facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αμερικανικές πιέσεις για το χρέος, αλλά ο Σόιμπλε δεν κάνει πίσω

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός «πυρετός» για το ελληνικό χρέος. Το σκηνικό έχει μεταφερθεί αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού -και δη, στην Ουάσινγκτον- με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παρόντος, στην αμερικανική πρωτεύουσα, και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αναμένεται να έχει σειρά σημαντικών επαφών, φαίνεται ότι το «τοπίο» που διαμορφώνεται δεν απέχει απ' όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής. Ήτοι, η αμερικανική πλευρά (ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου και το ΔΝΤ) επιμένει ότι είναι μείζον ζήτημα για την Ελλάδα να καταστεί βιώσιμο το χρέος, προκρίνοντας τη λύση της αναδιάρθρωσης, ενώ, από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας μπροστά τους και τις γερμανικές εκλογές του 2017, επιμένει ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.

Αναλυτικότερα, ο Τζακ Λιου, σε παρέμβασή του, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ελλάδας, υπογράμμισε: «Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης».

«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος» υπογράμμισε.

Ακόμη, ο κ. Λιου επισήμανε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται, όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται, όταν η οικονομία συρρικνώνεται».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοιχτό το ερώτημα για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασιστεί, τόσο το καλύτερο».

Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα νωρίτερα ή αργότερα από τις γερμανικές εκλογές, υπογράμμισε ωστόσο ότι το ελληνικό χρέος, την στιγμή αυτή, δεν είναι βιώσιμο. «Χρειάζεται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» εξήγησε, για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» σημείωσε με νόημα.

Σόιμπλε: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα

Εκ διαμέτρου αντίθετη, ωστόσο, είναι η στάση του Βερολίνου, όπως εκφράστηκε, για μια ακόμα φορά, από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» και τόνισε ότι «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό».

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ και στον Αμερικανό ομόλογό του, που έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Όλα αυτά, φυσικά, σημαίνουν ότι η αβεβαιότητα παρατείνεται, ενώ καθιστούν εξαιρετικά δυσχερές το έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικές πιέσεις για το χρέος, αλλά ο Σόιμπλε δεν κάνει πίσω"

ΣΕΒ: Ζει νηστικός ο γάιδαρος του Χότζα;

Με τον, για μία ακόμη φορά, ευφάνταστο τίτλο «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε, γέλασε», ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, καταγράφει τόσο τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας όσο και το τι περιμένει τους Έλληνες πολίτες (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους) εάν εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία προτείνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος διερωτάται δηκτικά «Ο γάιδαρος του Χότζα θα μάθει να ζει νηστικός;»

Στο προοίμιο της έκθεσης του Συνδέσμου, αναφέρονται, τα ακόλουθα:

«Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συστάθηκε κατ' επιταγήν του Μνημονίου, με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για την εφαρμογή στην Ελλάδα βέλτιστων διεθνώς πρακτικών στους τομείς των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η επεκτασιμότητα κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας να είναι δυνατή μόνον εφόσον η ΣΣΕ καλύπτει το 50% των εργαζομένων, με το κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας να πιστοποιείται από αδιάβλητο μηχανισμό.

Αναγνωρίζεται, επίσης, η ανάγκη, οι επιχειρησιακές να υπερισχύουν των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, είτε καθολικώς (άποψη μειοψηφίας), είτε κατ' εξαίρεση σε περίπτωση δυσχερειών και εφόσον έχει συμφωνηθεί ρήτρα προσωρινής απόκλισης (άποψη πλειοψηφίας).

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται ότι οι δύο πλευρές που συνομιλούν στο επίπεδο της επιχείρησης κατανοούν τα ειδικότερα προβλήματα του χώρου τους και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τα επιλύουν. Παραφωνία ακατανόητη, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι η Επιτροπή παραγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στο σύστημά μας μία θεμελιώδης στρέβλωση, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία που ακυρώνει στην πράξη αυτήν την ίδια την ελευθερία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελώντας διεθνή πρωτοτυπία για ανεπτυγμένη οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία παγκόσμια οικονομία όπου η διαιτησία είναι κατά κανόνα συναινετική, κύριος σκοπός της είναι η διαμόρφωση συνθηκών συναντίληψης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ως προς τις επιπτώσεις που έχουν οι συζητούμενες επιλογές για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στην εθνική οικονομία, στον κλάδο ή στην επιχείρηση.
Η διαμόρφωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα (20%), καθώς και η υπερπληθώρα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά, δεν είναι λόγοι για να προωθούνται αναγκαστικές ρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων ανέρχεται σε 88% στην Σουηδία και 40% στην Ελλάδα.

Πολλές φορές, η διάρθρωση της αγοράς και η χαμηλή επιρροή των συνδικάτων είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος, δηλαδή των πιέσεων για τη διαμόρφωση των μισθών πέραν των αντοχών της οικονομίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποτελεί αμυντική επιλογή για μία επιχείρηση να παραμένει μικρή και εκτός της επίσημης οικονομίας (νόμιμης αγοράς εργασίας). Και αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα.

Ο Προϋπολογισμός του 2017 (Προσχέδιο) αποτυπώνει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε μία μόνο χρονιά. Πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής που στοχεύει στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης κατά 1,2 π.μ. του ΑΕΠ σε 1,8% του ΑΕΠ το 2017, ο προϋπολογισμός αφαιρεί αγοραστική δύναμη ύψους €2,5 δισ. (€3,1 δισ. την διετία 2016/2017) μέσω των φόρων, και €1 δισ. περίπου (€1,7 δισ. των διετία 2016/2017) μέσω, κυρίως, των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών, πριν αντισταθμιστεί μερικώς το ισοζύγιο με αύξηση των δαπανών το 2017 κατά €871 εκατ. για τη θέσπιση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (€571 εκατ.) και για παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και κοινωνικής προστασίας (€300 εκατ.).

Στην ουσία, επιχειρείται μία τεράστια αναδιανομή εισοδήματος και στα δύο άκρα των εισοδημάτων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Από τη μια πλευρά στους φορολογούμενους, από τα υψηλότερα εισοδήματα προς τα χαμηλότερα (εδώ περιλαμβάνεται και η συμπαθής –προς κάθε κυβέρνηση- ομάδα των φοροφυγάδων) και από την άλλη πλευρά, από τους συνταξιούχους και τους επιδοματούχους του παλαιού συστήματος (όπου δεν υπήρχε διαχωρισμός προνοιακών και συνταξιοδοτικών παροχών) στους δικαιούχους του νέου συστήματος παροχών και κοινωνικών δαπανών. Αναμένεται να δούμε στην πράξη εάν ο γάιδαρος του Χότζα (οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι οργανωμένες επιχειρήσεις) θα μάθει να ζει νηστικός.

Το ΔΝΤ, στις φθινοπωρινές του προβλέψεις για την Ελλάδα, αποτυπώνει τη δυσπιστία του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας και κατά πόσο θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με μείωση της υπερφορολόγησης μέσω ανακατανομής του φορολογικού βάρους υπέρ όσων δημιουργούν απασχόληση και εισοδήματα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες διαμόρφωσης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης, οδηγούν το ΔΝΤ σε προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 0,1% και 2,8% για το 2016 και 2017 αντιστοίχως, που είναι οριακώς καλύτεροι από τις επίσημες προβλέψεις, αλλά για διαφορετικούς λόγους και με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Ζει νηστικός ο γάιδαρος του Χότζα;"

Στα 50 ευρώ η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές

Στα 50 ευρώ κατ΄ ελάχιστο ποσό «κλείδωσε» η παρακράτηση των αναδρομικών που αρχίζει από τις πληρωμές του Νοεμβρίου για τους δικαιούχους επικουρικών που υπέστησαν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία αναφέρει ότι η τροπολογία Χουλιαράκη που ισχύει για το δημόσιο (παρ. 8 του άρθρου 20 του Ν. 2084/1992) εφαρμόζεται αναλογικά και για κάθε είδους παροχή που καταβάλλεται αχρεωστήτως από τους Φορείς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.).

Με την παρακράτηση των 50 ευρώ, οι συντάξεις που υπέστησαν δραματική μείωση, μπορεί να μη μηδενιστούν το Νοέμβριο αλλά και πάλι θα είναι πενιχρές.

Πχ. επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά τον επανυπολογισμό από 291,67 ευρώ (αρχικό ποσό) συρρικνώθηκε στα 94,27 ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 78,85 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ, θα δει τον ερχόμενο μήνα στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.

Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους 6 μήνες καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 280 ευρώ.

Η συγκεκριμένη σύνταξη χηρείας θα υποστεί και έξτρα αφαίμαξη 5,6 ευρώ λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Η αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ θα γίνει σε 4 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Δηλαδή ,το τελικό ποσό θα κατέβει στα 23,25 ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, για την κατανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοποιούς κλπ, και διευκολύνσεις για την επιδότηση ανεργίας των ξενοδοχοϋπάλληλων.

Στο πλαίσιο του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπονται δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ενώσεις προσώπων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες με την εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων επιδιώκουν να καλύψουν μη ικανοποιούμενες, από το κράτος ή την ιδιωτική αγορά, κοινωνικές ανάγκες που αφορούν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 50 ευρώ η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές"

Βγενόπουλος: Δεν έχω διαπράξει αξιόποινη πράξη - Δεν είναι σύννομη η δίωξη

«Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων και κατ' εμού, δεν είναι σύννομη και προκαλεί απορία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας.

Όπως υποστηρίζει, «η υπόθεση είχε τεθεί, όπως είναι γνωστό, στο αρχείο μετά από πολύχρονη προκαταρκτική εξέταση, με πλήρως αιτιολογημένη διάταξη της αρμόδιας εισαγγελέως. Γι’ αυτό η άσκηση ποινικής δίωξης προϋπέθετε, σύμφωνα με τον νόμο, την ύπαρξη νέων σοβαρών αποδεικτικών στοιχείων αλλά και την προηγούμενη ακρόασή μου από τους εισαγγελείς που ασχολήθηκαν εκ νέου με την υπόθεση.

Ούτε νέα στοιχεία υπήρξαν όμως, εξ όσων γνωρίζω, ούτε κλήθηκα ποτέ για να ασκήσω το θεμελιώδες δικαίωμά μου να ακουστώ και να υποδείξω τα μέσα της υπεράσπισής μου».

«Υπό τα δεδομένα αυτά, η ποινική μου δίωξη θα ελεγχθεί για τη νομιμότητά της και δικαιολογεί δυσπιστία για την ευθυκρισία και την αμεροληψία όσων την αποφάσισαν», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας. «Στην πορεία της διαδικασίας θα αποδειχθεί πανηγυρικά ότι δεν έχω διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Ανασύρθηκε από το αρχείο

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ανασύρθηκε από το αρχείο η δικογραφία που εκκρεμούσε αναφορικά με δάνεια της MIG και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και 14 ακόμη στελεχών της τράπεζας Marfin. Κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στο αδίκημα καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι η γνωστή εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου.

Η δίωξη αφορά δάνειο περίπου 200 εκατομμυρίων, το οποίο κατά την κατηγορία δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις στην επενδυτική εταιρεία IRF της κ. Φράγκου.

Το δάνειο φέρεται να χορηγήθηκε για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρεία μετοχές του ομίλου MIG ΜΙΓ -2,40% και MPB. Σύμφωνα με την κατηγορία, για τη χορήγηση του δανείου δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις, ενώ φέρεται να μην έχει αποπληρωθεί.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δικογραφία είχε αρχειοθετηθεί από την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη κι εν συνεχεία ανασύρθηκε από το αρχείο με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με την επίκληση νέων στοιχείων που προέκυψαν.

Την έντονη απορία τους σχετικά με τη δίωξη εξέφρασαν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στον Α. Βγενόπουλο, αλλά και σε πρώην στελέχη της Marfin Bank, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ότι δεν έχουν πλήρη γνώση της δίωξης καθώς την πληροφορήθηκαν το πρωί από την ιστοσελίδα «Παραπολιτικά», στην οποία προφανώς κάποιοι τη διέρρευσαν.

- Ότι αν προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία, θα έπρεπε να έχουν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση, κάτι το οποίο όμως δεν έχει συμβεί!

- Ότι η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο με εντολή της εισαγγελέως Αρείου Πάγου, που είναι τυπικά αναρμόδια καθώς αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί με ενέργεια της εισαγγελέως που είχε χειριστεί την υπόθεση, μετά από αξιολόγηση των όποιων νέων στοιχείων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγενόπουλος: Δεν έχω διαπράξει αξιόποινη πράξη - Δεν είναι σύννομη η δίωξη"

Tο Δημόσιο θα δανείζεται κάθε μήνα από το ΙΚΑ

Με 150 εκατ. ευρώ από τα δικά του ρευστά διαθέσιμα που προορίζονται για πληρωμές συντάξεων, το ΙΚΑ αναγκαστικά θα γίνει ο χρηματοδότης του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η αρχή γίνεται στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, όπου, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αποφασίζει να μεταφέρει 150 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρεί στις τράπεζες στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο όρος που έθεσε το ΙΚΑ για να προχωρήσει στη μεταφορά των 150 εκατ. ευρώ είναι να ξαναπάρει το ποσό αυτό στις 25 του μήνα για να μπορέσει να συμπληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων.

Υποχρεωτικά

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, συνοδεύεται από σχετικό έγγραφο – προτροπή του υπουργείου Εργασίας και αναφέρεται ότι η μεταφορά ρευστών διαθεσίμων (μετρητά) είναι υποχρεωτική από το νόμο 4323/2015.

Στο έγγραφο του ΙΚΑ και προκειμένου να πειστούν τα μέλη του Δ.Σ. στη μεταφορά των 150 εκατ. ευρώ αναφέρεται ότι «επειδή υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου και δεν υφίσταται ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης για την πληρωμή των συντάξεων, καλείστε να εγκρίνετε τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Τράπεζα της Ελλάδος κάθε μήνα έως την καταβολή των συντάξεων».

Το ρίσκο όμως από την υποχρεωτική μεταφορά των ρευστών διαθεσίμων στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του Δημοσίου είναι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει επαρκή διαθέσιμα για να αποδώσει το ποσό που δανείστηκε και επιπλέον να καταβάλει και τους τόκους, που κινούνται σε επίπεδα του 3,3%.

Στην πραγματικότητα ο εσωτερικός δανεισμός επιφέρει κόστος στον Προϋπολογισμό καθώς οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται, ενώ κρίνεται επωφελής εν προκειμένω από το ΙΚΑ επειδή θα πάρει απόδοση 3,3% για δάνειο μέσω ρέπος διάρκειας 15 ημερών.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι πλέον τα διαθέσιμα των Ταμείων τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους και αυτό καταδεικνύει ότι το Δημόσιο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, κινείται σε οριακά επίπεδα από πλευράς ρευστότητας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Tο Δημόσιο θα δανείζεται κάθε μήνα από το ΙΚΑ"

O Κατρούγκαλος από τη μια καλεί τον κόσμο να διαδηλώνει και από την άλλη τους ειρωνεύεται

Ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος όχι μόνο δεν άκουσε τα αιτήματά τους αλλά ότι τους ειρωνεύτηκε κιόλας καταγγέλλει η αντιπροσωπεία των τεσσάρων ατόμων του ΠΑΜΕ που συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό εργασίας.

«Πέρα από τις σιδερένιες πόρτες είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον κυνισμό μια και ο υπουργός μόλις κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει είπε: "Τι έχουμε να πούμε αφού θα κατεβείτε κάτω και θα καταγγείλετε τον υπουργό". Από την μεριά μας κάναμε γνωστό ότι η σημερινή κινητοποίηση είχε σαν στόχο όχι να πείσουμε τον υπουργό αλλά να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους προκειμένου και ο υπουργός και η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα να μην μπορεί να σταθεί. Τώρα μπορεί να ειρωνεύεται και να θεωρεί ότι φέρνει εις πέρας το βρώμικο ρόλο που έχει αναλάβει αυτός και η κυβέρνηση του αλλά τους υποσχόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. »

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια.

Οι εργαζόμενοι στους βιομηχανικούς κλάδους κάλεσαν σήμερα σε κλιμάκωση του αγώνα «κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προστασία των ανέργων στο ύψος των αναγκών μας».

Μεταξύ άλλων διεκδικούν κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Υπογραφή των Κλαδικών μας Συμβάσεων με ελάχιστη βάση τους ήδη κατακτημένους μέσα από αυτές όρους, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Κλαδικό Συνδικάτο Χαρτεργατών, Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ένωση Ελαιοσαπωνοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ.






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "O Κατρούγκαλος από τη μια καλεί τον κόσμο να διαδηλώνει και από την άλλη τους ειρωνεύεται"

Μειωμένη στο μισό η τιμή του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ για τους μαθητές της Ανατολικής Αττικής

Η μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τους μαθητές της Ανατολικής Αττικής κατά 50% στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, δρομολογείται οριστικά, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. Γιώργος Παπαδομιχελάκης με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου και εκπρόσωπους των δήμων Μαραθώνα, Μαρκοπούλου και Σαρωνικού.

Από τη φετινή σχολική χρονιά θα ισχύσει η μισή τιμή εισιτηρίου για τις μετακινήσεις των μαθητών, για όλες τις διαδρομές με τα λεωφορεία της εταιρείας της Ανατολικής Αττικής. Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές θα εκδώσουν ειδικό δελτίο μαθητικής ταυτότητας για τους μαθητές.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση είχε ουσιαστικά ληφθεί σε προηγούμενη συνάντηση τον περασμένο Μάιο και, σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, «είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική για πολλές οικογένειες, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της καθημερινής μεταφοράς των παιδιών τους» - ενώ επισήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη, ήταν αποτέλεσμα διεργασιών μεταξύ των τοπικών αρχών της ανατολικής Αττικής, των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ανατολικής Αττικής και της ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένη στο μισό η τιμή του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ για τους μαθητές της Ανατολικής Αττικής"

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Με ευρεία πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε σύνολο 252 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 156 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), κατά 79 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ και ΚΚΕ) και «παρών» ψήφισαν 17 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι).

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Χρυσή Αυγή για την αρχή του νομοσχεδίου και τα άρθρα 1 και 78. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και στα άρθρα και στο σύνολό του, όπως και οι δύο τροπολογίες που ενσωματώθηκαν σε αυτό («πόθεν έσχες», υπολογισμός του τέλους μείωσης ρύπων).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας "

Η δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διεκόπη για τις 31 Οκτωβρίου εν μέσω διαμαρτυριών για την αίθουσα

Όχι στην αναβολή της δίκης για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είπε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απορρίπτοντας την ένσταση που είχε υποβάλει Σέρβος κατηγορούμενος για τη μη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, μεταφρασμένου στη μητρική του γλώσσα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορίες δεν έχουν διαφοροποιηθεί από την απολογία του και άρα, δεν ήταν απαραίτητη η επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος στον μη γνωρίζοντα την ελληνική γλώσσα κατηγορούμενο αφού έχει λάβει γνώση των κατηγοριών όταν απολογήθηκε με διερμηνέα στον ανακριτή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να προχωρήσει τη διαδικασία και να μη διακόψει ούτε για άλλη ημέρα, παραβλέποντας ακόμη και το «κομφούζιο» που επικρατούσε στη δικαστική αίθουσα με τους δικηγόρους των 35 κατηγορουμένων να στέκονται όρθιοι και στριμωγμένοι προσπαθώντας ν’ ασκήσουν στοιχειωδώς τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεγαλύτερες αίθουσες», ήταν η απάντηση της προέδρου στις διαμαρτυρίες των δικηγόρων.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Που ακούστηκε όρθιοι δικηγόροι να δικάζουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προβάλετε προσκόμματα. Τα δικαστήρια έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Όταν η Πολιτεία ορίζει δίκες πρέπει να διασφαλίζει και τη διεξαγωγή τους…Να διακόψουμε για να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα. Είναι απαράδεκτες και αντιδικονομικές οι συνθήκες αυτές στις οποίες μας αναγκάζετε να κάνουμε τη δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εγώ θα ήθελα να είναι υπερπολυτελής η αίθουσα.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Μια καρέκλα ζητάμε…

Η πρόεδρος του δικαστηρίου εμμέσως πλην σαφώς αναζήτησε την ευθύνη για το πρόβλημα των αιθουσών στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας λέγοντας: «Έπρεπε να έχει θέσει τα προβλήματα αυτά στη διοίκηση του Εφετείου ο ΔΣΑ».

Συν. Υπερ: Βλέπουμε δυο χρόνια να γίνονται εργολαβίες για να κατασκευαστούν αίθουσες για μεγάλες δίκες. Που είναι αυτές; Θα αναγκαστούμε να κάνουμε τη δουλειά μας στο ένα πόδι;

Πρόεδρος: Όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του εφικτού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μετά από 15 χρόνια για να βρούμε αίθουσα.

Η «αφοπλιστική» αυτή απάντηση της προέδρου προκάλεσε θυμηδία στο ακροατήριο ενώ, μετά από μία ολιγόλεπτη διακοπή για την εξεύρεση καταλληλότερης αίθουσας, τα αίματα άναψαν και πάλι όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης σχολίασαν τη φράση της προέδρου πως: «δεν έχουμε αίθουσες και για αυτή την κατάσταση φταίνε και οι εντολείς σας».

«Δεν είπα τίποτα για τους εντολείς σας, μην παραποιειίτε τα λόγια μου», αντέτεινε η πρόεδρος.

«Το είπατε, το ακούσαμε τόσοι άνθρωποι. Μη δημιουργείτε εικόνα προκατάληψης ως προς τους κατηγορουμένους» είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ζητώντας να καταχωρηθεί στα πρακτικά το περιστατικό.

Τελικά η δίκη διεκόπη για τις 31 Οκτωβρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διεκόπη για τις 31 Οκτωβρίου εν μέσω διαμαρτυριών για την αίθουσα"

Τσίγκας: Στο Mega ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν

«Τα δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει η εταιρεία "Τηλέτυπος", εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους».

Αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του, η οποία συνεχίζεται, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος», Ηλίας Τσίγκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίγκας, από τον Απρίλιο του 2016 υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις τράπεζες και την εταιρεία, μετά την άρνηση των μετόχων της να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως ήταν ο όρος για να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου.

«Στην περίπτωση του Mega, ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση για τη λήψη των δανείων» και «οι τράπεζες τα έδιναν επειδή η εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της».

Ο κ. Τσίγκας διευκρίνισε ότι ξεκίνησε από τέλη του 1993 με αρχές του 1994 ως γενικός διευθυντής, και πρόεδρος της εταιρείας ήταν τα τελευταία έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι τα δάνεια λαμβάνονταν μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ή ο οικονομικός διευθυντής τα υπέγραφαν.

Επίσης, υπεραμύνθηκε της αξίας της ταινιοθήκης του Mega, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί έσοδα που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. «Ο προσανατολισμός του Mega ήταν στις ελληνικές σειρές και μέχρι το 2015 συσσωρεύτηκαν 16.200 επεισόδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν πρώτο σε θεαματικότητα. Αν θεωρήσουμε ότι ενοικιάζουμε ένα επεισόδιο για το ευτελές ποσό των 200 και 300 ευρώ, αυτό δίνει πάνω από 30 εκατ. τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια για το πώς θα ξεχρεωθούν τα δάνεια της «Τηλέτυπος», σημειώνοντας, πάντως, ότι οι τράπεζες από το 2012 είχαν πάρει εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, ενώ δεν έχει λάβει άλλο δάνειο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί, ο συνολικός δανεισμός της «Τηλέτυπος» είναι ύψους 112.689.000 ευρώ.

«Σε όλη την περίοδο της κρίσης, η διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 65%. Είναι λάθος, μία εταιρεία, τη στιγμή που για 18 χρόνια είχε επικερδείς ισολογισμούς, να την κρίνεται για την περίοδο όπου η μείωση του τζίρου της ήταν 65%», τόνισε ο κ. Τσίγκας.

«Μετά το 2008, η εταιρεία είχε αρχίσει να έχει αρνητικούς οικονομικούς δείκτες. Ο ορκωτός λογιστής, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, εφιστούσε την προσοχή για την ικανότητα της εταιρείας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πώς με τόση ευκολία δανειζόταν;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππα.

«Από την ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας "Τηλέτυπος" και μέχρι έναν χρόνο πριν την κρίση, το 2008, είχε 18 κερδοφόρες χρήσεις. Τα δάνειά της ήταν μόλις στο 30% του τζίρου της. Δεν υπήρχε πρόβλημα δανεισμού γιατί η πιστοληπτική ικανότητά της ήταν εξαιρετική», απάντησε ο κ. Τσίγκας και πρόσθεσε: «Από το 2009 έως το 2012 μπήκαμε σε ζημιογόνο περίοδο. Χάσαμε το 54% των εσόδων μας. Γίνανε προσπάθειες μείωσης δαπανών. Εξακολουθούσαμε, όμως, να έχουμε δυσκολίες δανεισμού».

Ταυτόχρονα, απέρριψε αιτιάσεις περί νέου δανείου, ώστε να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωσή τους, προκειμένου να πάρουν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις που δεν είχαν τα προηγούμενα. «Δεν πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε τα προηγούμενα. Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας δεν ήταν καλή δεχθήκαμε την αναδιοργάνωση των δανείων, ώστε να εξασφαλιστούν τα δάνεια στις τράπεζες ύψους 98 εκατ. ευρώ. Κάναμε αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου. Άλλαξε η σύμβαση, γιατί τα προηγούμενα δάνεια δεν ήταν εγγυημένα ώστε να καλυφθούν. Ταυτόχρονα, έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους. Το 2012, 10 εκατ. ευρώ και το 2013, 15 εκατ. ευρώ και δόθηκαν οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που χρειάζονταν οι τράπεζες και ήταν προϋπόθεση για την αναδιάρθρωσή του. Άρα, το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε», επεσήμανε.

Ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια σχετικά με τον ποιον μέτοχο βαρύνει η ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου το 2016, όπως ήταν όρος από τις τράπεζες για να εγκριθεί νέο δάνειο. «Το καλοκαίρι του 2015, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Επειδή η "Τηλέτυπος" ήταν στο Χρηματιστήριο, η διαδικασία ήταν χρονοβόρα. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016 έδωσε την έγκρισή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έπρεπε οι μέτοχοι μέσα σε 15 ημέρες να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν έγινε, όμως, αυτό. Παρατάσεις δεν υπάρχουν. Δεν ήμουν το διάστημα αυτό στην εταιρεία και δεν γνωρίζω τους λόγους γιατί οι μέτοχοι δεν προχώρησαν».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίγκας τόνισε ότι «η "Τηλέτυπος" στερείται οποιασδήποτε εισροής κεφαλαίων γιατί παρακρατούνται από τις τράπεζες» και έκανε λόγο για μεγάλη και αδικαιολόγητη αυστηρότητα που υπάρχει απέναντι στην εταιρεία. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν οι οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, εργαζόμενους. Αυτό που γίνεται είναι παράλογο. Έκλεισαν τον διακόπτη και δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ άνευ λόγου και αιτίας να μπει στην εταιρεία για να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές της. Αν δεν εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και επιτρέψουν κάποια ρευστότητα, θα δώσουν την ευκαιρία να έχουν χρόνο οι μέτοχοι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Από εκεί και πέρα, η απόφαση είναι των μετόχων τι θα γίνει με το Mega, ενόψει των αλλαγών και αν θα μπορεί να εκπέμπει μέσω ίντερνετ ή συνδρομητικής τηλεόρασης», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε η εταιρεία στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίγκας απάντησε ότι επειδή δεν είχε προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταγγέλθηκε το δάνειο και δεν μπορούσε να έχει τραπεζική, φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

«Οι μέτοχοι επέλεξαν να μην συμμετέχουν», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίγκας: Στο Mega ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν "

Ξεκάθαρο μήνυμα ΔΝΤ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες: Οι όροι για τη συμμετοχή μας είναι συγκεκριμένοι

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συγκεκριμένους όρους, ο οποίοι δεν έχουν αλλάξει. Αυτοί είναι «μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους».

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των «αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα «απαιτείται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις». «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι' αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση. «Θα στείλουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα.

Σχετικά με την παγκόσμια οινομία είπε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε. Η επικεφαλής του Ταμείου εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας. Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Όπως είπε η παγκοσμιοποίηση και η συνεργασία πρέπει να έχουν οφέλη για όλους και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να μειωθούν οι ανισότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κορέα να τον χρησιμοποιήσουν. Οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, σημείωσε η ίδια, θα πρέπει να κατευθύνουν τις δαπάνες τους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως οι υποδομές, η έρευνα και η καινοτομία.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκάθαρο μήνυμα ΔΝΤ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες: Οι όροι για τη συμμετοχή μας είναι συγκεκριμένοι"

Αρχίζουν οι πληρωμές για ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE, επτά χρόνια μετά το σκάνδαλο

Αρχίζουν το προσεχές διάστημα οι πρώτες πληρωμές για τους ασφαλισμένους των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που άφησε έκθετους χιλιάδες πολίτες.

Αυτό ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική Αρχή των δύο υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιριών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρώτες διανομές ποσών θα αφορούν πελάτες που είχαν αγοράσει ασφάλειες ζωής.

Η πιστοποίηση των δικαιούχων θα αρχίσει στις 17 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα των υπό εκκαθάριση εταιριών http://www.aspispronia.gr, το οποίο πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συντήρηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν οι πληρωμές για ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE, επτά χρόνια μετά το σκάνδαλο "

Αθώοι Μαλέλης, Πορτοσάλτε και Κονιτόπουλος για τη στάση τους στο δημοψήφισμα

Αθώοι κριθήκαν από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ο γενικός διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτης Μαλέλης, ο γενικός διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3 Άρης Πορτοσάλτε, και ο αρχισυντάκτης εκπομπής τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Νίκος Κονιτόπουλος όσον αφορά τη στάση που τήρησαν πριν από την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Οι εφέσεις ασκήθηκαν εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

Ειδικότερα, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης, έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου έκρινε:

- Τον Νίκο Κονιτόπουλο, με ψήφους 4 έναντι 1 πειθαρχικά μη ελεγκτέο. Από την πλειοψηφία ένα μέλος τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεκτέο, λόγω αμφιβολιών. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο.
- Τον Άρη Πορτοσάλτε με ψήφους 3 έναντι 2 πειθαρχικά μη ελεγκτέο. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο.
- Τον Σταμάτη Μαλέλη με ψήφους 3 έναντι 2 πειθαρχικά μη ελεγκτέο. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο.

Yπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για ποινή διαγραφής 18 μηνών στον Σταμάτη Μαλέλη, 12 μηνών στον Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Η απόφαση αναλυτικά ΕΔΩ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι Μαλέλης, Πορτοσάλτε και Κονιτόπουλος για τη στάση τους στο δημοψήφισμα "

Eισαγγελέας δείχνει το εδώλιο σε Αμερικανό πράκτορα, υπαλλήλους της ΕΥΠ και Καρχιμάκη για τις υποκλοπές της κυβέρνησης Καραμανλή

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, την περίοδο 2004-2005, σε βάρος των στελεχών της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή η οποία συνδέεται με το αποκαλούμενο σχέδιο «Πυθία», μετά την εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή σε δίκη ενός Αμερικανού πράκτορα, δυο υπαλλήλων της ΕΥΠ αλλά και του πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να δικαστεί ο Αμερικανός πρώην πράκτορας William Bazil για εμπλοκή στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.




Επίσης, ζητεί την παραπομπή σε δίκη δυο υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´εξακολούθηση και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα του πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Σημειώνεται ότι απολογούμενος, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του. Η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ. 

Για την υπόθεση ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι «πρόκειται για μία στημένη υπόθεση που κατά τους καταγγέλλοντες επαγγελματίες υπόδικους, συκοφάντες και πλαστογράφους, συντελέστηκε το 2005 αλλά κατά παράδοξο τρόπο καταγγέλθηκε το 2013», ενώ έκανε λόγο για ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Τέλος τόνισε ότι «η πρόταση της κας Εισαγγελέως δεν έχει καμία νόμιμη βάση, καθώς η ίδια συνομολογεί στην πρότασή της ότι ουδέποτε ανεβρέθηκε το παραμικρό στοιχείο που να αποτελεί έστω ένδειξη πόσο δε μάλλον απόδειξη των καταγγελλομένων εις βάρος μου».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την απάντησή του.


Ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της, ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του:

Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός
 πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.

Τον τελευταίο λόγο πάντως για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκόμενων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Eισαγγελέας δείχνει το εδώλιο σε Αμερικανό πράκτορα, υπαλλήλους της ΕΥΠ και Καρχιμάκη για τις υποκλοπές της κυβέρνησης Καραμανλή"

H περαιτέρω στάση της Εκκλησίας για τα θρησκευτικά θα εξαρτηθεί από τον διάλογο, λέει η Ιερά Σύνοδος

H περαιτέρω στάση της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών θα εξαρτηθεί από τον διάλογο Εκκλησίας και Κυβέρνησης για τα νέα προγράμματα σπουδών. Αυτό αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μία ημέρα μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου, Πρωθυπουργού, Υπουργού Παιδείας, Υπουργού Εθνικής Άμυνης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους μητροπολίτες πως το καταστάλαγμα από τη συνάντηση στο Μαξίμου ήταν:

«1. Άμεσος διάλογος για το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Προς τούτο η Ιεραρχία θα ορίσει εξ Αρχιερέων Επιτροπή. Η Επιτροπή θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας.
2. Για την τρέχουσα χρονιά θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών, τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «κατόπιν των τοποθετήσεων των Αρχιερέων απεφασίσθη όπως η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής διαλόγου.

Στο μεταξύ, το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη Και δόθηκε η διαβεβαίωση στην Σύνοδο πως για το μάθημα των Θρησκευτικών «ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός». αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "H περαιτέρω στάση της Εκκλησίας για τα θρησκευτικά θα εξαρτηθεί από τον διάλογο, λέει η Ιερά Σύνοδος"

Τυφώνας Μάθιου: Δύο εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Μεγάλη κινητοποίηση στις ΗΠΑ, με τις νότιες Πολιτείες να προετοιμάζονται για το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου. Οι αρχές κάλεσαν περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε παραλιακές περιοχής στη Φλόνριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

104 οι νεκροί στην Αϊτή

Ο κυκλώνας Μάθιου στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 108 ανθρώπους στην Αϊτή, έκανε γνωστό σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φρανσουά Ανίκ Ζοζέφ.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μία μονάχα κοινότητα, στο Ρος α Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί» ολοσχερώς, σύμφωνα με τον βουλευτή αυτής της επαρχίας, Οστίν Πιερ Λουί.

«Ολόκληρη η νότια ακτή της Αϊτής, από την πόλη Καγιέ έως το Τιμπουρόν, έχει καταστραφεί» πρόσθεσε ο Πιερ Λουί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι που μίλησαν νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έκαναν λόγο για έναν απολογισμό 98 νεκρών.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τυφώνας Μάθιου: Δύο εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους"

Περιφερειάρχης Ηπείρου σε Τσίπρα: Είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του κρατικού αερολιμένα Ιωαννίνων σε «δημοτικό», με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εξέφρασε με κατεπείγουσα επιστολή, προς τον πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Ηπείρου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης τονίζει στην επιστολή που απέστειλε χθες βράδυ:

«Η υποβάθμιση του αεροδρομίου, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και πρέπει να αποτραπεί μια τέτοια δυσμενής κατηγοριοποίησή του, η οποία θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την αναβάθμισή του, την οποία επιδιώκουν εδώ και δεκαετίες σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς, που δικαιολογημένα το θεωρούν σημείο ανάπτυξης της Ηπείρου, καθώς εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδος και αυτήν ακόμη τη νότια Αλβανία».

Ο κ. Καχριμάνης υπογραμμίζει, πως το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εν δυνάμει διεθνές αεροδρόμιο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενταχθεί στην κατηγορία των «δημοτικών» που επιχειρείται, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Ο περιφερειάρχης ζητά πολιτική παρέμβαση, για να αποτραπεί «μια δυσμενής εξέλιξη για την Ήπειρο», όπως την χαρακτηρίζει.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφερειάρχης Ηπείρου σε Τσίπρα: Είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων "

Επιτροπή για Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς συνταγματολόγους αλλά με... Κιμούλη!

Παρότι τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν «φωτιά» το τελευταίο 24ωρο, για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν…Συνταγματολόγο να εντάξει στην ομάδα διαλόγου, ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την επιλογή του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.

Ήδη η επιτροπή «Τσίπρα» αμφισβητείται από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να αναλάβει το μείζον πολιτειακό ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού ορισμένα από τα μέλη της - που απαρτίζεται κυρίως από πανεπιστημιακούς - δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη εμπειρία, ενώ έχουν διατυπωθεί δημόσιες επιφυλάξεις για την επιλογή του κ. Πέτρου Παραρά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας.

Υπό αυτή την ιδιόμορφη σύνθεση, λοιπόν, η Επιτροπή έχει σκοπό τη διεξαγωγή διαλόγου και συνομιλιών με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, και στη συνέχεια θα παραδώσει στη Βουλή τα αποτελέσματα του διαλόγου. Αυτό μάλιστα παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.

Από το «όχι» στην Επιτροπή

Από το «όχι» στην Επιτροπή Αναθεώρησης ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει και συντονιστής. Ήταν από τους υπέρμαχος του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο οποίος δήλωνε, μεταξύ άλλων, τον Ιούλιο του 2015, «Η ψήφος υπέρ του «όχι» είναι, στην παράδοση της ΕΕ, συμβολή σε μια δημοκρατική προοπτική. Η ΕΕ έχει δομηθεί, με όλες τις κριτικές που μπορεί κανείς να κάνει, σε μια λογική συνεχούς διαβούλευσης, συνεχούς διαλόγου ακόμη και για τελείως επουσιώδη θέματα, όπως η τιμή του βουτύρου ή του κρέατος. Το «όχι» είναι σ’ αυτό το πνεύμα και το αποτέλεσμά του, όπως έχουν δεχτεί οι ηγέτες της Ευρώπης, θα σημαίνει έναρξη νέων διαπραγματεύσεων».

Τι έγινε με την πρόταση του Τσίπρα στον Τζιτζικώστα

«Ζουμερό» είναι το παρασκήνιο της επιλογής προσώπων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κ. Αλέξης Τσίπρας επικοινωνούσε με προσωπικότητες για να καλύψει θέσεις, καθώς δέχθηκε και αρκετά «όχι» από σημαντικά ονόματα του χώρου.

Έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση σε «γαλάζιο» στέλεχος, το οποίο, ωστόσο, έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έκανε πρόταση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος αρνήθηκε. Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν έκλεισε αμέσως την πόρτα αν και τελικά αποφάσισε να μην απαντήσει θετικά, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέλαβε το ρόλο να εκπροσωπήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή.

Οι στόχοι του Μαξίμου

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα. Αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.

Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα “πως παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι η παρούσα διαδικασία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ακουστεί η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά:

Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:

Από τον ακαδημαϊκό χώρο:

Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,

Από τον επιχειρηματικό χώρο:

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

Από τον χώρο του πολιτισμού:

Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή για Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς συνταγματολόγους αλλά με... Κιμούλη!"

Φίλης: Ερχεται κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας -Για να μην πληρώνουν μαθητές και οικογένειες

Σχέδιο νόμου για την καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους για να πιστοποιηθεί το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους.

Ο κ. Φίλης έκανε τη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελλή, σχετικά με τα ξενόγλωσσα βιβλία που είναι επί πληρωμή στα δημόσια λύκεια.

«Δεν είναι μόνο τα βιβλία των τάξεων του λυκείου που επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες, είναι και ο κύκλος της αναγνώρισης, της πιστοποίησης του επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έξω από το δημόσιο σύστημα, που επιβαρύνει, δυστυχώς, με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα τις ελληνικές οικογένειες», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε: «Εμείς έχουμε προχωρήσει -και θα φέρουμε σύντομα, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο- στην καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση ενός κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έτσι ώστε, χωρίς να πληρώνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, να πιστοποιείται το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους».

Για το ζήτημα των ξενόγλωσσων βιβλίων στα λύκεια, ο κ. Φίλης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει έκδοση διδακτικών βιβλίων και για το λύκειο σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία συναλλαγή του κράτους με εκείνους που εμπορεύονται τα βιβλία. «Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα, βιβλία και να τα δώσουμε στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων θα προχωρήσουμε σύντομα. Επαναλαμβάνω, το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πάει στους εμπόρους και να πει σας πληρώνω βιβλία για τα σχολεία», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Ερχεται κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας -Για να μην πληρώνουν μαθητές και οικογένειες "

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Βαρύτατα τραυματισμένη η Δικαιοσύνη

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά στόματος Θεόδωρου Παπαθεοδώρου σχετικά με τη συνάντησή του με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, σημειώνει ότι η «Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του κ. Πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα μόνο πανικό προδίδουν» και τονίζει ότι «η κατάρρευση της Κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών».

«Τελικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης» συνεχίζει ο κ. Παπαθεοδώρου και συμπληρώνει: «Η σημερινή συνάντηση με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων «φέρεται» να έγινε για το Ειδικό Μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοκρατική Συμπαράταξη: Βαρύτατα τραυματισμένη η Δικαιοσύνη"

Διγλωσσία και σκοπιμότητα αποδίδουν οι συνδικαλιστές δικαστές στην κυβέρνηση

Διγλωσσία και σκοπιμότητα αποδίδουν οι συνδικαλιστές δικαστές στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τους πρόεδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενώ παράλληλα κάνουν λόγω για μισθολογικές εξαγγελίες προσχηματικές σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το έκρυθμο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης το τελαυταίο διάστημα.

Κατ΄ αρχάς, όπως έλεγαν στο protothema.gr δικαστές ανεγνωρισμένου κύρους, όλες οι δικαστικές Ενώσεις από τον περασμένο Μάιο έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρξει όμως καμία ανταπόκριση. Όλες και πάλι οι δικαστικές Ενώσεις επανέλαβαν το αίτημά τους την περασμένη εβδομάδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Δεν παραλείπουν μάλιστα να επισημάνουν, ότι όταν ο κ. Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, οι δικαστικές Ενώσεις ζήτησαν συνάντηση το πρωί και τους δήχθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Χαριτολογώντας έλεγαν στο protothema.gr ότι όταν ο πρωθυπουργός απολογήθηκε
σήμερα στους πρόεδρους των ανωτάτων δικαστηρίων που καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση «εδώ και μια εβδομάδα», τι θα πει στις δικαστικές Ενώσεις που καθυστερεί να ανταποκριθεί στο δικό τους αίτημα εδώ και πέντε μήνες, έως σήμερα;

Πέρα από όλα αυτά οι δικαστικές Ενώσεις και όχι οι πρόεδροι των δικαστηρίων μεριμνούν, ασχολούνται και ενημερώνουν το δικαστικό σώμα για τα μισθολογικά τους.

Και προσέθεταν, δηλαδή, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων θα συγκαλέσουν Διοικητική Ολομέλεια για να ενημερώσουν τα μέλη των δικαστηρίων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τι στιγμή που δεν μπορεί να συγκληθεί μια Ολομέλεια για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών ή θα εκδώσουν οι πρόεδροι ανακοίνωση για να μεταφέρουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Θέτουν όμως οι συνδικαλιστές δικαστές το «καυτό» ερώτημα, τί άλλαξε από την 13η του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα και έγιναν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το μισθολόγιο τους.

Υπενθυμίζουν ότι όλες οι δικαστικές Ενώσεις στις 13 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν για τα μισθολογικά τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος «κάθετα» είπε ότι οι αποφάσεις του Μισθοδικείου που έκριναν ότι πρέπει να λάβουν οι δικαστές αναδρομικά τις μειώσεις των αποδοχών τους, θα εφαρμοστούν όταν και εάν ξεπεραστούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες. Ακόμη, ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για «αποσυμπίεση» της οικονομικός κατάστασης και για μισθολόγιο δύο ταχυτήτων (οι νέοι δικαστές θα λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές), κ.λπ.

Μετά την συνάντηση αυτή όλες οι δικαστικές Ενώσεις εξέδωσαν κοινή προειδοποιητική ανακοίνωση (βλ. στο τέλος) για κινητοποιήσεις, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών.

Αντίθετα, σήμερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
Να διευκρινιστεί ότι εφόσον γίνονται αυξήσεις στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης, ανάλογες αυξήσεις γίνονται και στις χαμηλότερες βαθμίδες των δικαστών.

Κατόπιν αυτών οι δικαστές προσθέτουν και έναν εύλογο ερώτημα: Εάν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν δυο «καπετανάτα», που κινούνται συγκυριακά κατά περίπτωση. Και αυτό, γιατί οι δικαστικές Ενώσεις συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στη σημερινή συνάντηση παρευρισκόταν ο γενικός γραμματέας (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και παρείχε εξηγήσεις στους πρόεδρους για τα ειδικά μισθολόγια. Όμως, κατά τις δύο αυτές συναντήσεις υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες κυβερνητικές θέσεις για τα μισθολογικά των δικαστών.

Όπως, έλεγαν οι συνδικαλιστές δικαστές, άλλη κυβερνητική γραμμή υπήρχε στις 13 Σεπτεμβρίου και άλλη σήμερα. Σήμερα έγινε μια μεταστροφή 180 μοιρών, δημιουργώντας ερωτηματικά για το τί άλλαξε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έκαναν αναφορά για κυβερνητική διγλωσσία που λειτουργεί -όπως ισχυρίζονται- ως αποσυμπίεστη στην έκρυθμή κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και εν όψει των εξαγγελθεισών κινητοποιήσεων τους σε περίπτωση νέων μειώσεων των αποδοχών τους.

Η ανακοίνωση των πέντε δικαστικών Ενώσεων μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον κ. Χουλιαράκη, έχει ως εξής:

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αθήνα 16-9-2016
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Tην Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 οι Πρόεδροι όλων των Δικαστικών Ενώσεων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη και συζήτησαν το ζήτημα του «εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων, στα οποία ο Υπουργός, όπως μας δήλωσε, εντάσσει και το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών . Ο κ. Υπουργός έδωσε ένα γενικό περίγραμμα των σχεδιασμών της Κυβέρνησης χωρίς να υπεισέλθει σε εξειδικεύσεις και λεπτομέρειες.
Με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού, η εκτίμησή μας είναι ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει νέο μισθολόγιο με περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των νέων δικαστικών λειτουργών. Όπως μας δήλωσε, το σχέδιο νόμου για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», με παράλληλη «αποσυμπίεση» των μισθολογίων. Θα διατηρηθούν δηλαδή οι αποδοχές των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών στα υφιστάμενα επίπεδα με την χορήγηση προσωπικής διαφοράς λόγω των μειώσεων που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και αύξηση των αποδοχών για όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα.
Εκφράσαμε την έντονη αντίδρασή μας σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των αποδοχών μας με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο δεν συνάδουν με το κύρος του λειτουργήματος και της αποστολής μας ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής εξουσίας ισότιμης προς τις άλλες δύο , αλλά και παραβιάζουν πολλαπλώς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν μπορεί να είναι κατώτερες των οργάνων των άλλων δυο λειτουργιών και δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν των ήδη επιβληθεισών. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η φύση του μισθολογίου των δικαστών ως έχοντος ευθύ συνταγματικό έρεισμα στα άρθρα 26 και 88 του Συντάγματος, με τα οποία κατοχυρώνεται η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους δικαστικούς λειτουργούς. Ακόμη , θέσαμε στον Υπουργό τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50 % των αναδρομικών περικοπών σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 127/2016 του Ειδικού Δικαστηρίου, της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών σύμφωνα με την απόφαση 89/2013 του ίδιου Δικαστηρίου και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών. Προτάθηκε από τις Ενώσεις ως προς το πρώτο θέμα η καταβολή των οφειλομένων σε τρείς ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών ( (τέλος 2017 ) , ούτως ώστε να αποφευχθεί η άσκηση αγωγών για το θέμα αυτό και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει λυθεί αμετακλήτως, ενώ για το δεύτερο ζήτημα να βρεθεί λύση που θα αποσκοπεί στην διοικητική επίλυση του με κάθε πρόσφορο τρόπο ενώ συνδέσαμε το τρίτο ζήτημα με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που δεν επιτρέπουν νέες μειώσεις στο μισθολόγιό μας.
Για τα δύο πρώτα ζητήματα η θέση του υπουργού ήταν, ότι θα ρυθμιστούν εάν και όταν αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες και πάντως όχι πριν από το καλοκαίρι του 2018, δεχόμενος να συζητήσει τα θέματα εκ νέου με τις Ενώσεις όταν γίνουν οι υπολογισμοί για το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό. Ενημερώνουμε ότι για εμάς η τήρηση του Συντάγματος και της νομιμότητας καθώς και η πιστή εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων είναι βασικά συστατικά του Κράτους Δικαίου και αναγκαίες προϋποθέσεις διαλόγου και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα «παζαρέματος» με όρους οικονομικούς.

Οι πρόεδροι των Ενώσεων
Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε.
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ.
Δημήτριος Ασπρογέρακας Εισαγγελέας Εφετών
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διγλωσσία και σκοπιμότητα αποδίδουν οι συνδικαλιστές δικαστές στην κυβέρνηση"

Βενιζέλος για δικαστές: Λέγοντας ότι διασφάλισαν τις αποδοχές τους είναι σαν να έκαναν συναλλαγή

«Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Σκάι, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους άλλους δικαστικούς που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο αντικείμενο που είναι θεμιτό είναι η θεσμική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι είναι «τουλάχιστον αντιφατικό αυτός που έχει κατηγορηθεί για απειλή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης να αναγορεύεται ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Ο κ. Τσίπρας είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «ότι θεωρώ αδιανόητο να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό ένα νόμο και να κινηθεί αντίθετα με το δημόσιο συμφέρον γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι να πάρουμε τα χρήματα από τις τέσσερις άδειες» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Αυτός που προκαλεί το θέμα και είναι ο θύτης έρχεται να εμφανιστεί ως κριτής, ως γγυητής της λειτουργίας των θεσμών».

Αποδοχές και συναλλαγή

Στην ίδια συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκάι, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή».

«Δεν είναι αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των δικαστών» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να είναι οι ενώσεις για τα μισθολογικά των δικαστών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για τις αποδοχές των δικαστών αποφαίνεται η δικαιοσύνη και αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ο σφυγμός της κοινωνίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι τον πιάνει «θεσμικός τρόμος» σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ότι καθήκον του ΣτΕ είναι να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας. «Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους».

«Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό».

Επικρίνοντας την δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου Επικρατείας που αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης» συνέχισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

«Τελικά εκβιάζεται η δικανική τους συνείδηση» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας την κυβέρνηση για την σκοπιμότητα της σημερινής συνάντησης με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

«Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια και λειτουργεί ως επιχείρημα σε αυτούς», ανέφερε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος για δικαστές: Λέγοντας ότι διασφάλισαν τις αποδοχές τους είναι σαν να έκαναν συναλλαγή "

Βολές Τσοχατζόπουλου κατά δικαστών και ΠΑΣΟΚ: Είμαι αθώος, έκαναν ζημιά στη σύζυγο και την κόρη μου

Την αθωότητά του διαλάλησε για μία ακόμη φορά απολογούμενος ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Ακης Τσοχατζόπουλος, για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις οποίες κατηγορείται.

Ο πρώην υπουργός τα έβαλε με τους πρώην συντρόφους του, αλλά και με τους δικαστές, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη για όλα τα δεινά που έχει περάσει εξαιτίας της δική του εμπλοκής.

«Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ»
«Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ που έφτασα και σας βεβαιώ ότι δεν έκανα τίποτα. Τίποτα δεν υπήρχε εις βάρος μου. Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου. Δόθηκε η εντύπωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι μία σφηκοφωλιά όπου έμπαιναν οι πράκτορες (όπλων) και έδιναν μίζες δεξιά και αριστερά. Απίθανα πράγματα έχουν ειπωθεί από τους εισαγγελείς μόνο και μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οταν εκφυλίζεται η Δικαιοσύνη από τέτοιους λειτουργούς, δεν γίνεται δουλειά» είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αρχίζοντας την απολογία του και επιχειρώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για μαύρο πολιτικό χρήμα.

Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε ότι ως εκ της θέσεως του δεν είχε κανένα δικαίωμα υπογραφής ή διαπραγμάτευσης, καθώς μόνο αρμόδιο να κρίνει και να εγκρίνει είναι το ΚΥΣΕΑ. "Οποιαδήποτε αγορά ρυθμίζεται από τον νόμο. Το ΚΥΣΕΑ, ανώτατο όργανο, είναι αυτό που κρίνει στο τέλος. Δεν αποφασίζει ο υπουργός...εδώ δικάζεται η πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως τώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και καταλήξανε σε νέα οπλικά συστήματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα».

Βολές κατά Σημίτη
Αναφερόμενους στους πρώην συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι υπήρξε μία «ανίερη συμμαχία» μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά, με μόνο στόχο να τον κλείσουν στην φυλακή, ενώ χαρακτήρισε τον Κ. Σημίτη «ξεπερασμένο και συντηρητικό». Βολές εξαπέλυσε και κατά του Κ.Καστανίδη, ο οποίος -κατά τον κατηγορούμενο- μεθόδευσε μαζί με πρώην σύμβουλό του και νυν εισαγγελικό λειτουργό τη δίωξη σε βάρος του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία καταδικάστηκε.

«Προσπάθησαν να εξοντώσουν τη σύζυγο και την κόρη μου»
Εκτενή αναφορά έκανε και στη Βίκυ Σταμάτη, αλλά και στη κόρη του, η οποία όπως είπε έμεινε τρία χρόνια στη φυλακή. «Υπάρχουν αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης, από άποψης υγείας. Ο εγκλεισμός είναι η χείριστη μορφή, είτε είναι φυλακή είτε είναι ψυχιατρείο. Το ζήσαμε όταν η γυναίκα μου θέλησε να φύγει από το Δρομοκαϊτειο για 12 ώρες για να βγει έξω, να πάρει αέρα. Της απαγόρευσαν να προαυλίζεται, να πάρει καφέ. Πού ήταν τότε η δικαιοσύνη; Οι συνέπειες ήταν τραγικές. Ζημιά ψυχική και σωματική για γυναίκα μου. Βαρύτατη ζημία για την κόρη μου που δεν της επέτρεπαν να πάει με το παιδί της στη Γαλλία για εγχείρηση εγκεφάλου. Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ηταν όλα άνωθεν εντολές. Πολιτικές και δικαστικές εξουσίες αποφάσισαν και αδιαφορούσαν για την τύχη μου ή την τύχη της κόρης μου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βολές Τσοχατζόπουλου κατά δικαστών και ΠΑΣΟΚ: Είμαι αθώος, έκαναν ζημιά στη σύζυγο και την κόρη μου "

Παπαγγελόπουλος: Συμβόλαια μαζί με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης

Συμβόλαια θα καταθέτουν μαζί με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης όσοι ελέγχονται υποχρεωτικά, δηλαδή βουλευτές και υπουργοί, σύμφωνα με κυβερνητική τροπολογία. Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που την κατέθεσε.

Θέλετε να διορθώσετε τη ρύθμιση για την οποία βάλατε την ουρά στα σκέλια όταν δίνατε τη δυνατότητα σε πολιτικούς να έχουν off shore, ρώτησε ο Γιάννης Κουτσούκος.

Δεν έχω ουρά, απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και διευκρίνισε πως δεν έχει σχέση η τροπολογία με τις εξωχώριες εταιρείες.

Νίκος Δένδιας: Γιατί είναι επείγον; Οι πολλές υποχρεώσεις ακυρώνουν τον έλεγχο.
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Έχει να κάνει με τη δημιουργία βάσης δεδομένων καθώς φέτος θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά η όλη διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαγγελόπουλος: Συμβόλαια μαζί με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης"

Πολάκης σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ: Πάντα υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν είδα τότε τέτοιες κινητοποιήσεις

«Η δυσπιστία από πλευράς των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους στα χρόνια των μνημονίων», δήλωσε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ενώ προσπάθησε να τους καθησυχάσει με ένα ρητό: «άλλοι παπάδες ήρθανε, άλλα χαρτιά βαστούνε».

Ο κ. Πολάκης, είπε ότι πάντα υπήρχαν προβλήματα στην Υγεία, αλλά δεν είδε τέτοιες κινητοποιήσεις τότε.

Ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε το πρόγραμμα προσλήψεων, απαντώντας στις καταγγελίες για τα κενά στα νοσοκομεία λέγοντας ότι ήδη έχουν προσληφθεί 1.200 γιατροί, 187 διασώστες του ΕΚΑΒ και 578 μόνιμοι νοσηλευτές, ενώ όπως τόνισε στόχος είναι άλλα 4.000 άτομα να προσληφθούν ως τον Ιανουάριο στον χώρο της Υγείας με χρήματα, ένα κονδύλι περίπου 50 εκατομμυρίων που εξασφαλίστηκε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για την υπόθεση με τα παραπεμπτικά διαγνωστικής αρθροσκόπησης, έκανε λόγο για κομπίνα του κυρίου Σαλμά και των γαμπρών του και στην οποία εμπλέκονται Βορίδης, Σκανδαλάκης και Πατούλης.

Τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια ανάταξης του συστήματος αλλά και για καθυστερήσεις λόγω σαπημένου κράτους.

Ο κύριος Πολάκης τόνισε ότι υπήρχαν σκανδαλώδεις διαδικασίες στην αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο παρελθόν και τόνισε ότι έχουν αγοραστεί 90 σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ άλλα 20 ήταν ανενεργά σε κέντρα υγείας.

Αναφερόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε απόστημα και κεντρικό μηχανισμό μεταφοράς μαύρου χρήματος.

«Ο κατήφορος του συστήματος σταμάτησε αλλά υπάρχουν ακόμη βαθιές πληγές και έχουμε πλήρη συναίσθηση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε ότι αφορά στο στοίχημα που έχει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι »δεν είναι ένα, αλλά είναι πολλά, ενιαία και ταυτόχρονα. Διαπλοκή, άδειες καναλιών, έλεγχος μεγάλου πλούτου και φοροδιαφυγή» είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να οδηγηθεί σε μια μεγάλη αλλαγή το κράτος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ: Πάντα υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν είδα τότε τέτοιες κινητοποιήσεις"

ΕΚΑΒ για ΠΟΕΔΗΝ: «Ένοχη η σιωπή σας τα προηγούμενα χρόνια»

Για «διατεταγμένη υπηρεσία με σαφή προσανατολισμό», «μικροκομματικές τακτικές λασπολογίας» και «προβολή και διάδοση ανακριβειών» κατηγορεί την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας, ότι «η εκκωφαντική σιωπή της τα προηγούμενα χρόνια είναι τουλάχιστον ένοχη».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι η ΠΟΕΔΗΝ «υποβαθμίζει το γεγονός της προμήθειας ασθενοφόρων», επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν, ας ρωτήσουν να μάθουν τι έγινε και ποιος φταίει, από συνάδελφό τους, μεγαλόσχημο συνδικαλιστή και μέλος της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος ήταν μέλος της διοίκησης του ΕΚΑΒ, όταν διενεργείτο ο διαγωνισμός».

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ παραδέχεται ότι ο στόλος των ασθενοφόρων είναι πολύ επιβαρυμένος, ωστόσο, όπως σημειώνει, «αυτή η επιβάρυνση δεν προέκυψε ξαφνικά το τελευταίο έτος, είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής χρήσης πολλών ετών». Επίσης, όπως αναφέρει, οι καταγγελίες για μειωμένη παρουσία στόλου είναι «ακόμα ένα ψέμα», καθώς σήμερα ο μέσος όρος των ασθενοφόρων στην Αττική, σε πρωινή βάρδια, ξεπερνά τα 63 οχήματα, όταν σε προηγούμενες περιόδους μετά βίας έφταναν τα 55», προσθέτοντας, ότι «ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων έχει αυξητικές τάσεις, με πολλές προσπάθειες από διοίκηση και εργαζόμενους, που δεν πυροβολούν τα πόδια τους».

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ κατηγορεί ακόμη την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ για απουσία, «όταν έβλεπε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ασθενοφόρων, διαρκούσε όσο το γεφύρι της Άρτας», όταν «εν μία νυκτί μετατάσσονταν όλοι οι οδηγοί των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ, πλήττοντας καίρια την λειτουργία τους και κατά συνέπεια τη Δημόσια Υγεία», όταν «το ΕΚΑΒ επωμιζόταν όλο το δυσβάστακτο έργο των δευτερογενών διακομιδών με κίνδυνο την κατάρρευσή του», όταν «η πλειοψηφία του προσωπικού που μετατάχθηκε από τα νοσοκομεία, ήταν μεγάλης εργασιακής ηλικίας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε διαρκείς αποχωρήσεις προσωπικού, αλλά το βάρος του έργου να μένει στις πλάτες του ΕΚΑΒ», όταν «διαλύονταν τα νοσοκομεία και οι δομές Δημόσιας Υγείας επί τόσα χρόνια», όταν «στοχοποιούνταν και αποδομούνταν μεθοδικά η δωρεάν Δημόσια Υγεία, σε όφελος της Ιδιωτικής και στοχοποιούνταν συλλήβδην οι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Σήμερα, βλέποντας την τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασφαλιστεί η Δωρεάν Δημόσια Υγεία, σε ένα τοξικό και επιβληθέν δημοσιονομικό περιβάλλον, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν αντέχει να βλέπει να βελτιώνεται αυτό που τόσα χρόνια έβλεπε να καταστρέφεται, με τη συνένοχη σιωπή της», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΑΒ για ΠΟΕΔΗΝ: «Ένοχη η σιωπή σας τα προηγούμενα χρόνια»"

ΑμεA κατά Φίλη: Πετάει έξω από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών τα άτομα με αναπηρία

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, εξαπολύει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία από τις προσλήψεις.
Την αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος εκφράζει με επείγουσα επιστολή της στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη η Ε.Σ.Α.με.Α., για την απαράδεκτη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, έτους 2016-17, μέσω της οποίας αποκλείονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί - παραπληγικοί, από την πρόληψή τους σε ΚΕΔΔΥ ή σε πρόγραμμα παράλληλης στήριξης.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας «για μια ακόμη μία φορά το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, όπως το Σύνταγμα και η νομοθεσία της χώρας επιτάσσουν, αλλά διογκώνει τα προβλήματα αντί να τα επιλύει, με την έκδοση αναχρονιστικών και αντισυνταγματικών διατάξεων.»
Η συγκεκριμένη διάταξη, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Πίνακα Α΄ και το υφιστάμενο καθεστώς πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία, καταδικάζουν το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία και οδηγεί την πλειοψηφία τους στον κοινωνικό αποκλεισμό σημειώνει η ΕΣΑμεΑ και τονίζει ότι στην ουσία διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία.
Τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στο χώρο της εκπαίδευσης:
  • Επαναφορά του Πίνακα Α΄ και την κατά προτεραιότητα πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με το συγκεκριμένο ποσοστό 20% επί του συνόλου των προσλήψεων.
  • Την κατά προτεραιότητα πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν αναπηρία σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό και άνω (50%), η οποία βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στη Γενική Εκπαίδευση.
  • Κατάργηση της διάταξης που αναφέρει τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία όρασης ή ακοής ή τετραπληγίας - παραπληγίας με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, για πρόληψη σε ΚΕΔΔΥ ή στο «πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑμεA κατά Φίλη: Πετάει έξω από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών τα άτομα με αναπηρία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news