facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Χρέη-μαμούθ 3 δισ. του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ

Τρία δισ. ευρώ οφείλει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ για εισφορές που εισπράττει για λογαριασμό του αλλά δεν τις αποδίδει ποτέ. Πρόκειται για εισφορές που καταβάλλονταν υπέρ Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι καταργήθηκαν το 2012.

Όπως μάλιστα αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κατά την έναρξη των εργασιών του 32ου συνεδρίου τους, από τα στεγαστικά αντικείμενα του ΟΕΚ κανένα νέο πρόγραμμα στέγασης δεν έχει μελετηθεί και εκπονηθεί, ενώ υπάρχει πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού όπου τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του (10 εκατ.) για τα τελευταία δύο χρόνια δεν εκταμιεύονται στο σύνολό τους, καθώς μόνο το 20% (2 εκατ.) χρησιμοποιείται ετησίως, λόγω περιορισμού των αιτήσεων τόσο από τους ξενοδόχους όσο και από τους δικαιούχους-ωφελούμενους.

Αναλυτικά, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε το 1931 και ο ΟΕΚ το 1954 και αποτέλεσαν τους κύριους δημόσιους φορείς στεγαστικής προστασίας, στέγασης - οργάνωσης των επαγγελματικών ομάδων καθώς και της επιμόρφωσης - ψυχαγωγίας τους. Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν το 2012, μετά από συνεχή κοινωνική δράση 70 και πλέον ετών, βάσει των άρθρων 1§6 και 2§1 του ν. 4046/12.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων στα ταμεία και στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής Αντώνη Κουρούκλη, ο ΟΑΕΔ, που αποτέλεσε τον «διάδοχο» Οργανισμό, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες σχεδιασμού, εκπόνησης και υλοποίησης των προγραμμάτων των δύο καταργημένων φορέων, όχι μόνο γιατί το κύριο αντικείμενό του, η καταπολέμηση της ανεργίας, είναι ήδη σημαντικό και πολύπλοκο αλλά και λόγω της διοικητικής του δομής. Τα μόνο αντικείμενα που εξυπηρετούνται από τον ΟΑΕΔ είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, στους οποίους πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενούν 800 επιπλέον βρέφη και νήπια.

Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, όπου τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του (10 εκατ.) για τα τελευταία δύο χρόνια δεν εκταμιεύονται στο σύνολό τους, αφού μόνο το 20% (2 εκατ.) ετησίως χρησιμοποιούνται λόγω περιορισμού των αιτήσεων τόσο από τους ξενοδόχους όσο και από τους δικαιούχους-ωφελούμενους. Δηλαδή ένα πλήρως απαξιωμένο πρόγραμμα, το οποίο επί λειτουργίας της Εργατικής Εστίας εξυπηρετούσε πάνω από 600.000 δικαιούχους.

Από τα στεγαστικά αντικείμενα του ΟΕΚ κανένα νέο πρόγραμμα στέγασης δεν έχει μελετηθεί και εκπονηθεί, παρότι κατά καιρούς ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι σκέφτεται να εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Επίσης, αναξιοποίητα παραμένουν πάνω από 1.500.000 m2 οικοπέδων του ΟΕΚ, εκατοντάδες αιθουσών, χώρων των δύο καταργημένων Οργανισμών. Επίσης περίπου 60 κατοικίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις οποίες δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί καμιά Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να κληρωθούν σε δικαιούχους, παρότι οι στεγαστικές ανάγκες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα στα χρόνια των μνημονίων.

Tα «ενεργά» μέχρι σήμερα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, περίπου 86.000, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης, με συνέπεια οι τόκοι να ξεπερνούν τα 500 εκατ., ενώ μαζί με το άληκτο κεφάλαιο ξεπερνούν το 1,5 δισ. Παρότι τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, διαδοχικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι εργατικές κατοικίες που ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει καθώς και ένας μεγάλος αριθμός των κατοικιών που ο ΟΕΚ έχει παραχωρήσει, έχουν κοστολογηθεί βάσει του κανονισμού του ΟΕΚ, ο οποίος στις μέρες μας είναι πια ξεπερασμένος, με αποτέλεσμα να χρεώνονται υψηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για εργατικές κατοικίες, τέτοιες που μερικές φορές ξεπερνούν και το κόστος αγοράς σπιτιών από τους εργολάβους.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (μαζί με τη Λετονία) η οποία δεν προσφέρει καμιά απολύτως στεγαστική προστασία στους πολίτες της, σύμφωνα με τη Housing Europe. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η γείτονα χώρα της Αλβανίας ίδρυσε κρατικό φορέα στέγασης. Ακόμη και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση ανέφερε ότι, αν τα προγράμματα του ΟΕΚ, της τάξης των 500 εκατ. τον χρόνο επανέρχονταν, θα προέκυπταν πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έφταναν μέχρι και στην αύξηση κατά 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι εγκληματικό και ακατανόητο, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. και χιλιάδες «τυχεροί» εργάζονται ανασφάλιστοι και υπαμειβόμενοι, οι κυβερνήσεις να διατηρούν πάνω από 330 εκατ. ευρώ αποθεματικά των ΟΕΚ & ΟΕΕ σε λογαριασμό κοινού κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μην προχωρούν στη σχεδίαση και εκπόνηση στεγαστικών προγραμμάτων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρέη-μαμούθ 3 δισ. του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ"

Η ΕΚΤ έτοιμη να δώσει επιπλέον ρευστότητα στις αγορές μετά το Brexit

Την ετοιμότητά της να υποστηρίξει τις αγορές με επιπλέον ρευστότητα, μετά τη νίκη του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανίας, διαμήνυσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κλονίζονται από την αβεβαιότητα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ τονίζει πως είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και του τραπεζικού συστήματος, όμως σημειώνει πως θεωρεί το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης ικανό να αντέξει τις πιέσεις σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας

Υπογραμμίζει ακόμα ότι είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκτάκτως ακόμα και σήμερα ώστε να αποτιμήσει τις εξελίξεις, αν και στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά.

Πάντως, νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι η Φρανκφούρτη θα περιμένει να παρακολουθήσει την πορεία των αγορών προτού κληθεί σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Καθησυχαστική παρέμβαση πραγματοποίησε νωρίτερα και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος δήλωσε πως μπορεί να παρέμβει ακόμα και με 250 δισεκατομμύρια λίρες για να υποστηρίξει τις αγορές.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ έτοιμη να δώσει επιπλέον ρευστότητα στις αγορές μετά το Brexit "

Handesblatt: Το έκτακτο σχέδιο του Σόιμπλε για την έξοδο της Βρετανίας

Το έκτακτο σχέδιο ανάγκης που είχε εκπονήσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε περίπτωση Brexit φέρνει στο… φως η Handesblatt. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε ένα εγχειρίδιο οκτώ σελίδων με τίτλο «γερμανική στρατηγική αναφορικά με το Brexit».

Το έγγραφο αναφέρει πως αν επέλθει Brexit θα πρέπει να γίνουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, αν και σημειώνεται πως πρόκειται για «δύσκολο διαζύγιο» για το οποίο υπάρχει «το χρονικό περιθώριο μιας διετίας που προβλέπεται από το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβώνας». Αναφέρεται επίσης πως πρέπει να επιτευχθεί ένα καθεστώς σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αποτελεί μία συνδεδεμένη χώρα - εταίρο».

Το έγγραφο ωστόσο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, εφιστά την προσοχή σε ό ,τι αφορά την «πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ» καθώς «αν η Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της, θα μπορούσαν να προκύψουν "μιμητές". Οπότε θα πρέπει να αποφευχθούν τα ‘παράλογα κίνητρα’ προκειμένου να μην ακολουθήσουν το δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη - μέλη» όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Handesblatt: Το έκτακτο σχέδιο του Σόιμπλε για την έξοδο της Βρετανίας"

Deutsche Welle: Τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα;

Πρώτες αντιδράσεις γερμανών πολιτικών για τις πιθανές επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Στο Βερολίνο επικρατεί έντονη κινητικότητα. Η μια σύσκεψη ακολουθεί την άλλη. Κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση: η καγκελάριος Μέρκελ με τις ηγεσίες των ΚΟ και σημαντικούς υπουργούς, κατόπιν οι ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ συνεχώς γίνονται άτυπες συναντήσεις. Στο δε κτήριο του Ράιχσταγκ η Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής φαίνεται να συνεδριάζει κανονικά ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στην πραγματικότητα όμως οι σκέψεις όλων περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα τι θα συμβεί από δω και πέρα.
Όλες οι πλευρές να λάβουν αποφάσεις έχοντας «ιστορική συνείδηση» ανέφερε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ
Όλες οι πλευρές να λάβουν αποφάσεις έχοντας «ιστορική συνείδηση» ανέφερε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ
Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος του Βερολίνου είναι η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ και ο περιορισμός της επιρροής των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στα κράτη μέλη. Η γερμανική απάντηση στις φυγόκεντρες δυνάμεις είναι η ολοένα μεγαλύτερη σύγκλιση εντός της ΕΕ.
Αυτό τουλάχιστον ήταν το πνεύμα της δήλωσης της γερμανίδας καγκελαρίου σήμερα από το Βερολίνο. Δεδομένου ότι η βρετανική απόφαση συνιστά τομή για την ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν ηρεμία και να λάβουν τις αποφάσεις τους με «ιστορική συνείδηση».
To Brexit είναι μια αφύπνιση
Δεν αρκεί η οικονομική πολιτικής της λιτότητας εκτιμά ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ επιχειρώντας μία σύνδεση του Βrexit με την ελληνική κρίση
Δεν αρκεί η οικονομική πολιτικής της λιτότητας εκτιμά ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ επιχειρώντας μία σύνδεση του Βrexit με την ελληνική κρίση
Γεγονός είναι πάντως είναι ότι κανείς δεν περίμενε στα σοβαρά αυτή την απόφαση των Βρετανών, όπως παραδέχονται με αφοπλιστική ειλικρίνεια εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δηλώνει ότι κανείς αυτή στιγμή δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις για τις συνέπειες του Brexit. Εξ ου και το ξάφνιασμά του στην ερώτηση ποιες θα είναι οι συνέπειες της βρετανικής εξόδου για το ελληνικό πρόβλημα.
Όπως απαντά ο Τζεμ Έζντεμιρ, για την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη συνέβαλε αποφασιστικά η πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Σε πολλούς ευρωπαίους πολίτες έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η ΕΕ δεν είναι ένα εγχείρημα για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική κρίση ο κ. Έζντεμιρ εκτιμά ότι: «Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να επενδύεις μόνο στη λιτότητα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αδιαμφισβήτητα είναι αναγκαίες. Στο τέλος της ημέρας χρειάζεται και η ανάπτυξη, θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Η υψηλή ανεργία των νέων στη νότια Ευρώπη συνιστά πρόβλημα και για τη Γερμανία. Εάν οι άνθρωποι δεν δουν ελπίδα στην Ευρώπη θα στραφούν στον εθνικισμό. Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία μπορεί να χρησιμεύσει για όλους μας ως μια αφύπνιση για βασικές αλλαγές.»
«Το πρόβλημα της Ελλάδας σχετίζεται με το χρέος»
Ζάρα Βάγκενκνεχτ: «Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπουμε μια χώρα που έχει αντιμετωπισθεί με τον χειρότερο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει εξαναγκασθεί να ακολουθήσει μια πορεία που αύξησε ραγδαία την φτώχεια, που γονάτισε την οικονομία»
Ζάρα Βάγκενκνεχτ: «Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπουμε μια χώρα που έχει αντιμετωπισθεί με τον χειρότερο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει εξαναγκασθεί να ακολουθήσει μια πορεία που αύξησε ραγδαία την φτώχεια, που γονάτισε την οικονομία»
Βασικές αλλαγές θέλει και ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χανς Πέτερ Ουλ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle το μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων διαχωρίζει την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας από αυτή της Ελλάδας. «Κανένας λογικά σκεπτόμενος Έλληνας δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ», τονίζει ο κ. Ουλ. Το πρόβλημα της Ελλάδας σχετίζεται με το χρέος. Ως τώρα έχουν γίνει αρκετά για να μειωθούν τα βάρη, για τα επόμενα χρόνια, η χώρα δεν θα πληρώνει τόκους. Το ζητούμενο τώρα είναι σύμφωνα με τον κ. Ούλ ότι: «Θα πρέπει οι θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες να μην είναι μόνο για τους καλούς καιρούς αλλά θα πρέπει να είναι ανθεκτικές για όλες τις εποχές. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει από κοινού να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι Συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν - και μαζί με την Ελλάδα.»
Και το κόμμα «Η Αριστερά» ξαφνιάστηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Αναφορικά με τις συνέπειές του η πρόεδρος της ΚΟ Σάρα Βάγκενκνεχτ τονίζει ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ θα πρέπει το κεντρικό μέλημα της γερμανικής κυβέρνησης να είναι η αλλαγή πλεύσης. Η κ. Βάγκενκνεχτ δηλώνει στη Deutsche Welle: «To Brexit δείχνει τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης εντός της ΕΕ λόγω της πολιτικής που ακολουθεί. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπουμε μια χώρα που έχει αντιμετωπισθεί με τον χειρότερο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει εξαναγκασθεί να ακολουθήσει μια πορεία που αύξησε ραγδαία την φτώχεια, που γονάτισε την οικονομία. Σαφώς θα πρέπει τώρα όλοι να προβληματιστούν στην ΕΕ κατά πόσο θέλουν να συνεχίσουν να ακολουθούν αυτό το δρόμο που θα σήμαινε και επιπλέον μείωση της εμπιστοσύνης και πίστης και που θα αύξανε την αντίδραση του κόσμου. Το σωστό θα ήταν μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της θέτοντας ως μέτρο κοινωνικά κριτήρια. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν σίγουρα προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προπαντός ολόκληρης της Ευρώπης.”
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: Τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα;"

Χιλιάδες Λονδρέζοι ζητούν ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ

Χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου υποστηρίζουν σε ιστότοπο συλλογής υπογραφών το αίτημα να κηρύξει η βρετανική πρωτεύουσα την ανεξαρτησία της και να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ώρες μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Το Λονδίνο, μαζί με τη Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία, ήταν οι περιοχές που τάχθηκαν σαφώς υπέρ της παραμονής της ΕΕ. Μάλιστα, επτά στις δέκα περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Bremain ήταν στο Λονδίνο, με ποσοστά άνω του 75%.

Στον δικτυακό τόπο change.org περισσότεροι από 65.000 πολίτες υπέγραφαν -όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές- το αίτημα προς τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το Λονδίνο είναι μια διεθνής πόλη και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης» επισημαίνεται στο κείμενο.

«Ας το παραδεχθούμε, διαφωνούμε με το υπόλοιπο της χώρας. Επομένως αντί να ψηφίζουμε με πάθος και επιθετική διάθεση ο ένας εναντίον του άλλου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ας πάρουμε επίσημα διαζύγιο και ας ταχθούμε στο πλευρό των φίλων μας στην ήπειρο».

Ο Σαντίκ Καν από την πλευρά του δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο ζητά το Λονδίνο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι κρίσιμο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία των επαναδιαπραγματεύσεων όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία» δύο περιοχές που επίσης ψήφισαν υπέρ της παραμονής της ΕΕ, τονίζεται. «Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε εντός της ενιαίας αγοράς» πρόσθεσε ο ίδιος.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες Λονδρέζοι ζητούν ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ"

«Απαγορευτικό» σε δεκάδες τουριστικά νησιά βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε ειδικό καθεστώς προστασίας που διέπεται από αυστηρούς όρους δόμησης αλλά και απαγορεύσεις ως προς τις χρήσεις γης, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τα επενδυτικά σχέδια σε δεκάδες περιοχές της χώρας, εντάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος 1.590.738 εκτάρια χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης (15,9 εκ.στρέμματα). Το υπουργείο θέτει ως τις 22 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις, με τις οποίες ευθυγραμμίζεται με τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει το δίχτυ κάλυψης κυρίως στις θαλάσσιες εκτάσεις. Οι τελευταίες εμφανίζουν σοβαρό έλλειμμα προστασίας και δεν είναι ο μόνες. Προβληματική εμφανίζεται αντίστοιχα η προστασία και των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των φορέων διαχείρισης που τις λειτουργούν. Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική επιστολή στην χώρα μας (EU PILOT).

Στις προτάσεις του υπουργείου για ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura, περιλαμβάνονται δεκάδες τουριστικά νησιά και βραχονησίδες που είτε ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές και τροποποιείται το καθεστώς προστασίας με επέκταση της ζώνης είτε πρόκειται για νέες προσθήκες. Στις περιοχές αυτές εντάσσονται τμήματα της Πάρου, της Αντίπαρου, των Παξών και Αντιπαξών, η Δυτική Σκύρος, τα Κύθηρα, η Ανάφη, οι Φούρνοι, η Λέσβος κ.α αλλά και περιοχές όπως οι ακτές της Νότιας Μάνης, η Χερσόνησος Άθως στην Χαλκιδική, η Βορειοανατολική Εύβοια, ο ορεινός όγκος και η παράκτια ζώνη της Άνδρου, ο Κορινθιακός Κόλπος (παράκτια περιοχή από Ψαθόπυργο έως Αίγιο,από Ναύπακτο έως Ιτέα κ.α), η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Μεσσηνίας (Κορώνη, παραλίες Ρωμανού, Μεθώνη), η παράκτια θαλάσσια ζώνη από Αργοστόλι έως όρμο Μουντά, η Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη κ.α. που αποτελούν νέες προς ένταξη περιοχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο συνολικά οι προτάσεις για τις Natura, ανέρχονται σε 1.931.322 εκτάρια (δηλαδή 19,3 εκ. στρέμματα).Ωστόσο λόγω επικαλύψεων με τις υφιστάμενες περιλαμβάνουν έκταση που ανέρχεται σε 1.590.738 (15,9 εκ.στρέμματα) και καλύπτουν περίπου το 0,36% της χερσαίας και 17% των εθνικών χωρικών υδάτων. "Από την ανωτέρω προτεινόμενη έκταση περίπου 18% είναι ήδη ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, αλλά προτείνεται αλλαγή κατηγορίας περιοχής (ΤΚΣ ή ΖΕΠ)" αναφέρει η σχετική έκθεση των μελετητών. Το υφιστάμενο δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 419 περιοχές που καλύπτουν 27,2% της χερσαίας έκτασης και 6,12% των χωρικών υδάτων.

Το δίκτυο «Natura 2000» αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Natura θεσμοθετήθηκαν τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την βάση του δικτύου προστασίας.

Οι νέες προτάσεις του υπουργείου αφορούν σε 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή, που είναι η θαλάσσια περιοχή Καβάλας-Θάσου (Δέλτα Νέστου και λιμνοθάλασσες κ.α) η οποία προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Από τις προτεινόμενες περιοχές στο Δίκτυο Natura χερσαία τμήματα είναι μόνο 474.330 στρέμματα. Σε ότι αφορά στις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι σημαντικές περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ). Σύμφωνα με το υπουργείο «η επιλογή αυτή συνάδει με τη νομολογία του ΣτΕ που πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις περιοχές ΙΒΑ αντίστοιχο με αυτό των ΖΕΠ. Δεν προτείνονται χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ καθώς σύμφωνα με απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων το Νοέμβριο 2011 το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές».

Ως επιπλέον κριτήριο χρησιμοποιήθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 25/10/2007 για την κάλυψη των χερσαίων ΙΒΑ από τις ελληνικές ΖΕΠ, βάσει της οποίας κάθε ΙΒΑ θα πρέπει να καλύπτεται από ΖΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "«Απαγορευτικό» σε δεκάδες τουριστικά νησιά βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος"

Παράταση εξετάζει η Εφορία

Παράταση έως τις 12 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις και ώς τις 22 Ιουλίου για μισθωτούς και συνταξιούχους εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι 2,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που δείχνουν ότι σε σύνολο 6 εκατ. υπόχρεων, οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει το βασικό έντυπο της δήλωσης Ε1 και κατά περίπτωση τα υπόλοιπα (Ε2Ε3) ανέρχονται σε 3,85 εκατ.
Ετσι, για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία ώς το τέλος του μήνα που εκπνέει ηνόμιμη διορία, απαιτείται η υποβολή περίπου 310.000 δηλώσεων την ημέρα.
Το νούμερο αυτό είναι απαγορευτικό για το ΤAXIS, καθώς δεν μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες από 150.000-160.000 δηλώσεις ημερησίως, διαφορετικά ο κίνδυνος ενός ξαφνικού μπλακ άουτ είναι ορατός εφόσον ξεπεραστεί αυτός ο όγκος.
Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΓΓΔΕ στις 22 Ιουνίου ήταν ο ανώτατος αριθμός των δηλώσεων που άντεξε το ΤΑΧIS, οι οποίες ανήλθαν σε 151.249.
Το κύμα μαζικής υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους δεν αφήνει άλλα περιθώρια στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών από την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να δοθεί περιθώριο 22 ημερών για τα φυσικά πρόσωπα και 10 ημερών για τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα εξετάζεται η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα να εκπνεύσει αντί της 30ής Ιουνίου στις 22 Ιουλίου, και στις 12 Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα.

Συμψηφισμός

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις 3,85 εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα, αυτά έχουν ως εξής:
1 Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.304.861 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 1,47 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1.128 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.
Οσοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν φόρο θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 33,88% του συνόλου.
2 Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 681.542 φορολογούμενοι. Συνολικά θα τους επιστραφεί ποσό ύψους 183,18 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά θα λάβουν επιστροφή ο καθένας κατά μέσο όρο 268 ευρώ.
Οσοι εκ των ανωτέρω φορολογουμένων έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ή στην περίπτωση που είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ, δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου, καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου.
3 Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.864.513. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 48,42% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.
Από την εκκαθάριση των δηλώσεων το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 1,28 δισ.ευρώ.
efsyn


Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση εξετάζει η Εφορία"

Οι λιμενεργάτες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους

Σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, προχώρησε το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση, με επιστολή της προς την ΟΜ.Υ.Λ.Ε και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμανιών, δεσμεύτηκε ότι με νομική βεβαιότητα στη Βουλή, θα διαφυλάξει την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, και όποια αντικατάσταση θα προέλθει με την ισχύουσα νομοθεσία με συλλογική σύμβαση εργασίας η διαιτητική απόφαση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ.

H oμοσπονδία των υπαλλήλων, χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι λιμενεργάτες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους"

Αγωγή για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ κατέθεσαν οι επιχειρηματικοί φορείς

Αγωγή κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι επιχειρηματικοί φορείς της πόλης.

Κατατέθηκε σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (διαδικασία εργατικών διαφορών), η αγωγή των επιχειρηματικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών ξεκίνησαν στις 26 Μαϊου 2016, ενώ, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, (ΒΕΘ), η δικάσιμος ορίστηκε για την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.

Ενάγοντες είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις-μέλη των προαναφερθέντων φορέων που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες απεργίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΘ, η αγωγή στρέφεται κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Χειριστών-Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΘ, του Σωματείου Υπαλλήλων Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων και του Συνδέσμου Αρχιεργατών-Εποπτών ΟΛΘ.

Στην αγωγή επισημαίνεται ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αντίδικων, έχουν "νεκρώσει" κάθε δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρήσεις (ενάγουσες και όχι μόνο) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους, να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους. Συνεπεία της μείωσης αυτής, δημιουργείται στοκ προϊόντων με άμεσο και μη αναστρέψιμο χρηματοοικονομικό κόστος».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η ΟΛΘ ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας. Όπως προστίθεται «η λειτουργία της έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ως επιχείρηση φορτοεκφορτώσεως και αποθηκεύσεως εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ. 2 εδ. η του Ν. 1264/1982. Δραστηριότητα και αποστολή της εταιρείας είναι η ομαλή λειτουργία του λιμένος Θεσσαλονίκης και ιδίως η απρόσκοπτη διενέργεια όλων των φορτοεκφορτωτικών εργασιών και εργασιών αποθηκεύσεως εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ κατέθεσαν οι επιχειρηματικοί φορείς "

Πώς είδαν τα ελληνικά κόμματα την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που έδειξε την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασαν τα ελληνικά κόμματα.

ΝΔ: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών είναι σεβαστή κι αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης».

ΠΑΣΟΚ: Χάθηκε μια μάχη, αλλά να μην χαθεί ο πόλεμος

«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας », δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως είπε πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης, αλλά σημείωσε ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος».

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της », κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Αυτή είναι η διάψευση των προσδοκιών για την Ε.Ε.

Η πάλη για αποδέσμευση κάθε χώρας από την Ε.Ε. πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα καταγράφει «τη διάψευση των προσδοκιών, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα αστικά κόμματα -και στην Ελλάδα- μαζί με τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Ποτάμι: Δυστυχώς ηττηθήκαμε

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε», ήταν το πρώτο σχόλιο του Ποταμιού.

«Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, κατέκτησαν την Αγγλία και την Ουαλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η Ε.Ε. αυτo-υπονομεύτηκε», σημείωσε σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

«Σ’ αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η γενιά του Erasmus», τόνισε το Ποτάμι.

«Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια. Η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες. Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο», κατέληξε.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς είδαν τα ελληνικά κόμματα την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε."

Συνάντηση Τσίπρα με Θεοδωράκη, Λεβέντη για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη συνέχισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις διερευνητικές επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. 

«Είχα μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Τσίπρα για όλα τα θέματα, για το Σύνταγμα, για τον εκλογικό νόμο και γι’ αυτά που διαδραματίστηκαν χθες στη Βρετανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.


Σχετικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι «καταλήξαμε είναι ότι πρέπει να καταργηθεί εντελώς το μπόνους», ενώ υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματός του στην κατάτμηση των περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος σημείωσε ότι δεν πρέπει «να πειράξουμε πολύ το Σύνταγμα. Αν βάλουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από λαό θα έχουμε δεύτερο πόλο εξουσίας και αν συγκρουστούν με πρωθυπουργό θα έχουμε εκτροπή». Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης πρότεινε να απαλειφθεί ο νόμος περί ευθύνης των βουλευτών και της ασυλίας και ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι η άποψη της Ένωσης Κεντρώων είναι ότι «στη Βρετανία κακώς έγινε δημοψήφισμα». «Ήταν λάθος του κ. Κάμερον» σημείωσε χαρακτηριστικά.





Ο διάλογος του Αλ. Τσίπρα με τον Στ. Θεοδωράκη

Τις θέσεις του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστό το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης, οπότε δεν μπορεί να μιλήσει για συγκλίσεις, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει διάθεση για συζήτηση.

Όπως ανέφερε, το Ποτάμι λέει «ναι» στο όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «ναι» σε σπάσιμο περιφερειών, καθώς και σε ένα μικρότερο και πιο λογικό, όπως είπε, μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της ψήφου των ομογενών. 

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε πάντως ότι είναι δύσκολο να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 βουλευτών για τον εκλογικό νόμο.
 
Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως είναι ευκαιρία να προσδιορίσει αυτή η Βουλή τα άρθρα που θα αλλάξουν στην επόμενη συνεδρίαση.



Το Brexit βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου, έχουν πολλοί ευθύνες. Από τη μία λαϊκισμός και από την άλλη ένα σκληρό κέντρο που έχει δημιουργηθεί. Το Brexit δεν μας έπεσε από τον ουρανό» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. 

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε, ότι πρόκειται για κρίσιμο διάστημα και χρειάζεται αναστοχασμός.



Τι προηγήθηκε
 
Προηγήθηκαν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη, την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 

«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη. 

Οι μόνες αλλαγές που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους ομογενείς στο τόπο διαμονής τους και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επισήμανε ακόμη. 

«Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα» είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις». 

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει βάση συναίνεσης, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, ήταν το σχόλιο του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα, στη συζήτηση που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς διαρθρώνεται σε πέντε βασικά κεφάλαια: 

- Στο μπόνους των εδρών,
- Στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
- Στο  δικαίωμα ψήφου στα 17,
- Στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
- Στον ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία. 


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τσίπρα με Θεοδωράκη, Λεβέντη για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση"

Διαψεύδει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ότι παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη

Διαψεύδει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων Χρίστος Μαρκογιαννάκης ότι παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση του θανάτου του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αναίρεση του Εισαγγελέα του Α.Π. αφορούσε επουσιώδες σκέλος το εν λόγω βουλεύματος, που καμία σχέση δεν έχει με τις κατηγορίες για bullying κατά του άτυχου φοιτητή.

Αναλυτικά σε δήλωση, που έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, επισημαίνει τα εξής:

“Η είδηση που έχει κατακλύσει τα Μ.Μ.Ε., περί απόρριψης της αναίρεσης που είχε ασκηθεί από τον Εισαγγελέα του Α.Π. σε υπόθεση που με αφορά και περί παραπομπής μου σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη, είναι κατά το δεύτερο σκέλος καθ’ ολοκληρίαν ψευδής και κακοήθης.

Η αλήθεια είναι ότι:

Για την ανόητη δίωξη, σχετικά με το bullying κατά του Β. Γιακουμάκη, που είχε ασκηθεί εναντίον μου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, εκδόθηκε το με αριθμό 15/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, με το οποίο απαλλάχτηκα πανηγυρικά. Το βούλευμα αυτό έχει γίνει ήδη αμετάκλητο. Η αναίρεση του Εισαγγελέα του Α.Π. αφορούσε επουσιώδες σκέλος το εν λόγω βουλεύματος, που καμία σχέση δεν έχει με τις κατηγορίες για bullying κατά του Β. Γιακουμάκη. Αφορά τιμωρία μαθητή που σε ανύποπτο χρόνο είχε γράψει το όνομα του χωριού του σε τοίχο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ο Εισαγγελέας του Α.Π. άσκησε αναίρεση κατά του σκέλους του Βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκα ως ηθικός αυτουργός του Διευθυντή της Σχολής και ενός ακόμη μέλους του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για την απόφαση που πήραν να επιβάλουν την ποινή της αποβολής για τρεις ημέρες του μαθητή από τα μαθήματα της Σχολής και όχι όπως έπρεπε από την εστία της Σχολής.

Λόγος αναίρεσης ήταν η κακή εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης, δεδομένου ότι ούτε το Π.Δ. που προβλέπει τις πειθαρχικές ποινές ατακτούντων μαθητών τεχνικών σχολών, ούτε ο κανονισμός της σχολής προβλέπει τέτοια ποινή!

Όπως πληροφορήθηκα σήμερα, το ποινικό τμήμα του Α.Π. σε συμβούλιο απέρριψε την αναίρεση. Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και ως εκ τούτου δεν την έχω στα χέρια μου. Πληροφορήθηκα όμως την αιτιολογία της από έγκυρη πηγή.

Λυπάμαι πολύ για το κατάντημά των κκ Ανώτατων Δικαστών να εκδώσουν απόφαση με μία αστεία, γελοία θα έλεγα αιτιολογία. Η κατήδες θα ωχριούσαν μπροστά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι την άθλια νομική τους κατασκευή την μεθοδεύσαν, επειδή είμαι επώνυμος και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Άξιος λοιπόν ο μισθός τους. Άντε και καλή προαγωγή στις επόμενες κρίσεις. Ντροπή τους.

Να έχουν όμως υπόψη τους ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Και γι΄ αυτούς και για τους υφισταμένους των, οι οποίοι κινούμενοι με τα ίδια ελατήρια, για έναν και πλέον χρόνο πρόσβαλλαν κατ’ εξακολούθηση, με πρόθεση, την τιμή και την υπόληψή μου, ταλαιπώρησαν την οικογένειά μου και με έβλαψαν ανεπανόρθωτα, ισχύει το «ως εδώ και μη παρέκει» και η παροιμία «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Μετά την καθαρογραφή της απόφασης θα τα ξαναπούμε. Για τους άθλιους κονδυλοφόρους, τους κακοποιούς της δημοσιογραφίας και τα λογής ανθρωπάκια που βρήκαν την ευκαιρία για άλλη μια φορά να χύσουν το δηλητήριό τους, έρχεται και για αυτούς η ώρα.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

τ. Βουλευτής Χανίων”.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ότι παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη"

Άδειες λειτουργίας στα άτυπα τζαμιά δίνει ο Φίλης

Άδειες λειτουργίας στα άτυπα τζαμιά υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνάντησή του με εκπροσώπους μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την τήρηση των προβλεπομένων από τον νόμο προϋποθέσεων ενώ επανέλαβε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Στρασβούργο για δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα και μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Ο κ. Φίλης συναντήθηκε στο υπουργείο Παιδείας με εκπρόσωπους μουσουλμανικών κοινοτήτων ενώ στη συνάντηση, στην όποια ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικού και γενικότερα κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, όπως τονίστηκε από το υπουργείο, ο κ. Φίλης άκουσε τις θέσεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων των Μουσουλμάνων. Ο υπουργός τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα φροντίσει ώστε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν όσα αιτήματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι Μουσουλμάνοι από πολλές χώρες που ζουν με τις οικογένειές τους στη χώρα μας και προσφέρουν στην ελληνική οικονομία έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως προβλέπουν οι νόμοι, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και αναγνωρίζει σε όλους όσοι ζουν στην επικράτειά της το δικαίωμα να πιστεύουν σε όποια θρησκεία θέλουν και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ειρηνικά. Με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού δίνουμε δημόσιους χώρους για να προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι».

Αναφερόμενος στο θέμα της ίδρυσης τεμένους στην Αθήνα, ο υπουργός είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μόλις χθες ανέφερε στο Στρασβούργο ότι θα δημιουργηθεί Τζαμί στην Αθήνα, καθώς και μουσουλμανικό νεκροταφείο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδειες λειτουργίας στα άτυπα τζαμιά δίνει ο Φίλης"

Με μέτρα παρωδία αντιμετωπίζει η Βουλή τη συστηματική απουσία υπουργών

Ημίμετρα για την ανακούφιση των βουλευτών και όχι για την αντιμετώπιση του ουσιαστικού προβλήματος που δημιουργεί η συστηματική πλέον αδιαφορία του συνόλου σχεδόν των υπουργών της κυβέρνησης να μετέχουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο προωθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κοινοβουλίου επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και προεδρίας του κ. Ε. Μεϊμαράκη στην Βουλή απαντιόνταν το 80% των ερωτήσεων, επί προεδρίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου το 75% ενώ στην τρέχουσα περίοδο το ποσοστό με τα βίας φθάνει στο 55%.

Oπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Ολομέλειας Νικήτας Κακλαμάνης κατά την σημερινή συνεδρίαση όπου από τις 20 ερωτήσεις δεν θα απαντηθούν οι 14 η Διάσκεψη προσανατολίζεται στο να δώσει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναπτύσσουν την ερώτησή τους στην περίπτωση που ο ερωτώμενος υπουργός απουσιάζει αδικαιολόγητα για δεύτερη φορά.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης – εφόσον εγκριθεί – θα είναι μάλλον κωμικό καθώς οι βουλευτές θα ρωτούν τις άδειες υπουργικές καρέκλες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Με μέτρα παρωδία αντιμετωπίζει η Βουλή τη συστηματική απουσία υπουργών"

«Έκρηξη» της μητέρας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με οργή και κατάρες υποδέχτηκε η μητέρα του Παύλου Φύσσα τον Γιώργο Ρουπακιά, όταν τον είδε να μπαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε την οργή της στον κατηγορούμενο, που εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, συνοδεία αστυνομικών, ενώ παρακολουθώντας όρθια από το πίσω μέρος της δικαστικής αίθουσας την είσοδο και των υπολοίπων κατηγορουμένων, φώναζε: «Δολοφόνοι, αποβράσματα της κοινωνίας, μας υποχρεώνετε να σας βλέπουμε. Να πέσει φωτιά να σας κάψει, ζώα».

Ο Γιώργος Ρουπακιάς πρσήλθε σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης. Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα παρέμενε στο σπίτι του, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό.

Σήμερα, παρόντες στο δικαστήριο ήταν 17 από τους 18 κατηγορούμενους στη δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίασή του το δικαστηριο διέταξε την αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογένειας του μουσικού.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την καταθεση του Νικολάου Μαντά, φίλου του Παύλου, με τον οποίο είχαν βρεθεί το βράδυ, λίγο πριν τη δολοφονία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έκρηξη» της μητέρας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής"

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο Brexit για πρώτη φορά ενεργοποιεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε., καθώς είναι αυτό που προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους-μέλους.

Τι αναφέρει το άρθρο 50

1. Κάθε κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος-μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ' όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά τη γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος-μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε."

Τελικό αποτέλεσμα – Brexit 51.9%, Bremain 48.1% - Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βρετανοί

Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες (23/6).
Oι ψήφοι υπέρ του Brexit καταμετρήθηκαν σε 17,410,742 (51.9%) και υπέρ του Bremain σε 16,141,241 (48.1%).

Τι σημαίνει για την καθημερινότητα των πολιτών - Προς νέα σύνορα;

Η Ευρώπη πιάστηκε στον ύπνο από τους Βρετανούς οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν βγαίνουν αλώβητοι. Είτε ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καθημερινή ζωή για τους Βρετανούς πολίτες θα υποστεί τις συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για τους Βρετανούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ενωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους βρετανούς πολίτες.

ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθίμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.

Αμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.

Ηδη η JPMorgan έχει κάνει γνωστό ότιο είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη
Το Brexit θα είναι μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατ. Βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία (100.000).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις εεπενδύσεις τους σε ακί9νηυτα στις χώρες διαμονής τους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Αλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς βρετανούς πολίτες.

ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον άερα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.
Προς νέα σύνορα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.
Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικό αποτέλεσμα – Brexit 51.9%, Bremain 48.1% - Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βρετανοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news