facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Κομισιόν: Δεσμευμένος αποκλειστικά για Έλληνες παραγωγούς ο όρος «φέτα»

Αποκλειστικά και μόνο για τους πραγματικούς Έλληνες παραγωγούς ΠΟΠ θα δεσμευτεί ο όρος «φέτα» με την ισχύ της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ), επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτηρίζοντας «άνευ προηγουμένου επιτυχία» το επίπεδο προστασίας που εξασφαλίστηκε στις διαπραγματεύσεις για τις καταχωρισμένες γεωγραφικές ενδείξεις της γηραιάς ηπείρου, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον «λευκό χρυσό» της Ελλάδας.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής «εξασφαλίζεται πως η ονομασία "φέτα" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικής χρήσης στην αγορά της Νότιας Αφρικής, κάτι που σήμερα συνιστά κίνδυνο, λόγω της διαδεδομένης της χρήσης».

Με την ισχύ της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τη Νότια Αφρική, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα επιβληθούν απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης και του τύπου γάλακτος, «γεγονός που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να διακρίνουν εύκολα το αυθεντικό προϊόν στην αγορά».

Η κατάσταση στην αγορά της Νότιας Αφρικής «ήταν εξαιρετικά δύσκολη», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Τεράστιες ποσότητες του τυριού που παράγεται στη Νότια Αφρική ονομάζονται "φέτα" και με τη συμφωνία που επετεύχθη η ονομασία αυτή δεν θα θεωρείται πλέον γενικής χρήσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι «η εναλλακτική αντιμετώπιση θα ήταν να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, γεγονός που θα σήμαινε καμία απολύτως προστασία για τη φέτα.

Η νέα προστασία που κατοχυρώνεται στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης αντιπροσωπεύει εμπορικές ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν πλέον να εισέλθουν στην αγορά της Νότιας Αφρικής έχοντας τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μοναδικής και αληθινής ελληνικής φέτας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «εκτός από τις σχετικές προβλέψεις της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), η Επιτροπή παρουσίασε στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της γηραιάς ηπείρου, δήλωση με την οποία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων που προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο και να αναλύσει το αποτέλεσμα της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά στο επίπεδο της προστασίας τους».

Έτσι, εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής, η Κομισιόν «δεσμεύεται να δρομολογήσει διαδικασία αναθεώρησης του σχετικού με τις ΓΕ πρωτοκόλλου (πρωτόκολλο 3), με στόχο να πετύχει το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις ΓΕ της ΕΕ που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας».

Η Κομισιόν, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τις καταχωρισμένες γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των εν εξελίξει αλλά και των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για εμπορικές συμφωνίες, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, κάθε εμπορικού εταίρου και τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, αποκλείονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

* Παραγωγός στη Νότια Αφρική παράγει τυρί από αγελαδινό γάλα κι επιθυμεί να το διαθέσει στην αγορά ως «φέτα». Αυτό δεν είναι δυνατόν, επειδή η συγκεκριμένη ονομασία μόνη της προστατεύεται βάσει της συμφωνίας.

* Ο παραγωγός αποφασίζει να αποκαλέσει το προϊόν με άλλη ονομασία. Διαλέγει την ονομασία «φέτα Αθηνών». Αυτή η ονομασία υποδηλώνει ότι το τυρί παράγεται στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι δυνατόν, επειδή η συμφωνία απαγορεύει τις παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά την προέλευση του προϊόντος.

* Ο παραγωγός στρέφεται στην ονομασία «σε στυλ φέτας» (Feta style), αλλά προσθέτει και εικόνες από ελληνικά νησιά και ελληνικά γράμματα. Ούτε και αυτό είναι δυνατόν, επειδή η συμφωνία προστατεύει από την επίκληση. Δηλαδή, όταν ο καταναλωτής κοιτάζει την ετικέτα, δεν πρέπει να σκέφτεται το πρωτότυπο ελληνικό προϊόν.

* Ο παραγωγός φτιάχνει μια απλή ετικέτα, παραλείποντας όμως να αναφέρει τον τόπο παραγωγής του τυριού ή ότι παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Ύστερα από πέντε χρόνια και αυτό θα σταματήσει, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει πως όλα τα τυριά θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς στην ετικέτα το είδος του γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κ.λπ.) και τη χώρα προέλευσης.

«Στον παραγωγό απομένει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ετικέτα χωρίς αναφορά στην Ελλάδα, χωρίς ελληνικές εικόνες, ή άλλες επικλήσεις στην Ελλάδα, ετικέτα η οποία θα καθιστά σαφή στους καταναλωτές την πραγματική προέλευση και τον τύπο του χρησιμοποιούμενου γάλακτος.

Αυτό διευκολύνει τον καταναλωτή να διακρίνει το προϊόν, ενώ οι πωλητές του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος μπορούν να κάνουν σαφή διάκριση του προϊόντος στην αγορά», σημειώνει ο εκπρόσωπος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δεσμευμένος αποκλειστικά για Έλληνες παραγωγούς ο όρος «φέτα»"

ΕΕ: Ολοκληρώστε έγκαιρα τα προαπαιτούμενα – «Η υπομονή μας τελειώνει»

«Δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως, έως τα τέλη Ιουλίου, τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα για τη λήψη της δεύτερης υποδόσης» διεμήνυσε τη Δευτέρα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως αποσαφήνισε, η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο έως τα μέσα Οκτωβρίου λόγω των κίνδυνων που προκαλεί το Brexit.

Δήλωσε δε ότι αν και οι κίνδυνοι για την χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας είναι μικρότεροι, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα, ωστόσο «θα υπάρχει λιγότερη υπομονή από τους θεσμούς.»

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται άφιξη της τρόικας εντός του καλοκαιριού στην Αθήνα, και ότι το επόμενο ραντεβού προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για τον αντίκτυπο των φορών που πρόσφατα νομοθετήθηκαν στην πραγματική οικονομία, ωστόσο όπως τόνισε, «οι θεσμοί όφειλαν να σεβαστούν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.»

Ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει την οικονομία.»

Διευκρίνισε ότι τα κυριότερα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση του το επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επιτάχυνση των αποφάσεων των δικαστηρίων καθώς και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του μηχανικού.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Ολοκληρώστε έγκαιρα τα προαπαιτούμενα – «Η υπομονή μας τελειώνει» "

Αναστολή πληρωμής εισφορών στον ΟΓΑ ζητούν οι αγρότες της Αρκαδίας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Αρκαδίας που υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία του περασμένου Σαββάτου και ζητούν να βοηθηθούν προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των αγροτών, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν και μίλησαν για τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να ρυθμιστούν τα δημοτικά τέλη από το δημοτικό συμβούλιο και την παρέμβαση του δημάρχου, ώστε οι πληρωμές εισφορών του ΟΓΑ που λήγουν την προσεχή Παρασκευή να πάνε για λίγο χρονικό διάστημα πίσω και να υπάρξει αναστολή φόρων για τους πληγέντες, με τον δήμαρχο να τους δηλώνει πως το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σήμερα στο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, που επισκέφθηκε την Αρκαδία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή πληρωμής εισφορών στον ΟΓΑ ζητούν οι αγρότες της Αρκαδίας"

Ιστορίες δικαστικής τρέλας: 17 χρόνια περιμένει να βρει το δίκιο του

Mία ακόμα ιστορία που αποτυπώνει τους αργούς ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας . Αυτή τη φορά ένας επιχειρηματίας εδώ και 17 χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με το ελληνικό δημόσιο για ζημία που φέρεται να υπέστη ,ενώ όπως όλα δείχνουν ο επίλογοςτης ιστορίας του δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει δικαιωθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια που έχουν επιδικάσει να λάβει την αποζημίωσή του ύψους περίπου 260.000 ευρώ, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά από αναίρεση του
Δημοσίου, ανέπεμψαν και πάλι την υπόθεση για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο.

Η ιστορία ξεκινά το έτος 1997 όταν ο επιχειρηματίας αποφασίζει να κάνει εισαγωγές στη χώρα μας διάφορα είδη ενδύσεως και ατομικής χρήσεως (μπλουζάκια, τσάντες, παντελόνια, κάλτσες, παπούτσια, καλλυντικά, απορρυπαντικά, μπίρες, κ.λπ.) τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία κλωστικής κάνναβης και είχαν τυπωμένη απεικόνιση πεντάφυλλου ή επτάφυλλου μίσχου κάνναβης.

Τα προϊόντα αυτά διοχετεύτηκαν σε διάφορα κατάστημα «Κannabishop» και «Κannabis Gallery» στην Αττική (Κολωνάκι, Περιστέρι, κ.λπ.) και σε άλλες πόλεις όπως είναι Λάρισα, Ιωάννινα, Σέρρες, Κομοτηνή, Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, κ.λπ.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Χημείου του Κράτους πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι του ΕΟΦ και του ΟΚΑΝΑ, με θέμα τον συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων για «την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισαγωγής και κυκλοφορίας στην Ελλάδα προϊόντων που περιέχουν συστατικά από κάνναβη και φέρουν ενδείξεις (π.χ. φύλλο κάνναβης) με τις οποίες προβάλλεται η κάνναβη κατά έντονο τρόπο για διαφημιστικούς σκοπούς».

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε ότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν αμελητέο ποσοστό τετραϋδροκανναβινόλης (THC), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παύει να αποτελεί διαφήμιση της κάνναβης, κάτι που απαγορεύει ο νόμος 1729/1987 περί ναρκωτικών και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να φέρουν ενδείξεις που έχουν σχέση με το φυτό της κάνναβης.

Στην συνέχεια στάλθηκε έγγραφο προς το τμήμα ναρκωτικών του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, με το οποίο ζητείτο να διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα στα καταστήματα που πωλούσαν τα προϊόντα αυτά που έχουν τις ενδείξεις του φυτού της κάνναβης ή που ο τίτλος της επιχείρησής τους αναγράφει «Κannabishop» ή «Κannabis Gallery» και σε περίπτωση που βρεθούν να εφαρμόζεται ο νόμος 1729/1987.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για περισσότερο από 6 μήνες «ξεκίνησε μια πρωτοφανής δίωξη κατά επιχειρηματιών», οι οποίοι «απολύτως νόμιμα είχαν εισαγάγει και διακινούσαν τα επίμαχα προϊόντα».

Τελικά, το Γενικό Χημείο του Κράτους απεφάνθη ότι τα επίμαχα προϊόντα «δεν περιείχαν καθόλου THC και το κανναβέλαιο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών κρεμών περιέχει μικρή ποσότητα της εν λόγω ουσίας».

Επίσης, ανέφερε ότι η περιεκτικότητα της ουσίας αυτής σε άλλα προϊόντα (καλλυντικά, κ.λπ.) ήταν πολύ
μικρότερη και «ενδεχομένως μη ανιχνεύσιμη», αλλά και ακόμα «και εάν έχουν κάποια ποσότητα THC αυτή δεν είναι ανακτήσιμη ή απομονώσιμη».

Τα ποινικά δικαστήρια με τη σειρά τους ξεκίνησαν και απήλλασσαν τους επιχειρηματίες από το αδίκημα της διάδοσης και διαφήμισης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, και έτσι ξεκίνησαν οι αγωγές αποζημίωσης για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από ενέργειες προσώπων του δημοσίου τομέα.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον εισαγωγέα κρίνοντας ότι ήταν μη νόμιμη η απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης, καθώς «ελήφθη κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου περί ναρκωτικών, όπως και
τα σήματα του τμήματος ναρκωτικών του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για κατασχέσεις των επίμαχων προϊόντων και συλλήψεις επιχειρηματικών», ενώ κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση.

Το ΣτΕ με την απόφασή του ξαναστέλνει την υπόθεση στο Εφετείο για να διευκρινιστεί με νέα απόφασή του σε ποιους φορείς του Δημοσίου εντοπίζονται οι ευθύνες για την ζημία που υπέστησαν οι επιχειρηματίες.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορίες δικαστικής τρέλας: 17 χρόνια περιμένει να βρει το δίκιο του"

Δείτε πώς θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Κοινοποιήθηκε σήμερα η εγκύκλιος για την είσπραξη αναλογικών τελών κυκλοφορίας, εξαιρετικά για το 2016, στην περίπτωση άρσης ακινησίας ΙΧ οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας.

Δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, και εξαιρετικά για το έτος 2016 να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλοντας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό και συγκεκριμένα:
-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.
Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος.
Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.
Δείτε αναλυτικά παραδείγματα 
Παράδειγμα 1:
Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:
- για 1 μήνα, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.
- για 3μήνες, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.
- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.
Παράδειγμα 2:
Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100x 0,90=90 €. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:
- για 1 μήνα τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12)=15€
- για 3μήνες τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 90€x (4/12)=30€
- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής:
90€x [(7/12) + (2/12)]=90€x(9/12)=€.67,5
Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα (τελευταία εργάσιμη του τριμήνου), τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x2=240€.
Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2016 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Με τις διατάξεις του άρθρου 122, του ίδιου νόμου, η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 12/5/2016.
Εξυπακούεται ότι, στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος εντός του 2016, δεν τυγχάνουν εφαρμογής τα ανωτέρω, αλλά οι διατάξεις της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (222 Α'), σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων. Το ίδιο συμβαίνει, εφόσον έχει προηγηθεί άρση ακινησίας, σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση στην περίπτωση διαγραφής οχήματος λόγω εξαγωγής του, όπου απαιτείται ο έλεγχος καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τρέχοντος και παρελθόντων ετών.
Επίσης στην περίπτωση που έχει γίνει άπαξ χρήση ενός εκ των τριών ανωτέρω χρονικών περιόδων άρσης της ακινησίας και ο κάτοχος αιτείται εκ νέου άρση ακινησίας, τότε θα καταβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει καταβληθεί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, όπως ισχύει.
Τέλος επισημαίνεται ότι η περ. γ' της παρ. 4 του άρθρου 117 εφαρμόζεται για άρση ακινησίας για χρονικά διαστήματα που δεν ρυθμίζονται από τις περ. α' και β', δηλαδή για χρονικά διαστήματα διαφορετικά από τον 1 μήνα ή τους 3 μήνες αντίστοιχα.
Παραδείγματα
Έστω ότι ο κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρείς μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€. Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση των τριών μηνών ζητάει εκ νέου άρση της ακινησίας για το όχημά του, τότε ο εν λόγω κάτοχος πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου το ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60€.
Εάν, ο ως άνω κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρείς μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€ και ενδιάμεσα αποφασίζει να το μεταβιβάσει/διαγράψει λόγω εξαγωγής, τότε επίσης πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου του ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60€.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε πώς θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα"

Αποζημίωση 10.000 δολαρίων σε γυναίκα στην Καλιφόρνια από τη Microsoft λόγω «ανεπιθύμητης» αναβάθμισης σε Windows 10

Μπορεί τα Windows 10 να έχουν αποσπάσει σε γενικές γραμμές πολύ καλές κριτικές όσον αφορά στις επιδόσεις τους ως λειτουργικό σύστημα, ωστόσο οι πρακτικές της Microsoft όσον αφορά στη (δωρεάν) αναβάθμιση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς: Δεν είναι λίγοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο που έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δεν έδωσαν άδεια για να γίνει, κατηγορώντας τη Microsoft πως οι σχετικές επιλογές που εμφανίζονται για την αναβάθμιση, εμφανίζονται με τρόπο που «παραπλανά» τους χρήστες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Seattle Times, το οποίο έχει αναπαραχθεί από πολλές ιστοσελίδες του ειδικού Τύπου, μια γυναίκα στην Καλιφόρνια, η Τέρι Γκόλντσταϊν, κατάφερε να κερδίσει αποζημίωση ύψους 10.000 δολαρίων από τη Microsoft ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία των Windows 10 πέρυσι, ο υπολογιστής της Γκόλντσταϊν άρχισε να προσπαθεί να κατεβάσει και εγκαταστήσει το νέο λειτουργικό.

Το update, για το οποίο η ίδια υποστηρίζει ότι δεν έδωσε άδεια, απέτυχε- και ο υπολογιστής που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της επιχείρησής της (ταξιδιωτικό πρακτορείο) άρχισε να «σέρνεται». Απευθύνθηκε στην τεχνική υποστήριξη της Microsoft, αλλά το ζήτημα δεν λύθηκε, και η ίδια κατέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση για χαμένα έσοδα και το κόστος ενός νέου υπολογιστή. Εν τέλει, η Γκόλντσταϊν φαίνεται πως επικράτησε, καθώς η Microsoft τον προηγούμενο μήνα απέσυρε την έφεση που είχε υποβάλει, και η ενάγουσα έλαβε 10.000 δολάρια από την εταιρεία. Ωστόσο, η Microsoft αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, και εκπρόσωπός της είπε πως η έφεση αποσύρθηκε για να αποφευχθούν τα κόστη μιας παρατεταμένης δικαστικής αναμέτρησης.

Σημειώνεται πως η προσφορά της δυνατότητας δωρεάν αναβάθμισης λήγει σε έναν μήνα- μετά το upgrade θα κοστίζει 120 δολάρια.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 10.000 δολαρίων σε γυναίκα στην Καλιφόρνια από τη Microsoft λόγω «ανεπιθύμητης» αναβάθμισης σε Windows 10"

Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή

Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις των Βρυξελλών, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας σε αυτό το στάδιο και ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Ο κ. Κάμερον, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, προχώρησε στην δήλωση αυτή στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Είμαι σαφής και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε το πρωί σε αυτό. Η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή […]. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτή τη φάση. Αυτή είναι η κυρίαρχη απόφασή μας και είναι μια απόφαση που θα λάβει η Βρετανία και μόνο η Βρετανία» τόνισε ο κ. Κάμερον, που είχε αποφύγει να προχωρήσει σε δηλώσεις μέχρι σήμερα. 
Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τί σχέση θέλουμε με την Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν ότι το «διαζύγιο» πρέπει να βγει το γρηγορότερο δυνατό. Πριν από μερικές ώρες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα το άρθρο 50. 
Κατά την δήλωσή παραίτησής του την Παρασκευή, ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων αυτών αλλά ότι αυτό το έργο θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, ο επόμενος πρωθυπουργός θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που ανακοινώθηκε από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος την οποία έθεσε σε κίνηση η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.
Κομισιόν Καμία διαπραγμάτευση μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 
«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν με οργανωμένο τρόπο όλες οι διαδικασίες» ξεκαθάρισε το μεσημέρι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που παράλληλα επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα συγκροτήσει επιτροπή για τη διαχείριση του Brexit.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας θα πρέπει, όπως ανέφερε, να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Η επίσημη υποβολή αιτήματος για αποχώρηση από την Ένωση αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύει από την Παρασκευή ότι επιθυμούν να επισπευστούν οι διαδικασίες, δείχνοντας ότι επιθυμούν ένα διαζύγιο-εξπρές από τη Βρετανία. 
Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή
Αντίθετα, το Βερολίνο φαίνεται ότι «υιοθετεί» μια πιο χαλαρή στάση ως το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας αλλά τάσσεται κατά μιας ειδικής μεταχείρισης.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει «μπαράζ» διαβουλεύσεων ώστε το «διαζύγιο» να μην είναι επώδυνο για καμία από τις δύο πλευρές. Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται ότι κινούνται και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβακία. 
Τον Σεπτέμβριο οι διαπραγματεύσεις λέει και το στρατόπεδο του Brexit 
Στο δρόμο που χάραξε ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται ότι ακολουθεί και το στρατόπεδο του Brexit, Μάθιου Έλιος που συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. 
 «Δεν νομίζω ότι πρέπει να βιάσουμε αυτή τη διαδικασία» είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας γίνονταν συζητήσεις για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως –κυριολεκτικά το πρωί της Παρασκευής- αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δικαίως πάτησε φρένο και έτσι η σκόνη θα καθίσει λίγο, οι άνθρωποι θα φύγουν διακοπές θα γίνουν ορισμένες άτυπες συζητήσεις και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα το σκεφτούμε». 
Προσπάθεια εφησυχασμού και από τον Όσμπορν 
Σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ ΄Οσμπορν παραχώρησε σήμερα το πρωί έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία διαβεβαίωνε ότι η βρετανική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 –μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις πιέσεις των Ευρωπαίων για γρήγορο διαζύγιο. «Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους ευρωπαίους γείτονές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τους τόνους έριξε ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. 
Η ειδική ομάδα Brexit
Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η ειδική ομάδα θα αρχίσει να προετοιμάζει το Brexit και υπογράμμισε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Τόσο η Σκωτία όσο και η Ιρλανδία έχουν διαχωρίσει τη στάση τους, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η ομάδα αυτή «θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο πρωθυπουργό» και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει «όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης», ανέφερε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Διευκρίνισε δε, ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις δεδομένου ότι η ομάδα αυτή δεν θα λαμβάνει αποφάσεις, έργο που θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός και η νέα του κυβέρνηση. 

ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή"

Μητρόπολη Χίου: 1.000 ευρώ για κάθε τρίτο παιδί που γεννιέται στα Ψαρά

Το τρίτο παιδί κάθε οικογένειας στα Ψαρά θα επιδοτεί η τοπική εκκλησία μετά από προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών Μάρκου.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε ο Μητροπολίτης και την οποία ανακοίνωσε χθες το πρωί κατά την παρουσία του στο μικρό ακριτικό νησί ως απάντηση στην αμφισβήτηση που η περιοχή δέχεται εσκεμμένα εδώ και μήνες από την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν πηγές της Μητρόπολης, προς την απόφαση αυτή στράφηκε ο δραστήριος για τα εθνικά μας θέματα Μητροπολίτης λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και θέλοντας να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του τοπικού πληθυσμού. Για την ακρίβεια η Μητρόπολη θα χορηγεί για τη γέννηση κάθε τρίτου παιδιού στο νησί ποσό 1.000 ευρώ.

Πληροφορίες από τη Μητρόπολη αναφέρουν πως στόχος του Μητροπολίτη Μάρκου είναι η κινητοποίηση και ιδιωτών με στόχο το επίδομα αυτό να λάβει μονιμότερο χαρακτήρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπολη Χίου: 1.000 ευρώ για κάθε τρίτο παιδί που γεννιέται στα Ψαρά"

Μέτρα για 1 εκατoμμύριο απλήρωτους εργαζόμενους

Πακέτο μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «εγκλωβισμένων» - απλήρωτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν το 1 εκατ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, θα λάβει το υπουργείο Εργασίας.

Την εκπόνηση ειδικής μελέτης καταγραφής του προβλήματος που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, στα έσοδα του ΙΚΑ και άλλων ταμείων και στη λειτουργία της αγοράς, προβλέπει απόφαση του Γ. Γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδη.

Σύμφωνα με την απόφαση θα διενεργηθεί διαγωνισμός στις 7 Ιουλίου για την εκπόνηση μελέτης και την υποβολή, εντός τριμήνου, μέτρων πολιτικής έναντι αμοιβής 72.570 ευρώ με το ΦΠΑ. Στο πλαίσιο της μελέτης θα καταγραφούν όλες οι μορφές της απλήρωτης εργασίας, οι καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων που σε κάποιες περιπτώσεις (μη πληρωμή επί 6μηνο) οδηγούν σε επίσχεση εργασίας καθώς και τα προβλήματα "καλύψεων" όσων μένουν χωρίς απασχόληση (πχ με ξαφνικά λουκέτα) και δεν μπορούν να λάβουν επιδομα ανεργίας καθώς δεν θεωρούνται απολυμένοι.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για 1 εκατoμμύριο απλήρωτους εργαζόμενους"

«Oχι» των Σοσιαλιστών στον Ραχόι για μεγάλο συνασπισμό

Το κεντρο-αριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ισπανία απέρριψε την πρόταση του Μαριάνο Ραχόι -του νικητή των ισπανικών εκλογών- για τη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 137 έδρες στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών - με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες.

Η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος συναντάται τη Δευτέρα για να εξετάσει τις επιλογές της, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το σενάριο του Δεκεμβρίου και να μην προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές.

Ο Ραχόι, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε παραδεχθεί ότι θα επιδιώξει έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές που στη νέα Βουλή διαθέτουν 85 έδρες.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντόνιο Χερνάντο απέρριψε, πάντως, την πρόταση Ραχόι.

«Κερδίσαμε τις εκλογές, και απαιτούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε» είχε πει ο Μαριάνο Ραχόι τη βραδιά των εκλογών, πανηγυρίζοντας για τη νίκη του κόμματός του.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "«Oχι» των Σοσιαλιστών στον Ραχόι για μεγάλο συνασπισμό"

Αργολίδα: Ληστεία σε βάρος επιχειρηματία και της συζύγου του

Θύματα ένοπλης ληστείας στο σπίτι τους στην Άκοβα Άργους έπεσαν το πρωί της Δευτέρας 53χρονος επιχειρηματίας εμπορίας και συσκευασίας κρεάτων και η 48χρονη σύζυγός του.

Λίγο μετά τις 09.30, την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι τους κι έμπαιναν στο γκαράζ του σπιτιού τους, τέσσερις άγνωστοι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και τα χέρια τους, τους επιτέθηκαν και τους ακινητοποίησαν, με την απειλή δύο Καλάσνικοφ και ισάριθμων πιστολιών.

Αφού έδεσαν και φίμωσαν το ζευγάρι, οι δράστες αφαίρεσαν από το σπίτι τσάντα του επιχειρηματία, η οποία κατά δήλωσή του περιείχε 120.000 ευρώ, ενώ πήραν και άλλα 4.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 20.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, διέφυγαν με το αυτοκίνητο του 53χρονου. Κατευθύνθηκαν προς την Καρυά της ορεινής Αργολίδας, όπου στην περιοχή Σταθέικα πέταξαν στον γκρεμό το όχημα του επιχειρηματία και διέφυγαν, προφανώς με άλλο αυτοκίνητο, συνεργού τους που τους περίμενε.

Όταν κατάφερε να λυθεί ο επιχειρηματίας, ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλη την ορεινή Αργολίδα και την ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Γερανοφόρο όχημα ανέσυρε από τον γκρεμό το αυτοκίνητό του, ώστε να ελεγχθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Άργους.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργολίδα: Ληστεία σε βάρος επιχειρηματία και της συζύγου του"

Eπιχειρηματίας αποζημιώθηκε 14 χρόνια μετά -Λόγω φυσικής καταστροφής

Χρειάστηκε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια και να διαμεσολαβήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να εισπράξει γυναίκα επιχειρηματίας την αποζημίωση που δικαιούτο, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στην επιχείρησή της από φυσική καταστροφή.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2002 ο Κηφισός ποταμός υπερχείλισε στο ύψος του Νέου Φαλήρου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς πολλές επιχειρήσεις της περιοχής. Για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ζημιές, αρχικά, οι επιχειρήσεις αποζημιώθηκαν με ένα χαμηλό, σε σχέση με την εκτιμηθείσα ζημιά, ποσό. Επειδή η υπόλοιπη αποζημίωση δεν καταβλήθηκε, οι πληγέντες επιχειρηματίες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν με αποφάσεις, οι οποίες κατέστησαν αμετάκλητες το 2014.

Η γυναίκα προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος απευθύνθηκε στις οικονοµικές υπηρεσίες, αλλά και στην πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων, ζητώντας την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και την καταβολή της επιδικασθείσας αποζηµίωσης, ύψους 315.100 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη Αρχή, διαπίστωσε σημαντική κωλυσιεργία από την πλευρά της διοίκησης στην καταβολή των ποσών, ενώ και οι αλλαγές στις αρµοδιότητες των εµπλεκόµενων υπηρεσιών επιβράδυναν κατά πολύ τη σχετική διαδικασία.

Τελικά, κατόπιν της παρέµβασης του Συνηγόρου, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία, µε τη διαβίβαση των σχετικών δικαιολογητικών προς την υπηρεσία δηµοσιονοµικού ελέγχου και έτσι η δικαιούχος εισέπραξε το ποσό που της είχε επιδικαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Eπιχειρηματίας αποζημιώθηκε 14 χρόνια μετά -Λόγω φυσικής καταστροφής "

Εγχειρίδιο για την τήρηση της υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Επιτακτική ανάγκη, θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος την υπενθύμιση τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με σκοπό την προστασία της Ατομικής Υγείας τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων σε αυτά και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Με εγκύκλιό του προς τις Περιφέρειες υπενθυμίζει τα εξής:

• Όλοι οι χώροι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να διατηρούνται καθαροί.

• Να τηρείται τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης όλων των εσωτερικών χώρων και επιφανειών των οχημάτων. Για την απολύμανση να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ απολυμαντικά σκευάσματα ή άλλοι αποδεκτοί τρόποι απολύμανσης (π.χ. χρήση ατμού).

• Σημαντικός θεωρείται επίσης ο σχολαστικός καθαρισμός και η απολύμανση των χειρολαβών και των στηριγμάτων, από όπου κρατούνται οι επιβάτες, καθώς και των διακοπτών ειδοποίησης στάσης, που δύνανται να αποτελέσουν εστίες μικροβίων.

• Οι επενδύσεις των καθισμάτων να διατηρούνται καθαρές και χωρίς φθορές, ώστε να αποτρέπεται το «φώλιασμα» παρασίτων, μυκήτων, βακτηρίων κ.α., τα οποία δύνανται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ατομική και τη Δημόσια Υγεία.

• Όπου χρησιμοποιείται επιπλέον ιματισμός πολλαπλών χρήσεων (π.χ. προσκέφαλο στις θέσεις των λεωφορείων, των αεροπλάνων, κ.α.), να πλένεται τακτικά για να διατηρείται πάντα καθαρός. Όταν υφίστανται φθορές να υπάρχει μέριμνα αντικατάστασης αυτών.

• Να διενεργείται συχνός αερισμός των οχημάτων.

• Όπου υπάρχουν χώροι υγιεινής (τουαλέτες), αυτές να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Να είναι εφοδιασμένες με χαρτί υγείας, σαπούνι για την πλύση των χεριών (προτείνεται η χρήση υγρού σαπουνιού και όχι σε στερεή μορφή) και χαρτί για το στέγνωμα των χεριών.

• Να εφαρμόζεται πρόγραμμα τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης (με εγκεκριμένα σκευάσματα από τον ΕΟΦ) των συστημάτων αερισμού και κλιματισμού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που διαθέτουν ψυγεία προς συντήρηση τροφίμων – ποτών των επιβατών για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η διαδρομή (π.χ. σε ταχύπλοα, κ.α.), να διατηρούνται καθαρά και η θερμοκρασία εντός αυτών να διατηρείται κάτω των 10 C.

• Στους Σταθμούς και τα Πρακτορεία Συγκοινωνιών όλοι οι χώροι να διατηρούνται καθαροί και οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.

• Σε περιπτώσεις εμφάνισης εντόμων και παρασίτων υγειονομικής σημασίας (κατσαρίδες, κουνούπια, μύγες, κοριοί, ψύλλοι, κ.α.) ή τρωκτικών, να πραγματοποιείται εντομοκτονία - μυοκτονία από εξειδικευμένο συνεργείο, με εγκεκριμένα σκευάσματα (όπως αυτά προβλέπονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

• Σε περιπτώσεις που τα οχήματα χρησιμοποιούνται πέραν του σκοπού τους, για την εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών και γεγονότων, από τα οποία δύναται να επηρεαστεί δυσμενώς η Δημόσια Υγεία, απαιτείται η διενέργεια έκτακτου καθαρισμού, αερισμού και απολύμανσης αυτών, προτού δοθούν ξανά στην εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων τους.

• Τέλος, υπενθυμίζεται η απαγόρευση καπνίσματος εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να διενεργούν ελέγχους με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγχειρίδιο για την τήρηση της υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

Στις 4 Ιουλίου η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ

Η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα ορίζεται, στο εξής, ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αρχής γενομένης με τις συντάξεις του Ιουλίου, οι λογαριασμοί των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης θα πιστωθούν στις 4/7/2016.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 4 Ιουλίου η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ"

Εκλεψαν ιατρικό μηχάνημα από το νοσοκομείο Βέροιας

Ιατρικό μηχάνημα «έκανε φτερά» από το νοσοκομείο της Βέροιας. Οι δύο δράστες εμφανίστηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο νοσοκομείο της Βέροιας και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας συντήρησης ιατρικών μηχανημάτων, κατάφεραν να αρπάξουν το πανάκριβο μηχάνημα (αναλυτής ορμονών) από το μικροβιολογικό τμήμα και να αποχωρήσουν ανενόχλητοι.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπάθησαν να μάθουν λεπτομέρειες για το χρόνο ολοκλήρωσης της συντήρησης και επιστροφής του μηχανήματος στο νοσοκομείο, αποκαλύφθηκε ότι οι δήθεν υπάλληλοι δεν ήταν τίποτα άλλο από κοινοί κλέφτες.

«Εξαπάτησαν τη συνάδελφό μας, αποσύρθηκε το μηχάνημα από το χώρο του νοσοκομείου, περιμέναμε έως την Παρασκευή που είχαν πει ότι θα το αντικαταστήσουν. Επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους της εταιρείας, διαπιστώσαμε ότι είχαν πλήρη άγνοια και οι δύο άγνωστοι είχαν "σηκώσει" το μηχάνημα. Ήρθε και η αστυνομία και όσοι βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο νοσοκομείο έδωσαν περιγραφή», δήλωσε στο "Πρακτορείο Μακεδονία–Θράκη", η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Βέροιας, Ιωάννα Μπρανιώτη.

Ο ιατρικός αναλυτής ορμονών δεν είναι περιουσία του δημοσίου, αλλά ανήκει στην εταιρεία, η οποία το έχει παραχωρήσει με σύμβαση στο νοσοκομείο.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεψαν ιατρικό μηχάνημα από το νοσοκομείο Βέροιας"

ΓΓ Δημοσίων Εσόδων: Και οι δύο γονείς δικαιούνται μείωση φόρου για εξαρτώμενο τέκνο

Διευκρινίσεις σχετικά με το τρόπο εφαρμογής της έκπτωσης φόρου των γονέων, όταν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, και τον υπολογισμό της ανάλογης παρακράτησης δίνει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Στην περίπτωση των έγγαμων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων του άρθρου 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, εφόσον αυτοί είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, ή ο ένας εκ των δύο συζύγων που έχει την ιδιότητα του μισθωτού ή συνταξιούχου και ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ο υπόχρεος ή η σύζυγος.

- Στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων, τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούται ο ένας εκ των δύο συζύγων, που έχει την επιμέλεια των τέκνων και εφόσον αυτός είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.

Οι διατάξεις αυτές, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, εφαρμόζονται για εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που διενεργούνται για το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ενώ οι παρακρατήσεις φόρου, με βάση τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που
εκκαθαρίζονται από 27.5.2016 και μετά.

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται ανάλογα και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓ Δημοσίων Εσόδων: Και οι δύο γονείς δικαιούνται μείωση φόρου για εξαρτώμενο τέκνο"

Μαξίμου: Aυτά που είπε ο Κουτσούμπας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Οργισμένη απάντηση στα όσα αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τη συνομιλία που είχε με το πρωθυπουργό δίνει το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, τονίζει πως "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" και επί της ουσίας καλεί τον Περισσό να απαντήσει "αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του".

Το σχόλιο του Μαξίμου:

Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή.
Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Aυτά που είπε ο Κουτσούμπας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα "

Λέσβος: Σφραγίστηκε ξενοδοχείο που προοριζόταν για κέντρο προσφύγων

Στη σφράγιση του ξενοδοχείου «Ελπίς» στην τουριστική παραλία της Εφταλούς στο Μόλυβο (Μήθυμνα) προέβη το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο της περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου με τη συνδρομή αστυνομικών. Το ξενοδοχείο, που παρέμενε επί χρόνια κλειστό, είχε ενοικιασθεί και επισκευασθεί από οικογένεια Αγγλων που ζει στο Μόλυβο μέσω ευρωπαϊκών χορηγιών, και σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως «παραλιακό καταφύγιο για πρόσφυγες» με την επωνυμία «Hope Centre».

Ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας κατά τη διαδικασία της σφράγισης, καθώς τις προηγούμενες μέρες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ από τη μία μελών της οικογένειας των Αγγλων και υποστηρικτών τους, κυρίως μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αλληλέγγυων πολιτών, και από την άλλη πολιτών κατοίκων του Μολύβου και επιχειρηματιών στην περιοχή.

Έξω από το ξενοδοχείο που σφραγιζόταν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα, τα οποία, όπως δήλωσαν, «προστάτευαν από την ασυδοσία των ΜΚΟ τα στελέχη του ΕΟΤ να κάνουν τη δουλειά τους».

«Διαδηλώνουμε τη βούληση των κατοίκων του Μολύβου να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βουλιμία των ΜΚΟ, αλλά και να προστατευθεί η τοπική οικονομία» έλεγαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή κατοίκων Πέτρας και Μολύβου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που οργάνωσαν τη συγκέντρωση.

Από την άλλη μεριά, περί τα 10 άτομα ήταν η παρουσία της οικογένειας των Αγγλων και μελών ΜΚΟ που παρακολούθησαν από μακριά τη διαδικασία της σφράγισης.

Πάντως «λάδι στη φωτιά» έριξε η οικογένεια των Αγγλων που με δηλώσεις μελών της στη χθεσινή «Mirror» υποστήριξαν ότι «υπάρχει μια απώλεια του ανθρωπισμού στην περίπτωση αυτή. Είναι σαφές ότι η παλίρροια γυρνάει εναντίον των προσφύγων, και ορισμένοι ντόπιοι δεν τους θέλουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Mirror», υπήρξε τις προηγούμενες μέρες έντονη συνάντηση μεταξύ της οικογένειας των Αγγλων και των υπαλλήλων της περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου.

«Έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία του κέντρου για την υποστήριξη των προσφύγων. Ήταν ανοιχτά εχθρικοί και αρνήθηκαν να μας κοιτάξουν ή να απευθυνθούν σε μας. Περιορίστηκαν να ουρλιάζουν και να χτυπάνε το τραπέζι. Έλεγαν ότι ήθελαν να φύγουμε, επειδή είχαν δεχθεί παράπονα για μας. Αν και είμαστε συντετριμμένοι, εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε ελπίδα» σημειώνεται σε δήλωση της συζύγου της οικογένειας στην βρετανική εφημερίδα.

Από πλευράς της περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, πάντως, και σε απάντηση στο δημοσίευξα σημειώθηκε πως έγινε ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έκανε γνωστή και την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην οικογένεια των Αγγλων για την «παράνομη λειτουργία του ξενοδοχείου».

Ένα σημαντικό μέρος αυτού του προστίμου επεβλήθη για την παρακώλυση στο έργο των υπαλλήλων της υπηρεσίας, όταν αυτοί επισκέφθηκαν για να ελέγξουν την ξενοδοχειακή μονάδα.

Από την άλλη, κάτοικοι έχουν προσφύγει και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Σε υπόμνημά τους μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο κατήγγειλαν επωνύμως τη λειτουργία του κέντρου περίθαλψης προσφύγων σε ξενοδοχείο «που βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες παραλίες κολύμβησης του Μολύβου και περιστοιχίζεται από πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες».

Όπως λένε, «δεν λειτουργεί τουλάχιστον τα τελευταία οχτώ χρόνια, φέρει εμφανείς ρωγμές στους τοίχους και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση». Οι κάτοικοι ζητούσαν από τον εισαγγελέα «να ελέγξει την σύμβαση μίσθωσης, εφόσον υπάρχει, καθώς και την κατάσταση και τη δυνατότητα σύννομης λειτουργίας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά κυρίως την ύπαρξη ή μη νόμιμης άδειας λειτουργίας».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Σφραγίστηκε ξενοδοχείο που προοριζόταν για κέντρο προσφύγων"

Φυλακές Διαβατών: Φύλακας τελεί χρέη… νοσηλευτή

Χρέη νοσηλευτή αναγκάζεται να εκτελεί φύλακας στις φυλακές Διαβατών, μετά την παραίτηση του ενός εκ των τριών νοσηλευτών που προβλέπονται από το οργανόγραμμα.

Παρότι τα θέματα υγείας των 550 κρατουμένων στις φυλακές μπορούν να αντιμετωπίζονται με τους επισκέπτες γιατρούς, ο αριθμός των νοσηλευτών δεν θεωρείται επαρκής για την εξυπηρέτησή τους.

Την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη φυλακή, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας των κρατουμένων, περιέγραψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιφύλακας των φυλακών Διαβατών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κώστας Βαρσάμης.

«Σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας στο γενικό κατάστημα κράτησης Διαβατών της Θεσσαλονίκης, αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί υπολειπόμαστε κατά πολύ στον αριθμό των νοσηλευτών που θα θέλαμε να έχουμε για να εξυπηρετούνται οι φυλακές σε 24ωρη βάση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο νοσηλευτές και έναν φύλακα που τον έχουμε “βαφτίσει” εμείς νοσηλευτή, για να καλύπτει τη θέση ενός άλλου, ο οποίος παραιτήθηκε για δικούς του λόγους. Με τα δεδομένα τα τωρινά και οι τρεις αυτοί είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στα ουσιώδη προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Ειδικότερα το βράδυ, που στη φυλακή δεν υπάρχει νοσηλευτής και για οποιοδήποτε θέμα προκύψει αναγκάζεται ο φύλακας που κάνει βάρδια να “μαντέψει” το όποιο πρόβλημα ή να κάνει την όποια “διάγνωση” για να παραπέμψει τον κρατούμενο στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο. Και υπάρχουν και περιπτώσεις, πολλές φορές, που μπορεί οι κρατούμενοι να προσποιηθούν οποιαδήποτε ασθένεια, για να βγουν σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και μπορεί να έχουν σχεδιάσει οτιδήποτε θέλουν» ανέφερε ο κ. Βαρσάμης. Παράλληλα, επισήμανε ότι το οργανόγραμμα προβλέπει τρεις θέσεις νοσηλευτών, αλλά για να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες θα έπρεπε να υπάρχουν οκτώ. «Το πρωί που είναι όλοι οι γιατροί εδώ, έχουμε ένα νοσηλευτή που δεν προλαβαίνει ποιον γιατρό να πρωτοεξυπηρετήσει, να μετρήσει πιέσεις, να κάνει αλλαγές σε τραύματα, να κάνει αιμοληψίες. Κατά την άποψή μας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οκτώ νοσηλευτές» τόνισε.

Όσον αφορά στο θέμα της ιατρικής κάλυψης στις φυλακές Διαβατών, ο κ. Βαρσάμης είπε ότι οι κρατούμενοι εξυπηρετούνται από επισκέπτες γιατρούς, που έρχονται από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε παθολογικό και ψυχιατρικό ιατρείο καθώς και οδοντιατρείο, όπου έρχονται επισκέπτες γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κάνουν κανονικά υπηρεσία, όπως θα έκαναν στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν, από το πρωί έως το μεσημέρι. Βέβαια, είχαμε έναν μόνιμο ψυχίατρο, ο οποίος λόγω θέματος υγείας είναι εδώ κι έναν μήνα σε αναρρωτική άδεια. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρχουν μόνιμοι γιατροί παθολόγοι. Επίσης, δεν υπάρχει γυναικολόγος και όταν προκύψει κάποιο γυναικολογικό θέμα, αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα περιστατικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις φυλακές Διαβατών κρατούνται 550 άτομα, εκ των οποίων 17 είναι οι εξαρτημένοι που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Προμηθέας» και 20 είναι γυναίκες.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Διαβατών: Φύλακας τελεί χρέη… νοσηλευτή"

Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΝΟ

«Αδιαπραγμάτευτη θέση των Ελλήνων ναυτικών, είναι διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας του ΝΑΤ», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Η ΠΝΟ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε άτυπη επιτροπή που θα προτείνει στον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης τις δραστηριότητες του Ταμείου -στα πλαίσια του Ν.4387/16- και ενεργοποίησης του άρθρου 73 για το νέο ενιαίο ταμείο ( Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης -ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του νέου νόμου Ν.4387/16 για το νέο ενιαίο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται το προσωπικό που παραμένει στο Ν.Α.Τ. για την άσκηση των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων των ταμείων αυτών.

Επίσης η διάρθρωση των υπηρεσιών του Ν.Α.Τ, οι αρμοδιότητες των οργανικών του μονάδων, οι κλάδοι από τους οποίους προέρχονται οι προϊστάμενοι αυτών, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασής τους οι υπάλληλοι που παραμένουν στο Ν.Α.Τ. υπάγονται στο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Κ.Α.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ, που αποφάσισε τη μη συμμετοχή της στην προτεινόμενη επιτροπή, δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να θυσιασθεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο στο βωμό των σκοπιμοτήτων και των μνημονίων και προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά με αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο Ν. 4387/16 για τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης –ΕΦΚΑ, με στόχο την επαναφορά της κωδικοποιημένης νομοθεσίας που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου αυτού.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΝΟ"

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου

Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 15 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία καλώντας τους φορολογούμενους και τους λογιστές να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου"

Κουτσούμπας για Τσίπρα: «Μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε»

Ενα μέρος του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό αποκάλυψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ μιλώντας στον ΣΚΑϊ και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο είπε πως ο πρωθυπουργός του αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε.

«Ο Τσίπρας μου το είπε ξεκάθαρα: "Δεν μπορώ να κάνω τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκα αφού υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο Μνημόνιο. Σκέφτομαι λοιπόν μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να αφήσω κάτι ως Αριστερά γιατί από τα άλλα δεν θα κατορθώσω να κάνω τίποτα"».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας για Τσίπρα: «Μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε» "

Στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο από την Τρίτη

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, προς το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα (και αντιστρόφως), θα υπάρξουν, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, λόγω των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας των σιδηροδρομικών.

Ειδικότερα, οι ημέρες και οι ώρες που έχουν εξαγγελθεί οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι εξής:

- Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
- Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
- Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00).

Επίσης, τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγελθεί και για την Τρίτη (5 Ιουλίου) και 24ωρη απεργία για την Τετάρτη (6 Ιουλίου), ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τις εταιρίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις στάσεις εργασίας, με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν γίνεται, ήδη, προκράτηση εισιτηρίων.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο από την Τρίτη"

Αντικατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών προανήγγειλε ο Ν. Τόσκας

Σε σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και με ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων κι επισήμανε ότι από τη στιγμή που η αντικατάσταση του στόλου με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είναι εφικτή, λόγω οικονομικής συγκυρίας, θα αναζητηθούν οι παραπάνω λύσεις.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες, όπως δανεισμός, leasing, ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα δούμε. Είναι κάτι το οποίο το ψάχνουμε από τώρα για του χρόνου το καλοκαίρι, γιατί κακά τα ψέματα αυτό το πολύ παλιό υλικό δεν θα μας βγάλει πολλά χρόνια» σημείωσε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι κανονικά η αντικατάσταση των αεροσκαφών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο, μόλις ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια, το ζήτημα της ανανέωσης των πυροσβεστικών μέσων ξεχνιέται και δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με γενικότερο σχεδιασμό και σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι σε σχέση με πέρυσι τα πυροσβεστικά μέσα είναι ενισχυμένα, καθώς έχουν προστεθεί δύο ελικόπτερα Σινούκ και άλλα δύο Σούπερ Πούμα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών προανήγγειλε ο Ν. Τόσκας"

Νέα τουρκική πρόκληση: «Κλειδώνει» την... καρδιά του Αιγαίου για άσκηση

Η Τουρκία με την NAVTEX 458/16 δεσμεύει περιοχή Ανατολικά Σκύρου – Δυτικά Ψαρών για την εκτέλεση ασκήσεων με πυρά για το χρονικό διάστημα 11/7-31/8.

Οπως αναφέρει το militaire.gr, για την ίδια περιοχή είχε εκδοθεί η NAVTEX 347/16 για το χρονικό διάστημα 27/6-30/6, η οποία δεν εγκρίθηκε από τις ελληνικές αρχέ

Το κείμενο της NAVTEX:

ΝΑVTEX 458/16

CZC IA98 IZMIR TURK RADIO TURNHOS

N/W : 458/16


AEGEAN SEA

GUNNERY EXERCISE:

A) ON 11-14, 18-21, 25-28 JUL 16 FROM 0500Z TO 1200Z,

B) ON 01-04, 08-11, 15-18, 22-25, 29, 31 AUG 16 FROM 0500Z TO 1200Z, IN AREA BOUNDED BY.

38 45.00N,025 21.00E

38 45.00N,024 52.00E

38 18.00N,024 52.00E

38 18.00N,025 21.00E

CAUTION ADVISED.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική πρόκληση: «Κλειδώνει» την... καρδιά του Αιγαίου για άσκηση"

Επεισοδιακά ξεκίνησε η δίκη της ΧΑ στο Εφετείο

Με σοβαρά προβλήματα, εντάσεις και επεισοδιακές σκηνές άνοιξε η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η οποία σήμερα για πρώτη φορά έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με αποτέλεσμα η έναρξη της δίκης να έχει καθυστερήσει για τουλάχιστον μια ώρα.

Όλοι οι παράγοντες της δίκης μπαίνουν μετά από αυστηρό έλεγχο από τη μία (κυρίως) από τις δύο εισόδους της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

Ενδεικτικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα του Παύλου Φύσσα να εκραγεί όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Μάλιστα κατάφερε να μπει στην αίθουσα λίγα λεπτά πριν από τις 10 με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής να διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση και να ενημερώνει πως μάρτυρας που είναι να καταθέσει προπηλακίστηκε όταν επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα του Εφετείου. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να μπορέσει να προσέλθει ο μάρτυρας που αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεσή του.

Εντός της δικαστικής αίθουσας στη διάρκεια ολιγόλεπτης διακοπής επικράτησε νέα ένταση όταν οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα διαπληκτίστηκαν με υποστηρικτές των κατηγορουμένων. Όπως κατήγγειλε η Μάγδα Φύσσα κάποιοι από το ακροατήριο έκαναν απειλητικές χειρονομίες.

Σοβαρό επεισόδιο έγινε και με τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος επιτέθηκε φραστικά σε φωτογράφο και προσπάθησε να κατεβάσει τη μηχανή για να αποφύγει την κάμερα.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα ένταση μεταξύ συνηγόρου κατηγορουμένων και συγγενή θύματος. Κι αυτό γιατί δεν έχει ληφθεί η στοιχειώδης πρόβλεψη να υπάρχουν διαχωριστικά κιγκλιδώματα για τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια και αφού η δίκη διέκοψε για δεύτερη φορά η μητέρα του Παύλου Φύσσα την ώρα που μετέφεραν τον Γιώργο Ρουπακιά στα κρατητήρια φώναζε : «Θα πεθάνεις. Αυτή είναι η κατάντια!". Η μητέρα εκτός εαυτού φωνάζοντας ακολούθησε τον Γιώργο Ρουπακιά μέχρι την είσοδο των κρατητηρίων όπου φυγαδεύτηκε.

Νωρίτερα συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν φραστική επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά την ώρα που περνούσε δίπλα τους μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, δια του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια, έθεσε θέμα στο δικαστήριο προπηλακισμού των κατηγορουμένων και παράλληλα ανέφερε ότι κυκλοφορεί προκήρυξη από αντιφασιστικές και αναρχικές ομάδες που δηλώνουν την πρόθεσή τους να βρίσκονται σε κάθε δικάσιμο στο δικαστήριο και να συμμετέχουν στη δίκη ως παρατηρητές.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με επεισοδιακό τρόπο και κατά την εξέταση μάρτυρα, φίλου του Παύλου Φύσσα καθώς συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν πληροφορίες για την προσωπικότητα του Παύλου Φύσσα σχετικά με τις απόψεις του για τις καλόγριες και τους παπάδες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση εκ μέρους των συγγενών του θύματος και του ακροατηρίου διερωτώμενοι αν εδώ δικάζονται οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα ή το θύμα.

Με λεπτομέρειες περιέγραψε ο μάρτυρας Μιχ. Ξυπόλυτος που έζησε από κοντά τα γεγονότα της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φϋσσα, όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι.Ο μάρτυρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι οπαδοί της ΧΑ που επιτέθηκαν το βράδυ εκείνο στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, ήταν οργανωμένοι.

Ο Μιχάλης Ξυπόλυτος συγκεκριμένα ανέφερε, πως ένα ασημί αυτοκίνητο σταμάτησε στη μέση του δρόμου και «πίσω του ήταν 6 - 8 μηχανές με δυο άτομα η καθεμία και όλοι φορούσαν κράνη. Μου έδωσαν την εντύπωση πως ήταν όλοι μαζί λειτουργούσαν συντεταγμένα».Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν είδε ποιος ήταν στο αυτοκίνητο (σ.σ. σύμφωνα με την κατηγορία οδηγός ήταν ο Γ. Ρουπακιάς). « Άκουσα την ερώτηση προς τον Παύλο. Τον ρώτησε αν αυτή είναι η Κεφαληνίας και ο Φύσσας απάντησε θετικά. Του είπε ευχαριστώ και έφυγε».

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα 10 άτομα έγιναν 40 και άρχισαν να τους κυνηγούν. Σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτοί που τους κυνηγούσαν κρατούσαν ρόπαλα, γάντια, και κράνη στα χέρια . «Τα ρόπαλα μέσα είχαν και καρφιά ήταν ίδια με την επίθεση στο Πέραμα» είπε.

Ο νεαρός περιέγραψε: «Μας κυνηγούσαν και φώναζαν "ελάτε εδώ κότες θα σας σφάξουμε". Μας απειλούσαν και υπήρχε έντονη φασαρία. Ο Φύσσας φώναξε τρέχουμε - τρέχουμε και αρχίσαμε να τρέχουμε . Εγώ κρύφτηκα με δυο ακόμη παιδιά σε μια πυλωτή. Ο Νίκος (σ.σ. μέλος της παρέας ) κάλεσε την αστυνομία. Ακούσαμε διάφορες μηχανές να περνάνε και φώναζαν "βγείτε έξω κότες" . Εμείς ήμασταν κρυμμένοι . Οταν ήρθε το περιπολικό μας έβαλαν χειροπέδες και μας έλαβαν σε ένα περιπολικό το οποίο χάλασε και μετά περιμέναμε να έλθει άλλο. Από τον ασύρματο ακούσαμε πως κάποιος μαχαιρώθηκε στην καρδιά».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισοδιακά ξεκίνησε η δίκη της ΧΑ στο Εφετείο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news