facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

«Ναι» των θεσμών στο πακέτο ελάφρυνσης των Capital Controls

Οι θεσμοί ενέκριναν σήμερα το πακέτο ελάφρυνσης των Capital Controls. O διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έστειλε στην ΕΚΤ το τελικό κείμενο του αιτήματος.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης με βάση την πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνουν:

• Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
• Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».

To πακέτο μέτρων έχει στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Στην εισήγηση της ΤτΕ περιλαμβάνεται επίσης:

• Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» των θεσμών στο πακέτο ελάφρυνσης των Capital Controls"

Στουρνάρας: Οι 5 προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Συνδέσμου.

Ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, στην αγορά εργασίας, στα δημοσιονομικά και στη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ ανέλυσε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα άμεσα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε στα μέλη του ΣΕΒ τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος (βλ. Πίνακα) για την τριετία 2016-2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αυτών είναι η πιστή εφαρμογή των εξής πέντε προϋποθέσεων:

Πρώτον, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί, να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια.

Δεύτερον, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της αδρανούσας δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Τρίτον, αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα.
Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η υλοποίηση των θεσμικών παρεμβάσεων σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταθεροποίηση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και στη συνέχεια την αποκλιμάκωσή του, με θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας.

Τέταρτον, σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους.

Πέμπτον, μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με τη σειρά τους, οι εξελίξεις

αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, ενώ θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και τη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει διατηρήσιμη την υποχώρηση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι δράσεις αυτές θα προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.



tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Οι 5 προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη"

Μουζάλας: «Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό»

Την εκτίμηση ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα, κάλεσε συμπολίτευση και αντιπολίτευση να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το προσφυγικό αν επιδεινωθεί.

Με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Θα πρέπει ενωμένα η Βουλή, με υποχωρήσεις της συμπολίτευσης με υποχωρήσεις της αντιπολίτευσης να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, γιατί το πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει. Δεν το λέω για να σπείρω πανικό. Δουλειά της Βουλής είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Όσο πιο χαμηλούς τόνους έχουμε, τόσο πιο καλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: «Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό»"

Αντιεξουσιαστές έβαλαν 200 πρόσφυγες στο campus του ΑΠΘ

Χημικές τουαλέτες, ντους, εγκαταστάσεις συσσιτίων έχουν μεταφέρει οι κατασκηνωτές του «No borders camp» μέσα στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου και μετέφεραν ήδη με πούλμαν που μίσθωσαν περίπου 200 πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες μένουν πλέον στις σκηνές που έχουν στηθεί μέσα στο ΑΠΘ και έχει ανακοινωθεί ότι θα μείνουν ως τις 24 του μήνα.

Από την περασμένη Πέμπτη οι κατασκηνωτές έχουν κάνει κατάληψη στη Νομική Σχολή του ιδρύματος που τη χρησιμοποιούν ως ορμητήριό τους, με την Εισαγγελία της πόλης να έχει ζητήσει από την Αστυνομία να τηρήσει τη αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση φθορών. Φθορές ωστόσο υπήρξαν, καθώς οι κατασκηνωτές έσπασαν την πόρτα της Νομικής Σχολής για να εισέλθουν στο χώρο και να πάρουν ρεύμα...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν η ομοσπονδία των καθηγητών του κλάδου και καθηγητές του ΑΠΘ.

«Το ΑΠΘ καλείται να πληρώσει για μία ακόμη φορά, ουσιαστικά μόνο του, τις καταστροφικές συνέπειες από την αδράνεια δεκαετιών που έχουν επιδείξει η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομοσπονδίας των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Η Ομοσπονδία «καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται εναντίον του ελληνικού πανεπιστημίου» και δηλώνει αλληλέγγυα προς τις κινήσεις των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος.

«Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του ΑΠΘ ζούνε από χρόνια μια καθημερινότητα αδιανόητη για εκπαιδευτικό χώρο, ειδικά ως προς την ασφάλειά μας και την κατάσταση της δημόσιας περιουσίας! Παρά τις διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες μας, ακόμη και για παραβάσεις του ποινικού κώδικα (όπως η απρόσκοπτη διακίνηση ναρκωτικών στους ανοιχτούς χώρους της πανεπιστημιούπολης), βλέπουμε ότι σχεδόν κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, σαν να βολεύονται που ο χώρος εργασίας μας και διδασκαλίας δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων γίνεται χώρος ανεξέλεγκτος και ανοιχτός στην παραβατικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.

«Είναι προσβολή στη νοημοσύνη όλων μας η αντίληψη δήθεν υπεύθυνων κρατικών αξιωματούχων ότι μπορεί να υπάρχει "εύρυθμη λειτουργία" του πανεπιστημίου με κλειδωμένα τα κτίρια, με κλειστά τα εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες, με αναστολή της έρευνας. Κι όλα αυτά, επειδή κάποιες ομάδες, ακόμη και από το εξωτερικό(!), εκμεταλλεύονται την ουσιαστική ανοχή και αδιαφορία όλων των φορέων της πολιτείας και συμπεριφέρονται στον χώρο του ΑΠΘ σαν να ήταν ιδιωτική περιουσία τους. Δεν έχει σημασία αν δεν συμβεί καμία καταστροφή στο ΑΠΘ ή αν γίνουν μικρές ζημιές από τους απρόσκλητους καταληψίες. Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο "αυτοδιοικούμενο" πανεπιστήμιο, εμείς, είμαστε αυτοί που πρέπει να μπορούμε να ορίζουμε τη χρήση του χώρου και των πόρων του − στο πλαίσιο που ορίζει η Πολιτεία. Δεν μπορεί οι αναγκαστικές και φοβικές αντιδράσεις μας, ο αυτοεγκλεισμός μας, να συνεχίσουν να είναι η μόνη προληπτική πολιτική - εξάλλου, δεν αποδίδει. Γι' αυτό που ήδη συμβαίνει, και για ό,τι άλλο συμβεί, υπάρχουν υπόλογοι και αυτό πρέπει ευθαρσώς να λεχθεί στον κατάλληλο χρόνο. Αυτό που προέχει τώρα είναι άμεσες λύσεις, με συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Είμαστε δίπλα στην Πρυτανεία μας, που πρέπει όμως να εντείνει προς κάθε κατεύθυνση τις προσπάθειές της και, προτού είναι αργά και προτού έρθουν χειρότερα, να ασκήσει όλα τα δυνατά μέσα πίεσης. Την καλούμε να φέρει η ίδια, δημόσια και ανοιχτά, την Πολιτεία προ των ευθυνών της.

Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να παραδεχθεί ότι το πρόβλημα που επωμίζεται το ΑΠΘ δεν είναι το ίδιο αρμόδιο, ούτε μπορεί, να το λύσει. Και να αναλάβει να το λύσει αυτή. Αλλά τι μπορούμε να περιμένουμε πλέον από μια Πολιτεία, η οποία, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της, δείχνει με τις πράξεις και τις παραλείψεις της τι λογής πανεπιστήμιο θέλει;» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Οι καθηγητές του ΑΠΘ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού του ιδρύματος ζητάει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη και τονίζει ότι «η αυθαίρετη κατάληψη των χώρων του ΑΠΘ από χιλιάδες κατασκηνωτές μέλη άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ονομασία "No Border Camp - Thessaloniki 2016" ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αρχών της (δηλαδή όλων μας) να διαχειριστούν καταστάσεις αυτού του είδους.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος από τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο με το κλείδωμα των κτιρίων (που, όπως φάνηκε, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό), το κλείσιμο των εργαστηρίων και των βιβλιοθηκών, τον αυτοεγκλεισμό όσων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν το θάρρος να συνεχίζουν να εργάζονται μέσα σε καθεστώς φόβου και την ουσιαστική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για δέκα ημέρες, δηλώνει για μια ακόμη φορά, αλλά πλέον με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, την αδυναμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αρχών της να διαχειριστούν και να ελέγξουν τους χώρους του ιδρύματος και να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα και το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση αυτού του μεγέθους, όταν μάλιστα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει για χρόνια ολόκληρα παραβατικές ή και ακόμη εγκληματικές συμπεριφορές από ολιγομελείς ομάδες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αναδειχθούν και να τονιστούν οι ευθύνες των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, τα οποία ουσιαστικά αρνούνται να παρέμβουν και να προασπίσουν τη δημόσια περιουσία και την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, παρά τις ρητές εκκλήσεις των εκλεγμένων οργάνων της διοίκησης του ΑΠΘ σε αρκετές περιπτώσεις».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές έβαλαν 200 πρόσφυγες στο campus του ΑΠΘ"

ΟΤΟΕ: Στη Δικαιοσύνη για την παράδοση των τραπεζών στους δανειστές

Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη «ενάντια στην παράδοση των ελληνικών τραπεζών στον έλεγχο των δανειστών», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΟΤΟΕ.

«Στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και τις τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, οι τράπεζες, δυστυχώς, απώλεσαν ακόμα και τα στοιχειώδη εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχαν, αφού παραδόθηκαν -με ευθύνη της κυβέρνησης- στον έλεγχο των δανειστών» αναφέρει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της και προσθέτει:

«Μετά από όσα προηγήθηκαν και στη συνέχεια μετά από όσα ακολούθησαν, ειδικότερα στην τρίτη και πιο επώδυνη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ήρθε ως επικάλυψη και διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των Τραπεζών για λογαριασμό των δανειστών, η αξιολόγηση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων με φωτογραφικά κριτήρια που προσομοιάζουν σε συγκεκριμένα στελέχη-τεχνοκράτες που δεν έχουν ούτε είχαν ποτέ καμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ούτε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας».

«Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε την τεχνοκρατική τους επάρκεια, ούτε, φυσικά, τα αποτελέσματα της προηγούμενης όποιας θητείας τους σε ανάλογες θέσεις σε Τράπεζες του εξωτερικού που θα μπορούσαν αν συνοδεύονταν από επιτυχίες, να αποτελέσουν έστω κάποια αξιόπιστα κριτήρια επιλογής» τονίζει η ΟΤΟΕ, καθώς «απαραίτητο είναι μόνο ένα βιογραφικό επάρκειας με 'προσόντα και εμπειρία' αρκεί αυτό να ταιριάζει και να ανταποκρίνεται στα φωτογραφικά κριτήρια αξιολόγησης αυτών των στελεχών», και σημειώνει: «Έχει ληφθεί, βέβαια, μέριμνα τα εγχώρια στελέχη των Τραπεζών, ούτε λίγο ούτε πολύ να απαξιωθούν, να είναι "εκτός των νέων κριτηρίων αξιολόγησης" άρα να καταστούν άχρηστοι και να παραμεριστούν».

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στις τράπεζες εκτιμά επίσης ότι «η ελληνική κυβερνητική 'αντίσταση' στις πιέσεις των δανειστών που αφορούσαν όλα αυτά ήταν μηδενική, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που ουσιαστικά παραδίδει τις ελληνικές τράπεζες άρα και την οικονομία της χώρας στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, αδιαφορώντας ή στην καλύτερη περίπτωση αγνοώντας ότι, ο αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος μπορεί να είναι διαχρονικά ολέθριος για την οικονομία, για την ελληνική κοινωνία, για την ίδια τη χώρα».

Η ΟΤΟΕ «στέκεται απέναντι σε όλα αυτά και θα δώσει τη μάχη της σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα νόμιμα μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με στόχο την ακύρωσή τους καταθέτοντας άμεσα, ως πρώτο βήμα αντίστασης, προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη» καταλήγει.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΟΕ: Στη Δικαιοσύνη για την παράδοση των τραπεζών στους δανειστές"

Από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα πωλούνται τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα

Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ). Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, (ΜΗΣΥΦΑ) που αντιστοιχούν σε 40 διαφορετικές δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες και σκευάσματα σε χάπια, σιρόπια, σπρέι, υπόθετα κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνονται παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, βιταμινούχα, αντιεμετικά σκευάσματα.

Ειδικότερα, η ΥΑ προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει να πληρούν οκτώ προυποθέςεις: να έχουν ήδη καταταγεί στην υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), να μη συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους, να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και- εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review) για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.

Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο «ΓΕΔΙΦΑ»

Πού και πώς θα πωλούνται

Η λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ επιτρέπεται μόνο από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία α) υπεραγοράς τροφίμων (supermarkets) και β) παντοπωλείου.

Τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ». Στον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ25 εκ. με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου, επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται «ΓΕΔΙΦΑ» με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνεται κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών».

Τέλος, σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα πωλούνται τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα"

Συνέντευξη Μοσκοβισί - Τσακαλώτου: Λύση για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση με τους θεσμούς, η οποία πρέπει να είναι βασισμένη σε περισσότερη εμπιστοσύνη.

Για το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε». Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Για το ΔΝΤ είπε πως είναι προς το συμφέρον όλων να συμμετέχει πλήρως το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ζητήματα του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, των κόκκινων δανείων αλλά και της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα όταν ρωτήθηκε για τα εργασιακά και για το εάν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ανησυχούν απάντησε πως «το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά να δημιουργηθεί μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».



Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων αναφέρθηκε με ιδιαίτερα καλά λόγια την πρόοδο της Ελλάδας, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις προοτικές της χώρας, δηλώνοντας αισιόδοξος πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις», τόνισε. Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, μίλησε για σταθεροποίηση των οικονομικών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έρθει η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς και για το ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας. Μάλιστα σημείωσε πως από το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Είναι σημαντικό, είπε, να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην τήρηση των συμφωνηθέντων και να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί και επιθυμία της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά και το οικονομικό επιτελείο. Αναφερόμενος στο περυσινό καλοκαίρι και στις διαπραγματεύσεις που είχε η Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο επίτροπος παρατήρησε ότι «έναν χρόνο πριν κάποιοι μιλούσαν για grexit σήμερα συζητάμε για μια επιτυχία».

Ακόμη υπενθύμισε ότι πάντα η Κομισιόν πίστευε πως η θεςη της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης και απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που υπήρξαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση με τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει στην πραγματικότητα την ιδιοκτησία του προγράμματος. Όπως τόνισε η σχέση με τους θεσμούς θα πρέπει να είναι βασισμένη σε περισσότερη εμπιστοσύνη, καθώς υπάρχει η αντίφαση από τους θεσμούς από τη μία να απαιτούν τη μικροδιαχείριση όλου του προγράμματος και σύγχρονης να ζητούν από την Ελλάδα την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να υπάρχει για την κυβέρνηση σε έναν βαθμό ελευθερία ώστε να μπορεί να πράξει σε ορισμένα ζητήματα και βραχυπροθέσμα, αλλά και αλλαγές που θέλει να φέρει μετά το καλοκαίρι. «Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτήν την καλύτερη σχέση», είπε

Για το θέμα του χρέους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πίστη του πως η Κομισιόν θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει εξέλιξε σε αυτό το θέμα.

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει στο εξής μια ατζέντα πιο αποτελεσματική, με περισσότερη ευελιξία στους πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξουν επενδυτικές ενέσεις.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Μοσκοβισί - Τσακαλώτου: Λύση για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου"

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Διπλά ατυχής η δήλωση του υπουργού για την έκδοση των τούρκων στρατιωτικών

Σε επίσημη τοποθέτηση προχώρησε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, σύμφωνα με τις οποίες το επιχείρημα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη είναι πολύ ισχυρό.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρει:

«Προβληματισμό, οπωσδήποτε, προκαλούν τόσον η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας υπέρ της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο (καθώς –κατ’ αυτόν– παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας), όσον, επίσης, και τα αναφερόμενα στο σημερινό τύπο περί διαδικασίας έκδοσης “fast track”, την οποία επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στους συλληφθέντες.

Η υπουργική δήλωση είναι διττώς ατυχής: το αν όντως είναι ισχυρό το τουρκικό αίτημα έκδοσης, θα κριθεί αφού πρώτα αυτό περιέλθει επισήμως στις ελληνικές δικαστικές αρχές διά της διπλωματικής οδού (γεγονός που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί), καθώς τότε και μόνο θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της νομικής βάσης πάνω στην οποία στηρίζεται. Σε κάθε δε περίπτωση, η βασιμότητα ενός τέτοιου αιτήματος δεν θα κριθεί από την εκτελεστική εξουσία αλλά αποκλειστικά και μόνον από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός των νομίμων προθεσμιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιφυλάσσει η Τουρκία για τους πολίτες της. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον άκομψο –για να μην πω επικίνδυνο– να προκαταλαμβάνεται –αν όχι να προαναγγέλλεται– από υπουργικά χείλη η όποια δικαστική κρίση.

Για τους αυτούς ακριβώς λόγους θέλω να πιστεύω ότι η δήλωση του Ταγίπ Ενρντογάν ότι τάχα “ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι μέσα σε 15 ημέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες” δεν απηχεί την πραγματικότητα, γι’ αυτό άλλωστε και δεν επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδάλλως, οποιαδήποτε δημόσια διακήρυξη περί τήρησης όλων των εγγυήσεων που απορρέουν από το εσωτερικό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως προσχηματική και αυτοαναιρούμενη».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Διπλά ατυχής η δήλωση του υπουργού για την έκδοση των τούρκων στρατιωτικών "

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Είναι καιρός για σταθερότητα, εφαρμογή συμφωνηθέντων, επενδύσεις

Την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και «μια αίσθηση ασφαλείας» υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφτηκε την Δευτέρα την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «έχει φύγει το θέμα του Grexit από το τραπέζι». Υπογράμμισε ότι δεν μιλά πλέον κανείς περί grexit, αλλά ότι «μιλάμε για επιτυχία και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση η Κομισιόν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την δεύτερη αξιολόγηση.

Η στήριξη, βέβαια, φαίνεται πως έρχεται σε αντάλλαγμα την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι πρέπει να διευθετηθούν κάποια προαπαιτούμενα και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι ώρα για επενδύσεις και σταθερότητα και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει το πρόγραμμα δίκη της ιδιοκτησία, ενώ όσον αφορά με τις επενδύσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν σημαντικό το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει  ότι είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα ήδη φέρνει αποτελέσματα. 

«Ήρθα σαν φίλος», δήλωσε ο Επίτροπος. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, ότι ήρθε εδώ ως φίλος και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο ίδιος, «θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη». Επίσης είπε πως το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Σημείωσε πως όταν κοιτάζει τα στοιχεία βλέπει ότι «ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει». Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.





Σημειώνεται ότι ο κ. Μοσκοβισί θα έχει στη συνέχεια γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στις 15.15, οι κ. Μοσκοβισί και Τσακαλώτος θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Aθήνα. 

Το πρόγραμμα του Επιτρόπου θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Είναι καιρός για σταθερότητα, εφαρμογή συμφωνηθέντων, επενδύσεις"

ΣΥΡΙΖΑ: «53» κατά Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Λίγες ημέρες μετά την επιμονή του κ. Αλέξη Τσίπρα στην υποστήριξη της πρότασης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, στην προ ημερών συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, η κίνηση των "53+", η ισχυρή εσωκομματική ομαδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια παρέμβασή της μέσω άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της commonality.gr, υπό τον εύγλωτο τίτλο «Αντε πάλι με τον Πρόεδρο», ασκεί κριτική στην άποψη αυτή, στην απουσία εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Οι "53" αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους κατά της χορήγησης αυξημένων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με επίκεντρο τη θέση ότι με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένας ανεξέλεγκτος πόλος εξουσίας. Ως αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό έναντι ενδεχόμενης αυθαιρεσίας από την πλευρά του εκάστοτε πρωθυπουργου, προκρίνουν το εκλεγμένο με απλή αναλογική κοινοβούλιο, στο οποίο ο σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων είναι μονόδρομος και, ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός δεν είναι τόσο ισχυρός. 

Παρατηρούν, ότι το ισχύον Σύνταγμα, που δίνει τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό, κρατάει δύο αποκλειστικά για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δηλαδή για τα κόμματα: την πρόταση υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Και με σαφή επικριτική διάθεση διαπιστώνουν ότι αυτό ουδέποτε τηρήθηκε, ούτε και από την κυβέρνηση της Αριστεράς, διατυπώνοντας με αυτό τον τρόπο κριτική και για την επιλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για τις διαδικασίες που ο κ. Τσίπρας έχει δρομολογήσει για την συνταγματική αναθεώρηση.
Ολόκληρο το κεόμενο των «53»
«Άντε πάλι με τον Πρόεδρο!
Η φράση: να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή το θέλει ο λαός, είναι λαϊκισμός. Και μάλιστα όχι λαϊκισμός όπως τον εννοούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που αποκαλούν λαϊκισμό το αίτημα για δωρεάν Παιδεία και φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή να πληρώνουν πολλά οι πλούσιοι και λίγα οι φτωχοί. Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες, το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει.
Αυτό το αίσθημα είναι ψευδές είτε έχει είτε δεν έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυξημένες αρμοδιότητες. Αν δεν έχει αρμοδιότητες, το αίσθημα είναι ψευδές, γιατί τι νόημα έχει η φασαρία της απευθείας εκλογής ενός τελετάρχη – αυτή είναι σήμερα η θέση του Προέδρου: προσέχει να ορίζεται πρωθυπουργός αυτός που λέει το Σύνταγμα ότι πρέπει να οριστεί και με τη διαδικασία που λέει το Σύνταγμα, και υπογράφει ό,τι του δίνει η κυβέρνηση να υπογράψει. Άλλωστε, η απευθείας εκλογή του Προέδρου σημαίνει προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, που θα είναι πολιτική – όπως το είδαμε πρόσφατα (και θα το ξαναδούμε) στην Αυστρία. Εάν πάλι ο Πρόεδρος έχει αυξημένες αρμοδιότητες, τότε ο λαός ψηφίζει κάποιον, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι ανεξέλεγκτος στην άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, δηλαδή ο λαός την έχει πατήσει.
Για παράδειγμα, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός υπέγραψε τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου με τους δανειστές, ο έλεγχος που του ασκήθηκε ήταν επώδυνος: με την υπερψήφιση της συμφωνίας από την αντιπολίτευση και την άρνηση ψήφου από σημαντικό μέρος των βουλευτών της συμπολίτευσης του τέθηκε το, εξόχως πολιτικό, δίλημμα είτε να συμπορευτεί με τα κόμματα του παλιού καθεστώτος, είτε να παραιτηθεί. Με αυτό τον τρόπο ο λαός, διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, άσκησε έλεγχο στην κυβέρνηση. Αν, αντίθετα, ένας άμεσα εκλεγμένος Πρόεδρος ασκήσει πολιτική είτε με διαγγέλματα, είτε με παύση της κυβέρνησης, είτε με σύγκληση υπουργικού συμβουλίου με δική του ημερήσια διάταξη, είτε αρνούμενος να ορίσει πρωθυπουργό που δεν είναι της αρεσκείας του, είτε διαλύοντας τη Βουλή επειδή (κατά την ανεξέλεγκτη κρίση του) βρίσκεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει και, στην έσχατη περίπτωση, να τον αναγκάσει σε παραίτηση.
Τα παραδείγματα προεδρικών πολιτικών παρεμβάσεων της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι τυχαία: είναι οι αρμοδιότητες που συνήθως έχουν ισχυροί Πρόεδροι της Δημοκρατίας, π.χ. στην Πορτογαλία και στην Αυστρία. Και δεν χρειάζεται καν να ασκήσει ο ισχυρός Πρόεδρος αυτές του τις αρμοδιότητες. Αρκεί να τις έχει: στην Ελλάδα, μεταξύ 1981 και 1985, ο τότε πρωθυπουργός βρισκόταν σε μια ανεκδήλωτη ομηρία: ο ισχυρός Πρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μπορούσε, εάν είχε σοβαρές ενστάσεις, ας πούμε με την εξωτερική ή την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να παρέμβει. Αυτό άλλαξε με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, με την οποία εξαλείφθηκε μια πιθανή εστία πολιτικών κρίσεων.
Ακριβώς επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1974 είχε αυξημένες αρμοδιότητες, η εκλογή του ορίστηκε να είναι πολιτική: είτε με συναίνεση των κομμάτων της Βουλής και αυξημένη πλειοψηφία, είτε, αν η συναίνεση δεν υπήρχε, από φρεσκοεκλεγμένη Βουλή, δηλαδή με ερώτηση που απευθυνόταν στον λαό. Αυτό, πράγματι, με τις σημερινές τυπικές αρμοδιότητες του Προέδρου, δεν χρειάζεται.
Μα, θα πει κανείς, δεν χρειάζεται ένα αντίβαρο στη μεγάλη εξουσία του πρωθυπουργού; Δεν χρειάζεται μια δεύτερη ισχυρή γνώμη; Μα υπάρχει αυτό το αντίβαρο: είναι η Βουλή, που εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής και, επομένως, σχηματίζει συμμαχικές κυβερνήσεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός δεν είναι τόσο ισχυρός, γιατί πρέπει να συνεννοηθεί με τους συμμάχους στην κυβέρνηση συνεργασίας της οποίας ηγείται. Άλλωστε, οι συνταγματικές ρυθμίσεις που δίνουν τέτοια θηριώδη δύναμη στον πρωθυπουργό ούτε τη δημοκρατία υπηρετούν, ούτε την αποτελεσματικότητα ενισχύουν. Αυτό μας το δείχνει η εμπειρία της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες και εξηγείται λογικά: η ενός ανδρός (ή μιας γυναικός) αρχή δεν είναι αναγκασμένη να υπολογίζει άλλες γνώμες, παρεκτός αν η περιφρόνηση άλλων γνωμών αποδυναμώνει τη θέση του αρχηγού. Χρειάζεται, λοιπόν, να σκεφτούμε πώς η μεγάλη εξουσία του πρωθυπουργού μπορεί να μετριαστεί με την ενίσχυση της συλλογικότητας του υπουργικού συμβουλίου, στη σύνθεση του οποίου θα μπορούσε να παρεμβαίνει η Βουλή. Και πώς η μεγάλη εξουσία της κυβέρνησης μπορεί να μετριαστεί με την αναμόρφωση της Βουλής σε εργαζόμενο και κυβερνών σώμα, ενισχυμένο, μάλιστα, με μία πολύ σοβαρή αρμοδιότητα την οποία στην Ελλάδα πάντοτε πρότεινε η Αριστερά: την αποκλειστική αρμοδιότητα να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.
Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που δίνει τόσο ισχυρές εξουσίες στον πρωθυπουργό, κρατάει δύο αρμοδιότητες που τις δίνει αποκλειστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή στα κόμματα. Είναι η πρόταση υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ποτέ αυτές οι διατάξεις του Συντάγματος δεν έγιναν σεβαστές, δυστυχώς ούτε από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα μου πεις: μα οι πρωθυπουργοί, που κάνουν αυτές τις προτάσεις, είναι πρόεδροι των κομμάτων τους. Ναι, αλλά τα ίδια τα κόμματα, οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες και τα ηγετικά τους όργανα, δεν θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν συζητήσει και να έχουν αποφασίσει; Και αν στην περίπτωση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θέλεις να βγουν τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων στις ρούγες, για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν ισχύει το ίδιο. Και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας, υπήρξε έστω και κατ’ ελάχιστον σχετική συζήτηση που να επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει με ζέση, αν και με σαθρά επιχειρήματα, την αλλαγή του πολιτεύματος;
Commonality»
tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: «53» κατά Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας"

Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Το «ναι» στην θανατική ποινή θα σημαίνει «όχι» στην ΕΕ

«Άρρηκτη» χαρακτήρισε τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά το πρωινό εργασίας με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και του ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς στο πρωινό ήταν η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα, η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία παγκοσμίως, η επόμενη ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, η ειρήνευση στη Συρία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέεουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά την διαφύλαξη της ειρήνης και τον αγώνα κατά του φασισμού, σημείωσε πως το μήνυμα που φέρνει σήμερα είναι ότι "η εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι και θα είναι δυνατή, διαρκής και άρρηκτη". Συμπλήρωσε πως τα "συμφέροντα" των δύο εταίρων είναι κοινά, όπως και οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η συνεργασία τους, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι απόλυτα προσηλωμένες στην εν λόγω συνεργασία και προτείνοντας μάλιστα πιο "τακτικές" συναντήσεις.

Έγιναν πολλές συλλήψεις πολύ γρήγορα στη Τουρκία
Ο Τζον Κέρι δήλωσε πως στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά παράλληλα τόνισε πως πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα και η δημοκρατική διαδικασία, ως προς την επόμενη ημέρα. Ρίχνοντας καρφιά στην κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τζον Κέρι παρατήρησε πως «έγιναν πολλές συλλήψεις πολύ γρήγορα στην Τουρκία» και πρέπει τώρα ΕΕ και ΗΠΑ να εξετάσουν πολύ προσεκτικά το τι συμβαίνει στην Τουρκία και να αποτρέψουν μια πιθανή οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας.

Αναφορικά με τον Ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πρώην συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μένει στην Πεννσυλβάνια των ΗΠΑ και κατηγορείται από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το δημοψήφισμα, ο Τζον Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κάποιο επίσημο αίτημα για την έκδοση του στη Τουρκία. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία στην οποία δεν στεκόμαστε εμείς εμπόδιο, πρέπει όμως να μας στείλουν και ικανά στοιχεία» ολοκλήρωσε ο Τζον Κέρι.

Καμία χώρα με θανατική ποινή μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ
Από τη πλευρά της, η Φεντερίκα Μοργκερίνι τόνισε πως η ΕΕ ήταν η πρώτη που υπογράμμισε την σημασία διατήρησης των δημοκρατικών δομών και καταδίκασε το πραξικόπημα, αλλά και πως πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά το κράτος δικαίου της Τουρκίας και η συνταγματική της αρχή, ασκώντας ουσιαστικά κριτική για την αντίδραση του Πρωθυπουργού Ερντογάν την επόμενη ημέρα.

Κάθετη ήταν όμως σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την θανατική ποινή στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό μια χώρα με τη θανατική ποινή να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», συμπληρώνοντας επίσης πως καθώς η Τουρκία ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (στο οποίο μετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο της ΕΕ) είναι υποχρεωμένη βάση συμβάσεων να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή κάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά με το Brexit, ο Αμερικάνος Υπουργός ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του πρωινού από τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζονσον, τονίζοντας πως η Μεγάλη Βρετανία θέλει να παραμείνει ένας «παράγοντας-κλειδί» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. «Αν και υπάρχει αβεβαιότητα λόγο των διαπραγματεύσεων, αυτό που έλαβα σήμερα ήταν μια αίσθηση δέσμευσης και μια σιγουριά ως προς την συνεργασία μας», είπε ο Τζον Κέρι.

Τρομοκρατία: Kλειδί η Συρία
Αναφερόμενοι στο μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας, Τζον Κέρι και Φεντερίκα Μοργκερίνιο αναφέρθηκαν στην ανάγκη περισσότερης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της και ιδιαίτερα την σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την Συρία. «Έχουμε κληθεί πολλές φορές να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και παρά την επίθεση στη Νίκαια κάνουμε πρόοδο, που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο στη Ουάσιγκτον», είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Οι υπουργοί εξέτασαν την κατάσταση στη Συρία και τη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους, και ενημερώθηκαν από τον Αμερικάνο ομόλογο τους έπειτα από την επίσκεψη του στη Μόσχα. Στόχος τους είναι η αποκοπή της παράνομης χρηματοδότησης τους, η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αρχηγία του και η μείωση του προσηλυτισμού νέων μαχητών. Στη μάχη αυτή ο Τζον Κέρι τόνισε πως «γίνεται πρόοδος» και τέλος πως οι Υπουργοί επανέλαβαν την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση της Λιβύης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Το «ναι» στην θανατική ποινή θα σημαίνει «όχι» στην ΕΕ"

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Δάσος Σέιχ-Σου

Απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους Σειχ-Σου, που περικλείεται από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων - Ασβεστοχωρίου - Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Πανοράματος - Χορτιάτη εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Η απόφαση εκδόθηκε με βάση το δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ και τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις 6.30 το πρωί της Τρίτης.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ορίζονται δεκατέσσερα σημεία ελέγχου από την αστυνομία και την πυροσβεστική, ενώ οι δήμοι της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης που έχουν δασικές εκτάσεις στα όρια ευθύνης τους καλούνται να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Δάσος Σέιχ-Σου"

Η Ευρώπη ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν

Το πρωινό εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου, είναι στην πραγματικότητα μια σύσκεψη κρίσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ήδη μια τεράστια επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο εσωτερικό του στρατού και της δικαιοσύνης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση, με παρόντα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο πρωταρχικός ρόλος της Τουρκίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών της Συρίας και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οσο για το μεταναστευτικό ζήτημα, οι ΥΠΕΞ θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο με την Αγκυρα.

Μοργκερίνι: Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, προειδοποίησε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

“Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία,” δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της σε διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

“Δηλώνουμε σήμερα ότι η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό,” δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.

Μπόρις Τζόνσον: Φεύγουμε από την ΕΕ, όχι από την Ευρώπη

Τη πεποίθησή του πως η Μεγάλη Βρετανία δεν θα απολέσει τον «ηγετικό ρόλο της στην Ευρώπη» εξέφρασε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Προσερχόμενος στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το μήνυμα που θα στείλει στους συνάδελφους τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι πως θα σεβαστεί τη κρίση του Βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει πως θα φύγουμε από την Ευρώπη ή θα απωλέσουμε τον ηγετικό μας ρόλο».

Σημαντικό είναι επίσης πως την Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρώπης θα παρακολουθήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Κέρυ.

Για το θέμα της τρομοκρατίας και της Τουρκίας συζήτησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατά το χθεσινό δείπνο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου, ο οποίος τελικά δείπνησε μόνος του με την Φεντερίκα Μορκγκερίνι λόγω αλλεπάλληλων ακυρώσεων από τους άλλους ΥΠΕΞ. Αναφερόμενος στα δύο φλέγοντα θέματα τέλος ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε τα εξής:

«Εάν εξετάσουμε τα τραγικά συμβάντα στη Νίκαια, και την Τουρκία θα δούμε πως υπάρχει ανάγκη να δουλέψουμε από κοινού. Η Νίκαια σημαίνει πως πρέπει να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η Τουρκία έχουμε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία, συνεπώς χρειαζόμαστε μετριοπάθεια από όλες τις πλευρές».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν"

Η απόφαση για το Noor One: Ενοχοι οι 15 από τους 30 κατηγορούμενους

Την ενοχή 15 από τους 30 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο για την υπόθεση του πλοίου Νoor 1 αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο εντοπίστηκε στην Ελλάδα να μεταφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει ποτέ κατασχεθεί πριν από περίπου δύο χρόνια.

Μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν είναι ο εφοπλιστής Ε. Γιαννουλάκης και οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπουρδούβαλης και Αιμίλιος Κοτσώνης. Κατά περίπτωση, τα αδικήματα που τους αποδίδονται είναι ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Για 15 άτομα το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής τους, ενώ για 2 ακόμη εμπλεκόμενους το δικαστήριο έπαυσε την ποινική τους δίωξη λόγω θανάτου.

Το Noor One εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα από άνδρες της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Το... εμπόρευμα φορτώθηκε ανοιχτά του Ομάν με προορισμό την Ελλάδα, και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Πεντακόσια πενήντα κιλά ηρωίνης μεταφέρθηκαν αρχικά με αυτοκίνητα από το πλοίο σε έπαυλη στη Φιλοθέη. Τα υπόλοιπα 1.550 κιλά ηρωίνης κατέληξαν σε δύο αποθήκες στο Κορωπί.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απόφαση για το Noor One: Ενοχοι οι 15 από τους 30 κατηγορούμενους "

Κανονινά από την Τρίτη τα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό

Αναστέλλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγείλει από την Τρίτη ως και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, μετά από συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Έτσι κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο τα δρομολόγια σε όλον τον σιδηροδρομικό άξονα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Επίσης κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο και τα δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών.
Τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επανακαθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Παρασκευή, περιμένοντας απαντήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της ΣΣΕ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονινά από την Τρίτη τα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news