facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με μείωση σύνταξης

«Πάγωμα» των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ επεξεργάζεται η κυβέρνηση,επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της "Αγοράς"

Το κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 1%-1,5%, ενώ ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές του.

Ο χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μπορεί να διαγράφεται από τον ασφαλιστικό χρόνο. Στην πράξη αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, λιγότερα χρόνια ασφάλισης και συνεπώς μειωμένη σύνταξη.

Η πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση με την τρόικα προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Η... πατρότητα της πρότασης που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, με στόχο να κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών με την έναρξη της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης, ανήκει στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ).Η πρόταση βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Κοστέλο ο οποίος αντιμετωπίζει θετικά το σχετικό αίτημα.

Η κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως τρόπο να τονώσει τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Η κατάσταση στον Οργανισμό κρίνεται άκρως ανησυχητική καθώς από τους 701.148 ασφαλισμένους του, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο (241.367 άτομα), με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν πλέον τα 12 δισ. ευρώ.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με μείωση σύνταξης"

«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρων μέσω συμψηφισμών με ΕΝΦΙΑ

Σε παγίδα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφές φόρων εισοδήματος με βάση τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων και οι οποίοι δεν είχαν καμία οφειλή προς το Δημόσιο μέχρι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται η ισχύουσα από το 2011 διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, με την οποία προβλέπεται συμψηφισμός απαιτήσεων από τις ΔΟΥ με χρέη προς αυτές.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εφόσον δεν έλαβαν τις επιστροφές μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν πλέον να τις εισπράξουν, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη τους υποχρεώνει να τις συμψηφίσουν με ολόκληρα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2016, χάνοντας το δικαίωμα σταδιακής εξόφλησης των ποσών αυτών σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του έτους 2016, δηλαδή από τις 29 Αυγούστου 2016 και μετά, δημιουργήθηκαν νέες οφειλές προς το Δημόσιο για όλους τους δικαιούχους επιστροφών φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους, οι οποίοι δεν τις είχαν λάβει μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ετσι η ευκαιρία είσπραξης των επιστροφών εις το ακέραιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χάθηκε πλέον φέτος για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, καθώς σύμφωνα με διάταξη που ισχύει από το 2011 (άρθρο 11 του ν. 3943/2011 που τροποποίησε το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) προϋπόθεση για την καταβολή οποιασδήποτε επιστροφής φόρου από το Δημόσιο είναι να μην υπάρχει καμία οφειλή του δικαιούχου προς το Δημόσιο – ληξιπρόθεσμη ή μη!

Εφόσον υπάρχει τέτοια οφειλή, πρέπει να γίνει συμψηφισμός ολόκληρου του ποσού της οφειλόμενης από το Δημόσιο επιστροφής φόρου με ολόκληρο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο! Δηλαδή, από τις 29-8-2016 και μετά προϋπόθεση για την είσπραξη οποιασδήποτε επιστροφής φόρου από φυσικό πρόσωπο ιδιοκτήτη ακινήτων είναι ο συμψηφισμός της επιστροφής με ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ του 2016!

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρων μέσω συμψηφισμών με ΕΝΦΙΑ"

Νέος νόμος για τα αυθαίρετα: Ψαλίδι στα πρόστιμα και πολλές χάρες

Τη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα έθεσε σήμερα, Πέμπτη, σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» περιλαμβάνει και γενικότερες διατάξεις πολεοδομικού και χωροταξικού περιεχομένου


Γενικότερα, βάσει των νέων διατάξεων μειώνονται τα πρόστιμα για τις μικρές υπερβάσεις δόμησης, κατηγοριοποιούνται τα παράβολα ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας, προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις του προστίμου για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών –π.χ. 70% για μακροχρόνια ανέργους και 80% για δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου– και αυξάνονται σε 80 οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής.

Επίσης, ισχύει ο γενικός κανόνας «…όσο πιο παλιό το αυθαίρετο, τόσο πιο φθηνή η νομιμοποίηση».

Κατηγορίες και πρόστιμα

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ξεχωριστές κατηγορίες αυθαιρέτων, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων και τον χρόνο κατασκευής τους. Για παράδειγμα:

* Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με αποκλειστική χρήση κατοικία, που υφίστανται προ του έτους 1975 (ολοκλήρωση προ της 9.6.1975) εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή μόνο παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Στις περιπτώσεις που έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία η υπαγωγή υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία.

* Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (ανεξαρτήτως αριθμού) εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, με 500 ευρώ παράβολο και χωρίς την καταβολή προστίμου. Πρόκειται για προσθήκες μόνωσης εξωτερικά στις όψεις, αλλαγές των διαστάσεων των εξωστών έως 10%, αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων, κατασκευή πέργολας, οικίσκων για αντλητικές εγκαταστάσεις, εργασίες διαμόρφωσης εδάφους ύψους έως ένα μέτρο, αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου έως 5% (εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του 2%) κ.λπ. Μόνο παράβολο καταβάλλεται και για τη διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου.

* Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που αποδεδειγμένα προϋφίστανται της 1ης Ιανουαρίου 1983, καταβάλλεται μόνο το 15% του προστίμου. Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 1.1.1983 έως 1.1.1993, καταβάλλεται 60% του προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 1.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται 80% του προστίμου.

* Το πρόστιμο για εξώστες, πατάρια, σοφίτες κ.ά. που δεν αποτελούν αυτοτελείς χώρους υπολογίζεται με μειωτικό συντελεστή 70% (στον προηγούμενο νόμο ήταν 50%).

* Μόνο παράβολο 500 ευρώ καταβάλλεται για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κύριο σε κύριο χώρο και από βοηθητικό σε βοηθητικό.

* Για την υπαγωγή αυθαίρετων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (όπου δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή η χρήση κατά την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης) σε παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλης και δύο οικοδομικά τετράγωνα από τη θάλασσα, το πρόστιμο προσαυξάνεται με συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης 20%.

* Μόνο με παράβολο νομιμοποιούνται και κατοικίες που βρίσκονται σε στάσιμους οικισμούς (χωρίς πληθυσμιακή αύξηση) οι οποίοι βρίσκονται 5 χλμ. από τη θάλασσα.

Αυθαίρετα τακτοποιημένα ή μη από προηγούμενους νόμους

Όσα αυθαίρετα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής τους σε προηγούμενους νόμους εξαιρούνται της κατεδάφισης.

Για όσες αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης δεν ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα η υπαγωγή στις διατάξεις διατήρησης των προηγούμενων νόμων 3843/2010, 4014/2011 και 4178/13, δηλαδή δεν καταβλήθηκε εμπροθέσμως το σύνολο του προστίμου και δεν αναρτήθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο. Όμως, τα καταβληθέντα ποσά συμψηφίζονται με το οφειλόμενο πρόστιμο όπως υπολογίζεται με τον νέο νόμο και στην περίπτωση που προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου με βάση τις νέες διατάξεις η διαφορά δεν επιστρέφεται.

Σε κάθε περίπτωση η 28η Ιουλίου 2011 παραμένει «κόκκινη γραμμή» και κανένα αυθαίρετο που χτίστηκε μετά δεν θα μπορεί να υπαχθεί για τακτοποίηση στη ρύθμιση.

Γενναίες εκπτώσεις για ευαίσθητες ομάδες

Για νομιμοποίηση αυθαιρέτου καταβάλλουν:

* το 30% του προστίμου οι μακροχρόνια άνεργοι, για κύρια κατοικία. Κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

* το 20% του προστίμου άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για την κύρια κατοικία. Κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

* το 15% του προστίμου άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

* το 20% του προστίμου, άτομα με αναπηρία (ΑΜεΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά, με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Αφορά μόνο κύρια κατοικία.

* το 20% του προστίμου οι παλιννοστούντες ομογενείς, για κύρια κατοικία. Το ίδιο ισχύει και για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης, και για τα ακίνητα αυτών στη Θράκη, για τους οποίους, ειδικά, στην περίπτωση ελλείψεως τίτλων ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

* το 20% οι πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, για κύρια κατοικία. Για δευτερεύουσα κατοικία έως 80 τ.μ, καταβάλουν 50% του προστίμου.

* το 30% οι τρίτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ για κύρια κατοικία. Το ίδιο ισχύει και για μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίσης, υπερχρεωμένο φυσικό πρόσωπο του οποίου η κύρια κατοικία έχει εξαιρεθεί από την εκποίηση με δικαστική απόφαση δικαιούται αναστολή ενός έτους από την καταβολή των δόσεων του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Συγχωροχάρτι για τις μικρές υπερβάσεις δόμησης

Θεωρούνται αποδεκτές αποκλίσεις, δεν συνιστούν αυθαιρεσίες και δεν απαιτούν αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας (ή διόρθωση - τροποποίηση των τίτλων κτήσης) κατ’ εξαίρεση:

ί. Υπερβάσεις έως 2% στις περιμετρικές διαστάσεις του κτιρίου από τις αναγραφόμενες στην οικοδομική άδεια ή την άδεια δόμησης, μετρούμενες σε διαστάσεις κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα - επενδύσεις),

ίί. Αποκλίσεις επί εμβαδμετρήσεων οικοπέδων που έχουν συμπεριληφθεί σε διοικητικές πράξεις και δικαιοπραξίες εν γένει:
α. ποσοστού ±5%, για οικόπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού
β. ποσοστού ±10%, για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Μεταφορά συντελεστή δόμησης, Τράπεζα Γης και μεγάλες υπερβάσεις

Στο νομοσχέδιο η περίφημη Τράπεζα Γης, η οποία είχε θεσμοθετηθεί το 2013, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, μετονομάζεται σε Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων. Η Τράπεζα είχε στόχο την περιβαλλοντική αποκατάσταση από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με μεταφορά συντελεστή δόμησης. Όμως δεν μπορούσε να λειτουργήσει καθώς δεν είχαν οριστεί ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης (η σχετική ΚΥΑ με τις προδιαγραφές των ζωνών εκδόθηκε στις 28 Ιουλίου 2016).

Μέσω της Τράπεζας Γης θα μπορούν πλέον να τακτοποιηθούν οι μεγάλες παραβάσεις με υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης άνω του 40%, και όπως αναφέρεται θα «διατηρούνται και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση». Οι διατάξεις του Ν. 4178/13 (κατηγορία 5 του άρθρου 9) για τη νομιμοποίησή τους παραμένουν έως σήμερα κενό γράμμα διότι ο νομοθέτης προέβλεπε ότι η «τακτοποίηση» θα ολοκληρωνόταν με ανταλλαγή ή εξαγορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης.

Ακίνητα για τα οποία θα επιτρέπεται να εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης είναι κοινόχρηστοι χώροι σε περιοχές εγκεκριμένων σχεδίων πόλης, διατηρητέα κτίρια, ακίνητα με οικοδομήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, ακίνητα για τα οποία υφίστατο δικαίωμα δόμησης και επιβλήθηκε εκ των υστέρων ολική απαγόρευση δόμησης, ακίνητα οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται εντός ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, πρώην στρατόπεδα κ.λπ.

Δύο «θολές» διατάξεις

Δύο διατάξεις πρέπει να αποσαφηνιστούν από το υπουργείο καθώς η διατύπωσή τους αφήνει πολλά ερωτηματικά. Έτσι, ενώ στο άρθρο 94 (παρ. 3) αναφέρει ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου τα κτίσματα που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, εξαιρεί τα κτίσματα των οποίων οι άδειες ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση άνευ υπαιτιότητας του ενδιαφερομένου ή λόγω τυπικών παραλείψεων της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας αρχής. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρεται, καταβάλλεται για κάθε ιδιοκτησία μόνο το παράβολο χωρίς απαίτηση καταβολής οποιουδήποτε προστίμου.

Επίσης, στο άρθρο 103 είναι αξιοσημείωτο ότι αναφέρεται ξεχωριστά στις αυθαίρετες τουριστικές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί, μετά την καταβολή σχετικού προστίμου, σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν νομίμως έως την 28.7.2011.

Αυτές μπορούν να υπαχθούν στον νόμο, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής.

Νομιμοποιήσεις κατά παρέκκλιση

Σε όλους τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορούσε να υπαχθεί κτίσμα που βρισκόταν σε δάσος, δασικές εκτάσεις, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, όχθη, ρέμα, αρχαιολογικό χώρο και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Το ίδιο προβλέπεται και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Ωστόσο, στον νέο νόμο, κατά παρέκκλιση, μπορούν να υπαχθούν (χωρίς περιορισμούς), μεταξύ άλλων, αυθαίρετα κτίρια και εγκαταστάσεις:

* ιδιοκτησίας του Δημοσίου, εφόσον αποδεδειγμένα εκτελέστηκαν ή εγκαταστάθηκαν από αυτό και εξυπηρετούν κοινωφελή σκοπό

* που στεγάζουν υποδομές δικαιοσύνης και ανήκουν στο Δημόσιο ή στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων ή σε νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης,

* πoυ χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών και θρησκευτικών σκοπών των γνωστών θρησκειών και δογμάτων.

* που χρησιμοποιούνται ως σχολεία και ως κτίρια προνοιακών δομών των δήμων και της ΟΣΚ ΑΕ.

* αθλητικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών σε αυτές κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αθλητικών σωματείων που έχουν ανεγερθεί σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο, από ΝΠΔΔ ή δήμους. Ισχύει και για αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε αθλητικά σωματεία και έχουν αγορασθεί από τα ίδια πριν από το 1983.

Προθεσμίες, διευκολύνσεις, εκπτώσεις και ποινές

* Η υπαγωγή στον νέο νόμο ορίζεται από τη δημοσίευσή του έως τις 8 Οκτωβρίου 2018.

* Το πρόστιμο καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις.

* Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης τότε το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

* Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.

* Σε περίπτωση καταβολής 30% του προστίμου σε έναν μήνα από την υπαγωγή παρέχεται έκπτωση 10% επί του προστίμου.

Επίσης προβλέπονται εκπτώσεις για όσους βιαστούν να νομιμοποιήσουν:
α. Κατά 20%, εφόσον το αυθαίρετο υπαχθεί στις νέες διατάξεις έως τις 8.2.2017.
β. Κατά 10%, εφόσον το αυθαίρετο υπαχθεί στις νέες διατάξεις από τις 9.2.2017 έως τις 8.8.2017.

Όσοι ολοκληρώσουν και τις προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης θα έχουν έκπτωση από 30% έως 60%, ανάλογα με τη σεισμική επικινδυνότητα της κάθε περιοχής.

Το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις από τις 9.8.2017 έως τις 8.2.2018 και κατά 20% μετά τις 9.2.2018.

Απαγόρευση εμπράγματων δικαιοπραξιών σε αυθαίρετα

Καμία μεταβίβαση ή εκμετάλλευση αυθαιρέτου (πώληση ή ενοικίαση), αλλά ούτε γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, δωρεά θα μπορεί να γίνει εάν δεν έχει νομιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης».

Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται αυθαίρετα που υφίστανται προ του 1955, ή είχαν απαλλαγεί από την κατεδάφιση με τους νόμους 720/1977, 1337/1983, 1512/1985, 3399/2005 ή που έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 ή 3843/2010 και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές, Επίσης, εξαιρούνται και τα αυθαίρετα για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου βάσει των νόμων 4014/2011 και 4178/13.

Υπολογισμός προστίμου

Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών στις 20.1.2016, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων που ορίζονται σε ειδικό παράρτημα του νομοσχεδίου, όπου απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων).

Παράβολα

Το ειδικό παράβολο που καταβάλλεται για κάθε νομιμοποίηση για πρώτη φορά κατηγοριοποιείται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του αυθαιρέτου:
* 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.
* 500 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ.
* 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.
* 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ. και
* 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερο των 5000 τ.μ.

Το παράβολο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος νόμος για τα αυθαίρετα: Ψαλίδι στα πρόστιμα και πολλές χάρες"

Αλαφούζος: Απόλυτα συνεπής η Καθημερινή στις δανειακές της υποχρεώσεις

Δάνεια συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ έχει λάβει ο όμιλος Καθημερινή ΑΕ και είναι όλα με εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν το 100% και άμεσα ρευστοποιήσιμες, ενώ ποτέ δεν υπήρξε καμία ληξιπρόθεσμη δανειακή οφειλή. Αυτό δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο βασικός μέτοχος, με ποσοστό 26%, του ομίλου «Καθημερινή ΑΕ», Θ.Αλαφούζος.

Όπως είπε ο κ. Αλαφούζος, η θυγατρική «Αργοναύτης» έλαβε από το εξωτερικό, και ειδικότερα από την Credit Swiss δάνειο ύψους 47 εκατ. ευρώ και οι «Καθημερινές εκδόσεις» πήραν δάνειο από τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, κυρίως από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αλαφούζος διαβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματικός του όμιλος ήταν και είναι απόλυτα συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις, τόνισε ότι το ελληνικό ομολογιακό δάνειο που πήρε η εφημερίδα «Καθημερινή» το 2014 είναι πλήρως καλυμμένο, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος έβαλε από την τσέπη του 21 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Το ομολογιακό δάνειο που πήραμε προκειμένου να αντικατασταθούν αλληλόχρεοι λογαριασμοί είναι πλήρως καλυμμένο και όποια επιχείρηση είχε να δώσει αυτές τις εγγυήσεις θα το έπαιρνε. Για το δάνειο αυτό βάλαμε εγγύηση δύο κτίρια σε Φάληρο και Κορωπί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαφούζος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το εκδοτικό κομμάτι είναι ένα μικρό ποσοστό τζίρου της μητρικής εταιρίας «Καθημερινή ΑΕ», ενώ χαρακτήρισε ψευδείς αιτιάσεις περί αδυναμίας εξόφλησης των τόκων παλαιού δανείου, γι’ αυτό το λόγο πήρε από την τράπεζα παράταση για την καταβολή τους, ώστε να προλάβει να πάρει ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ.

«Δεν υπήρχε κανένα ληξιπρόθεσμο δάνειο και καμία καθυστέρηση στην εξόφληση τόκων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στο κοινοπρακτικό δάνειο που πήραμε, υπάρχουν εγγυήσεις και προϋποθέσεις για την αποπληρωμή του. Δημιουργήθηκε αφού οι τράπεζες αξιολόγησαν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να μπουν σαφείς δόσεις και να αντικατασταθούν οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί», υπογράμμισε ο κ. Αλαφούζος και συνέχισε λέγοντας:

«Δόθηκαν για το δάνειο άμεσα ρευστοποιημένες εγγυήσεις στις τράπεζες, και έγιναν αξιολογήσεις από αυτές το 2014. Μπήκαν εγγυήσεις με ακίνητα σημερινής αξίας 24 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν εκχωρηθεί για το κοινοπρακτικό δάνειο οι εισπράξεις διανομής της εταιρείας, ύψους 15 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις πελατών ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έχουν δεσμευτεί τα sides, τα εμπορικά σήματα. Οι τράπεζες έχουν πολλαπλή εξασφάλιση, μεγαλύτερη από τον δανεισμό. Ταυτόχρονα, η μητρική εταιρεία που είναι κερδοφόρα, έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή του. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν επαρκούν τα έσοδα θα πρέπει να φέρει χρήματα από αλλού για την αποπληρωμή των δόσεων».

Αναφερόμενος στις «Καθημερινές εκδόσεις» και ειδικότερα στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Αλαφούζος αφού διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων του ομίλου δεν ασχολείται με τον Τύπο, σημείωσε ότι το 2014 έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ μπήκαν παράλληλα ποσά με διάφορους τρόπους, από τη θυγατρική ναυτιλιακή εταιρεία «Αργοναυτική ΑΕ», προς υποστήριξή της.

«Πρόσφατα έβαλα 21 εκατ. ευρώ, γι' αυτό οι τράπεζες είχαν διάθεση και όρεξη να έρθουν να βοηθήσουν να οργανωθεί η εταιρεία» είπε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αλαφούζος στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την οικονομική κρίση.

«Έγινε μεγάλη προσπάθεια το διάστημα της κρίσης, και καταφέραμε με εξωστρεφείς δραστηριότητες να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και τελικά καταφέραμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης έγιναν απολύσεις, χάσαμε το 20% του προσωπικού μας, το 10% έφυγε με πρόγραμμα εθελούσιας, παράλληλα προσλάβαμε άτομα σε άλλες δραστηριότητες μας. Σήμερα λειτουργεί οριακά, καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα και μέρος των τόκων ό,τι λείπει πληρώνονται από άλλες θυγατρικές εταιρείες», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κάθε φορά που η εταιρεία "Καθημερινές εκδόσεις" είχε δυσκολίες, η "μαμά" "Καθημερινή ΑΕ" που είναι η μητρική εταιρεία και είναι κερδοφόρα, ερχόταν να την ενισχύσει».

Ερωτώμενος ειδικότερα για τη βιωσιμότητα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο κ. Αλαφούζος υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο χρονιές έχει ισορροπήσει.

«Μετά την αναδιοργάνωση, καλύπτει πλήρως το λειτουργικό της κόστος και τους τόκους του δανείου και ό,τι λείπει συμπληρώνεται από τη «μητέρα».Η «μαμά», κάθε φορά που οι θυγατρικές εταιρείες, οι «κόρες», έχουν δυσκολίες έρχεται να τις βοηθήσει», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι η εφημερίδα δεν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, και ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα συμψηφισμού δανείων με διαφήμιση.

«Θεωρώ ότι είναι εκτός σωστής πρακτικής. Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο, και για την Καθημερινή είναι ανήκουστο, δεν υπάρχει αυτό», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν συμμετέχει η εκδοτική εταιρεία του σε δουλειές του Δημοσίου ο κ. Αλαφούζος ήταν αρνητικός.

«Σήμερα έχουμε σημαντικότατες βιομηχανικές μονάδες και για λόγους πρακτικούς αποφεύγουμε να το κάνουμε και δεν συμμετέχουμε στους δημόσιους διαγωνισμούς. Εμείς λέμε, έχουμε αυτή την αντίληψη, άσε καλύτερα, ας δουλέψω με ιδιώτη γιατί κάποιος μπορεί να μου πει ότι επειδή είστε μέσο ενημέρωσης, γι’ αυτό σας δώσανε χαριστικά τη δουλειά», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Αλαφούζος διέψευσε ότι έχει οποιοδήποτε περιουσιακό ή ακίνητο στοιχείο στη Μύκονο, τονίζοντας ότι όλα αυτά που λέγονται έχουν τη ιδιότητα «ρίχνουμε λάσπη και όπου καθίσει».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαφούζος: Απόλυτα συνεπής η Καθημερινή στις δανειακές της υποχρεώσεις"

Αγανάκτηση της Κορακάκη από την εικόνα του σκοπευτηρίου της! (φωτό -vid)

Πρώτη μέρα προπόνησης, σήμερα (Πέμπτη, 1/9) για την Ολυμπιονίκη, Άννα Κορακάκη, η οποία, μετά τους Αγώνες στο Ρίο, είχε την ευκαιρία να χαλαρώσει για λίγες μέρες.

Η Ελληνίδα, «χρυσή» και «χάλκινη» σκοποβόλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, βρέθηκε, λοιπόν, για πρώτη φορά (μετά την τεράστια επιτυχία της) στον χώρο του σκοπευτηρίου, εκεί όπου έκανε τις προπονήσεις της, ξεκινώντας αυτήν τη φορά την προσπάθειά της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυπέλλων, που θα γίνει στην Ιταλία, αρχές Οκτώβρη. Και αυτό που αντίκρισε, ήταν χειρότερο από αυτό που περίμενε...

inner

«Είχα σοκαριστεί από τις φωτογραφίες που είχα δει από το Ρίο μέσω Ίντερνετ... Αλλά το σοκ όταν έφτασα εδώ και είδα τον χώρο ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Έχω, ήδη, δηλώσει ότι είμαι πάρα πολύ απογοητευμένη. Περισσότερο εκνευρισμένη είμαι και απογοητευμένη.

Περίμενα, έπειτα και από κάποιες συνεννοήσεις, να βρω ένα ξύλινο σπιτάκι, το οποίο είχαν πει ότι θα το τοποθετήσουν εδώ, ώστε να μπορώ να κάνω τις προπονήσεις μου για τον τελικό Παγκοσμίων Κυπέλων, που είναι σε λιγότερο από έναν μήνα στην Ιταλία» δήλωσε η Άννα Κορακάκη. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πατέρας και προπονητής της, Τάσος Κορακάκης.

inner



skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγανάκτηση της Κορακάκη από την εικόνα του σκοπευτηρίου της! (φωτό -vid) "

Λαγκάρντ: Χωρίς αναδιάρθρωση χρέους το ΔΝΤ δεν μετέχει στο πρόγραμμα

Νέο μήνυμα σε Αθήνα και Βερολίνο απέστειλε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους το ΔΝΤ «δεν είναι έτοιμο» να μετάσχει στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.

«Δεν είμαστε μέρος του προγράμματος, γιατί έχω πει επανειλημμένα ότι το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες. Πρώτον, πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, και δεύτερον το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο βάσει των δεδομένων και των μετρήσεών μας, και μέχρι στιγμής, αυτό δεν συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου στο πρακτορείο Reuters.

H Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως «ενθαρρυμένη» από τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Χωρίς αναδιάρθρωση χρέους το ΔΝΤ δεν μετέχει στο πρόγραμμα"

Το ΔΝΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ

Το ΔΝΤ συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Κομισιόν στην επιστολή της για την ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση Γεωργίου. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της οικονομίας.

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ"

Υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας η πλειονότητα των Βρετανών

Υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας τάσσονται στην πλειονότητά τους οι Βρετανοί, ενώ σχεδόν οι μισοί συμφωνούν με την απαγόρευση του μπουρκίνι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 57%) από τους 1.668 που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, δήλωσαν υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας, του ισλαμικού ενδύματος που κρύβει όλο το σώμα και το πρόσωπο. Ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25%) διαφωνεί με τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου.

Όσον αφορά το μπουρκίνι, το ολόσωμο μαγιό που καλύπτει και τα μαλλιά και έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στη γειτονική Γαλλία, οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι: το 46% θέλει να κριθεί παράνομο αλλά το 30% δηλώνει αντίθετο με την απαγόρευσή του.

Οι γνώμες διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες των ερωτηθέντων. Έτσι, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών διάκεινται πιο ευνοϊκά απέναντι στην απαγόρευση της μπούρκας (78%) ενώ μόνο το 34% των νέων ηλικίας 18-24 ετών συμφωνεί με το μέτρο αυτό. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για το μπουρκίνι: στους άνω των 65 ετών συμφωνεί με την απαγόρευση το 63% ενώ στην ομάδα 18-24 συμφωνεί μόνο το 26%.

Στη Βρετανία κανένας νόμος δεν απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μπούρκα. Το 2007 ωστόσο το υπουργείο Παιδείας με οδηγία του επέτρεψε στους διευθυντές σχολικών μονάδων να απαγορεύουν το νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια. Βρετανοί δικαστές έχουν επίσης αρνηθεί σε γυναίκες καλυμμένες με μπούρκα να καταθέσουν σε δικαστήρια γιατί το ένδυμά τους καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας η πλειονότητα των Βρετανών "

Κατά 14,5% λιγότεροι οι Ελληνες μέχρι το 2050 -Συρρίκνωση του πληθυσμού προβλέπει διεθνές ινστιτούτο της Βιέννης

Τη συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 14,5% έως το 2050, προβλέπει το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Αναλύσεων Συστημάτων (IIASA) της Βιέννης.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα -και κατά μέσο όρο- ο πληθυσμός στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 6,6% σε σχέση με σήμερα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Ινστιτούτου, συρρίκνωση μέχρι το 2050 θα παρουσιάσουν επίσης, οι πληθυσμοί σε μία σειρά ανατολικοευρωπαικών χωρών, με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται στη Μολδαβία (κατά 42,7%) και να ακολουθούν οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία (μείον 35,6%), η Λετονία (μείον 30%) και στη συνέχεια η Βουλγαρία (μείον 25%), η Κροατία (μείον 21,6%) και η Ουκρανία (μείον 19%).

Αντίθετα, μία εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού, και αυτό εξαιτίας κυρίως της μετανάστευσης, προβλέπει το Ινστιτούτο (το οποίο έχει την έδρα του στο προάστιο Λάξενμπουργκ της Βιέννης) στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στη Νορβηγία, όπου αναμένει μία αύξηση του πληθυσμού κατά 54% και στη Σουηδία (κατά 40%).

Η μετανάστευση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο και στην αύξηση του πληθυσμού της Αυστρίας, ο οποίος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, θα είναι το 2050 κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους μεγαλύτερος από ό,τι σήμερα (αύξηση κατά 22 %), φθάνοντας τα 10,5 εκατομμύρια (έναντι των 8,7 εκατομμυρίων την 1η Ιανουαρίου του 2016) ενώ, χωρίς τη μετανάστευση θα υπήρχε μία συρρίκνωσή του στα 7,9 εκατομμύρια.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Αναλύσεων Συστημάτων προβλέπει αυξήσεις πληθυσμών έως το 2050, ανεξάρτητα από τη μετανάστευση, στην Ιρλανδία (αύξηση κατά 27,6%), στην Ισλανδία (25,2%), ενώ για το Λουξεμβούργο προβλέπεται σχεδόν ένας διπλασιασμός του πληθυσμού του (αύξηση κατά 90%).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Αυστριακής στατιστικής υπηρεσίας, μέσα στο 2015 η μετανάστευση υπήρξε καθοριστική για την αύξηση του πληθυσμού στην Αυστρία κατά 115.000 πρόσωπα, ο οποίος την 1η Ιανουαρίου του 2016 αριθμούσε 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, κατά 1,3% περισσότερους από ένα χρόνο νωρίτερα, και αυτό παρά το γεγονός ότι το "ισοζύγιο" γεννήσεων - θανάτων ήταν αρνητικό.

Συνολικά την 1η Ιανουαρίου 2016 ζούσαν στην Αυστρία 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν την αυστριακή υπηκοότητα, δηλαδή, σε ποσοστό 14,6% του συνολικού πληθυσμού (το ποσοστό αυτό ήταν το 2015 στο 13,3%).

Σχεδόν το ήμισυ των κατοίκων της χώρας που δεν έχουν την αυστριακή υπηκοότητα (ποσοστό 48,7% ή 617.000) προέρχονται από χώρες - μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, έχοντας αυξηθεί κατά 46.300 πρόσωπα ή κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο αριθμός των κατοίκων που προέρχονται από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ, αυξήθηκε πέρυσι κατά 75.000 πρόσωπα (13%) και ανέρχεται σήμερα σε 650.000 πρόσωπα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν σε πολίτες από τρίτες χώρες ήταν οι Σύροι (αύξηση κατά 21.800 πρόσωπα), Αφγανοί (αύξηση κατά 18.300) και Ιρακινοί (10.000), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις από χώρες της ΕΕ ήταν εκείνες από Ρουμανία (αύξηση κατά 9.600), Ουγγαρία (8.700), Γερμανία (6.000), όπως επίσης αύξηση σημείωσαν οι προερχόμενοι από Κροατία, Πολωνία και Σλοβακία.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά 14,5% λιγότεροι οι Ελληνες μέχρι το 2050 -Συρρίκνωση του πληθυσμού προβλέπει διεθνές ινστιτούτο της Βιέννης "

Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα μέλη και εγκέφαλοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος που χρησιμοποιούσαν οι ναζί σε πειράματά τους

Τα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν από τον ναζιστή νευροεπιστήμονα Julius Hallervorden που είχε πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του πάνω στους εγκεφάλους των εκτελεσθέντων κρατουμένων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Άουσβιτς

Το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν. Οι κτηνωδίες των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξακολουθούν να σοκάρουν καθώς νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως. . Ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Μόναχο ανακάλυψε βάζα τα οποία περιείχαν ανθρώπινα μέλη και εγκεφάλους θυμάτων από τα μακάβρια πειράματα που διεξάγονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ειδικότερα το ψυχιατρικό ινστιτούτο Max Planck έκανε την μακάβρια ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ανακαίνισης το περασμένο έτος, αλλά μόλις αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησαν οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με την εφημερίδα Arutz Sheva.

Τα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν από τον ναζιστή νευροεπιστήμονα Julius Hallervorden ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του πάνω στους εγκεφάλους των εκτελεσθέντων κρατουμένων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Άουσβιτς.

«Ντρεπόμαστε για αυτά τα ευρήματα και την ανακάλυψή τους» δήλωσε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του. «Θα ενημερώσουμε το κοινό με οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία που έρχεται στο φως με πλήρη διαφάνεια».

Ήδη έχει συσταθεί μια επιτροπή έχει συσταθεί για την ταυτοποίηση των θυμάτων με στόχο τη ταφή τους σε έναν ομαδικό τάφο. Ωστόσο η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Ο Hallervorden ήταν επικεφαλής του τμήματος νευροπαθολογίας στο Ινστιτούτο Kaiser Wilhelm κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη δίκη της Νυρεμβέργης παραδέχθηκε πως χρησιμοποιούσε ανθρώπινα δείγματα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Αυτοί οι εγκέφαλοι προσέφεραν θαυμάσιο υλικό, καθώς προέρχονταν από ψυχικά φτωχούς, ανθρώπους με δυσμορφίες αλλά και άρρωστα παιδιά. Φυσικά και δέχτηκα τους εγκεφάλους. Δεν ανησυχούσα για το από πού προέρχονταν ούτε για το πώς κατέληξαν σε εμένα» είχε δηλώσει στη δίκη του.

Το ινστιτούτο έλαβε επίσης μέρη από τον περιβόητο ναζιστή «Άγγελο του Θανάτου» Josef Mengele (Γιόζεφ Μένγκελε) που χειρουργούσε έξω από το στρατόπεδο του Άουσβιτς και ήταν γνωστός για τα μακάβρια πειράματά του τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά χωρίς αναισθησία.

Έκανε ενέσεις απευθείας στις κόρες των ματιών των παιδιών σε μια προσπάθεια να τα βάψει μπλε και ήταν γνωστό που είχε μία γοητεία για τα δίδυμα, χιλιάδες εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των μελετών του που τα τεμάχιζε από περιέργεια. Σε μια νύχτα, μάλιστα, σκότωσε 14 ζευγάρια διδύμων προκειμένου να τα μελετήσει.

Σημειώνεται ότι κατά τις έρευνές του ο Hallervorden μαζί με τον εταίρο του ναζί Hugo Spatz ανακάλυψαν την κινάση του Παντοθενικού που σχετίζεται με μια νευροεκφύλιση του εγκεφάλου. Η νόσος αρχικά ονομάζονταν «σύνδρομο Hallervorden–Spatz» όμως άλλαξε η ονομασία όταν έγινε γνωστό πως οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν τη νόσο.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα μέλη και εγκέφαλοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος που χρησιμοποιούσαν οι ναζί σε πειράματά τους"

Τέλος ο δωρεάν εμβολιασμός για τον ιό των HPV από την 1η Ιανουαρίου του 2017

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στη χώρα μας, παρόλο που το εμβόλιο γίνεται δωρεάν και αυτό θα ισχύει έως τέλος του 2016, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017, παύει ο δωρεάν εμβολιασμός για τον HPV στις ηλικίες από 18 - 26 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Αρεταίειου» νοσοκομείου, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV ανέρχεται σήμερα στο 40%, ενώ στην Αυστραλία αγγίζει το 95%. «Δεδομένης της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων, οι οποίοι γενικά φοβούνται τα εμβόλια, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό αυτό», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 10ο Αθηναϊκό Συνέδριο για την Γυναικεία Υγεία και Νοσηρότητα, ο Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, Ενδοκρινολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής, του «Αρεταίειου» νοσοκομείου.

Το ότι από το 2017, το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει, ανέφερε ο Γεώργιος Κρεατσάς, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο.

Μάλιστα, όπως είπε, στους προσεχείς μήνες θα προτρέψουμε τους συναδέλφους μας, όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη στις νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ_ΜΠΕ, στη χώρα μας το εμβόλιο είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη σύσταση και αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV.

Ειδικότερα, η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε στα 11 έτη. Το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα κορίτσια 11-15 ετών και για τις γυναίκες 15-26 ετών, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην αρχικά προτεινόμενη ηλικία. Επιπλέον, οι δόσεις του εμβολίου μειώθηκαν σε 2 από 3 για τις νεότερες εφήβους, γεγονός που ευνοεί την αύξηση της συμμόρφωσης και άρα της εμβολιαστικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτείνει δύο δόσεις για τις ηλικίες 11-15 ετών, με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6), που εξακολουθούν να χορηγούνται δωρεάν. Επιπρόσθετα, για τις έφηβες 15 - 18 ετών, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να χορηγείται δωρεάν με το εμβολιαστικό σχήμα να περιλαμβάνει τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δεληγεώρογλου, τόσο το διδύναμο, όσο και το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV, που κυκλοφορούν στη χώρα μας, είναι απολύτως ασφαλή, δεν έχουν παρενέργειες, επιβάλλεται να γίνεται σε άνδρες και γυναίκες, διότι προστατεύει τόσο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τη μετάδοση του ιού μέσω των ερωτικών επαφών.

Το κόστος όμως του δωρεάν εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλό και όπως είπε ο κ. Δεληγεώρογλου, η Αυστρία που το επιχείρησε, άντεξε μόλις 12 μήνες την δωρεάν χορήγησή του σε αγόρια και κορίτσια.

Οι ομιλητές, αναφερόμενοι στην θεματολογία του συνεδρίου σημείωσαν, ότι και φέτος στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το 2014 οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7%, ενώ οι γεννήσεις μείωση κατά 2,1%. «Άνδρες και γυναίκες προσέχουν περισσότερο πια σε ό,τι αφορά την αντισύλληψη, οι εκτρώσεις έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, ενώ και οι εφηβικές κυήσεις δεν είναι συχνό φαινόμενο. Όμως, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον οικογενειακό προγραμματισμό και φυσικά η αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας» είπε ο κ. Κρεατσάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος ο δωρεάν εμβολιασμός για τον ιό των HPV από την 1η Ιανουαρίου του 2017"

ΠΑΤΡΑ: Εκοψαν το ρεύμα σε γιαγιά που ζει με μηχάνημα οξυγόνου! Επεισόδια στην ΔΕΗ συνελήφθη ο γιος της! Η ΔΕΗ το ξανάβαλε! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ!

Η κυρία Νίκη Μούζου θα ζήσει πλέον χωρίς ρεύμα έστω και αν χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή της. Ζει με οξυγόνο.

Τι θα κάνει τώρα; Κανείς δεν γνωρίζει.

Πάντως το μηχάνημα που την συντηρεί δεν μπορεί να δουλέψει.

Ζει σε ένα παλιό σπίτι στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Την πιο υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης.

Σήμερα το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ συνοδεία ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ έκοψαν το ρεύμα. Η κυρία Νίκη ζει με μια πενιχρή σύνταξη. Συντηρεί τα δύο της εγγόνια, ανήλικα, και ήλθε αντιμέτωπη με έναν υπέρογκο λογαριασμό ρεύματος. Πάνω από 10.000 ευρώ. Οπως μας είπε δεν μπορούσε να πληρώσει καθώς έπρεπε να επιλέξει από το αν θα μπορέσει να ταϊσει την οικογένειά της ή να έχει ρεύμα.

Η γειτονιά ξεσηκώθηκε. Οπως μας είπαν είναι και άλλα χαμόσπιτα χωρίς ρεύμα στη συνοικία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο γιος της κυρίας Νίκης πήγε στην ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, συνελήφθη και κρατείται στο 4ο Αστυνομικό τμήμα. Αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα

Τι απαντά η ΔΕΗ

Για την υπόθεση της διακοπής ρεύματος σε ηλικιωμένη γυναίκα που χρησιμοποιούσε συσκευή οξυγόνου η ΔΕΗ επισημαίνει ότι:

Πρώτον: Η ΔΕΗ δεν γνώριζε ότι η ηλικιωμένη κυρία χρησιμοποιούσε οξυγόνο, αφού κανείς δεν το είχε δηλώσει στις υπηρεσίες της.

Δεύτερον: Το ρολόι δεν είναι στο όνομα της ηλικιωμένης, αλλά σε άλλο όνομα.

Τρίτον: Το χρέος δεν είναι 10.000 ευρώ, αλλά 16.000 ευρώ.

Παραταύτα η ΔΕΗ, σε ένδειξη ευαισθησίας όπως επισημαίνει η ίδια, επανασύνδεσε αμέσως το ρεύμα, αλλά σημειώνει πως ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί. Θέτει επίσης το ερώτημα όταν η οφειλή είναι 16.000 ευρώ, πόσα χρόνια δεν έχει πληρωθεί το ρεύμα;.

Σ.Σ. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε πως η ηλικιωμενη ζει λόγω του οξυγόνου. Μα εκεί πήγε υπάλληλός της ο οποίος ενημερώθηκε. και παρά ταύτα... το έκοψε!

dete

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Εκοψαν το ρεύμα σε γιαγιά που ζει με μηχάνημα οξυγόνου! Επεισόδια στην ΔΕΗ συνελήφθη ο γιος της! Η ΔΕΗ το ξανάβαλε! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ!"

Νέα έρευνα για το έλλειμμα του 2009 διέταξε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου

Νέος δικαστικός γύρος ανοίγει για το θέμα του ελλείμματος του 2009 μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δύο δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, πρόκειται για δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (29 και 31 Αυγούστου ) με τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά» και «Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά -Η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες».

Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαβίβασε τα δημοσιεύματα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητώντας να διερευνηθεί το περιεχόμενό τους και να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες αναιρέθηκε η απαλλαγή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου όσον αφορά στο σκέλος της κακουργηματικής κατηγορίας που του είχε απαγγελθεί μετά από πρόταση που είχε κάνει η κυρία Ξένη Δημητρίου όταν κατείχε ακόμα τη θέση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Τον τελικό λόγο για το εάν ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα καθίσει στο εδώλιο και για το κακούργημα της αλλοίωσης των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 θα έχει το Συμβούλιο Εφετών.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έρευνα για το έλλειμμα του 2009 διέταξε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου "

Παραιτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ - Τι καταγγέλλουν διακεκριμένοι καθηγητές

Σε πλήρη απαξίωση οδηγούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν η τροπολογία με την οποία ανοίγει η «πόρτα» επιστροφής των «αιώνιων» φοιτητών στα Πανεπιστήμια, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων από τους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Μακεδονίας.

Όπως εξηγούν στις επιστολές με τις οποίες υποβάλουν την παραίτησή τους, οι αποφάσεις ελήφθησαν μετα την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να επεκτείνει με το «έτσι θέλω» τη θητεία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του θεσμού.

Αυτό που καταγγέλλουν, δηλαδή, τα παραιτηθέντα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχωρά στην απαξίωση του θεσμού δια της μεθόδου της «καταψύξεως». Κι αυτό γιατί αντί να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων συμβουλίων - καθώς η θητεία των σημερινών Συμβουλίων έληξε στις 31 Αυγούστου - το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την παράταση της θητείας των ήδη υπαρχόντων.

«Είχαμε εξ' αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστήμιων. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε συνεπεις με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπο απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδιως αυτών που αφορούσαν στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμο , οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επισαίνεται ότι παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν και πέντε μέλη υ Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής Γεώργιος Τσώνης (πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος) και οι καθηγητές Αλέξανδρος Νεχαμάς, Jack Davis, Ελένη Ματζουράνη και Ευγενία Μπουρνόβα υποβάλλουν την παραίτησή τους μεεπιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και επισημαίνουν ότι δεν επιθυμούν ν παραμείνουν στη θέση τους για ακόμη ένα έτος.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρουν χαρακτηριστικά στις επιστολές παραίτησής τους: Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμέιναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας, όμως δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας. Τα τρία μέλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παραιτήθηκαν είναι ο Γεώργιος-Μιχαήλ Κωνσταντινίδης από το University of Chicago, ο Στυλιανός Περράκης από το Cocordia University και ο Νικόλαος Σαχινίδης από το Carnegie Mellon University.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ - Τι καταγγέλλουν διακεκριμένοι καθηγητές"

Αβραμόπουλος: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό θα τηρηθεί

Συμφωνία υπάρχει και θα τηρηθεί ήταν το μήνυμα που πέρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, την Πέμπτη, στην Άγκυρα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα προαπαιτούμενα ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν χορήγηση βίζας «πολύ σύντομα», πρόσθεσε, για την εκπλήρωση των οποίων η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να ανακοπεί η προσφυγική ροή, εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, προειδοποίησε από την πλευρά του για μία ακόμη φορά ο τούρκος υπουργός.

Ο Τσελίκ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί με τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία για το προσφυγικό και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Σε λεπτομέρειες, οι οποίες απομένουν και στην εκπλήρωση των οποίων θα βοηθήσει η ΕΕ την Τουρκία, έκανε λόγο ο κύριος Αβραμόπουλος, προκειμένου να υπάρξει άμεσα διέξοδος στο ζήτημα της βίζας.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της βίζας. Και τόνισε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό θα τηρηθεί"

Χουλιαράκης: Ποια ύφεση; Έρχεται μείωση φόρων

Τερματισμό της ύφεσης, ανθεκτικότητα της οικονομίας, αύξηση κοινωνικών δαπανών και … μείωση της φορολογίας περιλαμβάνει το αφήγημα που ανέπτυξε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση σκαρφάλωσε στο 0,9% και πως οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει.

Σε αυτό το κλίμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο και πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2018.

Εκτός αυτού, ο υπουργός ανέπτυξε και την αναδίπλωση της κυβερνητικής ρητορικής για το θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ μετά και τις παρατηρήσεις της Κομισιόν.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Χουλιαράκης είπε «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα στους επόμενους 2 προϋπολογισμούς» για να προσθέσει « Αντίθετα θα έλεγα ότι η σημερινή κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα εργαλεία ώστε να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο για αύξηση κοινωνικού προϋπολογισμού και να διευρύνει τη φορολογική βάση με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής».

Εξήγησε ότι «ορισμένα από αυτά τα εργαλεία είναι η νομοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικής συναλλαγής και η αναθεώρηση των δαπανών που ξεκινά πιλοτικά τον Σεπτέμβριο στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού», ενώ υποστήριξε ότι τα «εργαλεία» αυτά «θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τη φορολογία και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό των υπουργείων Παιδείας, Πρόνοιας και Παιδείας».

Αναφορικά με την πολιτική κριτική που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είπε «θα ήθελα να ζητήσω από την αντιπολίτευση καλύτερη μελέτη των αριθμών και οικονομικών μεγεθών και να αποφεύγει αστήρικτες δηλώσεις που κάνουν κακό στην οικονομία» για να σημειώσει «πολλοί ανεξάρτητοι φορείς περιμένουν ύφεση μεγαλύτερη του 1%. Συμφωνώ! Η πρόβλεψη πολλών τραπεζών και ανεξάρτητων αρχών ήταν για ύφεση 1,5% για 2016. Για το πρώτο εξάμηνο η ΕΛΣΤΑΤ, πιο αισιόδοξη, προέβλεπε ύφεση 1,2%΄. Στην πραγματικότητα τα πραγματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση είναι 0,9% και επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική και η ύφεση μικρότερη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όταν έρχεται τρίμηνο θετικού ρυθμού δεν μπορούμε να μιλάμε για βάθεμα της ύφεσης. Τυπικά μιλάμε για τέλος της ύφεσης. Τολμώ να προβλέψω ότι η οικονομία το 2016 θα έχει καλύτερη επίδοση από τις εκτιμήσεις μας. Δεν πανηγυρίζει κανείς όταν το 2016 η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα».

Σε άλλο σημείο είπε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρξε υπέρβαση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως «Η πρόθεσή μας δεν είναι να την διατηρήσουμε. Το έτος θα κλείσει εκεί που πρέπει δηλαδή 0,5% άρα το 2ο εξάμηνο θα έχουμε αύξηση Δημόσιων επενδύσεων. Τα δύο επόμενα 3μηνα μέχρι τέλος 2016 θα οδηγηθούμε σε υγιείς ρυθμούς μεγέθυνσης».

Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω «προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που μαζί με κοινοτικούς πόρους μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιους ρυθμούς. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σημαίνει τομές που θα τις κάνουμε επόμενο έτος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Ποια ύφεση; Έρχεται μείωση φόρων"

Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη: Ανοίξτε τα σύνορα -Δεν είμαστε χαρούμενοι εδώ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν απο το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πρόσφυγες και αλληλέγγυοι. 
Άνθρωποι που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, διαμαρτύρονται μαζί με τα παιδιά τους για τις συνθήκες διαβίωσης, γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου.  
Με σύνθημα «Ανοίξτε τα σύνορα» και «Δεν είμαστε πλέον χαρούμενοι εδώ» οι πρόσφυγες ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό τους προορισμό. 
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη: Ανοίξτε τα σύνορα -Δεν είμαστε χαρούμενοι εδώ "

Ο Φίλης αλλάζει από φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών. Τι είπε στη Βουλή

Το μάθημα των θρησκευτικών αλλάζει από φέτος σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Όπως είπε, στόχος είναι να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών «και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και τον άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας».

Η αναφορά του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων ότι από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Άκουσα μία τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, προ μηνός σε μία τηλεοπτική εκπομπή, που είπε ότι συμφωνεί να αλλάξει το πρόγραμμα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Το πρόγραμμα που έχουμε έτοιμο ως ΙΕΠ προέκυψε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους. Η απόφαση βεβαίως είναι της Πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο. Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και τον άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας. Ελπίζουμε συντόμως να παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα της επιμόρφωσης των θεολόγων».

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φίλης αλλάζει από φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών. Τι είπε στη Βουλή"

Διστάζει να εισπράξει 13 δισ. ευρώ από την Apple η Ιρλανδία

Μετά την απόφαση της Κομισιόν που έκρινε παράνομη κρατική ενίσχυση της Ιρλανδίας τις συμφωνίες που επέτρεψαν στην Apple να καταβάλλει φόρους από 1% έως 0,005% για τη δραστηριότητά της σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίζεται διστακτική και δεν υιοθετεί αμέσως την πρόταση του υπουργού Οικονομικών να εφεσιβάλλει την απόφαση.

Η Apple καλείται να καταβάλλει αναδρομικά τους φόρους που της αναλογούν για την τελευταία μόνο δεκαετία, ποσό 13 δισ. ευρώ (με τόκους, που ανεβάζουν το ύψος του στα 19 δισ. ευρώ). Το ποσό αυτό είναι αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας επί έναν ολόκληρο χρόνο. Από την άλλη, το τέλος της ευνοϊκής μεταχείρισης πολυεθνικών επιχειρήσεων θα σήμαινε μείωση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Έτσι, η Ιρλανδία διστάζει να δαγκώσει το «δηλητηριασμένο» μήλο.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν έχει κατ'επανάληψη τονίσει ότι η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλλει την απόφαση της Κομισιόν. Όμως, η κυβέρνηση συνασπισμού συνεδρίασε επί πέντε ώρες και το κυβερνητικό όμως επιτελείο αποσύρθηκε χωρίς να αποφασίσει -η απόφαση αναμένεται την Παρασκευή. Το Δουβλίνο έχει δύο μήνες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν.

Επιφυλακτική θεωρείται η στάση που τηρεί η Συμμαχία των Ανεξάρτητων (Interpendent Alliance), μια ομάδα ανεξάρτητων νομικών που εκπροσωπείται στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τυχόν αρνητική απάντηση από τη Συμμαχία στην πρόταση για άσκηση έφεσης θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και εκλογές στην Ιρλανδία, λένε πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο Reuters, ωστόσο είναι νωρίς για να εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες αφού όντως η απόφαση δεν είναι εύκολη.

Εν τω μεταξύ, οι Ιρλανδοί εμφανίζονται επίσης διχασμένοι, αφού βλέπουν στην υπόθεση ως μια διάκριση στη φορολόγηση μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν ότι πλέον ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ιρλανδία, μετά από δεκαετίες ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης πολυεθνικών επιχειρήσεων, εργάζεται σε αυτές. Συνάμα, η έξοδος της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. θεωρήθηκε μια ακόμα ευκαιρία για την Ιρλανδία, η οποία θέλει να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί.

Εάν η Ιρλανδία δεν διαφυλάξει το καθεστώς της, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της άσκησης έφεσης. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δύο νόμοι, ένας για τους πλούσιους και ένας για τους φτωχούς, λένε οι υποστηρικτές της απόφασης -13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πολλά, η Apple τα οφείλει και πρέπει να τα καταβάλλει.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Διστάζει να εισπράξει 13 δισ. ευρώ από την Apple η Ιρλανδία"

Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Εξώδικη διαμαρτυρία με την οποία γνωστοποιούν την επίσχεση εργασίας στην οποία προχωρούν από σήμερα κατέθεσαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου για τη διευθέτηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό κάνουν λόγο για μια «άκρως απογοητευτική» εικόνα εκκαθάρισης των υποβολών Μαρτίου 2016 καθώς μόνο το 10% των γιατρών έχει πληρωθεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, σε εκκρεμότητα παραμένει η εκκαθάριση

- 3.200 υποβολών επισκέψεων. Σε 1.700 επισκέψεις, διαπιστώνεται τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό στο e-dapy,

- 480 υποβολών διαγνωστικών εργαστηρίων,

- 130 υποβολών ιατρικών πράξεων κατηγορίας Α (καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική),

- 115 υποβολών ιατρικών πράξεων κατηγορίας Β (πνευμονολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογία, κ.λπ).

Οι γιατροί υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος πληρωμών του ΕΟΠΥΥ από την διοίκηση του, με την πραγματική εικόνα εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμών των συμβεβλημένων ιατρών.

Επίσης δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του 10% της περιόδου 2012-2015 από τον Οργανισμό, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί η πληρωμή 283 εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών φαρμακευτικής δαπάνης. Μικρό ποσό της τάξης των 29 εκατ. ευρώ έχει χορηγηθεί στον ΕΟΠΥΥ για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιατρών και παρόχων, ενώ το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ.

«Ταυτόχρονα, ζητείται από τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς να καταβάλουν μερίδιο των 'ανύπαρκτων' πληρωμών τους για την εξόφληση του clawback, με τους δεύτερους να είναι σε κατάσταση συστηματικής απόγνωσης καθώς καλούνται να καλύψουν το clawback και το κόστος των αναλωσίμων αντιδραστηρίων με υποκοστολογημένη αποζημίωση κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ κατά το τρέχον έτος» υποστηρίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Δεδομένης της κατάστασης η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ των απλήρωτων ιατρών από 01/09, καθότι όπως τονίζεται στην επιστολή «δεν αρμόζει σε επαγγελματίες επιστήμονες υγείας να καταλήξουν στη φυλακή για 'πλασματικά' χρέη, κάνουμε έκκληση για τις δικές σας άμεσες ενέργειες με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΙΣ, αλλά και της θέσης σας ως μέλος στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ"

Άλλοι 110 μετανάστες μέσα σε 24 ώρες έφτασαν σε Λέσβο και Χίο

Άλλοι 57 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο, από χθες Τετάρτη έως σήμερα Πέμπτη το πρωί, ανεβάζοντας σε 4.964 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα, στη Χίο πέρασαν 56 άτομα ανεβάζοντας σε 3.372 τους παραμένοντες ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν -όπως και εδώ και πάρα πολύ καιρό- μηδενικές. Στη Σάμο οι παραμένοντες είναι 973.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σήμερα 9.309 πρόσφυγες και μετανάστες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι 110 μετανάστες μέσα σε 24 ώρες έφτασαν σε Λέσβο και Χίο"

Ξένος Τύπος: Η ελληνική κυβέρνηση ξεπουλά την ιδιωτική τηλεόραση

Για ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης κάνει λόγο η αυστριακή εφημερίδα "Wiener Zeitung" την ώρα που η γερμανική “Tagespiegel" διερωτάται αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα βάλει τέλος στην διαπλοκή καθώς η προσπάθειά αυτή δεν χαρίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα success story.

Wiener Zeitung

«Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης», είναι ο τίτλος άρθρου της αυστριακής εφημερίδας " Wiener Zeitung", το οποίο αναφέρει:

"Εύποροι υποψήφιοι μονομαχούν για τέσσερις άδειες. Οι προσφορές γίνονται σε "βήματα" των 500.000 ευρώ. Η ιστορική δημοπρασία έχει προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή. Κύριος στόχος να αποφευχθεί πάση θυσία μια αθέμιτη συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων στη διαμόρφωση των προσφορών. Στην Αθήνα θυμούνται με δυσφορία πως αναθέτονταν παλαιότερα δημόσια έργα. Οι μεγαλοεργολάβοι είχαν συνάντηση την μέρα της ανάθεσης των έργων σε καφέ απέναντι από το αρμόδιο υπουργείο και είναι πολύ πιθανό ότι δεν μιλούσαν μόνο για τον καιρό"...

Tageszeitung

"Οι βαρόνοι των ΜΜΕ εξυπηρετούσαν με τα κανάλια τους διαφορετικά συμφέροντα από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, γράφει η εφημερίδα "Tageszeitung" σε άρθρο της υπό τον τίτλο: "Το τέλος της διαπλοκής".

"Τα συνήθως ελλειμματικά τηλεοπτικά προγράμματα λάμβαναν γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Κάποιες φορές μάλιστα οι μεγιστάνες… ξεχνούσαν να τα αποπληρώσουν. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ έλαβαν συνολικά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Ως αντάλλαγμα υποστήριζαν απροκάλυπτα τα κόμματα που έφθασαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Η τριγωνική σχέση που ανάγεται στο 1989, τη χρονιά γέννησης της ιδιωτικής τηλεόρασης, βαφτίστηκε διαπλοκή. Διαπλοκή μεταξύ μεγιστάνων, διεφθαρμένων τραπεζών και του σάπιου πολιτικού συστήματος.

Όλα αυτά, υποτίθεται, ότι θα τελειώσουν τώρα. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να βάλει επιτέλους τάξη στα πράγματα με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η δημοπρασία είναι τομή οικονομικά και πολιτικά, αλλά και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από μόνο του όμως το γεγονός αυτό δεν χαρίζει στον Τσίπρα ένα success story. Απαιτείται μόνιμη διαφάνεια και μια ανεξάρτητη και ενδελεχής εποπτεία για να μην υπάρξει νέα διαπλοκή. Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν. Εκεί όμως που υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ακόμα και στην Ελλάδα», καταλήγει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξένος Τύπος: Η ελληνική κυβέρνηση ξεπουλά την ιδιωτική τηλεόραση"

Θ. Παπαζήση: Δυσβάσταχτος για το ίδρυμα «Μέλισσα» ο ΕΝΦΙΑ των 20.000 ευρώ

Σε «τραγική κατάσταση» βρίσκεται το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα», καθώς, όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η πρόεδρος του ιδρύματος Θεοφανώ Παπαζήση, καλείται να πληρώσει 20.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ.

Η κ. Παπαζήση τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί περίπου με το ήμισυ της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν (την φετινή δεν την έχουν λάβει ακόμη).

«Είναι σαν να μας δίνει το κράτος ένα χρηματικό ποσό για να μας ενισχύσει και στη συνέχεια να ζητά να του επιστρέψουμε πίσω τα μισά» σημείωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προς εκμετάλλευση είναι παλιά και τα έσοδα μικρά. Ανάμεσα στα ακίνητα που τους ανήκουν είναι και το γνωστό νεοκλασικό, άνω των 100 ετών, που βρίσκεται στη Βασ. Όλγας 36, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε το ίδρυμα.

«Μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν πλήρωναν φόρους. Τώρα, εκτός από τους φόρους εισοδήματος, πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Εμείς όμως είμαστε ένα μικρό ίδρυμα που επιβιώνουμε με τα έσοδα αυτών των ακινήτων και κάποιες περιορισμένες πλέον δωρεές από τον κόσμο» υπογράμμισε η κ.Παπαζήση.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, όπου τους παρέχεται προστασία από ενέργειες κακοποίησης και παραμέλησης.

Φέτος στη «Μέλισσα» φιλοξενούνταν περίπου 25 κορίτσια, ορισμένα από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέχρι το καλοκαίρι, όπως ανέφερε η κ. Παπαζήση. «Για τα παιδιά αυτά έχουμε μόνο μία παιδαγωγό, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα έπρεπε να υπάρχει μία παιδαγωγός ανά έξι παιδιά. Θέλουμε να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια πολυμελή οικογένεια και όχι ότι μπαίνουν σε κάποιον στρατώνα» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαζήση, η «Μέλισσα» ενώνει τη φωνή της με το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τα «Παιδικά Χωριά SOS» και όλους τους φορείς και απευθύνουν έκκληση στο Υπουργείο Οικονομικών να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα ιδρύματα και τους φορείς, που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Παπαζήση: Δυσβάσταχτος για το ίδρυμα «Μέλισσα» ο ΕΝΦΙΑ των 20.000 ευρώ"

Στην Κάρπαθο έφθασαν 71 πρόσφυγες και μετανάστες

Στην περιοχή «Αφιάρτης» της Καρπάθου έφτασαν, στις 6 το πρωί,71 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για 37 άνδρες, 18 γυναίκες και 16 παιδιά (ηλικίας 10 μηνών έως 5 ετών), προερχόμενοι από Συρία, Ιράκ, Σρι Λάνκα και Αφγανιστάν.

Για τη φιλοξενία τους, δεδομένου ότι στο νησί δεν υπάρχουν σχετικές δομές, έχει κινητοποιηθεί ο δήμος Καρπάθου και αλληλέγγυοι πολίτες.

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας του δήμου Καρπάθου Γιώργος Βασιλαράκης, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του νησιού για συγκέντρωση διαφόρων ειδών (κουβέρτες, νερά, αλλά και φάρμακα), προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κάρπαθο έφθασαν 71 πρόσφυγες και μετανάστες"

Στοιχεία-σοκ για τη δημόσια Υγεία -«Ακτινογραφία» με τις ελλείψεις σε 50 νοσοκομεία [λίστα]

Στοιχεία-φωτιά για την κατάσταση της δημόσιας Υγείας έδωσε η  Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Τα στοιχεία αναφέρονται στις ελλείψεις που υπάρχουν σε 50 νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας. Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ, έχει ως εξής:
1. Νοσοκομείο Πάτρας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Η νέα πτέρυγα κατάντησε το γεφύρι της Άρτας. Εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, τεράστιες ελλείψεις υλικών, έκλεισαν χειρουργικά τραπέζια.
2. Νοσοκομείο Αγρινίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δρομολόγια θανάτου καρδιολογικών ασθενών από το Αγρίνιο σε άλλα νοσοκομεία, λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής. Η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό.
3. Νοσοκομείο Αιγίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός. Ανύπαρκτη η Μαιευτική κλινική.
4. Νοσοκομείο Καλαβρύτων: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα (παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου). Υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.
5. Νοσημάτων Θώρακος Πάτρας: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με Γ.Ν. Πατρών. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού και προσωπικού.
6. Παίδων "Καραμανδάνειο" Πάτρας: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
7. Πανεπιστημιακό Ρίου: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Κενές 487 οργανικές θέσεις. Λόγω ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς, λες και το Νοσοκομείο είναι στρατιωτική μονάδα.
8. Νοσοκομείο Λευκάδας: Ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις.
9. Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδειες του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων.
10. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού. 6.000 οφειλόμενα ρεπό με αυξημένη, λόγω της κόπωσης, την πιθανότητα λάθους. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας, με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.
11. Κέντρα Υγείας Κυκλάδων: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ιατρών (Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Μικροβιολόγου). Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.
12. Νοσοκομείο Νάξου: Ελλείψεις προσωπικού και ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού). Απλήρωτα τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 20105.
13. "Λαϊκό": 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην ιατρών) και 92 κενές οργανικές θέσεις ιατρών.
14. Νοσοκομείο Καρδίτσας: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.
15. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης: 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
16. Νοσοκομείο Λάρισας: 265 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες.
17. Νοσοκομείο Κοζάνης: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.
18. Νοσοκομείο Κυθήρων: Από τις 15 οργανικές θέσεις ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο. Οι ιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθότι τις καταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.
19. "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ. Κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2.000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (ως εκ τούτω και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Ελλείψεις χειρουργικών υλικών.
20. "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης: Μεταξύ των ετών 2009-2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70%, ανάλογα την υπηρεσία.
21. "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.
22. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1.533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος).
23. "Άγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
24. Νοσοκομείο Κιλκίς: 50% κενές οργανικές θέσεις. Κλειστός ο Αξονικός Τομογράφος. Ελλείψεις υλικών. Δεν υπάρχουν ειδικότητες ιατρών Πνευμονολόγου, Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου. Οργανώνονται έρανοι για τη προμήθεια υλικών.
25. Νοσοκομείο Βέροιας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η γυναικολογική - μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία. Κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.
26. Νοσοκομείο Γουμένισσας: Ερημοποίηση - υποστελέχωση του Νοσοκομείου. ΔΕ Νοσηλεύτρια καλύπτει το φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό). Καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας. Δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο γιατί οι Ιατροί κάνουν εφημερία στο Γ.Ν. Κιλκίς. Εξοικονομούν χειρουργικά υλικά από δωρεές.
27. Νοσοκομείο Πολυγύρου: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η μονάδα εντατικής θεραπείας. Κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα παρά τον πολύ τουρισμό.
28. Νοσοκομείο Κω: Οι νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες. Μία νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές. Χωρίς φαρμακοποιό. Δεν υπάρχει ουρολόγος και πνευμονολόγος. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.
29. Νοσοκομείο Ρόδου: 50% οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. 9.263 οφειλόμενα ρεπό. Πέντε μηχανήματα χαλασμένα στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Σοβαρός κίνδυνος της ζωής των ασθενών λόγω των καθυστερήσεων. Υποχρηματοδότηση. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα.
30. "Δρομοκαΐτειο": Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1.200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Αποδεκατίστηκε η Διοικητική και η Τεχνική Υπηρεσία. Ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια. Απόγευμα - νύχτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό - Ακτινολογικό).
31. Πανεπιστημιακό Λάρισας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 128 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 κενές οργανικές θέσειςστην Ιατρική, 41 κενές οργανικές θέσεις στη Διοικηική και 8 κενές οργανικές θέσεις στη Τεχνική Υπηρεσία. 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες. Ιατρικά μηχανήματα εν αχρηστία λόγω παλαιότητας. Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. 6 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. Επίσης 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.
32. Ψυχιατρικό Αττικής: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου εισάγονται 50 ασθενείς. Το 80% των ασθενών που εισάγονται είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Σε κλινικές των 40 ασθενών κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια. Πολλές φορές ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Νοσηλευτική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 1.247 - Υπηρετούντες 652, Ιατρική υπηρεσία πλην Ιατρών Προβλεπόμενες οργανικές 296 - Υπηρετούντες 212, Τεχνική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 129 - Υπηρετούντες 25, Διοικητική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 518 - Υπηρετούντες 151, Ιατροί ΕΣΥ Προβλεπόμενες οργανικές 105 - Υπηρετούντες 64.
33. "Γ. Γεννηματάς" Αθήνας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Τραγικές ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς. Μεγάλες ελλείψεις σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Συγχωνεύσεις κλινικών για να πάρει 5 ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) θέλει αντικατάσταση επειδή είναι παλαιού τύπου. Μεγάλες ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.
34. Θριάσιο: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
35. "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης: 400 κενά, ήτοι135 γιατροί, 35 διοικητικοί, 30 παραϊατρικό, 198 νοσηλευτικό όλων των κατηγοριών, 2 τεχνικοί. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο Νοσοκομείο 210.000.000 ευρώ. Το νοσοκομείο χρωστάει στους προμηθευτές 15.000.000 ευρώ από τον Φεβρουάριο. 10 στις 20 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας κλειστές. 8 από τις 14 αίθουσες στο χειρουργείο κλειστές.
36. Νοσοκομείο Φλώρινας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς (60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις). 23 ημέρες το μήνα ακάλυπτο το νοσοκομείο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας). Εδώ και 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική (ένας Ορθοπεδικός). Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ο ένας εντός των ημερών αποσπάται.
37. Νοσοκομείο Νάουσας: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. 45% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί ο Αξονικός τομογράφος. Έκλεισε η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Κλειστή 15 ημέρες το μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε παιδιάτρους.
38. Νοσοκομείο Κορίνθου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Έκλεισε εδώ και ένα χρόνο η Παιδιατρική κλινική. Το μισό μήνα είναι κλειστή σε εφημερίες η Ουρολογική κλινική. Πάνω από 50% ακάλυπτες οι θέσεις σε Νοσοκόμους - Τραυματιοφορείς. Λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών είναι αδύνατη η κάλυψη των ΤΕΠ. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό στο προσωπικό και κανονικές άδεις από το έτος 2014. Συχνές βλάβες του παλαιού Αξονικού τομογράφου. Δανεικά ανταλλακτικά από άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει Μαγνητικός τομογράφος. Πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.
39. Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες λόγω τουρισμού και προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οφείλονται 1.000 ρεπό στο προσωπικό. Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε με ένα ιατρό.
40. "Τζάνειο": Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.
41. "Ερυθρός Σταυρός": 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ακάλυπτες οι 50% των θέσεων των ειδικευμένων ιατρών. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα Ορθοπεδικοί κλείνει η κλινική, επειδή συνταξιοδοτούνται οι εναπομείναντες Ορθοπεδικοί ιατροί. Μεγάλες ελλείψεις διοικητικού προσωπικού 70% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Μεγάλες ελλείψεις Νοσοκόμων και Τραυματιοφορέων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων.
42. "Αλεξάνδρα": Πολύ μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου, στη Διοικητική Υπηρεσία έχει 72 κενές οργανικές θέσεις από τις 114 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και στην Τεχνική Υπηρεσία 80 κενές οργανικές θέσεις από τις 155 που προβλέπει ο Οργανισμός. Τα προβλήματα όμως γίνονται ακόμα πιο σοβαρότερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το Νοσοκομείο τους θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.
43. Νοσοκομείο Καλαμάτας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 75 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού. Υπολειτουργεί ο μοναδικός Μαγνητικός Τομογράφος που υπάρχει στον νομό προς όφελος των ιδιωτών.
44. Νοσοκομείο Πύργου: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Δεν μπορεί να καταρτιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Υπολειτουργεί η καρδιολογική κλινική η μοναδική στο Νομό. Αναζητούνται καρδιολόγοι με μετακινήσεις. Ο Αξονικός Τομογράφος ο μοναδικός στο Νομό συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια). Μαγνητικός δεν υπάρχει, πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Ελλείψεις σε ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Στο Καρδιολογικό τμήμα δεν υπάρχει υπέρηχος καρδιάς. Έκλεισαν την Μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και η μοναδική που υπάρχει πια στο Νομό, στο Νοσοκομείο Πύργου, υπολειτουργεί με 9 κενές οργανικές θέσεις στις 15 προβλεπόμενες.
45. Νοσοκομείο Αργοστολίου: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η Παθολογική κλινική αφού υπάρχουν μόνο δύο ιατροί παθολόγοι. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Άνω του 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Με μετακινήσεις καλύπτονται οι βάρδιες. Οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2013. Η ΜΕΘ με 5 κλίνες δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Ένα ασθενοφόρο στη βάρδια για τις διακομιδές δεν επαρκεί, και κινδυνεύει η ζωή των πολιτών που χρήζουν διακομιδές.
46. Νοσοκομείο Λήμνου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δεν διαθέτει καθημερινά αναισθησιολόγο. Οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες στο θεό σε περίπτωση βαριάς νόσου. Παθολογική κλινική χωρίς Παθολόγο. Λειτουργεί με ιδιώτες ιατρούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. 200 ευρώ την ημέρα στοιχίζει έκαστος. Υψηλότερη η αμοιβή τους απ' ότι στοιχίζουν οι μόνιμοι ιατροί. Γι' αυτό και εξωθούνται σε παραιτήσεις. 30% κενές οργανικές θέσεις. Ελλείψεις υλικών.
47. Νοσοκομείο Καστοριάς: Προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, ΤΕ Μαιών, ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.
48. Νοσοκομείο Ξάνθης: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δεν λειτουργεί ο μαστογράφος (μια φορά την εβδομάδα) λόγω ελλείψεων προσωπικού. Από 75 ασθενείς που εξετάζονταν μειώθηκαν σε 15 προς όφελος των ιδιωτών. Ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών, 60% στην Παθολογική, 40% στην Ορθοπεδική. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
49. Νοσοκομείο Σερρών: Ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό. Ψυχιατρική κλινική με ένα Ψυχίατρο. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
50. Νοσοκομείο Έδεσσας: Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Μετακινήσεις προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με μεγάλα προβλήματα να εμφανίζουν δομές που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία-σοκ για τη δημόσια Υγεία -«Ακτινογραφία» με τις ελλείψεις σε 50 νοσοκομεία [λίστα] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news