facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 30 Αυγούστου 2016 ημέρα Τρίτη

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 30 Αυγούστου 2016 ημέρα Τρίτη

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 01 Σεμπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 01 Σεμπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 31 Αυγούστου 2016 ημέρα Τετάρτη

Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 30 Αυγούστου 2016 ημέρα Τρίτη

Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑ) – Πληρωμή 02 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 02 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή


Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου"

Χωρίς σύνταξη και χωρίς δουλειά οι 55άρηδες

Χωρίς σύνταξη (μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης) και εκτός αγοράς εργασίας μένουν οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55ετών, με αποτέλεσμα οι άνεργοι να είναι πλέον περισσότεροι από όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Την κρίση της απασχόλησης των 55άρηδων αποκαλύπτουν τα συγκριτικά στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ της περιόδου 2011 - 2015.

Με βάση τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ηλικίας άνω των 55 ετών το 2015 ήταν 121.751 και οι άνεργοι 148.158 (σχέση ασφαλισμένων - ανέργων 0,82) σε αντίθεση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες (κάτω των 30 ετών και 30 - 54 ετών) στις οποίες οι ασφαλισμένοι υπερτερούν αριθμητικά, παρά την αύξηση της ανεργίας) έναντι των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων. Συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κάτω των 30 ετών στις αρχές του 2015 ήταν 367.548 και οι άνεργοι είναι 247.693 (σχέση 1,48) έναντι 393.322 και 226.454 που ήταν στις αρχές του 2011 (σχέση 1,73). Δηλαδή οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 25.774 (-6,55%) και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 21. 239 (+9,37%) με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η σχέση ασφαλισμένων και ανέργων χωρίς, ωστόσο, να είναι περισσότεροι οι άνεργοι από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 30 - 54 ετών αυξήθηκαν το 2015 σε σχέση με το 2011 κατά 25.807 άτομα (+2,24%) και έφτασαν τα 1.177.741 από 1.151.934 και οι άνεργοι κατά 146.930 (+28,10%) τους 699.907 από 522.977, διατηρώντας παρά την έντονη αυτή κινητικότητα, καλύτερη σχέση σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες (1,76) αν και χειρότερη σε σύγκριση με το 2011 (2,20).

Οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών αυξήθηκαν, την ίδια περίοδο, μόλις κατά 8,83% ενώ οι άνεργοι κατά 74,60% που είναι το υψηλότερο ποσοστό αύξησης της ανεργίας αφού μεταξύ 2011 και 2015 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 27,74% (+146.930 άτομα).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον αποκλεισμό των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων από την αγορά εργασίας, λόγω κόστους και ελλείψει πολιτικής ενεργούς γήρανσης στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Randstad που φέρνει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση, μαζί με τους συμμετέχοντες από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που θεωρούν περιορισμένες τις προοπτικές απασχόλησής τους. Μόνο το 24% πιστεύει ότι ο εργοδότης έχει ενεργές πολιτικές για να προσελκύσει και να διατηρήσει ανθρώπους άνω των 55 χρόνων στην Ελλάδα, ενώ το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι είναι πιο δύσκολο για μεγαλύτερους ηλικιακά υπαλλήλους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Σε παγκόσμιο επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 44% κοντά στο 50% είναι μόνο στο Ην. Βασίλειο, στη Σουηδία και στη Γερμανία.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς σύνταξη και χωρίς δουλειά οι 55άρηδες"

Οι «Αμετανόητοι Αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη Μονή Πετράκη

Η οργάνωση «Αμετανόητοι Αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης στο κτήριο της «Ιεράς Συνόδου», στη Μονή Πετράκη.

Στην προκήρυξή τους, που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου, υπογραμμίζουν πως η πράξη τους αποτελεί «απάντηση στο νέο κύμα κρατικής καταστολής», συνδέοντας την με την «εισβολή του κράτους σε τρεις στεγαστικές καταλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη».

«Το χτύπημα στη Μονή Πετράκη ήταν επίθεση σε ένα διοικητήριο του εχθρού. Οι πολιτικές δράσεις ενάντια στην Εκκλησία δεν στρέφονται ενάντια στους θρησκευόμενους. Τα κράτη και οι Εκκλησίες προκαλούν τον φανατισμό, τους εθνικούς - θρησκευτικούς πολέμους, την προσφυγιά και τον ρατσισμό», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Η προκήρυξη

Στις 8 Αυγούστου χτυπήσαμε την έδρα της ελληνικής Εκκλησίας. Ήταν μια απάντηση στο νέο κύμα κρατικής καταστολής. Στις 27 Ιούλη το κράτος εισέβαλε σε τρεις στεγαστικές καταλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Έγιναν 100 προσαγωγές, που κατέληξαν σε 74 συλλήψεις και ποινικές διώξεις. Η κατάληψη του Ορφανοτροφείου για την οποία εμφανίζεται η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως ιδιοκτήτης και μηνυτής των καταληψιών, κατεδαφίστηκε το ίδιο πρωί.

Το κράτος επιτίθεται στις καταλήψεις γιατί αποτελούν εστίες αυτοοργάνωσης των καταπιεσμένων, προσφέρουν τόπο ελεύθερης συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών. Είναι ακριβώς αυτοί οι χώροι όπου ζυμώνονται πολιτικές συνειδήσεις και το ατομικό γίνεται συλλογικό, σχηματίζουν μια αλυσίδα αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στους κρατικούς θεσμούς, είναι απτό παράδειγμα ενός κόσμου χωρίς εξουσία και γίνονται σημεία αντεπίθεσης στην κυριαρχία των αφεντικών. Οι καταλήψεις προμηνύουν την ανακατάληψη όλης της γης από τους καταπιεσμένους. Για όλους αυτούς τους λόγους αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως μέσα του αγώνα για τη συνολική απελευθέρωση από την εξουσία και ταυτόχρονα ως εγχειρήματα που εφαρμόζουν αυτό το πρόταγμα στο τώρα.

Για τους ίδιους λόγους οι καταλήψεις βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κρατών. Με πιο πρόσφατες περιπτώσεις, τη Rigaer74 στη Γερμανία και την Αναρχική Βιβλιοθήκη KAOS στη Βραζιλία. Αρκετές καταλήψεις αντιστέκονται στις αστυνομικές επιχειρήσεις μαχητικά και αντιστρέφουν τα χτυπήματα που δέχονται με εξεγερσιακές κινητοποιήσεις. Η εμπρηστική μας δράση είναι μήνυμα και γι' αυτούς τους συντρόφους. Μήνυμα έμπρακτης επθετικής αλληλεγγύης. Ο αντικρατικός αγώνας δεν αναγνωρίζει σύνορα.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή βρίσκονται αποκλεισμένοι. Με την επίθεση στις αυτοοργανωμένες δομές στέγασης το κράτος θέλει να διατηρήσει την απομόνωση και την εξαθλίωση σαν μοναδική προοπτική των μεταναστών. Όσο κρατιέται αδύναμο και αναλώσιμο αυτό το μεγάλο ανθρώπινο σύνολο, τόσο πιο εκμεταλλεύσιμο είναι. Πάνω στην αδυναμία που παρατείνεται με την συνεχιζόμενη βία που ζουν οι μετανάστες, κερδοσκοπούν οι ΜΚΟ, η Εκκλησία και οι εργολάβοι των στρατόπεδων συγκέντρωσης και στήνουν την «ανθρωπιστική» τραγωδία τους οι κρατικοί μηχανισμοί (κυβέρνηση, μίντια, ιατρικοί και δικηγορικοί σύλλογοι, λιμενόμπατσοι, μπάτσοι, στρατός και βέβαια η Εκκλησία). Οι υπαίτιοι της προσφυγιάς, της φτώχειας και του θανάτου παρουσιάζονται σαν αυτόκλητοι σωτήρες.

Η Εκκλησία ειδικότερα είναι ο πρωτεργάτης του «ανθρωπισμού»: Εκμεταλλεύεται άμεσα ή έμμεσα το 60% της γης στην ελληνική επικράτεια. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής real estate και άλλων κερδοσκοπικών μεγαλοεπιχειρήσεων (πχ ιδιωτικές κλινικές, που θησαυρίζουν από την αρρώστια, τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων). Ξεπλένει παράνομο χρήμα και τζογάρει το «νόμιμο». Δηλαδή, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο βρώμικων deals, πχ. το σκάνδαλο Βαβύλη, του κυπατζή που κυκλοφορούσε με ράσα και μπαινόβγαινε στην Αρχιεπισκοπή με μια βαλίτσα ηρωΐνη. Ναρκωτικά, παιδεραστία, παντού ρεμούλα. Οι «ιερές» bussiness. Αυτά προσπαθούν να προστατέψουν η αριστερά και η δεξιά του κεφαλαίου και «του Κυρίου» όταν μιλάνε για «σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες» και για «βέβηλους συμβολισμούς».

Η Εκκλησία ήταν πάντα ισχυρός πολιτικός παράγοντας των κρατών. Όλοι οι κυβερνήτες υποκλίνονται στο παπαδαριό, γιατί είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας που πουλάει μαζικά κοινωνική ειρήνη και συναίνεση. Η Εκκλησία υπερασπίζεται τις εξουσίες και συνεργάζεται με τον πιο ισχυρό. Πριν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ασπίδα του Σουλτάνου, σήμερα ευλογεί την εθνική σημαία. Ο καθεστωτικός χριστιανισμός είναι πυλώνας του κεφαλαιοκρατικού πολιτισμού, σχολείο υποταγής, δουλοπρέπειας και ολοφάνερης απαξίωσης του ανθρώπου και της φύσης. Δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε τα εγκλήματα του κράτους και της Εκκλησίας.

Το χτύπημα στη Μονή Πετράκη ήταν επίθεση σε ένα διοικητήριο του εχθρού. Οι πολιτικές δράσεις ενάντια στην Εκκλησία δεν στρέφονται ενάντια στους θρησκευόμενους. Τα κράτη και οι Εκκλησίες προκαλούν τον φανατισμό, τους εθνικούς-θρησκευτικούς πολέμους, την προσφυγιά και τον ρατσισμό. Μετά το χτύπημά μας το παπαδαριό και όλα τα κόμματα δεν έχασαν την ευκαιρία να υποδαυλίσουν το θρησκευτικό μίσος ενάντια στους «ασεβείς». Αλλά δεν μπορούσαν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην αδυναμία τους να θωρακίσουν τα διοικητικά κέντρα τους και τους χλιδάτους χώρους διαβίωσής τους. Ο πανικός τους φανερώνει πόσο φτηνή προπαγάνδα είναι τα περί «λατρευτικού δικαιώματος».

Το μήνυμα της επιλογής να χτυπήσουμε το κέντρο αποφάσεων της Εκκλησίας μέσα στο Κολωνάκι, μια περιοχή υψηλής προστασίας, είναι ξεκάθαρο: Το κράτος μάταια νομίζει, με την αλαζονία που το χαρακτηρίζει, ότι μπορεί να ισοπεδώσει τις συλλογικές δομές μας. Εμείς μπορούμε να εισβάλουμε στην καρδιά του και να του επιστρέψουμε τα χτυπήματα ακόμη πιο ισχυρά. Γιατί μπορεί να γκρέμισαν ένα κτήριο, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν το κίνημα των καταλήψεων που απαντάει με αυτοδιάθεση για όλες μας τις ανάγκες. Αντίθετα, οι κατασταλτικές απόπειρες πυροδοτούν την οργή που θα τους κάψει. Έτσι, χαιρετίζουμε συντροφικά όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης που έγιναν τοπικά και διεθνώς με αφορμή την εκκένωση των τριών καταλήψεων.

Η καλοκαιρινή επίθεση στις καταλήψεις, που είχε ξεκινήσει με την απειλή εκκένωσης της Βανκούβερ Απάρτμεντ και την αστυνομική εισβολή σε καινούριους χώρους στέγασης στα Εξάρχεια, είναι προπαρασκευαστική για μια γενικότερη επίθεση στον αυτοοργανωμένο αγώνα το επόμενο διάστημα. Οι διαχειριστές του κράτους επιχειρούν να ξεπεράσουν τη συστημική κρίση με μεγαλύτερη καταπίεση, εξαθλίωση και εκμετάλλευση. Γι'αυτό επιτίθενται πρώτα στον κόσμο του αγώνα. Γι' αυτό επιστρατεύουν την περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών. Η αριστερά σφιχταγκαλιάζεται ολοένα παραπάνω με τους φασίστες της παραδοσιακής και της ναζιστικής ακροδεξιάς.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσονται και οι πυροβολισμοί των μπάτσων εναντίον των δυο αγωνιστών, Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη, στη Σπάρτη. Οι θεσμικοί παράγοντες που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στην «Ιερά Σύνοδο», κάνανε τις πάπιες για τις πιστολιές σε άοπλους, τους ξυλοδαρμούς στο Α.Τ. και τα βασανιστήρια που έγιναν από τα τσογλάνια της αντιτρομοκρατικής. Έχουμε πόλεμο. Τον έχουν κηρύξει από τότε που υπάρχει εξουσία και μας χτυπάνε χωρίς ενδοιασμούς. Σκοπός τους να πεθάνουμε φυλακισμένοι, σκλάβοι. Έχουν ήδη χάσει.

Χτυπώντας τον πιο παραδοσιακό πόλο του ελληνικού κράτους (Εκκλησία), δείξαμε ότι εκεί που αναζητούν ασφάλεια τα αριστερά και δεξιά αφεντικά, υπάρχει ένας τάφος στον οποίο θα θαφτεί όλο το σύστημα εξουσίας. Ο Τόσκας λέει ότι «έχουν γνώση οι φύλακες». Εμείς λέμε ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Στοχεύσαμε σε μια κεντρική δομή. Διεισδύσαμε και διαφύγαμε από μια υποτιθέμενα υπερφρουρούμενη περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε απλά, αλλά πάντα αποτελεσματικά όπλα: τις εμπρηστικές μολότοφ. Έτσι δείξαμε ότι όποιος θέλει μπορεί να οργανωθεί για να επιτεθεί στην εξουσία.

Είμαστε με περηφάνια οι αρνητές του αποτυχημένου κόσμου της εξουσίας. Είμαστε εδώ για να τον καταστρέψουμε. Είμαστε ο ζωντανός κόσμος της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «Αμετανόητοι Αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη Μονή Πετράκη "

Πλειστηριασμοί παραδειγματισμού ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο

Φτάνει η ώρα των πλειστηριασμών, καθώς τραπεζικό σύστημα και κυβέρνηση προετοιμάζονται πλέον εντατικά για τις εξελίξεις που θα πλήξουν τη στέγη όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε μέχρι στιγμής.

Όπως εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε επισημάνει, το γεγονός ότι μέχρι και πολιτικά πρόσωπα επικαλούνται τον νόμο Κατσέλη (χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Δωδεκανήσων Νεκτάριου Σαντορινιού) σε συνδυασμό με στοιχεία τραπεζών που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα και έκαναν λόγο για έναν στους τέσσερις δανειολήπτες οι οποίοι ζητούν υπαγωγή στο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αν και ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, δίνει λαβή για ανατροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπό την πίεση των γεγονότων ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για πλειστηριασμούς ακινήτων όσων ανήκουν στην κατηγορία των strategic defaulters, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του φθινοπώρου. Πρόκειται για ενέργειες που έχουν αποφασιστεί, καθώς είναι υποχρεωτικές λόγω της πίεσης των δανειστών της χώρας, και οι οποίες έχουν λάβει πλέον το πράσινο φως. Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν εκτοξευτεί και με τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω» να είναι ισχυρή, η αντιμετώπιση του φαινομένου μοιάζει μονόδρομος.

Κάπως έτσι, έρχονται οι πλειστηριασμοί παραδειγματισμού, με βάση δύο κριτήρια:

- Το πρώτο αφορά το ύψος του δανείου. Δηλαδή έχει ήδη επιλεγεί μια πρώτη ομάδα υψηλών στα όρια του... σκανδάλου, όπως μας λέει αρμόδια πηγή, δανείων για κατοικίες στα βόρεια και τα νότια ακριβά προάστια ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ. Τα δάνεια αυτά δεν εμπίπτουν στα όρια προστασίας του νόμου, άρα δεν υπάρχει κώλυμα, ενώ και η κοινή γνώμη αναμένεται να αντιμετωπίσει με συγκατάβαση τέτοιες περιπτώσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε ομάδα 1.000 πρώτων τέτοιου είδους ακινήτων, η οποία έχει επιλεγεί και θα φτάσει μέχρι τους εκπλειστηριασμούς.

- Το δεύτερο κριτήριο αφορά την εν γένει συμπεριφορά των δανειοληπτών. Δηλαδή οι μη συνεργάσιμοι και για πολλούς μήνες άφαντοι από τα γκισέ των τραπεζών κόκκινοι δανειολήπτες μπαίνουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο. Πληροφορίες αναφέρονται σε μερικές κραυγαλέες περιπτώσεις άρνησης αποπληρωμής δανείων, οι οποίες αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι τα δάνεια αυτού του είδους των «εξαφανισμένων» δανειοληπτών είναι ούτε λίγο ούτε πολύ κοντά στα 8 δισ. ευρώ! Ενα ποσό δηλαδή διόλου αμελητέο.

Βέβαια το στοίχημα έχει να κάνει με την επικοινωνιακή διαχείριση των περιπτώσεων αυτών. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει αποφύγει ακόμα και με δεξιότερες κυβερνήσεις φαινόμενα ξεσπιτωμάτων. Η διαχείριση όμως εικόνων όπως εξώσεις και πλειστηριασμοί, ακόμα και αν αφορούν κατοικίες στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα ή τη Βάρκιζα, ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο πολιτικά. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη στην Ισπανία και τη σφοδρή κριτική που υπήρξε εκεί ακόμα και από το κόμμα των Podemos. Η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., που έλεγαν εμφατικά «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Ηδη πάντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κινητικότητα από την πλευρά των τραπεζών για το θέμα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία με την οποία καλούσε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους να επικοινωνήσουν μαζί της.

Με νέους και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων, η τράπεζα επιδιώκει να δώσει βοήθειες αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στο παρά πέντε των δυσάρεστων εξελίξεων. Παράλληλο είναι το μπαράζ ενημέρωσης για το τι σημαίνει «συνεργάσιμος δανειολήπτης», ενώ έχουν προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών αλλαγές και σε αυτό το πεδίο, καθώς και στις προθεσμίες που θα δίδονται μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ωστόσο, αν μετά από όλα αυτά τα ήπια μέτρα και τις επικοινωνίες δεν υπάρξει ανταπόκριση των δανειοληπτών, τότε τα περιθώρια στενεύουν πολύ.

Οι αλλαγές όμως για τους κόκκινους δανειολήπτες δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», ένα νέο φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών να μην παρίστανται στις εκδικάσεις ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών του νόμου Κατσέλη.

Οπως λοιπόν αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος για θέματα στέγης Δημήτρης Αναστασόπουλος, «πρόκειται για μια νέα τάση εγκατάλειψης των δανείων αυτών, καθώς οι τράπεζες γνωρίζουν ότι αυτά πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της πώλησης προς ξένα funds». Ο ίδιος κάνει λόγο για «μπαμ» κατασχέσεων που έρχεται και για μια νέα εντελώς εποχή που θα προκύψει.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλειστηριασμοί παραδειγματισμού ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο"

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στο Ρίο ο Λευτέρης Πετρούνιας

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό των κρίκων κάνοντας περήφανους για ακόμη μια φορά όλους τους Έλληνες.

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής πραγματοποίησε εξαιρετικό πρόγραμμα στον τελικό των κρίκων, το οποίο του έδωσε 16.000 βαθμούς στο σύνολο.

Φέτος, ο Πετρούνιας μετρά ακόμη δύο χρυσά, ένα στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ και ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης στη Βέρνη της Ελβετίας.

Μάλιστα, έγινε ο πρώτος γυμναστής που το καταφέρνει μετά από 20 χρόνια να στεφθεί για 2η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης.

Πρόκειται για το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα μετά από αυτό που κατέκτησε την περασμένη βδομάδα η Άννα Κορακάκη.


Διαβάστε Περισσότερα » "Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στο Ρίο ο Λευτέρης Πετρούνιας"

Η Τουρκία καλεί το NATO να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη για το πραξικόπημα

Αιχμές κατά του NATO για τη στάση που τήρησε το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία άφησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τεχνολογικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Το NATO πρέπει να κάνει κάποια αυτοκριτική σχετικά με τη στάση του το βράδυ της 15ης Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet, σημειώνοντας ότι υπάρχει «μεγάλη οργή» στον τουρκικό λαό, την οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Συμμαχία.

«Εάν οι Σύμμαχοί μας συνεχίσουν να κρατούν την Τουρκία σε απόσταση, αυτό θα αυξήσει το λαϊκό μένος και δεν θα είναι καλό ούτε για την Τουρκία, ούτε για το NATO», προσέθεσε, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αλλά και βουλευτές έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ειδικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με ισχυρισμούς για δήθεν αμερικανικό δάκτυλο στο πραξικόπημα και αναφορές στη NATOϊκή βάση του Ιντσιρλίκ. Η Ουάσιγκτον έχει απαντήσει με λιγοστές και λακωνικές αλλά ιδιαίτερα αιχμηρές διαψεύσεις.

Ο κ. Ισίκ κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στο NATO, όμως κατηγόρησε τους Συμμάχους ότι είναι «πολύ εγωιστές» όταν καλούνται να μοιραστούν αμυντική τεχνογνωσία με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βιομηχανικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Προτεραιότητά μας είναι οι Σύμμαχοί μας, όμως αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το συνεργαστούμε με την Ρωσία ή την Κίνα όταν είναι απαραίτητο, επισήμανε με νόημα ο κ. Ισίκ, συμπληρώνοντας ότι εάν τα υπόλοιπα μέλη του NATO διατηρήσουν τη σημερινή γραμμή απέναντι στο μοίρασμα τεχνογνωσίας, τότε η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να αναπτύξει εναλλακτικές οδούς και «άλλα είδη συνεργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρία χρόνια η Τουρκία είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ όταν ανέθεσε κατ' αρχήν σε μία κινεζική εταιρεία – που βαρυνόταν μάλιστα από αμερικανικές κυρώσεις – την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματός της.

Σε αντίθεση με τις προσφορές που είχαν κατατεθεί από χώρες του NATO, η κινεζική εταιρεία προσέφερε μεγάλο μοίρασμα τεχνολογικών μυστικών και παραγωγή σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία καλεί το NATO να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη για το πραξικόπημα "

DW:Διαψεύδονται τα περί επαναπροώθησης προσφύγων στην Κρήτη

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle o εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διαψεύδει τα περί επαναπροώθησης 3.000 προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη στη βάση του Δουβλίνου ΙΙΙ.
Στο υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BaMF) ερώτημα που κατέθεσε η Deutsche Welle για τα περί μετεγκατάστασης 3.000 προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη στη βάση του Δουβλίνου ΙΙΙ.
Σε γραπτή του απάντηση προς τη DW o εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ παρέπεμψε με τη σειρά του στα όσα είπε ο ίδιος νωρίτερα σήμερα στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει τις πληροφορίες ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι σχεδιάζεται η επαναπροώθηση 3.000 προσφύγων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, και συγκριμένα στην Κρήτη, στη βάση του Δουβλίνου ΙΙΙ, ο κ. Ντίμροτ διέψευσε τη σχετική φημολογία που καλλιεργήθηκε, όπως έκανε χθες Κυριακή και ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Συστημικές ανεπάρκειες στο σύστημα ασύλου
Τα κεντρικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BaMF) στη Νυρεμβέργη
Τα κεντρικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BaMF) στη Νυρεμβέργη
Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στο Βερολίνο: «Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό εκτός από το ότι γνωρίζετε τις ισχύουσες αποφάσεις. Λόγω και των οδηγιών του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην παρούσα φάση και εξαιτίας των συστημικών ανεπαρκειών στο ελληνικό σύστημα ασύλου, δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα στη βάση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ».
Όπως σημείωσε ο Γιοχάνες Ντίμροτ, «αυτό το μέτρο έχει αποφασιστεί και παραταθεί για άλλη μια φορά». Παράλληλα πρόσθεσε ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου «το σύστημα στην Ελλάδα (…) να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που να επιτρέπει και νομικά την επαναπροώθηση. Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν ισχύει», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Διαψεύδονται τα περί επαναπροώθησης προσφύγων στην Κρήτη"

DW:Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου

Προσφυγική κρίση, οικονομική κρίση και στο βάθος… επιστροφή των δανειστών και εκλογές; Το γερμανικό περιοδικό Spiegel για τις άμεσες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.
«Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου», είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που αναφέρεται στις άμεσες προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Στην ελληνική πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: στα μέσα Αυγούστου τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία. (…) Η Βουλή στην Αθήνα είναι κλειστή λόγω διακοπών (…) και οι πολίτες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, όσοι βέβαια έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν (…). Όταν διακόπτεται αυτή η ηρεμία, αυτό συνήθως δεν είναι καλό σημάδι. Έτσι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει πρόωρα από τις διακοπές του. Αμέσως ξεκίνησαν οι εικοτολογίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κλιμακώνεται ενδεχομένως η προσφυγική κρίση;», διερωτάται το Spiegel, για να απαντήσει ότι από τον Μάρτιο, οπότε και υπεγράφη η συμφωνία με την Τουρκία, έχουν μειωθεί μεν κατακόρυφα οι προσφυγικές ροές, εντούτοις η Άγκυρα έχει απειλήσει τις τελευταίες μέρες επανειλημμένως με την καταγγελία της συμφωνίας σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η τουρκική βίζα. «(…) Πέραν των 2.000 προσφύγων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν μετά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη, η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει μέχρι στιγμής σχέδιο για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης», σχολιάζει το Spiegel.
Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη
Ένας και μόνον κλάδος δεν μπορεί να επιφέρει αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα
Ένας και μόνον κλάδος δεν μπορεί να επιφέρει αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα
«Ούτε το πεδίο της οικονομίας όμως προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά στον Τσίπρα», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας ότι μετά την ελαφρά ανάπτυξη το 2014, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση το περασμένο καλοκαίρι «όταν η διαμάχη μεταξύ των πιστωτών και της νεοεκλεγείσας αριστερής κυβέρνησης είχαν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Και μπορεί η ελληνική στατιστική υπηρεσία να βλέπει μια αχτίδα ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, αυτό οφείλεται κυρίως στον τουρισμό. Ένας και μόνον κλάδος όμως δεν μπορεί να επιφέρει αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση σε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κλάδους: στο λιανικό εμπόριο, στις εξαγωγές και στην αγορά εργασίας. Επίσης «μέχρι το Δεκέμβριο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν 12 με 13 δις σε φόρους, μια νέα επιβάρυνση για τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη». Επιπλέον η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επιστροφή των δανειστών και την αξιολόγηση του προγράμματος το Σεπτέμβριο.
Και το Spiegel καταλήγει: «Σύμφωνα με τη φημολογία που καλλιεργείται, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταφύγει το φθινόπωρο σε μια δοκιμασμένη συνταγή: πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το φθινόπωρο του 2019. Από τη σκοπιά του Τσίπρα τα επιχειρήματα τείνουν υπέρ της αναμονής, πόσο μάλλον που υπολείπεται σημαντικά των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον τρία χρόνια στην πολιτική είναι μια αιωνιότητα. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να ανακάμψει η οικονομία και να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες επανεκλογής του Τσίπρα. Εντούτοις πολλοί πολιτικοί και ειδικοί επιμένουν ότι ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2019 διότι οι προκλήσεις είναι πολύπλευρες και μεγάλες.
Η FAZ για τα 90α γενέθλια του Κωστή Στεφανόπουλου
Πρόσωπο ευρείας αποδοχής στην Ελλάδα ο κ. Στεφανόπουλος
Πρόσωπο ευρείας αποδοχής στην Ελλάδα ο κ. Στεφανόπουλος
Το εγκώμιο του Κωστή Στεφανόπουλου πλέκει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τα 90α γενέθλια του παλαίμαχου πολιτικού.
«Όπως και ο Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ στη Γερμανία, έτσι και ο έλληνας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μπήκε με μια ομιλία του στα βιβλία της ιστορίας. Ήταν το 1999 όταν ήταν στην Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Στεφανόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι -και δεδομένων των 500.000 θυμάτων του πολέμου μεταξύ 1941 και 1944- δεν αναγνωρίστηκε επαρκώς η συνεισφορά της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (…) Ο Στεφανόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής στην Ελλάδα. Δεν ήταν ποτέ μπλεγμένος σε σκάνδαλα (…) Η υψηλή δημοτικότητά του οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν ήταν πλέον στην ενεργό πολιτική όταν ξέσπασε η κρίση. Γεννήθηκε το 1926 στην Πάτρα, σπούδασε Νομική στην Αθήνα, έζησε μετά το πραξικόπημα του 1967 στο Παρίσι και επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα ως έμπιστος του νέου πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όταν εξελέγη το 1995 διάδοχός του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε τα προσόντα για έναν τόσο μεγάλο ρόλο. Εντούτοις ο Στεφανόπουλος τον εμπλούτισε με σύνεση και αξιοπρέπεια. Το 2000 έγινε ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας που επανεξελέγη. Σήμερα κλείνει τα 90 του χρόνια.
dw


Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου"

Χωρίς λεωφορεία την Τρίτη η Θεσσαλονίκη

Χωρίς λεωφορεία θα είναι από αύριο η Θεσσαλονίκη, έπειτα από την επίσχεση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Η επίσχεση θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Παρασκευή, οπότε έχει οριστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πάρουν απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, για περισσότερους από δύο μήνες, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό, ο οποίος με τη σειρά του χρωστά πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσει κανονικά και το ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς λεωφορεία την Τρίτη η Θεσσαλονίκη"

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: Να ζητήσει «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.

Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού.
Εδώ, στο Βέρμιο, στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά αυτή η γιορτή αποκτά κι έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι, επιπλέον, και γιορτή μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό. Διότι όπως έχει λεχθεί, το 1930, από τον τότε υπουργό του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λεωνίδα Ιασωνίδη, μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε στην Ελλάδα και ο Πόντος.

Σήμερα λοιπόν, και κάθε Δεκαπενταύγουστο, τελούμε εδώ, στην Παναγία Σουμελά, και ιερό μνημόσυνο στις ψυχές εκείνων που αφανίσθηκαν κατά τη στυγερή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ταυτοχρόνως, δίνουμε επίσης ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία. Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα και τα ποντιακά σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό, αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Παυλόπουλο με τον Μεγάλο Σταυρό της Παναγίας Σουμελά και την απονομή έκανε ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. Παραλαμβάνοντας τη διάκριση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται και αυτή ανήκει στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στο πρόσωπό του και τον καθιστά θεματοφύλακα όλων των παραδόσεων που εκπροσωπεί ο ιερός τόπος στον οποίον βρίσκεται η μονή της Παναγίας Σουμελά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δικαιωθούν οι αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικό έπαινο στον αριστούχο μαθητή Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας Δημήτρη Αμανατίδη, ο οποίος έβγαλε βαθμό 19,9. Ο έπαινος αυτός έχει θεσμοθετηθεί από το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στη μνήμη των μαθητών από το Μακροχώρι που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και συμμετείχε ως παραστάτης στη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, το προεδρείο της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, τη ΝΔ ο βουλευτής του κόμματος Απόστολος Βεσυρόπουλος και παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γεώργιος Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και άλλοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: Να ζητήσει «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού"

Τσαβούσογλου: Τέλος η συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν αρθούν οι βίζες ως τον Οκτώβριο

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν οι βίζες για τα τουρκικά διαβατήρια δεν απελευθερωθούν έως τον Οκτώβριο έστειλε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ερωτηθείς εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε διπλωματικά ότι προτιμά να μην μιλά για το «χειρότερο σενάριο», όμως ξεκαθάρισε ότι εάν η Ε.Ε. δεν εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα, τότε όλα θα πρέπει να ακυρωθούν.

«Είτε εφαρμόζουμε όλες τις συνθήκες ταυτόχρονα, είτε τις παραμερίζουμε όλες», τόνισε.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου εγείρουν εκ νέου φόβους για μαζικές προσφυγικές εισροές στα ελληνικά νησιά από το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει σχεδόν μηδενίσει τις ροές από τα τουρκικά παράλια.

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει από την πλευρά τους ότι οι θεωρήσεις δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού η Τουρκία υλοποιήσει και τα 72 σχετικά προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, κάτι που η Άγκυρα έχει απορρίψει κατηγορηματικά, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στη στάση που έχει τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι «μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία».

«Αναρωτιέμαι ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσαβούσογλου, στη σκιά προηγούμενης δήλωσής του ότι η Ε.Ε. υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Τέλος η συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν αρθούν οι βίζες ως τον Οκτώβριο "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news