facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αλλαγή στη σύμβαση με την DIGEA προαναγγέλουν Παππάς και Σπίρτζης

Για όργιο παράνομων διαγωνιστικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υπογραφή της 15ετούς σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της DIGEA, έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, όλα τα στοιχεία, με τις παραλείψεις και τις πλημμελείς διαδικασίες που τηρήθηκαν και οδήγησαν στο να συμμετάσχει μόνο η DIGEA στο διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχουν από πέρυσι σταλεί στον εισαγγελέα και η υπόθεση θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες.

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ακόμα ότι εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, είχε βγει κοινή υπουργική απόφαση που όριζε τον χάρτη συχνοτήτων, ενώ υπήρχε ειδική μελέτη, την οποία παρέλαβαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου, η οποία όμως αγνοήθηκε.

«Αν τηρούσαμε εμείς αυτές τις διαδικασίες του διαγωνισμού θα ήμασταν αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να προχωρήσει στη διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή στη σύμβαση με την DIGEA προαναγγέλουν Παππάς και Σπίρτζης"

Αγνωστοι χτύπησαν τον Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών – Μεταφέρθηκε χτυπημένος στο νοσοκομείο

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αγνώστους, έπεσε ο Διοικητής της Τροχαίας Αθηνών.

Ο Διοικητής της Τροχαίας κινούταν πεζός στην οδο Μπενάκη και Πανεπιστημιου με τον αστυνομικό συνοδό του, καθώς εκτελούσε την υπηρεσία του στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της πορείας υπέρ των προσφύγων, που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μόλις η συγκέντρωση τελείωσε, ο Διοικητής της Τροχαίας άρχισε περπατώντας να κατηφορίζει την οδό Πανεπιστημίου, με σκοπό να πάρει το αυτοκίνητό του και να επιστρέψει στην υπηρεσία του.

Φορώντας τη στολή του και ενώ περπατούσε στην οδό Πανεπιστημίου, έγινε αντιληπτός από μικρή ομάδα αγνώστων (πιθανότατα 4 άτομα). Αυτοί με πρωτοφανή βιαιότητα του επιτέθηκαν και άρχισαν με μπουνιές και κλωτσιές να τον χτυπούν στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Ο διοικητής της Τροχαίας μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ οι δράστες διέφυγαν στα στενά των Εξαρχείων.

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Μετά το τέλος της πορείας, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, με ομάδες νεαρών να πετούν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απαντούν με ρίψη χημικών, ενώ αναμένεται να φτάσει στο σημείο μεγαλύτερη δύναμη της αστυνομίας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγνωστοι χτύπησαν τον Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών – Μεταφέρθηκε χτυπημένος στο νοσοκομείο "

Τσακαλώτος: Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης - Προς νέο θρίλερ;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εκταμίευση της - ύψους 2,8 δισ. ευρώ - υποδόσης άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο Bloomberg, στον απόηχο των προηγούμενων διαπραγματεύσεων - θρίλερ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε πως “εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα πρόκειται για καθυστέρηση ημερών, όχι εβδομάδων”.

“Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέρει για να συζητήσουμε την πρόοδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου στενεύουν. Εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει 20 προαπαιτούμενα, και άλλα 15 το αργότερο ώς τις 31 Οκτωβρίου. Έως τoν Αύγουστο υλοποιήθηκαν μόλις δύο προαπαιτούμενα.

Για πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά τις δράσεις που θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Αύγουστο έκανε λόγο νωρίτερα στην Καθημερινή κοινοτική πηγή, μετά τη συνάντηση των Ελλήνων υπουργών κ. Τσακαλώτου και κ. Σταθάκη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο EuroWorking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε νωρίτερα η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς ουσιαστικά διαμήνυσε στην Αθήνα ότι κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν την αρμοδιότητα να αμφισβητούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αυτή η εξουσία ανήκει στην ίδια την Επιτροπή και την Eurostat.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης - Προς νέο θρίλερ; "

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το δάνειο της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών

Την έγκριση δανείου προς τη ΔΕΗ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για την βελτίωση της ηλεκτροδότησης των νησιών του Αιγαίου έλαβε η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν.

«Η Κομισιόν απεφάνθη ότι τα σχέδια της ελληνική κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας στα μη συνδεδεμένα ελληνικά νησιά, δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικής βοήθειας καθώς το μέτρο είναι απαραίτητο για το κοινό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα ενημέρωσε την Κομισιόν για τα σχέδιά της να εγγυηθεί για δάνειο 190 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς τη ΔΕΗ, με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με εκείνους που λάμβανε η εταιρεία χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου.

Το δάνειο αυτό θα καλύψει το μισό κόστος για την αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων εργοστασίων στα 18 νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το υπόλοιπο κόστος θα αναλάβει η ΔΕΗ από δικά της κεφάλαια.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το δάνειο της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών"

Οριστικά οκτώ οι υποψήφιοι για τα κανάλια: Μέσα ο Καλογρίτσας, έξω ο Βρυώνης

Οκτώ θα είναι τελικά οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στην δημοπρασία που θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης. 

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αποφάσισει να αποδεχθεί την εκπρόθεσμη εγγυητική επιστολή των τριών εκατ. ευρώ που κατέθεσε η πλευρά Καλογρίτσα και να απορρίψει την εγγυητική επιστολή της πλευράς Βρυώνη η οποία θεωρήθηκε εκτός των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος. 

Μέχρι αυτή την ώρα στο υπουργείο Τύπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η απόφαση που λαμβάνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες είναι ότι από τους εννέα υποψήφιους για τις συνολικά τέσσερις τηλεοπτικές άδειες το OK προκειμένου να διεκδικήσουν τις πολυπόθητες άδειες λαμβάνουν οι οκτώ και αποκλείεται ο Φίλιππος Βρυώνης, επειδή η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε βρίσκεται εκτός των όρων και προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.


Το πρόβλημα με τις εγγυητικές επιστολές Καλογρίτσα και Βρυώνη
Το πρόβλημα που ανέκυψε εις ό,τι αφορά τον κ. Καλογρίτσα είχε να κάνει με εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των τριών εκατομμυρίων ευρώ που είναι εκ των ων ουκ άνευ για να συμμετάσχει κάποιος από τους εννέα υποψηφίους στην δημοπρασία. 

Στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα είναι πως η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ έχει διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη ρητά αναφέρει πως η τραπεζική εγγυητική επιστολή θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος.

Η απόφαση για τις δύο ενστάσεις σχετικά με τις εγγυητικές των κυρίων Καλογρίτσα και Βρυώνη ελήφθη από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη.

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου δεκτές γίνονται οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων ήτοι των :
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις.

Όπως διευκρινίζεται «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια:







protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικά οκτώ οι υποψήφιοι για τα κανάλια: Μέσα ο Καλογρίτσας, έξω ο Βρυώνης"

Νέο «χτύπημα» του Ρουβίκωνα - Επιτέθηκαν για να σπάσουν τα διόδια στο Κιάτο

Μέλη του Ρουβίκωνα επιχείρησαν να σπάσουν τα διόδια του Κιάτου στην Εθνική οδό Κορινθίου - Πατρών, με την αστυνομία να προχωρά σε 10 συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Κορίνθου και αύριο αναμένεται να περάσουν αυτόφωρο.

Για την επίθεση ο Ρουβίκωνας εξέδωσε σχετικό κείμενο, τονίζοντας πως η πράξη τους ήταν μήνυμα αντίστασης.

Ολόκληρο το κείμενο:

Συχνά διαβάζουμε για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στην Εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, ένα δρόμο καρμανιόλα, όπως το χαρακτηρίζουν όσοι και όσες το χρησιμοποιούν. Επίσης, διαβάζουμε για τα σκάνδαλα που συνδέονται με τα έργα που έχουν σαν σκοπό την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρομου, που θα εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την ασφάλεια όσων κινούνται σε αυτόν. Ένα έργο, που έχει ξεκινήσει από το 2008 με ανάδοχο και κατασκευαστή την κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, μια κοινοπραξία εταιρειών, όπως η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ του γνωστού μεγάλου εργολάβου δημοσίων έργων Μπόμπολα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, η ΑΒΑΞ ΑΕ, η HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GMBH. Το Ελληνικό κράτος έχει χρηματοδοτήσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ αυτό το έργο, που "δε λέει ποτέ να τελειώσει", με χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων. Και η χρηματοδότηση του έργου συνεχίζεται ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, με ανακοινωμένη περίοδο ολοκλήρωσής του τον Μάρτιο του 2017.

Παρ'όλο τoν πακτωλό χρημάτων που έχουν δωθεί, μια νέα συμφωνία υπογράφηκε από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπιρτζή και το διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπίας, η οποία προβλέπει την επιπλέον χρηματοδότηση του έργου, αλλά και τη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων. Και, ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, σταθμοί διοδίων λειτουργούν και επιφέρουν επιπλέον έσοδα και κέρδη στις εταιρείες που το κατασκευάζουν. Δε φτάνει που, μετά την ολοκλήρωσή του θα πληρώνονται διόδια για πολλά χρόνια, για ένα έργο που έχει ήδη πληρωθεί από τα λαϊκά στρώματα, αλλά τώρα απαιτούν να εισπράττουν χρήματα και πριν τελειώσει. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά τη νοοτροπία του κεφαλαίου, που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά και του κράτους, που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της τάξης που έχει τη διαχείριση της εξουσίας. Έχουν την απαίτηση, ο κόσμος να πληρώνει ένα δρόμο-φονιά. Για εμάς δεν αποτελεί καμία έκπληξη αυτό, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και η κρατική εξουσία.

Αυτό όμως που μας εξοργίζει είναι ότι θέλουν, πέρα από τα χρήματα που δίνονται από το δημόσιο, να πληρώνονται και επιπλέον άλλα με τη μορφή διοδίων. Όχι, δε μπορούμε να ανεχτούμε σαν αναρχικοί να χάνονται ανθρώπινες ζωές, και από την άλλη αυτοί να κερδίζουν. Αναλογιζόμαστε πόσοι απλοί καθημερινοί άνθρωποι από την τάξη των αδυναμων, αντί να πάνε σε κάποιο προορισμό για να κάνουν την δουλειά τους, να ξεκουραστούν, κατέληξαν στα νεκροτομεία ή στα νοσοκομεία. Αναλογιζόμαστε πόσοι επαγγελματίες οδηγοί έχουν πέσει σε ατυχήματα, άνθρωποι που δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, λόγω ανάγκης, για να ζήσουν τα παιδιά τους. Και για να κάνουμε μια μικρή αναφορά στις εταιρείες μεταφορών ή διανομής προϊόντων, αυτές αναγκάζουν τους οδηγούς τους να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ούτε κάν να τους καταβάλλουν αυτά που ορίζει η αστική εργατική νομοθεσία.

Η ύπαρξη διοδίων αποτελεί και καταπάτηση της ελευθερίας επιλογής και μετακίνησης, αφού, άμα δεν έχεις να πληρώσεις τα ανάλογο τίμημα, πολύ απλά δεν έχεις το δικαίωμα να μετακινηθείς, σε ένα δρόμο που έχεις ήδη πληρώσει. Τα χρήματα για τα διόδια από κάπου αλλού θα λείψουν, και ειδικά σε περιόδους κρίσης γνωρίζουμε όλοι και όλες πόσο πολύτιμο είναι ένα ευρώ. Αυτό που θέλουμε είναι ελεύθερες μετακινήσεις για όλους, χωρίς κανένα τίμημα. Η μετακίνηση είναι δικαίωμα. Καμιά κρατική εξουσία δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπέρ των δικαιωμάτων των εκμεταλλευόμενων, όπως και αν λέγεται ο διαχειριστής της. Μόνο εμείς, τα λαϊκά στρώματα, έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε, με πολύμορφες πρακτικές, αυτά που θέλουμε. Η εξουσία, δια μέσω των εκάστοτε κυβερνώντων, πετάει παχιά λόγια και υποσχέσεις, ενώ στην ουσία τα συμφέροντα των αφεντικών θέλει να εξυπηρετήσει. Αλλά και εμείς, ας αναλογιστούμε τις ευθύνες που έχουμε απέναντι σε εμάς τους ίδιους και ας αντιδράσουμε και πράξουμε. Η αδράνεια, η μοιρολατρεία, η υποταγή, μάς κάνουν και εμάς συνενόχους στη διαιώνιση των άσχημων καταστάσεων που βιώνουμε.

Η υπέρβαση του φόβου και η αυτοοργανωμένη πολύμορφη δράση, χωρίς ιεραρχίες και "σωτήρες", είναι το μόνο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να νικήσουμε τον τρόμο, τη μιζέρια, την αθλιότητα που μας επιβάλλουν οι ισχυροί. Και έτσι επιβάλλεται να λειτουργούμε, σαν καθήκον της συνείδησης σε όλα τα προβλήματα που μας δημιουργούν κράτος και κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών. Το να λειτουργεί κανείς σαν εθελόδουλος, δεν το σώζει από τους κοινωνικούς κανίβαλους της κυριαρχίας. Για αυτό και εμείς, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης στους εκμεταλλευόμενους, επιλέξαμε να επιτεθούμε στα διόδια Κορίνθου-Πατρών.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χτύπημα» του Ρουβίκωνα - Επιτέθηκαν για να σπάσουν τα διόδια στο Κιάτο "

Χίος: Άλλοι 99 πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό

Αυξημένες ροές προσφύγων καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά 99 άτομα έφτασαν τη Δευτέρα μόνο στο νησί της Χίου, τα οποία διασώθηκαν από το Λιμενικό σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Η πρώτη βάρκα μετέφερε 44 πρόσφυγες και εντοπίστηκε στην περιοχή Αγία Ελένη. Η λέμβος ήταν έτοιμη να βουλιάξει και ως εκ τούτου στήθηκε επείγουσα επιχείρηση για τη διάσωσή τους, καθώς υπήρχαν και παιδιά ανάμεσά τους.

Το πρωί επίσης, στην περιοχή Γριδίων, στη Χίο, εντοπίστηκε βάρκα σε κακή κατάσταση με 45 πρόσφυγες. Οι άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν τους ανθρώπους και τους μετέφερε στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Άλλοι 99 πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό"

Θρίλερ με τις εγγυητικές επιστολές Καλογρίτσα-Βρυώνη

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Τύπου μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για να αποφασιστεί πόσοι από τους εννέα υποψήφιους για τις συνολικά τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα λάβουν το OK προκειμένου να διεκδικήσουν τις πολυπόθητες άδειες. 

Βέβαιοι στην κούρσα της διεκδίκησης θα πρέπει να θεωρούνται οι επτά από τους εννέα «μνηστήρες», καθώς οι κύριοι Καλογρίτσας και Βρυώνης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της αυριανής δημοπρασίας λόγω προβλημάτων με τις εγγυητικές επιστολές (ύψους τριών εκατ.ευρώ εκάστη) που κατέθεσαν όπως προβλεπόταν τυπικώς από το νόμο ώστε να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της δημοπρασίας. 

Αυτή την ώρα, περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, εκκρεμούν δύο ενστάσεις από τις οποίες θα κριθεί αν οι κύριοι Καλογρίτσας και Βρυώνης θα είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. 

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, εις ό,τι αφορά τον κ. Καλογρίτσα έχει να κάνει με εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των τριών εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος από τους εννέα υποψηφίους στην δημοπρασία. Στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα είναι πως η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ έχει διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη ρητά αναφέρει πως η τραπεζική εγγυητική επιστολή θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρυώνης αποδίδει τον αριθμό «36» που αναγράεται στην εγγυητική επιστολή σε τυπογραφικό λάθος.

Η απόφαση για το αν οι δύο ενστάσεις θα απορριφθούν αναμένεται να ληφθεί από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη.

Παρατηρητές από τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η αργοπορημένη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα είναι κάτι που αναμένεται να παρακαμφθεί καθώς υπάρχει νομικό προηγούμενο και τελικώς ο εργολάβος αναμένεται να λάβει το πράσινο φως για να διεκδικήσει μία από τις τέσσερις άδειες.

Για τον κ. Βρυώνη ωστόσο, ο οποίος κατέθεσε εγγυητική επιστολή που δεν ισχύει για το επόμενο έτος όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι πιθανότατα θα αποφασιστεί πως δεν μπορεί να λάβει μέρος στην δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες κι αυτο διότι η επιστολή του βρίσκεται εκτός των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος. 

Τι προηγήθηκε
Ότι κατάφερε να «δεσμεύσει» τα πρώτα... 27 εκατομμύρια ευρώ από τους υποψήφιους καναλάρχες μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι εννέα υποψήφιοι για μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας πλήρωσαν το παράβολο των τρίων εκατ. ευρώ που ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην δημοπρασία που διεξάγεται αύριο. 

Θρίλερ ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη με την συμμετοχή του Χρήστου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό, αφού οι δικηγόροι του επιχειρηματία μέχρι τις 15:00 που εξέπνεε η χρονική προθεσμία δεν είχαν δώσει την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Η εγγυητική από την πλευρά του κ. Καλογρίτσα παραδόθηκε στην κυβέρνηση ώρα 15:40 (δηλαδή 40 λεπτά μετά το τέλος της προθεσμίας), γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις των άλλων οκτώ υποψηφίων. Οι νομικοί σύμβουλοι των οκτώ επιχειρηματιών που κατέθεσαν την επιταγή των τριών εκατομμυρίων ευρώ εγκαίρως ζητούν να μην γίνει δεκτή η εγγυητική από τον κ. Καλογρίτσα με το επιχείρημα ότι δόθηκε εκπρόθεσμα. 


Στην τελική ευθεία
Τα εννέα επιχειρηματικά σχήματα που είχαν προκριθεί για την δημοπρασία των τεσσάρων αδειών στην αλά Big Brother αναμέτρηση της Τρίτης κατέθεσαν την εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή την αρχική τιμή εκκίνησης για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας. Κυβερνητικοί παραγοντες θεωρούν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κάθε μία από τις τέσσερις άδειες μπορεί να φτάσει να δημοπρατηθεί μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ, έπειτα από τη διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών. 

Η πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα που λαμβάνει μέρος στη διαδικασία μέσω του γιου του Βλαδίμηρου Ιωάννη, βρήκε και κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ στις 15:40 το μεσημέρι της Δευτέρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι των άλλων οκτώ υποψηφίων διαμαρτύρονται ότι αφού έχει παρέλθει ο καταληκτικός χρόνος για την επίδοση των εγγυητικών επιστολών, όποιος δεν πρόλαβε να καταβάλλει το «παράβολο» δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στην αυριανή δημοπρασία.  

Εκτός από την εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα, πρόβλημα παρουσιάστηκε και με την τραπεζική επιταγή που παρουσίασε η πλευρά του Φίλιππου Βρυώνη. Κατά πληροφορίες, η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» προερχόταν από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, έχει όμως διάρκεια 36 ημέρες ενώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν ότι η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να έχει διάρκεια 360 ημερών.



Μέχρι και 30 εκατομμύρια η κάθε τηλεοπτική άδεια
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων των υποψηφίων, η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας θα φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι σε υψηλότερα ποσά θα κατακυρωθούν η πρώτη και η τέταρτη άδεια και λιγότερο η δεύτερη και η Τρίτη, χωρίς όμως κι αυτό να είναι βέβαιο, καθώς η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.500.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι. Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με τις εγγυητικές επιστολές Καλογρίτσα-Βρυώνη"

Σγουρός: Χάσαμε 200 εκατ. ευρώ για τα σκουπίδια με τις ιδεοληψίες Δούρου

Tην απώλεια 200 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά και το κίνδυνο να χαθούν πόροι και από την νέα προγραμματική περίοδο για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

"Μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυρία Δούρου κατάφερε να φέρει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής στο απόλυτο αδιέξοδο και απέναντί της τους πάντες και τα πάντα" αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της περιφέρειας και ο άνθρωπος που είχε δρομολογήσει ως λύση για το βραχνά των στερεών αποβλήτων στην Αττική την δημιουργία με ΣΔΙΤ τεσσάρων νέων εργοστασίων. Ο κ. Σγουρός αναφέρεται στις μεγάλες καθυστερήσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού αλλά και στην αιφνιδιαστική όπως σημειώνει αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ΕΔΣΝΑ, στην Περιφέρεια Αττικής.

"Έφερε απέναντί της τους εργαζομένους, που βλέπουν την επέλαση των ιδιωτών, τις συμβάσεις παραχώρησης, τις αναθέσεις να πέφτουν «βροχή», παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Έφερε απέναντί της τις συλλογικότητες και τους τοπικούς φορείς που ενώ πρώτα την στήριζαν πλέον βλέπουν ότι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και η κατάργηση των εγκαταστάσεων στο Γραμματικό ήταν απροκάλυπτη κοροϊδία".

Ο κ. Σγουρός κάνει λόγο για ιδεοληπτικές εμμονές και για την ανεπάρκειά της κ. Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων των 5 εκ. πολιτών στην Αττική.

"Πρώτα έχασαν, με την ακύρωση των διαγωνισμών που θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ (ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας προχωράνε), 200 εκ. € που είχαμε εξασφαλίσει για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Μαζί με τα κονδύλια αυτά, η Αττική έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τώρα κινδυνεύουν να χάσουν αντίστοιχα ποσά από την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αφού εδώ και δυο χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ούτε την απαιτούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ούτε τον νέο ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχεδιασμό), που σημειωτέον θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί η Αττική να απορροφήσει πόρους.

Ο τέως περιφερειάρχης επισημαίνει επίσης ότι δρομολογούν - άγνωστο για ποιο λόγο μέσω της Περιφέρειας και όχι του αρμόδιου φορέα του ΕΔΣΝΑ- μελέτες για έργα απροσδιόριστου κόστους και χαρακτηριστικών, που εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, θα γίνουν στις υφιστάμενες χωροθετήσεις (Φυλή, Γραμματικό, Σχιστό) που προέβλεπε ο παλιός ΠΕΣΔΑ, που τον αποκαλούσαν μήτρα σκανδάλων. Τ

"Το μόνο λοιπόν «σκάνδαλο» που συμβαίνει στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πολιτική της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, που θυσίασε την πρόοδο του τόπου και την επίλυση ενός τόσο σοβαρού και πολυδιάστατου προβλήματος, στο βωμό του στενού, κομματικού της ακροατηρίου".

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Σγουρός: Χάσαμε 200 εκατ. ευρώ για τα σκουπίδια με τις ιδεοληψίες Δούρου"

Ελέγχους και πρόστιμα για το κάπνισμα προανήγγειλε ο Μπουτάρης

Ελέγχους για το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύονται από πρόστιμα για τους παραβάτες, από κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας, προανήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Κεντρικού Δήμου.

Με αφορμή εκστρατεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας με στόχο τον περιορισμό του καπνίσματος σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους, ο κ. Μπουτάρης είπε χαρακτηριστικά: “Εγώ καπνίζω δύο πακέτα την ημέρα, όμως πρέπει να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους.

Υπάρχουν μαγαζιά που οι πελάτες καπνίζουν στο πεζοδρόμιο, υπάρχουν όμως κι άλλα που καπνίζουν μέσα. Θα πρέπει να δοθούν εντολές στη δημοτική αστυνομία να ξεκινήσουν να γράφουν για το κάπνισμα.

Εάν τα καταστήματα έχουν έστω και έναν καπνιστή που να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο να 'τρώει' το πρόστιμο και ο ιδιοκτήτης και ο καπνιστής”.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος θα δοθεί μία περίοδος χάριτος στους επαγγελματίες της πόλης να απαγορεύσουν το τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους.

“Να κάνουμε έγγραφο σε όλους τους επαγγελματίες, να δοθεί περίοδος χάριτος μια εβδομάδα και να τους ενημερώσουμε πως το κάπνισμα απαγορεύεται” είπε ο κ. Μπουτάρης.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελέγχους και πρόστιμα για το κάπνισμα προανήγγειλε ο Μπουτάρης"

Παραιτήθηκε ο Καλλιάνος από εκπρόσωπος τύπου της Ενωσης Κεντρώων -Κατηγορεί το κόμμα για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με μια επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Λεβέντη, ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και πρώην μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Γιάννης Καλλιάνος, δηλώνει την αποχώρηση του από την Ένωση Κεντρώων.

Στην επιστολή του κατηγορεί το κόμμα του για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεση υποστήριξη στον «πρωθυπουργό που διέλυσε τη χώρα, στον πρωθυπουργο που αποδείχθηκε ως ο πλέον αναξιόπιστος».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Για έναν χρόνο ακριβώς, όσο κι αν πάλεψα, όσο κι αν διαφοροποιήθηκα ευθυγραμμιζόμενος πάντοτε με τις απαιτήσεις της φτωχοποιημένης μας κοινωνίας, όσο κι αν αντέδρασα για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του κόμματος, υπήρχαν παλαιοκομματικές νοοτροπίες που φώλιαζαν και στην Ένωση Κεντρώων, δυστυχώς.

Ως άνθρωπος που επιζητεί την ανανέωση σε πρόσωπα, πρακτικές και αντιλήψεις και με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου καθώς και την εύρεση της ελπίδας που τόσο επιθυμούσα να δω στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, και παρά το εξασφαλισμένο πολιτικό μου μέλλον στην Ένωση Κεντρώων, αποχωρώ προκειμένου να μην παραβώ ούτε στο ελάχιστο αυτά για τα οποία προσχώρησα.

Αποχωρώ με την συνείδηση μου ήσυχη γιατί θεωρώ πως έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να ακουστεί η φωνή της λογικής στα αυτιά των ταλαιπωρημένων πολιτών μας. Παραμένω όμως δίπλα στην κοινωνία και θα αποδοκιμάζω με όλη μου τη δύναμη αυτούς που καταστρέφουν τη χώρα δίνοντας από τη μεριά μου συνεχώς συγκεκριμένες λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν της Ελλάδα μας. Θα είμαι επίσης απέναντι σε αυτούς που έταζαν την ελπίδα και έφεραν το χάος.

Δεν συμβιβάζομαι όμως με τίποτα, οφείλω να πω μόνο την αλήθεια στους πολίτες που με εμπιστεύθηκαν και αυτή είναι ότι απεχθάνομαι να βαδίζω αντίθετα με τα «πιστεύω» μου όντας έμμεσος υποστηρικτής ενός Πρωθυπουργού που διέλυσε τη χώρα, ενός Πρωθυπουργού που αποδείχθηκε ότι είναι ο πλέον αναξιόπιστος. Ως νέος πολιτικός επιθυμώ την αλήθεια από τους πολιτικούς και την πολιτική και όχι τα «ναι μεν , αλλά…», αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Θα συνεχίσω τον αγώνα μου με την πλειοψηφία των Ελλήνων ενάντια σε μια κυβέρνηση που απογοήτευσε τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, που δεν είπε ποτέ αλήθεια στο λαό, που διέλυσε τα όνειρα όλων μας, για να υπάρξει μια νέα και αξιόπιστη λύση που να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους με εμπιστεύθηκαν και όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια μου μέσα από την νευραλγική ιδιότητα του Εκπροσώπου Τύπου. Τέλος, ευχαριστώ και εσάς κ. Πρόεδρε για την συνεργασία που είχαμε.

Μετα τιμής,
Γιάννης Καλλιάνος»

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Καλλιάνος από εκπρόσωπος τύπου της Ενωσης Κεντρώων -Κατηγορεί το κόμμα για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ "

ΓΣΕΒΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας

«Σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα προώθησης που εξήγγειλε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, «οι μικρές επιχειρήσεις, εάν προσλάβουν έναν άνεργο, ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών.

Οι προϋποθέσεις, για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι:

Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού τρεις μήνες, πριν την έναρξη του προγράμματος.

Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα τριών μηνών, μετά τη λήξη της επιδότησης».

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι το μέτρο από μόνο του δεν θα μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα αναβαθμίσει τη δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θα είναι και στο άμεσο μέλλον σε επαφή τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και με την πρόεδρο του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.000 ανέργων» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΒΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας"

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μόνο σήμερα στην Κω

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Οι 69 από αυτούς εντοπίστηκαν στις 9:00 στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κοντά στο σκάφος τους περιπολούσε τουρκική ακταιωρός, η οποία δεν απώθησε το σκάφος στα τουρκικά παράλια. Οι πρόσφυγες μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν στην Τουρκία έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα για να διασωθούν από τους λιμενικούς.

Την ώρα που οι άνδρες του Λιμενικού προχωρούσαν σε διάσωση των 69 προσφύγων, ένα άλλο φουσκωτό αποβίβαζε σε παραλία του νησιού 59 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τον διακινητή.

Οι 128 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πυλί, ενώ ο φερόμενος ως διακινητής θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κω.

Εν τω μεταξύ, στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα και οι δύο Τούρκοι διακινητές, οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή «ΒΑΘΥ» της Ψερίμου να αποβιβάζουν 25 πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μόνο σήμερα στην Κω "

ΕΝΦΙΑ €57.000 καλείται να πληρώσει το Χαμόγελο του Παιδιού

Ανοικτές επιστολές στον Αλέξη Τσίπρα στέλνουν δύο παιδιά που μεγάλωσαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», εκφράζοντας την αντίδρασή τους για το ποσό των 57.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ ο οργανισμός.

«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες να εισακουστούν από την κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά μας, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε τελικά τίποτα δεν υλοποιήθηκε και σήμερα λάβαμε επίσημα το εκκαθαριστικό σημείωμα. Το Χαμόγελο του Παιδιού που χωρίς να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, σήμερα πρέπει να καταβάλλει 57.313,31 ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.

Δύο παιδιά που μεγάλωσαν στο Χαμόγελο του Παιδιού, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος αποφάσισαν να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίες στον πρωθυπουργό, ζητώντας την απαλλαγή κάθε οργανισμού που «πιστοποιημένα προσφέρει στην κοινωνική ευημερία της χώρας» από τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και «κάθε άδικη φορολογία που τους επιβάλλεται».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ €57.000 καλείται να πληρώσει το Χαμόγελο του Παιδιού"

Κομισιόν: Μην υποτιμάτε την επιστολή για την ΕΛΣΤΑΤ

Την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές» επισήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

Καταλήγοντας, ο δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Μην υποτιμάτε την επιστολή για την ΕΛΣΤΑΤ"

Δίκτυο υδατοδρομίων στο Αιγαίο -Τα 23+2 νησιά όπου θα απογειώνονται και προσγειώνονται υδροπλάνα [λίστα]

Σε δίκτυο υδατοδρομίων για τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων προχωρά η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έχει θέσει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρώντας, ότι θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των νησιών και στην επίλυση χρόνιων συγκοινωνιακών αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό, το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αστυπάλαια, αποφάσισε την εναρμόνιση με το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, των 23 προγραμματικών συμβάσεων για τη μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ισάριθμων υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις με τα κατά τόπους δημοτικά λιμενικά ταμεία για δύο ακόμη υδατοδρόμια σε Μύκονο και Σίφνο.
Συγκεκριμένα, μετά από συνεννόηση της περιφερειακής αρχής με τα συναρμόδια υπουργεία, το περιφερειακό συμβούλιο προέβη στην έγκριση των τροποποιήσεων των 23 προγραμματικών συμβάσεων, με βάση τα προβλεπόμενα στο νέο σχέδιο νόμου, στη διαμόρφωση του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να επισπευθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του μεγαλεπήβολου στόχου της δημιουργίας του πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα, στόχο που υιοθέτησαν και τα αρμόδια υπουργεία, προβαίνοντας στις προτεινόμενες από την περιφερειακή αρχή τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου.
Οι επικαιροποιημένες προγραμματικές συμβάσεις αφορούν τα υδατοδρόμια:
  • Αστυπάλαιας,
  • Λέρου,
  • Λειψών,
  • Ρόδου,
  • Κω,
  • Τήλου,
  • Χάλκης,
  • Καστελλορίζου,
  • Καρπάθου,
  • Κάσου,
  • Νισύρου,
  • Καλύμνου,
  • Σύμης,
  • Σύρου,
  • Μήλου,
  • Θήρας,
  • Πάρου,
  • Νάξου,
  • Κύθνου,
  • Κέας,
  • Αμοργού,
  • Άνδρου,
  • Σικίνου,
ενώ εγκρίθηκαν και δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων σε Μύκονο και Σίφνο.
Τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανταποκρίθηκαν θετικά στο καθόλα τεκμηριωμένο αίτημα της περιφερειακής αρχής για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ισχύοντος μέχρι σήμερα θεσμικού πλαισίου, το οποίο δημιουργούσε πολλά προσκόμματα στην πορεία υλοποίησης του δικτύου υδατοδρομίων και περιέλαβαν στο νέο θεσμικό πλαίσιο τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει απρόσκοπτα και κατά το δυνατόν ταχύτερα.
Η ίδρυση του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης, τη σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών. Παράλληλα, δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά, βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη ιδιαίτερα για τις νησιωτικές μας κοινωνίες.
Η δραστηριοποίηση υδροπλάνων θα λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, μία επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή, επικουρικά και συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Το νέο σχέδιο νόμου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκτυο υδατοδρομίων στο Αιγαίο -Τα 23+2 νησιά όπου θα απογειώνονται και προσγειώνονται υδροπλάνα [λίστα] "

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές: 358 μετανάστες πέρασαν αυτή την εβδομάδα στη Λέσβο

Σημαντικά αυξημένες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 22 Αυγούστου, μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το πρωί, στη Λέσβο καταγράφηκε πέρασμα 358 ατόμων. Την αντίστοιχη περίοδο στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά.

Με αυτές τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο έχουν φτάσει τους 4.679, ενώ στη Χίο παραμένουν 3.221 άτομα και στη Σάμο 1.020. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν 8.920 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα, Δευτέρα, τα χαράματα και έως πριν από λίγο σε τρεις επιχειρήσεις στη Λέσβο μέχρι στιγμής, διασώθηκαν άλλοι 175 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πρώτη, ανοικτά της Αγριλιάς νότια της Μυτιλήνης, περισυνελέγησαν 44 άτομα, στη δεύτερη, ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης, 57 άτομα και πριν από λίγο ανοικτά επίσης του λιμανιού της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 75 περίπου άτομα, τα οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να οδηγηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας και να καταγραφούν.

Επίσης σήμερα και έως στιγμής, δύο επιχειρήσεις διάσωσης 99 ατόμων πραγματοποιήθηκαν στη Χίο από το Λιμενικό Σώμα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή των Νενήτων και τα ξημερώματα, κοντά στο λιμάνι της Χίου. Στην πρώτη περίπτωση διασώθηκαν 45 άτομα και στη δεύτερη 44.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές: 358 μετανάστες πέρασαν αυτή την εβδομάδα στη Λέσβο"

Έκθεση-καταπέλτης του ΙΣΑ: Ένα «Νταχάου» για πρόσφυγες στην «καρδιά» της Αθήνας

Μια άλλη υγειονομική «βόμβα», αυτή τη φορά στην «καρδιά» της Αθήνας, αποκαλύπτει νέα έκθεση-καταπέλτης των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

Πέρα απο κάθε λογική αλλά και...φαντασία, στο επίκεντρο της τριτοκοσμικής μολυσματικής κατάστασης βρίσκεται ενα νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου υγειονομικού «Νταχάου». Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, ενα νοσοκομείο που τελεί πλέον υπό κατάληψη από «αλληλέγγυους», οι οποίοι έχουν μεταφέρει εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφουν επιθεωρητές της Περιφέρειας και την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, η κατάσταση στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων, όσο και για τη δημόσια υγεία, καθώς τα λύματα πλημμυρίζουν τους δρόμους γύρω από το υπό κατάληψη κτίριο και αποτελούν εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως τα κρίσιμα αυτά συμπεράσματα για τη δραματική εικόνα στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο έχουν διατυπωθεί με βάση την αυτοψία που έκαναν οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας μόνο στον εξωτερικό χώρο, καθώς λόγω της κατάληψης δεν τους επιτράπηκε η είσοδος!

Ειδικότερα στην Έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής

«Στην όδό Εβάνς υπήρχε μεγάλη ποσότητα στάσιμων κι δύσοσμων υδάτων τα οποία έρρεαν σε όλους τους γύρω δρόμους με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η παραμονή μας στην περιοχή. Επιπλέον λόγω των στάσιμων υδάτων υπήρχε μεγάλος αριθμός από κουνούπια τα οποία επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο, επιτείνοντας το πρόβλημα Δημόσιας υγείας που έχει δημιουργηθεί. Αναφορικά με τον πίσω ακάλυπτο χώρο υπήρχε μικρή ποσότητα απορριμμάτων τα (πλαστικά και αλουμίνια κουτιά,πάνε χαρτιά)τα οποία ρίχνουν οι καταληψίες από τα μπαλκόνια του κτιρίου».

Η Έκθεση καταλήγει τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση για τη Δημόσια υγεία:
«Τονίζεται ότι πέραν της αισθητικής ρύπανσης η επί μακρόν παραμονή των απορριμμάτων συμβάλλει στην επιτάχυνση διεξαγωγής αερόβιων και αναερόβιων διεργασιών (αύξηση μολυσματικού φορτίου) και στην εκδήλωση κινδύνων μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παρουσία φορέων μετάδοσης) …Θα πρέπει να γίνει εντοπισμένη προνυμφοκτονία –εντομοκτονία ώστε να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των ώριμων κουνουπιών τα οποία έχουν αναπτυχθεί στον περιβάλλοντα χώρο».

Με αφορμή την Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας , ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Η κατάσταση στο υπό κατάληψη κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνονταν στον ΙΣΑ, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων και τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο για τους ίδιους όσο και για τη Δημόσια υγεία.
Είναι ντροπή η ανοχή και η αδιαφορία που επιδεικνύει η Κεντρική Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό".

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τονίζει πως "υπάρχει τεράστιο πολιτικό ζήτημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας -που μάλιστα προέρχεται από την ιατρική κοινότητα -, η οποία όχι μόνο δεν αξιοποίησε την υποδομή του πρώην νοσοκομείου Πατησίων όπως όφειλε, αλλά επέτρεψε με την ανοχή που επέδειξε να μετατραπεί σε εστία μόλυνσης για όλη την περιοχη" προςθέτοντας την στοχοποιηςη, την επιθεςη και τη λαςπη που δέχθηκε ο ίδιος κάθε φορά που ο ΙΣΑ επιχειρούσε να επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα και να επιστήσει την προσοχή.

"Όσοι επιδεικνύουν ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία , θα λογοδοτήσουν.
Οι κ.κ. Π. Πολάκης και Ι. Μπασκόζος οφείλουν να δράσουν άμεσα και να δώσουν λύση. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, ας παραιτηθούν" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

"Πρέπει άμεσα να αλλάξει η εικόνα αυτή. Όχι μόνον στο Νοσοκομείο Πατησίων αλλά παντού , σε κάθε χώρο που φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες . Ο Ι.Σ.Α. δεν πρόκειται να σταματήσει, όσες απειλές προσωπικές κι αν δεχθώ. Ο ΙΣΑ δεν εκβιάζεται και δεν φιμώνεται . Η προσπάθειά μας για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας θα είναι διαρκής" υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.

Διαβάστε εδώ την έκθεση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση-καταπέλτης του ΙΣΑ: Ένα «Νταχάου» για πρόσφυγες στην «καρδιά» της Αθήνας"

Στη ΔΕΘ με συλλαλητήριο οι αγρότες

Με ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την ημέρα έναρξης της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (10-18/9), η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δίνει το σήμα για την έναρξη κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, η συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αποτελεί το σαφές μήνυμα που θέλουν να στείλουν στην κυβέρνηση. «Δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μ΄ εμάς» τονίζει η Επιτροπή.

Μέσω της ανακοίνωσής της, η Επιτροπή, με επικεφαλής τον αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μπούτα, καλεί τους «μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στο συλλαλητήριο, μαζί με τους εκπροσώπους από όλες τις άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, τους συμμάχους στον κοινό αγώνα, κατά της πολιτικής που φτωχοποιεί το λαό για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της συμμαχίας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με «τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα». Σημειώνεται: «Η επίτευξή της (σσ: της συμμαχίας), δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας. Αυτή η συμμαχία, η οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενισχυθεί».

Επιπλέον, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων υπενθυμίζει την «ολομέτωπη επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ» και προσθέτει: «Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020, μας σπρώχνουν μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη ΔΕΘ με συλλαλητήριο οι αγρότες"

Ψαλίδι έως και 38% σε 150.000 συνταξιούχους

Εως και 38% θα είναι η μεγαλύτερη μείωση σε 150.000 επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων στους οποίους θα επιβληθούν οι αποφασισμένες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Μεσοσταθμικά οι περικοπές ανέρχονται στα 60-70 ευρώ, ενώ θα φθάνουν σε ακραίες περιπτώσεις ώς και τα 140 ευρώ.

Ειδικότερα την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών (Αύγουστος) θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. Θα ακολουθήσει τρίτος και τελευταίος γύρος περικοπών τον Οκτώβριο.
Συνολικά, ο δεύτερος γύρος επανυπολογισμού στις 2 Σεπτεμβρίου αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ).

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ. Στους χαμένους του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).
Ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσόν των επικουρικών πέφτει κατά 50%-40%. Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως «προσωπική διαφορά». Αντιθέτως, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος μειώσεων με τις πληρωμές του Αυγούστου, όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν μειώθηκαν οι 66.900.
Για τον Οκτώβριο μένουν περίπου 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων. Πάντως στην πληρωμή του Οκτωβρίου θα προστεθούν και οι αναδρομικές περικοπές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι το σοκ θα είναι μεγαλύτερο, γιατί πολλές συντάξεις των 300 και των 200 ευρώ θα φτάσουν στα 100 και στα 60 ευρώ.

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ. Εξάλλου τον επόμενο μήνα οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου θα λάβουν και τα νέα μειωμένα μερίσματά τους. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα μερίσματα προς τους 280.000 μερισματούχους του ΜΤΠΥ των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι περικοπές των μερισμάτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και στο 34%.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαλίδι έως και 38% σε 150.000 συνταξιούχους"

Κινητικότητα: Αλλάζουν θέση 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Μετακινήσεις για περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο στις αρχές του 2017 αναμένεται να επιφέρει η θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς σε συνδυασμό με την ψήφιση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας τον ερχόμενο μήνα που αναμένεται ότι θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο ο αν. υπουργός Χρ. Βερναρδάκης.

Όπως γράφει το «Έθνος» υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών της κινητικότητας μετά την οριστικοποίηση των νέων οργανογραμμάτων θα αποτελέσει κίνητρο για τη συμμετοχή υπαλλήλων στην κινητικότητα.

Με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων για μετακινήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις το 2015 η εκτίμηση τους είναι ότι μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου το 8% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, πάνω δηλαδή από 50.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος των μετακινήσεων είναι η μετάταξη στην περιφέρεια λόγω του χαμηλού κόστους ζωής ή η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου.
Το νέο σύστημα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο θα θεσμοθετήσει το νέο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας εντός του επόμενου μήνα με το οποίο τρεις φορές το χρόνο θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα μπορούν να διεκδικηθούν από υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας που θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 κενές θέσεις.

Εάν όμως δεν καλυφθούν οι θέσεις τότε θα γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος, όπως για παράδειγμα στην Υγεία και την Παιδεία, από φορείς που υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού της ίδιας ειδικότητας.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητικότητα: Αλλάζουν θέση 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι"

Ελληνες σεισμολόγοι: Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, υπάρχουν ρήγματα με συσσωρευμένη ενέργεια στη χώρα μας

Ανησυχία προκαλούν στους Έλληνες σεισμολόγους τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη συμπεριφορά του Εγκέλαδου στον ελλαδικό χώρο, αλλά και από την ανάλυση των γεωλογικών ρηγμάτων στη χώρα μας.

Στις εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για «ώριμα ρήγματα» και για «συσσώρευση ενέργειας», επισημαίνουν ότι στατιστικά έχει καθυστερήσει κατά πολύ η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού και καλούν την πολιτεία να αφυπνιστεί, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα πρόληψης όπως ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων.

Τέσσερις κορυφαίοι σεισμολόγοι, λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία, μίλησαν στην εφημερίδα RealNews και απηύθυναν τις προειδοποιήσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η επισήμανσή τους δεν έχει σχέση με το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, καθώς η απόσταση είναι τεράστια για να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο.

«Το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να βιώσουμε κάποιον ισχυρό σεισμό, με εξαίρεση την ακολουθία της Κεφαλονιάς, σημαίνει ότι έχουμε συσσώρευση ενέργειας, κάποια ρήγματα είναι ήδη φορτωμένα και αργά ή γρήγορα θα εκτονωθούν», επεσήμανε στην εφημερίδα Realnews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Επιμένοντας στη δυναμική του ελληνικού χώρου, ο καθηγητής Σεισμολογίας τόνισε πως «υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».

Ακόμη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι «δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Λέω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. ∆εν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα.

Μπορεί να μιλάμε για έναν χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν μπορεί να έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, και μάλιστα μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;». Ο Α. Τσελέντης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ ζήτησε να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων και σχολείων.

Για την «ωριμότητα» των ελληνικών ρηγμάτων μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας από την Ιταλία, όπου βρέθηκε για να κάνει αυτοψία στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον σεισμό.

Όπως ανέφερε «γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά συνήθως η φύση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις δικές μας εκτιμήσεις. Άλλα θεωρούμε εμείς ότι θα πράξει και άλλα αυτή επιλέγει να πράξει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τα τελευταία 38 χρόνια στη χώρα μας οι καταστροφικότεροι σεισμοί με ανθρώπινα θύματα έγιναν στην κεντρική Μακεδονία και την περιοχή της Θεσσαλονίκης (20-6-1978, 6,5 Ρίχτερ), στις Αλκυονίδες στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο στις 24 και 25-2-1981 (6,7 και 6,4 Ρίχτερ) και 4-3-1981 (6,3 Ρίχτερ), στην Καλαμάτα (13-9-1986, 6,2 Ρίχτερ), στο Αίγιο (13-6-1995, 6,2 Ρίχτερ) και στην Πάρνηθα (7-9-1999, 5,9 Ρίχτερ).

«∆εν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιοι σεισμοί θα επαναληφθούν. Στατιστικά έχει καθυστερήσει ένας ισχυρός σεισμός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Συνεπώς, το αντισεισμικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτή την αρνητική προοπτική», τόνισε στην «R» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των σεισμών είναι ότι οι εστίες τους εντοπίζονται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, δηλαδή κοντά σε κατοικημένες και συχνά πυκνοδομημένες περιοχές» πρόσθεσε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ από το 2001 που ξεκίνησε ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας μέχρι τις 20-5-2016 έχουν ελεγχθεί 14.955 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα σε σύνολο 80.000.

«∆υστυχώς, ο οπτικός αυτός πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και με το ρυθμό που διεξάγεται θα χρειαστούν πάνω απο 100 χρόνια για να ελεγχθούν όλα», ανέφερε ο Γερ. Παπαδόπουλος.

«Βαλτωμένο» χαρακτήρισε τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Οι χρηματοδοτήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί τραγικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η επιχορήγηση του ΟΑΣΠ στα σεισμολογικά κέντρα της χώρας ήταν μηδενική και παραμένει μηδενική για το 2016», ανέφερε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνες σεισμολόγοι: Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, υπάρχουν ρήγματα με συσσωρευμένη ενέργεια στη χώρα μας "

Ανέβηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής (λίγο πριν από τα μεσάνυχτα) και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 3 ώρες, η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2016.

Οι φορολογούμενοι με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙS μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή Ε9 και μέσω αυτής να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Εναλλακτικά μπορούν μέσα από το λογαριασμό τους στο TAXIS να επιλέξουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης», όπου επίσης θα πληροφορηθούν το ποσό του φόρου, καθώς και το ύψος των 5 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 πληρώνεται με δύο τρόπους: α) Εφάπαξ μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2016, β) σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανέβηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news