facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ρέγκλινγκ: Καλό το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά όχι για την Ελλάδα - Πάνω από 100 δισ. το κόστος Βαρουφάκη

Μαίνεται η κόντρα ΕSM – ΔΝΤ με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ καλό αλλά... όχι για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του ESM δηλώνει πως... ακόμα περιμένει την αμφισβήτηση της κυβέρνησης για το ύψος του πλεονάσματος 3,5% ενώ ανεβάζει το κόστος της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Για το θέμα της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης και για την δεύτερη αξιολόγηση ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ τονίζει πως δεν θα γίνει καμία εκταμίευση αν ο ESM δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων

«Χθες ουσιαστικά κάναμε την εκταμίευση και ήρθαν τα χρήματα στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι 2,8 δισ. ευρώ έχουν μείνει για την δεύτερη δόση της πρώτης αξιολόγησης. Γι αυτό προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο. Και φυσικά θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και πρίν το τέλος του έτους άλλα 6 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα, αλλά για αυτά θα πρέπει να καταλήξουμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Όλο αυτό προχωρά με σταδιακά βήματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν, μερικές φορές χρειάστηκε περισσότερος χρόνος γιατί δεν εκταμιεύουμε αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και τις προσαρμογές», σημειώνει.

Στο ερώτημα ποιος φταίει για την καθυστέρηση, ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως «δεν είναι παραγωγικό να γίνεται ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών».

«Όπως το βλέπω από την δική μου πλευρά έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα και πολύπλοκα θέματα», αναφέρει ο κ. Ρέγκλιγκ ο οποίος χαρακτηρίζει δύσκολη την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε «όλες της χώρες, σε όλο τον κόσμο, γιατί έχουν να κάνουμε με κεκτημένα δικαιώματα».

«Επίσης υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή, όπως το βλέπει ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και ο πρωθυπουργό. Τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τις υποστηρίζουν πολλοί», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγ, με φόντο τις δηλώσεις Σπίρτζη περί υπογραφής της επένδυση του Ελληνικού «με βαριά καρδιά».

Αναφορικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση ο επικεφαλής του ESM σημειώνει πως αυτή είναι στην ατζέντα για τους επόμενους δύο μήνες, όμως όπως λέει είναι σε μία «ευαίσθητη πολιτικά περιοχή και επίσης είναι πολύ δύσκολο να γίνει τεχνικά». «Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα αλλά η εμπειρία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να το κάνεις σωστά», αναφέρει, τονίζοντας πως «στις χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τα αποτελέσματα είναι πολύ πειστικά».

«Η ανεργία στη Γερμανία η οποία έκανε τις μεταρρυθμίσει στα εργασιακά πριν 10 χρόνια έπεσε στο μισό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλαόυς Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγ χαρακτηρίζει «θεμέλιο λίθο της συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» το πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.

«Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό, άπλα είπα ότι δεν περιμένω να αλλάξει», αναφέρει.

«Δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό (στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος). Σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είναι δεσμευμένη σε αυτή, γιατί θέλει να είναι αξιόπιστη και προσηλωμένη στην συμφωνία», σημειώνει.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτηρίζει σημαντικά τα βήματα προόδου που έγιναν αναφορικά με το χρέος, αφού όπως λέει «υπήρξε συμφωνία για το τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα».

Σε σχέση με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και ESM για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει οι δύο οργανισμοί έχουν «συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το ελληνικό πρόβλημα χρέους και πως θα επιτύχουμε μείωση και αυτό είναι πολύ καλό» όμως υπάρχει διαφορετική άποψη αναφορικά με τον χρόνο.

«Το ΔΝΤ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στο καταστατικό του, είναι λογικό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ, είναι μεν πολύ καλό και έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες, όμως δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Συνήθως το ΔΝΤ έχει να κάνει με ιδιώτες πιστωτές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους από μία χώρα το συντομότερο δυνατό αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτές οι χώρες όμως δεν έχουν άλλη επίσημη πηγή χρηματοδότησης. Εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.», τονίζει.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανεβάζει το κόστος για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (περίοδο Βαρουφάκη), στα 100 δισ. ευρώ, στηριζόμενος στην δημοσιοποιημένη έκθεση του ΔΝΤ του 2015 που μιλούσε για ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα την χρονιά εκείνη και 3,5% για το 2016. «Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%», λέει. Αντιθέτως, όπως αναφέρει «αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση». Αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος, τονίζει, σημειώνοντας πως είναι «έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.»

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Καλό το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά όχι για την Ελλάδα - Πάνω από 100 δισ. το κόστος Βαρουφάκη"

Από την 1η Ιουλίου, η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Από τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από την 1η Ιουλίου και μετά, θα ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστεί ενιαία στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανήγγειλε, επίσης, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Αλβανία και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

Η έκπτωση του 15% αφορά, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, πέντε εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ειναι 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά. Δεδομένης της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου και της δωρεάν παροχής ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει δικαιολογία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ανησυχητικά σημάδια επανεμφάνισης του κινήματος «δεν πληρώνω».

Συμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 1,3 εκατομμύριο καταναλωτές οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 οφείλουν από 500-1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονισθεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές. Ο πρόεδρος τηε ΔΕΗ διευκρίνισε ότι η μείωση δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά θα ισχύσει για όσους είναι ή γίνονται συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή/και ρυθμίζουν τα χρέη τους. Έτσι, η διατήρηση της έκπτωσης θα εξαρτάται από τη συνέπεια των καταναλωτών στην πληρωμή οφειλών και διακανονισμών.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή λήγει στις 31 Ιουλίου και, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζεται θέμα παράτασης. Η έκπτωση του 15%, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί ένδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της ΔΕΗ και του ενδιαφέροντος για στήριξη των επαγγελματιών και της απασχόλησης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Από την 1η Ιουλίου, η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ"

διαΝΕΟσις: Χάνουμε 16 δισ. το χρόνο από τη φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6-9% του ΑΕΠ. Δηλαδή ως και 32% των δημοσίων εσόδων. Εξαιτίας της φοροδιαφυγής, το κράτος χάνει ως και 16 δισ. το χρόνο ενώ αντίστοιχα, το κράτος δαπανά ετησίως 28 δισ. για συντάξεις, 15 δισ. για μισθούς στο Δημόσιο και 12 δισ. το χρόνο κοστίζει η εξυπηρέτηση του χρέους.

Η νέα έρευνα του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, και να προτείνει λύσεις καθώς, όπως αναφέρεται "από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250 φορολογικά νομοσχέδια και έχουν εκδοθεί 115.000 υπουργικές αποφάσεις".

Όπως σημειώνεται στην έρευνα σχετικά με τα φορολογικά έσοδα, αυτά μειώνονται από το 2010 ενώ σχετικά με το "προφίλ" αυτών που πληρώνουν φόρους:

- Το 64% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο (2011).

- Το 49% των μισθωτών δήλωνε εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (2011).

- Οι 900 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (0,4% του συνόλου) πλήρωναν το 61% των φόρων νομικών προσώπων (2011).

- Το 8% των φορολογούμενων (όσοι δήλωναν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ ετησίως) πλήρωνε το 69% των φόρων φυσικών προσώπων (2011).

Στην κρίση, όπως σημειώνεται στην έρευνα, τα εισοδήματα μειώθηκαν ενώ τα βάρη μετατοπίστηκαν στα μεσαία εισοδήματα.

Τι πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διαΝΕΟσις.

Βραχυπρόθεσμα
1. Μείωση συντελεστών φορολογίας
2. Χρήση πλαστικού χρήματος & ηλεκτρονικής τιμολόγησης
3. Αυστηρότερος φορολογικός έλεγχος & αυστηρές κυρώσεις

Μεσοπρόθεσμα
1. Οργάνωση φορολογικών αρχών
2. Τεχνολογική αναβάθμιση & διασυνδέσεις
3. Εκπαίδευση υπαλλήλων φορολογικής διοίκησης
4. Αύξηση αποδοχών και κινήτρων
5. Καταπολέμηση διαφθοράς

Μακροπρόθεσμα
1. Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα
2. Διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή των επιχειρήσεων
3. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
4. Δημιουργία φορολογικής συνείδησης

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "διαΝΕΟσις: Χάνουμε 16 δισ. το χρόνο από τη φοροδιαφυγή"

ΟΑΕΕ: Διπλοσυνταξιούχοι όσοι λαμβάνουν χορηγία βουλευτή ή δημάρχου

Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που λαμβάνουν χορηγία δημάρχου ή προέδρου κοινότητας και έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους από 1.1.1985 και εφεξής, η χορηγία αυτή αποτελεί σύνταξη.

Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης από τον Οργανισμό, θα απαιτούνται αυξημένες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις.

Το εποπτεύον υπουργείο, με το παραπάνω σχετικό έγγραφό του, κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γνωστοποίησε ότι η χορηγία που λαμβάνουν, όσοι διετέλεσαν βουλευτές, νομάρχες και πρόεδροι νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, αντιμετωπίζεται ως σύνταξη Δημοσίου.

Ως εκ τούτου, τα εν λόγω πρόσωπα που λαμβάνουν τις ανωτέρω χορηγίες-συντάξεις από το Δημόσιο και έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους από 1.1.1985 και εφεξής, εμπίπτουν στις διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων, που προβλέπουν αυξημένες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις.

Αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από τη λήψη της παρούσας, θα πρέπει να κρίνονται, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΕ: Διπλοσυνταξιούχοι όσοι λαμβάνουν χορηγία βουλευτή ή δημάρχου"

Μαζική δηλητηρίαση σε τραπέζι βάπτισης -Ενας νεκρός, ένας σε σοβαρή κατάσταση

Από γλέντι μετατράπηκε σε τραγικό γεγονός το τραπέζι βάπτισης στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, καθώς μετά από μαζική δηλητηρίαση από σαλμονέλα ένας 55χρονος έχασε τη ζωή του και ο 23χρονος γιος του είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Εως τώρα, από τους παριστάμενους στο τραπέζι το περασμένο Σάββατο, 38 άτομα εμφάνισαν βαριάς μορφής γαστρεντερίτιδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport, ενώ ένας άνδρας κατήγγειλε ότι συμπτώματα εμφάνισαν και άλλα άτομα που έφαγαν στο ίδιο μαγαζί την επόμενη ημέρα.

Ενας 55χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς ο οργανισμός του δεν άντεξε τη βαριάς μορφής γαστρεντερίτιδα. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να κινδύνεψε και ο 23χρονος γιος του θύματος, ο οποίος νοσηλεύεται στην Αθήνα, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας νοσηλεύεται ένας ακόμη άνδρας, που έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζική δηλητηρίαση σε τραπέζι βάπτισης -Ενας νεκρός, ένας σε σοβαρή κατάσταση "

Λύση στο ζήτημα των εξεταστών υποψηφίων οδηγών, κανονικά θα διενεργούνται οι εξετάσεις

Υπερψηφίστηκε σήμερα η τροπολογία για τους εξεταστές που είχε κατατεθεί από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστο Σπίρτζη και την Υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη και είχε συνυπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τους εξεταστές υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι είχαν σταματήσει να διενεργούν εξετάσεις από τις 7 Μαρτίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του επιδόματος που λάμβαναν για τον σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, η ψηφισθείσα τροπολογία προβλέπει μεταβατικό στάδιο με απώτατη ημερομηνία λήξης την 01/06/2017, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός νέου συστήματος διενέργειας εξετάσεων, τον οποίο ήδη επεξεργάζεται το ΥΠΟΜΕΔΙ και διασφαλίζει τα εξής:

1. Την σύσταση νέου σώματος εξεταστών, το οποίο θα συγκροτείται από το ήδη υπάρχον προσωπικό και θα ενεργεί εντός του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

2. Την καταβολή ως υπερωριακών των ενδεχόμενων επιπρόσθετων αμοιβών των υπαλλήλων που συμμετέχουν στις εξετάσεις.

3. Την διαφάνεια με νέες αδιάβλητες διαδικασίες εξέτασης των υποψηφίων.

Μέχρι την ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος, οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών θα διενεργούνται με το ισχύον σύστημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μέχρι την 31/12/2015.

Για τους υπαλλήλους- εξεταστές που αποδεδειγμένα συμμετέχουν στις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών μέχρι την 01/06/2017, καθώς και για τα αντίστοιχα ελεγκτικά όργανα, καθορίζεται, με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΥΠΟΜΕΔΙ που θα εκδοθεί μέχρι 30/06, μηνιαία αποζημίωση.

Παράλληλα από την 01/01/2016 και μέχρι την κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (ΔΙΕ), συνεχίζεται η καταβολή των αποζημιώσεων στα μέλη τους στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2015.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών εργάστηκε επισταμένως εδώ και αρκετό καιρό πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα της διενέργειας εξετάσεων, του οποίου η λύση καθυστερούσε λόγω της επίμονής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να καθοριστεί η χρονική διάρκεια του μεταβατικού σταδίου στους 2 μήνες.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Λύση στο ζήτημα των εξεταστών υποψηφίων οδηγών, κανονικά θα διενεργούνται οι εξετάσεις"

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες

Από τις 29 Ιουνίου επανέρχεται το waiver μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο «αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού».

Όπως σημειώνει η κεντρική τράπεζα, «με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των μέσων ως εξασφαλίσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος».



«Η παρέκκλιση τίθεται σε ισχύ με σχετική νομική πράξη την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 29 Ιουνίου 2016 και θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας. Η παρέκκλιση ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και νέα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία. Στη νομική πράξη θα διευκρινίζονται επίσης οι περικοπές αποτίμησης (haircuts) που θα εφαρμόζονται στα εν λόγω χρεόγραφα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση του πρώτου ποσού της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, μετά τη θετική αξιολόγηση, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συγκεκριμένης δέσμης μέτρων πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ESM και συνεπώς αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων».
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι τα άμεσα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver θα είναι στα 400-500 εκατ. ευρώ. Τα έµµεσα οφέλη όµως, όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναµένεται να είναι σηµαντικά υψηλότερα.
Έχει επίσης δημιουργηθεί η βάσιµη προοπτική ότι οι αποδόσεις των οµολόγων του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των οµολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά θα αποκλιµακωθούν µε γοργό ρυθµό.
Σύμφωνα με την ΤτΕ τα παραπάνω αναµένεται να ενθαρρύνουν την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και τελικά άρση των κεφαλαιακών περιορισµών.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασµό µε την αποτελεσµατικότερη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων δανείων, θα συµβάλλει στην υποχώρηση του κόστους δανεισµού και θα αυξήσει σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυµάτων, µε ευνοϊκές επιδράσεις στη χρηµατοδότηση και κατ’ επέκταση στο ρυθµό ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας.
Υπενθυμίζεται ότι η άρση του waiver (Φεβρουάριος 2015) δρομολόγησε την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, που έφτασε μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ πέρσι το καλοκαίρι, και τη συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον δανεισμό του ευρωσυστήματος στα 130 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που οι καταθέσεις των τραπεζών έβαιναν συνεχώς μειούμενες για να σταθεροποιηθούν στα 120 δισ. ευρώ με την επιβολή των capital controls.
Από την επαναφορά του waiver και τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες προσδοκούν σε μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA κατά 7 – 10 δισ. ευρώ και σε ετήσιο όφελος έως 150 εκατ. ευρώ.
Η επαναφορά του waiver θα δρομολογήσει τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ, με αρνητικά επιτόκια TLTRO 2 τον Σεπτέμβριο (μπορούν να δανειστούν μέχρι 27 δισ. ευρώ), καθώς και την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ποσό ομολόγων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.
ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες"

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO

Το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, κρίνοντας ότι η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού είναι συμβατή με το Δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Έτσι η Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, ολοκληρώνοντας τα τυπικά προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η συναλλαγή, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει τη σχετική συμφωνία τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε επίσης την αίτηση ανάκλησης που είχαν υποβάλει η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ κατά της απόφασής του να εγκρίνει τη συναλλαγή πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία.

Πλέον, από ό,τι όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, προκειμένου να κυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική κατάθεση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή το πρωί, ενώ ο ΟΛΠ θα λειτουργεί ως παραχωρησιούχος των λιμενικών υποδομών του Πειραιά μέχρι το 2052.

Όταν η σύμβαση παραχώρησης ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, αμέσως μετά θα κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η κινεζική COSCO να καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ αλλά και τη διαχείριση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ στην COSCO θα γίνει έναντι 368,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο οι υπάλληλοι του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Αντιπροσωπεία των συνδικάτων, αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι λιμενεργάτες στον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως αύριο στις 12.00 το μεσημέρι.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO"

Εθελούσια έξοδο ανακοίνωσε ο ΟΤΕ

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους του ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ.

Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο εφαρμόζει ο Όμιλος κάθε χρόνο θα αφορά κυρίως σε εργαζομένους του ΟΤΕ, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εργαζόμενοι άλλων κατηγοριών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, το πρόγραμμα εφαρμόζεται «στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που υλοποιεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του και τη δημιουργία ευκαιριών για την απασχόληση νέων ανθρώπων».

Στα προγράμματα αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 350 περίπου εργαζόμενοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε 54 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως διευκρινίζει η διοίκηση του Οργανισμού δε θα υπάρξει καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων αφού η εταιρία θα επωμιστεί το σύνολο του κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο περσινό πρόγραμμα αφορούσε σε περίπου επτακόσια άτομα και στους ενδιαφερόμενους θα προσφερθούν κίνητρα μεταξύ των οποίων η αναπλήρωση μισθού αλλά και η πληρωμή εισφορών για αυτασφάλιση.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις καθώς θα αναπληρώσει ποσοστό των θέσεων εργασίας που θα παραμείνουν κενές κυρίως σε εργαζομένους πρώτης γραμμής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εθελούσια έξοδο ανακοίνωσε ο ΟΤΕ"

Νάξος: Η ταβέρνα που... αντιστέκεται - Δείτε τον κατάλογό της

Πριν από μερικές ημέρες ο ερευνητής και αναλυτής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κρίστιαν Χέντερσον, επισκέφτηκε τη Νάξο, ωστόσο, εκτός από τις όμορφες παραλίες και τα τοπικά εδέσματα, το ενδιαφέρον του «έκλεψε» ο... κατάλογος μιας ταβέρνας στο Καστράκι.

Ο Χέντερσον αποφάσισε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του φίλους τα όσα διάβασε στο πίσω μέρος του καταλόγου της ελληνικής ταβέρνας και τα οποία, όπως φαίνεται, του έκαναν εντύπωση.

«Το μήνυμα στο πίσω μέρος του καταλόγου μιας ταβέρνας στη Νάξο», ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε την φωτογραφία την οποία «ανέβασε» στο Twitter, χρησιμοποιώντας τα hashtag #Greece #Naxos.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας αναφέρεται με το μήνυμά του στην ελληνική κρίση και υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δίνουν τα χρήματά τους σε φόρους για να ζουν στην φτώχεια και στην ανεργία, παρακολουθώντας την κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας. Για όλα αυτά κατηγορεί τους πολιτικούς, τους τραπεζίτες και το ΔΝΤ.

Τι έγραφε ο κατάλογος:


«Ο καταναλωτής πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τα χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει από το φορολογικό σύστημα δίνεται στις τράπεζες για να πληρώσουν ένα χρέος που οι ίδιες δημιούργησαν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληρώνουμε φόρους για να ζούμε στην φτώχεια και τη ανεργία, παρακολουθώντας την κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας. Η βρώμικη δουλειά γίνεται από τους πολιτικούς οι οποίοι συμμορφώνονται υπάκουα στις πολιτικές των πλούσιων και ισχυρών». Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι θεσμοί οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτό που αποκαλούν "οικονομική κρίση" απαιτούν από εμάς να είμαστε νομοταγείς και να πληρώνουμε τους φόρους μας».


Ο κατάλογος της ταβέρνας


Το tweet του Χέντερσον

protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Νάξος: Η ταβέρνα που... αντιστέκεται - Δείτε τον κατάλογό της"

Πληρωμή κάρτας σίτισης αλληλεγγύης και επιδόματος ενοικίου

Το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε ότι στις 24 Ιουνίου αναμένεται να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις για την κάρτα σίτισης - αλληλεγγύης και το επίδομα ενοικίου που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν κάνει οι υπηρεσίες πρόνοιας, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθούν και οι όποιες καθυστερήσεις είχαν προκύψει κατά το προηγούμενο διάστημα, στην καταβολή των παραπάνω βοηθημάτων.

Η επιδότηση σίτισης, καταβάλλεται μέσω πίστωσης των Καρτών Αλληλεγγύης, που έχουν προμηθευτεί οι περίπου 140.000 δικαιούχοι. Το ποσό που πιστώνεται κυμαίνεται από 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που είχαν όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όπως έγινε γνωστό, τα προγράμματα για την αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης (επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος), που ολοκληρώνονται στο τέλος του τρέχοντος μήνα, πρόκειται να παραταθούν έως το τέλος του 2016.

Η παράταση αναμένεται να ισχύει κατά κύριο λόγο, για τους 295 δήμους, που θα μείνουν εκτός της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Όπως είναι ο σχεδιασμός των υπηρεσιών Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, το ΚΕΑ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, εντός του Ιουλίου, σε 30 δήμους από όλη τη χώρα, που επιλέχθηκαν με κριτήρια τα επίσημα στοιχεία φτώχειας και ανεργίας.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρωμή κάρτας σίτισης αλληλεγγύης και επιδόματος ενοικίου"

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα, αλλά εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί η κυβέρνηση θέλει «να είναι αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης» και σημείωσε ότι «η συνταγή του ΔΝΤ είναι η πλήρης φτωχοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα».

Το ΔΝΤ θέλει αίμα το φθινόπωρο δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8, προσθέτοντας ότι "εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε".

"Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε οποιαδήποτε παραχώρηση στο ΔΝΤ, αν αυτό συνεπάγεται υποχώρηση σε αυτές τις βασικές θεμελιακές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις να προστατέψουμε το εισόδημα των εργαζομένων" πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί η κυβέρνηση θέλει "να είναι αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης" και σημείωσε ότι "η συνταγή του ΔΝΤ είναι η πλήρης φτωχοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα".

Ερωτηθείς για το αν οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του Ιουνίου απάντησε ότι "όσοι το έχουν πάρει ενώ δεν το δικαιούνται θα πρέπει να το επιστρέψουν" και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα, αλλά εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε"

Μαρινόπουλος: «Στοχεύουμε στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα»

Σε ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία Μαρινόπουλος αλλά και το πιθανό σπάσιμο της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης προχώρησε η διοίκηση της αλυσίδας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.

Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών.

Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρινόπουλος: «Στοχεύουμε στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα»"

«Κούρεμα» χρέους κατά 74% σε άνεργο Κρητικό!

Νέα απόφαση, που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, πάρθηκε από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, σωτήρια, για έναν άνεργο, υπερχρεωμένο δανειολήπτη, κάτοικο περιοχής του Δήμου της Ιεράπετρας και μέλος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ιεράπετρας δικαιώνει άνεργο πρώην ξυλουργό, έγγαμο πατέρα δύο ενηλίκων τέκνων, σώζει την περιουσία του και κουρεύει το χρέος του, κατά 74%.

Πρόκειται για δανειολήπτη με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του με συνολικό ποσό χρέους 136.596,15 ευρώ σε 2 τράπεζες.

Τα εισοδήματα του είναι 600 ευρώ μηνιαίως από περιστασιακές εργασίες.

Τα περιουσιακά του στοιχεία είναι: Διώροφη κατοικία (ισόγειο και πρώτος όροφος)κτισμένο εντός ενός αγροτικού κτήματος έκτασης 2.023,05 τ.μ, κατάστημα και αποθήκη
Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας παρά τις ενστάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, αποφάσισε :

- Δέχεται εν μέρει την αίτηση του αιτούντος

- Ρυθμίζει τα χρέη του δανειολήπτη με καταβολές επί πενταετία (60) μήνες, απευθείας στις μετέχουσες πιστώτριες, με καταβολή μηνιαίας δόσης 200 ευρώ,κατά αντιστοιχία στην κάθε μια

- Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία, συνιδιοκτησίας κατά 50% με την σύζυγο,
Χορηγεί, “περίοδο χάριτος ” πενταετία

- Επιβάλλει, στον δανειολήπτη για την διάσωση της κατοικίας την καταβολή μηνιαίας δόσης 129 ευρώ, για 15 χρόνια σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά την πάροδο της πενταετίας

- Διατάσσει την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος κυριότητας του ίδιου του δανειολήπτη για 10 χρόνια με ποσό εκμίσθωσης 250,00 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται και θα διανέμονται με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 (παρ.1 εδ.β)Ν.3869/2010

- "Κουρεύει" το χρέος του δανειολήπτη κατά 74%

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται δικαστήριο της χώρας να διατάζει την ενοικίαση περιουσιακού στοιχείου, να καθορίζει το μίσθωμα αλλά και την χρονική περίοδο της μίσθωσης

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κούρεμα» χρέους κατά 74% σε άνεργο Κρητικό!"

Στο αρχείο οι δικογραφίες κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ

Με τυπικές κλήσεις έκλεισε ο ανακριτής διαφθοράς Κ. Σαργιώτης δύο δικογραφίες για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος των πρώην μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα ο φάκελλος- ως προς αυτό το σκέλος- να μπαίνει στο αρχείο.

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και αφορούσε σε τόκους που εισπράχθηκαν από τις πωλήσεις 28 ακινήτων του Δημοσίου και τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΠΑΠ, αλλά τα ποσά αυτά –κατά το εισαγγελικό πόρισμα- παρακρατήθηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και οι τόκοι δεν αποδόθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου.

Όπως προέκυψε όμως από την ανάκριση, ο δικαστικός λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι δεν ιδιοποιήθηκαν τους τόκους αλλά τα χρήματα παρέμειναν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ για την κάλυψη των αναγκών του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου.

Δικογραφία με ίδιο αντικείμενο όμως χειρίζεται και η ανακρίτρια διαφθοράς κ. Η. Ζαμανίκα, η οποία αφορά στους τόκους από την μεταβίβαση του κτιρίου του Golden Hall.

Και στις τρεις δικογραφίες το ποσό της υπεξαίρεσης δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Τον τελικό λόγο για την αρχειοθέτηση των δικογραφιών θα έχει το Συμβούλιο Εφετών

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αρχείο οι δικογραφίες κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ "

Ιδιοκτήτρια του CITY PLAZA: "Γερμανική ΜΚΟ βγάζει χρήματα από το παρανόμως καταληφθέν ξενοδοχείο μου"

Η Αλίκη Παπαχελά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου CITY PLAZA στο κέντρο της Αθήνας, που τελεί εδώ και 2 μήνες υπό κατάληψη από αλληλέγγυους και εντός αυτού διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες, εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο, εκτός των άλλων, καταγγέλλει την εμπλοκή μεγάλης γερμανικής ΜΚΟ μέσω της οποίας κάποιοι προσπορίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά για την παράνομη, όπως αναφέρει, φιλοξενία των μεταναστών στο ξενοδοχείο της. 

Η Αλίκη Παπαχελά αναφέρει επίσης ότι ο τρόπος που τελέστηκε η κατάληψη στις 22 Απριλίου είναι άκρως ύποπτος, καθώς έγινε λίγα 24ωρα μετά την έγκριση από τον ΟΗΕ του ξενοδοχείου ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων, οπότε και όλα θα γίνονταν νομότυπα, ενώ με εξώδικό της αφήνει ισχυρές αιχμές εναντίον των Αστυνομικών Αρχών, καθώς παρά τις επίμονες καταγγελίες της εκείνη τη μέρα για την επιχείρηση κατάληψης, η αστυνομία δεν παρουσιάστηκε και δεν επενέβη ποτέ.

Η ίδια αναφέρει ότι η απάντηση που της δόθηκε από τις Αρχές ήταν ότι "απαιτείται πολιτική εντολή", συνδέοντας έτσι την κατάληψη με κυβερνητικά στελέχη που την επέτρεψαν, είτε για προσωπικό όφελος, είτε για πολιτικούς λόγους. 

Τέλος, η ιδιοκτήτρια του CITY PLAZA αναφέρει ότι ο στόχος είναι η αξιακή υποβάθμιση της περιουσίας της, ώστε σε επόμενο χρόνο το ξενοδοχείο της να πουληθεί στα «γεράκια», όπως αναφέρει, σε τιμή πολύ κατώτερη της πραγματικής.



Το δελτίο τύπου:

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο μήνες από την βίαιη και παράνομη κατάληψη του κτιρίου που στέγαζε το ξενοδοχείο CITY PLAZA HOTEL. Η κατάληψη έγινε για την φιλοξενία προσφύγων. Εδώ και λίγες μέρες όμως έχει εμφανισθεί στο προσκήνιο μια γερμανική ΜΚΟ που συγκεντρώνει διεθνώς δωρεές υπό την μορφή «κρατήσεως δωματίων» (σε αλμυρές τιμές) στο CITY PLAZA για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί. Είναι όμως τα πράγματα τόσο «απλά» όσο φαίνονται; Με ποιο τρόπο πέρασε άραγε η διαχείριση της παράνομης κατάληψης στην γερμανική ΜΚΟ; 

Πόσα χρήματα άραγε συγκεντρώνονται και πού πάνε πραγματικά; Μήπως χρειάζεται ευρύτερη δημοσιογραφική έρευνα; Συμπληρώνονται λοιπόν σήμερα δύο μήνες από την βίαιη και παράνομη κατάληψη του κτιρίου που στέγαζε το ξενοδοχείο CITY PLAZA HOTEL, του οποίου κτιρίου είμαι δια της εταιρείας μου η μοναδική ιδιοκτήτρια. Το κτίριο του ξενοδοχείου κτίσθηκε το 1974 και μέχρι το 2009 το νοίκιαζε η οικογένειά μου (παππούς, πατέρας, εγώ) στην εταιρεία της ίδιας οικογενείας επιχειρηματιών για την τουριστική-επιχειρηματική του εκμετάλλευση ως CITY PLAZA HOTEL. 

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν λίγα από τα ψέματα που κυκλοφορούν ευρέως και παρουσιάζουν την υπόθεση σαν μια δήθεν «ανθρωπιστική κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου που εγκαταλείφθηκε από την ιδιοκτήτρια του, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους και καταλήφθηκε για έναν ιερό σκοπό: την αφιλοκερδή εγκατάσταση προσφύγων»: 

1. Δεν χρωστώ τίποτε σε κανέναν εργαζόμενο, αφού ουδέποτε το ξενοδοχείο λειτούργησε από την οικογένειά μου ως τουριστική επιχείρηση. Αν κάποιος χρωστάει σε εργαζόμενους, αυτός είναι ο επιχειρηματίας που λειτουργούσε τουριστικά-επιχειρηματικά το ξενοδοχείο επί 35 χρόνια. Τον οποίον επιχειρηματία εξανάγκασα σε αποχώρηση, αφού δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του και μάλιστα ενώ, όπως φημολογείται, είχε εισπράξει κάποιες επιδοτήσεις, χωρίς να πληρώσει εργαζόμενους ή εμένα. 

Με συμφωνία μας τα κινητά πράγματα και ο εξοπλισμός του ξενοδοχείου περιήλθαν σε μένα, πράγμα που άλλωστε και χωρίς συμφωνία μας θα συνέβαινε, αφού προβλέπεται ρητώς από τον νόμο για μισθωτές που οφείλουν μισθώματα (ενέχυρο επί των κινητών πραγμάτων). 

2. Το ξενοδοχείο ως κτίριο προσφερόταν για πώληση ή μίσθωση και πράγματι, είχαν παρουσιασθεί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες. Μάλιστα λίγες μέρες πριν από την παράνομη κατάληψή του είχα έλθει μέσω συνεργαζόμενης ΜΚΟ σε συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την παραχώρηση του κτιρίου για στέγαση προσφύγων έναντι κάποιας αποζημίωσης! Αυτή η φιλοξενία προσφύγων θα ήταν νόμιμη διαδικασία, εποπτευόμενη και ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ και θα επέτρεπε και σε μένα να ζω αξιοπρεπώς και να πληρώνω και τους φόρους μου προς το Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ ξενοδοχείου) που αυξήθηκαν αλματωδώς λόγω των μνημονιακών πολιτικών! 

Ελάχιστες μέρες πριν από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ΟΗΕ το κτίριο καταλήφθηκε στις 22 Απριλίου βιαίως και παρανόμως από αλληλέγγυους με τους πρόσφυγες για να χρησιμεύσει για την φιλοξενία τους. Η ίδια ακριβώς χρήση του ξενοδοχείου που θα γινόταν με εποπτεία του ΟΗΕ νομίμως, επιβλήθηκε βιαίως και … επαναστατικώ δικαίω, με διάφορα πολιτικά φληναφήματα. Η ανθρώπινη αντίδρασή μου στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μου οδήγησε σε ένα κανιβαλιστικό bullying εις βάρος μου δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού επιπλέον είμαι αριστερή και εξ αντικειμένου τάσσομαι υπέρ των καλύτερων κατά το δυνατόν λύσεων για τους πρόσφυγες. 

3. Αμέσως μετά την έναρξη της επιχείρησης κατάληψης και ενώ ήταν εν εξελίξει η επιχείρηση, γυρνούσα επί 12 ώρες από τον Άννα στον Καϊάφα για να υποβάλω έγκληση και να κινητοποιηθεί η Αστυνομία (που είχε ειδοποιηθεί άμεσα και από γείτονες), ενώ η παράνομη κατάληψη δεν είχε «σταθεροποιηθεί» ακόμη, συνεπώς η… νόμιμη ανακατάληψη θα ήταν σχετικά ευχερής. Τελικώς κατάλαβα ότι οι νόμιμες και αυτονόητες ενέργειες δεν είναι και τόσο αυτονόητες και ότι χρειάζεται (κακώς) κάποια πολιτική εντολή που δεν δίνεται. Όλα τα παραπάνω και η προσωπική μου ταλαιπωρία περιγράφονται σε εξώδικό μου που έχει μόλις επιδοθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε λοιπούς αρμόδιους.

4. Προ ολίγων ημερών προστέθηκε και άλλο ένα παράδοξο στην σχετική αλυσίδα: Αίφνης εξαφανίσθηκαν από το προσκήνιο οι αλληλέγγυοι, οι Επιτροπές και διάφορες άλλες οργανώσεις που «έτρεχαν» την διαχείριση της παράνομης κατάληψης και στη θέση τους εμφανίσθηκε μια θηριώδης γερμανική ΜΚΟ (Medico International), η οποία απευθύνεται πλέον στο διεθνές κοινό, όπως αναφέρεται σε διαφήμισή της (δείτε λινκ στο τέλος). Ήδη μεταφράζεται στα γερμανικά επιστολή μου προς την ΜΚΟ με αυτονόητα ερωτήματα. Αφού εισαγωγικώς στην διαφήμισή της η εν λόγω ΜΚΟ με συκοφαντεί «For years it (εννοείται: το ξενοδοχείο) was closed because the owner could no longer pay out wages», ζητεί πλέον δωρεές έχοντας τιμολογήσει και τα δωμάτια για να δώσει μιαν ιδέα προφανώς σε τι ύψους δωρεές υπολογίζει. Η «διαφήμιση» του best hotel in Europe (του δικού μου, δηλαδή) δείχνει ότι η διαχείριση της κατάληψης και η συγκέντρωση δωρεών είναι ένα μεγάλο project της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία, όπως πληροφορούμαι με περιήγηση στο διαδίκτυο, χτίζει στην Φραγκφούρτη κτίριο για την στέγαση των γραφείων της δαπάνης 14 εκ. ευρώ. 

Εκτός όμως από τα γραφεία της η εν λόγω ΜΚΟ, που πιθανότατα λαμβάνει και κονδύλια από δημόσιες (γερμανικές) πηγές για την δράση της, «χτίζει» και την φήμη της ζητώντας χρήματα για την υποστήριξη μια εξόφθαλμα παράνομης κατάστασης. Με την διεθνή οικονομική υποστήριξη δια των δωρεών, η δύσκολη εξ αρχής κατάσταση, γίνεται βεβαίως ακόμη δυσκολότερη, ενώ διαφαίνεται ήδη ο κίνδυνος ότι οι θεάρεστες και φιλεύσπλαχνες καταλήψεις θα επεκταθούν. 

Κάτι τέτοιο είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από διάφορους κύκλους. 


Θα πέσουν οι τιμές, όταν θα έρθουν ν’αγοράσουν τα «γεράκια» είτε πλειοδοτώντας σε αναγκαστικούς πλειστηριασμούς είτε με … ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ελπίζω τα παραπάνω να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Ίσως έτσι να βοηθηθεί και η Πολιτεία που φαίνεται να νομίζει ότι επωφελείται πολιτικά από την τζάμπα (γι’αυτήν) δήθεν φιλανθρωπία. Μήπως η υπόθεση χρήζει βαθύτερης έρευνας; Σε κάθε περίπτωση είμαι στην διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Η ιστοσελίδα της γερμανικής ΜΚΟ:



Η γερμανική ΜΚΟ καλεί πολίτες να δώσουν χρήματα για τη στέγαση των προσφύγων στο CITY PLAZA. Ποιος λαμβάνει αυτά τα χρήματα και ποιος τα διαχειρίζεται, αφού δεν πρόκειται για νόμιμη δομή φιλοξενίας και η ιδιοκτήτρια του χώρου καταγγέλλει τα γεγονότα;
Η γερμανική ΜΚΟ καλεί πολίτες να δώσουν χρήματα για τη στέγαση των προσφύγων στο CITY PLAZA. Ποιος λαμβάνει αυτά τα χρήματα και ποιος τα διαχειρίζεται, αφού δεν πρόκειται για νόμιμη δομή φιλοξενίας και η ιδιοκτήτρια του χώρου καταγγέλλει τα γεγονότα;


Δείτε το βίντεο που προωθεί το υπό κατάληψη ξενοδοχείο ως "το καλύτερο της Ευρώπης":



zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτρια του CITY PLAZA: "Γερμανική ΜΚΟ βγάζει χρήματα από το παρανόμως καταληφθέν ξενοδοχείο μου""

Δύο μαθήματα πλην της ειδικότητάς τους θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί

Δύο και τρία μαθήματα θα μπορούν να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη χρονιά. Εκτός από την ειδικότητα τους δηλαδή θα είναι στην έδρα και για δύο ακόμη μαθήματα - συνήθως «παρεμφερή».

Με αυτά τα μέτρα και «μεταφορές» εκπαιδευτικών μεταξύ πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία και δημοτικά) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια), το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να λύσει των κενών στα σχολεία, τοποθετώντας προφανώς δεύτερη στη λίστα των προτεραιοτήτων του την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη. Εφόσον τα κενά καλυφθούν, ποιος θα σχολιάσει των επίπεδο της διδασκαλίας σε συγκεκριμένα αντικείμενα από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ειδίκευση στη διδασκαλία τους;

Η δυνατότητα... τρίτης ανάθεσης σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία μαθημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στη Βουλή.

Παράλληλα με άλλη τροπολογία, με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς θα εξομοιωθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι γονείς ενός ανάπηρου τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% και κατά συνέπεια θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που ο ν. 3848/2010 επιφυλάσσει για τους πολύτεκνους.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται ότι η ανάθεση θα πραγματοποιείται με βάση επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Με άλλη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους μόνιμους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ73 να μετατεθούν στα Ισλαμικά Ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, εφόσον κατέχουν τα αναγκαία τυπικά προσόντα. Επίσης, προβλέπεται και παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων ως τις 27 Φεβρουαρίου 2017.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν θέματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής.

Όσον αφορά τη Δια Βίου Μάθηση, διάταξη προβλέπεται η δημιουργία Τμήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καταστημάτων Κράτησης. Επίσης, έχουν προστεθεί διατάξεις για τη ρύθμιση του θέματος της ασφάλισης των εκπαιδευτών ενηλίκων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και επιτρέπεται η συγκρότηση και λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Τέλος, γίνονται αλλαγές στον νόμο όσον αφορά τα προσόντα του διευθυντή και του υποδιευθυντή των ΙΕΚ, και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων να συμμετέχουν στη διοίκηση των ανωτέρω δομών.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο μαθήματα πλην της ειδικότητάς τους θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί"

Ανακοινώθηκαν online τα αποτελέσματα των πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στις πανελλαδικές εξετάσεις 2016.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν σταδιακά σε όλα τα σχολεία και πλέον είναι διαθέσιμα και ηλεκτρονικά, στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκαν online τα αποτελέσματα των πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο το βράδυ στην Αθήνα λόγω νυχτερινού αγώνα δρόμου

Λόγω της διεξαγωγής του νυκτερινού αγώνα δρόμου «SNF Run - Τρέχοντας προς το μέλλον», την Πέμπτη 23 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, από τις 20:00 έως την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, στις εξής λεωφόρους και οδούς των Δήμων Αθηναίων και Καλλιθέας:

- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ερατοσθένους και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Πλ. Συντάγματος.
- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Συγγρού, σε όλο το μήκος της στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Βασ. Γεωργίου Β’, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Αραβαντινού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμερικής και της Πλ. Συντάγματος και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Βασ. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της.
- Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.
- Κλεάνθους, σε όλο το μήκος της.
- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
- Παράδρομος Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ταγματάρχου Πλέσσα και την Ευριπίδου - ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
- Ταγματάρχου Πλέσσα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Δοϊράνης και της Λ. Συγγρού.
- Ευριπίδου, στο τμήμα της μεταξύ του Παραδρόμου της Λ. Συγγρού και της οδού Λάμπρου Κατσώνη.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο το βράδυ στην Αθήνα λόγω νυχτερινού αγώνα δρόμου"

Β. Αποστόλου: «Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά»

Την πεποίθηση ότι «θα αλλάξουν τα πράγματα πριν προλάβει να καθιερωθεί μια αρνητική κατάσταση» σε ό,τι αφορά το θέμα της φέτας, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντική» τη δέσμευση που ανέλαβε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, σε ό,τι αφορά την προστασία της ΠΟΠ φέτας.

Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ν. Αφρική και τον Καναδά είναι ανεπαρκής, παραδέχθηκε ο κ. Αποστόλου, υπογραμμίζοντας την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποσπάσει τη δέσμευση της Κομισιόν ότι κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε χρόνων από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η ΕΕ θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, «με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».

Πάντως, όπως έκανε σαφές ο υπουργός, «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στις τρίτες χώρες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία και παρόλα αυτά είχαμε τα τελευταία χρόνια αύξηση στις εξαγωγές».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Αποστόλου: «Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά»"

Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου εφέτος.

Ο κ. Κοστέλο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης. Παράλληλα, σχολίασε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη η παρουσία του Ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις"

Κουτσούκος: Η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την λίστα με τους 270 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης

Την λίστα με τους 270 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την κυβέρνηση ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Μανιάτης με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εισήγαγε με ΠΝΠ «χαριστική» ρύθμιση για τους συγκεκριμένους οφειλέτες με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και πως εως σήμερα δεν έχει δημοσιοποιήσει την λίστα των «ευεργετηθέντων» παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σημειώνουν πως «Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων πολιτών αποδεικνύεται από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες σε ετήσια βάση, Δεκέμβριος 2014 – Δεκέμβριος 2015 αυξήθηκαν κατά 11 δις ή κατά 14,7% (από 75,2 δις σε 86,3 δις), ενώ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ανήλθαν στα 87,7 δις στις 1/4/2016, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,4 δις το Α’ τρίμηνο του 2016» και προσθέτουν «Σύμφωνα με την ανάλυση των ληξιπρόθεσμων, από την Γ.Γ.Δ.Ε. στην Απολογιστική Έκθεση του 2015, από το σύνολο των 4.305.153 οφειλετών (πλήθος Α.Φ.Μ.) οι 25.511 αφορούν οφειλές άνω των 150.000 €. Τα ονόματα αυτών των οφειλετών πρέπει να δημοσιεύονται σύμφωνα με τον Ν. 3943/2011 Άρθρο 9 και με την ΠΟΛ 1185/1-9-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που βρίσκονται εν ισχύ.

Από τους παραπάνω οφειλέτες οι 6.925 έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 €, με συνολικό ύψος οφειλών 68,6 δις. Δηλαδή το 1,6% των οφειλετών οφείλει το 79,5% του συνόλου των ληξιπροθέσμων προς το Δημόσιο. Στους μεγαλοοφειλέτες αυτούς δόθηκε η δυνατότητα για πρώτη φορά να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων του Ν. 4321/2015 με την χαριστική Π.Ν.Π. της κυβέρνησης, στις 27-3-2015 (ΦΕΚ 35Α’) και με την οποία για πρώτη φορά, επίσης, έγινε διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Ν. 2523/1997 για πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις η κυβέρνηση αρνήθηκε να μας γνωστοποιήσει – ως είχε υποχρέωση – τα ονόματα των 270 μεγαλοοφειλετών που εντάχθηκαν στην παραπάνω ρύθμιση, ενώ παρανομώντας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν αναρτά τα ονόματα των οφειλετών άνω των 150.000, ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Προκάλεσε όμως ιδιαίτερη αίσθηση όταν ο κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης κ. Σταθάκης εκτίμησε, κατά την ομιλία του στη Βουλή στις 15-6-2016, ότι «οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτιμώνται μόλις στα 15 δισεκατομμύρια» δηλαδή περίπου το 17% από τα 87 δις των ληξιπρόθεσμων.

Δηλαδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σταθάκη, από τα 68,6 δις των 6.925 μεγαλοοφειλετών άνω του 1.000.000 € μόνο τα 11,6 δις ίσως και λιγότερα είναι εισπράξιμα.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή:

- Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση με αδιαφανείς διαδικασίες δεν μας έχει επιτρέψει να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά των μεγαλοοφειλετών.
- Ουδεμία γνώση έχουμε για το πώς και με ποιες διαδικασίες η κυβέρνηση εκτιμά την εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων.
- Οι σκληρά φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν από την κυβέρνηση διαφάνεια και ισότητα στην αντιμετώπιση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Συμφωνεί με την εκτίμηση του κ. Σταθάκη για την εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων;
2 Αν συμφωνεί με ποιες διαδικασίες και ποια μεθοδολογία έγινε αυτή η εκτίμηση;
3. Τι θα πράξει, ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον στις περιπτώσεις των μεγαλοοφειλετών που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους;
4. Θα δημοσιοποιήσει, ως έχει υποχρέωση και πότε τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών;»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούκος: Η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την λίστα με τους 270 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης"

"Το Μνημόνιο δεν βγαίνει"

Στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα προχώρησε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Και αυτό, είπε, θα πρέπει να συμβεί ακόμη κι αν όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί εφαρμοστούν πλήρως.

Αναφερόμενη στο χρέος, η κα Βελκουλέσκου επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. «Ελπίζουμε να οριστικοποιηθούν άμεσα οι λεπτομέρειες για την παρέμβαση στο χρέος. Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε και διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν από το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». «Αν όχι, θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, τόνισε πως οι στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%. «Ακόμη κι αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά» υπογράμμισε.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » ""Το Μνημόνιο δεν βγαίνει""

Ρέγκλινγκ: Σταδιακά η ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει επιτυχώς για να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και να λάβει νέα ελάφρυνση του χρέους. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του Economist.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπερασπίστηκε την προσέγγιση της ευρωζώνης για σταδιακή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για δύο λόγους, όπως είπε:

Πρώτον, επειδή θέτει τα σωστά κίνητρα για συμμόρφωση με το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος και, δεύτερον, επειδή οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποφεύγουν τη χορήγηση είτε πολύ μεγάλης ελάφρυνσης τώρα είτε ανεπαρκούς ελάφρυνσης, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν αυτή τη στιγμή πως θα είναι η ελληνική οικονομία μετά από 10 ή 20 χρόνια.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το γεγονός πως το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους επεκτείνεται σε πολλά χρόνια δεν συμβαίνει επειδή η Ευρώπη είναι απρόθυμη να δώσει πρόσθετο περιθώριο στην Ελλάδα, «αλλά αντίθετα αποτελεί ένδειξη ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για πολλά χρόνια». «Θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια του προγράμματος, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει τα δύο επόμενα χρόνια. «Για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και να διευκολύνει το εμπόριο. Μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Σταδιακά η ελάφρυνση του χρέους"

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν αν υπάρξει άρση των capital controls

Για κίνδυνο χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση άρσης των capital controls κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Fitch, το μακροπρόθεσμο IDR (αξιολόγηση) της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank Ergasias ορίζεται σε RD (Restricted Default) και τα VR (Viability Ratings) σε «f».

Όπως σημειώνεται, αυτές οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση του οίκου ότι υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα πιστωτικού ρίσκου, εξαιτίας των φτωχών προοπτικών ανάκαμψης σε περίπτωση αδυναμίας/ πτώχευσης σχετικά με μεγάλες υποχρεώσεις χρέους, εξαιτίας της χαμηλής αξίας των assets των τραπεζών και άλλων λόγων.

«Η αξιολόγηση των VR των τεσσάρων τραπεζών σε “f” αντικατοπτρίζει την άποψη του Fitch πως οι τράπεζες αυτές θα πτώχευαν αν υπήρχε άρση των περιορισμών στις καταθέσεις (capital controls). Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και επενδυτών για να επαναφέρει τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, και εν τέλει τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων».

Παρόλα αυτά, ο Fitch αναγνωρίζει πως έχει υπάρξει πρόοδος από τον Ιούνιο του 2015, καθώς και ότι η ρευστότητά τους έχει βελτιωθεί κάπως εξαιτίας των capital controls, των βελτιωμένων αντιλήψεων περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κ.α. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, τα πιστωτικά προφίλ τους παραμένουν αδύναμα, με μεγάλες ανισορροπίες και μεγάλη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν αν υπάρξει άρση των capital controls"

Χουλιαράκης: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί μετά το 2018

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% με 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Βάσει του τρίτου μνημονίου, η Αθήνα συμφώνησε στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν τον στόχο μη ρεαλιστικό.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση... και πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευση αυτή, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Χουλιαράκης, αναφερόμενος στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία μέχρι το 2018.

«Αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά το 2018. Προτιμούμε ένα σημαντικά χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά το 2018 στην περιοχή του 1,5% με 2%», είπε στο συνέδριο του Economist.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί μετά το 2018"

Δεν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

«Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών, διότι ήταν διπλές», τόνισε ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης χτες και υπογράμμισε ότι «διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές.

Η γενική αίσθηση είναι και συμφωνώ και εγώ με αυτό, ότι η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε με σεβασμό προς τα παιδιά, προς τον κόπο των παιδιών. Τα θέματα τα οποία μπήκαν ήταν θέματα που ανταποκρίνονταν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην αίθουσα. Δεν ήταν θέματα φροντιστηρίων και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Οσον αφορά τα θέματα, όπως τόνισε ο κ. Φίλης, «ήταν διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους. Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ηταν θέματα όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών. Επίσης ήταν θέματα με σαφήνεια διατυπωμένα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η διαδικασία της αναβαθμολόγησης ήταν πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ούτε υπήρξε ανάγκη να σταλούν διευκρινίσεις, όπως γινόταν άλλες χρονιές».
Δηλώσεις
Χτες ο κ. Φίλης δήλωσε ότι... δεν βιάζεται ν’ αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Eχουμε πει ως υπουργείο ότι συζητούμε, δεν βιαζόμαστε προκειμένου να προχωρήσουμε στην αλλαγή του συστήματος επιλογής των παιδιών για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εχει διατυπωθεί μια άποψη από την Επιτροπή Διαλόγου υπό τον κ. Λιάκο. Συζητούμε.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα επιλογής των παιδιών για τα πανεπιστήμια, προϋποθέτει αλλαγή του Λυκείου, αλλά και των πανεπιστημίων σε κάποιες πλευρές. Γι’ αυτό δεν προτάσσουμε το ζήτημα της επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά έπεται των αλλαγών που θα γίνουν και στο Λύκειο, αλλά και σε κάποιο βαθμό στα πανεπιστήμια».
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news