facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΕΝΦΙΑ: Πρώτη δόση τον Αύγουστο για 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

«Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει εκκαθαριστεί το 99,9% των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε οι 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορέσουν να εξοφλήσουν τον φόρο σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου» ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο κανάλι της Βουλής.

Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο μηχανογραφικό σύστημα.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ για το 2017 ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του.

Ειδικότερα ο κ. Αλεξιάδης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι: «Την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές αξίες και όχι τις αντικειμενικές».



Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ για το 2016
Με τα εκκαθαριστικά αυτά περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2016 θα παραμείνει αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.

Με βάση τον νόμο 4389/2016, τον οποίο ψήφισαν τα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και ΑΝ.ΕΛ. τον περασμένο Μάιο, ορισμένοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α αυξήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν απαλλαγές από τον συγκεκριμένο φόρο, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών μειωμένων κατά 5% έως και 38% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας, αναδρομικά από την 21η-5-2015.

Όμως, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι αλλαγές του ν. 4389/2016 στις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε εκτιμάται ότι τελικά τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 13% σε σύγκριση με τα 2,65 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που ισχύουν φέτος στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ., βάσει του άρθρου 50 του ν. 4389/2016, είναι οι ακόλουθες:

1) Αυξάνονται κατά 23% - 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ. επί των οικοπέδων.

2) Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα (συνήθως ξενοίκιαστα) διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.

3) Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου.

Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.

4) Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

5)Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.


6) Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%. 7) Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως προκύπτει από αναλυτικούς πίνακες που παραθέτουμε αλλά και από επισημάνσεις που έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων:

α) Η μείωση του αφορολογήτου ορίου και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια κ.λπ.) θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότερα φυσικά πρόσωπα να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ., ενώ όσα τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος αυξημένο έως και πάνω από 200%, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος το νέο «φουσκωμένο» συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

β) Η μη μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα, σε συνδυασμό με την μείωση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας αναδρομικά από την 21η-5-2015 θα έχει ως συνέπεια ο φόρος αυτός να μειωθεί έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι, σύμφωνα με υπολογισμούς, καλύπτουν, συνολικά, περίπου το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα.

Στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών κτισμάτων, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τ.μ. που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ..

Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.

Για παράδειγμα, σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 3,70 ευρώ ανά τ.μ.
Έτσι, σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από 1.500 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.250 ευρώ ανά τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται με συντελεστή βασικού φόρου 3,70 ευρώ ανά τ.μ.!

Αντιθέτως σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, στις οποίες η μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης έχει ως συνέπεια να ισχύει πλέον χαμηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ με μικρότερο συντελεστή θα υπάρξει μείωση του κύριου ΕΝΦΙΑ.

γ) Η αύξηση κατά 23-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

δ) Η διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) κτισμάτων κατά 20% παύει πλέον να ισχύει, με συνέπεια την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 25% για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία δεν αποδίδουν εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους.

ε) Η επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ 0,1% στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα όλων των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (κτίσματα και οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, τα γραφεία, τα καταστήματα και γενικότερα όλοι οι χώροι άσκησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, όπως π.χ. τα ξενοδοχειακά κτίρια) καθώς επίσης και οι αυξήσεις κατά 10% έως 40% των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα των εταιριών και των λοιπών νομικών προσώπων θα προκαλέσει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά που εδρεύουν στη χώρα μας και εν τέλει θα πλήξει την ίδια την παραγωγική δραστηριότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

enikonomia



Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Πρώτη δόση τον Αύγουστο για 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων"

Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Βγενόπουλο

Νέα διάσταση προσλαμβάνει πλέον η εμπλοκή του πρόεδρου του ομίλου Marfin Ανδρέα Βγενόπουλου με την Δικαιοσύνη.

Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ανασύρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχείο οι δικογραφίες για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που είχαν τεθεί από τις εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη και Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Οι επίμαχες δικογραφίες παραδόθηκαν ήδη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο τους από αρχή.

Η ανάσυρση από το αρχείο έγινε λόγω των νέων στοιχείων που ανέκυψαν και τέθηκαν υπόψη της κυρίας Δημητρίου. Μεταξύ των στοιχείων αυτών είναι αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των Γιάννη Τσιρώνη και Νίκου Σιφουνάκη, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της Γεωργίας Τσιρώνη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, δημοσιεύματα του Τύπου, όπως και το γεγονός ότι η έρευνα για τον επίμαχο επιχειρηματία σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και τα ομόλογα, είχε ξεκινήσει με αυτοκαταγγελία του κ. Βγενόπουλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Βγενόπουλο"

Μόναχο: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο - Έξι οι νεκροί

Τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ μετά από πυροβολισμούς στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο. Έξι είναι ως τώρα οι νεκροί και άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία της πόλης με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης twitter.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε.

Για «τουλάχιστον έξι» νεκρούς «και άγνωστο αριθμό τραυματιών» στο εμπορικό κέντρο «Olympia» κάνει λόγο το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι αναζητά τον ή τους ενόπλους από το περιστατικό στο εμπορικό κέντρο. Το γαλλικό πρακτορείο επικαλείται την γερμανική αστυνομία και αναφέρει ότι οι ένοπλοι ήταν τρεις.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους-«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση-και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

«Δεν ξέρουμε που είναι οι ένοπλοι. Προσέχετε τους εαυτούς σας και συνεχίστε να αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους». Αυτό είναι το μήνυμα της αστυνομίας του Μονάχου στο twitter.

Νωρίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσε ότι υπάρχει και δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε κοντινή πλατεία όπου βρίσκεται σταθμός του μετρό. Στο μεταξύ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός».


Αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε την αρχή της επίθεσης
Real.gr βίντεο πυροβολισμοί Μόναχο από realmedialive

Από βίντεο φαίνεται ότι δεκάδες άνθρωποι τρέχουν να καλυφθούν μόλις ακούν τους πυροβολισμούς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν τον ένοπλο να τρέχει προς τον υπόγειο σταθμό.  Η αστυνομία του Μονάχου με ανάρτηση στο twitter ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην περιοχή.




Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

Ο χώρος γύρω από το εμπορικό κέντρο Ολυμπία έχει εκκενωθεί και ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο.







real


Διαβάστε Περισσότερα » "Μόναχο: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο - Έξι οι νεκροί"

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για χαλάρωση των capital controls

Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο ΦΕΚ με αριθμό 2282, τεύχος Β’, η υπουργική απόφαση με θέμα «Ρυθμίσεις Θεμάτων Περιορισμών στην Ανάληψη Μετρητών και τη Μεταφορά Κεφαλαίων».

Πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

6. Επιτρέπεται Το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για χαλάρωση των capital controls"

Αντίθετοι οι δικαστές στις αθρόες αποφυλακίσεις και παύσεις διώξεων

Την αντίθεση της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις διατάξεις που έχουν κατατεθεί στην Βουλή και προβλέπουν αποφυλακίσεις κρατουμένων με ποινές πολυετούς κάθειρξης, παύση ποινικών διώξεων για πλημμελήματα που τιμωρούνται μέχρι δυο χρόνια, επέκτασης των περιπτώσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αλλαγές στο τρόπο αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, κ.λπ.

Η ΕΔΕ κατέθεσε στην Βουλή τις παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου «κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών, κ.λπ.».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς στις παρατηρήσεις τους υπογραμμίζουν ότι με το άρθρο 3 του εν λόγω νομοσχεδίου «διευρύνεται ο κατάλογος των εγκλημάτων, για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με την προσθήκη και των νέων εγκλημάτων που προβλέπει το σχέδιο νόμου».

Συνταγματικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα άρθρα 8 και 9 του νομοσχεδίου που προβλέπει την παύση ποινικών διώξεων για πλημμελήματα, αναφέρει η Ένωση και ζητάει να αποσυρθούν τα άρθρα αυτά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΕΔΕ:

«Το άρθρο όγδοο προβλέπει ειδικό λόγο εξάλειψης του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης για πταίσματα και πλημμελήματα, που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή/και χρηματική ποινή, ενώ το άρθρο ένατο εισάγεται η ρύθμιση της παραγραφής των ποινών μέχρι 6 μηνών, που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι ρυθμίσεις αυτές επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία 12 έτη, με αποτέλεσμα να δίνουν την εντύπωση μιας πάγιας ρύθμισης που ακυρώνει για τα συγκεκριμένα εγκλήματα την ποινική διαδικασία και τους σκοπούς της ποινικής δίκης. Μάλιστα, η συχνότητα ψήφισης όμοιου περιεχομένου διατάξεων είναι τέτοια που τελικά τα τελευταία 12 χρόνια για τα εγκλήματα αυτά τιμωρούνται μόνο όσοι καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω, καθώς σε περίπτωση που ακολουθείται η τακτική διαδικασία οι αποφάσεις δεν προλαβαίνουν να γίνουν αμετάκλητες. Πέρα από τα σοβαρά συνταγματικά προβλήματα των ρυθμίσεων αυτών, την άδικη και άνιση μεταχείριση των δραστών που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω σε σχέση με τους λοιπούς δράστες των ίδιων εγκλημάτων, αλλά και την εκφραζόμενη αδιαφορία για το εύλογο συμφέρον του θυμάτων να προστατευθούν μέσω της ποινικής διαδικασίας, οι διατάξεις αυτές αποδεικνύουν ότι δεν αντιμετωπίζουν έκτακτα και προσωρινά προβλήματα.

Επομένως, θα πρέπει είτε να καταργηθούν τα συγκεκριμένα εγκλήματα στα οποία αναφέρονται οι διατάξεις αυτές, αφού πλέον η πρόβλεψή τους στο νόμο καμία αποτρεπτική λειτουργία δεν επιτελεί είτε να αποσυρθούν οι διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του σχεδίου νόμου. Και υπέρ της τελευταίας αυτής άποψης τάσσεται και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η ΕΔΕ ως προς το άρθρο 11του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος ως διευθύνων ή μέλος δικαστηρίου ή Εισαγγελίας για δεύτερη φορά δικαστής ή εισαγγελέας που άσκησε τα ίδια καθήκοντα και στο παρελθόν και ζητεί την απόσυρσή του.

Αναλυτικότερα, ως προς την επίμαχη διάταξη του άρθρου 11 για την διεξαγωγή εκλογών για τη ανάδειξη προέδρου και μελών διεύθυνσης δικαστηρίων και εισαγγελιών η Ένωση, σημειώνει:

«Πρόκειται για αποσπασματική διάταξη η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να ενταχθεί στον υπό αναμόρφωση Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Η επιτροπή για την αναμόρφωση του παραπάνω Κώδικα συστήνεται άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρώσει το έργο της εντός του 2016. Δεν καταλαβαίνουμε επομένως τη βιασύνη να εισαχθεί νομοθετικά μια επιμέρους ρύθμιση του Κώδικα αυτού. Τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων θα πρέπει να σταματήσουν να γίνονται κάθε φορά λίγους μήνες πριν τις αρχαιρεσίες σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες. Τον Σεπτέμβριο δηλαδή σε 2 μήνες ακριβώς έχουμε ξανά αρχαιρεσίες. Και τυχαίνει να έχουμε και αυτή τη φορά νομοθετική παρέμβαση. Αλλάζουν δηλαδή και πάλι οι κανόνες των αρχαιρεσιών λίγο καιρό πριν την διεξαγωγή τους.

Επιθυμούμε την απόσυρση της διάταξης ώστε να υπάρχει ένα σταθερό κλίμα, να εμπεδωθεί στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς το αίσθημα ότι όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για φωτογραφικές ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους υποψηφίους. Το ουσιαστικά ορθό ή μη της συγκεκριμένης ρύθμισης μπορεί ασφαλώς να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του ΚΟΔΚΔΛ και να ισχύσει ενδεχομένως στις επόμενες αρχαιρεσίες».

Για το άρθρο 15 του νομοσχεδίου η ΕΔΕ αναφέρει ότι η «διατήρηση σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 12 Ν. 4322/2015 σχετικά με την απόλυση κρατουμένων, ιδίως εκείνων που εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης μας βρίσκει αντίθετους, αφού οι ρυθμίσεις αυτές, που εισήχθησαν ως έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, τείνουν να αποκτήσουν πάγιο και διαρκή χαρακτήρα, αποδυναμώνοντας τη λειτουργία της ποινής και την αποτελεσματικότητα της ποινικής δικαιοσύνης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι οι δικαστές στις αθρόες αποφυλακίσεις και παύσεις διώξεων"

Ανεπίτρεπτη ολιγωρία στην ΕΛΑΣ καταλογίζει η Εισαγγελία για τους No Borders

Ανεπίτρεπτη ολιγωρία καταλογίζει στην ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της αντιμετώπισης των No Borders η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, ενώ επιφυλάσσεται για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, σε μεταγενέστερο χρόνο, για τη στάση της αστυνομίας.


Σε νέα παραγγελία της προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματιστούν δικογραφίες για όσους παρανομούν, όπως είχε ζητήσει με τις δύο προηγούμενες παραγγελίες, επισημαίνοντας ότι αυτό «αποτελεί αυτονόητο υπηρεσιακό σας καθήκον».
«Παρά ταύτα, συνεχίζετε να επιδεικνύετε ανεπίτρεπτη ολιγωρία, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται οι ενέργειες αυτών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, όπως συνέβη στις 21/7/2016 με τις διακεκριμένες φθορές που υπέστη το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αναφέρει.
Ερώτηση Μητσοτάκη στη Βουλή
To θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγό ςτης αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για  «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται να γίνονται ζημιές στο Πανεπιστήμιο και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια από τους καταληψίες, παρά τη δημόσια παρέμβασή του αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας του κόμματός του προς τον αρμόδιο υπουργό.
Ταυτόχρονα, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός, διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «ποινικές ευθύνες» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, αν συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση και αν εγκρίνει εντολή να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ερωτά τον πρωθυπουργό «αν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών».
Μήνυση
Επιπλέον ο βουλευτής Α; Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», κατέθεσε σήμερα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την επίθεση και τους βανδαλισμούς που έγιναν χθες, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ανομίας και αξιοποίνων πράξεων».
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπίτρεπτη ολιγωρία στην ΕΛΑΣ καταλογίζει η Εισαγγελία για τους No Borders"

Ριζικές αλλαγές στο κυνήγι

Σε ριζικές αλλαγές στο ζήτημα της θήρας στην Ελλάδα προχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία η Ρυθμιστική Οδηγία για το κυνήγι θα εκδοθεί με τον τρόπο που γνωρίζουμε αν και με ορισμένες ενδεχόμενες αλλαγές, καθώς έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου γα την προστασία της φύσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τη θήρα.

Έτσι, από του χρόνου τη ρυθμιστική θα προτείνει η Εθνική Επιτροπή για τη Διαχείρισης της Άγριας Πανίδας που θα ιδρυθεί ως ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο θα βοηθά τις υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων. Ο κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα θέματα θηρευτικής νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει τάξη στους πόρους από το κυνήγι προχωρώντας μεταξύ άλλων σε μια αντιστοίχιση μεταξύ κυνηγετικών όπλων και αδειών θήρας. Σήμερα τα έσοδα από τα τέλη για το κυνήγι υπολογίζονται σε 15-20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους περίπου 250.000 κυνηγούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αν. υπουργό: «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άδειες κυνηγετικών όπλων που ανήκουν σε ανθρώπους που δεν έχουν άδεια κυνηγού. Αυτά θα πρέπει είτε να σφραγιστούν είτε να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να βγάλουν άδειες θήρας» σημείωσε.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ο αριθμός των αδειοδοτημένων κυνηγετικών όπλων ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το πόρισμα του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιρώνης, το Υπουργείο εξετάζει την αλλαγή του τρόπου έκδοσης των αδειών θήρας ώστε να γίνονται με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ φιλοδοξία του υπουργείου είναι να επιτευχθεί και ο καλύτερος οικονομικός έλεγχος των κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι συλλέγουν τα χρήματα από τα τέλη έκδοσης των αδειών.

Επίσης το Υπουργείο προτίθεται να θεσμοθετήσει προδιαγραφές παρακολούθησης και εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων των ειδών της άγριας πανίδας και των οικοτόπων με προτεραιότητα στα θηρεύσιμα είδη.

ΕΘΝΟΣ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ριζικές αλλαγές στο κυνήγι"

Τσατάνη κατά πάντων: Μηνύσεις και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μήνυση κατά δύο εισαγγελέων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυρίας Έλενας Κλεόπακαι της κυρίας Έλενας Ζαχαριάδου, οι οποίες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, υπέβαλε η εισαγγελέας Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη. Τη μηνυτήρια αναφορά, κατά των συγκεκριμένων λειτουργών αλλά και «κατά παντός αγνώστου αυτουργού και συμμετόχου για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση», έχει από τη 19η Ιουλίου στα χέρια του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος.

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου από την κυρία Τσατάνη, οι δύο εισαγγελείς είχαν καταθέσει ενώπιον της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διεξήγε -αρχικώς, η ίδια η πρόεδρος- ως προς την ανάμειξη Τσατάνη στη διερεύνηση της δικογραφίας για τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας.

Η έρευνα αυτή, και όχι μόνον, γίνεται θρυαλλίδα για ακόμη μία προσφυγή της κυρίας Τσατάνη, διά του συνηγόρου της κ. Θέμη Σοφού: αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ημερομηνία επίσης 19 Ιουλίου 2106. Η εισαγγελέας επικαλείται «παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης», καθώς εκτιμά ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα της να τύχει δίκαιης δικαστικής ακρόασης από ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο, εφόσον η αίτηση εξαιρέσως που είχε καταθέσει (η κυρία Τσατάνη) σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Θάνου κρίθηκε από την τελευταία.

Η εισαγγελέας επικαλείται επίσης παραβίαση «του τεκμηρίου της αθωότητος», καθώς «η πειθαρχική διαδικασία διέρχεται της κρίσεως όχι μόνον του Επταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, αλλά εκ παραλλήλου και άλλου οργάνου, μη ανήκοντος στη δικαστική εξουσία, ήτοι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

«Μάλιστα, η προσφεύγουσα κυρία Τσατάνη αντιμετωπίζει προσβλητική μεταχείριση, δημοσίως, από ελάχιστα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έναντι της οποίας βεβαίως τηρεί μεν τον απαιτούμενο σεβασμό, επιφυλάσσεται δε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος της, τόσο ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας, όσο και της αμεροληψίας συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ως προς τη συμπεριφορά τους και την προσβολή που αυτή προξενεί σε βάρος της κυρίας Τσατάνη».

Η κατάθεση των δυο εισαγγελέων

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κυρία Κλεόπα και η κυρία Ζαχαριάδου στην κατάθεσή τους στον Άρειο Πάγο έχουν καταφερθεί εναντίον της κυρίας Τσατάνη, σημειώνοντας ότι«αρνήθηκε να αποστείλει στην Κύπρο την απόφαση αρχειοθέτησης της δικογραφίας Βγενόπουλου, με το σκεπτικό ότι ουδεμία συμφωνία εγένετο μετά τη συνάντησή τους για διερεύνηση συγκεκριμένης υπόθεσης δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου». Έχουν, δε, καταθέσει ότι «η αναφορά Τσατάνη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί τέτοια συμφωνία υπήρξε».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσατάνη κατά πάντων: Μηνύσεις και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"

Προληπτική εκκένωση του ΠΑΜΑΚ «ελέω» του «No Border Camp»

Την προληπτική εκκένωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διέταξε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Αχιλλέας Ζαπράνης υπό τον φόβο έλευσης ατόμων που συμμετέχουν στο «No Border Camp».

Το μέτρο είναι καθαρά προληπτικό ανέφερε ο πρύτανης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πήρε και αυτό μέτρα ανακοινώνοντας πως όλες οι υπηρεσίες του θα σταματήσουν σήμερα μισή ώρα νωρίτερα.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Προληπτική εκκένωση του ΠΑΜΑΚ «ελέω» του «No Border Camp»"

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ -Για το σιδηροδρομικό δίκτυο

Την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών ρυθμιστικών φορέων στον τομέα των σιδηροδρόμων, ιδίως όσον αφορά την αρμοδιότητά τους για τις σιδηροδρομικές υποδομές, όπως οι τερματικοί και άλλοι σταθμοί, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επ' απειλή προστίμου μέσω δικαστηρίου, από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει τις τρεις χώρες στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.

Συγκεκριμένα ζητεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτουν πολυετείς συμβάσεις με τους διαχειριστές έργων υποδομής, στις οποίες να καθορίζονται οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις όσον αφορά τη διάρθρωση των πληρωμών και την ποιότητα υπηρεσιών των υποδομών που παρέχονται στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης απαιτήσεις για την εξασφάλιση οικονομικής διαφάνειας, ώστε οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και οι διαχειριστές των έργων υποδομής να τηρούν και να δημοσιεύουν χωριστούς λογαριασμούς και να ελέγχουν τη ροή κεφαλαίων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν υποχρεωμένα να θέσουν σε ισχύ τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης με την εν λόγω οδηγία έως τις 16 Ιουνίου 2015. Δεδομένου ότι η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία δεν συμμορφώθηκαν, η Επιτροπή απέστειλε στα κράτη αυτά προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2015 και αιτιολογημένη γνώμη τον Φεβρουάριο του 2016. Επειδή δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί τα εθνικά μέτρα μεταφοράς της οδηγίας, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη-μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 260 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή θα ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία έως ότου η οδηγία μεταφερθεί πλήρως στην εθνική νομοθεσία. Η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 30.310,80 ευρώ στην Ελλάδα, 8.710,00 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 29.091,40 ευρώ στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα χθες, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου». Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με τις διατάξεις του νόμου επιχειρείται η θέσπιση κανόνων για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου και η ευθυγράμμιση της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ -Για το σιδηροδρομικό δίκτυο "

Αντιδράσεις για σχέδια τοποθέτησης διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο

Να μην τοποθετηθούν πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους της Βαρυμπόμπης και του Αγ. Στεφάνου ζήτησαν από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε πολίτες και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Όπως τόνισαν, η τοποθέτηση θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες και τους εργαζομένους στην περιοχή.

Στη σύσκεψη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Διονύσου και Κηφισιάς, Δ. Ζαμάνη και Γ. Θωμάκος.

Ο κ. Φιλίππου πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα που θα τάσσεται κατά της τοποθέτησης διοδίων και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αττικής, ειδικά μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση εγκατάστασης διοδίων προς την περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, λόγω της προτεινόμενης επέκτασης της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για σχέδια τοποθέτησης διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο"

Κομισιόν: Πρόστιμο 6,6 εκατ. στην Ελλάδα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την Ελλάδα παραπέμπει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η Ελλάδα έχει χρηματοδοτήσει παρανόμως τα ναυπηγεία με περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ και έπειτα από απόφαση για ανάκτησή τους τον Ιούνιο του 2008, είχε δώσει μια χρονική διορία για συμμόρφωσή της και ανάκτηση των επιχορηγήσεων.

Δεδομένου πως η Ελλάδα απέτυχε να συμμορφωθεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σε ανακοίνωση πως: «Για πάνω από επτά χρόνια μετά την υιοθέτηση της, η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει υιοθετήσει την απόφαση της Επιτροπής τον Ιούνιο του 2008, ζητώντας την ανάκτηση πάνω από 250 εκατομμυρίων ευρώ παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Τέλος, η Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης να επιβάλει μια ημερήσια ποινή ύψους 35.000 ευρώ μέχρι η Ελλάδα να διορθώσει την παράβαση της.

Το ύψος του προστίμου θα είναι 6.6 εκατομμύρια ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πρόστιμο 6,6 εκατ. στην Ελλάδα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά"

Ενεργοποιείται το Σάββατο η κάρτα αλληλεγγύης

Αύριο, Σάββατο, θα ενεργοποιηθεί για 13η φορά η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν από αύριο το πρωί να κάνουν χρήση του ποσού που τους αναλογεί. Το ποσόν που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης, ανέρχεται συνολικά σε 16.654.980 ευρώ και αφορά σε 148.044 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσόν των 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργοποιείται το Σάββατο η κάρτα αλληλεγγύης"

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που το Σάββατο προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Αττικής, η οποία βρίσκεται μέσα στο Ολυμπιακό χωριό.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί"

Η ψήφος στα 17 θα ισχύσει άμεσα -Τι σημαίνει αυτό για τα κόμματα

Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, μπορεί να μην ισχύσει η απλή αναλογική, αφού δεν πέρασε από τη Βουλή, στις κάλπες όμως θα προσέλθουν οι 17άρηδες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 130.000.
Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή υπερψηφίστηκε το άρθρο 1 για την ψήφο στα 17 με 180 Ναι, 81 Οχι και 20 Παρών. Υπενθυμίζεται πως αρκούσε η πλειοψηφία (151) για να έχουν δικαίωμα να πάνε στην κάλπη οι 17άρηδες στις προσεχείς εκλογές και όχι αυξημένη πλειοψηφία.
Αγρια κόντρα στη Βουλή
Το θέμα της ψήφου στα 17 αποτέλεσε ένα ακόμα πεδίο μάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σφοδρά πυρά δέχθηκε από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σταύρο Θεοδωράκη ο Αλέξης Τσίπρας για την ψήφο των 17αρηδων, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ξεγελάει τους νέους με στόχο να κερδίσει ψηφοφόρους από μία δεξαμενή 130.000 νέων.  
Τσίπρας: Κίνητρο για τους νέους να βγουν μπροστά 
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ψήφο στους 17αρηδες επεσήμανε πως αυτό αποτελεί «κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους».
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους νέους
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κοροϊδεύει τους 17αρηδες. Μάλιστα για το επίμαχο θέμα της ψήφου στα 17, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει με επιπλέον δικαιώματα τους ανήλικους, είναι διατεθειμένος να τους φορτώσει και τις υποχρεώσεις ενός ενήλικα; 
Θεοδωράκης: Ξεγελά τους 16άρηδες με στόχο να καλοπιάσει 130.000 νέους ψηφοφόρους
Για την ψήφο από τα 17, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για σχέδιο «ξεγελώντας τους 16άρηδες» με στόχο «να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους». Κατήγγειλε όμως ότι την ίδια στιγμή «διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό» διότι «προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.»
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ψήφος στα 17 θα ισχύσει άμεσα -Τι σημαίνει αυτό για τα κόμματα "

Μικτό μηνιαίο «μισθό» 100 ευρώ παίρνουν 127.000 εργαζόμενοι

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπως αυτά αποτυπώνονται στο κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Μία νέα γενιά νεόπτωχων εργαζόμενων εργάζεται με πενιχρά χρήματα σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας 2, 3 ημερών ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα την εβδομάδα.
Μισθοί πείνας
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει είναι ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 126.956 εργαζόμενοι που αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ!
Την ίδια στιγμή με μισθό 511-584 ευρώ αμοίβονται 45.412 εργαζόμενοι, με 587-700 ευρώ 162.426, με 700-800 ευρώ 135.558, με 800-900 ευρώ 113.019 και με 900-1.000 ευρώ μόλις 99.285 εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα.
Μόνο στην Ελλάδα κατρακύλησε ο κατώτατος μισθός
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα που ο κατώτατος μισθός αντί να αυξηθεί μειώθηκε.
Από 876,62 ευρώ που ήταν ο βασικός μισθός στην χώρα μας το 2012 έφτασε στα 683,70 το 2015, σημειώνοντας απώλεια της τάξης των 192,92 ευρώ.
τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κατώτατος μισθός ανέβηκε από τα 1.201,96 ευρώ το 2012 στα 1.378,87 ευρώ το 2015. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία και Βέλγιο, όπου οι εργαζόμενοι τους πήραν αυξήσεις από 55-58 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στον πίνακα που ακολουθεί:
Χειρότερα νέα είδη συμβάσεων
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι στο διάστημα από 1/7/2013 έως και τον Ιούνιο του 2016 είχαμε 152.636 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από το 2013 και μετά έχουμε κάθε χρόνο σταθερή αύξηση των μετατροπών συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής είτε με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Προκύπτει επίσης ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, ενώ, αντίθετα, τα τρία τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς και οι συμβάσεις που υπογράφουν οι «ενώσεις προσώπων».
Έτσι, προκύπτει ότι τα τρία τελευταία χρόνια οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπέγραψαν τα συνδικάτα ανέρχονται συνολικά σε 492, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν από τις «ενώσεις προσώπων» έφθασαν τις 407.
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Μικτό μηνιαίο «μισθό» 100 ευρώ παίρνουν 127.000 εργαζόμενοι"

Καθημερινή αστυνόμευση στα Εξάρχεια ζητά ο Γιώργος Καμίνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια κρούει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δεν βλέπω κανένα σχέδιο από την πλευρά της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί» είπε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο μόνος φορέας της Πολιτείας που εμφανίζεται στην περιοχή είναι ο δήμος και ότι οι κάτοικοι φοβούνται να μιλήσουν για το τι συμβαίνει.

Ζήτησε από την πολιτεία να βοηθήσει με την καθημερινή αστυνόμευση της περιοχής «όχι όμως να πάει από το ένα άκρο στο άλλο» στέλνοντας τα ΜΑΤ, για να μπορέσει ο Δήμος να κάνει κάποια πράγματα για τους κατοίκους.

Ακόμη και τις λάμπες φωτισμού τις βάζουμε ψηλά, είπε, γιατί τις σπάνε.

Σημείωσε, τέλος, ότι κακώς έφυγαν από τα Εξάρχεια τα ΕΛΤΑ και οι τράπεζες, γιατί οι κάτοικοι αισθάνονται ότι εγκαταλείπονται.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθημερινή αστυνόμευση στα Εξάρχεια ζητά ο Γιώργος Καμίνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news