facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Συνελήφθη πρώην ταμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για υπεξαίρεση 462.375 ευρώ

Συνελήφθη από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ο πρώην ταμίας του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, 55 χρονών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού και απιστία σε βάρος της υπηρεσίας.

Ο πρώην ταμίας κρατείται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και τη Δευτέρα θα παραπεμφθεί στον ανακριτή.

Σύμφωνα και με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, ο πρώην ταμίας κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσά μεγαλύτερα των 462 χιλιάδων ευρώ, το διάστημα από το 1995 έως το 2010.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Ταμείου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά την 17ετία 1995-2012, ο κ. Μπέζος είχε πει ότι το ποσό της υπεξαίρεσης των 462.375,83 ευρώ από τον τότε ταμία προέρχεται κατά 425.726 ευρώ από νοσήλια που απέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, εισπράχθηκαν από τον ταμία, αλλά ποτέ δεν τα κατέθεσε στο ταμείο του νοσοκομείου και δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης. Το υπόλοιπο ποσό των 36.589,41 ευρώ αφορά ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις υπαλλήλων, από δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν, αλλά τα χρήματα δεν αποδόθηκαν ποτέ από την πλευρά του ταμία στα ασφαλιστικά ταμεία.

eleftheriaonline

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη πρώην ταμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για υπεξαίρεση 462.375 ευρώ "

Bloomberg: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές

Το ελληνικό χρέος η πηγή όλων των συγκρούσεων - Η απουσία του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα - Καθησυχαστικές πηγές της κυβέρνησης καθώς δεν θεωρούν «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου - Πλήρης διάψευση των προβλέψεων Τσίπρα για λύση στο θέμα του χρέους έως το τέλος του 2016

Μία ακόμη... βόμβα περίμενε την ελληνική οικονομία καθώς δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση που επαληθευθεί θα οδηγήσει σε απόλυτο εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες που μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη του δράματος που όλοι βιώσαμε στο α' εξάμηνο του 2015. Παράλληλα διαψεύδει πλήρως, για μία ακόμη φορά, τις αισιόδοξες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016 και ως εκ τούτου θα «ανοίξει ο δρόμος» για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο.

Όμως έχει καταστεί φανερό ότι και η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πλήθος επιθέσεων από βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), οι οποίοι τον «κατηγορούν» πως τους υποσχέθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου το «βάρος» για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα είναι μικρότερο.

Πάντως ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Η πληροφορία ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ έλαβε το μήνυμα ότι ελάφρυνση χρέους δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχει ζητήσει, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον για το Ταμείο να κάνει πάλι τα «στραβά μάτια» και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Επομένως, «δηλώνει» από τώρα ότι δεν μετάσχει μέχρι η Γερμανία, που είναι το βασικό εμπόδιο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει τις εκλογές της και αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει για το ελληνικό χρέος.

Το γεγονός ότι η πληροφορία διαχέεται από τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δείχνει επίσης ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις προς τη Γερμανία, δεδομένου ότι για την κυβέρνηση Μέρκελ η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πρόβλημα, διότι η έγκριση του τρίτου μνημονίου από τη γερμανική βουλή είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επομένως η απόσυρση του ΔΝΤ δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία.

Επιπλέον, όμως τίθεται και ένα ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης και το τρίτο μνημόνιο.

Μένει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρτίζει εκθέσεις και θα αξιολογεί την πορεία του προγράμματος, αλλά δεν θα έχει veto στις αποφάσεις.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » " Bloomberg: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές "

Αγριο «ψαλίδι» στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων Δημοσίου

Απέναντι σε μειώσεις των μερισμάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% συγκριτικά με αυτό που έπαιρναν το 2015 βρέθηκαν 280.000 συνταξιούχοι του δημοσίου.

Αυτήν την φορά, το μέρισμα ήταν ακόμη πιο μικρό από το ποσό που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι αρχές Ιουλίου, καθώς έχει παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αναπροσαρμόστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και η μείωση «μετράει» από 1/1/2016.

Δεδομένου ότι πριν την ψήφιση του πρόσφατου νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο έχει διευκρινιστεί πως τα υπερβάλλοντα ποσά, δηλαδή η διαφορά από την αναδρομική προσαρμογή, θα παρακρατηθεί σε δυο ισόποσες δόσεις, στα τέλη Σεπτέμβρη και τέλη Δεκέμβρη.

Για παράδειγμα: συνταξιούχος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έφυγε με 35ετία έπαιρνε μέρισμα 202,28 ευρώ.

Με τον νέο τύπο το μέρισμά του αναπροσαρμόστηκε στα 131 ευρώ (μείωση 35,2%).

Η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και το νέο μέρισμα είναι 71,28 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά την διαφορά αυτή (71,28 ευρώ) για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο.

Άρα τα αναδρομικά του είναι 71,28 Χ 3 = 213,84.

Η συνολική οφειλή του μοιράζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή 213,84/6 = 35,65 ανά μήνα.

Στο τέλος Σεπτέμβρη εισπράττει μέρισμα για τρεις μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) και γι’ αυτό θα του παρακρατηθούν από το συνολικό ποσό 3 μήνες αναδρομικών.

Έτσι η πρώτη δόση αναδρομικών ορίζεται στα 106,95 ευρώ και ο δικαιούχος θα εισπράξει τελικά 286,05 ευρώ για το τρίμηνο.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » " Αγριο «ψαλίδι» στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων Δημοσίου "

Προσφυγικό: Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ μετά τις καταγγελίες Βουδούρη

Με αφορμή τις πρόσφατες σοβαρές καταγγελίες του Έλληνα πρώην Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης για σοβαρό έλλειμμα σε διαχειριστικό και οργανωτικό επίπεδο, αλλά και κακοδιαχείρισης κονδυλίων σχετικά με το προσφυγικό, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί, εάν σκοπεύει η Επιτροπή να ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες καθώς και τον πραγματικό αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταγγελίες Βουδούρη κάνουν λόγο για σκόπιμη απόκρυψη από την Κυβέρνηση περίπου 10.000 προσφύγων. Επίσης, ιδιαίτερο ερώτημα απευθύνει για το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κυρίως για τους τρόπους χρηματοδότησης και άσκησης ελέγχου στη διαχείριση των κονδυλίων από αυτές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατες σημαντικές καταγγελίες Έλληνα θεσμικού αξιωματούχου της Κυβέρνησης παρατηρείται στη χώρα σοβαρό έλλειμμα σε διαχειριστικό και οργανωτικό επίπεδο σχετικά με το προσφυγικό.

Ειδικότερα, ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε δημόσια σε υπερκοστολογήσεις για σχέδια δημιουργίας δομών φιλοξενίας από το αρμόδιο Υπουργείο, αδιαφανείς αναθέσεις έργων αντί διενέργειας διαγωνισμών, αυξημένο μέσο κόστος ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, έλλειψη σύνταξης προϋπολογισμού για τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα αυτό.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι αποκρύπτεται σκόπιμα από την κυβέρνηση ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 10.000 πρόσφυγες παραπάνω από τον επίσημο αριθμό που δίνεται στη δημοσιότητα.

Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεών μου για την επικείμενη αποστολή στην Ελλάδα ευρωπαίου ειδικού διαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό καθώς και για την καθυστέρηση αξιοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον τομέα αυτό, ερωτάται η Επιτροπή

1. Σκοπεύει η Επιτροπή να ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες και με ποιόν τρόπο;

2. Ποιός είναι ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής από τις ελληνικές Αρχές;

3. Ελέγχει τη διαχείριση των κονδυλίων από τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα για το προσφυγικό που χορηγούνται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Προσφυγικό: Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ μετά τις καταγγελίες Βουδούρη "

Η απάντηση του επιχειρηματία-καναλάρχη Καραγεώργη για την σύλληψή του: Αγνοούσα το ένταλμα

Την δική του απάντηση για την σύλληψή του, την οποία χαρακτηρίζει ως «τυπική» έδωσε ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγεώργης.

Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, αγνοούσε την ύπαρξη του εντάλματος εις βάρος του. Διαμαρτύρεται κατά του αρμόδιου εισαγγελέα ο οποίος όπως αναφέρει δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις αλλά εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τονίζει ότι δεν ευσταθεί ότι είναι αγνώστου διαμονής.

Αναλυτικά η δήλωση Καραγεώργη:

«Το 2010 ανέπτυξα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ολλανδία με συνεταίρους Ολλανδούς πολίτες. H δραστηριότητα αφορούσε επένδυση σε γαλακτοβιομηχανία της Ολλανδίας, η οποία δυστυχώς πτώχευσε το 2011. Από το ολλανδικό κράτος ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης, γεγονός το οποίο εγώ αγνοούσα. Εν συνεχεία, ο σύνδικος, χωρίς ουδέποτε να με καλέσει, διαβίβασε τα στοιχεία της υπόθεσης στην ολλανδική εισαγγελία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας, χωρίς και πάλι να με καλέσει για να δώσω εξηγήσεις, άσκησε δίωξη και εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, θεωρώντας με ως πρόσωπο άγνωστης διαμονής, γεγονός το οποίο ασφαλώς δεν ισχύει, αφού τυγχάνω γνωστό πρόσωπο, με γνωστές επαγγελματικές δραστηριότητες και με γνωστή διεύθυνση . Με βάση το εν λόγω ένταλμα, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα, όπως και όλης της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σε πλήρη άγνοιά μου και χωρίς ποτέ να έχω δώσει έστω μία κατάθεση, επήλθε η τυπική σύλληψή μου, ώστε να παρουσιασθώ ενώπιον των ολλανδικών αρχών.

Είναι δεδομένο, ότι δεν στοιχειοθετούνται ούτε οι λόγοι για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά ούτε, και πολύ περισσότερο, οι αναγγελλόμενες κατηγορίες, τις οποίες θα αντικρούσω στα πλαίσια του Νόμου, όταν μου γνωστοποιηθούν.

Σεβόμενος πλήρως τους νόμους και χωρίς να βαρύνομαι με οποιαδήποτε παράνομη πράξη, θα παράσχω τις εξηγήσεις μου ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Η απάντηση του επιχειρηματία-καναλάρχη Καραγεώργη για την σύλληψή του: Αγνοούσα το ένταλμα "

Με μία ακόμα κατηγορία προτείνεται η δίκη του Π.Ψωμιάδη & του αδελφού του

Με νέα πρόταση, που περιλαμβάνει επιπλέον κατηγορίες κι ένα ακόμη πρόσωπο, ο αντεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, εισηγείται να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, άλλοτε αντινομάρχης, Διονύσης Ψωμιάδης, για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, να δικαστούν τα αδέλφια Ψωμιάδη, εκτός από τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης που τους αποδίδονται, και επιπλέον για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Ο εισαγγελέας στην ίδια πρόταση, «δείχνει» το εδώλιο στον πρώην γενικό γραμματέα της Νομαρχίας, Δημήτρη Λευκόπουλο, για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία, που φέρεται ότι τέλεσαν τα αδέλφια Ψωμιάδη. Κατά πληροφορίες, οι παραπάνω πράξεις είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η πρόταση του εισαγγελέα έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης πρότασής του για την ίδια υπόθεση, κατά την οποία είχε ζητήσει να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τα αδέλφια Ψωμιάδη, όπως επίσης έξι ακόμη πρόσωπα, μεταξύ αυτών, ένας πρώην αντινομάρχης, πρώην διευθυντές και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Το δικαστικό συμβούλιο τότε ανέπεμψε την υπόθεση στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, προς περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να «φωτιστούν» συγκεκριμένες πτυχές της δικογραφίας. Μετά την περάτωση της διαδικασίας, η δικογραφία επέστρεψε στον Αχ. Ζήση προς υποβολή νέας πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο, κάτι που έγινε τώρα.

Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι ζημιώθηκε κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ.

«Από το σύνολο των συμπληρωματικών καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γινόταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων…» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη νέα πρόταση του Αχ. Ζήση.

Να σημειωθεί ότι ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-2009 στη Νομαρχία με εργαζομένους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά εδώ για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Το λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών, που με βούλευμα θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Με μία ακόμα κατηγορία προτείνεται η δίκη του Π.Ψωμιάδη & του αδελφού του "

«Διαύγεια» στις δαπάνες μη κερδοσκοπικών φορέων που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση

Στο φως βγαίνουν στο εξής οι δαπάνες μη κερδοσκοπικών φορέων που λαμβάνουν δημόσιο χρήμα άνω των 3.000 ευρώ ετησίως, με την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Επιχορηγουμένων Φορέων».

Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, σωματεία, ιδρύματα, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και λοιποί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν την υποχρέωση να αναρτούν στο πρόγραμμα «Διαύγεια» τα στοιχεία που εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε η επιχορήγηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Με εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δίνεται προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 για τη δημοσίευση των απολογιστικών στοιχείων δαπανών, ενώ για όσους υπόχρεους δεν το πράξουν προβλέπεται διακοπή της επιχορήγησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Διαύγεια» στις δαπάνες μη κερδοσκοπικών φορέων που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση "

Εντολή για προσωρινή δέσμευση της περιουσίας της οικογένειας Μαρινόπουλου

Την απόφαση να δεσμευθεί προσωρινά η ατομική περιουσία των μελών της οικογένειας Μαρινόπουλος και συγκεκριμένα των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου εξέδωσε o Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών.

Αποδίδοντας έτσι την ευθύνη στους ίδιους ενώ θεώρησε ότι τα μέλη του ΔΣ κατ’ εντολή του ενέργησαν κατ'εντολή τους.

Ο Δικηγόρος των προμηθευτών Νίκος Αγαπηνός δήλωσε ότι «πρόκειται για απόφαση-σταθμό και είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της της οικογενείας Μαρινόπουλος»

Η ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας Αγαπηνός:

«Μετά από αίτημα της Δικηγορικής Εταιρίας Νίκος Αγαπηνός, χορηγήθηκε σήμερα Προσωρινή Διαταγή από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών με αντικείμενο την μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας των μελών της οικογένειας Μαρινόπουλος και συγκεκριμένα των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου.

Η ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της της οικογενείας Μαρινόπουλος με την ατομική τους περιουσία με την ιδιότητα των μετόχων που άσκησαν κυριαρχική επιρροή στην εταιρία για τις ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσαν τα μέλη του ΔΣ κατ’ εντολή τους

Η απόφαση διέσπασε το καταρχήν ανεύθυνο του μετόχου με την ατομική του περιουσία για τα εταιρικά χρέη με την νομική βάση της αδικοπρακτικής ευθύνης των μετόχων στην οποία στηρίχθηκαν οι αιτήσεις μας.

Πρόκειται για τέσσερεις αποφάσεις «σταθμό» και ήδη η εταιρία μας προχωράει άμεσα στις νόμιμες διαδικασίες για την υλοποίηση του περιεχομένου των ανωτέρω Προσωρινών Διαταγών».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Εντολή για προσωρινή δέσμευση της περιουσίας της οικογένειας Μαρινόπουλου "

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 21 βουλευτών για την καταγγελία για εξευτελισμό ανηλίκων στο ΑΤ Ομονοίας

Τις υπογραφές 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ερώτηση που κατατέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφορικά με καταγγελία για εξευτελισμό ανηλίκων προσφύγων – μεταναστών, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας.

Οι βουλευτές αναφέρονται σε καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών/τριων», το μεσημέρι της Τρίτης (27/9) στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο, στην οδό Ασκληπιού, για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης.

Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά, ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες, 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα - μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο της καταγγελίας που επικαλούνται οι βουλευτές, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Εν τέλει, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του.

Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας, κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών, γεγονός το οποίο γνωρίζει και το αρμόδιο υπουργείο.

«Το παραπάνω περιστατικό -εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία- υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας έχουν βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, κακομεταχείρισης και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο ΑΤ και ακόμη τι μέτρα θα λάβει ενάντια σε εκείνους τους επίορκους αστυνομικούς, οι οποίοι κηλιδώνουν με τις πράξεις τους το Σώμα αλλά και την ελληνική Πολιτεία γενικότερα, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 21 βουλευτών για την καταγγελία για εξευτελισμό ανηλίκων στο ΑΤ Ομονοίας "

Που δόθηκαν οι 28 «άγονες» αεροπορικές γραμμές

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών παροχής δημόσιας υπηρεσίας ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σημειώνοντας πως το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο έφτασε κατά μέσο όρο τα 36 εκ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα το συνολικό αντιστάθμισμα που θα καταβληθεί βάσει της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας ανέρχεται περίπου σε 9 εκατομμύρια ετησίως, έναντι 45 εκατομμυρίων ετησίως που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά αποτελέσματα για τις 28 αεροπορικές γραμμές:

Κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αεροπορικές εταιρείες για εκμετάλλευση από 01/10/2016 έως 30/09/2020 χωρίς αποκλειστικότητα και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα των ακόλουθων 8 εκ των 28 γραμμών: Αθήνα-Πάρος, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Κύθηρα, Αθήνα-Σκιάθος, Αθήνα-Ζάκυνθος, Αθήνα-Κάρπαθος, Θεσσαλονίκη-Χίος και Θεσσαλονίκη-Σάμος, η ανάθεση της εκμετάλλευσης των 20 τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας από 1ης Οκτωβρίου 2016 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020, κατόπιν διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας, κατακυρώθηκε ως ακολούθως:

-Στην αεροπορική εταιρεία ASTRA AIRLINES οι γραμμές:

Αθήνα – Κάλυμνος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 1.377.270,66 ευρώ και

Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Ικαρία έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 2.121.603,14 ευρώ.

-Στην αεροπορική εταιρεία OLYMPIC AIR οι γραμμές:

Αθήνα – Λέρος χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος,

Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος,

Αθήνα – Σκύρος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 1.894.712 ευρώ και

Ρόδος – Καστελόριζο έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 3.676.796 ευρώ

-Στην αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS οι γραμμές:

Αθήνα – Σύρος χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος,

Αθήνα – Αστυπάλαια έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 1.580.000 ευρώ,

Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 3.180.000 ευρώ

Για τις κάτωθι γραμμές για τις οποίες δεν υπεβλήθησαν προσφορές ή δεν προέκυψε ανάθεση από τη διαγωνιστική διαδικασία, διενεργήθηκε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την εκμετάλλευση των γραμμών από 01/10/2016 μέχρι 31/03/2017 ως ακολούθως:

Στην αεροπορική εταιρεία OLYMPIC AIR οι γραμμές:

Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 606.884 ευρώ

Ρόδος – Κως– Κάλυμνος-Λέρος-Αστυπάλαια έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 508.930 ευρώ

Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 84.787 ευρώ,

Θεσσαλονίκη –Σκύρος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 169.585 ευρώ.

-Στην αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS οι γραμμές:

Αθήνα – Μήλος χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος ευρώ,

Αθήνα – Νάξος χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος ευρώ,

Αθήνα – Σητεία έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 82.953 ευρώ,

Άκτιο – Σητεία έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 320.738 ευρώ,

Αλεξανδρούπολη – Σητεία έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 320.782 ευρώ,

Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 376.527 ευρώ.

Παράλληλα προκηρύχθηκε νέα διαγνωστική διαδικασία για την εκμετάλλευσή τους από 01/04/2017 έως 31/03/2021.

Για τη γραμμή Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά, για την οποία δεν υπεβλήθη προσφορά, τροποποιήθηκε η ισχύουσα μέχρι 31/08/2018 σύμβαση της εταιρείας ASTRA AIRLINES κατόπιν τροποποίησης ως προς το αντιστάθμισμα (660.000 ευρώ ετησίως).

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » " Που δόθηκαν οι 28 «άγονες» αεροπορικές γραμμές "

Ακυρώνονται τα ασφαλιστήρια της Enterprise ασφαλιστικής

Ενημέρωση για την ασφαλιστική εταιρία Enterprise Insurance Company παράσχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γιβραλτάρ (Gibraltar Financial Services Commission - GFSC), ο Προσωρινός Εκκαθαριστής της ασφαλιστικής εταιρίας Enterprise Insurance Company Plc κ. Frederick White πληροφόρησε τους ασφαλισμένους και το δίκτυο διανομής των προϊόντων της Enterprise ότι έχει την πρόθεση, στην επικείμενη αναφορά του προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ, να υποβάλει σύσταση για το διορισμό εκκαθαριστή στην εταιρία, καθώς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις φερεγγυότητας.

Η ημερομηνία υποβολής της αναφοράς είναι η 26η Οκτωβρίου 2016 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την ίδια ημερομηνία θα καταστούν άκυρα όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχει εκδώσει η Enterprise. Γι' αυτό, πρέπει οι ασφαλισμένοι στην Enterprise να αναζητήσουν εγκαίρως εναλλακτικές λύσεις για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Ακυρώνονται τα ασφαλιστήρια της Enterprise ασφαλιστικής "

Λαμία: Πανό και συνθήματα από αγρότες κατά του υπουργού Αποστόλου

Μπορεί τα τρακτέρ να μην είναι παρατεταγμένα στα μπλόκα, όπως τον χειμώνα που μας πέρασε, όμως φαίνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους αγρότες.

Αυτή τη φορά, ήταν οι αγρότες της ΠΑΣΥ, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με πανό και συνθήματα στη Λαμία.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, την οποία χαρακτήρισαν κομματική φιέστα, όπως μεταδίδει το lamiastar.gr, απαίτησαν και πήραν τον λόγο και αποχώρησαν, αφού, όπως εξήγησαν, δεν θέλουν «να ακούσουν κι άλλα παραμύθια».

Για παράσταση συγκεκριμένου κομματικού χώρου μίλησε, από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Αποστόλου, στην έναρξη της ομιλίας του. Ο υπουργός, σε μια άδεια από αγρότες αίθουσα, ανέπτυξε την αγροτικη πολιτική της κυβέρνησης σε βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και φορείς.

Ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε την άμεση καταβολή των ενισχύσεων και της επιστροφής του φόρου από το πετρέλαιο.


Έκραξαν τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και... από LAMIASTARGR

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Πανό και συνθήματα από αγρότες κατά του υπουργού Αποστόλου "

«Ντου» συνδικαλιστών της ΔΕΗ σε βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπουλάτε τα πάντα [βίντεο]

Συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν λεκτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Μίμη Δημητριάδη.

Οι συνδικαλιστές του «Σπάρτακου» και της «Ένωσης» αποδοκίμασαν τον βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξεπουλά τα πάντα από το ελληνικό Δημόσιο».

Ο ίδιος ο βουλευτής πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου επιχείρησε να πείσει τους παρευρισκόμενους συνδικαλιστές ότι το υπερταμείο είναι δημόσιο και ότι έχει δημιουργηθεί για να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και όχι για να την πουλήσει, αλλά άκουγε τις έντονες αντιδράσεις τους.
kozanimedia
Διαβάστε Περισσότερα » " «Ντου» συνδικαλιστών της ΔΕΗ σε βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπουλάτε τα πάντα [βίντεο] "

«Πράσινο φως» για να συνεχιστούν οι έρευνες για τον Μπεν

Συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες των Βρετανών ερευνητών στο χωράφι που βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι 2000 ετών καθώς δόθηκε, σύμφωνα με το βρετανικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην Κω, η απαραίτητη άδεια για να προχωρήσουν οι ανασκαφές στο σημείο. 

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής δημιουργήθηκε στο νησί μία μικρή αναστάτωση αφού ο ιδιοκτήτης του χωραφιού στο οποίο βρίσκεται το αγροτόσπιτο όπου διέμενε ο Μπεν με την οικογένειά του 25 χρόνια πριν, εξέφρασε τις αμφιβολίες αναφορικά με τις έρευνες λόγω της αρχαίας ανακάλυψης. Οι Βρετανοί αξιωματικοί, όμως δεν θέλησαν να βάλουν στοπ στις ανασκαφές τουλάχιστον μέχρι να δοθεί εντολή από τις αρμόδιες αρχές, όπως και έγινε αφού με εισαγγελική εντολή διακόπηκαν για κάποιες ώρες οι έρευνες στο χωράφι.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι έρευνες αυτή την ώρα συνεχίζονται κανονικά αφού δόθηκε η απαραίτητα άδεια από τις αρμόδιες Αρχές. 

«Χθες ανακαλύψαμε κάποιους αρχαίους τάφους στην περιοχή την οποία ερευνούμε. Λόγω αυτής της ανακάλυψης, έπρεπε να γίνουν σήμερα κάποιες συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές και τον ιδιοκτήτη έτσι ώστε να διασφαλιστεί το συγκεκριμένο σημείο. Την ώρα των συζητήσεων τα μέλη της ερευνητικής μας ομάδας επικεντρώθηκαν στο δεύτερο σημείο που επιθυμούμε να ερευνήσουμε. Οι συζητήσεις ευοδώθηκαν και είμαστε πάλι εδώ στο σημείο και οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε από τη μεριά του, ο επικεφαλής των Βρετανών ερευνητών, Τζον Κάζινς.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Πράσινο φως» για να συνεχιστούν οι έρευνες για τον Μπεν "

Ιερώνυμος: Κάποιοι θέλουν αφελληνισμό και αποχριστιανισμό

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Εκκλησίας με την πολιτεία, καθώς η Ιεραρχία, με αιχμή τις αλλαγές στα Θρησκευτικά, ασκεί ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -σε πρόσωπα και πολιτικές.

Σε συνέχεια της κόντρας με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας σε μαθητές από την Ορεστιάδα, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα και οι οποίοι τον επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή., υπογράμμισε: «Πρέπει να αγαπάμε την Πατρίδα και την Ορθοδοξία. Είναι μερικοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα και θέλουν να κάνουν αφελληνισμό και κάποιοι που δεν αγαπάνε την Εκκλησία και θέλουν αποχριστιανισμό».

«Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία δεν πωλούνται. Είναι δικά μας. Μας ανήκουν και θα τα κρατήσουμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, για να προσθέσει πως «ό,τι παραλάβαμε από τους πατέρες μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, είτε είναι από την πατρίδα είτε από την Ορθοδοξία. Να ξέρετε, από την Ιστορία, ότι όσοι τα έβαλαν με τους δύο αυτούς θεσμούς, έχασαν».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, επισήμανε ότι είναι κρίσιμα τα χρόνια και ότι «μας ζηλεύουν».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος, κατά την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα τον περασμένο Απρίλιο, είχε βρεθεί στο 2ο Γυμνάσιο και είχε προσκαλέσει τους μαθητές να επισκεφθούν την Αθήνα -όπερ και εγένετο. 

Από χθες, περίπου 100 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ορεστιάδος φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα, όπου θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή. 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε ιστορικές ιερές μονές. 

Σήμερα το πρωί επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία και να λάβουν την ευχή του. 

Τη φιλοξενία, τη σίτιση και τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στις ιερές μονές των μαθητών έχει αναλάβει το Κέντρο Παιδείας Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ιερώνυμος: Κάποιοι θέλουν αφελληνισμό και αποχριστιανισμό "

Πλήρωσε τα 20,5 εκατ. της α' δόσης για την άδεια ο Σαββίδης

Επισήμως υπερθεματιστής ανακηρύχθηκε με απόφαση της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες. Το συνολικό τίμημα που πρέπει να καταβάλει για να πάρει την άδεια ανέρχεται στο ποσό των 61.500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Κώστα Φωτιάδη, ο κ.Σαββίδης κατέβαλε ήδη την πρώτη δόση, που ανέρχεται στο ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο επικυρώνεται η θέση του κ.Σαββίδη ως υπερθεματιστή για την απόκτηση μιας εκ των τεσσάτων τηλεοπτικών αδειών, «εγκρίνεται το υπ' αρ. 28/30/9/2016 Πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού για τη χορήγηση τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευθυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), με το οποίο ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής για μία (1) από τις τέσσερις (4) δημοπρατηθείσες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής λεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) η εταιρεία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED» έναντι τιμήματος 61.500.000 ευρώ (εξήντα ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ).

Δείτε τι είχε δηλώσει ο Ιβάν Σαββίδηςprotothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πλήρωσε τα 20,5 εκατ. της α' δόσης για την άδεια ο Σαββίδης "

Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανασκευάζει: Η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει

Στην αρχή, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδειξε προσήλωση στην αρχή της ουδετερότητας η οποία ευλόγως μεταφράστηκε σε ουδετεροφιλία του Βερολίνου υπέρ της Άγκυρας, αφού ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε να απαντήσει αν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος ανήκουν στην Ελλάδα!

Η τοποθέτηση του Μάρτιν Σέφερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων προκάλεσε σάλο και έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις -οι οποίες ακολούθησαν κατά πως φαίνεται- εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι για το Βερολίνο «η συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Η αρχική δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συνθήκη της Λωζάνης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, ο Μάρτιν Σέφερ απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Ανασκευάζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει»

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Μάρτιν Σέφερ για τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ήττα για την Τουρκία και πρέπει να αναθεωρηθεί, το Βερολίνο επιχειρεί να ανασκευάσει τη αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διευκρινίζοντας προηγούμενη δήλωση, σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανασκευάζει: Η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει "

Βουλγαρία: Απαγορεύτηκε η ολική κάλυψη προσώπου σε δημόσιους χώρους

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απαγόρευσε την Παρασκευή το ολικό κάλυμμα προσώπου σε δημόσιους χώρους, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα ενισχύσει την ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων Ισλαμιστών στην Ευρώπη.

Ο νόμος «απαγόρευσης της μπούρκα», που προώθησε ο εθνικιστικός συνασπισμός Πατριωτικό Μέτωπο, απηχεί παρόμοια μέτρα σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, που έχουν αντίστοιχη νομοθεσία που απαγορεύουν τη μπούρκα ή το νικάμπ.

Όσοι δεν εφαρμόσουν το νόμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 1.500 λέβα (860 ευρώ) καθώς και την αναστολή πληρωμής των κοινωνικών τους επιδομάτων.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της τουρκικής κοινότητας της χώρας αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, η οποία ακολούθησε την απαγόρευση του ολικού καλύμματος του κεφαλιού σε δημόσιους χώρους σε πολλές βουλγαρικές πόλεις. Υποστήριξε ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν σχετίζεται με τα θρησκευτικά ενδύματα αλλά ο μόνος στόχος του είναι να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια και να διευκολυνθεί η παρακολούθηση με κάμερες.

«Ο νόμος δεν κατευθύνεται άμεσα κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων και δεν είναι καταπιεστικός», δήλωσε ο Κρασίμιρ Βέλτσεφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος GERB. «Δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό νόμο για την ασφάλεια των παιδιών μας».

Βάσει του νόμου, δεν επιτρέπονται τα καλύμματα προσώπου σε κρατικές υπηρεσίες, σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και δημόσιους χώρους αναψυχής. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται για λόγους υγείας και για επαγγελματικούς λόγους.

Οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν περίπου στο 12% του βουλγαρικού πληθυσμού των 7,2 εκατ. κατοίκων και οι περισσότεροι ανήκουν σε μια, κυρίως τουρκική, κοινότητα.

Οι μουσουλμάνες στη χώρα παραδοσιακά δεν φορούν νικάμπ ή μπούρκα, εκτός από μια μικρή ομάδα στην κοινότητα των Ρομά, που πρόσφατα την υιοθέτησε, πυροδοτώντας εντάσεις στην πόλη Παζαρτζίκ. Πολλοί Βούλγαροι ανησυχούν ότι οι εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ίσως απειλήσει την κυρίως ορθόδοξη, χριστιανική κουλτούρα τους και συμβάλει στην ριζοσπαστικοποίηση μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλγαρία: Απαγορεύτηκε η ολική κάλυψη προσώπου σε δημόσιους χώρους "

Καταγγελίες για απίστευτα καψόνια στο ΑΤ Ομόνοιας σε ανήλικα προσφυγόπουλα -Τι λέει η δικηγόρος τους

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μετά την καταγγελία πέντε ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα εξευτελισμού από αστυνομικούς στο ΑΤ Ομόνοιας.
Τα πέντε παιδιά, ηλικίας 9 έως 14 ετών, εντοπίστηκαν να έχουν τσάντες με στολές και πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση και γι' αυτό τον λόγο προσήχθησαν(!) στο αστυνομικό τμήμα.
Εκεί παρέμειναν για περίπου 7 ώρες, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια, ενώ αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να κάνουν «καψόνια».
Όταν αφέθηκαν ελεύθεροι, οι γονείς ενός εκ των ανηλίκων κατέθεσαν μηνύσεις, με την ΕΛ.ΑΣ να έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κράτησης των παιδιών στο ΑΤ, έδωσε -μέσω ανάρτησης στο Facebook- η συνήγορος του ενός ανηλίκου, Ηλέκτρα Κούτρα.
H κ. Κούτρα υποστήριξε ότι οι πέντε νεαροί έπεσαν θύματα εξευτελιστικών πράξεων, κρατήθηκαν σε κελιά μαζί με τοξικομανείς και ποινικούς κρατούμενους, αλλά και ότι δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 
Ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Κούτρα:

"Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, κατά το μεσημέρι, η αστυνομία σταμάτησε 5 παιδιά από τη Συρία, μεταξύ 9-14 χρονών, συνοδευόμενα από 2 ενήλικες, οι οποίοι περπάταγαν από τη σχολική κατάληψη όπου μένουν, στο κέντρο της Αθήνας, προς κοντινό πολιτιστικό χώρο, για να παρουσιάσουν θεατρική παράσταση σχετικά με τις ζωές τους στη Συρία. Μετέφεραν τις στολές τους σε πλαστική σακούλα -η στολή περιελάμβανε στολές και παιδικά πλαστικά όπλα, αυτά που αγοράζουμε στα σουπερμάρκετ. 4 αστυνομικοί τους σταμάτησαν στο δρόμο, τους ακινητοποίησαν και κάλεσαν ενισχύσεις, αναφέροντας ότι εντόπισαν "μια ένοπλη ομάδα". Παρά το προφανές, από μια απλή ματιά, του αβάσιμου (αν όχι γελοίου) χαρακτήρα μιας τέτοιας "υπόθεσης", δεκάδες αστυνομικοί έφτασαν και τους μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα.
Μεταφέρθηκαν τα παιδιά σε απομονωμένο δωμάτιο από 2 αστυνομικούς, όπου τους ζητήθηκε να γδυθούν τελείως, με διαδοχικές εντολές για κάθε ρούχο. Όταν 2 από αυτά αρνήθηκαν να βγάλουν τα εσώρουχα, η αστυνομία άσκησε σωματική βία εις βάρος τους, και κατόπιν ο ένας υπέκυψε και το αφαίρεσε, ενώ το άλλο συνέχισε να φέρνει αντιρρήσεις και του αφαιρέθηκε το εσώρουχο δια της βίας. Ένα 3ο παιδί επίσης υπέστη σωματική βία, το ανάγκασαν να σκύψει ενώ ήταν γυμνό και στους 4 ζητήθηκε να κάνουν στροφές ενώ ήσαν γυμνοί περισσότερο από μία φορά, για να έχουν οι αστυνομικού την ευκαιρία να έχουν μια καλή παρουσίαση και περιμετρική θέα στα σώματα και τα γενετικά όργανα των παιδιών.. Τους φώναζαν με λέξεις όπως "fuck" και "μαλάκα". Το τελευταίο παιδί στη σειρά άρχισε να κλαίει και να ζητάει τη μητέρα του.
Οι άλλοι του συνέστησαν να γδυθεί, προκειμένου να μη ξυλοκοπηθεί και αυτό. Μετά, τους ζητήθηκε να ντυθούν και στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ενός αστυνομικού, ως ομάδα και το καθένα ξεχωριστά. Τα κινητά των παιδιών και τα υπάρχοντά τους κατασχέθηκαν de facto, εκτός οποιασδήποτε επίσημης διαδικασίας, και για ώρες δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά. Παρέμειναν σε κατάσταση στέρησης της ελευθερίας για περισσότερο από 6 ώρες, ανάμεσα σε ενήλικες χρήστες ναρκωτικών και ποινικών προσαγόμενων. Όσο για νερό, τους συνέστησαν, όταν ικέτευσαν γι'αυτό, να πάνε να πιουν απευθείας από τη τουαλέτα του αστυνομικού τμήματος που ήταν αδύνατο να προσεγγισθεί λόγω της βρόμας και οσμής. Δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους για να καλέσουν τους γονείς τους.
Αφότου απελευθερώθηκαν όλοι τους (με την μνεία ότι επρόκειτο περί "απλής προσαγωγής"), εθελοντές ξεκίνησαν να ζητούν τρόπους να καταγγελθεί η μεταχείρισή τους. Τους απέτρεψαν από την άμεση καταγγελία των συμβάντων. Γύρω στις 8μμ, οι γονείς και τα παιδιά επέστρεψαν στο αστυνομικό τμήμα συνοδευόμενοι από δικηγόρο απαιτώντας να επιτραπεί να κατατεθεί μήνυση. Τους ζητήθηκε να πουν την ιστορία τους κατ' επανάληψη σε διαφορετικούς αστυνομικούς, εκτός του τυπικού πλαισίου, παρ'όλες τις καταγγελίες της δικηγόρου.
Όταν επί τέλους ξεκίνησε να δίνεται κατάθεση, περίπου 2 ώρες αργότερα, μέσα σε διαρκή τηλεφωνήματα, την άφιξη και παρουσία ακόμη και του επικεφαλής της ασφάλειας της περιοχής που οδήγησε τις μαρτυρίες να σταματήσουν στη μέση της κατάθεσης, οι γονείς και τα παιδιά παραπέμφθηκαν σε διαφορετική υπηρεσία (από το αστυνομικό τμήμα στο τμήμα ασφαλείας). Αφού τους έκαναν να περιμένουν για άλλες 2 ώρες για να ξεκινήσει η μήνυση-κατάθεση, ενημερώθηκαν πως το Τμήμα Ανηλίκων της ΓΑΔΑ είχε αποφασιστεί να αναλάβει αυτή την υπόθεση, οπότε το παιδί που του είχε διακοπεί η κατάθεση έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή (ΓΑΔΑ). Εκεί, το παιδί του οποίου είχε διακοπεί η κατάθεση, οδηγήθηκε σε δωμάτιο με δύο αστυνομικούς και διερμηνέα του οποίου τα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά στον γονέα και στη δικηγόρο, στους τελευταίους ζητήθηκε αυστηρά να περιμένουν έξω από το χώρο που βρισκόταν το παιδί. Το παιδί μπήκε σ'αυτό το δωμάτιο στις 1.23 πμ στις 28 Σεπτεμβρίου και βγήκε εξαντλημένο και χλωμό 3 ώρες αργότερα, στη διάρκεια του οποίου ο γονιός και η δικηγόρος δεν μπορούσαν να έχουν επαφή μαζί τους, παρ'όλα τα αιτήματά τους.
Στη συνέχεια, κλήθηκε από τον γονιό να δώσει κατάθεση, παρ'όλες τις διαμαρτυρίες πως το παιδί είχε υποστεί ψυχολογικά τραύματα και ήταν ξεθεωμένο (κόντευε 5 η ώρα τα ξημερώματα) και θα έπρεπε να φύγουν αμέσως. Αρνήθηκαν στο παιδί (δηλ.στη νομικό σύμβουλό του και στον γονιό του) πληροφορίες για το περιεχόμενο της κατάθεσής του. Αρνήθηκαν επίσης στη δικηγόρο αίτημα το παιδί να έχει επείγουσα αξιολόγηση από παιδοψυχολόγο πριν την κατάθεση, ώστε να αξιολογηθεί αν μπορεί να αντέξει να μείνει μόνος με αστυνομικούς, μόλις λίγες ώρες αφού έπεσε θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας με τέτοια ένταση.
Σε κάποιο σημείο, περισσότεροι αστυνομικοί εισήλθαν όπου ήταν το παιδί. Ρωτήσαμε ποιοι ήταν και γιατί επέτρεπαν σ'όλους αυτούς τους αστυνομικούς να μπουν, και πήραμε την απάντηση πως "εργάζονται εδώ".
Αποκαλύφθηκε πως το παιδί ήρθε αντιμέτωπο, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον δράστη των ειδεχθών εγκλημάτων που μόλις είχε υποστεί...
Το βρίσκω ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ πως παιδιά κουβαλώντας τις στολές τους και παιχνίδια αντιμετωπίστηκαν ως τρομοκράτες, ακριβώς επειδή τυχαίνει να είναι προσφυγόπουλα. Ένα δεκάχρονο "δυτικό" παιδί ποτέ δεν θα θεωρούνταν ύποπτο επειδή προχωρά στο δρόμο κρατώντας τη στολή του και ένα πανηγυριτζίδικο όπλο παιχνίδι. Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ σε δημοκρατικές κοινωνίες παιδιά να υποβάλλονται σε γδύσιμο και να παρουσιάζουν τα γενετικά τους όργανα σε αστυνομικά όργανα, και να φωτογραφίζονται έξω από κάθε πλαίσιο νομιμότητος, από αυτούς που στη θεωρία έχουν τεθεί για να τους εξυπηρετούν και να τους προστατεύουν, ή να τους συνιστούν να πιουν νερό από βρωμερές τουαλέτες που χρησιμοποιούν οι χρήστες ναρκωτικών, όταν εκλιπαρούσαν για νερό. Το θεωρώ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ το γεγονός ότι και ο γονιός του παιδιού ΚΑΙ η υπερασπίστρια, παραπλανήθηκαν και αγνοήθηκαν κατ'αυτόν τον τρόπο. Το βρίσκω ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ πως περαιτέρω θυματοποίηση του παιδιού έπαιρνε μέρος κάτω από τη μύτη της υπερασπιστή, ενώ την παραπλανούσαν για τη ταυτότητα των ατόμων που έμπαιναν στο χώρο όπου το παιδί και ο πατέρας έδιναν κατάθεση, και ενώ παραμελούσαν τελείως την ιδιότητά της ως υπερασπίστριας.
Το βρίσκω ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ πως μετά από τέτοιες ενέργειες, η εν λόγω αστυνομική υπηρεσία θα ζητούσε από τη δικηγόρο να "φέρει" (sic) τα άλλα παιδιά και τους γονείς τους να υποβληθούν σε ανάλογες "αισθητικές". Το βρίσκω δύσκολο να πιστέψω πως αυτοί που επιμένουν για ώρες να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα να καταθέσουν μήνυση αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν κατηγορούμενοι, ενώ ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος κατά παιδιών έμπαινε και έβγαινε ελεύθερα (το χώρο όπου το θύμα του προσπαθούσε να αρθρώσει αίτημα λογοδοσίας) αντί να συλληφθεί αμέσως, να ανακριθεί και να βρεθεί ενώπιον του αρμόδιου Δικαστή.
Κάτι είναι πραγματικά λάθος για την έκταση της εξουσίας κάποιων κρατικών αξιωματούχων που πιστεύουν ότι μπορούν να ασκούν πάνω στα παιδιά, την αντοχή τους και την καθεαυτή νοητική ακεραιότητα, σ'ένα φαινομενικά ανεξέλεγκτο πλαίσιο μη λογοδοσίας και ατιμωρησίας.
Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να αποτελέσει ορόσημο για αυτή την κοινωνία.
Οι αστυνομικοί έλεγχοι και οι σωματικές έρευνες θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο, που απαγορεύει τις διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του εθνοτικού χαρακτηρισμού, κακομεταχείρισης και αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας. Θα πρέπει να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για την ευαλωτότητα των παιδιών, και να διαφυλάσσουν την αξιοπρέπειά τους. Να εξασφαλισθεί ένας λειτουργικός, ανεξάρτητος, πρακτικός και αποτελεσματικός μηχανισμός καταγγελιών και λογοδοσίας για την αστυνομική αυθαιρεσία.
Ο περιορισμός των ανθρώπων σε αστυνομικά τμήματα για ώρες, χωρίς καμία λογική και εξατομικευμένη υποψία ποινικών παραπτωμάτων θα πρέπει να σταματήσει. ΤΩΡΑ."
efimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελίες για απίστευτα καψόνια στο ΑΤ Ομόνοιας σε ανήλικα προσφυγόπουλα -Τι λέει η δικηγόρος τους "

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με τις δηλώσεις του, σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Συνθήκη που υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ και καθορίζει το καθεστώς των Στενών και τα σημερινά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Σε μία χρονική στιγμή που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζεται από την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Χαλιφάτου και την στιγμή που η Ευρώπη δέχεται τεράστια ρεύματα ροών προσφύγων και μεταναστών, τέτοιες δηλώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά πυροδοτούν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, οδηγούν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση και εξάρουν ανιστόρητες εθνικιστικές διεκδικήσεις.

‘’Με τη Συνθήκη της Λωζάνης’’ τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ‘’δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;’’.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι ‘’όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη Συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς’’.

Τη Συνθήκη της Λωζάνης πλην της Ελλάδος και της Τουρκίας συνυπέγραψαν πολλές χώρες μεταξύ των όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η ΕΣΣΔ.

Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν δόθηκε στην Ελλάδα κανένα νησί του Αιγαίου αντίθετα επιστράφηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, νησιά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, που ήταν και τα μόνα που της είχαν παραχωρηθεί με τη Συνθήκη των Σεβρών του 1919.

Η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της Επιτροπής οι συγκεκριμένες δηλώσεις;
- Τέτοιες δηλώσεις αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών που διαταράσσουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο;»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν "

Ανησυχητική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 30.000 το 2015

Μειώθηκε περαιτέρω κατά 29.365 άτομα ο πληθυσμός της χώρας το 2015 λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης των θανάτων, και χωρίς το συνυπολογισμό της μετανάστευσης των Ελλήνων λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φυσική κίνηση πληθυσμού, πέρυσι οι γεννήσεις ανήλθαν σε 91.847 (47.294 αγόρια και 44.553 κορίτσια) και μειώθηκαν 0,3% σε σχέση με το 2014.

Σχετικά με την ιθαγένεια της μητέρας, καταγράφηκαν 79.904 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 87% από 86,8% το 2014) και 11.943 από αλλοδαπές (13% από 13,2% το 2014). Η μέση ηλικία της μητέρας ήταν 31,3 έτη από 31 έτη το 2014.

Οι γεννήσεις εκτός γάμου ανήλθαν σε 7.393 (το 8% του συνόλου των γεννήσεων) έναντι 7.165 το 2014.

Οι θάνατοι ανήλθαν σε 121.212 (61.798 άνδρες και 59.414 γυναίκες) και αυξήθηκαν 6,6% έναντι του 2014. Η μέση ηλικία κατά το θάνατο ήταν 76,1 έτη για τους άνδρες (από 75,5 έτη το 2014) και 81,6 έτη για τις γυναίκες (από 81,2 έτη το 2014).

Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) αυξήθηκε στο 3,96 το 2015 από 3,75 το 2014.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γάμοι ανήλθαν σε 53.672, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2014 (οι πολιτικοί γάμοι ήταν 27.253 και οι θρησκευτικοί ήταν 26.419). Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο ήταν 30,4 έτη (από 30,2 έτη το 2014) και των ανδρών 33,1 έτη (από 32,9 έτη το 2014).

Αύξηση, τέλος, κατά 66% σημείωσαν τα σύμφωνα συμβίωσης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Ανησυχητική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 30.000 το 2015 "

Έφοδος οικονομικών επιθεωρητών της ΕΕ στο δημαρχείο Πάτρας

Έφοδο στο δημαρχείο της Πάτρας πραγματοποίησαν οικονομικοί επιθεωρητές της ΕΕ συνοδευόμενοι από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με το patrasnews.gr, ο αντιδήμαρχος κ. Στάμος δήλωσε ότι οι επιθεωρητές προβαίνουν σε ελέγχους για πρόγραμμα στο οποίο είχε συμμετοχή ο δήμος το 2012 σε συνεργασία με ΜΚΟ το 2012.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Έφοδος οικονομικών επιθεωρητών της ΕΕ στο δημαρχείο Πάτρας "

Καμμένος: Οι φωνές που ακούει ο Ερντογάν είναι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ερωτώμενος για την τοποθέτηση Ερντογάν, και τις σχετικές δηλώσεις του για την συνθήκη της Λωζάνης απάντησε με καυστικό τρόπο.

«Αντιλαμβάνεται πλέον όλος ο κόσμος, ότι η προσπάθεια που κάνει ο κ. Ερντογάν είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου. Θα τον καλούσα, όμως, να προσέξει ιδιαίτερα όταν ακούει φωνές από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά, γιατί αυτές οι φωνές ήταν ελληνικές, ήταν φωνές Ιώνων, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό. Τέτοιου είδους αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών και η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους. Θα του σύστηνα να μην τους ακολουθήσει».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Καμμένος: Οι φωνές που ακούει ο Ερντογάν είναι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας "

Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης: Αστειότητες οι «αποκαλύψεις» Λαζαράτου

«Αστειότητες» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης τη σημερινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του Star και του Alpha, Πάνου Λαζαράτου.

Η δημοπρασία, όπως τονίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, «ολοκληρώθηκε με εντελώς αδιάβλητο και επιτυχημένο τρόπο. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα προκαλούν θυμηδία»

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Η σημερινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του Star και του Alpha, καθώς και οι υποτιθέμενες «αποκαλύψεις – βόμβα» που εντέλει ήταν αστειότητες, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με εντελώς αδιάβλητο και επιτυχημένο τρόπο. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα προκαλούν θυμηδία, αλλά και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ο οποίος θα πέσει στο κενό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης: Αστειότητες οι «αποκαλύψεις» Λαζαράτου "

Ο δήμος Αθηναίων καθαίρεσε τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών

Την έκπτωση της διοίκησης του Γηροκομείου αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων, εγκρίνοντας παράλληλα τον διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η διοίκηση του Γηροκομείου «ελέγχεται για πολλά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ των οποίων αυτά της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βάρος του Ιδρύματος και την περιουσίας του και άλλα που, μετά από πολύχρονη έρευνα και ανάκριση, στοιχειοθέτησε η Εισαγγελία και ο Ανακριτής κατά εγκλημάτων Διαφθοράς».

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «επί σειρά ετών βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας και σήμερα υπολειτουργεί» και προστίθεται:

«Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για έκπτωση της διοίκησης εδράζεται στην άρνηση της διοίκηση του Γηροκομείου, υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, να συμμορφωθεί στον νόμο, αρνούμενη με κάθε τρόπο, ακόμα και με φυσική παρεμπόδιση, κάθε έλεγχο και εποπτεία».

in
Διαβάστε Περισσότερα » " Ο δήμος Αθηναίων καθαίρεσε τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών "

Δήμαρχος Σάμου: Παρέμβαση Τσίπρα για αποσυμφόρηση των νησιών

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αποσυμφόρηση της Σάμου και των άλλων νησιών του βορείου Αιγαίου που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση ζητά ο δήμαρχος της Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι όλα τα νησιά «που με επάρκεια και ανθρωπιά αντιμετώπισαν τις μεγάλες προσφυγικές ροές και υποστήριξαν, παρόλες τις μεγάλες ελλείψεις τους, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από άλλες χώρες που ήρθαν στην Ελλάδα, έχουν φτάσει στα όριά τους».

«Ειδικότερα η Σάμος, υποδεχόμενη μέχρι τώρα 135.000 πρόσφυγες -παρ' όλη την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής- δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον σε νέες μεγάλες ροές. Η αποφόρτιση του νησιού είναι απόλυτης προτεραιότητας.

Μετά δε τα τελευταία επεισόδια στα γειτονικά νησιά, είναι φανερό ότι πρέπει να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση στο νησί μας, η οποία θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες απώλειες. Η ανακοίνωση προ ημερών, ότι κόβονται/παύουν οι διεθνείς πτήσεις προς τη Χίο το 2017 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Το 85% του ΑΕΠ του νησιού μας προέρχεται από τον τουρισμό και τις συναφείς υπηρεσίες και προφανώς η τοπική οικονομία και η κοινωνική συνοχή πρέπει να προστατευθούν» σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος.

Επισημαίνει στον πρωθυπουργό και πως η προσωρινού χαρακτήρα υπάρχουσα δομή του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) δεν προσφέρει τα απαραίτητα για την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων των προσφύγων/μεταναστών. «Η υποστήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα» υποστηρίζει ο δήμαρχος Σάμου, που ζητά επειγόντως από τον Αλέξη Τσίπρα την οργάνωση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, για το μείζον θέμα του προσφυγικού, ώστε να εξεταστεί η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Ανάλογη επιστολή, που συνυπογράφουν και οι τοπικοί φορείς, απέστειλε η δημοτική Αρχή του νησιού την Πέμπτη και στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμαρχος Σάμου: Παρέμβαση Τσίπρα για αποσυμφόρηση των νησιών "

Οι 12 «εντολές» του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά

Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε σήμερα ένα απόσπασμα από τις 70 σελίδες συστάσεων της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών για τα εργασιακά. Η επιτροπή των Σοφών για τα εργασιακά υπό την προεδρία τους καθηγητή Jan van Ours καταθέτει προτάσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο, τις ομαδικές απολύσεις, τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας πως η πρόταση των «σοφών», θα αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, και θεωρείται πως ενισχύει το «οπλοστάσιο» των ελληνικών θέσεων.

Το πόρισμα των Σοφών για τα εργασιακά καταλήγει σε 12 συστάσεις:

Συνδικαλιστική Δράση

1. Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία. Εναπόκειται στον Έλληνα νομοθέτη να καθορίσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης απεργίας σεβόμενος το συνταγματικό πλαίσιο.

2. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Οι διατάξεις για τις εργατικές διαφορές στην Ελλάδα έχουν καθιερώσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων – οι κανόνες τους είναι αποδεκτοί και από τα δύο μέρη. Ο Έλληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.

Ομαδικές Απολύσεις

3. Πριν την πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης, οι εργοδότες οφείλουν να προχωρήσουν καλόπιστα σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη την έκδοση της απόφασης επί του προδικαστικού ερωτήματος, το ισχύον σύστημα θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης του σχεδίου απολύσεων.

4. Σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. Μετά την πάροδο της κρίσης, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρήσει στην επανέναρξη της πλήρους δραστηριότητάς του με τη βοήθεια ενός έμπειρου εργατικού δυναμικού.

Κατώτατος μισθός

5. Θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

6. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το ως άνω σύστημα μειωμένου κατώτατου μισθού θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την πάροδο των δύο ετών. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

7. Οι αντιπροσωπευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος κατόπιν αίτησης ενός από τα διαπραγματευόμενα μέρη σε κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο. Οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Η απόφαση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης λαμβάνεται από τον Υπουργό Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι θα θεσμοθετήσουν ένα διοικητικό σύστημα που θα επιτρέπει τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στη διαπραγματευτική μονάδα. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει, επίσης, τη δυνατότητα επέκτασης, σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην αντίστοιχη αγορά εργασίας (υψηλός κύκλος εργασιών, υψηλό ποσοστό χαμηλόμισθων, στρέβλωση ανταγωνισμού), καθώς και σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εισαγωγή συστήματος μαθητείας. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η επέκταση πρέπει να είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που καλύπτεται το όριο του 50%.

8. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αρχή της εύνοιας. Ένα μέρος της Επιτροπή υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω εθνικών/κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εκτός κι αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η μισθολογική ευελιξία στο μικρο-επίπεδο είναι σημαντική. Συνεπώς, η ιεραρχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, όπου συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εγγύτερα των εμπλεκόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό/ομοιοεπαγγελματικό/εθνικό επίπεδο.

9. Η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί έξι μήνες. Αν το δεύτερο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η μετενέργεια πρέπει να καλύπτει όλους τους συμφωνηθέντες όρους εργασίας. Αν το τρίτο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η συλλογική σύμβαση θα μπορεί να καταγγέλλεται με προειδοποίηση τριών μηνών.

10. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων οι όροι της συλλογικής σύμβασης μπορούν να καθορίζονται μέσω διαιτησίας, κατά προτίμηση εφόσον και τα δύο μέρη συμφωνούν. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, αφού καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης. Το σύστημα διαιτησίας τροποποιήθηκε πρόσφατα και θα πρέπει να αξιολογηθεί μέχρι το 2018 προκειμένου να εκτιμηθεί ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

11. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις, την ίση μεταχείριση υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, τη δια βίου μάθηση, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτικά σχόλια που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση. Με δεδομένο πως ορισμένα από τα ως άνω ζητήματα συνδέονται στενά με στρατηγικές του κράτους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση και του συστήματος επαγγελματικής επιμόρφωσης, η ενδυνάμωση ενός ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου είναι απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο μία συζήτηση για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού νόμου θα ήταν χρήσιμη. Ωστόσο, σε αυτό το πεδίο, δεν βλέπουμε κάποια αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

12. Ο Ο.Α.Ε.Δ. πρέπει να εξετάσει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη επανένταξη των ανέργων και την προσέλκυση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων καλά σχεδιασμένων επιδοτήσεων πρόσληψης με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Οι 12 «εντολές» του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά "

Ομολογία Μουζάλα: 7 στους 10 στα νησιά είναι πλέον μετανάστες

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό επικαλέστηκε ο Γιάννης Μουζάλας για να παραδεχθεί η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο νησιωτικό λαός δοκιμάζεται από δύο παράγοντες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για να εξηγήσει ότι από την μια παρατηρείται υπερσυγκέντρωση και παρατεταμένη παραμονή που γεμίζει μετανάστες και πρόσφυγες με «θυμό και απελπισία» και από την άλλη έχει αλλάξει η ροή και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες.«Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται και μένει καιρό. Τελειώνουν τα λεφτά του. Είναι θυμωμένος και απελπισμένος» ανέφερε για να προσθέσει «Αλλάζει η ροή. Ενώ είχαμε στην αρχή 80% προσφυγικό τώρα είναι 70-75% μεταναστευτικό. Αυτό δοκιμάζει τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η αποχώρηση του πληθυσμού από τα νησιά δεν αποτελεί λύση καθώς θα καταρρεύσει η συμφωνία και το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι ροές. «Προτείνουμε και προσπαθούμε την αποσυμφόρηση των νησιών παίρνοντας αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε εδώ και 20 ημέρες αλλά η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί δημιουργεί άλλα προβλήματα. Θα γίνει σιγά-σιγα. Θα μεταφέρουμε επίσης τα ασυνόδευτα ανήλικα» είπε για να προσθέσει ότι «καταβάλλουμε και τεράστια διπλωματική προσπάθεια για διεύρυνση συμφωνίας ώστε να μεταφερθεί ένας αριθμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ενδοχώρας και να είναι υπο κράτηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ομολογία Μουζάλα: 7 στους 10 στα νησιά είναι πλέον μετανάστες "

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης

Συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Ασκληπιείο Βούλας ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης των ολλανδικών αρχών για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση.

Ο 63χρονος ο οποίος τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός καθώς αγόραζε το ένα μετά το άλλο από τα πολλά περιφερειακά κανάλια και προσπάθησε να μπει δυνατά στον τηλεοπτικό χώρο έπεσε χθες το απόγευμα στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής στους οποίους διαβιβάστηκε το διεθνές ένταλμα από την Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό ο κ. Καραγιώργης οδηγήθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης "

48 άτομα πέρασαν χωρίς έλεγχο για τις άδειες, καταγγέλλει ο Λαζαράτος του Alpha και του Star

Αποκαλύψεις φωτιά για το τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τις ημέρες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Παναγιώτης Λαζαράτος, που είδε το υλικό από τις κάμερες που κατέγραφαν τις κινήσεις των διεκδικητών και των συνεργατών τους κατά τις ημέρες της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής και νομικός σύμβουλος των καναλιών Alpha και Star, το κτίριο της Γενικής Γραμματείας κατά τις ημέρες του διαγωνισμού ήταν ένα ‘’ξέφραγο αμπέλι’’ στο οποίο έμπαιναν άτομα χωρίς να περάσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο ενώ δεν τηρήθηκαν πολλές από τις διαδικασίες που θα τον καθιστούσαν αδιάβλητο.

«Κάθε παράβαση ή παράληψη καταστρέφει τον διαγωνισμό. Όσοι θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα έπρεπε κατά την προσέλευση τους να είχαν υποστεί αυστηρό έλεγχο. Απαγορεύονταν ρητώς από τον κανονισμό για το αδιάβλητο διαγωνισμού να έχει πάνω του κινητό τηλέφωνο ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή με την οποία θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με τρίτο πρόσωπο. Σύμφωνα με το υλικό που είδαμε από τις κάμερες που βρίσκονταν στο ισόγειο της εισόδου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, 48 άτομα μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού, αρχηγοί και μέλη των αποστολών των υποψήφιων καναλαρχών αλλά και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας, δεν ελέγχθηκαν. Κάποιοι από αυτούς παρότι το σύστημα ελέγχου χτυπούσε κόκκινο εισέρχονταν χωρίς να τους σταματήσουν για έλεγχο ενώ για κάποιους άλλους ο έλεγχος ήταν ελλιπής», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Παναγιώτης Λαζαράτος.

Την πρώτη «βόμβα» διαδέχτηκε μία άλλη ισχυρότερη η οποία σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο άνθρωπος, όπου μαζί με άλλα δέκα άτομα είδαν το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, σε έναν εκ των ορόφων όπου διέμεναν τα μέλη μιας αποστολής υπήρξαν περίεργα ραντεβού.

Μάλιστα ο κύριος Λαζαράτος τον χαρακτήρισε ως «παράξενο όροφο» και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε: «Κατά την μελέτη των καμερών είδαμε ότι για κάποιες ώρες στις 31/8/2016 η κάμερα η οποία βρίσκονταν έξω από το δωμάτιο μιας συγκεκριμένης αποστολής έδειχνε για αρκετές χρονικό ώρες μόνο την χαραμάδα της πόρτας, στο εσωτερικό της οποία βρίσκονταν ο ένας διεκδικητής μαζί με τους συνεργάτες του».

Τα περίεργα όμως στον συγκεκριμένο όροφο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δύο τηλεοπτικών σταθμών δεν σταματούν εδώ. Όπως ανέφερε στον ίδιο όροφο υπήρχαν διαφορετικές τουαλέτες για τα μέλη της συγκεκριμένης αποστολής και για τους αστυνομικούς που είχαν επιφορτιστεί με το βάρος των ελέγχων. Εντούτις οι αστυνομικοί αντί να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους τουαλέτες, παρανόμως «προτίμησαν» αυτή που προορίζονταν για την αποστολή του συγκεκριμένου διεκδικητή.

«Την 1/9/2016 στο WC μπαίνει ένας αστυνομικός, ένα λεπτό αργότερα στον ίδιο χώρο εισέρχεται και ο αρχηγός της αποστολής. Οι δυο τους παραμένουν στην ίδια τουαλέτα για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Παράλληλα δεν υπήρξε κανένας έλεγχος στον ημιόροφο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης όπου υπάρχει το κυλικείο και δίπλα σε αυτό σταθερά τηλέφωνα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν», τόνισε ο Παναγιώτης Λαζαράτος.

Στην συνέχεια ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου μίλησε για μία καλά φτιαγμένη ιστορία, όσον αφορά το θέμα του αδιάβλητου της διαδικασίας τους διαγωνισμού και της παρακολούθησης του κλειστού κυκλώματος καμερών που είχε τοποθετηθεί στο δημόσιο κτίριο προκειμένου να καταγραφούν όλες οι κινήσεις του διεκδικητών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η γνωστοποίηση για την παραπάνω διαδικασία στάλθηκε στην ακέφαλη αρχή προσωπικών δεδομένων με αποτέλεσμα να παραμείνει θαμμένη στα συρτάρια του φορέα. Μάλιστα επτά ημέρες μετά το πέρας του διαγωνισμού τα στοιχεία που είχαν καταγράψει οι κάμερες προβλεπόταν να καταστραφούν. «Μετά από παρέμβασή μου δόθηκε εισαγγελική εντολή να διατηρηθεί το υλικό. Έντρομο το δημόσιο και μία τροποποίηση που πέρασε εκείνη τη στιγμή μου επετράπει όχι να μου δοθεί το υλικό αλλά η παρακολούθησή και η μελέτη του».

Ο κύριος Λαζαράτος, αφού ζήτησε την άμεση αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα για την ακύρωση και τον έλεγχο του διαγωνισμού στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι έστειλε όλες αυτές τις καταγγελίες του και στην αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή στις οποίες αναφέρει και τις δύο μηδενικές προσφορές (ως μη έγκυρες) που κατέθεσε ο κύριος Ιβάν Σαββίδης.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου θα προχωρήσει στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να τον επανασχεδιάσει με τον σωστό τρόπο.

«Πρόκειται για μία φρικτή δύσοσμη φαρσοκωμωδία. Κύριες πρωθυπουργέ δείτε το υλικό των καμερών και αναλάβετε την πρωτοβουλία για την διακοπή του διαγωνισμού εκτρώματος’.protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " 48 άτομα πέρασαν χωρίς έλεγχο για τις άδειες, καταγγέλλει ο Λαζαράτος του Alpha και του Star "

ΣτΕ: Διεκόπη εν μέσω εντάσεων η διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Μία ώρα διήρκησε η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας​ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα επί του παρόντος παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η σημερινή διάσκεψη σημαδεύτηκε από διαφωνίες μελών του δικαστηρίου που εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με διάφορα τυπικά αλλά παράλληλα ουσιαστικά θέματα των υπό κρίση προσφυγών.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1/3/2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ αναφέρονται τα εξής:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Διεκόπη εν μέσω εντάσεων η διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news