facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Νέοι φόροι 2,8 δισ. ευρώ για όλους στον προϋπολογισμό του 2017

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις 2,8 δισ. ευρώ από τα μέτρα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, φέρνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που κατατίθεται την Δευτέρα στην Βουλή.

Το πακέτο του 2017 έχει και πάλι φόρους (έμμεσους και άμεσους) για όλους. Το πρώτο πλήγμα, έρχεται για μισθωτούς και συνταξιούχους και αφορά την μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 σε ένα όριο που κυμαίνεται από τα 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά. 

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι οποίοι παίρνουν 12 μισθούς και συντάξεις.

Παρότι η μείωση του μισθού, μέσω της αυξημένης παρακράτησης ισχύει από 1/1/2016, φέτος θα υπάρξει μια πρόσθετη επιβάρυνση με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. 

Η αυξημένη παρακράτηση για το 2016 ίσχυσε από την 1η Ιουνίου με προοπτική η αύξηση της παρακράτησης για το πρώτο εξάμηνο τους τρέχοντος έτους, να έρθει φουσκώνοντας τον τελικό φόρο της δήλωσης. 

Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 450 - 500 εκ ευρώ από το πακέτο των έμμεσων φόρων που αφορούν:

1. Τα υγρά καύσιμα: Θα αυξηθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. 

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο. 

Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

2. Τα τσιγάρα: 
Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. 

Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

3. Τον καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. 

Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. 

Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

4. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμιστές): Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

5. Την κινητή τηλεφωνία: Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. 

Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Οι επιχειρήσεις 
Οι επιχειρήσεις εκτός από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων που επιβάλλει το συμπληρωτικό μνημόνιο του Ιουνίου και αφορά:

1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.

2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100% για το φορολογικό έτος 2016 (δηλαδή τις δηλώσεις του 2017), από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

3. 
Οι ιδιοκτήτες των ομόρρυθμων εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

Ουσιαστικά, οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το αν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. 

Στα απλογραφικά βιβλία, όπως αποσαφηνίζεται με την τροπολογία, δεν θα επιβάλλεται και φόρος διανεμόμενων κερδών (στο εξής 15%) σε αντίθεση με τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία οι οποίες, εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα, στο 15%.

enikonomia


Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι φόροι 2,8 δισ. ευρώ για όλους στον προϋπολογισμό του 2017"

Αυξάνεται από σήμερα το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών

Από σήμερα 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από το 0,20 στο 0,33 ευρώ το λίτρο.

Σε 15 ημέρες αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από το 0,23 στο 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο.

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται από σήμερα το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών"

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο -Πώς θα γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ

Ετοιμο είναι το νέο πόρισμα της επιτροπής Λιάκου για τις αλλαγές που θα εισαχθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πόρισμα, όπως αναφέρει το «Βήμα» έχει πάρει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στην επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με αυτό, πλέον το Λύκειο θα εκδίδει μόνο Εθνικό Απολυτήριο ή Πιστοποιητικό Σπουδών. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει ούτε βαθμός πρόσβασης ούτε μηχανογραφικό δελτίο προς συμπλήρωση από τους μαθητές. Επίσης, όσον αφορά στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα θέτουν κριτήρια ανά μαθήματα για το 20% της αξιολόγησης των υποψηφίων, ενώ το υπόλοιπο 80% θα προκύπτει από το Εθνικό Απολυτήριο.

Εξάλλου, κάθε μαθητής θα παρακολουθεί συνολικά έξι μαθήματα, από τα οποία θα επιλέγει τα τέσσερα από τέσσερις κύκλους μαθημάτων. Κάποια από αυτά, δε, θα παρέχονται σε σε δύο επίεδα (βασικό και υψηλό). Οσον αφορά την απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου, θα απαιτείται συγγραφή δπλωματικής εργασίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου, συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα δημιουργικότητας, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Τέλος, Πιστοποιητικό Σπουδών θα παίρνουν εκείνοι οι μαθητές που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το Εθνικό Απολυτήριο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο -Πώς θα γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ "

Αποδοκιμάζει ο δήμαρχος Καισαριανής την αυριανή επίσκεψη Τσίπρα στο σκοπευτήριο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κυριακή το Σκοπευτήριο Καισαριανής, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την απόδοση του χώρου στον Δήμο της περιοχής, όμως ο Δήμαρχος του... γύρισε την πλάτη.

Ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ Δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, με επιστολή του μάλιστα προς την κυβέρνηση αιτιολογεί την στάση του, τονίζοντας πως δεν θα πάρει μέρος σε μια εκδήλωση που η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει για την «εξιλέωσή της».

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε με μεγάλη πλειοψηφία αποφασίσει να μην συνδιοργανώσει με την κυβέρνηση την εν λόγω εκδήλωση.

Η επιστολή του Δημάρχου Καισαριανής στην κυβέρνηση:

«Αγαπητοί κύριοι,
Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 2 Οκτωβρίου 2016 και ως απάντηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής σε ανοιχτή του συνεδρίαση και με παρουσία σε αυτό κατοίκων της πόλης μας συζήτησε τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούσαν τη ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Καισαριανής για σαράντα χρόνια το σύνολο του χώρου του Σκοπευτηρίου. Κοινή πεποίθηση όλων στη συζήτηση ήταν το γεγονός ότι ο χώρος του Σκοπευτηρίου αποτελεί κατάκτηση μακροχρόνιων αγώνων του καισαριανιώτικου λαού. Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού που και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δε του χαρίστηκε από κανέναν. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής πολιτικής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή την παραχώρηση για σαράντα χρόνια στο Δήμο μας όλης της έκτασης του χώρου του Σκοπευτηρίου, για να τιμήσει τους αγώνες που έχουν γίνει για αυτό, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2016.

Στη συνεδρίασή του επίσης αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι δε θα συμμετέχει σε συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την κυβέρνηση και την ΕΡΤ με αφορμή το νόμο για την παραχώρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική.

Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη διάσταση με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των κατοίκων της Καισαριανής και στρέφεται συνολικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις του. Ψηφίζει και εφαρμόζει μνημόνια, υλοποιώντας μια πολιτική που τσακίζει το λαό με φόρους και μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ξεπουλά, και με τα νέα μέτρα προχώρα σε ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μειώνει δραματικά τα κονδύλια στους δήμους προωθώντας την πολιτική της ανταποδοτικότητας, προσθέτοντας και νέα βάσανα και φορολογία στο λαό. Συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ συμφωνώντας με τις αποφάσεις της που αιματοκυλούν τους λαούς στην μέση ανατολή και αλλού, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις εστίες τους.

Στο πνεύμα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ως δήμαρχος Καισαριανής, τιμώντας την ιστορία της πόλης, την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα από τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων γενιών, τους 750 εκτελεσμένους στο Σκοπευτήριο, δε θα παρευρεθώ στην εκδήλωση στις 2 Οκτώβρη.»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκιμάζει ο δήμαρχος Καισαριανής την αυριανή επίσκεψη Τσίπρα στο σκοπευτήριο"

Ανακοίνωση των αστυνομικών για τις καταγγελίες που αφορούν στο Α.Τ. Ομονοίας

Η ΠΟΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την καταγγελία για κακοποιήσεις ανηλίκων στο Α.Τ. Ομονοίας και τη σχετική ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση:

«Η Ερώτηση των είκοσι ένα (21) κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα προληπτικού αστυνομικού ελέγχου μεταναστών στο Πολυτεχνείο την 27-09-2016, προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά αφενός γιατί είναι σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το συμβάν και αφετέρου γιατί διαφαίνεται ότι υιοθετούν θέσεις και απόψεις πριν υπάρξει επίσημο Πόρισμα της συντεταγμένης Πολιτείας που αυτοί πρωτίστως ως κυβερνητικοί βουλευτές και Π.Γ. εκπροσωπούν και στηρίζουν.

Οι βασικές αυτές αντιφάσεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση γιατί πριν ελεγχθούν οι καταγγελίες, θέτουν και θέματα μιας δήθεν προβληματικής λειτουργίας του θεσμού της Αστυνομίας με τρόπο τουλάχιστον άκομψο. Φαίνεται ότι οι απόψεις του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων – Μεταναστών» και των «εκπροσώπων» της Κατάληψης Στέγης με την ονομασία «2ο Φιλοξενείο», όπως αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους, είναι πέραν πάσης κριτικής και αμφιβολίας ενώ αντίθετα οι επίσημες απόψεις του αρμόδιου Υπουργείου ελαχίστη αξία έχουν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων αστυνομικών εκφράζει τον μεγάλο και έντονο προβληματισμό του για ότι, πρωτόγνωρα, συμβαίνει και θεωρεί ότι δεν προάγεται ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας και των θεσμών της, δεν προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με αυτόν τον τρόπο αλλά επί της ουσίας υποσκάπτονται. Αν η επίσημη Πολιτεία και τα όργανά της δεν είναι σε θέση να το κάνουν είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν τα διάφορα «Συντονιστικά Καταλήψεων», τα «Φιλοξενεία» κλπ κυρίως για έναν λόγο: γιατί όλα αυτά λειτουργούν και προσφέρουν στην ανέλιξη μιας Πολιτείας πλησίον, δίπλα και σε αρμονική συνύπαρξη με το οργανωμένο κράτος και όχι απέναντι.

Καλούμε όλα τα Κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα γιατί έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι ίσως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, «επαναστατικής γυμναστικής» και «πολιτικού μασάζ» θυματοποιούν άκριτα σκληρά εργαζόμενους αστυνομικούς συναδέλφους μας και δημιουργούν επικίνδυνες λογικές οι οποίες δεν συνάδουν με οργανωμένο ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κράτος εν έτει 2016.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος

Ο Γενικός Γραμματέας
ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση των αστυνομικών για τις καταγγελίες που αφορούν στο Α.Τ. Ομονοίας"

Ερντογάν προς ΕΕ: «Πείτε τώρα αν μας θέλετε ή όχι»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

«Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις εδώ και 53 χρόνια μαρτυρά τις προθέσεις τους απέναντί μας» εκτίμησε, καλώντας τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.

«Η συμπεριφορά της Ευρώπης είναι ίδια με κάποιου που δεν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του που έδωσε στην Τουρκία» επισήμανε επίσης ο Τούρκος ηγέτης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τις διακηρύξεις της Ένωσης, ιδίως εκείνες σχετικά με την μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, που συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία», καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ «θα επιχειρήσει να το θεσπίσει σε κριτήριο στην διαδικασία ένταξης».

«Η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του με τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τον Ερντογάν.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν προς ΕΕ: «Πείτε τώρα αν μας θέλετε ή όχι»"

Γονείς στην Κω:«Όχι» σε παραχώρηση σχολικών κτιρίων για προσφυγόπουλα

Την αντίθεση τους για παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο νησί εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι γονέων τονίζουν ότι όλοι συμφώνησαν ότι «όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, και τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση» εκφράζουν όμως συγκεκριμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις για την παραχώρηση των σχολικών κτιρίων επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες και ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής και περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους , για ιατρικούς λόγους».

Επισημαίνεται επίσης η έλλειψη σχολικών υποδομών και οι ελλείψεις που υπάρχουν, που θα επιδεινωθούν εάν ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο σύστημα εκπαίδευσης και καταλήγουν στις εξής προτάσεις:

α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,
β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών συμφωνούν με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο hotspot γιατί όπως αναφέρουν «δεν έχουμε υποδομές, με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας».

«Σε περίπτωση που αγνοηθούν οι προτάσεις μας, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γονείς στην Κω:«Όχι» σε παραχώρηση σχολικών κτιρίων για προσφυγόπουλα"

Μεγάλη ανισότητα των φύλων στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει σταθερά ανάμεσα στις αποδοχές των ανδρών και των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα φανερώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, ο μέσος μεικτός μισθός για τις γυναίκες είναι 226,81 ευρώ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών. Συγκεκριμένα, οι απολαβές των γυναικών ανέρχονται σε 860,64 ευρώ, ενώ των ανδρών στα 1087,45 ευρώ.

Το μισθολογικό «προβάδισμα» των αντρών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερες απολαβές στην εργασία με πλήρες ωράριο, όπου ο μέσος άνδρας έχει μεικτό μισθό λίγο πάνω από 1.306 ευρώ, δηλαδή περίπου 202 ευρώ πάνω από τη μέση γυναίκα συνάδελφό του.

Αντίθετα, οι γυναίκες απολαμβάνουν πενιχρό προβάδισμα που δεν φτάνει καν τα 10 ευρώ στην μερική απασχόληση, όπου όμως οι μέσες αποδοχές είναι τόσο χαμηλές ώστε ο μέσος καθαρός μισθός βρίσκεται κάτω ακόμα κι από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας.

Αιτία ακόμα και αυτού του μικρού προβαδίσματος όμως δεν είναι ότι οι ημιαπασχολούμενες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ημερομίσθιο – αντίθετα, οι άνδρες πλεονεκτούν – αλλά ότι οι γυναίκες εργάζονται πάνω από μία ημέρα περισσότερο κάθε μήνα.

Μάλιστα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι σαφώς περισσότερες από τους άνδρες, 286 χιλιάδες γυναίκες έναντι 230 χιλιάδων ανδρών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη ανισότητα των φύλων στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα "

Πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας κατηγορείται ότι κολλούσε ένσημα στα παιδιά της

Με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας (νόθευση) κατ’ εξακολούθηση, απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και απάτης κατ’ εξακολούθηση κάθισε από χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ Καλαμάτας.

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και ορίστηκε να συνεχισθεί την προσεχή Τετάρτη.

Αν και τα ποσά για τα οποία κατηγορείται είναι μικρά και αφορούν ένσημα των παιδιών της και το επίδομα παιδιών στη σύνταξή της, η υπόθεση εγείρει ηθικά ζητήματα, λόγω της θέσης της στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά και της ενεργής δράσης της στα πολιτικά, αυτοδιοικητικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής μας. Έχει διατελέσει σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. στο νομό και ήταν υποψήφια σε δημοτικό ψηφοδέλτιο.

Ένσημα

Η υπόθεση προχώρησε έπειτα από πειθαρχικό έλεγχο που έγινε από τον ασφαλιστικό οργανισμό και εν συνεχεία τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Την ΕΔΕ διενήργησε ο τότε διευθυντής του ΙΚΑ Πύργου και, όπως τόνισε χθες στην κατάθεσή του, διαπιστώθηκε ο καταλογισμός από την κατηγορούμενη κάποιων οικοδομικών ενσήμων στα παιδιά της, είτε χωρίς να τα δικαιούνται είτε χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες. Τόνισε δε ότι κάποιες ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) ήταν ψευδείς.

Τα αμφισβητούμενα ημερομίσθια είναι περίπου 500. Σε μία περίπτωση, ένα από τα παιδιά της, ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα, τις ίδιες ημέρες, είχε κολλήσει ένσημα ότι είχε εργασθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και στην Καλαμάτα.

Επίσης, όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2012 δήλωσε ψευδώς ότι τα παιδιά της δεν εργάζονται, ούτε λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, και ως προστατευόμενα έπαιρνε το ανάλογο επίδομα.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ακόμα ότι λόγω της θέσης της, κάποιοι υπάλληλοι, της παραχώρησαν τον υπολογιστή τους και έμπαινε στο σύστημα του ασφαλιστικού οργανισμού με την ηλεκτρονική τους υπογραφή.

Άρνηση κατηγοριών

Από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης έχουν αναπτυχθεί ισχυρισμοί άρνησης των κατηγοριών. Για τα ένσημα και το συγκεκριμένο περιστατικό, επισημάνθηκε ότι το παιδί της βρισκόταν σε άδεια από την εργασία του στην Αθήνα και έκανε κάποια μεροκάματα στην Καλαμάτα, ενώ για το επίδομα στη σύνταξη, ότι τα χαρτιά στο φάκελο ήταν απλές φωτοτυπίες και θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί από οποιονδήποτε. Επίσης, ο δικηγόρος της, Βασίλης Δημαρέσης, κατέθεσε αίτημα διακοπής της δίκης, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν οι εργοδότες, που φαίνονται στα επίδικα ένσημα, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε.

Στοιχεία και γεγονότα κατέθεσε στο δικαστήριο και η τωρινή αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας, η οποία είπε ότι ο πειθαρχικός έλεγχος για τη συγκεκριμένη υπάλληλο ξεκίνησε το 2011, ενώ τον Απρίλιο του 2011 κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης και έπειτα από 2 μήνες έλαβε κανονικά τη σύνταξή της και τα αναδρομικά.

Μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε την έκπληξή της για τους χρόνους ρεκόρ καταβολής της σύνταξης και των αναδρομικών. Το δικαιολόγησε, όμως, λέγοντας ότι είχε γνωριμίες στη διοίκηση.

Ακολούθως είπε ότι από το 2011 έως το 2013 είχε χαθεί το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και ενδιάμεσα η κατηγορούμενη βγήκε σε σύνταξη. Το 2013 διατάχθηκε ΕΔΕ.

Επίσης, ανέφερε ότι το ποσό που της είχε καταλογισθεί ήταν περίπου 3.000 ευρώ και το έχει επιστρέψει, ωστόσο παρατήρησε ότι υπήρξε μεγάλη δυσφήμηση του ΙΚΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε σε καταθέσεις των εργοδοτών από τους οποίους είναι τα επίμαχα ένσημα, ότι αυτοί δεν είχαν συντάξει ΑΠΔ και αυτό το έκανε η κατηγορουμένη.

τharrosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας κατηγορείται ότι κολλούσε ένσημα στα παιδιά της"

Η γενιά των 338 ευρώ

Αποδοχές που μετά φόρων βρίσκονται κάτω από το επίδομα ανεργίας λαμβάνουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚΑ, για τον μήνα Φεβρουάριο, όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός. 

Ο μέσος μεικτός μισθός για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκε στα 403 ευρώ, δηλαδή περίπου 338 ευρώ καθαρά, χαμηλότερος από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.

Το ποσό καταδεικνύει ότι οι αποδοχές για τους μερικώς απασχολούμενους στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλές που δεν υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο για να λειτουργούν ως κίνητρο για εργασία (το αποκαλούμενο reservation wage), καθώς ένας άνεργος μπορεί να εξασφαλίσει εφάμιλλα ή περισσότερα χρήματα απλά εισπράττοντας το επίδομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, σε καθεστώς μερικής απασχόλησης βρίσκονταν 527.299 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν τρεις στους δέκα ασφαλισμένους στο Ταμείο.



Ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και της μερικής απασχόλησης, είναι 981 ευρώ μικτά. Ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 1.219,40 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις από 218.656 κοινές επιχειρήσεις και 9.946 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 1.759.152, εκ των οποίων 1.725.349 σε κοινές επιχειρήσεις και 33.803 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 21,32 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,47 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,22.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η γενιά των 338 ευρώ"

Σταθάκης: Ουσιαστική λύση για το χρέος από το 2018 και βλέπουμε...

Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Σταθάκης αναφέρει: «Η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

Στην ερώτηση γιατί επιμένει το ΔΝΤ στα εργασιακά και κατά πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Σταθάκης λέει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων είναι θεσμικό και αναφέρεται σε διαρθρωτικές αδυναμίες», εκτιμώντας πως «μπορεί γρήγορα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία».

«Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, αντίστοιχο εκείνων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Επιτροπή Σοφών κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, στη βάση των οποίων έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ο διάλογος. Στον βαθμό που όλες οι πλευρές σεβαστούν τη συμφωνημένη διαδικασία, πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος» καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Ουσιαστική λύση για το χρέος από το 2018 και βλέπουμε..."

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η οικογένεια Καλογρίτσα για €21 εκατ.

Για το ποσό των περίπου 21 εκατ. ευρώ ελέγχεται σύσσωμη η οικογένεια Καλογρίτσα για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» με αφορμή διαφορετικές υποθέσεις, που εκτείνονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Οικονομική Εισαγγελία ως την Εισαγγελία Εφετών.

Την Παρασκευή ο οικονομικός εισαγγελέας είχε καλέσει προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτες φοροδιαφυγής τις δύο κόρες Καλογρίτσα. Για τον ίδιο λόγο και τις ίδιες κατηγορίες εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών και σε Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου η εισαγγελική πρόταση που αφορά τον πατέρα και επικεφαλής του ομίλου Χρήστο Καλογρίτσα, αν πρέπει τελικά να παραπεμφθεί ή να απαλλαγεί, όπως ζητάει ο ίδιος.

Σε σχέση με τις εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη του υιού, που εξπεσε της τηλεοπτικής άδειας, Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα πληροφορίες επιμένουν ότι εκκρεμεί υπόθεσή του στα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου. Φαίνεται πάντως ότι μετά την άσκηση σε βάρος του δίωξης, εκείνος, λίγο πριν από την αίτηση για τις άδειες, έκανε ρύθμιση και κατέβαλε μέρος του οφειλομένου φόρου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, ώστε να εξαλειφθεί το αξιόποινο της φοροδιαφυγής, αλλά χωρίς να εξαφανίζεται αυτομάτως και η κατηγορία του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος, κάτι που θα κριθεί από τον αρμόδιο ανακριτή.

Στο μεταξύ νέες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη δημιουργεί η δημοσιοποίηση των δηλώσεων του μεγαλοεργολάβου, ο οποίος εμφανιζόταν να διαβιοί με εισοδήματα που δεν υπερέβαιναν τις 10.000 ευρώ ενώ έπαιρνε ακόμη και επιτροφή από την Εφορία. Οι αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή προκάλεσαν την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανσίου, όταν εντοπίστηκαν αδήλωτα εισοσήματα για την περίοδο 2001-13 ύψους 36 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλόγισε πρόσθετους φόρους 32 εκατ. ευρώ, οι οποίοι πρέπει να καταβληθούν άμεσα

Νωρίτερα ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου, επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, με έγγραφό του ζήτησε να γνωστοποιηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές τα κριτήρια με βάση τα οποία σε περίπου 100 περιπτώσεις, από τη λίστα των 400 φοροφυγάδων που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, είχαν επιβληθεί σε ορισμένους γενναίες εκπτώσεις από τους φόρους που όφειλαν στο Δημόσιο και έπρεπε να καταβάλουν αμέσως. Στον κατάλογο των 400 προσώπων ορισμένα από τα οποία κάποιοι έχουν μεγάλες περικοπές στις οφειλές τους εμπεριέχεται και ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος μετά και τη δημοσιοποίηση της νέας εκτεταμένης φοροδιαφυγής που τον αφορά βρίσκεται στο επίκεντρο και νέων ερευνών από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η Οικονομική Εισαγγελία είχε διερευνήσει τα προηγούμενα χρόνια και τις εκπτώσεις των φόρων από την Επιτροπή του άρθρου 70Α, που είχε οηγήσει ολόκληρη δικογραφία στην ανάκριση. Τελικά και το νέο καθεστώς επιβολής εκπτώσεων φόρων για τους νέους φοροφυγάδες φαίνεται ότι εμφανίζει κενά που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η οικογένεια Καλογρίτσα για €21 εκατ."

Σχεδόν διπλάσιους πρόσφυγες από τη χωρητικότητά τους έχουν τα κέντρα στα νησιά

Ακόμα 153 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, καθώς συνεχίζονται οι ροές προς τη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια παρά τη σταδιακή επιδείνωση του καιρού.

Στα ελληνικά νησιά στεγάζονται πλέον 14.173 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από τη χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας, που χτίστηκαν με προδιαγραφές για μόλις 7.450.

Συνολικά στη χώρα μας βρίσκονται πλέον 60.736 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή όμως, με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε Τετάρτη.

ω Από τις 20 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η σχετική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έχουν επιστραφεί στη γείτονα χώρα μόλις 578 άτομα.

Το τρίμηνο από τα μέσα Ιουνίου, που περιλαμβάνει και την περίοδο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχουν γίνει μόλις 116 επαναπροωθήσεις, αφότου η Άγκυρα απέσυρε τους αστυνομικούς συνδέσμους που είχε στείλει στη χώρα μας για το συντονισμό των επιστροφών.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά και το σχέδιο των Βρυξελλών για μεταφορά 160.000 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ από τον περσινό Ιούλιο, έως τώρα έχουν διαμοιραστεί σε άλλες χώρες μόνο 5.651 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 4.455 βρίσκονταν στην Ελλάδα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν διπλάσιους πρόσφυγες από τη χωρητικότητά τους έχουν τα κέντρα στα νησιά "

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες στο ΑΤ Ομόνοιας

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, προκάλεσε η καταγγελία ότι πέντε ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία έπεσαν θύματα εξευτελισμού από αστυνομικούς στο ΑΤ Ομόνοιας.

Ο κ. Ζαγοραίος έδωσε ήδη παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας την οποία ανέλαβε ο Εισαγγελέας Γιώργος Νούλης.

Τα πέντε παιδιά, ηλικίας 9 έως 14 ετών, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να έχουν τσάντες με στολές και πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση και προφανώς για αυτό τον λόγο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου παρέμειναν για περίπου 7 ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια, έπεσαν θύματα εξευτελιστικών πράξεων, κρατήθηκαν σε κελιά μαζί με τοξικομανείς και ποινικούς κρατούμενους, ενώ δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες στο ΑΤ Ομόνοιας"

Οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν πληρώνουν εισιτήριο σε τρόλεϊ και λεωφορεία

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η εισιτηριοδιαφυγή, καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» στις συγκοινωνίες να διερύνεται ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα νούμερα οκτώ στους δέκα επιβάτες σε τρόλεϊ και λεωφορεία δεν πληρώνουν.

Σύμφωνα με την Ημερησία, τα έσοδα του φετινού Αυγούστου, ήταν ακόμα λιγότερα και από τον περσινό, όπου υπήρχε ακόμα φρέσκο το σοκ των capital controls. Μάλιστα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ πέρσι τον Αύγουστο τα έσοδα του ΟΣΥ ανήλθαν στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, φέτος δεν ξεπέρασαν τα 5, την ώρα που η μισθοδοσία του οργανισμού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως αποκαλύπτουν εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, αρκετοί από τους επιβάτες χρησιμοποιούν ως πρόφαση το ότι είναι άνεργοι, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τη νέα ρύθμιση που επιτρέπει σε ανέργους που θα επιδείξουν κάρτα ΟΑΕΔ, να επιβιβάζονται χωρίς εισιτήριο.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη των προϋπολογισμών, η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ) είχε για το 2015 έσοδα 111,5 εκατ. ευρώ και έξοδα 144 εκατ. ευρώ. Τοτα προηγούμενα χρόνια εμφάνιζε κερδοφορία κι έτσι δεν χρειάστηκε να επέμβει το κράτος, ενώ φέτος θα λάβει επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Από την άλλη ο ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) εμφάνισε συνολικά κέρδη σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και έξοδα 377 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, αν επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» και συνεχιστεί η μείωση στις εισπράξεις από τα εισιτήρια, οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν πληρώνουν εισιτήριο σε τρόλεϊ και λεωφορεία "

Αμήχανη η ΕΕ μπροστά στο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για τους πρόσφυγες

Με αμηχανία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με την αποδοχή ή μη της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι το τρίτο που διοργανώνεται μέσα στη χρονιά σε κράτος-μέλος, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Ουκρανία από τους Ολλανδούς.

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;» είναι το κάθε άλλο παρά ουδέτερο ερώτημα που αποφάσισε να θέσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν, ο οποίος εμφανίζεται πλέον να βάλλει απευθείας κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας πρωτοβουλία ήταν η πρόταση για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Με αυτό το ερώτημα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το παιχνίδι μπορεί ήδη να είναι χαμένο για τις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τον τελευταίο χρόνο, η ουγγρική κυβέρνηση έχει πολεμήσει με κάθε μέσο το έκτακτο σχήμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο ωστόσο μετά από μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο του 2015.

Πάντως, η Ουγγαρία -όπως και κάποιες άλλες χώρες- δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις περίπου 1.300 μετεγκαταστάσεις που της αναλογούν.

Παρ΄ όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές για κοινή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας επιπλέον του έκτακτου μηχανισμού και ένα μόνιμο μηχανισμό ποσοστώσεων στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να σχετικοποιήσει το πολύ πιθανό «όχι» των Ούγγρων, η Επιτροπή φαίνεται να θέτει ως προτεραιότητα τη μη αμφισβήτηση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

«Τα κράτη-μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση της εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κύκλοι της Επιτροπής τονίζουν κατ' επανάληψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να αφορά μόνο μελλοντική νομοθεσία.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο «όχι» των Ούγγρων, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί επί της ουσίας ως πλήγμα για τη νομιμοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και την ενότητα των μελών της.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του ως προς την απειλή για κάτι τέτοιο, προειδοποιώντας σε ομιλία του το καλοκαίρι πως «εάν καθιερωθούν τα δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σε κίνδυνο».

Ενδεικτικά, από την άλλη, του πώς αντιμετωπίζουν τα πράγματα οι κυβερνώντες στην Ουγγαρία είναι ασφαλώς τα όσα ανέφερε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Άντρας Γκιγιουρκ, επικεφαλής της ουγγρικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υπεραμυνόμενος της απόφασης του Ορμπάν να οργανώσει δημοψήφισμα ανέφερε: «Αυτό το δημοψήφισμα αφορά τι είδους Ευρώπη θα έχουμε στο μέλλον. Θέλουμε να επιτραπεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να σφετεριστούν εξουσίες που δεν τους έχουν δοθεί από τις ιδρυτικές συνθήκες; Βλέπουμε σήμερα μια ΕΕ που αμφισβητείται σοβαρά, και βασικός λόγος γι' αυτό είναι ότι οι ιθύνοντες και οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες έχουν χάσει την επαφή με τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών. Δίνοντας στους ανθρώπους φωνή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα -το δικαίωμα να αποφασίσουν ποιος μπορεί να ζει στη χώρα του- η Ουγγαρία θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την ΕΕ, το οποίο ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει την Ένωση να διορθώσει την πορεία της».

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμήχανη η ΕΕ μπροστά στο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για τους πρόσφυγες"

Ωραιόκαστρο: Με ιδιωτικά λεωφορεία η μεταφορά των μαθητών

Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινά η μεταφορά των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή της Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου με ιδιωτικά λεωφορεία, με ενεργοποίηση της προηγούμενης σύμβασης που είχε υπογραφεί από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι καθώς από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών με τον ΟΑΣΘ ασχοληθήκαμε επιστάμενα με το θέμα, προτείνοντας λύσεις. Πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και στον αντιπεριφερειάρχη, Θεοφάνη Παπά για την άμεση κινητοποίησή του που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη του συγκεκριμένου αποτελέσματος» δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών της εν λόγω περιοχής, καθώς τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση των μαθητών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ωραιόκαστρο: Με ιδιωτικά λεωφορεία η μεταφορά των μαθητών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news