειλαν ότι πρέπει να περιμένουν για μια κρίσιμη εξέταση για τη ζωή τους ακόμη και για 6 ή και 7 μήνες.
«Εγώ έρχομαι για ψηλάφηση μαστού. Τα ραντεβού καθυστερούν ακόμη και 4 μήνες για να μου το κλείσουν. Οι γιατροί ωστόσο, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι, είναι εξαιρετικοί, όσοι υπάρχουν δηλαδή, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Τα παράπονα τα έχουμε με τους κυβερνώντες», δηλώνει στο iefimerida η κ. Μίνα Καλαμπόκη.
«Τα ραντεβού αργούν πάρα πολύ. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη και 6 μήνες. Για να σε δει κάποιος γιατρός, χειρουργός ογκολόγος. Αργούν πολύ. Χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί. Είναι λόγω φόρτου εργασίας. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού», επισημαίνει με παράπονο στο iefimerida ο κ. Ιωάννης Παραδοϊδάνης.
«Οι μαστογραφίες αργούν μήνες. Δεν έχουμε όμως χρήματα για να πάμε σε ιδιώτη γιατρό. Τι μπορούμε να κάνουμε»; προσθέτει η κ. Γεωργία. 

«Οι ασθενείς πρώτα πεθαίνουν και μετά καλούνται για θεραπεία» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος
Κτίριο – «φάντασμα» το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού!
Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», το οποίο εξοπλίστηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση και στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο στην οδό Παράσχου στην Αθήνα, δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έτοιμες να κλείσουν είναι και η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική Κλινική.
Το iefimerida μπήκε στο κτίριο – «φάντασμα» του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας και κατέγραψε θλιβερές εικόνες με ιατρεία, εξεταστήρια και μηχανήματα κλειστά και εγκαταλελειμμένα. Οι περισσότεροι όροφοι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού δεν λειτουργεί σχεδόν κανένα ιατρείο. Στο κτίριο αυτό θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία αλλά και σε επεμβάσεις χιλιάδες ασθενείς. 

Στο σκοτάδι και εγκαταλελειμμένα παραμένουν τα ιατρεία στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
«Υπάρχει ένα κλειστό νοσοκομείο ουσιαστικά. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάστηκε το 2014, προεκλογικά, έχει 50 κρεβάτια που είναι ανενεργά, λειτουργεί μόνο το ακτινολογικό και ένα τμήμα του ακτινοθεραπευτικού. Χωρίς προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τα 450 κρεβάτια του οργανισμού του νοσοκομείου ενεργά είναι κάτω από 270 και η ζήτηση ανεβαίνει συνέχεια, δυστυχώς υπάρχει αύξηση που ξεπερνάει κατά πολύ πια το 30% το τελευταίο διάστημα γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στον πληθυσμό», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Κώστας Καταραχιάς.

Το ραντεβού για ψηλάφηση μαστού καθυστερεί και 4 μήνες υποστηρίζει η κ. Μίνα Καλαμπόκη.
Υπερσύγχρονα μηχανήματα στα αζήτητα
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα είναι χαλασμένα σε πολλά νοσοκομεία. «Είναι χαλασμένα, ειδικά του κοβαλτίου, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να τα φτιάξουν» τονίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Το τραγικό είναι ότι υπάρχουν 7 μηχανήματα, ακτινοθεραπευτικά, γραμμικοί επιταχυντές, που έχει προσφέρει το Ίδρυμα Νιάρχος και ενώ έχουν επιλεγεί τα νοσοκομεία όπου θα τοποθετηθούν («Αλεξάνδρα», «Αττικό», «Μεταξάς», Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και «Θεαγένειο») δεν έχουν τοποθετηθεί λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία! Ο δωρητής έχει θέσει έναν όρο: Για να δώσουν τα μηχανήματα πρέπει να υπάρχουν έτοιμοι χώροι υποδοχής και στελεχωμένα με προσωπικό. Το Κράτος είναι τόσο ανίκανο να προσλάβει προσωπικό και να φτιάξει τους χώρους που δεν μπορεί να υποδεχθεί αυτά τα μηχανήματα». 

Από τα 450 κρεβάτια του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» ενεργά είναι κάτω από τα 270.

Εικόνα από το εσωτερικό του κτιρίου – «φάντασμα» του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αυτοψία» του iefimerida στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»: Μαρτύριο για χιλιάδες καρκινοπαθείς [εικόνες] "

Δεν χρειάζεται να κρατάμε αποδείξεις για το 2016, λέει ο Αλεξιάδης

Οι πολίτες δεν έχουν την υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις και να τις προσκομίσουν για τη φορολογική τους δήλωση το 2016, κατά τα πρότυπα του 2015, όμως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει το σύστημα των αποδείξεων μέσω πλαστικού χρήματος από 1ης Νοεμβρίου ή 1ης Δεκεμβρίου ανάλογα με το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις θα γίνει από το 2017 και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος αυτό με βάση τις διατάξεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα συνδέει την αύξηση των εσόδων κατά 1,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος απέδωσε εν μέρει την υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ στη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και την αύξηση των ελέγχων.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε πως θα ισχύσει και εφέτος το επίδομα αλλά για το ύψος του και εάν θα είναι 25 λεπτά όπως πέρυσι είπε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την επιστροφή των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη από τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα είναι πιο δίκαια καθώς στόχος είναι να μειωθούν για τα παλαιά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα πιο καινούργια και ακριβά.

Για το περιουσιολόγιο υπογράμμισε πως στόχος είναι να καταγραφεί η περιουσία των πολιτών και κυρίως τραπεζικοί λογαριασμοί και συμμετοχές στο εξωτερικό και όχι τιμαλφή ή μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί φόρος για την περιουσία που θα δηλώσουν οι πολίτες.

Τα τεκμήρια είναι εμμέσως τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος είπε ο κ. Αλεξιάδης σημειώνοντας όμως πως στο μέλλον θα επιχειρηθούν παρεμβάσεις και στο ζήτημα των τεκμηρίων και στη φορολογία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν χρειάζεται να κρατάμε αποδείξεις για το 2016, λέει ο Αλεξιάδης"

Αγρια κόντρα Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα Παρασκευή (7/10) ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς κλήθηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου του Κανονισμού, για τον έλεγχο που ασκήθηκε στη διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες και τις συνθήκες διεξαγωγής του.
Με επίθεση σε ΝΔ και καναλάρχες που δεν πήραν άδεια ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη σημερινή συνεδρίαση, διότι μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες». Με αυτό τον τρόπο άνοιξε την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο υπουργός, που έχει κληθεί σε ακρόαση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών, υπενθύμισε ότι ο διάλογος αυτός ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου του 2015 και έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος και, ήταν ένας διάλογος, όπως είπε, και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών. Ο υπουργός απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα λέγοντας πως πρέπει «να είμαστε ειλικρινείς για το αν και ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στο πολιτικό σύστημα, αν υπήρξε όφελος από την αδειοδότηση των σταθμών για το δημόσιο συμφέρον». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για συνεχείς επιθέσεις εναντίον του από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha γιατί δεν πήρε άδεια ενώ χρέωσε στον τηλεοπτικό σταθμό και το περιστατικό με τις περούκες στη Νέα Υόρκη.
«Ο κύριος Κοντομηνάς με τον σταθμό του συμμετείχε στην διαδικασία και δεν κατέστη να γίνει υπερθεματιστής. Από τότε  συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι από το κανάλι του άρχισαν να με βρίζουν. Στην τακτική του καναλιού του ήτανε και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Νέα Υόρκη.  Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επέλεξε αυτή την τακτική επειδή απέτυχε στο διαγωνισμό, αλλά  είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια είναι η πορεία του  σταθμό του . Είναι ολισθηρό να συζητάμε με τέτοια ανακλαστικά»
Ο κύριος  Παππάς κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία ότι υιοθετεί ακρίτα τα όσα λένε οι καναλάρχες
 «Είναι λυπηρό να βλέπει  κάνεις καναλάρχες να λένε κάτι και κόμματα μετὰ από μια ώρα να υιοθετούν αυτά. Να μας εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία πως γίνεται κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης να παθαίνει  πνευμονία η Νέα Δημοκρατία.»
Ο κύριος Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί τέρατα και σημεία η να κάνει τέρατα και σημεία. Να μεταμφιεστεί δηλαδή ένα δημοσιογράφο του και να τον βάλει να με παρακολουθεί στη Νέα Υόρκη.
Βενιζέλος: το καταγγέλλετε δηλαδή αυτό;
Παππάς: φυσικά το καταγγέλω Μπορεί ο δημοσιογράφος να μην έχει προσωπική ευθύνη και να έλαβε την εντολή να κάνει αυτό το τερατούργημα.
Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κοντομηνά ότι τον πλησίασε καναλάρχης της δικής του επιρροής για την εξαγορά του Alpha. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε πως είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια.
«Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία», είπε επίσης στην Επιτροπή Θεσμών ο υπουργός Επικρατείας. «Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.
Για το διαγωνισμό είπε ότι υπήρχαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τον έλεγχο και την προέλευση κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. «Είχαμε πρόνοιες και για τον έλεγχο προέλευσης των κεφαλαίων και προϋποθέσεις τραπεζικής ενημερότητας και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις που έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Υπήρξαν αλλεπάλληλα φίλτρα που θωράκισαν αυτόν το διαγωνισμό ο οποίος πέρασε όλες τις πολιτικές, νομικές δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.
Ανέφερε ότι τα εκ του νόμου δικαιώματα των συμμετεχόντων εξασφαλίστηκαν πολλαπλώς και πλήρως ιδίως με τη δυνατότητα που δόθηκε σε όλους να κάνουν χιαστί έλεγχο στους φακέλους των ανταγωνιστών και αυτό ήταν πρόνοια του διαγωνισμού που τον θωράκισε έτι περαιτέρω. Για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και τη φημολογούμενη σχέση του με την κυβέρνηση, είπε ότι επιχειρήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα να δημιουργηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα τραυμάτιζε τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό.
«Προσωπικά περιβάλλω με την απόλυτη εμπιστοσύνη την επιτροπή του διαγωνισμού», είπε ακόμη ο υπουργός και προσέθεσε ότι είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, με παντός είδους συκοφαντίες, διότι έκαναν τη δουλειά τους με τρόπο άρτιο. «Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε σχέσεις και να είχε οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης με οποιονδήποτε από τους διαγωνιζόμενους, οποιονδήποτε προσανατολισμό πολιτικό και να είχε κάποιος από τους διαγωνιζόμενους, δεν υπήρχε περίπτωση να καμφθούν ή να παρακαμφθούν οι κανόνες του διαγωνισμού, για οποιονδήποτε», είπε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι ο πρώτος που πήρε την άδεια ήταν ο Σκάι αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι «ο διαγωνισμός έγινε για να μην πάρει άδεια ο Σκάι».
Οι κόντρες
Πάππας : Καλή τύχη  στις μηνύσεις που έχετε καταθέσει κατά των μελών της επιτροπής πράξη που την θεωρώ ανήθικη γιατί στοχοποιείτε αυτούς τους ανθρώπους αν θέλετε πολιτικές κόντρες είμαι εδώ υπάρχει η πολιτική ηγεσία που έχει αναλάβει ακέραιη την πολιτική ευθύνη. Είναι όνειδος οι μηνύσεις που κάνατε.
Βορίδης: Ο κύριος Καλογρίτσας ήταν το σχέδιο σας εξαρχής δεν κατέστη δυνατόν να πάρει άδεια γιατί  τσάκισε η χρηματοδότηση από την τράπεζα Αττικής.
Πάππας: Απολύτως σύννομο να προσκομίζει περιουσιακά στοιχεία τρίτων  εφόσον οι  τρίτοι  του τα διαθέτουν. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης  και το συγκεκριμένο ακίνητο αποτιμήθηκε 100 εκατομμύρια € καλώς η επιτροπή το  αποδέχθηκε.
Βορίδης : Μιλάτε εσείς για συμφέροντα που πήγατε εργολαβικά να δώσετε άδεια για 1 € και κάνατε νταραβερια με τον Κοντομηνά;  Εσείς είστε ο εκπρόσωπος των συμφερόντων. Ο εκπρόσωπος των συμφερόντων εχει όνομα και επώνυμο . Νίκος Παπάς.
Βορίδης: Σας προβληματίζουν όσα γίνονται στο ΣΤΕ, η αναβολή για την απόφαση και η παραίτηση των  αντιπροέδρων σας έχει προβληματίσει ; 
Πάππας : Μας ανησυχούν όσα δημοσίως λέγονται για την διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας μας ανησυχούν όσα λέγονται από τα δελτία ειδήσεων για το θέμα των αποφάσεων. Δύο δικαστές παραιτούνται από ένα συνδικαλιστικό όργανο και κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος.  
Πάππας: Σας καλώ ειλικρινά να κάνετε τώρα το βήμα να συγκροτήσουμε μαζί συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης και σφουγγάρι ας τα   ξεχάσουμε τα 27 χρόνια που δεν κάνατε όσα έπρεπε να κάνετε και συμβάλλετε έστω και τώρα μην γίνεστε ουρά των συμφερόντων είναι θλιβερό θέαμα.
Βενιζέλος: Οχι το υφάκι αυτό σε μένα μη μου κουνάτε το δάχτυλο εμένα.      
Πάππας :  τα 250 εκατομμύρια για τη δεκαετία δεν είναι μεγάλο ποσό. Τα 25 εκατομμύρια κατ έτος  δε νομίζω ότι είναι ένα υπερβολικό πόσο για σταθμό που θα μεταδίδει πανελλαδικά. 
Πάππας για την αδειοδότηση  του 89 : το 89 ήμουν 13 ετών αλλά αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη 
Βενιζέλος : η δρακογενιά  εχει συνέχεια 
Πάππας : Εχει κανει και λάθη αυτή η παράταξη αλλά οχι συστηματικά .
Πάππας: Έχουμε υποστεί πόλεμο λάσπης 
Βενιζέλος : Ελάτε τώρα εσείς που είστε ο εργολάβος της λάσπης 
Πάππας : Το τελευταίο διάστημα έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση. 
Βενιζέλος : είστε προνοητικός πατέρας 
Πάππας : Παλιά δεν είχα καθόλου τηλεόραση όταν ήσασταν εσείς υπουργός .
Βενιζέλος : τότε κάνατε εσείς δολοφονίες χαρακτήρων  
Για τον αριθμό των αδειών είπε ότι ελήφθη υπόψη η διεθνής εμπειρία και βασίστηκε και στη μελέτη για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι μπήκαν πολύ αυστηροί όροι για την απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των αδειών γίνεται απόφαση της Βουλής», είπε επίσης και τόνισε ότι στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια αεροπειρατεία.
Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρια κόντρα Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news