facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Συμφωνίες άνω των 103 εκ. ευρώ έχει συνάψει με τη ΔΕΔΔΗΕ ο ΤΟΞΟΤΗΣ του Καλογρίτσα

Συμφωνίες που υπερβαίνουν τα 103 εκατομμύρια ευρώ έχει συνάψει η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε του ομίλου Καλογρίτσα με την θυγατρική της ΔΕΗ για τα δίκτυα, τη ΔΕΔΔΗΕ, για την διετία 2015-16.

Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσό που λαμβάνει η εταιρία για τις 11 συνολικά εργολαβίες καθυστερεί να αποπληρώσει εργαζόμενους και υπεργολάβους με αποτέλεσμα οι απεργίες να διαδέχονται η μια μετά την άλλη, καθυστερώντας τις εργασίες των δικτύων.

Παρά τις καταγγελίες προς τον διαχειριστή και την ΔΕΗ από τους εργαζόμενους, καμία πίεση ούτε ως προς το τίμημα ούτε ως προς τις συνθήκες των συμβάσεων δεν έχει γίνει δημόσια από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι εργαζόμενοι, εκτός από την σταθερή καταβολή του μισθού τους, ζητούν να τηρούνται από την ΤΟΞΟΤΗΣ τα μέτρα ασφαλείας, να υπάρχουν τα μέσα υγιεινής στους χώρους εργασίας έτσι όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία και ο εργοδότης τους να μην τους υποχρεώνει να αγοράζουν οι ίδιοι, με δικά τους χρήματα, τα μέσα ατομικής προστασίας.

Πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση που εταιρείες συμφερόντων Καλογρίτσα λαμβάνουν έργα από το Δημόσιο τη στιγμή που ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είναι ένας από τους εννέα διεκδικητές τηλεοπτικής άδειας.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνίες άνω των 103 εκ. ευρώ έχει συνάψει με τη ΔΕΔΔΗΕ ο ΤΟΞΟΤΗΣ του Καλογρίτσα "

Οι αγρότες θα πληρώνουν τις αυξημένες εισφορές το 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2015

Με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει το 2015 (εκκαθαριστικά του 2016) θα πληρώνουν το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Έτσι, ο υπολογισμός από την 1/1/2017 των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών θα γίνεται στο... τέλος κάθε επόμενου χρόνου, δημιουργώντας γραφειοκρατικές και λογιστικές διαφορές.

Στο μέτωπο της αύξησης των εισφορών υπό την πίεση των θεσμών αναμένονται αλλαγές προς το χειρότερο.

Έτσι, αναμένεται να καταργηθούν οι εκπτώσεις στις εισφορές ασθενείας για νέους επιστήμονες και αγρότες καθώς και τα χαμηλότερα ασφάλιστρα για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο. Δηλαδή θα πληρώνουν το 6,95% του εισοδήματος που θα δηλώνουν κάθε μήνα, αντί των χαμηλότερων ποσοστών του νόμου Κατρούγκαλου που είχαν οριστεί σε 4,73 από 1/1/2017, 5,84% από 1/1/2018 και 6,95% από 1/1/2019 και για τους αγρότες και σε 4,87% για τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% για για τα επόμενα 3 χρόνια για τους νέους επιστήμονες. Η ανάκληση των εκπτώσεων, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου, είναι μονόδρομος και θα γίνει με βάση την αρχή της ισονομίας αφού οι εισφορές και οι παροχές για παροχές σε είδος και σε χρήμα θα είναι από την 1/1/2017 ενιαίες για όλους (έως τα τέλος του 2016 θα εκδοθεί, μάλιστα, νέος ενιαίος Κανονισμός για όλες τις σχετικές παροχές).

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης προς τους κλάδους των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία για την επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ προκειμένου να «χαμηλώσουν» οι εισφορές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες θα πληρώνουν τις αυξημένες εισφορές το 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2015"

Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2017

Ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης αναμένεται να αντιμετωπίσουν από το 2017 όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και το 2016, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο λόγος ήταν ότι η απόπειρα υπολογισμού και επιβολής του φόρου αυτού στις αρχές του 2014 απέτυχε παταγωδώς εξαιτίας της απίστευτης πολυπλοκότητας των διαδικασιών εφαρμογής του.

Η προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή ο συγκεκριμένος φόρος από την 1η-1-2014, όπως προβλέπει το άρθρο 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, συνάντησε τόσα πολλά πρακτικά προβλήματα, ώστε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα -κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2014- να καταστεί αδύνατη, τελικά, η εφαρμογή του φόρου και να «μπλοκαριστούν» όλα τα συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέφερε εκ των υστέρων πολλές μεταβολές στις διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ ώστε να καταφέρει να καταστήσει εφικτή την εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου.

Πολυπλοκότητα και γραφειοκρατεία
Πολλά εμπόδια αντιμετωπίστηκαν, όμως εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα πολυπλοκότητας και γραφειοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκαν και πολλές παγίδες υπερφορολόγησης για όσους επιθυμούσαν να πωλήσουν ακίνητα.

Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 χωρίς να έχει εκδηλωθεί από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καμία διάθεση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την παράταση της αναστολής.
 
Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να επανέλθει σε ισχύ από την 1η-1-2017.

Πότε και σε ποιους θα επιβάλλεται

Ας δούμε όμως τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία για την επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τι παγίδες κρύβει για τους φορολογούμενους που θα θελήσουν να μεταβιβάσουν ακίνητα από την 1η-1-2017 και μετά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. 

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.

Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας. 

Η τελική υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26, βλ. σχετικό πίνακα).

Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 οι συντελεστές απομείωσης περιορίζονται, καθώς πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Η πληρωμή του φόρου
Η διαδικασία επιβολής του φόρου υπεραξίας ολοκληρώνεται σε τέσσερα βήματα: 

α) Συμπλήρωση δήλωσης:

Για την επιβολή του φόρου, ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία υποχρεούται, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας στον συμβολαιογράφο.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του πωλητή, του συμβολαιογράφου που καταρτίζει τη συμβολαιογραφική πράξη και θα διενεργήσει την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου, τα στοιχεία του αγοραστή ή των αγοραστών, τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας ή των ιδανικών μεριδίων αυτής ή του εμπράγματου δικαιώματος, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.

Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των ανωτέρω στοιχείων, καθώς και να θεωρεί τη δήλωση, δεν έχει, όμως, ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.

Αν με το ίδιο συμβόλαιο μεταβιβάζονται περισσότερα εμπράγματα δικαιώματα, ο φορολογούμενος (πωλητής) υποβάλλει μία δήλωση στην οποία θα περιγράφονται τα ανωτέρω στοιχεία που αφορούν το κάθε δικαίωμα. Αν με το ίδιο συμβόλαιο περισσότερα πρόσωπα (πωλητές) μεταβιβάζουν, υποβάλλεται από το καθένα χωριστή δήλωση.

β) Υποβολή δήλωσης: Η δήλωση υπογεγραμμένη από τον πωλητή και τον συμβολαιογράφο υποβάλλεται στην εφορία της έδρας του σε τρία αντίτυπα.

γ) Έκδοση ταυτότητας οφειλής: Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επομένη ημέρα της σύνταξης του συμβολαίου ο συμβολαιογράφος καταχωρίζει σε εφαρμογή του Τaxisnet σειρά στοιχείων (μεταξύ άλλων τον ΑΦΜ του πωλητή, τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, την υπεραξία), οριστικοποιεί τη δήλωση και εκδίδει Ταυτότητα Οφειλής.

δ) Πληρωμή φόρου: Μέσα σε πέντε μέρες από την υπογραφή του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος αποδίδει με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου τον φόρο που έχει παρακρατήσει. Η επιταγή κατατίθεται στην τράπεζα από την οποία εκδόθηκε.

Διευκρινίσεις από τη ΓΓΔΕ
Με εγκύκλιο που εκδόθηκε στα τέλη του 2014, λίγο πριν αποφασιστεί η διετής αναστολή της επιβολής του φόρου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρείχε διευκρινίσεις για την εφαρμογή του:

- Αλλαγή χρήσης: Στην περίπτωση κατά την οποία για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο προβλεπόταν συγκεκριμένη χρήση του ως νομίμως υφιστάμενου κτηρίου και, στη συνέχεια, η χρήση αυτή μεταβλήθηκε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, μετά την έκδοση οικοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης, η μεταβολή αυτή είναι αδιάφορη για τον προσδιορισμό τόσο του χρόνου όσο και της τιμής κτήσης (π.χ. το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ήταν κατοικία κατά την απόκτησή του ενώ, κατά την πώλησή του, έχει μετατραπεί σε επαγγελματικό χώρο).

- Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος: Σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος (μετά την 1.1.1995), και πώλησης αυτού στη συνέχεια, μετά από ανέγερση, ως ημιτελούς, σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής, προ της αποπεράτωσης του, τότε η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία στην οποία αυτό είχε αποκτηθεί.

- Αντίθετα, εάν πωληθεί ως αποπερατωμένο, η τιμή κτήσης θα προσδιοριστεί με πολλαπλασιασμό της τιμής μεταβίβασης του ακινήτου επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών του έτους κτήσης διά του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του αμέσως προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. 

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ως χρόνος κτήσης θεωρείται εκείνος της απόκτησης, ενώ είναι αδιάφορος ο χρόνος έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

- Απαλλοτρίωση τμήματος ακινήτου: Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί με οποιαδήποτε αιτία, αγροτεμάχιο ή οικόπεδο και στη συνέχεια έγινε απομείωση τετραγωνικών μέτρων λόγω γενόμενης απαλλοτρίωσης, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου μειώνεται με την αναλογούσα αξία κτήσης των απομειούμενων τετραγωνικών μέτρων.

- Διόρθωση συμβολαίου: Η περίπτωση διόρθωσης, τροποποίησης ή επανάληψης συμβολαίου, για οποιαδήποτε αιτία, δεν συνιστά μεταβιβαστική πράξη και δεν επιβαρύνεται εκ νέου με φόρο υπεραξίας, εφόσον η διόρθωση ή η επανάληψη δεν συνεπάγεται τη μεταβολή οποιουδήποτε προσδιοριστικού της υπεραξίας στοιχείου.
 
Τα ανωτέρω ισχύουν, ιδίως, όταν η διόρθωση αφορά τη διευκρίνιση των περιμετρικών ορίων ακινήτου ή την έκταση αυτού, κατόπιν νέας απεικόνισης ή καταμέτρησής του, εφόσον προκύπτει ότι πρόκειται για το ίδιο αναγραφόμενο στο αρχικό συμβόλαιο ακίνητο. 

Επομένως, στην προηγούμενη περίπτωση, η διορθωτική πράξη δεν συνιστά νέα κτήση και, κατ’ επέκταση, ο χρόνος κτήσης είναι εκείνος του αρχικού συμβολαίου.

- Αντίθετα, στην περίπτωση απόκτησης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή εκ χαριστικής αιτίας, θα ληφθεί υπ’ όψιν και η τυχόν επιπρόσθετη αξία, βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, εφόσον έχει υποβληθεί διορθωτική -συμπληρωματική δήλωση (φόρου κληρονομίας, δωρεάς-γονικής παροχής κ.λ.π) ή έχει εκδοθεί πράξη επιβολής φόρου, βάσει των διατάξεων των φορολογιών αυτών. 

Η διόρθωση συμβολαίου που αφορά κτήση αποκλειστικής χρήσης κοινόχρηστου χώρου ως παρακολουθήματος χωρίς ποσοστό επί του οικοπέδου, χωρίς να προκύπτει καταβολή τιμήματος, δεν συνιστά νέα κτήση. Επίσης σε περίπτωση διόρθωσης κύρωσης πράξης εφαρμογής ή ορθής επανάληψης αυτής τότε χρόνος κτήσης λαμβάνεται ο χρόνος της αρχικής πράξης.

- Ανέγερση με αυτεπιστασία ή αντιπαροχή: Σε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε με αυτεπιστασία ή με το σύστημα της αντιπαροχής, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών.

- Στην ίδια ως άνω περίπτωση, ο χρόνος κτήσης ορίζεται ως ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο (2) ετών από την ημερομηνία της πρώτης ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των παραπάνω προθεσμιών.

Πώς υπολογίζονται οι τιμές κτήσης
Ως τιμές κτήσης και μεταβίβασης λαμβάνονται αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση το φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές - γονικές παροχές).

Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προκύψει με βάση δημόσια έγγραφα (όπως π.χ. αυτεπιστασία ή αντιπαροχή) υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και την πώληση (τιμή κτήσης = τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών του έτους κτήσης διά του ΔΤΚατ του προηγουμένου της μεταβίβασης έτους.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος). Οι «γκρίζες ζώνες» Ο τρόπος υπολογισμού του φόρου υπεραξίας, όπως αυτός καθορίζεται από τις εφαρμοστικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει κατά καιρούς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κρύβει πολλές παγίδες.

Όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τη ΓΓΔΕ στα τέλη του 2014, λίγο πριν αποφασιστεί η διετής αναστολή της εφαρμογής του φόρου:

1. Εάν ένας φορολογούμενος προχωρήσει σε 3 τουλάχιστον πωλήσεις ακινήτων του μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών, τότε η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των ακινήτων αυτών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται όχι με 15%, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις περί φόρου υπεραξίας ακινήτων, αλλά με 22%-45%, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 100%! 

Δηλαδή, όποιος πωλήσει τρία ακίνητα μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών θεωρείται από την εφορία ως επιχειρηματίας και η υπεραξία από την πώληση των ακινήτων του λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

2. Σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησής του από τον πωλητή, ως χρόνος κτήσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε το ακίνητο αλλά ο χρόνος ένταξης του ακινήτου στα όρια του οικισμού! Με το «κόλπο» αυτό μειώνεται ο χρόνος που εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει μεταξύ κτήσης και πώλησης του ακινήτου και η φορολογητέα υπεραξία αυξάνεται πλασματικά, με αποτέλεσμα ο πωλητής να υπερφορολογείται.
 
Ακόμη και σε περίπτωση που ο πραγματικός χρόνος κτήσης είναι πριν την 1η-1-1995, αλλά ο χρόνος ένταξης στα όρια του οικισμού είναι μετά την ημερομηνία αυτή, ως χρόνος κτήσης λαμβάνεται η ημερομηνία ένταξης στα όρια του οικισμού με συνέπεια να μην ισχύει για τον πωλητή η απαλλαγή που προβλέπεται σε περίπτωση κτήσης του ακινήτου πριν την 1η-1-1995.

3. Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ’ αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, σε περίπτωση τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται υπ’ όψιν η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%. 

Ακόμη και αν το οικόπεδο /αγροτεμάχιο αποκτήθηκε πριν από το 1995, εφόσον ανεγέρθηκε επ’ αυτού κτίσμα εξ ολοκλήρου αυθαίρετο το οποίο τακτοποιήθηκε πολεοδομικά και στη συνέχεια πωλείται, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου / αγροτεμαχίου προσαυξημένη με συντελεστή 20%. 

Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που μεσολάβησε διοικητική πράξη προσδιορισμού των ορίων οικισμού και το κτηθέν αγροτεμάχιο εντάχθηκε εντός οικισμού.
 
Ως εκ τούτου η υπεραξία που θα προκύπτει σε κάθε τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ αξίας κτίσματος και αξίας οικοπέδου ή αγροτεμαχίου έστω και προσαυξημένης κατά 20%.
 
Ο δε φόρος που θα προκύπτει θα είναι υπέρογκος. Πάντως, σε περίπτωση πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, εάν ο χρόνος ανέγερσης, όπου πιστοποιείται από τον μηχανικό στην αίτηση τακτοποίησης, λάβει χώρα μέχρι και την 31/12/1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.

Οι «γκρίζες ζώνες»
Ο τρόπος υπολογισμού του φόρου υπεραξίας, όπως αυτός καθορίζεται από τις εφαρμοστικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει κατά καιρούς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κρύβει πολλές παγίδες.

Όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τη ΓΓΔΕ στα τέλη του 2014, λίγο πριν αποφασιστεί η διετής αναστολή της εφαρμογής του φόρου:

1. Εάν ένας φορολογούμενος προχωρήσει σε 3 τουλάχιστον πωλήσεις ακινήτων του μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών, τότε η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των ακινήτων αυτών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται όχι με 15%, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις περί φόρου υπεραξίας ακινήτων, αλλά με 22%-45%, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 100%!
 
Δηλαδή, όποιος πωλήσει τρία ακίνητα μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών θεωρείται από την εφορία ως επιχειρηματίας και η υπεραξία από την πώληση των ακινήτων του λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

2. Σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησής του από τον πωλητή, ως χρόνος κτήσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε το ακίνητο αλλά ο χρόνος ένταξης του ακινήτου στα όρια του οικισμού! 

Με το «κόλπο» αυτό μειώνεται ο χρόνος που εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει μεταξύ κτήσης και πώλησης του ακινήτου και η φορολογητέα υπεραξία αυξάνεται πλασματικά, με αποτέλεσμα ο πωλητής να υπερφορολογείται. 

Ακόμη και σε περίπτωση που ο πραγματικός χρόνος κτήσης είναι πριν την 1η-1-1995, αλλά ο χρόνος ένταξης στα όρια του οικισμού είναι μετά την ημερομηνία αυτή, ως χρόνος κτήσης λαμβάνεται η ημερομηνία ένταξης στα όρια του οικισμού με συνέπεια να μην ισχύει για τον πωλητή η απαλλαγή που προβλέπεται σε περίπτωση κτήσης του ακινήτου πριν την 1η-1-1995.

3. Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ’ αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, σε περίπτωση τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται υπ’ όψιν η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%.
 
Ακόμη και αν το οικόπεδο /αγροτεμάχιο αποκτήθηκε πριν από το 1995, εφόσον ανεγέρθηκε επ’ αυτού κτίσμα εξ ολοκλήρου αυθαίρετο το οποίο τακτοποιήθηκε πολεοδομικά και στη συνέχεια πωλείται, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου / αγροτεμαχίου προσαυξημένη με συντελεστή 20%.
 
Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που μεσολάβησε διοικητική πράξη προσδιορισμού των ορίων οικισμού και το κτηθέν αγροτεμάχιο εντάχθηκε εντός οικισμού. 

Ως εκ τούτου η υπεραξία που θα προκύπτει σε κάθε τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ αξίας κτίσματος και αξίας οικοπέδου ή αγροτεμαχίου έστω και προσαυξημένης κατά 20%. Ο δε φόρος που θα προκύπτει θα είναι υπέρογκος.

Πάντως, σε περίπτωση πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, εάν ο χρόνος ανέγερσης, όπου πιστοποιείται από τον μηχανικό στην αίτηση τακτοποίησης, λάβει χώρα μέχρι και την 31/12/1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.

Ναυτεμπορική/real



Διαβάστε Περισσότερα » "Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2017"

Μήνυση κατά του «Μακελειού» κατέθεσαν οι Φλαμπουράρης, Σταθάκης και Δρίτσας

Μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου κατέθεσαν αργά σήμερα το μεσημέρι στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο τρεις υπουργοί της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους υπουργούς Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα οι οποίοι προσήλθαν στην εισαγγελία και κατέθεσαν οι ίδιοι τρεις ξεχωριστές μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου εγκαλώντας τον για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου.

Αφορμή για την κατάθεση των μηνύσεων σε βάρος του Στ. Χίου στάθηκαν τα δημοσιεύματα τόσο στην εφημερίδα όσο και στον διαδικτυακό τόπο makeleio.gr, τα οποία εμπλέκουν τους τρεις υπουργούς στην υπόθεση της Αίγινας.

Επιπλέον, οι κύριοι Φλαμπουράρης, Δρίτσας και Σταθάκης, σύμφωνα με πληρoφορίες, στρέφονται με τις μηνύσεις και κατά του Γεωργίου Γκασιάμη, διαχειριστή και νόμιμου εκπρόσωπου του «Μακελειού» αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ανέθεσε τις μηνύσεις στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αικατερίνη Μήτρου, η οποία και θα διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση των τριών υπουργών αναφέρονται –μεταξύ άλλων- τα εξής:
- Τα δημοσιεύματα υπερβαίνουν κάθε ανεκτό όριο. Το ψεύδος, η λασπολογία και η χυδαιότητα εκδηλώνονται στον υπέρτατο βαθμό: Η αναγόρευσή μου σε «δολοφόνο» - πρωταίτιο της τραγωδίας της Αίγινας, η ευθεία καταγγελία ότι, ως «διεφθαρμένος, κοτζαμπάσης, μαφιόζος της Αίγινας» και «συμμορίτης», όχι μόνον μετέχω αλλά ηγούμαι των ενεργειών συγκάλυψης των δήθεν «φίλων» μου και μάλιστα «φίλων του πλούτου», παρεμβαίνοντας στις προανακριτικές και ανακριτικές διαδικασίες των αρχών της Αίγινας, τις οποίες δήθεν ελέγχω, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία απεφάσισε να μην προφυλακίσει τον οδηγό του ταχυπλόου. Κλιμακώνοντας οι μηνυόμενοι, διακηρύσσουν στο πρωτοσέλιδό τους ότι «παρτουζώνομαι στο ματωμένο κότερο ενώ οι ναυαγοί πνίγονταν». Και όλα αυτά, εν γνώσει τους ότι όσα διαδίδουν δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.
- Οι μηνυόμενοι υπερέβησαν, κατά τρόπο εκκωφαντικά σκανδαλώδη, τους συναλλακτικούς κανόνες της δημοσιογραφίας, οι οποίοι επιβάλλουν να υπηρετείται η ελευθεροτυπία και η ενημέρωση του κοινού υπό τον όρον της προστασίας της προσωπικότητας του θιγομένου και της τήρησης του καθήκοντος αληθείας.
- Τα καθολικού ψεύδους και υπερβάλλουσας κακοήθειας δημοσιεύματα εξαντλούν τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, της εξύβρισης, της διασποράς ψευδών ειδήσεων λόγω του αξιώματός μου αλλά και της παρότρυνσης και της ηθικής αυτουργίας σε εγκληματικές πράξεις κατά της ζωής και της περιουσίας μου και, γενικώς, διατρέχουν σειρά ποινικών αδικημάτων.-

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατά του «Μακελειού» κατέθεσαν οι Φλαμπουράρης, Σταθάκης και Δρίτσας"

Την Τετάρτη η 14η δόση της κάρτας σίτισης

Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, θα καταβληθεί η 14η δόση της κάρτας σίτισης. Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στις 120.921 άτομα, ενώ η δαπάνη θα φτάσει στα 13.604.410 ευρώ.

Μάλιστα, καθώς «τρέχουν» και οι διαδικασίες για τη β' φάση διευρυμένης εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (η ελληνική παραλλαγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), το οποίο θα ξεκινήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προς το τέλος Σεπτεμβρίου, η πίστωση για την κάρτα είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη, 13η καταβολή των ποσών για την κάρτα αλληλεγγύης, οι δικαιούχοι έχουν μειωθεί κατά 27.123 άτομα και αντίστοιχα η δαπάνη είναι μικρότερη κατά 3.050.570 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, γιατί πολλοί από τους δικαιούχους της κάρτας εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα και έτσι δεν δικαιούνται πλέον κάρτα σίτισης.

Η δεύτερη πιλοτική φάση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, και όχι τον Αύγουστο όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο σχετικό μητρώο που καταρτίζουν οι υπηρεσίες πρόνοιας το υπουργείου Εργασίας, οι δικαιούχοι του Εισοδήματος (ΚΕΑ) είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Καθώς όμως στο πρόγραμμα προβλέπεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας, παρατηρείται η καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση πάντως, για τους δικαιούχους που βάσει των κριτηρίων θα λαμβάνουν ποσά άνω των 100 ευρώ τον μήνα, το 50% αυτών θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης, που εδώ και 14 μήνες εφαρμόζεται με επιτυχία στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για αγορά προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα, βρεφικά είδη), είτε για ρουχισμό, ακόμα και για πληρωμή λογαριασμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ. ΔΕΗ ΔΕΗ +1,50%, ΕΥΔΑΠ).

Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τις τράπεζες και τον τρόπο αποστολής της κάρτας στους ωφελούμενους.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στο ΚΕΑ ισχύει τον επόμενο μήνα από τον μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης. Συνεπώς, όσοι δικαιούχοι έχουν υποβάλει αιτήσεις τον Ιούλιο, η καταβολή του ΚΕΑ θα ισχύει από τον επόμενο μήνα, δηλαδή από τον Αύγουστο. Άρα τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, θα λάβουν ποσά δύο μηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν οι δικαιούχοι ξεπεράσουν τελικά τις 30.000, ενδέχεται το κονδύλι να ανέλθει σε περίπου 10 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το ΚΕΑ είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Νίκαια - Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας παραμένει το ΚΕΑ να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα από την 1.1.2017 και μετά, χωρίς ακόμη να έχουν βρεθεί τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεργάζονται στενά πάνω στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, να εξοικονομηθούν κεφάλαια της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τετάρτη η 14η δόση της κάρτας σίτισης"

Κομισιόν: Πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση

Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή την αυστηροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και την τιμωρητική ρήτρα σε όσα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις και συμφωνίες.

Η Κομισιόν δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου επιβεβαιώνει πως στην νέα πρόταση που υπέβαλε στις 4 Μαΐου, «προβλέπει διάταξη για τη χρηματοδοτική αλληλεγγύη, σύμφωνα με την οποία, κράτος μέλος που προσωρινά δεν συμμετέχει στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής οφείλει να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250 000 ευρώ ανά αιτούντα στα κράτη μέλη που εν τέλει προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των αιτήσεων».

Μόλις ο νέος κανονισμός εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δανία, χώρες που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τη συμμετοχή τους σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα, σημειώνει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος χωρίς ωστόσο να δίνει απάντηση για το σαφές χρονοδιάγραμμα του σχετικού αιτήματος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την άρνηση κρατών μελών να συμμορφωθούν με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις, δηλώνει πως η Κομισιόν «θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι στις 16 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση προσφύγων, στην οποία διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Έκτοτε, η Επιτροπή εξέδωσε τέσσερις μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση , στην τελευταία από τις οποίες διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, καθώς και λόγω των ανεπαρκών αποτελεσμάτων που έχουν σημειωθεί στην διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων, είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν και είχε ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου που ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου, για όσα κράτη-μέλη αρνούνται να αναλάβουν τις κοινές Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση"

Κούγιας: Υπάρχουν προκλητικές παραλείψεις στην προανάκριση για τον 77χρονο

Την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε βάρος του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου ζήτησε ο Αλέξης Κούγιας ο οποιος βρέθηκε τη Δευτέρα στα δικαστήρια Πειραιά μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού ναυτικού δυστυχήματος στην Αίγινα προκειμένου να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε, επίσης, ότι διαπιστώθηκαν προκλητικές παραλήψεις στην προανάκριση για αυτονόητες προανακριτικές πράξεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υποβολή αυτοτελών μηνύσεων.

Εξερχόμενος των δικαστηρίων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάναμε παράσταση πολιτικής αγωγής όμως έχουμε μία διαφοροποίηση. Ζητήσαμε να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις για τα αδικήματα της εκθέσεως σε κίνδυνο ζωής γι' αυτούς που επέβαιναν στο σκάφος και δεν βοήθησαν τα θύματα, γι' αυτούς που βοήθησαν τον δράστη για να διαφύγουν, αυτούς που πήραν με το φουσκωτό τους επιβάτες, αυτούς που πήραν τον δράστη, κάτοικο Αίγινας ο οποίος σε συνεργασία με το λιμεναρχείο απομάκρυνε το συγκεκριμενο σκάφος απο την περιοχή. Ζητήσαμε επίσης να ασκηθούν διώξεις για υπόθαλψη εγκληματία. Ζητήσαμε να διευρυνθεί το αδίκημα της καταχρήσεων εξουσίας».

Ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των επιβαινόντων στο σκάφος «οπως επισης και το γεγονός η υπηρεσία στην οποιος εκλήθησαν να καταθέσουν για το συμβάν δεν εκλήθησαν να καταθέσουν ολοι όσοι επέβαιναν στο σκάφος και μάλιστα οταν η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια δεν υπήρχαν αυτές οι καταθέσεις».

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο είτε να καταθέσουμε εμεις αυτοτελείς μηνύσεις είτε να συνεργαστούμε με όποιον αναλάβει την διεκπεραίωση της υποθέσεως για να δουμε τι εξέλιξη θα εχει αυτη η υπόθεση» κατέληξε ο δικηγόρος.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας: Υπάρχουν προκλητικές παραλείψεις στην προανάκριση για τον 77χρονο"

Λύνουν το χειρόφρενο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Πιάνουν τιμόνι από αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ύστερα από την άρση της επίσχεσης εργασίας που αποφάσισαν νωρίτερα στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασής τους, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου τους Δημήτρης Τσερμενίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας εάν διαπιστώσουμε ότι μας εμπαίζουν".

Όπως μας διευκρίνισε ο Δημήτρης Τσερμενίδης, "είχαμε πει ότι αυτό που ζητάμε είναι επιτέλους να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Αφού αυτό ορίστηκε για την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, στο γραφείο του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα. εμείς δεν θα μπορούσαμε να αθετήσουμε τα λεγόμενά μας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του σωματείου σημείωσε: "αύριο το πρωί θα πάμε κανονικά στα δικαστήρια και εκεί θα αποφασίσουμε εάν τελικά προχωρήσουμε στις αγωγές, που είχαμε αποφασίσει να καταθέσουμε το πρωί, ως απάντηση στην νομική κίνηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ".

Υπογραμμίζεται ότι στόχος της σύσκεψης την προσεχή Πέμπτη, είναι να δοθεί ένα πρόγραμμα από την πλευρά της διοίκησης του ΟΑΣΘ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Τονίζεται ότι στους 2.300 εργαζομένους του ΟΑΣΘ οφείλονται 6,3 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Λύνουν το χειρόφρενο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ"

Αγωγή ΟΑΣΘ για να κριθεί καταχρηστική η επίσχεση των εργαζομένων

Αγωγή, προκειμένου να κηρυχθεί καταχρηστική η επ' αόριστον επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, κατέθεσε στο μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το διοικητικό συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε, ο πρόεδρός του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης.

«Δεν πηγαίνουμε κόντρα στους εργαζομένους του Οργανισμού και επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τα δίκια τους γι' αυτό και η αγωγή που καταθέσαμε αφορά στο να κηρυχθεί καταχρηστική, και όχι παράνομη, η επ' αόριστον επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν σήμερα», ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφανίδης επανέλαβε ότι ο Οργανισμός δεν επιθυμεί να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας πως: «Δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αλλά και οι φορείς στην πόλη, είναι ο διάλογος με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εμμένουν στη θέση τους για την επ' αόριστον επίσχεση εργασίας από σήμερα, ενώ από το πρωί βρίσκονται σε επαφές με τους νομικούς τους συμβούλους, προκειμένου και αυτοί να «απαντήσουν» με τη σειρά τους στην αγωγή που κατατέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι 2.300 απασχολούμενοι στον Οργανισμό διεκδικούν δεδουλευμένα 6,3 εκατ. ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή ΟΑΣΘ για να κριθεί καταχρηστική η επίσχεση των εργαζομένων"

Η αντίδραση της ΓΣΕΕ για τη συνέντευξη Κατρούγκαλου στην Realnews

Έντονα αντέδρασε η ΓΣΕΕ στη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας στη Realnews και ειδικότερα στην αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι: «Τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου, στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Realnews σχετικά με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, είναι ξεκάθαρο ότι εντάσσονται στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος από την Κυβέρνηση, φαινόμενο σύνηθες τα τελευταία 7 χρόνια πριν από κάθε απορρυθμιστική ενέργεια.

Το θέμα της εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας όλων των πυλώνων της δημοκρατίας, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

Με την ψήφιση του πλέον ιστορικού και εμβληματικού μεταπολιτευτικού νομοθετήματος, δηλαδή του Ν.1264/1982 και σωρεία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν, το συνδικαλιστικό κίνημα εκδημοκρατίστηκε, ανεξαρτητοποιήθηκε και απέκτησε λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την απόδοση βάσει παραστατικών μόνο των εξόδων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα (στέγαση, νερό, φως, τηλέφωνο), τη γραμματειακή τους υποστήριξη με αυστηρές προϋποθέσεις αριθμού μελών και ύψους αποδοχών, την κάλυψη μέρους των εξόδων από τις εκλογικές διαδικασίες.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον πρ. Οργανισμό Εργατικής Εστίας, που βίαια καταργήθηκε από τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις και δεν αποκαταστάθηκε από την παρούσα, ενώ όλη του η ακίνητη και κινητή περιουσία (αποθεματικά) πέρασε στον ΟΑΕΔ. Τα χρήματα αυτά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το ΙΚΑ (και όχι ο ΟΑΕΔ όπως λέει ο κ. Υπουργός) τα παρακρατά και δεν τα αποδίδει ως οφείλει στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή των Κοινωνικών Πολιτικών.

Γι' αυτά τα χρήματα, γι' αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ που παρακρατήθηκαν από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν αποδόθηκαν, θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Όποιος λοιπόν δεν σέβεται τα συνδικάτα, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τότε εκείνος είναι που υπονομεύει την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους και επιδιώκει χειραγώγησή τους. Η δε προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκβιάσει με οικονομική ασφυξία το συνδικαλιστικό κίνημα, θυμίζει περισσότερο άλλες εποχές και άλλες «δημοκρατίες»... στις οποίες δεν υπήρχαν «ανεξάρτητα» ή «αυτόνομα» συνδικάτα...

Απαιτούμε από τον κ. Υπουργό, να μην παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα της Γενεύης το 2014 με την παρουσία του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία αποτελούν τη βάση της πρόσφατης συμφωνίας, που ο ίδιος χαιρέτισε και δήλωσε ότι θα σεβαστεί, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής πόρων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η συμφωνία είναι συγκεκριμένη και δεν ενδείκνυται για χρήση «à la carte», ανάλογα την σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετηθεί κάθε φορά και κυρίως για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη φορολογική επιδρομή, τις μειώσεις των συντάξεων και την επικείμενη λαίλαπα των μνημονιακών της δεσμεύσεων για τις «βέλτιστες απορρυθμίσεις» στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, στην προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων και στην απεργία.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Η αντίδραση της ΓΣΕΕ για τη συνέντευξη Κατρούγκαλου στην Realnews"

Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο!

Το μάθημα της κολύμβησης θα μπει από τον Σεπτέμβριο στα δημοτικά σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ' τάξης και της Δ' τάξης σε ειδικές περιπτώσεις.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου και το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.

Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή. Επίσης, ο συνοδός εκπαιδευτικός θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους ΦΑ θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα: η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών».

Διαβάστε την εγκύκλιο

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο!"

Εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τέλος στην αγωνία περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στη σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ της προτίμησής τους, μπαίνει αυτή την εβδομάδα καθώς πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βάσεις θα ανακοινωθούν προς τα τέλη της εβδομάδας, με επικρατέστερη ημέρα την Πέμπτη 25 Αυγούστου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα ύψη θα κινηθούν οι βάσεις σε ιατρικές σχολές, με την Ιατρική Αθηνών να ξεπερνά τις 19.000 μόρια, ενώ πολύ κοντά θα κινηθεί και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Αντίθετα, πτώση ακόμη και 2.000 μορίων και άνω αναμένεται σε βάσεις (περιφερειακών κυρίως) ΤΕΙ. Ωστόσο, θα υπάρξουν σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως αυτές που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12-15).

Οι εγγραφές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρξουν οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές, η οποία άλλαξε από πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι αναμένεται να υποβάλουν σε πρώτη φάση ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί άμεσα.

Αμέσως μετά, οι επιτυχόντες που θα έχουν πραγματοποιήσει την προεγγραφή τους, θα πρέπει να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος επιτυχίας τους με ταχυμεταφορά ή αυτοπροσώπως την αίτηση προεγγραφής, καθώς και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στο τρίτο στάδιο, η γραμματεία του τμήματος ή της σχολής, προκειμένου να ολοκληρώσει την εγγραφή, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση.

Για εξαιρετικές περιπτώσεις η γραμματεία θα μπορεί να ζητά συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εισακτέους για την ολοκλήρωση της εγγραφής.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ"

Αποφυλακίστηκε ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος -Εκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου

Ελεύθερος, μετά από σχεδόν 9 χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ο γνωστός βαρυποινίτης, Βασίλης Στεφανάκος.

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν οι πόρτες του Κορυδαλλού και όπως δήλωσε ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο πελάτης του αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του νόμου 4322.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.

Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.

Ποιος είναι ο νόμος 4322 ή αλλιώς νόμος Παρασκευόπουλου

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την απόλυση υπό όρο με την συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών.

Εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ έως το Απρίλιο του 2016 αλλά το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Να σημειωθεί ότι στις 3 Αυγούστου, ο Βασίλης Στεφανάκος είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές, εξαιτίας ενός δημοσιεύματος που τον εμφάνιζε να έχει επιτεθεί στον Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα στις φυλακές, κάτι που αρνήθηκε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος -Εκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου "

Ρίο - Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων - ΦΩΤΟ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εντυπωσιακή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο που διεξαγόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης της Βραζιλίας. Μετά από έναν αθλητικό Αύγουστο, γεμάτο από αθλητικές στιγμές και συγκινήσεις, οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν την σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη.
Δείτε μερικά από όσα έλαβαν χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ρίο - Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων - ΦΩΤΟ"

Ο 77χρονος έχει και ΜΚΟ για παιδάκια!

Πάσχει από σύνδρομο άπνοιας. Υποφέρει από αρτηριακή υπέρταση. Εχει διαγνωστεί με καρδιακή, αλλά και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Χρειάζεται κοκτέιλ φαρμάκων και τρία λίτρα αέρα από φιάλη οξυγόνου κάθε μέρα για να επιβιώσει. Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή -με βάση τη δική του κατάθεση στις ανακριτικές αρχές- να υποστεί ανακοπή καρδιάς. Καταθέτει ακόμη ότι έχει οιδήματα και φλεγμονές στα πόδια. 

Στο σπίτι του στην Αίγινα έχει τοποθετήσει ειδική μπάρα αναπήρων, αλλά και εξωτερικό ασανσέρ, καθώς δεν είναι σε θέση να ανέβει ούτε τις σκάλες. Κι όμως, σ’ αυτό τον άνθρωπο το «παρεάκι» της Αίγινας ανανέωνε το δίπλωμα οδήγησης μοτοσικλέτας, αλλά και την άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Το Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας τον έκριναν υγιέστατο και ικανότατο να οδηγεί σε στεριά και θάλασσα, έναν άνθρωπο που κατά δήλωσή του έπρεπε να μπαινοβγαίνει συνεχώς στα νοσοκομεία και συντηρείται στη ζωή με ιατρικά μηχανήματα. Σε αυτό τον άνθρωπο, τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, που οδηγούσε το σκάφος το οποίο παρέσυρε στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους, το Λιμεναρχείο Αίγινας ανανέωσε το δίπλωμα έως το 2017! 

Συγκεκριμένα, η σχετική αίτηση για την ανανέωση της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους κατατέθηκε από τον ίδιο στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 14/4/2014 και εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες έως τον Δεκέμβριο του 2017. 

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ο ίδιος ο 77χρονος στο υπόμνημά του στον ανακριτή και τον εισαγγελέα. «Εάν δεν μου χορηγείται οξυγόνο και δεν κάνω χρήση των αναγκαίων ιατρικών μηχανικών βοηθημάτων κινδυνεύω να υποστώ ανακοπή καρδιάς στον ύπνο μου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει. Κι όμως, οι λιμενικές αρχές όχι μόνο του ανανέωναν ανά τρία χρόνια το δίπλωμά του, αλλά «έκλειναν και τα μάτια» όταν τον έβλεπαν να πασχίζει να φτάσει υποβασταζόμενος στην προβλήτα απέναντι από το κτίριο του Λιμενικού για να ανέβει στο σκάφος.

Το απίστευτο είναι, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ότι στις 8/8/2016, δηλαδή οκτώ μέρες προτού μπει στη θάλασσα και θερίσει με το σκάφος του τη λάντζα με τους άτυχους λουόμενους, είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Πήρε εξιτήριο στις 10/8/2016, δηλαδή μόλις έξι μέρες πριν από το μοιραίο δυστύχημα. Αντίστοιχες εισαγωγές, αναφέρει στο υπόμνημά του, είναι διαρκείς και συχνές είτε λόγω καρδιακής κάμψης και βαριάς καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, είτε λόγω οιδημάτων και φλεγμονής των κάτω άκρων.
 
Και συμπληρώνει, επισημαίνοντας τις εισαγωγές που έχει πραγματοποιήσει στο νοσοκομείο Υγεία λόγω των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει: «Από την ανάγνωση των εισαγωγών που έχω διενεργήσει στο Υγεία, προκύπτουν και αποδεικνύονται τα σοβαρά νεφρικά, καρδιακά και πνευμονολογικά μου προβλήματα, τα οποία υπό καθεστώς κράτησης δεν θα αντιμετωπιστούν επαρκώς, θα επιδεινωθούν και θα οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας και σε κίνδυνο της ζωής μου».

Αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά, οι αρμόδιες αρχές, το Λιμενικό και η Αστυνομία της Αίγινας τον άφηναν ανενόχλητο να μπαίνει στο σκάφος του και να οργώνει τις θάλασσες. Αναφερόμαστε στον ίδιο άνθρωπο για τον οποίο είχαν γίνει αναφορές στο Λιμεναρχείο δύο μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα ότι αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες αδιαφορώντας για την ασφάλεια των λουομένων και των υπόλοιπων τουριστικών σκαφών. Ο 77χρονος μετά τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με κατ' οίκον περιορισμό έως ότου αποφασίσει για την τύχη του εντός πενθημέρου το Συμβούλιο Πλημελειοδικών Πειραιά.
 

Αναπάντητα ερωτήματα
Αναπάντητα ερωτήματα κρίσιμης σημασίας ανακύπτουν ακόμα και σήμερα, πέντε 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγιναςπου στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 5 ετών. 

Ερωτήματα που αφορούν παραλείψεις και άστοχους χειρισμούς των στελεχών της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών που, αντί να σπεύσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό να ρίξουν φως στην υπόθεση, κατάφεραν, άγνωστο γιατί, να προκαλέσουν πλήρη σύγχυση και συσκότιση γύρω από τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, δίνοντας έτσι τροφή σε φήμες και σενάρια ακόμη και για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην όλη υπόθεση. 

Πέρα από τις φήμες, οι οποίες δεν μπορούν βεβαίως να επιβεβαιωθούν και φούντωσαν μετά τις εσπευσμένες διαψεύσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου που ένιωσε την ανάγκη να βγάλει επίσημη ανακοίνωση για δημοσιεύματα μέσω... Facebook, η ουσία είναι ότι κάποιοι φρόντισαν να κρατήσουν πολλά στοιχεία στο σκοτάδι. Απέκρυψαν τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο ταχύπλοο, ενώ καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την ανακοίνωση των ονομάτων τους, προκαλώντας έτσι έντονες αντιδράσεις. 

Αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να περιπλέκεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα που κατηγορείται από τα πολιτικά κόμματα ότι με τις παρεμβάσεις του ενεργεί ως συνήγορος του κατηγορούμενου 77χρονου. 

Είναι γεγονός ότι οι πρωτοφανείς και άστοχοι χειρισμοί του υπουργού δημιούργησαν στο άψε σβήσε κλίμα συγκάλυψης των γεγονότων που συντέλεσαν στη ναυτική τραγωδία. Ο υπουργός χαρακτήρισε «έμπειρο χειριστή» τον ηλικιωμένο άνδρα και «γνώστη του χώρου», ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομικός περιορισμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα πλεύσης, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και της κοινής γνώμης που έβλεπε τον υπουργό να «χαϊδεύει» τον δράστη της ναυτικής τραγωδίας επικαλούμενος νομικίστικους όρους και επιχειρήματα σαν να μην υπολογίζει ότι λίγες ώρες πριν ο θαλάσσιος δίαυλος μεταξύ Πέρδικας και Μονής είχε βαφτεί κόκκινος από το αίμα ανυποψίαστων τουριστών.

 Ο κ. Δρίτσας δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που τον ώθησαν να παρέμβει στο θέμα ενώ γνώριζε ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Γιατί η εκ των υστέρων παραδοχή του ότι ζήτησε από τον λιμενάρχη που προΐστατο των ανακρίσεων και την υποναύαρχο «να μη μείνει καμία πτυχή της υπόθεσης ανεξερεύνητη» από μόνη της δεν πείθει. 

Ωστόσο, το κλίμα συγκάλυψης των γεγονότων που συντέλεσαν στην τραγωδία και κορυφώθηκε με την παρέμβαση Δρίτσα άρχισε να δημιουργείται από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτό συνέβη εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης του ονόματος του δράστη και χειριστή του μοιραίου ταχύπλοου, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρώτος ξάδερφος του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, προκαλώντας αναβρασμό στην τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τα τηλέφωνα του Λιμεναρχείου από εξοργισμένους κατοίκους που διαμαρτύρονταν ότι οι Αρχές καλύπτουν τον δράστη και δεν δίνουν το όνομά του στη δημοσιότητα επειδή είναι ξάδερφος του γνωστού ποινικολόγου. 








Τα αναπάντητα ερωτήματα
Ακολουθεί μια ακόμα σειρά από εύλογα ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και πειστικών απαντήσεων:
- Πώς ο χειριστής του σκάφους κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να μην αλλάξει έστω και την ύστατη στιγμή την πορεία του ταχύπλοου; 
- Αρκεί η απάντηση του ίδιου ότι δήθεν δεν είδε και δεν κατάλαβε πώς συνέβη το μοιραίο; 
- Τι είπαν άραγε στις καταθέσεις τους οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο ταχύπλοο; 
- Αληθεύει ότι η γυναίκα που εκτελούσε χρέη νοσηλεύτριας του 77χρονου, η οποία ήταν πάνω στο σκάφος, εξαφανίστηκε αμέσως μετά το συμβάν, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει να την εντοπίσουν ακόμα οι Αρχές; 
Σκοτεινό παραμένει επίσης το σημείο που έχει να κάνει με τη μη συμμετοχή των επιβαινόντων στο ταχύπλοο στην επιχείρηση διάσωσης: 
- Γιατί προτίμησαν να εγκαταλείψουν άρον άρον το σημείο αντί να βοηθήσουν στη διάσωση, πετώντας έστω ένα σωσίβιο στους ανθρώπους που κινδύνευαν τραυματισμένοι μέσα στη θάλασσα;
- Πόσο πειστικός μπορεί να είναι ο ισχυρισμός τους ότι το σκάφος έμπαζε νερά και γι’ αυτό φοβήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή όταν, όπως αποδείχτηκε, το σκάφος δεν είχε υποστεί παρά ελάχιστες μόνο ζημιές;

Σοβαρές ωστόσο είναι και οι ευθύνες των λιμενικών αρχών, που τώρα θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί καθυστέρησαν επί 40 ολόκληρα λεπτά να φτάσουν στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το Λιμεναρχείο της Αίγινας απέχει από το λιμάνι της Πέρδικας 5 λεπτά. Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε, σύμφωνα με το Δελτίο Συμβάντων, ότι υπάρχει συμβάν με σύγκρουση σκαφών στις 12.48, ενώ η άφιξη των λιμενικών οργάνων στο λιμάνι της Πέρδικας έγινε στις 13.15, δηλαδή 27 λεπτά αργότερα, αν και οι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση ήταν 40 ολόκληρα λεπτά. Ο καταδύτης Νεκτάριος Μαλτέζος αποκάλυψε στο protothema.gr το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ότι ήταν αυτός που εντόπισε πρώτος μαζί με τον αδελφό του το ναυάγιο, πριν καν φτάσουν εκεί οι δύτες του Λιμενικού. Ο κ. Μαλτέζος ειδοποιήθηκε από αυτόπτη μάρτυρα και καταδύθηκε με την ελπίδα να βρει διασωθέντες. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του δράστη. 

Αληθεύει ότι ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς να προσέλθει στο κτίριο του Λιμενικού που βρίσκεται στο λιμάνι και ότι εκείνος τους ζήτησε να τον συναντήσουν στον Πύργο του Μάρκελλου, σε μια πλατεία που απέχει 70 μέτρα από το Λιμεναρχείο, γιατί φοβόταν το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το κτίριο; 

Στο χρονικό του συμβάντος, όπως έχει καταγραφεί από τις λιμενικές αρχές, πράγματι ο χειριστής δεν συνελήφθη αλλά προσήλθε αυτοβούλως στις 15.30, δηλαδή μετά από 2,5 ώρες από την πρώτη ενημέρωση που είχε το Λιμεναρχείο για τη σύγκρουση των σκαφών. Τι θα είχε γίνει αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο δράστης είχε καταφέρει να ξεφύγει;  Γιατί λοιπόν είχε ειδική μεταχείριση από την πλευρά των λιμενικών αρχών ενώ είχε σκοτώσει 4 ανθρώπους και τραυματίσει άλλους πέντε;

Και μερικά άγνωστα στοιχεία που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας και ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Στο χρονικό του τραγικού δυστυχήματος, οι λιμενικοί αναφέρονται και στον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο ο 77χρονος χειριστής. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει βάσει των μαρτυριών, ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος παρελήφθη από μικρό βοηθητικό σκάφος tender με χειριστή τον Μιχαήλ Οσκαρ Νταβίντ, πλήρωμα του σκάφους «Duende II» με σημαία Παναμά, το οποίο βρισκόταν στο Αγκίστρι, απ’ όπου ξεκίνησε το tender. Σε ποιον ανήκει το σκάφος; Οι λιμενικές αρχές λένε ότι, παρά την ίδια ονομασία με το σκάφος του 77χρονου, το «Duende II» δεν είναι ιδιοκτησίας του. Κάτοικοι της Αίγινας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ενδεχομένως να ανήκει σε μια βαθύπλουτη Λατινοαμερικάνα με την οποία συμμετέχει ως εταίρος σε ίδρυμα για την παροχή κοινωφελούς έργου και έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση. Είναι το ίδιο ίδρυμα που, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ που διευθύνει στην Ελλάδα η κόρη του Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου.

Ενα ακόμα σκοτεινό σημείο της υπόθεσης, το οποίο εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση, είναι το να αποδειχτεί και επίσημα πλέον ότι ο 77χρονος ήταν όντως ο χειριστής του μοιραίου σκάφους. Το επισημαίνουμε διότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί μέσα στο σκάφος να υπήρχε και ένα πρόσωπο νεότερης ηλικίας, που ενδεχομένως να το οδηγούσε κιόλας, και το οποίο πιθανόν να εξαφανίστηκε μετά το δυστύχημα. 

Οι λιμενικές αρχές αναφέρουν ότι «έγινε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από το πιλοτήριο του σκάφους και αναμένεται πόρισμα της ΔΕΕ. Εχει διοριστεί δε πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση της διακρίβωσης αιτιών του συμβάντος», αναφέρεται στην έκθεση των Αρχών.   Οι λιμενικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν συνεπιβάτες η κόρη του Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου με τον άνδρα της και τα παιδιά τους, όπως είχαν αναφέρει άλλες πληροφορίες, προκαλώντας σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των επιβατών του «Duende». Από τον έλεγχο που διενήργησαν οι λιμενικοί, η κόρη του Θρασύβουλου Λυκουρέζου βρισκόταν μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο Αθανασόπουλο και τα δύο παιδιά τους, 9 και 10 ετών, στην Κρήτη. Ταξίδεψαν αεροπορικώς από Ηράκλειο την ημέρα του συμβάντος, ώρα 17.30, με πτήση της Aegean. Αντίγραφα των εισιτηρίων έχουν κατατεθεί στις Αρχές. Επίσης, υπάρχουν καταθέσεις δύο ακόμα ατόμων που είδαν τον απόπλου του σκάφους από την Αίγινα με επιβαίνοντες τέσσερις ηλικιωμένα άτομα, ένα από τα οποία ήταν ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος. 

Οδηγούσε και μοτοσικλέτα
«Επίμονο και πεισματάρη, στα όρια της ξεροκεφαλιάς», χαρακτηρίζουν στην Αίγινα τον 77χρονο χειριστή του σκάφους όλοι όσοι τον γνωρίζουν καλά. «Ενιωθε την ορμή της χαμένης νιότης να επιστρέφει όταν έμπαινε στο σκάφος ή όταν καβαλούσε τη μοτοσικλέτα του», λένε κάποιοι. «Το πείσμα του οφείλεται στην άρνηση ενός άνδρα να αποδεχτεί τη φθορά του χρόνου», συμπληρώνει φίλος του. 

Οι δικοί του άνθρωποι, γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του, τον παρακαλούσαν άπειρες φορές να μην ανεβαίνει στο σκάφος, όπως και στη μοτοσικλέτα του, αλλά εκείνος δεν άκουγε κανέναν και συνέχιζε απτόητος παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Μάλιστα στο παρελθόν είχε πέσει πέντε φορές από τη μοτοσικλέτα του, με αποτέλεσμα φυσικά να τραυματιστεί. Οι πολλαπλές θρομβώσεις που είχαν διαγνώσει οι γιατροί στα κάτω άκρα, σύμφωνα με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Πτερούδη, δυσχέραιναν κατά πολύ τις κινήσεις του. Μάλιστα σχεδόν δυσκολευόταν να περπατήσει. Τις σκάλες της διώροφης εξοχικής του κατοικίας, που βρίσκεται στην περιοχή Αγιοι Ασώματοι της Αίγινας, τις ανέβαινε υποβασταζόμενος. Εκεί λέγεται ότι φιλοξενούσε και το ζευγάρι των ηλικιωμένων που, σύμφωνα με την ανακοίνωση Δρίτσα, ήταν πάνω στο σκάφος. 

Ο κ. Επαμεινώνδας Βενετσιάνος και η σύζυγός του Ευθυμία τον επισκέφτηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου για να του συμπαρασταθούν στην επέτειο των 10 χρόνων από τον απροσδόκητο και ξαφνικό θάνατο του γιου του Παναγή που είχε βρεθεί νεκρός στον φωταγωγό της πολυκατοικίας όπου διέμενε στην περιοχή του Κολωνακίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το τραγικό αυτό συμβάν θα αλλάξει τη ζωή του. Από εκείνη την ημέρα και μετά η κατάσταση της υγείας του σταδιακά θα επιδεινωθεί, η ψυχολογία του θα καταρρεύσει, ο ευαίσθητος χαρακτήρας του θα σκληρύνει. 

Τραγική ειρωνεία: μία μόλις ημέρα προτού εμβολίσει με το σκάφος του τη λάντζα και σπείρει τον θάνατο στο θαλάσσιο στενό Πέρδικας - Μονής, συζητούσε με το ηλικιωμένο ζευγάρι ότι συμπληρώνονταν ακριβώς 10 χρόνια από την ημέρα που είχε φύγει ο γιος του. Μάλιστα πάνω στην κουβέντα τούς ανακοίνωσε ότι την επόμενη μέρα θα τους ξεναγούσε με το σκάφος του στις παραλίες γύρω από το νησί.  Το τρίτο πρόσωπο που φέρεται να ήταν πάνω στο σκάφος, πάντα σύμφωνα με τις καταθέσεις και τις ανακοινώσεις των λιμενικών αρχών, είναι η κυρία Θεοδότη Καρακάση, η 67χρονη γυναίκα που είχε αναλάβει τη φροντίδα του 77χρονου άνδρα. Μάλιστα απ’ ό,τι ακούγεται στην Αίγινα, υπήρξε και νοσοκόμα του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη γυναίκα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των λιμενικών αρχών, δεν παρουσιάστηκε ποτέ για να καταθέσει και αναζητείται.

Ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος είναι πρώην έμπορος και, σύμφωνα με κοντινά του πρόσωπα, παραμένει αρκετά ευκατάστατος. Χουβαρντάς που ξοδεύει πολλά για την καλοπέραση τη δική του, αλλά και των φίλων του. 

Στο παρελθόν ασχολούνταν με το εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών ως αντιπρόσωπος μεγάλης ξένης φίρμας, ενώ άλλοι λένε ότι ήταν και ιδιοκτήτης εργοστασίου που κατασκεύαζε καλώδια. Κάποια εποχή υπήρξε και συλλέκτης μεγάλων έργων τέχνης, μερικά εκ των οποίων κοσμούν την τριώροφη οικογενειακή μεζονέτα που έχει σε κοσμοπολίτικη γειτονιά των Αθηνών. Φημολογείται ότι διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στον Νομό Κορινθίας και άλλη μία κατοικία στο Μεσολόγγι. Στο παρελθόν ήταν κάτοχος και ενός φουσκωτού σκάφους τύπου Stingher. 

Χρηματοδότης από τη Νότιο Αμερική
Το δεύτερο παιδί του κ. Θρασύβουλου Λυκουρέζου, η Ρόζα-Λίζα, είναι πρόεδρος Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε το 2009 με την επωνυμία «Παναγής Λυκουρέζος» για να μετονομαστεί στην πορεία σε «Ενα παιδί, ένας κόσμος» με έδρα το κέντρο των Αθηνών. Τα λειτουργικά έξοδά της (γραφεία, προσωπικό κ.ά.) χρηματοδοτούνται από ιδιωτικό ίδρυμα του εξωτερικού που καλύπτει ανάλογες δράσεις στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική. Στην Αίγινα αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι η πρόεδρος του συγκεκριμένου φιλανθρωπικού ιδρύματος είναι μια πάμπλουτη Λατινοαμερικάνα, η οποία όταν επισκέπτεται το νησί διαμένει σε πολυτελές γιοτ που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι. Είναι επιστήθια φίλη του κ. Θρασύβουλου Λυκουρέζου και βασική χρηματοδότρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την οποία λέγεται ότι μόνο τα λειτουργικά της έξοδα για κάθε έτος φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Οι διάφορες ανάγκες των οικογενειών στις οποίες παρέχεται βοήθεια και προκύπτουν καθημερινά, όπως ιατρικά έξοδα, είδη υγιεινής, τρόφιμα, ρουχισμός και σχολικά είδη, καλύπτονται από συνεισφορές των ανθρώπων και των εταιρειών που στηρίζουν το «Ενα παιδί, ένας κόσμος» με υλικές και χρηματικές δωρεές. Η κυρία Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου περιγράφεται ως άνθρωπος με ευαισθησίες, έντονη φιλανθρωπική δράση, η οποία παρέχει αφιλοκερδώς βοήθεια και στήριξη σε παιδιά με κινητικά προβλήματα. Αλλωστε ήταν μαζί με τον άντρα της και τα μοναδικά πρόσωπα που συμπαραστάθηκαν στον πατέρα της από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψής του από τους άνδρες του Λιμενικού, καθώς ήταν μαζί του και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του από το Λιμεναρχείο της Αίγινας όπου κρατούνταν προς τα δικαστήρια του Πειραιά για να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακρίτριας το πρωί της περασμένης Τετάρτης. 



Ο πύργος του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στην Αίγινα. Ο 77χρονος αναγκάστηκε να βάλει εξωτερικό ασανσέρ και ράμπα αναπήρων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στα κάτω άκρα



protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο 77χρονος έχει και ΜΚΟ για παιδάκια!"

Χωρίς λεωφορεία από σήμερα η Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν επ' αόριστον την επίσχεση εργασίας τους από σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, όπως αποφάσισαν σε συνεδρίαση την Παρασκευή.

«Δεν πάει άλλο με τον εμπαιγμό», επισήμανε ο ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης, προσθέτοντας «θέλουμε τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη χθες και αυτά που λέει ότι εμείς δεν κλειδώνουμε το ραντεβού μας είναι ψέματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης έχει συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από την απόφαση των εργαζομένων και αναμένεται να καθοριστούν οι κινήσεις της διοίκησης.

seleo

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς λεωφορεία από σήμερα η Θεσσαλονίκη"

Συναγερμός για την ελονοσία: Οι ειδικοί αναμένουν νέο κύμα έξαρσης

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για την ελονοσία. Οι ειδικοί αναμένουν νέο κύμα έξαρσης της νόσου τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές της επικράτειας, καθώς στο διάστημα αυτό αναμένεται να εκδηλωθούν οι συνέπειες από την τωρινή έντονη δραστηριότητα των μεγάλων πληθυσμών των κουνουπιών.

Με δεδομένο ότι το τρέχον διάστημα καταγράφεται μεγάλη κυκλοφορία των πληθυσμών κουνουπιών του γένους Anopheles sacharovi, που αποτελούν τους βασικούς διαβιβαστές της ελονοσίας, αλλά και ότι ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 10 ημέρες έως και τέσσερις εβδομάδες, τα νέα περιστατικά θα ενσκήψουν με γεωμετρική πρόοδο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή του έτους μέχρι και τα μέσα Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά 65 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων τα 61 είναι εισαγόμενα (αφορούν οικονομικούς μετανάστες απο περιοχές κυρίως της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τα 4 έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (αφορούν Έλληνες που εκδήλωσαν τη νόσο εντός της χώρας και χωρίς να έχουν ταξιδέψει στην αλλοδαπή).

Αυτό που ανησύχησε, όμως, και ανησυχεί ακόμη τους ειδικούς είναι ότι εφέτος τα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν σε νέες περιοχές μετάδοσης, (Αχαϊα, Ηλεία, Θεσσαλονίκη), σε σχέση με τα κρούσματα του περασμένου έτους, γεγονός που δείχνει τη μολυσματική επέλαση της νόσου. Οι τρεις αυτοί νομοί, μάλιστα, έχουν τεθεί από τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε κλοιό επαγρύπνησης, καθώς έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων περιοχών, δηλαδή είναι αυξημένου κινδύνου για την μετάδοση της ελονοσίας.

Στο «κόκκινο» παραμένουν όλες οι περιοχές στις οποίες μέχρι και πέρυσι καταγράφονταν κρούσματα, όπως Λακωνία, Ηλεία, Βορειοανατολική Αττική, Βοιωτία, Ημαθία, Πέλλα, Τρίκαλα, αλλά και γενικά όλες οι περιοχές με υδάτινο στοιχείο (ποτάμια, λίμνες, βάλτους), αγροτική παραγωγή και μετανάστες από χώρες της Ασίας όπου ενδημεί η ελονοσία ως εργατικό δυναμικό.

Η νόσος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού του γένους Anopheles sacharovi το οποίο προηγουμένως έχει τσιμπήσει προσβεβλημένο, μολυσμένο άτομο. Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται. Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω της κύησης (από την προσβεβλημένη με το παράσιτο της ελονοσίας μητέρα στο παιδί), μέσω της μεταμόσχευσης οργάνων καθώς και μέσω της μετάγγισης εφόσον το αίμα είναι μολυσμένο με το παράσιτο της ελονοσίας.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι υψηλός πυρετός, κακουχία, μυαλγία, κεφαλαλγία, ναυτία, εμετός, διάρροια, και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ίκτερος και αναιμία λόγω της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου, ενώ είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά ανθελονοσιακά φάρμακα. Η ελονοσία είναι ιάσιμη και θεραπεύεται αποτελεσματικά, στην περίπτωση που διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη αγωγή.Σε περίπτωση που δεν δοθεί κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η παράμετρος της μετάδοσης μέσω του μολυσμένου αίματος έχει άμεσο αντίκτυπο
στη διαδικασία της συλλογής αίματος μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των νοσοκομείων. Κι αυτό διότι όσες περιοχές μπαίνουν στο "κόκκινο" λόγω της εμφάνισης εγχώριου κρούσματος, μπαίνουν και σε ετήσια καραντίνα σε ό,τι αφορά τη συλλογή αίματος. Αυτό σημαίνει ότι για διάστημα ενός έτους η επίμαχη περιοχή, σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων απο το σημείο εμφάνισης του εγχώριου κρούσματος, αποκλείεται από την διαδικασία συλλογής αίματος για τις ανάγκες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Εφέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλεισμός της περιοχής του Άραξου στην Αχαΐα καθώς και περιοχών της Θεσσαλονίκης έχει πλήξει την προσπάθεια γεμίσματος της εθνικής δεξαμενής με αίμα, καθώς στις αποκλεισμενες από την αιμοδοσία περιοχές βρίσκονται μονάδες στρατού που αποτελούν βασικά σημεία τροφοδοσίας της δεξαμενής.

Επίθεση Πατούλη στον γ.γ. του υπουργείου Υγείας για την ελονοσία

Τα πυρά του κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας για το θέμα της ελονοσίας εκτοξεύει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υποστηρίζοντας ότι «ενώ η ελονοσία είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου.

Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας».

Αναλυτικά:

Με τα συνήθη καθυστερημένα αντανακλαστικά του ,το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ανακοίνωση για την ελονοσία , με την οποία επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του γενικού γραμματέα Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζου, για το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η ελονοσία ενώ είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου.

Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα δεν μερίμνησε για το στρατηγικό σχεδιασμό και το σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών. Καθώς όφειλε να είχε ενημερώσει τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για ελονοσία οι οποίες προκύπτουν από την εντομολογική επιτήρηση. Επιπρόσθετα όφειλε να παρακολουθεί εάν ειδικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν οι ψεκασμοί και μάλιστα την ενδεδειγμένη περίοδο κατά το στάδιο των νυμφών. Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας άφησε τελείως στην τύχη του τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ,με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είτε να μην γίνουν καθόλου οι ψεκασμοί είτε να γίνουν ανεπαρκώς.

Επιπρόσθετα του υπουργείο Υγείας, δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών όπως ζητούσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έγγραφό τους που είδε το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Μάρτιο -στο οποίο προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο έξαρσης της ελονοσίας και ζητούσαν την λήψη μέτρων-...

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με τις παραλείψεις του εξέθεσε για άλλη μια φορά τη Δημόσια υγεία ,σε σοβαρό κίνδυνο.

Η πολιτική δεν χαράζεται με συσκέψεις και εγκυκλίους. Ζητούμε την παραίτηση του Ι.Μπασκόζου γιατί βλάπτει τη Δημόσια υγεία.

Το ιστορικό της ελονοσίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960).Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειονότητα- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). Ωστόσο, από το 2009 έως το 2013 καταγράφονταν ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας: επτά κρούσματα το 2009, τέσσερα το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία το 2013. Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας. Το 2015 καταγράφηκαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος και των εφαρμοζόμενων μέτρων πρόληψης, θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελονοσίας σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα ειναι πολυ χαμηλός. Για το λόγο αυτό δεν συνιστά λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής έναντι της ελονοσίας, σε άτομα που σκοπεύουν να επισκεφθούν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας στην οποία έχει εμφανισθεί κρούσμα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης της νόσου.Τονίζει όμως την ανάγκη λήψης όλων των προτεινόμενων μέτρων για την ατομική προστασία από τα κουνούπια, κατά την περίοδο κυκλοφορίας τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για την ελονοσία: Οι ειδικοί αναμένουν νέο κύμα έξαρσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news