facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Με το Taxis θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές

Με καθυστέρηση που ξεπερνά τους 6 μήνες και έχει ήδη κοστίσει την απώλεια σημαντικού ύψους φορολογικών εσόδων, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σημαντικές διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων.

Η περίφημη τροπολογία με τις διατάξεις που προβλέπουν την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων, θα περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, το οποίο θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή. Η τροπολογία αυτή ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο αλλά η κατάθεσή της είχε "παγώσει" με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών.

Στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων θα ενταχθεί εξάλλου και μια άλλη διάταξη με την οποία θα αυξάνεται από 10 σε 30 μέρες το χρονικό περιθώριο για τη δήλωση μεταβολών στο Μητρώο του TAXIS (αλλαγή έδρας επιχείρησης, έναρξη, μεταβολή ή λήξη επαγγελματικής δραστηριότητας κ.λπ.).

Πιθανή και η άμεση επαναφορά των προστίμων για τις αποδείξεις

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, ότι στο ίδιο νομοσχέδιο εξετάζεται να ενταχθούν και οι ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την επαναφορά των προστίμων για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Όμως το εάν τελικά θα συμβεί αυτό ή εάν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο (π.χ. στο σχέδιο νόμου για το «πλαστικό χρήμα») θα εξαρτηθεί από το εάν θα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιήσει σύντομα ή όχι το ύψος των νέων προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις του ν. 4337/2015.

Αναλυτικά, οι επιπλέον διατάξεις που είναι ήδη έτοιμες και θα ενταχθούν από το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων προβλέπουν τα εξής:

1) Υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. μεταξύ των άλλων και με διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Γ.Γ.Π.Σ.:

α) Όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν (π.χ. των παραστατικών που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα).

β) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν η έκταση εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των συναλλασσομένων (φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων), η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαβίβασή τους.

γ) Υπεύθυνη για τη διαβίβαση, την επεξεργασία, τη διαχείριση και τη διάθεση των δεδομένων των συναλλαγών, είναι η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

δ) Για κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δεν διαβιβάζει τα δεδομένα της θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

ε) Το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί από την 1η-1-2015, με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (με τις οποίες καταργήθηκαν οι εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011, με συνέπεια να μην είναι δυνατή πλέον η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από τις ταμειακές μηχανές στον εξυπηρετητή (server) που βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικών Υπηρεσιών) καλύπτεται με επαναφορά της εξουσιοδοτικής διάταξης.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις αυτές έχουν ως στόχο να καταστήσουν υποχρεωτική την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΠΣ και ταυτόχρονα να δώσουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αποφασίζει ευθέως για τον τρόπο διαβίβασης των δεδομένων όλων των συναλλαγών, ώστε το μέτρο αυτό να «δέσει» με μια εξίσου σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καθιέρωση της υποχρέωσης διενέργειας συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των οποίων και με «πλαστικό χρήμα».

Επιπλέον, με την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων παραστατικών στη Γ.Γ.Π.Σ. ακόμη και οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς θα δίνεται η ευχέρεια άμεσου εντοπισμού συναλλαγών για τις οποίες είτε δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία είτε έχουν εκδοθεί αποδείξεις από αδήλωτες ταμειακές μηχανές είτε έχουν εκδοθεί πλαστά τιμολόγια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παραβάσεων ο καταλογισμός φόρων και προστίμων θα γίνεται άμεσα και με αξιόπιστο τρόπο.

2) Αύξηση του χρονικού περιθωρίου για τη δήλωση στο Μητρώο του συστήματος ΤΑΧΙS των μεταβολών φορολογικών δεδομένων των ατομικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων. Η προθεσμία για την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης μεταβολής στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. από επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία θα αυξηθεί από τις 10 στις 30 μέρες. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεούνται πλέον να ενημερώνουν τη Φορολογική Διοίκηση, για τις μεταβολές που αφορούν στην επωνυμία, το διακριτικό τίτλο, τη διεύθυνση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, την έδρα ή το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους καθώς και για τις μεταβολές στις λοιπές πληροφορίες, που δήλωσαν κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, εντός 30 - κι όχι εντός 10 - ημερών, από το χρόνο που έγιναν οι μεταβολές ή από το χρόνο έκδοσης της ανακοίνωσης του Γ.Ε.ΜΗ., όπου απαιτείται.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Με το Taxis θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Μεγαλόπολη, η οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκταλτης ανάγκης, από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, του περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχου Χαράλαμπου Χιόνη, του δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία αποφασίστηε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν τη Δευτέρα.

Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, γιατί τα νερά στην γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας έχουν περάσει από πάνω και απειλείται το ορυχείο της Θωκνίας. Υπήρξε διακοπή παροχής ρεύματος σε όλη την περιοχή και αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ για αρκετή ώρα δεν υπήρχε και δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη"

Έρχεται η εξόφληση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου

Υπό επεξεργασία βρίσκεται η απόφαση με τις λεπτομέρειες και το κανονιστικό πλαίσιο για την παραχώρηση ακινήτων με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την εξόφληση δια συμψηφισμού του φόρου κληρονομίας ισχύει ήδη από το 2014, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται για την θεσμοθέτηση της αντίστοιχης διαδικασίας, με συνέπεια οι αιτήσεις τους να μην εξετάζονται.

Σήμερα φορολογούμενοι που είτε έχουν κληρονομήσει μια περιουσία, είτε πρόκειται να κληρονομήσουν και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς είναι σε αδιέξοδο. Οι μεν πρώτοι που έχουν κάνει αποδοχή της κληρονομιάς βρίσκονται να χρωστούν φόρους που διαρκώς προσαυξάνονται οι δε δεύτεροι αναγκάζονται τελικά να μην αποδεχτούν την κληρονομιά καθώς δεν έχουν τα χρήματα για την εξόφληση του φόρου.

Η νομοθετική αλλαγή που έγινε το 2014 επιτρέπει σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα, αλλά έχουν ακίνητα, να δώσουν το ακίνητό τους (αγροτεμάχιο ή οικόπεδο) στην εφορία ώστε να εξοφλήσουν μέσω της παραχώρησης αυτής σε είδος το φόρο που τους αναλογεί.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφά του τον Νοέμβριο 2014, το Μάιο 2015 και τον Ιανουάριο 2016 προς τον υπουργό Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είχε ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία έκδοσης της υπουργικής απόφασης και ως τότε, σύμφωνα και με την νομολογία που έχει ήδη διαμορφωθεί, να αναστέλλονται οι δυσμενείς συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας της οφειλής αυτής.

Από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Βουλή προκύπτει πως η υπουργική απόφαση θα έλθει άμεσα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με την εν λόγω απόφαση θα καθοριστούν η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος παραχώρησης ακινήτου με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως η κατάθεση του αιτήματος δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και συνεπώς δεν αίρει τις συνέπειες του ληξιπροθέσμου του συγκεκριμένου χρέους.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται η εξόφληση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου"

Πετρόπουλος: Κοινωνική ασφάλιση για όλους-Δημιουργούμε πλαίσιο χωρίς διακρίσεις

Άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει την κατάρρευση της χώρας και να θέσει τις προϋποθέσεις για μια σταδιακή ανάπτυξη των ικανοτήτων που έχει η χώρα, τόνισε από την Πρέβεζα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος.

Στο πλαίσιο «της επιτακτικής ανάγκης» όπως την χαρακτήρισε, για τον διάλογο με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις σχετικά την πορεία της οικονομίας και των μέτρων ανάπτυξης, ο υφυπουργός επισκέπτεται από χθες την Ήπειρο.

Ο Τάσος Πετρόπουλος, κατά την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και ειδικά στην ΝΔ για απουσία αντίλογου, προς την κυβέρνηση την ώρα που θα ήταν χρήσιμος, στην διαπραγμάτευση , υπέρ των εθνικών συμφερόντων, αφού προηγουμένως, έκανε λόγο για υπόδειγμα ικανότητας συνεργασίας, των δυο διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ούτε ίδια πλεύση ,ούτε ίδια καταγωγή ,δεν έχουν ταυτόσημες θέσεις μπορούν όμως να συνεργάζονται αποτελεσματικά ακόμη και σε διαφορετικές αντιλήψεις που καθορίζουν την πραγματικότητα να συνεργάζονται και να δίνουν λύσεις. Αυτό το υπόδειγμα δεν το ακολουθούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν το ακολουθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση καν, καθώς θα είχε το δικαίωμα και την δυνατότητα, να κρίνει την κυβέρνηση για εκείνα που δεν κάνει, ενώ έχει την δυνατότητα.

«Αντιθέτως σε συνθήκες που η κυβέρνηση, προχώρησε σε επιτυχή βήματα και σε αποτελέσματα, τα οποία είχαν προδικάσει ότι δεν θα υπάρξουν, όπως η αξιολόγηση, δεν κάνουν τίποτα δεν λένε ούτε αυτό, δεν ελέγχουν την κυβέρνηση, δεν κάνουν ούτε αντιπολίτευση, γιατί η διαφορετική άποψη είναι χρήσιμη, μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στις διαδικασίες που πραγματικά εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον τρικυμιώδες, εννοώ το περιβάλλον της Ε.Ε.

«Μας χρειάζεται ο αντίλογος, γιατί και αυτός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια κυβέρνηση που πραγματικά διαπραγματεύεται με τους έξω από την χώρα για να αξιοποιήσει των αντιπολιτευτικό λόγο στην κατεύθυνση εκείνων που πιέζουν. Κι αντί να πιέζεται ο άλλος παράγοντας εκτός συνόρων της χώρας, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε εγκαταλείψτε την κυβέρνηση, παραιτηθείτε να έρθουμε εμείς. Και το εμείς είναι όλοι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την χώρα».

Αναφερόμενος στο τομέα της ασφάλισης του κυβερνητικού έργου, υπογράμμισε πως πλέον δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι, έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, και πρόσθεσε: «Κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δημιουργούμε πλαίσιο χωρίς διακρίσεις».

Ο υφυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ξένοι επενδυτές, θα δείξουν ενδιαφέρον για την χώρα μας, διότι για την κυβέρνηση είναι αναπτυξιακό το αποτέλεσμα του κτυπήματος της διαφθοράς, είναι οικονομική η διάσταση του μηνύματος που πηγαίνει στην Ευρώπη, το εξωτερικό προς τους επενδυτές, ενώ κατήγγειλε πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, για χρηματισμό.

«Θα έρθουν επενδύσεις, γιατί η Κυβέρνηση δεν τα παίρνει για να τους επιτρέψει να έρθουν στην χώρα κι αυτό είναι θετικό» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και ανέφερε ένα περιστατικό, που όπως είπε, συνέβη τον πρώτο καιρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με επιτελείο αλλοδαπών επενδυτών ,οι οποίοι μετά την συνάντηση δεν έφευγαν και περίμεναν στον προθάλαμο αναζητώντας που θα πληρώσουν, καθώς οι ίδιοι, σε άλλη συνάντηση με προηγούμενους αξιωματούχους του παρελθόντος, αυτό είχαν πράξει.

Ο Τάσος Πετρόπουλος απεύθυνε κάλεσμα προς όλους να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης ,η οποία μπορεί να μην ευθύνεται για την παραγωγή των προβλημάτων αλλά για την επίλυση τους, για να “χτυπηθεί” η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ώστε μετά την τριετία να υπάρξουν αποτελέσματα όπως η μείωση των φόρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Κοινωνική ασφάλιση για όλους-Δημιουργούμε πλαίσιο χωρίς διακρίσεις"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω εργασιών επέκτασης του τραμ

Λόγω εκτέλεσης εργασιών επέκτασης του Τραμ Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα παρακάτω οδικά τμήματα, περιοχής Δήμου Πειραιώς, κατά το χρονικό διάστημα από 26/6/2016 έως 26/12/2016:

Φάση Α'
  • Στις δύο αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη και Καραϊσκου, κατά τις ώρες 06.00 - 23.00.
  • Στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καραϊσκου και Ηρ. Πολυτεχνείου, κατά τις ώρες 06.00- 23.00.
  • Σε μέρος του δεξιού τμήματος του οδοστρώματος της οδού Ανδρούτσου,  από το ύψος της συμβολής της με την οδό Β. Γεωργίου, μέγιστου μήκους 40μ. προς την οδό Σωτήρος Διός, καθ' όλη τη διάρκεια του  24ώρου.
  • Σε μέρος του δεξιού τμήματος του οδοστρώματος της οδού Αλκιβιάδου,  από το ύψος της συμβολής της με την οδό Β. Γεωργίου, μέγιστου μήκους 40μ. προς την οδό Σωτήρος Διός, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Φάση Β'
  • Στις τρεις αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη και Καραϊσκου, κατά τις ώρες 23.00- 06.00.
  • Στις δύο αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καραϊσκου και Ηρ. Πολυτεχνείου, κατά τις ώρες 23.00- 06.00.
  • Σε μέρος του δεξιού τμήματος του οδοστρώματος της οδού Ανδρούτσου,  από το ύψος της συμβολής της με την οδό Β. Γεωργίου, μέγιστου μήκους 40μ. προς την οδό Σωτήρος Διός, καθ' όλη τη διάρκεια του  24ώρου.
  • Σε μέρος του δεξιού τμήματος του οδοστρώματος της οδού Αλκιβιάδου,  από το ύψος της συμβολής της με την οδό Β. Γεωργίου, μέγιστου μήκους 40μ. προς την οδό Σωτήρος Διός, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Γενικές ρυθμίσεις
  • Καθορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας σε 40 χλμ./ώρα και απαγόρευση της προσπέρασης, για τα οχήματα που κινούνται στην Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη και Ηρ. Πολυτεχνείου.
  • Κατά τις ανωτέρω διακοπές, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον τμήμα του οδοστρώματος, ελάχιστου πλάτους 2,75 μέτρων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.
tovima



Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω εργασιών επέκτασης του τραμ"

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία για στήριξη στους Podemos

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουρνού, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις, την Εξωτερική Πολιτική και τον Ελληνισμό της Διασποράς, μεταβαίνει στη Μαδρίτη, ενόψει των αυριανών εθνικών εκλογών.

Η αντιπροσωπεία θα μεταφέρει από κοντά την ολόψυχη στήριξη του κόμματος στην προσπάθεια της συμμαχίας Ποδέμος - Ενωμένης Αριστεράς (Unidos Podemos) για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, για ένα μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία και ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία για στήριξη στους Podemos "

Reuters για Τσίπρα: Πέρυσι προκάλεσε κρίση στην ΕΕ, τώρα κατηγορεί τους ηγέτες της για το Brexit

Η επίθεση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε απαρατήρητη στον διεθνή Τύπο.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η επανάσταση ενάντια στην πολιτική της ΕΕ προκάλεσε κρίση στην Ενωση πέρυσι, δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τους Βρετανούς για την ψήφο υπέρ της αποχώρησης, αλλά τους ηγέτες της ΕΕ», σχολιάζει το Reuters για την ομιλία του το πρωί του Σαββάτου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας έριξε την ευθύνη για το Brexit στις «χρόνιες ελλείψεις» των Ευρωπαίων ηγετών και στην επιμονή τους στις πολιτικές λιτότητας οι οποίες ενίσχυσαν τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

«Ο Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε νίκη σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα πέρυσι σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στα χρόνια λιτότητας που επιβάλλονταν στην Ελλάδα εξαιτίας του μη βιώσιμου χρέους της. Ομως, αναγκάστηκε από την ευρωζώνη να δεχθεί περισσότερους όρους, ως αντάλλαγμα για ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης και παραμονή στην ευρωζώνη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters για Τσίπρα: Πέρυσι προκάλεσε κρίση στην ΕΕ, τώρα κατηγορεί τους ηγέτες της για το Brexit "

Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Η απόφαση για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο

Πλήρης αποδοχή της πρότασης της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να υιοθετηθεί η διατύπωση ότι «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», υπήρξε σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η αντί του:

«Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία.

Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε τα εξής: «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Η απόφαση για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο"

Σλοβακία: Το ακροδεξιό κόμμα θα υποβάλλει αίτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Σλοβακίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι υποβάλλει για υπογραφές μια αίτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την 'Ένωση.

Ο σλοβακικός νόμος απαιτεί η αίτηση να συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές σ' αυτή τη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων για να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι νομικά δεσμευτικά.

«Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν να αρνηθούν τις προσταγές από τις Βρυξέλλες. Είναι καιρός για τη Σλοβακία να εγκαταλείψει κι αυτή τον βυθιζόμενο Ευρωπαϊκό 'Τιτανικό'», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ακροδεξιό κόμμα.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σλοβακία: Το ακροδεξιό κόμμα θα υποβάλλει αίτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος"

Ο συνταξιούχος που αποδοκίμασε τον υφυπουργό Εργασίας στην Παραμυθιά

Τις αποδοκιμασίες από μια οικογένεια, δέχτηκε ο υφυπουργός εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατά την έξοδό του από το θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Αιτία της διαμαρτυρίας σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η μη χορήγηση σύνταξης στον 71χρονο πατέρα της οικογένειας, με 95% αναπηρία (τύφλωση) και με 32 έτη ασφάλιση.



Διαβάστε Περισσότερα » "Ο συνταξιούχος που αποδοκίμασε τον υφυπουργό Εργασίας στην Παραμυθιά"

«Όχι» του Φίλη στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας ότι το άρθρο 16 θα διατηρηθεί.

«Οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν μπορούν να εκβιαστούν από τις οικονομικές πιέσεις και από τις επιδιώξεις κυρίαρχων κύκλων για τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού» τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα Αγορά.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με ένα νέο σύστημα εισαγωγής «που θα αποδεσμεύει τις οικογένειες από το οικογενειακό βάρος των φροντιστηρίων».

Ο κ. Φίλης εμφανίστηκε αντίθετος και στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οφείλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο πολιτειακού δυϊσμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σε συνθήκες ανάδυσης του αντιπολιτευτικού φαινομένου και της ακροδεξιάς, χρειάζονται ισχυρά αντίβαρα δημοκρατίας, που παραπέμπουν σε συλλογικές μορφές εξουσίας και όχι σε ανεξέλεγκτη εξουσία ενός ανδρός».

Για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Φίλης προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής «που θα εξορθολογήσει τις σχέσεις των δύο θεσμών προς αμοιβαίο όφελος».

Τέλος, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών και με διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή «ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα από εσκεμμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» του Φίλη στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων"

Ξεκινούν οι εργασίες στο Ελληνικό -Προτεραιότητα στα έργα δημοσίου συμφέροντος

Με μία εντυπωσιακή καταχώρηση δόθηκε στη δημοσιότητα η καμπάνια ενημέρωσης για το έργο του Ελληνικού.

Το έργο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ξεκίνησε. Και ξεκίνησε να υλοποιείται άμεσα, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στα έργα δημόσιου συμφέροντος.

Ένα έργο που εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα, με την επένδυση 8 δις ευρώ στη χώρα, αλλά και τη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας. Ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί, θα φιλοξενεί το μεγαλύτερο, ανοιχτό και ελεύθερο για όλους, παραλιακό πάρκο στον κόσμο. Ένα έργο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Αθήνας σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό.

Το μεγάλο έργο του Ελληνικού ξεκίνησε. Για να γίνει ένα Πάρκο Ζωής για όλους.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι εργασίες στο Ελληνικό -Προτεραιότητα στα έργα δημοσίου συμφέροντος "

Τσίπρας: Απλή αναλογική και ψήφος στα 17

«Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου» ,καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή η σχετική πρόταση νόμου. Θα προβλέπεται μεταξύ άλλων, δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σε μια καταρχήν ανάλυση των εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα στην Αγγλία τόνισε την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ότι η ΕΕ απειλείται από τα δεξιά και όχι από την αριστερά, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που όπως είπε συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Υπογράμμισε ότι «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».

Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε χθες με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ισπανικές εκλογές, ενώ τόνισε ότι μια νίκη της αριστεράς στη χώρα αυτή μπορεί να γίνει πυροκροτητής των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, «φαίνεται ότι προκύπτει καταρχήν η συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών αλλά και για την παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».
Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει το ιστορικό του χρέος και θα μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του και πέρα, σημείωσε, «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».

Στην μακρά ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη πορεία και το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της.

Ο ιστορικός χρόνος, πρόσθεσε, είναι πυκνός, διαγράφει εξελίξεις με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν συνηθίσει να αντιδρούν.

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η Ευρώπη σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας και των καθυστερήσεων της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο, όμως σήμερα είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε κρίση πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «στρατηγική κρίση», αλλά όπως είπε δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα προμηνύματα της είχαν έρθει εδώ και καιρό με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και αλλού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια Ένωση που «αντί να βαθαίνει την ενοποίηση, προκαλεί τάσεις ευρωσκεπτικισμού και δίνει επιχειρήματα για να ξεδιπλώσουν την επικίνδυνη ρητορική τους, οι κάθε λογής δημαγωγοί και μισαλλόδοξοι, που από κομπάρσοι της ιστορίας γίνονται ξαφνικά πρωταγωνιστές».

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την ενωμένη Ευρώπη, ένα όραμα όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε για περισσότερο αυταρχική και συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά για ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και την ευρωπαϊκή δεξιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας, ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Και η Αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη».

Για αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, και είμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Και όπως τόνισε, δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτή τη προσπάθεια, γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας - της ευρωπαϊκής αριστεράς - για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Στις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την θέση του για την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σχέδιο για την 21ο αιώνα τονίζοντας ότι μέρα με τη μέρα, μέσα από κόπο και προσπάθεια οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποιούμε - έχοντας γνώση των περιορισμών και των δυσκολιών - τον πολιτικό μας σχεδιασμό. Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα, τώρα που η Ευρώπη βιώνει μια βαθύτατη - όχι μόνο οικονομική, αλλά πλέον - πολιτική κρίση.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το σχέδιό του για την Συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα καταθέσουμε με ευθύνη αλλά και συνέπεια τις προτάσεις μας για ώριμες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».

Διότι, σημείωσε, από την εμπειρία των σύγχρονων κινημάτων όπως οι Πλατείες των Αγανακτισμένων μέχρι και την δική μας πλέον εμπειρία από τη διακυβέρνηση, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία αλλά και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους. Ενός κράτους που, όπως είπε, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους.

Και αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. Και αναφέρομαι:

Στην προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Στη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της.
Στη σύγκρουση με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτελεί ένα διπλό τραύμα».

Για το συνέδριο

Αναφερόμενος στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα Συνέδρια αριστερού κόμματος στην Ελλάδα.

Διότι, πρόσθεσε, τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανάγνωση του Σχεδίου των Θέσεων όσο όμως και από την ευρύτερη κατάσταση των πραγμάτων, έχουν χαρακτήρα ξεκάθαρα στρατηγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι πλούσιος και οι διαδικασίες πραγματικά ανοιχτές προς την κοινωνία και τις ιδέες της.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παράξει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοπόρο δύναμη στην Ευρώπη. Και για να συμβεί αυτό το κόμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις. Δηλαδή:

Να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό, καινοτόμο και δημιουργικό.
Να γίνει ένα κόμμα μαζικό και μαχητικό στους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές.
Να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πολύτιμή κριτική εκεί που κρίνει.
Να γίνει ένα κόμμα της νέας γενιάς.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Απλή αναλογική και ψήφος στα 17"

«Λυπούμαστε, αλλά φύγετε γρήγορα»: Πιέσεις ΕΕ σε Βρετανία για ταχύ διαζύγιο

Υπό πίεση να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για το καθεστώς που θα ισχύει από εδώ και πέρα με τους «27» βρίσκεται η Βρετανία, με ευρωπαίους αξιωματούχους -από Βρυξέλλες μέχρι Φρανκφούρτη- αλλά και κυβερνήσεις όπως τη γαλλική να καλούν το Λονδίνο σε ταχύ διαζύγιο για να περιοριστεί η αβεβαιότητα.

Η ίδια η Βρετανία δεν δείχνει ωστόσο να βιάζεται, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται προς το παρόν επιφυλακτική.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως το έργο του διαζυγίου θα είναι καθήκον του διαδόχου του, ο οποίος αναμένεται να έχει αναδειχθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Και ο Μπόρις Τζόνσον -«στρατηγός» του Brexit στο Λονδίνο και ένας από τους θεωρούμενους πιθανότερους διεκδικητές, στην παρούσα φάση, της θέσης του Κάμερον στους Τόρις- εμφανίστηκε να συμμερίζεται την άποψη για «προσεκτικούς ρυθμούς» στη διαδικασία.

Εντελώς αντίθετες ήταν οι πρώτες αναφορές από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό είπε το Σάββατο (από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για την συνάντηση των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ) ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα προς το συμφέρον όλων».

Προηγούμενως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σαφώς τη θέση του: «Οι Βρετανοί αποφάσισαν πως θέλουν να φύγουν, οπότε είναι άσκοπο να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους».

Στον ίδιο τόνο, αλλά με πολύ αιχμηρότερες αναφορές ειδικά εναντίον του Ντέιβιντ Κάμερον, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς: Με την απόφαση του να φύγει τον Οκτώβριο κι όχι αμέσως, ο Κάμερον «κρατά όμηρο ολόκληρη την ήπειρο», υποστήριξε ο Σουλτς.

Εκκλήσεις για ταχύ διαζύγιο ήρθαν το Σάββατο και από τον πύργο της ΕΚΤ, με το μέλος του Συμβουλίου της Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να τονίζει ότι η βρετανική έξοδος «πρέπει να είναι γρήγορη για ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα».

Στο Βερολίνο πάντως, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου να κρατά μετριοπαθέστερη στάση, λέγοντας πως «δεν πρέπει να καταφύγουμε σε βιαστικές κινήσεις». «Αλλά μετά την βρετανική απόφαση, δεν μπορούσε να πέσουμε σε αδράνεια» τόνισε.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "«Λυπούμαστε, αλλά φύγετε γρήγορα»: Πιέσεις ΕΕ σε Βρετανία για ταχύ διαζύγιο"

Το σοκ του Brexit έσβησε 2 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές

Ένα από τα δραματικότερα 24ωρα στη μετά Lehman Brothers εποχή φαίνεται ότι πέρασαν τα διεθνή χρηματιστήρια μετά το κλείσιμο της κάλπης και την επικράτηση του Brexit: Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που βάφονταν κόκκινοι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, υπολογίζεται ότι έχασαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ η στερλίνα υπέστη σφυροκόπημα που την οδήγησε στο ναδίρ τριών δεκαετιών.

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε κλείσει και η Γουόλ Στριτ μετά τη θυελλώδη μέρα, μία ματιά στο βαθύ κόκκινο των χρηματιστηριακών δεικτών αρκούσε για να δείξει την έκταση του σοκ: To Tόκιο (Nikkei) είχε πέσει 7,9%, το Χονγκ Κονγκ 3%, η Φρανκφούρτη (DAX30) 6,8%, το Μιλάνο (MIB) 12,5%, το Παρίσι (CAC40) 8,04% και στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones είχε πέσει 3,4%, ο S&P 3,6% και ο Nasdaq 4,1%.

Στο ίδιο το Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε με πτώση 3,15% (κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αγγίξει και το -7%) ενώ ο FTSE250, με βρετανικές εταιρείες που δραστηριοπούνται κυρίως στο εσωτερικό, έκλεισε χαμηλότερα κατά 7,2%. Για τη Νέα Υόρκη, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση στο δεκάμηνο.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters, πως τα παραπάνω αναλογούν σε διαγραφή 2 τρισ. δολαρίων από τις αγορές.

Η στερλίνα πέρασε αυτό που ο Guardian χαρακτηρίζει την «χειρότερη ημέρα ξεπουλήματος στην πρόσφατη ιστορία της», κλείνοντας από το 1,5 δολ. στο 1,368 δολ. (κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχε αγγίξει και το 1,33 δολ.).

Το σοκ συνεχίστηκε με την κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει σε αρνητικές τις προοπτικές της βρετανικής αξιολόγησης, την οποία ακολούθησε και ανάλογη προειδοποίηση από την S&P.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Το σοκ του Brexit έσβησε 2 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές"

Δύο εκατομμύρια Βρετανοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα μετά το Brexit

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει την αίτηση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής Βουλής με την οποία ζητείται, έμμεσα, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, μετά την απαίτηση από έναν βουλευτή, να μη γίνει δεκτό το αποτέλεσμα για Brexit.

Οι υπογράφοντες ζητούν από τη βουλή να θεσπίσει ένα νέο νόμο που, σύμφωνα με τον οποίο, στις δημοσκοπήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η πλειοψηφία είναι κάτω από 60% και η συμμετοχή κάτω από το 75%, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί ξανά.



Η μαζική ανταπόκριση των Βρετανών στο εν λόγω αίτημα είχε ως αποτέλεσμα να «κρασάρει» ο κυβερνητικός ιστότοπος που είχε δημοσιευτεί η αίτηση, λόγω της πρωτόγνωρης επισκεψιμότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής (και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο τις επόμενες ημέρες) είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος από εκείνον που απαιτείται για να συζητηθεί το εν λόγω αίτημα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η αίτηση, η οποία υποβλήθηκε από τον William Oliver Healey, δηλώνει τα εξής: «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει και να εφαρμόσει έναν κανονισμό που θα ορίζει ότι, εάν το ποσοστό ψήφων υπέρ της παραμονής ή της εξόδου είναι λιγότερο από 60%, με προσέλευση μικρότερη από 75%, θα πρέπει να διεξάγεται επαναληπτικό δημοψήφισμα».

Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τέτοιος νόμος.

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Ντέιβιντ Λάμι, έχουν παραθέσει δήλωσεις του Νάιτζελ Φάρατζ, στις οποίες είπε ότι ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά θα ήταν λόγος για δεύτερο δημοψήφισμα. 

Ο Φάρατζ είχε πει: «Ένα αποτέλεσμα 52-48 θα ήταν μακράν μισοτελειωμένη δουλειά. Εάν η καμπάνια για την παραμονή κερδίσει με 2/3 πρός 1/3 τότε εντάξει».

Ωστόσο, στο UKIP έχουν απορρίψει ότι το εν λόγω σχόλιο αποτελεί λόγο για δεύτερο δημοψήφισμα.

Το Λονδίνο «πρωταγωνιστής» στις αντιδράσεις
Την ίδια στιγμή, η online εκστρατεία που ξεκίνησε εχτές ο δημοσιογράφος Τζέιμς ο'Μάλι και η οποία διεκδικεί την ανακήρυξη της βρετανικής πρωτεύουσας σε «ανεξάρτητη πόλη-κράτος» που θα έχει δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ, έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 100.000 υπογραφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην διαδικτυακή αίτηση του Βρετανού δημοσιογράφου (με τον εύγλωττο τίτλο «Londependence») η οποία απευθύνει έκκληση στον Δήμαρχο της πόλης, Σαντίκ Καν να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το Λονδίνο να αποφύγει το Brexit,  με το επιχείρημα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του ψήφισε Bremain!

Συγκεκριμένα 2.263.519 Λονδρέζοι ψήφισαν να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν 1.513.232 συμπολίτες τους. Τα νούμερα αυτά αρκούν για να εξηγήσουν το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την συγκεκριμένη αίτηση, το οποίο έχει εκπλήξει ακόμα και τον δημιουργό της. Όπως δηλώνει ο Τζέιμς ο'Μάλι, όταν έφτιαξε τη σχετική σελίδα στον ιστότοπο change.org, περίμενε πως θα «μάζευε» περί τις 200 υπογραφές και η ενθουσιώδης ανταπόκριση των Λονδρέζων τον έχει αφήσει άφωνο.

Συγκέντρωση του βρετανικού «Μένουμε Ευρώπη» στην πλατεία Τραφάλγκαρ
Οι αντιδράσεις του στρατοπέδου του Bremain δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να περιοριστούν μόνο στο διαδίκτυο. Στις 28 Ιουνίου, οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. 

Στη σελίδα του σχετικού event που έχει δημιουργηθεί στο Facebook, και στην οποία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παρευρεθούν 35.000 άτομα (με άλλα 63.000 να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον) αναφέρεται ότι η εκδήλωση με τίτλο «London Stays», έχει ως σκοπό «να φέρει κοντά τους πολίτες, ώστε να συζητήσουν, να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και - το σημαντικότερο - να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα τους, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

«Το #LondonStays αφορά την ανάγκη να παραμείνει το Λονδίνο κοντά στους πολίτες της ΕΕ», αναφέρει η σελίδα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα «κάλεσμα στα όπλα» για να γίνει η βρετανική πρωτεύουσα «ανεξάρτητη πόλη-κράτος» και κρατώντας με αυτόν τον τρόπο αποστάσεις από το #Londependence.



Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από το κείμενο της εκδήλωσης
«Αγαπητοί Ευρωπαίοι

Σήμερα η χώρα μας παρουσιάζεται σαν ένα εχθρικό, κλειστό, εσωστρεφές και τρομακτικό μέρος. Ένα μέρος που δείχνει να μην ενδιαφέρεται καθόλου να προσφέρει βοήθεια σε άλλους, να συνεισφέρει σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο τη θετική αλλαγή. Κι αυτό είναι πολύ θλιβερό. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να πάμε μπροστά, για να προοδεύσουμε.

Δεν πιστεύω ότι η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ είναι ρατσιστική απόφαση από τους συμπολίτες μας. Δεν πιστεύω ότι είναι μία απόφαση που φανερώνει κακία. Όταν η κυβέρνησή σου επιβάλει λιτότητα με μεγάλες περικοπές μισθών χτυπώντας την πιο αδύναμη μερίδα της κοινωνίας, ο κόσμος εξοργίζεται. Θέλουν να εκφράσουν την οργή τους, και το δημοψήφισμα ήταν ο εύκολος τρόπος για να το κάνουν αυτό. Ένας τρόπος να ανακτήσουν τον έλεγχο. Εκτός από αυτό όμως, ήταν και η μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας.»

Όπως καταλήγει το κείμενο, το Λονδίνο «βρίσκεται ακόμα εδώ». «Με ανοιχτή αγκαλιά και ανοιχτό μυαλό, μαζί μπορούμε να εκφράσουμε την αγάπη και την θετική διάθεση. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αντανακλά ούτε τις απόψεις μας, ούτε την αγάπη μας για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο λαός του Λονδίνου στέκεται στο πλάι της Ευρώπης
»


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο εκατομμύρια Βρετανοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα μετά το Brexit"

Φλαμπουράρης: Η Ενωμένη Ευρώπη δεν θα υπάρξει ποτέ αν δεν είναι δημοκρατική και οικονομικά δίκαιη

Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαίρεται με την ετυμηγορία των Βρετανών στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Η Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική, οικονομικά δίκαιη με διευρυμένα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα ή δε θα υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να είναι το συμπέρασμα του δημοψηφίσματος.

«Η λιτότητα που μαστίζει τους λαούς, η φτώχεια που συνεχώς διευρύνεται, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων, των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης, πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο κ. Φλαμπουράρης, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ρότα η πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ευρώπης, διαφορετικά θα απομακρυνθεί από τους ίδιους τους λαούς της.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Η Ενωμένη Ευρώπη δεν θα υπάρξει ποτέ αν δεν είναι δημοκρατική και οικονομικά δίκαιη "

Χρυσόγονος: Μετά το Brexit, αν δεν βγούμε στις αγορές το 2018, το Grexit θα είναι προ των πυλών

Το Brexit θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες, εκτίμησε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ συνδέεται με ενδεχόμενο Grexit, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν το 2018 η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές τότε ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την χώρα μας και το Grexit θα είναι προ των πυλών».

«Η Βρετανία είναι ένα ακυβέρνητο καράβι σε τρικυμία μετά την απόφαση που πήρε ο λαός για Brexit, μια απόφαση μη αναμενόμενη και άσχημη», σχολίασε ακόμη ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στο «Ε» και την Φαίη Μαυραγάνη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσόγονος: Μετά το Brexit, αν δεν βγούμε στις αγορές το 2018, το Grexit θα είναι προ των πυλών "

Χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς

Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, και οι υποθέσεις αυτές έχουν πάρει τον δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι χειροπιαστά και ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχωράει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

«Στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε: «Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Πολεμάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια συμφωνία η οποία γενικά προχωράει καλά κι έχει αποδώσει καρπούς. Θα αποδώσει και φορολογικούς, οικονομικούς καρπούς στη χώρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες, και πιστεύουμε ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη περί τις χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς. Έχουν διαβιβαστεί και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες λίστες- των ανθρώπων που είναι στη λίστα Μπόργιανς έχουν τη διάθεση συμβιβασμού και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».

Η «συνταγή» για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πολιτική βούληση και η σημερινή κυβέρνηση τη διαθέτει, επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μέρος του συμβολαίου της κυβέρνησης με την κοινωνία, γι’ αυτό και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα. «Στα μέσα Ιουλίου, για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θα είναι σε θέση να δώσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τομέα της διαφθοράς από το σύνολο του ελεγκτικού και εισαγγελικού μηχανισμού. Είναι μια προσπάθεια επίπονη που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, και τα στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη δουλειά που έχει γίνει κυρίως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Τον Ιανουάριο επισκέφθηκε την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (ο οποίος παρέδωσε και την ομώνυμη λίστα με Έλληνες καταθέτες) και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση Προθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ελλάδας για συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Την υπέγραψαν ο Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς"

Σουλτς: Σκανδαλώδες να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κάμερον μέχρι τον Οκτώβριο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε χθες «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ' αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον.

«Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Σκανδαλώδες να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κάμερον μέχρι τον Οκτώβριο"

Ντάισελμπλουμ: Κίνδυνος εξόδου εταιρειών από το Σίτι του Λονδίνου λόγω Brexit

Η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, προειδοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίνοντας ότι ορισμένες εταιρείες θα εγκαταλείψουν το Σίτι του Λονδίνου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκρινε ότι η μείωση της πρόσβασης θα είναι το «τίμημα» της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα επωφεληθούν αντίπαλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως αυτά του Άμστερνταμ και της Φραγκφούρτης.

«Πριν από λίγα χρόνια, το Λονδίνο καταχώριζε διαφημίσεις στην ασιατική έκδοση των Financial Times που έλεγαν ότι αυτή ήταν η πόλη στην οποία έπρεπε να πάει κανείς εάν ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Τώρα δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια διαφημιστική καταχώριση (...) οι Ασιάτες θα πηγαίνουν στο Άμστερνταμ ή στη Φραγκφούρτη αντ' αυτού», πρόσθεσε ο ίδιος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Κίνδυνος εξόδου εταιρειών από το Σίτι του Λονδίνου λόγω Brexit"

Το Brexit απειλεί ελληνικές εξαγωγές και τουρισμό

Φόβοι εκφράζονται στην Αθήνα για τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στον Τουρισμό της χώρας, ειδικά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και στις εξαγωγές φαρμάκων, πλαστικών και άλλων Ελληνικών προϊόντων στην Βρετανία.

Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία οι Βρετανοί που ήρθαν στην Ελλάδα ξόδεψαν πάνω από 16 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι στάση πλέον των βρετανών όσον αφορά τα ταξίδια τους στο Εξωτερικό θα αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο εμάς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Οι εξαγωγές όμως προς τη Βρετανία θα γίνουν ακριβότερες λόγω του ισχυρότερου ευρώ ενώ υπάρχει ανησυχία και για την ενεδεχόμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τη Βρετανία

Πολλοί φοβούνται επίσης για την τιμή των διδάκτρων των χιλιάδων Ελλήνων Φοιτητών που σπουδάζουν σε βρετανικά Πανεπιστήμια.Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως τα δίδακτρα της φετινής χρονιάς θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Παράλληλα υπάρχουν φόβοι για απολύσεις ξένων μεταξύ αυτών και Ελλήνων που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του Λονδίνου.

Πάντως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας εμφανίστηκε σήμερα στον ΣΚΑΪ καθησυχαστικός λέγοντας ότι δεν περιμένουμε κάποιο σοκ από το Βrexit. Και πριν η στερλίνα είχε διακυμάνσεις είπε οπότε δεν θα έχουμε επιπτώσεις ούτε στον τουρισμό ούτε στις εξαγωγές.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Brexit απειλεί ελληνικές εξαγωγές και τουρισμό"

Αλληλέγγυοι κατέλαβαν και δεύτερο ξενοδοχείο για να βάλουν μετανάστες

Σπάζουν πόρτες, παραβιάζουν λουκέτα, τραμπουκίζουν τους ιδιοκτήτες και το γαϊτανάκι των καταλήψεων καλά κρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου ομάδες αλληλέγγυων ως άλλοι Ρομπέν των Δασών καταλαμβάνουν με το «έτσι θέλω» τα ξενοδοχεία προσφέροντας στο όνομα της αξιοπρέπειας αλλά και της ανομίας φιλοξενία πέντε αστέρων σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Η αρχή έγινε με το «City Plaza», με 400 περίπου τυχερούς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων να απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια σε σχέση με χιλιάδες άλλους που φιλοξενούνται σε κοντέινερ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό άθλιες συνθήκες. Για να ακολουθήσει πριν από λίγες ημέρες η κατάληψη του «Oniro Hotel» επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, με τους αλληλέγγυους να παρουσιάζονται αρχικά στους περίοικους ως ιδιοκτήτες του ακινήτου και με ψαλίδια μπετόν να σπάζουν τα ατσάλινα λουκέτα στοιβάζοντας 120 ανθρώπινες ψυχές σε ξενοδοχείο που, βάσει της άδειας λειτουργίας του, παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις σε 43 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή όσων παραμένουν μέσα στο κτίριο, όσο και γενικά για τη δημόσια υγεία.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η κατάληψη στο «City Plaza» δημιουργεί προηγούμενο. Κι αυτό λόγω της μεγάλης προβολής της μέσα από τα ρεπορτάζ εγχώριων και ξένων μέσων ενημέρωσης, αλλά και της αδυναμίας του κράτους να παρέμβει προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτική περιουσία. 



Τους τελευταίες μήνες είναι γνωστό ότι ομάδες ατόμων ψάχνουν και εντοπίζουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που είναι σφραγισμένα και με ειδικά εργαλεία σπάνε τα λουκέτα. Μετά μεταφέρουν νύχτα τους πρόσφυγες, δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης, μέχρι και γραφείο Τύπου στήνουν, όπως και στην περίπτωση του «City Plaza», για να εξετάζουν τα δεκάδες αιτήματα για αφιερώματα και συνεντεύξεις, ενώ σχεδόν παράλληλα ΜΚΟ-γίγαντες από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση των καταλήψεων και ποιος ξέρει τι άλλο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση με την πανίσχυρη γερμανική ΜΚΟ Medico International που προσφάτως εγκαινίασε νέα γραφεία στη Φρανκφούρτη, κόστους 15 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για την σίτιση των προσφύγων στο εν λόγω ξενοδοχείο «νοικιάζοντας» συμβολικά τα δωμάτιά του. 



«Αφού το κράτος δεν μπορεί να παρέχει στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, θα το κάνουμε εμείς», είναι το σύνθημα των ομάδων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, που δεν δείχνουν να ιδρώνει το αυτί τους για τυχόν νομικές συνέπειες, αφού διαπιστωμένα καμία αρμόδια αρχή δεν τους αγγίζει. 

Τόσο στην περίπτωση του «City Plaza», όσο και σ’ εκείνη του «Oniro Hotel», όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες του, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους στην Ελληνική Αστυνομία δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση. Κάνουν λόγο μέχρι και για παράνομες χρηματικές συναλλαγές μεταξύ αλληλέγγυων και μεταναστών για ένα δωμάτιο, τροφή και λίγες ημέρες φιλοξενίας. 

«Την Πέμπτη 16/6/2016 μας ειδοποίησαν οι γείτονες ότι άγνωστοι έσπασαν τα λουκέτα, παραβίασαν την πόρτα του ακινήτου, εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες του ακινήτου που μας ανήκει και άρχισαν να βάζουν μέσα άτομα αλλοδαπής προέλευσης, παίρνοντας χρήματα από τα άτομα αυτά», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» κ. Παναγιώτης Μαδεράκης, σύζυγος της ιδιοκτήτριας του «Oniro Hotel» και συνεχίζει: «Ηλεκτροδότησαν με άγνωστο σε εμένα τρόπο το ακίνητο, καθότι το ρεύμα είναι κομμένο από τη ΔΕΗ. Αμέσως προχωρήσαμε σε καταγγελία του γεγονότος στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων και παράλληλα καλέσαμε την Αμεση Δράση, η οποία, όμως, δεν εμφανίστηκε. Ζήτησα από τον αξιωματικό υπηρεσίας να ενημερώσει τον διοικητή του Α.Τ. και να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να εκδιωχθούν άμεσα από το ακίνητό μας οι εισβολείς, αλλά ο εισαγγελέας δεν ειδοποιήθηκε». 

Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, το ακίνητο δεν ήταν εγκαταλειμμένο. 



Βρέθηκαν μέχρι και μολότοφ 

«Το επισκεπτόμασταν 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε εβδομάδα με ενδιαφερόμενους αγοραστές, φροντίζαμε για την καθαριότητά του, πληρώνουμε όλους τους φόρους που επιβαρύνουν το ακίνητο και έχουμε δώσει αρκετά χρήματα για να βάλουμε σίδερα και λουκέτα σε πόρτες και παράθυρα προκειμένου να μην παραβιάζεται», δηλώνουν. 



Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους έχει βρεθεί επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την αγορά του ακινήτου ενώ έχει συζητηθεί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η ενοικίαση του κτιρίου από μεγάλη επίσημη ΜΚΟ για την ελεγχόμενη στέγαση προσφύγων. 

«Την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα το έβλεπε μηχανικός για να μας δώσει προσφορά για τη μελέτη στατικής καταλληλότητας και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε στο κτίριο που μας ανήκει επειδή φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα», συμπληρώνει ο κ. Μαδεράκης. 
 Την περασμένη Τετάρτη οι ιδιοκτήτες του «Oniro Hotel» πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να προστατευτεί η ακίνητη περιουσία τους.
 


Ενώπιόν του κατέθεσαν ότι το ξενοδοχείο πριν γίνει η κατάληψη ήταν πλήρως εξοπλισμένο (κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, αιρκοντίσιον, τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο και λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός), επισημαίνοντας ωστόσο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του. 

Ανέφεραν την ύπαρξη ανελκυστήρα που δεν έχει συντηρηθεί, ψευδοροφές και πατώματα που χρειάζονται επισκευή, κιγκλιδώματα και εξωτερικούς χώρους που μπορεί να έχουν υποστεί φθορές, σύμφωνα και με τις υποδείξεις μηχανικών δύο μεγάλων ΜΚΟ που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ενοικίασή του. 

Και μία ακόμα μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Πριν από δύο μήνες περίπου, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, έγινε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου. Η επέμβαση των Αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία των ιδιοκτητών ότι στο υπόγειο είχαν εντοπιστεί μερικές δεκάδες μολότοφ.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Αλληλέγγυοι κατέλαβαν και δεύτερο ξενοδοχείο για να βάλουν μετανάστες"

Πρώτη υποβάθμιση από τη Moody’s για τη Βρετανία

Η πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας βρίσκεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο λέει ο οίκος αξιολόγησης Moody's ο οποίος μετέβαλε χθες Παρασκευή από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη νίκη του Brexit.

Η χώρα θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να διαπραγματευτεί με επιτυχία την έξοδό της από το μπλοκ λέει η ανακοίνωση του Μoody’s.

Παράλληλα προστίθεται στην ανακοίνωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη προχθές Πέμπτη στη Βρετανία πυροδοτεί «μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας», η οποία πρόκειται να έχει «αρνητικές συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης» της βρετανικής οικονομίας.

Ο οίκος τοποθετεί σήμερα το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Aa1.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη υποβάθμιση από τη Moody’s για τη Βρετανία "

Αυτά είναι τα κριτήρια για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο

Διευκρινίσεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης σχετικά με τα κριτήρια κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο μετά και από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ε. Μπασιάκου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), όπως ισχύει, και του άρθρου 48 παρ.1 του ν.4174/2013, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών Δ.Ο.Υ. υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτων, καθώς και στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2915/2001 και των άρθρων 30, 30α και 30β του ν.δ. 356/1974) κατά των οφειλετών του Δημοσίου για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτού, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά, κατά την ελεύθερη κρίση του, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου (όπως διακοπή της παραγραφής), προκρίνοντας το προσφορότερο μέτρο για την άμεση είσπραξη της οφειλής.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται κατά καιρούς οδηγίες με εγκυκλίους στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των οφειλετών καθώς και των συνυπόχρεων σε καταβολή προσώπων, με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.

Ειδικότερα, έχει επισημανθεί ότι, για την υλοποίηση των ανωτέρω, η λήψη των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης θα πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις, με κριτήρια απολύτως αντικειμενικά, δηλαδή να σχετίζεται με το ύφος της οφειλής, την παλαιότητα, το είδος αυτής και όχι επιλεκτικά (να μην σχετίζεται με το πρόσωπο του οφειλέτη, νομικό ή φυσικό).

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι με την εγκύκλιο της Υπηρεσίας ΠΟΛ.1109/14.4.2014 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις της παραγράφου Α' (τροποποίηση διατάξεων ν.δ. 356/1974 - Κ.Ε.Δ.Ε.) του τρίτου άρθρου του κεφαλαίου Β' του νόμου 4254/2014, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, προστέθηκαν νέα εδάφια στο άρθρο 9 του Κ.Ε.Δ.Ε., με τα οποία αυξήθηκε από τριακόσια σε πεντακόσια ευρώ το όριο οφειλών για την είσπραξη των οποίων δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη), καθώς επίσης προστέθηκαν νέα εδάφια στο άρθρο 30Α του Κ.Ε.Δ.Ε., με τα οποία καθορίστηκε το ποσό των πενήντα ευρώ ως ελάχιστο ποσό οφειλής για την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, εξαιρουμένης της κοινοποίησης με τη διαδικασία του άρθρου 30Β του Κ.Ε.Δ.Ε.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα κριτήρια για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news