facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Καταγγελία-καταπέλτης από Χουντή: Η Ελλάδα έχασε 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup

Περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ έχασε η Ελλάδα με τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, επικαλούμενος απάντηση που του έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, ο γάλλος επίτροπος του απάντησε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση να καταβάλουν στη χώρα μας χρήματα που ισοδυναμούν με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Τα εν λόγω κέρδη επιστρέφονταν στην Ελλάδα με βάση παλαιότερη συμφωνία, που είχε γίνει στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, όμως η ρύθμιση κανονικά εξέπνευσε με τη λήξη του δεύτερου Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χουντής, η απάντηση του κ. Μοσκοβισί καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τρία ολόκληρα χρόνια, απολεσθέντα κέρδη που υπολογίζει στα 6 δισεκ. ευρώ.

Τα χρήματα «δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ», «χάθηκαν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου αναφέρεται ως πιθανό μέτρο χρηματοδοτικής υποστήριξης της Ελλάδας η αποκατάσταση των μεταφορών των εν λόγω ομολογιακών κερδών σε λογαριασμό του ESM από το οικονομικό έτος 2017, κι όχι επιστροφή τους στα ελληνικά ταμεία.

Ο κ. Χουντής κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «απέκρυψε» από τον ελληνικό λαό την απώλεια των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, καταγγέλλοντας ότι η Αθήνα εσκεμμένα άφησε να εννοηθεί ότι «τα χρήματα θα μας αποδοθούν αναδρομικά από το 2018 και μετά».

«Το τεράστιο αυτό ποσό όμως, δυστυχώς χάθηκε για τον ελληνικό λαό, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία-καταπέλτης από Χουντή: Η Ελλάδα έχασε 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup "

Εθελουσία για πάνω από 2.000 εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα

Εθελουσία έξοδο για 2.263 υπαλλήλους υλοποιεί η Εθνική Τράπεζα με στόχο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της, από 12.013 άτομα τον περασμένο Ιούνιο, σε 9.950 στο τέλος του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, για φέτος ο στόχος είναι να αποχωρήσουν 1.763 άτομα, ενώ ενδιαμέσως και μέχρι το 2018 αναμένεται να γίνουν προσλήψεις νεότερων υπαλλήλων.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξο και έχει ως στόχο να υλοποιηθεί νωρίτερα το πλάνο αναδιάρθρωσης γι' αυτό και σχεδιάζεται να δοθούν γενναία κίνητρα για την αποχώρηση εργαζομένων.

Το πρόγραμμα και η παροχή κινήτρων δεν περιορίζεται μόνο σε εργαζόμενους της τράπεζας που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά και σε εργαζόμενους που δεν έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά χρόνια και είναι μικρότερης ηλικίας.

Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει 118 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Παράλληλα, η Εθνική έχει ήδη καλύψει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περαιτέρω περιορισμό του δικτύου καταστημάτων της στα 540 ως το τέλος του 2017.


Διαβάστε Περισσότερα » "Εθελουσία για πάνω από 2.000 εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα"

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Δυτική Μακεδονία - Κλειστή η Εγνατία Οδός

Προβλήματα σημειώνονται εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Kλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, είναι η Εγνατία Οδός, στο κομμάτι μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Κοίλων και του ανισόπεδου κόμβου Καλαμιάς, στο νομό Κοζάνης.

Στο σημείο βρίσκεται δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί να απομακρύνει το νερό από το δρόμο, ενώ η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κοζάνης - Ιωαννίνων.

Εξάλλου, συνεργεία της Πυροσβεστικής, χρειάστηκαν να επέμβουν μέχρι στιγμής σε 11 περιπτώσεις, για άντληση υδάτων από υπόγεια και σπίτια, στην Κοζάνη, σε 11 στην Πτολεμαΐδα και σε 9 στα Γρεβενά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Δυτική Μακεδονία - Κλειστή η Εγνατία Οδός"

Κακοκαιρία: Κόπηκε η κυκλοφορία Λαμίας-Καρπενησίου – Εγκλωβισμένοι οδηγοί

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει ισχυρές βροχοπτώσεις στην Λαμία και στην Δυτική Φθιώτιδα, αλλά και σε χωριά περιφερειακά της Λαμίας.

Τον μεγάλο όγκο νερού δεν μπόρεσαν να τον συγκρατήσουν οι χείμαρροι, με συνέπεια σε αρκετά σημεία να περνά πάνω από το δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, βάζοντας σε κίνδυνο του ανυποψίαστους οδηγούς.

Στο 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λιανοκλαδίου, η συγκοινωνία έχει διακοπεί, καθώς μία γέφυρα έχει γεμίσει νερό και να είναι αδύνατο να περάσουν ακόμη και πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία προς τη Δυτική Φθιώτιδα.

Οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη για να προσεγγίσουν από κάποια πλευρά την γέφυρα, που έχει γεμίσει με νερό. Τα πυροσβεστικά οχήματα από την Λαμία, δεν μπορούσαν να περάσουν με κατεύθυνση τη δυτική Φθιώτιδα και το Καρπενήσι, με συνέπεια λίγα μέτρα μετά, να έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες αυτοκίνητα, τα οποία πρόλαβαν και εγκατέλειψαν οι οδηγοί τους.

Μέχρι στιγμής οι πυροσβέστες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα κρίσιμα σημεία για να εντοπίσουν πιθανά εγκλωβισμένα Ι.Χ.

Ανάμεσα στα εγκλωβισμένα οχήματα, υπήρχε και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο κινούνταν με κατεύθυνση από το Καρπενήσι προς την Λαμία, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αφού οι πυροσβέστες το απεγκλώβισαν πολύ γρήγορα.

Η κυκλοφορία από την Λαμία προς το Καρπενήσι έχει διακοπεί, καθώς η αστυνομία σταμάτα την κίνηση των αυτοκινήτων λίγο μετά την Λαμία. Ουρές χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί, ενώ για την βοήθεια των πυροσβεστικών οχημάτων κινούνται και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς, για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων.

Σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και πολλά χωρία είναι χωρίς ρεύμα. Η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται και εκατοντάδες σπίτια στη Λαμία και τα χωριά έχουν πλημμυρίσει.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Κόπηκε η κυκλοφορία Λαμίας-Καρπενησίου – Εγκλωβισμένοι οδηγοί "

«Η Kομισιόν ζητά να κλείσουν έξι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2018»

Τον κώδωνα του κινδύνου για ταχεία αποβιομηχάνιση της ενεργειακής λεκάνης Κοζάνης Πτολεμαΐδας Αμυνταίου, έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, από το βήμα του 16ου γενικού συμβουλίου του ″Σπάρτακου″, που είναι το πολυπληθέστερο σωματείο εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ γνωστοποίησε στους δεκάδες εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι εντελώς αιφνιδιαστικά, πριν από τρεις ημέρες η Κομισιόν ενημέρωσε με επιστολή της την μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλες, ότι «δεν υιοθετεί τις ενέργειες μας». Προνοήσαμε να θέσουμε στο καθεστώς των 32.000 ωρών λειτουργίας τις τέσσερις μονάδες στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Καρδιάς και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου, οι οποίες λόγω παλαιότητας από το 2016 λειτουργούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Οι ενέργειες αυτές έγιναν την περίοδο που υπουργός ΠΕΚΑ ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η υιοθέτηση αυτού του σχεδίου από τον πρώην υπουργό, σημαίνει ότι οι δύο ατμοηλεκτρικοί σταθμοί που παράγουν ρεύμα από λιγνίτη, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και το 2023, δίδοντας ανάσα όχι μόνο στην ΔΕΗ, αλλά και στην πόλη της Πτολεμαΐδας, που θερμαίνεται από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς.

Η Κομισιόν με την επιστολή της, ζητά οι παραπάνω ατμοηλεκτρικές μονάδες, να ενταχθούν στο καθεστώς λειτουργίας των 17.500 ωρών που ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2016 και όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, αυτό σημαίνει ότι «οι τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και οι δύο του ΑΗΣ Αμυνταίου, με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν το 2018».

Κατηγόρησε ανοικτά τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από τον λιγνίτη, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, που θα χάσουν την δουλειά τους.

Άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία της ΔΕΗ, για την διαχείριση του προβλήματος με τους ξυλοδαρμούς και τους πυροβολισμούς σε εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν καταδέχτηκε να προβεί ούτε σε μια απλή μήνυση. Ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση και την διοίκηση της ΔΕΗ ότι «θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο την ζωή και την εργασία των εργαζομένων της επιχείρησης».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Kομισιόν ζητά να κλείσουν έξι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2018»"

SOS από τους εργαζόμενους στα ΙΕΚ Ξυνή: Κινδυνεύουν 1.100 θέσεις εργασίας

«SOS» εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στα ΙΕΚ Ξυνή οι οποίοι προειδοποιούν ότι πάνω από 1.000 κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες πέντε δομών του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

«Η απόφαση αυτή οδηγεί 1.100 εργαζομένους στην ανεργία και χιλιάδες σπουδαστές στην αβεβαιότητα» τονίζουν οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζοντας την κίνηση του υπουργείου «άδικη και παράνομη σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί τεράστιο σκάνδαλο στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης».

«Ως εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και Έλληνες πολίτες ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα από τις αρμόδιες αρχές στην ιδιοκτησία του Ομίλου μας να διευθετήσει τις όποιες εκκρεμότητες με τρόπο τέτοιο που να μη ζημιωθούν το δημόσιο συμφέρον και τα ταμεία του κράτους. Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας πρέπει όλοι μαζί να προσπαθούμε να κρατηθούν θέσεις εργασίας, βεβαίως μέσα σε συνθήκες νομιμότητας. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε 1.150 περίπου εργαζόμενους να χάσουν τη δουλειά τους, να μην αφήσει τις οικογένειές τους να πεινάσουν. Να πράξει ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μην πληρώσουν αθώοι εργαζόμενοι τις συνέπειες ενός πολέμου που έχει στόχο το σχηματισμό ενός εκπαιδευτικού μονοπωλίου» τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΙΕΚ Ξυνή.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας με απόφασή του ανακάλεσε τις
άδειες λειτουργίας 5 δομών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ. Η απόφαση αυτή
οδηγεί 1.100 εργαζομένους στην ανεργία και χιλιάδες σπουδαστές στην αβεβαιότητα.
Είμαστε εργαζόμενοι. Δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος τις
λεπτομέρειες των νομικών θεμάτων στα οποία ενδέχεται να
έχει εμπλακεί η εργοδοσία μας. Καταλάβαμε όμως ότι η
ανάκληση των αδειών είναι και ΑΔΙΚΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, σε
τέτοιο βαθμό που δημιουργεί τεράστιο ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο χώρο
της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης!!.
Κατ’ αρχήν μάθαμε ότι οι 3 από τις 5 δομές ανακλήθηκαν για παράλειψη του ίδιου
του Υπουργείου Παιδείας το 2013, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης! Και μάλιστα
αυτό υποκινήθηκε από καταγγελία ανταγωνιστικού μας ΙΙΕΚ, του ΙΕΚ ΑΚΜΗ που
στράφηκε κατά του Υπουργείου Παιδείας! Γιατί το Υπουργείο δεν προχώρησε στη
διόρθωση του λάθους του, όπως ορίζει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου; Γιατί
το Υπουργείο προτίμησε να κλείσει 3 σχολεία και να αγνοήσει το σκεπτικό -
την ουσία δηλαδή - της δικαστικής απόφασης το οποίο προτείνει τη θεραπεία
της τότε παράλειψης και την έκδοση νέων αδειών; Γιατί συνειδητά επιλέγει να
οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ έχει σαφή
εναλλακτική;
Μάθαμε επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας ερμηνεύει και εφαρμόζει κατά το δοκούν
τον νόμο 4093/2012, ο οποίος ορίζει ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος ενός εκπαιδευτηρίου
δεν πρέπει να έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα. Γιατί, στην περίπτωση
του Ομίλου Ξυνή, εφόσον τα πρόσωπα που κατηγορούνται είχαν φύγει από τη
διοίκηση των εταιριών ΠΡΙΝ την έκδοση του βουλεύματος, και άρα δεν
παραβιάζεται ο νόμος, το Υπουργείο ανακαλεί 2 άδειες εκπαιδευτηρίων, τα
οποία μάλιστα καμία σχέση δεν έχουν με την ποινική δικογραφία; Το
Υπουργείο επικαλείται ότι προέβη στις παραπάνω ανακλήσεις για λόγους
δημοσίου συμφέροντος. Αποτελεί, άραγε, προάσπιση του δημοσίου
συμφέροντος όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο, χιλιάδες
σπουδαστές μένουν μετέωροι και δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι νιώθουν την
απαξίωση των πτυχίων τους κι όταν οι εταιρείες ουδόλως σχετίζονται με τα
θέματα που θα κριθούν από την ποινική δικαιοσύνη, επειδή κατά το παρελθόν
διοικούνταν από πρόσωπα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί για άλλη υπόθεση;
Ως εργαζόμενοι στον Όμιλο Ξυνή διαβεβαιώνουμε όλους τους ιθύνοντες ότι η
συγκεκριμένη επιχείρηση παρέχει άριστες εργασιακές σχέσεις στους εργαζόμενούς
της, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στον ιδιωτικό τομέα σήμερα. Καταγγέλλουμε δε, ότι ο Όμιλος ΞΥΝΗ και εμείς που τον εκπροσωπούμε έχουμε γίνει αντικείμενο μιας
λυσσαλέας επίθεσης από ανταγωνιστικό Όμιλο, που επιδιώκει να μας σβήσει
από το χάρτη και να εγκαθιδρυθεί στο χώρο της ιδιωτικής επαγγελματικής
εκπαίδευσης ένα ιδιότυπο μονοπώλιο.

Ο ανταγωνιστικός Όμιλος που επιτίθεται στον Όμιλο ΞΥΝΗ έχει μπροστάρη
συγκεκριμένα ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης των οποίων τυγχάνει συγγενής του επικεφαλής του Ομίλου και έχει διοριστεί από αυτόν ως Υπεύθυνος σε τμήμα του εκπαιδευτικού
οργανισμού. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη σχέση αποτελεί το πιο φωτεινό
παράδειγμα της διαπλοκής που η ίδια η Κυβέρνηση τακτικά στηλιτεύει.

Δεν ζητούμε να υπάρξει άφεση αμαρτιών, σε περίπτωση που υπάρχουν
καταγεγραμμένες παρανομίες στο δικό μας Όμιλο. Ως εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και
Έλληνες πολίτες ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα από τις αρμόδιες αρχές στην
ιδιοκτησία του Ομίλου μας να διευθετήσει τις όποιες εκκρεμότητες με τρόπο τέτοιο
που να μη ζημιωθούν το δημόσιο συμφέρον και τα ταμεία του κράτους.

Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας πρέπει όλοι μαζί να προσπαθούμε να
κρατηθούν θέσεις εργασίας, βεβαίως μέσα σε συνθήκες νομιμότητας. Ζητούμε από
την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε 1.150 περίπου εργαζόμενους να χάσουν
τη δουλειά τους, να μην αφήσει τις οικογένειές τους να πεινάσουν. Να πράξει
ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μην πληρώσουν αθώοι εργαζόμενοι τις συνέπειες
ενός πολέμου που έχει στόχο το σχηματισμό ενός εκπαιδευτικού μονοπωλίου.
Οι εργαζόμενοι του

Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από τους εργαζόμενους στα ΙΕΚ Ξυνή: Κινδυνεύουν 1.100 θέσεις εργασίας"

"Χρυσός" και ο Στεφανουδάκης

Και πάλι σε ένα ριπτικό αγώνισμα του στίβου, και συγκεκριμένα στον ακοντισμό της κατηγορίας F53/54, όπου ο Μανώλης Στεφανουδάκης κυριάρχησε των αντιπάλων του και με βολή στα 29.45 μέτρα, όχι μόνο πήρε την πρώτη θέση, αλλά σημείωσε και νέο παραολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας το 29.33 του Φινλανδού Μάρκου Νινίμακι από το 2008 στο Πεκίνο.

Έτσι, πλέον, στα μισά της δεύτερης ημέρας των Αγώνων, η χώρα μας έχει ήδη κατακτήσει ήδη τρία μετάλλια, δύο χρυσά κι ένα χάλκινο, δείχνοντας πως μπορεί να πλασαριστεί ψηλά στον πίνακα μεταλλίων της διοργάνωσης.

contra

Διαβάστε Περισσότερα » ""Χρυσός" και ο Στεφανουδάκης "

Τσακαλώτος στο Eurogroup: Προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα τα προαπαιτούμενα

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως «το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (σ.σ. σε τριμηνιαία βάση)», προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup στη Μπρατισλάβα.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (μετείχε σε αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης) ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ως προς τα ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, επεσήμαναν οι πηγές του υπουργείου, επανεπιβεβαιώθηκε στο Eurogroup ότι αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».

Όσον αφορά στο χρέος, η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Ταχύς είναι, τέλος, ο ρυθμός εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (από τα 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την περαιτέρω αποπληρωμή των οφειλών). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, έως το τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από το 1,8 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος στο Eurogroup: Προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα τα προαπαιτούμενα"

Υποτροφίες και προγράμματα ύψους 240 εκατ. ευρώ για να μη φεύγουν οι νέοι επιστήμονες

Νέο «τοπίο» στην έρευνα δημιουγούν οι δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ως αντίδοτο στη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain).

Με την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου, επίκειται, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 18 εκατ. ευρώ, από τα 240 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη της Ερευνας στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Με βάση το ποσό της προκαταβολής σχεδιάζεται η άμεση προκήρυξη των παρακάτω δύο δράσεων:

1) «ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΛΙΔΕΚ/ΥΠΠΕΘ» για υποψήφιους διδάκτορες.

Η υποτροφία θα ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ/μήνα με διάρκεια έως τρία έτη. Οι συνολικά ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη δράση, σε αυτή την πρώτη προκήρυξη, υπολογίζεται να είναι τουλάχιστον 265 υποψήφιοι διδάκτορες.

2) «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΙΔΕΚ/ΥΠΠΕΘ».

Ερευνητικά έργα διάρκειας από δύο έως τρία έτη.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε έργο σχεδιάζεται να είναι 200 χιλ. ευρώ από τα οποία τo 60% (κατ΄ ελάχιστο) θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων. Οι μικτές αποδοχές για τους μεταδιδάκτορες θα είναι 1.600-1.800 ευρώ/μήνα, ανάλογα με την ερευνητική τους εμπειρία. Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα για τη χρήση ή την αγορά ερευνητικού εξοπλισμού καθώς και για αναλώσιμα και συμμετοχή σε συνέδρια.


Σημειώνεται ότι οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των έργων αυτών θα είναι αποκλειστικά μεταδιδάκτορες, σύμφωνα με τον νόμο για την Ερευνα (ν. 4386/2016). Ωφελούμενοι της παραπάνω δράσης είναι νέοι επιστήμονες (πτυχιούχοι, τεχνικοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες). Συνολικά θα υποστηριχτούν στη φάση αυτή τουλάχιστον 45 έργα που προβλέπεται να απασχολήσουν περισσότερους από 180 επιστήμονες.

Διευκρινίζεται ότι αμέσως μετά την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, θα προκηρυχθεί και η παρακάτω δράση:

«ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΙΔΕΚ/ΥΠΠΕΘ»

Ερευνητικά έργα με δικαιούχους μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων.

Τα έργα αυτά θα προκηρυχθούν μετά τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αποτελέσουν την τρίτη δράση που θα προκηρύξει το Ιδρυμα μέσα στο 2016. Επιστημονικοί υπεύθυνοι των έργων αυτών θα είναι μέλη ΔΕΠ, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Α, Β και Γ βαθμίδας. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των έργων σχεδιάζεται να είναι της τάξης των 250 χιλ. ευρώ ανά έργο, εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, «Οι δράσεις αυτές, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του ΥΠΠΕΘ, αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό αντίδοτο στο κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στο επίκεντρο της υλοποίησής τους θα βρίσκεται η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας ώστε να τονωθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και να δημιουργηθούν πόλοι έλξης για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.
Μόνο από τις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ αναμένεται να υποστηριχθούν κατά την επόμενη τριετία, περισσότεροι από 4.000 επιστήμονες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.»

Οπως τόνισε ο κ. Φωτάκης, «οι συνθήκες της ατελέσφορης λιτότητας που εφαρμόστηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια επέτειναν το κύμα φυγής και πλέον επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων με διαδικασίες κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτό οι πρώτες πρώτες δύο δράσεις έχει αποφασισθεί να προκηρυχθούν το αργότερο πριν το τέλος Οκτωβρίου του 2016. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα καθορίσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποτροφίες και προγράμματα ύψους 240 εκατ. ευρώ για να μη φεύγουν οι νέοι επιστήμονες"

Στο μικροσκόπιο μίζα 1,7 εκατ. δολαρίων για ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα

Tον δρόμο προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δείχνει η Εισαγγελία Εφετών σε ακόμη ένα
εξοπλιστικό πρόγραμμα από το οποίο φέρεται να διακινήθηκε μίζα, ύψους 1,7 εκ. δολαρίων.

Η εισαγγελέας Εφετών Ελισάβετ Βίδρα προτείνει να δικαστούν έξι από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση που αφορά την εξαγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς OSA AMK, η οποία μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μετά την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Η ομολογία του Αντώνη Κάντα, το Δεκέμβριο του 2013 πως το «δώρο» του για την επίμαχη προμήθεια έφτανε το 1,7 εκ. δολάρια άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και η έρευνα δεν άργησε να φτάσει στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους Λάμπρο Μπαρτζώκα, Αντώνη Κάντα, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπύρο Μεταξά, Φάνη Λυγινό και Γιάννη Σμπώκο, κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται ότι ήταν ο Λάμπρος Μπαρτζώκας ως υπάλληλος τότε της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αντώνη Κάντα τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα με 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο κ. Μπαρτζώκας επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κ. Σμπώκου. Αργότερα μάλιστα εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR (...) Περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει», είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην απολογία του.

«Οταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και υπεγράφη η σύμβαση, ρώτησα τον κύριο Μπαρτζώκα πόσο θα είναι αυτό το δώρο που μου είχε πει», έχει πει στην απολογία του o Α. Κάντας ο οποίος προσθέτει: «Μου απάντησε ότι δεν ξέρει ακόμη ακριβώς, γιατί έχει εκτός από εμένα και πιο ψηλά υποχρεώσεις.

Δεν μου προσδιόρισε ποιους, αλλά πιο ψηλά από εμένα ήταν ο κύριος Σμπώκος και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο κύριος Μπαρτζώκας επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του κυρίου Σμπώκου». Απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών, ο Αντώνης Κάντας ισχυρίστηκε δε ότι ο κ. Μπαρτζώκας εμφανιζόταν αργότερα και ως διεθνής σύμβουλος μιας εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR –M1.

H εισαγγελέας ωστόσο προτείνει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των αδελφών Γιώργου και Πέτρου Χριστοδουλίδη, του Γιώργου Καμάρη, αλλά και του Γιάννη Σμπώκου για την μερικότερη πράξη του «ξεπλύματος» λόγω εκκρεμοδικίας. Μάλιστα, με την ίδια πρόταση ζητά την απόρριψη της αίτησης του Λάμπρου Μπαρτζώκα για άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα,.

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη θα έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο μίζα 1,7 εκατ. δολαρίων για ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα"

Κλειστή η νέα εθνική Κορίνθου-Πατρών τη Δευτέρα, στο ύψος του Κιάτου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα από τις 3:30 το μεσημέρι έως το επόμενο πρωί στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Κιάτου.

Οι εργασίες κατεδάφισης της αερογέφυρας θα διαρκέσουν περίπου 14 ώρες, και καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχει ολικός αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, ενώ θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η νέα εθνική Κορίνθου-Πατρών τη Δευτέρα, στο ύψος του Κιάτου "

ΚΕΔΕ: Δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς

Να εξαγγείλει την ένταξη των 36.000 παιδιών που έμειναν εκτός των δημοτικών παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, με χρηματοδότηση από το ποσό που συγκεντρώθηκε στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, στην ομιλία του, στην 81η ΔΕΘ, ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης απέστειλε στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «προτεραιότητα για μία κυβέρνηση οφείλει, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να είναι η ανακούφιση και η στήριξη των εργαζόμενων οικογενειών, ιδιαίτερα αυτών με χαμηλά εισοδήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, για την ένταξη των 36.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς απαιτούνται 30.000.000 ευρώ.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς"

Απειλούν με μήνυση τον Τσακαλώτο οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας

Την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση κατά του υπουργού Οικονομικών για μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, προανήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις έξω από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υποστήριξαν ότι θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους, μέχρι να επιτύχουν την εφαρμογή της απόφασης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν πριν από λίγο οι Ομοσπονδίες μας, ενόψει της απογευματινής ένστολης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή το καθολικό αίτημα για άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ, που με τον πλέον σαφή τρόπο αποφαίνονται για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικών όσο και για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

Αφού εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όσο και στους άλλους κλάδους που πλήττονται από τα μνημόνια, καταγγείλαμε την ανακολουθία λόγων και έργων των κυβερνώντων, οι οποίοι ενώ πριν από τις εκλογές αναγνώριζαν το δίκαιο των αιτημάτων μας, προωθούν νέο ειδικό μισθολόγιο με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν.

Με μια φωνή το συνδικαλιστικό μας κίνημα στέλνει από τη Θεσσαλονίκη ηχηρό μήνυμα. Αν η Κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ θα υποβληθεί μήνυση εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών, για να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία λόγω μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων. Οι Ομοσπονδίες, θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, έχοντας ήδη ενημερώσει τους νομικούς τους συμβούλους.

Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές θα υποβληθούν στον Πρόεδρο της Βουλής, με το αίτημα να μην εγκρίνει την συζήτηση σχεδίου νόμου που θα παραβιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί να εφαρμόζονται κατά το δοκούν από την Κυβέρνηση και μόνο όταν αυτές έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.

Τέλος, αφού εκτέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών των λειτουργικών δαπανών, των απαρχαιωμένων υποδομών κλπ τόνισαν ότι το φθινόπωρο θα είναι θερμό με συνεχείς κινητοποιήσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να μη σέβεται τους ένστολους και να επιχειρεί να πολιτεύεται με ψέματα και αυταπάτες.

Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος

Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης

Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ Αθανάσιος

Ε.Α.Π.Σ. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης

Π.Ε.Α.Λ.Σ. ΣΑΪΤΑΚΗΣ Δημήτριος

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούν με μήνυση τον Τσακαλώτο οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας"

Εξοφλήθηκαν τα δεδουλευμένα Ιουλίου και Αυγούστου στον Μαρινόπουλο

Εξοφλήθηκαν σήμερα Παρασκευή οι μισθοί των εργαζομένων της Μαρινόπουλος ΑΕ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα χρήματα προήλθαν από την προχρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται να ακολουθήσουν οι πληρωμές σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στη διάσωση και εξυγίανση της Μαρινόπουλος ΑΕ συμμετέχουν η εταιρεία Σκλαβενίτης και τράπεζες.

Ένας από τους στόχους είναι η διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, η ομαλή καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και η αποπληρωμή των μισθίων σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοφλήθηκαν τα δεδουλευμένα Ιουλίου και Αυγούστου στον Μαρινόπουλο "

Δημοσιογράφοι Alpha: Θα μεταδώσουμε απεργιακό δελτίο, δεν απαντάμε στο μαύρο με μαύρο

«Στο μαύρο δεν απαντάμε με μαύρο»: Με αυτή τη διατύπωση οι δημοσιογράφοι του Alpha αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την απόφαση του διασωματειακού οργάνου των ενώσεων του Τύπου. Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν «να μη ρίξουν μαύρο στην ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της αυριανής 24ωρης απεργίας».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν «στο μαύρο δεν απαντάμε με μαύρο. Αυτές τις κρίσιμες ημέρες, η φωνή μας είναι το πιο ισχυρό όπλο μας. Ο Alpha, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι μια υγιής επιχείρηση χωρίς δάνεια, που μπήκε στην διαδικασία της δημοπρασίας, προσφέροντας 61 εκατομμύρια ευρώ και αρόλα αυτά δεν πήρε άδεια.

Η κυβέρνηση ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένη να κλείσει τον πρώτο σε τηλεθέαση σταθμό, και μάλιστα εμπαίζει εκατοντάδες εργαζόμενους, λέγοντας ότι θα απολυθούν, αλλά να είναι ήσυχοι! Θα πάρουν επίδομα απασχόλησης. Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να στηρίξουν με κάθε μέσο τον αγώνα μας, ώστε ο Alpha και οι υπόλοιποι σταθμοί που απειλούνται με λουκέτο, να μείνουν ανοιχτοί».

Οι δημοσιογράφοι του Alpha καλούν, όπως αναφέρουν, την κυβέρνηση «να πάψει να ασχολείται με αριθμούς και να δείξει επιτέλους ότι ενδιαφέρεται για τις ζωές χιλιάδων

ανθρώπων. Ο Alpha θα μεταδώσει αύριο απεργιακό δελτίο και θα καλύψει τις κινητοποιήσεις
στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε το σύνολο των συναδέλφων, δημοσιογράφων και τεχνικών που τάσσονται στο πλευρό μας και λένε όχι στο μαύρο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιογράφοι Alpha: Θα μεταδώσουμε απεργιακό δελτίο, δεν απαντάμε στο μαύρο με μαύρο"

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου: Τα μηνύματα και η κοινή διακήρυξη των επτά ηγετών για το μέλλον της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 13:30, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η συζήτηση των ηγετών Αλέξη Τσίπρα, Φρανσουά Ολάντ, Νίκου Αναστασιάδη, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Τζόζεφ Μουσκάτ και Φερνάντο Εγκιδάθου πραγματοποιήθηκε σε δύο γύρους, αρχικά στην πρώτη συνεδρία εργασιών και εν συνεχεία με γεύμα εργασίας.
Στη δε κοινή Διακήρυξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου υπάρχουν οι εξής αναφορές περί:
  • Ισχυρής δέσμευσης για ενότητα
  • Του οράματος για την ΕΕ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια
  • Δημοκρατικών Δεσμεύσεων
  • Του Κυπριακό με επισήμανση για κατάργηση των εγγυήσεων
  • Ανάγκης ολοκληρωμένης εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας
  • Συνεργασίας των μεσογειακών χωρών με αφρικανικές. (με έμφαση στην ανάπτυξη των αφρικανικών)
  • Τήρησης της υπόσχεσης για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη
  • Προστασίας του κοινοτικού κοινωνικού μοντέλου
  • Προώθησης της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής σύγκλισης
Οικονομία
  • Αίτημα για διπλασιασμό του πακέτου Γιουνκέρ. Ξεκινώντας από τα πιο αδύναμα Κράτη-μέλη
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Επενδυτικά σχέδια στος χώρες με υψηλή ανεργία
  • Ειδική αναφορά στη Νεολαία και την ανεργία των νέων
Διαχείριση προσφυγικού:
  • Αναφορά στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Διακίου
  • Σαφής διατύπωση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία
  • Αναθεώρηση Δουβλίνου ΙΙ
  • Επιτάχυνση μετεγκατάστασης (relocation)
  • Ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης για το προσφυγικό
  • Ελλάδα: Αλέξης Τσίπρας
Με το πέρας των εργασιών ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μεν μήνυμα ενότητας προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης αλλά και μια διαφορετική πρόταση για να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις στο τρίπτυχο της οικονομία- προσφυγικό-ασφάλεια.
«Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον σημαντικό διάλογο για το μέλλον της ΕΕ που ανοίγει με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Αυτός ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να εμπνεύσουμε ξανά τους λαούς μας και δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζονται μέτρα για τη βελτίωση της ζωής πολιτών.
Πρέπει να ενισχύσουμε το ρόλο της ΕΕ, τον παγκόσμιο και περιφερειακό της ρόλο.Χρειαζόμαστε μέτρα για ώθηση στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την αναβάθμιση της πολιτικής ασφάλειας αλλά και δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή και πολιτικές για προσφυγικό και τον επιμερισμό του βάρους της φιλοξενίας.
tsipras 9 september 2016
Όπως είπε ο πρόεδρος Ολάντ το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο. Ως χώρες της Μεσογείου και μέλη πρώτης γραμμής ΕΕ, μέλη του Εurogroup οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση για την υπέρβαση των προκλήσεων. Μια πρόταση που απαντά στην περιχαράκωση κατά των δυνάμεων της ξενοφοβίας και ρατσισμού. Αυτή η Σύνοδος είναι μια θετική συμβολή στο διάλογο για μέλλον της Ευρώπης.
Δεν θέλουμε να γίνουμε άλλη μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης αλλά μια πρωτοβουλία διαλόγου με στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει την Ευρώπη. Η ενότητα περνά μέσα από την σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Τέλος ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην κοινή Διακήρυξη που δίνεται στη δημοσιότητα και εστιάζει στις προτάσεις των επτά ηγετών πάνω στο τρίπτυχο οικονομία-προσφυγικό-ασφάλεια και κατέληξε λέοντας: «Μα ένωσαν τα τρία αυτά πρόβλημα μας ενώνει όμως και η κοινή θάλασσα αλλά και η μεγάλη μεσογειακή πολιτισμική κληρονομία μια μεγάλη ιστορική παράδοση. Αυτός ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Και εμείς θέλουμε να μπολιάσουμε το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη. Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη»
  • Γαλλία: Φρανσουά Ολάντ
«Εμείς, οι χώρες της Μεσογείου, είμαστε διαφορετικές στο μέγεθος και τις πολιτικές ευαισθησίες, όμως χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ώστε αυτές με τη σειρά τους να συμβάλουν στην ενότητα σταθερότητα και οικονομία της Ευρώπης.
tsipras
Τους τελευταίους μήνες, οι άνθρωποι αυτοί (από την Αφρική και την Μέση Ανατολή) αντιμετωπίζουν προβλήματα στο όνομα της Ευρώπης. Πήγαμε στη Μπρατισλάβα για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε με προτάσεις στην διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των συνόρων ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού, ένα μήνυμα κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας στην Αφρική και αλλού. Θέσαμε λοιπόν στόχους και συμφωνήσαμε για την επίτευξή τους. Είναι σημαντικό μετά το δημοψήφισμα για το Brexit να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συνεισφέρουμε (στα προβλήματα αυτά) από τον Νότο της Ευρώπης».
  • Κύπρος: Νίκος Αναστασιάδης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι οι σημερινές συζητήσεις στο Ζάππειο θα συνεισφέρουν ουσιαστικά και εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης οι οποίες θα γίνουν στη Μπρατισλάβα και τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Σεπτεμβρίου. «Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ». Όπως εξήγησε «αυτό θα αποτελούσε τη χείριστη συνεισφορά».
tsipras 9 september 2016
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε δε ότι «είναι η ώρα να λάβουμε ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις στα αίτια αποξένωσης των πολιτών μας που χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης συμπλήρωσε ότι «πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στον τομέα της ασφάλειας είτε στο μέγα θέμα του προσφυγικού, είτε σε εξίσου μεγάλα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης».
  • Ιταλία: Ματέο Ρέντσι
«Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα» τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.
Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα».
tsipras 9 september 2016
  • Πορτογαλία: Αντόνιο Κόστα
«Τη στιγμή που θα πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι πολύ σημαντικό που ήρθαμε στην Αθήνα το λίκνο του πολιτισμού για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας την Αφρική, την κοντινή αυτή Ήπειρο, όπου θα πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη που είναι προϋπόθεση για την ειρήνη. Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες στην υποδοχή προσφύγων στα εδάφη μας κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα ή ανισομέρια.
costa
Όσον αφορά την ασφάλεια, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατίακαι μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής ένταξης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ως προς την ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη.
Οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα, ιδιαίτερα οι νέοι. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη και χαίρομαι γιατί θα πάρουμε τη σκυτάλη για τη Λισαβόνα».
  • Ισπανία: Φερνάντο Εγκιδάθου
«Τονίζω ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του. Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να αναλύσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και να μιλήσουμε για τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων και που θα αναλύσουμε στην συνάντηση των 27.
Τα τρία ζητήματα που μας απασχολούν είναι η ασφάλεια, η μετανάστευση και η οικονομία. Σε αυτά θα πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, ενώ μιλήσαμε για μια κοινή απόφαση για να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά».
  • Μάλτα: Τζόζεφ Μουσκάτ
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε». Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».
tsipras 9 september 2016
Tο κείμενο της κοινής Διακήρυξης των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου
synodos
huffingtonpost


Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου: Τα μηνύματα και η κοινή διακήρυξη των επτά ηγετών για το μέλλον της ΕΕ"

Ο Σόιμπλε χλευάζει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα

Με ειρωνική διάθεση αντιμετώπισε τη Σύνοδο του Νότου που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ώρα που προσερχόταν στο Eurogroup δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τη Σύνοδο. Εκείνος τότε χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών και αμέσως πρόσθεσε: «Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σόιμπλε χλευάζει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα"

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά και τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ τα εμπορικά καταστήματα

Ανοιχτά θα είναι κατά τις δύο Κυριακές της 81ης Διεθνούς 'Εκθεσης (ΔΕΘ) τα εμπορικά καταστήματα στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στις αγορές τους οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης, αλλά και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση.

Τις Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου, μπορούν -σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου- να λειτουργήσουν μόνο τα εμπορικά καταστήματα που πληρούν τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops−in−a−shop) και δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet"), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά και τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ τα εμπορικά καταστήματα"

Κύπρος: Η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και κατάργησε τη θανατική ποινή

Κατά πλειοψηφία, η κυπριακή Βουλή τροποποίησε σήμερα το Σύνταγμα, με τη διαγραφή της παραγράφου δύο του άρθρου επτά, που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής δια νόμου, στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, έσχατης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές Δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό νόμο.

Η τροποποίηση τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με 49 ψήφους υπέρ και αποχή των δύο βουλευτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι «η αλλαγή ήταν καθαρά συμβολική, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα».

Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να μπορεί μελλοντικά, εάν το θελήσει και το εγκρίνει, να επιβάλει τη θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία, εν καιρώ πολέμου. Σημειώνεται ότι η κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στη θανατική ποινή, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη από το 1962.

Η τροποποίηση του Συντάγματος αιτιολογείται με αναφορά στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, στην κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στο σύμφωνο για αστικά και πολιτικά δικαιώματα, με την κύρωση των οποίων, η Κύπρος υιοθέτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια άρθρα στο Σύνταγμα, τα οποία δεν θα τροποποιηθούν, λόγω του ότι αποτελούν θεμελιώδη άρθρα. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα και ότι η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών, Γιώργος Γεωργίου, του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι υπάρχει πανσπερμία τροποποιήσεων, κάτι το οποίο «δεν περιποιεί τιμή για τη Βουλή», όπως είπε και εισηγήθηκε να ιεραρχηθούν προτάσεις νόμου και νομοσχέδια για αυτό τον σκοπό, ώστε να καθοριστούν προτεραιότητες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σωστά εντοπίστηκε και διορθώνεται η αναφορά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το Σύνταγμα και τόνισε ότι τα θέματα τροποποίησης Συντάγματος πρέπει να ρυθμίζονται με θεσμοθετημένο τρόπο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι τέτοια μέτρα δεν χωρούν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος και επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει αποδεκτές, συμβάσεις που προνοούν την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος υποστήριξαν και άλλα κόμματα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε σε δημιουργία ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τις προτάσεις, ενώ ο Μιχάλης Γιωργάλλας, του Κινήματος Αλληλεγγύη, πρότεινε εδραίωση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία να αναλάβει την αξιολόγηση των νόμων, ώστε να αποφευχθεί η πολυνομία και η κακονομία που ταλαιπωρεί τον τόπο.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και κατάργησε τη θανατική ποινή"

ΣΕΒ: Απώλειες 1,7 δισ. από το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών

Για απώλειες εσόδων της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ από το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν εξασφάλισαν άδεια, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης ευημερούσας χώρας στην οποία η πρόσβαση σε άδεια χρήσης φάσματος τηλεόρασης να εξαρτάται από την εκτίμηση του κράτους, για το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς, και τονίζει, ότι από το κυβερνητικό σχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ για τις άδειες και τη χρήση φάσματος».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο ΣΕΒ θα παρακολουθεί στενά τις συνέπειες που θα έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές για την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του φάσματος στην ελευθερία της ενημέρωσης, την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά. Ακολουθεί ο πίνακας στον οποίον περιγράφονται οι απώλειες στα έσοδα:

Καθαρές απώλειες τα επόμενα 10 χρόνια, μετά από υπολογισμό απορρόφησης προσωπικού και έργου από άλλα κανάλια, από το κλείσιμο των σταθμών STAR, ALPHA, MEGA, MAK tv, ART, EPSILON (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ΕΙΤΗΣΕΕ)

Άμεση και έμμεση απώλεια θέσεων απασχόλησης 1.657

Εκτιμώμενες απώλειες από κλείσιμο καναλιών που δεν έλαβαν άδεια σε ορίζοντα 10ετίας.

Εισόδημα απολυμένων εκατ. ευρώ 692,0

Πολλαπλασιαστική έμμεση απώλεια εισοδημάτος 415,2 εκατ. ευρώ

Άμεσοι φόροι, εισφορές, άμεση απώλεια 276,8 εκατ. ευρώ

Άμεσοι φόροι, εισφορές, έμμεση απώλεια 166,1 εκατ. ευρώ

ΦΠΑ, άμεση απώλεια 99,6 εκατ. ευρώ

ΦΠΑ, έμμεση απώλεια 39,9 εκατ. ευρώ

Επιδόματα ανεργίας σε απολυμένους 15,0

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Απώλειες 1,7 δισ. από το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών "

Μοσκοβισί: Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, στη Μπρατισλάβα.

O ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» γιατί ενώ υπάρχει ακόμα δουλειά που απομένει να γίνει και μάλιστα «απαιτητική», η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε μία περίοδο «ανάπτυξης», κάνοντας πραγματικότητα το «success story».

Αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της.

«Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την ενταντικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης» καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών"

Σύσκεψη για τους μετανάστες στη Χίο-Τι συμφωνήθηκε

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει στο νησί της Χίου από τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ μαζί με τον Γιώργο Τσαρμπόπουλο καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννης Χατζηγιάννης.

Κατά την συνάντηση, ελέχθη από την Περιφέρεια και τον Δήμο ότι πρέπει να μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Από την ηγεσία του υπουργείου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκή και κυβερνητική επιλογή που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσει έγκριση για την δυνατότητα μεταφοράς ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ισχύει και υποστηρίζεται ως έχει και εξ ολοκλήρου.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στο νησί και συνέκλιναν στα εξής:

1) Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία.

2) Λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά κατά την μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας.

3) Κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας καθώς και αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρο που θα αξιολογηθεί και θα δημιουργηθεί άμεσα.

4) Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας πολιτών και επιχειρηματιών καθώς και να ελεγχθεί η παραβατικότητα.

5) Χορήγηση αποζημιώσεων στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

6) Ενίσχυση των Υγειονομικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας για τις δράσεις αυτές.

7) Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναλαμβάνει να συμβάλλει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την δημιουργία του προαναφερθέντος χώρου, τη μεταφορά προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, στην ενδοχώρα καθώς και την εύρεση χώρων προσωρινής στέγασης για ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία και σπίτια.

8) Περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για γρηγορότερη εξέταση αιτημάτων, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

9) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις ανωτέρω δράσεις με χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη για τους μετανάστες στη Χίο-Τι συμφωνήθηκε"

Με 40 διασώστες ενισχύεται το ΕΚΑΒ σε Αττική και περιφέρεια

Με 40 διασώστες (μέλη πληρώματος ασθενοφόρου) πρόκειται να ενισχυθούν τo επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Καβάλα, Δράμα, Πέλλα και Ημαθία. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση», το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας ως δικαιούχος φορέας και το ΚΕΕΛΠΝΟ ως φορέας υλοποίησης.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το AMIF με σκοπό την υγειονομική κάλυψη στον τομέα του προσφυγικού, έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 24,2 εκατομμυρίων ευρώ, προς το Υπουργείο Υγείας.

Από το πρόγραμμα δημιουργούνται 850 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας και οι βασικοί στόχοι του, είναι:

1. Η ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις πύλες εισόδου, με την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών, 40 διασωστών ΕΚΑΒ, μαιών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικών, διαμεσολαβητών υγείας και ατόμων βοηθητικού προσωπικού

2. Η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για τη διαχείριση του προσφυγικού μέσω της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα Κέντρα Φιλοξενίας, η οποία θα περιλαμβάνει υγειονομική κάλυψη και ψυχοκοινωνική στήριξη 57.000 προσφύγων.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 40 διασώστες ενισχύεται το ΕΚΑΒ σε Αττική και περιφέρεια"

Κατρούγκαλος: Δεν είμαι Μαρία Αντουανέτα που προτείνω site στους άνεργους δημοσιογράφους

Με μια ημέρα καθυστέρηση εντόπισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το πόσο υπερβολική ήταν η πρότασή του ως εναλλακτική για τους δημοσιογράφους που θα χάσουν τη δουλειά τους μετά το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που δημοπράτησε η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του την Παρασκευή αν και επέμεινε στις προτάσεις του είπε ότι «η πρόταση δεν είναι "τύπου Μαρίας Αντουανέτας", αν δεν έχετε δουλειά, να ανοίξετε site. Περί του αντιθέτου πρόκειται. Εμείς πρώτα-πρώτα πήραμε μέτρα νομοθετικά, τα οποία στη Βουλή όσοι μας κατηγορούν σήμερα για άλλο πράγμα τότε, μας κατηγορούσαν για σοβιετικά μέτρα, για ελάχιστο αριθμό προσωπικού στα κανάλια».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Γαλλικού Ινστιτούτου και της εκδήλωσης «Μια αναδρομή στο μέλλον του Εργατικού Δικαίου όπου ήταν ομιλητής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρότασή για παροχή επιταγής εισόδου εργασίας (voucher ) αντί για επίδομα ανεργίας στους εργαζομένους των μη αδειοδοτουμένων ΜΜΕ.

Πρέπει «να χρησιμοποιηθεί το επίδομα ανεργίας ως επιταγή επανένταξης» είπε ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζοντας ότι «αυτά τα χρήματα που θα παίρνει όποιος θα βρισκόταν χωρίς δουλειά να τα πάρει με μία επιταγή και τη δεύτερη μέρα που θα είναι στο ταμείο ανεργίας, ώστε μόνο μία μέρα να μείνει άνεργος να διαλέξει τον εργοδότη του, ένα από τα κανάλια που θα λειτουργούν νόμιμα».

Επέμειν, δε, στη ρητορική της κυβέρνησης ότι «επειδή υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα των ιδιοκτητών των μέσων, αυτών που δεν πήραν άδεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με άλλο τρόπο (web ή συνδρομητικό), ότι ο αριθμός αυτών που θα χάσουν τη θέση δουλειάς τους στα κανάλια αυτά, θα είναι μικρός».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Δεν είμαι Μαρία Αντουανέτα που προτείνω site στους άνεργους δημοσιογράφους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news