facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Δήμαρχος Μήλου: Ανεπιθύμητοι υπουργοί και βουλευτές που ψήφισαν αύξηση του ΦΠΑ [βίντεο]

Στα εγκαίνια του Κέντρου Πρόληψης Υγείας της Μήλου βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο ο δήμαρχος αποχώρησε λόγω της απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να υποδεχθώ και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης όμως οι δήμαρχοι εκτελούμε αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου» είπε ο Γεράσιμος Δαμουλάκης. Και ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές που ψήφισαν την αύξηση του Φ.Π.Α είναι ανεπιθύμητοι στη Μήλο. Τόνισε δε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά συνιστά «απώλεια εθνικής κυριαρχίας».

Μετά από την σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης αποχώρησε από την αίθουσα ακολουθούμενος τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Μήλου: Ανεπιθύμητοι υπουργοί και βουλευτές που ψήφισαν αύξηση του ΦΠΑ [βίντεο] "

ΟΑΕΔ: 3.737 οκτάμηνες θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 17 δήμους

Τη δημόσια πρόσκληση για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ, για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους. Οι θέσεις αφορούν 3.737 άτομα, είναι πλήρους απασχόλησης και έχουν διάρκεια οκτώ μήνες.

Τα νέα προγράµµατα είναι οκτάµηνης διάρκειας και απευθύνονται, κυρίως, σε µακροχρόνια ανέργους. Η δράση έχει ως διττό στόχο αφενός μεν την άµεση αντιµετώπιση της ανεργίας πληθυσµιακών οµάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, αφετέρου δε στην αναβάθµιση των προσόντων των συµµετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (παροχή συµβουλετικών υπηρεσίων και κατάρτιση).

Στοχεύουν επίσης και στην προαγωγή της κοινής ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο, µέσω της σύζευξης των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων, µε την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Η κοινωφελής εργασία που θα παρέχεται µέσα από τα προγράμματα, θα ενέχει το στοιχείο της παραγωγικότητας, θα προσθέτει οικονοµική αξία ή θα προσδίδει σαφές κοινωνικό όφελος.

Οι άνεργοι που θα συµµετάσχουν σε αυτά, θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων που θα έχουν µετρήσιµα αποτελέσµατα, όσον αφορά τη βελτίωση της καθηµερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Τα έργα αυτά επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήµους που θα συµµετέχουν στο πρόγραµµα, ανάλογα µε τις ανάγκες τους και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών σε φορείς του δηµόσιου τοµέα που έχουν καθηµερινή και άµεση σχέση µε την εξυπηρέτηση πολιτών, τη συντήρηση και αναβάθµιση κοινωνικών υποδοµών, την αναβάθµιση της λειτουργίας των δηµοτικών υπηρεσιών, τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.
Έχοντας υπόψη το παραπάνω θεσµικό πλαίσιο, υλοποιείται η δράση, µε τίτλο «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους (επιβλέποντες φορείς) θύλακες υψηλής ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης».

Η δράση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού, Εκπαίδευση και ∆ια βίου Μάθηση 2014-2020» του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού, συγκεκριµένα, στο Θεµατικό Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση Προοπτικών απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναµικού» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού».

Η «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας», είναι έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για συγχρηματοδότηση από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταµείου (ΕΚΤ).

Ο συνολικός προϋπολογισµός της ανέρχεται περίπου στα 25.882.462 ευρώ, που προέρχονται από συγχρηµατοδοτούµενη δαπάνη του ΕΚΤ και αφορούν στη δηµιουργία 3.737 θέσεων πλήρους απασχόλησης για οκτώ µήνες.

∆ικαίωµα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συµµετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης, µέσω προγραµµάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, έχουν µόνο οι εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆ και ανήκουν σε µία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, µέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆.
- Εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, µέλη µονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
- Εγγεγραµµένοι µακροχρόνια άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆.
- Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστηµιακού και τεχνολογικού τοµέα, εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕ∆, για την κάλυψη θέσεων µε βάση τα τυπικά προσόντα τους.
- Εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆ άνω των 29 ετών.
- Εγγεγραµµένοι στο µητρώο ανέργων ΑµεΑ του ΟΑΕ∆.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: 3.737 οκτάμηνες θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 17 δήμους"

Επίσημη διαμαρτυρία της Πορτογαλίας για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γερμανίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενός ενδεχόμενου νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Λισαβόνας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές πληροφορημένες για την υπόθεση.

Ο γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ είχε κληθεί στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ την 30ή Ιουνίου, την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο κ. Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα, διευκρίνισαν οι πηγές.

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.

Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».

«Η πορτογαλική κυβέρνηση κρίνει αυτές τις δηλώσεις άδικες και μη φιλικές κι εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της στις γερμανικές αρχές μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών διαύλων», είχε σημειώσει μετά τον σάλο που ξέσπασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντους Σίλβα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso.

Έκτοτε τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γερμανία κατέβαλαν προσπάθειες να αποδραματοποιήσουν το διπλωματικό μίνι-επεισόδιο.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν επικοινωνίες διαμέσου «του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Βερολίνο και του πρεσβευτή της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να διασαφηνιστεί το νόημα των δηλώσεων που αποδόθηκαν» στον κ. Σόιμπλε. «Η Πορτογαλία κρίνει εντελώς ικανοποιητικές τις εξηγήσεις» οι οποίες δόθηκαν, πρόσθεσε.

«Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λισαβόνα τηρεί στενές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ καλών εταίρων, μπορούν πάντα να γίνονται συζητήσεις για ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία συνδέονται με τη νομισματική ένωση», περιορίστηκε να αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημη διαμαρτυρία της Πορτογαλίας για τις δηλώσεις Σόιμπλε "

Οι οφειλέτες της Ψωροκώσταινας

Ποδοσφαιρικές ομάδες, εταιρείες υπό εκκαθάριση ή υπό πτώχευση, κλειστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προφυλακισμένοι για οικονομικά εγκλήματα, πρώην κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στον δημόσιο βίο όπως εκδότες, δημοσιογράφοι και διευθυντές προγραμμάτων, περιλαμβάνει η «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για έναν κατάλογο, στον οποίο αναγράφονται οι επωνυμίες νομικών προσώπων και τα ονόματα φυσικών προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ. Για να είμαστε πιο ακριβείς: 13.730 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 80 δισ. στο ελληνικό Δημόσιο.

Μεταξύ των ανθρώπων που απασχολούνται στα μέσα Ενημέρωσης και οφείλουν μεγάλα ποσά βρίσκεται η εκδοτική εταιρεία του επιχειρηματία 
Θωμά Λιακουνάκου (ΚΕΡΔΟΣ) με τους δεκάδες απλήρωτους εργαζόμενους, ενώ στη λίστα -που ανήρτησε στο Διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων- αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα γνωστών φυσικών προσώπων, όπως αυτό του Μαίνανδρου (κατά κόσμον Μένιου) Φουρθιώτη, πρώην μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου και νυν διευθυντή της τηλεόρασης του Έψιλον, αλλά και του πρώην γενικού διευθυντή της ΕΡΤ, με καριέρα σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, Αιμίλιου Λιάτσου, ο οποίος πλέον διευθύνει την εφημερίδα Kontra και παρουσιάζει εκπομπή στο κανάλι του Γιώργου Κουρή (σ.σ. το ALTER-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των χρεών).

Συγκεκριμένα, οι οφειλές του εκδότη του Κέρδους (ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) στο Δημόσιο, Θωμά Λιακουνάκου (σ.σ. παραπέμπεται σε δίκη για τα εξοπλιστικά) ανέρχονται στο ποσό των 1.128.696,91 ευρώ.

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 προφυλακίστηκε ο εκδότης του Κέρδους για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι», αλλά παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με ακόμη 16 συγκατηγορουμένους του για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς
Στις 2 Οκτωβρίου 2015 προφυλακίστηκε ο εκδότης του Κέρδους για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι», αλλά παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με ακόμη 16 συγκατηγορουμένους του για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς


Ο Μένιος Φουρθιώτης οφείλει στο Δημόσιο 355.839,67 ευρώ και ο Αιμίλιος Λιάτσος 306.116 ευρώ και κάτι ψιλά…

Ο Μαίνανδρος Φουρθιώτης στην εκπομπή του
Ο Μαίνανδρος Φουρθιώτης στην εκπομπή του


Προφητική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του Αιμίλιου Λιάτσου στην εκπομπή του, η οποία ήταν... καταπέλτης για την απόφαση δημοσιοποίησης της λίστας, εξαπολύοντας 'κεραυνούς' κατά του Μαξίμου (όταν για την αποκάλυψη του διαλόγου που αφορούσε στον πρωθυπουργό περί... βιβλίων, ταυτιζόταν με την τακτική της σιωπής). Ενδεικτικά τα όσα αναγράφονται στη λεζάντα της εκπομπής...
Προφητική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του Αιμίλιου Λιάτσου στην εκπομπή του, η οποία ήταν... καταπέλτης για την απόφαση δημοσιοποίησης της λίστας, εξαπολύοντας 'κεραυνούς' κατά του Μαξίμου (όταν για την αποκάλυψη του διαλόγου που αφορούσε στον πρωθυπουργό περί... βιβλίων, ταυτιζόταν με την τακτική της σιωπής). Ενδεικτικά τα όσα αναγράφονται στη λεζάντα της εκπομπής...


Κόντρες, αντιδράσεις και ξένα δημοσιεύματα

Όπως ήταν αναμενόμενο η δημοσιοποίηση της λίστας προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων. Από εισπρακτικής πλευράς, το Υπουργείο Οικονομικών δεν ποντάρει και πολλά σε αυτόν τον κατάλογο: Οι λίστες περιλαμβάνουν 13.730 οφειλέτες που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 83 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράξιμο θεωρείται μόλις το 10% με 15%.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαχωρισμός των χρεών, ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να εισπραχθούν και στα ανεπίδεκτα είσπραξης, παρά τη σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας.

Στα τηλεπαράθυρα σχολιάστηκε έντονα η δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας, ενώ ενδιαφέρον επέδειξε και ο γερμανόφωνος Τύπος. 

Το Spiegel, στην διαδικτυακή του έκδοση, αναφέρει ότι o κατάλογος, -η λίστα της ντροπής σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ-, περιλαμβάνει συνολικά 13.730 ονόματα με οφειλές που κυμαίνονται συνολικά στα 83 δις ευρώ. 



«Με αυτά τα χρήματα μπορεί το Δημόσιο να καλύψει για τα επόμενα έξι χρόνια μισθούς και συντάξεις» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Όποιος βρίσκεται στον κατάλογο δεν έχει πληρώσει φόρους για τουλάχιστον ένα χρόνο παρά την προειδοποίηση από την εφορία. Εάν και μετά από αυτό, πληρωθούν οι (οφειλόμενοι) φόροι είναι αμφίβολο. Διότι στη λίστα βρίσκονται παλιές πρώην κρατικές εταιρείες, όπως η Olympic Airways, που χρωστά στο δημόσιο 1,35 δις αλλά και μια χρηματιστηριακή εταιρεία που χρεοκόπησε πριν από 25 χρόνια και χρωστά 8,5 δις, όπως παρατηρεί ο ελληνικός Τύπος.

Ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η ΑΕΚ με 250.000 ευρώ χρέος, ο Άρης Θεσσαλονίκης με 12,6 εκ.». 

Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, που χαρακτήρισε τη δημοσίευση των ονομάτων ως μια καλή ημέρα για τη φορολογική Δικαιοσύνη της Ελλάδας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Kronenzeitung της Αυστρίας: «Η δημοσίευση καταλόγου της κυβέρνησης με 13.730 ονόματα προκάλεσε σχετικό θόρυβο στην Ελλάδα» παρατηρεί παραπέμποντας σε δημοσίευμα του ελληνικού οικονομικού τύπου, το οποίο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου αποφαίνεται ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για χρεοκοπημένες εταιρείες.

* Η λέξη Ψωροκώσταινα χρησιμοποιείται για αναφορές στο ελληνικό κράτος ως κράτος φτωχό, που πάσχει από επιστημονική οργάνωση και διαχείριση των εσόδων του.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι οφειλέτες της Ψωροκώσταινας"

Απόφαση-σοκ του ΓΛΚ: Ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου να επιστρέψει 900.000 ευρώ [έγγραφο]

Με απόφασή της, η Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ζητά πίσω από το δήμο Ηρακλείου, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ποσό των 896.522 ευρώ.

Το ποσό «Δημοσιονομικής Διόρθωσης» όπως χαρακτηρίζεται, ζητείται καθώς ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες έδειξε πως κακώς είχαν καταβληθεί τα συγκεκριμένα χρήματα από τα ταμεία του κράτους.

Η υπόθεση αφορά τη δημοτική περίοδο Κουράκη, το 2011,όταν στα πλαίσια της ανάπλασης του κυττάρου των Πέρα Γαλήνων, ο δήμος είχε προχωρήσει στην ανάπλαση της χωματερής με ένα κονδύλι της τάξης των 900.000 ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό κατά το ήμισυ δόθηκε από ιδίους πόρους του δήμου Ηρακλείου και το υπόλοιπο μισό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΘΗΣΕΑΣ.
Στην πορεία έγινε γνωστό πως τέτοια έργα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο οποίο πράγματι εντάχτηκε το έργο, με αποτέλεσμα να επιστραφούν τα χρήματα που αρχικά είχε δώσει η τότε δημοτική αρχή, δίνοντας την ευκαιρία, ουσιαστικά αχρεωστήτως για τη Λότζια να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγάλο έργο.

Ένα χρόνο μετά, όμως, τον Ιούνιο του 2012 και σε έλεγχο που έγινε επί των χρηματοδοτήσεων των έργων διαπιστώθηκε πως κακώς χρηματοδοτήθηκε το Ηράκλειο με το συγκεκριμένο ποσό και ουσιαστικά 5 χρόνια μετά ζητείται η απένταξη του και η επιστροφή των χρημάτων.
Στο δήμο Ηρακλείου η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς δεν ήταν αναμενόμενη και όπως και στην περίπτωση της β΄φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου που ζητήθηκε η επιστροφή των περίπου 12.000.000 ευρώ, αναζητείται PLAN B για τη διαχείριση της κατάστασης.
Σήμερα ενημερώθηκε η εκτελεστική του δήμου και αναμένονται τα επόμενα βήματα για το πως το Ηράκλειο δύναται και μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντα του και καλούμενο για μία ακόμη φορά να πληρώσει σπασμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όπως έγινε με το Πολιτιστικό αλλά και την πολύκροτη υπόθεση του TALOS!
Δείτε το έγγραφο που εστάλη στο δήμο και ζητείται η επιστροφή των χρημάτων:


cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-σοκ του ΓΛΚ: Ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου να επιστρέψει 900.000 ευρώ [έγγραφο] "

Το ΔΝΤ προαναγγέλλει «καυτό» Σεπτέμβριο στα εργασιακά

Το γάντι στην ελληνική κυβέρνηση σηκώνει το ΔΝΤ που εμφανίζεται ανυποχώρητο στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα εργασιακά.

Στην ειδική Έκθεση για τις προοπτικές της Ευρωζώνης που δημοσιοποίησε θεωρεί μονόδρομο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ θέτουν ως προτεραιότητες: 1) τη διατήρηση και την περαιτέρω επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, 2) την τόνωση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και 3)τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ για μία ακόμη φορά προτείνουν σε επίσημο έγγραφο τη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού ο οποίος βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πιθανότατα θα «χτυπήσει» στη σφοδρή άρνηση του ΔΝΤ για οποιαδήποτε παρέμβαση στα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ παρατηρεί ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη χάρη στις διεθνείς εξελίξεις και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ .Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν πολύ χαμηλά και πως ο κίνδυνος υποτροπιασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι υπαρκτός, ιδίως μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 1,6% το 2016 στο 1,4% το 2017, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων δανείων» των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογραμμίζεται πως τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν να περιορίζουν την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων. Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι ενώ οι τράπεζες σε ένα βασικό επίπεδο ανάκαμψης θα μπορούσαν να είναι σε θέση να έχουν κέρδη και να παρέχουν νέα δάνεια, τα ισχνά κεφαλαιακά αποθέματα και η επιβάρυνσή τους με μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζει την ικανότητά τους αυτή.
Συνολικά για την Ευρωζώνη, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε οριακά στα τέλη του Ιουνίου του 2015 στα 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αναλογικά περισσότερα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να βελτιώσει την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, όμως κάποιες μικρές ιταλικές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο έως 7 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Αυτό συνεπάγεται πως η συνολική αύξηση των δανείων θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 2,4% σε ετήσια βάση προκειμένου οι τράπεζες να διατηρήσουν την τρέχουσα κερδοφορία για όλη την περίοδο απόσβεσης των δανείων τους.

Πιέστε εδώ για να διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ.
enikonomia


Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ προαναγγέλλει «καυτό» Σεπτέμβριο στα εργασιακά"

Ταμεία: Πάνω από 60.000 e-κατασχετήρια αλλά οι λογαριασμοί έχουν από 0,02 έως 100 €

Βροχή πέφτουν τα κατασχετήρια για τους οφειλέτες των Ταμείων, πλην όμως οι λογαριασμοί σε ποσοστό που ανέρχεται σε 70% έχουν μέσα ποσά της τάξης των 0,02 ευρώ έως και 100 ευρώ.

Σε πολλές, δε περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ, τα κατασχετήρια γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις καθώς δεν βρίσκουν τίποτα απολύτως.

Πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στάλθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις τράπεζες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), πλην όμως οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν άδειοι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα 10% με 15% από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις εις χείρας τρίτων επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά στατιστικά δεδομένα του ΚΕΑΟ και από καλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ποσά που μπλόκαραν και εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά του ευρώ έως και 100 ευρώ έναντι οφειλών που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν δεκάδες εκατομμύρια.


Η λεία των ηλεκτρονικών εντολών κατάσχεσης, ωστόσο, εμφανίζεται αυξημένη από πέρυσι όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες (ενδεικτικά στο πρώτο τρίμηνο του 2016 εισπράχθηκαν 9,8 εκατ. ευρώ), πλην όμως η σύγκριση αυτή είναι εξαιρετικά επισφαλής, γιατί πέρυσι (πριν και μετά τα capital controls) οι εντολές κατάσχεσης γινόταν με δικαστικούς κλητήρες, δηλαδή η διαδικασία και τα αποτελέσματα ήταν κυριολεκτικώς ανύπαρκτα.

Οι οφειλέτες είχαν την δυνατότητα να εξοφλούν άλλες πιο επείγουσες υποχρεώσεις και όταν έφθανε η κατάσχεση, ο λογαριασμός είχε αδειάσει.

Σε καθημερινή βάση το ΚΕΑΟ στέλνει περί τα 600 κατασχετήρια στις τράπεζες με εντολές είσπραξης εις βάρος οφειλετών των Ταμείων. Μια εντολή μπορεί να πάει για τον ίδιο τον οφειλέτη και στις 4 συστημικές τράπεζες. Στον ένα λογαριασμό μπορούν να βρεθούν 50 ευρώ, στον άλλον 30 ή ακόμη και 10 ή 5 ευρώ.

Το δείγμα από τα μικροποσά που έχουν οι οφειλέτες εις βάρος των οποίων εκδίδονται κατασχετήρια δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 70% σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των Ταμείων) είναι κάτω από 100 ευρώ. Στην ουσία οι λογαριασμοί αδειάζουν πριν έρθουν τα κατασχετήρια!

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταμεία: Πάνω από 60.000 e-κατασχετήρια αλλά οι λογαριασμοί έχουν από 0,02 έως 100 €"

Στο άρθρο 99 και ο ιστορικός συνεταιρισμός της Ένωσης Πεζών

Στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα εντάχθηκε σήμερα κι ένας από τους πιο ιστορικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας, η Ενωση Πεζών.

Η συνεταιριστική ένωση της Κρήτης ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της υπό το βάρος τραπεζικών χρεών που ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια υπολογίζονται τα επιπλέον χρέη τους σε άλλους πιστωτές.

Οπως αναφέρει το cretalive.gr, η Ενωση Πεζών εντάχθηκε στο καθεστώς του άρθρου 99 ξεκινώντας μια μαραθώνια διαδικασία εξυγίανσης με στόχο τόσο να διασωθεί η ίδια, όσο και να εξασφαλιστούν οι δεκάδες πιστωτές και οι πρώην και νυν εργαζόμενοι της.

Η Ένωση σήμερα, δια των συνηγόρων της Φραγκίσκου Λαμπρινού και Αργύρη Αργυριάδη, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε - σύμφωνα με την πρόβλεψη – να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του 100% των χρεών της.

Στο σχέδιο συναίνεσαν και οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο άρθρο 99 και ο ιστορικός συνεταιρισμός της Ένωσης Πεζών"

Ξεκινάει ανηλεές σαφάρι η εφορία -Στο στόχαστρο 30.000 επιχειρήσεις

Ανηλεές σαφάρι, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο ξεκινά η εφορία το καλοκαίρι με στόχο να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να συγκεντρώσει έσοδα. Στο στρόχαστρο μπαίνουν περίπου 30.000 επιχειρήσεις, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Το ΥΠΟΙΚ στέλνει τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε όλη την επικράτεια, για την διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων. Εκτός από τουριστικές περιοχές, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ).

Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται ολόκληρο το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ ήδη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μάλιστα με την έκδοση σχετικής απόφασης του γγ Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της ΔΟΥ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων νομών και στοχευμένα από τις ΥΕΔΔΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και την αύξηση των δημοσίων εσόδων ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι έλεγχοι αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ «δεν αποσκοπούν μόνο στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης».

Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου. Επιπλέον, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινάει ανηλεές σαφάρι η εφορία -Στο στόχαστρο 30.000 επιχειρήσεις "

Καμίνης: Τα Εξάρχεια έχουν παραδοθεί στο έγκλημα

Για ανύπαρκτη παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών, έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Βήμα FM 9,5.

«Άλλοτε η παρουσία της Αστυνομίας είναι υπερβολική και άλλοτε είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, και αυτό το λέω ανεξαρτήτως από υπουργούς, γιατί το θέμα δεν προέκυψε σήμερα» σημείωσε ο δήμαρχος.

Επισήμανε ότι διακίνηση ναρκωτικών έφτασε να γίνεται και στην πλατεία Κάνιγγος, προσθέτοντας πως «δεν επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών μέρα-μεσημέρι, όλοι να ξέρουν τι γίνεται εκεί πέρα, οι καταστηματάρχες να τους ξέρουν έναν-έναν με τα μικρά τους ονόματα τους εμπόρους, και η Αστυνομία να τους αφήνει ανενόχλητους. Το ίδιο και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και σε άλλες περιοχές. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει κάποτε».

Για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο δήμαρχος τόνισε ότι «μια εμβληματική περιοχή της Αθήνας παραδίδεται στο έγκλημα. Δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε πια μεταξύ πολιτικού και κοινού εγκλήματος. Τι νόημα έχει, αν η ζωή των ανθρώπων εκεί, έχει γίνει μαρτύριο;».

Το ζήτημα, όπως ανέφερε, θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα κληθούν και κάτοικοι τη περιοχής. «Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: σε μία παραδοσιακή γειτονιά, σε μια ωραία γειτονιά αμφισβήτησης και διανόησης, σε μία φοιτητική γειτονιά, δεν επιτρέπεται αυτή η κατάπτωση» συμπλήρωσε.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: Τα Εξάρχεια έχουν παραδοθεί στο έγκλημα"

Κομισιόν: «Παγώνει» κοινοτικά κονδύλια 13,5 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Σε προσωρινή διακοπή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω στρέβλωσης ανάθεσης έργων δημοσίων συμβάσεων.

Με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την ύπαρξη καρτέλ στον τομέα των κατασκευών, αποφάσισε να λάβει προληπτικά μέτρα, διακόπτοντας προσωρινά τις πληρωμές από τα Ταμεία Συνοχής που σχετίζονται με ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτή η προσωρινή διακοπή των πληρωμών είναι μια "τυπική διαδικασία", έως ότου επιβεβαιωθεί ότι οι δαπάνες της ΕΕ είναι κανονικές, στο πλαίσιο της προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα κράτη- μέλη να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και, εάν είναι απαραίτητο, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ξαναρχίσουν οι πληρωμές από τα κοινοτικά ταμεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή και παραμένει σε στενή επαφή μαζί τους, προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την επανεκκίνηση των πληρωμών το συντομότερο δυνατό προς όφελος της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

Όπως σχολίασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προσωρινή διακοπή των πληρωμών αφορά ένα "πολύ μικρό ποσό", ύψους 13,5 εκατ. ευρώ και θα ξαναρχίσουν μόλις οι ελληνικές αρχές στείλουν μια "ικανοποιητική απάντηση στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επωφελείται από 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Παγώνει» κοινοτικά κονδύλια 13,5 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα"

Αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών

Δικαστές προσφεύγουν, δικαστές αποφασίζουν και για άλλη μια φορά παίρνουν μια απόφαση που δικαιώνει τον κλάδο τους.

Το Μισθοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 127/2016 απόφασή του, έκρινε ότι είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι διατάξεις των νόμων 4270/2014 και 4307/2014, οι οποίες προέβλεψαν την περικοπή κατά 50%, της διαφοράς αποδοχών που οφείλονταν στους δικαστικούς λειτουργούς, για το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 30.6.2014. Διαφορά που προέκυψε από προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (88/2013), που έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών τους από 1η Αυγούστου 2012 έως 30η Ιουνίου 2014.

Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Βώρο και με μειοψηφία δύο μελών του (καθηγητών πανεπιστημίων), έκρινε ότι η ρύθμιση που θεσπίστηκε με το ν. 4307/2014 και προέβλεψε την περικοπή κατά 50% της διαφοράς αποδοχών των δικαστών αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) που αφορούν την υποχρέωση συμμόρφωσης της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και του Μισθοδικείου, «ώστε η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι αποτελεσματική».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ρύθμιση «αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς την δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, καθώς και προς την αρχή του κράτους δικαίου και τα άρθρα 20, παρ. 1 και 95 παρ. 5 του Συντάγματος και το άρθρο 6 παρ. 1 της Ε.Σ.Δ.Α., από τα οποία, σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, συνάγεται η υποχρέωση συμμόρφωσης των οργάνων της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και προς τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (σ.σ.: Μισθοδικείου), ώστε η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι αποτελεσματική».

Επομένως, συνεχίζει το δικαστήριο, εφαρμοστέες για τον προσδιορισμό των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, είναι «οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 181 του ν. 4270/2014, όπως είχαν αρχικώς (ήτοι, πριν τροποποιηθούν με το ν. 4307/2014)», με τις οποίες, αφ' ενός, καταργήθηκαν από τότε που ίσχυσαν (δηλαδή από 1.8.2012) οι διατάξεις του ν. 4093/2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση 88/2013 του Μισθοδικείου και, αφ' ετέρου, προβλέφθηκε η καταβολή στους δικαστικούς λειτουργούς του συνόλου της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από την εν λόγω κατάργηση, για το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως τη δημοσίευση του νόμου 4270/2014.

Η επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου αφορά 47 δικαστές που είχαν προσφύγει σε αυτό, ενώ η απόφαση που δημοσιεύθηκε αποτελεί τον προπομπό δημοσίευσης άλλων πολλών αποφάσεων που αφορούν χιλιάδες δικαστικούς λειτουργούς.

Η απόφαση αυτή, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, αναπέμπουν τις υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για να προβεί για κάθε ένα από τους χιλιάδες προσφεύγοντες δικαστικούς λειτουργούς σε υπολογισμούς των ποσών.

Όπως είναι γνωστό, το 9μελές Μισθοδικείο είναι το αρμόδιο για να επιλύει τις διαφορές σχετικά με τις αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστές, τρεις καθηγητές των Νομικών Σχολών (ΑΕΙ) και τρεις δικηγόρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών"

Διαβεβαιώσεις ότι δεν μειώνονται οι πόροι σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς

Δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού για τη δράση «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και της Επαγγελματικής Ζώης» διευκρινίζουν ο υπουργός Εσωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, και ο υφυπουργός Οικονομίας.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου περί περικοπών στις δαπάνες, με συνακόλουθο αποκλεισμό δικαιούχων από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι συναρμόδιοι υπουργοί τονίζουν, ότι, η τελική δαπάνη της δράσης κατά τη σχολική χρονιά 2016 - 2017, ενδέχεται να ξεπεράσει τα 175 εκατ. ευρώ, «λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης να χορηγηθεί το voucher στο σύνολο των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και στο σύνολο των νοικοκυριών με πρόσωπα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής επίπτωσης που μπορεί να έχει η επίτευξη αυτού του στόχου».

«Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες για να υπαναχωρήσουμε από αυτό το στόχο και θα διασφαλίσουμε την επίτευξή του» διαβεβαιώνουν.

Εξηγούν επίσης, ότι, οι λόγοι που επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν έλαβαν το voucher καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παιδικών σταθμών.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη των ωφελούμενων της δράσης είναι σταθερή και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελικός κριτής μας θα είναι οι γονείς και οι εργαζόμενοι στις δομές», καταλήγει η ανακοίνωση.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβεβαιώσεις ότι δεν μειώνονται οι πόροι σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ενας μάρτυρας που εκθέτει την Αστυνομία

Υπό την μήνιν της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη κατέθεσε στο βήμα του μάρτυρα ο κ. Διαμαντής Βίντσης, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Σε μια μαρτυρία «λακωνική», με αντιφάσεις και αινιγματικά σημεία, που κατέστησαν καχύποπτο το δικαστήριο απέναντί του, ο κ. Βίντσης, οδηγός του αυτοκινήτου της Άμεσης Δράσης, αυτοπροσδιορίστηκε ως «ταξιτζής», μοναδική ευθύνη του οποίου είναι η διαφύλαξη της περιουσίας του Δημοσίου – «ενός αυτοκινήτου 20ετίας δηλαδή...», όπως συμπλήρωσε δηκτικά η πρόεδρος.

Τόσο η κυρία Λεπενιώτη όσο και η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου εντόπισαν διαφορές σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του κ. Βίντση, ενώ η κυρία Οικονόμου του είπε ευθέως ότι με τη στάση που τηρεί είναι ύποπτος για ψευδορκία. «Βασικά, δεν μας λέτε τίποτε, σας τα λέμε όλα εμείς» επεσήμανε η εισαγγελέας, τονίζοντάς του παράλληλα ότι κατά το παρελθόν είχε πει «άλλα» – για παράδειγμα, ότι είχε τρέξει στα στενά, ψάχνοντας υπόπτους, ενώ σήμερα ανέφερε ότι δεν απομακρύνθηκε καθόλου από το αυτοκίνητο καθώς και ότι το σήμα του κέντρου ήταν για φιλάθλους, ενώ παλαιότερα είχε αναφέρει για «μαυροφορεμένους με ρόπαλα».

Ο κ. Βίντσης ανέφερε αναλυτικά ότι το σήμα που έλαβε το μοιραίο βράδυ από το κέντρο, αφορούσε επεισόδιο με φιλάθλους, αλλά κατά την άφιξή του στο σημείο δεν εντόπισε απολύτως τίποτε. Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, για τον οποίο ο συνοδηγός του αυτοκινήτου «είχε πάει να ψάξει στα στενά».

Η πρόεδρος, με επίμονες ερωτήσεις, εξέφρασε ιδιαίτερη ενόχληση για το γεγονός ότι δεν επεδείχθη η δέουσα περιέργεια, το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του περιστατικού από τον μάρτυρα.

Ο κ. Βίντσης απέδωσε πάντως τις διαφορές στις καταθέσεις του, τότε και τώρα, στο γεγονός ότι «έχουν περάσει τρία χρόνια».

Κληθείς να αναγνωρίσει πρόσωπα εκ των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυς δεν διαφώτισε το δικαστήριο. Τον μόνο που αναγνώρισε (κοιτώντας σε χρόνο-ρεκόρ τους κατηγορούμενους) ήταν τον δράστη Γιώργο Ρουπακιά, τον οποίο άλλωστε είχε δει στο περιπολικό. Στο σημείο της δολοφονίας είχε δει μόνο τον μαχαιρωμένο Φύσσα.

«Μας ζητήθηκε να περιμένουμε για να συνοδεύσουμε το ασθενοφόρο ως το Κρατικό» εξήγησε ο κ. Βίντσης. Το αμέσως επόμενο σήμα που έλαβε ήταν «να επιστρέψει στο σημείο της δολοφονίας και να προβεί σε προσαγωγές, σε ό,τι περίεργο βλέπει».

Πρόεδρος: Ποιον θα κάνατε προσαγωγή;

Μάρτυς: Ξεχωρίζεις τον ύποπτο... Κάποιον που δεν ταιριάζει εκείνη την ώρα στο σημείο.

Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα. Η πρόεδρος ζήτησε να είναι παρούσα μεταξύ άλλων και η αδελφή του Γιώργου Ρουπακιά, Χρυσούλα, η μαρτυρία της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Σφυροκόπημα μάρτυρα από την υπεράσπιση

Με άξονα τη μετάθεση του μάρτυρα - εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού κ.Δημήτρη Χατζησταμάτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επέλεξε η υπεράσπιση να αποδομήσει την αξιοπιστία του κατά την τρίτη και τελική ημέρα κατάθεσης του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κύριος εκφραστής του εγχειρήματος, ο κ. Δημήτρης Παπαδέλλης, συνήγορος υπεράσπισης του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει αν η μετάθεσή του επηρέασε τις αρχικές καταθέσεις του. Ο κ. Παπαδέλλης υπογράμμισε ότι ο μάρτυς διατύπωσε πρώτη φορά στο δικαστήριο την εκτίμησή του περί συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών που «διευκόλυναν ψυχολογικά τον Ρουπακιά» αλλά και περί «υποτίμησης του όλου σκηνικού από την αστυνομία εκείνο το βράδυ».

Ο ίδιος συνήγορος, κρίνοντας ότι έχουν αναδειχθεί κρίσιμα ζητήματα, ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να διαβιβαστεί στο δικαστήριο ο πειθαρχικός φάκελος του μάρτυρα, και στην περίπτωση που δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, να διευκρινιστεί ποιος έδωσε εντολή να γίνει αναφορά του μάρτυρα για το συμβάν στην υπηρεσία του, και ενώ είχε ήδη καταθέσει ενώπιον των αρχών στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο μάρτυς δέχθηκε και τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Κουκούτση κ. Γιώργου Μιχαλόλια.

Συνήγορος: Το «Κοράλλι» ήταν άντρο κάποιας πολιτικής ομάδας;

Μάρτυς: Όχι, αλλιώς δεν θα πήγαινα.

Συνήγορος: Θεωρείτε τη συνάντηση του Φύσσα και της παρέας του με τους άλλους τρεις στην καφετέρια τυχαία;

Μάρτυς: Ναι.

(...)

Συνήγορος: Το «συντεταγμένο ποδοβολητό», αφού σας έκανε τόση εντύπωση, γιατί δεν το έχετε αναφέρει στις τρεις προηγούμενες καταθέσεις σας και το αναφέρετε τώρα;

Μάρτυς: Για μένα συντεταγμένο και ποδοβολητό είναι ταυτόσημα.

Συνήγορος: Έχετε ξαναδεί κόσμο να τρέχει, κύριε;

Μάρτυς: Έχω δει, αλλά όχι τόσο ομοιόμορφα... Αυτό πρέπει να προσπαθήσεις για να το πετύχεις.

(...)

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αρτέμη Ματθαιόπουλου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλούδης -με βάση την εκπεφρασμένη απογοήτευση του μάρτυρα για την «εμπιστοσύνη» που έδειξε στην αστυνομία- επέμεινε με ερωτήσεις στο αν οι αστυνομικοί άλλα άκουσαν από τον ίδιο και άλλα κατέγραψαν κατά την προανάκριση.

Μάρτυς: Έπρεπε να είχα διαβάσει τα χαρτιά και να είχα πάρει αντίγραφα. Ούτε καν μου τα έστειλαν, δεν τα έλαβα ποτέ...

Πρόεδρος: Αυτό είναι το παράπονό του...

Συνήγορος: Δηλαδή έκαναν κακούργημα;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει... Δεν είπε κάτι τέτοιο.

Βελέντζα (υπεράσπιση - παρεμβαίνει): Στις δικές μου ερωτήσεις απάντησε ότι έγραψαν άλλα.

tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Ενας μάρτυρας που εκθέτει την Αστυνομία"

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λέρου για τα επεισόδια

Την άμεση εκκένωση του κέντρου υποδοχής των μεταναστών στη Λέρο, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όσους πήραν τις αποφάσεις που οδήγησαν στα χθεσινά επεισόδια με τους μετανάστες, ζητάει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του νησιού που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας «το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου με ομόφωνη απόφασή του, ζητάει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν εντολή να παραμείνει υποστελεχωμένο και με λιγοστούς αστυνομικούς το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέρο και σε εκείνους που δέν επέτρεψαν στους αστυνομικούς των ΜΑΤ να επέμβουν, ενώ βρίσκονταν από τις 10:30 το βράδυ στο νησί, την ίδια ώρα που η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

Το δημοτικό συμβούλιο Λέρου, ζητά την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και την οριστική εκκένωση του κέντρου υποδοχής, στο οποίο άλλωστε έχουν καταστραφεί τα πάντα στο εσωτερικό του, μετά τα επεισόδια, και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Λέρου, που ζητά επίσης τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών, σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνο τέσσερα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί ωστόσο και σήμερα το πρωί υπήρξαν νέα επεισόδια, ανάμεσα στους μετανάστες και τους κατοίκους της Λέρου καθώς οι πρώτοι έκλεισαν το δρόμο, μη αφήνοντας τους ντόπιους να πάνε στους χώρους εργασίας τους.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λέρου για τα επεισόδια"

Tίτλοι ιδιοκτησίας για 117 αγρότες στην Κοζάνη, 46 χρόνια μετά

Οριστική λύση στο πρόβλημα του Συνεταιρισμού των ακτημόνων κτηνοτρόφων Αιανής Κοζάνης με τη δυνατότητα απόκτησης τίτλων κυριότητας των εκτάσεων που καλλιεργούν τα τελευταία εξήντα χρόνια, έδωσε με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης.

Πρόκειται για 1.170 στρέμματα γης που το υπουργείο Γεωργίας το 1969 επέτρεψε σε 117 κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής να καλλιεργήσουν μετά την απώλεια αγροτικής γης από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου.

Έκτοτε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλλιεργούσαν τις εκτάσεις, οι οποίες εντάχθηκαν σε προγράμματα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Το 2012, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4061 που διευθετούσε τέτοιες εκκρεμότητες, οι 117 ακτήμονες δεν κατάφεραν εξαιτίας ασφυκτικών χρονικών περιορισμών να τις ρυθμίσουν.

Μετά την τροποποίηση του νόμου οι ακτήμονες του συνεταιρισμού Αιανής έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην διαδικασία απόκτησης τίτλων κυριότητας.

Έτσι, σε κάθε περιφέρεια δημιουργείται Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Οι κτηνοτρόφοι, ή οι νόμιμοι διάδοχοί τους που άλλαξαν χρήση τμήματος του βοσκοτόπου σε γεωργική, πριν τις 05/06/1993, υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς του τμήματος αυτού στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών.

Το τίμημα εξαγοράς για νόμιμη αλλαγή χρήσης ορίζεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, ή της αγοραίας αξίας, κατατίθεται στη ΔΟΥ και καταβάλλεται σε 4 εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις, ενώ μπορεί να εξοφληθεί και εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Έως ότου εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό ο κάτοχος δεν μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο, σημειώνει το σχετικό τηλεγράφημα.

Μετά την εξόφληση, ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το σχετικό παράβολο στην περιφέρεια και εκδίδεται τίτλος κυριότητας από τον περιφερειάρχη, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4061/2012.

Σε περίπτωση διαφωνίας με την Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει προσφυγή, εντός 30 ημερών, στην Επιτροπή Ελέγχου Νομιμότητας, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης και εάν δεν δικαιωθεί, μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, εντός 60 ημερών.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Tίτλοι ιδιοκτησίας για 117 αγρότες στην Κοζάνη, 46 χρόνια μετά"

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της πρώτης φάσης του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (εφεξής πρόγραμμα ή ΚΕΑ) είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει:

1. Εισοδηματική ενίσχυση: Το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης.

2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: Διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά.
Ενδεικτικά, αναφέρονται:

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.
- Παροχή σχολικών γευμάτων.
- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
- Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
- Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται, στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους άπορους.
- Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
- Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
- Κοινωνικό τιμολόγιο δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων.

3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Προώθηση των δικαιούχων, εφόσoν δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
- Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
- Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
- Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
- Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Ορισμοί για την εφαρμογή του ΚΕΑ

Ωφελούμενη μονάδα ορίζεται το νοικοκυριό, όπως εξειδικεύεται παρακάτω:
α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση, διαμένει μόνο του σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: Όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται από ένα άτομο με ένα ή περισσότερα τέκνα ή από έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.
Ανήλικα μέλη: Τα μέλη του νοικοκυριού έως 18 ετών.
Δικαιούχος: Το πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού, η οποία έχει κριθεί και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Άστεγοι: Οι άστεγοι που διαβίουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, που λειτουργούν στους δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.
Εξαιρέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα

Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται και δεν θεωρούνται μέλη του νοικοκυριού οι κάτωθι κατηγορίες:
- Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε μονάδες κλειστής φροντίδας ή σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ή σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων.
- Άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, κτλ) ή είναι δικαιούχοι του προγράμματος προστατευμένων διαμερισμάτων του αρ. 9 του Ν. 2716/1999.
- Άτομα ή οικογένειες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος.
Εγγυημένο ποσό: Το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών του, μετά και την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ.
Για την πρώτη φάση του προγράμματος, το εγγυημένο ποσό ορίζεται, ως ακολούθως:

- Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ ανά μήνα.
- Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: Προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ ανά μήνα.
- Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: Προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ ανά μήνα.
- Στη μονογονεϊκή οικογένεια, δηλαδή σε εκείνη στην οποία ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος), ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Δηλούμενο εισόδημα: Το συνολικό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης - προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση - που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, κατά τους έξι μήνες, πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης.

Στο συνολικό δηλούμενο εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω. Το δηλούμενο εισόδημα δεν περιλαμβάνει το επίδομα αναδοχής της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 2082/1992, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων, καθώς και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από το κράτος.

Υπολογισμός του εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα

Για την ένταξη στο πρόγραμμα και τον υπολογισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης, αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα το 20% του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από υπηρεσίες που παρέχονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και του ποσού από πηγές κατάρτισης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας.

Σε περίπτωση που μέλος του νοικοκυριού βρει εργασία (περιστασιακή, προσωρινή ή μόνιμη), στον υπολογισμό του εισοδήματος για την ένταξη στον πρόγραμμα δεν συνυπολογίζεται κατά τον πρώτο μήνα της εργασίας το 100% και κατά τους δύο επόμενους το 40% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος από την ανωτέρω εργασία.

Εάν το μέλος του νοικοκυριού εξακολουθεί να εργάζεται για διάστημα άνω των τριών μηνών, το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση διακόπτεται από την έναρξη του τέταρτου μήνα εργασίας, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα. Εάν τα κριτήρια εξακολουθούν να πληρούνται, το νοικοκυριό λαμβάνει το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που του αναλογεί.

Η ανωτέρω εξαίρεση από τον υπολογισμό του εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα δύναται να εφαρμοστεί μία και μόνη φορά κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πρώτης φάσης του ΚΕΑ.

Το πρόγραμμα, στην πρώτη του φάση, εφαρμόζεται σε 30 δήμους, από την 14η Ιουλίου 2016 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και αιτήσεις δύναται να υποβάλλονται έως την 30η Νοεμβρίου 2016.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»"

Συνελήφθη ο γιος του Σκουρλέτη σε επεισόδια αντιεξουσιαστών

Ενας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μαρούσι ήταν ο γιος του Πάνου Σκουρλέτη, Βασίλης Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του parapolitika.gr, ο 21χρονος γιος του υπουργού βρισκόταν μαζί με ακόμη 50 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στις 18 Ιουνίου 2016, στην οδό Γράμμου στο Μαρούσι, αντιδρώντας σε διανομή φυλλαδίων που πραγματοποιούσαν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι νεαροί που συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο γιος του υπουργού, πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός φοιτητής δεν είπε ούτε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ούτε στους άνδρες της Ασφάλειας ότι είναι γιος του υπουργού, ωστόσο τα στοιχεία πατρός-μητρός που έδωσε συνέπιπταν με αυτά του υπουργού και της συζύγου του, η οποία, μάλιστα, έχει ένα ιδιαίτερα σπάνιο όνομα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όσο βρισκόταν στη ΓΑΔΑ δεν τον επισκέφθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης παρά μόνο η μητέρα του, η οποία του πήγε μια μπλούζα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο γιος του Σκουρλέτη σε επεισόδια αντιεξουσιαστών "

Αντιδρούν οι κάτοικοι στην κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αντίθετη με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατασκευή εμπορικού κέντρου (Mall) στη συμβολή Λένορμαν και Κηφισού, είναι η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Εκπρόσωποί της παρέστησαν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης για να διατυπώσουν τις απόψεις τους, ενώ κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα ΟΤ 124, 126, 127 και 128 στην περιοχή, να είναι 18 μέτρα προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και 21 μέτρα προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού (έως τώρα ίσχυαν σε όλες τις πλευρές τα 17,5 μέτρα, ενώ η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ήταν τα 15 μέτρα).

Επιπλέον, στη γνωμοδότηση συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και το χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.

Η Κική Βάσσου, αρχιτέκτονας και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το θέμα όπως συζητήθηκε στο ΚΑΣ δεν ήταν ουδέτερο. Ήταν διατυπωμένο ως έγκριση ή μη της τροποποίησης του ισχύοντος ύψους στην περιοχή, αλλά αυτό είχε απόλυτη σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση της εταιρίας Artume για το Mall, την οποία προσπαθούν να προχωρήσουν από το 2008 που έχει αγοραστεί η έκταση. Η εταιρεία παρέστη στο ΚΑΣ και παρουσίασε όλο το επενδυτικό σχέδιο. Άρα, οι όροι που τελικά ενέκρινε το Συμβούλιο σε σχέση με το ύψος, έχουν να κάνουν και με την αποδοχή από το ΚΑΣ της επένδυσης. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς το ΥΠΠΟ, δια του ΚΑΣ, αποδέχεται ότι το είδος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να σηκώσει ένα Mall».

Όσο για την πρόβλεψη της διάσπασης όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, που τουλάχιστον δεν θα επιτρέπει την κατασκευή ενός ενιαίου «κουτιού», η ίδια αναφέρει: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τρεις φορές τους όρους δόμησης, δηλαδή σχέδια Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η τελευταία απόρριψη αφορά σχέδιο ΠΔ για ύψος 21 μέτρων, ενώ ζήτησε να γνωμοδοτήσει οπωσδήποτε και το ΥΠΠΟ, παρόλο που υπήρχε στα έγγραφα η παλαιότερη γνωμοδότηση του υπουργείου και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών για 15 μέτρα», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Το θέμα είναι ως εξής: Όταν η εταιρεία αγόρασε το οικόπεδο (σσ. το οικόπεδο στο οποίο βρισκόταν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη), η χρήση του Mall δεν επιτρεπόταν. Αγόρασε μια βιομηχανική έκταση στην οποία από το νόμο ήταν χωροθετημένο το βιοτεχνικό κέντρο Αθηνών με 17, 5 μ. ύψος και κάποιους άλλους συντελεστές. Από το 2011 ξεκίνησε μια διαδικασία κατά παρέκκλιση. Για παράδειγμα, τροποποίησαν ένα νόμο τον Φεβρουάριο του 2011, για να μπορέσουν να προχωρήσουν κατά παρέκκλιση και το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ξέρετε, όμως, και από άλλες περιπτώσεις, όταν φυτρώνει ένα Mall τι καταστρέφει γύρω του», τόνισε.

Τέλος, επεσήμανε ότι κι άλλοι φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι στην επένδυση: «Θεωρούν ότι με την επένδυση, η οποία στοχεύει σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω (ως και το Ίλιον εκτιμούν ότι θα φτάσει η επιρροή του), θα χαθούν 6.500 θέσεις εργασίας, περίπου. Ο κύριος λόγος είναι πλέον στους κατοίκους, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, π.χ. κυκλοφοριακό, θόρυβος, αλλά και στους επιχειρηματίες, όσον αφορά στη δουλειά τους.

Η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος ξεκίνησε το 2008. Κύρια δράση της, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, είναι η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι κάτοικοι στην κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος"

Αλεξιάδης: Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθούν από τις φορολογικές δηλώσεις

Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά το «αλαλούμ» των τελευταίων ημερών.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89», ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι «οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθούν από το πότε θα τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις και θα “τρέξει” η εκκαθάρισή του».

«Δεν είναι θέμα απόφασης» έσπευσε να σημειώσει και υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι οφειλές δεν γίνεται να διαγραφούν και σημείωσε ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να παραιτηθεί από την είσπραξη ούτε ενός ευρώ.

«Εμείς διεκδικούμε αυτά τα χρήματα» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η εισπραξιμότητα από παλιά χρέη δεν είναι αυτή που θα θέλαμε».

Αναφερόμενος στην ανάρτηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, ο κ. Αλεξιάδης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χορηγήσει φορολογική αμνηστία σε κανέναν.

«Δίνουμε μία τελευταία ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν χρήματα είτε στο εξωτερικό είτε στο σεντούκι να τα νομιμοποιήσουν. Αμέσως μετά έρχεται το περιουσιολόγιο, η διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών, οι λίστες, ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2017 τίθεται σε ισχύ και η διακρατική συμφωνία FATCA και μία σειρά από άλλα πράγματα» κατέληξε.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθούν από τις φορολογικές δηλώσεις"

Eurostat: 29.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις στην Ελλάδα το 2015

Στα 510,1 εκατ. εκτιμήθηκε ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2016 σε σχέση με 508,3 την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2015, σχεδόν 5,1 εκατ. μωρά γεννήθηκαν στην ΕΕ, ενώ απεβίωσαν πάνω από 5,2 εκατ. άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ΕΕ καταγράφηκε αρνητική φυσική αλλαγή του πληθυσμού της.

Ωστόσο η τελική αύξηση του πληθυσμού ήρθε ως αποτέλεσμα της καθαρής μετανάστευσης.

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2015 καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού κατά 6‰ (από 10,858 εκατ. σε 10,793 εκατ.).

Η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού καταγράφηκε στη Λιθουανία (-11,3‰), στη Λετονία (-8,7‰) και στη Βουλγαρία (-6,7‰).

Αντίθετα η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην Ευρώπη, σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (23,3‰), στην Αυστρία (14,4‰) και στη Γερμανία (11,8‰).

Τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη-μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να είναι η Γερμανία (82,2 εκατ. κατοίκους), η Γαλλία (66,7 εκατ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (65,3 εκατ.) και η Ιταλία (60,7 εκατ.).


Στις τέσσερις αυτές χώρες μαζί κατοικεί περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων το 2015 στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 8,5 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, στην Ιταλία η το ποσοστό ήταν 8‰ και στην Πορτογαλία 8,3‰.

Αντίθετα στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 14,2‰ , 12‰ και 11,9‰.

Επιπλέον, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 29.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, καταλήγοντας σε μια αρνητική φυσική αλλαγή του πληθυσμού κατά 2,7‰.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη θετική φυσική αλλαγή του πληθυσμού καταγράφηκε στην Ιρλανδία, όπου οι γεννήσεις ξεπέρασαν κατά 7,7‰ τους θανάτους. Ακολουθεί η Κύπρος (+3,9‰) και το Λουξεμβούργο (+3,7‰).

Σε αυτές τις χώρες καταγράφηκαν και οι λιγότεροι θάνατοι (6.4‰, 6,9‰ και 7‰ αντίστοιχα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: 29.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις στην Ελλάδα το 2015"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news