facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα τιμολογιακή πολιτική από την 1η Ιανουαρίου του 2017 προαναγγέλει η διοίκηση του ΟΑΣΘ

Νέα τιμολογιακή πολιτική στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 -μικρότερης από την ισχύουσα σε Αθήνα και στα λοιπά ΚΤΕΛ της χώρας- προαναγγέλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο οριστικής τακτοποίησης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων και δικαιωμάτων (δημοσίου και εταιρείας), με στόχο έτσι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στον οργανισμό και να αποκατασταθεί η ηρεμία στο νομό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ζητά την άμεση εκκίνηση των εργασιών της μικτής ομάδας εργασίας που θα λειτουργήσει στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως προανήγγειλε ήδη ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, και μέσω ενός γόνιμου διαλόγου να δοθούν οι οριστικές λύσεις στα ζητήματα λειτουργίας του Οργανισμού, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Οργανισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην τεκμηρίωση των οικονομικών στοιχείων συσσωρευμένων οφειλών και υπογραμμίζει ότι με οριστικοποιημένη την αντισταθμιστική καταβολή σε κάθε χρήση και εφεξής ο ΟΑΣΘ θα είναι αποκλειστικά και απολύτως υπεύθυνος για τα έσοδά του και τις δαπάνες του, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται πλέον προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, αναφέρει ότι «με ειλικρινή, τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό διάλογο μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ, θα καταγραφούν και θα αντιμετωπιστούν τα αίτια που έχουν οδηγήσει τον οργανισμό στα υφιστάμενα σημαντικά οικονομικά προβλήματα και επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις οριστικής διεξόδου από τα αδιέξοδα και οριστικού καθορισμού των εκατέρωθεν οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων της επόμενης 6ετίας».

Συγκεκριμένα, στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, αναφέρει τα εξή: «Στην ως άνω ΚΥΑ (ΚΕΦ. έκτο, παρ. 4 εδ. β) ορίζεται ότι η οφειλόμενη αντισταθμιστική καταβολή της χρήσης 2014, ποσού 17.386.982,11 ευρώ (με ΦΠΑ 13%), θα καταβληθεί στο Α΄ τρίμηνο του 2017. Με αποφάσεις της Κυβέρνησης αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 13% που ίσχυε όταν εκδόθηκε η ως άνω ΚΥΑ (Αύγουστο 2014), δια της οποίας όλα τα οικονομικά μεγέθη είχαν υπολογιστεί με τον τότε ισχύοντα ΦΠΑ 13%, αλλά δεν αναπροσαρμόστηκαν απ' την Κυβέρνηση (ως θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει) με τον αυξημένο ΦΠΑ του 23% από 20.7.2015 και 24% από 1.6.2016. Η ως άνω μεταβολή προκάλεσε το αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ, εκ της αιτίας αυτής, να έχει στερηθεί για τις χρήσεις 2015 και 2016 (έως σήμερα), έσοδα που κατά νόμο δικαιούται ποσού 16.844.845,05 ευρώ (ποσό 10.848.715,02 ευρώ απ' την εισπραττόμενη αντισταθμιστική καταβολή και ποσό 5.996.130,03 ευρώ απ' τα εισπραττόμενα έσοδα). Ποσά, που κατά νόμο (υποχρέωση του ΟΑΣΘ να αποδίδει τον κάθε φορά ισχύοντα ΦΠΑ), ήδη έχει αποδώσει στο Δημόσιο όλη αυτή τη περίοδο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την ως άνω σχετική κοινή υπουργική απόφαση προϋπολογισμού των εσόδων του Οργανισμού για τις χρήσεις 2015 και 2016, προβλέπεται ότι οι Φορείς (Υπουργεία) άσκησης κοινωνικής πολιτικής (μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο των μαθητών, φοιτητών, πολυτέκνων, άνω των 65 ετών και ΑμεΑ), θα καταβάλλουν στον ΟΑΣΘ το ποσό που αντιστοιχεί στις απώλειες εσόδων λόγω της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής. Οι απώλειες εσόδων του ΟΑΣΘ απ' την ως άνω αιτία ανέρχονται στο ποσό των 36.162.392,80 ευρώ (17.931.609,80 ευρώ για τη χρήση 2015 και 18.230.783,00Euro για τη χρήση 2016). Τα ως άνω ποσά που δικαιούται ο ΟΑΣΘ, το Ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει καταβάλλει. Σημαντική επίσης είναι και η απώλεια εσόδων και απ' την ελεύθερη κυκλοφορία ΑμεΑ ποσού 4.612.894,17Euro (ποσού 1.493.925,17 ευρώ για τη χρήση 2014, ποσού 581.761,00 ευρώ για τη χρήση 2015 και ποσού 2.537.208,00 ευρώ για τη χρήση 2016) και ανέργων (από 2-7-2015) που δεν έχει κοστολογηθεί».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τιμολογιακή πολιτική από την 1η Ιανουαρίου του 2017 προαναγγέλει η διοίκηση του ΟΑΣΘ"

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας

Για δέκατη ημέρα συνεχίζουν αύριο την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ στις 10.30 το πρωί πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και όπως επισήμανε ο κ. Τσερμενίδης δεν προτίθενται να κάνουν πίσω και να πιάσουν «τιμόνι» εάν δεν πληρωθούν.

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ενώ ο κ. Τσερμενίδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού, Χρήστου Στεφανίδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για τον επαναϋπολογισμό των δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων και των μετόχων στον ΟΑΣΘ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας"

Αποσύρεται η ρύθμιση για τους διορισμένους γραμματείς στους ΟΤΑ

Αποσύρεται η ρύθμιση που έφερνε αλλαγές στην επιλογή γενικών και εκτελεστικών γραμματέων ΟΤΑ και προέβλεπε να διορίζονται διοικητικοί γραμματείς μέσω του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr. (σ.σ. το γεγονός επιβεβαίωσε την Κυριακή, μία ημέρα αργότερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας ο οποίος λόγω και του ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, πρόλαβε την επίσημη απόσυρσή του που θα γινόταν δύο ημέρες αργότερα).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, θεωρείται ήδη παρελθόν για την κυβέρνηση και πρόκειται να αποσυρθεί και επίσημα την ερχόμενη Τρίτη, οπότε συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι ουδέποτε υπήρξε επίσημα τέτοια πρόταση, αλλά η προς συζήτηση αλλαγές ήταν προσωπικές απόψεις του υφυπουργού Εσωτερικών, οι οποίες και κατατέθηκαν στην σχετική Επιτροπή. Παράλληλα, δε, εξέφραζαν την έκπληξή τους για το μέγεθος των αντιδράσεων που υπήρξαν από την πλευρά, κυρίως, της ΚΕΔΕ, καθώς στην πρόταση αντέδρασαν η ΕΝΠΕ, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με κοινή τους δήλωση, αλλά σε σαφώς ηπιότερους τόνους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο, μετά την απόσυρση της ρύθμισης, η συγκεκριμένη συνεδρίαση μένει χωρίς αντικείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη πρόταση που τέθηκε προς συζήτηση, από το εννιαμελές Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) θα προτείνονται μέσα από το Μητρώο τρια πρόσωπα από τα οποία η διοίκηση του δήμου ή της περιφέρειας θα μπορεί να επιλέγει γενικούς και εκτελεστικούς γραμματείς αλλά και επικεφαλής (προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους) νομικών προσώπων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρεται η ρύθμιση για τους διορισμένους γραμματείς στους ΟΤΑ"

Έτοιμα να μεταφέρουν κόσμο αντί του ΟΑΣΘ 100δες τουριστικά λεωφορεία

Ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη δηλώνουν «παρών» στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει, με τους εργαζομένους ΟΑΣΘ να βρίσκονται στην έβδομη μέρα της επίσχεσης εργασίας, χωρίς να φαίνεται μία λύση στον ορίζοντα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Μιχάλης Πεζίκογλου, δηλώνει στο typosthes.gr πως «αν μας καλέσει το κράτος θα είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης». Συμπληρώνει, ωστόσο, πως «για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Μεταφορών, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν παράνομο».

Ο κ. Μ. Πεζίκογλου δήλωσε πως «αυτό που επιθυμούμε πάνω από όλα είναι να λυθεί αίσια το ζήτημα, να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης». Σε ερώτησή μας για το πόσες γραμμές θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον Σύνδεσμο, ο κ. Μ. Πεζίκογλου έκανε λόγο «για 8-9 κύριες γραμμές, που καλύπτουν το 75% της κίνησης στην πόλη».

Τόνισε, παράλληλα, πως «είναι ανεπίτρεπτο να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι», αλλά και πως ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης «είναι εναντίον όλων των μονοπωλίων, όπως είναι ο ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και ιδιοκτήτης του γραφείου Zorpidis Travel, κ. Μιχάλης Ζορπίδης δηλώνει στο typosthes.gr πως «όπως η ΔΕΘ κινήθηκε άμεσα για να λύσει το πρόβλημα των επισκεπτών της, έτσι θα πρέπει να κάνει και ολόκληρη η Θεσσαλονίκη».

Σε ερώτησή μας, πως θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η μετακίνηση επιβατών από λεωφορεία επιβατών, μας είπε πως είναι εύκολο αν υπάρχει βούληση. Όπως μας τόνισε «είναι βέβαιο πως έχει δυσκολέψει πολύ η κατάσταση με την επίσχεση στον ΟΑΣΘ και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τη λύση. Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης και η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης για να δώσουν λύση στο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης». Δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει την πόλη με τα λεωφορεία του Zorpidis Travel, αλλά τόνισε παράλληλα πως «και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πρέπει να πληρωθούν».

Υπενθυμίζει πως ο κ. Μ. Ζορπίδης είχε δώσει τα λεωφορεία του για να γίνει πραγματικότητα η δωρεάν μετακίνηση για επισκέπτες της ΔΕΘ κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακό της.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμα να μεταφέρουν κόσμο αντί του ΟΑΣΘ 100δες τουριστικά λεωφορεία"

Σε κίνδυνο οι συντάξεις από «κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ.

Με «κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ. ευρώ στις συντάξεις και τις παροχές υγείας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, από την 1/1/2017, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Σε αυτό το ύψος φτάνουν τα ταμειακά «ανοίγματα» (έσοδα μείον έξοδα) των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ που θα συγχωνευτούν στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς του 2017 τους οποίους αποκαλύπτει η «Ημερησία».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι προϋπολογισμοί αποτυπώνουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία παραμένει, λόγω της κρίσης στην οικονομία και στην απασχόληση αλλά και της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η κοινωνική ασφάλιση. Και αυτό, παρά τις «αιματηρές» (παλαιές και νέες) περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις στις εισφορές και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι.

Δεν περιλαμβάνουν, αναφέρει επίσης το ρεπορτάζ, όλες τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (από απλήρωτες εισφορές προβλέπονται 708 εκατ. ευρώ) ούτε και τις υποχρεώσεις των Ταμείων (απονομή των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που είναι σε καθυστέρηση για δύο ή και τρία χρόνια).

Το έλλειμμα του υπέρ-Ταμείου, του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό, που επίσης παρουσιάζει η «Ημερησία», «συγκρατείται» στο 1,124 δισ. ευρώ αφού, όμως, συνυπολογιστούν ειδική κρατική επιχορήγηση 1,124 δισ. ευρώ και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν από τον... «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κίνδυνο οι συντάξεις από «κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ."

Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία: Τι είναι ο γιατρός της γειτονιάς που έρχεται σε 60 πόλεις

Αλλαγές και παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Εθνος, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει οικογενειακό γιατρό και τοπικές ομάδες υγείας (ΤΟΜΥ) σε κάθε γειτονιά.

Οπως σημειώνει το Εθνος, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 250 δομές, σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα, ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο.

Ο υπουργός αναφέρει, μάλιστα, ότι το προσχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία: Τι είναι ο γιατρός της γειτονιάς που έρχεται σε 60 πόλεις "

Φίλης: Δεν κάνω πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών, έχω την κάλυψη του Πρωθυπουργού

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξαναχτύπησε και μάλιστα κυριακάτικα, λέγοντας ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών και ότι οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό είναι συμφωνημένες απόλυτα με τον Πρωθυπουργό. Ετσι η υπόθεση των Θρησκευτικών αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα, τη στιγμή που αφενός ο κ. Φίλης, εμπλέκει ευθέως τον πρωθυπουργό και αφετέρου με την προειδοποίηση που κάνει ο Π. Καμμένος ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον κ. Φίλη να κάνει ότι θέλει στην κυβέρνηση. Επιπλέον, σε όσα θα διαβάσατε παρακάτω, αποδεικνύουν ότι ο «πόλεμος» Εκκλησίας- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται πλέον εκτός ορίων. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί ότι έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού μετά από δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο που εμφανίζουν τον Αλ. Τσίπρα «να τον αδειάζει δίνοντας του παράλληλα εντολή να ζητήσει συγγνώμη και να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο».

Μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Παιδείας επιτέθηκε φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνεθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρά ταύτα ο κ. Φίλης ζήτησε εγγράφως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πλην όμως από την Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσαν ότι συνάντηση μαζί του δεν πρόκειται να υπάρξει έως την στις 4 Οκτωβρίου (έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου). Την ίδια ώρα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος και η Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά καθορίστηκε για την Τρίτη, αφού ο υπουργός Αμυνας θα απουσιάζει στη Σλοβακία. Πάντως εάν ο κ. Φίλης έχει ή όχι την κάλυψη του πρωθυπουργού, θα φανεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στον Αγιασμό της Βουλής, όπου θα υπάρξει και συνάντηση Αρχιεπισκόπου- Τσίπρα. Η συνάντηση αυτή γίνεται μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου

Κύκλοι τη Αρχιεπισκοπής σε συνομιλία τους που είχαν με «Το Βήμα» έλεγαν ότι «οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες είναι το εύκολο καταφύγιο όσων κάνουν κινήσεις κομματικής τακτικής και στρατηγικής σε ευαίσθητα εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά θέματα, επιχειρώντας να χαϊδέψουν τα αυτιά του ακροατηρίου τους. Εξέφραζαν μάλιστα την απορία τους για την ανάμειξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και σημείωναν: «πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος όταν επιδιώκει τον διχασμό»;

Ο κ. Φίλης εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, όποτε και όταν ο Μακαριότατος τον δεχτεί, τη στιγμή μάλιστα που έχει και την πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του από τον πρωθυπουργό: «Στη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε», έλεγε για να συμπληρώσει ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας. Ανάμειξε στην όλη υπόθεση και την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι αυτή άρχισε τον διάλογο πάνω στο θέμα αυτό και ότι αυτός τον ολοκλήρωσε.

Επιπλέον υπενθυμίζει το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος (μαζί με ιεράρχες) στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός και στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών. Κατά τον κ. Φίλη που σκληραίνει τη στάση του έναντι της Εκκλησίας και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους λεγόμενους «σκληρούς» του ΣΥΡΙΖΑ (ενόψει μάλιστα και του Συνεδρίου του κόμματος στις 13 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής του διαλόγου ήταν ο Σπ. Γιαγκαζόγλου, διευθυντής του επίσημου περιοδικού «Εκκλησία», της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος τον απομάκρυνε. Κύκλοι ωστόσο της Αρχιεπισκοπής σημείωναν: « Τίποτα δεν συζητήθηκε για το μάθημα των Θρησκευτικών στο εν λόγω δείπνο. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το θέμα της από κοινού με την πολιτεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού. Ουδέν άλλο.».Οσον αφορά την απομάκρυνση του διευθυντή του περιοδικού οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πράγματι ο κ. Γιαγκαζόγλου απομακρύνθηκε από διευθυντής όταν συμφώνησε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα Θρησκειολογίας.

Πάντως ο κ. Φίλης όχι μόνον σκληραίνει τη στάση του, αφού, όπως λέει, έχει την πλήρη κάλυψη και του πρωθυπουργού, αλλά και προκαλεί την Εκκλησία. Λέει με υπερηφάνεια ότι προσφάτως παρέστη (ως νονός) σε βάφτιση στον Αγιο Δημήτριο Λουμπαδιάρη, παρουσία δύο μητροπολιτών (Κηφισίας και Πατρών, τους οποίους σε παλαιότερες εκτιμήσεις του τους χαρακτήρισε και ως« ακραίους») και απήγγειλε απ΄έξω στο «Πιστεύω» επανλαμβάνοντας πολλές φορές το...«απεταξάμην», χωρίς ίχνος μετάνοιας για όσα είπε για την Εκκλησία και τους ιεράρχες.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Δεν κάνω πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών, έχω την κάλυψη του Πρωθυπουργού"

Αίτημα της ALTER EGO να μην δοθεί βίντεο από τη ΓΓΕΕ - ΣΚΑΪ: Όλα στο φως

Ένα περίεργο αίτημα του Βαγγέλη Μαρινάκη - το οποίο μάλιστα έγινε αποδεκτό από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τους όρους διαφάνειας στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Η εταιρεία ALTER EGO ΜΜΕ ΑΕ, ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη, με επίσημο έγγραφό της προς τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ζητεί να μην δοθεί προς θέαση το βιντεοσκοπημένο υλικό, κατά το μέρος που αυτό άφορα στους εκπροσώπους της.

"Όλα στο φως" είναι η θέση του ΣΚΑΪ, που με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία αντίρρηση να δοθεί στους ενδιαφερόμενους όλο το υλικό που αφορά στους εκπροσώπους της εταιρείας, κατά την παραμονή τους στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας στην Καλλιθέα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα της ALTER EGO να μην δοθεί βίντεο από τη ΓΓΕΕ - ΣΚΑΪ: Όλα στο φως "

Αλεξιάδης: Λοταρία και για τις αποδείξεις του 2016

"Προσπαθούμε να φέρουμε νέες ρυθμίσεις στην εφορία, όχι ξανά εκατό δόσεις. Εκατό δόσεις δεν μπορούν να έρχονται συνέχεια.Νέες ρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τους πολίτες", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, και προαναγγέλει λοταρία για τις αποδείξεις και του 2016 ασχέτως τού πότε θα εφαρμοστεί το πλαστικό χρήμα.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρονική μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα μικρότερα νησιά και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, "τα οποία θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από αυτά του 2016".

Για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό δηλώνει ότι "είναι η προϋπόθεση για να πετύχει το πλαστικό χρήμα", υπογραμμίζει ότι "εάν δεν καταλάβουν οι πάντες ότι πρέπει να υπάρχει ειδικός επαγγελματικός λογαρισμός δεν θα πετύχει το πλαστικό χρήμα. Και αν πετύχει το πλαστικό χρήμα, θα έχουμε και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και εξυπηρέτιση των πολιτών και των επιχειρήσεων" και προσθέτει "ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει".

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης τονίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι "ο ανασχηματισμός πάντα πρέπει να γίνεται όχι με όρους επικοινωνίας, δηλαδή, πόσο ένας υπουργός είναι αρεστός από τα ΜΜΕ ή από διάφορους "φίλους", αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Νομίζω ότι οι υπουργοί πρέπει να κρίνονται με μοναδικό κριτήριο το αποτέλεσμα της δουλειάς τους".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Λοταρία και για τις αποδείξεις του 2016"

Θα βρέξει φόρους τον Οκτώβρη

Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για το δεύτερο «πακέτο» φορομέτρων που θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά τον Ιανουάριο του 2017.
Το νέο «πακέτο» φέρνει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ, τις βενζίνες, στα τσιγάρα, τον καφέ, τη σταθερή τηλεφωνία ακόμη και στα μερίσματα για όσες εισηγμένες έχουν κέρδη μέσα στην κρίση και προχωρούν στη διανομή τους.
Επίσης στο τέλος του έτους καταργείται και το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ για τα νησιά που είχε διατηρηθεί.
Αναλυτικότερα, οι αυξήσεις που έρχονται είναι οι εξής:
1 Αγροτικό πετρέλαιο: από την 1η Οκτωβρίου 2016 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.
Οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων.
Η διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης θα εξαλειφθεί και θα πάψει πλέον να καταβάλλεται εκ των υστέρων ως επιστροφή φόρου.
2 Πετρέλαιο θέρμανσης: από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.
Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.
3 Αυξήσεις στα καύσιμα: από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί τα 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
4 Αυξήσεις στα τσιγάρα: αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
5 Ακριβότερος ο καφές: επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ.
Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
6 Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
7 Σταθερή τηλεφωνία: νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.
Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
8 Μερίσματα: αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
9 ΦΠΑ στα νησιά: στο τέλος του έτους καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα βρέξει φόρους τον Οκτώβρη"

Δ. Καμμένος: Άκαιρη και ρατσιστική η δήλωση Φίλη για την Εκκλησία

Σφοδρή επίθεση στο Νίκο Φίλη εξαπέλυσε την Κυριακή μέσω του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καμμένος. Ο υπουργός Παιδείας είχε επιρρίψει ευθύνες στην Εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας.

«Είναι άκαιρη και ρατσιστική η δήλωση Φίλη για την Εκκλησία, έκανε ομιλία μίσους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Ο Φίλης υποβαθμίζει τα θρησκευτικά σε μια χώρα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ορθόδοξοι» δήλωσε από πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

«Ο Φίλης είναι η αριστερή καβάτζα του ΣΥΡΙΖΑ όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά» τόνισε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Τα θρησκευτικά χρειάζονται πολλές βελτιώσεις σε πολλά επίπεδα, και πρέπει να γίνουν με όρους καλής σχέσης με την Εκκλησία εξήγησε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί σημαντικά θέματα, όπως τα θρησκευτικά, για να διχάσει το λαό.

«Όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε αγώνες για τις ταυτότητες, άλλοι πέταγαν χαρταετό» ανέφερε με νόημα ο κ. Χρηστίδης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Καμμένος: Άκαιρη και ρατσιστική η δήλωση Φίλη για την Εκκλησία "

Παίρνουν πίσω τον «φωτογραφικό» διαγωνισμό για τη σίτιση στα hot spot

Κόντρα ξέσπασε για την σίτιση των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας μετά το δημοσίευμα του «protothema.gr» ότι οι διαγωνισμοί είναι «φωτογραφικοί» και πριμοδοτούνται μεγάλες εταιρείες catering.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έστισε μπίζνα στο προσφυγικό». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αντί να διερευνήσει τις καταγγελίες του για ατασθαλίες στη διαχείριση κονδυλίων, έκανε δεκτή την παραίτηση.

Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας ο οποίος επεσήμανε ότι «τέτοιος διαγωνισμός δεν πρόκειται να υπάρξει». Υπενθύμισε ότι όλοι οι διαγωνισμοί αφορούν μηνιαίες συμβάσεις. Ο κ. Βίτσας κατηγόρησε τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι λέει ψεύδη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος επεσήμανε πως η προβοκάτσια στον διαγωνισμό είναι σαφής και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να πέσουν κεφάλια.

Την περασμένη εβδομάδα το «protothema.gr» δημοσίευσε καταγγελίες από παράγοντες και επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα, ότι ο διαγωνισμός για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα 42 hotspot της χώρας είναι «φωτογραφικός». Όπως υποστήριζαν πολλοί από τους όρους της προκήρυξης είναι... κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα συγκεκριμένων εταιρειών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παίρνουν πίσω τον «φωτογραφικό» διαγωνισμό για τη σίτιση στα hot spot"

Συνταξιούχοι στο iefimerida: «Με τις μειώσεις στις συντάξεις έχουμε φθάσει σε επίπεδα εξαθλίωσης» [εικόνες]

Εκπρόσωποι των συνταξιούχων μιλούν στο iefimerida και εκφράζουν την απόγνωση αλλά και την οργή τους για τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
«Μαύρος» χειμώνας περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει νέες μειώσεις, λόγω της παρακράτησης της πρώτης δόσης των αναδρομικών αλλά και «κούρεμα» σε υψηλές κύριες συντάξεις. Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για συντάξεις – «φιλοδωρήματα» που δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης. «Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο», δηλώνει στο iefimerida ο οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών Δημήτρης Βασιλόπουλος.
«Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξη μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, όλα αυτά τα «χαράτσια» που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 40%. Επιπλέον, έβγαλαν πολλά φάρμακα έξω από το συνταγολόγιο του ΙΚΑ και πρέπει να τα πληρώνουμε μόνοι μας», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.

 Ο οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών Δημήτρης Βασιλόπουλος με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
«Είναι η 16η μείωση από την αρχή της κρίσης»
Όπως επισημαίνει στο iefimerida το μέλος του Δ.Σ. Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ, Γιάννης Πατεράκης, η τελευταία μείωση στις συντάξεις είναι η 16η από την αρχή της κρίσης. «Είναι απίστευτο το θράσος τους και το ψέμα τους που λένε ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να ζήσει με αυτές τις συντάξεις. Είναι 19 νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και από αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 16. Μένουν να γίνουν ακόμη 3 περικοπές και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί την περίοδο 2017 – 2018.
Παλεύουμε για μια κοινωνική ασφάλιση που δεν υπάρχει με αυτό το σύστημα που έχει επικρατήσει. Ο κλάδος σύνταξης, ο κλάδος υγείας και ο κλάδος πρόνοιας θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον κόπο μας και το μεροκάματο μας. Τα τελευταία 7 χρόνια πλέον το Κράτος πρόνοιας έχει διαλυθεί. Όταν μας κόβουν τη σύνταξη και όταν η πρόνοια έχει καταργηθεί, όλο και περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε στις εκκλησίες και στους φιλάνθρωπους για να μας βοηθήσουν», καταλήγει ο κ. Πατεράκης.

Το μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Γιάννης Πατεράκης με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.
«Η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της»
Με την εισφορά ασθενείας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ χαμένοι θα είναι χιλιάδες συνταξιούχοι που θα υποστούν αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις τους. Όπως τονίζει στο iefimerida ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Παναγιώτης Βαβουγιός, η ρύθμιση αυτή επιφέρει την 4η κατά σειρά μείωση στις συντάξεις του Δημοσίου. «Η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Είχε υποσχεθεί να μας δώσει την 13η σύνταξη και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Τίποτα από αυτά δεν έκανε. Εμείς για αυτά τους ψηφίσαμε. Εμείς δεχθήκαμε δυο φορές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Η τελευταία μείωση είναι η 4η κατά σειρά και γίνεται με εισφορά υπέρ του ΕΟΠΠΥ 6%».
Ο κ. Βαβουγιός προαναγγέλλει πανελλαδική συγκέντρωση συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Ασφαλώς και δεν αντέχουμε άλλη μείωση. Οι συντάξεις που παίρνουμε είναι ένα απλό φιλοδώρημα», επισημαίνει ο κ. Βαβουγιός.
«Με τη σύνταξη μου συντηρώ τα 4 άνεργα παιδιά μου»
Στο iefimerida μίλησαν συνταξιούχοι που, όπως είπαν, λόγω των συνεχών μειώσεων τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα. Ο κ. Παναγιώτης, υποστηρίζει ότι πλέον αναγκάζεται να κόβει και από το φαγητό. «Τα χρήματα μας δεν φθάνουν για τίποτα. Όταν οι μειώσεις έχουν φθάσει το 50% και 60% τι μπορούμε να κάνουμε; Πως θα ζήσουμε; Και έχουν το θράσος από την κυβέρνηση να λένε ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις. Αυτό είναι το τρελό! Ας μη μιλάνε καλύτερα, όχι να λένε δεν μειώσαμε τις συντάξεις. Τώρα αναγκάζομαι να μη ψωνίζω πολλά πράγματα. Πριν αγόραζα 7 ψάρια, τώρα αγοράζω 3 ψάρια. Προσπαθώ να ξοδεύω λιγότερα για το φαγητό. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν και τους φόρους, αυτό είναι κλεψιά»!

Ο κ. Παναγιώτης, συνταξιούχος, υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να κόβει πλέον και από το φαγητό για να ζήσει.
Ο κ. Χαράλαμπος είναι 78 χρόνων και παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν, αφού με αυτά έχει να συντηρήσει και τα 4 από τα 5 παιδιά του που είναι άνεργα. «Δεν φθάνουν τα χρήματα μας. Έχουμε απελπιστεί. Εγώ είχα μια καλή δουλειά, δούλευα πολλά χρόνια και παίρνω χίλια ευρώ από το ΙΚΑ. Αλλά από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα μου έχουν κόψει 500 ευρώ. Πρέπει να βοηθήσω τα παιδιά μου, έχω πέντε παιδιά, από αυτά μόνο ένα δουλεύει. Πρέπει να δίνω χρήματα από τη σύνταξη μου για να τα βοηθάω. Πως θα μου φθάσουν αυτά τα χρήματα»;

Ο κ. Χαράλαμπος, συνταξιούχος του ΙΚΑ, με τη σύνταξη του πρέπει να συντηρεί και τα 4 από τα 5 άνεργα παιδιά του
«Αναγκάζομαι και ψάχνω από τα σκουπίδια για να φάω»
Ο κ. Γεράσιμος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνει στο iefimerida πως αναγκάζεται πλέον να ψάχνει ακόμη και στα σκουπίδια για να βρει φαγητό. «Πάντα ήμουν αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος. Τα χρήματα που παίρνω από τη σύνταξη μου δεν μου φθάνουν. Πρέπει να πληρώσω και για τα φάρμακα μου. Το βράδυ βγαίνω από το σπίτι και πηγαίνω σε κάδους απορριμμάτων και ψάχνω μήπως βρω κάτι χρήσιμο που έχουν πετάξει άλλοι. Βρίσκω και φαγώσιμα και άλλα πράγματα. Ποτέ μου δεν είχα φανταστεί ότι θα έφθανα σε αυτό το σημείο».

Συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να ψάχνουν να βρουν φαγητό ακόμη και στα σκουπίδια.

Πολλοί συνταξιούχοι ψάχνουν στη Βαρβάκειο Αγορά για να βρουν τα πιο φθηνά προϊόντα.
Ο κ. Λάμπρος Καραφυλούδης, συνταξιούχος του ΙΚΑ λέει με απόγνωση πως πριν από λίγες μέρες είδε ξανά τη σύνταξη του μειωμένη κατά 60 ευρώ. «Εγώ έπαιρνα σύνταξη από το ΙΚΑ 1.550 ευρώ, μαζί με το επικουρικό, και τώρα με τις περικοπές παίρνω 1.120 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα μου έκοψαν ακόμη 60 ευρώ. Έχω μια κόρη άνεργη. Η γυναίκα μου έσπασε το πόδι της, πρέπει να κάνει εγχείρηση και πρέπει να δώσω και φακελάκι 500 ευρώ. Πρέπει να δώσω τη μισή σύνταξη. Χωρίς φακελάκι δεν γίνεται».

Ο κ. Λάμπρος Καραφυλούδης, συνταξιούχος, επισημαίνει πως πρέπει να δώσει τη μισή σύνταξη του σε φακελάκι σε νοσοκομείο.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχοι στο iefimerida: «Με τις μειώσεις στις συντάξεις έχουμε φθάσει σε επίπεδα εξαθλίωσης» [εικόνες] "

Die Welt: 6.000 πρόσφυγες ετησίως από Ελλάδα και Ιταλία θα δέχεται η Γερμανία

Η Γερμανία θα δέχεται 500 πρόσφυγες μηνιαίως από την Ελλάδα και την Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί κυρίως η επανένωση οικογενειών οι οποίες διαλύθηκαν κατά τη φυγή τους, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλείται πηγές στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε στη Βιέννη την Ελλάδα και την Ιταλία ότι θα τις βοηθήσει: «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη παράτυπη μετανάστευση. Γι αυτό θα δεχόμαστε «μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μηνιαίως», οι οποίοι χρειάζονται μια προοπτική.

Aυτήν την δέσμευση έρχεται να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένους αριθμούς το δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

«Έχουμε το καθήκον να συμμετάσχουμε στην κατανομή των 160.000 προσφύγων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Βιέννη, η οποία όμως δεν πιστεύει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν θα μετάσχει σε αυτό. Με ευχαρίστηση όμως η Μέρκελ διαπίστωσε ότι μικρότερες χώρες δέχονται να μετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων.

Η καγκελάριος Μέρκελ είπε επίσης ότι η δικαιοδοσία της FRONTEX θα επεκταθεί μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ζήτησε η ίδια η Αθήνα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι ο επαναπατρισμός όσων δεν εγκρίνεται η αίτηση ασύλου πρέπει να προχωρήσει και για το λόγο αυτό πρέπει το συντομότερο να συναφθούν συμφωνίες με το Πακιστάν και τις χώρες της βόρειας Αφρικής «ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι οι πολίτες των χωρών αυτών θα επαναπατρίζονται. Επιπλέον πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της φυγής και πρέπει να προσφέρουμε στους πρόσφυγες λύσεις παραμονής κοντά στην πατρίδα τους», είπε η Μέρκελ στη Βιέννη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: 6.000 πρόσφυγες ετησίως από Ελλάδα και Ιταλία θα δέχεται η Γερμανία"

Ρουβίκωνας σε Μητσοτάκη: Το θέμα δεν είναι πώς θα έρθετε στα Εξάρχεια αλλά πώς θα φύγετε

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση προχώρησε η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, η οποία σε κείμενό της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου απαντά στη φράση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «θα τελειώσω με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα».

Η φράση είχε ειπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Realnews. Τα μέλη του Ρουβίκωνα απαντούν:

«Δεν αμφιβάλλουμε ότι το κράτος μπορεί με στρατιωτικούς όρους να σπάσει τις καταλήψεις, να φυλακίσει αναρχικούς, να βάλει μόνιμα και μαζικά δυνάμεις καταστολής στα Εξάρχεια. Πιθανόν να μπορεί να το κάνει και σε ένα μήνα. Αλλά θα πρέπει όλοι τους, δεξιά και αριστερά να έχουν υπόψη τους ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει και μάλιστα αρκετές φορές. Η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, η αδιαλλαξία των αναρχικών και πάνω από όλα το δίκαιο του αγώνα τους και το μικρό αλλά υπαρκτό ρίζωμά τους στο έδαφος της εκμεταλλευόμενης και καταπιεζόμενης κοινωνίας είναι αυτά που τους έδωσαν τη δύναμη να αντισταθούν, να επιβιώσουν και να αναπτύσσονται. Κι έτσι θα γίνει και την επόμενη φορά.

(…) Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος, δεξιό ή αριστερό, θέλει να τσακίσει τον Ρουβίκωνα ας έρθει να το κάνει. Αν θέλει να τελειώσει τα Εξάρχεια ας έρθει να το κάνει (να δουλέψουν και με την ησυχία τους πια οι επενδυτές των ναρκωτικών). Αν θέλει να κλείσει στη φυλακή τους αναρχικούς, ας έρθει να το κάνει... Η εμπειρία του πρέπει να του έχει διδάξει ότι το ζήτημα δεν είναι πως θα έρθει, αλλά πως θα φύγει...».

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας σε Μητσοτάκη: Το θέμα δεν είναι πώς θα έρθετε στα Εξάρχεια αλλά πώς θα φύγετε"

Δημοσκόπηση MRB: Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ – Βαθμολογούν κάτω από τη βάση την κυβέρνηση

Μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου, όπως επίσης και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για την εφημερίδα Real News. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, δεν έπεισε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,2% και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 7,3%, ο οποίος συγκεντρώνει 16,9%.  Ακολουθεί ηΧρυσή Αυγή με 6,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,6%, ηΈνωση Κεντρώων με 2,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,4%, το Ποτάμι με 2,1% όπως επίσης και η Πλεύση Ελευθερίας, και η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%. Στο 19,8% το λευκό/άκυρο και η αποχή. Στο 9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται κατά 9,1% με τα ποσοστά των κομμάτων να ανέρχονται ως εξής:
  • Νέα Δημοκρατία: 30,2%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 21,1%
  • Χ.Α: 7,9%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη: 7%
  • ΚΚΕ: 5,7%
  • Ένωση Κεντρώων: 3,1%
  • ΑΝΕΛ: 3%
  • Το Ποτάμι: 2,6%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,6%
  • Λαϊκή Ενότητα: 1,6%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 11,2%
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 39%, συγκεντρώνοντας 59,6% έναντι 20,6% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 30,4%, έναντι 19,3% του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας, απαντά το 48,3%.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η συσπείρωση της ΝΔ που συγκεντρώνει 88,8%, έναντι 44,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ερωτώμενοι απαντούν πως η ΝΔ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ταπροβλήματα του τόπου σε ποσοστό 28,6%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 18,5%. Κανένα από τα δύο κόμματα, απαντά το 51,4%.
Την ίδια ώρα το 69,8% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του πρωθυπουργούστη ΔΕΘ, ενώ το 16,4% θετικά.
Αντίστοιχα, το 51,4% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έκθεση, ενώ το 33% θετικά.
Το 33,6% απαντά πως πείθεται από τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το 14,4% από αυτές του Αλέξη Τσίπρα.
Η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 82,2% αξιολογεί αρνητικά την πορεία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μόλις το 16,1% την αξιολογεί θετικά.
Το 64% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της ΝΔ, ενώ το 32,4% θετικά.

Τηλεοπτικές άδειες

Στο καυτό θέμα των ημερών, τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή, το 60,4% θεωρεί πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν βελτιώνουν το τηλεοπτικό τοπίο, την ώρα που το 34,6% θεωρεί πως το βελτιώνουν.
Το 56,1% αξιολογεί αρνητικά τις προτάσεις της ΝΔ για το θέμα, ενώ το 31,8% τις αξιολογεί θετικά.
Το 56,7% εκτιμά πως η διαδικασία αδειοδότησης δεν αναβαθμίζει ποιοτικά τοτηλεοπτικό τοπίο ενώ το 33,8% απαντά πως αναβαθμίζεται.
Το 69,2% εκτιμά πως τα χρήματα από τις άδειες δεν θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ το 26,2% θεωρεί πως θα δοθούν.

Βάζουν κάτω από τη βάση στην κυβέρνηση

Το 78,3% απαντά πως η κυβέρνηση δεν δίνει προοπτική, το 75,3% θεωρεί πως κινείται αργά, το 84,7% πιστεύει πως είναι ασυνεπής, ενώ το 74,6% απαντά πως είναι κοινωνικά άδικη.
Την ίδια στιγμή, το 86,2% εμφανίζεται απαισιόδοξο για την κατάσταση στη χώραμας, ενώ μόλις το 2,9% αισιοδοξεί.
Τέλος, το 63,4% εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στον επόμενο χρόνο, το 26,5% πιστεύει πως θα μείνει στάσιμη, ενώ το 7,9% πιστεύει πως θα βελτιωθεί.

Opinionpoll: Μπροστά με 12,5% η ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionpoll για λογαριασμό του Τύπου της Κυριακής, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% έναντι 18,5% τουΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προηγείται με 12,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγήμε 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5%, η Πλεύση Ελευθερίαςμε 3%, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων με 2% αντίστοιχα, το Ποτάμι με 1,5%. Στο 12,3% οι αναποφάσιστοι, το 5,7% απαντά πως δεν θα ψηφίσει.
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 61,2% έναντι 24,8% τουΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες το 69,2% πιστεύει πως ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί, ενώ το 21,9% θεωρεί το αντίθετο.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 35,9%, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 19,8%. Κανένας από τους δύο, απαντά το 40,4%.
Προβάδισμα καταγράφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε μία σειρά άλλους ποιοτικούς δείκτες.
Ειδικότερα:
  • Το 36,6% θεωρεί πως μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα οικονομίας, ενώ το 18,8% προτιμάει τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Το 37,1% θωρεί πως μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έναντι 18,9% του Αλέξη Τσίπρα
  • Το 34,2% θεωρεί πως μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής έναντι 20,9% που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός.
  • Το 36,5% θεωρεί πως μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα της διαπραγμάτευσης σε την ώρα που το 17,5% προτιμάει τον Αλέξη Τσίπρα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ – Βαθμολογούν κάτω από τη βάση την κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news