facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Handelsblatt: Δεν θα πάρει τα 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα

Η Ευρωζώνη δεν θα δώσει το ΟΚ στην συνάντηση του Eurogroup της Μπρατισλάβας για την απελευθέρωση της αναμενόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αναφέρει η Κυριακάτικη Handelsblatt Global.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα, η Ελλάδα δεν θα πάρει την δόση μέσα στον Σεπτέμβριο και ο λόγος είναι πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Επίσης στην ελληνική κυβέρνηση πιστώνονται αργοί ρυθμοί στις αποκρατικοποιήσεις.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Handelsblatt: Δεν θα πάρει τα 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα"

ΕΤΕΑ: Τον Οκτώβριο η ολοκλήρωση αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου 2016 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων για τα υπόλοιπα Ταμεία, που εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΤΕΑ, κατά την πληρωμή των συντάξεων των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, θα υπάρξει ισόποση της μείωσης, μηνιαία παρακράτηση, για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑ, «με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, στις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναπροσαρμογής τους, σύμφωνα με το ν. 4387/2016. Συνολικά, αναπροσαρμόστηκαν 1.236.000 συντάξεις και επηρεάστηκαν αρνητικά 230-240.000 από αυτές (20%).

Η αναπροσαρμογή του Αυγούστου 2016 επηρέασε 66.900 συντάξεις από το σύνολο των 311.680 επικουρικών συντάξεων των τέως ταμείων: ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΥΠΣ.

Από αυτές τις 66.900 συντάξεις, οι 46.000 είχαν μεσοσταθμική μείωση 8%-10%, δηλαδή μικρότερη των 20,00 ευρώ, μηνιαίως.Η αναπροσαρμογή του Σεπτεμβρίου 2016 αφορά 805.900 συντάξεις των τέως Ταμείων: ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ και ΤΕΑΠ-ΔΕΗ, επιφέροντας μειώσεις σε 140.000-150.000 από αυτές».

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΤΕΑ σημειώνει ότι, «με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγούνται από το ΕΤΕΑ, θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων (με την πληρωμή του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2016).

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2016, έγινε με βάση τις καταστατικές διατάξεις, που όριζαν ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, το ποσοστό εισφοράς κάθε τέως Ταμείου και το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης (μικτή σύνταξη μείον μειώσεις ν. 4024, 4051, 4052 και 4093).

Η αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2016, λόγω της μη ύπαρξης καταστατικής διάταξης που όριζε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, έγινε με τη χρήση συντελεστή (ΣΕ) κατά τέως Ταμείο, που προήλθε από τη στάθμιση των ετών ασφάλισης, των ασφαλιστέων αποδοχών, των καταβαλλομένων παροχών και των ποσοστών εισφοράς των συνταξιούχων κατηγορίας γήρατος, σύμφωνα με την Υ.Α 25909/470/2016 (ΦΕΚ 1605 Β ).

Στις επικουρικές συντάξεις που αναπροσαρμόζονται- δηλαδή εκείνες που το νέο καταβαλλόμενο ποσό (νέα σύνταξη συν προσωπική διαφορά), συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης και υγείας, είναι μικρότερο από το αρχικά καταβαλλόμενο ποσό, συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου και υγείας - η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου, κατόπιν σχετικής οδηγίας του εποπτεύοντος υπουργείου, υπολογίζεται στο νέο καταβαλλόμενο ποσό (νέα σύνταξη συν προσωπική διαφορά).

Στις λοιπές επικουρικές συντάξεις, η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου παραμένει, ως είχε».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΤΕΑ: Τον Οκτώβριο η ολοκλήρωση αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων "

Ουρές στα Ειρηνοδικεία για αποποιήσεις κληρονομιών!

Για πολλές δεκαετίες η κληρονομιά ενός ακινήτου στην Ελλάδα αποτελούσε... «ευλογία» και «δώρο», στα χρόνια της ύφεσης έχει μετατραπεί σε... «κατάρα» και δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Ειδικότερα σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες πηγαίνουν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας με σκοπό να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς και συγγενείς τους.

Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι αιτήσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 όταν πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000, ενώ αντίστοιχα η είναι και η εικόνα και σε άλλα Ειρηνοδικεία της Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν τα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.

Στην Πάτρα, στο ξεκίνημα της κρίσης, δηλαδή το 2000, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφταναν τις 500-600 το χρόνο ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο ακόμη και για τριπλασιασμό.

Στο νομό Λάρισας οι αιτήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να «σπάσουν» το φράγμα των 1.000 αιτήσεων όταν στα χρόνια προ κρίσης ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μικρότερος σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Ανάλογη είναι και η εικόνα και το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας καθώς από 131 αιτήσεις που ήταν καταγεγραμμένες το 2011, πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 356 αιτήσεις ενώ και φέτος αναμένεται σημαντική αύξηση.

Τέλος στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγιναν πάνω πέρυσι πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς, όταν το 2013 είχαν καταγραφεί μόλις 357 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και τον λόγο της κληρονομιάς, διαφορετικά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίσουν να κάνουν αποδοχή.

Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις, σύμφωνα με το Έθνος, κατά τις οποίες δημιουργούνται τεράστια οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς.

Και αυτό επειδή εάν κάποιος από τους συγγενείς δεν ενημερωθεί και δεν κάνει αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών, τότε γίνεται αυτόματα σιωπηρή αποδοχή. Εάν κάνουν αποποίηση κληρονομιάς όλοι οι συγγενείς, τότε το ακίνητο περνά στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουρές στα Ειρηνοδικεία για αποποιήσεις κληρονομιών!"

ΠΟΜΙΔΑ: Κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σε «νεκροταφείο» ακινήτων

Σε δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα που ουδείς θα ενδιαφέρεται να κληρονομήσει οδηγούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» με τις οποίες θεσπίζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, μεταξύ άλλων στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς.
Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης ο κληρονόμος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους.
«Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς.»
Σημειώνεται ακόμη ότι η βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την επισύναψή της σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Αυτό, τη στιγμή που με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας επιχειρείται η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων με κατάργηση δικαιολογητικών και εγκρίσεων.
Στην ίδια επιστολή η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών υπογραμμίζει ότι με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επανέρχεται η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που είναι η βεβαίωση του Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ. Και τονίζει ότι με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου!
Αναφορικά εξάλλου με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» επισημαίνεται ότι αποτελεί «ελληνική πατέντα» που επιβάλει τον επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς.
«Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη υπάρχουν», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ.

Το πλήρες κείμενο

Προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Προς τον Υπουργό Αναπληρωτή Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη
ΘΕΜΑ: Νέα εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων, και διαρκείς «επιθεωρήσεις ακινήτων», με σημαντικές δημοσιονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, μετατρέπουν τη χώρα σε «νεκροταφείο ακινήτων»...
Αθήνα, 4.9.2016
Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κοι Υπουργοί
Σε αντίθεση με την προσπάθειά σας για μείωση της γραφειοκρατίας, ανάκαμψη της οικονομίας και ενθάρρυνση των συναλλαγών των πολιτών περί τα ακίνητα οι οποίες θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο, με τρείς διατάξεις που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε ηλεκτρονική διαβούλευση, όχι μόνον δεν μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων, αλλά αναβιώνουν ή εφευρίσκονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξή τους, και νέες «επιθεωρήσεις» ακινήτων με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις:
1. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΑ ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΑΠ. Με το άρθρο 89 του σχεδίου νόμου «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ επαναφέρεται σε ισχύ ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο για τη σύνταξη οποιασδήποτε πράξης μεταβίβασης ακινήτου Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ: Η βεβαίωση του ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ, και μάλιστα με ποινή ακυρότητας ολόκληρου του συμβολαίου! Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι η τυχόν παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν έχει ως μοναδική συνέπεια το να «τινάζει στον αέρα» ολόκληρο το συμβόλαιο, και να καταστρέφει τους συμβαλλόμενους, αλλά με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου! Για τους λόγους αυτούς η παράλογη και δημευτική αυτή διάταξη πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου.
2. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ. Με το άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ««ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», που έχει τίτλο «Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας», η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, αλλά και στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου. Επίσης επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού αξιώνει την επισύναψη σχετικής βεβαίωσης σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας, την ίδια στιγμή που το υπό κατάθεση σν του Υπουργείου Οικονομίας «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θεσμοθετείται η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης όλων των επιχειρήσεων!
Οι διατάξεις αυτές δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο «νεκροταφείο ακινήτων», όπου τίποτε δεν θα πωλείται, ούτε θα ενοικιάζεται, ούτε θα κληρονομείται!
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που κύμα αποποίησης κληρονομιών με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σαρώνει τη χώρα, λόγω του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων, είναι απαράδεκτη και απίστευτα αντικοινωνική η διάταξη με την οποία για να αποδεχθεί κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια! Εάν βεβαίως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους. Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποιήσης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδήγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς.
Ακόμη χειρότερα, με την ίδια διάταξη, σε κάθε μίσθωση επαγγελματικού ακινήτου θα απαιτείται ο ιδιοκτήτης να διαθέτει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο αυτό! Έτσι σε κάθε νέα μίσθωση, και ιδιαίτερα επαγγελματική, ο εκμισθωτής ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με:
1. Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,
2. Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.
3. Αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
4. Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει.
Με τον τρόπο αυτό, λόγω του σημερινού χαμηλού ύψους των ζητούμενων μισθωμάτων και του υψηλού κόστους έκδοσης όλων αυτών των πιστοποιητικών, η δαπάνη έκδοσης των οποίων σε πολλές περιπτώσεις θα μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα, χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων ιδίως μικρής αξίας και σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν θα έχουν πλέον το παραμικρό κίνητρο να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς εκμίσθωση, ή θα τα εκμισθώνουν χωρίς μισθωτήριο, δηλώσεις κλπ...
3. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ». Τέλος με το άρθρο 22 του ίδιου σν, οι διατάξεις περί της διαβόητης ελληνικής «πατέντας» που ονομάζεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» προβλέπουν υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ΄αμοιβή σε όλα τα σπίτια και όλα τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο λαμπρό πεδίο δόξης στην διαφθορά και τη συναλλαγή. Σας καλούμε να μην πράξετε αυτό που δεν έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αντιλαμβανόμενες την τεράστια κοινωνική απαξία του!
Ζητούμε την απάλειψη των νέων αυτών ρυθμίσεων των άρθρων 22 και 64 του υπό διαβούλευση σ.ν. του ΥΠΕΚΑ, καθόσον δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αποκλειστικά και προφανέστατα τα συμφέροντα εκείνων που θα εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η εφαρμογής του θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δημόσιων εσόδων από το φόρο κληρονομιάς, αλλά και στις υπόλοιπες συνέπειες που παραπάνω τονίσαμε. Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη δυστυχώς υπάρχουν.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σε «νεκροταφείο» ακινήτων"

Έξι παρεμβάσεις για τα ειδικά μισθολόγια

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές για εργαζόμενους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εισαγάγει στη Βουλή νομοσχέδιο, όπου θα περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το μισθολογικό κονδύλι των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι βασικοί άξονες των αλλαγών είναι οι εξής:

1. 
Τα 20 ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 8, με «ομογενοποιήσεις» στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ. που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.

2. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (τέκνων, επίδομα θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας). Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ένστολων και των δικαστικών υπαλλήλων.

3. Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων θέσης ευθύνης στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των κλιμακίων, καθώς και να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με την εξέλιξη.

4. Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών με το νέο σύστημα, αλλά για τους «παλαιούς» δεν θα υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Η όποια μείωση προκύψει στον μισθό από το νέο σύστημα θα καλύπτεται ως «προσωπική διαφορά», κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προβλέφθηκε στις κύριες συντάξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, για όσους εισέλθουν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου στα ειδικά μισθολόγια, ο υπολογισμός θα γίνεται με το νέο σύστημα και χωρίς την «προσωπική διαφορά».

5. Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του Μνημονίου είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι, μεταξύ άλλων, γιατροί και πανεπιστημιακοί.

6. Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ είναι προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι παρεμβάσεις για τα ειδικά μισθολόγια"

«Λουκέτο» στον Συνεταιρισμό Οινοπαραγωγών Σαντορίνης από τη ΓΓΔΕ

Λουκέτο στον Συνεταιρισμό Οινοπαραγωγών Σαντορίνης έβαλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), καθώς μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στην καφετέρια του Συνεταιρισμού, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί τουλάχιστον 40 αποδείξεις.

Το χειρότερο, ωστόσο, δεν ήταν αυτό, αλλά ότι η ταμειακή μηχανή εξέδιδε τις όποιες αποδείξεις με ΦΠΑ 13% και όχι με 24%, όπως είναι πλέον. Τα ποσά που καταγράφηκαν δεν ήταν μεγάλα, ωστόσο επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως το κλείσιμο για 48 ώρες.






protothema



Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» στον Συνεταιρισμό Οινοπαραγωγών Σαντορίνης από τη ΓΓΔΕ"

Exit poll: To Afd ξεπέρασε τους Χριστιανοδημοκράτες

Τη δεύτερη θέση φαίνεται πως κατακτά το ξενοφοβικό και ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd) στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, σύμφωνα με το exit poll που ανακοινώθηκε με το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτοι με ποσοστό 30,5% και ακολουθεί το Afd με 21%. Στην τρίτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Στη Βουλή επίσης, μπαίνουν το Αριστερό Κόμμα (με 12,5%) και οι Πράσινοι (οριακά, με 5%).

Αυτό είναι το 9ο περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο εισέρχεται το Afd, γεγονός που αποδεικνύει την εδραίωση του κόμματος στους πολίτες. Αφετέρου, φαίνεται πως οι Γερμανοί εξέφρασαν την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους έναντι της Άνγκελα Μέρκελ, κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο αντίθετα, «επένδυσε» η «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Επισημαίνεται, επίσης, πως το κρατίδιο αυτό αποτελεί την εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου. Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες κυβερνούσαν μαζί στο συγκεκριμένο κρατίδιο, τα τελευταία δέκα χρόνια.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Exit poll: To Afd ξεπέρασε τους Χριστιανοδημοκράτες"

Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία»

«Στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία», επισήμανε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος έκανε επισήμως την έναρξη λειτουργίας του νέου δημοτικού σχολείου, νηπιαγωγείου και κλειστού γυμναστηρίου της Καλλιθέας Πεντέλης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «σταθμό για την Παιδεία» το συγκεκριμένο έργο, ενώ αναφέρθηκε και στον ενθουσιασμό των παιδιών. Μάλιστα, συνέστησε στους γονείς να μην τα καταπιέζουν και να μην περιορίζουν αυτό τον ενθουσιασμό, αλλά να προσπαθήσουν να τους δείξουν τον σωστό δρόμο, ώστε να τον εξωτερικεύσουν.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Στεργίου Καψάλης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ευλογία και τιμή την παρουσία του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ επισήμανε: «Δύναμή μας το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι ενεργοί πολίτες που μας στηρίζουν με την παρουσία τους σήμερα εδώ ως εφαλτήριο προώθησης και για άλλες κορυφές για τον τόπο και την πατρίδα». Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συνεργάστηκαν και προσέφεραν, έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος συμφώνησε με τον αρχιεπίσκοπο ότι πρωταρχικός σκοπός είναι η Παιδεία.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ) -ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές- και της αναδόχου εταιρείας ΑΤΕΣΕ. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος.

Στα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος παρέστησαν, επιπλέον, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία»"

«Δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ»

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης» τονίζεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ σημειώνεται ότι «ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του "Δουβλίνου" ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ΕΕ.

«Περιμένουμε από του Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς».
Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η ΕΕ για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά.

«Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ? όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.»

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ»"

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους του Mega: "Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης"

Με μια δραματική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του Mega καλούν κυβέρνηση, τράπεζες και ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη 5 μήνες απλήρωτοι και καλούν την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες ώστε να αποδεσμευτούν τα 30 εκατ. ευρώ και να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.

«Εχουμε σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης» επισημαίνουν και ζητούν από τους «μετόχους-αμέτοχους» να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. «Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για απλά λογιστικά νούμερα» τονίζουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εργαζομένων του Mega:

Οι εργαζόμενοι του MEGA διανύουμε πλέον τον πέμπτο μήνα απλήρωτης εργασίας με βασική ευθύνη των μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών μας. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ ήδη θρηνούμε την απώλεια δύο συναδέλφων μας.

Καλούμε τις τράπεζες να μη δείξουν την ίδια αναλγησία και αδιαφορία με τους μετόχους μας και να μεριμνήσουν ώστε να αποδεσμεύσουν μέρος των περισσοτέρων από 30 εκατομμύρια ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα στους λογαριασμούς της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ώστε να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον 500 εργαζομένων στο MEGA και των οικογενειών τους και να έλθει σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας.

Καλούμε τους “μετόχους-αμέτοχους”, που τυγχάνει να είναι και τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, να αναλογιστούν επιτέλους ότι μιλούμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για απλά λογιστικά νούμερα.

Οι εργαζόμενοι του MEGA επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού και ευθύνης. Περιμένουμε έστω και την ύστατη ώρα οι ιδιοκτήτες του σταθμού να αποδείξουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι σε εργαζομένους που βρίσκονται με το ένα πόδι στο δρόμο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους του Mega: "Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης""

Εργαζόμενοι στα media: «Μαύρο σε κανένα κανάλι»

Στην ανασφάλεια έχουν βυθιστεί οι εργαζόμενοι των καναλιών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, με το μέλλον να είναι αβέβαιο. 

Την ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επιμένει στο «μαύρο» παρομοιάζοντας του σταθμούς με αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών ετοιμάζουν συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. 

«Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όλοι οι "διαπλεκόμενοι" εργαζόμενοι στα media δίνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στην εργασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σελίδα στο Facebook με τίτλο: «Μαύρο σε κανένα κανάλι» μέσω της οποίας γίνεται κάλεσμα για την ερχόμενη Κυριακή στις 11π.μ. 

Να σημειωθεί εκτός του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μένουν ο STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) και ο ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά) που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, καθώς και το MEGA και το Ε που έμειναν εκτός διαγωνισμού.

Τέλος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο, αν δεν δοθεί κάποια άλλη λύση.





protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι στα media: «Μαύρο σε κανένα κανάλι»"

ΙΣΑ: Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία- Χωρίς εμβόλια για ηπατίτιδα Α τα hot spot πρσφύγων

Σε κίνδυνο θέτει το υπουργείο Υγείας τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων, καθώς στα κέντρα φιλοξενίας δεν υπάρχουν εμβόλια για ηπατίτιδα Α, καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Κάνει λόγο για εγκληματική αμέλεια τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας νίπτει τας χείρας του και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν. Παραθέτει έγγραφο που απέστειλε Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Πρωτογεράκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με κρούσμα Ηπατίτιδας Α, στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου.

Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η Διεύθυνση Δημοσίαs Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η Προϊστάμενη της Δ/νσης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια υγεία και την πρόληψη αυτών.»

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη περίπτωση που αφορούσε κρούσμα ηπατίτιδας σε χώρο φιλοξενίας στην Αργολίδα –επρόκειτο για 13χρονο παιδί-αποκαλύπτεται ότι ο ασθενής είχε μεταφερθεί στην Αθήνα ,σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων χωρίς καμία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών και πριν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του ,8 άτομα συνολικά έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων ,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας ,η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων».

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης , επισημαίνει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη, στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η Δημόσια υγεία αλλά και η υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Όπως αποκαλύπτεται δεν υπάρχουν ούτε καν εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν και γι αυτό έπρεπε να είχε διασφαλιστεί η επάρκειά τους. Το υπουργείο Υγείας είναι ο μεγάλος απών και η Δημόσια υγεία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στις ΜΚΟ.

Καλούμε τους κ.κ. Α. Ξανθό, Π. Πολάκη και Ι. Μπασκόζο να αναλάβουν την ευθύνη για τον σοβαρό κίνδυνο στον οποίο έχουν εκθέσει τη Δημόσια υγεία καθώς και για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν η κατάσταση αυτή να έχει στον τουρισμό μας και στην διεθνή εικόνα της χώρα μας.»

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία- Χωρίς εμβόλια για ηπατίτιδα Α τα hot spot πρσφύγων "

Μέρκελ: Χρειάζεται ακόμα χρόνος για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους

Αισιόδοξη ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο θέμα της άρνησης της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες που εδρεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εμφανίστηκε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου των 20 (G20) η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι βλέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες αλλά τόνισε πως θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Αναφερόμενη στις εργασίες της Συνόδου, η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεργαστούν για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Χαιρέτισε επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επικεντρώθηκε η Κίνα κατά το διάστημα της προεδρίας της στην Ομάδα και ανακοίνωσε ότι του χρόνου, όταν θα αναλάβει την προεδρία η Γερμανία, θα οργανωθεί για πρώτη φορά μια σύνοδος των υπουργών που είναι αρμόδιοι για θέματα ψηφιακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η G20 σχεδιάζει επίσης να ιδρύσει μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα για την καινοτομία.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Χρειάζεται ακόμα χρόνος για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους "

Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι στους Δήμους

Ανοίγει ο δρόμος για την μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στους δήμους. Σε διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Δευτέρα, προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι που έχουν πρωτόδικες αποφάσεις που τους δικαιώνουν θα συνεχίσουν να εργάζονται στους ΟΤΑ ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται ότι οι δήμοι θα παραιτούνται από τα ένδικα μέσα εφόσον οι συμβασιούχοι κερδίζουν τις πρωτόδικες αποφάσεις και θα παραμένουν στις θέσεις τους ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι δήμοι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον Καλλικράτη είναι αυτοτελείς οργανισμοί και μπορούν να κάνουν το δικό τους προγραμματισμό για προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέχρι σήμερα οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να ασκήσουν έφεση κατά αποφάσεων συμβασιούχων που είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα στα διοικητικά δικαστήρια.

«Έρχεται να γεμίσει τα κενά σε υπηρεσίες για εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει νέα στρατιά εργαζομένων που θα διεκδικούν μονιμοποίηση» δηλώνει ο Θέμης Μπαλασόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ, στην ΕΡΤ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού οι αιρετοί δεν ασκούσαν έφεση κατά των αποφάσεων δικαίωσης των συμβασιούχων με αποτέλεσμα να διώκονται πειθαρχικά. Η ρύθμιση δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που δεν εχουν κερδίσει τις πρωτόδικες αποφάσεις.

Το άρθρο 20 του νομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών έχει συγκεντρώσει και τα περισσότερα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση. Οι περισσότεροι ζητούν να εφαρμοστεί η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία και στον στενό δημόσιο τομέα.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι στους Δήμους"

Γεροβασίλη: Προκαλεί χιλιάδες εργαζόμενους με δηλώσεις για το «μαύρο» στα κανάλια

Στο «μαύρο» στα κανάλια επιμένει με δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, παρομοιάζοντάς το με τα αυθαίρετα στις δασικές εκτάσεις.

«Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας;» αναφέρει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Η άποψη περί «μαύρου» στην ιδιωτική τηλεόραση απέχει παρασάγγας από την αλήθεια, σχολιάζει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει «η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται;

Αν, απ' την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο;

Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει;»

Τέλος, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της διαδικασίας υπογράμμισε: «ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέντευξή της παρουσιάζει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη όπως λέει της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη τα οποία θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, 

Σταθμοί στην πορεία αυτή θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα επιτήρησης και η παραγωγική ανασυγκρότηση, «εκείνες δηλαδή οι πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου "συμφωνία αλήθειας", υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης, μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες των φοροελαφρύνσεων σε κατ'ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις, με ακοστολόγητες υποσχέσεις, παροχολογία και αριθμητικές αλχημείες, και ενδύεται με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

Αντίθετα, για την κυβέρνηση, για το έργο που έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει και για τα όσα έχει δεσμευθεί στις προηγούμενες ΔΕΘ, η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις», καθώς «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015».

Αναφερόμενη στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο των χωρών του Νότου που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής».

Η Όλγα Γεροβασίλη ερωτάται και απαντά επίσης για τον ΕΝΦΙΑ, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και τη στάση της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στη ΔΕΘ έχοντας διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών διότι πχ αντί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ήρθε βαρύτερος για πολλούς. Αυτή η κριτική δεν έχει καμία βάση;
Έχει βάση -σαθρότατη μεν, πολύ κρίσιμη δε- για δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν πως το 65% είναι πολύ μεγαλύτερο από το 35%. Στη δεύτερη αυτοί που παλεύουν να βομβαρδίσουν την κοινή γνώμη με αριθμούς άσχετους με την πραγματικότητα και να την πείσουν, απεγνωσμένα, γι' αυτό. Μόνο σε τέτοιας εγκυρότητας «αλήθειες» στηρίζεται η στείρα μικροπολιτική αντιπολιτευτική τους πρακτική.

Μόνο μέσα από παραποίηση της πραγματικότητας ή τεχνητή απόκρυψή της μπορεί να οικοδομηθεί το πολιτικό τους αύριο. Χωρίς να νοιάζονται για το ότι, με τέτοιους τρόπους, αποκαλύπτεται η βάση της πολιτικής τους αντίληψης. Που δεν είναι άλλη απ' την ποδηγέτηση και απαξίωση του κοινού νου. Που δεν είναι άλλη από την υποτίμηση της κρίσης των πολιτών και την περιφρόνηση για την αλήθεια, κάθε φορά που αυτή δεν συμφέρει τις επιδιώξεις τους για την, με κάθε τρόπο, κατάληψη της εξουσίας.

Η αλήθεια, όμως, ιδίως όταν αφορά μετρήσιμα στοιχεία, δεν εξαρτάται από αντιπολιτευτικές στοχεύσεις, αφοπλίζει την προπαγάνδα και δεν κρύβεται. Έτσι, στην περίπτωσή μας, τα πραγματικά δεδομένα είναι πως για 4.131.487 συμπολίτες μας (64%) ο φόρος θα είναι μειωμένος ή ίδιος σε σχέση με το 2015, το 25% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα έχουν αύξηση από 0,01 ευρώ ως 10 ευρώ και με ποσό μεγαλύτερο των 10 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, θα επιβαρυνθεί ένας στους δέκα ιδιοκτήτες. 

Δεύτερη αλήθεια είναι πως όσοι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για την επέκταση της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2016 είναι ακριβώς οι ίδιοι που τον εμπνεύστηκαν, τον θεσμοθέτησαν, μας τον κληροδότησαν ως δεσμευτικό φόρο και πριν τις τελευταίες εκλογές στην ψήφιση της συμφωνίας με του εταίρους υπερψήφισαν το να συμπεριληφθεί στον κλάδο των εσόδων του προϋπολογισμού του 2016.

Ακόμη μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν υπερασπιζόμαστε τον ΕΝΦΙΑ. Κι όπως ακριβώς τηρήσαμε τη δέσμευση, για φέτος, να τον κάνουμε δικαιότερο, να τον συνδέσουμε με τις αντικειμενικές αξίες και να πετύχουμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια μια πραγματικά δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μια φορολόγηση που θα έχει για κύριο χαρακτηριστικό την ταξική αναλογικότητα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και πιο συχνά αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδίου φοροελαφρύνσεων που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα. Να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό κάποια αντίστοιχη συγκεκριμένη εξαγγελία στη ΔΕΘ για τις αλλαγές στη φορολογία των πολιτών;
Ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου «συμφωνία αλήθειας», υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα. Έτσι, μία εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις. Ακοστολόγητες υποσχέσεις, ανέξοδα κλεισίματα ματιών, χωρίς φυσικά να περιγράφει από πού θα κλείνει το οικονομικό ισοζύγιο. Μάλλον, βέβαια, δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ να προχωρήσει σε τέτοια ανάλυση, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο εξασφάλισης κρατικών εσόδων. Οριζόντιες μειώσεις, απολύσεις, προστασία της αυτορρύθμισης της αγοράς, ισχυροποίηση των ισχυρών σε βάρος των πολλών.

Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σε παροχολογία θα προχωρήσει (το έχει κάνει ήδη) και σε αριθμητικές αλχημείες. Στο όνομα του αντιλαϊκισμού ο κ. Μητσοτάκης ήδη λαϊκίζει και θα λαϊκίσει ακόμη περισσότερο, ενδυόμενος φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τα νεοφιλελεύθερα και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

Μακριά από βερμπαλισμούς, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα διατυπώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες δηλαδή τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας.

Με ποιο αφήγημα θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ; Υπάρχουν περιθώρια για κάποιες κοινωνικές παροχές;
Αν και χρήσιμο, κανένα αφήγημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική πολιτική. Από την πρώτη ήδη ημέρα, αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα και όλες της τις δεσμεύσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι αρέσκονται στις αναφορές στις προηγούμενες ΔΕΘ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015. Επιγραμματικά αναφέρω μερικές. Το 2014 δεσμευτήκαμε για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά. Ισχύει για 212.000 πολίτες και 90.000 οικογένειες. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου εφαρμόζεται ήδη για 22.000 δικαιούχους. Η ειδική κάρτα μετακίνησης μακροχρόνια ανέργων, μεταφράστηκε στην πραγματικότητα σε δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων στα ΜΜΜ. Δεσμευτήκαμε τότε για πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας. Συμβαίνει ήδη εδώ και μήνες για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Δεν θα σας κουράσω με όλη τη λίστα των δεσμεύσεων στις ΔΕΘ του 2014 και του 2015, οι οποίες είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται σήμερα. Προστασία πρώτης κατοικίας στο 94% των περιπτώσεων, επίσπευση ελέγχων λιστών μαύρου χρήματος, ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (και μάλιστα με 19 δισ. λιγότερα από τις προβλέψεις). Αυτά είναι λίγα από όσα εξήγγελλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το 2014 και 2015 και έχουν γίνει πράξη. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε κάνει ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, τη φετινή χρονιά «voucher» λαμβάνουν όλα τα παιδιά οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας και όλα τα παιδιά με αναπηρία, 56.000 στο σύνολό τους. Ένα ακόμη παράδειγμα, το μειωμένο κατά 17% τιμολόγιο της ΔΕΗ για συνεπείς καταναλωτές.

Κανένα αφήγημα λοιπόν. Η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση επιμένει. Αλλά έχετε δηλώσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη». Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία της κυβέρνησης;
Εκεί ακριβώς που στηρίζαμε την έως τώρα βεβαιότητα για την επίτευξη βήμα-βήμα των στόχων και την εντός του χρονοδιαγράμματος εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και έγκαιρα. Κάτι μάλιστα που προκάλεσε αμηχανία στις πιο «σκληρές» ομάδες των εταίρων και τη ματαίωση όλων των προσδοκιών της αντιπολίτευσης για την αποτυχία του προγράμματος. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η πρόοδος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παραμένει εντός στόχων. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία της ύφεσης που ρηχαίνει σταδιακά. Ένα επιπλέον αισιόδοξο δεδομένο είναι η συνεχής αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, τη στιγμή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών παρουσιάζεται μείωση. Πέραν του ότι πρακτικά είναι ήδη εξασφαλισμένο το πλεόνασμα του 2016, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τόσο το πρόγραμμα προσαρμογής όσο και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ως αντιπολίτευση είχατε επισημάνει ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μια και δεν έχουμε δει ιδιαίτερες επιδόσεις στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;
Ουδέποτε υπερασπιστήκαμε την οδό της υπερφορολόγησης την οποία επέβαλαν τα μνημόνια εξαντλητικής λιτότητας, οδηγώντας την οικονομία σε μία αντίστοιχη πολεμικής περιόδου ύφεση, της τάξης του 25%. Επιπροσθέτως, η κατ' επανάληψη χαρακτηρισμένη ως αποτυχημένη (από εκείνους που την επινόησαν) συνταγή της περασμένης πενταετίας, ισοπέδωσε το κοινωνικό κράτος. Η προσαρμογή των δημόσιων δαπανών δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας. Κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπές ήταν προφανώς αδιανόητη. Η φορολογία παραμένει υψηλή, αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον καταπολεμηθούν οι αιτίες που την κρατούν ψηλά. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αναζήτηση του μαύρου χρήματος, στο λαθρεμπόριο και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες που αποστερούν πολύτιμα έσοδα, βελτιώνονται με εκθετικό ρυθμό. Και κάθε σύγκριση με το παρελθόν, όταν οι λίστες μαύρου χρήματος κρύβονταν σε συρτάρια, είναι συντριπτική.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης είναι θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη βουλή.

Τι θα είναι το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας- Βρυξελλών; 
Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη από την προηγούμενη. Αυτό που εύστοχα αποκαλείτε «κόκκινο τηλέφωνο» δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μία άμεση επικοινωνία σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ώστε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να γίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις από όλα τα μέρη. Μία ακόμη πρόνοια ώστε να τηρηθούν με άνεση τα χρονοδιαγράμματα.

Η κυβέρνηση πώς εκτιμά την πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ; Πρόκειται για παρέμβαση που στόχο έχει να μην αμφισβητηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2010; Ή για στήριξη στον κ. Γεωργίου που υπαγορεύτηκε εκ των έσω;
Όπως ακριβώς πρότεινε στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κομισιόν και η Eurostat μπορούν και οφείλουν να καταθέσουν τα επιστημονικά τους στοιχεία στην ελληνική Δικαιοσύνη. Κάθε παρέμβαση από πλευράς μας στη Δικαιοσύνη είναι προφανώς αδιανόητη. Πόσο μάλλον να υποδείξουμε την απόφαση. Απορώ μάλιστα, εφόσον είναι τόσο ξεκάθαρο από θεσμικής πλευράς, γιατί η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται τόσο πολύ να ψελλίσει οτιδήποτε για ένα ζήτημα που αφορά χρονική περίοδο που η ίδια κυβερνούσε;

Ποια θα είναι η ατζέντα της Συνόδου του Νότου; Υπάρχουν προσδοκίες για την αλλαγή συσχετισμών ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για το ελληνικό χρέος;
Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και επιστέγασμα της προσπάθειας συνεννόησης των χωρών με παρόμοια οικονομικά προβλήματα στην περιφέρεια της ΕΕ, η οποία καρποφορεί. Με την Ελλάδα μάλιστα στο επίκεντρο των διεργασιών. Τα πρώτα δείγματα αλλαγής συσχετισμών έχουν ήδη διαπιστωθεί. Οι ευρωπαϊκές φωνές ενάντια στην δημοσιονομική ασφυξία ενισχύονται και η «σχολή Σόιμπλε» έχει αναγκαστεί σε υπαναχωρήσεις. Το μη αναμενόμενο Brexit τερμάτισε τον εφησυχασμό των ισχυρών οικονομιών του Βορρά, τη στιγμή που πληθαίνουν και οι ενδείξεις ανόδου της ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ΕΕ. Το σπάσιμο του δογματισμού είναι αναγκαίο για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων οδηγείται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης. Η Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής.

Πέρα όμως από τα οικονομικά ζητήματα, στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης περιλαμβάνονται και θέματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία της διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση; Πότε να περιμένουμε να ανοίξει η διαδικασία στη Βουλή;
Μέχρι το τέλος του μήνα θα συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας μεγάλης, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες, ακόμη και μεμονωμένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν. Η διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ποιοι πολιτικοί λόγοι επέβαλαν αυτή τη στάση;
Δύο απ' τους βασικότερους πυλώνες της πολιτικής μας αντίληψης. Η τήρηση του Συντάγματος κι η θεσμοθέτηση κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και νομιμότητας στη χρήση των δημόσιων αγαθών. Εξαιτίας της περίπου τριαντάχρονης προκλητικής αγνόησης των παραπάνω απ' τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννήθηκε και γιγαντώθηκε σταδιακά μια στρεβλή, προβληματική κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Αυτή αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος για διαπλοκή με παράγοντες της πολιτικής ζωής. Μιας και πολλά ιδιωτικά μέσα δεν υπήρξαν ποτέ βιώσιμα με όρους αγοράς, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονταν και ευνοούνταν πολιτικά, προέκυψαν και τα θαλασσοδάνεια. Αυτά τα ξέρουν οι συμπολίτες μας, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, τα έχουν περιγράψει πολιτικοί από χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανή αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας.

H κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πώς θα διαχειριστείτε το γεγονός ότι η δική σας κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση»;
Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας υπήρξε πράγματι πολύ ικανοποιητικό. Ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Επίσης, ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι το πρώτο βήμα για παροχή ενημέρωσης με ποιοτικότερο περιεχόμενο, για τηλεοπτικούς σταθμούς πραγματικά βιώσιμους, που θα λειτουργούν σε θεσμοθετημένο περιβάλλον χωρίς την ανάγκη διαπλοκής με το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» είναι προφανές πως απέχει παρασάγγας απ' την αλήθεια, δεν πρόκειται διόλου για τέτοιο. Η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται; Και γιατί; Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας; Αν, απ' την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο; Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει; Σίγουρα όχι τον ελληνικό λαό, που με ενθουσιασμό υποδέχτηκε πρωτίστως τους κανόνες που μπαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο και δευτερευόντως το μεγάλο τίμημα που θα μπει στα ταμεία του κράτους.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι άδειες για τους περιφερειακούς σταθμούς να δοθούν από το ΕΣΡ. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μεταχείρισή τους από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας;
Τίποτα δεν τη διαφοροποιεί ως προς την αρχή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος για τις άδειες προέβλεπε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Ήταν η αντιπολίτευση, με πρώτη τη ΝΔ, που μπλόκαρε τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση, να υπερασπιστεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να αποτρέψει την χορήγηση νόμιμων αδειών. Κάτι που ασφαλώς δε μπορούσε να γίνει ανεκτό από την κυβέρνηση.

Ελπίζουμε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και το πρωτοφανές οικονομικό αποτέλεσμα, να αναθεωρήσει η αντιπολίτευση τη στάση της και να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ώστε αυτό να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Προκαλεί χιλιάδες εργαζόμενους με δηλώσεις για το «μαύρο» στα κανάλια"

Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα προαναγγέλλει ο Μουζάλας

Τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, αναφέρει ότι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα όσοι πήραν το δικαίωμα να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, τα κακοποιά στοιχεία σε προαναχωρησιακά κέντρα και εάν χρειαστεί όλοι οι «μονοί» πρόσφυγες (χωρίς οικογένεια) «καθ' υπόθεση παράνομοι μετανάστες».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται πως υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-μαγαζιά και επισημαίνει ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό τα χρήματα να είχαν δοθεί στο ελληνικό κράτος.

Δηλώνει ότι ανησυχεί από το ενδεχόμενο δράσης τζιχαντιστών και προσθέτει ότι υπάρχει συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πριν αρχίσει να αναπτύσσεται.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα προαναγγέλλει ο Μουζάλας"

Ντε Μεζιέρ σε Αθήνα: Σας βοηθήσαμε, πάρτε τώρα πίσω πρόσφυγες

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια: «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντε Μεζιέρ σε Αθήνα: Σας βοηθήσαμε, πάρτε τώρα πίσω πρόσφυγες"

Κούγιας: Στο ταχύπλοο της Αίγινας βρίσκονταν άνθρωποι των οποίων τα ονόματα δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν

«Εκείνο για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι στο σκάφος αυτό βρίσκονταν άνθρωπος ή άνθρωποι, των οποίων, για κάποιον λόγο που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω, δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και οι οποίοι διέφυγαν είτε με το ένα φουσκωτό προς Αίγινα είτε με το σκάφος “Ντουέντε ΙΙ”» υποστηρίζει ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στην Αίγινα, Αλέξης Κούγιας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Realnews.

«Αντί να γίνει προανακριτικά αποκάλυψη της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών...αρχικά το Λιμεναρχείο Αίγινας και μετέπειτα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς...έκαναν οτιδήποτε για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αγνόησαν τις προανακριτικές καταθέσεις των παθόντων, που είναι οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες, ότι στο σκάφος δεν ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι αλλά ένα νεαρό ζευγάρι και για να συσκοτίσουν τα γεγονότα δεν έκαναν αυτονόητες προανακριτικές πράξεις, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να παραπληροφορήσουν εισαγγελέα και ανακρίτρια» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τη Realnews, σε τετρασέλιδο έγγραφό του, ο κ. Κούγιας χαρακτηρίζει «σενάρια» που κατασκευάστηκαν από τον 77χρονο κατηγορούμενο και το στενό του περιβάλλον όσα έχει αυτός καταθέσει.

Οι οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων καλούν την ανακρίτρια να δώσει εντολή να γίνει μια σειρά από ανακριτικές πράξεις, όπως το να ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα και βιολογικό υλικό από όλους όσους φέρονται να επέβαιναν στο «Ντουέντε» και να συγκριθούν με τα αποτυπώματα και το βιολογικό υλικό που βρέθηκαν στο σκάφος και δεν ταυτοποιήθηκαν με τον κατηγορούμενο. Επίσης, στο αίτημά τους οι επιβάτες του τουριστικού σκάφους που βυθίστηκε, επειδή η διαδικασία αυτή μπορεί να μην αποδώσει αποτελέσματα λόγω πιθανής εξαφάνισης αποτυπωμάτων από παρέμβαση τρίτου ή εξαιτίας καιρικών συνθηκών, καθώς το σκάφος έμεινε εκτεθειμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ζητούν να κληθούν να γνωστοποιήσουν οι τέσσερις επιβαίνοντες τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων που είχαν εκείνη την ημέρα και τον αριθμό ΙΜΕΙ των τηλεφωνικών συσκευών τους, καθώς και να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, η οποία θα αφορά τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, τις ώρες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και τις κεραίες που οι εν λόγω αριθμοί ενεργοποίησαν την ημέρα του περιστατικού.

Παράλληλα, ζητείται να κληθούν καταθέσουν οι Νεκτάριος Λεούσης και Ευαγγελία Βογιατζή, που φυγάδευσαν τον κατηγορούμενο, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων. Σημειώνεται επίσης πως ο Αλέξης Κούγιας κάνει λόγο για κεντρικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της κατάστασης και στις ενέργειες του κατηγορουμένου μετά το συμβάν.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας: Στο ταχύπλοο της Αίγινας βρίσκονταν άνθρωποι των οποίων τα ονόματα δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν"

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για «θερμό» φθινόπωρο- Πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης

Ανησυχεί η Ελληνική Αστυνομία για ένα «θερμό» φθινόπωρο με την κλιμάκωση της δράσης των κουκουλοφόρων και την πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής η στρατηγική σύγκρουσης και σχεδόν οι καθημερινές επιθέσεις κουκουλοφόρων στις διμοιρίες των ΜΑΤ περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στα Εξάρχεια κάνουν πολλούς στο εσωτερικό της Αστυνομίας αλλά και στην αντιπολίτευση να φοβούνται ένα θερμό φθινόπωρο με αφετηρία τις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ.

Υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ήπιας διαχείρισης που έχει επιλέξει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την ώρα που οι ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων ολοένα και αποθρασύνονται.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην Καθημερινή αστυνομικός με γνώση του θέματος «κάθε δύο ημέρες 150-200 πιτσιρικάδες με κουκούλες προκαλούν επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο πετώντας μολότοφ κατά διμοιριών και βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι εντολές που παίρνουμε από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είναι να μην κάνουμε τίποτα και να υποχωρούμε στα «ντου» των νεαρών.

Μόνο όταν η κατάσταση ξεφεύγει, για παράδειγμα όταν πυρπολούνται λεωφορεία ή η Πατησίων παραμένει κλειστή για ώρες δίνεται εντολή για συλλήψεις και προσαγωγές.» Ο ίδιος αστυνομικός σημειώνει ακόμη ότι στα επεισόδια των τελευταίων μηνών εκπαιδεύεται η νέα γενιά «μπαχαλάκηδων».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για «θερμό» φθινόπωρο- Πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης "

Χωρίς τον Ραχόι η σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα

Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, συναντώνται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να θέλουν να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν στη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.

Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που συγκαλεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβαση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».

Στη σύνοδο θα παραστούν (εκτός του Ισπανού εκπροσώπου) ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, François Hollande, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης:

α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.

β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.

γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Οι εργασίες της συνόδου θα αρχίσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης. Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ραχόι - Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η παρουσία του στην Αθήνα στην Σύνοδο των Μεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών, δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε στον Αλέξη Τσίπρα τη στήριξή του στη διοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο η Ισπανία, από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής Κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την σημασία που έχει η παρουσία της Ισπανίας στην σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου, με δεδομένη την κρισιμότητα των ζητημάτων που θα συζητηθούν σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και της περιοχής της Μεσογείου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τον Ραχόι η σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα"

Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. στα Ταμεία απειλεί τις συντάξεις

Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. ευρώ (2.225.524.110 €) στο ασφαλιστικό αποκαλύπτεται από το εξώδικο που έστειλε ο ΕΟΠΥΥ προς τις διοικήσεις πέντε Ταμείων, διεκδικώντας τις εισφορές ασθένειας (6% επί κύριων και επικουρικών συντάξεων) που ενθυλακώνουν τα Ταμεία και δεν αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Με έγγραφο που έστειλε υπό τη μορφή εξωδίκου η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στα μέσα Ιουνίου, σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ, ζητεί να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση (Απρίλιος 2016).

Το ποσό των οφειλών ξεπερνά για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο τα 2,25 δισ. ευρώ, καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα, οι αποδοθείσες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται σε 193 εκατ. και 194 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε μηνιαία βάση στα 347,5 εκατ. ευρώ.

Το δυσθεώρητο αυτό ύψος των οφειλών των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι κρυφό έλλειμμα για τους ασφαλιστικούς φορείς και αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε μη βιώσιμη πορεία, αφού, αν πλήρωναν αυτή τη στιγμή τα 2,25 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις.

Το έλλειμμα αυτό μεταφέρεται, λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον ΕΟΠΥΥ και πέφτει στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, καθώς, χωρίς λεφτά, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει στην ώρα τους τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων, στις οποίες συμμετέχει το κράτος.

«Η μη απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών Υγείας όσο και των ασφαλισμένων», αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο και τονίζεται ότι έχει «αντίκτυπο τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρέος αυτό αποτελεί κρυφή «βόμβα» για τις συντάξεις και μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυσή του, αυξάνεται, αντί να μειώνεται, παρά την αύξηση των εισφορών ασθενείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η κυβέρνηση από πέρυσι τον Ιούνιο.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. στα Ταμεία απειλεί τις συντάξεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news