facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

«Κόφτη» 50% στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης βάζει η κυβέρνηση

«Κόφτη»50% στην ανάληψη μετρητών βάζε η κυβέρνηση στο εγγυημένο εισόδημα που θα καταβάλλει πιλοτικά σε φτωχά νοικοκυριά 30 δήμων της χώρας από τις 14 Ιουλίου με διάρκεια ενός εξαμήνου, ενώ από 1ης/1/2017 η εφαρμογή του μέτρου θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα όπως προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Τα κριτήρια για το εγγυημένο εισόδημα (ή το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως μετονομάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι παραπλήσια με αυτά που είχαν ισχύσει όταν πρωτοεφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2013, με τη διαφορά ότι οι δικαιούχοι που θα το πάρουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 υποχρεώνονται να ξοδέψουν το 50% μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το πάρουν σε μετρητά.

Στην ουσία μπαίνει κόφτης στο 50% του επιδόματος, εφόσον το συνολικό ποσό είναι, όπως αναφέρεται στη νέα υπουργική απόφαση, ίσο ή μεγαλύτερο των 100 ευρώ.

Πρακτικά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μια οικογένεια που θα πάρει 2.000 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνον τα 1.000 για τις δικές της ανάγκες σε αγορά αγαθών και άλλες υποχρεώσεις, ενώ τα άλλα 1.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να τα ξοδέψει σε είδη ή υπηρεσίες που θα δέχονται πληρωμή μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας την οποία είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι διαθέτουν και θα πρέπει να την αποκτήσουν (δωρεάν) από την τράπεζα που θα δηλώσουν για να εισπράξουν το ποσό του επιδόματος.

Τα ποσά

Το επίδομα ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με ένα άτομο και με μηδενικό εισόδημα και αυξάνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη ως εξής:

* κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και
* κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και με μηδενικό εισόδημα το εξάμηνο που προηγείται της καταβολής του επιδόματος δικαιούται εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης 400 ευρώ το μήνα (200 η βασική παροχή για τον δικαιούχο, 100 για τη σύζυγο και από 50 ευρώ για τα δύο ανήλικα παιδιά).

Οικογένεια με τρεις ενήλικες και δύο ανήλικα θα πάρει 500 ευρώ το μήνα (200+100+100+50+50=500).

Όσοι έχουν εισόδημα που είναι μικρότερο από το επίδομα που δικαιούνται θα παίρνουν τη διαφορά.

Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια που δικαιούται 400 ευρώ το μήνα, άρα 2.400 ευρώ στο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016, αλλά είχε στο πρώτο εξάμηνο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα λάβει τη διαφορά των 400 ευρώ. Αν το εισόδημά της ήταν 1.500 ευρώ, θα πάρει τη διαφορά μέχρι τα 2.400 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ.

Όσοι έχουν εισόδημα που υπερβαίνει το επίδομα μένουν εκτός ενίσχυσης.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόφτη» 50% στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης βάζει η κυβέρνηση"

«Σαφάρι» των εφοριακών στον Ωρωπό: Στο 100% η παραβατικότητα

Χαρακτηριστική της εικόνας που επικρατεί σε αρκετές τουριστικές περιοχές ήταν αυτή που αντίκρισαν την Κυριακή οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που πραγματοποίησαν «έφοδο» σε επιχειρήσεις παντός είδους στον Ωρωπό.

Όπως είπαν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, η παραβατικότητα ήταν της τάξης του 100%.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιχειρηματίας ο οποίος εντοπίστηκε να μην έχει κόψει απόδειξη αξίας 400 ευρώ σε εστιατόριο.



Οι ελεγκτές, βέβαια, παραδέχθηκαν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο συμβολικά.

Απέδωσαν, δε, την παραβατικότητα αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στην αύξηση της τουριστικής κίνησης το τελευταίο δίαστημα.



«Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις να κόβουν αποδείξεις. Ο ρόλος μας δεν είναι τιμωρητικός αλλά θέλουμε να συμμορφώσουμε τις επιχειρήσεις για να μειώσουμε την παραβατικη συμπεριφορά» κατέληξε μια από τους ελεγκτές της ΥΔΔΕ.



Το πάρτι της φοροδιαφυγής κατά την τουριστική σεζόν έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει εκπονησει σχέδιο έκτακτης ανάγκης με μέτρα όπως μεταφορά ελεγκτών στα νησιά, επιβολή διοικητικών ποινών («λουκέτα» τριάντα ημερών) σε όποιους συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά να μην κόβουν απόδειξη, αλλά και κατάρτιση «μαύρης λίστας» με τις επιχειρήσεις που δηλώνουν πολύ λιγότερα από όσα διαπιστώθηκε πως εισπράττουν κατά τις επισκέψεις των ελεγκτών στην περιοχή τους.














protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαφάρι» των εφοριακών στον Ωρωπό: Στο 100% η παραβατικότητα"

ΠΟΜΙΔΑ: Πλήγμα στην εκτός σχεδίου δόμηση

Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, με ακατάληπτη και «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, εως σήμερα, με βάση τις παραγράφους 11 α και β του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.

Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Πρακτικά,δηλαδή, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη τη χώρα σε απλά... χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα! Αλλά πρόκειται επίσης και για έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση! Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει πως ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες της επαρχίας που ενημερώθηκαν για την απίστευτη αυτή εξέλιξη. Για το θέμα αυτό ο δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δήλωσε στην ιστοσελίδα neakriti.gr ότι «πρόκειται για μια αιφνιδιαστική από το πουθενά εξέλιξη, που φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Εγώ το πληροφορήθηκα από τα Χανιά, όπου υπάρχει ξεσηκωμός, διότι εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα. Μιλάμε ευθέως για αιφνιδιαστική μετατροπή των οικοπέδων σε χωράφια. Με το συγκεκριμένο άρθρο, που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και κατατέθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση, καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη».

Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ' όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο. Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμηση σε αυτά τα ακίνητα. Άρα πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία. Όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και από κοινωνικής άποψης, και θα πρέπει να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς, πρωτίστως το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο», πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου.

H επίμαχη διάταξη

Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου περί ενεργειακών επιθεωρητών κλπ. που συζητείται στη Βουλή και που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρονται απλά, αλλά ακατανόητα για τους απλούς πολίτες τα εξής:
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται.

Υπάρχουσα διάταξη:

11. α)Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.

β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Πλήγμα στην εκτός σχεδίου δόμηση"

Τρίωρη στάση εργασίας από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι τη Δευτέρα, απαντά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα πλάνα της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ, κάνει λόγο για διπλή γλώσσα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί «εν κρυπτώ» να επιβάλλει όσα θέλουν οι δανειστές.

«Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, θέλοντας να περάσει «εν κρυπτώ», όσα της επιβάλλουν οι δανειστές και οι δήθεν αλληλέγγυοι εταίροι μας. Το τεχνικό μνημόνιο που αποκαλύφθηκε δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για την εκθεμελίωση του Ομίλου ΔΕΗ. Ουσιαστικά , οι δανειστές απαιτούν και η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ από την πίσω πόρτα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρη στάση εργασίας από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ"

Στον εισαγγελέα πάνω από 1.000 δικογραφίες φορολογούμενων από τη λίστα Μπόργιανς

Πάνω από 1.000 δικογραφίες που αφορούν φορολογούμενους της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσουν τις διαδικασίες για τον περαιτέρω έλεγχο των περιπτώσεων αυτών.

Η ταυτοποίηση των φορολογούμενων που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογούμενων από τους 10.500 που περιλαμβάνονται συνολικά στη λίστα που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντίσελντορφ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στο πλαίσιο της συνεργίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα πάνω από 1.000 δικογραφίες φορολογούμενων από τη λίστα Μπόργιανς"

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στη Λέρο -Μετανάστες επιτέθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή

Τεταμένο είναι το κλίμα στη Λέρο, με τους πρόσφυγες να επιτίθενται στον αστυνομικό διευθυντή, που βρέθηκε το Σάββατο στο νησί.

Το πρωί του Σαββάτου συγκεκριμένα περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνται στο hotspot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Λακκί.

Λίγο αργότερα, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης . Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.


Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη του Λακκίου.

Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες, ώστε να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Πριν προλάβει, ωστόσο, να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ολιγομελή ομάδα μεταναστών με αποτέλεσμα να εμπλακούν στα επεισόδια και κάτοικοι του νησιού.

Οι άνδρες των ΜΑΤ κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη και οι μετανάστες οδηγηθήκαν στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις των Λέπιδων.

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.



iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στη Λέρο -Μετανάστες επιτέθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή "

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό να γίνονται καθηγητές, μη πανεπιστημιακοί γιατροί

Αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, με την οποία είχαν τη δυνατότητα μη πανεπιστημιακοί να παίρνουν τον τίτλο του καθηγητή.

Το θέμα κρίθηκε μετά την προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο συλλόγων καθηγητών ΑΕΙ, της ιατρικής, και άλλων σχολών που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Υ10α/Γ.Ποικ. 42832/2012 απόφασης των υπουργών Υγείας και Παιδείας για την «απονομή τίτλου κλινικού καθηγητή σε ιατρούς του ΕΣΥ με βαθμό συντονιστή διευθυντή».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις της εν λόγω υπουργική απόφασης που αφορούν «το θεσμό του κλινικού καθηγητή προσκρούουν στο Σύνταγμα και ειδικότερα στις αρχές της Ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ που κατοχυρώνονται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος όσο και προς τις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και σταδιοδρομίας εκάστου κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας, εφόσον με την εισαγωγή του θεσμού αυτού το εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο των Ιατρικών Σχολών επιτελείται πλέον από πρόσωπα που παρουσιάζουν ανομοιογένεια από άποψη προσόντων, καθηκόντων και ευθύνης».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματικό να γίνονται καθηγητές, μη πανεπιστημιακοί γιατροί "

Σκορπιός - Σκορπίδι μόνο για...γαλαζοαίματους

Η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται στη Λευκάδα, έναν χρόνο μετά το περσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την προνομιακή μεταχείριση του Ρώσου κροίσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από το Λιμενικό Σώμα («Αγόρασε τη γη, του χαρίζουν το ύδωρ», 27/06/2015).

Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού φαίνεται ότι για άλλη μια φορά απαίτησε -και πήρε- ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς με εντολή των αρμόδιων αρχών απαγορεύεται ο διάπλους μεταξύ των νησιών Σκορπιός και Σκορπίδι από πάσης φύσεως τουριστικά, αλιευτικά ή σκάφη αναψυχής έως τον Οκτώβριο.

Πέρυσι, ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Δρίτσας δήλωνε στην «Εφ.Συν.» ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευτεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή» και πως θα προχωρούσε σε σχετική ρύθμιση που θα εξυπηρετούσε ταυτόχρονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά θα διευθετούσε και τα ζητήματα ασφαλείας.

Φαίνεται όμως πως η σχετική ρύθμιση είχε ημερομηνία λήξης, καθώς σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου, ο διάπλους απαγορευόταν εκ νέου, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Μάλιστα στο ΦΕΚ προβλεπόταν και ένα ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην περιοχή και κυρίως στους κατοίκους του Μεγανησίου, οι οποίοι ζουν από την αλιεία αλλά και από τις τουριστικές περιηγήσεις, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να κηρυχθεί η απόφαση αυτή παράνομη και αντισυνταγματική.

Ο υπουργός

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και πάλι με τον κ. Δρίτσα, ο οποίος ήταν ενήμερος για τις αντιδράσεις και μας είπε ότι θα προωθηθεί εκ νέου ρύθμιση ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ωστόσο, απορίας άξιον είναι πώς το συγκεκριμένο θέμα έρχεται και ξανάρχεται κάθε χρόνο, δίχως να έχει βρεθεί έως τώρα μια φόρμουλα για την οριστική επίλυσή του.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 που πρωτοήρθε η οικογένεια Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό υπήρξαν περιορισμοί για λίγες μόνο μέρες, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που έκανε η κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου.

Από την επόμενη χρονιά άρχισαν τα προβλήματα της διέλευσης για λόγους ασφαλείας. Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν υπήρχε καμία απαγόρευση, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέπτονταν τις ακτές του Σκορπιού για μπάνιο.

Είναι προφανές μάλλον ότι εκείνη η εποχή και η συγκεκριμένη διασημότητα ουδεμία σχέση έχουν με τις σημερινές απαιτήσεις του κ. Ριμπολόβλεφ που τόσο πρόθυμα σπεύδει να ικανοποιήσει το κράτος.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκορπιός - Σκορπίδι μόνο για...γαλαζοαίματους"

«Το κείμενο για τα εργασιακά δεν απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση»

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, διαψεύδει ότι το κείμενο για τα εργασιακά απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:

Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν.


Διαβάστε Περισσότερα » "«Το κείμενο για τα εργασιακά δεν απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση»"

Σεισμός από τις νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για στρατό στους δρόμους

Οι νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το plan X και την εμπλοκή του στρατού για την τήρηση της τάξης στην Ελλάδα, προκαλούν έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Ο συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας στην Καθημερινή, παραδέχθηκε ότι είχε βαθύτατες ανησυχίες ως προς την εμπλοκή του στρατού, σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και πως η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα.
«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Αμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.
Οι νέες αποκαλύψεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας και βασικού συντάκτη του Plan X για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Ο Γ. Κουμουτσάκος έσπευσε να τονίσει πως για πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, κυβέρνηση σκέφτηκε να βγάλει στρατό στους δρόμους.
Οι νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ
«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», είπε στην Καθημερινή ο καθηγητής, που δήλωσε επίσης ότι δεν λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το Plan X. Οταν ερωτήθηκε γιατί, απάντησε «Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τις αποφάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης».
Ο κ. Γκαλμπρεϊθ ολοκλήρωσε την μελέτη του περί Grexit στις αρχές Μαΐου του 2015, οπότε και παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη το πόρισμά του. «Εξ όσων γνωρίζω, το πόρισμα εκείνο ήταν το τέλος της άσκησης. Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και δεν έλαβα γνώση για το περιεχόμενο περαιτέρω συζητήσεων επί του θέματος», δήλωσε.
Πάντως ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα – κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του.
ΝΔ: Ωρα για εξεταστική
Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση, η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου σχολίασε τις νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το περίφημο «plan X» που σχεδίαζαν με τον Γ. Βαρουφάκη, κατόπιν εντολής Τσίπρα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, για σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «plan Χ» κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή», τόνισε: «Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις».
Επεσήμανε δε πως οι αποκαλύψεις αυτές «επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε».
Ο Γ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ’’δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’’ που ‘’διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’’.
«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους. Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός από τις νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για στρατό στους δρόμους "

Εισπρακτικές στο εδώλιο

Εξηγήσεις στον εισαγγελέα καλούνται να δώσουν οι επικεφαλής 60 εισπρακτικών εταιρειών για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ήδη το κατώφλι του εισαγγελέα έχουν περάσει 30 στελέχη εισπρακτικών εταιρειών και σύντομα αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις άλλα τόσα.

Ο εισαγγελέας Γ. Πέτρος παράλληλα βάζει στο «μικροσκόπιο» 10 δικηγορικές εταιρείες οι οποίες εισήλθαν στο «παιχνίδι» των οχλήσεων πολιτών με μεθόδους που φέρονται να μη συνάδουν με το λειτούργημα της δικηγορίας.

Οι αρμόδιες Αρχές προτίθενται μάλιστα, όπως αναφέρει το «Έθνος», να διερευνήσουν τυχόν εμπλοκή και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και τραπεζών για την ίδια υπόθεση.

Η έρευνα των εισαγγελικών ερευνών αφορά αδικήματα όπως εκβίαση, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 2, διότι προκύπτει σκοπός οφέλους, παράνομη βία αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Μάλιστα υπάρχουν αρκετές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι εισπρακτικών εταιρειών παρίσταναν τους δικηγόρους προκειμένου να πιέσουν περισσότερο τους οφειλέτες για την καταβολή των ποσών που χρωστούσαν, ενώ σε μία άλλη περίπτωση, στέλεχος εισπρακτικής κατέθεσε διαταγή πληρωμής για χρέος, χωρίς να είναι ο ίδιος δικηγόρος!

Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι των εισπρακτικών δεν τηρούν τον νόμο που προβλέπει ότι οι εταιρείες ξεκινούν τις οχλήσεις 10 ημέρες από τη στιγμή που η απαίτηση καθίσταται ληξιπρόθεσμη και συγκεκριμένες ώρες (σ.σ. 9 το πρωί έως 8 το βράδυ).

Η Δικαιοσύνη για πρώτη φορά κινείται μαζικά κατά των εισπρακτικών εταιρειών καθώς μέχρι πρότινος είχαν καταγγελθεί μεμονωμένα περιστατικά. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας δόθηκε μετά τον εντοπισμό χρηματικών ποσών που βρέθηκαν σε λογαριασμούς προσώπων τα οποία εμπλέκονται με τις υπό διερεύνηση εισπρακτικές εταιρείες.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισπρακτικές στο εδώλιο"

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις αύριο - Έξι συμβουλές

Αρχίζουν αύριο οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αφού επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε στην αρχική τους τιμή, δίνει έξι συμβουλές προς τους καταναλωτές προκειμένου να κάνουν προσεκτικές επιλογές και να αποφύγουν πιθανές παγίδες. 
Αναλυτικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει: 
1. ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
  • Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Kαταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη.
  • Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31.8.2016, οπότε μπορούμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας.
  • Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα, με δόσεις ή με καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λ.π. σε σχέση με το οικογενειακό μας εισόδημα.
  • Καμία επιβάρυνση δεν επιτρέπεται λόγω της χρήσης συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα.
2. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ
  •  
  • Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λ.π..
  • Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν - κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται ενιαία στις βιτρίνες, τα οποία δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.
  • Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς. Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.
  • Επισκεπτόμαστε, αν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις ή κάνουμε έρευνα αγοράς μέσω του διαδικτύου, για να εντοπίσουμε, εύκολα και γρήγορα, τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν και να ελέγξουμε αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές.
  • Ρωτάμε για την πολιτική του καταστήματος για τυχόν αλλαγές, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Τα καταστήματα έχουν εκ του νόμου υποχρέωση επιστροφής μόνο αν το προϊόν είναι ελαττωματικό.
  • Δεν παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και από τα υπερβολικά ποσοστά εκπτώσεων. Εστιάζουμε στην τελική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας.
3. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • Οι πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές είναι παράνομες. Αποτελούν μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή και, ως εκ τούτου, απαγορεύονται.
  • Το κατάστημα υποχρεούται, σύμφωνα με τον "Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, τις Εκπτώσεις και τις Προωθητικές Ενέργειες", να αναγράφει σε όλα τα πωλούμενα είδη την τιμή πριν, την τιμή μετά την έκπτωση και, προαιρετικά, το ποσοστό της έκπτωσης, στο ίδιο καρτελάκι, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τη σύγκριση. Δεν αρκεί η αναγραφή ενός γενικού ποσοστού έκπτωσης στη βιτρίνα του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφορές.
  • Σε περίπτωση που παρέχονται διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται στη βιτρίνα του καταστήματος το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από ....% έως......%). Εάν οι εκπτώσεις αφορούν λιγότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  • Ειδικά για τα καταστήματα stock ή outlet, πρέπει να αναγράφονται, για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας: η αρχική τιμή, όλες οι ενδιάμεσες τιμές του stock ή του outlet διαγεγραμμένες και, με έντονη γραφή, η τελική τιμή της έκπτωσης.
  • Αν τη μειωμένη τιμή τη δικαιούται συγκεκριμένη μόνο κατηγορία καταναλωτών, π.χ. οι κάτοχοι κάρτας πελάτη του καταστήματος, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς δίπλα από την τιμή.
  • Αν η υψηλή έκπτωση ισχύει μόνο για προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ. μόνο για ρούχα ή παπούτσια συγκεκριμένου μεγέθους ή χρώματος, τότε θα πρέπει αυτό να αναφέρεται σαφώς π.χ. το "προϊόν είναι διαθέσιμο και σε άλλα μεγέθη ή χρώματα αλλά χωρίς έκπτωση".
  • Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν σε περίπτωση ελέγχου, αμέσως ή σε εύλογο χρονικό διάστημα, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
4. ΔΕΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • Οι εκπτώσεις διενεργούνται τέσσερις (4) φορές το χρόνο (τακτικές και ενδιάμεσες) και αφορούν προϊόντα της εποχής (σαιζόν), που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Οι προσφορές μπορούν να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων, και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας.
  • Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.
5. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • Δικαιούμαστε, και κατά τις εκπτώσεις, να ενημερωνόμαστε από τον προμηθευτή για την ποιότητα, την προέλευση και τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και ζητούμε κάθε σχετική πληροφορία, όπως για την πιθανή διάρκεια ζωής του, τη διάρκεια της εμπορικής εγγύησης κ.λ.π.
  • Ζητούμε, εκτός από την απόδειξη, την εγγύηση του προϊόντος (για διαρκή καταναλωτικά αγαθά) και τις οδηγίες χρήσης, οι οποίες πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.
  • Σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή έλλειψης συμφωνημένης ιδιότητας, τα δικαιώματά μας για επισκευή, αντικατάσταση, μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση ισχύουν και στην περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας.
  • Και στις εκπτώσεις ισχύει το δικαίωμα της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερολογιακών ημερών για προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθευθήκαμε εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου), με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
6. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • Για παραπλανητικές πρακτικές και πλασματικές ή ανακριβείς κατά το ποσοστό εκπτώσεις αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης καταναλωτών 1520), η οποία επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. 
  • Για εξωδικαστική επίλυση προβλημάτων από συναλλαγή μας με προμηθευτή που έχει την έδρα του την Ελλάδα μπορούμε να υποβάλουμε αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή».
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις αύριο - Έξι συμβουλές"

Προς νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες μέσα στο καλοκαίρι

Mε κινητοποιήσεις μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στο διάστημα από τις 20 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου, αποφάσισαν να προχωρήσουν στις κατά τόπους περιοχές τους οι συμμετέχοντες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των 68 μπλόκων της Νίκαιας, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Δημήτρης Μόσχος.

Ο κ. Μόσχος είπε, επίσης, ότι στις αρχές Οκτωβρίου η Πανελλαδική Επιτροπή των 68 μπλόκων έχει αποφασίσει να απευθύνει γενικό κάλεσμα στους αγρότες, προκειμένου -σε συνάντηση που αναμένεται να γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας- να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους τρόπους αντίδρασης "στον αφανισμό που επιχειρείται", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ασφαλιστικό, κατασχέσεις, κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές και καθυστέρηση πληρωμής των κοινοτικών πόρων, αποτελούν "ορισμένα μόνο από τα θέματα που μας αναγκάζουν να βγούμε και πάλι στους δρόμους", συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι "οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν,απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του εισοδήματος". Επίσης, αναφέρεται ότι "οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, που ξεκίνησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, στα πρώτα δύο χρόνια ξεπέρασαν το 23% και το τέλος του 2019 θα αγγίξουν το 60%, ενώ το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις-ενισχύσεις θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα".

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες μέσα στο καλοκαίρι"

Νεαρή γυναίκα γέννησε … μόνη της στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας!

Βιαστικό ήταν το μωράκι που έφερε στον κόσμο το μεσημέρι μια νεαρή μητέρα στην Ιεράπετρα, η οποία μεταφέρθηκε λόγω της ταχύτατης εξέλιξης του τοκετού στο νοσοκομείο της πόλης.

Ωστόσο, στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ιεράπετρας το οποίο ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, δεν υπήρχε μαιευτήρας – γυναικολόγος για να αναλάβει την επίτοκο, αλλά ούτε καν οργανωμένη γυναικολογική κλινική.

Οι μαίες του νοσοκομείου που φρόντισαν τη νεαρή μητέρα διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου για να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο η γυναίκα που είχε φτάσει με πόνους του τοκετού στο τελευταίο στάδιο, αφού κινδύνευε να γεννήσει στο … δρόμο.


Έτσι, η εμπειρία των μαιών και η φύση υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες για να εξελιχθεί ο τοκετός ομαλά και να φέρει στον κόσμο η νεαρή μητέρα το υγιέστατο μωράκι της, μόνη της χωρίς τη συνδρομή εξειδικευμένου γιατρού.

Μετά τον τοκετό, σύμφωνα με το radiolasithi.gr, τόσο η λεχώνα όσο και το μωρό μεταφέρθηκαν για στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λειτουργεί Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεαρή γυναίκα γέννησε … μόνη της στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας!"

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά εισηγούνται οι δανειστές

Ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν σήμερα για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία προαναγγέλλει η τρόικα στα εργασιακά από τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Οι δανειστές ξεδιπλώνουν όλη την ατζέντα των εργασιακών κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα των αμοιβών των εργαζομένων και στην ανάγκη να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς (wage flexibility). Βασικός όρος για να συμβεί αυτό είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, ώστε να έρθουν και επενδύσεις.

Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωσή του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% λόγω της σύνδεσής του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.

Εμμέσως προτείνουν την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, δηλαδή την αφαίρεση μέχρι και του 30% της αμοιβής λόγω της προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό (από 761 ευρώ με τρεις τριετίες στα 586 ευρώ με αφαίρεση της προϋπηρεσίας).

Στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς η αναφορά των δανειστών είναι ότι από το 2017 η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόταση-σοκ κάνουν για τις απολύσεις, προτείνοντας ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η αύξηση του ορίου των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα στο 10%. Ταυτόχρονα και φέρνοντας ως παράδειγμα τα «δαπανηρά», όπως λένε, προγράμματα εθελουσίας εξόδου από τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, θεωρούν σχεδόν προειλημμένη την απόφαση για την κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην έγκριση αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά εισηγούνται οι δανειστές"

Νύχτα έντασης και επεισοδίων στο Πολυτεχνείο

Επεισόδια σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου από τη 1:30 έως τις 4 τα ξημερώματα, με άγνωστα άτομα να επιτίθενται σε διμοιρίες των ΜΑΤ, να καίνε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, οι άγνωστοι αρχικά επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνης.

Απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες που έκαναν χρήση χημικών.

Στη συνέχεια, οι άγνωστοι έκαψαν δύο αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα στην οδό Αβέρωφ, και προκάλεσαν φθορές σε άλλα τρία ΙΧ, σε σηματοδότες, ενώ έκαψαν και κάδους απορριμμάτων.

Δεν έγιναν προσαγωγές, ούτε σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει: «Το κέντρο της Αθήνας, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει γίνει άβατο για πολίτες και αστυνομικούς! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αδιαφορεί για την ασφάλεια όλων. Δεν πάει άλλο! Επιτέλους, ο κ. Τόσκας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα έντασης και επεισοδίων στο Πολυτεχνείο"

Mάρδας: Ποτέ δεν συζητήθηκε η επιστροφή στη δραχμή

Τις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το Plan B της κυβέρνησης σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστηρίζοντας ότι «ποτέ δεν συζητήθηκε η επιστροφή στη δραχμή». «Πολλές τέτοιες προτάσεις ακούγονταν σε επίπεδο ακαδημαϊκό, πανεπιστημιακό αλλά ουδέποτε τέθηκαν επί τάπητος σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί κάτι τέτοιο στο ΚΥΣΟΙΠ και να μην διαρρεύσει. Είχατε ακούσει εσείς ποτέ τέτοιο πράγμα;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Για τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο Δημήτρης Μάδρας είπε πως «δεν λέει ψέματα», αλλά δεν πήρε εντολή από κανέναν για να εκπονήσει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε «επίπεδο εργαστηρίου». «Δεν χρειάζεται να πάρει εντολή και από κανέναν, μπορεί να το κάνει και από μόνος του», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις κινήσεις του συμβούλου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δηλώσεις Μάρδα έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή κοινού άρθρου των Γκαλμπρέιθ - Βαρουφάκη στο οποίο υποστήριζαν πως τα σενάρια επιστροφής σε εθνικό νόμισμα είχαν εκπονηθεί κατ' εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Mάρδας: Ποτέ δεν συζητήθηκε η επιστροφή στη δραχμή"

Φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες ανακοίνωσε η Φωτίου

Τη σύσταση φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες, ως άμεσο επόμενο βήμα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Αυγή", τονίζοντας ότι: "θα εποπτεύεται από το υπουργείο μας, θα "προικοδοτηθεί" με την μικροϊδιοκτησία του Δημοσίου, δηλαδή, με διαμερίσματα διασπαρμένα, και μικρά ακίνητα χαμηλής αξίας, τα οποία παραμένουν κενά και αναξιοποίητα.

Στην πολιτική για τη στέγαση ανήκει βέβαια και η επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που χορηγείται σε περίπου 22.000 νοικοκυριά. Το εθνικό σχέδιο αποσκοπούμε να έχει ολοκληρωθεί και δοθεί για διαβούλευση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο".

Επίσης, η κ. Φωτίου προαναγγέλλει δράσεις για την καλύτερη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα φιλοξενούνται σε ξενώνες υψηλών προδιαγραφών περίπου 350 παιδιά και συμπληρώνει ότι: "έχουμε καθορίσει και τις προδιαγραφές για το επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να συνοδεύει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αυτή είναι μια επιστημονική ομάδα από συνολικά έντεκα ειδικούς για κάθε τριάντα παιδιά."

"Εκείνο που προέχει είναι η προστασία των αδυνάμων", υποστηρίζει η κ. Φωτίου, υπογραμμίζει ότι: "σήμερα, και αυτό είναι συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής του παλαιού καθεστώτος, το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που εμείς στην Αριστερά τις θεωρούμε αυτονόητες" και καταλήγει: "πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε πόρους αλλού. Αντίθετο με τις ιδέες της Αριστεράς θα ήταν να παραιτηθούμε από τη στήριξη των αδυνάμων, επειδή οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες ανακοίνωσε η Φωτίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news