facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ερευνα: Τα μνημόνια «έσβησαν» τη μεσαία τάξη

Η πολύχρονη κρίση συρρίκνωσε την περιουσία των Ελλήνων, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής εταιρείας Allianz (Allianz Global Wealth Report).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.

«Η κρίση άφησε μεγάλα σημάδια στην Ελλάδα, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%», σημειώνει η έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων - που αντιστοιχεί στη διαφορά της περιουσίας (τραπεζικών καταθέσεων, αξιόγραφων και συμμετοχών σε ασφαλιστικά προγράμματα) από το χρέος τους - ανήλθε σε 11.231 ευρώ το 2015 και ήταν πολύ χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) και τη Σλοβακία.

Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ και στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ, ενώ η διαφορά τους από τους τρίτους στη σειρά Βρετανούς είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μέση περιουσία των τελευταίων ήταν 95.600 ευρώ. Οι Γερμανοί είναι στη 18η θέση με 47.681 ευρώ, κάτω από τους Ιταλούς (στη 15η θέση με 53.494 ευρώ) και τους Γάλλους (16οι με 53.425 ευρώ).

Τα ευρήματα της έκθεσης για το σύνολο της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για διάβρωση της μεσαίας τάξης και τους σχετικούς κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού, αν και οι φόβοι αυτοί ασφαλώς είναι πραγματικοί στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται στην έκθεση.

«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο. Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας. Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν», αναφέρει η έκθεση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα: Τα μνημόνια «έσβησαν» τη μεσαία τάξη"

Λαμία: Καταδικάστηκαν μέλη του «Δεν Πληρώνω» - Δείτε τι λένε για τον πρωθυπουργό

Πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο της Λαμίας σε μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» για κινητοποίηση που είχαν κάνει στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλες δίκες και τα μέλη του κινήματος τονίζουν πως οι διώξεις έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα, ωστόσο εκείνοι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του «Δεν Πληρώνω» Βασίλης Παπαδόπουλος δηλώνει πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, έβγαινε στον δρόμο μαζί τους και στήριζε τις κινητοποιήσεις.


Λαμία: 5 μήνες φυλακή στους Δεν Πληρώνω από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Καταδικάστηκαν μέλη του «Δεν Πληρώνω» - Δείτε τι λένε για τον πρωθυπουργό"

Τα μάζεψε ο Φίλης μετά την κατσάδα Ιερώνυμου: Αναφερόμουν σε ορισμένους παράγοντες της Εκκλησίας

Σε διορθωτική δήλωση προχώρησε ο Νίκος Φίλης, μετά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σχετικά με τα λεγόμενα του υπουργού για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη χούντα.

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας», τόνιζει ο κ. Φίλης.

«Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό», προσθέτει και υπογραμμίζει:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μάζεψε ο Φίλης μετά την κατσάδα Ιερώνυμου: Αναφερόμουν σε ορισμένους παράγοντες της Εκκλησίας "

Συνέντευξη Τύπου Βουδούρη για τους λόγους παραίτησής του από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τους λόγους της παραίτησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέθεσε ο Οδυσσέας Βουδούρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Ωστόσο τόνισε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «όπως το κάνω τις τελευταίες δεκαετίες», ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, ενώ διευκρίνισε ότι με τον κ. Μουζάλα είχε άριστη συνεργασία τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του στη θέση του γενικού γραμματέα και ότι «δεν υπήρξε ποτέ προσωπικό θέμα μαζί του, το θέμα ήταν αντικειμενικό όταν προσπάθησα να υλοποιήσω την αποστολή μου».

«Εξάντλησα όλα τα περιθώρια που είχα για να εκπληρώσω την αποστολή που μου ανατέθηκε και θεωρώ πιο έντιμο σε αυτή την περίπτωση, αντί να παραμένω ανενεργός σε μια θέση, να παραιτηθώ», παρατήρησε ο κ. Βουδούρης και συνέχισε: «Είχα μια δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί υπό κράτηση. Δυστυχώς και χωρίς να έχω την ευθύνη, δεν μπόρεσα να κρατήσω αυτή τη δέσμευση, πρώτον διότι δεν υπήρξε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον γενικό γραμματέα και δεύτερον διότι αφαιρέθηκε αυτή η αρμοδιότητα από τη γενική γραμματεία».

Ο τρίτος λόγος που εξέθεσε ο κ. Βουδούρης ήταν ότι «υπάρχουν σκιές πολύ σημαντικές και δεν θέλω να παραμένω σε ένα υπουργείο, όπου υπάρχουν σκιές. Θεωρώ ότι αυτές οι σκιές θα πρέπει να φωτιστούν άμεσα προς όφελος όλων». Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για «φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο Softex Θεσσαλονίκης, κόστους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανατεθεί σε εμπορική εταιρεία με εργολαβικό κέρδος 1,059 εκατομμύρια ευρώ», καθώς και για «εμμονή σε αδόκιμες επιλογές», όπως η προμήθεια οικίσκων όχι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά με απαίτηση «από το γραφείο του υπουργού» για οικίσκους μεγαλύτερους κατά 60 εκατοστά. «Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης «στην ουσία δεν λειτουργεί και το όργανο που διοικεί τις δομές είναι το γραφείο του υπουργού» κάνοντας επίσης λόγο για «ένα παράλληλο σύστημα» διοίκησης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, «υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά από το άτυπο όργανο Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού (και κοινοποιείται στα ΜΜΕ από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης) είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που που δίνει το σχετικό όργανο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΚΕΣΟΔΠ).

Όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα καταλόγισε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα, πρακτική που ακολουθείται από άλλες χώρες. Έθεσε, εξάλλου και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία, απορρόφηση που ανέρχεται σε 28%, και απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην ανυπαρξία των κατάλληλων δομών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.

Εξάλλου, ο Οδυσσέας Βουδούρης προχώρησε σε διάψευση της φήμης ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε την παραίτηση πριν την υποβάλει επίσημα, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «όπως το κάνω τις τελευταίες δεκαετίες» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του. Επίσης, διευκρίνισε ότι με τον κ. Μουζάλα είχε άριστη συνεργασία τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του στη θέση του γενικού γραμματέα και ότι «δεν υπήρξε ποτέ προσωπικό θέμα μαζί του, το θέμα ήταν αντικειμενικό όταν προσπάθησα να υλοποιήσω την αποστολή μου».

Τέλος, κάνοντας απολογισμό της πεντάμηνης θητείας του, ο κ. Βουδούρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε καταμερισμός των τομέων δράσης των ΜΚΟ ανά δομή φιλοξενίας, δημιουργήθηκε σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης των δομών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (από το οποίο προέκυψε ότι 29 δομές έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με ικανοποιητικές συνθήκες), αναπτύχθηκε πρόγραμμα σίτισης με κοινοτικές κουζίνες και διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες μέσω πιστωτικής κάρτας, ξεκίνησε η διαμόρφωση προστατευόμενων ζωνών για ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, αναπτύχθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής κάρτας για τους πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα και προετοιμάστηκε κανονισμός λειτουργίας για τα hotspots και έγγραφο για τη σύσταση οργανισμών των δομών φιλοξενίας.

«Παρά το γεγονός ότι δουλέψαμε υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν είχαν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες στη γενική γραμματεία, κάναμε ένα πλούσιο έργο», κατέληξε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Τύπου Βουδούρη για τους λόγους παραίτησής του από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής"

Στη Βουλή το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής

Στη Βουλή παραδόθηκε, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το πόρισμά της για την Τράπεζα Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το πόρισμα παραδόθηκε σήμερα στον κ. Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητούσε επίμονα, από τις 31 Αυγούστου, από το προεδρείο της Επιτροπής, να απαιτήσει από την ΤτΕ το σχετικό πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι αφορά στο ερευνητικό αντικείμενο της Εξεταστικής επιτροπής.

Τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος έστειλε το σχετικό αίτημα την περασμένη Τρίτη και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας διαβίβασε σήμερα το πόρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο γίνονται αναφορές στη δανειοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα, που είναι ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το κείμενο φυλάσσεται σε ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου και τα μέλη της Εξεταστικής θα έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο για μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, επειδή το πόρισμα έχει συνταχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ένα μέρος του πορίσματος είναι στα αγγλικά και παραδόθηκε αμετάφραστο στη Βουλή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής"

Προβλήματα στις πτήσεις από στάσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Προβλήματα σε ορισμένες πτήσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να προκληθούν από αύριο Παρασκευή έως και έως την ερχόμενη Πέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ αντιδρώντας στην «εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικοί αποφάσισαν στάσεις εργασίας:

Αύριο από τις 11.00 έως 15.00 και από τις 19.00 έως 23.00 και από μεθαύριο Σάββατο έως και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου από τις 03.00 έως 07.00, από τις 11.00 έως 15.00 και από τις 19.00 έως τις 23.00.

Επίσης, προκήρυξαν και δύο 24ωρες απεργίες για την ερχόμενη Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η αιφνιδιαστική αλλαγή που προέκυψε κατά την διαπραγμάτευση που τώρα γίνεται για την εξασφάλιση της περίφημης «δόσης», δρομολογεί την εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στις πτήσεις από στάσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας"

Μήνυση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κατά αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, εναντίον ανώτατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, για ανάρτηση του τελευταίου στο twitter και σε ηλεκτρονικά μέσα, μετά την χθεσινή παραίτηση του αρχηγού του Π.Σ., Ιωάννη Καρατζιά.



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα ο κ. Καπάκης αναφέρει:

«Μετά και τη σημερινή επώνυμη συκοφαντική, αναληθή, εξυβριστική και περιέχουσα προσβολές κατά της προσωπικότητάς μου ανάρτηση του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Ζάχου, σε ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη εναντίον του για την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου, αλλά και για την αποκατάσταση και ανάδειξη της αλήθειας».

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από αυτό το κείμενο φέρεται όμως και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Υπουργείου, θα καλέσει σε γραπτή απολογία τον αρχιπύραρχο, ζητώντας του να αιτιολογήσει αυτά που ισχυρίζεται.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κατά αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος"

Αντιπλημμυρικό έργο στον δήμο Φυλής για την θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν

Κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για να θωρακιστούν οι περιοχές Ζωφριά και Λίμνη Άνω Λιοσίων, που επλήγησαν από τις εκτεταμένες πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από την περιφέρεια Αττικής, δρομολόγησαν με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Οι παρεμβάσεις στην Λίμνη, αφορούν στην αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε τμήματα των οκτώ οδών, ενώ στη Ζωφριά, αφορούν κυρίως στην τοπική συμπλήρωση - ανακατασκευή της υποδομής, όπως είναι η επισκευή των πλακοστρώσεων και του φθαρμένου οδοστρώματος, με αντικατάσταση του παλαιού και ο καθαρισμός του από φερτά υλικά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπλημμυρικό έργο στον δήμο Φυλής για την θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν"

«Τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν», υπογραμμίζει η Γεροβασίλη

Το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση οργανώθηκε και θα υλοποιηθεί, δήλωσε κατηγορηματικά από τα Ιωάννινα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις στην Φιλιππιάδα και το Ωραιόκαστρο.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως η συστέγαση σε σχολεία της χώρας θα γίνει όπου χρειάζεται, «όμως σε διαφορετικά ωράρια, λόγω των διαφορετικών αναγκών, της διαφορετικής αφετηρίας εκκίνησης στην μάθηση που αφορούν τα παιδιά της Ελλάδας και τα παιδιά των προσφύγων».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχουν δύο παραδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη,

«τα παιδιά που γεννιούνται είναι παιδιά όλων, τα παιδιά που είναι στη χώρα μας, είναι παιδιά όλων μας». Η άλλη παραδοχή, συνέχισε, «είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μέχρι στιγμής, εκτός από κάποια περιστατικά, έχουν δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, φιλοξενίας, αλληλεγγύης, γνωρίζοντας και έχοντας στο DNA μας τα ζητήματα της προσφυγιάς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήρε τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, η οποία -όπως είπε- αντίθετα με άλλες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Ενώ υπενθύμισε και την επίσκεψη του Πάπα, τις εισηγήσεις για την βράβευση των πολιτών και των γυναικών στα νησιά για τον ανθρωπισμό τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Αναφερόμενη στα περιστατικά αντιδράσεων, η κ. Γεροβασίλη είπε πως αυτά «είναι φωνές, οι οποίες όχι απλά δεν είναι χρήσιμες, αλλά αγγίζουν και τα όρια της μισαλλοδοξίας», παράλληλα συμμερίστηκε την αγωνία των γονιών, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο, λέγοντας: «Θα πρέπει να πειστούν, διότι σε πολλούς δημιουργείται ένας φόβο.

Ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να το βλέπουν έτσι, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά, την αγωνία του γονιού με το παιδί του που πάει στο σχολείο. Ωστόσο, θα πρέπει και αυτοί οι γονείς, να αντιληφθούν όσα σας ανέφερα. Θα πρέπει να πειστούν.

Εκεί θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι, οι πολιτικοί, οι γιατροί, οι σύλλογοι, ούτως ώστε να μην επικρατήσουν τέτοιες νοοτροπίες και λογικές».

Απαντώντας στις αιτιάσεις ορισμένων γονιών, πως δεν έχουν ενημέρωση, η κ. Γεροβασίλη είπε πως πιθανόν να υπάρχει κενό ενημέρωσης.

Όμως, επισήμανε πως υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και οργανωμένες δομές, οι οποίες μπορούν να ενημερώσουν. «Από το δεν γνωρίζω και ρωτώ, μέχρι το αντιδρώ, υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή, η οποία αλλάζει τα πράγματα» τόνισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να θυμούνται ότι οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, πέρασαν το Αιγαίο για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου, ριψοκινδυνεύοντας μέσα στη θάλασσα, στις βάρκες με τα νεογέννητα παιδιά τους και συνέχισε: «Σε όσους δεν τα θυμούνται θα πρέπει να τους τα θυμίσουμε.

Όλα αυτά, συγκροτούν και το σκεπτικό και της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, αλλά νομίζω και όχι μόνο. Και κυρίως, όλων των ανθρώπων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των εκπαιδευτικών, και πολιτών, που έχουν σταθεί στο ύψος τους.

Αυτές οι φωνές θα επικρατήσουν και οι άλλες θα απομονωθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα σχολεία θα λειτουργήσουν».

Στον αντίποδα των θέσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας, έρχεται μία λιτή ανακοίνωση από το άλλο σχολείο της πόλης, η οποία αναφέρει:

«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, διαχωρίζοντας τη θέση του και επιτελώντας το θεσμικό του ρόλο, δηλώνει ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των παιδιών, τιμώντας και διασφαλίζοντας το δικαίωμα τους στη μάθηση».

Επίσης, ο "Σύλλογος περί Βιβλίου" με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε σχετική ανακοίνωση του επισημαίνει:
Ο "Σύλλογος περί Βιβλίου" υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται τα μαθήματα σκακιού, σεβόμενος απόλυτα τον θεσμικό ρόλο του δημόσιου σχολείου, που είναι η παροχή παιδείας σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος, είναι πρόθυμος να αναζητήσει νέο χώρο για τα μαθήματα σκακιού, διευκολύνοντας τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης και μάθησης των προσφυγόπαιδων.

Παράλληλα, διαχωρίζοντας τη θέση του από την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, επισημαίνει πως η λειτουργία και οι δράσεις του "Συλλόγου Περί Βιβλίου", δεν πρέπει και δεν μπορούν να αποτελούν επιχείρημα-πρόφαση για κανέναν σε μία καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας νέων "τειχών" και όξυνσης προκαταλήψεων και στερεοτύπων στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας.

Την υποστήριξη τους στους πρόσφυγες, εκφράζουν επίσης οργανώσεις και σύλλογο , ενώ από το ΚΚΕ διοργανώνεται συλλαλητήριο αλληλεγγύης και καταδίκης ρατσιστικών εκδηλώσεων.

Παρέμβαση στην υπόθεση, κάνει σήμερα ο δήμαρχος Φιλιππιάδας Νίκος Καλαντζής, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, την οποία κοινοποιεί στα ΜΜΕ, ζητά να κλείσει η δομή φιλοξενίας, επικαλούμενος δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας για 8μηνη λειτουργία του κέντρου. Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Εν όψει του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία τάξεων υποδοχής παιδιών προσφύγων σε Σχολεία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την γραπτή δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου "Πετροπουλάκη" στη Φιλιππιάδα. Με βάση τη συγκεκριμένη δέσμευση (δείτε την επισυναπτόμενη επιστολή), η λειτουργία της δομής ολοκληρώνεται με την παρέλευση 8μήνου, ήτοι εντός του Οκτωβρίου, καθώς λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Παρακαλούμε, όπως, η συγκεκριμένη δέσμευση της κυβερνήσεως να τηρηθεί απαρέγκλιτα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Επίσης σας καλούμε να συνυπολογίσετε την αναστάτωση και την έντονη ανησυχία που έχουν προκληθεί σε μεγάλη μερίδα των γονέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Παραμένω στη διάθεσή σας, για κάθε διευκρίνιση ή πρόσθετη πληροφορία».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν», υπογραμμίζει η Γεροβασίλη"

Ξανθός: Υπαρκτό το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής και τα χαλασμένα μηχανήματα

Τις πολύμηνες λίστες αναμονής των ογκολογικών ασθενών και τα χαλασμένα μηχανήματα ακτινοθεραπείας στα αντικαρκινικά νοσοκομεία του ΕΣΥ «είδε» επιτέλους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μία ημέρα μετά τα δραματικά στοιχεία που δημοσιοποίησε για την πορεία των καρκινοπαθών μέσα στο ΕΣΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως «το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό», μιλώντας την Πέμπτη στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο του μαστού στο επίκεντρο».

Παρά τη μελανή εικόνα των καρκινοπαθών μέσα στο ελληνικό σύστημα υγείας όπως αποτυπώθηκε και από τους ομιλητές της εκδήλωσης (επιστήμονες, εκπρόσωποι συλλόγων καρκινοπαθών), ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι «άσσοι» που αποκάλυψε ο κ. Ξανθός είναι αφενός μεν οι προσλήψεις μόνιμου κι επικουρικού προσωπικού, αφετέρου η αντικατάσταση εξοπλισμού, χωρίς όμως σαφές και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά τους, βεβαίως, οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών και των επιστημονικών εταιριών κράτησαν μικρό καλάθι. Δεν έχουν ξεχάσει τις ανακοινώσεις του περασμένου Μαρτίου όταν από το υπουργείο Υγείας «προσέλαβαν» ακτινοφυσικούς και ραδιολόγους- τεχνολόγους σε νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν εξοπλισμό ακτινοθεραπείας, όπως Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Ομοίως δεν ξεχνούν πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει κάνει δωρεά επτά γραμμικούς επιταχυντές σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Αλεξάνδρα, Αττικόν, Θεαγένειο, πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Κρήτης), αλλά με τον όρο πως πρέπει να υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσει – όρος που δεν τηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αδιαφορούν για τον προληπτικό έλεγχο οι Ελληνίδες

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα έρευνας που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) αναφορικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο των Ελληνίδων για τους γυναικολογικούς καρκίνους αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης που έχουν στο σύστημα υγείας. Την έρευνα παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Όπως έδειξε η έρευνα, οι γυναίκες στη χώρα μας δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο, καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Όπως επισήμανε ο κ. Κυριόπουλος, το σύστημα υγείας, παρά τα δυσχερή οικονομικά του, μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για τον μαστό και τον τράχηλο της μήτρας. Επίσης, πολύ σημαντικό εύρημα, κατά τον καθηγητή, που χρήζει περαιτέρω αξιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη των καρκινοπαθών και όπου υπάρχει, το κόστος της είναι πολύ υψηλό.

Ειδικότερα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο στάδιο από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%) και από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%) και λιγότερο στα επόμενα στάδια (χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8%, ακτινοθεραπεία 11%).

Το 75,8% των γυναικών δήλωσαν ότι γνώριζαν να κάνουν ψηλάφηση μαστού, εντούτοις το 49% δεν είχε κάνει ποτέ αυτοεξέταση. Μία στις τρεις γυναίκες δεν είχε επισκεφτεί ποτέ γιατρό για ψηλάφηση, το 35,7% δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία και το 53% δεν είχε κάνει ποτέ υπέρηχο μαστών .

Το 30,8% των γυναικών ανέφερε εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό για ψηλάφηση/υπέρηχο και το 26,5% των γυναικών ανέφερε εμπόδια στην πρόσβαση σε προληπτική μαστογραφία, με συνηθέστερα αίτια την υπερβολική απασχόληση σε άλλους τομείς της ζωής, την αμέλεια και το κόστος. Το 69,30% των γυναικών οδηγήθηκε στη διάγνωση λόγω κάποιου συμπτώματος, ενώ μόνο το 30,70% οδηγήθηκε στη διάγνωση μέσω προληπτικού ελέγχου.

Οι γυναίκες καθυστέρησαν σημαντικά να απευθυνθούν σε γιατρό στην περίπτωση που είχαν εντοπίσει κάποιο σύμπτωμα, σε σύγκριση με την περίπτωση που είχαν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο. Ως εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό ανέφεραν τη λίστα αναμονής για ραντεβού (σε ποσοστό 17,1%), την απουσία ειδικότητας στον τόπο διαμονής (14,7%) και την ύπαρξη υπηρεσίας υγείας σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας (12,3%).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών «ΑγκαλιάΖΩ», «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι» στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανθός: Υπαρκτό το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής και τα χαλασμένα μηχανήματα"

Ιερά αγανάκτηση Ιερώνυμου: Ανιστόρητες και συμπλεγματικές οι αναφορές Φίλη για τον ρόλο της Εκκλησίας [επιστολή]

Με έμμεσο αλλά ηχηρό τρόπο απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας επί Χούντας ή επί Κατοχής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία συνόδευσε τον τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή». Αφού ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν», ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεις, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».
Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Πρόεδρο της Βουλής:
«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.
Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.
Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.
Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra διερωτήθηκε: «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερά αγανάκτηση Ιερώνυμου: Ανιστόρητες και συμπλεγματικές οι αναφορές Φίλη για τον ρόλο της Εκκλησίας [επιστολή] "

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από Star Channel και ΣΚΑΪ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν και πάλι οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star Channel και ΣΚΑΪ, για τη διαδικασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εγγυητικής επιστολής του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος έχει λάβει σχετική άδεια, ενώ ζητάει ακόμα την ακύρωση των υπ΄ αριθμ. 252/15.9.2016 και 228/29.8.2016 αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας.

Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ προσέφυγε και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ανακληθεί η άρνηση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου να χορηγήσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» την αδειοδοτική διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από Star Channel και ΣΚΑΪ"

Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ.: Ποια αστυνομικά τμήματα καταργούνται – Στην Αττική και σε όλη τη χώρα [pdf]

Μείζονες αλλαγές στην καθημαρινότητα των πολιτών και φυσικά των αστυνομικών θα επιφέρει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και διευθύνσεων που εξήγγειλε η ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Κων. Τσουβάλα, από τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και κτιριακών υποδομών θα προκύψει οικονομικό όφελος αλλά και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Θα υπάρξει μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται» είπαν με έμφαση. Ιδιαίτερη σημασία φέρεται επίσης να δίνει η ηγεσία της ΕΛΑΣ στις αποσπάσεις αστυνομικών από τα «επίσημα».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε σε ένα τηλέφωνο που δέχθηκε από έναν πρώην υπουργό που μένει στην περιοχή Παπάγου. «Μου είπε ότι πρέπει να έχει αστυνομική φύλαξη γιατί μένει δίπλα στο βουνό και του απάντησα: «Και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;»».
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
  • Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων. Στην Αττική θα μείνουν 188 Α.Τ από τα 240 σήμερα. Μεταξύ άλλων, συγχωνεύονται τα Α.Τ Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας. Σύμφωνα με την διευκρίνιση του αρχηγού της ΕΛΑΣ δεν θα καταργηθεί το Α.Τ Εξαρχείων, ενώ θα επαναλειτουργήσει το Α.Τ Ιερισσού Χαλκιδικής που είχε καεί.
  • Ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) κατά κύριο λόγο με αστυνομικούς από την υπηρεσία Επισήμων. Οπως είπαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο γ.γ Δημόσιας Τάξης, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα δημιουργηθούν 30 ΟΠΚΕ σε όλη την Αττική με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων.
  • Καταργούνται τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών τα οποία θα απορροφηθούν στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας. Ο γ.γ Δημόσιας Τάξης είπε ότι αυτό γίνεται γιατί η Δίωξη Ναρκωτικών έχει μεγάλο αριθμό αστυνομικών.
  • Σε κάθε καλλικρατικό δήμο θα ιδρύεται τουλάχιστον ένα Α.Τ.. Φυσικά εξαιρούνται οι μεγάλοι δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.α.).
  • Ιδρύονται 10 τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας σε Κήπους, Ορμένιο, Ευχώνους, Προμαχώνα, Νίκη, Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Μερτζάνη, Δοϊράνη και Σαγιάδα
  • Ιδρύονται δύο τμήματα Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά
  • Συγκροτούνται Ειδικές Ομάδες Μεταγωγών (Ε.0.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
  • Ιδρύονται τμήματα Αμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο
  • Διατηρούνται αστυνομικοί σταθμοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές,
  • Ιδρύονται εξι επιπλέον Τμήματα Ασφαλείας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (σε Θέρμη, Λαγκαδά, Ωραιοκαστρο, Χαλκηδόνα και Θερμαϊκό)
  • Ανακαθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση των διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης.
  • Ιδρύεται Διακριτό Γραφείο Ασφαλείας στο οποίο θα ενταχθούν τα Τ.Α Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών στα οικεία αστυνομικά τμήματα.
  • Θεσμοθετείται ο «τοπικός αστυνόμος» στην περιφέρεια με στόχο να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες,
  • Αστυνόμευση με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά
  • Τίθενται σε λειτουργία 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων.
  • Εγκαινιάζεται τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.
  • Προκηρύσσεται διαγωνισμός για αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών της ΕΛΑΣ.
  • Στόχος επίσης είναι η απορρόφηση ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ.: Ποια αστυνομικά τμήματα καταργούνται – Στην Αττική και σε όλη τη χώρα [pdf] "

Υπ. Εργασίας: Ενεργοποιείται αύριο η κάρτα αλληλεγγύης

Tην Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 θα ενεργοποιηθεί για 15η φορά η κάρτα αλληλεγγύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το ποσό που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης ανέρχεται σε 13.563.590,00 ευρώ και αφορά 120.425 δικαιούχους του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Ενεργοποιείται αύριο η κάρτα αλληλεγγύης"

Στην αντεπίθεση ο Στουρνάρας προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Στην αντεπίθεση πέρασε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, «με αφορμή παραληρηματικού τύπου, δημοσιεύματα». Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι παρενέβη ή ότι παρεμπόδισε τώρα ή στο παρελθόν οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του, ενώ σε ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία τους παραπέμπει στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

«Κάποιοι αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι χάνουν προνόμια που δολίως είχαν αποκτήσει. Καιρός είναι να αντιληφθούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της μένουν έξω από πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες και ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όσο δυσάρεστο και αν είναι αυτό για ορισμένους, τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Προειδοποιεί δε ότι «όσοι επιμείνουν σε αυτόν τον πόλεμο λάσπης να γνωρίζουν ότι το επόμενο ραντεβού τους θα είναι με τη Δικαιοσύνη» στην οποία η οικογένεια του έχει ήδη προσφύγει.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή σημερινά, παραληρηματικού τύπου, δημοσιεύματα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας:

1. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι παρενέβη ή ότι παρεμπόδισε τώρα ή στο παρελθόν οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του.

2. Τα έργα που αναφέρονται στα παραληρηματικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα κατακυρώθηκαν στην εταιρεία της συζύγου του πολύ πριν αυτός γίνει υπουργός και έπειτα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό.

3. Τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου καθώς και της συζύγου του, όπως και ο τρόπος απόκτησής τους, περιλαμβάνονται αναλυτικά στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υποβάλλει ανελλιπώς από τότε που υπηρετεί σε θέσεις ευθύνης.

Κάποιοι αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι χάνουν προνόμια που δολίως είχαν αποκτήσει. Καιρός είναι να αντιληφθούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της μένουν έξω από πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες και ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όσο δυσάρεστο και αν είναι αυτό για ορισμένους.

Όσοι επιμείνουν σε αυτόν τον πόλεμο λάσπης να γνωρίζουν ότι το επόμενο ραντεβού τους θα είναι με τη Δικαιοσύνη, στην οποία άλλωστε η οικογένεια του κ. Διοικητή έχει ήδη καταφύγει με αγωγές και μηνύσεις».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση ο Στουρνάρας προσφεύγει στη Δικαιοσύνη"

Το αίνιγμα με τις σημαίες -Γιατί στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν υπήρχαν μόνο τουρκικές [εικόνες]

Ερωτήματα αλλά και φωνές -κυρίως στα social media- προκάλεσαν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η αιτία ήταν πως κατά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο απουσίαζε η μεγάλη σημαία της ελληνικής πλευράς και υπήρχε μόνο αυτή της τουρκικής. Υπήρχε μόνο μία μικρή ελληνική σημαία, μαζί με μία μικρή τουρκική, στο τραπεζάκι ανάμεσα στους δύο άνδρες. Προκλήθηκε θόρυβος και η φωτογραφία έκανε τον γύρο του διαδικτύου.
Το θέμα θα είχε μείνει εκεί αν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν σχολίαζαν το γεγονός.
Ανέφεραν, λοιπόν, πως όταν συναντιέται πρόεδρος με πρωθυπουργό, το πρωτόκολλο για τις σημαίες θέλει να υπάρχουν μεγάλες σημαίες μόνο της χώρας από την οποία είναι ο πρόεδρος, ενώ οι σημαίες από κάθε χώρα είναι μικρές και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Μία και μία μεγάλες σημαίες υπάρχουν μόνο όταν η συνάντηση είναι ανάμεσα σε ομότιμους, ανέφερε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως αν συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ θα υπάρχουν πίσω τους δύο ελληνικές σημαίες.
Ωστόσο, σε συναντήσεις που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με πρόεδρους (και όχι πρωθυπουργούς) άλλων χωρών, οι μεγάλες σημαίες ήταν μία από κάθε χώρα.
Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες του κ. Τσίπρα από τις συναντήσεις με τους Φρανσουά Ολάντ (πρόεδρος Γαλλίας), Μπαράκ Ομπάμα (πρόεδρος ΗΠΑ), Σι Τζινπίνγκ (πρόεδρος Κίνας), Βλαντιμίρ Πούτιν (πρόεδρος Ρωσίας).
(07/08/2015) Αίγυπτος - Συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ 
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 


(09/07/2016) Πολωνία - Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
 Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
 

(29/09/2015) Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ 
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

(04/07/2016) Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας -Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ 
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

(04/07/2016) Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας -Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ 
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

(23/10/2015) Επίσημη επίσκεψη του πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα - Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου 
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

14/04/2015 Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα
Φωτογραφία: EUROKINISSI

(28/05/2016) Στιγμιότυπο από τις υπογραφές μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας, παρουσία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

(28/05/2016) Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
 Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 
Πάντως, σε κάθε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πίσω υπάρχουν μόνο μεγάλες τουρκικές σημαίες. 

(22/09/2016) Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη - Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

(23/05/2016) Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκιάς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της παγκόσμιας ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

(18/11/2015) Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το αίνιγμα με τις σημαίες -Γιατί στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν υπήρχαν μόνο τουρκικές [εικόνες] "

Αλεξιάδης: Δεν θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Με περιορισμένο καλάθι υποσχέσεων εμφανίστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφορικά με τα μέτρα ανακούφισης που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Ο υπουργός σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ενώ παρέπεμψε για το μέλλον την θέσπιση αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός επισήμανε προς την ηγεσία του υπουργείου πως η τουριστική περίοδος πέρασε χωρίς να υλοποιηθεί η απόφαση για έκπτωση 20% στις ενοικιάσεις αιγιαλού που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάιο.

«Τίποτα δεν έγινε. Οι αυξήσεις διατηρήθηκαν. Κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Οι υπηρεσίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εντολές των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων; Ποιος χαράζει πολιτική; Και μάλιστα σε τέτοια ζητήματα, τα οποία αφορούν όχι την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά την επιβίωσή τους ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καματερός για να προσθέσει» Και πέρα από τις γενικότερες συνθήκες, έχουμε και τις ειδικότερες στα νησιά. Και βλέπετε από τα στοιχεία που εσείς ο ίδιος δώσατε προχθές για τον ΦΠΑ πόσο πεσμένη είναι η είσπραξή του -και όχι λόγω μη ελέγχων- στα νησιά που είχαν πρόβλημα με το μεταναστευτικό».

Εκτός αυτού ο κ. Καματερός υπενθύμισε την δέσμευση της κυβέρνηση για λήψη μέτρων ανακούφισης για να επισημάνει « όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, επειδή στο τέλος του χρόνου λήγει αυτό το καθεστώς, σας παρακαλώ να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε τουλάχιστον στα νησιά που είχαν πρόβλημα με το προσφυγικό, γιατί έχει μεγάλη σημασία. Έχει μεγάλη σημασία γιατί ό,τι καταργείται δύσκολα επαναφέρεται. Αν κρατήσουμε τον μειωμένο συντελεστή, θα είναι από τα ελάχιστα που έχουμε για τη νησιωτικότητα.

Δεύτερον, βλέπουμε κατά καιρούς αποφάσεις σας -και καλά κάνετε- για αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε περιοχές που είχαν θεομηνίες και διάφορα άλλα προβλήματα. Πολύ καλά κάνετε. Όμως, σας παρακαλώ να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι θεομηνία είναι, χωρίς να παρεξηγηθώ, είναι ένα πρόβλημα -πάλι χωρίς να παρεξηγηθώ, γιατί έχουμε δείξει πόσο ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους που έρχονται και πώς τους φιλοξενούμε, αλλά είναι ένα πρόβλημα, όπως και να το κάνουμε- και στα νησιά αυτά που έχουν και είχαν αυτές τις ροές και θα μπορούσε κατ’ αντιστοιχία να δώσουμε μια αναστολή καταβολής χρεών εξάμηνη, όπως δίνουμε και στις άλλες περιοχές. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτά τα νησιά, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα που δεν πήγε καλά η σεζόν, που ήταν πολύ μειωμένος ο τζίρος, μέχρι και 50%, μέχρι και 60% σε κάποιες επιχειρήσεις, για να πάρουν μια ανάσα μέσα στον χειμώνα».

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης είπε για τον ΦΠΑ «Σ' ό,τι αφορά τώρα τα πολύ σωστά ζητήματα που βάλατε για τα νησιά, όπως ξέρετε από τον ν. 4334/16, υπάρχει η σχετική δέσμευση της πολιτείας ότι από την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων θα επανεξεταστούν τα θέματα των συντελεστών του ΦΠΑ, είτε για τα νησιά, είτε γενικότερα. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν μια πολιτική μας επιλογή, ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα που οδηγηθήκαμε μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Να σας θυμίσω και την ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκαν και ο ν. 4334 και ο ν. 4336, παρά το ότι κάποιοι τώρα έρχονται και μας κατηγορούν για αυτά που ψήφισαν οι ίδιοι. Δεν πειράζει! Αποδεικνύει ο καθένας την υπευθυνότητά του».

Αναφορικά δε με την εξάμηνη αναστολή φορολογικών πληρωμών είπε πως « θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πολύ καλή πρόταση του καταθέτετε, δηλαδή να αντιμετωπιστούν τα νησιά, σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, με τις διαδικασίες που δίνει δυνατότητα ο νόμος, και να εξεταστούν και σαν περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια θεομηνία ή από κάποια καταστροφή, όπου δίνουμε παράταση φορολογικών υποχρεώσεων. Θα εξεταστεί αυτήν η πρότασή σας και θα σας απαντήσω σύντομα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Δεν θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου"

Την παραίτηση Φίλη ζητούν θεολόγοι της ΠΕΘ

Κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, μια από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των θεολόγων εκπαιδευτικών. Παράλληλα, η ΠΕΘ στρέφει τα βέλη της και κατά του θεολόγου Σταύρου Γιαγκάζογλου, συμβούλου του υπουργείου Παιδείας και επόπτη-συντονιστή της συγγραφής των νέων «επίμαχων» εγχειριδίων του νέου προγράμματος για τα Θρησκευτικά.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων στηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κάνοντας λόγο για «πνευματοκτόνα προγράμματα σπουδών» υποστηρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας των Θρησκευτικών είναι αντισυνταγματικό και καλεί την Εκκλησία σε έναν «από κοινού αγώνα υπερασπίσεως των αληθειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις παράνομες αντιστυνταγματικές, αντορθόδοξες, αντιπαιδαγωγικές και καταχρηστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΘ

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) συμφωνεί απόλυτα με τις δηλώσεις (20/9/2016) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ότι τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών (ΦΕΚ υπ. αριθ. 143575/Δ2 ΥΑ 13.09.2016), που βεβιασμένα επιβάλλει στα σχολεία ο Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, «είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία, γενικότερα στην κοινωνία μας, και ρήξη μέσα στην Εκκλησία στις σχέσεις με την πολιτεία».

Η ΠΕΘ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην εφαρμογή αυτών των πνευματοκτόνων Προγραμμάτων για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους:

1) Είναι αντισυνταγματικά, διότι, έτσι όπως τα κατάντησαν ο κ. Φίλης και οι περί αυτόν υπεύθυνοι Θεολόγοι του ΙΕΠ και του Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός», δεν αναπτύσσουν την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των μαθητών, με αποτέλεσμα να διαπράττονται από όλους αυτούς τους εμπνευστές και εφαρμοστές, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, δύο αδικήματα:

α) Το αδίκημα της συνταγματικής ανισονομίας, αφού το νέο πολυθρησκειακό ή, όπως το ονομάζει ο κ. Φίλης, Θρησκειολογικό Πρόγραμμα των Θρησκευτικώνεπιβάλλεται, ρατσιστικά, μόνον στους Ορθόδοξους μαθητές. Έτσι, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί Έλληνες μαθητές απολαμβάνουν -και πολύ σωστά- από το Υπουργείο Παιδείας το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τη δική τους πίστη, από διδάσκοντες και ύλη, που οι θρησκευτικές τους κοινότητες επιλέγουν και εγκρίνουν. Αντίθετα, με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, που αυταρχικά επιβάλλει ο κ. Φίλης, οι Ορθόδοξοι μαθητές δεν διδάσκονται πλέον τη δική τους πίστη, αλλά ένα πολτοποιημένο μείγμα Χριστιανισμού- θρησκειών, κάτι που ολοφάνερα αντίκειται στο Σύνταγμα, στον εκπαιδευτικό Νόμο και στην ισχύουσα νομολογία.

β) Το αδίκημα του Προσηλυτισμού, όπως εγκύρως έχει αποδειχθεί, καθώς οδηγούν με μαεστρία, σε άλλους πνευματικούς δρόμους, ανήλικα ορθόδοξα παιδιά που δεν είναι σε θέση να αμυνθούν πνευματικά.

2) Είναι αντιπαιδαγωγικά, διότι :

α) Η διδακτέα ύλη που προσφέρουν, δεν ανταποκρίνεται στο πνευματικό επίπεδο των μαθητών.

β) Με το πολυθρησκειακό τους περιεχόμενο προξενούν θρησκευτική σύγχυση στους μαθητές.

3) Είναι αντορθόδοξα, διότι:

α) Έχουν αφαιρεθεί, εσκεμμένα, από τη διδακτέα ύλη αυτών των Προγραμμάτων, τα βασικότερα θέματα διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης (από την Αγία Γραφή, την πατερική και αγιολογική παράδοση, το δόγμα, τη λατρεία, τη θεολογία, την ιστορία της Εκκλησίας κ.ά.).

β) Σε όλες σχεδόν τις διδακτικές ενότητες των Προγραμμάτων υπάρχει παράλληλη απλή παράθεση σε βάρος πάντα, της ορθόδοξης πίστης, θεμάτων και στοιχείων, που αφορούν στην Ορθοδοξία, στις χριστιανικές ομολογίες και στις θρησκείες.

Ως εκ τούτου, η ΠΕΘ δηλώνει ότι:

α) Οι Θεολόγοι καθηγητές, ως υπάλληλοι του κράτους, σύμφωνα με έγκυρες γνωμοδοτήσεις, έγκριτων νομικών, έχουν καθήκον άμα δε και δικαίωμα να τηρούν το Σύνταγμα και να μην εφαρμόζουν προδήλως (ολοφάνερα) αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης (ν. 3528/2007, αρθρ. 24 και 25 παρ. 3 εδάφιο 1ον και Ποινικός Κώδικας, άρθρ. 21).

β) Ζητάει από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα, την άμεση απόσυρση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αναμένει επίσης, την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διότι πιστεύει ότι ο κ. Νίκος Φίλης θα κατανοήσει ότι δεν μπορεί πλέον, να υπηρετήσει προς όφελος κανενός, το «θεσμικό του ρόλο», καθώς λειτουργεί αποδιοργανωτικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και διχάζει με τον λόγο και τις αποφάσεις του, την ελληνική κοινωνία.

γ) Καταγγέλλει τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, Σύμβουλο του κ. Φίλη, που ήταν ο εμπνευστής και συντονιστής των νέων αυτών Προγραμμάτων, ως υπεύθυνο ηθικό αυτουργό για όλες αυτές τις εξελίξεις και την αναστάτωση που έχει δημιουργήθει, στο χώρο της Παιδείας και της Εκκλησίας, δεν τον αναγνωρίζει πλέον ως Σύμβουλο, με θετικές προθέσεις και ενέργειες για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά ως αποδομητή των Θρησκευτικών και αναμένει την υποβολή της παραίτησης του, λόγω ευθιξίας, από τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης για το μάθημα των Θρησκευτικών.

δ) Είναι έτοιμη να συντονιστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του Οκτωβρίου 2016, για έναν από κοινού αγώνα υπερασπίσεως των αληθειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις παράνομες αντιστυνταγματικές, αντορθόδοξες, αντιπαιδαγωγικές και καταχρηστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

ε) Καλεί τον Ορθόδοξο Χριστιανικό λαό να αφυπνιστεί και να αντιδράσει δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του, αντιστεκόμενος έτσι, στο σχέδιο της πνευματικής τους γενοκτονίας και της ένταξή τους, σε μια μελλοντική εκκοσμικευμένη και ομογενοποιημένη πανθρησκεία.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτηση Φίλη ζητούν θεολόγοι της ΠΕΘ"

Επιστολή Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ -Τι πρότεινε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας

Δύο νέες προτάσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, κατέθεσε με επιστολή του στη διοίκηση του οργανισμού ο Χρ. Σπίρτζης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός μετά την απόρριψη του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε στις 8 Σεπτεμβρίου, για απευθείας καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των εργαζομένων, προχωράει σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καταθέτοντας νέα πρόταση στη διοίκηση του Οργανισμού και προειδοποιεί ότι οι καταβολές θα περικόπτονται ανάλογα με το μεταφορικό έργο που δεν εκτελείται από τον ΟΑΣΘ.

Η πρώτη πρόταση αφορά την καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων έως σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.

Ως προϋπόθεση, ο υπουργός Μεταφορών θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016, ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, τότε και μόνο το ΥΠΟΜΕΔΙ, θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνον σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, ισόποση Εγγυητική Επιστολή.

Με δήλωσή του, ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, τονίζει: «είμαστε στην πλευρά των εργαζομένων. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω για μία φορά ακόμη, προς όλα τα ευήκοα ώτα, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με πρόσθετες διεκδικήσεις και με τις γνωστές διαιτησίες που πάντα δικαίωναν τον ΟΑΣΘ, χωρίς ελέγχους και παρέχοντας μη ποιοτικό και πανάκριβο μεταφορικό έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως με ψέματα, καθώς το Υπουργείο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ από την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία. Προς το παρόν όμως, αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης, η οποία, ελπίζω να είναι προς όφελος των εργαζομένων».

Ο υπουργός, τέλος, καλεί τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, «να πει κάποτε την αλήθεια» για να προσθέσει: «Γνωρίζει, ότι οι προκαταβολές στον ΟΑΣΘ σε μη εκτελεσμένο έργο δεν είναι νόμιμες, ούτε προβλέπονται από τη σύμβαση. Γνωρίζει επίσης, ότι η κάθε καταβολή στον ΟΑΣΘ, αυτόματα σημαίνει την παρακράτηση μεγάλου μέρους για άλλες δαπάνες της διοίκησης του ΟΑΣΘ και όχι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Εύχομαι, οι όποιες προτάσεις του και η τακτική του να σταματήσει να είναι η προκαταβολή των δημόσιων καταβολών όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις υποχρεώσεις των μετόχων του ΟΑΣΘ».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ -Τι πρότεινε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας "

Bild: Πάνω από 10.000 πρόσφυγες «αγνοούνται» από την Ελλάδα

«Τι κρύβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους αριθμούς προσφύγων;», αναρωτιέται σε άρθρο της η Bild, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «μαγειρεύει» τα νούμερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 60.000 πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα, με περίπου 8.150 από αυτούς να είναι άγνωστο το πού είναι ή αν είναι ακόμα στην Ελλάδα.

«Αυτός ο αριθμός των ''χαμένων'' προσφύγων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος», όπως αποκαλύπτει η Bild, η οποία επικαλούμενοι κυβερνητικούς κύκλους πάνω από 10.000 πρόσφυγες «αγνοούνται».

Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στο μητρώο και τη γνώση σχετικά με την θέση των προσφύγων, οπότε η άγνοια για το που βρίσκονται ορισμένοι από αυτούς δημιουργεί κενά, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες πληροφορίες.

Η τρέχουσα θέση των προσφύγων ήταν άκρως σημαντική πληροφορία στην περίπτωση των δύο τρομοκρατών του ISIS, που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με την Bild.
Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές σημειώνει πως είναι πιθανό οι «αγνοούμενοι» πρόσφυγες να έφυγαν μόνοι τους από τα κέντρα φιλοξενίας. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι άνθρωποι που διέφυγαν από καταστάσεις που απειλούσαν τη ζωή τους, είναι δυνατόν να τους σταματήσουν οι φράχτες ή τα σύνορα της Ευρώπης.

Και πάλι, όμως, η γερμανική εφημερίδα διερωτάται «γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει ως επίσημη εκδοχή ένα μικρότερο αριθμό;», παραθέτοντας δύο λόγους:

- Θα μπορούσε να κρατήσει τεχνητό αριθμό προσφύγων, ώστε αν η συνθήκη με την Τουρκία σπάσει, θα υπήρχαν διαθέσιμες εγκαταστάσεις για νέο κύμα.

- Αλλος λόγους θα μπορούσε να είναι πως απλά η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί πως δεν έχει υπό έλεγχο την καταγραφή και την παρακολούθηση διαμονής των προσφύγων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Πάνω από 10.000 πρόσφυγες «αγνοούνται» από την Ελλάδα"

Διεθνής Αμνηστία: Σε 18 χρόνια θα φύγουν οι μετανάστες από την Ελλάδα

Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και τονίζει ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» με τους ανθρώπους αυτούς να ζουν σε άθλιες και ανασφαλείς συνθήκες.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι, παρά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ το 2015 να φιλοξενήσει η Ευρώπη 120.000 πρόσφυγες, μέχρι σήμερα πολλές χώρες έχουν πάρει λιγότερο από το 5% του αριθμού των προσφύγων που είχαν δεσμευτεί να αναλάβουν ενώ υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε έναν άνθρωπο.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στην δημοσιότητα στον απόηχο της συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση στην Νέα Υόρκη με την συμμετοχή ηγετών από όλο τον κόσμο, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός για την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, στην Ελλάδα παραμένουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες και σύμφωνα με τον Steve Symonds, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».

«Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι "ντροπιαστικά" μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική - το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα», τόνισε ο Symonds.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Our Hope is Broken», η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει κανέναν πρόσφυγα στα εδάφη τους ενώ χώρες, όπως είναι το Βέλγιο, η Κροατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Γερμανία φιλοξενούν λιγότερο από το 5% των προσφύγων που είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων 1.489 ασυνόδευτα παιδιά ενώ επισημαίνει πως αρκετοί από τους πρόσφυγες στην χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οξύ στρες και κατάθλιψη, εξαιτίας του αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Αμνηστία: Σε 18 χρόνια θα φύγουν οι μετανάστες από την Ελλάδα"

Αυλωνίτου: Διερωτώμαι γιατί ο έλεγχος των πόθεν έσχες δεν έγινε πριν το διαγωνισμό

«Διερωτώμαι γιατί ο έλεγχος των πόθεν έσχες δεν έγινε πριν από τον διαγωνισμό... θα μπορούσε να είχε εξεταστεί νωρίτερα ώστε να μην υπάρχουν καχυποψίες και συγκρούσεις» αναρωτήθηκε την Πέμπτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

«Ξεβολεύτηκαν πολλοί από αυτό που υπήρχε πριν και μιλάω για τους καναλάρχες που τώρα αναγκάζονται και μεγάλο τίμημα να πληρώσουν και την εργατική νομοθεσία να εφαρμόσουν» υποστήριξε ακόμη η κ. Αυλωνίτου. Επέμεινε ακόμη ότι «η τάξη θα μπει, είναι τελειωμένο αυτό και απόφαση της κυβέρνησης... Από εκεί και πέρα όποιος δεν είναι νόμιμος να τα βρουν στη δικαιοσύνη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και αυτή, όπως και άλλα στελέχη του να αποστασιοποιηθεί από τον κ. Καλογρίτσα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν δικοί μας υπερθεματιστές και μη, ή δικοί μας εργολάβοι». Εάν το τίμημα των αδειών δεν πληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και εάν το πόθεν έσχες κάποιου δεν πληροί τους όρους αδειοδότησης θα πάρει την άδεια ο επόμενος επιλαχών πρόσθεσε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυλωνίτου: Διερωτώμαι γιατί ο έλεγχος των πόθεν έσχες δεν έγινε πριν το διαγωνισμό "

Ο «Ρουβίκωνας» έκανε κατάληψη στα γραφεία των ελεγκτών στα ΜΜΜ

Κατάληψη στα γραφεία των ελεγκτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Καραγιώργη Σερβίας, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη δέκα μέλη του Ρουβίκωνα, ζητώντας δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο σημείο κατέφθασαν δυνάμεις της αστυνομίας και συνέλαβαν τα δέκα αυτά άτομα που βρίσκονταν που προκάλεσαν την αναταραχή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «Ρουβίκωνας» έκανε κατάληψη στα γραφεία των ελεγκτών στα ΜΜΜ "

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή - «Είμαστε απλήρωτοι εδώ και μήνες»

«Τσουβάλια τα λεφτά για τους τραπεζίτες τα ειδικά σχολεία. Tα κάνατε αποθήκες» φωνάζουν οι εργαζόμενοι των ειδικών σχολείων και ιδρυμάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους.

«Εμείς κοντεύουμε 12 μήνες απλήρωτοι, η λειτουργική κατάσταση του ιδρύματος δεν είναι καλή, υπάρχουν συνάδελφοι που βρίσκονται σε επίσχεση και άλλοι που είμαστε και κρατάμε τον χώρο ανοιχτό. Ουσιαστικά με αυτοθυσία προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τα παιδιά που είναι ο κύριος στόχος», λέει ο κύριος Λεωνίδας εργαζόμενος στο «Χατζηπατέρειο».



Τα σωματεία εργαζομένων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι το Παμμακάριστος, Ερμής, Χατζηπατέρειο, Μαργαρίτα, Θεοτόκος, Σικιαρίδειο, ΠΕΓΚΑΠ στα οποία ιδρύματα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, εξυπηρετώντας τουλάχιστον 1500 ανθρώπους που χρήζουν ειδικής φροντίδας.



«Εμείς βρισκόμαστε από 8 έως 18 μήνες απλήρωτοι. Αν κλείσουμε θα βρεθούμε όλοι στον δρόμο. Εγώ είμαι 13 μήνες απλήρωτη και συντηρούμαι από τον σύζυγο μου και την οικογένεια μου», λέει αγανακτισμένη η Ειρήνη, εργαζόμενη του ιδρύματος «Μαργαρίτα».

«Εμείς είμαστε 37 εργαζόμενοι και μας έχουν 13 μήνες απλήρωτους, όλοι έχουν τα προβλήματά τους και τις οικογένειές τους. Τα βγάζω πέρα πολύ δύσκολα γιατί οι φόροι είναι πάρα πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθείς. Έχω στεγαστικό δάνειο, έχω ΕΝΦΙΑ και δεν μπορώ να πληρώσω και δεν βγαίνουν και οι ρυθμίσεις. Η κατάσταση είναι τραγική» υπογράμμισε η κυρια Χρυσούλα, εργαζόμενη του ιδρύματος «Μαργαρίτα».

Από τα στοιχεία της ΣΕΣΙΜΕΑ προκύπτει ότι το διάστημα της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων κυμαίνεται από 8 μήνες έως και σχεδόν 2 χρόνια.

Συγκεκριμένα: 


ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ Απλήρωτοι εργαζόμενοι: 8 μήνες

ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ - ΚΑΣΠ Απλήρωτοι εργαζόμενοι: 10 μήνες

ΠΕΓΚΑΠ Απλήρωτοι εργαζόμενοι: 18 μήνες

ΕΡΜΗΣ Απλήρωτοι εργαζόμενοι: σχεδόν 2 χρόνια

ΕΓΝΥΑ Απλήρωτοι εργαζόμενοι: 8 μήνες


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή - «Είμαστε απλήρωτοι εδώ και μήνες»"

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Δεν θα γίνει εσωτερικός δανεισμός για την καταβολή συντάξεων του Οκτωβρίου

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».

Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό. Τονίζεται δε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Δεν θα γίνει εσωτερικός δανεισμός για την καταβολή συντάξεων του Οκτωβρίου"

Τέλος η πολιτική για την Αννα Βαγενά

Δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά.

Το ανακοίνωσε η ίδια στους παριστάμενους συναδέλφους της και εκπροσώπους φορέων κατά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για τις αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου.

Μάλιστα η βουλευτής επέκρινε έντονα την στάση συναδέλφων της γιατί δεν δίνουν μέρος του μισθού τους σε συνταξιούχους στους οποίους περικόπηκε το ΕΚΑΣ.

Η Άννα Βαγενά εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Νωρίτερα υπήρξε ανεξάρτητη Βουλευτής της Α’ Αθηνών (2012) κατόπιν διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση του Β’ Μνημονίου.

thessalianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η πολιτική για την Αννα Βαγενά "

Μυτιλήνη: Δεν βρέθηκε πλοίο για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες

Νέα προκήρυξη, με καταληκτική ημερομηνία αύριο Παρασκευή το πρωί, έγινε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη μίσθωση πλοίου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

Κι αυτό γιατί, ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε, η μειοδότρια εταιρεία δεν προσήλθε να υπογράψει τη σύμβαση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε την Τρίτη σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με πλοίο που θα βοηθήσει στην έκτακτη, άμεση και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας και σίτισης μετά την πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας στο χοτ σποτ της Μόριας.

Σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του νησιού
Στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες και στο ότι ο ελλιμενισμός πλοίου στη Μυτιλήνη ως χώρος φιλοξενίας τους μπορεί να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη λύση, κατάληξε χθεσινή σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σε αυτήν συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Γιάννης Γιαννέλλης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος γαληνός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης, ο συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνεχίζουν οι αφίξεις προσφύγων
Συνολικά 69 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, το τελευταίο 24ωρο. Από χθες Τετάρτη έως και σήμερα Πέμπτη το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 50 άτομα, στη Χίο κανένας και στη Σάμο 19.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.397, στη Χίο 3.693 και στη Σάμο 1.176. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.266.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Δεν βρέθηκε πλοίο για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news