facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Τι αλλάζει στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων - Όλο το νομοσχέδιο

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται από σήμερα 9 Αυγούστου 2016 και ως τις 29 Αυγούστου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Στόχος του σχεδίου νόμου που υπογράφουν οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Θεοδώρα Τζάκρη είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την απλοποίηση διαδικασιών άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο νόμος θα αποτελέσει τον οδηγό αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριoτήτων, ενώ στο πεδίο εφαρμογής αυτού καταρχήν υπάγονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας καλούν όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το εγχείρημα εκκινεί με τρεις τομείς προτεραιότητας: τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ έως το τέλος του 2018 θα έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των οικονομικών κλάδων.

Στην προτεινόμενη νομοθετική αλλαγή γίνεται ανάλυση ρίσκου με βάση το είδος της οικονομικής δραστηριότητας και αυτές ταξινομούνται με τη χρήση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας-ΚΑΔ.

Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση αποκτά ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης και αναγνώρισης των δραστηριοτήτων, αποκλείοντας περιπτώσεις ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πρόσθετους μηχανισμούς εντοπισμού της μη συμμόρφωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το αίσθημα ασφάλειας του διοικούμενου έναντι της Διοίκησης.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βασίζεται πλέον στο τρίπτυχο: ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, γνωστοποίηση και έγκριση, επί τη βάσει εκτίμησης κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και των εργαζομένων, καθώς και για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες κατατάσσονται στη βάση αυτών των κριτηρίων και διακρίνονται σε δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, οι οποίες απαλλάσσονται από την ανάγκη εκ των προτέρων ελέγχου, δραστηριότητες μεσαίου ρίσκου, οι οποίες υπόκεινται στο καθεστώς γνωστοποίησης χωρίς εκ των προτέρων έλεγχο, και τέλος, δραστηριότητες υψηλού κινδύνου που χρειάζονται εκ των προτέρων έγκριση.

Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης οι έλεγχοι πραγματοποιούνται, πλέον, μετά την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και κατά την πραγματική λειτουργία τους, ενώ θα διενεργούνται με σύγχρονα εργαλεία που θα στηρίζονται στην εκτίμηση ρίσκου.

Τέλος, βασικό εργαλείο στο νέο σύστημα αδειοδότησης αποτελεί το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων» (ΟΠΣ-ΑΔΕ), υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το πληροφοριακό σύστημα θα υποστηρίζει όλη τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της διαδικασίας ελέγχων, βάσει κριτηρίων διαχείρισης κινδύνων δημοσίου συμφέροντος.

Το σύστημα θα δημιουργήσει, επίσης, ένα ολοκληρωμένο μητρώο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες για κάθε επιχείρηση, ενώ προβλέπεται και η διαλειτουργικότητα του ΟΠΣ-ΑΔΕ και η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με άλλες υφιστάμενες βάσεις δεδομένων.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων - Όλο το νομοσχέδιο"

Προσωρινή διακοπή στην εφαρμογή για την υποβολή του Ε9

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων:

Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 08:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης- ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π. - Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 08:00 και 12:00.

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή διακοπή στην εφαρμογή για την υποβολή του Ε9"

ΔΝΤ: Το 2036 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο... 2008

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους από το 2010, πριν δηλαδή αρχίσουν να υλοποιούνται τα μνημόνια, είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, αποεπένδυσης και υψηλής ανεργίας. 

Στην τελευταία εσωτερική αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνεται ότι η μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην αρχή της κρίσης οδήγησε στην ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ανάγκασε το Ταμείο να συρθεί στη δανειοδότηση της Ελλάδας αν και γνώριζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επέτρεψε στους ξένους ιδιώτες επενδυτές να ξεφορτωθούν ομόλογα του ελληνικού κράτους, ναρκοθετώντας την απομείωση του ελληνικού χρέους που έγινε το 2012 με το PSI. Ποιος φταίει που δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εγκαίρως; Το ΔΝΤ αποδίδει ευθύνες στους Ευρωπαίους που δεν αποδέχονταν το κούρεμα, στην ελληνική κυβέρνηση που συναίνεσε, αλλά και στους τεχνοκράτες του Ταμείου που υποχώρησαν στην πολιτική πίεση και παραβίασαν το καταστατικό του ώστε να προχωρήσει η έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας», παραδέχονται κυνικά στην τελευταία έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO) η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό του ΔΝΤ. 



Δυστυχώς, με ευθύνη των Ευρωπαίων δανειστών, της τότε ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ δεν εφαρμόστηκε αυτό που έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ταυτόχρονες κινήσεις στο εσωτερικό (κούρεμα καταθέσεων) για την κάλυψη του χρέους. Αξιωματούχος με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων και των διεργασιών που εξελίσσονταν όλη την προηγούμενη εξαετία επισημαίνει ότι, αν η συνταγή ήταν διαφορετική, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να έχει κατέβει στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ ήδη από το 2010, γεγονός που θα έδινε τον χρόνο για ηπιότερη προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών, δεν θα οδηγούσε σε τόσο βαθιά ύφεση και θα απέτρεπε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. 

Τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων


Η έκθεση διαπιστώνει τα λάθη που έγιναν από την πλευρά του Ταμείου στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης που οφείλει να κάνει ένας μεγάλος υπερεθνικός οργανισμός. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα που έχουμε απομακρυνθεί από εκείνη την περίοδο, τα λάθη που έγιναν από τις ελληνικές ηγεσίες δεν έχουν αποτιμηθεί εις βάθος. Προτού η χώρα μπει στα μνημόνια, και ειδικότερα την περίοδο 2008-2009, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών ήταν καταστροφική. Οι δαπάνες αυξήθηκαν υπέρογκα και παράλληλα τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν. Οσο κάποιος μελετά τα επίσημα στοιχεία, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χάσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης. Οταν λοιπόν έσκασε η φούσκα, η Ελλάδα ήταν πολύ αδυνατισμένη οικονομικά και η προσαρμογή που απαιτήθηκε για τη μείωση των ελλειμμάτων ήταν πολύ πιο επώδυνη.  Το 2009, με την αλλαγή διακυβέρνησης η οποία σημειώθηκε παράλληλα με την εκδήλωση της κρίσης, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Τα λάθη της ομάδας Παπανδρέου επιτάχυναν τις εξελίξεις. Η τότε κυβέρνηση δεν είχε κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε είχε αντιληφθεί ότι απαιτούνταν τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Από την ημέρα που αναρριχήθηκαν στην εξουσία μέχρι την ανακοίνωση υπογραφής του μνημονίου στο Καστελόριζο χάθηκαν 8 πολύτιμοι μήνες. Ακόμη όμως κι όταν μάλλον κατάλαβαν το πρόβλημα, μετέθεταν την ευθύνη λήψης των μέτρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΔΝΤ, αρκούμενοι να διαπιστώνουν ότι έχουν απολέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας. 


Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ


Το τελευταίο επίσημο κείμενο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Μάιος 2016) εκθέτει πρωτίστως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι η μεγάλη ψαλίδα που άνοιξε μεταξύ των δεδομένων στην άσκηση του 2015 και την ανάλυση του 2016 οφείλεται στην καταστροφική περσινή διαπραγμάτευση και στη στασιμότητα και ύφεση της οικονομίας. 
Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν παραδεχτεί τις ευθύνες τους, αλλά δυστυχώς τους διαψεύδουν τα γεγονότα και οι αναλύσεις ανεξάρτητων οργανισμών, όπως αυτή του Lisbon Council, η οποία υπολόγισε ότι λόγω της... περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015 η Ελλάδα απώλεσε ένα επιπλέον 25% από το ΑΕΠ της χώρας. 

Είναι βέβαια δύσκολο να πείσει το ΔΝΤ τους Ευρωπαίους εταίρους με ασκήσεις προβλέψεων για την επόμενη 50ετία όταν έχει αποτύχει σε προβλέψεις διετίας στην αρχή της κρίσης (πολλαπλασιαστές). Δεν είναι  όμως μόνο οι πολιτικές διαφωνίες που οδηγούν στο «βλέποντας και κάνοντας» που έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολες με τόσες αβεβαιότητες (Κίνα, πετρέλαιο, νομισματική χαλάρωση), με αποτέλεσμα να είναι παρακινδυνευμένο να λάβεις οριστικές αποφάσεις σε αυτό το περιβάλλον. 
Οι υποθέσεις εργασίας που περιέχονται στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis) έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες, ειδικά με τις συνεχείς αναθεωρήσεις των μελλοντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης της χώρας. Η συζήτηση από το ΔΝΤ επικεντρώνεται στη συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών και πώς αυτή θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνεται ότι χωρίς σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, που όχι μόνο θα ψηφίζονται αλλά και θα εφαρμόζονται, βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του παραγωγικού συστήματος δεν θα προκύψει. 

Ομως, στο πρόσφατο παρελθόν η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής (Total Factor Productivity - TFP) αυξήθηκε σημαντικά και θα μπορούσε αυτό να επαναληφθεί εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Τόσο την περίοδο ένταξης στην ΟΝΕ λόγω εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και αργότερα, το 2004, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και το 2006-2007 λόγω πιστωτικής επέκτασης, η TFP κινήθηκε ανοδικά πάνω από την ιστορική τάση της ελληνικής οικονομίας.

Στη σημερινή συγκυρία μόνο η στήριξη στον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία και μεγάλη επιχειρηματικότητα μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ώθηση. Δυστυχώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι εγχώριες δυνάμεις δεν επαρκούν. Προφανώς για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ρητά ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν από ξένους ιδιώτες επενδυτές. 

Και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2015 καταγράφηκε αποεπένδυση στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση κεφαλαίων, σημαίνει ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι εξαιρετικά επίπονη και συστηματική και, το κυριότερο, πρέπει να αλλάξουν μυαλά οι αρμόδιοι υπουργοί.
Το δεύτερο θέμα με την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) αφορά στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις τα οποία συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω. Αυτό όμως τείνει να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς αφήνει περιθώρια στους κυβερνώντες να αναλώνονται σε δηλώσεις προθέσεων χωρίς αντίκρισμα. Μόνο την κατρακύλα της αξίας του χαρτοφυλακίου περιουσίας του Δημοσίου να παρατηρήσει κάποιος, πτώση η οποία επιταχύνθηκε από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. 
Το αν θα λύσει το πρόβλημα το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι προς απόδειξη. Ομως οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι εκτός από τις σε εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις (από την εποχή της σαμαροβενιζελικής κυβέρνησης) άλλη προετοιμασία δεν έχει γίνει.  Με δεδομένο ότι ο χρόνος ωρίμανσης είναι μακρύς και η διάθεση των αρμόδιων παραγόντων... ασθενής, τα θετικά αποτελέσματα θα αργήσουν. Εν τω μεταξύ, όμως -ποιος ξέρει;-, οι αξίες μπορεί να βελτιωθούν και να προκύψουν καλύτερες αποδόσεις. 

Οι προοπτικές για το ελληνικό πρόβλημα μπορεί πρόσκαιρα να βελτιώθηκαν, αλλά καμιά ουσιαστική ανατροπή δεν επετεύχθη. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πληγεί από δηλώσεις και καμώματα που δείχνουν ότι οι κυβερνώντες είναι δύσκολο να εφαρμόσουν πράγματα στα οποία δεν πιστεύουν, όπως φαίνεται από τις παλινωδίες τους προτού καλά-καλά δημοσιευτούν οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων. Από τον Σεπτέμβριο οι δανειστές θα επανέλθουν δριμύτεροι για εργασιακά και θεσμικά. Και όπως φαίνεται, το κλίμα αναμένεται να έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων, τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών και τις εγγενείς αδυναμίες της κυβέρνησης. 

Εξάλλου, η κατάσταση που αποτυπώνεται στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι ζοφερή, αφού θα χρειαστούν σχεδόν 30 χρόνια για να επιστρέψουμε στο προ κρίσης επίπεδο του ΑΕΠ. Ιστορικά, παρόμοια εικόνα έχει απαντηθεί μόνο σε ορισμένες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού! Η πολιτική ελίτ στην Ελλάδα κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα- δείχνει ότι δεν επιθυμεί να καταγραφεί αυτό στη συνείδηση των πολιτών και εμμένει σε μια συζήτηση για το χρέος που είναι αναγκαστικά παρεπόμενη. Ομως, χωρίς εσωτερική συζήτηση για το μοντέλο ανάπτυξης και τις προτεραιότητες της διαρθρωτικής πολιτικής, ανάκαμψη δεν θα υπάρξει και το πρόβλημα του χρέους θα «λύνεται» τμηματικά για να επανέλθει αργότερα δριμύτερο. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, οι ιδεοληψίες που ακόμα επικρατούν στον κορμό της κυβέρνησης δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα θα ήταν μια πιθανή τελευταία πρωτοβουλία από την Ευρώπη που θα συνδύαζε την αναδιάρθρωση χρέους με ένα νέο κύμα διαρθρωτικών αλλαγών και ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα με πρόσθετους πόρους πέραν του ΕΣΠΑ, το οποίο και θα εφαρμοζόταν με καθοδήγηση και υλοποίηση από τις Βρυξέλλες. Σε διαφορετική περίπτωση, η χαμένη 30ετία θα στοιχειώνει τους Eυρωπαίους πολιτικούς για δεκαετίες και θα θαμπώσει ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό όραμα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Το 2036 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο... 2008"

ΟΓΑ: Στις 22 Αυγούστου ξεκινούν οι αιτήσεις για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απονομή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπεριλήκων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ στην επιλογή: Συντάξεις-Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ή Εγκύκλιοι.

Ο ΟΓΑ επισημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη επεξεργασία των αιτήσεων.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΓΑ: Στις 22 Αυγούστου ξεκινούν οι αιτήσεις για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων"

Πέντε αδικίες στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Παράνομος, καταχρηστικός και άδικος είναι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε και εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 

Την περίοδο 2011-2016 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, πλήρωσαν άδικα την εισφορά ή κατέβαλαν ποσά εισφοράς μεγαλύτερα απ’ αυτά που θα έπρεπε κανονικά να πληρώσουν, εξαιτίας πέντε «μεθοδεύσεων» του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που επιβάρυναν και εξακολουθούν να επιβαρύνουν μικρούς και μεσαίους φορολογούμενους.

Πρόκειται για ερμηνεία κατά το δοκούν των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να διατηρηθεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει και με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Η «Ν» κατέγραψε και παρουσιάζει αναλυτικά τις 5 «μεθοδεύσεις» του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εξαιτίας των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι χρεώθηκαν άδικα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

1. Παράνομος τρόπος υπολογισμού επί του τεκμαρτού εισοδήματος των συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών. Εδώ και 6 χρόνια το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπολογίζουν με παράνομο τρόπο την ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των τεκμαρτών εισοδημάτων χιλιάδων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών. Η επιβολή της εισφοράς γίνεται με βάση υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, οι οποίες έχουν ερμηνεύσει αυθαίρετα την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς προβλέπουν τον μη συνυπολογισμό της μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 30%, η οποία ισχύει για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών! Τo αποτέλεσμα είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης να υπολογίζεται επί σημαντικά υψηλότερου τεκμαρτού εισοδήματος απ’ αυτό που θα έπρεπε κανονικά να λαμβάνεται υπόψη και χιλιάδες συνταξιούχοι άνω των 65 ετών να έχουν χρεωθεί άδικα επί 6 χρόνια με ποσά εισφοράς αλληλεγγύης εκατοντάδων έως και χιλιάδων ευρώ!

2.Μη συνυπολογισμός των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.Στο τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν συνυπολογίζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων! Όπως ήδη αναφέραμε, το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 με βάση το οποίο εφαρμόστηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα έτη 2011-2016, ορίζει ως βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο όμως προκύπτει μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης») και όχι με προσθήκη και των τεκμηρίων ή δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

3. Παράνομος τρόπος υπολογισμού επί του τεκμαρτού εισοδήματος, σε περίπτωσης κάλυψης των τεκμηρίων. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα έτη 2011-2016 στις περιπτώσεις που το (προσδιοριζόμενο βάσει αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης) εισόδημα των φορολογουμένων ήταν μεγαλύτερο του δηλωθέντος ήταν παράνομος.

4. Άδικη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία κάτω του 80%. Το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επέβαλαν από φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80%. Στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αναρτήθηκαν φέτος στους λογαριασμούς χιλιάδων αναπήρων φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑXISnet, η ΓΓΔΕ προσυμπλήρωσε τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015.

5. Επιβολή ίδιας εισφοράς αλληλεγγύης τόσο σε άτεκνους όσο και σε φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα τέκνα. Κατά την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης εφαρμόστηκε και εξακολουθεί να εφαρμόζεται με τρόπο άδικο για όσους φορολογούμενους έχουν οικογενειακά βάρη.

enikonomia



Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε αδικίες στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης"

To πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Ρίο για την Ελλάδα. Στην υψηλότερη θέση του βάθρου η Άννα Κορακάκη

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στον τελικό της σκοποβολής στα 25 μέτρα πιστόλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Πρόκειται για το δεύτερο μετάλλιο της ελληνίδας αθλήτριας μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι και το πρώτο χρυσό της Ελλάδος.

Η Κορακάκη επικράτησε με 8 – 6 επί της Γερμανίδας Μόνικα Καρς στον τελικό του αγωνίσματος.

Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, αφού παρά το αρχικό 6-0 της Κορακάκη η Καρς επέστρεψε και ισοφάρισε σε 6-6. Στον έβδομο γύρο πάντως η Ελληνίδα πήρε το πολυπόθητο «δίποντο».

Από τον ημιτελικό των οκτώ αθλητριών η Κορακάκη είχε περάσει με την καλύτερη επίδοση συγκεντρώνοντας 19 πόντους. Μάλιστα στις πρώτες πέντε σφαίρες είχε το απόλυτο (5/5). Έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Κινέζας Ζανγκ, η οποία στο μικρό τελικό έχασε και το χάλκινο μετάλλιο από την Ελβετίδα Γκέρμπερ που επικράτησε 8-4.

Το πόσο σπουδαίο είναι αυτό που πέτυχε η νεαρή σκοπεύτρια, αξίζει να σημειωθεί πως είναι πρώτη μετά τον Κώστα Τσικλητήρα και το 1912 που κατακτά δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς.


Διαβάστε Περισσότερα » "To πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Ρίο για την Ελλάδα. Στην υψηλότερη θέση του βάθρου η Άννα Κορακάκη"

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα γαϊδουράκια της Λίνδου

Θύματα των… φορολογικών ελέγχων έπεσαν τα γαϊδουράκια της Λίνδου, και μάλιστα στους ιδιοκτήτες τους επιβλήθηκαν και πρόστιμα για παράβαση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του προηγούμενου μήνα, δύο εφοριακοί πήγαν στη Λίνδο και πραγματοποίησαν έλεγχο στο σύλλογο ονηλατών Λίνδου «Ο Κλεόβουλος».

Ο σύλλογος όπως είναι γνωστό, έχει στην κατοχή του τα γαϊδουράκια τα οποία χρησιμοποιούν οι τουρίστες για να ανεβαίνουν στην ακρόπολη της Λίνδου.

Οι εφοριακοί που πήγαν εκείνη τη μέρα για έλεγχο διαπίστωσαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις για τα πέντε εισιτήρια αξίας 5 ευρώ που πωλήθηκαν όπως έπρεπε και ότι δεν είχε γίνει έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.



Βεβαίωσαν μάλιστα την παράβαση και επέβαλαν πρόστιμο που έφτασε συνολικά τα 4.250 ευρώ.

Φυσικά η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση των μελών του συλλόγου, ο οποίος όπως έγινε γνωστό έχει κινήσει σχετικές διαδικασίες για να αποτυπώσει τις απόψεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η «Ροδιακή» επικοινώνησε με το σύλλογο ονηλατών Λίνδου, για να καταγράψει τη θέση του στο θέμα, όμως ο σύλλογος έκανε γνωστό ότι εντός των ημερών θα προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση επί του θέματος και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν από πλευράς του οι ενέργειες που γίνονται.

Το γεγονός ότι οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών έβαλαν στο στόχαστρο ακόμα και τα… γαϊδουράκια της Λίνδου, δείχνει ότι στο πεδίο των ελέγχων έχει ενταχθεί κάθε οικονομική δραστηριότητα που επιτελείται στα νησιά μας.

Οι εντολές που έχουν πάρει οι εφοριακοί είναι να ελέγχουν τα πάντα, για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να επιβάλουν πρόστιμα όπου υπάρχει παράβαση του νόμου.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα γαϊδουράκια της Λίνδου"

Κινηματογραφική ληστεία - Χρηματοκιβώτιο, ταμεία και 21 θυρίδες άδειασαν οι ληστές στους Αμπελοκήπους

Στις 60.000 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσό που άρπαξαν οι τρεις ένοπλοι από την πρωτοφανή ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στους Αμπελοκήπους, ενώ άγνωστο παραμένει τι αφαίρεσαν από θυρίδες του υποκαταστήματος, τις οποίες παραβίασαν στο διάστημα των 1,5- 2 ωρών που έμειναν στον χώρο, κρατώντας ομήρους οκτώ υπαλλήλους και πέντε πελάτες.

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη μελετήσει βίντεο της τράπεζας, που έχει καταγράψει τις κινήσεις των ληστών και έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα για το πως έδρασαν.

Οι δύο από τους τέσσερις δράστες μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα, στις 14.15, λίγο πριν κλείσει, κρατώντας σάκους, από τους οποίους έβγαλαν όπλα που μοιάζουν με αυτόματα και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και πελάτες, τους οποίους διέταξαν να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, πράγμα που έγινε χωρίς να προλάβει κανείς να πατήσει το κουμπί του συναγερμού.

Αμέσως μετά μπήκαν οι άλλοι δύο ένοπλοι. Και οι τέσσερις φορούσαν μάσκες σιλικόνης με ψεύτικα πρόσωπα, που αρχικά αναφέρθηκε ότι ήταν πρόσωπα πολιτικών, κάτι όμως που τελικά δεν φαίνεται να ισχύει.

Οι ληστές οδήγησαν τους παριστάμενους σε συγκεκριμένο χώρο, πλην της διευθύντριας, την οποία οι δύο από αυτούς ανάγκασαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ο χρόνος καθυστέρησης.

Στην συνέχεια την υποχρέωσαν να τους οδηγήσει στο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι θυρίδες και με τρυπάνια και άλλα εργαλεία που είχαν στους σάκους τους, κατάφεραν να ανοίξουν 21 από αυτές, από τις οποίες αφαίρεσαν ότι υπήρχε μέσα.

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα αφού οι ληστές έφυγαν από την τράπεζα λίγο πριν τις 16.00 και τότε μόνο οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Πριν φύγουν οι δράστες από την τράπεζα έριξαν σε όλους τους χώρους που κινήθηκαν απολυμαντικό υγρό, προφανώς για να εξαφανίσουν γενετικό υλικό και άλλα ίχνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσον διέφυγαν από την τράπεζα, γι' αυτό οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, συγκεντρώνουν τα βίντεο από όλες τις κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή, με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσουν κάποια στοιχεία.

Επίσης θα μελετήσουν τα βίντεο από τις κάμερες της τράπεζας των προηγούμενων ημερών, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό ότι οι δράστες είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου για να σχεδιάσουν την ληστεία.

Οι αστυνομικοί πάντως εντυπωσιασμένοι που τόση ώρα δεν έγινε κάτι το οποίο να προκαλέσει την κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες δέχτηκαν τηλεφωνήματα στα κινητά τους τηλέφωνα, όλη αυτή την ώρα, αλλά κανείς απ' έξω δεν ανησύχησε που δεν απαντούσαν.

Οι πελάτες και υπάλληλοι του υποκαταστήματος δίνουν αυτή την ώρα καταθέσεις στην ΓΑΔΑ, προκειμένου να φωτιστούν κάποιες λεπτομέρειες από τις κινήσεις των δραστών, οι οποίες θα βοηθήσουν τις έρευνες.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινηματογραφική ληστεία - Χρηματοκιβώτιο, ταμεία και 21 θυρίδες άδειασαν οι ληστές στους Αμπελοκήπους"

Στο εδώλιο για οικονομικές ατασθαλίες οι δύο πρόεδροι του χιονοδρομικού Καϊμάκτσαλαν

Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, των προέδρων της Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης Πέλλας (ΕΥΡΩΑΠ), η οποία είχε την ευθύνη διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμάκτσαλαν στο όρος Βόρας την περίοδο 2005-2009, προτείνει εισαγγελέας.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της περιόδου 2005-2007 και τον διάδοχό του (έως το 2009), για τους οποίους ο αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρουλιάς, εισηγείται την παραπομπή τους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενους ότι ζημίωσαν τα οικονομικά της ΕΥΡΩΑΠ, ο πρώτος με το ποσό των 128.298,53 ευρώ, και ο δεύτερος κατά 735.711,35 ευρώ.

Ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστούν για απιστία κατ' εξακολούθηση και επιπλέον, ο κατηγορούμενος που βαρύνεται με το μεγαλύτερο ποσό, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που έχει ιδρυθεί από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές, συνδυάζονται με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας καταλογίζει στους δύο πρώην προέδρους, κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες. Τα «έργα και ημέρες» των κατηγορούμενων που ερεύνησαν οικονομικοί επιθεωρητές που συνέταξαν το σχετικό πόρισμα, περιλαμβάνουν ταμειακά υπόλοιπα που δεν παρέδωσαν κατά την αποχώρησή τους, συσσωρευμένες οφειλές ιδιωτών προς την ΕΥΡΩΑΠ από μη καταβολή μισθωμάτων, τιμολόγια που εκδόθηκαν χωρίς τις αντίστοιχες πληρωμές δημιουργώντας ταμειακό έλλειμμα, εισπράξεις από εισιτήρια του χιονοδρομικού κέντρου που δεν καταχωρήθηκαν λογιστικά ή δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα ταμεία, τραπεζικές επιταγές που εκδόθηκαν σε διαταγή της επιχείρησης και αφού οπισθογραφήθηκαν εισπράχθηκαν από τρίτους. Ακόμη, η δικογραφία αναφέρεται σε χρηματικά ποσά που χορηγήθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΡΩΑΠ και αντί να αξιοποιηθούν για δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα, κατέληξαν κατά το 2009 σε λειτουργικές δαπάνες.

Στην ίδια πρόταση, ο εισαγγελέας ζητεί να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους, μετά τις απολογίες τους στον ειδικό ανακριτή Έδεσσας. Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή τους ή μη σε δίκη, έχει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο για οικονομικές ατασθαλίες οι δύο πρόεδροι του χιονοδρομικού Καϊμάκτσαλαν "

Πούτιν: «Βήμα-βήμα» η άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

«Σταδιακά» θα γίνει η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποδέχθηκε την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη τον τούρκο πρωθυπουργό.

Προτεραιότητα της Ρωσίας είναι να επιστρέψουν οι σχέσεις των δύο χωρών στα προ της κρίσης επίπεδα, σημείωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι Ρωσία και Τουρκία μπορούν να οικοδομήσουν εκ νέου τη μεταξύ τους σχέση και να την επεκτείνουν και είπε ότι θα αυξηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν κάθε δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία. «Θέλουμε την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία και θα το πράξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Βλ.Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της επανέναρξης των ρωσικών πτήσεων τσάρτερ προς την Τουρκία θα επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.

Οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας «θα αρθούν βήμα - βήμα» είπε ο ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες με τον Ερντογάν θα καθορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Χαρακτήρισε «πιθανό» να επιλυθούν οι διαφωνίες με την Τουρκία όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θέλουν να επιλυθεί η συριακή κρίση. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι είναι ξεκάθαρο πως οι απόψεις των δύο χωρών για τη Συρία ήταν διαφορετικές κατά το παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι Ρωσία και Τουρκία μπορούν να οικοδομήσουν ξανά τη μεταξύ τους σχέση και να την επεκτείνουν.

Τόνισε ότι οι δύο χώρες θα αυξήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Άμυνας και πρόσθεσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την αποκατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να ομαλοποιήσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι το τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τού παρείχε πολύ σημαντική «ψυχολογική υποστήριξη».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πούτιν ως «ευεργετική».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: «Βήμα-βήμα» η άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας"

Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι Δημοσίου για το μαχαίρι πάνω από τα 1.300 ευρώ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η οποία εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και στρέφεται κατά του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις.

Ο επίμαχος νόμος 4387/2016 εισάγει την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη και προβλέπει παράλληλα τον τρόπο καταβολής τους και την πηγή χρηματοδότησής τους.

Εισάγεται περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην περίπτωση που, μετά τον επανυπολογισμό τους, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.

Η ΠΟΠΣ επικαλείται την νομολογία του ΣτΕ (αποφάσεις 2287-2290/2015), με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν με τους νόμους 4051 και 4093/2016, καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων των μέτρων που ελήφθησαν, στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και στο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.

Η ΠΟΠΣ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο αγνόησε τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά μείωσε περαιτέρω τις συντάξεις κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, και παραβίασε την προστατευόμενη αξία του ανθρώπου και το δικαιώματος του στην περιουσία, στην έννοια της οποίας (περουσίας) περιλαμβάνεται και η σύνταξη, η οποία προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, η ΠΟΠΣ αναφέρει ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στο άρθρο 22 του Συντάγματος, καθώς απαγορεύουν κάθε χρηματοδότηση των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραγνωρίζοντας έτσι τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και την υποχρέωση του κράτους να συμβάλει στην χρηματοδότηση των φορέων αυτών προς κάλυψη των ελλειμμάτων τους.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι Δημοσίου για το μαχαίρι πάνω από τα 1.300 ευρώ"

Αναίρεση για την αναβολή της δίκης του Στ. Ψυχάρη άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Ι΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα για τον επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, κατόπιν ένστασης των συνηγόρων του.

Η ακύρωση είχε αποφασιστεί, καθώς κρίθηκε ότι στο κλητήριο θέσπισμα δεν διευκρινιζόταν εάν ο Στ. Ψυχάρης είχε τελέσει το αδίκημα της παράβασης του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, από δόλο ή από αμέλεια. Πρόσφατα, από το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του Σταύρου Ψυχάρη, για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κάτ’ εξακολούθηση και σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι πρωτοδίκες έκαναν δεκτή την ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος που είχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης του εκδότη, με το οποίο παραπέμφθηκε ο Σταύρος Ψυχάρης σε δίκη, δεχόμενοι ότι δεν περιγραφόταν επακριβώς, εάν ο Σταύρος Ψυχάρης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, από αμέλεια ή από δόλο.

Κατόπιν αυτών, η υπόθεση επέστρεψε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον επικεφαλής του ΔΟΛ.

Ωστόσο σήμερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής του Ι΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο εφάρμοσε εσφαλμένα τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά και εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα το οποίο είχε επιδοθεί νόμιμα στον επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος.

Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι η ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφέρει ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρεται η μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση.

Τελικά, η αναίρεση της κυρίας Δημητρίου, θα εισαχθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να κριθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναίρεση για την αναβολή της δίκης του Στ. Ψυχάρη άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου"

ΠΟΕΔΗΝ: Πλήρης κατάρρευση των δομών του ΕΣΥ

Για «πλήρη κατάρρευση» δομών του ΕΣΥ κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε μακροσκελή, σκληρή της ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση προσπαθεί να «καμουφλάρει» την κατάσταση του ΕΣΥ και εγκαινιάζει νοσοκομεία που λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης συνεχίζει να λειτουργεί ως Κέντρο Διακομιδών και ότι το μόνο χειρουργείο που έγινε, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη, αφορά σε αιμορροΐδες.

«Συνεχίζεται η διακομιδή των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, για να πραγματοποιηθεί ο τοκετός με ασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας επάξια κέρδισε τον τίτλο του "Μαυρογιαλούρου"», προσθέτει και συμπληρώνει ότι στο νοσοκομείο Σαντορίνης έως τώρα έχει γίνει ένας τοκετός από τη γυναικολόγο, διευθύντρια του ΕΣΥ που μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας και μάλιστα με τα μηχανήματα του Κέντρου.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι την ενδιαφέρει το φαίνεσθαι, συμπληρώνοντας ότι κάνει μια τρύπα στο νερό.

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση, και σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για την καταστροφή του ΕΣΥ, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι τα tweets των υπουργών Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

«Οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ συντηρούνται με εράνους, δωρεές- προσφορές τοπικών φορέων καθ’ ό,τι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Υγείας λιγόστεψαν το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 4.000. Οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι 35.000. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη διαλύθηκε. Οι πολίτες από την τσέπη τους πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα πια το βιβλιάριο ασθενείας, αν και πληρώνουμε αδρά για υγειονομική περίθαλψη. Τα Κέντρα Υγείας μαζεύουν τα συντρίμμια τους και το προσωπικό μετακινείται για να καλύψει τα τεράστια κενά σε άλλες Πρωτοβάθμιες Μονάδες ή τα Νοσοκομεία. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία βαίνουν προς κατάργηση και Δημόσια Ψυχική Υγεία παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες» αναφέρει μεταξύ άλλων.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Πλήρης κατάρρευση των δομών του ΕΣΥ"

Καλούν ΜΚΟ να επιστρέψουν χρήματα που πήραν την περίοδο 2000-2010

Με 202.000 ευρώ άρχισε η «συγκομιδή» των εισπράξεων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που είχαν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για προγράμματα που δεν υλοποίησαν.

Ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010, από τη Γενική Διεύθυνση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) σε ΜΚΟ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2015 για την ύπαρξη διαφάνειας και απονομής ευθυνών.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ' ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής να έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Τα εν λόγω 202.000 ευρώ εισπράχτηκαν στο πλαίσιο των ενεργειών της ΥΔΑΣ από τη Δ' ΔΟΥ Αθηνών με δυο εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Αττικής, που είχαν εκδοθεί το 2008 για δυο προγράμματα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership», που είχαν χρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ)», τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα 8 Αυγούστου, με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού μεταξύ της ΥΔΑΣ και της Τράπεζας Αττικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλούν ΜΚΟ να επιστρέψουν χρήματα που πήραν την περίοδο 2000-2010 "

Σταϊνμάιερ: Δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης της βίζας στους Τούρκους

«Δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες», τονίζει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αναδεικνύει ωστόσο τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και θεωρεί ότι στη συζήτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος έχει υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες χρησιμοποίησαν βία εναντίων των πολιτών και του Κοινοβουλίου.

«Η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος πάντως στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει μεν ότι η γερμανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από την αρχή με σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις δασκάλων, δικαστών και δημοσιογράφων και εξακολουθεί να το κάνει, αλλά επισήμανε ότι, παρόλη τη δικαιολογημένη κριτική για τα μέτρα που λαμβάνονται, «πρέπει να αναγνωρίσουμε -και αυτό υποβαθμίζεται στην γερμανική συζήτηση- ότι εκείνοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα επιτέθηκαν με μεγάλη αγριότητα εναντίον πολιτών και εναντίον του Κοινοβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει υποθέσεις που θέλουν τη Ρωσία να προσφέρει στην Τουρκία την εναλλακτική μιας στρατιωτικής συμμαχίας εκτός ΝΑΤΟ, ο Σταινμάιερ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική συμμαχία ασφάλειας για την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και πρέπει να παραμείνει έτσι», τονίζει.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊνμάιερ: Δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης της βίζας στους Τούρκους"

Εφορία: Πώς και πότε θα γίνονται οι έλεγχοι για τις αποδείξεις

Οδηγίες για την διενέργεια και εντατικοποίηση των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων προς τις ΔΟΥ έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που διενεργούν τον μερικό επιτόπιο έλεγχο πρόληψης (ΥΕΔΔΕ, Δ.Ο.Υ., πλην των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ, Πλοίων και Κατοίκων Εξωτερικού), θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους και να μεριμνούν για τη συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογούμενους με υψηλή παραβατικότητα.

Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελέγχων αυτών έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων ανά υπηρεσία, η υλοποίηση του οποίου θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ελέγχων, τη ΔΙΠΑΕΕ και τους Προϊσταμένους των Φορολογικών Περιφερειών, κατά περίπτωση.

Τα συνεργεία ελέγχου θα αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους (στην περίπτωση μάλιστα των Δ.Ο.Υ. στα συνεργεία δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι και όχι μόνον όσοι υπηρετούν σε τμήματα Ελέγχου) και θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των οικείων διατάξεων, του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), του ν. 2859/2000, όπως και του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν.

Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών πρέπει να μεριμνούν για τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, εκδίδοντας γενική χειρόγραφη εντολή ελέγχου.

Τέλος, αναφέρεται ότι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητήθηκε και θα παρασχεθεί η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν τους θερινούς μήνες, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου, τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τους κατά τόπους αστυνομικούς διευθυντές για τον προγραμματισμό των σχετικών ελέγχων.

Οι έλεγχοι εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων διενεργούνται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.

Οι κλάδοι με την υψηλή παραβατικότητα δύνανται να εξευρίσκονται:

1. Από τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας και τα στοιχεία που τηρούνται στο ΟΠΣ-ELENXIS
2. από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων κλπ.) και
3. από επιλογή από εξωτερική πληροφόρηση ή άλλη αιτία, του Προϊσταμένου της υπηρεσίας.

Έργο των συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων είναι η διενέργεια ελέγχων για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των οικείων διατάξεων, του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), του ν. 2859/2000, όπως και του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν.

Θα γίνεται ειδικός έλεγχος για την ύπαρξη συσκευών POS εξωτερικού. Θα πρέπει να επιδίδεται από τους ελεγκτές ιδιαίτερη προσοχή για τα POS που εκδίδουν παραστατικό με την ένδειξη MyPOS τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι συνδεδεμένα με τραπεζικό λογαριασμό εξωτερικού

Στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων (π.χ. συνεργεία, ιατρεία) οι ελεγκτές θα περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα τους ζητούν την απόδειξη για την υπηρεσίες που έλαβαν. Αν δεν επιδεικνύεται απόδειξη θα εισέρχονται στην εγκατάσταση για βεβαίωση των παραβάσεων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε θα επιβάλλεται άμεσα το μέτρο του σφραγίσματος για 48 ώρες της επιχείρησης.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Πώς και πότε θα γίνονται οι έλεγχοι για τις αποδείξεις"

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Eπιστρέφονται από αύριο, Τετάρτη 10 Αυγούστου, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, 9 Αυγούστου 2016.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και σήμερα, 9 Αυγούστου 2016.

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

• Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
• Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
• Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
• Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
• Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
• Οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου"

Ξεκινούν κατασχέσεις ακινήτων για μεγαλοοφειλέτες

Ευελπιστώντας ότι, θα εισπράξει ένα μέρος έστω από τα δισ. που οφείλουν οι οφειλέτες με μέση οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε εντολή καταγραφής των ακινήτων των οφειλετών.

Στη λίστα, η οποία είναι ήδη έτοιμη, περιλαμβάνονται μονοκατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια, αποθήκες.

Οι οφειλές κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 12,5 εκατ.

Παρά ταύτα, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία τα ακίνητα πιάσουν καλή τιμή στον πλειστηριασμό, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες του κράτους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν κατασχέσεις ακινήτων για μεγαλοοφειλέτες"

ΕΛΑΣ: Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου

Αυξημένα μέτρα, μεταξύ των οποίων απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών, καθώς και εντατικούς ελέγχους με συμβατικά αυτοκίνητα για επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις, έχει προγραμματίσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από σήμερα το πρωί, αλλά θα κορυφωθουν την Παρασκευή και όλο το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Ειδικά για τα φορτηγά ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους στις εθνικές οδούς ως εξής:

Για το ρεύμα εξόδου, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 από ώρα 16.00 έως 21.00 και το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 από 06.00 έως 16.00. Για την επιστροφή, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα, από 16.00 έως 23.00.

Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 ισχύουν οι απαγορεύσεις θερινής περιόδου, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στο ρεύμα εισόδου από 15.00 έως 22.00.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα φορτηγά οδικής βοήθειας, μεταφοράς ευπαθών τροφίμων και ζώων, ψυγεία, οι υδροφόρες και βυτιοφόρα για ανεφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων, φορτηγά ΕΛ.ΤΑ και διανομής τύπου, τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έκτακτης ανάγκης και κάποιες ακόμα ειδικές κατηγορίες, εφόσον συντρέχει λόγος.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, τοπικού κυρίως χαρακτήρα, περιλαμβάνουν αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση σε όλο το οδικό δίκτυο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, στα αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, κ.λ.π., ρύθμιση κυκλοφορίας από τροχονόμους σε κόμβους, διόδια και περιοχές που γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Επιπλέον, καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Απο την Τροχαία επισημαίνεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται:
• να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
• να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
• να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
• να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news