facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη η.... Ελλάδα

Στα ύψη οι τιμές για το «καλάθι της νοικοκυράς» - Αυξήσεις-φωτιά για βασικά προϊόντα, με την τιμή των ελαίων να ενισχύεται 9,5%! - Βουτιά στην κατανάλωση από την εκτόξευση του ΦΠΑ αλλά και την κάθετη πτώση στα εισοδήματα

Η φοροκαταιγίδα και κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, κατόρθωσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά το επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», δηλαδή τα βασικά είδη διατροφής.

Η κάθετη υποχώρηση των εισοδημάτων και ακολούθως και της κατανάλωσης δεν έχει συνοδευθεί από αντίστοιχη πτώση στις τιμές.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat τον Ιούλιο του 2016 οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στο γάλα και στα αυγά, η τέταρτη ακριβότερη στα ψάρια και η έκτη ακριβότερη στο ψωμί.

Σημειώνεται ότι οι τιμές, για το ίδιο διάστημα, στο σύνολο της Ένωσης είχαν ενισχυθεί κατά 0,9%.

Τα επιμέρους στοιχεία στην ανακοίνωση της Eurostat είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά με δεδομένο ότι στη χώρα μας εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο οι τιμές προϊόντων όπως τα έλαια (συμπεριλαμβανομένου του ελαιόλαδου, ενός εκ των βασικών προϊόντων που παράγει η Ελλάδα), έχουν αυξηθεί κατά 9,5% (αύξηση 2,9% στην Ευρωζώνη)!

Στα φρούτα η αύξηση έχει φθάσει στο 4,2% (4,9% στην Ευρωζώνη) και στα λαχανικά κατά 7% (5,6% στην Ευρωζώνη).

Οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά ενισχύθηκαν 2%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν μόλις 0,2%.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη η.... Ελλάδα"

«Κόκκινα δάνεια» ετοιμάζεται να πωλήσει η Eurobank

Τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds εγκαινιάζει πρώτη η Eurobank, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο η συμφωνία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για δάνεια «βαθιά κόκκινα», που έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση για τουλάχιστον δύο χρόνια και για τα οποία η τράπεζα έχει κάνει ισόποσες προβλέψεις ή τα έχει διαγράψει από τον ισολογισμό της.

Συνολικά έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, όρος που έχει τεθεί από τον SSM, προκειμένου στο τέλος της τριετίας τα «κόκκινα» δάνεια, που σήμερα φθάνουν τα 110 δισ. ευρώ, να έχουν μειωθεί κατά 40%, δηλαδή κατά 45 δισ. ευρώ, περίπου. Από αυτά, άλλα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσω ρυθμίσεων, περίπου 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να διαγραφούν από τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ στα περίπου 5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, μέσω πλειστηριασμών.

Οι αποτιμήσεις «κόκκινων» δανείων με παρόμοια χαρακτηριστικά, δηλαδή «βαθιά κόκκινα», από τα ξένα funds είναι σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για αποτιμήσεις στα 1-2 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου. Σε κάθε περίπτωση η λογιστικοποίηση της ζημίας από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο από την πλευρά της Eurobank της δίνει τη δυνατότητα να πουλήσει τα συγκεκριμένα δάνεια χωρίς ουσιαστική ζημία.

Στελέχη της αγοράς προσδιορίζουν τις προσφορές που προσφέρουν τα επενδυτικά κεφάλαια για παρόμοια χαρτοφυλάκια –με μικρότερες προβλέψεις– στα 5 ευρώ περίπου. Οι χαμηλές τιμές είναι συνάρτηση του χρόνου καθυστέρησης που φέρει κάποιο δάνειο, των εξασφαλίσεων που έχει και, φυσικά, των προοπτικών της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση καταναλωτικών δανείων της βουλγαρικής UBB στο 14%, παρότι επρόκειτο για δάνεια που δεν παρουσίαζαν μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βουλγαρία είναι φέτος 2,5%.

Το ύψος των προβλέψεων είναι καθοριστικό μέγεθος που κρίνει και τη ζημία που θα υποστεί μια τράπεζα σε περίπτωση πώλησης δανείων, στον βαθμό που ένα δάνειο με πρόβλεψη π.χ. 50% εάν πωληθεί σε τιμή κάτω του 50%, σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να γράψει ισόποση ζημία τη διαφορά από την τιμή πώλησης και την πρόβλεψη. Ετσι εάν ένα δάνειο 100 ευρώ έχει πρόβλεψη 50 ευρώ και πωληθεί στα 5, σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να γράψει ζημία άλλα 45. Οι προβλέψεις που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Με δεδομένο το ύψος των προβλέψεων, οι πωλήσεις αναμένεται να γίνουν με φειδώ σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημίες και όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη θα αποτελέσουν το τελευταίο καταφύγιο, αφού εξαντληθούν όλα τα προηγούμενα εργαλεία.

Αντιμέτωπες με το δίλημμα να εγγράψουν πρόσθετες ζημίες, οι τράπεζες βλέπουν ευνοϊκά το ενδεχόμενο «κουρέματος» για μεγάλες κατηγορίες πελατών με συγκεκριμένα κριτήρια και διαφάνεια, προκειμένου να αποτραπεί ο «ηθικός κίνδυνος», θέτοντας σε δυσμενή θέση όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα στελέχη των τραπεζών που θα βάζουν την υπογραφή τους σε παρόμοιες ρυθμίσεις. Η σχετική πρόβλεψη έχει την πλήρη συγκατάθεση των πιστωτών, που πιέζουν μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο κύμα των καθυστερήσεων, και θα συνδυαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και στις επιτροπές ελέγχου των τραπεζών.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόκκινα δάνεια» ετοιμάζεται να πωλήσει η Eurobank"

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε Τόσκα: Ποιες 3, καιγόμαστε σας λέω

Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θάσου από τα τέσσερα μέτωπα φωτιάς που καίνε από το πρωί του Σαββάτου στο νησί.

Το παρών έδωσαν και τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο οποίος, όμως, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί έχει μια δυσκολία να βρει στο τηλέφωνο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα.

Στο βίντεο ο κ. Εμμανουήλιδης ακούγεται να μιλά με κάποιον επιτελή του κ. Τόσκα και να του λέει σε δραματικούς τόνους ότι «το νησί καίγεται, δεν μιλάμε για ζημιές ή καταστροφές αλλά για ανθρώπινες ζωές». Ωστόσο στα δευτερόλεπτα της συνομιλίας τους ούτε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ούτε ο ΓΓ του υπουργείου του «βγαίνουν» στο τηλέφωνο προκειμένου να τους ενημερώσει:

Δείτε το βίντεο:


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε Τόσκα: Ποιες 3, καιγόμαστε σας λέω"

Τι είπε ο Σπίρτζης για ΟΑΣΘ και καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους

"Εάν η διοίκηση του ΟΑΣΘ αρνηθεί την πρότασή μας για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, τότε θα αναλάβει τις ευθύνες γι' αυτό και θα επιταχυνθούν οι λύσεις που έχουμε σχεδιάσει".

Αυτό δήλωσεσήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην 81η ΔΕΘ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο, παρότι ερωτήθηκε, ποιες λύσεις προωθούνται σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ν' αποδεχτεί την πρόταση που το υπουργείο κατέθεσε προ ημερών.

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ.Σπίρτζης έθεσε στη διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμευτικό πλαίσιο για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και την κάλεσε να δώσει τελική απάντηση επί της συγκεκριμένης πρότασης το ταχύτερο δυνατόν. Βάσει της πρότασης αυτής, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα με αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ, η πλευρά του Δημοσίου αναλαμβάνει να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό όμως, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι τα χρήματα θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων.

"Κάναμε μια πρόταση και περιμένουμε απάντηση από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, σε σχέση με την απόδοση στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων, που απαράδεκτα και αδικαιολόγητα δεν έχει αποδώσει η διοίκηση. Δεν μπορεί ένας ιδιωτικός οργανισμός να έχει λάβει ώς επιχορήγηση από το 2009 έως σήμερα πάνω από 1 δισ. ευρώ κι αυτή να γίνεται ουσιαστικά κέρδος για τους μετόχους και να μη δίνονται τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους" σημείωσε ο κ.Σπίρτζης. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι στιγμής ο ΟΑΣΘ δεν έχει στείλει επισήμως στον ίδιο απόρριψη της πρότασης που κατατέθηκε από πλευράς του υπουργείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπε ο Σπίρτζης για ΟΑΣΘ και καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους "

Δεν είδε μειώσεις στις συντάξεις, «κροκοδείλια τα δάκρυα» για το μαύρο στα κανάλια

Απέκλεισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σημειώνοντας πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ, τόνισε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. «Όμως η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει κάθε μέρα. Ο ίδιος εγκλωβίστηκε σε μία λογική παρένθεσης που γίνεται γραφική».

Σε ότι αφορά τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό - με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι θα επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του – ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαμογελώντας ότι «αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει εκείνος αν θα αλλάξει υπουργείο».

Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το εάν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού.

«Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να την βάλω στο γάμο μου. Ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός κλήθηκε πολλές φορές να δώσει απαντήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, γεγονός που φόρτισε το κλίμα. Ο ίδιος εμφανώς εκνευρισμένος απάντησε, αναφερόμενος στο «λουκέτο» της ΕΡΤ, ότι «τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης».

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.

Έρευνα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως» και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Δικαιοσύνη έχει «την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε» τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος».

Τηλεοπτικές άδειες

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες υπέβαλε h δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσικρικά, με την ίδια να σημειώνει ότι χάνει τη δουλειά της. «Ποια κανάλια είναι αυθαίρετα, εκεί δεν δίνατε συνεντεύξεις; Γιατί τιμωρείται τους εργαζόμενους;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμυνόμενος τις πρόσφατες διαδικασίες, επανέλαβε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση. Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση».

Και πρόσθεσε : «Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και γι' αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 ΜΜΕ δεν είδα να κάνουν κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε εκ νέου στη δημιουργία κινήτρων για την πρόσληψη δημοσιογράφων στα δύο νέα τηλεοπτικά κανάλια. Και σχολίασε: «Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι. Κάποιοι είχαν μάθε να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και πληρώνουν με αέρα. Το αεριτζιλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε».

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γι’ αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

«Κουμπαράς» 240 εκ. ευρώ για την έρευνα

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τα χαρακτήρισε απρόσμενα έσοδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

Προσφυγικό

Σε ερώτηση για τη συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της», παραδεχόμενος ότι παρά ταύτα υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας».

Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, εκφράζοντας και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.

Αιχμές κατά Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αν και δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, αναφερόμενος σε δήλωση του προέδρου της ΝΔ «ότι θα τελειώσω το άβατο των Εξαρχείων» ο πρωθυπουργός σχολίασε: «αφού δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Όμως ούτε εκεί εφήρμοσε το νόμο ο προκάτοχός του, γιατί το θέμα των Εξαρχείων δεν είναι τωρινό, είναι 15 χρόνια».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν είδε μειώσεις στις συντάξεις, «κροκοδείλια τα δάκρυα» για το μαύρο στα κανάλια"

Λουκέτο από τη ΓΓΔΕ σε εταιρεία με πολυτελή «ταξί» στη Μύκονο

«Λαβράκια» έβγαλε το κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που πραγματοποίησε ελέγχους στη Μύκονο καθώς εντόπισε εταιρεία να νοικιάζει χωρίς παραστατικά πολυτελή «ταξί» για τους VIP πελάτες της.

Η αρχή του τέλους για την εταιρεία, η οποία νοικιάζει πολυτελή σκάφη αλλά παράλληλα και πολυτελή αυτοκίνητα (τζιπ και βαν) σε πελάτες της για τις μετακινήσεις τους στο «νησί των ανέμων», ξεκίνησε όταν το κλιμάκιο της ΓΓΔΕ υποδύθηκε τον ενδιαφερόμενο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.



Αφού έγινε η συνεννόηση για το ποιο όχημα θα εκμίσθωναν οι κοστουμαρισμένοι ελεγκτές της ΓΓΔΕ και ήρθε η ώρα της διαπραγμάτευσης για το αντίτιμο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους είπαν να μην περιμένουν επίσημα χαρτιά, αποδείξεις και έγγραφα.



Τότε ήταν που το κλιμάκιο της ΓΓΔΕ αποκάλυψε την ταυτότητά του και ζήτησε τα βιβλία της εταιρείας προκειμένου να τα ελέγξει. Στο «τεφτέρι» οι ελεγκτές βρήκαν αθροιστικά ποσά από 5.000 έως 15.000 ευρώ ανάλογα με την κίνηση της ημέρας αλλά κανένα παραστατικό γιι τα ποσά αυτά.



Η επόμενη κίνηση των ελεγκτών ήταν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση για 48 ώρες, να αφαιρέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας των πολυτελών οχημάτων ενώ πλέον στο «μικροσκόπιο» θα μπει και η επιχείρηση ενοικίασης σκαφών.



Η δράση των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν σταμάτησε στην παραπάνω εταιρεία αφού έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο και σε εταιρεία ενοικίασης δικύκλων. Εκεί, αφού διαπίστωσαν ότι μόνο σε μια ημέρα είχαν εκμισθωθεί 35 μηχανάκια χωρίς να υπάρχει ουτε ένα παραστατικό γι' αυτό, έβαλαν λουκέτο για 48 ώρες.



Τέλος οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ διαπίστωσαν ότι οι υπεύθυνοι του beach bar «Rakkan» υποχρεώθηκαν να ξηλώσουν από μόνοι τους τις παράτυπες εγκαταστάσεις που είχαν τοποθετήσει μετά το 20ημερο λουκέτο που έβαλε η ΓΓΔΕ αλλά δεν τηρήθηκε με την ανοχή της αστυνομίας με αποτέλεσμα να ξανανοίξει με άλλο ΑΦΜ.







protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο από τη ΓΓΔΕ σε εταιρεία με πολυτελή «ταξί» στη Μύκονο"

Πότε είναι ασφαλιστικά ενήμεροι οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν παλιές εισφορές αλλά καταβάλλουν, από τον Ιανουάριο, τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Όσο για την παλιά οφειλή, «θα δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και προσθέτει ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικό θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Επίσης, προαναγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά και στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις, εκτός εκείνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. «Για παράδειγμα», αναφέρει ο υπουργός, «όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής θα είναι κάτω από 1.300 ευρώ, κάτι που αφορά το 20% των συνταξιούχων, όπως είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι για τις περισσότερες θα υπάρχει μια μικρή μείωση, ενώ θα υπάρχουν και πολύ λίγες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των συνταξιούχων, που η μείωση θα φτάνει έως το 40%.

Ακόμη ο υπουργός, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό τοπίο στα κανάλια, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν είναι απροστάτευτοι. «Όποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει», επισήμανε ο υπουργός.

Επίσης, εξήγησε ότι η «επιταγή εργασίας» θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιδοτεί εν μέρει την εργασία του, με τον εργοδότη, παράλληλα, να είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Υπερασπιζόμενος, δε, τη διαδικασία αδειοδότησης, τόνισε: «Προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εξαιρέσεις από αυτό, ούτε υπάρχει λίγη και πολλή νομιμότητα».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει γνωστή ακόμα την επίσημή της θέση για το ζήτημα αυτό. «Εμείς πραγματικά περιμένουμε από τη ΝΔ που έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πει αν πράγματι είναι απέναντι σε αυτό που ο παλιός αρχηγός της είχε αποκαλέσει νταβατζήδες και αν συμφωνεί με το να επικρατήσει ένα τοπίο νομιμότητας και κράτους δικαίου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε είναι ασφαλιστικά ενήμεροι οι ελεύθεροι επαγγελματίες"

Κόλαση φωτιάς στη Θάσο: Κάηκαν σπίτια, απειλούνται χωριά

Μια δεύτερη ημέρα αγωνίας περνούν σήμερα οι κάτοικοι της Θάσου καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου και καίει σε τέσσερα μέτωπα.

Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού έχουν καεί δέκα σπίτια στο Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Θεολόγο. Μαρτυρίες μιλούν επίσης για καταστροφές σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νότιο τμήμα του νησιού

Το έργο των πυροσβεστών κάνουν ακόμα πιο δύσκολο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθώς εκτός από το να φουντώνουν τις φλόγες έχουν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε ορισμένα χωριά λόγω του πυκνού καπνού.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά. Επίσης, όπως είπε, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί χθες το απόγευμα.
 
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.




Στο νησί επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές και 36 στρατιώτες μαζί με 11 οχήματα από δήμους. Παράλληλα με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.





Μάχη και στο Άγιο Όρος

Εκτός από το μεγάλο μέτωπο της Θάσου η πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε επίσης το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος.

Αν και το μέτωπο ήταν σε ύφεση εντούτοις κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες,18 οχήματα,44 άτομα πεζοπόρο,5 μηχανήματα οι οποίοι το πρωί κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόλαση φωτιάς στη Θάσο: Κάηκαν σπίτια, απειλούνται χωριά"

«Πνίγηκε» από την βροχή το Άργος [ΒΙΝΤΕΟ]

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν το βράδυ Σαββάτου οι έντονες βροχοπτώσεις, στην πόλη του Άργους και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης έμοιαζαν με ποτάμια, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία επενέβει για να απεγκλωβίσει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα και ένα ακόμα με προβλήματα όρασης και να αντλήσει νερά από 50 περίπου υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων.

Σήμερα οι κάτοικοι του Άργους προσπαθούν να μαζέψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και να καθαρίσουν καταστήματα και οικίες όπου τα ορμητικά νερά παρέσυραν ότι βρήκαν μπροστά τους. Επίσης πολλά ειναι και τα αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί λόγω εισροής υδάτων.

Το βράδυ ο δήμαρχος Άργους –Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος συγκάλεσε σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού,οι κ.κ. Γ. Γκιόλας, Γ. Ανδριανός και Γ. Μανιάτης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι άλλοι παράγοντες και έγινε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης διαβεβαίωσε ότι θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και από αύριο θα αρχίσει η διαδικασία των δηλώσεων.


tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πνίγηκε» από την βροχή το Άργος [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ο βιομήχανος Κ.Λούλης δώρισε την έπαυλή του στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Το έκτασης 25 στρεμμάτων αγρόκτημά του και την έπαυλή του στην οποία διέμενε μονίμως τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του, λίγο έξω από τον Βόλο, προσέφερε ο γνωστός μεγαλοβιομήχανος Κώστας Λούλης στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Με την τεράστιας αξίας κίνησή του, 35 παιδιά σε πρώτη φάση και 80 μέχρι τέλος του χρόνου θα βρουν «στέγη, στοργή και αγάπη» σε ένα χώρο που πραγματικά θυμίζει επίγειο παράδεισο.

Το κτήμα και η έπαυλη ήταν ο χώρος της μόνιμης κατοικίας του αλευροβιομήχανου Κώστα Λούλη, στην περιοχή Διμήνι με καταπληκτική θέα στην πόλη του Βόλου.

«Η απόφαση για τη δωρεά» είπε ο κ.Λούλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος», «ελήφθη από κοινού με τη σύζυγό μου και χωρίς δεύτερη σκέψη να προβούμε σ’ αυτή την κίνηση και να κάνουμε την παραχώρηση στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού "Η Κιβωτός του Κόσμου"».

«Ο πατήρ Αντώνιος που είναι ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης "Κιβωτος του Κόσμου", αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον αλτρουϊσμό του, την εθελοντική προσφορά και την αλληλεγγύη. Με έχει συγκινήσει το έργο του σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπό τη σκέπη του έχουν βρει στέγη, θαλπωρή και μία μεγάλη αγκαλιά περίπου 400 παιδιά στις δομές που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική, τη Χίο και τα Ιωάννινα. Επιτελεί ένα έργο θεάρεστο και είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπόρεσα και εγώ με τις δικές μου δυνάμεις να συνδράμω σε αυτό. Πάντα ήθελα να προσφέρω σε αυτόν τον τομέα. Η συγκυρία με βοήθησε και αυτό έγινε πράξη», συμπλήρωσε ο Κώστας Λούλης.

Ήδη στον Βόλο έφθασαν τα πρώτα 35 παιδιά τα οποία ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου στο εξής θα διαμένουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» και παράλληλα έκαναν και μια επίσκεψη στο βουνό των Κενταύρων.

Το δωρηθέν αγρόκτημα έκτασης 25 στρεμμάτων, σε μία ακριβή περιοχή του Βόλου, με θέα την πόλη, εκτός από το κυρίως κτίριο της οικίας του Κώστα Λούλη, περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις που λειτουργούν ελαιοτριβείο και τυροκομείο, πετρόμυλος, αλλά και θερμοκήπια οπωρολαχανικών, όπως και εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα οικόσιτα ζώα.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» δραστηριοποιείται στο να έχει υπό τη σκέπη της τα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης.

Σε συνεργασία με Εισαγγελείς Ανηλίκων, άλλους φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στους τέσσερεις μέχρι σήμερα, οίκους φιλοξενίας.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο βιομήχανος Κ.Λούλης δώρισε την έπαυλή του στην «Κιβωτό του Κόσμου»"

Προβάδισμα 3,9% για τη Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση

Διαφορά 3,9 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ακόμα και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών με συντριπτικό ποσοστό να ζητούν να μην πέσει μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, όσο και για τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 22% έναντι 18,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, οι ΑΝΕΛ με 2,1%, το Ποτάμι με 1,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,7%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4% και η ΛΑΕ με 1%.

Άλλο κόμμα δήλωσαν 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» φτάνει το 29,3%.

Με βάση τη δημοσκόπηση, με αναγωγή η Ν.Δ. αποσπά το 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,8%, ΚΚΕ με 7,6%, ΠΑΣΟΚ με 6,7%, Ένωση Κεντρώων με 3,8%, ΑΝΕΛ με 3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2,8%, Ποτάμι με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4% και ΛΑΕ με 1,4%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, στις 9 Ιουνίου, η Ν.Δ. κατέγραφε ποσοστό 20,8% στην πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 17,3%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με δείγμα 1.002 ατόμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα 3,9% για τη Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news