facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κομισιόν: Ελληνικό γιαούρτι, μόνο από την Ελλάδα

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Κομισιόν ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα και η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών, δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος, υιοθετώντας την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Β. Αποστόλου είχε απευθυνθεί στην Επιτροπή εκφράζοντας τη ρητή διαφωνία της Ελλάδας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις δηλώνει ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή, γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το υπουργείο στην επιστολή του Επιτρόπου, αναφέρεται ότι: «ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με τη χώρα προέλευσης».

«Όσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων».

«Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ποιοτική παραγωγή. Έχουμε ζητήσει και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε, λαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό που ζητάει η Τσεχία».

«Δεν θα το αφήσουμε το θέμα, παρότι η απάντηση του Επιτρόπου είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα το παρακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα και σε οποιαδήποτε απόπειρα από πλευράς της Τσεχίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας θα είμαστε απέναντί τους» ανέφερε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στη φέτα και στη συμφωνία με τον Καναδά, είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.

«Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ. Αποστόλου, «ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για τη συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε. Απειλώντας ακόμα και να μπλοκάρουμε τη συμφωνία, καταφέραμε να πάρουμε μια ρητή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία κατά τη μεταβατική 5ετή περίοδο της συμφωνίας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησής της, ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία των ελληνικών προϊόντων περιλαμβανομένης της φέτας».

«Εκείνο που έχουμε ως εξέλιξη», επισήμανε, «είναι ότι μια δέσμευση αντίστοιχη με της συμφωνίας της Νότιας Αφρικής, έχουμε πλέον από την Κομισιόν και για τη συμφωνία του Καναδά. Και σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί η δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας εντός της μεταβατικής περιόδου».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από εδώ και πέρα για όλες τις συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα πρέπει να μείνουμε ήσυχοι, αλλά αντίθετα να επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία των προϊόντων μας, αλλά και την αναθεώρηση των συμφωνιών που έχουν ήδη κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

usay
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κομισιόν: Ελληνικό γιαούρτι, μόνο από την Ελλάδα"

Δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα σε κανένα σχολείο της Ημαθίας!

​Τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στο ενδεχόμενο φοίτησης των παιδιών προσφύγων στις αίθουσες των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, γνωστοποιούν οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων των σχολικών μονάδων του Δήμου

Σε επιστολή, που κοινοποιούν στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τον διευθυντή Εκπαίδευσης Ημαθίας, τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Αλεξάνδρειας και τους βουλευτές του Νομού Ημαθίας, οι πρόεδροι των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Αλεξάνδρειας αναφέρουν:

«Κατόπιν αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των επτά (7) Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολειών της πόλης μας, σας γνωστοποιούμε την πλήρη αντίθεσή μας στην φοίτηση των προσφύγων στα σχολικά κτίρια μας».

«Η απόφασή μας αυτή πάρθηκε καθαρά και μόνο για λόγους υγιεινής, καθώς κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να μας πείσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για την διασφάλιση των παιδιών μας, ιδίως όταν υπάρχουν και άλλες εφικτές λύσεις (ήδη ελεύθερες σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή μας που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα)», διευκρινίζουν.

«Απορρίπτει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την πρόταση για το ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας»

«Την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το υπουργείο, οι Σύλλογοι Γονέων δεν έχουν θεσμική αρμοδιότητα πώς θα εφαρμοστεί η εκπαιδευτική πολιτική. Επιπλέον, δεν κατανοούμε αυτές τις αντιδράσεις, από τη στιγμή που έχουν διευκρινιστεί τα ζητήματα της υγιεινής και όταν έχουν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις ότι τα παιδιά πρόσφυγες, που θα πάνε στα σχολεία, θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση απορρίπτει και δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στην εισήγησή της προς τον υπουργό Παιδείας, την εναλλακτική πρόταση, τα 60 παιδιά προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή (στρατόπεδο 722) να κάνουν μάθημα σε αίθουσες του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας. «Έχει αποφασιστεί ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πάνε σε σχολεία που λειτουργούν, με την προοπτική όσα από αυτά μείνουν στη χώρα, να ενταχθούν αργότερα πλήρως στις σχολικές μονάδες αυτές», διευκρίνισε.

«Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας την επιστολή των συλλόγων γονέων, ο διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος έστειλε χθες επείγουσα εγκύκλιο, για να ενημερώσει τους διευθυντές και προϊσταμένους των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων αρμοδιότητας της διεύθυνσης, καλώντας τους με τη σειρά τους να ενημερώσουν τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

«Κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε την αυτονόητη διάκριση μεταξύ του δημιουργικού διαλόγου, που έχει σκοπό τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών φοίτησης των παιδιών αυτών, και της αρνητικής στάσης απέναντι σε νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κυρίως σε δικαιώματα παιδιών», αναφέρεται στην εγκύκλιο και παρατίθενται ο Νόμος 3386/2005, για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και ο Νόμος 4285/2014, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα σε κανένα σχολείο της Ημαθίας!"

Επιστροφή στο΄60! Aσθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κουβά φορτωτή

Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι έγιναν μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού το οποίο για ακόμη μια φορά ανέδειξε την αδυναμία που κυριαρχεί στον χώρο της υγείας αφού ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κουβά φορτωτή.

Είχε την … ατυχία να αρρωστήσει

Ειδικότερα, την ατυχία να αρρωστήσει είχε μια κυρία στο χωριό Κέδρα της Δυτικής Ευρυτανίας η οποία έπρεπε να μεταφερθεί στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της γυναίκας, σύμφωνα με το Lamiastar η οποία εν τέλει μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κουβά φορτωτή που εκτελούσε εργασίες καθώς ο δρόμος είχε κλείσει από καταπτώσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής από την μεριά τους δηλώνουν ξεχασμένοι από την πολιτεία ζητώντας για πολλοστή φορά την λειτουργία του ΕΚΑΒ στην περιοχή


Επιστροφή στο ΄60! Ασθενής σε "κουβά" φορτωτή... από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή στο΄60! Aσθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κουβά φορτωτή"

Θεσσαλονίκη: Βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι αναπήρου με τέσσερα παιδιά

Κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο τόσο ο ίδιος όσο και τα τέσσερα παιδιά του ένας άντρας με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη , αφού αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη του κατοικία.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, σύμφωνα με το Seleo είναι ολικά ανάπηρος, με ποσοστό αναπηρίας 85% πιστοποιημένο από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, (ΚΕ.Π.Α .)

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Μιχάλη Π. προς τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκη:

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 16:00 με 17:00 στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είναι ο πλειστηριασμός του μοναδικού ακινήτου που έχουμε τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου. Ένα διαμέρισμα 86 τετραγωνικών μέτρων , δωρεά από τον δάσκαλο πατέρα μου, που αγοράστηκε με δάνειο διάρκειας 40 χρόνια, πριν από 45 περίπου χρόνια.

Είχα μια εταιρία Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. και σαν υπεργολάβος, εγκατέστησα τους πομπούς για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ Α.Ε. και κατασκεύασα το σύγχρονοSTUDIO Δ' της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ, βρήκε τρόπο να πληρώσει τους υπεργολάβους-Ιταλικές εταιρίες και την έκπτωτη εταιρία, αφήνοντας παντελώς απλήρωτη την δική μου εταιρία. Για το θέμα ενημερώθηκε ο τότε αρμόδιος Υπουργός, οι μετέπειτα Υπουργοί και το γραφείο του Πρωθυπουργού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο υποσχέσεις.

Για τα έργα αυτά, πήρα δάνεια και έβαλα το σπίτι μου εγγύηση για το κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας μου. Αφήνοντας με απλήρωτο η ΕΡΤ, δεν μπορούσα να αποπληρώσω τις υποχρεώσεις μου, και ταυτόχρονα από την πίεση των καταστάσεων αυτών, καταστράφηκε η υγεία μου, αφήνοντάς με ολικά ανάπηρο με πολλά και σοβαρότατα προβλήματα.

Εγώ είμαι ένας ολικά ανάπηρος, με ποσοστό αναπηρίας 85% πιστοποιημένο από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, (ΚΕ.Π.Α.) με πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Σημειώνω ότι δεν έχω κανένα εισόδημα, ούτε σύνταξη, ούτε και κανένα επίδομα αναπηρίας από πουθενά.Δεν έχω κανένα έσοδο, διότι ενώ κατέθεσα τα δικαιολογητικά και την αίτηση για κρίση από επιτροπή για χορήγηση ποσοστού αναπηρίας για συνταξιοδότηση το 2010, λόγω κατάργησης των επιτροπών και την δημιουργία των ΚΕΠΑ, μου επέστρεψαν με συστημένο τον φάκελό που είχα καταθέσει, ενημερώνοντάς με ότι πρέπει να ξεκινήσω τη διαδικασία αυτή από την αρχή στα ΚΕΠΑ. Τελικά, πέρασα από επιτροπή και πήρα την απόφαση στα τέλη του 2014.' Ολα αυτά τα χρόνια που δεν εργαζόμουν το ταμείο μου, ο ΟΑΕΕ, με χρέωνε με εισφορές και τελικά δεν μου χορήγησαν σύνταξη, λόγω οφειλών!!!!! Επίσης, δεν μου χορηγήθηκε ούτε το πενιχρό επίδομα βαριάς αναπηρίας για τους ίδιους λόγους!

Είμαι πολύτεκνος πατέρας 4 παιδιών, με το ένα από τα παιδιά μου αυτιστικό, ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 80% πιστοποιημένο από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, (ΚΕ.Π.Α.)

Έχω μηδενικό εισόδημα, είμαι άπορος με βιβλιάριο απορίας του Δήμου μου, για να μπορώ να έχω τα στοιχειώδη φάρμακα που χρειάζομαι για να κρατηθώ στη ζωή. Είμαι στη διαδικασία υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 Κατσέλη, αλλά οι τράπεζες δεν μου χορηγούν τα απαραίτητα για την υπαγωγή στην προστασία του νόμου αντίγραφα δανειακών συμβάσεων, παρ' όλο το μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής μου από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, επικαλούμενες τη συγχώνευση και τη δυσκολία στην αναζήτηση παλιών συμβάσεων.

Το ακίνητο αυτό, είναι το μοναδικό μας περιουσιακό στοιχείο, και η τράπεζα το γνωρίζει αυτό. Παρ όλα αυτά συνεχίζει στον πλειστηριασμό του».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι αναπήρου με τέσσερα παιδιά"

Διαμαρτυρία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία

Τους απασχολούμενους στα νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβικοί εργάτες, επικουρικοί) καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας αύριο στις 13:30 το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», μαζί με σωματεία εργαζομένων και σε άλλα νοσοκομεία, (Αττικό, ΚΑΤ, Θριάσιο, Άγιος Σάββας), με σύνθημα «με εργαζόμενους λάστιχο δεν γίνεται Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», «η ομηρία συνεχίζεται, το ίδιο και η κοροϊδία. Οι εργολάβοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα».

Όσον αφορά την απόφαση για τις ατομικές συμβάσεις, το σωματείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε, θα έδιωχνε τους εργολάβους "με ένα νόμο και με ένα άρθρο». Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων, διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να φύγουν οι εργολαβικές εταιρίες από τα νοσοκομεία, να πληρωθούν οι εργολαβικοί εργάτες τα δεδουλευμένα, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία"

Πέρασαν με 152 «ναι» τα προαπαιτούμενα – Άγρια σύγκρουση στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις

Με 152 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με βασική αιχμή το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σε σύνολο 293 βουλευτών, καταψήφισαν 141 βουλευτές, δηλαδή σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας λόγω ασθένειας. 
Οι βουλευτές Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς υπερψήφισαν τελικά την διάταξη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, έπειτα από νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία κατά τους Οικολόγους Πράσινους διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος των δύο επιχειρήσεων ίδρυσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος κυβερνητικών διαρροών σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα με την επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβίβαση 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο προστίθεται η φράση:
Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.
Κατά την κατάθεση της βελτίωσης έλαβε χώρα αντιπαράθεση στη Βουλή. Ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημείωσε φανερά εκνευρισμένος «Μας περνάτε για Μάο-Μάο; Ποιον κοροϊδεύετε;».
Σε εξίσου επιθετικούς και τόνους κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για «γελοιότητα» και υπογραμμίζοντας ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση που αναφέρεται μόνο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση ομολογεί εμμέσως ότι αφήνει απροστάτευτες τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές), συνεπώς οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτοςκατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει το θάρρος να πει τις θέσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ένα ελέφαντα στο ντουλάπι.
Κατά τα άλλα οι πολιτικοί αρχηγοί στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνηση για μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως οι άδειες. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρέδωσε το υπερταμείο στον έλεγχο των δανειστών. «Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απόψε, ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του Εθνικού Πλούτου σε ξένα συμφέροντα», δήλωσε.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση από κει που την άφησαν οι προηγούμενοι» και συνέχισε:
Προσθέτει δυσβάστακτα μέτρα, καταργεί δικαιώματα που κερδήθηκαν με ποταμούς αίματος. Ένταση τη καταστολής και με νέο νόμο για απαγόρευση απεργιών και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.
«Εγώ με τον Τσίπρα δεν πρόκειται να πάω και το ξέρει και ο ίδιος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Εκείνο που έκανα και κάνω είναι να καλώ και τον Μητσοτάκη και Τσίπρα να ξεπεράσουν εγωισμούς και να φτιάξουν κυβέρνηση που θέλει όλη η Ελλάδα» συμπλήρωσε και επέμεινε στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση περνά τους ψηφοφόρους για «χαζούς» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντάς τους ότι «θα φύγουμε από τα θαλασσοδάνεια των άλλων. Ιδού ο δικός μας μέγας καναλάρχης». «Τώρα λέτε ότι δεν ξέρετε την οικογένεια Καλογρίτσα! Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ tv! Ο δρόμος σας είναι του κ. Λεβέντη που μπορούσε να εξηγήσει πως καταπατάς μια συχνότητα, πως κάνεις κανάλι χωρίς λεφτά εφορίες, ΙΚΑ, το πουλάς και βγάζεις και λεφτά και κερδίζεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση. Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.
Γενικότερα, η συζήτηση σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, όπως αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Τα ξίφη τους διασταύρωσαν και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Πάνο Σκουρλέτη.«Αν σας βάλουν να πάρετε πίσω το νόμο για τη ΔΕΣΦΑ θα παραιτηθείτε κ. Σκουρλέτη; Γελάτε; Κι εγώ για γέλιο ρώτησα δεν πίστευα ότι θα παραιτηθείτε στα αλήθεια» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ανθρωπάκια πολιτικά είστε» εξακολούθησε να λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τον κ. Σκουρλέτη να αντιδρά έντονα και να του ζητά να ανακαλέσει. 
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασαν με 152 «ναι» τα προαπαιτούμενα – Άγρια σύγκρουση στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω εκτέλεσης εργασιών επέκτασης γραμμής του ΤΡΑΜ

Λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής τροχιοδρόμου (ΤΡΑΜ) Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί από 1.10 έως 1.12.2016 καθ’όλο το 24ωρο, προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Ομ. Σκυλίτση, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Τζαβέλλα, στην περιοχή Δήμου Πειραιά, ως ακολούθως:

- Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Ομ. Σκυλίτση , μέγιστου μήκους διακοσίων τριάντα (230,00) μέτρων, στο τμήμα της 80 μέτρα προ της οδού Μ. Αλεξάνδρου έως είκοσι πέντε (25,00) μέτρα, μετά την κεντρική διαχωριστική νησίδα στη συμβολή των οδών Ομ. Σκυλίτση και Τζαβέλλα. Η κυκλοφορία των οχημάτων, θα διεξάγεται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

- Καθορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας σε 40 χλμ./ώρα και απαγόρευση της προσπέρασης, για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ομ. Σκυλίτση, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μαίζωνος και Τζαβέλλα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω εκτέλεσης εργασιών επέκτασης γραμμής του ΤΡΑΜ"

Καμμένος προς αστυνομικούς: Εμείς παλεύουμε και για εσάς, δεν θέλετε, καλό δρόμο

Την δική του εκδοχή στο θέμα των περικοπών στα μισθολόγια των ένστολων δίνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιτίθεται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. 

Συγκεκριμένα έγραψε:
Προς ΠΟΑΣΥ. H ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σας έκοψε το 60%, ο Γεωργιάδης σας λέει "ενστόλους", εμείς παλεύουμε στο ΥΠΕΘΑ και για εσάς, δεν θέλετε οκ καλό δρόμο



Αφορμή για την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου, στάθηκε η διαμαρτυρία των ενστόλων έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

«Τα λεφτά δεν είναι του στρατού είναι του ελληνικού λαού»

Νωρίτερα, το πρωί, τα προεδρεία των σωματίων ασφαλείας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιδρώντας στις μειώσεις στα μισθολόγιά τους.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμένος με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε με το δικό του τρόπο στη διαμαρτυρία  των ενστόλων γράφοντας: «Προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας διαμαρτύρεται έξω από το ΥΠΕΘΑ! Λάθος υπουργείο». 



Περίπου εξήντα άτομα με πανό στα χέρια που έγραφαν «Τα λεφτά δεν είναι του στρατού είναι του ελληνικού λαού», φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. 

Σε ένα από τα πανό τους υπήρχε και η φωτογραφία του υπουργού με τη λεζάντα: «Καμμένε θυμήσου την υπόσχεσή σου και αν δεν μπορείς, άντε παραιτήσου». 


Αστυνομικοί σε Καμμένο: Τα «πελατάκια» τελείωσαν

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων απαντά στον Πάνο Καμμένο για τον οποί λένε πως «συνελήφθη ψευδόμενος» με βάση τα όσα τώρα κάνει και όσα προεκλογικά έλεγε. 
Μάλιστα επικεντρώνοντας την απάντησή τους στη δήλωση του υπουργού πως «παλεύει πραγματικά» του επισημαίνουν πως από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα φανεί ποιοι είναι αυτοί που παλεύουν πραγματικά και ποιοι όχι και τονίζουν πως «τα πελετάκια τελείωσαν για όλους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΑΥ έχει ως εξής: 

«Ο συγκυβερνήτης κος Πάνος ΚΑΜΜΕΝΟΣ, κατελήφθη «ψευδόμενος», όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τα ηχητικά ντοκουμέντα των δηλώσεών του πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργού, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Αμύνης της Χώρας.

Από τις δημόσιες καταγγελίες και δεσμεύσεις του, πριν από τις εκλογές, ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι όπως πολύ σωστά έλεγε τότε, ήταν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επέβαλαν άδικες μισθολογικές περικοπές πριν από το 2012, έφτασε τώρα στο σημείο να διχάζει τους ενστόλους, προωθώντας ανεπίτρεπτους διαχωρισμούς σε «δικούς μου» και «δικούς τους» με μόνο μέλημά του, την απόκρυψη της αλήθειας.

Αλήθεια αμείλικτη και για τον ίδιο, αφού αδιάψευστος μάρτυρας είναι από τη μια οι κατά καιρούς δηλώσεις του και από την άλλη το κυοφορούμενο νέο ειδικό μισθολόγιο Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί συνέχεια των μνημονιακών περικοπών και αδικιών εις βάρος των ενστόλων. Διότι, τι άλλο παρά την πολιτική των περικοπών εξυπηρετούν τα «εφευρήματα» άλλοτε του παγώματος και ξεπαγώματος των μισθολογικών προαγωγών, άλλοτε των ισοδυνάμων και άλλοτε των εξαιρέσεων και των προσωπικών διαφορών, ενώ το μόνο ορθό και αναμενόμενο από εμάς μέτρο, είναι ο σεβασμός τόσο στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όσο και στους θεσμούς που εκπροσωπούμε;

Όσο για το «ποιοι παλεύουν πραγματικά», θα φανεί εκ του αποτελέσματος (εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ). Σε όσους νομίζουν δε, ότι δεν εκφράζουμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας αλλά κάνουμε μικροπολιτική, δηλώνουμε ότι τα «ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ» τελείωσαν για όλους.
Τέλος, οι Ομοσπονδίες συνεχίζουν τον αγώνα για πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ, απορρίπτουν διχαστικές πρακτικές και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος προς αστυνομικούς: Εμείς παλεύουμε και για εσάς, δεν θέλετε, καλό δρόμο"

Αποχωρεί από το φρέσκο γάλα η ΝΟΥΝΟΥ

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία μετά και την απόφαση της Friesland­Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ, να αποσυρθεί από την αγορά του φρέσκου γάλακτος.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες σταμάτησε από τις αρχές Σεπτεμβίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24ώρες.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την αγορά του φρέσκου γάλακτος – μετά και την απόφαση της ΦΑΓΕ να αποσυρθεί από το κομμάτι αυτό, κρίνοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη και βγάζοντας στο σφυρί το εργοστάσιο της στο Αμύνταιο.

Να σημειωθεί όιτι η αγορά φρέσκου γάλακτος παρουσιάζει σημαντική κάμψη, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συνολική κατανάλωση γάλακτος σε όγκο υποχώρησε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Όσον αφορά την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες – πέρα από την υπάρχουσα δραστηριότητα της σε παστεριωμένο γάλα, βρεφικές κρέμες κλπ – θα επικεντρωθεί στο χώρο του γιαουρτιού και του τυριού.

Όπως άλλωστε επισήμαναν στο insider, η εταιρεία με εξαίρεση το φρέσκο γάλα, αυξάνει τα μερίδιά της, σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται, ενώ παραμένει ηγέτης στο γάλα υψηλής παστερίωσης (διάρκειας 30 ημερών) με το Nounou Family.

insider
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρεί από το φρέσκο γάλα η ΝΟΥΝΟΥ"

Δήμος Αλεξάνδρειας: Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο, όπως και να έχει

«Το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορεί να τεθεί σε καμία ψηφοφορία, να είμαστε ξεκάθαροι, τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο, όπως και να 'χει».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Νίκος Μπρουσκέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τις αντιδράσεις των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων της περιοχής.

«Έγινε σωρεία λαθών για να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα, έχουν γίνει λάθη από κάτω» είπε ο κ. Μπρουσκέλης, σχολιάζοντας την αρνητική στάση των έξι Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, στο ενδεχόμενο να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων 60 παιδιά πρόσφυγες, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της περιοχής (στρατόπεδο 722).

«Δεν φρόντισε το υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει εξαρχής, έστω αυτούς τους φορείς, οι οποίοι δεν έχουν θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα, από την άλλη όμως ως γονείς έχουν μία ανησυχία» εξήγησε ο κ. Μπρουσκέλης, εκτιμώντας ότι υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις, αλλά και κάποιες δικαιολογημένες.

«Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι όντως ανησυχούν, αν το υπουργείο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πιθανότατα λόγω ελλιπούς πληροφόρησης που έχουν. Aυτοί οι γονείς δεν είναι ρατσιστές και φασίστες. Σε καμία περίπτωση» σημείωσε.

«Δεν επιθυμούμε να διαταραχθεί η ηρεμία της τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας θα τηρηθούν», πρόσθεσε, εκφράζοντας την άποψη ότι «όλα θα κυλήσουν ομαλά στο τέλος», εφόσον υπάρξει και μία ακόμη σωστότερη και πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση εκείνων που έχουν πραγματικές ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι η σύζυγος του κ. Μπρουσκέλη, Βάνα Δημητριάδου - Μπρουσκέλη, παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή της στην -κατά πλειοψηφία- απόφαση των γονέων που παραβρέθηκαν, σε συνέλευση του Συλλόγου την περασμένη Παρασκευή, να μην γίνουν δεκτά παιδιά προσφύγων στο σχολικό συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αλεξάνδρειας: Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο, όπως και να έχει "

Οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος συμφώνησαν σε «κούρεμα» των χρεών

Πάνω από το 70% των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απαιτήσεις περίπου 400 εκ. ευρώ, συναίνεσαν στο σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας από την Σκλαβενίτης.

Στην ουσία οι προμηθευτές συμφώνησαν σε «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 50% αλλά με εξόφληση του υπολοίπου τοις μετρητοίς και με την προοπτική ότι διατηρείται στη ζωή ο πελάτης τους, με νέα ιδιοκτησία και management εγνωσμένης αξίας.

Υπενθυμίζεται πως για να υλοποιηθεί η υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο 106 βθ, πάνω στο οποίο στηρίζεται και το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, απαιτείται η συναίνεση του 60% των πιστωτών, στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ποσοστό 40% των πιστωτών που έχουν εξασφαλίσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστωτών αυτής της κατηγορίας αφορά στις τράπεζες, η συναίνεση των οποίων είναι δεδομένη.

Καθώς με τη συμφωνία των προμηθευτών πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η Μαρινόπουλος αναμένεται να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 βθ το προσεχές διάστημα, είτε τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μηνός, είτε το πολύ μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν στελέχη της Σκλαβενίτης, οι διαδικασίες προετοιμασίας της διάσωσης εξελίσσονται ολοταχώς με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και την απόλυτη στήριξη των τραπεζών. Σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες τον εφοδιασμό καταστημάτων της Μαρινόπουλος με προϊόντα από τη Σκλαβενίτης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτό οφείλεται στο μεγάλο αριθμό καταστημάτων ανά την επικράτεια και θα εξομαλυνθούν πολύ σύντομα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος συμφώνησαν σε «κούρεμα» των χρεών"

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας με την υπαγωγή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο υπερταμείο

Ζητήματα για την συνταγματικότητα της υπαγωγής των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο που πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση εγείρονται από το περιεχόμενο της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που επικαλείται και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΣτΕ το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά - όπως το νερό - προκειμένου να ορίζει τις διοικήσεις τους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το δημόσιο διατηρεί τις μετοχές αλλά χάνει το δικαίωμα ορισμού των διοικήσεων;

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην ΕΔΗΣ που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου. Στην πράξη οι διοικήσεις των και των συγκεκριμένων εταιρειών θα επιλέγονται από την «Επιτροπή Επιλογής» η οποία εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του υπερταμείου.

Ως γνωστόν για τη διοίκηση του υπερταμείου η κυβέρνηση και οι Θεσμοί επιδίδονται σε σκληρό μπρα ντε φερ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Νικητές φαίνεται να βγαίνουν για μια ακόμα φορά οι εταίροι καθώς για την θέση του προέδρου της Εταιρείας προωθείται ο Γάλλος Ζακ Λε Πάπ.

Πιο αναλυτικά, ο τρόπος κάλυψης των ΔΣ των ΔΕΚΟ και των δημόσιων επιχειρήσεων που περνάνε στην ΕΔΗΣ περιγράφεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 197 του νόμου 4389/2016: «Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. Ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προτείνεται προς εκλογή από τον Υπουργό Οικονομικών. Όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ως άνω εταιρειών επιλέγονται από Επιτροπή Επιλογής η οποία εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας επί τη βάσει επαγγελματικών κριτηρίων, κατάλληλων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμίας εξ αυτών, όπως εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό. Οι διατάξεις που περιέχουν αντίθετη ρύθμιση καταργούνται από την καταχώρηση του καταστατικού της ΕΔΗΣ στο Γ.Ε.ΜΗ».

Από την άλλη πλευρά η έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας δεν εγείρει ευθέως ζητήματα αντισυνταγματικότητας, παραθέτει όμως τα επίμαχα αποσπάσματα της απόφασης του ΣτΕ αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «Έχει, όµως, πρόσφατα κριθεί (ΣτΕ 1906/2014, ΘΠΔΔ, 2014, σελ. 511 επ., µε παρατηρήσεις Χ. Τσιλιώτη) ότι ο χαρακτήρας της δηµόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δηµοσίου από τον έλεγχο της ανωνύµου εταιρείας δια του µετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των µετοχών (µεγαλύτερο του 50% σύµφωνα µε τις διατάξεις της νοµοθεσίας και το καταστατικό) που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώµατα και τη δυνατότητα εκλογής, από τη Γενική Συνέλευση των µετόχων, της πλειοψηφίας των µελών του Διοικητικού Συµβουλίου, το οποίο είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της εταιρείας που διαµορφώνει τη στρατηγική και πολιτική της ανάπτυξής της και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της. Στην περίπτωση αυτή η δηµόσια επιχείρηση ιδιωτικοποιείται όχι µόνον τύποις, δια της υπαγωγής της στις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου που διέπουν τις ανώνυµες εταιρείες, αλλά και κατ’ ουσίαν, µετατρεπόµενη σε ιδιωτική επιχείρηση, διότι παρέχεται σε ιδιώτες επενδυτές η νοµική δυνατότητα συγκεντρώσεως του ποσοστού του µετοχικού κεφαλαίου που εξασφαλίζει τον ιδιοκτησιακό έλεγχο και την εκλογή της πλειοψηφίας των µελών του Διοικητικού Συµβουλίου της εταιρείας. Η δε κατ’ ουσίαν µετατροπή της δηµοσίας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί µε γνώµονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ µέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλή- ρως µε την κρατική εποπτεία». Έτσι, κατά το Συµβούλιο της Επικρατείας, «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. παρέχονται µονοπωλιακώς, σε µεγάλο πληθυ σµό διαβιούντα υπό δυσµενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισµένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι µοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Συνίστανται δε οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και στην αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και, ιδίως, στην παροχή του πόσιµου ύδατος, φυσικού αγαθού α παραίτητου για την επιβίωση που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω. Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής 9 ωφελείας µε αυτόν τον βαθµό αναγκαιότητας δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγµατος, ειδικότερα δε από τη διάταξη της παραγράφου 5 που προσετέθη µε το από 6.4.2001 Ψήφισµα της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής και κατοχυρώνει το δικαίωµα στην προστασία της υγείας, καθώς και από το άρθρο 21 παρ. 3 που ορίζει ότι το Κράτος µεριµνά για την υγεία των πολιτών. Συνεπώς, η αποξένωση του Ελληνικού Δηµοσίου από την πλειοψηφία του µετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία – υπό το δεδοµένο νοµικό καθεστώς – για να µη µετατραπεί η δηµόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγµατος (…)».

Υπό το φως, εποµένως, της ανωτέρω απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας, δηµόσιες επιχειρήσεις οι οποίες σκοπεύουν στη διασφάλιση ζωτικών αγαθών, χωρίς τα οποία δεν υφίστανται οι οµαλοί όροι για την, κατά τα σύγχρονα κριτήρια, αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, και λειτουργούν υπό καθεστώς µονοπωλίου, δεν µπορούν να µετατραπούν σε κατ’ ουσίαν ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα πρέπει δε το Ελληνικό Δηµόσιο ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ. να έχουν πάντοτε την πλειοψηφία των µετοχών, ούτως ώστε να µπορούν να διορίζουν και την Διοίκησή τους (βλ. και Χ. Τσιλιώτη, Το νοµικοπολιτικό ζήτηµα των ιδιωτικοποιήσεων των υποδοµών στην Ελλάδα, Δ.Ε.Ε. 2014, σελ. 1139)»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητήματα αντισυνταγματικότητας με την υπαγωγή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο υπερταμείο"

Μ.Βαρβιτσιώτης: Μάρτυρας υπεράσπισης της 17Ν ο βουλευτής- σύζυγος της Όλγας Χαρίτου

Σοβαρότατη καταγγελία από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο, η σύζυγος του οποίου θα τοποθετηθεί στο Υπερταμείο ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε ευθέως τον υπουργό να ρωτήσει την κυρία Όλγα Χαρίτου, σύζυγο του κ. Παπαδόπουλου, αν θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη, του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη, όπως πήγε και ο σύζυγός της.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε τη διάταξη όπου απαγορευόταν οι σύζυγοι βουλευτών να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία είχε φέρει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά της βουλευτού της ΝΔ κ. Κεραμέως. «Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση στην κυρία Χαρίτου για το βιογραφικό που δεν το έχετε ανακοινώσει και δεν το έχω δει στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώρης και συνέχισε: «Γιατί ο κ. Σταθάκης όταν ήθελε να πλήξει την κυρία Κεραμέως έφερε διάταξη με την οποία απαγορευόταν οι σύζυγοι βουλευτών να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και χθες ήρθατε και μας είπατε για φεμινισμό και ότι ποινικοποιούμε τις συγγενικές σχέσεις». «Μία ερώτηση θέλω να της κάνω: θα πήγαινε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δολοφόνο του Μπακογιάννη, τον κ. Κωστάρη όπως έκανε ο σύζυγός της;», αναρωτήθηκε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Βαρβιτσιώτης: Μάρτυρας υπεράσπισης της 17Ν ο βουλευτής- σύζυγος της Όλγας Χαρίτου"

Στάση εργασίας των δασκάλων την Παρασκευή

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία για την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, παράλληλα με στάση εργασίας (12-4) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των δασκάλων.

Το δ.σ. της ΔΟΕ κάνει λόγο για κατ’ ευφημισμό «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» και υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής από το υπουργείο Παιδείας, αναφερόμενη στις Ρυθμίσεις Νόμου για την Έρευνα, τις Υπουργικές Αποφάσεις για το ωράριο των νηπιαγωγών και το ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.

Υπογραμμίζει επίσης για άλλη μία φορά την ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης όλων των μόνιμων διορισμών που χρειάζεται η δημόσια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία τονίζει ότι αγωνίζεται για:

Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.

14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και

2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα.

Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

Κανέναν εκπαιδευτικό στην ανεργία.

Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.

Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.

Μείωση διδακτικής ύλης.

Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των δασκάλων την Παρασκευή"

Κούλογλου: Ο Καλογρίτσας προφανώς συνήψε συμμαχία με μέλη της κυβέρνησης, αλλά δεν του βγήκε

Για προφανή συμμαχία του κ. Καλογρίτσα με μέλη της κυβέρνησης, μίλησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο τηλεοπτικό πεδίο ο ευρωβουλευτής είπε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Καλογρίτσας προφανώς συνήψε μια συμφωνία και με μέλη της τωρινής κυβέρνησης, αλλά αυτή η συμμαχία δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να κερδίσει τους αντιπάλους».

Πρόσθεσε ότι «φυσικά και είναι δουλειά της κυβέρνησης να έχει κάποια φιλικά μέσα ενημέρωσης» και σημείωσε: «Όταν η κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα εναντίον της, όταν φτιάχνεται ένα καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο, θέλει να έχει και κάποια μέσα φιλικά προσκείμενα».

«Η κυβέρνηση δεν πέτυχε το στόχο της που ήταν να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο με έναν σταθμό που δεν θα την πολεμούσε», δήλωσε ακόμη ενώ σε ερώτηση για τον δανεισμό του κ. Καλογρίτσα από την τράπεζα Αττικής, απάντησε ότι εάν ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν εναντίον της σημερινής κυβέρνησης θα είχε πάρει πιθανότητα την άδεια, γιατί θα είχε βρει τα χρήματα για αυτήν.

Τέλος, προανήγγειλε κατάθεση ερώτησης στην Ευρωβουλή με αφορμή τα όσα είπε χθες ο επίτροπος Έτινγκερ περί αρωγής του από δύο έλληνες ευρωβουλευτές στη διερεύνηση προειδοποιήσεων για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα.

«Με ενοχλεί ότι δύο έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι, συμβουλεύουν τον επίτροπο για θέματα που αφορούν τη χώρα μας», είπε και σημείωσε ότι «είναι τελείως εξωθεσμικό».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούλογλου: Ο Καλογρίτσας προφανώς συνήψε συμμαχία με μέλη της κυβέρνησης, αλλά δεν του βγήκε "

Αντάρτικο από τους Οικολόγους Πράσινους -Θα καταψηφίσουν τις διατάξεις για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Καταψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, μέλη των Οικολόγων Πράσινων, το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο.

Αυτό αποφάσισε το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων- Πράσινων, οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί, στηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν εκ μέρους τους, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη, με βάση τα εξής:

- Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

- Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού

- Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

- Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

- Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

- Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ' όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση,

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντάρτικο από τους Οικολόγους Πράσινους -Θα καταψηφίσουν τις διατάξεις για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ "

Συμπλοκές έξω από το υπ. Εργασίας- Ξήλωσαν ταμπέλα οι διαδηλωτές

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας ανάμεσα σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και δυνάμεις των ΜΑΤ.  Μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν στη στοά όπου είναι η είσοδος του υπουργείου. 

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν και ξήλωσαν από την κεντρική είσοδο κάποια από τα γράμματα της πινακίδας που γράφει «Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης» με τις συμπλοκές να συνεχίζουν χωρίς οι αστυνομικές να προβαίνουν σε χρήση χημικών.

Δείτε το βίντεο του Star:


Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου από τη στιγμή που θα βγαίνουν στη σύνταξη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα εισπράττουν το εφάπαξ μειωμένο κατά 20% έπειτα και από την προηγούμενη μείωση που επήλθε με το κούρεμα 29,7% από το 2012.






Αυτή η μείωση επέρχεται, όπως υποστηρίζουν, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας του Τάσου Πετρόπουλου ο οποίος «ήρε τη διαφωνία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΙΤ με την Κυβερνητική Επίτροπο και επέβαλε τη νέα περικοπή στις εφάπαξ παροχές του Ιδιωτικού Τομέα».

Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι καθυστερήσεις στην απονομή του εφάπαξ τους φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες ενώ διαμαρτύρονται και για το επίδομα ασθενείας που πρέπει να εισπράττουν μέσα σε 15 ημέρες και η καταβολή του καθυστερεί, όπως λένε, μέχρι 9 μήνες.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκές έξω από το υπ. Εργασίας- Ξήλωσαν ταμπέλα οι διαδηλωτές"

Σταθάκης: Οι δανειστές απέρριψαν οι δανειολήπτες να αγοράζουν στο ύψος των funds

«Όλη η νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες ότι οι δανειστές είχαν απορρίψει την πρόταση. Τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.



Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι. Για να αγοράσει κάποια εταιρεία «κόκκινο» δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο, οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των «κόκκινων» δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕλ για την αγορά των «κόκκινων» δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.

Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια.

Ερωτηθείς για την μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπέρ - Ταμείο και εάν ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία ξεκαθάρισε ότι «δεν πουλιέται το νερό» και σημείωσε πως «η μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που εντάσσονται σε αυτό».

«Η μεταφορά εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ιδιωτικοποίηση ενώ στο Υπέρ - Ταμείο σημαίνει αξιοποίηση σε βάθος 30ετίας», είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Οι δανειστές απέρριψαν οι δανειολήπτες να αγοράζουν στο ύψος των funds"

Θύελλα αντιδράσεων για το Υπέρ-Ταμείο! Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ.

Θύελλα αντιδράσεων για το Υπέρ-Ταμείο! Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ.

Οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση και την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο νέο Υπέρ-ταμείο.

Στη Βουλή έφτασαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ένταξή της στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων βάσει του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Αντιπροσωπεία τους πέρασε στο Κοινοβούλιο για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα αντιδράσεων για το Υπέρ-Ταμείο! Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ. "

Εως 1.000 ευρώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετά όρια τραπεζικών λογαριασμών και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο εξέδωσε με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στην εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

Σε περιπτώσεις κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη (προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εως 1.000 ευρώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις"

Υπ. Μεταφορών για ΟΑΣΘ: Θα εξοφληθεί ο ένας μήνας δεδουλευμένων

Ένα μήνα δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ θα καταβάλει το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών αναζητώντας άμεση λύση, προκειμένου τα χρήματα να μην δεσμευτούν λόγω των φορολογικών και άλλων εκκρεμοτήτων του Οργανισμού και να δοθούν στους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, θα κατατεθούν 2.000.000 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 1.000.000 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα καλεί φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφερειάρχη, δημάρχους) να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Επίσης, δόθηκε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ, (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών), μετά την εκταμίευση του ποσού, να ελεχθεί, ότι όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό του δεύτερου μήνα δεδουλευμένων και να αποδοθούν στα αρμόδια Υπουργεία οι μισθοδοσίες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Σε ότι αφορά, τα " απαράδεκτα αιτήματα του ΟΑΣΘ για δήθεν οφειλές", τα οποία αναφέρονται σε επιστολή απάντησης προς τον υπ. Μεταφορών, το υπουργείο υποστηρίζει πως ο Οργανισμός διεκδικεί "χωρίς επαρκή τεκμηρίωση" το δημόσιο σχεδόν 134 εκατομμύρια ευρώ, "δείχνοντας και τον πραγματικό στόχο όσων διαδραματίζονται".

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, διεκδικούν:

"Ποσό ύψους 17.734.901,62 εκ. ευρώ, από το Υπουργείο Παιδείας ‘Έρευνας και Θρησκευμάτων, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
Ποσό ύψους 9.457.885,12 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
Ποσό ύψους 3.367.847,93 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
Ποσό ύψους 1.493.925,17 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, ως εξόφληση για το 2014
Ποσό ύψους 17.198.657,71 εκ. ευρώ, με δικούς τους υπολογισμούς ως Φ.Π.Α.
Ποσό ύψους 50.000.000 εκ. ευρώ, πάντα χωρίς στοιχεία, για τη δήθεν ελεύθερη μετακίνηση ανέργων
Ποσό ύψους 15.655.952, 98 εκ. ευρώ, για το 2014, ως εκκρεμότητα της γνωστής διαδικασίας διαιτησίας του ΟΑΣΘ
Αναφέρει, επίσης, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο 19.079.520,19 εκ ευρώ.

Συνολικά διεκδικεί, με την ευκαιρία του προβλήματος καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, 133.988.690,72 εκ. ευρώ".

Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΑΣΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ, τα χρήματα αυτά θα διεκδικηθούν μέσω διαιτησίας, όπως γίνεται από το 1957, και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Μας υπενθυμίζουν ότι μάς έστειλαν τον λογαριασμό μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, για να καταβάλουμε εκεί ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του ΟΑΣΘ. Και όχι του υπουργείου.

Αρνείται να εκδόσει εγγυητική επιστολή, για να λάβει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλα τα δεδουλευμένα

Αρνείται να δώσει κατάσταση μισθοδοσίας για τον εκ των υστέρων έλεγχο, για τον ένα μήνα χρωστούμενων δεδουλευμένων του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί και ο δεύτερος.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους, οι προκαταβολικές μηνιαίες δόσεις χωρίς διασφαλίσεις είναι παράνομες. Το γνωρίζει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

Σημειώνουμε επίσης ότι στις μηνιαίες καταβολές του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ εμπεριέχεται το κέρδος των μετόχων.

Ολοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ".

Τέλος, το υπουργείο καλεί εντός της εβδομάδας (έπειτα από συνεννόηση εντός της ημέρας) τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τον ΟΑΣΘ καθώς και τις προτάσεις τους για την οριστική επίλυση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

"Ας πάρουν όλοι τις δικές τους ευθύνες για τη συνέχιση ή μη 60 χρόνων εκβιασμού του λαού της Θεσσαλονίκης και τη κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού" καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Μεταφορών για ΟΑΣΘ: Θα εξοφληθεί ο ένας μήνας δεδουλευμένων"

Κως-Ερευνες για Μπεν: Βρέθηκαν κομμάτια υφάσματος από τους Βρετανούς αστυνομικούς

Για 2η ημέρα συνεχίζονται οι έρευνες – στην πραγματικότητα πρόκειται για εκσκαφές – στο σημείο που πριν από 25 χρόνια, εξαφανίστηκε ο Μπεν, από άνδρες της Βρετανικής Αστυνομίας, ειδικούς επιστήμονες και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση Βρετανού αξιωματούχου στους δημοσιογράφους, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί δεκάδες οστά, τα οποία ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν σε ζώα, αφού οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία εκείνα που μπορούν αμέσως να τους δείχνουν για τι είδους οστά πρόκειται.

Παράλληλα, έχουν βρεθεί και κομμάτια υφάσματος, τα οποία θα εξεταστούν σε ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευσή τους, ενώ όλα τα ευρήματα, εξετάζονται προσεκτικά προκειμένου να ταξινομηθούν.

Οι Βρετανοί Αστυνομικοί δηλώνουν «αισιόδοξοι» γιατί οι εκσκαφές δεν θα χρειαστεί να γίνουν σε μεγάλο βάθος, αφού όπως έχουν διαπιστώσει, τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται σε λιγότερο από μισό μέτρο, συστήνουν όμως υπομονή, αφού η έρευνα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, προκειμένου να μην παραληφθεί κάτι και να εξεταστούν όλα ενδελεχώς.

Σε ερώτηση του ΒτΚ, για το εάν έχουν έρθει σε επαφή με τον κ. Παμπό που έχει δηλώσει πως έχει ενδείξεις για οστά στην περιοχή, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Αστυνομίας δήλωσε πως πρόκειται αξιωματικός να έρθει σε επαφή μαζί του για να μάθει περισσότερες πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

vimatisko
Διαβάστε Περισσότερα » "Κως-Ερευνες για Μπεν: Βρέθηκαν κομμάτια υφάσματος από τους Βρετανούς αστυνομικούς"

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ.

Χθες προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας και πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια -όπως αναφέρουν- στη συνεχιζόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος του νερού, μέσω της ένταξης της ΕΥΑΘ στα περιουσιακά στοιχεία του υπερταμείου.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της εταιρείας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ"

Ειδικά μισθολόγια: Στα κάγκελα του ΥΠΕΘΑ διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες των ΣΑ

Ένστολη διαμαρτυρία έξω απο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν νωρίς σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δέκα ημέρες μετά την συνάντηση της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας βρέθηκαν έξω από την πύλη του υπουργείου, ζητώντας να διαθέσει τα κονδύλια από τα εξοπλιστικά για όλους και όχι μόνο για τους στρατιωτικούς. "Τα λεφτά δεν είναι του Στρατού, είναι του ελληνικού λαού" αναφέρει χαρακτηριστικά το κύριο πανό που έχουν ξεδιπλώσει.

Ενώ υπάρχει και άλλο με τη φωτογραφία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που τον καλεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει για τους ένστολους ή να παραιτηθεί.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστών, με στολή. Η κεντρική πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκλεισε από τις 8 το πρωί, οπότε και ξεκίνησε η διαμαρτυρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε αυτήν συμμετείχαν με στολή πάνω από 200 στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.




onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικά μισθολόγια: Στα κάγκελα του ΥΠΕΘΑ διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες των ΣΑ"

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός διανομής φυσικού αερίου

Κίνητρα για ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές με περιορισμένο ή και μηδενικό κόστος για τους καταναλωτές παρέχει ο Κανονισμός Τιμολογίων Διανομής Φυσικού Αερίου, που εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που υλοποιείται παράλληλα, με το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου, που ασκούν σήμερα οι Εταιρίες Παροχής Αερίου.

Με τον κανονισμό προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των «μονοπωλιακών» χρεώσεων για την χρήση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις τρεις περιοχές της χώρας, όπου έχει αναπτυχθεί (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) και σε όποια άλλα σημεία αναπτύσσεται σταδιακά.

Τα τιμολόγια θα εγκρίνονται κάθε χρόνο από την ΡΑΕ, ούτως ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες, οι αποσβέσεις και μια εύλογη απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Όπως και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του δικτύου υψηλής πίεσης) ο κανονισμός προβλέπει ότι από τα κεφάλαια αυτά θα αφαιρούνται όλες οι επιχορηγήσεις που έχουν καταβληθεί για την κατασκευή των δικτύων κ.λπ. παγίων εγκαταστάσεων.

Σε σχέση με τους τελικούς καταναλωτές, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται προβλέπουν ότι:

- Τα τέλη σύνδεσης καθορίζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο διαχειριστής να ανακτά μέσω αυτού, μέρος ή το σύνολο του κόστους κατασκευής της εξωτερικής εγκατάστασης για κάθε νέο σημείο παράδοσης.
- Για να ενθαρρυνθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου, μπορούν να εφαρμόζονται εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το ποσοστό της έκπτωσης εγκρίνεται από τη ΡΑΕ.
- Διευκολύνεται η ανάπτυξη του δικτύου σε νέες περιοχές, καθώς προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό των τελών επέκτασης (που πληρώνουν οι καταναλωτές) ο διαχειριστής θα λαμβάνει υπόψη εκτός από το κόστος του έργου, τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης στην περιοχή, όπου επεκτείνεται το δίκτυο και την δυνατότητα επιμερισμού του κόστους σε περισσότερους καταναλωτές. Επιπλέον, θα προϋπολογίζει τα έσοδα από τα τέλη σύνδεσης και τη λειτουργία του δικτύου. Στις περιπτώσεις που το έργο επέκτασης μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, το κόστος της επέκτασης για τους καταναλωτές μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικό.
- Ορίζονται τέσσερις Κατηγορίες Τελικών Πελατών (οικιακοί, εμπορικοί, μεγάλης κατανάλωσης μη εμπορικοί πελάτες και βιομηχανικοί τελικοί πελάτες) για τις οποίες θα ισχύουν διαφορετικά τιμολόγια διανομής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός διανομής φυσικού αερίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news