facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχονται αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, τηλεφωνία και Τέλη Κυκλοφορίας

Μετά τη θερινή φορο-καταιγίδα με αυξήσεις σε ΦΠΑ, μπίρα, συνδρομητική τηλεόραση, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων καθώς και τον ΕΝΦΙΑ, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν από την 1η Οκτωβρίου αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα μέτρων του τρίτου Μνημονίου, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

Το νέο πακέτο φέρνει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ και τις βενζίνες, νέα τέλη κυκλοφορίας, αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καφέ, επιβολή ειδικού τέλους στη σταθερή τηλεφωνία, αύξηση του φόρου στα μερίσματα και κατάργηση της έκπτωσης κατά 30% του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. 

Το «στοίχημα» που παραμένει για την κυβέρνηση είναι αν θα αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτιναχθεί στα 90,4 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ στο «μέτωπο» των φορολογικών εσόδων πολλά κρίνονται από τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου.

Ήδη πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν πληρώσει, σύμφωνα με την Ημερησία, την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τη δεύτερη δόση. 

Στο τέλος του μήνα πάνω από 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ και να πληρώσουν συνολικά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο πακέτο μέτρων που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά στο επόμενο τετράμηνο περιλαμβάνει:

1 Αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από το 0,20 στο 0,33 ευρώ το λίτρο.

Οι αγρότες, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ του 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων. Η διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης θα εξαλειφθεί και θα πάψει πλέον να καταβάλλεται εκ των υστέρων ως επιστροφή φόρου.

2 Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από το 0,23 στο 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.

3 Τέλη κυκλοφορίας 2017: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πάνω από 5.000.000 κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

4 Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

5 Αυξήσεις στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

6 Ακριβότερος ο καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

7 Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

8 Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

9 Μερίσματα: Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

10 ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.

Ορκωτοί ελεγκτές-Yποχρεωτικός έλεγχος

Σε υποχρεωτικό έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές θα υπόκεινται περισσότερες και μικρότερες επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών και του Κανονισμού 537/2014 που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει νέα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτούς ελεγκτές.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου σε υποχρεωτικό έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές υπόκεινται οι επιχειρήσεις (οντότητες) που υπερβαίνουν για 2 συνεχόμενες χρήσεις τα εξής κριτήρια:

Σύνολο ενεργητικού: 3.000.000 ευρώ από 4.000.000 ευρώ που προβλέπεται σήμερα.

Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 1.500.000 ευρώ από 8.000.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 50 άτομα.

Επίσης με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

Καθίσταται υποχρεωτική η εναλλαγή των Ελεγκτικών εταιρειών κάθε 10 δέκα χρόνια. Απαγορεύεται η παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών στις ελεγκτικές εταιρείες καθώς και στα δίκτυα αυτών εντός της Ένωσης. Ως απαγορευμένες μη ελεγκτικές υπηρεσίες νοούνται οι φορολογικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ακόλουθα:

α) κατάρτιση φορολογικών δηλώσεων,

β) φόρος μισθοδοσίας,

γ) τελωνειακοί δασμοί,

δ) εντοπισμός των κρατικών ενισχύσεων και των φορολογικών κινήτρων, εκτός εάν απαιτείται εκ του νόμου η παροχή υποστήριξης από τον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή ή την ελεγκτική εταιρεία σε σχέση με αυτές τις υπηρεσίες,

ε) υπολογισμός άμεσων και έμμεσων φόρων, καθώς και αναβαλλόμενης φορολογίας.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, τηλεφωνία και Τέλη Κυκλοφορίας"

Έρχεται κούρεμα για όλα τα χρέη

Ανησυχία για αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην τραπεζική αγορά προκαλεί η καθυστέρηση στην εφαρμογή ριζικών λύσεων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων ύψους 117 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά (μεγάλα, μεσαία και μικρά). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σημάνει συναγερμός από τις εποπτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό) προς τις τράπεζες και την κυβέρνηση. 

Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές ώστε να επισπευθούν οι νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με στόχο να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση/ρύθμιση δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τις μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και θα έπρεπε να είχε γίνει εντός του καλοκαιριού. 

Πρόκειται για δύο κρίσιμες αλλαγές που αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή προλειαίνεται το έδαφος για τη σύσταση κοινής Bad Bank, όπως αποκάλυψε η Realnews στο φύλλο της 21ης Αυγούστου 2016.

Συναγερμός

Στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις μετά το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί


Πηγές αναφέρουν στη Realnews ότι «απαιτούνται άμεσες ριζικές λύσεις, καθώς τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών βυθίζονται μήνα με τον μήνα, παρά τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες οδήγησαν στην βελτίωση των δεικτών τους, όπως φάνηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου». 

Το πλέον ανησυχητικό σημάδι στην εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων είναι, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η στασιμότητα της οικονομίας και η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στο βουνό των υποχρεώσεών τους. 

Κι εδώ έρχεται η απάντηση από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι πιέζουν για άμεση πώληση αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ «κόκκινων» δανείων, αρχής γενομένης από τις δύο επικίνδυνες κατηγορίες: τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά.
 
Οι διοικήσεις των τραπεζών ανθίσταται στην πώληση «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που προσφέρουν τα ξένα funds - 0,07 σεντς για κάθε 1 ευρώ καταναλωτικού και 0,35/0,40 σεντς στα επιχειρηματικά. 

Ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι το αδιέξοδο αναμένεται, κατόπιν σχετικής απόφασης των δανειστών και εποπτών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να αρθεί με τη σύσταση κοινής Βad Βank, στην οποία θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. 

«Η Βad Βank θα προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων και τα έσοδα θα τα μοιράζονται το υπερταμείο, υπό την ομπρέλα του οποίου θα περάσουν οι μετοχές των τραπεζών και οι ιδιώτες ξένοι μέτοχοι που βρίσκονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο και θα αποτελέσουν τους ιδιώτες μετόχους της Βad Βank», αναφέρει στη Realnewsυψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται κούρεμα για όλα τα χρέη"

ΕΣΗΕΑ: Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε πολιτικό bullying σε βάρος δημοσιογράφων

Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε πολιτικό bullying σε βάρος δημοσιογράφων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών, μετά τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Η επιλογή του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κουνήσει το δάχτυλο σε συναδέλφους, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν την δουλειά τους, δεν απαντάει ούτε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, ούτε στο αμείλικτο ερώτημα της ανεργίας και, βεβαίως δεν είναι επιχείρημα η κυβερνητική θέση: ″όπως οι άλλοι και εσείς″» σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η οποία χαρακτήρισε χυδαία και την επίθεση που δέχθηκε η δημοσιογράφος του ALPHA Ευαγγελία Τσικρίκα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΗΕΑ: Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε πολιτικό bullying σε βάρος δημοσιογράφων"

Ο ομολογιούχος που τα... έψαλε στον Τσίπρα: Με ΣΥΡΙΖΑ με έβαλαν στα κρατητήρια [βίντεο]

Ο Δημήτρης Κούτουλας το Σάββατο προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί στον Αλέξη Τσίπρα στη 81η ΔΕΘ, αλλά τελικά τον έβγαλαν... σηκωτό.

Ομως ο μικρομολογιούχος είχε να διαμαρτυρηθεί για ότι έγινε το Σάββατο στην ΔΕΘ, ενώ πέρυσι προσπάθησε να τα... ψάλει ξανά και κατέληξε στα κρατητήρια.

«Με πέταξαν 6 μέτρα μακριά, έτσι είναι οι άντρες; Να ακούσει ο Τσίπρας, να κάτσει να μας ακούσει. Ερχόταν ο Σαμαράς, τώρα ο Τσίπρας, ολοι θα τα ακούνε. Πέρυσι πήγα να φωνάξω για το ΣΥΡΙΖΑ, με πήγαν στα κρατητήρια. Κάποτε με γυναίκα υπουργού με χαστούκισε, μας είχαν δώσει 50 ευρώ ελεημοσύνη!» είπε ο ίδιος στο STAR.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ομολογιούχος που τα... έψαλε στον Τσίπρα: Με ΣΥΡΙΖΑ με έβαλαν στα κρατητήρια [βίντεο]"

Εφτά τα μετάλλια της Ελλάδας στους παραολυμπιακούς του Ρίο

Οι ελληνικές επιτυχίες στους παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, συνεχίζονται. Τη Δευτέρα η ελληνική αποστολή πρόσθεσε δύο ακόμα μετάλλια στη συλλογή της.

Συγκεκριμένα το έκτο μετάλλιο της χώρα μας κατέκτησε η Δήμητρα Κοροκίδα στην σφαίρα στην κατηγορία F53 και το έβδομο η ομάδα μπότσια στα μικτά ζευγάρια BC3.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε κορυφαία επίδοση 4 μέτρα και 28 εκατοστά (καλύτερη φετινή της επίδοση) στον τελικό και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Μετά το χάλκινο μετάλλιο της Κοροκίδα, ήρθε ένα ακόμη βάθρο, αυτή την φορά στο μπότσια και συγκεκριμένα στα μικτά ζευγάρια BC3.

Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανάνος και Άννα Ντέντα νίκησαν 8-1 την ομάδα της Σινγκαπούρης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφτά τα μετάλλια της Ελλάδας στους παραολυμπιακούς του Ρίο"

Αποστόλου: Αποζημιώσεις για πληγέντες σε Θάσο-Μεσσηνία μέσω ΕΛΓΑ και ΕΕ

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μέσω ΕΛΓΑ αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν σε Θάσο και Μεσσηνία» υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο « Πρακτορείο 104,9 Fm».

Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για εικόνες τεράστιας καταστροφής από την πυρκαγιά στη Θάσο. Ο υπουργός είπε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό και αυτό καταδεικνύει το πεπαλαιωμένο σύστημα αντιπυρικής ζώνης της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Αποστόλου αποκάλυψε στο « Πρακτορείο 104,9 Fm», ότι το ζήτημα θα το θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναφερόμενος στις άμεσες κινήσεις από την πολιτεία , είπε πως η Δασική Υπηρεσία θα ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών ώστε να σταθεροποιηθεί η περιοχή , ακολούθως θα γίνει η καταγραφή των ζημιών , ώστε να δοθούν οι απαοζημιώσεις σε όλους εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει μέριμνα και για τους κτηνοτρόφους, που θα χρειαστούν για κάποιους μήνες ζωοτροφές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Αποζημιώσεις για πληγέντες σε Θάσο-Μεσσηνία μέσω ΕΛΓΑ και ΕΕ "

Κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Οξύτατα και μείζονα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των ασθενών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι αναφορικά με τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Θριάσιο», και ιδίως με τον αναγκαίο για τις ιατρικές πράξεις των αναισθησιολόγων ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Όπως προκύπτει από επιστολή που υπογράφουν 17 αναισθησιολόγοι του Τμήματος και την κοινοποιούν προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το υπουργείο Υγείας, οι βλάβες των αναισθησιολογικών μηχανημάτων είναι καθημερινές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Στην επιστολή οι γιατροί αναφέρουν μάλιστα δύο δραματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο, το ένα έκτακτο σε γενική εφημερία και το άλλο στο πλαισιο προγραμματισμένου χειρουργείου, και τα οποία αναδεικνύουν τις επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών αλλά και τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην επιστολή, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας σε επείγον περιστατικό –ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – αναισθησιολογικό μηχάνημα τέθηκε εκτός λειτουργίας αιφνιδίως με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ο ασθενής και να δημιουργηθεί κατάσταση πανικού στο χειρουργείο. «Ευτυχώς δεν υπήρξαν περαιτέρω δυσάρεστα γεγονότα χάρις στην ψυχραιμία και την ετοιμότητα του προσωπικού του Αναισθησιολογικού Τμήματος» περιγράφουν οι αναισθησιολόγοι του Τμήματος.

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου και κατά την έναρξη της γενικής αναισθησίας σε ασθενή για τη διενέργεια θυρεοειδεκτομής σε άνδρα ηλικίας 45 ετών και ενώ δημιουργήθηκε κάποια επιπλοκή στον ασθενή, υπήρξε μερική κατάρρευση του συνολικού monitoring των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή. Ευτυχώς για μια ακόμη φορά το προσωπικό λειτούργησε θετικά.

«Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ήδη πεπαλαιωμένος και κουρασμένος – λειτουργεί ακατάπαυστα εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια. Η προμήθεια του έγινε τον Ιανουάριο του 2000 ( 7 πλήρη Αναισθησιολογικά Μηχανήματα – Σταθμοί Εργασίας και 8 πλήρη Monitors της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας). Αυτή τη στιγμή οριακά λειτουργούν τα 5 από τα 7 Αναισθησιολογικά Μηχανήματα - ένα είναι εκτός λειτουργίας από διετίας - και εδώ και πολύ καιρό όλα κατά διαστήματα παρουσιάζουν βλάβες και τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω από 70%. Τα 6 από τα 8 Monitors της MMAΦ έχουν τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας (δεν υποστηρίζονται πλέον από την αντιπρόσωπο Εταιρεία ούτε σε ανταλλακτικά αλλά ούτε και σε service). Επιπλέον εδώ και παραπάνω από ένα έτος λειτουργούν χωρίς επίσημο service τα αναισθησιολογικά μηχανήματα (συμβόλαιο συντήρησης) και επιπλέον στους πρόσφατους διαγωνισμούς η αντιπρόσωπος εταιρεία δεν κατέθεσε προσφορά προφανώς λόγω χαμηλού τιμήματος, με αποτέλεσμα οι καθημερινές βλάβες και η έλλειψη ανταλλακτικών να θέτουν εκτός λειτουργίας μηχανήματα» επισημαίνουν οι γιατροί.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι επικεφαλής του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αντί να αναζητήσουν λύσεις για τη ασφαλή λειτουργία του Τμήματος και γενικά των χειρουργείων, απάντησαν με Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κίνησε την πειθαρχική δίωξη του Συντονιστή Δ/ντή του Τμήματος με τη διεξαγωγή ΕΔΕ για «αστεία» όπως την χαρακτηρίζουν αιτία, για την παράβαση των όρων της σύμβασης της δωρεάς με μετακίνηση Αναισθησιολογικού Μηχανήματος από το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων στα κεντρικά χειρουργεία του «Θριάσιου» προκειμένου να διασφαλισθεί η στοιχειώδης λειτουργία τους

Οι αναισθησιολόγοι ζητούν εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος

Με δεδομένες τις μέγιστες δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αναισθησιολόγοι το προηγούμενο, σχετικά χαλαρό διάστημα του θέρους, κι ενόψει της επαναφοράς των «φθινοπωρινών», εντατικών ρυθμών των χειρουργείων, εξέφρασαν αρμοδίως τις σοβαρές ενστάσεις τους ως προς το αν μπορεί να υποστηριχθεί η χειμερινή λειτουργία του (ανάπτυξη περίπου 6 χειρουργικών αιθουσών καθημερινά μη συμπεριλαμβανομένου και του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων).

Ζητούν από την Βιοϊατρική Τεχνολογία του Νοσοκομείου να διαβεβαιώσει για την καταλληλότητα του όλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το τωρινό επίπεδο συντήρησης του και την δυνατότητα καθημερινής λειτουργίας που θα παρέχει ασφάλεια στην αναισθησιολογική διαχείριση των ασθενών που προσέρχονται στο χειρουργείο.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι δεν θα αρχίζει αναισθησιολογική διαδικασία εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος Νοσηλευτής σε κάθε Χειρουργική Αίθουσα που λειτουργεί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να μην βλέπει τις δικές του ευθύνες σε ό,τι αφορά την ανανέωση ή τη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά να καταλογίζει ευθύνες στους… γιατρούς με το σκεπτικό ότι όφειλαν να ενημερώσουν την ηγεσία για τις βλάβες και την ανάγκη επιχορήγησης ή αντικατάστασης του εξοπλισμού. Διαβεβαιώνει δε ότι η διοίκηση της 2ης Υ.ΠΕ. εξασφάλισε την προμήθεια τριών αναισθησιολογικών μηχανημάτων τα οποία θα εγκατασταθούν στο νοσοκομείο τις προσεχείς ημέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο"

Σακοράφα: Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διαψεύσει τη γερμανική κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, μετά το nein του Βερολίνου.

«Την ώρα που η μισή κυβέρνηση επιδίδεται σε αναρτήσεις φωτογραφιών, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έκλεισε από την πλευρά του το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε “το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά νομικά και πολιτικά"».

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διαψεύσει τη γερμανική κυβέρνηση, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό. Το μείζoν αυτό ζήτημα για το λαό μας είναι ανοικτό, πολιτικά, νομικά, ηθικά και ιστορικά.

Η σιωπή ή κάθε άλλη επικοινωνιακού τύπου διαχείριση, υποδηλώνει είτε υπόγεια συναλλαγή της σημερινής κυβέρνησης, είτε των παλαιοτέρων με τη γερμανική κυβέρνηση», τονίζει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακοράφα: Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διαψεύσει τη γερμανική κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις"

Reuters: Στην Ελλάδα η αναμονή για άσυλο είναι ένας «θάνατος» για τους πρόσφυγες

Για τους πρόσφυγες από τη Συρία η ζωή στην Ελλάδα σηματοδοτούσε κάποτε την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο Αμίρ και η Βααλά,  δύο εκπαιδευτικοί από τη Συρία εξομολογήθηκαν μιλώντας στο Reuters πως μερικές φορές σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους παρά το γεγονός πως ρίσκαραν ακόμα και τη ζωή τους για να φύγουν από εκεί.

«Ξέρω ότι στη Συρία έχουμε πόλεμο και πέφτουν βόμβες κάθε μέρα», λέει ο Αμίρ, εμφανώς εξαντλημένος. «Αλλά στη Συρία πεθαίνεις μια φορά. Εδώ πεθαίνουμε κάθε μέρα. Κάθε μέρα είναι άσχημη».

Τους τελευταίους έξι μήνες, το «σπίτι» τους είναι μια ζοφερή σκηνή στη Χίο, μέσα σε μία σκονισμένη μεσαιωνική τάφρο, όπου περιμένουν χωρίς δουλειά ή χρήματα την ετυμηγορία σχετικά με την αίτηση ασύλου τους, επισημαίνει το Reuters. Έως τότε δεν επιτρέπεται να φύγουν από την Ελλάδα, ούτε καν από τη Χίο στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας.


Ο  Αμίρ και η Βααλά είναι δύο πρόσφυγες ανάμεσα σε χιλιάδες που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη κατάσταση.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Σούδας, καθώς και σε άλλες δύο περιοχές στο νησί, επιδεινώθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς ο μεταναστευτικός πληθυσμός  διογκώθηκε ενώ οι διαμάχες μεταξύ των προσφύγων τα βράδια είναι συχνές, σχολιάζει το Reuters.

Το ζευγάρι που εγκατέλειψε την πόλη Χομς έφτασε στην Ελλάδα στις 19 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Από τότε, έχουν περάσει από συνέντευξη δύο φορές, αλλά δεν έχουν ακόμη πάρει καμία πληροφορία για την τύχη τους. 


Ακόμα κι αν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν επιβραδυνθεί σε εκατό περίπου την ημέρα από χιλιάδες που ήταν πέρυσι, περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα νησιά, από περίπου 5.000 το Μάρτιο. Πάνω από 3.500 βρίσκονται μόνο στη Χίο.

Την ίδια στιγμή, με σχεδόν 57.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας είναι ακατάλληλες για ανθρώπους.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες για τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ευάλωτοι και οι οποίοι φέρουν τραύματα από τον πόλεμο», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Reuters.


Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μια μικροσκοπική σκηνή ένας 26χρονος Σύριος φοιτητής ο Μοχάμαντ Αλ- Χάσεμ ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα στις 30 Μαρτίου, περνά τις μέρες του γράφοντας γράμματα στην οικογένειά του.

«Σ 'αγαπώ μαμά. Ελπίζω να σας δω στο μέλλον. Θέλω να μείνω στην Ευρώπη. Είμαι κουρασμένος από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Πάντα πόλεμος» γράφει σε ένα από αυτά. 

«Δεν θέλω να κρατήσω ένα όπλο και να σκοτώσω κάποιον», είπε. «Θέλω μόνο να σπουδάσω, να εργαστώ, να έχω μια νέα ζωή, για να έχω ένα νέο ξεκίνημα, να πάω στη Γερμανία για να βρω την ειρήνη, να αφήσω αυτό το χάος» λέει ο ίδιος.

Για όσους βρίσκονται στη Χίο, κάθε ημέρα είναι ατελείωτη. Ο Νταούντ, ένας 45χρονος από τη Συρία που είναι εκεί τους τελευταίους 5 μήνες, μιλά και για ατέλειωτες νύχτες, με ανθρώπους που τσακώνονται, βγάζουν μαχαίρια και κλέβουν.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μία μάχη», λέει. Μετά από τρεις συνεντεύξεις, ακόμη δεν έχει μάθει τι θα απογίνει ο ίδιος και η σύζυγός του. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί, αν τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, απάντησε χωρίς δισταγμό. «Θα πάω στη Συρία και θα πεθάνω στη Συρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Στην Ελλάδα η αναμονή για άσυλο είναι ένας «θάνατος» για τους πρόσφυγες"

Χωρίς συμφωνία η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, αλλά και τα άλλα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για το «Ελληνικό», το πακέτο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, την Εγνατία Οδό κ.ά.

Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες, ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά».

Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση κυβέρνησης - εκπροσώπων των θεσμών με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Επίσης αύριο, αναμένεται να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς συμφωνία η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων με την τρόικα"

Οι δημοσιογράφοι πήραν στο ψιλό τον Πολάκη -Εχω φωτογραφία με Τσίπρα, Γεροβασίλη, γλίτωσα;

Στο... ψιλό πήραν οι δημοσιογράφοι τον υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη που επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του Alpha επειδή έκανε ερώτηση που εκνεύρισε τον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο των καναλιών.
Την φωτογραφία του Αλέξη Τσίρα με την δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσιρίκα, που δημοσίευσε ο Δήμος Βερύκιος και κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, δεν άφησε ασχολίαστη ο Παύλος Πολάκης.
Σε ανάρτησή, που εξαπολύει «πυρά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δημοσιογράφος του STAR Νίκος Τσιλιμπουνιδάκης απάντησε ποστάροντας την εν λόγω φωτογραφία, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να απαντά: 
«Κακό φωτομοντάζ,φαίνεται από χιλιόμετρα».
Δημοσιογράφοι, που κοινοποίησαν την φωτογραφία, υπογραμμίζουν πως προέρχεται από τη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Ιούλιο. 
Σαββοπούλου:  Εχω φωτογραφία με Γεροβασίλη, γλίτωσα;
Ακολούθησε και η δημοσιογράφος του Star Ειρήνη Σαββοπούλου, που κάθονταν δίπλα στην Ευαγγελία Τσικρίκα του Alpha στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ.
«Προς Κύριο Πολάκη: Επειδή φαντάζομαι ότι θα ψάξατε και το δικό μου το fb μήπως αυτή η φώτο με "γλίτωσε";» έγραψε ειρωνικά η δημοσιογράφος ανεβάζοντας μια φωτογραφία της με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δημοσιογράφοι πήραν στο ψιλό τον Πολάκη -Εχω φωτογραφία με Τσίπρα, Γεροβασίλη, γλίτωσα; "

Ξαναχτύπησε ο Πολάκης: Φωτομοντάζ η φωτογραφία της δημοσιογράφου του Alpha με τον Τσίπρα

Ο Παύλος Πολάκης ξαναχτύπησε δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ανοίξει με την δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα, η οποία ρώτησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ για τις τηλεοπτικές άδειες, κατηγορώντας τον ότι είναι ο ίδιος υπεύθυνος που εκείνη και οι συνάδελφοι της χάνουν τη δουλειά τους.

Αφού το πρωί ανάρτησε στο Facebook φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η Ευαγγελία Τσικρίκα δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην Σοφία Βούλτεψη, καθώς και στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, συνάδελφοι της ανέβασαν στο twitter μια φωτογραφία της με τον Αλέξη Τσίπρα, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.



Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν πείστηκε όμως ούτε και έτσι και σχολιάζοντας τη φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο δημοσιογράφος του STAR Νίκος Τσιλιμπουνιδάκης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, έγραψε από κάτω: «Κακό φωτομοντάζ,φαίνεται απο χιλιόμετρα».

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ανάρτησαν τη φωτογραφία στα social media, εκείνη τραβήχτηκε στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Ιούλιο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαναχτύπησε ο Πολάκης: Φωτομοντάζ η φωτογραφία της δημοσιογράφου του Alpha με τον Τσίπρα"

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ψεύτικες εξαγγελίες Τσίπρα την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει

«Ψεύτικες εξαγγελίες», «σοφικισμούς και λεκτικούς ακροβατισμούς για γέλια και για κλάμματα», για τον ζωτικό χώρο της υγείας, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και οι ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι, καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
 
Με μια σκληρή ανακοίνωση το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αποδομεί πλήρως τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για την στήριξη του ΕΣΥ, την δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων, την ενίσχυση του προνοιακού – κοινωνικού κράτους και τις χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών.
 
«Ο κ. Τσίπρας πριν από δύο χρόνια στα εγκαίνια της ΔΕΘ έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο σε ένα νόμο. Πέρυσι έσκιζε τα μνημόνια με το Παράλληλο Πρόγραμμα. Το μόνο που έκανε είναι να αφήσει το λαό πανί με πανί. Εφέτος επιδόθηκε σε ψεύτικους σοφικισμούς και ακροβατισμούς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το μόνο που έκανε είναι να σκίσει μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά δικαιώματα και βέβαια το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, αποδίδοντας βαρείς χαρακτηρισμούς στον Πρωθυπουργό «για το θράσος του να απαριθμήσει ένα σωρό ψέματα για τη Δημόσια Υγεία», μεταξύ άλλων «λαϊκιστάκο», «παραμυθά», «Μαυρογιαλούρο».    
 
ΠΟΕΔΗΝ: Τα ψέματα του Πρωθυπουργού για τη δημόσια υγεία
 
Ψέμα Νο 1. «Δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας».
 
Το Δωρεάν είναι μεγάλο ψέμα, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, εξηγώντας ότι «την πρόσβαση την πληρώνουμε εμείς οι ασφαλισμένοι πολίτες. Την υλοποιήσατε με λειψό τρόπο (εισοδηματικά κριτήρια) και την πληρώνουμε με το παραπάνω από τα ισοδύναμα μέτρα που πήρατε. Όπως πληρώνουμε με τα ίδια ισοδύναμα μέτρα την κατάργηση των 5 ευρω στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων».
 
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ για την περίθαλψη των ανασφαλίστων εφέτος. Ο ΕΟΠΥΥ χορήγησε στα νοσοκομεία 70 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με νόμο συμψηφίζονται οι οφειλές 2012 – 2014 προς τα Νοσοκομεία με την Κρατική Χρηματοδότηση που λαμβάνουν.
 
Για την κατάργηση των 5 ευρω  (15 εκατ. ευρώ) και την περίθαλψη των ανασφαλίστων (100 εκατ. ευρώ που δεν δόθηκαν στο ΕΣΥ) η κυβέρνηση αναζήτησε ισοδύναμα. Αύξησε την υγειονομική περίθαλψη 2% επί των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων 2% στις Κύριες Συντάξεις και επεκτάθηκε στις Επικουρικές συντάξεις, ωστόσο τίποτα δεν κατέληξε στον ΕΟΠΥΥ και τη Δημόσια Υγεία.
           
Ψέμα Νο 2. «Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν από τις τηλεοπτικές άδειες στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που στερούσαν για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μια σειρά από δράσεις όπως η ανθρωπιστική κρίση, τα γεύματα στα σχολεία, τα συσσίτια, η πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το Πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα» και μάλιστα για να το προβάλλει περισσότερο, είπε ότι «οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν σταματάνε εδώ. Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθούν για να αλλάξει η εικόνα των Δημόσιων Νοσοκομείων και να στηριχθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».
           
Ωστόσο, στον αντίποδα αυτής της ιδανικής εικόνας, βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα που αποτυπώνει η ΠΟΕΔΗΝ: «μειωμένη κρατική χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία κατά 350  εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω και από το σύνολο των 246 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το κράτος μετά από χρόνια από τις τηλεοπτικές άδειες. Τα Νοσοκομεία εφέτος θα λάβουν Κρατική Χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ (Προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας). Πέρυσι έλαβαν 1,5 δις ευρώ.
Με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οφείλουν 1,4 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα στους προμηθευτές».
Προχωρώντας πέρα από την παράθεση αριθμών οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν και οι ίδιοι και οι ασθενείς:«ασθενείς κουβαλάνε μαζί τους υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για Νοσηλεία ή χειρουργείο. Έφτασαν σε σημείο να αγοράζουν υγειονομικό υλικό μαθητές γυμνασίου από το χαρτζιλίκι τους και να το δωρίζουν σε Νοσοκομεία. Αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να συγκεντρώνουν λίγα ευρώ να αγοράζουν υλικά ακόμη και χαρτί υγείας. Μέχρι δωρεές σε προϊόντα διατροφής έχουμε».
           
Ψέμα Νο3. «Μέρος των 246 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».
Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ είναι 525εκ. ευρώ, όσα και πέρυσι, απαντά η  ΠΟΕΔΗΝ. Υπολείπεται 500εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Εξαιτίας αυτού η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών. Η μερική βελτίωσή της, για να επιτευχθεί απαιτούνται πόροι 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,5 δις ευρώ) και προσλήψεις άνω των 10.000 επαγγελματιών Υγείας.
 Η μελανή εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απεικονίζεται από τα στοιχεία για 29 Δήμους όλης της χώρας όπου δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), για 140 Δήμους όπου  δεν υπάρχει Καρδιολόγος, 110 Δήμους όπου δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους που έμειναν χωρίς Παιδίατρο. 
                       
Ψέμα Νο4. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 Νοσηλευτές και γιατρούς.  Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είχε εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση, η πλήρωση 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ μόλις ξεκίνησε και αφορά 1.660 θέσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά δύο χρόνια. Για την πρόσληψη 2.000 Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών με συμβάσεις (επικουρικοί)  και ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου που επίσης εξαγγέλθηκαν, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι στα νοσοκομεία θα τοποθετηθούν  πολύ λιγότεροι από τους μισούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εξαιτίας των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που προσφέρονται. Ομοίως για την πρόσληψη 5.000 εργαζομένων με κοινοτικά προγράμματα κοινωφελούς 12μηνης εργασίας.
Συνολικά επί των ημερών του κ. Τσίπρα το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, τον Ιανουάριο 2015 που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 69.223 και σήμερα το προσωπικό είναι 61.528.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Οι ψεύτικες εξαγγελίες Τσίπρα την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει"

Υπουργείο Παιδείας εγκαλεί πρυτάνεις για καθυστέρηση 500 προσλήψεων

«Πόλεμο» ανοίγει το υπουργείο Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ! Κοιτώντας προς την πλευρά των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει ξαφνικά θέμα «καθυστέρησης» στην προκήρυξη των 500 θέσεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), που διέθεσε πρόσφατα, για λόγους αντιπολίτευσης.

Καλεί δε τις Συνόδους των επικεφαλής στις διοικήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

«Χίλιοι νέοι επιστήμονες, υψηλών προσόντων, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης που κληροδότησαν στα ιδρύματα έξι χρόνια ασφυκτικών μνημονιακών περιορισμών, σε συνδυασμό με τη θεσμική και υλική απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια για αναζωογόνηση των ΑΕΙ με νέους επιστήμονες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξασφάλισε, όπως είχε υποσχεθεί, επιπλέον 500 θέσεις νέων μελών ΔΕΠ. Οι θέσεις αυτές προστίθενται στις 500 που ήδη έχουν δοθεί στα ιδρύματα από τον Φεβρουάριο του 2016» τονίζει το υπουργείο.

«Παρ' όλα αυτά, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόνο 197 από τις 500 θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, από τις 364 θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στα 22 πανεπιστήμια και τις 136 θέσεις στα 13 ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, βρίσκονται προς δημοσίευση 158 προκηρύξεις για οκτώ πανεπιστήμια και 39 προκηρύξεις για τέσσερα ΤΕΙ, αντίστοιχα» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

«Επισημαίνουμε την αδικαιολόγητη -πλέον- ολιγωρία αρκετών ιδρυμάτων να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και να αποστείλουν στο υπουργείο τα έγγραφα για τις σχετικές προκηρύξεις. Είναι απορίας άξιον, πρυτάνεις και πρόεδροι των ΑΕΙ -που κατά τα άλλα κόπτονται για την ακαδημαϊκότητα και τη λειτουργία των ιδρυμάτων- να καθυστερούν τόσο πολύ την προκήρυξη των θέσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν θα ανεχτεί αντιπολίτευση στην πλάτη των νέων επιστημόνων και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ. Τα ιδρύματα που δεν προωθούν την πολιτική ανανέωσης του διδακτικού τους προσωπικού και δεν προκηρύσσουν τις εξασφαλισμένες θέσεις, θα εξαιρεθούν από την επόμενη διαδικασία. Οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων και των Προέδρων των ΑΕΙ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» καταλήγει το υπουργείο

Για το θέμα ωστόσο πρύτανης περιφερειακού πανεπιστημίου δηλώνει στο «Βήμα» ότι «για τις πρώτες 500 θέσεις εμείς είχαμε στείλει στο υπουργείο Παιδείας ό,τι απαιτούνταν πολύ πριν από το Πάσχα. Αλλά επειδή ψηφίστηκε ο νέος νόμος πριν από το καλοκαίρι, μας ζήτησαν προφορικά τον Ιούλιο και τις ξαναστείλαμε, αφού έπρεπε στο προοίμιο κάθε απόφασης να συμπεριλάβουμε και τον νέο νόμο. Και το υπουργείο άρχισε να τις προωθεί για ΦΕΚ τέλος Αυγούστου…» συνεχίζει

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας εγκαλεί πρυτάνεις για καθυστέρηση 500 προσλήψεων"

Βίντεο: Η ΕΡΤ «έκοψε» την ερώτηση της Τσικρίκα στον Τσίπρα

Το βίντεο με την απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην δημοσιογράφο του ALPHA, Ευαγγελία Τσικρίκα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, έπαιξε στο χθεσινό της κεντρικό δελτίο ειδήσεων η ΕΡΤ. Φαίνεται όπως πως... ξέχασε κάτι -ή, μάλλον, το «έκοψε» στο μοντάζ.

Και αυτό το... κάτι, δεν είναι ασήμαντο, καθώς ήταν η ίδια η ερώτηση της δημοσιογράφου για τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια και πρόκειται να κλείσουν, μεταξύ των οποίων είναι και ο ALPHA.

«Μετά από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου» είπε συγκεκριμένα η δημοσιογράφος του ALPHA στον πρωθυπουργό: «Σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε».

«Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;» συνέχισε η δημοσιογράφος, λέγοντάς του: «Τον Ιανουάριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».

«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και, όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει, ενοχλημένος της είπε: «Σας παρακαλώ, μην με διακόψετε»... Το τι ακολούθησε, είναι πλέον γνωστό σε όλους, εκτός ίσως από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που επέλεξε να «κόψει» την ερώτηση της δημοσιογράφου και να προβάλει μόνο την απάντηση του πρωθυπουργού για το «νταβατζιλίκι»...

Το βίντεο στο δελτίο της ΕΡΤ


Το κανονικό βίντεο, με όλο τον «διάλογο» της δημοσιογράφου με τον πρωθυπουργό

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Η ΕΡΤ «έκοψε» την ερώτηση της Τσικρίκα στον Τσίπρα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική Κορίνθου – Πατρών

Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω εργασιών.

Ειδικότερα, από τις 10:00 το βράδυ της Τρίτης, έως και τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό, μεταξύ των κόμβων Σελιανίτικων και Ρίου.

Την Τετάρτη, επίσης από τις 10:00 το βράδυ, έως τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό, μεταξύ των κόμβων ανατολικού Αιγίου και Σελιανίτικων.

Και στις δύο περιπτώσεις η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα θα διεξάγεται κανονικά.

Όπως ανακοινώθηκε ακόμη, «σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλου απρόβλεπτου κωλύματος, οι εργασίες θα εκτελεστούν κατ’ αναλογία, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική Κορίνθου – Πατρών"

Σε νέα δίκη προτείνεται να παραπεμφθεί ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Δεν έχουν τελειωμό οι δικαστικές περιπέτειες για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς, με εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, σε βαθμό κακουργήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, κατά το διάστημα 1999-2007.

Εκτός από το Β. Παπαγεωργόπουλο, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Μαγδαληνή Γαλάταλη εισηγείται να παραπεμφθεί στο ίδιο δικαστήριο -το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης- ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική λειτουργός, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά, τόσο στις κρίσεις των δικαστηρίων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις οποίες οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, όσο και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων, που αποφάνθηκαν την παραπομπή τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε σε σχέση με την υπεξαίρεση που τέλεσε ο πρώην δημοτικός ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Απολογούμενοι σε ανακριτή, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα ένοχοι για την υπεξαίρεση, με δεδομένο ότι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο, με αίτηση αναίρεσης που έχουν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου. Ακόμη φέρεται να είπαν ότι το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους είναι απολογία του συγκατηγορούμενού τους, Π. Σαξώνη.

Το λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα αποφανθεί με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη, σε δίκη.
Για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. από τα ταμεία τουΔήμου, ο μεν Β. Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε από το πενταμελές Εφετείο, σε κάθειρξη 12 ετών, ο δε Μ. Λεμούσιας, σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Και οι δύο αποφυλακίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώτος ως ανάπηρος και ο δεύτερος υπό όρους, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του. Αντίθετα, στη φυλακή παραμένει ο πρώην δημοτικός ταμίας, Π. Σαξώνης, ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση και στον οποίο το δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών.

Το νέο δικαστικό χτύπημα για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια έρχεται την ώρα που εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες παραπέμφθηκαν σε ισάριθμες δίκες. Η πρώτη είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σε σχέση με την υπεξαίρεση (προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2017) και η δεύτερη για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη θητεία του τέως δημάρχου, αυτό της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβρη).

Εξάλλου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατέστη κατηγορούμενος για συνέργεια σε απιστία, αναφορικά με τις ειδικές εντολές πληρωμών, υπόθεση που αναβλήθηκε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα για τον προσεχή Νοέμβριο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέα δίκη προτείνεται να παραπεμφθεί ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος"

Ο Οδυσσέας Βουδούρης έφτασε στα όριά του...

«Η πολιτική η οποία χαράχτηκε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο είναι σωστή. Δεν μπορεί όμως να καρποφορήσει με το υπάρχον έλλειμμα σε οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο. Η καθυστέρηση της εφαρμογής του Νόμου 4375/2016 ενδέχεται να αποβεί ολέθρια...»
Φαίνεται ότι πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μια και οι πληροφορίες για δυσαρέσκεια του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής για τους χώρους φιλοξενίας, Οδυσσέα Βουδούρη, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εφαρμογή του νόμου, επιβεβαιώνονται.
Γιάννης ΜουζάλαςΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
Πράγματι, αυτό φαίνεται σε επιστολή του προς τον Γιάννη Μουζάλα, με την οποία εκφράζεται η αγωνία του για την καθυστέρηση στην υπογραφή των αρμοδιοτήτων του, με άμεσες επιπτώσεις στην υλοποίηση των σχεδίων για την καλύτερη οργάνωση των χώρων και ειδικά εκείνων που αφορούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Η επιστολή που δημοσιεύουμε εστάλη στον υπουργό στις 8/9 αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχε απάντηση. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα περιθώρια στενεύουν και είναι προφανές ότι ο Οδ. Βουδούρης, εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει το έργο που του ανατέθηκε, δεν θα παραμείνει στη θέση αυτή.

Η επιστολή

Θέμα: Κρίσιμη κατάσταση του «προσφυγικού» και εφαρμογή του Νόμου 4375/2016
Αξιότιμε υπουργέ
αγαπητέ Γιάννη
Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, βάσει του Νόμου 4375/2016, έχει την ευθύνη, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού, να συντονίζει και να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε, οι συνεργάτες μου και εγώ, να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο. Οι δράσεις των πρώτων πέντε μηνών καταγράφονται σε ένα τεύχος, το οποίο θα σου σταλεί τις επόμενες μέρες.
Ολες αυτές οι δράσεις επιτεύχθηκαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία εκχωρεί στον Γενικό Γραμματέα τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων. Συμπληρωματικά, με επιστολή σου της 3ης Αυγούστου 2016, μου ζήτησες εγγράφως να απέχω από κάθε απόφαση. Επίσης, δεν έχουν εφαρμοστεί οι βασικές διατάξεις του Νόμου, οι οποίες αφορούν τόσο στη διοίκηση των φορέων που υπάγονται στην ΓΓΥ όσο και των περιφερειακών δομών της.
Αγαπητέ Γιάννη,
σήμερα πλέον καθίσταται επικίνδυνο να προχωρήσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο Νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα μας συνολικά. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πλησιάζουν, ενώ το πολιτικό σου γραφείο, που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά, δεν έχει ακόμα καταλήξει για το μέλλον των δομών, παρά τις εισηγήσεις τις οποίες η ΓΓΥ σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θέτουν στη διάθεσή σου από τον Ιούλιο. Η απειλή δυσμενών εξελίξεων, σε σχέση με την Τουρκία, είναι ορατή.
Η πολιτική η οποία χαράχτηκε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο είναι σωστή. Δεν μπορεί όμως να καρποφορήσει με το υπάρχον έλλειμμα σε οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο. Η καθυστέρηση της εφαρμογής του Νόμου 4375/2016 ενδέχεται να αποβεί ολέθρια. Επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή των βασικών διατάξεών του, ήτοι:
♦Υπαγωγή όλων των δομών στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, βάσει του Αρ. 8, Παρ. 3, 4 και 5 του Ν. 4375/2016.
♦Διορισμό διευθυντών στις ανοιχτές δομές, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 5 του Ν. 4375/2016.
♦Διορισμό διοικητών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 2 του Ν. 4375/2016.
♦Διορισμό διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 1 του Ν. 4375/2016 και βάσει των υποψηφιοτήτων που έχουν ήδη κατατεθεί από τον Ιούνιο.
♦Διορισμό διευθυντή Διεύθυνσης Υποδοχής, βάσει του Αρ. 29, Παρ. 1 του Ν. 4375/2016.
♦Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, βάσει των Αρ. 49 και Αρ. 50 του ΠΔ 63/2005.
Επισημαίνω ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αντιθέτως, μεταξύ άλλων θετικών επιπτώσεων, θα βελτιώσουν την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για το «προσφυγικό». Τολμώ να πω ότι, σήμερα στο θέμα αυτό, δεν υπάρχει τίποτα πιο επαναστατικό από το να εφαρμόσουμε απλά τον νόμο.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκοπός της αποστολής που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και περιέχεται στο γράμμα και το πνεύμα του Νόμου, που ψηφίστηκε κατεπειγόντως πριν από πέντε μήνες, εκ των πραγμάτων αναιρείται.
Στην περίπτωση αυτή, έχοντας εξαντλήσει ευσυνείδητα τα περιθώρια συνεισφοράς μου, θα οδηγηθώ να υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό.
Αναμένοντας τις ενέργειές σου, με εκτίμηση
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης
efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Οδυσσέας Βουδούρης έφτασε στα όριά του..."

Δέσμευσαν έξι αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας

Στη δέσμευση έξι αυτοκινήτων, σε σύνολο 17 που ελέγχθησαν, προχώρησαν οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου της Διεύθυνσης Τελωνείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν έξω από νυχτερινά κέντρα το βράδυ του Σαββάτου και από ιδιωτικό σχολείο, σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, πρόκειται για οχήματα με πινακίδες Βουλγαρίας και άλλων χωρών, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας τα συγκεκριμένα Ι.Χ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν, όσοι παρανόμως κυκλοφορούν στη χώρα μας με οχήματα, που φέρουν ξένες πινακίδες.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, έχουν πραγματοποιηθεί 5.102 έλεγχοι νόμιμης κατοχής και κυκλοφορίας οχημάτων με ξένες πινακίδες και έχουν διαπιστωθεί 477 παραβάσεις.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μόνο στη Θεσσαλονίκη η παραβατικότητα φτάνει το 50%, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευσαν έξι αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας"

Χουντής: Περιμένω εξηγήσεις για τα 6 δισ. που χάσαμε από το δημοψήφισμα

Εξηγήσεις για την απώλεια τουλάχιστον 6 δισ. Ευρώ από το δημοψήφισμα και το Eurogroup του Μαΐου του 2016 ζήτησε ο Νίκος Χουντής.

Το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα την απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου για την Οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί ότι η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση στο Eurogroup του Μαΐου, έχασε τουλάχιστον 6 δισ. από τη μη επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν έχουμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση, τι ακριβώς έγινε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016. «Περιμένουμε απάντηση από την κυβέρνηση. Η σιωπή είναι αποκαλυπτική. Υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες», επισήμανε ο κ. Χουντής. «Πρέπει να μάθουμε τι συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση το Μάιο του 2016, όταν ήδη είχε κάνει την κωλοτούμπα και είχε συμφωνήσει στα πάντα» είπε ο κ. Χουντής στο ρ/σ Κανάλι 1 του Πειραιά.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί, τι διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αντέστρεψε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού και λέει σε όλα «ΝΑΙ»» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ σημειώνοντας ότι «δυστυχώς απωλέσθησαν δια παντός τουλάχιστον 6 δις. ευρώ και κανείς αρμόδιος μέχρι στιγμής δεν το έχει διαψεύσει». Τέλος άφησε αιχμές και για την σιωπή άλλων κομμάτων: «Μου προξενεί εντύπωση ότι πολιτικές δυνάμεις αποσιωπούν το θέμα» είπε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: Περιμένω εξηγήσεις για τα 6 δισ. που χάσαμε από το δημοψήφισμα "

Καμίνης: Στο τέλος 2019 το χρέος του Δήμου θα πέσει στα €33 εκατ.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο απολογισμός - ισολογισμός του Δήμου για το 2015.

Όπως ανάφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο τέλος του 2019 ο Δήμος θα χρωστά μόνο 33 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που χρώσταγε το 2010 σε δάνεια και προμηθευτές.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας υπογράμμισε ότι για πέμπτη χρονιά ο Δήμος παρουσιάζει λογιστικό πλεόνασμα, και συγκεκριμένα 23,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 59% σε σχέση με το 2014. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν από 12 στα 28 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μειώθηκαν κατά 40,5% οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές, κατά 14,3% τα δάνεια και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, αλλά και τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (431,87 εκατ. ευρώ έναντι 436 ,93 εκατ. ευρώ το 2014), γεγονός που απέδωσε στα πολιτική και οικονομική κατάσταση τον προηγούμενο χρόνο και στη μείωση τελών σε κοινωνικές ομάδες.

Από την Ανοιχτή Πόλη, ο επικεφαλής της Ρήγας Αξελός τόνισε ότι η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στον ισολογισμό αναφέρεται καθυστέρηση εισπράξεων ύψους 222 εκατ. ευρώ και αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Δήμου 135 εκατ. ευρώ.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Στέλιος Λάμπρου κάλεσε τη δημοτική αρχή να μειώσει δραστικά τα δημοτικά τέλη αφού δηλώνει ότι έχει τόσο πλεόνασμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών και ζήτησε την αλλαγή του.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερες λογικές και πολιτικές.

Τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», ζήτησε ο Δήμος να έχει στο επίκεντρό του «μόνο τους Έλληνες Αθηναίους, όχι τους αλλοδαπούς και τους εργολάβους».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: Στο τέλος 2019 το χρέος του Δήμου θα πέσει στα €33 εκατ."

Μάρκου: Θα αποδοθούν ευθύνες για τις απώλειες 6 δισ. από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων;

Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλει - παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της - τον ΕΝΦΙΑ, άφησε να χαθούν περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της επιστροφής των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλευτής από το Ποτάμι.

Την κυβέρνηση εγκαλεί η βουλευτής του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, για την απώλεια περίπου 6 δις ευρώ, που θα λάμβανε η χώρα μας ως επιστροφή κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Η κα Μάρκου ερωτά τι απέγινε με τα σχετικά ποσά των επιστροφών που είχαν ήδη προϋπολογιστεί και αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2016 καθώς και αν πρόκειται να κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για να αχθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι όποιοι υπεύθυνοι για την απώλεια του σημαντικότατου ποσού από τα έσοδα του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε για την επιστροφή στην Ελλάδα της υπεραξίας που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας ενώ από την άλλη αποπληρώθηκαν στην αρχική τους αξία από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η χώρα μας έλαβε το 2013 επιστροφές ύψους περίπου 2 δις ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016, εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 6 δις ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, γεγονός - όπως τονίζει η βουλευτής του Ποταμιού - που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και παρ’ όλα αυτά όπως επισημαίνει η κα Μάρκου στο τρίτο Μνημόνιο δεν συμπεριελήφθη η σχετική συμφωνία.

«Στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών επανέρχεται, όχι πια ως υποχρέωση και δέσμευση, αλλά ως ένα πιθανό μεσοπρόθεσμο μέτρο για το χρέος (!). Το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016 εκτιμάται σε περίπου 6 δις ευρώ, πιθανότατα και περισσότερα. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει, παρότι υποσχέθηκε το αντίθετο, έναν στρεβλό, βαρύ και άδικο ΕΝΦΙΑ που φτάνει να αγγίζει ακόμα και ιδρύματα παιδικής προστασίας και προστασίας των φτωχών, καθώς και νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα», υπογραμμίζει η Κατερίνα Μάρκου στην ερώτησή της, ζητώντας απαντήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα ώστε η χώρα να μην απολέσει ένα τόσο σημαντικό έσοδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1) τον Υπουργό Οικονομικών και 2) τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Απώλεια 6 δις. ευρώ από την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Το 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε για την επιστροφή στην Ελλάδα της υπεραξίας που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMP και ANFA) και τα οποία είχαν αγοραστεί από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ σε τιμές οπωσδήποτε χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας ενώ από την άλλη αποπληρώθηκαν στην αρχική τους αξία από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η χώρα μας έλαβε το 2013 επιστροφές ύψους περίπου 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ.Νίκου Χουντή, η συμφωνία αυτή για την επιστροφή των κερδών έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία λήξης του προγράμματος του ΕΤΧΣ (EFSF) και όλων των σχετικών διευθετήσεων. «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα αφότου εξέπνευσε το πρόγραμμα του ΕΤΧΣ» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί.
Υπενθυμίζεται ότι:

Στις 18/6/2015, το Eurogroup με σχετική ανακοίνωση προειδοποιεί για την επερχόμενη λήξη του προγράμματος στο τέλος του μήνα και καλεί για την κατάθεση μιας αξιόπιστης πρότασης στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας1,

Στις 27/6/2015, το Eurogroup ξεκαθαρίζει ξανά ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30/6/2015 και επισημαίνει την απώλεια των συσσωρευμένων ποσών από τη λήξη – ακύρωση της συμφωνίας για τα ANFA και SMP2,

Την 1η Ιουλίου 2015, επανερχόμενος ο κ. Ντάισελμπλουμ με επιστολή στον Πρωθυπουργό προσωπικά επιβεβαιώνει τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος EFSF άρα και την απώλεια των ανωτέρω ποσών3,

Τον Οκτώβριο του 2015, η Eurostat, με έγγραφό της, ορίζει οριστικά ότι τα ποσά από τα ANFA και SMP δεν μπορούν να καταγραφούν ως έσοδα λόγω της λήξης της συμφωνίας4.

Με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επανήλθαν όλες οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που είχαν διακοπεί με τη λήξη του προγράμματος. Όχι, όμως, και η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα, η οποία δεν συμπεριελήφθη στη συμφωνία και, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δεν ισχύει πια.

Στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα «ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες» επανέρχεται, όχι πια ως υποχρέωση και δέσμευση, αλλά ως ένα πιθανό μεσοπρόθεσμο μέτρο για το χρέος (!).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου είναι η επιτυχής εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και μόνο αν, από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και το Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο θα αφορά μόνο τα ποσά που αφορούν το οικονομικό έτος 2017 και μετά.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016 εκτιμάται σε περίπου 6 δις ευρώ, πιθανότατα και περισσότερα. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει, παρότι υποσχέθηκε το αντίθετο, έναν στρεβλό, βαρύ και άδικο ΕΝΦΙΑ που φτάνει να αγγίζει ακόμα και ιδρύματα παιδικής προστασίας και προστασίας των φτωχών, καθώς και νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Τι απέγινε με τα σχετικά ποσά (3,882 δις ευρώ για το 2015 και μέρος του 2014 και 1,691 δις ευρώ για το 2016) όπως αυτά επισημαίνονται στις σελίδες 60, 69 και 76 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2016;

2) Προτίθεστε να κινήσετε όλες τις σχετικές διαδικασίες για να αχθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι όποιοι υπεύθυνοι για την απώλεια του ως άνω σημαντικότατου ποσού από τα έσοδα του Δημοσίου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρκου: Θα αποδοθούν ευθύνες για τις απώλειες 6 δισ. από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων; "

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του φαληρικού όρμου και η ευρύτερη ανάπλασή του, μέσα από μια πυκνή σύνθεση έργων υποδομής και προοπτικής για την ποιότητα ζωής των πολιτών, δρομολογήθηκε από την Περιφέρειας Αττικής, με την ένταξη του έργου και τη δέσμευση ποσού, ύψους 150.000.000 ευρώ, στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της.

Πρόκειται για ένα υποτροπικής σημασίας έργο, το οποίο δίνει νέο προσανατολισμό σε όλη την Αττική, αφού ουσιαστικά στρέφει την περιοχή με «πρόσωπο» προς το παράκτιο μέτωπο και η θάλασσα πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια του αστικού ιστού της.

Επίσης, τα προβλεπόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στην κρίσιμη αυτή περιοχή των εκβολών του Κηφισού και του Ιλισού, συνδυαστικά με την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης, απομακρύνουν δια παντός τον μόνιμο εφιάλτη της υπερχείλισης- πλημμυρίδας, «θωρακίζοντας αποτελεσματικά τη νότια Αττική», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Καπάταης.

Προσθέτει δε, ότι για την Περιφέρεια Αττικής, η ασφάλεια των πολιτών, μέσω της αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι πρώτη προτεραιότητα και τονίζει ότι με το έργο αυτό, «βάζουμε τέλος στην αγωνία των συμπολιτών μας στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου και της ευρύτερης περιοχής, όπου με την παραμικρή βροχή ανησυχούν για την περιουσία, αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Η περιοχή του φαληρικού όρμου καταλαμβάνει δημόσια έκταση 480 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη Μοσχάτου και Καλλιθέας (μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έως την πλατεία νερού, δίπλα στο στάδιο TAE KWON DO) και από την παλαιά Ποσειδώνος έως την θάλασσα. Περιλαμβάνει δε και τα κτίσματα της έκτασης αυτής, που χρησιμοποιήθηκαν στον φαληρικό όρμο για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Σημειώνεται ότι η περιοχή παραχωρήθηκε με το Νόμο 4413/8-8-2016 στην Περιφέρεια Αττικής για 40 χρόνια. Η παραχώρηση αυτή, επισημαίνει ο κ. Καπάταης, μαζί με τις πρόσφατες, τα Προσφυγικά, τον Ασύρματο, τα Λιπάσματα και το Σκοπευτήριο Καισαριανής προς τους ΟΤΑ, σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Ενώ έως σήμερα η δημόσια περιουσία παραχωρείται ή πωλείται σε ιδιώτες, στις παραπάνω περιπτώσεις ακολουθείται αντίθετη πορεία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η Κεντρική Διοίκηση παραχωρεί σε Περιφέρειες και Δήμους δημόσια περιουσία και ζωτικό χώρο για τους πολίτες, δικαιώνοντας έτσι πολύχρονους, διεκδικητικούς ως προς τους χώρους, αγώνες των πολιτών. H παραπάνω διαχείριση και αντιμετώπιση της δημόσιας περιουσίας είναι ουσιώδης πολιτική διαφοροποίηση από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πρακτικές», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης. Και συμπληρώνει: «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει επίσης την πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να αναβαθμίσει το ρόλο των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, αλλά και να τις εμπιστευτεί».

To masterplan της ανάπλασης εκπονήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, που σχεδίασε και το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Νιάρχου, είναι άμεσα υλοποιήσιμο και σύντομα ανοίγει ο δρόμος για τους διαγωνισμούς.

Τα έργα κατανέμονται σε δύο άξονες: Στα έργα υποδομής, που είναι συγκοινωνιακά, λιμενικά και αντιπλημμυρικά και στη διαμόρφωση ενός μεγάλου πάρκου που θα εκτείνεται και εντός των Δήμων της περιοχής, περιλαμβάνοντας χώρους πρασίνου και περιπάτου, ποδηλατοδρόμους, εμπορικές και αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

Μέρος της πρώτης φάσης αποτελούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ο κ. Καπάταης χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» και «απολύτως απαραίτητα» για την ασφάλεια των πολιτών των Δήμων Μοσχάτου Ταύρου και Καλλιθέας, καθώς τα υπάρχοντα είναι στα όρια των αντοχών τους.

Επίσης, τα έργα οδοποιίας, τα οποία, όπως διευκρινίζει, για να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά και το ξηρό κανάλι, είναι απαραίτητη η ταπείνωση και μετατόπιση του υπάρχοντος δρόμου (υπερυψωμένου) και η δημιουργία νέου προς τη μεριά της θάλασσας. Έτσι το χρόνιο αίτημα των πολιτών, για σύνδεση του αστικού ιστού με την παραλία, γίνεται πραγματικότητα, με το γκρέμισμα του υπάρχοντος δρόμου, μήκους 1.800 μέτρων, που σήμερα λειτουργεί ως υπερυψωμένο τείχος και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην παραλία.

«Μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, ύστερα από 40 χρόνια αποκλεισμού, θα ξανααποκτήσουν την παραλία τους» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρ. Καπάταης, εισηγούμενος την ανάπλαση του όρμου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο το ενέκρινε.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «έντονα αναπτυξιακό» χαρακτήρα του έργου αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την φάση εκτέλεσης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του, την ένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη της Αττικής και τη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής. «Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του έργου, τα οποία βέβαια, για μικροπολιτικούς λόγους, δεν αξιολογήθηκαν και το έργο καταψηφίστηκε με έωλες δικαιολογίες από την αντιπολίτευση» πρόσθεσε, σχολιάζοντας την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news