facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Αύξηση από 5% σε 10% του ορίου απολύσεων θέλουν οι δανειστές

Την πεποίθηση ότι η μητέρα των μαχών ως προς τα εργασιακά δεν είναι αυτή των περικοπών σε 13ο-14ο μισθό ή των ανατροπών ως προς τον κατώτατο μισθό, αλλά αυτή της αύξησης του ορίου απολύσεων από 5% σε 10% εκφράζουν κύκλοι των εργοδοτών.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, αλλά και αξιόπιστες πηγές του ΣΕΒ, προτεραιότητα των δανειστών είναι η αύξηση του ορίου, κυρίως για να επιτευχθεί εύκολα ο μεγάλος αριθμός των απολύσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε οι προς πώληση ΔΕΚΟ να καταστούν πιο ελκυστικές για τους δυνητικούς επενδυτές. Λίγες ημέρες μετά την πώληση αντί 45 εκατ. ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ήδη προχώρησε η αποκρατικοποίηση στα αεροδρόμια και σε μια περίοδο μεγάλων συζητήσεων για την τύχη του ΑΔΜΗΕ, της ΣΤΑ.ΣΥ., του ΟΑΣΑ, των ΕΛ.ΤΑ., αλλά και των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, πηγές του «newmoney.gr» αναφέρουν ότι κυρίαρχο μέλημα των θεσμών είναι να περάσει η αύξηση του ορίου απολύσεων στο 10% ώστε οι νέες πολυεθνικές διοικήσεις να προωθήσουν γρήγορα τα προγράμματα εξυγίανσης που ετοιμάζουν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πηγές από την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά αναφέρουν ότι η Κομισιόν πιέζει λόγω της πάγιας θέσης της ότι χρειάζεται εναρμονισμός της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν διεθνείς όμιλοι -ως επί το πλείστον γερμανικοί και γαλλικοί- προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, «η συζήτηση για την τύχη του 13ου-14ου μισθού είναι παρελκυστική, καθώς ούτε οι ίδιοι οι εργοδότες δεν συμφωνούν να τον περικόψουν. Η ουσιαστική κουβέντα είναι η αύξηση του ορίου απολύσεων». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει να αναδεικνύει στις συνεντεύξεις και σε διαρροές του ως κόκκινη γραμμή τις μειώσεις των μισθών και του κατώτατου μισθού, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το όριο απολύσεων. Κύκλοι της βιομηχανίας αναφέρονται σε «επικοινωνιακή στρατηγική» εκ μέρους του υπουργού, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει ένα χαλαρό αίτημα των δανειστών ως μείζον και όχι το πραγματικό. «Η κυβέρνηση κατανοεί ότι δύσκολα θα προκύψουν περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι εταίροι δεν ενδιαφέρονται πρωτίστως γι’ αυτό. Αυτό που ενδιαφέρει επί της ουσίας τους δανειστές και για το οποίο πιέζουν λόγω της κινητικότητας των διεθνών funds είναι οι αυξήσεις στο 10% του ορίου απολύσεων λόγω της ανάγκης αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και σε δεύτερη φάση των τραπεζών, αν φυσικά αυτές περάσουν σε ξένα χέρια και υπάρξει αφελληνισμός. Λογικό λοιπόν είναι ο υπουργός να χτίζει από πριν μια γραμμή άμυνας. Θα πανηγυρίσει δηλαδή για το ότι οι μισθοί δεν κόπηκαν, όμως δεν θα αποτρέψει το μείζον: τις ομαδικές απολύσεις ακόμα και στις ΔΕΚΟ», τονίζει καλά ενημερωμένη πηγή.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αν αποφασιστεί όντως αύξηση του ορίου απολύσεων στο 10%, θα υπάρξει ένα απίστευτα μεγάλο κύμα εξόδου εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ που ενδέχεται να προσεγγίσει σε απόλυτους αριθμούς το εργατικό δυναμικό της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Και αυτό διότι πηγές αναφέρονται σε απολύσεις 10.000-12.000 εργαζομένων από όσες ΔΕΚΟ πουληθούν από την κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί και να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο αν συνυπολογιστούν και άλλες εταιρείες, τράπεζες και φορείς που θα ακολουθήσουν.

«Ο Κατρούγκαλος προωθεί αυτά που αρνηθήκαμε»

Οπως τονίζει στο «newmoney.gr» ο κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ως τέως υπουργός Εργασίας ήταν εκείνος που προώθησε πρώτος τη συμφωνία εργοδοτικών οργανώσεων και κυβέρνησης στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων, «ο κ. Κατρούγκαλος, εκτός του ότι αποκρύπτει συστηματικά αυτή τη συμφωνία επιδιώκοντας τώρα να εμφανιστεί ο ίδιος ως γεφυροποιός, δεν μιλάει για το μείζον, που είναι η προώθηση των πραγματικών ανατροπών που θα προκύψουν και τις οποίες η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε αποτρέψει και αρνηθεί στις δικές της διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πρόσφατο έγγραφο 21 σελίδων των θεσμών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δύο περιοχές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: το κατώφλι για τον ορισμό των συλλογικών απολύσεων και η απαίτηση για διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων». Ο κ. Κατρούγκαλος στην απάντησή του μετά τη διαρροή του εγγράφου, αν και δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης μισθών», απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις αυξήσεις του ορίου απολύσεων.

Πάντως, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είναι αορίστου χρόνου, βασισμένες όμως στο ιδιωτικό δίκαιο. Δηλαδή γι’ αυτές τις συμβάσεις δεν ισχύει ο υπαλληλικός κώδικας του Δημοσίου. Νομικοί κύκλοι με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο τονίζουν ότι σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα υπάρξουν ομαδικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ενώ λογικά θα γίνει κριτηριοποίηση για το ποιοι θα μείνουν ή θα φύγουν σε όσες εταιρείες ιδιωτικοποιηθούν. Οπως και να έχει, πάντως, το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα θιγεί επί των ημερών μιας αριστερής κυβέρνησης δημιουργεί κινητικότητα.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση από 5% σε 10% του ορίου απολύσεων θέλουν οι δανειστές"

«Τρόμος» από τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ με συγκριτικά στοιχεία

Με εξωπραγματικές τιμές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να φορολογήσει τα αγροτεμάχια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διορθώσουν τυχόν λάθη πριν και μετά την τελική υποβολή των δηλώσεων Ε9 τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney.gr», η αξία των αγροτεμαχίων τα οποία από φέτος συναθροίζονται και για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να υπολογιστεί με «συγκριτικά στοιχεία» που έχουν στη διάθεσή τους οι κατά τόπους εφορίες από παλιότερα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το σχέδιο αυτό είναι ήδη έτοιμο και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Αυτό, όμως, πρακτικά σημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει φόρο για την πραγματική αντικειμενική αξία του εκτός σχεδίου ακίνητου του, αλλά η Εφορία θα κάνει συγκρίσεις με παραπλήσια ακίνητα στην ίδια περιοχή για τα οποία η αρμόδια ΔΟΥ ξέρει τι αξία δηλώθηκε. Ετσι, ο φόρος θα επιβάλλεται στον μέσο όρο αξίας για ακίνητα όπως το δικό του στην ίδια ΔΟΥ. Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο υπολογισμός της φορολογητέας αντικειμενικής αξίας με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των ΔΟΥ θα αποδειχθεί «διάτρητος». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά ενέχουν λάθη και είναι σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα.
«Αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα»
Με τα στοιχεία αυτά όμως, ακόμα και ευτελούς αξίας ακίνητα (χωράφια, βουνοπλαγιές και χέρσες εκτάσεις) μπορεί να φορολογηθούν για πλασματική πολλαπλάσια αξία σαν να ήταν οικόπεδα εντός σχεδίου. Αν, όμως, οι φορολογούμενοι δεν εντοπίσουν τις αποκλίσεις αυτές, μπορεί να τις πληρώσουν ακριβά.
Αντιθέτως, πιο προνομιούχα ακίνητα μεγάλης αξίας θα φορολογηθούν σαν να ήταν βοσκοτόπια, λαγκάδια και... ραχούλες. Στις περιπτώσεις αυτές βέβαια οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κίνητρο να κινηθούν για να διορθώσουν ό,τι πήγε στραβά στον υπολογισμό του εκκαθαριστικού τους.
Κι αυτό γιατί τα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η Εφορία θεωρούνται από έμπειρους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μαγική εικόνα, που εμφανίζει τους φτωχούς πλουσιότερους και τους πλούσιους φτωχότερους! Οι αιτίες είναι πολλές:
■ Τα τελευταία χρόνια γίνονται ελάχιστες αγοραπωλησίες ακινήτων και δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία από νέα συμβόλαια που να δείχνουν την τάση των τιμών. Αρα ο μέσος όρος τιμών πώλησης των ακινήτων εμφανίζεται να παραμένει υψηλός.
■ Ο υπολογισμός της αξίας κάθε εκτός σχεδίου ακινήτου είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και εξαρτάται από πάρα πολλά στοιχεία, όπως η απόσταση από τη θάλασσα, το είδος της έκτασης (χέρσα, γεωργική, δασική), αν είναι οικοδομήσιμο, αν έχει πρόσοψη σε κοινοτική ή άλλη οδό, αν είναι κοντά σε οικισμό ή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού κ.λπ. Αυτό, όμως, οδηγεί συχνά σε λάθη.
■ Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ιδίως τα τελευταία χρόνια, αφορούν γονικές παροχές και κληρονομιές. Εκεί ισχύει υψηλό αφορολόγητο έως 150.000 ευρώ, οπότε ο νέος ιδιοκτήτης συνήθως δεν ελέγχει για λάθη αν δεν προκύπτει ανάγκη να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει φόρο.
■ Οι λίγες περιπτώσεις όπου εντοπίζονται τα λάθη αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες. Προ ημερών, για παράδειγμα, σε γονική παροχή ακινήτου στην Αίγινα προέκυψε αρχικά φόρος 30.000 ευρώ, που μετά τη διόρθωση μειώθηκε σε 12.000 ευρώ. Και τότε όμως η αξία μεταβλήθηκε μόνο για το συγκεκριμένο ακίνητο και όχι για τα υπόλοιπα που μπορεί να υπολογίστηκαν με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο στην ίδια ΔΟΥ.
newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρόμος» από τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ με συγκριτικά στοιχεία"

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει βασανιστήρια και βιασμούς με γκλοπ στην Τουρκία

Η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία» για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού , καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».
Οι καταγγελίες της οργάνωσης διαψεύσθηκαν από ανώτατο τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν σέβεται τον νόμο είναι παράλογη», είπε.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτησιν μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου και περισσότερα από 5.800 κρατούνται, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει βασανιστήρια και βιασμούς με γκλοπ στην Τουρκία "

Καθηγητής της Νομικής έβαλε πλάτη για να μπουν στην Εθνική Σχολή Δικαστών τρεις συνέταιροι στις δικηγορικές του εταιρείες

Διάτρητος είναι ο τελευταίος εισαγωγικός διαγωνισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών καθώς τόσο καθηγητής της Νομικής Σχολής, μέλος της εξεταστικής επιτροπής, έβαλε πλάτη προκειμένου να εισαχθούν στην Σχολή δύο δικηγορινές και ένας δικηγόρος οι οποίοι ήταν μέλη των δικηγορικών εταιρειών του καθηγητή (δηλαδή συνέταιροι του), ενώ άλλο μέλος της επιτροπής «στήριξε» με κάθε τρόπο παιδί δικαστικού λειτουργού, το οποίο φυσικά και σήμερα είναι σπουδαστής της Σχολής.

Η πρακτική αυτή, δηλαδή τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής να ανάβουν εκ των προτέρων το «πράσινο φως» για την εισαγωγή στην Σχολή συνεταίρων δικηγορικών εταιρειών τους, δεν είναι πρωτόγνωρη. Στις περασμένες εισαγωγικές εξετάσεις δικηγορίνα συναίτερος δικηγορικής εταιρείας μέλους της επιτροπής, όχι μόνο πέρασε στην Σχολή, αλλά σήμερα είναι διορισμένη στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Πολλά λεγόντουσαν τόσο για τους εισαγωγικούς, όσο και τους απολυτηρίους διαγωνισμούς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, αλλά όλα αυτά, χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις, εντασσόντουσαν στο πλαίσιο της γενικευμένης καχυποψίας που έχουν οδηγηθεί οι Έλληνες πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, τώρα ήρθαν οι επιβεβαιώσεις με αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτά που λεγόντουσαν ως φημολογία υπολείπονται κατά πολύ μπροστά στην πραγματικότητα.

Πάντως, ο θόρυβος και η αγανάκτηση του δικηγορικού και δικαστικού κόσμου από την ιστορία αυτή έχει μακρύ δρόμο ακόμη, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και οι βουλευτές. Οι ενέργειες των μελών της εξεταστικής επιτροπής και η εν συνεχεία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είπε κατά πλειοψηφία, ότι όλα έγιναν καλώς, πήρε τον δρόμο προς τη ποινική Δικαιοσύνη. Κατατέθηκε ήδη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση.

Το κακό δεν σταματά εδώ. Μέλος της εξεταστικής επιτροπής στήριξε με κάθε τρόπο παιδί Διοικητικού Εφέτη προκειμένου να εισαχθεί στην Σχολή. Απλά, η πόρτα της Σχολής για το γιο του εν ενεργεία δικαστικού άνοιξε όταν λόγω της βαθμολογίας της προφορικής εξέτασης εκτινάχθηκε από την 37η θέση στην 17η. Μάλιστα, συνάδελφοι του διοικητικού δικαστή, που γνώριζαν καλά το γιό του, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και κέρασε για την εισαγωγή του παιδιού του, του είπαν: «Σε βλέπω Π..... ακόμη και όταν βγεις στην σύνταξη να γράφεις αποφάσεις...».

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο καθηγητής της Νομικής είχε «μεριμνήσει» για την εισαγωγή δύο δικηγορίνων -συνεταίρων του στις δικηγορικές εταιρείες του. Μάλιστα επιπρόσθετα η μια εκ των δύο έκανε και τη δικηγορική άσκησή της στο γραφείο του καθηγητή κατά τη διετία 2010-2012. Όμως, υπήρχε και τρίτος υποψήφιος, ο οποίος και αυτός ήταν μέλος δικηγορικής εταιρείας του καθηγητή, αλλά δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι πρόσφατα η επαγγελματική του σχέση με τον εν λόγω πανεπιστημιακό διδάσκαλο.

Παρ΄ όλα αυτά, τόσο τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής σύσσωμα, όσο και η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάνθηκαν ότι είναι νόμιμη και ηθική η συμμετοχή του καθηγητή στην εξεταστική επιτροπή και δεν υπάρχει ζήτημα ασυμβιβάστου, αφού εξ άλλου, το δήλωσε εγγράφως και ο ίδιος ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι τόσο ο καθηγητής όσο και ένα ακόμη τακτικό μέλος με δικηγορική ιδιότητα (όπως και ένα αναπληρωματικό που είναι και πάλι δικηγόρος), τοποθετήθηκαν ως μέλη της εξεταστικής επιτροπής για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού ήταν και πάλι στις προηγούμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι τα γραπτά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν με κούριερ (χωρίς κανένα επίσημο συνοδευτικό έγγραφο της Σχολής για την αποστολή τους) στα γραφεία και τα σπίτια του καθηγητή και του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διορθωθούν. Δηλαδή, διορθώθηκαν εκεί που οι συνέταιροι του καθηγητή σύχναζαν, ανεξάρτητα εάν η εταιρικοί του σχέσεις διακόπηκε, τυχαία, δύο μήνες πριν τον διαγωνισμό.
Ο κατάλογος των ατοπημάτων συνεχίζεται, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν εντελώς συμπτωματικό το γεγονός ότι σε ορισμένα γραπτά υπήρχαν σημειώσεις με κόκκινο στυλό και φωσφορίζοντζα μαρκαδόρο, ενώ άλλα γραπτά ήταν γραμμένα με «πενάκι». Δηλαδή τα γραπτά αυτά τα οποία δεν ήταν με στυλό διαρκείας μαύρου ή μπλε χρώματος, ήταν αναγνωρίσιμα κατά την βαθμολόγηση, ανεξάρτητα αν τα ονόματα των υποψηφίων ήταν καλυμμένα.

Το ζήτημα των παραδόξων του διαγωνισμού έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν δυο υποψήφιοι που δεν πέρασαν στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις.

Το ΣτΕ παρ΄ όλα αυτά, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν συντρέχει ασυμβίβαστο συμμετοχής του καθηγητή στην επιτροπή αξιολόγηση, παρά τις σχέσεις που είχε με τους τρεις συναιτέρους του στις δικηγορικές του εταιρείες.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι ο καθηγητής, πρότεινε δυο από τα τέσσερα θέματα των γραπτών εξετάσεων και βαθμολόγησε τα γραπτά των υποψηφίων, ενώ συμμετείχε και στις προφορικές εξετάσεις. Ακόμη, ο καθηγητής κατά την προφορική εξέταση αποκάλεσε τις δύο γυναίκες -μέχρι πρόσφατα- συνεργάτιδες του με τα χαϊδευτικά τους ονόματα.

Σε όλα αυτά αντιτάχθηκε η προεδρεύουσα του Τμήματος του ΣτΕ που εξέδωσε τις αποφάσεις, η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι είχε κώλυμα και δεν έπρεπε να συμμετέχει ο καθηγητής στην επιτροπή εξετάσεων. Τελικά, έμεινε μειοψηφία, μαζί με δύο ακόμη παρέδρους, τον Ιωάννη Παπαγιάννη και Γιώργο Ζιάμο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η σχέση του καθηγητή με τις πρώην συνεργάτιδές τους συνιστούν ιδιαίτερη και ιδιάζουσα σχέση.

Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος, αναφέρει: «Όπως προκύπτει η «Ψ» ήταν μέλος της εταιρείας «Χ» από 25.7.2014 έως 31.12.2015, η σχέση δε αυτή της εν λόγω υποψήφιας με το μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού αποτελεί σχέση συνεργασίας μεταξύ ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της ή τις ειδικότερες συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύσσεται τη συνδρομή του στοιχείου της ιδιαίτερης προσωπικής εμπιστοσύνης μεταξύ των συνεργαζομένων ελευθέρων επαγγελματιών».

Ενόψει αυτών, συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου, «η σχέση του μέλους της επιτροπής του διαγωνισμού και της υποψήφιας, η οποία είχε, σε κάθε περίπτωση, ικανή χρονική διάρκεια και λύθηκε μόλις δύο μήνες πριν τη συγκρότηση της επιτροπής του διαγωνισμού, συνιστά ιδιαίτερη και ιδιάζουσα σχέση, από την οποία δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού του μέλους αυτού της επιτροπής του διαγωνισμού».

Την ίδια άποψη εξέφρασε η κυρία Σακελλαροπούλου και για την δευτέρα υποψηφία, με άλλες όμως χρονολογικές αναφορές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητής της Νομικής έβαλε πλάτη για να μπουν στην Εθνική Σχολή Δικαστών τρεις συνέταιροι στις δικηγορικές του εταιρείες"

Απίστευτη κομπίνα: Αγοράζουν αφορολόγητα ποτά από τα Δωδεκάνησα, τα πουλούν στην Τουρκία και θησαυρίζουν

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σε νησιά της Δωδεκανήσου και αγοράζουν ποτά τα οποία στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε λιμάνια της Τουρκίας κερδίζοντας τεράστια ποσά.

Τις σχετικές καταγγελίες κάνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου αναφέροντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Κω και στη Σύμη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την τελευταία καταγγελία σύμφωνα με την οποία φορτώθηκαν σε ιδιωτικό σκάφος με σημαία Τουρκίας 20 κιβώτια ουίσκι.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ζητά να τηρούνται αυστηρά οι νόμοι σε ό,τι αφορά την παροχή και πώληση αφορολόγητων ειδών από τα καταστήματα Duty Free που υπάρχουν στα νησιά σε τουρίστες και επισκέπτες.

Σε σχετική ανακοίνωσή του σημείωνει ότι έγιναν καταγγελίες από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου στα οποία λειτουργούν τέτοια καταστήματα, σύμφωνα με τις οποίες άτομα τα οποία επιβαίνουν σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής κάνουν αγορές από αυτά, αφορολόγητα και στη συνέχεια κατευθύνονται σε λιμάνια της Τουρκίας όπου τα μεταπωλούν κερδίζοντας τεράστια ποσά.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη κομπίνα: Αγοράζουν αφορολόγητα ποτά από τα Δωδεκάνησα, τα πουλούν στην Τουρκία και θησαυρίζουν "

«Ναι» στην Ε.Ε. θα ψήφιζε το 56% των Ελλήνων

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 56% θα ψήφιζαν οι Έλληνες πολίτες αν γινόταν δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. , με μόλις το 39% να δηλώνει πως θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ένωση. Την ίδια στιγμή το 55% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ, ενώ το 44% έχει αρνητική γνώμη. Οι μισοί Έλληνες (50%), θεωρούν πως τα πράγματα στη χώρα θα χειροτερέψουν αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, ενώ μόλις το 32% θεωρεί πως ένα νέο εθνικό νόμισμα θα έχει θετικές συνέπειες.

Αυτό είναι το κλίμα, τόσο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Έ., αλλά και στην Οικονομική και Νομισματική ¨Ένωση, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα “Αυγή”. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα της “Αυγής”, οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται όλο και περισσότερο προβληματισμένοι με την Ε.Ε. και την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις σημαντικότερες προκλήσεις της, με το 55% των ερωτηθέντων να έχουν αρνητική γνώμη για την κατάσταση της Ε.Ε. αυτή της στιγμή, έναντι 44% που έχουν θετική γνώμη.

Αναφορικά με το Brexit, το 61% των Ελλήνων πολιτών απάντησαν πως αδιαφορούν είτε θλίβονται για την απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ένα 34%, απάντησε πως “χάρηκε” με την απόφαση των Βρετανών. Οι ΄Ελληνες πολίτες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους λιγότερο φεντεραλιστές, καθώς το 72% επιθυμεί επαναφορά αρμοδιοτήτων από τις “Βρυξέλλες” στις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ μόλις το 12% υποστηρίζει το αντίθετο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στην Ε.Ε. θα ψήφιζε το 56% των Ελλήνων"

Η Πάρος υποδέχεται το πρώτο αεροσκάφος στον νέο αερολιμένα του νησιού

Μετά από έντεκα χρόνια, το ολοκαίνουριο αεροδρόμιο της Πάρου τίθεται σε πλήρη λειτουργία και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, την πρώτη πτήση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Δήμος Πάρου έχει διοργανώσει ειδική εκδήλωση για την υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους που θα αφιχθεί στο Νέο Αερολιμένα του νησιού, με το Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, μιλώντας στο zougla.gr να κάνει λόγο «για μικρό θαύμα»:

«Παρόλα τα εμπόδια δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο στο νησί. Εδώ και ενάμιση χρόνο δώσαμε σκληρή και αδιάκοπη μάχη για να μην χαθεί αυτό το έργο πνοής για την Πάρο. Οφείλουμε πολλά στη τοπική κοινωνία που αγκάλιασε και στήριξε με θέρμη αυτή τη προσπάθεια. Τολμήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο έργο όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για όλη την χώρα».

Παράπονα από τους κατοίκους

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είχε ξεκινήσει το 2005 επί κυβερνήσεως Ν.Δ. δίνοντας τότε τα πρώτα 10.000.000 ευρώ για απαλλοτριώσεις. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων περίμεναν έντεκα ολόκληρα χρόνια την ολοκλήρωσή του, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εγκαινιάζει το νέο αεροδρόμιο, πριν από λίγες μέρες.

Πάντως το μεγάλο ερώτημά τους, όπως είπαν χαρακτηριστικά στο zougla.gr κάτοικοι της Πάρου, είναι «το» γιατί τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από την επίσημη τελετή άφιξης της πρώτης πτήσης, που διοργάνωσε ο Δήμος Πάρου. Και, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι «δίπλα» στο λαό της Πάρου. «Μόνον στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν αυτά. Άλλη μέρα να γίνονται τα εγκαίνια και άλλη μέρα να τίθεται επίσημα σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα έργα όχι μόνον για την Πάρο και τις Κυκλάδες, αλλά για ολόκληρη τη χώρα», ανέφεραν με πικρία.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και θα είναι παρόντες ο πρώην Υπουργός, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ – Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και οι κάτοικοι της Πάρου. Το αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στο νησί στις 09:15 και έως και τις 12:00 το μεσημέρι θα είναι «ανοιχτό» προς επισκεψιμότητα σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Την πτήση αναμένεται να «συνοδέψει» ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπρίτζης.

Γ. Βρούτσης: Έργο πνοής που θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την υποδοχή της πρώτη πτήσης στο Αεροδρόμιο της Πάρου, υπογράμμισε : «Η Πάρος γυρίζει σελίδα και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Η 25η Ιουλίου 2016, αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το νησί, καθώς ένα μεγάλο έργο αναπτυξιακής πνοής ολοκληρώθηκε. Ο λαός της Πάρου βλέπει τις προσπάθειες ετών να καρποφορούν, ένα όνειρο δεκαετιών να γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο σε αξία και σημασία για την Πάρο –εδώ και πάρα πολλά χρόνια- και ένα από τα σημαντικότερα στις Κυκλάδες. Ένα έργο στο οποίο συνέβαλλαν και εργάστηκαν για πολλά χρόνια πολλοί άνθρωποι και φορείς. Κράτος, ιδιωτική πρωτοβουλία, ο Δήμος και ο λαός της Πάρου». Και τόνισε: «Το έργο αυτό θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη της Πάρου και όχι μόνο, θα έχει θετική επίδραση και στα γύρω από την Πάρο νησιά, που θα ωφεληθούν άμεσα. Θα είμαστε όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δημάρχου για να γιορτάσουμε μαζί με το λαό της Πάρου αυτή την ιστορική μέρα!»

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πάρος υποδέχεται το πρώτο αεροσκάφος στον νέο αερολιμένα του νησιού"

Αστυνομικός εμπλέκεται σε κύκλωμα εικονικών ασφαλίσεων εις βάρος του ΙΚΑ

Μεγάλη ζημιά σε ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου επέφερε η δράση κυκλώματος εικονικών ασφαλίσεων που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γυναίκες 36 ετών, που διατηρούν λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δράστιδες, έναντι χρηματικής αμοιβής, στην εικονική ασφάλιση ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τουλάχιστον από το 2011.
Οι δύο κατηγορούμενες υπέβαλαν ηλεκτρονικά ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργαζομένων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία και ζημίωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου, τουλάχιστον κατά 153.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ασφάλισαν εικονικά 157 άτομα. Επίσης στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκεται και ένας ανθυπαστυνόμος ο οποίος διευκόλυνε την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος, βεβαιώνοντας ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της Υπηρεσίας του. Ο εν λόγω αστυνομικός υπηρετεί σε τμήμα της Αττικής.

Μέσω των εικονικών ασφαλίσεων πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλα περιστατικά ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κατέβαλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού φορέα. Οι δύο λογίστριες χρησιμοποιούσαν δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων καθώς και τέσσερις άλλες επιχειρήσεις, δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών.

Οι κατηγορούμενες δρούσαν οργανωμένα και λάμβαναν αυξημένα μέτρα για την απόκρυψη των παράνομων δραστηριοτήτων τους από τις διωκτικές αρχές. Μάλιστα, άλλαζαν συχνά διάφορα στοιχεία των επιχειρήσεων, υποβάλλοντας πλαστές και ψευδείς αναφορές στις αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, τις έδρες των επιχειρήσεων και την έναρξη ή διακοπή των εργασιών τους.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για κατασκευή εντυπωμάτων σφραγίδων.

Σε βάρος των δύο 36χρονων γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και τη νόθευση, πράξεις τελεσθείσες κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Παράλληλα, σε βάρος του αστυνομικού, που κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, κινείται η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.
Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός εμπλέκεται σε κύκλωμα εικονικών ασφαλίσεων εις βάρος του ΙΚΑ"

Ο Τσίπρας έτοιμος για εκλογή Προέδρου από τον λαό, όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής από τη Βουλή

Σε συμφωνία κατέληξε χτες το απόγευμα η Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε την πρόταση Τσίπρα για τις προτεραιότητες της Συνταγματικής αναθεώρησης που θα οδηγήσουν μετά από 7μήνες διαλόγου με την κοινωνία στις αλλαγές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση στοχεύει σε μεγάλες θεσμικές τομές ενίσχυσης δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και χωρίς ενστάσεις.

Η εκλογή Προέδρου και οι 53

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η κουβέντα οι ομάδα των 53ών εξέφρασε τη διαφωνία της για μια σειρά από ζητήματα αλλά κυρίως για την απ ευθεία εκλογή προέδρου δημοκρατίας από το λαό, κάτι που επιδίωκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με Σολομώντεια λύση απέσπασε τη συγκατάθεσή τους προτείνοντας να εκλέγεται ο πρόεδρος από το λαό, όταν όμως υπάρχει αδυναμία εκλογής από τη Βουλή, οπότε δε διασαλεύεται και η κυβερνητική θητεία.

Ανοιχτό θέμα οι αρμοδιότητες

Παράλληλα με την απευθείας εκλογή σημαντικό θέμα που συνδέεται με τη διαδικασία είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει ο Πρόεδρος, καθώς και οι 53, αλλά και πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι απευθείας εκλογή από το Λαό, σημαίνει επί της ουσίας δυαρχία. Ωστόσο όπως εξηγούν στο iefimerida καλά πληροφορημένες πηγές «παραμένουν ανοιχτό θέμα οι αρμοδιότητες. Θα γίνει μεγάλη διαβούλευση με πολίτες και μετά θα καταλήξουμε. Μετά από 7 μήνες».

Το σύνθημα

«Νέο Σύνταγμα, νέα Μεταπολίτευση, νέα Ελλάδα 2021» θα είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας που θα τρέξει η κυβέρνηση με την πεποίθηση ότι το Σύνταγμα είναι υπόθεση των πολιτών και όχι μόνο των πολιτικών.

Αύριο το απόγευμα στη Βουλή θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας το περίγραμμα και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινούνται οι προτάσεις που θα περιλαμβάνουν και το θέμα της επίσημης θρησκείας, καθώς μετά από πολλή συζήτηση και την ανάγκη διατήρησης των ισορροπιών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σημειώνεται ότι η πολιτεία δεν ταυτίζεται με μια θρησκεία, η οποία όμως μπορεί να είναι η κρατούσα θρησκεία.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας έτοιμος για εκλογή Προέδρου από τον λαό, όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής από τη Βουλή"

Κλειστή και αύριο η οδός Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 25 Ιουλίου, από τις 7.00 το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, εξαιτίας συντήρησης ασφαλτόστρωσης λωρίδων κυκλοφορίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η διακοπή θα γίνεται τμηματικά -και ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών- στο ρεύμα πορείας προς το κέντρο της πόλης, στο τμήμα της οδού, από τη συμβολή της με την οδό Υψηλάντου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Δημ. Δίγκα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται εναλλάξ με τη βοήθεια σημαιοφόρων από το ελεύθερο κάθε φορά ρεύμα πορείας, σύμφωνα με απόφαση της διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενώ στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή και αύριο η οδός Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη"

Ο Κοτζιάς προαναγγέλει έκδοση των «οκτώ» της Αλεξανδρούπολης στην Τουρκία

Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας να μην διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή. «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews, τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα, και προσέθεσε πως σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι, δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς. Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς εστίασε στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα πως μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του τουρκικού στρατού από τη Μεγαλόνησο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως αντίθετα αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία και εστία που γεννά πραξικοπηματίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στον φανατισμό, σε κάθε μορφή φανατισμού, και στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αδιάκοπη. Ως προς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, παρατήρησε ότι το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από μουσουλμάνους πολίτες αυτών των κρατών, επισημαίνοντας πως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία των κρατών-μελών της EE.

Ειδική μνεία έκανε επίσης, για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ μετά το Brexit, λέγοντας πως οφείλει να λάβει μια θεμελιακή απόφαση: θέλει να εμβαθύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης; Και αν ναι, κατανοεί ότι αυτές πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της περισσότερης δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης; Ότι είναι πια η στιγμή να αποχαιρετήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις πολιτικές μνημονίων; Στην κατεύθυνση αυτή, εκτίμησε πως «αν η ΕΕ συνεχίσει να πορεύεται με τον τρόπο που πορεύεται, μάλλον θα βυθιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις...».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και αν θα πρέπει να επανεξεταστεί, ο κ. Κοτζιάς αφού εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, «εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε πως κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην ΕΕ προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν» σημείωσε καταληκτικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κοτζιάς προαναγγέλει έκδοση των «οκτώ» της Αλεξανδρούπολης στην Τουρκία"

Στην Κορώνη οι 33 μετανάστες που βρέθηκαν στο Βενέτικο Μεσσηνίας

Στο λιμάνι της Κορώνης αποβιβάζονται σταδιακά με ένα αλιευτικό και δύο φουσκωτά σκάφη οι 33 μετανάστες, που τα ξημερώματα εντοπίστηκαν από το περιπολικό του Λιμενικού στο νησάκι Βενέτικο Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς, ανάμεσά τους και κάποια παιδιά. Είναι ταλαιπωρημένοι, αλλά σε γενικές καλά στην υγεία τους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ιστιοφόρο, που τους μετέφερε, έπαθε μηχανική βλάβη.

Επίσης οι λιμενικοί εντόπισαν ένα φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν 2 Ουκρανοί και οι οποίοι μετά από καταδίωξη συνελήφθησαν στη Σχίζα, καθώς θεωρείται, ότι είναι διακινητές.

Με μέριμνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορώνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κορώνη οι 33 μετανάστες που βρέθηκαν στο Βενέτικο Μεσσηνίας"

Βαθύ... μαχαίρι στο Δημόσιο με «bonus» μικρότερο πλεόνασμα

Δρομολόγηση μέτρων που θα φέρουν βαθιές τομές στο Δημόσιο με αντάλλαγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%, είναι το αντικείμενο μιας πολυπαραγοντικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες η ελληνική θέση για μείωση του πλεονάσματος από το 2019, ή και νωρίτερα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Τζακ Λιού.

Αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να τηρήσει πιστά τις προβλέψεις του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, που περιλαμβάνουν δύσκολες πολιτικά αποφάσεις: μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, εναρμόνιση των επιδομάτων, αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια και σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που μπορεί να συνεπάγεται «λουκέτο» σε φορείς ή κατάργηση θέσεων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει έκθεση, με την οποία θα στοιχειοθετείται το αίτημα για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αναφέρεται, ακόμα και αν οι στόχοι μειωθούν στα επίπεδα του 2%-3% του ΑΕΠ για διάστημα ως και 6 χρόνια, δεν προκύπτει ανάγκη η Ευρωζώνη να λάβει νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η στάση του Βερολίνου θεωρείται εμπόδιο ώστε η συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα να μορφοποιηθεί, έστω στο γενικό της περίγραμμα τους επόμενους μήνες. Και τούτο καθώς η γερμανική πολιτική ηγεσία επιθυμεί, ως γνωστόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, οι όποιες συζητήσεις να δρομολογηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαθύ... μαχαίρι στο Δημόσιο με «bonus» μικρότερο πλεόνασμα"

Η Φώφη Γεννηματά δεν παίρνει καμία σύνταξη

Σχετικά με την ανάρτηση στο twitter του Πάνου Καμμένου για τη σύνταξη της Φώφης Γεννηματά, ο επικεφαλής του γραφείου της Μανώλης Όθωνας έκανε στο facebook την ακόλουθη ανάρτηση:

«Από τις 2 Σεπτεμβρίου 2015 είχε απαντήσει σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Φώφη Γεννηματά σχετικά με τη σύνταξή της όταν είχε ερωτηθεί από τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη, λέγοντας:

«Κυρία Κατσίμη, έχω τρία ανήλικα παιδιά. Και όπως χιλιάδες μητέρες με ανήλικα παιδιά, συμπληρώνοντας τα χρόνια υπηρεσίας βγήκα σε σύνταξη. Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή διότι έχω την ιδιότητα του Βουλευτή. Επομένως δεν υπάρχει τίποτα, ούτε το παράνομο, ούτε καμία ειδική μεταχείριση, ούτε το ανήθικο. Οι λόγοι που με οδήγησαν να κάνω χρήση αυτού του δικαιώματος είναι πολύ προσωπικοί, πολύ σοβαροί και δεν αφορούν κανέναν».

Λοιπόν για να τελειώνουμε με την χυδαιότητα, την κακοήθεια και την ανοησία.

Η Φώφη Γεννηματά δεν λαμβάνει καμία απολύτως σύνταξη.

Γιατί παρά την γνωστή περιπέτεια της υγείας της, επέλεξε να μην κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος και ΔΕΝ αιτήθηκε αναπηρικής σύνταξης.

Η Φώφη Γεννηματά έχει κατοχυρώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης ως μητέρα 3 ανηλίκων παιδιών όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες Ελληνίδες.

Η Φώφη Γεννηματά όμως ΔΕΝ λαμβάνει ούτε ένα ευρώ σύνταξη για όσο λαμβάνει βουλευτική αποζημίωση (όπως και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν υπουργός).

Αυτό εξάλλου προβλέπεται ρητά από σχετική διάταξη νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Α. Λοβέρδου.

Πέραν λοιπόν της απανθρωπιάς και της προσβολής σε χιλιάδες ανθρώπους που δίνουν μια άνιση καθημερινή μάχη ζωής, κάποιος που είναι χρόνια βουλευτής και εν ενεργεία υπουργός σίγουρα γνωρίζει την ισχύουσα νομοθεσία.

Επομένως είναι εξοργιστική η κακοήθεια, προφανής ο δόλος και αυταπόδεικτη η συκοφαντία.

Η δε εύγλωττη σιωπή από πλευράς Πρωθυπουργού, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ο Πλάτωνας είχε διαγνώσει χιλιάδες χρόνια πριν: "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει"».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Φώφη Γεννηματά δεν παίρνει καμία σύνταξη"

Οικονομικοί εισαγγελείς στην οικία Βγενόπουλου και συνεργατών του

Οικονομικοί εισαγγελείς έκαναν έφοδο στην οικία Βγενόπουλου αλλά και συνεργατών του, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τις υποθέσεις για τις οποίες εμπλέκεται ο επιχειρηματίας με τη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς πήραν ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και άλλα έγγραφα με σκοπό την ενδελεχή μελέτη τους.

Η κίνηση αυτή των οικονομικών εισαγγελέων έρχεται σαν συνέχεια της από 22 Ιουλίου παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου με βάση την οποία ανασύρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχείο οι δικογραφίες για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που είχαν τεθεί από τις εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη και Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Οι επίμαχες δικογραφίες παραδόθηκαν ήδη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο τους από αρχή.

Η ανάσυρση από το αρχείο έγινε λόγω των νέων στοιχείων που ανέκυψαν και τέθηκαν υπόψη της κυρίας Δημητρίου. Μεταξύ των στοιχείων αυτών είναι αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των Γιάννη Τσιρώνη και Νίκου Σιφουνάκη, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της Γεωργίας Τσιρώνη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, δημοσιεύματα του Τύπου, όπως και το γεγονός ότι η έρευνα για τον επίμαχο επιχειρηματία σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και τα ομόλογα, είχε ξεκινήσει με αυτοκαταγγελία του κ. Βγενόπουλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομικοί εισαγγελείς στην οικία Βγενόπουλου και συνεργατών του"

Σύζυγος κυβερνητικού στελέχους εμπλέκεται σε υπόθεση φοροδιαφυγής στο Υπ.Οκ;

Σύζυγος κυβερνητικού στελέχους, μπήκε σε αντιδικία με τις αρχές του υπ. Οικονομικών για φορολογική υπόθεση σημαντικού ύψους, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Στο επίκεντρο είναι το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που έκανε έλεγχο για φορολογούμενο με σημαντικές καταθέσεις σε λογαριασμό στην Ελλάδα, μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς δεν δικαιολογούνταν τα 8,9 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν.

Τη νομική εκπροσώπηση του ελεγχόμενου ανέλαβε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η δικηγόρος- σύζυγος μέλους της κυβέρνησης, που προσπάθησε να βοηθήσει στη δικαιολόγηση του ποσού, υποβάλλοντας στον ΚΕΦΟΜΕΠ υπομνήματα και βεβαιώσεις καταβολής μερισμάτων από πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Τα στοιχεία και οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν όμως από το ΚΕΦΟΜΕΠ, που θεώρησε ότι πρόκειται για μη δηλωθέντα εισοδήματα και καταλόγισαν στον ελεγχθέντα φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος του υπεβλήθη και μηνυτήρια αναφορά για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους.

Με τη σειρά του, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο φορολογούμενος κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή και του επόπτη του ΚΕΦΟΜΕΠ, στην οποία εμφανίζει τον εαυτό του, τη δικηγόρο και τον λογιστή του να έχουν πέσει θύματα μεθοδεύσεων των δύο στελεχών του ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να μην γίνουν δεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε και ζήτησε να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σύζυγος κυβερνητικού στελέχους εμπλέκεται σε υπόθεση φοροδιαφυγής στο Υπ.Οκ;"

Καλαμάτα: Από μηδενική βάση η δίκη για τη δολοφονία των δύο bodybuilders

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την εξιχνίαση της διπλής δολοφονίας του Κωνσταντίνου Σγούρου και του Γιάννη Κομμάτη στις 19 Αυγούστου 2014 στην περιοχή Αλτομιρά της Μεσσηνιακής Μάνης, επιχείρησαν να διεισδύσουν στο ψυχικό κόσμο των δύο 18χρονων  καθ’ ομολογία δραστών, του Νίκου Μοσχανδρέου και του Παναγιώτη Μήτσου από την Καλαμάτα, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα κίνητρα που τους οδήγησαν να αφαιρέσουν δύο ανθρώπινες ζωές. 

Στον υπολογιστή του Μοσχανδρέου, ο οποίος και τράβηξε τη σκανδάλη της καραμπίνας, βρέθηκαν φωτογραφίες του από το σκοπευτήριο της Καλαμάτας όπου εξασκούνταν, σε άλλες πόζαρε φορώντας στρατιωτική στολή και κρατώντας όπλο, ενώ βρέθηκαν δεκάδες ακόμη με κυνηγετικά μαχαίρια και περίστροφα. 

Στο κομπιούτερ του συνεργού του, Μήτσου, το ενδιαφέρον των ειδικών από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εστιάστηκε σε φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται να κρατά στο ένα χέρι μία καραμπίνα και στο άλλο το κεφάλι ενός αγριογούρουνου που είχε σφαγιαστεί έπειτα από κυνήγι. 

  
Εντύπωση τους προκάλεσε και το βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα» σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή του. Ήταν προφανές ότι από μικρή ηλικία είχαν εξοικειωθεί με τα όπλα. Έτσι ίσως να εξηγείται η αποφασιστικότητα με την οποία έδρασαν, παρά το γεγονός ότι στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι λειτούργησαν υπό καθεστώς φόβου. Στο σπίτι της οικογένειας Μήτσου βρέθηκε μία κυνηγητική καραμπίν, ενώ σε εκείνο του Μοσχανδρέου ένα κυνηγητικό όπλο, φυσίγγια, ένα αναδιπλωμένο στιλέτο και δύο μαχαίρια με λάμες 11 και 18 εκατοστών, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση, ήταν η ψυχραιμία των δυο εφήβων, οι οποίοι επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα θύματά τους. 

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες – ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», αφού τους σκότωσαν, στη συνέχεια τους έδεσαν, τους μετέφεραν με αγροτικό αυτοκίνητο και τους έριξαν σε ένα φαράγγι, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πετούν τα ψοφίμια. Τα πτώματα βρέθηκαν σε βάθος πέντε μέτρων σε ύπτια στάση, πεσμένα το ένα πάνω στο άλλο, ενώ για άγνωστο λόγο ο Κωνσταντίνος Σγούρος δεν φορούσε μπλούζα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε, ότι εκτός από τα σημάδια από τα σκάγια σε όλο τους το σώμα και το κεφάλι, έφεραν και συντριπτικά κατάγματα από την πτώση τους στα κοφτερά βράχια. Στα πόδια τους, στο ύψος των αστραγάλων, ήταν περασμένο το σχοινί με το οποίο τους έδεσαν.



Μετά τον εντοπισμό των σορών και την ομολογία των δραστών, οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο της δολοφονίας που τους υπέδειξαν, στο πρώτο χιλιόμετρο της χωμάτινης επαρχιακής οδού της κοινότητας Αλτομυρών – Πηγαδίων Δυτικής Μάνης. Εκεί περισυνέλεξαν επτά κάλυκες κυνηγητικών φυσιγγίων, ενώ υπήρχαν διάσπαρτες κηλίδες αίματος.

Οι δύο δράστες ήθελαν να καλύψουν κάθε ίχνος τους, όμως ορισμένες ενέργειές τους ήταν ερασιτεχνικές. Μεταξύ των στοιχείων που τους πρόδωσε, ήταν και ένα πτυσσόμενο γκλοπ, το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του Μοσχανδρέου. 

Όπως υποστήριξε ο δράστης, το είχε πάρει από το τσαντάκι του Κομμάτη. Ό,τι άλλο βρήκαν στα τσαντάκια των θυμάτων, τα πέταξαν σε κάδους, μεταξύ των οποίων και ένα ματωμένο κομμάτι σχοινιού, ίδιο με εκείνο που τους έδεσαν. Έπλυναν το αυτοκίνητο με το οποίο μετέφεραν τις σορούς, το οποίο ανήκε στον πατέρα του Μήτσου και θα έπαιρνε την επόμενη ημέρα για να πάει στη δουλειά του, ενώ παράτησαν το μηχανάκι των θυμάτων στο πάρκινγκ ενός ξενοδοχείου, αφαιρώντας τις πινακίδες του, προκειμένου να μη διαπιστωθεί η ταυτότητα του κατόχου, τουλάχιστον όχι αμέσως.
 
«Έτσι τους σκοτώσαμε»
Οι καταθέσεις των νεαρών δραστών σόκαραν τους ανακριτές και τους αστυνομικούς. Ο Μήτσος υποστήριξε ότι είχε δώσει 800 ευρώ στον Σγουρό για να τον προμηθεύσει με αναβολικά, αλλά ο τελευταίος αν και πήρε τα χρήματα, τον εξαπάτησε. Από την πλευρά της η οικογένεια του Σγούρου αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του θύματος με εμπόριο αναβολικών. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι επικοινώνησε με τον bodybuilder και του ζήτησε να βρεθούν για να του πουλήσει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας audi s3, το οποίο ήταν η πρόφαση για να τον δει και να πάρει τα στεροειδή που είχε πληρώσει, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του. 
Το ραντεβού κλείστηκε στο πάρκο του Αλμυρού, όπου μετέβησαν οι δύο δράστες με το αγροτικό αυτοκίνητο του πατέρα του Μήτσου, ενώ ο Σγούρος έφτασε με μηχανή μαζί με τον φίλο του Γιάννη Κομμάτη. 



Όταν ο Μήτσος διαπίστωσε ότι ο Σγούρος δεν είχε μαζί του τα αναβολικά, τσακώθηκε και έφυγε. Έπειτα από λίγα λεπτά ο Σγούρος τον κάλεσε στο κινητό και του ζήτησε να δει το αυτοκίνητο για το οποίο του είχε μιλήσει. Ο Μήτσος του έδωσε νέο ραντεβού, στη γέφυρα της Κοσκάρακας. Στην πραγματικότητα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να σκεφτεί τι θα κάνει, διότι αυτοκίνητο προς πώληση δεν υπήρχε.

Όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν οι δύο bodybuilders ανέβασε θερμοκρασία λόγω του δύσβατου χωμάτινου δρόμου και όλοι μαζί αποφάσισαν να συνεχίσουν με τα πόδια. «Πριν βγούμε από το αυτοκίνητο επειδή δεν υπήρχε στην πραγματικότητα κλεμμένο αυτοκίνητο στο σημείο που θα πηγαίναμε, πανικοβληθήκαμε και βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Τότε ο Νίκος με ρώτησε “εάν γίνει κάτι θα ρίξεις ή θα ρίξω;”. Εγώ του είπα “δεν μπορώ να ρίξω εγώ” τότε ο Νίκος μου είπε “εντάξει” και παρατήρησα ότι έτρεμε από το φόβο του όπως και εγώ. { } Πλησίασα τον Κώστα και το φίλο του και αυτός αγριεμένος με άρπαξε από το λαιμό, με έβαλε ανάμεσα σε αυτόν και στον φίλο του, που όπως μου λέτε ονομάζεται Κομμάτης Ιωάννης και μου λέει “προχώρα”. Περπατήσαμε τριάντα μέτρα ακόμη», κατέθεσε ο Μήτσος.



Όταν ο Μοσχανδρέου είδε τη σκηνή, φοβήθηκε, όπως είπε, για τον φίλο του, κατέβηκε από το αυτοκίνητο μαζί με το όπλο που είχε φέρει ο Μήτσος και τους ακολούθησε. «Γύρισε ο Μήτσος και με κοίταξε, έτρεξε απότομα αριστερά και εγώ τους πυροβόλησα. Έριξα προς το μέρος τους πάνω από δύο φορές μέσα στο σκοτάδι και σε απόσταση 15 μέτρων περίπου. Τους μίλησα να δω αν είναι ακόμα ζωντανοί, ο Μήτσος είχε πάει πιο πίσω» κατέθεσε ο Μοσχανδρέου και πρόσθεσε: «Φοβισμένοι και οι δύο μπήκαμε στο αυτοκίνητο. Σκεφθήκαμε να ρίξουμε κάπου τα πτώματα, για αυτό το λόγο τους τραβήξαμε στο αυτοκίνητό τους δέσαμε τα πόδια και όταν φθάσαμε στην γέφυρα στο δρόμο Κάμπος – Γαϊτσές τους ρίξαμε από κάτω».


Η καταδίκη και το Εφετείο 
 
Τον Ιανουάριο του 2016 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου καταδίκασε τον Νίκο Μοσχανδρέου σε ποινή φυλάκισης 31 ετών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και τον Παναγιώτη Μητσο σε ποινή φυλάκισης 30 ετών για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Το πρωτόδικο δικαστήριο αναγνώρισε στους δυο νεαρούς κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και έτσι γλίτωσαν τα ισόβια. Όμως στο Εφετείο θα τεθεί υπό την κρίση των δικαστών και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, έπειτα από την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας.




Ο δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Σγούρου, κ. Πέτρος Μαντούβαλος, δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: “Μας ικανοποιεί η πρωτοβάθμια απόφαση, όμως το απόλυτο το οποίο επιθυμούμε και επιδιώκουμε – για αυτό και κάναμε την έφεση στον εισαγγελέα Εφετών και την οποία έκανε δεκτή – είναι να μην υπάρξει κανένα ελαφρυντικό και να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας καθείρξεως και στους δύο κατηγορούμενους. Και αυτή θα είναι η νόμιμη επιδίωξή μας”.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Νίκου Μοσχανδρέου, κ. Γιώργος Ράλλης, δήλωσε: “Θα περιμένουμε τη δεύτερη κρίση. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη η έφεση του κυρίου εισαγγελέα, ήταν κάτι που περίμενα διότι επρόκειτο για δύσκολη υπόθεση. Ορθώς κατά τη γνώμη μου δόθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και στους δύο κατηγορούμενους. Ο πελάτης μου από την πρώτη στιγμή παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε, παραδόθηκε και ανέλαβε τις ευθύνες του. Σήμερα έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον της φυλακής, έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και είναι ένας υποδειγματικός κρατούμενος. Η συγνώμη και η μεταμέλεια θεωρείται δεδομένη και την έχει εκδηλώσει με κάθε τρόπο από την πρώτη στιγμή”. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Από μηδενική βάση η δίκη για τη δολοφονία των δύο bodybuilders"

Νέες αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο -Αυξήθηκαν οι ροές μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος

Άλλες δυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες περισυλλέχθηκαν σήμερα Κυριακή το πρωί ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο από δυο σκάφη της Frontex (ένα Βρετανικό και ένα Νορβηγικό).

Οι σημερινές αφίξεις αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, από το πρωί δηλαδή της περασμένης Παρασκευής μέχρι σήμερα, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.

Ας σημειωθεί ότι στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Όλοι, διαμένουν στο hot spot, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και σε δομές διάχυτες, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης. Μεγάλος αριθμός κυρίως Αφρικανών μεταναστών κινούνται μέσα στην πόλη και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε εγκαταλειμμένες αγροικίες στα όρια της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο -Αυξήθηκαν οι ροές μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news