facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

«Καπέλο» ΕΝΦΙΑ 550 εκατ. ευρώ σε συνεπείς φορολογούμενους

Απίστευτο και όμως αληθινό. Το υπουργείο Οικονομικών επιβάλει κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ 3,2 δισ. ευρώ σε 7.424.656 πολίτες και επιχειρήσεις για να εισπράξει στο τέλος 2,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή εν γνώσει του επιβαρύνει με «καπέλο» 550 εκατ. ευρώ τους συνεπείς φορολογούμενους ώστε να πιάνει κάθε χρόνο το στόχο που έχει αναγράψει στα «κουτάκια» του προϋπολογισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016 που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων και η οποία περιλαμβάνει πάρα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης, ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα είναι 7.369.412 φυσικά πρόσωπα και 55.244 νομικά πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ που επιβάλλεται επ’ αυτής συμπληρωματικός φόρος κατέχουν 502.894 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το σύνολο της αντικειμενικής αξίας της εν λόγω περιουσίας ανέρχεται σε 607,6 δισ. ευρώ.

Φόρο έστω και ένα ευρώ θα κληθουν να πληρώσουν 6.313.243 φυσικά πρόσωπα και 49.946 νομικά πρόσωπα.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι σε σύνολο 17.712.232 δικαιωμάτων σε ακίνητα, 7.333.211 αφορούν κατοικίες και διαμερίσματα, 3.207.452 μονοκατοικίες, 1.550.356 επαγγελματικές στέγες, 2.489.614 εντός σχεδίου οικόπεδα, 2.425.533 αποθήκες, 540.276 θέσεις στάθμευσης κτλ.

Την ίδια στιγμή στον πίνακα 2 του Ε9 έχουν δηλωθεί συνολικά 15.289.611 δικαιώματα που αφορούν αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δηλώσει στην εφορία 33.618.259 δικαιώματα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 1 δικαίωμα επί ακινήτου έχουν δηλώσει στην εφορία 2.006.071 ιδιοκτήτες, ενώ 2 δικαιώματα έχουν δηλώσει 1.394.238 ιδιοκτήτες, ενώ συνολικά 5.895.464 φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν από 1 δικαίωμα και άνω. Μάλιστα υπάρχουν 145 συμπολίτες μας που δηλώνουν στο Ε9 πάνω από 145 δικαιώματα – ακίνητα.

Από το σύνολο των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι 1.316.418 έτυχαν έκπτωσης 50% (χαμηλό εισόδημα, μικρή περιουσία), ενώ πλήρη απαλλαγή έτυχαν 64.474 συμπολίτες μας.

Αναλυτικά τα στοιχεία και οι πίνακες του υπουργείου Οικονομικών

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καπέλο» ΕΝΦΙΑ 550 εκατ. ευρώ σε συνεπείς φορολογούμενους"

Μήνυμα Στουρνάρα: Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Η κρίση δεν έχει τελειώσει φέρεται να διαμηνύει ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας μετά την συνάντηση που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η πρόβλεψη της ΤτΕ είναι ότι θα υπάρξει στη χώρα ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% για φέτος. Επιπλέον θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι 0,5%.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν» έλεγε η ίδια πηγή για να συμπληρώσει: «Θα βγούμε από την κρίση, αν φερθούμε έξυπνα».

Η Τράπεζα της Ελλάδος επανέλαβε στους Θεσμούς τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018 - πρόταση η οποία φέρεται να έχει βρει «ευήκοα ώτα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EΚΤ). Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να απάντησαν πως για το θέμα αυτό υπεύθυνο είναι το Eurogroup.

Για τις επενδύσεις, άποψη της ΤτΕ είναι πως συνιστούν «κομβικό σημείο για να προχωρήσει η οικονομία» υπό την αίρεση βέβαια ότι προηγουμένως θα λυθούν κάποια θέματα όπως είναι οι άδειες γης.

Ως προς την επιστροφή καταθέσεων η πηγή προσκείμενη στον Γ. Στουρνάρα, σημείωνε ότι η καθαρή επιστροφή καταθέσεων από τις 25 Μαΐου (οπότε ολοκληρώθηκε η προηγούμενη διαπραγμάτευση) έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δις ευρώ. Τόνιζε δε ότι θετικά κινείται η αγορά των repos.

Με τους θεσμούς συζητήθηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Στουρνάρα: Η κρίση δεν έχει τελειώσει"

1.000 ευρώ οι νέες επιβαρύνσεις για μίσθωση ή πώληση ακινήτου

Σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο ανέρχονται οι επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζονται οι φόροι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό προκύπτει από την προσθήκη τριών επιπλέον εγγράφων και πιστοποιητικών που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος για τον «Έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Μεταξύ των εγγράφων είναι και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων ανεξαιρέτως εντός πέντε ετών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς φορέων του κλάδου, η έκδοσή της θα απαιτήσει περί τα 300-400 ευρώ ως αμοιβή για τον μηχανικό.

Σε παρέμβασή του μάλιστα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, αναφέρει ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου συνιστά την εφ' όρου ζωής οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και αν ο ιδιοκτήτης αμελήσει να την εκδώσει, το ακίνητο θα θεωρείται αυθαίρετο.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τονίζει ότι «η ρύθμιση δημιουργεί νέο λαμπρό πεδίο δόξας της διαφθοράς, έχει μηδενική πρακτική χρησιμότητα για την κοινωνία και αποκλειστικό στόχο να βρεθούν τρόποι απασχόλησης και οικονομικής ενίσχυσης των μηχανικών».

Σημειώνεται δε ότι τα επιπλέον έγγραφα συνεπάγονται και μεγαλύτερη γραφειοκρατία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "1.000 ευρώ οι νέες επιβαρύνσεις για μίσθωση ή πώληση ακινήτου "

Ανοίγει από 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για υποβολή Πόθεν Έσχες

Την πρώτη Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή, για πρώτη φορά, του ηλεκτρονικού Πόθεν Έσχες στη διεύθυνση www.pothen.gr από τις ειδικές κατηγορίες των υπόχρεων που ορίζει ο νόμος.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Πόθεν ΄Εσχες θα διαρκέσει ως και την 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ή την υποβάλουν με ανακριβή στοιχεία. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση για την προσαρμογή της όλης διαδικασίας στην τήρηση των ζητημάτων ασφαλείας που έθεσε η πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η υποβολή ηλεκτρονικού Πόθεν ΄Εσχες εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από 120.000 υπόχρεους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κατηγορίες των πολιτικών προσώπων, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαστικούς Λειτουργούς αλλά και ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία ήδη έχει εκδοθεί, προβλέπει τη δήλωση, για πρώτη φορά φέτος και των μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, ή μετάλλων με αξία άνω των 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Σε ότι αφορά τις ποινές ο ισχύον νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα έως τετρακόσια ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος. Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα αρμόδια για την επιβολή όργανα, την διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

2. Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

3. Ο υπαίτιος της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.

4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει από 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για υποβολή Πόθεν Έσχες "

Αντιδρούν τα νησιά: Αποσυμφόρηση του hotspot ζητούν στη Λέσβο -Φωνές στη Χίο για το νέο κέντρο

Οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου αντιδρούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις υποδομές των προσφύγων, με τα δύο νησιά να ασφυκτιούν.

Στη Λέσβο, οι κάτοικοι ανακοίνωσαν σήμερα κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hotspot. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι ζημιές στο χωριό από μετανάστες που εξεγείρονται και εγκαταλείπουν τη Μόρια.

«Δεν μπορεί ένα χωριό να ''σηκώνει'' το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5.000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται. Ομως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης.

Πριν από μερικούς μήνες, οι κάτοικοι είχαν απαιτήσει άμεσες λύσεις, από τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, μετά από απανωτά κρούσματα διαρρήξεων και ζημιών σε κτήματα. «Αντί αυτού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο hotspot αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι συμπλοκές και οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον καθημερινότητα», λέει ο κ. Τρακέλλης.

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι τα προβλήματα θα επεκταθούν, καθώς παρατείνεται ο εγκλωβισμός των προσφύγων, ενώ στο hotspot συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι. «Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η παραβατικότητα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο ίδιος.

Σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου τη Δευτέρα αποφασίστηκε μία σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν όσο δεν αλλάζει η κατάσταση. Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Μόριας, πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης να σταθούν στο πλευρό μας και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση του hotspot Μόριας. Δεν μπορεί το νησί να δεχθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπους, δεν μπορεί να σηκώνουμε άλλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης», τονίζει ο κ. Τρακέλλης.

Στο μεταξύ η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χοτ σποτ της Μόριας έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης. Γύρω από το λιμάνι, στα Τσαμάκια, στο άγαλμα της Ελευθερίας, στα Μπλόκια σε πολλούς δημόσιους χώρους πολλές δεκάδες μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία βορειοαφρικανοί κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μακριά από τη «φυλακή» όπως την αποκαλούν, της Μόριας όπου η ένταση και οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινότητα.

Η κατάσταση σε Χίο και Λέσβο

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, το πρωί της Τρίτης, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 13.171 πρόσφυγες, τη στιγμή που η προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι 7.450 άτομα.

Στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.660 άτομα, τη στιγμή που το νησί «αντέχει» 3.500 πρόσφυγες, ενώ στη Χίο βρίσκονται 3.498 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από την επίσημη χωρητικότητα των 1.110 ατόμων.

Αντιδράσεις στη Χίο για το κέντρο κράτησης

Εντονες είναι όμως και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Χίου και συγκεκριμένα στο Βροντάδο, μετά από τις εξαγγελίες για την επαναλειτουργία του κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακού σταθμού παραβατικών μεταναστών.

Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν, με αφορμή τη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία του Κέντρου. Ζήτησαν να μην λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος σε κατοικημένη περιοχή, εστίασαν στην έλλειψη ασφάλειας που δημιουργείται ενώ αναφέρθηκαν με λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες από τη Συρία, τονίζοντας ότι όλη την προηγουμένη περίοδο δεν υπήρχε πρόβλημα στην εκδήλωση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς αυτούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους κατοίκους ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, Δημήτρης Αυγερινός, το κόστος για να γίνει ο χώρος του Μερσινιδιού ασφαλές κέντρο κράτησης αγγίζει τα 133.000 ευρώ, ενώ η αστυνομική δύναμη που προβλέπεται να υπάρχει προκειμένου να λειτουργεί είναι 50 άτομα. «'Η θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ή δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε ο κ. Αυγερινός, τονίζοντας ακόμα πως αν το Κέντρο λειτουργήσει με προδιαγραφές που δεν προβλέπονται εκείνος είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν τα νησιά: Αποσυμφόρηση του hotspot ζητούν στη Λέσβο -Φωνές στη Χίο για το νέο κέντρο "

Nαι μεν αλλά Μακεδονία

Έγγραφο-«φωτιά» παρουσιάζει το zougla.gr μέσω του οποίου αποδεικνύεται η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Πρόκειται για έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορά στον τρόπο αποδοχής της επίσημης αλληλογραφίας που προέρχεται από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και κοινοποιείται προς όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας.


Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 30 Αυγούστου 2016 και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 38730. Για όσους λοιπόν έχουν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Αρχές την διακίνηση προσώπων και αγαθών από το γειτονικό Κράτος είναι αποκαλυπτική η δεύτερη παράγραφος του επίσημου εγγράφου. 

«Με στόχο τη διευκόλυνση των σχέσεων και κυρίως τη διευκόλυνση της διακίνησης προσώπων αγαθών, η Ελλάδα υπέγραψε με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας την Ενδιάμεση Συμφωνία ( Νέα Υόρκη 13.09.1995) και στην συνέχεια Μνημόνιο περί Πρακτικών Μέτρων (13.10.1995) . Σύμφωνα με το υπογραφέν Μνημόνιο , οι Ελληνικές Αρχές αποδέχονται τα πάσης φύσεως προερχόμενα από Αρχές Υπηρεσίες της ΠΓΔΜ που φέρνουν τη μη αποδεκτή από Ελλάδα ονομασία « Republic of Macedonia» ή «Macedonia» , αλλά πριν από την πρωτοκόλληση ή τη διεκπεραίωση τους θα πρέπει να θέτουν επί των εγγράφων αυτών σφραγίδα η οποία θα αναφέρει «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ- Recognized by Greece as FYROM». 


Δηλαδή σε απλά ελληνικά η οδηγία αυτή μας λέει πως δεχόμαστε από την γειτονική χώρα ολόκληρα φορτία, δέματα αλλά και πρόσωπα με τα  διαβατήρια τους, που αναγράφουν ως χώρα προέλευσης την «Μακεδονία», και εμείς απλώς πατάμε μια σφραγίδα δίπλα (σε άλλο φύλλο και όχι πάνω στο ταξιδιωτικό του έγγραφο όπως μας εξήγησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών)  δηλώνοντας απλώς την διαφωνία μας στην παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται από τους Σκοπιανούς. 

Πιο αποκαλυπτικό γίνεται το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών όταν αναφέρεται στο πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές αλληλογραφία από τρίτες χώρες. 

«Πάντως, και ιδιαίτερα στην περίπτωση αλληλογραφίας που προέρχεται από ξένες Αρχές διαπιστευμένες στη χώρα μας όπου αναφέρεται η μη αποδεκτή ονομασία για ΠΓΔΜ προκρίνεται η λύση να απευθύνονται οι Αρχές μας προς την αποστέλλουσα Αρχή της τρίτης χώρας προκειμένου να ενημερώσουν για την ανάγκη αναγραφής της ΠΓΔΜ με την προσωρινή ονομασία με την οποία το κράτος έχει γίνει δεκτό στον ΟΗΕ, δηλαδή «The former Yugoslav Repuplic of Macedonia/ FYROM».


Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως το μόνο που κάνουν οι Αρχές, μετά από υπόδειξη του αρμόδιου Υπουργείου είναι απλώς να ενημερώνουν τις αντίστοιχες των τρίτων χωρών πως η επίσημη ονομασία του γειτονικού Κράτους είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ούτε επίσημα διαβήματα στις Πρεσβείες τους, ούτε φυσικά καμιά προσπάθεια παρεμπόδισης εισόδου στην χώρα.
  
Όπως μας τόνισαν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών αυτό αποτελεί πάγια τακτική των ελληνικών Αρχών κατηγορώντας για υποκρισία την ΝΔ που αντιδρά τώρα. Ενώ συμπληρώνουν πως έχουν κάνει πολλά διαβήματα, και έχουν πετύχει να αποτρέψουν πολλά κράτη από το να αναγνωρίσουν το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία». Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη διέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβρη 1995, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου και τον Σκοπιανό κ. Τσερβενκόφσκι. 

Ένα σύντομο ιστορικό βάσει του οποίου στηρίζονται και τα σχετικά έγγραφα:

Oι κ.κ. Τσερβενκόφσκι-Παπούλιας και οι υπογραφές τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία
Oι κ.κ. Τσερβενκόφσκι-Παπούλιας και οι υπογραφές τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία


Πάντως, η απλή ενημέρωση για την επίσημη ονομασία του Κράτους από τον ΟΗΕ μάλλον γέλωτα προκαλεί στις Αρχές των τρίτων κρατών αφού δεν είναι δυνατόν να μην την γνωρίζουν. 

Είναι άλλωστε γνωστό πως η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με την οποία  αποκαλεί μια πλειάδα κρατών το κράτος των Σκοπίων θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί από συντονισμένες ενέργειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε πως μέσω του εγγράφου ζητείται να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων όλες οι Γενικές Γραμματείες, Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς επίσης και τα Νομικά Πρόσωπα και οι Οργανισμοί που υπάγονται στη δικαιοδοσία σας (Πανεπιστήμια, Ιδρύματα Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΥΠΑ, ΝΠΙΔ, Αθλητικές Ομοσπονδίες κ.κ).
Επομένως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά στο πως αντιμετωπίζει η Πολιτεία την πρόκληση
 του να καπηλεύεται ένα άλλο κράτος μια ονομασία που ιστορικά δεν του ανήκει. 

Με τέτοιες πρακτικές και όσο το πρόβλημα του ονόματος δεν λύνεται είναι πιθανό να έχουμε στο μέλλον τη δυσάρεστη για τη χώρα μας εξέλιξη (αφού πάρα πολλά κράτη δεν υιοθετούν την επίσημη ονομασία του ΟΗΕ) να «παγιωθεί» μια ονομασία που προσβάλει βάναυσα την Ιστορία μας. 

Ήδη η προπαγάνδα των Σκοπίων σε διάφορα κράτη έχει οδηγήσει πολλούς να ταυτίζουν την Μακεδονία που είναι μία και Ελληνική με την ονομασία ενός κράτους.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Τελωνείο Θεσσαλονίκης όπου είχαμε την πληροφορία πως διακινούνται πολλά εμπορεύματα με σφραγίδα «Macedonia» και μας ενημέρωσαν πως για αυτούς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και πως πάγια θέση τους είναι:«πως εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική».

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε και εσείς να δείτε καθαρά σε έγγραφα εισόδου εμπορευμάτων τον κωδικό «MK»



Όπως είναι «φυσικό» τα προϊόντα αυτά εισήλθαν κανονικά στην χώρα και δεν εμποδίστηκε η είσοδος τους. 



Πάντως, να τονίσουμε πως ανάλογη πρακτική ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού τα έγγραφα εισόδου που έχουμε στα χέρια μας φέρουν ημερομηνία 7/3/2014.

Η μόνη διαφορά τους είναι πως δεν αποκαλούσαν τα Σκόπια, «Μακεδονία» όπως έχουν κάνει κατά επανάληψη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,  και πως υιοθετούσαν πιο «ακραία» ρητορική στα εθνικά μας θέματα.

Βέβαια όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου δεν λύθηκε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε από καμία μέχρι σήμερα. 

Αντίδραση της αντιπολίτευσης 
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών, με «κατεπείγουσα διαταγή», ζητά από τους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων να σφραγίζουν και άρα να κάνουν δεκτά τα διαβατήρια των Σκοπίων που αναγράφουν «Republic of Macedonia», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι μόνο τυχαία δεν ήταν τελικά τα πρόσφατα «λεκτικά ατοπήματα» Κυβερνητικών στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποκάλεσαν, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων ως «Μακεδονία».

Μερικές μόνο ημέρες μετά, καταγγέλλεται ότι με την υπ’ αριθμ: 1588/16/1695096 της 02/09/16 κατεπείγουσα διαταγή της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του ΥΠΕΞ, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων θέτουν την ελληνική σφραγίδα στα διαβατήρια των Σκοπίων δίπλα από το όνομα “Republic of Macedonia”, αντί της μέχρι τώρα πρακτικής, σύμφωνα με την οποία η θεώρηση ετίθετο σε λευκό φύλλο χαρτιού εκτός διαβατηρίου.

Με την κίνηση αυτή, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατ’ επέκταση η ελληνική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβαίνει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διολίσθηση ιστορικού αναθεωρητισμού, η οποία ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης για το σύνολο των κατοίκων της Μακεδονίας μας, καθώς αναγνωρίζει de facto την Π.ΓΔ.Μ. ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Καλώ, λοιπόν, με ερώτηση που κατέθεσα, τον κ. Κοτζιά να απαντήσει μεταξύ άλλων στα εξής ερωτήματα:
– Η Κυβέρνηση λοξοδρομεί από την ελληνική αδιαπραγμάτευτη θέση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων;

– Οι “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής διπλωματίας, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Π.Γ.Δ.Μ., περιλαμβάνουν και το “ξεπούλημα” του ονόματος της Μακεδονίας μας;».

Επικοινωνήσαμε με την Ένωση Κεντρώων για μια δήλωση σχετικά με το θέμα. Μας απάντησαν πως πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων και του Προέδρου της κ. Λεβέντη για το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων είναι: «Πως το γειτονικό κράτος πρέπει να αλλάξει άμεσα ονομασία (μη χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία) αλλιώς δεν θα πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση καμιά διαπραγμάτευση μαζί του». 

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1995 έγινε: «με τις οδηγίες των ΗΠΑ μερική και ανολοκλήρωτη, η οποία δεν εγγυάται την ουσιαστική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών».

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ

Ως «ψευδείς και ανυπόστατες» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τα περί δήθεν 
αλλαγής πρακτικής ως προς την αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί προφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και συνιστούν κακόβουλη και απαράδεκτη προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής θέσης και των εθνικών συμφερόντων».

«Η πολιτική της Ελλάδας επί του θέματος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι αταλάντευτη και ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων των ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τα οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει» και σημειώνουν ότι «οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν από το 2009 απαλλαγεί από την υποχρέωση κατοχής θεώρησης Σένγκεν, ενώ κατά την είσοδο ή έξοδο από τη χώρα μας πάντοτε τίθεται σφραγίδα αφιξαναχωρήσεως επί φύλλου χάρτου».

Ως προς το σφράγισμα διαβατηρίων τρίτων χωρών κατά την είσοδο ή έξοδο από την Ελλάδα «η στάση της ελληνικής Πολιτείας», εξηγούν, «καθορίζεται από πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της χώρας, όπως είναι θέματα ασφάλειας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες και διευκόλυνση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος».

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «εδώ και χρόνια η υφιστάμενη για πολίτες τρίτων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης πρακτική επίθεσης ελληνικής σφραγίδας σε διαβατήριο όπου υπάρχει σφραγίδα της ΠΓΔΜ δεν συνιστά επ’ ουδενί αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία», τονίζοντας ότι «η θέση της Ελλάδας για το ονοματολογικό είναι σαφής» και ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί ότι η θέση αυτή έχει μεταβληθεί αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Στην επικοινωνία μας δεν διέψευσαν ποτέ την εγκυρότητα του ρεπορτάζ μας, ούτε την γνησιότητα του εγγράφου που αποκλειστικά σας παρουσιάζουμε απλώς τόνισαν πως «τίποτα δεν άλλαξε και πως τα ίδια έπρατταν και οι προηγούμενοι». 

Αυτό είναι το ρεπορτάζ τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε εσάς...


 zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Nαι μεν αλλά Μακεδονία"

Μεσσηνία: Άστεγες 200 οικογένειες - Στους δρόμους 1.000 πλημμυροπαθείς

Μπορεί από την πρώτη στιγμή που η πλημμύρα έπληξε την Μεσσηνία να διεξήχθησαν πολλές συσκέψεις, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα και κινήσεις στήριξης προς τους πληγέντες.

Αυτό το κενό, όπως μεταδίδει το tharrosnews.gr, αποφάσισε να καλύψει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, διακρίνοντας στασιμότητα στο θέμα βοήθειας των πληγέντων. Έτσι, χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της κατάστασης, αλλά και έκκληση για συνοχή και βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας.

Οι πλημμύρες που έπληξαν την πόλη και το νομό έθεσαν σε δοκιμασία επιχειρήσεις, καταστήματα, κτήρια, αλλά κυρίως σπιτικά και οικογένειες. Μέχρι σήμερα από την καταγραφή των ενοριών έχει προκύψει ότι 200 οικογένειες βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους, ενώ αυτά είναι γεμάτα λάσπη και έχουν καταστραφεί είδη πρώτης ανάγκης, όπως κρεβάτια, ρουχισμός, κλινοσκεπάσματα, στρώματα και ηλεκτρικές συσκευές. Παράλληλα, όπως δήλωσε, υπάρχει ανάλογη καταστροφή στο Ειδικό Σχολείο Γιανιτσανίκων, καθώς και στη Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ.

Στη συνέχεια δήλωσε έκπληκτος από τη μη ενόχληση από τους διάφορους κοινωνικούς φορείς, ώστε να υπάρξει συντονισμός όλων και να βρεθούν άμεσα λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα των εν λόγω οικογενειών.

Για το λόγο τούτο, όπως είπε, αποφάσισε να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο η Μητρόπολη θα βοηθήσει τις πληγείσες οικογένειες, ενώ θέλησε να απευθύνει κάλεσμα στους κοινωνικούς φορείς και τους επιχειρηματίες της πόλης, αλλά και σε όποιον μπορεί να έρθει συναρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ώστε «όλοι μαζί, σε πνεύμα ενότητας, να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά και να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους από αυτά τα οποία δοκιμάζονται».

Συγκέντρωση ειδών και η διανομή τους

Ο κ.κ. Χρυσόστομος, λοιπόν, έκανε γνωστό ότι από αύριο (αφού, όπως εξήγησε, ήταν αδύνατο να μεταφερθούν νωρίτερα από την Αθήνα και την Κύπρο κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και άλλα είδης πρώτης ανάγκης) όποιες οικογένειες έχουν καταγραφεί στις ενορίες τους και έχουν καταστραφεί, θα μπορούν να πηγαίνουν στο Άσυλο Ανιάτων (οδός Λακωνικής). Εκεί θα υπάρχει δυνατότητα να πάρουν κρεβάτια, στρώματα κ.λπ. είδη.

Όπως εξήγησε, με τις 200 και πλέον οικογένειες, που είναι κατά μέσο όρο 4μελείς, αγγίζουν τα 1.000 τα άτομα που έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη.

Βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Κύπρου

Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, οι Αρχιεπισκοπές Αθηνών και Κύπρου έδωσαν εντολή να σταλεί βοήθεια στην περιοχή μας, προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που χρήζουν βοήθειας δεν μπορεί να καλυφθεί τόσο γρήγορα.

Έκκληση προς όλους για βοήθεια

Αφού είναι αδύνατο να καλυφθεί ο αριθμός των 1.000 ατόμων που χρήζουν βοήθειας, ο μητροπολίτης απηύθυνε έκκληση, όπως προαναφέραμε, σε κάθε φορέα, επιχειρηματία, αλλά και πολίτη που μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ανάγκη, τουλάχιστον για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμηθούν και να μην ταλαιπωρούνται γυρίζοντας από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.

Σχετικά με τους φορείς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθαρίσουν τις περιοχές και τα σπίτια που επλήγησαν, προκειμένου οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτά, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε ορισμένα είναι απάνθρωπες οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ακόμα, σχολίασε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και παιδιά τα οποία πρέπει να πάνε στο σχολείο και για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν ανάλογη ένδυση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: Άστεγες 200 οικογένειες - Στους δρόμους 1.000 πλημμυροπαθείς"

Τα μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ - Πώς και πότε θα εφαρμοστούν

Τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ καθώς και πώς και πότε θα εφαρμοστούν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ:

Από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι και την 31-12-2019 σε συνταξιούχους που στερούνται την παροχή του ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα προκειμένου να αντισταθμιστεί η σχετική απώλεια:

1. Σε περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται: το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

2. Στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016,όπως ισχύει, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

3. Από 1-8-2016 έως 31-12-2016, σε όλους όσοι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ και άνω μηνιαίως, χορηγείται μηνιαία προπληρωμένη κάρτα ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

Φορείς καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του άρθρου 31, παρ. 1. περιπτώσεις β και γ του Ν. 4411/2016 (Α’ 142) και παραγράφου 2 περίπτωση β, καταβάλλεται από τους παρα κάτω φορείς:

1. Για τους δικαιούχους του άρθρου 31, παράγραφος 1, περιπτώσεις β και γ, από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου που κα ταβάλλουν την κύρια σύνταξή τους.

2. Για τους δικαιούχους του άρθρου 31, παράγραφος 2, περίπτωση β, από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας.

3. Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, αρμόδιος φορέας για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι εκείνος που κατά βάλλει τη μικρότερη κύρια σύνταξη.

4. Οι φορείς που καταβάλλουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το άρθρο 31, παράγραφος 1, περιπτώσεις β και γ και παράγραφο 2, περίπτωση β, επιχορηγούνται για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Διαδικασία καταβολής της έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης

Στους δικαιούχους των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, η διαδικασία καταβολής της έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυση, υλοποιείται με την ακόλουθη διαδικασία:

1. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου που κατέβαλαν την παροχή ΕΚΑΣ, εντοπίζουν και κατατάσσουν τους δικαιούχους που στερήθηκαν οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ και παράγουν σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο.

2. Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ, οι ενδιαφερόμενοι προσκοπίζουν στον φορέα που κατέβαλε τη μικρότερη κύρια σύνταξη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ιδίως εκκαθαριστικό σημείωμα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, βεβαίωση του άλλου φορέα ότι ο άλλος σύζυγος απώλεσε οριστικά το ΕΚΑΣ και δεν εκκρεμεί έλεγχος για την επαναχορήγησή του, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής της οικογενειακής τους κατάστασης.

3. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς, γίνεται για τους μεν δικαιούχους του Δημοσίου με ειδική εντολή του Υπουργού Οικονομικών ή του εξουσιοδοτημένου προς τούτο όργανο για τους δε δικαιούχους των ασφαλιστικών οργανισμών με εντολή του αρμόδιου οργάνου.

4. Η ανωτέρω ειδική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών με συνημμένη αναλυτική κατάσταση που περιλαμβάνει τα ποσά ανά δικαιούχο που πρέπει να μεταφερθούν στις Τράπεζες ή τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα και το σύνολο αυτών, ολογράφως ή αριθμητικώς αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

5. Η ειδική εντολή των οργανισμών ασφάλισης εκδίδεται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

6. Ταυτόχρονα με την έκδοση της ειδικής εντολής ο αρμόδιος φορέας αποστέλλει στην πληρώτρια Τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία. Σε περίπτωση λανθασμένων λογαριασμών τα ποσά μεταφέρονται σε άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς.

7. Σε περίπτωση λάθους, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Δημόσιο διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων.

Χρόνος και τρόπος καταβολής των αντισταθμιστικών μέτρων

1. Η έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, χορηγείται μηνιαίως από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου την ίδια ημέρα με την καταβολή της κύριας σύνταξης.

2. Η προπληρωμένη κάρτα πιστώνεται μηνιαίως εντός των πρώτων είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών κάθε μήνα. Η προπληρωμένη κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο ή τους συνδικαιούχους του λογαριασμού καταβολής του ΕΚΑΣ χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη κάρτα. Τα έξοδα της ΔΙΑΣ ΑΕ βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διακοπή καταβολής των αντισταθμιστικών μέτρων

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου διακόπτεται η χορήγηση του οικείου αντισταθμιστικού μέτρου.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος όσων έλαβαν την παροχή χωρίς να τη δικαιούνται και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών και τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ - Πώς και πότε θα εφαρμοστούν"

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΕΡΤ για την ομιλία της Γεννηματά: Ξεχνούν ότι παρήλθε η εποχή ΥΕΝΕΔ

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ΕΡΤ, για το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά από τη ΔΕΘ.
Σε νέα ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για νέα ήθη, σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ μετέδωσε ολόκληρη την ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, ενώ σημειώνει δεικτικά ότι «Φαίνεται ότι κάποιοι ξέχασαν ότι έχει παρέλθει η εποχή της ΥΕΝΕΔ.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Η Δημόσια Τηλεόραση της δήθεν αριστερής διακυβέρνησης μεταδίδει ολόκληρη την ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και κόβει τη Φώφη Γεννηματά.
Είναι και αυτό μια νέα αντίληψη,  νέα ήθη.
Η διοίκηση της ΕΡΤ μα και η ίδια η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν: Πότε κόπηκε στον αέρα ομιλία πολιτικού αρχηγού στη ΔΕΘ; Πόσο χρόνο δικαιούται η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Μόνο 22 λεπτά που η ίδια αναγνωρίζει;
Θυμίζουμε, για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις ότι το Σάββατο διέλυσαν το πρόγραμμα τους επί 3 ώρες (!) περιμένοντας τον κ. Τσίπρα και μεταδίδοντας ολόκληρη τη μακρά ομιλία του. Προφανώς κατόπιν εντολής  των γνωστών για τα «δημοκρατικές» συμπεριφορές, επιτελών του Μαξίμου.  
Φαίνεται ότι κάποιοι ξέχασαν ότι έχει παρέλθει η  εποχή της ΥΕΝΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ για τη «φιλοξενία» της...».
ΕΡΤ: Αδικη η κατηγορία
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η ΕΡΤ είχε αποδώσει την απόφαση για τη διακοπή της ομιλίας της κ. Γεννηματά στην αλλαγή της ώρας έναρξης. Παράλληλα, χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ.
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ:
«- Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου: Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενημερώνει εγγράφως την ΕΡΤ ότι η κυρία Γεννηματά θα μιλήσει στο Βελλίδειο τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 20.00.
- Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου: Με νέο σημείωμα, η ΕΡΤ ενημερώνεται εγγράφως ότι η ομιλία της κυρίας Γεννηματά θα αρχίσει στις 19.30.
Παρά τον συμφωνημένο προγραμματισμό, η χθεσινή ομιλία της κυρίας Γεννηματά άρχισε στις 20.35. Η ΕΡΤ τη μετέδωσε μέχρι και τις 20.57, οπότε και έπρεπε να διακόψει για τη μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.
Απόδειξη ότι στις προθέσεις της ΕΡΤ δεν ήταν η περιορισμένη μετάδοση της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά, αποτελεί το γεγονός ότι στα δελτία ειδήσεων της ίδιας ημέρας, όσο και της επομένης, μεταδόθηκαν εκτενή ρεπορτάζ. Η ΕΡΤ κάλυψε επίσης, όλες τις δραστηριότητες της κυρίας Γεννηματά στη ΔΕΘ και προσέφερε εικόνα σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια.
Η ΕΡΤ θεωρεί άδικη την κατηγορία του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και είναι πάντα ανοιχτή για να φιλοξενήσει τον οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΕΡΤ για την ομιλία της Γεννηματά: Ξεχνούν ότι παρήλθε η εποχή ΥΕΝΕΔ "

Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλαν γιατρό πριν από 5 χρόνια - Kαλείται τώρα από τη Δικαιοσύνη

Στο «μικροσκόπιο» προκαταρκτικής έρευνας βρίσκεται πρώην διευθυντής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελίες ότι επί σειρά ετών χειρουργούσε παράνομα δεκάδες ασθενείς σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο.

Σύμφωνα με τις προ 5ετίας καταγγελίες, που έφτασαν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ερευνήθηκαν στη συνέχεια από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, πρόκειται για χειρουργό - ωτορινολαρυγγολόγο, που υπηρετούσε ως διευθυντής κλινικής ΩΡΛ στο ΑΧΕΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Σώματος, επρόκειτο για τουλάχιστον 50 περιπτώσεις ασθενών του ΑΧΕΠΑ με προβλήματα βαρηκοΐας και κώφωσης, που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις τοποθέτησης κοχλιακών εμφυτευμάτων σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 2007 - 2014. Τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα στοιχίζουν ακριβά, καθώς η αξία τους εκτιμάται από 25.000 έως 30.000 ευρώ, το καθένα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι αυτού του είδους οι επεμβάσεις διενεργούνται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένες κλινικές ΩΡΛ νοσοκομείων της χώρας, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και δύο ακόμη νοσηλευτικά ιδρύματα, το ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το άλλο στην Αθήνα.

Ο καταγγελλόμενος πανεπιστημιακός γιατρός - συνταξιούχος εδώ και 2 χρόνια - φέρεται ότι προκειμένου να παρακάμει αυτό το εμπόδιο «βάφτιζε» τις παραπάνω επεμβάσεις ως επεμβάσεις ...«μαστοειδεκτομής» (επεμβάσεις στο μαστοειδές οστό του αυτιού). Όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά τις επεμβάσεις, οι ασθενείς επέστρεφαν στο ΑΧΕΠΑ όπου παρακολουθούντο από συναδέλφους του γιατρούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, αφού έλαβε γνώση του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, ερευνά πιθανά «μαύρα» εισοδήματα του χειρουργού - ωτορινολαρυγγολόγου και εξετάζει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα, ο ελεγχόμενος γιατρός αναμένεται να κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση (δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων) στους ελεγκτές του Σώματος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η έρευνα να επεκταθεί και να «αγγίξει» κι άλλα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλαν γιατρό πριν από 5 χρόνια - Kαλείται τώρα από τη Δικαιοσύνη"

Οι δικηγόροι σταματούν την αποχή από 16 Σεπτεμβρίου - Μετά από 9 μήνες

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας αποφάσισαν την αναστολή της αποχής τους από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,  αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα εκκρεμή προβλήματα του Σώματος και ενόψει της ανταπόκρισης που αναμένει από την κυβέρνηση σε σειρά εκκρεμών ζητημάτων του ασφαλιστικού νόμου, αποφάσισε ομόφωνα:
  • Να αναστείλει από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 την στοχευμένη αποχή.
  • Το Δικηγορικό Σώμα παραμένει ωστόσο σε διαρκή ετοιμότητα για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό.
  • Η Ολομέλεια αναμένει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ή αλληλοβοηθητικού Ταμείου των Δικηγόρων, την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 μέχρι 31-12-2016 και την κατάργηση των παραβόλων προαγωγής των Δικηγόρων στο Εφετείο και τον Αρειο Πάγο.
  • Ομοφώνως επίσης, η  Ολομέλεια επανέλαβε την ομόθυμη αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος σε διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες παραβιάζουν την αρχή της δίκαιης δίκης και υπονομεύουν δικαιώματα διαδίκων και εργαζομένων στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Η Ολομέλεια αποφάσισε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν από την  εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ και να υποβάλει σχετικές βελτιωτικές προτάσεις.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικηγόροι σταματούν την αποχή από 16 Σεπτεμβρίου - Μετά από 9 μήνες "

Φωτίου: Δεν κόβουμε προνοιακά επιδόματα, εξορθολογίζουμε το σύστημα

«Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα, αντίθετα εξορθολογίζουμε όλο το σύστημα» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μετά την ομιλία της σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

«Θα δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα παρακολούθησης, όλα τα επιδόματα τα έχουμε βάλει σε ενιαία πληροφοριακή πλατφόρμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προχωράει κανονικά. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, εφαρμόζεται σε 30 δήμους και αφορά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 60.000 ανθρώπους.

Υπογράμμισε, δε, ότι το πρόγραμμα για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» θα εφαρμοστεί καθολικά, σε όλους τους δήμους της χώρας, από 1/1/2017. Γι' αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ, για το 2017.

«Συγχρόνως, όμως, ετοιμάζουμε ένα σύνολο υπηρεσιών, που θα το πλαισιώσουν, όπως π.χ. δράσεις σχετικά με την εύρεση εργασίας, διαδικασίες απόκτησης εξειδίκευσης ειδικοτήτων, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κ.ά. Δεσμευόμαστε για το 10% να βρούμε εργασία» είπε η κ. Φωτίου. «Ήδη, πριμοδοτήσαμε την ελεύθερη είσοδο στα νοσοκομεία και τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα όλων όσων θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτίου: Δεν κόβουμε προνοιακά επιδόματα, εξορθολογίζουμε το σύστημα"

Πράσινο φως για τα υδροπλάνα στο Ιόνιο - Αρχή από Κέρκυρα, Παξούς, Πάτρα

Την άμεση λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ιστορικό δημαρχείο της Κέρκυρας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Η αρχή των υδατοδρομίων γίνεται από την Κέρκυρα, έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση της Κέρκυρας, των Παξών και περιμένουμε την αδειοδότηση της Πάτρας, που είναι θέμα ημερών. Πρέπει να έχουμε ένα αριθμό υδατοδρομίων για να μπορεί να είναι βιώσιμη οποιαδήποτε δραστηριότητα, καθώς οποιοσδήποτε επενδυτής, για να έρθει να βάλει υδροπλάνα, για να λειτουργήσει, θα πρέπει να του εξασφαλίσουμε ένα αριθμό χώρων. Είμαστε λοιπόν στο σημείο, τον οριακό αυτό χώρο, να τον εξασφαλίσουμε. Το Ιόνιο θα είναι η πρώτη περιοχή που θα λειτουργήσουν τα υδροπλάνα. Προσδοκώ ότι και η Περιφέρεια θα βοηθήσει στο θέμα αυτό» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας πως η σύμπραξη που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΛΚΕ και τα Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε. είναι σε απόλυτη ισχύ, ενώ αυτό που εκκρεμεί, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να ψηφιστεί ο νέος νόμος, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο.

Το Ιόνιο θα είναι η πρώτη περιοχή που θα λειτουργήσουν τα υδροπλάνα.

«Αυτό είναι ένα θέμα που το κινεί το αρμόδιο υπουργείο και αμέσως το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή. Είμαστε έτοιμοι για τα υδροπλάνα, αρκεί να προστεθεί ακόμη ένα, αυτό της Πάτρας και θα είμαστε απολύτως έτοιμοι» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), Σπύρος Στεφανίδης, που ήταν παρόν στη συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε σε σύμπραξη με τα Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε. Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα, χρειάζεται μία μικρή τροποποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας, που να διευκρινίζει ότι οτιδήποτε αγοράζουμε τώρα, ως Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, θα μείνει ως περιουσία του ΟΛΚΕ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εμείς είμαστε έτοιμοι εντός 72 ωρών να υποδεχθούμε τα υδροπλάνα» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεφανίδης.

Τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ συνόδευε σήμερα στην Κέρκυρα και ο υπεύθυνος Έργου του ΤΑΙΠΕΔ και εκπρόσωπος στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, Αθανάσιος Λιάγκος.

«Η διαβούλευση έχει τελειώσει και έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα ξεπεραστούν και όλα τα τεχνικά και νομικά εμπόδια τα οποία είχαμε, έτσι ώστε να προχωρήσουμε πλέον πανελλαδικά στην υλοποίηση του προγράμματος των υδατοδρομίων. Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τη μεταβίβαση της άδειας, όταν δηλαδή ο Φορέας Διαχείρισης είναι κρατικός, αν μπορεί να μεταβιβάσει την άδεια στον ιδιωτικό τομέα ή και το αντίθετο, αυτά όμως ρυθμίζονται και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι άδειες, όχι μόνο σε Οργανισμούς Λιμένων, αλλά και στα Λιμενικά Ταμεία που έχουν ενδιαφέρον για τα υδατοδρόμια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιάγκος, παροτρύνοντας τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανατρέξουν στο παρελθόν ώστε να ενημερωθούν από τα επικερδή οφέλη που επέφεραν τα υδατοδρόμια όταν λειτούργησαν στο Ιόνιο, κατά την περίοδο 2004-2008.

«Στην Κέρκυρα από το 2004 μέχρι το 2008 υπήρχε πλήρης εξέλιξη του προγράμματος των υδροπλάνων στα υδατοδρόμια της. Ήταν απόλυτα κερδοφόρες οι γραμμές. Το θέμα της επένδυσης θα πρέπει να το δει προσεκτικά ο επενδυτής, αλλά τον προτρέπω να πάει στα ιστορικά στοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν τροποποιηθεί αυξητικά και προς θετικότερη κατεύθυνση. Όλα βαίνουν όπως ξεκίνησαν, με πολλαπλά μικρά εμπόδια κατά καιρούς, τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι πλέον έχουν ξεπεραστεί» είπε ο κ. Λιάγκος.

Από την πλευρά της και η γενική γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Π. Πέρκα που βρέθηκε στην Κέρκυρα, με αφορμή τον 3ο Διεθνή Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε συνέντευξή της, για το θέμα των υδατοδρομίων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι από πλευράς του υπουργείου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες και αναμένεται άμεσα να αδειοδοτηθεί και το υδατοδρόμιο Πάτρας.

«Σε ότι αφορά τις δικές μας ενέργειες, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν βγει οι δύο αδειοδοτήσεις, ενώ ώριμη είναι και η αδειοδότηση του υδατοδρομίου Πάτρας. Βεβαίως και με την ψήφιση του νόμου, που μπαίνει τώρα και στις επιτροπές της Βουλής, πολύ σύντομα θα έχουμε και μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη τη χώρα. Πιστεύω πάντως πως στο Ιόνιο, αν όχι μέσα στο χειμώνα, σίγουρα την Άνοιξη, θα βρίσκομαι στην Κέρκυρα για να πετάξω με το πρώτο υδροπλάνο» είπε η κ. Πέρκα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως για τα υδροπλάνα στο Ιόνιο - Αρχή από Κέρκυρα, Παξούς, Πάτρα "

Δείτε βίντεο: Το PornHub στο... δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ!

Μία πιο... ροζ διάσταση πήρε το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο σημερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 αναφορικά με το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες».

Και αυτό γιατί, καθώς η δημοσιογράφος περιέγραφε τη διαδικασία της υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες», οι τηλεθεατές έβλεπαν να περνάνε μπροστά από την οθόνη τους πλάνα από δημόσιες υπηρεσίες, από αστυνομικούς, αλλά και μια κοντινή λήψη από υπολογιστή της ΕΡΤ.

Και εκεί ήρθε η... αποκάλυψη: την ώρα που ο δημοσιογράφος πληκτρολογούσε την ηλεκτρονική διεύθυνση για την πλατφόρμα δήλωσης του «πόθεν έσχες», το «μαρτυριάρικο» ιστορικό του Google Chrome... πρότεινε, με τα δύο πρώτα γράμματα του «pothen» (po) το πασίγνωστο σάιτ ερωτικού περιεχομένου, PornHub -κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης του συγκεκριμένου υπολογιστή, το είχε... επισκεφθεί!

Αν μη τι άλλο, αυτή ήταν μια πραγματικά... σέξι είδηση!

Πηγή: luben.tv

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε βίντεο: Το PornHub στο... δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ!"

Αναζητείται βιώσιμη λύση γα τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας ( ELFE), τόνισε ο γ.γ Εργασίας

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η βιώσιμη λύση για το θέμα των εργαζομένων στην ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιμασμάτων) αλλά και της πιθανής συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στην Καβάλα, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον σύλλογο εργαζόμενων στα λιπάσματα.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της διοίκησης να τους απολύσει ή να τους θέσει σε διαθεσιμότητα, όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι η επίσκεψή του έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανέφερε: «Είναι σε εξέλιξη οι διερευνήσεις της κυβέρνησης. Είδατε τον τρόπο που κινηθήκαμε στην υπόθεση Μαρινόπουλου. Προσπαθούμε να μπούμε βαθιά στη διαφύλαξη των εργασιακών σχέσεων. Σύντομα θα έχουμε ολοκληρωμένη λύση. Εμπλέκονται αρκετές Τράπεζες και υπάρχουν πολλά χρέη, οπότε πρέπει να αναζητηθούν οι καλύτερες και πιο βιώσιμες λύσεις».

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση προκρίνει την περίπτωση της αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι «είναι τόσα πολλά τα χρέη της επιχείρησης, που δε θα είναι μια βιώσιμη λύση».

Όσο για το πότε θα παραλάβουν οι απολυμένοι της ELFE το οικονομικό βοήθημα που έχουν υποσχεθεί τα κυβερνητικά στελέχη, απάντησε: «Αυτό το έχουμε συμφωνήσει, θα δοθεί πολύ σύντομα, υπάρχει η διαδικασία της γραφειοκρατίας».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναζητείται βιώσιμη λύση γα τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας ( ELFE), τόνισε ο γ.γ Εργασίας"

Παραιτήθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης -Αιχμές για σπατάλες στο προσφυγικό [βίντεο]

Δεκτή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης» γράφει η λιτή ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου.

Για την εξέλιξη είχε προϊδεάσει ήδη τον παραιτηθέντα το μέγαρο Μαξίμου καθώς του είχε διαμηνυθεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απαντήσει στην επιστολή που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα για τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στη συνεργασία του με τον πολιτικού του προϊστάμενο, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βουδούρης έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον περασμένο Απρίλιο αλλά έκτοτε δεν έχει επισήμως αναλάβει δραστηριότητες, καθώς ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δεν έχει υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μουζάλας με έγγραφό του προς το γραφείο του Γενικού Γραμματέα στις 3 Αυγούστου ζητά από τον Οδυσσσέα Βουδούρη να τον ενημερώνει για κάθε του απόφασή του ώστε να τις εγκρίνει, μέχρι να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για τις αρμοδιότητες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο Ο. Βουδούρης δήλωνε ότι βρισκόταν υπό παραίτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Στις ίδιες δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου» και πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενό του υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.

Μάλιστα προχώρησε στην αποκάλυψη πως η Νορβηγία ξοδεύει λιγότερα ανά πρόσφυγα, απ' ότι η Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε σύγκριση πληθυσμών, η Νορβηγία έχει δεχτεί περισσότερους: «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000», δήλωσε.

Υπό αυτά τα σοβαρότατα δεδομένα, λίγο νωρίτερα, ο κ. Βουδούρης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον κ. Μουζάλα. Σε επιστολή του προς τον υπουργό, αφού με προσεκτικές διατυπώσεις του επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα του εκχωρηθούν επισήμως αρμοδιότητες σύμφωνα με το νόμο, ο κ.Βουδούρης σημειώνει ότι πλέον οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «και τη χώρα μας συνολικά».



Το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση Βουδούρη όπως ήταν αναμενόμενο. Του χρεώνεται ότι "έσπασε τον όρκο σιωπής". Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η σιωπή είναι χρυσός.

Ο κ. Βουδούρης είναι ελεύθερος πλέον να συνεχίσει την πολιτική του περιπλάνηση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης -Αιχμές για σπατάλες στο προσφυγικό [βίντεο] "

Αντίθετος στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων δηλώνει ο Ντάιζεμπλουμ

Αντίθετος προς τις απόψεις που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, εμφανίζεται ο Ολλανδός υπουργός και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζεμπλουμ, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Trouw», υπό τον τίτλο: «Πολύ συχνά ρίχνουμε για τα πάντα την ευθύνη στο ευρώ».

Ο Ολλανδός πολιτικός μιλάει για βελτίωση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

Κληθείς να σχολιάσει την συνηγορία του Γιούνκερ υπέρ μιας αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία, από την «κρησάρα» του Συμφώνου Σταθερότητας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκφράζει σκεπτικισμό: «Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας», υπενθυμίζει.

Σύμφωνα με τον Ντάιζεμπλουμ, «θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση για περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως πχ μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία». «Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις» συνεχίζει, «δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων». «Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;» διερωτάται.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετος στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων δηλώνει ο Ντάιζεμπλουμ"

Ο «χρυσός» Κωνσταντινίδης κατέκτησε και ασημένιο στο Ρίο

Μια ακόμη επιτυχία γράφτηκε για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αφού ο Θανάσης Κωνσταντινίδης μετά το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα, κατέκτησε και το ασημένιο στην κορίνα! Έτσι, οι Έλληνες αθλητές έφτασαν τα 9 μετάλλια.

Η καλύτερη βολή του Έλληνα πρωταθλητή ήταν 33 μέτρα 69 εκατοστά, τη στιγμή που ο Πολωνός Σόκαλ στην έκτη και τελευταία προσπάθεια έστειλε την κορίνα στα 33 μέτρα 91 εκατοστά.

Ετσι, το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τον Κωνσταντινίδη χάθηκε μόλις για 22 εκατοστά!

Όπως και να’χει όμως, πρόκειται για το δεύτερο μετάλλιο στο Ρίο για τον παγκόσμιο ρέκορντμαν στην δισκοβολία.

Οι βολές του Κωνσταντινίδη ήταν 31.30, 31.66, 33.69, 32.82, 32.67 και 32.87 μέτρα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «χρυσός» Κωνσταντινίδης κατέκτησε και ασημένιο στο Ρίο"

Βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων προς Φίλη: Προχωρά η πρόσληψη 16.500 ψυχολόγων στα σχολεία;

Τις δεσμεύσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού και νυν αντιπροέδρου της Βουλής, Τάσου Κουράκη, τον Μάρτιο του 2015, για την πρόσληψη 16.500 ψυχολόγων στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά -βία, εγκατάλειψη, αποκλεισμός- «υπενθυμίζουν» στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, οι βουλευτές Λάρισας, Γιώργος Κατσιαντώνης και Σερρών, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, της Ένωσης Κεντρώων.

Με κοινή ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν στον υπουργό ότι μέσα στη δαιδαλώδη οικονομική και κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας, με τα παιδιά να βιώνουν οδυνηρές καταστάσεις καθημερινά, τα αποτελέσματα των εσφαλμένων πολιτικών κοινωνικής στήριξης και εν γένει της μαθητικής προοιωνίζουν με μαύρα γράμματα τις ελπίδες για μια υγιή νέα γενιά.

Οι κύριοι Κατσιαντώνης και Μεγαλομύστακας ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στην πρόσληψη ψυχολόγων στα σχολεία.

Τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να κινηθούν άμεσα οι δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και Μάθησης και συνεπώς την αντιμετώπιση έξαρσης δυσάρεστων και ανησυχητικών καταστάσεων στα σχολεία.

Επιβάλλεται, τονίζουν οι δύο βουλευτές, να δοθούν οι απαραίτητες "ενέσεις" ψυχολογικής υποστήριξης για τα παιδιά κάθε βαθμίδας, που οδηγούνται καθημερινά σε αμφισβήτηση αξιών και συναισθημάτων και που δεν χρωστάνε τίποτα να "πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης".

Η ερώτηση των δυο βουλευτών εχει ως εξής:

Θέμα: «Οικονομική κρίση - αναγκαία η παροχή ουσιαστικής ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στα σχολεία»

Τα τελευταία χρόνια, από το 2009 και μετά, η Χώρα μας διάγει πρωτόγνωρες στιγμές, χαρακτηριζόμενες όλες από φαινόμενα έντονης αμφισβήτησης αξιών και θεσμών, ως απόρροια της δεινής κοινωνικής, οικονομικής και συναισθηματικής κατάστασης που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων.

Οι αιτίες είναι σε όλους γνωστές και για αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή όλοι μας γνωρίζουμε, είναι προφανές ότι η μεγάλη και εξακολουθητική, δυστυχώς, διάρκεια αυτής της γενικευμένης κρίσης, επηρέασε καθόλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα την Ελληνική μαθητική κοινότητα. Παιδιά τρυφερής ηλικίας, που είχαν μάθει να ζουν σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, βρέθηκαν αντιμέτωπα με βίαιες καταστάσεις, όπως η απώλεια εργασίας του ενός ή και των δύο γονέων, η υποχρεωτική αλλαγή σχολείου λόγω ανάγκης μετοίκησης της οικογένειας ή λόγω περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας, ακόμη και η υποχρεωτική πρόωρη διακοπή του σχολείου για να «βγει για δουλειά ο άγουρος έφηβος», η μετανάστευση που σε ορισμένες περιπτώσεις σημαίνει αποχωρισμό των γονέων που φεύγουν για μια καλύτερη εργασιακή και οικονομική τύχη και έχει ως συνέπεια τα παιδιά να μένουν πίσω μόνα τους και σε καλές συνθήκες να φιλοξενούνται σε συγγενείς, αλλιώς σε ιδρύματα ή, αν η ηλικία δεν το απαγορεύει εντελώς, μόνα στο σπίτι, είναι μόνο μερικά από τα πολύ σοβαρά ζητήματα που μεταφέρονται από το σπίτι στο σχολείο, όπου και παρατηρούνται πρωτόγνωρα οδυνηρές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν, στο σύνολό τους, τους Έλληνες μαθητές και τη σχολική κοινότητα.

Η Πολιτεία αντί να δώσει λύσεις στην Ελληνική οικογένεια, δυστυχώς πολλαπλασιάζει τα προβλήματά της και οδηγεί άπαντες, νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς σε αδιέξοδα.

Το σχολείο θα έπρεπε να αποτελεί τον πυλώνα στήριξης των παιδιών σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, ώστε να «απορροφά» τους αλλεπάλληλους κραδασμούς από τη βαθειά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που βιώνουμε ως Χώρα, πράγμα που θα το υποστήριζε μέσα από ένα ενεργό πρόγραμμα εκπαιδευτικών κοινωνικών ψυχολόγων από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο.

Αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Σύμφωνα με προηγουμένων ετών στοιχεία της ΟΛΜΕ, το φαινόμενο της εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών λόγω της οικονομικής κρίσης αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς (συμμορίες -ξυλοδαρμοί παιδιών-επιθετική συμπεριφορά μαθητών-παρεμβάσεις εισαγγελέων).

Οι Εισαγγελίες Ανηλίκων στη Χώρα έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με απίστευτα περιστατικά, όπου πρωταγωνιστούν μαθητές, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι ανήλικοι εξελίσσονται σε όλους τους χώρους που ζουν και κινούνται παιδιά, όπως και στο σχολείο. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιες οι φορές που στις Εισαγγελίες Ανηλίκων φτάνουν επώνυμες καταγγελίες από σχολεία (όπως είχε χαρακτηριστικά γίνει από το γυμνάσιο της Καλλιθέας στην Αττική, για περιστατικά κλοπής κολατσιού ορισμένων παιδιών από κάποιους συμμαθητές τους που πεινάνε..). Μάλιστα, την αγωνία των μαθητών για το κολατσιό που λείπει από τη σάκα, για το πουκάμισο της παρέλασης που δεν μπορεί να αγοράσει η μαμά, για την προοπτική μετανάστευσης της οικογένειας σε μέρη μακρινά, αφουγκράζονται καθημερινά δάσκαλοι, καθηγητές, εκκλησία, σύλλογοι γονέων , οι οποίοι όλοι μαζί στηρίζουν, υιοθετούν και συντηρούν ατύπως οικογένειες που χρήζουν οικονομικής στήριξης.

Όλες αυτές και ακόμη περισσότερες, δυστυχώς, ψυχοκοινωνικές αντιξοότητες είναι απόρροια της κρίσης, που τελικώς φέρνει στα παιδιά κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας αύξηση του άγχους και κατά συνέπεια μείωση της επίδοσης στο σχολείο, αύξηση της βίας, εγκατάλειψη του σχολείου, αποκλεισμό των παιδιών και των εφήβων... Συνέπεια όλης αυτής της αρνητική κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, και η αυξητική τάση που παρατηρείται από το 2013 έως σήμερα, στην καταγραφή των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΨΕ, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα της οικονομικής (και όχι μόνον) κρίσης, παρουσιάζοντας στα χρόνια αυτά μια αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας. Και μπορεί οι παράμετροι και οι δείκτες στην παιδική ηλικία να διατηρούνται ακόμη σε χαμηλά έως σπάνια επίπεδα, δυστυχώς όμως αυτό δε συμβαίνει στην εφηβική ηλικία, όπου η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη στο ηλικιακό αυτό στάδιο θίγεται αρνητικά λόγω των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που προαναφέρονται και εκδηλώνεται με συγκρουσιακές καταστάσεις, φαινόμενα βίας, τάσεις αποκλεισμού, απόπειρες αυτοκτονίας, κλπ.

Όλα αυτά, προφανώς, τα είχε αναγνωρίσει ο πρώην Αν. Υπουργός και νυν Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Αναστάσιος Κουράκης, όταν τον Μάρτιο του 2015, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη σχολική βία, ανακοίνωνε στη Βουλή με στόμφο ότι «στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε –αν όχι όλα μαζί, αλλά με έναν προοδευτικό τρόπο- την ύπαρξη ψυχολόγου και αν δεν μπορούμε ανά σχολική μονάδα, τουλάχιστον ανά σχολικό συγκρότημα, έτσι ώστε να μπορούν να διευθετούνται συγκρούσεις τόσο ανάμεσα στα παιδιά, όσο και δυσαρμονίες ανάμεσα στα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς. Το κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης και της πρόληψης είναι καθοριστικής σημασίας», τονίζοντας μάλιστα ότι θα εκπαιδεύονταν και επιμορφώνονταν για το σκοπό αυτό δεκαέξι χιλιάδες πεντακόσιοι (16.500) εκπαιδευτικοί - ψυχολόγοι ώστε να τοποθετηθούν σε κάθε σχολείο. Όπως μάλιστα είχε τονίσει, τα κονδύλια για το σκοπό αυτό ήταν εξασφαλισμένα, καθώς η δράση θα ελάμβανε χώρα μέσω των τότε υφισταμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των 16.500 εκπαιδευτικών - ψυχολόγων, προκειμένου να υποστηριχθούν όλα τα σχολεία κάθε βαθμίδας σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών, τον οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών των λοιπών ειδικοτήτων; Και αν ναι έχουν τοποθετηθεί στις σχολικές μονάδες της Χώρας; Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιηθεί πίνακας με στοιχεία ανά Περιφέρεια.

2) Έχει συσταθεί η (ανακοινωθείσα το Μάρτιο του 2015 διά στόματος του τότε Αν. Υπουργού Παιδείας) «Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή» η οποία θα είχε έργο, μεταξύ άλλων, την εισήγηση της κατάλληλης μεθοδολογίας των προς υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας;

3) Έχει συνταχθεί ψηφιακό και έντυπο εκπαιδευτικό - επιμορφωτικό υλικό για το σκοπό;

4) Έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης της σχολικής κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κακοποίησης, σχολικής βίας, αποκλεισμού κλπ;

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων προς Φίλη: Προχωρά η πρόσληψη 16.500 ψυχολόγων στα σχολεία;"

Ισόβια κάθειρξη στον γιατρό-μαϊμού της Σκύρου με την Ferrari

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβαοίας στον γιατρό-μαϊμού της Σκύρου Γιάννη Καστάνη.

Ο Γ. Καστάνης ήταν κατηγορούμενος για απάτη. Να σημειωθεί ότι επί 13 ολόκληρα χρόνια ο «γιατρός» με τη Ferrari διατελούσε «ανενόχλητος» διευθυντής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου, έχοντας πλαστό πτυχίο. Η υπόθεση έγινε γνωστή πριν από τρία χρόνια έπειτα από καταγγελία πολίτη και τον Μάιο του 2014, με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ανακλήθηκε ο διορισμός του. Από τότε είχε διαφύγει στην Αμερική όπου συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο Τέλος ο Καστάνης έχει ήδη έχει καταδικαστεί και σε 22 μήνες ερήμην για πλαστογραφία.

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Καστάνης είχε προσληφθεί το 2000 και τα ποσά είχε εισπράξει από τους μισθούς, εφημερίες κ.λ.π. όλα αυτά τα χρόνια αγγίζουν τον ποσό των 667.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γ. Καστάνης είχε εργαστεί σαν σερβιτόρος σε φαστφουντάδικα και ελληνικά εστιατόρια στην Αμερική. Μετά από λίγα χρόνια πήγε στην Ιταλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα πρώτων βοηθειών. Στη συνέχεια κατέθεσε πλαστά έγγραφα και κατάφερε να αναγνωριστεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα. Με πλαστά έγγραφα πήρε και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Νομού Αργολίδας και ξεκίνησε την ειδικότητά του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας. Λίγα χρόνια μετά πήρε τον τίτλο του ειδικευόμενου γενικού ιατρού και διορίστηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο της Σκύρου.

eviatop
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια κάθειρξη στον γιατρό-μαϊμού της Σκύρου με την Ferrari "

Τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην Αγγλία και την Ουαλία

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έριξε σήμερα στην αγορά τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα, με εκείνο των 5 λιρών που εικονίζει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να κυκλοφορεί αρχικά στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τα νέα χαρτονομίσματα, που θα φτάσουν σε όλες τις τράπεζες και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης εντός των επόμενων εβδομάδων, είναι φτιαγμένα από πολυμερές, μια εύκαμπτη, λεπτή πλαστική ύλη που είναι καθαρότερη, λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

"Η χρήση των πολυμερών σημαίνει ότι (τα χαρτονομίσματα) μπορούν να αντέξουν περισσότερο όταν τσακίζονται μέσα σε πορτοφόλια ή όταν διπλώνονται μέσα στις τσέπες, ενώ επιβιώνουν ακόμη και αν πλυθούν στο πλυντήριο", εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της BoE Μαρκ Κάρνεϊ.

Εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής των πλαστικών χαρτονομισμάτων θα είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των σημερινών.
Στη Σκωτία κυκλοφορούν, σε περιορισμένο αριθμό, πλαστικά χαρτονομίσματα των 5 λιρών από τον Μάρτιο του 2015. Πλαστικά χαρτονομίσματα έχουν επίσης εισαχθεί στον Καναδά, στο Μεξικό, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.

Ένα νέο πλαστικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που θα εικονίζει την Τζέιν Όστεν, τη συγγραφέα του "Περηφάνια και Προκατάληψη" θα κυκλοφορήσει το 2017, ενώ εκείνο των 20 λιρών, με το πορτρέτο του ζωγράφου Τζ. Μ. Τέρνερ, θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην Αγγλία και την Ουαλία"

Επίσημο αίτημα Τουρκίας στις ΗΠΑ για τη σύλληψη του Γκιουλέν

Οι τουρκικές αρχές κατέθεσαν σήμερα όπως μεταδίδει το Reuters το πρώτο επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύλληψη του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο αίτημά τους οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters, παρέχουν στοιχεία που συνδέουν τον Γκιουλέν με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σημειώνεται πως από την 15η Ιουλίου όταν και έλαβε χώρα το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι αρχές αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας έχουν ζητήσει σε όλους τους τόνους την έκδοση του Γκιουλέν χωρίς το αίτημα αυτό να λάβει επίσημη μορφή.



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημο αίτημα Τουρκίας στις ΗΠΑ για τη σύλληψη του Γκιουλέν "

Ερώτηση Χ. Κέλλα για τα αναισθησιολογικά μηχανήματα του Νοσοκομείου Λάρισας

Το θέμα με τα εκτός λειτουργίας αναισθησιολογικά μηχανήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, φέρνει στη Βουλή, με ερώτησή του στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ Χρήστος Κέλλας, ζητώντας άμεσες ενέργειες για την αντικατάστασή τους.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι οδηγείται σε αδιέξοδο η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς οι χειρουργικές του αίθουσες συχνά μπλοκάρουν, εξαιτίας της παλαιότητας των αναισθησιολογικών μηχανημάτων.

Από τα έξι αναισθησιολογικά μηχανήματα, το ένα έχει ουσιαστικά καταστραφεί, τα τρία έχουν υποστεί βλάβες και δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και τα υπόλοιπα δυο, θεωρούνται προβληματικά.

Για να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες του Νοσοκομείου, οι αναισθησιολόγοι χρειάζονται σε λειτουργία, τουλάχιστον τέσσερις αναπνευστήρες.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ ρωτά τον υπουργό Υγείας σε ποιες ενέργειες προέβη η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η 5η ΥΠΕ για την αντικατάσταση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και αν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης χρηματοδότησης για την αντικατάσταση από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Χ. Κέλλα για τα αναισθησιολογικά μηχανήματα του Νοσοκομείου Λάρισας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news