facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Νέα επίθεση Καμμένου σε Καλογρίτσα

Νέα επίθεση εναντίον του κουμπάρου του, Χρήστου Καλογρίτσα, εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο twitter.

Ο κ. Καμμένος κατηγορεί τον κ. Καλογρίτσα ότι μέσω δημοσιεύματος ιστοσελίδας, την οποία και επισυνάπτει στο tweet που «ανέβασε», προσπαθεί να πιέσει για την τηλεοπτική άδεια που διεκδικεί.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας παρουσιάζει παλαιότερες δεσμεύσεις του Πάνου Καμμένου αναφορικά με το επίδομα παραμεθορίου που θα έδινε στους στρατιωτικούς, κάνοντας λόγο για «σύντομο ανέκδοτο».

Πιο συγκεκριμένα στο μήνυμα που ανάρτησε ο υπουργός Άμυνας στο twitter αναφέρει: «Με τα μαύρα λεφτά στο σάιτ και ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...», αναφέρει και επισυνάπτει το λινκ του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Καμμένου σε Καλογρίτσα"

ΙΚΑ: 550.000 Έλληνες εργάζονται για €412 μικτά

Μετά την ΕΛΣΤΑΤ και την ΕΡΓΑΝΗ και τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέσεων είναι ευέλικτης μορφής απασχόλησης, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με μισό ασφάλιστρο. Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014-Δεκεμβρίου 2015 οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 9,9% ενώ η αμοιβή τους μειώθηκε κατά 3,41%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε ενώ ο μέσος μισθός μέσα σ' ένα χρόνο μειώθηκε κατά 3,2%.

Ειδικότερα:

• Οι μερικώς απασχολούμενοι έφτασαν τους 524.533 και ο μέσος ΜΙΚΤΟΣ μισθός τους στα 412,05 ευρώ από 426,61 ευρώ ενώ οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 5,08% (σε 1.315.387 άτομα) και ο μέσος μισθός τους μειώθηκε στα 1.204,70 ευρώ από 1.244,05 ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του '15.

• Οι υψηλότερες αμοιβές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αφορούσαν διευθυντικές θέσεις και ανώτερα στελέχη μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών όπου ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 4.419,94 ευρώ και στα 2.954,12 ευρώ, αντίστοιχα.

Το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που απασχολούσαν εργαζόμενους - ασφαλισμένους στο ΙΚΑ υπό την απειλή των τσουχτερών προστίμων.

Το Δεκέμβριο του '15 υπέβαλαν στο ΙΚΑ Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις 223.215 κοινές επιχειρήσεις και 14.364 οικοδομικοτεχνικές, συνολικά 237.579 επιχειρήσεις έναντι 230.988 που είχαν υποβάλει ΑΠΔ το Δεκέμβριο του '14.

Τα επαγγέλματα
Οι κλάδοι που απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι κατά σειρά το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (393.307 άτομα, ποσοστό 21,87% επί του συνόλου των ασφαλισμένων), οι μεταποιητικές βιομηχανίες (254.648, ποσοστό 14,16%) και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια (223.364, ποσοστό 12,42%). Ακολουθούν η διαχείριση ακίνητης περιουσίας (165.761, ποσοστό 9,22%) οι μεταφορές και επικοινωνίες (125.757, ποσοστό 6,99%), η εκπαίδευση (116.202, ποσοστό 6,46%), η υγεία και κοινωνική μέριμνα (106.796, ποσοστό 5,94%), άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών (106.176, ποσοστό 5,90%), η δημόσια διοίκηση και άμυνα (103.677, ποσοστό 5,77%), οι κατασκευές (83.719, ποσοστό 4,66%) κ.α.

Ετσι, ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «υπάλληλοι γραφείου», με ποσοστό 25,78% (463.546 άτομα) ακολουθούμενοι από τους πωλητές (374.002 και ποσοστό 20,80%), τους ανειδίκευτους εργάτες (307.924, ποσοστό 17,12%). Η μέση ηλικία του συνόλου των ασφαλισμένων είναι τα 39,26 έτη, στα οικοδομικοτεχνικά έργα είναι τα 44,04 και στις κοινές επιχειρήσεις τα 39,15 έτη (μέση ηλικία ανδρών 39,95 και γυναικών 38,24).

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 21,45% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 54,40% είναι έως 39 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 21,78% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 54,85% είναι έως 39 και στα οικοδομικοτεχνικά έργα τα αντίστοιχα ποσοστά 7,48% και 34,95%. Επίσης 74,39% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 75,52% και στα οικοδομικοτεχνικά έργα 68,85%. Τέλος στο σύνολο των επιχειρήσεων, 16,46% των ασφαλισμένων είναι από 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 16,19% και στα οικοδομικοτεχνικά έργα 27,98%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: 550.000 Έλληνες εργάζονται για €412 μικτά"

Εξώδικο Κούγια στον αρχηγό του Λιμενικού για τον ρόλο της θαλαμηγού El Duende στην τραγωδία της Αίγινας

Το δημοσίευμα του «Βήματος» για τον τυχόν ρόλο στο τραγικό ναυτικό ατύχημα της Αίγινας της θαλαμηγού EL Duende -ομώνυμης του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο- και η οποία βρισκόταν στον ίδιο θαλάσσιο χώρο, αποτελεί την βάση εξωδίκου που απέστειλε (το μεσημέρι της Τετάρτης) προς τον αρχηγό του Λιμενικού, ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας. Στο δημοσίευμα του «Βήματος» (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=823454αναφερόταν) προσδιορίζεται ότι ότι η θαλαμηγός αυτή βρισκόταν -σύμφωνα με στοιχεία ναυτιλιακών φορέων- από τις 14 ως τις 16 Αυγούστου στην Αίγινα και λίγη ώρα μετά το δυστύχημα αναχώρησε με προορισμό τη Ρόδο και τις τελευταίες ώρες κατευθύνεται στη Λεμεσό. Παράλληλα, ναυτικός του ίδιου γιοτ έσπευσε να συνδράμει τον 77χρονο οδηγό του μοιραίου ταχύπλοου, λίγη ώρα μετά το ατύχημα με τους τέσσερις νεκρούς.

Στο εξώδικο του κ. Κούγια αναφέρεται: «όπως σας είναι γνωστό, ένα θαλαμηγό σκάφος με την ονομασία ΝΤΟΥΕΝΤΕ, δηλαδή ίδιου ονόματος με το σκάφος που προκάλεσε τη θαλάσσια τραγωδία στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της νήσου Μονής και της νήσου Αίγινας στις 16.8.2016 και περί ώρα 12.30, έχει άμεση σχέση με τα όσα ακολούθησαν το συγκεκριμένο τραγικό ναυάγιο και συγκεκριμένα τη διαφυγή τόσο του δράστη, ο οποίος οδηγούσε το σκάφος που προκάλεσε τον όλεθρο και σήμερα εμφανίζεται να είναι ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, όσο και τη διαφυγή των λοιπών επιβαινόντων, οι οποίοι αρχικά αντί να βοηθήσουν τα τραγικά θύματα και ακολούθως να εμφανιστούν στο λιμεναρχείο Αίγινας, εξαφανίστηκαν. Επειδή οι εντολείς μου πιθανολογούν σφόδρα ότι στο συγκεκριμένο σκάφος φιλοξενήθηκαν μέχρι να φυγαδευτούν ίσως ο πραγματικός χειριστής του ζημιογόνου σκάφους, όσο και αυτόπτες μάρτυρες που για διαφόρους λόγους δεν εμφανίστηκαν μέχρι τώρα, αλλά και πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν ποιοι πραγματικά επέβαιναν στο ζημιογόνο σκάφος. Επειδή οι εντολείς μου επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους, καθόσον μετά βεβαιότητας όσοι φυγάδευσαν τα ως άνω πρόσωπα και τα φιλοξένησαν ή βοήθησαν να εξαφανιστούν, έχουν διαπράξει διάφορα ποινικά αδικήματα με αυτονόητο ότι διέπραξαν το αυτόφωρο τότε αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία. Επειδή έχω εντολή από τους ως άνω συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες να διερευνήσω σειρά ερωτημάτων που έχουν άμεση σχέση με σοβαρές διαδικαστικές πράξεις επί της ως άνω υπόθεσης».

Στην συνέχεια ο κ. Κούγιας αναφέρεται στα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις τις οποίες μάλιστα καλείται να δώσει εγγράφως ο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος.

«Επειδή είστε ο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος, το οποίο διενήργησε την αστυνομική προανάκριση, αιτούμαι όπως άμεσα εντός 24 ωρών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου μου απαντήσετε εγγράφως:
1. Πού ευρίσκετο το σκάφος ΝΤΟΥΕΝΤΕ κατά το χρόνο του εγκλήματος;
2. Ποιοι πράγματι επέβαιναν σε αυτό;
3. Ποιο ήταν οι χειριστές των εξωλέμβιων φουσκωτών σκαφών, τα οποία φυγάδευσαν το δράστη και τους πράγματι επιβαίνοντες;
4. Ποιοι εμφανίζονται στην κατάσταση επιβαινόντων, η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε Λιμεναρχείο;
5. Πότε αναχώρησε από το σημείο, όπου ευρίσκετο το σκάφος ΝΤΟΥΕΝΤΕ;
6. Ποια πορεία ακολούθησε το ως άνω σκάφος μέχρι σήμερα;
7. Πού βρίσκεται σήμερα;
8. Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του σκάφους;
9. Για ποιο λόγο οι λιμενικές αρχές Αίγινας, ενώ πληροφορήθηκαν από το Θρασύβουλο Λυκουρέζο πώς έγινε η διαφυγή του, δεν ασχολήθηκαν καθόλου, έστω κάνοντας μια τυπική έρευνα στο συγκεκριμένο σκάφος, για να διαπιστώσουν αμέσως ποιοι ευρίσκοντο μέσα σε αυτό κατά το έγκλημα;».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο Κούγια στον αρχηγό του Λιμενικού για τον ρόλο της θαλαμηγού El Duende στην τραγωδία της Αίγινας"

Παππάς: Μετά τις πανελλαδικές άδειες, προχωράμε στις άδειες θεματικών και περιφερειακών καναλιών

Την έναρξη της διαδικασίας για τις άδειες θεματικών και περιφερειακών καναλιών, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών αδειών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών αδειών, προχωράμε στην διαδικασία για τις άδειες θεματικών και περιφερειακών καναλιών» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα οδηγήσει την τηλεόραση σε νέα εποχή και τόνισε πως «η συζήτηση για περισσότερες άδειες, αν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον».

Η μετάβαση θα είναι ομαλή και θα ολοκληρωθεί ύστερα από 90 ημέρες, όσες προβλέπει ο νόμος, διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε ότι «η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που αδειοδοτεί».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Μετά τις πανελλαδικές άδειες, προχωράμε στις άδειες θεματικών και περιφερειακών καναλιών"

Εφοριακοί μπουκάρουν σε αναψυκτήριο στην Κέρκυρα -Η απάτη με τις αποδείξεις τους άφησε άφωνους [βίντεο]

Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει! Η αύξηση του ΦΠΑ όχι μόνο δεν έκανε πιο έντιμους τους φορολογούμενους, αλλά όπως φαίνεται οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες στον «κακό» δρόμο, όπου κανείς δεν κόβει αποδείξεις.

Πολλά περιστατικά παρανομίας βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας ενώ συχνά στα social media ανεβαίνουν φωτογραφίες με… μαϊμού αποδείξεις και δελτία παραγγελιών συγκεντρώνοντας εκατοντάδες σχόλια απογοητευμένων και απηυδισμένων χρηστών.

Μια περίπτωση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι αυτό που έκανε κάποιος επιχειρηματίας στην Κέρκυρα, ο οποίος έχει αναψυκτήριο. Ο ιδιοκτήτης εξέδιδε κανονικά αποδείξεις ταμειακής μηχανής, την οποία όμως είχε συνδεδεμένη με τον υπολογιστή του (ο οποίος ήταν κάτω από αυτήν) και τις έβαζε σε αναμονή! Στο τέλος της ημέρας διάλεγε αυτές για τις οποίες θα αποδώσει ΦΠΑ.

Το "πάρτι" όμως για τον επιχειρηματία -προσωρινά τουλάχιστον- τελείωσε όταν επισκέφτηκαν το αναψυκτήριο εφοριακοί. Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους στο μαγαζί, του επιβλήθηκαν τρία πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ, 2.500 ευρώ και 250 ευρώ για το ΦΠΑ που δεν απέδωσε εκείνη τη στιγμή.


star

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοριακοί μπουκάρουν σε αναψυκτήριο στην Κέρκυρα -Η απάτη με τις αποδείξεις τους άφησε άφωνους [βίντεο] "

Από τις 29 Αυγούστου στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ

Από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Ήδη, από τις 18 Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε όλη η διαδικασία, προκειμένου το σύστημα να είναι καθ' όλα έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ. Καθώς εφέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών- διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου εφέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τις 29 Αυγούστου στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ"

Εγκρίθηκε από την Alpha το σχέδιο Σκλαβενίτη για τον Μαρινόπουλο

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Σκλαβενίτης, προκειμένου να γίνει η διάσωση της Μαρινόπουλος. Το σχέδιο προβλέπει δάνειο ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και διάθεση κεφαλαίων από τη Σκλαβενίτης.

Για το θέμα θα συνεδριάσουν την Πέμπτη τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς ενώ σε αμφότερες τις τράπεζες, η πρόταση έχει ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές. Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank έχει ήδη εγκρίνει τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το Euro2Day, το σχέδιο προβλέπει τη διάσωση της Μαρινόπουλος, μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106β και θ του πτωχευτικού νόμου. Ειδικότερα, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος, οι πιστώτριες τράπεζες και ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής Σκλαβενίτης συμφωνούν να εμφανίσουν στο δικαστήριο το εξής σχέδιο:

Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ (σ.σ. χρήση των διατάξεων του άρθρου 106 θ), η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Η τελευταία δεσμεύεται να βάλει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές balloon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

Τα 475 εκατ. ευρώ (360 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης) θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, που μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρική οντότητα, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος. Για τους προμηθευτές το κούρεμα αναμένεται να είναι της τάξης του 50%.

Ενώ αρχικά προβλεπόταν η απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας από μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, υπήρξε τροποποίηση και αποφασίστηκε το 100% να περάσει στη Σκλαβενίτης.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου παρείχε πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 11 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες της αλυσίδας ως την ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από την Alpha το σχέδιο Σκλαβενίτη για τον Μαρινόπουλο"

Πανικός στο υπουργείο Υγείας για την ανεπάρκεια σε αίμα

Παρότι λειτουργοί του Ιπποκράτη, οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με τον κλασικό κανόνα της Ιατρικής, πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αντί να φροντίσουν να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδίως στα τρωτά του σημεία, τρέχουν ασθμαίνοντας να αντιμετωπίσουν εκ των υστέρων τα προβλήματα που (γνωρίζουν πως) θα ενσκήψουν.

Η ευρεία σύσκεψη για την ανεπάρκεια της χώρας σε αίμα που συγκαλεί αύριο εκτάκτως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αποδεικνύει περίτρανα. Κατά τους θερινούς μήνες η στάθμη της εθνικής δεξαμενής αίματος μειώνεται αρκετά και τα νοσοκομεία καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να καλύψουν τις ανάγκες όσων χρειάζονται αίμα. Με δεδομένο, δε, ότι εφέτος η μείωση των μονάδων αίματος συνδέεται και με την καραντίνα από την αιμοδοσία στην οποία έχουν μπει 12 περιοχές λόγω κρουσμάτων ελονοσίας, είναι προφανές ότι ουδείς προγραμματισμός είχε ληφθεί αρμοδίως ούτε για την ελονοσία ούτε για την αιμοδοσία...

Στην σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα συμμετέχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Σημειώνεται πως με παρέμβασή της προς το υπουργείο Υγείας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε επισημάνει από τις 7 Ιουλίου το πρόβλημα της επισφαλούς κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού σε αίμα, και ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

H χώρα χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 600.000 μονάδες (φιάλες) αίματος προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία (πχ οι τραυματίες τροχαίων, όσοι υποβάλλονται σε χειρουργεία, κα ) καθώς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού. Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που πρακτικά στερεί τη δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες. Σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στο υπουργείο Υγείας για την ανεπάρκεια σε αίμα"

Τούρκος έφτασε με ταχύπλοο στη Σάμο και συνελήφθη -Εξετάζεται αν συμμετείχε ή όχι στο πραξικόπημα

Ένας Τούρκος υπήκοος έφτασε το πρωί με ταχύπλοο στη Σάμο και συνελήφθη.

Αυτή την ώρα εξετάζεται από κλιμάκιο της ΕΥΠ και τις Αρχές Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Αρχές να προσπαθούν να διαπιστώσουν προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν έχουν να κάνουν με Τούρκο αξιωματικό που έφυγε από τη χώρα του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν το συγκεκριμένο άτομο έχει ζητήσει ήδη άσυλο ή όχι στην Ελλάδα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος έφτασε με ταχύπλοο στη Σάμο και συνελήφθη -Εξετάζεται αν συμμετείχε ή όχι στο πραξικόπημα "

Αναχωρεί για την Ιταλία η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών

Πανέτοιμη να αναχωρήσει για την Ιταλία και να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα τη γειτονική χώρα, είναι η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος.

Η ομάδα, αποτελούμενη από 15 άτομα (εφτά από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την Αθήνα), βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβεί στην Ιταλία και να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, ενώ ήδη έχουν μεταφερθεί στην Ηγουμενίτσα τα οχήματα με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Από τα ξημερώματα κληθήκαμε για βοήθεια από τους Ιταλούς. Έχουν ήδη αναχωρήσει για τη γειτονική χώρα δύο έλληνες εκτιμητές και περιμένουμε πλέον την επίσημη πρόσκληση για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Σε πρώτη φάση θα αναχωρήσει μια ομάδα 15 ατόμων, ενώ άλλα δέκα άτομα είναι σε επιφυλακή, στην περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μίλτος Μπενάκης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναχωρεί για την Ιταλία η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών"

Θεσσαλονίκη: Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος του «Γ. Γεννηματάς»

Εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, βρίσκεται από τις 30 Ιουλίου ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος και ζητούν να εγκατασταθεί άμεσα σύγχρονος αξονικός τομογράφος. Η διοίκηση πάντως του νοσοκομείου δεσμεύεται ότι το υπάρχον ιατρικό μηχάνημα θα επισκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου, Μελπομένη Τσούγκα, ο αξονικός τομογράφος θα επισκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου και ως τότε, κατά τις εφημερίες, τα περιστατικά εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο απέχει 500 μέτρα από το «Γ. Γεννηματάς», ενώ τις υπόλοιπες ημέρες από τα άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Πάντως, κοινή διαπίστωση γιατρών αλλά και διοίκησης είναι ότι ο υπάρχων αξονικός τομογράφος είναι παλιός με επιβαρυμένη λειτουργία και ότι πρέπει να αντικατασταθεί.

Η κ. Τσούγκα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου υπάρχει από το 2014 και ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για την εύρεση λύσης και την αντικατάσταση του μηχανήματος. Σύμφωνα με την ίδια, προς το παρόν, η λύση δίνεται με την επιδιόρθωση του τομογράφου και την αντικατάσταση της λυχνίας, κάτι που θα γίνει άμεσα προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μηχάνημα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η βλάβη ήταν «προβλέψιμη και αναμενόμενη λόγω υπέρβασης, κατά πολύ μάλιστα, του εγγυημένου αριθμού εξετάσεων και παρά τις διαρκείς και αγωνιώδεις προειδοποιήσεις, κατά τα τουλάχιστον δύο τελευταία χρόνια, από πλευράς διευθύντριας του Ακτινολογικού Τμήματος».

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ακτινολόγος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο Δάφνη Κατσίμπα, σημειώνει ότι όσο ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας κινδυνεύει η ζωή ασθενών, ειδικά κατά τις ημέρες εφημερίας, όπου το χρονικό περιθώριο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών είναι μικρό και υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει ο ασθενής κατά τη διακομιδή σε άλλα νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση έως και τεσσάρων ωρών στη διακομιδή ασθενών σε άλλο νοσοκομείο, μέσω ΕΚΑΒ, διότι έχουν μετακινηθεί όλοι οι οδηγοί ασθενοφόρων από τα νοσοκομεία και δεν υπάρχει αυτονομία στην άμεση μεταφορά τους. Επιπλέον, επειδή η διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο πρέπει να γίνεται συνοδεία γιατρού και λόγω του ανεπαρκούς αριθμού ιατρικού προσωπικού παρατείνεται ο χρόνος αναμονής των ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με κίνδυνο να μην αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Παράλληλα, αναφέρουν ότι πέραν των γενικών εφημεριών, το «Γ. Γεννηματάς» εφημερεύει, επιπλέον για παιδιατρικά περιστατικά της πόλης και παιδοχειρουργικά και παιδοορθοπαιδικά περιστατικά για όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος του «Γ. Γεννηματάς»"

Ηχηρή παρέμβαση Κομισιόν για την παραπομπή Γεωργίου και τα περί παραποίησης των στατιστικών στοιχείων

Με μια πρωτοφανή για την πρακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει με επίσημη ανακοίνωση της για την υπόθεση της παραπομπής του κ.Γεωργίου για παραποίηση των στατιστικών δεδομένων.Παράλληλα με επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Βλ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Π. Μοσκοβισί και Μ.Τίσεν πρός τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της

Η ανακοίνωση της Κομισιόν :

Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρή παρέμβαση Κομισιόν για την παραπομπή Γεωργίου και τα περί παραποίησης των στατιστικών στοιχείων"

Ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι λαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου στο στόχαστρο της Εφορίας

Οι νέες υποθέσεις που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να αποδώσουν μεγάλες εισπράξεις στο δημόσιο ταμείο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν λάβει μεγάλες επιστροφές φόρου μπαίνουν ψηλά στην λίστα ελέγχου των εφοριών.

Με αποφασή του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, αλλάζει το χάρτη των ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους. Μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από σήμερα, θα πρέπει να φτιάξουν νέες λίστες των φορολογικών υποθέσεων που παίρνουν προτεραιότητα για έλεγχο.

Στις υποθέσεις που θα ελεχθούν κατά προτεραιότητα περιλαμβάνονται και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ενδοκοινοτικών συναλλαγών, οι επικείμενες υπαγωγές εταιρειών στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά και οι ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών.

Αναλυτικά η απόφαση ορίζει ότι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών μηχανισμών θα πρέπει να προτάξουν δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο:

1. Υποθέσεις οι οποίες αφορούν επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Ειδικώς, οι υποθέσεις ελέγχου που αφορούν σε επιστροφές φόρων προτεραιοποιούνται με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.

3. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της
εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων.

4. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση

5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α' 250/20-12-2012), σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι λαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου στο στόχαστρο της Εφορίας "

Φίλης: Τέλος οι πανελλήνιες. Στο νέο σύστημα η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο

Φίλης: Τέλος οι πανελλήνιες. Στο νέο σύστημα η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο

«Έχουμε συνείδηση ότι το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας. Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου. Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου.

Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις.» Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αναφερόμενος στους υποψηφίους ο υπουργός είπε: «Θα ήθελα εξ αρχής να συγχαρώ όλα τα παιδιά για τον αγώνα που δώσανε και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στον αγώνα τους. Η χώρα βήμα-βήμα θα βγει από την κρίση και τα όνειρα και οι προσδοκίες τους, με τη δική τους συνεχή προσπάθεια, θα ικανοποιηθούν.»

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τη νέα σχολική χρονιά ο Νίκος Φίλης τόνισε: «Τα σχολεία ανοίγουν με όλες τις καλές προϋποθέσεις, με τους αναπληρωτές που έχουμε ήδη προκηρύξει, περίπου 21.000 θέσεις, καθώς επίσης και με την έγκαιρη προετοιμασία για να καλυφθούν τα κενά, που παραδοσιακά την τελευταία τριακονταετία εμφανίζονται το Σεπτέμβριο στα σχολεία και δυστυχώς καλύπτονται, αν καλύπτονται, πολύ αργότερα. Η προετοιμασία μας αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά, ει δυνατόν, από την πρώτη μέρα. Και σ΄ αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε. Και θα παρακαλούσαμε επίσης τα σχολεία, γενικότερα η εκπαίδευση αλλά και ειδικότερα τα σχολεία την κρίσιμη στιγμή που ανοίγουν, να μην γίνουν αντικείμενο κομματικής αντιδικίας. Το αν θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και κενά δεν είναι ένα κέρδος που αφορά την κυβέρνηση, είναι ένα κέρδος που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Τα παιδιά μας, οι οικογένειες, όλοι συνολικά στις στιγμές που ζούμε, μπορούμε να δώσουμε απτό παράδειγμα ότι η κανονικότητα επιστρέφει στη χώρα μας.»

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, κατ’ αρχάς ξεκαθάρισε ότι τα αποτελέσματα από το νέο εξεταστικό σύστημα που ίσχυσε φέτος δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των προηγουμένων χρόνων. Τα συστήματα είναι διαφορετικά, άρα και τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, μπορούν να συναχθούν ορισμένα γενικά συμπεράσματα. Ο Γενικός Γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας προσέλκυσαν πολλούς υποψήφιους, όπως επίσης ότι μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Τέλος οι πανελλήνιες. Στο νέο σύστημα η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο"

OAEE: Δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες για ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις

Τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δίνει ο ΟΑΕΕ. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε έγγραφό του, με τη διάταξη του άρθρου 28 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ 32 ΤΑ /21.3.2015), όπως ισχύει, περί «Ρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας», θεσπίστηκε μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην ΝΑΤ.

Όπως επισημαίνει, από τη μέχρι σήμερα διαχείριση, επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων διατηρησιμότητας ρυθμίσεων Ν.4321/2015, διαπιστώνεται ότι σημαντικός αριθμός διακόπτεται, λόγω μη πληρωμής εισφοράς ή δόσης, ενώ οι ασφαλισμένοι-οφειλέτες έχουν ενεργήσει εμπρόθεσμα για την καταβολή τους και δεν έχουν άμεση ευθύνη για την μη πραγματοποίηση/ολοκλήρωση της πληρωμής. Όπως τονίζεται στο έγγραφο του ΟΑΕΕ, η διερεύνηση και αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών διακοπής στις περιπτώσεις αυτές εμπίπτει στο πλαίσιο της διοικητικής ευθύνης και συνάδει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ειδικότερα, για την αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνεται σωρευτικά υπόψη:


- Η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής (εμπρόθεσμη συναλλαγή) της εισφοράς ή δόσης/ων που προκάλεσαν την διακοπή.

- Η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος-οφειλέτης. Εφόσον πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, παρέχεται δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης Ν.4321/2015, αφού καταβληθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί.

Για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών από τις περιφερειακές υπηρεσίες, δίνονται οι πιο κάτω διευκρινίσεις-οδηγίες:

- Δυνατότητα επανένταξης παρέχεται σε ασφαλισμένους που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση Ν. 4321/2015 (καταβολή 1ης δόσης).

- Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται άπαξ εντός τριών μηνών από την απώλεια της ρύθμισης. Το αίτημα περιλαμβάνει τις αιτιάσεις του ασφαλισμένου-οφειλέτη για τη μη εκτέλεση της πληρωμής και την επιθυμία του για επανένταξη και συνοδεύεται από δικαιολογητικά- παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη, ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της (π.χ. βεβαίωση τραπεζικού Ιδρύματος, αποδεικτικά κατάθεσης, κτλ).

Ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ημερομηνία απώλειας θεωρείται η επόμενη της ημερομηνίας λήξης εμπρόθεσμης πληρωμής της τρέχουσας εισφοράς που προκάλεσε την απώλεια. (Π.χ. για το 5ο δίμηνο 2015, η 01/12/2015).

Ως προς τις δόσεις, ημερομηνία απώλειας θεωρείται η επόμενη της ημερομηνίας εμπρόθεσμης πληρωμής της δόσης που προκάλεσε την απώλεια. (Π.χ. για τη δόση της 31/12/2015, η 01/01/2016).

- Συντάσσεται έγγραφο με το πλήρες ιστορικό της περίπτωσης, στο οποίο οπωσδήποτε θα συμπεριλαμβάνονται: Η ένταξη του ασφαλισμένου στη ρύθμιση (αρ. πρωτ. και ημερομηνία), πληρωμές εισφορών και δόσεων, πριν την απώλεια, τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί, αιτιολόγηση της απορριφθείσας πληρωμής και η γνώμη του προϊστάμενου του τμήματος. Το έγγραφο διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο προϊστάμενο περιφερειακής διεύθυνσης και ζητείται η γνώμη του.(Δεν είναι υποχρεωτική η αποστολή των δικαιολογητικών, εφόσον το έγγραφο είναι πλήρως αιτιολογημένο, εκτός αν ζητείται από τον προϊστάμενο της περιφερειακής διεύθυνσης).

- Ο προϊστάμενος δ/νσης αξιολογεί, κατά τα προαναφερόμενα, την πρόθεση εμπρόθεσμης πληρωμής και την αιτία μη πραγματοποίησής της και διατυπώνει εγγράφως τη γνώμη του.

- Εφόσον η γνώμη του προϊστάμενου είναι θετική για επανένταξη, το αίτημα καταχωρείται στην εφαρμογή ρυθμίσεων Ν. 4321/2015, στην οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις (συν/να Οδηγός Χρήσης), αφού η ρύθμιση έχει τεθεί σε κατάσταση "προσωρινής" διακοπής.

Στη συνέχεια, καλείται ο ασφαλισμένος να εξοφλήσει:

α. Τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές (με τις αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής) και

β. τις απλήρωτες-απαιτητές δόσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας (δημιουργείται μία ενιαία απόδειξη πληρωμής). Η εξόφληση πραγματοποιείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στη μηχανογραφική εφαρμογή.

Θα πρέπει να επισημαίνεται στους ασφαλισμένους η υποχρέωση εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στην εφαρμογή και εφεξής.

- Μετά την επανένταξη, οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται, μέσω πάγιας εντολής, κατά τα γνωστά. Προκειμένου να αποτρέπονται νέες απώλειες ρυθμίσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι που επανεντάσσονται για: 1. Την ανάθεση πάγιας εντολής, χωρίς ανώτατο όριο χρέωσης. 2. Την πίστωση του λογαριασμού από την προηγούμενη ημέρα. 3. Την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να παρακολουθούν την πορεία της ρύθμισης, μέσω του ατομικού λογαριασμού. 4. Την έγκαιρη κατάθεση δικαιολογητικών που μεταβάλλουν την ασφαλιστική τους κατάσταση (π.χ. εξαίρεση από την ασφάλιση, απαλλαγή κλάδου υγείας, κτλ).

- Οι όροι καθυστέρησης δόσεων (τρεις καθυστερήσεις ανά έτος) εξετάζονται εξαρχής, μετά την επανένταξη.

- Απωλεσθέν δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία ασκείται εκ νέου, μετά την επανένταξη, εφόσον πληρούνται οι όροι και προυποθέσεις.

- Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης του προϊστάμενου, ενημερώνεται ο ασφαλισμένος με πληροφοριακό έγγραφο για τους λόγους απόρριψης του αιτήματος.

Ασφαλισμένοι που θα απωλέσουν την ρύθμιση, μετά την 2/8/16, ακολουθούν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης (πρώτο διακοπτικό γεγονός: Μη καταβολή δόσης/εων την 31/8/16). Ασφαλισμένοι που απώλεσαν την ρύθμιση έως την 2/8/16, έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως 31/10/16 (συμπεριλαμβάνονται: Δόση/εις ή εισφορά με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής 1/8/16). Αιτήσεις που, ενδεχομένως, έχουν υποβληθεί, επανεξετάζονται, σύμφωνα με το παρόν.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "OAEE: Δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες για ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις"

Βάσεις 2016: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Σε πίνακες όλα τα αποτελέσματα

Γενική αύξηση των βάσεων παρατηρείται φέτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ -ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2014 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ - ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2015 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ –ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ - ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΒ ΝΕΟ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΣΕΩΝ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ -ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2014 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2015 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ – ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.) – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ – ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (Ε.Ε.) – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ – ΕΣΠΕΡΙΝΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ – ΗΜΕΡΗΣΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ – ΕΣΠΕΡΙΝΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ – ΗΜΕΡΗΣΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΝΕΟ –ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ – ΕΣΠΕΡΙΝΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ – ΗΜΕΡΗΣΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016

Σε 244 σχολές και τμήματα παρατηρείται αύξηση των βάσεων, σε 2 η βάση παρέμεινε αμετάβλητη ως ποσοστό, σε 218 παρατηρήθηκε μείωση των βάσεων, ενώ φέτος ξαναμπήκαν στο μηχανογραφικό τα τμήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ «ποδαρικό» έκανε και η κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2016
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου πληκτρολογώντας:
  • τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Ονοματεπώνυμο - Πατρώνυμο- Μητρώνυμο).
Η Ιατρική Αθηνών αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά η «πρωταθλήτρια» Σχολή με τη μεγαλύτερη βάση, καθώς ξεπέρασε το όριο των 19.000 μορίων με τη βαθμολογία του τελευταίου εισαγόμενου να διαμορφώνεται για το 2016 στα 19.063 μόρια, ενώ πέρσι η βάση της ήταν στα 18.924 μόρια. 

Οι φετινές πανελλαδικές είχαν μια ιδιοτυπία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι υποψήφιοι διεκδίκησαν την εισαγωγή τους στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Νέο Σύστημα αλλά και με το Παλαιό Σύστημα εισαγωγής. 

Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. 

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Παλαιό Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. 

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. 

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’ και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616. 

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.
real

Διαβάστε Περισσότερα » "Βάσεις 2016: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Σε πίνακες όλα τα αποτελέσματα "

Αυγή κατά Κουρουμπλή: Είσαι υποκριτής, καλύτερα να σωπάσεις

«Πόλεμο» κήρυξε η «Αυγή» κατά του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος έψεξε την εφημερίδα για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά Ολυμπιονικών όπως ο Πύρρος Δήμας.
Σε «πύρινο» κύριο άρθρο της σήμερα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επανέρχεται, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αλλά επιτίθεται στον υπουργό Εσωτερικών διαμηνύοντας ότι «η σιωπή είναι φρονιμότερη της υποκρισίας» όπως είναι ο τίτλος του άρθρου. Παράλληλα, η Αυγή επιτίθεται και κατά της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών που χαρακτηρίζει «ανεξήγητους» και «αήθεις» τους χαρακτηρισμούς του αρθρογράφου της Αυγής για τον Πύρρο Δήμα
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Π. Κουρουμπλής κατά την τελετή βράβευσης της ολυμπιονικών στην ιστιοπλοΐα, Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της «Αυγής» για την επίθεση που εξαπέλυσε στον Πύρρο Δήμα αλλά και στην Κατερίνα Στεφανίδη «Είναι μικρόψυχα αυτά που γράφονται για ανθρώπους που έχουν κάνει τέτοιες σημαντικές διακρίσεις. Είναι άδικα και μικρόψυχα. Αυτή και μόνο η δήλωσή μου τα λέει όλα» δήλωσε.
Αναλυτικά το άρθρο της «Αυγής»
"Αν νομίζουν ότι η "Αυγή" θα σιωπήσει και θα "νομιμοποιήσει" διά της λήθης καταστάσεις ξένες προς τις αρχές της, ακόμη και προς τα περίφημα ολυμπιακά ιδεώδη, αυταπατώνται. Η δε "Αυγή" θα ακυρωνόταν ως εφημερίδα της Αριστεράς..."
Η Εθνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ) εξέδωσε χθες βράδυ μια ανακοίνωση με «μοναδικό στόχο να αποκατασταθεί η αλήθεια που δυστυχώς η εφημερίδα 'Αυγή', με το περιεχόμενο του άρθρου της 'τι είδους άθλημα είναι αυτό που ένας πρωταθλητής αγωνίζεται μία ή δύο φορές στα τέσσερα χρόνια από Ολυμπιάδα σε Ολυμπιάδα, όπως ο Πύρρος Δήμας', απέκρυψε επιμελώς».
Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας είναι στην κυριολεξία προκλητική για δύο λόγους:
α) Διότι, ενώ αναφέρει ως δήθεν στόχο "την αποκατάσταση της αλήθειας", προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον Πύρρο Δήμα και αποφεύγει οποιαδήποτε νύξη στο βασικό ερώτημα του περίφημου άρθρου συνεργάτη της εφημερίδας: "Πού χάθηκε εκείνη η περίφημη σχολή της ελληνικής άρσης βαρών, την οποία είχαμε ονομάσει ντριμ τιμ για τις επιτυχίες της και τη συγκομιδή των ολυμπιακών μεταλλίων".
Σε πολλά δε σημεία το εν λόγω άρθρο, που παρεμπιπτόντως έφερε τον τίτλο «Πρωταθλητισμός χωρίς αθλητισμό» και όχι αυτόν που υπαινίσσεται η ΕΟΑΒ, αναφερόταν στο «σύστημα» ή τη «βιομηχανία εισαγωγής και κατασκευής πρωταθλητών». Εμφανώς, άρα, στόχος της ΕΟΑΒ διά της ανακοινώσεως είναι η απόκρυψη της αλήθειας διά της διολισθήσεως σε... εύκολα θέματα.
β) Διότι η ΕΟΑΒ είναι η επίμαχη ομοσπονδία, η πέτρα του σκανδάλου που όσο δόξασε την Ελλάδα διά των επιτυχιών των αθλητών, άλλο τόσο και πολύ περισσότερο την ντρόπιασε με το σύστημα ντόπινγκ που -δυστυχώς γι' αυτήν και όλους- αποκαλύφθηκε στη συνέχεια και άρα κάτι περισσότερο θα γνωρίζει από εμάς τους αδαείς και θα περιμέναμε να προσφέρει στην "αποκατάσταση της αλήθειας" κάτι περισσότερο από την παράθεση των αγωνιστικών συμμετοχών του Π. Δήμα. Εικάζουμε δε ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν είναι ουρανοκατέβατη στον χώρο θα γνωρίζει κάπως τα τότε πεπραγμένα των έσω. Ή όχι;
Αν οιοσδήποτε, ακόμη και υπουργός, δεν γνωρίζει κάτι για όλα αυτά, φρονιμότερο μάλλον είναι να σιωπά.
Ομολογούμε ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδίας ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποκρισίας. Όμως διαπιστώνουμε ότι τελικώς έχουν φροντίσει να γεμίσουν το ποτήρι όλοι εκείνοι που με τον έναν ή άλλον τρόπο συμμετείχαν επί δεκαετίες στο πολιτικό ντοπάρισμα των Ελλήνων και ξεφούσκωσαν πολιτικά όταν οι μέθοδοί τους αποκαλύφθηκαν και καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό.
Αν νομίζουν ότι η «Αυγή» θα σιωπήσει και θα «νομιμοποιήσει» διά της λήθης καταστάσεις ξένες προς τις αρχές της, ακόμη και προς τα περίφημα ολυμπιακά ιδεώδη, αυταπατώνται. Η δε «Αυγή» θα ακυρωνόταν ως εφημερίδα της Αριστεράς.
Εν κατακλείδι, μια παράκληση προς οποιονδήποτε θελήσει να δώσει συνέχεια στο θέμα: Άκουσε τίποτε για τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στο Ρίο; Γνωρίζει οι αθλητές ποιας χώρας έχουν τα περισσότερα κρούσματα ντόπινγκ και πώς το εξηγεί; Ποιες προπονητικές μεθόδους χρησιμοποιούσαν οι «ανατολικοί» για τις επιτυχίες τους και ιδιαίτερα οι Ανατολικογερμανοί στην κολύμβηση; Τι απάντησε ο Σγουρός στις εκκλήσεις Ιακώβου να εμφανιστεί και να πάρει θέση για την «ντριμ τιμ» της άρσης βαρών; Γνωρίζει κάτι για τη «φαρμακαποθήκη» Τζέκου;
Αν οιοσδήποτε, ακόμη και υπουργός, δεν γνωρίζει κάτι για όλα αυτά, φρονιμότερο μάλλον είναι να σιωπά».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυγή κατά Κουρουμπλή: Είσαι υποκριτής, καλύτερα να σωπάσεις "

Σεισμολόγοι: Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τα ρήγματα στην Ελλάδα

Για το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός στην Ιταλία, αλλά αντίθετα να ήταν ένας ισχυρός προσεισμός μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε ο κ. Χουλιάρας και επεσήμανε ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, συνέχισε, προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα, απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία.

Πάντως ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα.

«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι σεισμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος για να προκαλέσει διέγερση. Είναι 850 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ένας σεισμός. Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης.

«Οι σεισμοί που γίνονται στις γύρω χώρες μας κρατούν σε εγρήγορση. Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα, σε σχέση με την Ιταλία έχουμε πιο υψηλή σεισμικότητα στην Ελλάδα. Τέτοιοι σεισμοί θα πρέπει να αποτελούν αφορμή προβληματισμού για να βελτιώσουμε την αντισεισμική μας πολιτική» πρόσθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν ολόκληρη την Κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης προκάλεσαν τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χωριά και πόλεις.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό Ακούμολι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκησε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ!

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμολόγοι: Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τα ρήγματα στην Ελλάδα"

Σεισμός ισοπεδώνει χωριά στην Ιταλία, τουλάχιστον 38 νεκροί

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία με τη χώρα να ζει τις ημέρες του καταστροφικού σεισμού του 2009 στην Λ' Άκουιλα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη και τη Βενετία, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 38, ενώ τουλάχιστον 150 είναι οι αγνοούμενοι.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε περίπου 90χλμ βόρεια της Ρώμης με το εστιακό βάθος στα 10χλμ, για αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση.

H δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα χωριά Αμάτρισε, Ακουμόλι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο επλήγησαν περισσότερο. H εικόνα του ελικοπτέρου από το Αμάτριτσε είναι συγκλονιστική:





Εξίσου συγκλονιστικές και οι εικόνες που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ: δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ άνθρωποι με τις πιτζάμες ακόμα βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του Αμάτριτσε δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

«Οι ζημιές είναι σοβαρές» πρόσθεσε και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του» δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Ακουμόλι δήλωσε ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι παγιδευμένη στα συντρίμια του σπιτιού της και ότι δεν δίνει σημεία ζωής.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας μιλούν για σεισμό ανάλογο με εκείνον στην Λ' Άκουιλα, το 2009.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:36 ώρα Ιταλίας (04:36 ώρα Ελλάδας). Ιδού και το σχετικό tweet:


Δεκάδες είναι και οι μετασεισμοί που σημειώνονται με τον ισχυρότερο να έχει μετρηθεί στους 5,4 βαθμούς.

H αρμόδια Υπηρεσία παρουσίασε και χάρτη με το μέγεθος των μετασεισμών:







Η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις. Διασώστες έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από σπίτια, αλλά και να αναζητήσουν εγκλωβισμένους σε ερείπια.

Ήδη έχουν γίνει εκκλήσεις για αίμα, ενώ οι Αρχές έχουν θέσει στη διάθεση των πολιτών τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας για την παροχή βοήθειας.



Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.


Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός ισοπεδώνει χωριά στην Ιταλία, τουλάχιστον 38 νεκροί"

Νέα τέλη έρχονται να «φουσκώσουν» τις χρεώσεις στο νερό

Με επιπλέον κόστη όπως το περιβαλλοντικό τέλος αναμένεται να επιβαρυνθούν σύντομα οι χρεώσεις του νερού καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ριζικές αλλαγές και ενιαίους κανόνες στην τιμολόγηση των υδάτων ανάλογα με τη χρήση τους.

Με σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2016, το ΥΠΕΝ υιοθετεί την κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων (2000/60/ΕΚ), που προβλέπει τον συνυπολογισμό στα τιμολόγια του νερού:

  • Του κόστους του νερού, δηλαδή του χρηματικού κεφαλαίου που διατέθηκε για τις υποδομές μεταφοράς του και τη συντήρησή τους.
  • Του περιβαλλοντικού κόστους (τέλους), προκειμένου σε δεύτερη φάση να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και ορθολογική τιμολογιακή πολιτική.
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, σήμερα, το κύριο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι άλλο από το γενικό χάος που επικρατεί στην τιμολόγηση των υδάτων, καθώς ειδικά στην περίπτωση του αρδευτικού ισχύουν διαφορετικοί (έως και καθόλου) κανόνες σε κάθε περιοχή.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τιμολόγηση του νερού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη βασικά στοιχεία για το πραγματικό κόστος του» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με την προωθούμενη ΚΥΑ για τη διαχείριση των υδάτων γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην ανάκτηση του κόστους υπηρεσιών του νερού, ενώ καθορίζονται οι διαφορετικές συνιστώσες που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την τιμολόγηση.

Ειδικότερα, στο εξής κατά την τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

  • Το χρηματοοικονομικό κόστος, δηλαδή η οικονομική αποτίμηση όλων των έργων κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών που είναι απαραίτητες για τις υπηρεσίες παροχής νερού (δίκτυα, υδραγωγεία κ.λπ.).
  • Το κόστος του υδατικού πόρου, το οποίο θα προσδιορίζεται με βάση και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ύδρευσης-άρδευσης σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη νερού και αυτές απαιτούνται για τη φυσική αναπλήρωσή του.
  • Το περιβαλλοντικό κόστος, δηλαδή την οικονομική αποτίμηση - διάσταση τής όποιας περιβαλλοντικής ζημιάς προκαλείται για τη διατήρηση των υδάτων σε καλή κατάσταση.
Το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, καλύπτει όλες τις χρήσεις ύδατος (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανικές ανάγκες κ.λπ.) και όλους τους παρόχους υπηρεσιών νερού, ενώ προβλέπει «την ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος ευέλικτα και σταδιακά, ως εργαλείο εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος». 

Επίσης, περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του πόρου (περιβαλλοντικό τέλος) ως εγγύηση για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων.

Ακόμα, επιστρέφει στο περιβάλλον το εισπραττόμενο περιβαλλοντικό τέλος μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενώ παράλληλα «τιμολογεί το νερό με ευέλικτο χρονικά και δίκαιο κοινωνικά τρόπο, προβλέποντας κλιμακωτό τιμολόγιο».

«Το νερό είναι κοινό αγαθό. Η κοινοτική οδηγία δεν ζητεί την τιμολόγησή του, αλλά τη σωστή τιμολόγηση των υπηρεσιών που χρειάζονται για να έχουμε πρόσβαση στο αγαθό» εξηγούν τα στελέχη του ΥΠΕΝ και προσθέτουν: 

«Και όλα αυτά με μια σχετικότητα. Για παράδειγμα, αν συνυπολογιζόταν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των υποδομών ώστε να φθάσει νερό στο Λεκανοπέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταφορά νερού από τον Μόρνο και τον Εύηνο, το ποσό που θα έπρεπε να πληρώνει ο καταναλωτής θα ήταν υπέρογκο. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να συμβεί. Για αυτό και οι εταιρείες ύδρευσης, όπου υπάρχουν, εφαρμόζουν κλιμακωτές χρεώσεις».

Η έγκριση του νέου πλαισίου διαχείρισης-κοστολόγησης των υδάτων, που αποτελεί πλέον και μνημονιακή υποχρέωση όπως υποστηρίζουν από το ΥΠΕΝ, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την αλλαγή στην τιμολόγηση του νερού.

«Το πλαίσιο περιλαμβάνει γενικούς κανόνες, κατευθυντήριες αρχές και τη μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους του νερού σε κάθε περιοχή και ανάλογα με τη χρήση, καθώς τα χαρακτηριστικά κάθε υδατικού διαμερίσματος διαφέρουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι «να οργανωθεί και το χάος». Η σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του υπουργείου με κοινοτική χρηματοδότηση, υποδεικνύει ένα «μωσαϊκό κανόνων και πρακτικών».

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ύδρευση:

  • Στις περιπτώσεις που το νερό παρέχεται από δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ), ορισμένες ακολουθούν ενιαίο και οργανωμένο σύστημα, που καθιστά αξιόπιστους τους υπολογισμούς τους. Σε πολλές ΔΕΥΑ όμως, δεν γίνεται διάκριση των στοιχείων κόστους ούτε κατά υπηρεσία (ύδρευση, αποχέτευση), ούτε κατά χρήση (ύδρευση, άρδευση κ.λπ.).
  • Σε ορισμένες περιοχές τη διαχείριση του νερού έχουν αναλάβει υπηρεσίες των δήμων (όχι δημοτικές επιχειρήσεις). Στις περιπτώσεις αυτές, πολλά στοιχεία του χρηματοοικονομικού κόστους δεν υπολογίζονται καθόλου, είτε συγχέονται με άλλες υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος.
Σε ό,τι αφορά την άρδευση:

  • Λίγοι μεγάλοι φορείς (Γενικοί Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, ΔΕΗ) ακολουθούν σύγχρονα συστήματα καταγραφής του χρηματοοικονομικού κόστους του νερού.
  • Στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων επικρατεί μια θολή εικόνα, καθώς δεν καταγράφεται το πραγματικό κόστος του νερού, ούτε χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες αρχές για την τιμολόγησή του. Επιπλέον, συχνά δεν υπάρχει καν καταγραφή της κατανάλωσης.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τέλη έρχονται να «φουσκώσουν» τις χρεώσεις στο νερό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news